Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Szalai Zsuzsa

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 27 hónapos kb. 2 hete kezdtük el a szobatisztaságra szoktatást. Először a bilivel próbálkoztunk 2 napig néha sikerült akkor nagyon örültünk de folyamatosan mondta hogy Ő nem fog bilibe pisilni. Gondoltam kipróbáljuk a wc szűkítőt ami az első perctől kezdve nagyon tetszik neki. A probléma az hogy ha én mondom hogy menjünk pisilni akkor jön és sikerül belepisilni, de Ő sosem szól így kb negyed óránként megyünk de ha épp „kifutok az időből” akkor ott pisil ahol éppen van. Tudom hogy még nem telt el túl sok idő de abban kérném a tanácsod hogy folytassam ezt így és egyszer majd „hátha” szól, vagy hagynom kéne még és megvárni amíg Ő mondja hogy nem kell pelenka? vagy egészen másképp kellene csinálni? Ajánlották hogy étkezések előtt és után legyen csak szabadon ( pelus nélkül) és ezeknél az alkalmaknál ültessem a wc-re, egyébként meg legyen pelenka. Sajnos nem igazán tudom hogyan induljak neki.
    Előre is nagyon köszönöm a segítséged!
    Szalai Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Őszintén szólva, ha nem csinálsz az égvilágon semmit, akkor is 3 éves korra lesz szobatiszta a gyerek (magától) és ha szoktatod, akkor is. Tehát ha ez ennyire körülményes nála, ennyire figyelni kell, akkor még nem érett rá és hagyd inkább, amíg magától szólni fog.

  • Viki

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Agi!
    Tanacsodat es segitsegedet szeretnem kerni a kovetkezo problemaval kapcsolatban.
    Kislanyom 2 het mulva less egy eves. 8 foga kint van mar. (Es ugy latom, hogy az elso ragofog is uton van mar.) Az eves sajnos soha nem ment gordulekenyen, de miutan kibujt a 8 metszo fog, volt par jobb hetunk. (az utolso negy metszofog majdnem egyszerre bujt ki, sokaig szenvedett veluk a kislanyom) Kerdesem most nem is az evessel kapcsolatos, mert lassan kezdem elfogadni a helyzetet, hogy nem minden ugy megy, ahogy a nagykonyvben meg van irva.
    Azonban az alvassal kapcsolatban lenne par kerdesem. Mar 2-3 honapos kora ota nem eszik ejszaka az egyebkent anyatejes kislanyom. (mar cask reggel es este szopizik).
    Nagyjabol 1-2 honapja kezdodott nala, hogy ejszaka tobbszor felkel (ami eddig is igy volt, de eddig roved babusgatas utan mindig hamar vissza aludt) es egy ido utan nem tudjuk vissza tenni a kisagyba, mert teljesen felebred es sir, akarhanyszor ott hagyjuk. Ilyenkor at szoktuk vinni magunk koze, ahol lathatoan megnyugszik, de nem alszik vissza. Ez van hogy 2 oran keresztul is igy van. Cumizik, nezeget, van hogy gugyog es cask tobb oras ebrenlet utan tud elaludni. Ezek az ejszakak idoszakosak, tartanak egy-ket hetig, aztan elmulnak par napra, akkor viszonylag nyugodtan alszik ejszaka, aztan egyszer cask megint kezdodik elolrol. Kerdesem az lenne, hogy lehet, hogy ez a rago fog miatt van, ami most novesben van. Amiatt lehet ez idoszakos problema? Vizet szoktam neki adni, szokott is inni, de mivel egesz kicsi kora ota nem eszik ejszaka, nem szoktam megetetni. (Jelet sem mutatja annak, hogy ehes, inkabb faradtnak tunik, de cask nezeget orakig…)
    Chamomillat szokott kapni es 2-es szamu Schuessler sot is estenkent.
    Kerlek adj tanacsot, hogy mitol lehet ez, es hogy tehetek-e erte valamit, mit csinalok rosszul.
    Nagyon koszonom elore is a segitseged!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Ez átmeneti probléma, ami ebben a korban nagyon gyakori. Az okozza, hogy az idegrendszer nagyon nagy léptékben érik ebben a korban és amikor a kicsi felébred, akkor felébred teljesen, nehezen tud megint ellazulni. Ezen segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea, valamint, ha fogzik, akkor kezeljétek a fogzást (a hátsó fogaknál általában már csak a Nurofen vagy Panadol szokott segíteni éjszakára).

  • Dóri

    2014. július 14. hétfő

    Szia Ági,
    A 11 hónapos kisfiam mozgásfejlődésével kapcsolatban lenne néhány kérdésem.
    Néhány hete megy ha fogjuk a kezét és próbál elrugaszkodni a padlótól a két kezével és magától állni. Ezzel szinte párhuzamosan jelent meg hogy az esti lefekvés után 1,5-2 órával sikítozni kezd „álmában” és megfeszíti a lábait, olyankor magam mellé veszem de nincs is igazán ébren, csukott szemmel csinálja. Gondolom ez a mozgásfejlődés miatt lehet, mert mikor elkezdett mászni arra is nagyon érzékeny volt és sokszor ébredt sírva.
    1. Jól teszem egyáltalán hogy ilyenkor kiveszem az ágyából? Hiszen a szeme végig csukva mintha nem lenne magánál.
    2. Már 9 hónapos kora óta csak reggel ébredés után és este alvás előtt szopizott. Most újra akar napközben is szopizni, 2-3szor. Ez az evéstől teljesen független, mert már nagyon jól eszi a mi ételeinket, inkább mintha csak testközelségre vágyna. Lehet ez is amiatt hogy elkezdett segítséggel menni? Aggódok emiatt mert sajnos szeptemberben vissza kell mennem dolgozni,neki bölcsibe kell mennie és akkor napközben nem leszek ott hogy szopizhasson. Tanácstalan vagyok, mint kellenne tennem. A bölcsi kezdés előtt következetesnek lenni és igenis megtagadni tőle a szopit vagy majd fokozatosan rájön hogy ha nem vagyok ott napközben akkor ugysincs cici? (Itt kb 2-3 hét a bölcsis beszoktatás)
    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      1. Ilyenkor nem kell kivenni az ágyából. Simogasd, ott lehetsz vele, ameddig sír, de nem kell kivenni, ha nincs ébren.

      2. Igen, ez egyértelműen testközelségre való igény, ez normális. A bölcsiben nem fogja kérni, pontosan fogja tudni, hogy ha te nem vagy ott, nincs cici. Nyugodtan adj neki cicit napközben, amikor kéri, ez őt is megnyugtatja és a bölcsire való lelki felkészülést is segíti.

  • Kinga

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ágnes!
    21 hónapos fiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Alapvetően nem egy agresszív típus, de ahogy más gyerekekkel kezdek, kezdünk el foglalkozni, elég csak megfognom a kezüket hisztizni kezd és ha úgy alakul fel is löki. Hogy lehet ezt jól kezelni, mert szeretnénk kistestvért, de ilyenkor mindig aggódom, hogy vajon vele is így fog viselkedni. Illetve szeretnénk addig ezt „kinevelni” belőle, ha lehet egyáltalán ilyet.

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Féltékeny, ami valahol normális, hiszen te az ő anyukája vagy, ő pedig erőteljesen az „enyém”-korszakban van. Mire a testvér megérkezik, ki fogja nőni, hiszen ez átmeneti dolog, csak néhány hónapig tart.

