Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Krisztina

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    10 hónapos kisfiam 3 hete nem fogadja el a kanalas ételt.
    1 hónapja kap tápszert kiegészítésként a szoptatás mellett, mert a gyakori ébredések miatt nagyon kialvatlan voltam, így nem volt hozzá sok türelmem. Úgy éreztem kevesebb a tejem. Mióta este tápszert kap az elalváshoz, alszik hajnalig és sokkal jobb kedve van nappal neki is!
    Napirendje szépen kialakult. Nappal még 2-szer alszik 1,5-2 órát. Este 10-től reggel 7-ig alszik. Hajnalban megébred, szoptatással altatom vissza. Lehet, ha ekkor is tápszert kapna, tovább aludna reggel és áttérhetnénk az 1 alvásra. De egyelőre elég 1 problémát megoldanom
    Sose volt jó étvágyú, mindig inkább a szopást választotta, de most kimondottan hisztizik, sír az etetőszékben. 3 kanál után szájzár, és nem eszik többet. Semmit. Se tejpépet, se főzeléket, se darabosat, se pépeset. Adtam villát a kezébe, hogy felszúrja a főtt zöldséget, úgy a szájába veszi az ételt, de ki is köpi. Játszik vele egy darabig, utána mindent dühösen a földre söpör, dobál.
    Ha ezután szopással, cumisüveggel kínálom, elfogadja. Tehát éhes.
    A fölső 2 foga most bújt ki. Arra gondoltam, hogy lehet, bújik neki a mellette levő is, csak még nem törte át az ínyét és ezért nem látom. Nagyon nem is feszegetem a száját.
    Próbáltam evés előtt bekenni fogzáskönnyítővel, nem segített. Sokat eszünk együtt az apukájával is, attól sem jön meg a kedve.
    Arra gondoltam, hogy lehet könnyebb neki a szopás, vagy az üvegezés a fogzás miatt, ezért fogadja azt szívesebben.
    Szeretném, ha visszatérne a kíváncsisága az ételek felé.
    Szerinted azzal, hogy tápszert is adok neki „elrontottam„ ezt a folyamatot, vagy valóban csak a fogzás állhat a háttérben?
    Tehetek a türelmen kívül mást a pozitív előrehaladás érdekében?
    Normális, hogy egy örökmozgó, kíváncsi baba ennyire ne legyen jó evő?
    Köszönöm a válaszodat! Üdvözlettel: Krisztina

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      A fogzás miatt érzékeny az ínye, ezért nem ízlik most neki a darabos étel, ez normális. Evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel és akkor szívesebben fog enni. Kínáld neki mindennap a darabosat is, és csak utána kapjon tápszert, így ha túllesz a fogzáson, többet fog majd enni a rendes ételekből is.

  • Kiss Hajnalka

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Ági! Fogzás
    Kérdésem fogzással kapcsolatos 13 hós kislányomnak 8 foga van, fent-lent 4-4, előfordulhat, hogy a szemfog érkezik, mert egy pár napja azokat a tüneteket látom rajta, amit eddig minden fog kinövés alkalmával, illetve előbb a felső szemfogak majd az alsók érkeznek? Utána a kisőrlők, majd a nagyőrlők? Köszi: Hajni

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Általában az alsók jönnek előbb és utána a felsők, de normális az is, ha más a sorrend. Egyébként a metszőfogak után elsőként a kisőrlők bújnak, majd a hátsó kisőrlők, ezt követően a szemfogak. De becsapós ez, mert a szemfogak helye már akár 1 évvel korábban is duzzadt, mint ahogy áttörnének.

  • Eni

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Agi!
    Ujabb kerdesekkel fordulok hozzad. (Elnezest az ekezetekert, de ezen a gepen nincsen beallitva, nem otthonrol irok)
    Kislanyunk mar 11,5 honapos. Nagyon mozgekony, eleven baba. Egesz nap mozog, nevet, kacag, ketszer alszik egy nap 1,5 orat es utana meg 1 orat delutan.Éjszaka meg mindig szopizunk ketszer, vagy haromszor is. Sehogyan sem tudom leszoktatni errol. Ha Apa veszi fel, akkor meg erosebben sir, vigasztalhatatlanul. Most jon a hetedik es nyolcadik foga. Lehet, hogy ezert igenyli meg mindig a szopit? Be is akart lazasodni a tegnapelott, de megusztuk.
    Sulya jelenleg 7,55 kg amit sokan kevesellnek. Azt irtad multkor, hogy 1 eves korara el kell erje a 8 kg-ot legalabb, de ehhez nagyon lassan lassan kozeledunk. Mitevo legyek? Vigyem orvoshoz? Az orvosunk azt mondta, ha nem akar enni, ad etvagyjavitot. De ez a szopira fogja fokozni az etvagyat, vagy a rendes etelekre is? Ezzel erdemes lenne probalkozni?
    Taplalkozasaval kapcsolatban nem haladunk semerre. Van hogy ket napig ugyesen szedeget, aztan 5-6 nap, amikor makacsul semmit sem eszik, csak kimondottan szopi es víz,. nehany kolesgolyo d.e. vagy d.u., reggelre van hogy megeszik 2-3 harapas vaja kenyeret. Minden d.u. megeszunk 2 cikk nektarint hamozva. D.e. ha van etvagya megeszi egy nagy almanak egy jo nagy negyedet babapiskotaval, vagy siman elragja az almat a fogaival, amikor nem keri reszelve.
    A husikat idaig ette, most a fogai miatt gondolom ismet sztrajkban vagyunk nem akarja azokat sem enni. Ezt is lehet a foga okozza, vagy a meleg miatt nem eszi ezt sem.
    A csaladorvos szerint vas szirupot kellett volna adjam neki minden nap 5 cseppet, nehogy verszegeny legyen, de en azzal is nem akarom kinozni, jo lenne ha enne valamit, de eroltetni semmit sem szeretnek, nehogy aztan meg az etel se kelljen neki.
    Estere szoktunk enni joghurtot, van hogy tejpepet is keverek bele egy heten egyszer, ha megeszi. Amit magunknak fozok ebedet: levesek, fozelekek mindenbol adok, hogy kostolja meg (amit lehet, vagy nem nagyon fuszeres), viszont a kanallal meg mindig nem nagy barat, egyaltalan nem eszik belole. Ha pedig igen, akkor 3-4 kostolas utan nem ker semmit. Semmibol sem eszik sokat, csak par falatotot, vagy par kanallal es tobbet nem ker. Ennyi mennyiseg neki eleg lenne? Az anyatej meg mindig annyira taplalo, hogy nem akar egyebet enni?
    Probaltam, hogy Apaval legyen (magukra hagyom) es 3 oras szopikoz utan probalja o megetetni, de tole sem fogadja el. Jo lenne amig a ferjem szabadsagon van, valamire igy raszoktassuk, de egy hete probaljuk, de igy sem akar mukodni.
    Vannak napok, amikor 3szor is eszik rendes kajat, akkor csak 4 vagy 5 orankent szopizunk nappal es ejszaka csak ketszer, de ez nagyon ritka. Most 4 napja viszont visszaestunk a regi kerekvagasba. Szeretnem valahogy ritkitani a szoptatasokat, hogy masfel eves korara hagynank el, viszont idaig sikertelen a probalkozasok sora.
    Szerinted mit kellene tennem? Hogyan tudom ravenni, hogy a szopin kivul egyebet is egyunk?
    Koszonettel,
    Eni

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Igazából nincs gond azzal, amennyit eszik, sem azzal, hogy ilyen hullámzó az étvágya, ez a fogzás miatt van, de mivel mindenből eszik egy keveset, ezért egyszerűen csak arról van szó hogy ő ilyen kisétkű baba, hidd el, ha éhes lenne még, többet elfogadna, de most így az anyatej mellett elég neki a többiből ennyi. A súlyát a születési súlyához képes kell megítélni, de mivel a mostani súlya nem tér el jelentősen az elvárttól, ezért nincs miért aggódni. Ha a baba jókedvű, kiegyensúlyozott, akkor biztosan nem éhezik, egyszerűen csak jó ez így neki, ahogy most van 🙂

  • Szilvia

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    2 dologban is szeretném a tanácsát kérni 21 hónapos kisfiammal kapcsolatban. Az egyik az alvással kapcsolatos. Az a problémám, hogy este nagyon későn alszik el, 10-11 között, és ez így nagyon fárasztó már. Hogyan tudnám előrébb hozni neki az alvásidőt? Reggel 8-9 között kel, délutáni alvása nagyon változó, van, hogy 1-től, van hogy 3,30-tól alszik, átlagban 1,5 órát. Ha többet vagy kevesebbet alszik, akkor sem alszik el este előbb, mint 10 óra. Érdemes reggel korán felkelteni, hátha átáll a szervezete? Ez azért is lenne fontos, mert ősszel kezdjük a bölcsit, akkor 6-kor kelnie kell, és ott 12-től van alvás, addigra fáradnak kellene lennie,mert másképp csak ringatással vagy cicivel alszik csak el. Talán neki is könnyebb lenne, ha előre picit megpróbálnám azt a napirendet bevezetni?
    A másik kérdésem elég furcsának tŰnhet, de azt vettem észre, hogy napközben amikor fáradt a nemiszervét szereti odadörzsölni pelenkán keresztül egy labdához, amire rámászik, vagy a plüssállatokhoz. Először csak azt hittem, játszik, de erőteljesen le szokott közben izzadni,és olyan is előfordult, hogy így aludt el, vagy rövid idővel utána? Mi okozhatja ezt?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Kezdd el korábban felkelteni reggel, így korábbra csúszik a délutáni alvás és az esti lefektetés is. Ezt elég kb. 1 héttel a bölcsikezdés előtt bevezetni.
      A másikat azért csinálja, mert ott sok az idegvégződés, ezért kellemes érzés neki és így nyugtatja magát. Próbáld ilyenkor elterelni a figyelmét, hogy máshogy nyugtassa meg magát.

  • Kiss Hajnalka

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Ági! Mozgásfejlődés
    Kislányom Petra 13 hónapos, olvastam a blogodon, hogy ami előtt megtenné a baba az első lépéseket, különböző dolgokat kell megtanuljon: felállni, leülni, oldal irányba kapaszkodva lépegetni,átkapaszkodni egyik bútorról a másikra,tologatni magaelőtt bútorokat, önállóan álni, ez mind megvan nállunk, innentől kezdve mennyi idő, hogy el is induljon a baba? Mivel tudnám őt fejleszteni, ösztönözni a járásra? Nem erőltetek semmit, de úgy látom nagyon érett a kis izomzata és mozdulatai is, csak pusztán bátortalanság miatt nem lépeget még önállóan. Köszi: Hajni

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Vannak olyan babák, akik alapból bátortalanabbak, a biztonságra törekszenek, de náluk sem szabad erőltetni, sietettetni a dolgokat, mert akkor csak sokat fog esni, nem lesz sikerélménye. Várd ki, amíg magától elindul majd. Hidd el pár hét és magától menni fog. Segíthet, ha már kapaszkodva szépen megy, ha olyat játszotok, hogy leültök a földre a pároddal egymással szembe úgy, hogy a babának maximum 2-3 lépést kelljen tennie közöttetek, te megfogod a babát és a párod hívja, nyújtja felé a kezét, ez ösztönzi, hogy menjen oda, ha odalépett, megdicséri és akkor te hívod.

  • Kiss Hajnalka

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Ági! Elválasztás
    Van egy 13 hós kislányom, aki még igen sokat szopizik, ami nem lenne probléma, de szeretnénk kis tesót, és az orvosom szerint, addig míg ilyen sokat szopizik nagyon kevés rá az esélyem. A sok szopi, azt jelenti, hogy minden étkezés után, mert reggel csak tejcsi, tízórai-ebéd-uzsonna szilárd+ tejcsi, de ha melegvan, vagy a fognövések miatt nyűgösebb fáradtabb, akkor szívesebben csak tejcsi, a vacsora szintén szopi, és persze éjszaka is 2-3 alkalom. Nem bírok több szilárd ételt odaadni csak amennyit ő szívesen elfogad és ez teljesen változó, hogy mennyit 100-150-200gr, ( egyébként nem válogat szivesen fogad mindent, legyen az saját főzés, vagy szükség esetén bébiétel) mindig hagy annyi helyet a pociban, hogy férjen a tejcsi, pedig étkezés után is megkínálom vízzel, persze étkezések között is próbálkozok, több kevesebb sikerrel, mert keveset iszik. Tudsz segíteni, ötletet adni mivel próbálkozzak, azt szeretném ha a szopizás száma csökkenne nappal, persze nem lenne hátrány ha éjszaka sem lenne szükség rá. Nem cumizik, nem fogad el cumisüveget, csak pohárból iszik és csak keveset.
    Köszi: Hajni

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ez nem igaz, szoptatás mellett is teherbe lehet esni. 13 hónapos korban emiatt nem szabad elhagyni a szoptatást, sem erőltetni, hogy többet egyen mást. Kialakul majd az a saját tempójában, a babával meg próbálkozzatok nyugodtan, ennyi idős korban már a szoptatás mellett is szinte teljesen helyreálltak a hormonok, ha van ciklusod, sikerülni fog a tesó is 🙂

  • Fruzsina

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    2 dologban is szeretném a tanácsát kérni 21 hónapos kisfiammal kapcsolatban. Az egyik az alvással kapcsolatos. Az a problémám, hogy este nagyon későn alszik el, 10-11 között, és ez így nagyon fárasztó már. Hogyan tudnám előrébb hozni neki az alvásidőt? Reggel 8-9 között kel, délutáni alvása nagyon változó, van, hogy 1-től, van hogy 3,30-tól alszik, átlagban 1,5 órát. Ha többet vagy kevesebbet alszik, akkor sem alszik el este előbb, mint 10 óra. Érdemes reggel korán felkelteni, hátha átáll a szervezete? Ez azért is lenne fontos, mert ősszel kezdjük a bölcsit, akkor 6-kor kelnie kell, és ott 12-től van alvás, addigra fáradnak kellene lennie,mert másképp csak ringatással vagy cicivel alszik csak el. Talán neki is könnyebb lenne, ha előre picit megpróbálnám azt a napirendet bevezetni?
    A másik kérdésem elég furcsának tŰnhet, de azt vettem észre, hogy napközben amikor fáradt a nemiszervét szereti odadörzsölni pelenkán keresztül egy labdához, amire rámászik, vagy a plüssállatokhoz. Először csak azt hittem, játszik, de erőteljesen le szokott közben izzadni,és olyan is előfordult, hogy így aludt el, vagy rövid idővel utána? Mi okozhatja ezt?
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Ildikó

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    Alvással kapcsolatban kérdeznék Tőled! Lányom 9 hónapos és ez idág 2x aludt, délelőtt és délután. Nem tudom, hogy most áttérjünk-e az 1x-i alvásra. Megpróbálom röviden leírni a napját: eddig fél 7-7 között ébredt reggel és 9-fél 10 körül már álmos volt, kb 11-ig aludt, utána fél 2-2 körül még 1x, kb 4-ig és este 8 körül fekszik, éjszaka általában 2x kel. Most pár napja később ébred reggel, ma pl negyed 9-kor, így kb 11 körül lesz álmos, de ha ilyenkor leteszem alszik 1-ig 2-ig. Így kimarad az ebéd és délután már nem tudom letenni, de este 8-ig nem bírja ki. Szóval nem tudom, hogy ez az ÁTÁLLÁS az 1 alvásra és ha igen ezt hogyan oldjam meg?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Valószínűleg ez már átállás az egyszeri alvásra, de még nem teljesen. 2 lehetőség van:
      1. nem teszed le még 11-kor, hanem csak egy kicsit később, így a délutáni alvásból is később kel fel és kibírja este 8-ig.
      2. leteszed 11-kor, délután pedig, amikor már nagyon álmos megint, sétáltok egyet vagy szopizik és úgy pihenget egy kicsit, így kibírja este 8-ig.