  • GSzMarti84

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Ági!
    Közel 3 éves kisfiammal kapcsolatban kérdeznék. Nagyon aranyos, jólelkű, nyugodt kisfiú, rengeteg szeretet és érzelem van benne, a mai napig nagyon bújós és kedveskedős, persze ő is tud rosszalkodni, de ez természetes. Van egy 1 éves kishúga is, aki nagyon anyás, állandóan engem akar mindenhez. Gondolom ennek köszönhetően a kisfiam pedig nagyon apás lett, de apa hétfőtől péntekig dolgozik, csak este ér haza vacsorára, utána meg már alszanak a gyerekek, így hétközben nem sokat vannak együtt.
    Nemrégiben olyan fura szokásai lettek a kisfiamnak, hogy bár hétközben nappal, amikor csak én vagyok velük, akkor nagyon szeretget engem is, bújik, kedveskedik sokat, mégis olyanokat mond nekem mosolyogva, hogy szeretné, ha én nagyon beteg lennék, meg hogy menjek el nagyon messze és soha többet ne jöjjek vissza. Egyik nap játék közben, amikor szeretgetett, mondtam, hogy kicsit óvatosabban, mert megfulladok, és kérdezte, hogy az mit jelent. Nem akartam nagyon belemenni, de mondtam, hogy az nem jó, mert az rossz anyának, és ha megfulladok, akkor többet nem lehetek itt vele soha. Először rávágta, hogy akkor félni fog, ha nem leszek itt, de egy pillanat múlva mintha felcsillant volna a szeme, és folytatta is, hogy de nem baj, mert akkor apa lesz itt vele mindig, és én meg ne is legyek soha többet itt, én nyugodtan megfulladhatok.
    Mondanom sem kell, mérhetetlenül rosszul esett ez, amit mondott most is, meg korábban is, bár sejtem, hogy emögött inkább az apa iránti szeretet és az apahiány áll. Az a kérdésem, hogy jól gondolom, hogy csak ennyi a baj, vagy valami komolyabb dologra utal ez? (Hozzáteszem, nagyon jó anyukájuk igyekszem lenni, egyenlően foglalkozom a két gyerekkel, soha nem bántottuk őket, nincsenek agyonfegyelmezve, mégis jó gyerekek, főleg a fiam, mert a hugi még inkább a rosszalkodós korszakban van.) Mit tehetnék, hogy ne érezze így, hogy én nemkívánatos személy vagyok? Hogy reagáljam ezt le legközelebb? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Ebben a korban a gyerekeknél még összefolyik a fantáziavilág és a valóság, amiket mond, azok inkább a mese, mint valóság, nem kell szó szerint venni. Ő inkább arról beszél most, hogy már nélküled is képes boldogulni, hiszen ő már nagy fiú, de azért mégis fél tőle, hogy elveszít, közben pedig bízik apában is, ami jó dolog. Nem kell különösebben nagy feneket keríteni ennek a dolognak, ha szereted, viszont fog szeretni a kisfiad is és az édesapját is.

  • Vasáros Edina

    2014. július 14. hétfő

    Kedves Agi,

    Nappali alvas problemaval fordulok hozzad. Abel 3 honapos, gyorsan fejlodo, nagy baba. Mar szepen emeli, tartja a fejet.
    A heten mar kuszasszeruseget is produkalt. 🙂
    A te konyved hatasara elkezdtuk bevezetni a kovetkezo napirendet: szopizunk, pelust cserelunk, jatszunk, aztan az alvas kovetkezik.
    Ket szopizas kozott altalaban 2, 2,5 vagy 3 ora szokott eltelni, attol fuggoen mennyit alszik a gyerkoc.
    Eloszor egyedul nezelodik a babatornaztato alatt, aztan hasra tesszuk es ugy nezelodik, forgolodik, amig birja.
    Majd szorakoztatni szoktuk, amig el nem kezd asitozni, nyugoskodni. Ezutan mostanaban olbe szoktuk venni, majd a vallunkon elaltatjuk.
    Szopi utan 1,5 mostanaban majdnem 2 ora is eltelik az altatasig. Ezek utan nem szokott hosszan aludni fel orat, 45 percet maximum.
    Van, hogy azt is szakasosan, tobbszori ringatas es setalgatas utan. Altalaban harom rovidet szokott aludni, de az is
    nehezen szokott osszejonni. Ha nagyon nem sikerult aludnia, akkor hagyjuk, hogy a vallunkon aludjon. Ott hosszabbat is tud aludni. 🙂
    Gondolom azert csak ennyit alszik, mert ugy ringatjuk el, de mashogy nem tud elaludni. Babahintaban is probaltuk
    altatni es ha csak letesszuk, akkor is siras a vege. Ringatas kozben is sokszor csak kisebb-nagyobb siras aran sikerul elaltatni.
    Delutanonkent szoktunk lemenni setalni. A babakocsiban is ritkan alszik. A mozes reszet nem is tudjuk hasznalni, mert nem marad meg benne.
    Az autos hordozoban szoktam tologatni, mert abbol tud nezelodni. A babakocsiban is ugy latjuk, hogy nagyon almos, majd leragadnak a szemei es
    mikor mar eppen alomba szenderulne, akkor razendit a sirasra.
    Az autoban is szokta ezt csinalni. Mintha nem akarna aludni. Lehetseges ez? Amikor nagy siras aran alszik el, akkor vajon tul faradt vagy pont, hogy nem?
    Amugy mosolygos, erdeklodo baba, csak a nap elorehaladtaval kezd egyre nyugosebb lenni, ha csak rovideket alszik.
    A nyugoskodest birjuk, viszont a ringatast azt mar egyre nehezebben. Abel kezd egyre nehezebb lenni es mar nekem es a ferjemnek is leszakad a derekunk.
    Hogy tudnank az egyeduli elalvasra szoktatni? Mar eleg nagy hozza, hogy ,letesz-megnyugtatos’ modszert alkalmazzuk nala?
    Ejjel amugy melletunk alszik, cicion altatom. Ketszer, haromszor ebred ejjel, alatalaban 9-10 orat alszik. Ejjel pont emiatt alszik melletunk, mivel, ahogy a kisagyba tesszuk felriad.

    • Vida Ágnes

      2014. július 14. hétfő

      Meg kell találni, mi az a mód, ahogy ő a legkönnyebben el tud lazulni, amikor álmos. A ringatás és a babakocsi ezek szerint nem tartoznak a kedvencei közé 🙂 Vannak olyan babák, akik azt kedvelik, ha mozgatva altatják őket (úgy tűnik, neki ez nem jó), vannak, akik a mozdulatlan altatást szeretik (letesznek a kiságyba bebugyolálva), és vannak, akik csak a szopit (szoptatás, vagy cumi). Meg kell néznetek, ő mitől lazul el könnyebben.
      Ezenkívül gond lehet még az is, ha nem abban a testhelyzetben teszed le a kiságyba, amit ő szeret. Ha most hanyattfekve teszed le, próbáld meg hason. Ha hason fektetve, próbáld meg háton.

  • Ani

    2014. június 20. péntek

    Szia Kedves Ági!
    5hónapos kisfiam alvásával van a baj, ami most lezdodott kb.: 2hete. Általában 9-10 között alszik el este. Éjszaka többször is felébred, ilyenkor cicire alszik vissza. Nem ébred sírva, csak nyöszörög és a kezét dugdossa a szájába. Visszaalszik és visszateszem a kiságyba. Reggel 5-6 körül már nagyon nehezen alszik vissza. Van hogy cicin, van hogy ringatássl. És utána már velünk vagy velem alszik.Ezek az ébredések nem tudom minek köszönhetöek. Megkezdödött nála a fogzás (napközben nagyon keveset nyálzik) vagy valóban éhes volna? Ha éhes is akkor ilyen gyakran 1-2 óra mùlva ismét ébredne? A nappali alvás még borzasztóbb, ilyen kicsi babának még szüksége volna 3-4 órás alvásra napközben. De ö jó, ha alszik 1órát. Már kipróbáltam mindent. Cicin altatást, elalszik rajta, de nem tudom öt letenni, mert felébred. Ringatást. Még ha el is alszik a kezemben, mert sokszor feszíti magát és sír hiába teszem le öt felébred. Kimegyünk sétálni van hogy elalszik, de nem sokat. Hiába várom meg a 20-25 percet, amíg mélyalvásba kerül akkor is fent van. A cumit nem fogadja el. Megjegyzem ùgy próbalom ot altatni, hogy álmos. Asitozik, dörzsöli a szemét. A kiságyban nem alszik el magatol se este se napközben, mar azt is probáltam. Sokszor olyan nyügös a fáradságtól, hogy vörösre ordítja magát. És én nem tudok már mit csinalni vele. Gyerekorvost kérdeztem, mondta, hogy figyeljem ezt az állapotot. Köszönöm a segítséget! Válaszodat kérném privát üzenetben!

  • Judit

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam egyre inkább bevonul a dac korszakába :)) Most már megfigyeltem,hogy van, amikor bár nagy könnyeket hullat, amint felveszem, vagy odaadom, amiért hisztizik, rögtön elmúlik…Nehéz eldönteni,mikor distressz és mikor nem, nem is tudom nála lehet e már ilyen manipulativ hiszti? (16 hós lesz lassan)

    Két hétig nagyszülőknél voltunk, egyik nap anyósom fektette, fürdette, erre még nem volt példa, de ott voltam a közelben, ha gond lenne. Utólag mondták,hogy nyűgös volt, de persze nem szóltak… Ettől lehet,hogy most anyásabb lett? Merjek ilyen más általi felvgyázást, vagy most inkább ne? Azért is kérdezem,mert jövőhéten megyünk nyaralni,szintén anyósékkal, és jó lenne tudni,hogy ott, főleg idegenben, elmozdulhatunk e nyugodt szívvel egy egy órára, vagy esétre a párommal.

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Ez még distressz hiszti. Kis-Néró akkor lenne, ha akkor is abbahagyná a sírást, ha csak szóval győzködöd, de nem kapja meg, amit akar és nem veszed fel.

      Igen, ettől lehet anyásabb, de nem kell megijedni tőle, nyugodtan rábízhatod már arra, akit ismer.

  • edo

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    Egy kis segítséget szeretnék kérni. Most 8 hónapos a kisfiam. Olvastam a szeparációs szorongásról és az „anyás”-ságról a itt a blogon. Az a helyzet , hogy amióta megszületett a kisfiunk, a férjem és én nem voltunk sehol kikapcsolódni. Az a helyzet, hogy a nagyszülőkkel nem igazán számíthatunk vagy csak iszonyatosan ritkán, mert mindegyik nagyszülő dolgozik. 2 papa van akik ha rá is érnek nem merik elvállalni hogy vigyáznak rá mert ahhoz még pici. 1 mama van (édesanyám) aki rengeteg dolgozik hétvégén is és ő nagyon-nagyon ritkán tudja vállalni. Ezért is van az, hogy amikor nagy ritkán elmegyünk hozzájuk a hétvégén akkor egy kicsit még tartózkodik tőlük, aztán később feloldódik, de az lehetetlen hogy otthagyjuk és elmenjünk valahova mert egyedül nem marad el velük. A férjemmel nagyon jól elvan, szóval ha én elmegyek itthonról akkor nincs gond, de pl kettesben már lehetetlen, mert más kezében sír a pici még akkor is ha ilyenkor mellette állok és nem marad el senkivel ha nem lát minket. Nincs se olyan barátnőm vagy rokon akire rábízhatnánk és ha a nagyszülőkkel ilyen ritkán találkozunk, akkor szinte esélytelen, hogy bármikor megszokja őket és ott tudjuk hagyni náluk. Egyszer már volt olyan alkalom, hogy hivatalos ügyet kellett intéznünk a férjemmel a belvásosban és nem akartuk becibálni a picit így otthagytuk apukámnál ( vele találkozik a legtöbbet) és addig sírt amíg ki nem merült és belelaludt, aztán amikor felkelt látta hogy még mindig nem vagyunk ott és addig sírt amig haza nem mentünk és nem fogtam a kezembe. Nagyon nagy szükségünk lenne egy kis kikapcsolódásra kettesben, mert nagyon kivagyunk és a nap 24 órájában a picivel vagyunk amióta megszületett de lassan már kezdünk beletörődni, hogy nekünk ez még évekig nem fog menni. Tudnál esetleg tanácsod adni?
    köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Ez csak szoktatás kérdése. Keressetek valakit, ismerőst, rokot, bébiszittert, aki tudna rá vigyázni és apránként szoktassátok hozzá. Először csak legyen ott, ismerkedjen meg vele, de még ne hagyjátok rá. Ha már 1-2x találkoztak, akkor megpróbálhatod, hogy kicsit kimész a szobából és ők ketten játszanak. Ha ez működik, meg lehet próbálni kis időre magukra hagyni őket (1-2 órára) és így tovább.

  • Kriszti

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    A tanácsodat kérném!

    7 hónapos a kislányunk.

    Eddig nagyon szépen megette tízóraira a kanalas ételt ( gyümölcspüré, vagy gyümölcspüré Sinlac-kal ), de pár hete nem nagyon eszi meg.

    Valamint a déli evéssel is problémák vannak, mert a főzelékből is éppenhogy pár kanálkával eszik. Pedig éhes, mert utána megeszik még 160-200 ml tápszert.

    Napközben nagyon nyűgös, semmi nem jó neki, pedig én nagyon próbálkozom.
    A nappali alvása is változó, van hogy alszik 2 órát az ebéd után, de valamelyik nap egész nap csak 20 percet aludt.

    1.Nem baj, ha nem eszi meg a kanalas ételt? Mit csináljak ilyenkor? A tápszert szívesen eszi.

    2.Vissza tudom majd szoktatni a kanalas étkezésre?

    Nagyon sokszor dörzsöli napközben a szemét és az orrát, fekvő helyzetben rázza a fejét jobbra-balra, ami számomra elég ijesztő.
    Mindent a szájába vesz, nagyon oda kell rá figyelni.

    Csak akkor nyugszik meg egy kicsit, ha felveszem.

    3.Mi lehet a baj, valamit rosszul csinálok talán?
    A napunk az ő napirendjéhez igazodik, de ez neki is és nekünk is jó, hiszen nagyjából ez a napirendje a születése óta, amit ő maga állított be.

    4.Egy nem pont ehhez a témához kapcsolódó kérdésem is lenne. Mennyire normális az, ha a 7 hónapos kislányom nagyon izzadós? Etetés után ( amikor is kézben tartom )a könyökhajlatából, a homlokáról és a tarkójáról szinte ömlik a víz.

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      1. Valószínűleg a fogzás miatt csípi az ínyét a kanalas étel. Evés előtt használjatok fogzáskönnyítő gélt, ez segíteni fog.

      2. Igen, persze. A dörzsölést is a fogzás miatt csinálja valószínűleg.

      3. Jól csinálod, ne aggódj 🙂

      4. Normális, ez öröklött dolog, de most meleg is van. A nagyobbik fiam már újszülöttként is folyton izzadt, most is, egy kisebb mozgolódástól is már ömlik róla a víz, amikor az öccse még ki sem pirult.

  • Vali

    2014. június 20. péntek

    Szia Ági!

    2,5 éves kisfiam, nagyon eleven, akaratos és iszonyatos fizikai ereje is van egyben. A legfőbb probléma, hogy nekem sem nagyon, de a férjemnek szinte egyáltalán nincs előtte tekintélye, nem tart tőlünk semennyire és ha valamitől el akarjuk hozni, szinte csak fizikai erővel lehet, szép szóval, kérleléssel egyáltalán nem.

    Mit tanácsolsz, hogyan szerezhetnénk tekintélyt előtte, mit/miket kellene csinálnunk?

    Köszönöm!
    Vali

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Vannak ilyen kisfiúk, akiknél a fizikai erőfölény az egyetlen, ami használ. Emellett be lehet vezetni a lépcső módszert, azaz először csak finoman szólni, és előrevetíteni, mi történik, ha nem engedelmeskedik, aztán hangosabban szólni és azt mondani, a következőnél visszaszámolok, majd várni, hogy reagál-e, megteszi-e, ha erre sem reagál akkor visszaszámolni. Ha az 5-ig számolás sem segít, akkor felvenni és fizikai erővel elhozni onnan. A visszaszámlálás, ha következetes vagy sikerülni szokott, idővel már nem kell elhozni, mert már a számlálás hatni fog.

  • Mónika

    2014. június 20. péntek

    Szia Ági,
    1.múltkor már írtam Neked Emmámmal kapcsolatban: szeptemberben lesz 3 éves és sajnos a kisebb gyerekekkel nem jön ki. Próbáltam követni amit tanácsoltál: egy darabig úgy tűnt javult is a helyzet. El is dicsekedtem vele az egyik anyukának (aki az unokatesóm felesége és a középső kislányát rendre fellöki Emma), mire persze újra megtörtént a dolog: kb. 10 percen belül kétszer lökte fel a kislányt, majd 2 nap múlva Emma kedvesen magához hívta a kislányt, megsimogatta az arcát, aztán a következő pillanatban belemarkolt a kislány hajába. A másik anyuka persze erre bemérgesedett, Emmát pedig eltiltotta az ő kislányától…Így most egy jó kis összejáró csapatot sikerült lerombolni, nem tudom, kimerjek-e menni legközelebb közéjük, kedvem mondjuk nem sok van, de Emma meg szeret a gyerekekkel játszani, azt meg nem akarom, hogy a többiek előttünk az utcán futkároznak, Emma meg bent gubbaszt a szobában…én teljes lelki beteg lettem, hiszen az említett anyukával jóban vagyunk (voltunk?) és persze családtagok is, a nagyobbik lányával pedig Emma jó barátnők. Most akkor mitévő legyek? Üssek rá Emma kezére legközelebb? (az említett anyuka szerintem ezt várná el, hiszen ő is szokott ráütni a gyerekére) Vagy ráparancsoljak? Erőteljesen szóljak rá? A finoman elmagyarázás már ezerszer megtörtént, de semmi haszna… Hiába mondom, hogy nem szabad, ő mosolyog és mondja, hogy DE! Ezen a napon mondjuk még velünk is agresszívebb volt, pedig előtte minket nem szokott bántani.

    Elkeseredésemben a szobájába küldtem, és ott sírt vagy 20 percet, mire meg persze a nagyszülők akadtak ki ránk, hogy milyen szülök vagyunk és mit művelünk a gyerekkel? Két tűz közé kerültem, nagyon megviseltek a történtek.
    Hogy kezeljem a helyzetet? Mi a legjobb a gyerekemnek, és hogyan neveljem le róla?