  • Dóri

    2014. augusztus 08. péntek

    Szia Ági, a kisfiam a napokban lesz 1 éves, vele kapcsolatban szeretnék kérdezni. Már próbálkozik a járással úgy, hogy a kezünket fogja, nem tudom ez járás tanulásnak számít -e már, mert hát egyedül még nem megy csak segítséggel. Mostanában elég sokat szeretne szopizni, pedig már 8 hónapos kora óta csak napi kétszer, reggel és este szopizott. Köthető ez a járás tanuláshoz? Egyébként szépen eszi már a mi ételeinket, bébiételt egyáltalán nem kap már. Szeptember 1-én kezdjük a bölcsis beszoktatást (külföldön élünk) mert sajnos vissza kell mennem dolgozni. És aggódok többek között a gyakori szopi miatt is. Egyszer már írtad, hogy egy éves kor körül már felfogják, hogy szopi csak anyával van. De mostanában van hogy napközben akár 4-szer is szopizik, igaz keveset. Nem okoz nála ez majd hirtelen lelki törést ha a bölcsi kezdődik? Köszönöm a válaszod előre is.

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Igen, a járástanulás időszakában a legtöbb baba gyakrabban szopizik, ez normális.
      A bölcsi nyilván nagy változás lesz neki, de ha otthon igény szerint szopizhat mellette, az segíteni fog neki, hogy könnyebben megbarátkozzon az új helyzettel is.

  • Hajnalka

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányunk 1 éves anyatejes baba. 6 hónapig csak szopizott, aztán a hozzátáplálással nagyon lassan, de kb 10 hónapos korára egy-két szopi kiesett, kb. 8-16 óra között elvolt szopi nélkül. De azóta ez nem hogy ebbe az irányba haladt volna, hanem visszafordult, mostmár naponta meg sem tudom számolni, hogy hányszor kéreckedik cicire, van, hogy 5 percenként! Nem tudom mire vélni. Ennek a kezdete kb egybeesik a következőkkel – mivel a kicsi nagyon rossz alvó, meg éjjel is 2-3szor cicizik még, 10 hónapig bírtam a reggel 6-os ébredéseit. Akkor elkezdtük azt, hogy 6-kor odaveszem magamhoz, cicirem és önkiszolgálás van, így még pár órát alszunk, ő cicizik alszik kb még 3 órán át. Igen ám, de ahogy felkelünk, kezdődne a nap, megint kér, és rengetegszer, amikor otthon vagyunk. Séta közben nem. Másokkal jól elvan, ha nem vagyok ott, de ha megjövök, rögtön sírva keresi a cicit. Enni eszik napi ötször, nem sokat, de mindent. Sokat vagyok vele, így szerintem az sem áll fenn, hogy hiányol. Mit gondolsz? Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Ez ebben a korban nagyon gyakori, most tanul járni, önállósodik, a szeparációs szorongás is erősebb, ezért kéri gyakrabban a cicit. Ez általában átmeneti, néhány hétig tart, aztán megint ritkábban kéri majd.

  • Dia

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kérdésem a következő: kislányom 21 hónapos és nehezen alszik napközben (1x 1-1,5 órát, de azt sem mindig könnyen), éjjel 9-9,5 órát. Anyatejes (volt) és cicivel szokott ellazulni, de korábban nem ragaszkodott ennyire hozzá, mint most. Pedig este a párom teszi le aludni, Neki is ott kell Vele maradni, míg el nem alszik, de akkor nem keresi a cicit. Viszont, ha én viszem fel, akkor másról hallani sem akar. Ezzel nem is lenne semmi, mert tudom, hogy, ha megérnek rá, akkor elválasszák magukat. De néha rángat, tép és ez elég fájdalmas tud lenni. Ilyenkor többnyire el sem akar aludni. Fáradtnak fáradt, mert már az ebéd alatt szenved a székben, ásítozik, stb. Ha azt mondom, hogy nincs cici, akkor viszont iszonyatos sírásba kezd, pedig el tud aludni nélküle is. Mit tanácsolsz, mit csináljak? Hétvégén délben is a párom teszi le, olyankor egyáltalán nem szopizik, de hétfőn már követeli. Próbálom ugyanazt csinálni, mint amikor Vele alszik el, de hallani sem akar róla. Szeretném, ha akkor is el tudna aludni, amikor valamiért nem kell Neki a cici, de egyelőre nem megy.

    Köszönettel,

    Dia

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Most azt hiszi, hogy teljesen elveszed tőle a cicit és ezért sír annyira, mert fél, hogy nem lesz cici. Beszéld meg vele a szabályokat, hogy mikor kaphat cicit és mikor nem, ez segít neki is abban, hogy megértse, nem teljesen veszed el tőle, hanem csak most nem kaphat, de pl. majd ébredés után lehet.
      Ha teljesen le szeretnéd szoktatni, akkor viszont beszéld meg vele, hogy „pl. a cica elvitte a tejecskét a kisbabáknak és már nincs tejecske” és következetesen hivatkozz mindig erre, amikor kéri. És akármekkora is a hiszti, ne add neki oda. Simogasd, szeretgesd helyette.

  • Balazs Helena

    2014. augusztus 08. péntek

    kedves Agi!ne haragudj de nm kaptam valasz a kerdesemre:)

  • Csilla

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági,

    Szoptatással kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni. 3 és fél hónapos kisfiam másfél, két óránként szopizik, de mindig csak pár percet, általában 2-3perc alatt végez is. A szopit mindig sírással fejezi be, fészkelődik, feszíti magát, majd kiugrik a kezemből, arca bevörösödik, viszont amint leteszem a kezemből, már nevet, mintha semmi baj se lenne. Felveszem böfire és utána megpróbálom visszatenni, hátha kér még, de ugyanez a sírás folytatódik, olyankor a cicit már abszolút el sem veszi. Ez alatt a 2-3perc alatt kb.60ml-t szív ki. Van olyan napunk, amikor óránként szopizik. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mi lehet a gond, miért eszik egyszerre ennyire keveset és miért rosszkedvűen fejezi be. Eddig mind a szoptatási tanácsadó, mind a gyerekorvos türelemre intettek, de már kezd kaotikus lenni ez a helyzet. Szeretnék napirendet bevezetni, de 4É módszer bevezetése nálunk emiatt szinte lehetetlennek tűnik. Ő az ébrenléti idő alatt min. kétszer szopizik, az utolsó szopizásba általában bele is alszik. Ha nem szopizik eleget akkor fél óra múlva ébren is van. Amit még szeretnék megemlíteni, hogy mellbimbővédővel szoptatok, próbáltam elhagyni, de úgy veszem észre, hogy ennek a segítségével hatékonyabban szopik. További észrevételem, hogy nagyon erős a tejleadó reflexem, szinte ömlik a szájába a tej, amit most már egész jól kezel, szépen nyeli. Ezalatt a 2-3perc alatt mindig az első tej ürül, utána következne a hátsó, amit már nem hajlandó kiszopizni – talán azután már gyengül a reflex és lusta dolgozni rajta, hogy meginduljon a köv. adag vagy elfárad az erősen áramló tej nyelésébe. Azért hogy kiürüljön a mellem és a hátsó tejet is megkapja, 2szer helyezem vissza ugyanarra a mellemre. Az esti szoptatás a lefekvés előtt is elég zűrös, 2óra alatt min.4-5ször kéredzkedik mellre, mikorra kiszopizza azt a mennyiséget, ami elég neki. Este kb. fél 10-10körül alszik el, éjjel egyszer kel fel, olyankor szépen szopizik van hogy akár 8-10percet is és alszik vissza. Reggel 6,30-7kor ébred. Születési súlya 3090gramm, most 6400gramm. Pisis pelus naponta kb.5-6 darab, kakis 1-2.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Valószínűleg az a baj, hogy az elején gyorsan jön a tej, ezért sok levegőt nyle, megfájdul a pocakja és utána már nem esik jól neki a szopizás. Próbáld meg, hogy kicsit lefejsz szoptatás előtt a tejedből, így nem fog olyan gyorsan jönni.
      Az egyébként nem baj, ha lefekvés előtt gyakrabban eszik (így jóllakik éjszakára, este egyébként is kevesebb a tej), sem az, ha cicin alszik el. A nagyobbik fiam pontosan ugyanilyen ütemben evett és ilyen szépen hízott, aztán fél éves korára már elhagyta a gyakoribb szopit és onnantól csak 4 óránként evett.

  • Anett

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!

    Újra tanácsodat kérném két dologgal kapcsolatban:
    1. Kislányunk júniusban volt két éves. Úgy alszik el (délben és este is), hogy ringatjuk, ami annyit jelent, hogy kézben van, járkálunk vele és énekelünk neki. Délben 10-15 perc alatt elalszik, este viszont kb. 40 perc kell neki, de legalább 30. Sírni sosem hagytuk, a blogodban olvastam a „kimegyek-bemegyek-megnyugtatom”-módszerröl, de akkor ö már ahhoz nagy volt. Délben kb. 1,5-2 órát alszik, legkésöbb 2-kor ébred, este fél 9-kor fektetjük az esti megszokott program után. Próbáltuk késöbb fektetni, de akkor sem aludt el hamarabb. Apa is altatta már egyedül, nagyágyban fekve is próbaltuk, az ö ágyaban is, (még tápszert kap, de azzal nem szeretném altatni úgy, mint szopis korában a cicin elaludt). A ringatás minket nem zavar, de attól tartunk, hogy így nem tud megtanulni elaludni egyedül és még iskolás korában is segítség kell neki ehhez. Mit javasolsz? Tudom, nem egyszerü téma.
    2. Kb. egy hónapja rosszul eszik. Keveset eszik, pedig mindig is jól evett és nincsen türelme ülni az asztalnál. 5 perc után kéri, hogy tegyük le a tányérját a kisasztalhoz, de ott sem ül le, hanem állva eszik (ez a jobbik eset) vagy minden kanál után megy egy kört. Egyébként ügyesen eszik egyedül. Mi mindig leülünk normálisan asztalhoz enni, tehát tölünk nem láthatta, hogy szaladva eszünk és öt is mindig odaültettük, mióta etetöszékben tud ülni, hogy kesöbb ez legyen neki a természetes. Eddig müködött is a dolog, de most…? Hagyjam rá ezt, mert korral jár és elhagyja magától/kinövi vagy legyek szigorú és csak asztalnál ülve kapjon enni?
    Válaszodat elöre is köszönöm!
    Anett

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      1. Nem marad ez így iskolás koráig, ne aggódj. Lassan bevezethetitek, hogy ringatás helyett mesét olvastok este, aztán mesét mondtok fejből a sötétben, ez segíteni szokott az altatásban, szívesen fogadják ebben a korban már a gyerekek.

      2. Ez normális, pár hétig tart hóbort, aztán kinövi majd. A kisebbik fiam is csinálta, gyorsan elmúlt, 2,5 évesen már ő ragaszkodott a terített asztalhoz 🙂

  • Mónika

    2014. augusztus 08. péntek

    Kedves Ági!
    7 hónapos kisfiúnkkal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    4,5 hónapos kora óta kell tápszert is adnom anyatej mellé, és akkor a cumisüveg elleni hadjáratom annyira jól sikerült, hogy most egyáltalán nem fogad el semmit, csak a fecskendőt (egy ujjamat cumizza, mellé bevezetem fecskendővel a pótlást). Mivel most már jó ideje csinálom, kicsit fárasztó, szeretném rászoktatni az itatópohárra, de egyszerűen nem fogad el semmilyen típust (svéd itatópohár, cumisüveg, MAM szelepes itatópoharak). Csak a mellemet és az ujjamat  Van valami ötleted erre?
    Ébredés után szoktam etetni, utána kb. 2-3 órát van fenn, majd elalszik, ébredés után újra etetés, stb. Így 5 etetés fér bele a napba. Kérdésem, hogy mikortól (hány ébren töltött idő után) kell egy ébrenlét alatt kétszer etetni? Ő nem nagyon szokott jelezni éhség esetén. Nappal 3X1 órát alszik általában. Éjszaka este 22-től reggel 6-ig.
    Kb. 2 hónapja folyamatosan mozog éjszaka. Az utóbbi időben előfordult olyan is gyakran, hogy óránként sírt. Feltolja magát, és csukott szemmel sír vagy nyüszög…vagy egyszerűen csak arccal lefelé kúszik. (fogzás: alul kettő már kibújt, és elég jól viselte, akkoriban nem voltak ilyen gyakori ébredések) Tudom, valószínűleg a mozgása miatt van, csak az a kérdésem, hogy ez általában meddig szokott tartani, és segíthetünk-e neki valamivel? (Mozgásfejlődése egyébként: forog, előre és hátra is kúszik már szépen, oldalazva feltolja magát, kezd ülni.)
    Hozzátáplálásnál: főzeléket és gyümölcsöt kap eddig 1-1 alkalommal/nap. Előfordul, hogy teljes adagot boldogan megeszi, következő nap viszont egyáltalán nem kér belőle (ugyanabból). Ilyenkor megszoptatom, mint mindig még az etetések után, és tápszerrel pótlom, mivel nem ette meg a főzeléket/gyümölcsöt. Ezt jól teszem? Mert a tápszert elfogadja utána.
    Gyümölcsrizsnél a rizst is le kell turmixolni, vagy simán főzve és gyümölcspéppel elkeverve is adható a picinek?
    Köszönöm szépen ezúttal is!

    • Vida Ágnes

      2014. augusztus 08. péntek

      Megpróbálkozhatsz a sima hagyományos pohárral a pótlás adására, szépen meg szokták tanulni a babák. Vagy létezik egy olyan, hogy Szoptanít (Medela gyártmány), ami egy csövön át adja a pótlást és a szopi közben lehet adni a babának, ez is segíthet.

      Akkor kell egy ébrenlét alatt kétszer etetni, amikor már csak 2x alszik a baba nappal.

      A mozgásfejlődés miatt mozog ennyit éjszaka, ez normális.

      Jól teszed, hogy ha nem fogad el annyit, akkor pótlod.

      Ha nagyon puha a rizs, akkor nem kell turmixolni.

  • Andi

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!
    Fiam 11,5hós.
    Napirendünk 8-9 ébredés cici
    10 kis vajas kenyér,sajt,pari,gyümi
    12-13 cici alvás (2-3órát)
    16 főzelék/cici ,gyümi
    19 főzelék
    21 cici alvás
    Éjjel 1x kel cicizni általában!
    A próblémám,hogy szombatonként dolgoznom kell a nyáron éjjel! eddig haza rohantam amikor felébredt (5percre van a munkahely) de jobb lenne ha átaludná az éjszakát 🙂 mamára bízom ,de ilyenkor csak sír!
    párszor már sikerült!! sztem akkor nagyon megtömtem. mit adjak neki enni este,hogy a lehető leglaktatóbb legyen? vegetáriánusok vagyunk!
    menni még nem megy! csak mászik,kapaszkodva sétál. foga most nem zavarja (4felül+2alul)
    illetve a tejet,hogy vezessem be? vizezve? házi vagy bolti? a héten evett egy kevés mi főzelékünket (tejeset) én gyerekként allergiás voltam (szőr,parlagfű…)
    várom válaszod. köszönöm előre is! 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Ha a laktatóbb vacsora segített, akkor valamilyen gabonapép gyümölccsel mehet, vagy rizs, esetleg kenyér zöldségkrémmel (padlizsánkrém ebben a korban már mehet, de tejfeles túró, körözött, sajt is lehet)

      A tenet be lehet vezetni 1 éves kortól, ha nincs allergiagyanú nála. A legjobb a magas zsírtartalmú forralt házitej, de a magas zsírtartalmú boltit is lehet.

  • Erika

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ágnes!

    Már nézelődtem a blogon és sok hasznos tanácsot láttam, viszont mégis, lenne egy-két kérdésem alvással kapcsolatban (ami persze kérdések halmaza.. főleg a mai 21. században.. de próbálok rövid lenni):

    Három éves kisfiunk van, eleven, édes, dacos, erős akaratú, okos gyerek. Jelenleg családi napközibe jár, reggel 9-től délután kb. fél 5-ig. Óvodába helyhiány miatt most szeptembertől még nem vették fel.

    Kisfiunk reggelenként valamikor 7 és 8 óra között ébred fel.
    A családi napköziben, 13-15 óra között van alvás. Van, amikor ezt a két órát végigalussza, van amikor csak 20 percet, van, amikor semmit.
    Ha nem alszik napközben, este 9-10 körül tud elaludni. Ha alszik napközben, este 10.30 – 11 óra körül tud elaludni.

    Amikor itthon van velünk (betegség, hétvége, ünnepek, nyári szünet, stb.), akkor szinte soha nem megy már a 13 órai elalvás.. sőt.. 14.30 után sikerül, ha erőltetjük, de akkor viszont túl későn kel, 17-18 óráig is alszik, ha nem ébresztjük fel.. ha felébresztjük: néha nyűgös este 10-ig.

    Kb. 2,5 éves koráig nagyon jó alvó volt. A mostani állapot nagyon fárasztó, frusztráló, nehéz: kb. egy időben alszunk el, egy időben kelünk.. vagy ő néha később alszik el, mint mi és hamarabb kel, mint mi – tehát ő ébreszt minket. Van, hogy napközbeni alvás kihagyásával, 4-5 órai strandolás után is, csak este 9-kor alszik el.

    Férjem munkájából eredően vagy utazik, vagy itthonról dolgozik, ügyfelei reggel 9 előtt elérhetetlenek. Én egyelőre nem dolgozom – de tervezem, gyesem júniusban járt le (eddig én is olyan munkahelyeken dolgoztam, ahol reggel 9 körül kezdődött az élet). A férjem és én csak azért kelünk fel most reggel 7-kor, hogy nyugodtan megigyunk egy kávét és váltsunk nyugalomban pár mondatot. Se reggel, se este nem tudjuk menedzselni az életünket. Este 6-7 körül vacsi, majd fürdés, majd könyvből mesélek neki, este 9-től vagy 9.30-tól megy az alkudozás: „még nem akarok aludni”.. „még egy mesét”.. „anyával akarok aludni”.. „pisilni kell” .. „szomjas vagyok” .. stb.

    Több szakértőtől azt hallom, hogy egy 3 éves gyereknek este fél nyolc – nyolckor már aludni kellene. De.. az ismerőseim körében egy ilyen 3 évest sem ismerek. Biztos van a világon, csak én még nem láttam ilyet.
    Sokan lehurrognak és azt mondják: ilyen nincs! (De van!)
    Szüleim mondták, hogy anno én már este 8-kor aludtam. Igen ám, de Anyukám reggel 6-kor kezdett, hajnali 4.30-kor keltem, 5.30-kor a gyár melletti óvodában voltam.
    Javasolta már pszichológus, hogy hagyjuk ki a napi alvást. Értem, de ezt nem tehetem meg a családi napköziben és majd az oviban. Nem kérhetem meg a gondozónőt, hogy rázza már fel a gyerekem, ha mégis aludni akarna.. sőt.
    (Én emlékszem, hogy az óvodai évekből min. két éven keresztül egy percet sem tudtam aludni délután, és terrorként éltem meg, hogy minden áldott nap a plafont kell néznem, míg a többiek alsznak – de ez már egy másik történet. )

    Nagyon nehéz napokat élünk így meg. Este 6-tól 10-ig tulajdonképpen én sem rendesen enni, sem fürödni, fogat mosni, elalváshoz rendesen lecsendesedni nem tudok. Olvasás, híradó, stb. kizárva. Reggel azért nehéz magam összeszedni, mert kisfiunkat „szedem össze” a családi napközibe való elinduláshoz: ami sokszor erős „hisztivel” tarkított. Fogalmam sincs, hogy ezt hogyan menedzseljem munkával, pl. kiskosztümben, nylon harisnyával, körömcipővel. Reggel a kisfiunk a program, este a kisfiunk a program, napközben a férjem dolgozik.

    A fentiek szerint, a kérdés-köröm így hangzik: normális-e, hogy sok mai 3-éves gyermek reggel 7-8 órakor kel, – majd talán alszik napközben, talán nem – és este pedig 9-10-11-kor alszik el. (Ismerek ennél borzasztóbb helyzeteket, amikora gyerek éjfélkor még fent van.. vagy felébred hajnali 1-2 óra körül és jó ideig nem tud elaludni).

    Köszönöm szépen előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      A kisfiad alvása teljesen normális. Van egy saját alvásigénye, amihez konstansan ragaszkodik. Semmi nem történik, ha később alszik el (őszintén szólva én nem értek egyet a korai fektetéssel, ha a gyerek akkor még nem álmos). Mivel teljesen kialakult saját ritmusa van, felesleges lenne erre bármit ráerőltetni, hiszen így is kipihent, ha beavatkozol, akkor viszont nyűgös.

  • Szalai Zsuzsa

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!
    Kérdésem a következő lenne. Kb 3-4 hete próbálkozunk a szobatisztasággal most úgy néz ki hogy a WC szűkítő válik be de csak délelőtt. Vagyis délelőtt 90 %-ban szól nekem ha pisilni kell de a délutáni alvás után mintha kicserélődne és délután már nem szól szinte egyáltalán.Nem akarom siettetni vagy erőltetni csak nem értem hogy amit érez délelőtt azt délután nem? A kakilásnál még sohasem szólt de gondolom ez a része hosszabb időt vesz igénybe. Normális ez így vagy tennem kellene valamit?
    Segítséged előre is köszönöm!
    Szalai Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Egy átmeneti időszakban van most a szobatisztaság felé. Amikor kipihentebb, koncentráltabb, oda tud figyelni, amikor kevésbé, akkor nem annyira. Ez majd idővel lassan változni fog.

  • Mónika

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Azért kerestelek meg, mert lányom 4 éves lesz októberben és még nem szobatiszta. Azaz a kakit nem jelzi és önállóan sem megy a WC-re.
    Kb. 31 hónapos volt, amikor nem szerette már, ha pelenkázom, ezért megpróbáltam bilire ültetni, néhány nap után a pisit jelezte, de a kakit nem és azóta sem szólt soha. A pelenkát két hét után éjszakára is elhagytuk. Soha nem kakilt be és nem pisilt be éjjel azóta sem.
    Most ugyanitt tartunk. Nem változott semmi 15 hónapja mosom a kakis bugyikat, ha nem sikerül reggel, vagy ebéd után a bilibe kakilnia. Nem szívesen ül már a bilin. Óvodába nem vittük 3 évesen, mert éppen akkor született meg a kisöccse. Meg ugye nem is szobatiszta.
    Szeptemberben kezdenénk az óvodát. De így!

    Mit tegyek? Forduljak szakemberhez?

    Móni

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Mindenképpen forduljatok szakemberhez! Valami oka van annak, ha nem jelzi a kakit egyáltalán és nem is megy el magától, ennek utána kell járni.

  • Villő

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági,

    altatással – elaltatással kapcsolatosan lenne kérdésem. Kisfiunk 17 hónapos, napközben 1-szer, ebéd után alszik. Most a kiságy melletti matracon alszik el úgy, hogy én is mellette vagyok. Maga az elaltatás nagyjából 10-20 perc, ezután 1-2 órát alszik. az esti alvásnál is próbálom ezt a metódust alkalmazni. Ha elaludt, akkor szoktam áttenni a kiságyába. Szeretném, ha idővel önálló(bb)an is tudna, a saját ágyában elaludni. Milyen lépéseket javasolsz? Egyáltalán elvárhatom tőle, hogy lassan egyedül is elaludjon?
    A másik kérdésem az éjszakai alváshoz kapcsolódik. Pockunk 9, esetleg 10 körül szokott elaludni, az éjszaka folyamán 2-3-szor ébred fel, ha nincs fogzás, betegség. Sokszor elég visszatenni a cumit, adni neki vizet, és gyorsan visszaalszik. Van amikor azonban ez nehezebb, ilyenkor átvisszük a mi ágyunkba. Nagy ritkán végigalussza az éjszakát, eddig azonban még nem tudtuk megfejteni mitől… Van ötleted, mit tehetnénk annak érdekében, hogy a saját ágyában aludja végig az éjszakákat? Köszönöm: Villő

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Megpróbálhatod, hogy kiságyba teszed, úgy simogatod, mesét mondasz neki, mellette maradsz, de nem veszed ki. De mivel sok kisgyerek ebben a korban nagyon igényli az összebújást, ezért ez nehezebben fog menni. Viszont pár hónap és kinövi a kiságyat, úgyhogy azt is mérlegelned kell, érdemes-e most visszaszoktatni, amikor hamarosan úgyis ki kell költöznie belőle.

      Egyelőre nem tudtok semmit tenni. Az idegrendszer 2 éves korra érik meg az éjszaka átalvására, addig mindig lehet valamilyen ok, ami miatt felébred a kicsi. Hamarosan magától is javulni kezd majd ez a dolog.

  • Kriszti

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Eddig mindig segítettek a válaszaid, most is lenne kérdésem!

    8 hónapos kislányunk eddig mindig szeretett babakocsiban sétálni, kb. másfél hete alig merek elindulni vele itthonról. Folyton nyűgös a kocsiban ülve, néha sír is. Kipróbáltunk már mindent: kevesebb ruha-több ruha, van kiscipő-nincs kiscipő, van játék-nincs játék, le van engedve a kocsi teteje-nincs leengedve, délután megyünk-18 után megyünk, és még sorolhatnám. Mi lehet a baj, amiért most nem élvezi a sétát?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      A mozgásfejlődés során vannak olyan időszakok, amikor a kicsi éppen tanul valami újat és annyira mozgékony, hogy egyszerűen ki nem állhatja, hogy a babakocsiban meg ülnie kell. Ilyenkor segíthet, ha teljesen felülteted vagy ha hordozókendőben, kenguruban sétáltok átmenetileg.

      • Bogi

        2014. július 25. péntek

        Kedves Ági!

        39 hetes kismama vagyok, első gyermekem várom. Azt szeretném kérdezni Tőled, hogy ha napok óta érzek szeméremcsont, hüvely környékén szurkálásokat, görcsöket, illetve deréki szakaszon menzesz-szerű kisebb görcsöket(nem rendszeresen), akkor ezek jelezhetik-e a méhszáj tágulását illetve rejtett vajúdást, vagy „csak” a Baba nyomja a képleteket?
        Válaszodat előre is köszönöm!

        • Vida Ágnes

          2014. július 25. péntek

          Jelentheti azt, de ebben a terhességi korban már egyébként is sok altáji fájdalom van, rejtett vajúdás nélkül is.

  • Niki

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Két témában is szeretném a segítségedet kérni, az egyik a mozgásfejlődés, a másik pedig a hozzátáplálással kapcsolatos.
    A kisfiam most 7,5 hónapos. Forog a hátáról a hasára és vissza, de ettől többet egyenlőre nem tud. Az átfordulást 5 hónaposan megcsinálta, nagyon szeret hason lenni azóta, és gyakorolja a kúszást, de semmi eredmény nincs két hónapja, csak a sok nyígás, és dühöngés. Próbálom játékokkal motiválni, sokszor változtatom a helyét, hol a nappaliban a földön vagyunk, majd átteszem a járókába, majd a gyerekszobába a játszószőnyegre, de mindenhol csak pár percig van el, hason próbálkozik nyúlni a kiszemelt játékért, de szinte azonnal felteszi a magasba kezét, lábát, és “repülőzik” plusz üvölt, és feladja. Amellett, hogy én is már nehezen bírom cérnával ezt az állapotot, sajnálom őt, és aggódom is, hogy esetleg valami gond lehet vele. Ülni még nem tud, sem magától nem ül fel, de ha én ültetem le, nem tud még pár másodpercre sem megülni támaszték nélkül. Támasztékkal nem próbáltam még, nem is szeretném ültetni idő előtt. Az etetőszékben szokott ülni, addig amíg eszünk, de az is dönthető háttámlás. Oldalt fekve nem könyököl fel, viszont hason szépen támaszt, és a hasán körbe kúszik is, viszont előre vagy hátra nem tud haladni. A forgást nem használja arra, hogy azáltal érje el a játékait, vagy változtasson helyet. Esetleg érdemes lenne megmutatni gyógytornásznak, vagy még nincs elmaradva a fejlődésben?