    2.kb.egy hónapja minden éjjel felkel és vagy 1,5-2 órába telik, mire visszaalszik. Külön szobában alszik, én szoktam addig ott maradni vele, amíg elalszik. Mostanában 2-szer kel fel, és reggel 6 óra, mire visszaalszik teljesen. Ha ki akarok menni mellőle, már sír, hogy maradjak és bújjak mellé. Fáradt vagyok minden reggel, szerencse még gyesen vagyok otthon 🙂 Mit tegyek, hogy újra aludjunk éjjel?
    3.még mindig cumizik, van hogy napközben is, de főleg este-éjjel.
    Ráadásul cumisüvegből iszik…persze iszik pohárból, flakonból stb, de mindenhova a cumisüveget kell magunkkal vinni… Ez nem ronthatja el a fogait? Nem „kóros”, hogy majdnem 3 évesen is használja?
    Előre is köszönöm válaszod, és nyugtass meg, más is jár hasonló cipőben, van más gyerek is, aki veszekedős 🙂
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      1. A fő gond nem a kislányoddal van, hiszen természetes, hogy a gyerekek néha összekapnak. A gond azzal van, hogy az anyukák emiatt ítélkeznek, téged pedig ez bánt. Menjetek ki nyugodtan a gyerekek közé, szólj rá, ha valakit bánt, de ne üsd meg semmiképpen (remélem, a kézrecsapós anyuka is tudja, hogy a törvény tiltja a testi bántalmazás MINDEN formáját, és ezért ő feljelenthető!)

      2. Lehet, hogy melege van éjszaka. Aludjon egy kis bugyiban vagy ha még pelusos, akkor max 1 pelusban éjszaka és tegyél neki oda egy üvegben vizet, amit ő is elérhet és ihat, ha éjjel felkel.

      3. Ha csak vizet iszik belőle, akkor nincs gond. A cumit magától el fogja hagyni.

      Vannak más veszekedős gyerekek is, ne aggódj! Jellemzően nem a gyerek a veszekedős ilyenkor, hanem bizonyos gyerekek ezt váltják ki belőle, és ha másokkal játszik, akkor ott kevésbé, vagy más formában jön csak elő. Szoknia kell a gyerekeket és a viselkedésüket, ennyi. 18 évesen már nem fogja meghúzni mások haját 🙂

  • olga

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    Már többször írtam ezügyben, de sajnos a probléma még mindig nem oldódott meg. KIslányom egyéves, kb 5-6 hete jár, most már nagyon stabilan. Kifejezetten élénk, érdeklődő, aktív baba.Nem szopik 11 hónapos kora óta. Este 8-kor fekszik le, reggel 7-ig fél8 -ig alszik, általánban teljesen zavartalanul, néha hajnalban kér egy kis vizet, aztán visszaalszik. Napközben már 10 hónapos kora óta csak 1-szer alszik, kb 13 órától. Kis dédelgetés, énekelgetés után egyedül alszik el,saját ágyában, sötét szobában mackóját és párnáját ölelgetve kicsit dünnyög,de van, hogy néma csendben. Nem cumizik, soha nem is tette, újját sem szopja.
    Ha minden jól megy, akkor ilyenkor 2-3 órát alszik, és pihenten, beszélgetve ébred. Viszont kb az eestek 30-40%-ában az elalvást követő en szinte percre pontosan 85 perc múlva felnyüszít, hamar behergeli magát, és nem tudom visszaaltatni. Ilyenkor, ha kihozom a szobából, akkor is sokszor sír. Tehát egyáltalán nem úgy néz ki, mint aki kialudta magát és délután türelmetlen, rosszabbul mozog, láthatóan fáradt.
    Babamikrofont használunk, ezért elég jól hallatszik, hogy az ébredés ilyenkor szinte mindig sírva, kezdődik,Abban is biztos vagyok, hogy ilyenkor nem külkső zajok zavarják.

    Jelenleg 5 foga van teljesen kinn; ez az állapot már 6 hete változatlan, bár látom, hogy a felső szélső metszőfogaknál meg van dagadva az ínye.
    Viburcolt és Osanitot rendszeresen kap. Nyálzik, megrág mindent.

    Kérdésem , hogy ezek az ébredések tényleg a fogzással vannak-e összefüggésben? Érdekes, hogy éjszaka nincs vele semmi probléma.

    Azt gondolom, hogy sokat van levegőn, kifejezetten sokat mozog és 2 nagytestvére mellett tényleg aktív délelőttjei vannak. Nem találok a délelőtti programok és a délutáni alvás minősége között semmilyen összefüggést, és azt is furcsállom, hogy most, hogy tényleg sokat jár, nem kezdett el jobban aludni napközben.

    Még egy kérdés: olvastam Tracy Hogg-tól egy módszert: „ébred, hogy alhass!” Lényege, hogy megszokott időben történő ún. habituális ébredéseket meg lehet szüntetni, ha kicsit alvás közben megzavarjuk annyira a baba álmát, hogy fel ne ébredjen, de másik alváperiódust kezdjen. Nekem kicsit furcsa ez a módszer, szeretném tudni mi a véleményed róla, és megpróbáljam-e? Ez többnyire éjszakai ébredésekre vonatkozik, illetve az olyan babákra, akik napközbeni alvásukból menetrenszerint felébrednek 40 percenként. Tudom, hogy kislányom másfél órás alvása nem nevetségesen kevés, de mégis úgy tűnik, (meg a másik 2 testvérénél is azt tapasztaltam), hogy egy éves korban , mikor sokat jönnek mennek nagyobb nappali alvás szükséges.

    Köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. június 27. péntek

      Igen, ezek az ébredések a fogzással lehetnek összefüggésben. Nem javaslom Tracy Hogg módszerét, az a tapasztalatom, hogy ha a babának semmi baja nincs, akkor alszik. Az is lehet, hogy ez a felriadás, nem rögtön teljes ébredéssel jár, hanem félálomban kezd el sírni a kicsi. Ilyenkor segíthet, ha nem saját ágyon, hanem nagyágyon alszik és a felsíráskor melléfekszel, még félálomban megsimized, így könnyebben visszaalszik.

  • Laura

    2014. június 20. péntek

    Szia Ági. kisfiam 9 hón.lesz nemsokára. és lehetséges az hogy már hiszti akaratosság van ? hogyan kezeljem ? elvettem tőle ami nem neki való és elkezdett sirni hisztizni visitani. ha valami nem úgy van akkor morog jelzi. nem szeretném ha a fejünkre nőne. tejfölt ehet már 9 hónaposan ? még szopik. reggeli és vacsit kell neki adni ,mert eddig ekkor anyatejet kapott. éjjel is szopik és nehezen birom esetleg este laktatót h ne kelljen fel már várom h átaludja az éjszakát. uzsi, reggelire recepteket tudsz mondani ?köszi

  • Ivett

    2014. június 20. péntek

    Kedves doktornő!

    35 hetes kismama vagyok ma voltam nst-n ami reaktív lett! Jó az-az eredmény?
    Elmentem uh-ra az eredmény a következő!
    TVS:28*26 mm
    BPD:89mm
    OFD:89mm
    Az orvos azt mondta hogy kicsi a magzat!
    Mit jelent az emelkedett alaptonusu uterus?

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      A 89 mm BPD 36. hétnek megfelelő méret, tehát nem tudom, miért mondta az orvos, hogy kicsi a magzat.
      Az uterus a méhet jelenti, az alaptónusú pedig azt, hogy a méhben nincsenek még összehúzódások, ez jó ebben a terhességi korban.

      • Rácz Szabolcs

        2014. június 20. péntek

        Kedves Ági!
        Kislányunk Fanni 13 hónapos (40.hét 3000 g 50 cm).A hozzátáplálás kezdete óta táplálási nehézségekkel küzdünk.Konkrétan nem nyitja a száját etetéskor.Figyelem eltereléssel(tv) tudom csak etetni,elbambul és úgy tömjük.Ha nem kap így enni,nem is eszik.Jelenleg 8 kg.Voltunk ezer kivizsgáláson,semmi eltérés.Közben pedig kb. 700 ml táplálékon él egy jó napon a gyerek.Lenne esetleg valami ötleted? Köszönöm

        • Vida Ágnes

          2014. június 20. péntek

          Ez rossz szokás: unatkozik evés közben, menne a dolgára, ezért kell szórakoztatni. Ebben a korban már egyedül kéne ennie, azzal elfoglalná magát és nem unatkozna evés közben. Lehet már kanállal is egyedül próbálkozni, de mivel még nem tud ügyesen enni kanállal ebben a korban, kapjon sokféle darabos ételt, amit egyedül megehet kézzel felcsipegetve.