    A másik dolog hozzátáplálással kapcsolatos. Eszik már minden korának megfelelő zöldséget, gyümölcsöt, húst, viszont a glutént még nem vezettem be nála. A férjem mindkét testvére gluténérzékeny, és mivel mindenki mást mond ezzel kapcsolatban, nem mertem még neki gluténtartalmú ételt adni. Azt tudom, hogy a gluténérzékenység örökletes, viszont a férjem nem érzékeny, én sem, és az én családomban ilyen betegséggel senki nem küzd. Mégis van aki azt mondja, hogy ilyenkor 1 éves kor alatt nem szabad adni glutént, mások azt, hogy ugyanúgy érdemes 6 hós korban bevezetni. Szeretném ebben is a tanácsodat kérni, ha tudsz segíteni.

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Kúszni 9 hónapos korra kell tudni, addig még jócskán van ideje, türelem. Most még csak próbálkoznia kell, tudnia még nem. Nincs elmaradva semmivel. Persze benne nagy az akarat, ezért bosszantja, hogy nem megy a kúszás, ezért elégedetlen. A kisebbik fiam is ezt csinálta, egész nap erőlködött, aztán egyik pillanatról a másikra szabályos kommandós mozdulatokkal kúszni kezdett.
      Segítheted azzal, ha köré teszel játékokat körbe, mert körbe kúszni könnyebb, arra gyorsabban rá szoktak jönni. A hintáztatás és a sok vízben pancsizás, közös úszás (ölben beviszed a vízbe, hintáztatod a hónaljánál fogva) is ösztönzi a mozgásfejlődést.

      A glutént régebben a tejhez hasonlóan tiltólistássá tették 1 éves korig, pár éve azonban egy kutatásban kiderült, hogy a gluténallergia megelőzhető, ha minél hamarabb bevezetik a glutént, azóta a védőnői ajánlásban is ez szerepel.

  • Marcsi

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos múlt, egy hete önállóan megy, 8 foga van kint, még szopizik (mellette eszik majdnem mindent). A problémám az éjszakai alvással kapcsolatos. 3 hónapos kora óta nem alussza át az éjszakát (a fogzással kezdődött, aztán így is maradt). Már sok mindent próbáltunk, homeopátiás szereket, éjszakai itatásokat, korábban/később fektetést, együtt alvást, apa ment be hozzá, másik szobában altatni, de semmi nem használ, minimum 3szor sír fel, de általában ez a szám több. 4 napja teljesen vele alszom a nagy ágyban, de sajnos így sem javul a helyzet. Szoptatással általában visszaalszik (ez 4-5 szoptatást jelent éjszakánként, ami már nekem is kellemetlen). Nem cumizik amúgy. Ami aggaszt az az, hogy elég sokszor van az, hogy felriad, nincs teljesen ébren, de nagyon ordít, kézben sem nyugszik meg, mintha félne vagy megijedne valamitől. Mitől lehet ez? És hogyan tudnék neki segíteni? Szörnyű látni ezeket a magán kívüli üvöltéseket, és bármit teszek nem tudok segíteni 🙁 Kérlek adj tanácsot, hogy mit tehetnék (sírni nem merem hagyni, mert 2 perc alatt hányásig és fulladásig hergeli magát).
    Köszönöm,
    Marcsi

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Általában azok a gyerekek, akik nyagyon gyorsan fejlődnek és már 1 éves koruk előtt járnak, éjszaka is nyűgösebbek, élénkebbek és gyakoribb ez a félálomban felébredéses dolog is, az ún. pavor nocturnus. Ritkán előfordul, hogy ennek a hátterében orrmandula-probléma áll, ha éjjel azt veszed észre, hogy hajlamos nyitott szájjal aludni, akkor érdemes ezt is megnézetni. De nagyobb eséllyel nem ez a gond, hanem egyszerűen csak a fejletlen idegrendszer. Ebben az esetben segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy a Coffea tosta nevű homeopátiás szer a mélyebb alvásban. Vagy ha van rá módotok, forduljatok alvásambulanciához (Heim Pál Kórház vagy Madarász Kórház), mert itt fel tudják deríteni, ha valamilyen szervi ok van a háttérben.

  • bbutterfly

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági,

    Jövő héten este egy koncertre mennék tőlünk 2 órányi távolságra. Lányom 8 hónapos és még szopizik. Nem tudom mit tegyek, mert a koncert este fél 9-kor kezdődik, nekem fél 7-kor el kellene indulnom és éjfél előtt nem érnék haza. Gondoltam arra, hogy az esti szopit apa cumisüvegből helyettesítené de az a baj, hogy annyi tejet amivel jóllakik kézzel nem tudok lefejni, gépem meg nincs. A másik gond, hogy cumisüveget nem igen használtunk eddig, mert a vizet sem tudja belőle kiszívni, csak játszik vele inkább és a fogínye fájdalma miatt rágja a cumit. Tanácstalan vagyok mit tegyek, mert ezer éve nem mozdultam ki este és ez a kedvenc együttesem de nem akarom a lányom életét, az esti rutint felfordítani magam miatt. Tejpépet apa is meg tudja csinálni de szopival szokott elaludni. Mit tehetnék, hogy mindkettőnknek jó legyen?

    Másik kérdésem a táplálkozással kapcsolatos. Eddig nagyon szépen simán megette a főzelékeket, de jött egy vírusos torokgyulladás, amikor csak szopizott, mert fájt a torka és meg is értettem ezt. Azóta eltelt már egy hét és én fokozatosan vezettem vissza a pépes ételekhez. Ám azóta simán nem eszi meg egyiket sem csak úgy, hogy egy kiskanál gyümölcspép ami édesebb és mellé gyorsan beadagolom a főzeléket. Megint egy kiskanál gyümölcs és egy másik kanállal pedig a főzelék. Ezt már kínszevedésemben találtam ki, hogy egyen valamit. Mi történt, miért nem eszik simán? Mit tehetnék, hogy ne kelljen édessel vegyíteni a főzeléket?

    Köszönöm válaszaid: Era

    • Bogi

      2014. július 25. péntek

      Kedves Ági!

      39 hetes kismama vagyok, első gyermekem várom. Azt szeretném kérdezni Tőled, hogy ha napok óta érzek szeméremcsont, hüvely környékén szurkálásokat, görcsöket, illetve deréki szakaszon menzesz-szerű kisebb görcsöket(nem rendszeresen), akkor ezek jelezhetik-e a méhszáj tágulását illetve rejtett vajúdást, vagy „csak” a Baba nyomja a képleteket?
      Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Nem muszáj, hogy apa mindenképpen szopival altassa el. Etesse meg valami mással vacsorára fürdés előtt, aztán altassa el kézben, ringatással, kiságyba letéve simivel, jöjjön rá, ő hogyan tudja elaltatni. Az altatás talán így hosszabb lesz majd, mint a megszokott, de ne aggódj: amelyik baba álmos, előbb-utóbb elalszik 🙂

      Sok baba jobban szereti az édes ízt, mint a sósat, ez nem gond. Tegyél bele gyümölcsöt nyugodtan, aztán a következő nap ugyanabba a zöldségbe kicsit kevesebb gyümölcsöt, a következő nap megint kevesebbet, így fokozatosan mindegyik zöldség ízével megbarátkozik majd.

  • Szilvi

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    A 2,5 éves fiam nagyon félős és érzékeny. Minden nap viszem játszótérre, hogy gyerekek között legyen, figyelje őket. Az első időben 10 perc után már mennünk kellett ki a játszótérről, aztán egyre többet tudtunk maradni, majd el kezdett barátkozni, játszani kicsikkel és nagyokkal egyaránt. De még mindig többször előfordul, hogy ha csak hozzá érnek, vagy picit tolakodóbb vele valamelyik gyerek, azonnal el kezd sírni és szalad hozzám. Ezek után az első szava, hogy menjünk. Ha fölmászik mellé valaki a csúszdára, inkább lemászik, nem védi a játékait, hagyja, hogy elvegyék tőle, inkább odébb megy. De közbe látom rajta, hogy szomorú. Szerencsére egyre ritkábban van már ilyen. Többször előfordult már, hogy mintha pánikrohamot kapott volna, annyira rettegett valamitől (pl. bemenni egy idegen lakásba, helyre, orvos stb). Megértem, hogy fél és ott vagyok mellette, nyugtatom, de hiába. Sőt, nem tudom megnyugtatni. Szinte tépi ki az ajtót és örjöng. Aztán persze később már jól érzi magát. Lehet egy ilyen pici gyerek pánikbeteg? Mit csináljak, hogy elmúljon? Azt is hallottam, hogy ha ilyenkor nagyon tutujgatjuk azzal megerősítjük, hogy van mitől félni és inkább úgy kéne viselkedni, mintha természetes lenne, hogy bemegyünk egy idegen helyre. Valóban így van? Szeptembertől megy magán bölcsibe heti két napra csak délelőttre, hogy legyen más környezetben, gyerekek között. Jó döntés a bölcsi? Sokszor mondja, hogy szeretne menni és amikor elmentünk megnézni, akkor nem is akart haza jönni. Engem egyáltalán nem zavar, hogy mászik a nyakamba, sokat bújunk egymáshoz, csak attól félek, hogy ha ilyen marad és közösségbe megy „megeszik reggelire” a dominánsabbak és kiközösítik. Amikor terhes voltam vele, nagyon sokat stresszeltem sajnos, rengeteget sírtam, kiabáltam, szomorú voltam (pont akkor volt egy nagyon nehéz időszakom). Én csak arra tudok gondolni, hogy ezért lett ilyen érzékeny és sérülést okoztam a lelkében. Lehetséges ez? Kérlek légy őszinte, nem kell kímélni!

    Köszönettel
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Ez nem pánikbetegség, ne aggódj! A pánikbetegségnél látszólag ok nélkül jelentkeznek a tünetek, nála viszont egyértelmű helyzetek váltják ki, hogy megijed, sírni kezd. Ő egyszerűen csak ilyen belefelé forduló típus. Ezt nem a terhesség során elszenvedett stressz okozza, hanem általában öröklött (valamelyik szülőtől). Ne erőltesd a barátkozást, ha hagyod a maga tempójában megérni, nyitni az emberek felé. Nem baj, hogy bújós! Legyen az, ameddig igényli, hogy anyánál vigasztalódjon. Ha várja, szeretné a családi napközit, hadd menjen! Jót fog tenni neki.

  • Timi

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, mosolygós, kiegyensúlyozott, szépen fejlődő fiú. Eddig kb.3* aludta át az éjszakát, ezzel nincs is baj. Szerencsére még szopizik is, és csak cicin alszik el, nyugszik meg. 🙂 A bánatom csak annyi, hogy rengetegszer kel fel! Olyan, mintha csak felületesen aludna (baj, vagy nem, köztünk van :)) Most láthatóan nem jönnek fogacskák (tünetek nincsenek), de így is 0,5-1,5 óránként fent van. Napközben is egyre kevesebbet alszik, estére is már hulla fáradt, de inkább küzd az álommanókkal, ahelyett, hogy aludna. Álmában is pörög-forog, számomra nyugtalannak tűnik! Kapott már Rooibos, citromfű teát is, Osanit homeós bogyókat, sikertelenül. Tudom mindig a fránya fogacskák, meg a mozgásfejlődés…de szerinted, mit csináljak? Pedatif PC-t vegyek? Ha igen, mennyit adjak neki? És ez nem nyugtató, ugye? Nem tudom mitévő legyek, ahogy olvasgatom nem találom meg a számára legjobb alkati szert, de szeretnék valamit tenni, de egyenlőre tanácstalan vagyok!
    Ami megnyugtat, hogy szépen eszik-iszik, mindig jókedvű!
    Előre is köszönöm válaszodat!
    Szép hétvégét!
    Timi

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Minden baba felületesen alszik, mert nekik még nem olyan az alvási mintázatuk, mint a felnőtteké, csak 2 éves korra lesz teljesen olyan. Ezért, ha valami zavarja őket, könnyebben felébrednek. Most van az intenzív mozgásfejlődés időszakában, tanul kúszni-mászni, ezért álmában is sokat mocorog, „gyakorol”, erre persze felébred. Plusz még fogzik is, ez is zavarhatja. Jól van, hiszen mint írod semmi baja, „csak” mozgalmasan alszik 🙂 Megpróbálhatod a Sedatif PC-t adni neki. Napi 2 szemet, közvetlenül lefekvés előtt és közvetlenül felkelés után. A két szemet törd össze pl. mozsárban, egy kis vízzel keverd össze és kiskanállal add oda neki. 11 napig addig így, aztán 11 napig csak este, utána elhagyhatod, de addigra már látni is fogod a változást.