  • Éva

    2014. június 20. péntek

    Szia Ági,
    A lányom 5 hónapos és most kezd átállni a 2-3 nappali alvásra. Egyet délelőtt alszik,egyet kora délután és este felé is van,hogy még elbóbiskol.
    A délelőtti alvása általában hosszabb van, hogy 2-3 órát is alszik. Ez gondolom nem probléma?! Az altatással nincs probléma,de néha be kell vetnem a cicin való altatást!Ilyenkor ha csak 1 órát alszik akkor ébredés után nem nagyon szopizik. Egyébként is keveset eszik egy nap így pedig borul a rendszer. Mit lehet tenni ilyenkor?
    Hasonló a problémám azzal is,hogy csak hajnalban 4 körül szopizik egyszer éjszaka és ha reggel 7 körül kelünk akkor szintén nem nagyon akar szopizni!Vissza fog ez állni majd a normál kerékvágásba,ha már átalussza az éjszakát?

    Üdv.
    Éva

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Semmit. Ha kevesebb alvás van, a megszokott alvás-evés-játék-alvás rend már nem tartható, ilyenkor az a lényeg, hogy a nap történéseiben azért legyen rendszer.
      Igen, ha már átalussza az éjszakát, éhes lesz reggelre is.

    • Judit

      2014. június 20. péntek

      Kedves Ági!

      A kislányom 26 hónapos,és csak pár szót mondd. Pl anya apa papa mama. Sokat beszél baba nyelven. Mindent megért,és megérteti magát mutogatással.Van e okom aggódni? Megkésett mozgásfejlődésünk volt, de behozott időben mindent. Másfél éves korára eljárt. Van e a kettő között összefüggés?

      Válaszodat előre is köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2014. június 20. péntek

        Nem kell aggódnod. Ha mindent megért, megérteti magát, néhány szót már mond, akkor rendben van a beszédfejlődése. 3 éves korig bármikor el lehet kezdeni folyékonyan beszélni.

  • Annamari80

    2014. június 20. péntek

    Kedves Àgi,

    hamarosan nyaralni megyünk egy baràt hàzaspàrral. A mi kisfiunk 15 hónapos, az övék 4és fél éves. Nàluk nem igazàn van napirend, plàne nyaralàs alatt. Én viszont szeretném tartani a jól bevàlt napirendet nyaralàs alatt is.

    Mit tanàcsolsz mennyire lehet 1 hetes nyaralàson lazítani a napirenden úgy, hogy azt itthon ne legyen gond a visszaàllàssal.

    Nappali alvàs
    Baj e ha a kisfiunk megint kettő rövidet alszik babakocsiban, nem pedig 1 hosszút ebéd utàn a sajàt àgyàban? Itthon 1x alszik kiságyban (kb 1 hónapja), ez előtt2x aludt (1kisàgy és 1 babakocsi). Jól àtàllt 1 alvàsra itthon, nem volt nehéz az àtmenet. Mese ének puszi utàn önàllóan alszik el a sajàt àgyàban.

    Éjszakai alvàs
    3 hós kora óta a sajàt àgyàban alszik a szobàjàban. A nyaralàs alatt pedig 1 szobàban fogunk aludni. Utazóàgy lenne az övè, bàr sosem aludt még benne. Lehet, hogy zavarjuk majd hogy ott vagyunk? Szerencsére -àtalussza az éjszakàt (vagy legalàbbis nem ébreszt fel engem) este szopin alszik el. Mit tehetünk, hogy itthon később ne legyen gond? Szoptassam éjjel ha felkel? Vagy. Vegyem magunk közé? Nincs megszokva neki egyik sem.

    Köszönöm előre is a segítséged!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Ha már csak egy alvás van, akkor jobb ahhoz igazodni, de ebben a korban már belefér, hogy a kicsi egyet alszik a babakocsiban, vagy két rövidet menet közben, nyaralás alatt úgyis hamarabb elfárad.
      Az esti lefektetés időpontjához ragaszkodjatok.
      Ha egyébként jó alvó, akkor az utazóágyban egy szobában alvás sem fog gondot okozni, de ha mégis felébred, akkor nyugtasd meg és tedd vissza. Esetleg szopizhat is, hiszen melege is lehet éjszaka.

  • Birk Noémi

    2014. június 20. péntek

    Kedves Doktornő!

    34 hetes kismama vagyok, pénteken voltam UH-N és az értékek a következők:

    BV:C2100

    TVS:cervix: 28×32 mm, zárt nyakcsatorna

    TAS: uterus norm. szerkezetű

    BPD: 85mm

    TAD: 82mm

    FL: 60mm

    BF Aorta abd Ri:0,54 AURI RI:0,31 norm. áramlás

    A kérdésem a következő!

    Jók ezek az értékek? BF Aorta abd Ri:0,54 AURI RI:0,31 norm. áramlás

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Ezek a terhességi kornak megfelelő értékek.
      Az alsó értékek a flowmetria vizsgálat értékei, amik szintén normálisak.

  • Orsolya

    2014. június 20. péntek

    Kedves Agnes!
    8 honapos kislanyunkkal a nyaron 2 honapot videki nyaralonkban tervezunk tolteni.
    Kerdeznem, hogy ez barmilyen modon erintheti-e ot negativan, illetve hogy mivel tudnank megkonnyiteni az atallast szamara.
    Par hete kezdodott meg nala a fogzas es a szeparacios szorongas idoszaka, igy egy kicsit tartok a koltozestol.
    Valaszod megkoszonve:
    Orsolya

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Nem kell emiatt aggódnod: menjetek el, tartsátok a megszokott napirendet és nem lesz semmi probléma az átállással. Ebben a korban jól viselik az ilyesmit, csak anya legyen ott és a napirend ne csússzon el nagyon.

  • Falvayné Kertész Beáta

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni. Kisfiam holnap lesz 1 hónapos és sajnos úgy néz ki hasfájós… :S Próbálkozunk minden féle szerrel amit lehet kapni (infacol, biogaia, colief, espumisan, mecsek baby tea)! Eddig nem volt gond a szopizással de pár napja ha cicire akarom tenni akkor keservesen sír, kifeszíti magát, kapálózik és nem akar enni pedig látom, hogy éhes (cuppog, a kezét szopizza, sír). Cumisüvegből nagy nehezen megissza a lefejt tejet de itt is sír először. Lehet, hogy a hasfájása miatt nem akar szopizni? Mert sokszor van, hogy erőlködik, pukizgat mikor elutasítja a cicit. Illetve a tejleadó reflexem elég erős, sokszor szó szerint magától folyik a tej, lehet ez zavarja? Próbálok odafigyelni a helyes mellre helyezésre is pedig! Sajnos sokszor van, hogy félrenyel, köhög közben annyira gyorsan jön a tej… 🙁 Egész nap nagyon nyűgős és alig alszik, én pedig tanácstalan vagyok teljesen 🙁 Segítségedet előre is nagyon köszönöm.
    Üdv: Bea

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Ezt nem a hasfájás, hanem cumizavar okozza. Mivel kap cumisüveget is, ezért lustább a sokkal nehezebben szopizható cicinek nekiállni. Ne adj neki cumisüveget! Ha etetéskor sír, fektesd hanyatt, húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít pukizni és utána könnyebben fog már menni a szopizás. Ha nagyon gyorsan jön a tej, szopi előtt fejj ki keveset kézzel, így a babának jobb lesz, mire szopizhat.

  • bbutterfly

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági,

    Sok helyen olvastam a B1 vitaminról, talán nekünk is segíthetne, hogy többet aludjunk éjszaka. Nekem már más reményem nincs, mindent kipróbáltam, amit lehet, a lányom 1,5-2 óránként ébred jobb esetben. Elmentem a patikába, ott viszont nem tudtak abban segíteni, hogy a 7 hónapos babámnak hogyan is adagoljam, mert csak tabletta van és ők egyáltalán nem is hallottak erről a dologról. A védőnő azt mondta adjak 2X negyed tablettát/nap, de igazából ő sem tudta. Hogy lenne jó?

    Nappal már van mikor csak kétszer alszik. Ilyenkor (1 hete kezdtem el) felveszem, megszeretgetem és leteszem a kiságyba hasra és próbálom rászoktatni az egyedül elalvásra, mivel már 8 kg felett van és nem bírom annyit ringatni. Ilyenkor eddig mindig éktelenül sírt legalább 5-6 percig és úgy alszik el, én pedig simogatom a hátát. Majd megszakad a szívem annyira sír, pedig tudom, hogy mikor álmos igazán és csak akkor teszem le. Lesz ez még úgy, hogy nem sír ennyire? Mennyi idő kell még? Nincs cumija, az ujját sem szopja, szopikendőt is hiába teszek be neki nem használja. Nincs ami megnyugtassa. Mit tegyek, hogy ne sírjon így? Vagy még mennyi idő kell, hogy el tudjon aludni nyugodtabban?