  • Gerda

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!
    Segítséget szeretnék kérni. A helyzet az alábbi:
    21 hónapos a lányom. 2 és fél hete jöttünk haza a kistesóval a kórházból. Látszólag nagyon jól fogadta a Babát, simogatja, beszél hozzá, szól ha kiköpte a cumit, segít pelenkázáskor, etetésnél stb.
    Viszont észrevettem néhány változást, amit „nem tudok hova tenni” és ezért nem is tudom, hogyan kezeljem. Olvastam hasonló helyzetekről, úgy gondolom, hogy az például, hogy megint nem hajlandó a saját ágyában aludni és, hogy néha itatnom kell, ezek természetes dolgok ebben a helyzetben. Csak arra vágyik, hogy ismét ő legyen a Baba. Jól gondolom? De meddig normális ez? Erőltessem a saját ágyában alvást, vagy hagyjam, amíg újra ott szeretne aludni? Minden este megkérdezem tőle, de nem akarom kényszeríteni. Előtte amúgy – mióta kész az új gyerekszoba – ha kértem, hogy aludjon velünk, akkor sem akart. Például amikor fogzás miatt ébredt 10szer…
    De van valami, amit nem értek. Azt kell tudni róla, hogy alapesetben – mármint a szülés előtt – nagyon ügyes, okos, rendszerető, szófogadó gyerek. Este lefekvés előtt például mindig összepakolt(unk), ebéd után már tudta, hogy alvás van. Legtöbbször kettőnél többször nem kellett rászólni semmiért. Ha már 5ször kellett valamiért szólni, az ritka eset volt. Alig hisztizett, boltban soha.
    De most? Mintha direkt ellenkezne velem. Az ellenkezőjét csinálja annak, amit kérek. 20-szor el kell mondani mindent, néha mintha süket lenne, rám sem néz, ha szólok hozzá, visít és nem mondja, hogy mit szeretne. Pedig eddig így volt.
    Miért? Dackorszak? Vagy a Mamáék elkényeztették ilyen rövid idő alatt? Vagy így reagál a kistesóra? Hogyan kezeljem??? Nem akarok nagyobb lelki törést okozni!!! De hol van a határ? Meddig hagyjam fajulni a dolgokat?
    Ha a kicsi alszik, csak vele vagyok. Játszunk, olvasunk. Kimegyünk az udvarra. A délutáni alvás csak az övé, összebújunk, amíg a kicsi az ágyában alszik. Szoptatáskor ül mellettem a fotelban, beszélgetünk, vagy mesélek. De ugye vannak helyzetek, amikor muszáj, hogy a kicsi előnyt élvezzen. Bevonom a Pici ellátásába, amit nagyon élvez. Mostmár fel tudom venni, megdajkálni (amíg  nem tudtam addig nagyon zavaró volt mindkettőnknek, ő nem értette, engem meg nagyon bántott).
    Mit tehetnék még? Elmúlik? Javul majd a helyzet?
    Az is bánt, hogy néha olyan, mintha elhanyagolnám a kicsit, azért hogy  a nagy ne érezze magát hátrányban.
    Szakmai szemmel, hogyan látod a helyzetet? Mit tanácsolsz?
    Várom válaszod! (Elnézést, ha nem helyénvaló a tegezés, de magázva olyan furcsán hangzottak a kérdéseim.)
    Üdv.: egy kétlányos, aggódó anyuka

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Igen, ő is baba szeretne lenni. Játssz vele nyugodtan babásat 🙂 Ez pár hét után el szokott múlni, ha nem ellenkezel vele, hanem megkapja azt a kis plusz figyelmet, amit szeretne.
      A dackorszakban van. Most ráadásul nagy változás történt az életében, ezért nagylány akar lenni, önálló, ezért viselkedik így. Ha továbbra is ilyen kiegyensúlyozottan foglalkozol vele és a kicsivel, hamarosan sokat fog javulni ez a helyzet. Foglalkozz vele továbbra is sokat, legyenek külön kis időitek, amiket csak vele töltesz, most ő fontosabb, mint a kicsi, hiszen az újszülöttnek még nincsenek ilyen komplex igényei, nem igényli, hogy szórakoztasd. Ha a nagyra fókuszálsz most, az később a kicsinek is jó lesz.

  • Ildikó

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!
    Több kérdésem is lenne hozzád.
    1. Lánykám 8 hónapos elmúlt, tudom, hogy ez a legintenzívebb időszaka. A napokban bújt ki a felső 2 foga, tanul mászni, megtanult ülni és valószínű jelen van a szeparációs szorongása is. A kérdésem az, hogy mennyire normális az, ha nagyon-nagyon „anya-függő” lett, bárki a kezébe veszi üvölt, még az apjánál is. Nekem is rossz, mert mosdóba nem tudok elmenni tőle és persze az apjának is. Illetve, hogy mikor teszünk jót vele, ha rögtön átveszem én vagy ha hagyom hogy apánál „sírjon”?
    2. Mostanában elég sok az akaratos sírása és a dühkitörései. Főleg ha valamit elveszek tőle (pedig mindig kommentálom), ha valami nem úgy történik ahogy ő akarja. A kérdésem az az, hogy ezt hogyan kell kezelni? Hagyni kell kitombolnia magát vagy engedni neki?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Kitti

      2014. július 25. péntek

      Kedves Ági!
      1 éves a Kisfiam. Tejérzékeny gyanús véres széklet miatt, más tünete nem volt. Amióta szilárd a széklete, azóta ezt se látom már, de diétáznunk kell.
      Hogy tudod, mikor lehet erre tesztet végezni, hogy kiderüljön, egyáltalán tényleg van- e ilyen baja? Doktor 2 éves kort mondja, de az még nagyon messze van.. Nagyon nehéz az étkeztetése, mert mindenben szinte van tejszármazeék.. Mit adhatok neki? Vénusz vajízű margarinra Írja, h nincs benne tej, azt adhatom?

      Neocate tápszert kapja, de az 1 éves korig van, doktor azt mondja, 1 éves kor után már nem kell tápszer… De akkor így hogy lesz meg a folyadékmennyisége?? Tejalapú étkezés kellene Továbbra is, nem? Mit adjak neki?

      köszönöm válaszod.

      • Vida Ágnes

        2014. július 25. péntek

        Gantroenterológiai vizsgálattal már most meg tudják mondani, kell-e diétáznia. Amiben nincs tej azt adhatod és a laktózmentes termékeket is. Valóban nem kötelező a tejalapú táplálék, hiszen a fehérje húsból, a kalcium zöldségekből is fedezhető (pl. a salátában, spenótban, brokkoliban, hüvelyesekben sok kalcium van). A folyadék leginkább víz legyen, de nem kell erőltetni, ha a baba szomjas, akkor iszik is.

        • Ildikó

          2014. július 25. péntek

          Kedves Ági!
          Több kérdésem is lenne hozzád.
          1. Lánykám 8 hónapos elmúlt, tudom, hogy ez a legintenzívebb időszaka. A napokban bújt ki a felső 2 foga, tanul mászni, megtanult ülni és valószínű jelen van a szeparációs szorongása is. A kérdésem az, hogy mennyire normális az, ha nagyon-nagyon „anya-függő” lett, bárki a kezébe veszi üvölt, még az apjánál is. Nekem is rossz, mert mosdóba nem tudok elmenni tőle és persze az apjának is. Illetve, hogy mikor teszünk jót vele, ha rögtön átveszem én vagy ha hagyom hogy apánál „sírjon”?
          2. Mostanában elég sok az akaratos sírása és a dühkitörései. Főleg ha valamit elveszek tőle (pedig mindig kommentálom), ha valami nem úgy történik ahogy ő akarja. A kérdésem az az, hogy ezt hogyan kell kezelni? Hagyni kell kitombolnia magát vagy engedni neki?
          Válaszodat előre is köszönöm!

          • Vida Ágnes

            2014. július 25. péntek

            1. Igen, ez normális, ebben a korban jön elő elsőként erősen a szeparációs szorongás. Ez átmeneti, ki fogja nőni. Inkább ne sírjon apánál, ha nem muszáj.

            2. Még kicsi és nem tudja kezelni a csalódásait. Ilyenkor vigasztald meg, ne hagyd sírni. És tereld el a figyelmét, ebben a korban még könnyű.

  • Orsolya

    2014. július 25. péntek

    Kedves Agi!
    Az eddig jo alvo 9 honapos kislanyom egy ideje ejszaka almaban, illetve felalomban negykezlab hintazo mozgast vegez. Ez par napja annyira intenziv, hogy ejszaka neha orankent erre kelunk.
    Napkozben kiegyensulyozott, vidam baba, nagyon kommunikativ, mar maszik, ull, all. Egyedul a fogzas nyugtalanitja mostanaban.
    Utalhat-e a fent leirt jelenseg valamilyen rendellenessegre vagy elofordul ilyesmi az ilyen koru babaknal?
    Koszonom:
    Orsi

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Ez teljesen normális ebben a korban. Most tanul mászni és álmában is gyakorol. Átmeneti dolog ez, amit ki fog majd nőni.

  • Mónika

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Azért kerestelek meg, mert lányom, Noémi 4 éves lesz októberben és még nem szobatiszta. Azaz a kakit nem jelzi és önállóan sem megy a WC-re.
    Kb. 31 hónapos volt, amikor nem szerette már, ha pelenkázom, ezért megpróbáltam bilire ültetni, néhány nap után a pisit jelezte, de a kakit nem és azóta sem szólt soha. A pelenkát két hét után éjszakára is elhagytuk. Soha nem kakilt be és nem pisilt be éjjel azóta sem.
    Most ugyanitt tartunk. Nem változott semmi 15 hónapja mosom a kakis bugyikat, ha nem sikerül reggel, vagy ebéd után a bilibe kakilnia. Nem szívesen ül már a bilin. Óvodába nem vittük 3 évesen, mert éppen akkor született meg a kisöccse. Meg ugye nem is szobatiszta.
    Szeptemberben kezdenénk az óvodát. De így!

    Mit tegyek? Forduljak szakemberhez?

    Móni

  • Gajdács-Leszkó Georgina

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ágnes! Kislányom 9-én lesz 5 hónapos. Kizárólag anyatejet kap, aminek én nagyon örülök, és nem is nagyon szeretnék mást adni neki. Vizet szokott még kapni, ha szomjas, gyümölcslevet nem szeretnék neki adni még. Van, hogy 2 óra hosszát bír ki két étkezés között, viszont ha megetetem két óra hossza múlva, akkor többet is bukik. Mostanában ezzel is gondunk van, hogy sokat bukizunk. Gondoltam arra, hogy már nem éhes, viszont szopizik, mert szereti, és ráeszik az előző tejcsire, ami túltelíti a kis gyomrát, és ezért is jön vissza a tejcsi. Sokan javasolták már, hogy kezdjem el a hozzátáplálását, mert akkor kevesebbet fog bukni, meg már amúgy is el lehet kezdeni, mert lehet, hogy nem elég már neki a tej.
    Kérdezném, hogy Ön mit javasolna? Elkezdhetjük almával, őszibarackkal a hozzátáplálást, vagy csak annyi a „gond”, hogy hamarabb megszomjazik? Sokat nyűgösködik, és sírdogál is, így már gondoltunk a fogzásra is, mert alul már látszódik a két kis fogkezdemény. Csak már sok mindenre gondoltunk, és kezdünk kifogyni az ötletekből.

    Válaszát előre is köszönöm! További szép napot kívánok! Gajdács-Leszkó Georgina

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Azért bukik most többet, mert már sokkal többet mozog, és kimozogja magából. De nem kell aggódni, ilyenkor nem az étel jön vissza, hanem a felesleg, amivel többet evett meg az előző szopinál.
      A hozzátáplálást akkor kell elkezdeni, amikor úgy látod, megérett már rá:
      – az anyatejjel már akkor sem lakik jól, ha gyakran eteted,
      – érdeklik az ételek, kíváncsian nézegeti őket, amikor ti esztek,
      – utánozza a rágómozgást, ha látja,
      – elmúlt már 5 hónapos.
      Ha ezeket tapasztalod, akkor elkezdhetitek a kóstolgatást. Hozzáteszem, az első ételek is pépesek, ezért a bukiproblémát ez nem oldja meg, a mozgással ugyanúgy ki fogja bukizni az almapépet is, mint az anyatejet.

  • Anett

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat kérném azzal kapcsoltaban, hogy mikor is kell(ene) egy kisgyermeket beadni bölcsibe/oviba. Kislányunk múlt hónapban volt 2 éves. Decemberben új lakásba költözünk és elvileg Januártól menne bölcsibe. Külföldön élünk és itt már nagyon hamar bekerülnek a picik bölcsibe. Én szívem szerint csak akkor adnám be, ha betöltötte a 3 évet, de itt mindenki azt hangoztatja, hogy kell a gyereknek a gyerekközösség, mert szocializálódni kell és minél késöbb kerül be, annál rosszabb lesz neki. Nagyon ragaszkodik egyébként hozzánk (anya, apa), rokonok sajnos nincsenek itt, akikhez el tudnám vinni pár órára/fél napra. Vannak barátok, ismerösök, de igazán senkire nem bíznám rá öt és még nem is tettem ezt. Otthon különben a családtagokkal elmarad, pedig ritkán látja öket és itt is „nyitott a világ felé”, ha ott állunk mögötte. Egyedül inkább szégyellös, félénk. Elrontottam ezt, hogy máshoz nem viszem „felügyeletre”? Én különben nem igényelem, hogy nélküle csináljak valamit. Minden nap kimegyünk vele és az egyéb programokba is bevonjuk (bevásárlás, ügyintézés, vendégség…). Kifejezetten gyerekközösségbe még nem vittük. Az is nehezíti a döntésem, hogy – mivel három nyelven tanul egyszerre (anyanyelv, apanyelv és a német) – még nem beszél (csak babanyelven). Kellene már beszélnie? Mind a három nyelvet egyértelmüen megérti. Még hozzáteszem, hogy sürgösségi császárral született 8 héttel hamarabb, négy hetet voltunk a babaintenzíven, de ennek már semmi nyoma. Egészséges, kiegyensúlyozott, vidám, okos kislány. Mintha idöre született volna, semmi lemaradása nincsen. De talán ezért is kötödünk ennyire egymáshoz és én ezért félek az elválástól. Mit tanácsolsz? Válaszodat elöre is köszönöm!
    Anett

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Mivel több nyelvet is hall, ezért valószínűleg később fog csak beszélni, de ez nem probléma. Ha ennyire visszahúzódó és ha nem muszáj, akkor még nem kell bölcsibe adni. Járjatok gyerekközösségbe, játszótérre, játszóházba, gyerekfoglalkozásokra, ahol találkozik más gyerekekkel, szocializálódik, de nem szükséges még a bölcsőde, ha úgy érzed, nem érett még rá.

  • Alíz

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági.

    Egy éves kisfiam evésével kapcsolatosan lenne egy pár kérdésem.

    4250 grammal született, mostani súlya 8630 gramm (tehát 1 éves korára sikerült épphogy megdupláznia) Már korábban volt laborvizsgálat, de nem vérszegény. (vasat azért kap 2×3 cseppet)

    Étvágya nagyon változó, van mikor ebédre 220 gramm elfogy olykor épphogy belenyal, de már egy ideje a mi ebédünkből eszik (leves-második)

    Napi ötszöri evés (kása-féle/joghurt/ebéd/gyümölcs/kása-féle – a kifliért, kenyérért nem rajong túlságosan), de van, hogy olyan keveset, hogy már én is csodálkozom, hogy nem éhes.
    Cserébe olyan aktív, hogy csak akkor áll meg, ha alszik(még nem jár, de próbálkozik). Az etetőszéket sajnos nem szereti, nem ül meg benne nyugton.

    Kérdésem az lenne, hogy mennyire aggasztó ez a fajta nem evés, mikor jókedvű, mozgékony baba.Illetve, hogyan tudnám rávenni arra, hogy ne ‘kergetőzve’ együnk, valamint erőltessem-e az etetőszéket?
    Az éjszakát végigalussza.
    Erőszakkal nem akarom etetni, nehogy megutálja az evést.

    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Alíz

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      A válasz a kérdésedben van: jókedvű, mozgékony baba. Eszik ő amennyit igényel, de lemozogja. Ilyen alkat, nem kell miatta aggódnod. Sokkal fontosabb az, hogy kedvelje az evést, mint az, hogy sokat egyen bármiáron.

  • shirley

    2014. július 25. péntek

    Kedves Agi,

    Nekem tobb kerdesem is lenne.
    Ket gyermekunk van, egy 4,5 eves es egy 11 honapos.
    Eleg messze lakunk az en szuleimtol, ezert a gyerekek viszonylag ritkan latjak oket (2-3 havonta kb.). A nagyobbik az elso nap nagyon kedves es aranyos veluk, de aztan leginkabb elutasito, nem fogad szot, sokszor meg se hallja, amit a nagyszulei mondanak neki. Ez problema, mert egyreszt rosszul esik nekik, masreszt igy sosem merjuk otthagyni oket egyedul a nagyszulokkel, pedig jo lenne. Ez miert lehet, es mit csinalhatnank, hogy ez megoldodjon?
    A nagyobbik mostanaban egyre kesobb es kesobb kerul agyba, nem hajlando elaludni, pedig nagyon faradt, mindig kitalal valamit, hasfajast, szomjassagot, akarmit, csak hogy meg ne kelljen aludni. Hogy lehet ezeket kivedeni?
    Szinten a nagyobbikkal kapcsolatos problemam, hogy nem eszik otthon rendesen. Reggelit meg csak-csak, de mar ebedet es foleg vacsorat ugy kell mindig belekonyorogni, csak ures tesztat, ures rizst eszik, neha hust, neha mas koretet, de zoldseget szinte sose. A gyumolcsoket altalaban megeszi. Az ovodaban allitolag mindent megeszik…
    Most ennyi, elore is koszonom a segitseget.

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Ezt a nagyszülőknek kell megoldaniuk. Jöjjenek ők rá, mivel tudják lekötni őt, mivel tudják elfogadtatni magukat vele. A kicsi számára nekik nincs még tekintélyük, hiszen nem ismeri őket igazán, ritkán találkoznak, idő kell, mire megismerik egymást.

      Fektesd le, olvass neki mesét, aztán mondj mesét a sötétben fejből. Ettől eleve el szoktak aludni. De ha mégsem, és jönnek a kifogások, akkor előre „lődd ki” őket: adj neki vizet, menjetek el pisilni, simizd meg a hasát és mondd neki „már nem vagy szomjas, pisiltél, nem fáj a hasad, lehet aludni!”

      Evés: Ebben neked kell határozottnak lenni. Ha engedsz, akkor ő is tudja, hogy lehet veled packázni és úgyis megkapja, amit akar. Ha meg kell enni és különben nem kap másikat, akkor legfeljebb 1-2 alkalommal éhen marad, de megtanulja, hogy nincs válogatás anyánál sem.

  • Marcsi

    2014. július 25. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom, 9 hós. Kb 3 hete éjszakánként 1-1 órát ébren van, van, hogy 3 órát is. Ilyenkor nem sír, hanem dumál, beszél, cumizik, játszik. (6 hónapos korától átaludta az éjszakákat, addig 1-2* szopizott éjjel.) Nappal, ebéd után alszik kb 3 órát este f8-reggel 8ig alszik. Változás volt az életében, 1 hónapja költöztünk. És, tegnap bújt ki 2 első foga.
    Mitől lehet ez? Mit tudok tenni ellene? Megelőzésnek? Illetve, a nyaralások is bezavarhatnak az éjszakai alvásába? És emiatt is változhat majd minden? Köszönöm válaszod!Marcsi

    • Nóra

      2014. július 25. péntek

      Kedves Ági!
      18 hónapos kisfiam nem alszik jól, sem éjjel sem délután. Igazából, az éjszakákat szinte sohasem aludta át, és éjjel 1-2 óra körül szokott tejet inni cumisüvegből. Sőt most nyáron többször volt már, hogy hajnalban is felébredt, szomjas volt, de akkor sem elégedett meg a vízzel. Hogyan szoktathatnám le az éjszakai „evésről” ?
      Köszönöm!
      Bocsánat, ha nem jó helyre írtam, de kissé még nehézkesen igazodom el az oldalon.

      • Vida Ágnes

        2014. július 25. péntek

        Másfél évesen még sok kicsi igényel egy éjszakai evést vagy ivást, de ilyen melegeben nyáron ez egyébként is normális, sőt, szükséges. Ha úgy látod, éhségről van szó, adj neki esetleg kicsit laktatóbb vacsorát.

    • Vida Ágnes

      2014. július 25. péntek

      Ebben a korban ez nagyon gyakori jelenség, mert a kicsi annyira ingerkereső állapotban van, hogy amikor felébred, nem tud visszaaludni, újra ellazulni és elaludni. Este, lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea segíthet rajta.

  • Kriszti

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    8 hónapos kislányom étkezésével és alvásával kapcsolatban lenne kérdésem.
    Napi 5-ször étkezik.

    Az első kérdésem az lenne, hogy nem gond az, ha a délelőtti gyümölcspürét Sinlac-kal keverve kapja? Önmagában a gyümölcsöt valamiért mostanában nem fogadja el.

    Ebédre nem tud megenni egy teljes adag főzeléket (husit is kap bele) és utána igényli még a tápszert. Ez nem baj ebben a korban?
    Tápszer után szinte mindig el is alszik általában.

    Kezdhetem kiváltani az uzsonnát így, hogy az ebédet még nem sikerült teljesen kiváltani?

    Mikortól ehet babapudingot és joghurtot?

    Napközben szörnyen megy az alvás, sokszor sikítva felébred 20 perc alvás után és utána már nem sikerül visszaaludnia. Mi lehet ennek az oka?

    8 hónaposan nincs még egy foga sem. Ez normális?

    Mostanában nagyon nyűgös napközben, nagyon nehéz lefoglalni őt bármivel is.
    Ennek mi lehet az oka?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Igen, kaphatja a Sinlacot gyümölccsel keverve.
      Nem gond, ha még nem eszik meg egy teljes adag főzeléket.
      Igen, elkezdheted az uzsonnát is kiváltani.
      Joghurtot 8 hónapos kortól lehet adni, babapudingot a ráírt kornak megfelelően.

      A rövid alvás oka lehet az, hogy még nem volt elég fáradt, amikor lefektetted, pl. gyakran ez jelzi azt, ha a kicsi egy nappali alvást már elhagyna. A másik ok a fogzás lehet.

      Nem gond, ha még nincs foga, 1 éves korig kell kijönni az elsőnek, ha azt követően sincs, akkor kell orvoshoz fordulni.

      Általában mozgásfejlődési ugrások előtt szoktak lenni ilyen nyűgösebb szakaszok, amikor a régi teendők már nem foglalják le, unatkozik, de odakúszni, mászni még nem képes, ahova szeretne menni. A másik oka a fogzás lehet.

  • Dia

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági! Kisfiam 15 hónapos. Egészen 1 hónappal ezelőttig ment minden „mint a karikacsapás”. Rendesen evett, aludt. Tápszert már csak este lefekvés előtt adtam neki. Aztán mostanában szinte nem is akar enni semmit, csak tápszert inni. Reggel éppen hogy csak csipeget valamit jobb esetben és addig nem nyugszik, amíg nem kap tápszert. Az eddigi ebéd adagjának is most csak a felét eszi meg és a délutáni alvás is csak úgy lehetséges, hogyha tápszert adok neki, vagy babakocsiba teszem. Este vacsorázik, utána megint tápszer és van hogy lefekvésnél is kell neki még egy cumisüveg. Akárhogy is számolom ez napi 800 ml tápszer. Azóta a széklete is teljesen megváltozott. Kb. egy hétig szorulása volt szegénynek, most meg 3 napja szinte úgy folyik ki belőle. Aggódom, hogy beteg lesz a sok tápszertől. Tényleg lehet, hogy ennyire kell neki, vagy csak valamit pótol vele? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv Dia

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Valószínűleg fogzik és ezért nem esnek neki olyan jól most a szilárd ételek. Néha segít, ha evés előtt fogzáskönnyítő géllel kened be az ínyét, de a hátsó fogak áttörésekor ez se mindig szokott segíteni.

  • Annamari80

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági,

    14hós kisfiam mostanában ha nem kap meg vmit, amit szeretne, vagy fáradt, akkor elkezdi az arcát/fejét a kezével csapkodni. Ilyenkor hogy viselkedjek vele? Nyilván ha fáradt lefektetem, de ha olyasmi kell neki pl szemetesben turkálna, vagy a tvt kapcsolgatná,vagy a virágaimat veszi célba (fent vannak a párkányon,de már felmászik a fotelba onnan eléri) szóval amit nem kaphat meg, akkor mit tegyek? Eddig eltereltem kisebb nagyobb sikerrel a figyelmét, de nem tudom ez meddig működik.

    Van 6 foga és a napokban vettem észre, hogy játék közben nèha megharap. Ezt eddig egyáltalán nem csinálta. Rászólok, hogy „Nem, ez anyának fáj!” elég így? Majd abbahagyja?

    Mindig tanítgatom, hogy símogassa meg az állatkáit, meg minket szüleit is, mutatom is hogy kell. Nagyon ritkán lesz tényleg simi, inkább durva csapkodás lesz belőle. Közben mondom hogy szépen, óvatosan, de 1-2 simimozdulat után mindig durvára átvált. No nem haragból,mèregből, csak erősen, hogy szinte fáj. Mit csinálok rosszul? Vagy egy ekkora baba még nem igen tudja kontrollálni a keze erősségét?

    Nem szeretném, hogy erőszakos kis buldózer legyen az amúgy nyugodt kisfiam. Köszönöm ha tanácsoddal segítesz.

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Ha olyasmit szeretne, amit nem lehet, akkor mondd meg neki, hogy ezt most nem lehet vagy nem szabad, veszélyes, aztán tereld el a figyelmét. Ha olyan dolgot szeretne, ami nem veszélyes, azokat meg lehet mutatni neki, pl. a távirányító használatát meg lehet tanítani neki, felügyelettel használhatja, ez kielégíti a kíváncsiságát, elrontani nem tudja, mert ott vagy vele, és néhány alkalom után meg fogja unni.

      Igen, szólj rá, hogy anyának fáj, még nem tudja, hogy neked ez fáj, de meg fogja érteni, ha szólsz érte.

      Még nem tudja igazán kontrollálni a mozgását, jót akar, de rossz lesz belőle, idővel ügyesedik majd.

      Ha türelmes vagy vele, és van módja kimozogni magát, akkor nem lesz erőszakos kis bulldózer belőle 🙂

  • Viki

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági,
    két éves kisfiam esti elalvásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Vacsora után lefürdetjük, fürdés után felöltözés, meseolvasás könyvből kislámpánál, majd mesemondás sötétben fejből a program. Bár már hulla fáradt, mert gondoskodunk róla, hogy napközben elfáradjon, mégis teljes idő alatt pörög, meseolvasás közben is gyakran felpattan az ágyából (plüss állatot hoz, iszik vagy csak szimplán bohóckodik). Lámpaoltás után én kézben elringatom az öccsét (férjem mellette fekszik), és addig gyakran próbál lemászni az ágyról, bohóckodik, stb. Miután leraktam az öccsét és befekszem én is az ágyba, utána már „csak” kettőnk között ping-pongozik és ezt követően 10-30 perc múlva nyugszik csak meg és alszik el (franciaágyban alszik köztünk egész éjjel kb fél éve). Ez után tudunk csak kijönni férjemmel a szobából. Véleményed szerint miért tart ilyen sokáig az altatása? Miért nem tud lenyugodni? Hogy tudunk neki segíteni?

    Köszönettel, Viki

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Valószínűleg a tesó miatt van ez a dolog nála. Szeretné felhívni magára a figyelmet, szeretné, ha vele foglalkoznátok. Próbáld meg azt, hogy először elaltatod a kicsit, addig a nagy kedvére játszhat, nem kell az ágyban feküdnie, majd egy kicsit még beszélgetsz vele, játszotok valamit, amit ő szeretne, majd lefekszetek, mesét olvasol neki, aztán lámpaoltás után, ha még mindig nem alszik, mesét mondasz a sötétben fejből. Ez segít neki elaludni.

  • Gyöngyi

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági,

    Több kérdésem is lenne Hozzád.
    Kislànyom 1 éves volt 3-án.

    1, Reggel és lefekvés előtt tápszert kap mèg.
    Általában 8 körül kell. Reggeliből csipegetni szokot csak, gondolom a 220 ml tápszerrel eltelik. 10 körül szoktam gyümölcsöt adni Neki.
    Amikor nem kért tápszert reggel a reggelit megette.
    Adhatok Neki még tápszert vagy vàltsam ki a reggelit?
    Elég tápláló Neki a tápszer reggelire?

    2, Ahogy 1 éves lett nem fogadja el a főzelékeket. Előző héten nem is nagyon akart ebédelni és vacsorázni. A Doktornőnk azt mondta, hogy meg van dagadva az ínnye. ( még csak 2 foga van).
    Most már nem főzők Neki azt adom amit Mi eszünk. Nem fogadta el, hogy Én etessem. Ő szeretne enni. Így általában darabos ételt kap.Segítek Neki, de ahhoz képest hogy most kezdtünk nagyon ügyes.
    Ha nem eszik meg egy ételt akkor próbálkozzak egy másikkal vagy adjak Neki gyümölcsöt? (Azt mindig megette, még ha nem is volt étvágya). Vagy maradjon ki egy étkezés?

    3, Egy barátnőm kislánya 14 hónapos. 11 foga van.
    Nem fogadja el a darabos ételt. Ősszel bölcsibe megy ahol gondolom nem fognak turmixolni Neki.
    Hogy lehetne rávenni, hogy egyen darabos ételt?