    Utolsó kérdésem a nyaralással kapsolatos. Augusztusra tervezzük (helyet még nem tudok) addigra a lányom elmúlik 8 hónapos. Sajnos még ülni nem tud, azt sem tudom addigra fog-e. Ha víz közelébe megyünk bevihetjük-e őt is, ha igen mennyi ideig? És mennyi idő az amire elmehetnénk, hogy ő és a napirendje ne sérüljön? 3-4 nap sok?

    Köszönettel a válaszokért: Era

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      A gyógyszerész utasításait követheted vitamin tekintetében, de nem biztos, hogy ez a baj. Ha ez sem segít, forduljatok alvásambulanciához.
      Ha következetesen leteszed, simogatod, és maga alszik el, mindig ugyanúgy, idővel csökkeni szokott a sírás.

      Természetes vízbe be lehet vinni. A tenger a legtisztább, a nagyobb tavak vízminősége is jó, bányatavakat, nagyobb folyókat kerüljétek, az épített strandokon pedig a 35 fok feletti hőmérsékletű vizeket. Mindegy, mennyi ideig nyaraltok, ha tartjátok a napirendet, akkor minden rendben lesz a kicsivel.

  • Andrea

    2014. június 20. péntek

    Köszönöm előre is a válaszod.

  • Gyöngyi

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági,

    A kislányom 3-án lesz 1 éves.
    Azt olvastam és mondták is, hogy
    már azt eheti mint Mi. Még csak 2 foga van ezért ezeket az ételeket is turmixoljam és daraboljam Neki?
    Tényleg mindent ehet már?
    A telkünk a Duna parton van ahol nagyon sok a szúnyog.
    Szerencsére Őt még nem csipték meg.
    Használhatom azokat a szereket Neki is mint amit Mi használunk?

    Köszönöm a válaszod.

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Szinte mindent ehet már (aprómagvas gyümölcsöket, illetve a tartósítószerezett, túlízesített bolti készítményeket pl. konzervek, felvágottak egy része még ne kapja, valamint a diót, mogyorót se). 2 foggal is meg tudja enni őket, ha már eszik darabos ételt egyébként, nem kell turmixolni, csak kicsire feldarabolni.

      Szúnyogirtóból, -riasztóból vannak kisgyerekeknek valók, ezeket válaszd.

  • Mónika

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!
    5 és fél hónapos kisfiúnkkal kapcsolatban kérdezlek. 2 hete kezdett hátról hasra fordulni, azóta a hasán is akar elaludni (eddig csak háton és oldalt fekve aludt), de vissza még nem tud fordulni. Bármikor hátra teszem, szinte azonnal fordul hasra. Kúszik hátrafelé, a popsiját magasra emeli, kinyomja magát fekvőtámasz pózba. Éjszaka nagyon nyugtalan, fejét a matracba fúrja, ide-oda billeg, mert hátra fordulni nem tud. Alvásból felébredve is a két kezére támaszkodva kinyomja magát és sír. Segíthetünk neki valamilyen módon? Mozgásfejlődéssel vagy fogzással kapcsolatos? Nappal is nehéz elaltatni, mindig a hasára akar fordulni, de úgy csak vergődik, segítek neki, hátra fordítom, akkor megnyugszik, de újra fordul a hasára.
    Normális, ha este kb. 23 órától „csak” 6-ig alszik? A reggeli szoptatás után nem szokott visszaaludni, így az éjszakai alvása elég rövid. Próbáltam, hogy az ágyba szoptatom reggel, de legfeljebb fél órát alszik így tovább. Gond, hogy ilyen rövid az éjszaka neki? Hosszabbítani fogja, vagy inkább próbáljuk meg előbb letenni?
    Nagyon köszönöm ezúttal is!

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Valószínűleg az új mozgás is zavarja még, nem tudja abbahagyni ÉS emellett a fogzás is már jelen van, nehezebben tud ellazulni így. Az normális, ha ilyen sokat alszik egyben, örülj neki 🙂 Az alvása jó így, ha azt látod, hogy egyébként jókedvű, kipihent, akkor nem kell erőltetni.

  • Andrea

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    6 hetes a kisfiam. Eleinte gondok voltak az etetéssel, de szerencsére megoldódott így rendesen szopik és gyarapodik. 3 óránként etettem, mert a súlya nem gyarapodott szopizási probléma miatt, most minden rendbe jött. A kérdésem az, hogy nagyon nagy az alvás igénye. Születésétől kezdve 10kor leteszem és eleinte 3kor kelt magától, mára eljutottunk oda, hogy egész éjjel alszik, 6kor már én keltem, mert enni azért csak kellene. Nappal ugyanez a helyzet nekem kell keltenem, mert kitudja meddig aludna. Így naponta 6szor eszik, de ha hagynám aludni amíg akar lehet napi 4-5 étkezés jönne ki ami miatt lehet megint nem gyarapodna a súlya. Éjjel nem keltem fel, de nappal mit tegyek, hagyjam ameddig akar aludni vagy keltegessem továbbra is? Azért aggódom, mert eleinte nagyon ijesztgettek hogy nem gyarapszik rossz vége lesz, meg adjak neki tápszert a tejcsi mellett. Mondtam szó se lehet róla minek tápszerezzem ha rengeteg tejem van csak lustika, meg gyenge volt szopni.

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Nappal csak akkor kell kelteni, ha 3 óránál hosszabban aludna.

      • Andrea

        2014. június 20. péntek

        Köszönöm szépen a válaszod.
        Akkor nem okozok semmi bajt ha mindig keltegetem etetésre.

        Köszönöm mégegyszer a válaszod

  • Kata

    2014. június 20. péntek

    Szia Ági!

    A kislányom másfél éves múlt, és még mindig szopizik, sokat, nagyon sokat, gyakorlatilag 2-3 óránkét, így képtelenség nélküle elmennem bárhova is. „Rendes” ételt alig eszik, abból is csak pár félét. Éjjel is ébred, elég sűrűn, de az nem minden esetben az éhség miatt van, mert egyszer már átaludta az éjszakát…Este és napközben is cicin alszik csak el, és mindig követeli…Próbáltam már vele beszélni, hogy lassan abba kell hagyni, elfogy a tej, nagylány vagy…, de addig hisztizik, amíg meg nem kapja. Szeretem szopiztatni, de szeretnék egy kis szabadságot…A kérdésem az lenne, ha leszoktatom apa segítségével, ami sírás nélkül nem fog menni, sérülni fog-e a kis lelke?
    Köszönöm, kata

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Nem fog sérülni a lelke, ha határozott vagy, kitalálod a szabályokat és következetesen betartod, de közben mellette álltok, nyugtatjátok, nem hagyjátok magára, amikor szomorú, mert elvetted tőle a megnyugtatás eszközét.

  • Kedves Vivien

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom szombaton lesz 7 hónapos.Eddig sosem raktunk játékot a kiságyába.Az utóbbi időben viszont többször előfordult, hogy az esti lefekvésnél nehezen aludt el: sírt, nyűglődött és sokat forgolódott. Ha kivettük, akkor hamar megnyugodott volt hogy még játszott egy kicsit, de szinte leragadt a szeme. A párom ekkor betett egy játékot a kiságyába, picit játszott vele (megnyugodott), aztán nem foglalkozott vele és elaludt. Rosszat csinálunk azzal, ha játékot teszünk be neki néha-néha az esti lefekvésnél az ágyába?
    Másik kérdésem az lenne, hogy többször ráhúzza a fejére a rongypelenkát, és addig nem is nagyon veszi le, amíg mi le nem húzzuk róla.Van hogy ilyenkor mosolyog van hogy nem.Viszont furán veszi a levegőt alatta.Olyan mintha néha visszatartaná.Mitől lehet ez?
    Az utlsó kérdésem: már egy ideje elkezdtük a hozzátáplását.Az utóbbi pár napban viszont csak pár kanállal eszik belőle, így tápszert kell neki adnom.Mi lehet ennek az oka?Egyébként még egyszer sem bírt ki 3 órát ezekkel az ételekkel.Általában krumplit kap répával vagy sütőtökkel vagy barackkal.
    Előre is köszönöm a segítségedet!!

    Vivien

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Nem csináltok semmi rosszat vele, lehet, hogy még nem álmos olyankor és ezért jó neki, ha még valamivel bütykölhet, de az is lehet, hogy pont ezzel tudja magát elaltatni.
      A ronggyal való játék csak játék, nem kell megijedni tőle.
      Valószínűleg a fogzás miatt nem fogadja most el az ételeket, mert csípik az ínyét. Adj kend be evés előtt az ínyét fogzáskönnyítő zselével, ez segíteni szokott.