    Köszönöm

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      1. Nem muszáj kiváltani a reggelit, de lehet egyik nap ez, a másik nap az. Ha nem lenne neki elég a tápszer, nem kérné.

      2. Ez tökéletes így, hiszen ez a cél, hogy darabosat egyen és egyedül. Ha nem eszik meg egy ételt, kapjon másikat, normális, ha van saját ízlése és bizonyos ételek nem tetszenek neki.

      3. Először kapjon olyan darabos ételeket, amik szétolvadnak a szájában, pl. kölesgolyó vagy puffasztot kukorica. Ha ezzel megbarátkozott, akkor lehet próbálni a darabos puhább gyümölcsöket felkockázva, illetve a sajtot, puha virslit, sült krumplit, kifőtt Penne tésztát stb. Ha már ez is megy, akkor lehet a darabosabb főzeléket, levesből a zöldséget stb. adni.

  • Ivett

    2014. július 14. hétfő

    Kedves doktornő!

    38 hetes kismama vagyok, ma voltam UH-on az eredményem a következők:

    BPD 89mm
    OFD 105mm
    AC 298mm
    FL 68mm

    A súlyát kb 2400g-ra becsülték!

    Az orvos a papírra azt írta hogy retardáció!

    Jók ezek az eredmények vagy kicsi a baba?
    még egy hetem van szülésig körülbelül mennyit hízhat még a baba?

    Válaszát köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Valóban kisebb a baba a terhességi kornál, de azért azt tudni kell, hogy ezek az adatok kézzel mértek, a súly pedig csak egy becslés. Ha ti is kisebb vagy átlagos termetűek vagytok, akkor öröklött is lehet. Ebben a terhességi korban akár fél kilót is hízhat a magzat hetente.

  • Sunny

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!
    A múltkori alkalommal párom,Rácz Szabolcs írt a kislányunkkal kapcsolatban.Nem írtuk le pontosan a problémát.Ugyanis mi már kb. 6-7 hónapja napi szinten próbálkozunk darabos dolgokat is felkínálni a babának,de ő meg sem kóstolja,vagy egy -két falatot eszik csak.Ettünk vele,tányér,pohár,kanál,villa,közösség,más hely,más személy már mind megvolt.A darabostól hány is sokszor,pedig pici falatokat kap.De próbáltam nagyobb falatot,a kezébe adni stb. Szóval nincs több ötletünk.Múltkor megvártuk,nyitja e a száját tömés ill. tv nélkül.A gyerek 3 napig nem evett mást az esti és reggeli tápszeren kívül.De ugyanolyan vidám volt ezzel a 350 ml tápszer.Több doktor is türelemre intett minket,hogy majd elkezdi,de a 14 hónapjából 7 már ezzel telt el.Nagyon elkeseredtünk már,tudsz valamit tanácsolni?Köszönjük

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Még csak 14 hónapos, legyetek türelmesek vele. Ha az orvos szerint minden rendben van vele, akkor egyszerűen csak arról van szó, hogy még nem érett meg a darabos ételekre. A szórakoztatás rossz szokás, ne csináljátok! Nem kell tömni a kicsit, hidd el, ha éhes lesz, eszik majd. Az a gond, hogy most aggódtok, feszültek vagytok az etetése miatt, és ezért nem veszitek a jelzéseit, hogy mikor éhes. Ehelyett inkább egyen, amennyit szórakoztatás nélkül elfogad, aztán igyon tápszert. Ha éhes lesz majd és szüksége lesz a többire is, akkor többet fog enni azokból is.

  • Ibi

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom augusztusban lesz 2 éves!Nem sok mindent mond,olyan korához képes az alapszavakat!Olyan problémám lenne hogy az anya szót és az apa szót nem mondja ki,minket úgy szólít meg, hogy mama és papa!Mindent megért ha mondom neki hogy anyának ad oda, apának vidd oda, fényképeken mondjuk neki hogy anya, apa hol van mutatja csak egyből azt mondja hogy mama és papa!Sajnos mar csak egy mamánk van és annak mamát mond!Az az igazság hogy engem már lelkileg nagyon megvisel hogy nem hallom tőle hogy anyának szólítana!Pedig ugye mindig mondjuk neki hogy anya így anya úgy..ha mondom neki mondjad anya azt mondja mama!Mi lehet ennek az oka?Idővel fogja majd mondani?Tudnál nekem ebben segíteni??
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Ne aggódj! Az anya szót sokkal nehezebb kimondani, mint a mamát, azért használja ezt. Ez nem ellened szól, hanem neki tetszik jobban így.

    • Bogi

      2014. július 14. hétfő

      Kedves Ági!
      37+3 hetes kismama vagyok, első gyermekem várom. 36. héttől elkezdtem szedni homeopátiás “szülésfelkészítő” golyókat (Pulsatilla, Caulophyllum, Cimicifiga), homeopátiás orvosom javaslatára. A kérdésem az volna, tanácsolod- e ezek mellé a málnalevél tea fogyasztását, illetve más egyebet, amivel segíthetem a szervezetem felkészülését? Illetve még az érdekelne, hogy a Gelsemium illetve Arnica szedését javasolnád-e, s ha igen, mikor? válaszodat előre is köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2014. július 14. hétfő

        Málnalevél teát ihatsz mellé. A vajúdás alatt szedheted majd a Gelsemiumot és az Arnicát is.

  • Kinga

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Szobatisztasággal kapcsolatban kérdeznék. A kisfiam 21 hónapos és már 99%-ban ha ott vagyok rám néz és mondja, hogy „kakilsz”. Érdemes ilyenkor már elkezdeni a szobatisztaságot? Ültessem ilyenkor rá pl a bilire – vagy azzal csak meggátolom a folyamatot?
    Köszönettel:
    Kinga

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      A szobatisztaság több tényezős folyamat. Ebből az egyik az, ha a kicsi már felismeri, mikor kell neki kakilni vagy pisilni, de ez nem feltétlenül jelent még teljes érettséget. Elviheted a bilire és megdicsérheted, ha sikerül neki, de valójában, ha semmit nem teszel ilyenkor, csak megdicséred, hogy szólt, azzal is segítesz neki és amikor már képes lesz rá, hogy ilyenkor időben elinduljon a bilihez, akkor oda fog kakilni.

  • Judit

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Két témában szeretném a segítségedet kérni.

    Az egyik a szobatisztaság kérdése. Kisfiam lassan másfél éves és mivel én ekkor már szobatiszta voltam, mindenki nyaggat vele. több helyen – nálad is – olvastam, hallottam, hogy erre megérik a gyermek, ki kell várni és kész. Én ezzel teljesen egyetértek, viszont az merült fel bennem, hogy kell-e nekem bármit tennem ezt az érést elősegítendő. Értem ezalatt, vegyek e már bilit, játsszunk e vele (nekem szimpibb, ha rögtön wcn próbálkozik,de nem tudom mi a jobb), vezessem e rá valahogy a dolgokra. Mivel a wcre együtt járunk, mindig mondom,hogy mi történik, van, ha nyűgösebb közben az ölembe ül, ő is dob be papirt, vagy lehúzza a wct. Amikor pelust cserélünk minding mondom, ha pisis, ha kakis, előtte megkérdezem, stb. Kell ennél több? Ő még nem jelzi, igaz beszélni sem tud 😀 Egyedül az szokta zavarni, ha kakis a pelusa, egy darabig elvan vele, de egy idő után nyűgös, viszont az még nem áltt össze benne,hogy ez a peluscserével oldódik meg. Egyébként moshatózunk, ezt is mondták, hogy segit, de egyenlőre semmit nem tapasztalok, nem tudom mikor kell jobban foglalkoznom a kérdéssel.

    A másik téma a dackorszak… Az utóbbi hetekben egyre jobban jellemző, hogy mindenért ordit. Hogy nevelhetem türelemre? 🙂 Ha éhes már odavezet a konyhába, kis nyugodtan, de amint beültetem a székbe, mintha kicserélnék, áááázik, mig kaját nem kap. Persze ha adok egy bulátát, vagy sós rudak, akkor azzal általában lekötöm, de jobb szeretném, ha megtanulná, még várni kell kicsit. Mindig elmondom,hogy anya most előveszi a tányért, tesz bele neked, megmelegiti stb. Jelzem,hogy ha majd ez meg az történik (direkt nem azt mondom hogy még két perc), akkor már ehet. De nem csak az evés: ha meglát valamit, amivel jtszani akar, akkor is ordit. Nyaralni voltunk,ahol a nagyszülők – meg igazság szerint mi is lazábbak voltunk kicsit – eléggé ráerősitettek erre az eljárásre, mert amint megnyikkant már kapta a kekszet, adtak oda neki bármit, amit kért, akkor is, ha pl olyan dolog volt, amit én nem adnék oda. Nem akartam a közös nyaralást okoskodással rontani, de most kicsit bánom,mert lehet,hogy kisfiamnak jobb lett volna… gondolom átmenet mig visszaszokik, de közben eszembe jutott, hogy ha ez már a dackorszak,akkor vajon mi a jó eljárás 🙂

    Segitséged nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Különösebben nem kell tenni vele semmit. Ha hagyod, akkor is szobatiszta lesz magától egyik napról a másikra. Amit most teszel, hogy elmondod, megmutatod, az bőven elég.

      Dackorszak: azzal, amit most csinálsz türelemre neveled. Csak hát ebben a korban 800x kell valamit elmondani ahhoz, hogy a kicsiben meg is maradjon (ez nem költői túlzás, hanem statisztika). Ha újra meg újra megmutatod, elmondod, türelmesen, mi történik, idővel megérti, hogy ezt most érte teszed.
      Ha meglát valamit, amivel játszani akar, és nem lehet, akkor is ugyanezt kell tenned. Most tapasztalja a határait, most találkozik azzal, hogy hiába találja ki, nem mindig kaphatja meg, és mivel még nem tudja kezelni az indulatait, ordít, kikel magából.

      A nagyszülők miatt ne aggódj: a kicsi pontosan tudja, mi az, amit a mamával meg lehet tenni, anyával meg nem, nem tudják elrontani 🙂

  • Gyöngyi

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 20 hónapos, néhány dologban hónapok óta nem tudunk egyről a kettőre jutni, ezért kérem a tanácsodat.
    1. Már több, mint fél éve nem akar a kiságyában aludni. A földön van egy kuckó, ahol korábban szoptattam és közben aludt el. Eleinte be tudtam tenni az ágyába, de gyakran koppant nagyokat a feje amikor forgolódott álmában és sokszor fel is ébredt erre. Később egyre gyakrabban észlelte, hogy berakom, ekkor éber lett és vissza akart menni a kuckóba. Amikor mégis be tudtam tenni, az első felébredésnél nagy sírás volt és ki kellett venni őt, a kuckóba akart feküdni. Végül hagytam, aludjon ott, de már szeretném, ha ágyban aludna, mert félek, hogy hosszú távon káros hatású a földön alvás. A kuckó több rétegű, vékony szőnyeg, rajta 2 kis gyapjú paplan, azon egy hálózsák, plusz párnák, állatkák. Előfordul néha, hogy sírva felébred, akkor átmegyek hozzá és ott alszom reggelig – így általában hamar megnyugszik és alszik. Milyen veszélye van annak, ha továbbra is a kuckóban alszik? Kiságyba leesésgátlóval próbáljam átszoktatni, vagy inkább vegyünk egy nagyobb matracot a földre? Átszoktatásnál számoljam fel a kuckóját, hogy csak az ágyban tudjon aludni?

    2. Nem akarja engedni, hogy megmossuk a fogát. Már 16 foga van, sok dolgot megpróbáltunk, kb. féléves korától. Először rágókát, ami hasonlít a fogkeféhez, utána ennek a gumis fogkefe változatát, amit szintén ő rágcsálhatott. Próbáltam az ujjra húzható szilikonos verziót, de csak ráharapott az ujjamra. A fogkefét kezébe veszi, rágcsálja de nem engedi, hogy én megmossam neki. Néztünk vele együtt Kerek mese Fogmosó dalt, TV Macit, ezeket szereti. Mosunk előtte fogat, kértük, ő mossa meg a mi fogunkat, ezt megpróbálja. Vettünk két ízesített fogkrémet is. Végül, tesóm tanácsára néhányszor megmostam a fogát erővel, hátha látja nem történik semmi rossz. Ezek csak tiltakozással, sírással, ordítással végződtek. Teljesen elrontottam ezzel, hogyan tudnám rávenni, hogy engedje a fogmosást?

    3. A fogmosáshoz hasonlóan, vannak dolgok, amit nem akar és komoly ellenállás lesz belőle. Antibiotikumot kellett beszednie, nem akarta bevenni – megkóstoltam, tényleg keserű mellékíze volt – de ha be kell adni mit tehettem, beadtam erővel. Az 5 nap iszonyú volt. Próbáltam elmagyarázni neki egyszerűen, néztünk Doki dalt, ígértem édességet, de semmi nem használt. Beadtam, sírt, megnyugtattam, megdicsértem, ettünk. Egyre gyakrabban a pelenkázásnál is van gond, de itt még sikerül elterelni a figyelmét ezzel-azzal, mesével, játékkal és megoldjuk. Ugyanez az öltözésnél, választhat ruhát, vagy megbeszéljük hova megyünk utána és megoldjuk – igaz, hosszabb idő kell.

    4. A fürdéssel is gondja van már, pedig eddig imádta, apuval fürdik kezdettől. Amióta az orvosságot szednie kellett, azóta nem akar a kádba menni. Eleinte a betegségre, kicsit piros popsira, nyűgösségre fogtuk, de ellenállása már tart 2 hete. Bevetjük a kedvenc fürdőjátékait, hogy bemenjen – de így is alig tudjuk rávenni. Amikor betennénk, sír, kapaszkodik a nyakunkba és ha kérdezzük mi a baj, nem akar fürdeni, mondja hogy nem. Sokszor azért is sírni kezd, ha kimegyek a fürdőszobából, ami korábban soha nem volt gond. Fürdessük megint a kiskádban, vagy tusoljuk, vagy ez elmúlik idővel, legyünk türelemmel és trükközzünk tovább a játékokkal? Vagy be se menjek velük – csak hív mindig, anya, anya. Lehet ez megint egyfajta szeparációs szorongás?

    Előre is köszönöm szépen a válaszodat!

    Üdvözlettel

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      1. Semmi baja nem lesz, ha a földön alszik. Az a lényeg, hogy aludjon. A kiságyba visszaszoktatni felesleges, úgyis lassan kinövi már.

      2. Ha nem szereti, hogy te mosod, akkor hadd mossa ő! Minden reggel, délben és este mossatok együtt fogat, hadd utánozza ő le, hogyan csinálod. Persze nem fog neki tökéletesen menni, de nem is kell. Ha napi 3x valamennyire megmossa gyerekfogkrémmel, nem fognak romlani emiatt a fogai.

      3. Sajnos a gyerekek néha nem szeretik a gyógyszereket. Segíthet, ha mesélsz neki olyan meséket, amiben doktorbácsi van, beteg gyerek, gyógyszerbevétel stb., hogy megértse, miről van szó, hogyan kéne viselkedni ilyenkor. A figyelemelterelés ilyenkor a legjobb megoldás. Ez nem szeparációs szorongás, hanem rád van szüksége, mert fél.

      4. Ebben a korban vannak a gyerekeknek irreális félelmei, ami nagyon gyakran a víztől szokott lenni. Egy darabig fürödjön kis kádban vagy zuhanyozzátok, aztán kinövi majd.

  • Kinga

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ágnes!

    A kisfiam 21 hónapos és még soha senki nem vigyázott rá. Viszont, mivel szeretnénk kistesót tervezzük, hogy befogjuk egy kicsit a nagyszülőket, akiknek viszont nincs nagy igényük az unokájukra. Kb 2 havonta látják és nem önszántukból. 🙁 Az a kérdésem, hogy érdemes erőltetni ezt a dolgot? Mert persze ők azt mondják, hogy szeretnék többet látni, és szeretnének segíteni, de sajnos ezek csak üres szavak. Nehéz ügy tudom mások magánéletében megválaszolni ezt a kérdést, de kiváncsi lennék a véleményedre. Mert persze a legjobbat akarom a gyerekemnek, biztos, gondoskodó kezekre bíznám, de talán az sem baj, hogy megtanulja, hogy nem mindenkitől kapja meg azt a figyelmet és gondoskodást mint tőlünk. És erre sajnos a nagyszülők jók lennének.

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Ezt magaddal kell megbeszélned elsősorban 🙂 Ha ők azt mondják, szeretnék többet látni és szerinted is itt lenne az ideje, tegyetek 1-2 próbát, milyen ha ők vigyáznak rá. Ha nem érzi ott jól magát a kicsi, akkor nem kell erőltetni. De neki is jó, ha megtanul másokhoz is alkalmazkodni és a nagyszülőknek is, ha megismerik jobban az unokájukat.

  • Mónika

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    6 hónapos kisfiúnkkal kapcsolatban kérem segítségedet:

    1. 4,5 hónapos kora óta kap tápszert is, mert sajnos az anyatejet nem sikerült visszatornásznom. A pótlást először cumisüvegben kapta, ami teljes káoszhoz vezetett. Egy ideje fecskendővel adom neki, így javult a helyzet, idővel azonban egyre jobban fogy a tejem. Védőnővel beszéltem, a javaslatára próbálom kiváltani az egyes étkezéseket. Most még csak gyümölcsöt eszik 1x/nap, már 150 grammot, így az uzsonnát kiváltottuk. Az orvosnő pedig leszidott, hogy nem szabad kiváltani, szoptatni/tápszert adni egészen 1 éves koráig kell. Most már nem tudom, mit tegyek, eddig örültem, hogy ha így haladok, akkor nemsokára csak reggelire és vacsorára kell tejet adni, abból pedig elméletileg az anyatej mennyiség is elég lenne. Szerinted mi a helyes?
    2. Honnan lehet tudni, hogy adag (150 gramm) gyümölcs, vagy főzelék elég neki? Ha utána megkínálom anyatejjel, elfogadja, de bármikor elfogadja, illetve bármikor szívesen szopizik. Nem tudom, hogy ez mennyire mérvadó…
    3. Ennyi idősen mennyi a babák táplálékigénye? Napi ötször eszik 150-200 grammot, éjszaka nem ébred fel enni. Ez elegendő?
    4. Szelepes itatópohárból lehet adni pótlást?
    5. 6 hetesen, és 3 hónaposan sem vettem észre növekedési ugrást nála. Kérdésem, hogy ha mostanában lenne ilyen ugrás, hogyan kell „jól” kezelni, ha anyatej mellé tápszert is kap? Ha annyi pótlást adok neki, amitől már nem lesz éhes, akkor nem fordulhat elő, hogy nem is akar majd többet szopizni (ahogy ez a növekedési ugrásoknál jellemző), és így az én tejem sem lesz több? 6 hónapos múlt 1 hete, de én most sem tapasztaltam ilyen ugrást. Ez kötelezően minden babára érvényes?
    6. Amióta gyümölcsöt is kap, keményebb a széklete. Mondjuk, lazább gyurma állagú. E z székrekedés ebben a korban? Próbáltam almát, őszibarackot és meggyet, de más gyümölcsöt majd csak 7 hónapos kora után adnék.

    Köszönöm szépen és minden jót!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      1. Ha a kicsi szívesen eszik, nem kéri evés után az anyatejet/tápszert, akkor ki lehet váltani az adott étkezést. Nyugodtan hagyatkozz a kicsi tempójára ebben a kérdésben! 1 éves korig azért reggel és este kapjon még anyatejet vagy tápszert.

      2. Ha már nem kéri evés után az anyatejet, akkor lakott jól. Valójában egyáltalán nem gond, ha most még szívesen szopizik utána, ezzel el tudjátok hagyni a tápszert, mert kap főzeléket, aztán szopizik, tehát a tápszer már nem szükséges, a tejtermelésnek meg jót tesz, hogy minden étkezés után szopizik kicsit.

      3. Ez nem kortól függ, hanem testsúlytól. 5 kilós súly felett testsúlykilogrammonként 120 gramm/nap a tápanyagigény, tehát pl. egy 7 kilós babának 7×120 gramm a napi tápanyagigénye. Természetesen ettől felfelé és lefelé is előfordulhatnak egyéni eltérések.

      4. Igen.

      5. Ha a baba pótlást kap, akkor néha elmarad a növekedési ugrás, mert a pótlás jóllakatja a babát.

      6. Ez nem székrekedés, hanem normális, hiszen a főzelékek rostosabbak, mint az anyatej és a tápszer, ezért a kicsi széklete egyre jobban hasonlít majd a felnőttekéhez.

  • Tünde

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!
    2013. november 15-én megérkezett hozzánk elsőszülött fiúnk, Nándi. Ő egy örök mosolygós, kiegyensúlyozott, mindenkivel barátkozós, új arcokat imádós, több mint 9 kilós, 8 hónapos kisfiú.
    Napirendünk: Reggel 6-7 fele ébredés, aztán szopi, (vagy nem is reggelizik, mert annyit eszik az éjszaka),önálló játék, közös játék és 2 óra múlva visszaszundítás fél v. 1 órácskára ringatással. Aztán tízórai, séta, vásárlás, majd délben ebéd. 12:30,13:00tól 15:00-15:30-ig alvás, egyszer ezalatt az idő alatt felkel szopizni, de vissza is alszik. Délután 16-17 óra felé uzsonna és 19 óra apás fürdetés, mert ilyenkor már nagyon álmos. Fürdetés után szopi, 19:30kor pedig már alszik is vagy szopizás után, egy kis ringatással vagy már a cicin elalszik. Eddig minden szép és jó és sosem volt vele olyan probléma nappal, ami egy idő után nem oldódott volna meg  Mostanában a nappali 4 alvásról két alvásra is ügyesen átállt. A hozzátáplálással sem volt gond, mindent szeret. A nagymamák is tudnak már rá vigyázni nappal így hogy nem szopizik, csak reggel és este. Velük is és más rokonokkal is egész nap ügyesen elvan, úgy hogy én nem vagyok ott, csak a napirendje legyen meg.
    Éjszaka viszont amióta csak megszületett félóránként, óránként, kétóránként ébred. Eleinte azt gondoltam, hogy mivel nappal kezdetek óta kétóránként evett/eszik, ezért biztos éjszaka is éhes. Gondoltam majd elhagyja, de nem Aztán gondoltuk, hogy biztos a fogzás, bár nem látom rajta nappal a jeleit (még nincs foga)és nem hiszem, hogy 8 hónapja folyamatosan fogzana. A homeopátiás szerek közül néhányat próbáltunk, de semmi változás (bár egyik szer sem jellemzi a Nándit). Próbálta már az apuka is altatni éjszaka, de csak vagy nagyobb sírás lett a vége vagy jobban felélénkült, hogy apával lehet. Próbáltam hálózsákban altatni, de az sem működött, csak belegabalyodott. Próbáltam többször megetetni estefelé, de ugyanúgy felkelt. Próbáltam jobban lefárasztani, később fektetni, de semmi. Aludt már a kiságyában, köztünk is, de a legjobb megoldás, amikor a heverőn én alszom vele csak, mert olyankor könnyebben túlélem az éjszakát. De persze a legfontosabb, hogy ő mindig kipihenten, mosolygósan kel reggelente, ami azért könnyen beindítja a napomat  (csak én vagyok kipurcanva)
    Az elmúlt éjszakánk így nézett ki: 19: 30kor már elaludt szopizás közben és letettem hasra a kiságyába. 20:15kor már sírva ébredt, aztán ringatással újra elaludt, kiságy. 21:20kor megint ébredt, megszopiztattam, simogatgattam majd elaludt, de már a heverőn mellettem. 21:50kor megint ébredt, végül elaludt éjfélig. Akkor szokásosan csukott szemmel sírva felkelt és apával együtt próbáltuk visszaaltatni, ami hajnali 2kor nekem sikerült. Innentől kétóránként, majd óránként ébredt. Általában minden éjszakánk így telik, de nem gyakori, hogy gyorsan nem tud visszaaludni. Valamikor csak cicire teszem, aztán alszunk is mindketten.
    Tudnál valami megnyugtató tanácsot adni arra, mit tegyek, hogy jobban aludjon a család, vagy csak próbáljuk meg valahogy túlélni ezeket a hónapokat  Nekem már az is megváltás lenne, ha csak 1-2szer ébredne éjszaka, hiszen tudom, hogy van, hogy rosszat álmodik, hiányol, fáj a foga, szomjas,éhes,mozgásfejlődik vagy csak nem tud visszaaludni és segítséget kér, na de azért ilyen sűrűn. Minden este reménykedem, hogy talán ma éjszaka jobb lesz…
    Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Az együttalvós babák általában gyakrabban ébrednek, mert anya úgyis ott van mellette és ő érzi az anyatejszagot. És persze ilyenkor anya is könnyebben megébred arra is, ha a kicsi csak félálomban ébred meg. Igazából 3 dolgot tehetsz:
      1. alszotok együtt továbbra is, amíg ki nem növi ezt a korszakot.
      2. kezeled a fogzását (valószínűleg ez az egyik oka a gyakori ébredésnek) és akkor ritkábban ébred majd, erre homeopátiás szereket érdemes kipróbálni, bővebb leírást erről itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf
      3. külön ágyba szoktatod (és talán emellett még célszerű lenne a fogzását is kezelni)

  • Szilvi

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Összegyűjtöttem erre a hétre a kérdéseket. A fiam 2,5 éves, most próbálkozik a szobatisztasággal. Ő szeretné a pelenkát levenni és alsónadrágot fölvenni. Sokszor szól,hogy pisilni kell, megyünk is a wc-re vagy a bilire, ügyesen pisil. De amit nem értek, hogy van olyan amikor hiába kérdezem, azt mondja, hogy nem kell neki pisilni és két perc múlva nem becsurizik, hanem rendesen bepisil és egyáltalán nem zavarja. A becsurizást értem, de ezt nem tudom megfejteni. Miért van ez? Most akkor adjak rá inkább pelenkát még?
    A másik kérdésem az lenne, hogy a lányom 3 hónaposan hasra fordult, 4 hónaposan vissza a hátára. Kb. egy másfél hétig sokszor forgolódott hasra és hátra, de aztán abba hagyta. Most 5 és fél hónapos és csak hasra fordul, vissza nem. Normális ez még? Egy picit kezdek aggódni. A harmadik kérdésem pedig az lenne, hogy ez az 5 és fél hónapos pici lányka még mindig másfél két óránként kel föl éjszaka is enni. Vagyis én gondolom, hogy cici kell neki, mert sok mindent próbáltam, de csak az vált be, hogy kapott cicit és megnyugodott, vissza aludt. Persze mindenki riogat, hogy már rég át kéne aludnia az éjszakát és napközben is már legalább 4 órát ki kéne neki bírnia. Meddig mondható normálisnak, hogy ilyen sűrűn felkel éjszaka? Engem csak annyiban zavar, hogy a bátyus mellett sosem tudok napközben pihenni és nagyon fáradt vagyok már. Örülnék ha egy picit többet aludna az éjszaka. Van erre esetleg valami praktika? Sajnos nincs segítségem, apuka külföldön dolgozik, két havonta jön csak haza, anyukám még nem nyugdíjas, ritkábban tud segíteni, anyósomtól pedig félek, mert veszélyes dolgokat csinál, mint pl. kiteszi a nyitott ablakba a gyereket az emeleten és még sorolhatnám.

    Várom válaszod
    Köszönettel
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      A szobatisztaságra való érés egy folyamat. Ő valameddig eljutott már, de még nem szobatiszta. Szociálisan már érett, hiszen tudja, mikor kell szólni, szól is, de néha még nem veszi észre, másra figyel és olyankor bepisil. Nem kell ezzel foglalkozni, ki fogja nőni. Jó megoldás a mosható átmeneti pelenka (szobatisztaságra szoktató pelenka néven is lehet kapni), ami egy bugyi, le lehet tolni, de felfogja a pisit, nem folyik ki belőle.

      A forgolódás miatt nem kell aggódnod. Nem érdekes most neki, ezért nem csinálja, de képes rá, hiszen már csinálta, és ez a lényeg. Forogni egyébként is csak 6-7 hónaposan kell elkezdeni.

      A gyakori ébredésnek mindig oka van. Ha együtt alszotok, akkor ez azért van, mert a kicsi érzi az anyatej szagot és félálomban is rögtön cicizni kezd. Ha a szobádban alszik, akkor a te zajaid (forgolódás stb.) is zavarhatják. Ha külön szobában van, akkor viszont lehet a háttérben a kezdődő fogzás is, ezt homeopátiával tudod kezelni. Biztos jele annak, hogy fogzik, ha nyálzik és napközben mindent a szájába vesz.