  • Ildikó

    2014. június 20. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos múlt, forog, körbe és hátrafelé kúszik. Mióta ezt elkezdte írtó nyügős. Szinte minden helyzetben sír, nyűglődik. Hiába próbálom lekötni a figyelmét, nem sikerül. Igazából csak a cumi és az ölbevétel jó neki. Tudom, hogy ilyenkor frusztráltak lehetnek a babák, mikor nagy mozgásfejlődés előtt állnak, de az lenne a kérdésem, hogy mivel teszek jót? Pár percet sincs el a játékaival, még akkor sem ha ott vagyok. Nehéz elviselni türelemmel… Valóban erről lehet szó? Illetve hol kezdődik az elkényeztetés és az önállótlanság?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. június 20. péntek

      Nyugodtan vedd fel és nyugtasd meg, ez nem önállótlan, csak most ezek nagy változások az életében és közben a fogzás is zavarja. Ez csak átmeneti időszak, el fog múlni. Fogzás miatti nyűgösségnél nappalra is sokat segít a homeopátia, keresd meg a tüneteinek leginkább megfelelő szert.

  • Annamari

    2014. június 06. péntek

    Szia Ági!

    Első nagy „dilemmám” sírni hagyni, vagy nem? Számomra egyértelmű a válasz, hogy NEM. Viszont ennél kicsit bonyolultabb a helyzet: 4,5 hós ikreim vannak és előfordul, hogy egyedül vagyok itthon Velük (szerencsére ritkán). Mit tanácsolsz, mit tegyek ilyenkor? Egyik baba kézben, pl. éppen etetem, a másik sír, türelmetlenül vár a sorára…
    Sajnos 32. hétre születtek, súlyos HELLP-syndroma miatt. Egy hónapot voltunk Szegeden a PIC-en, ez mennyire hagy nyomot bennük? Ahányszor csak tehettük bementünk a férjemmel és órákig kenguruztunk, de mégsem voltam ott állandóan. Amióta itthon vagyunk, sokat vannak kézben, főleg a kisebbik lányom. Sokat nyűgösködik, úgy vettem észre, sokkal több ingert igényel, mint a testvére, hamarabb megun egy „játékot” (csörgő, hinta, zenélő forgó). Sok kivizsgáláson átestünk, mert úgy gondoltam túlságosan is sokat sír. De szerencsére minden rendben.
    Olvastam a tanácsodat, miszerint kb 10 perc után csatlakozzunk a babához, játsszunk együtt, majd térjünk át másra.
    Kérdésem, hogy valóban jól gondolom, h. egyszerűen csak kíváncsibb természet? Néha az az érzésem, h elaludni is azért nem akar, mert egyszerűen sajnálja az időt, amit nem nézelődéssel tölthet. A babakocsi sem kedvenc mostanában, talán mert nem lát ki belőle? Hogyan szerettethetem meg vele?
    A kimaradt egy hónapot, hogyan tudnám „pótolni”, hogyan tudom erősíteni a kötődést?
    A fürdés sem a kedvencünk, inkább evés előtti szükséges rossz…hozzáteszem, miután átkerültünk a gyulai koraszülött osztályra, a babák csap alatt fürödtek, megértem, hogy nem kedvelték meg. Hogyan tehetném szórakoztatóbbá számukra?
    Kérlek erősíts meg abban, h ha a Babáink este 8-tól reggel 5-6-ig alszanak, eszünk, majd tovább alszanak 8-9-ig, akkor napközben nincs sok alvásra szükségük. Kb 30-60 perceket alszanak, 3X. Úgy gondolom, ha nem lennének kellően kiegyensúlyozottak nem aludnának ilyen ügyesen…
    És végül, de nem utolsó sorban, köszönöm azt a sok jó tanácsot, idézetet, biztatást, amit nekünk aggódó anyukáknak adsz 🙂 Az esti fürdőszobában sírás sokszor miattad marad el 😀
    Szép napot és elnézést a hosszú levélért!
    Várom válaszod!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      A sírni hagyás az, ha hagyod magában üvölteni és nem törődsz vele. De nálad nem ez a helyzet. Te nem hagyod magára, hanem addig ott vagy, a testvérét eteted, hanggal nyugtatod.

      Lehetséges, hogy az egyik baba ingerkeresőbb típus és ezért sírósabb, nyűgösebb, unatkozóbb kicsit.

      A „kimaradt” egy hónapot testközelséggel tudod pótolni.

      Az alvás jól van így, nyugi 🙂

  • Horváth Margit

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!

    Én a kisunokámmal kapcsolatban kérdeznék. Most 2,5 éves és a lányom még gyes-en van. Emellett családi napközibe jár a kislány, ami engem zavar, hogy párhuzamosan két különböző napközibe is viszi. Az egyikben ott is alszik, a másikban csak délelőtt van. Ráadásul a lányom nem dolgozik, tehát nem lenne muszáj a kislánynak ott aludni a napköziben. Nem zavarhatja meg ez a két helyre járás? Válaszát előre is köszönöm. Margit

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Nem zavarhatja meg, ha a kicsi szereti a társaságot, akkor még élvezi is ezt a változatosságot.

  • Ági

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!
    Kérlek, segíts nekem a következővel kapcsolatban:
    10 hónapos kisfiam csak a hajammal alszik el, napközben picit ringatom , énekelgetek neki és mikor már csukódik a szemecske akkor rakom le, és akkor csak 1-2 percet kell a kiságyban fölé hajolnom és elalszik, de éjszaka, amikor éjfél körül felkel (11, éjfél vagy 1 körül), akkor nem veszem ki a kiságyból, de nagyon nehéz így behajolva lenni a kiságyba, főleg mióta leraktuk a picúrt…
    Nem rohanok egyből éjszaka, de nem is hagyom sírni 1 percig sem. Ahogy megfogja a hajam, nem sír, megnyugszik, de amint elveszem , vagy ő elengedi és elmegyek szinte rögtön újra sír. Próbálkoztam tegnap is kb. fél órán keresztül, de tovább most nem bírtam. Nem elég a cumi, nem kell a mackó, meg a rongyi, nem elég a simi, a hajam kell… Le tudom erről valahogy szoktatni?
    Ahogy kivettem és ringatni, mászkálni kezdtem vele, még jobban sírt, ja és az hogy magam mellé vettem a hálóban, az sem segített. Így aztán szopi lett a vége most is mint mindig, próbálkozok egy ideig, aztán szopi… De nem tudom eldönteni, hogy megnyugtatásként kell -e neki, vagy mert megéhezett. Én ilyenkor éjszaka képtelen vagyok arra figyelni, hogy milyen sírás.. ha elég kitartó lennék a kiságy fölé hajolással, hogy foghassa a hajamat, akkor valószínű visszaaludna.. Bár lehet , hogy éhes, azért nem tud? Mindenesetre a legkönnyebb altatási módszer is a szopi… De mi lesz ha már nem fog tudni szopizni? Illetve attól félek, azt érem el ezzel , hogy azt tanulja meg , hogy ha elég hosszú ideig sír, akkor megkapja , amit akar. ..
    Egyszer azt írtad , hogy vannak babák, akik másfél éves korukig is megéheznek éjszaka (most kb egy hónapig működött újra, ami pár hónaposan is nála, hogy az esti fél 8 -as szopi után csak 5 körül kelt..) tehát nem tudom eldönteni, hogy gond, ha szopizik ilyenkor ? De mondom, mikor bementem hozzá, akkor még nem tűnt éhesnek..
    Spock doktor könyvét te is említetted a könyvedben (elolvastam , tanulságos , érdekes volt, köszönöm!!!! 🙂 ) , ő sem ért egyet a sírni hagyással, de ő is azt írja, hogy ilyenkor ha 3 éjszakán át sírni hagyjuk a babát, akkor el fogja hagyni az éjszakai felkelést.. Semmiképp sem akarom, hogy elveszítse felém a bizalmát, hogy szüksége van rám, hív és én nem megyek. E két dolog között örlődöm, nem tudom mit tegyek, kérlek, segíts és válaszolj a kérdéseimre. Nagyon köszönöm!!

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      A baba ok nélkül nem kel fel éjszaka, tehát elsőként mindig az okot kell orvosolni, ami miatt felkel. Lehet, hogy éhes, ilyenkor az első evés után ritkábban kel már fel (ebben a korban még éjjel, ha 3-4 óránként eszik az teljesen normális). Ha a szopizás ellenére is 2 óránként vagy annál gyakrabban kel, akkor valami más zavarhatja, ami általában a fogzás szokott lenni. Ha a fogzás tüneteit mutatja, nyálzik, mindent a szájába vesz, az ínyét piszkálja, akkor homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta.
      A hajjal elalvásról csak drasztikusan tudod leszoktatni: nem adod oda neki. Ott vagy, nyugtatod, de a hajadat nem foghatja meg. Emiatt biztos lesz sírás, de ha nem hagyod magára, ez nem jelent problémát.

  • olga

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!

    11,5 hónapos kislányomnak eddig 5 foga van kinn, felül 2, alul 3. Folyamatosan nyálas, rág, arca, feneke piros, úgyhogy gondolom hamarosan jön újabb foga.
    Éjszaka általában 8-tól 7-ig alszik, délután már csak 1-szer 2-3 órát. Egyedül alszik el,saját szobájában kedvenc plüssállatával. Két hete nem szopik.3-4 hete jár, nagyon mozgékony, aktív baba.
    Az elmúlt napokban délutáni álmából másfél óra után fájdalmas sikoltozással ébred, ébredés után sem lehetett sokáig megnyugtatni. REggel is előfordult ilyen sírás hajnali 6-kor. Éjszaka viszont csend van, néha nyöszörög, de nem ébred rá fel. Osanitot és Viburcolt rendszeresen adok neki.
    Kérdésem, hogy hogyan tudnám a délutáni alvást meghosszabbítani, ha így megébred? Ilyenkor nem tűnik nagyon kipihentnek.

    A másik kérdés, hogy pár napja rászokott arra, hogy reggel 6 előtt felébred, ilyenkor adok neki vizet, aztán legtöbbször simán visszafekszik még egy jó órára.
    Mi lehet ennek az ébredésnek oka? Valóban szomjas, vagy ez is a fogzás miatt van? Korábban ilyenkor szopott, de azt elhagyta és jópár hétig nem kelt fel a korábbi szoptatási időben.

    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Ilyenkor odamehetsz, simogathatod, hátha visszaalszik, esetleg cumival is lehet próbálkozni.

      A fogzás miatt is lehet, de most meleg van, lehet, hogy hajnalra megszomjazik.

  • Eni

    2014. június 06. péntek

    Szia Ági!

    Mai alkalommal a babám mozgásfejlődésével kapcsolatban érdeklődök. Jelenleg 9 hónapos és 8 napos.
    6 hónapos korától kúszik minden irányba, körbe – körbe forog a hasán, viszont még nem mászik, csak a pózt gyakorolja, inog előre – hátra de nem jön rá, hogyan is kell elindulni mászni. Viszont másfél hete felállt a kiságyban és ugynannyi ideje ha tartjuk két kézzel a hónaljánál akkor elmegy a lábán abba az irányba, ahol őt valami érdekli, mert meg akarja fogni. Amióta rájött, hogy ő ha kapaszkodik fel is tud állni, és úgy másképp látja a szobáját, azóta sehol sem akar egy helyben sokáig ülni. Nem játszik nagyon a földön, nem ül sokat az etetőszékben, sem az autós hordozóban. Ő ki akar szállni, fel akar azokban is állni.
    Kérdésem az lenne, hogy ha még nem mászott, viszont segítünk neki a járásban, mivel ő úgy akar eljutni A-ból B-pontba, akkor ezzel rontunk-e a lábain, izmain, a mozgásfejlődésén, vagy inkább hagyjuk sírni?
    Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Ne segítsetek neki a járásban! Magától még nem áll fel, tehát az izomzata még nem elég fejlett a súlyának a megtartásához, ha így járatjátok, az terhelést ró a csontjaira, a gerincére, hiszen ott még nincs elegendő tartóizomzat az álláshoz, járáshoz (ez, ha tovább csinálod a későbbi gerincferdülés okozója lehet majd!). Nyugtasd meg, ha sír, de ne jártasd, pár nap alatt megfeledkezik róla és szépen kúszni fog majd, aztán majd mászni és végül magától feláll, amikor már elég erős hozzá.

  • Andrea Gyarmati

    2014. június 06. péntek

    Szia Agi! Kislanyom 6 honapos anyatejes kisbaba. Nagyon keveset alszik es gyakran felebred ejjel is es nappal is. Cicin alszik el, maskepp nem megy, igy mas sem tudja elaltatni. Amikor este elalszik egy fel oran belul haromszor is felebred. Ha eszreveszi, hogy leraktam a kisagyaba, felebred es sir es hiaba simizem, nyugtatom, ki kell vennem es keri a cicit, maskepp nem alszik vissza. Egy ejjel 5-6-szor ebred, leghosszabban 3 orat alszik. Nappal is hasonlo a helyzet, de ezt meg az is neheziti, hogy a harom es fel eves kislanyommal is foglalkoznom kell. Jon a foga, nagyon nyaladzik. Tegnap elkezdtem a hozzataplalast is, hogy betoltotte a 6 honapot, megkostolta a banant es almat is. Nagyon sok kritikat kapok, amitol mar alig van onbizalmam, hogy elrontottam a babat. Nem lett volna/lenne szabad hagyni ot elaludni a cicin. Mivel a kisagyaban nem sokat van, magam melle veszem, mert akkor legalabb alszik o is es en is egy keveset. Ezert megint tamadnak, hogy ‘odakapattam’ az agyba es most mar nem fog tudni egyedul aludni soha. Azt is mondjak egy hathonapos babanak mar at kellene aludni az ejszakat, mert x y gyereke mar regen ataludta sokkal hamarabb… Szinte semmi idom magamra, mert a kicsi nagyon sokat a cicin van es a noverevel is torodnom kell. Hogyan erhetnem el, hogy hosszabban aludjon es ne csak a cicin aludjon el? Azt nem birom elviselni, ha mas probalja altatni es a baba konnyesre orditja magat. Mit tegyek?

    • Leihla

      2014. június 06. péntek

      Kedves Ági
      9 hetes, kismama vagyok. A 7. terhességi héten találtak egy cisztát a bal petefészkemben. Két hét után voltam vizsgálaton, azt mondta a doki nem lett nagyobb, de én nagyon aggódom. Lehetnek ennek valamilyen szövődményei vagy bármi, akár az én, akár a baba egészségügyi állapotát tekintve?

      • Vida Ágnes

        2014. június 06. péntek

        A terhességnek gyakori velejája a ciszta, ami aztán magától felszívódik a szülés után, nem kell aggódni miatta.

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Erről nem te tehetsz, sem a cicizés. Fogzik, fáj az ínye, ez zavarja. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz. Nyugodtan altasd el cicin, ez most a legjobb neki.

  • Laura

    2014. június 06. péntek

    Szia. még annyi a kérdésem hogy a marha sertés hal konkrétan milyen husit vegyek? és a meggy, cseresznyét hogyan adjam ? köszi . ja és 8 hónapos

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      A marhából a szárazabb részeket pl. felsál, halból szálkamentes halakat, tonhal, hekk pl., illetve harcsafilét.
      A meggyet, cseresznyét a héját lehúzva felezve a kezébe adhatod vagy almához keverheted pépesítve.

  • Janka

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!

    Első gyerekes anyuka vagyok, a kislányom majdnem 6 hónapos. Nagyon ügyes baba, élénk, sokat mozog, forog. Már a kúszást próbálgatja – egyelőre több-kevesebb sikerrel. Tartja a mellkasát hason fekve, közben már nyúl a tárgyakért. Egyik kezéből a másikba veszi át a játékokat.

    1. Viszont… a súlya miatt némileg aggódom. 3025g-mal és 51cm-rel született. Az első 3 hónapban ugrásszerűen nőtt, aztán a 4-5. hónapos méredzkedésnél meg szinte alig valamit: 420g és 3,5cm a gyarapodás. Még nem duplázta meg a súlyát (5770g volt legutóbb). Anyatejes baba egyébként — de nem az a „halálra eszem magam” típus. Aggódnom kéne? Vagy ez helyreáll, ha bevezetem az ételeket? Adjak már neki?

    2. Második kérdésem: a lánykám nagyon érzékeny az alvására. Jelenleg 3x alszik 1-1 órát (néha 1,5-2 is lesz) napközben az ágyában. Este 8-9 körül fektetjük, és kb. 7 körül ébred. 2x kel fel enni, de rögtön vissza is alszik. Ez a szokásos rutin. De… bár igyekszem a napközbeni ügyintézést akkorra időzíteni, mikor felkel, hogy gyorsan el tudjunk menni (és akkor van 2 órám, amíg elintézhetek mindent a következő alvásig), de ez nem mindig sikerül. Mivel nem igazán tud babakocsiban aludni, csak ha már a végkimerülésnél tart, ezért előfordul, hogy elcsúszik az alvása. Egy-egy kimaradt/elcsúszott alvást viszont kompenzál a gyerek a következő nyújtásával. Mindez azt eredményezi, hogy este 7-kor már beájul az ágyba, viszont 9 körül felkel, és kipihenten játszani szeretne. (Gondolom, azt képzeli, hogy ez a 3. alvása a napban.) Jó esetben csak 11-ig megy ez, de néha akár éjfél-fél 1-ig is „mókázna”. Mit lehet ilyenkor csinálni? Hogy tudom rászoktatni arra, hogy ilyenkor ne ébredjen fel?

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      1. Nem kell aggódnod. A 3. hónap után lelassul a hízás főként, ha sokat mozog a baba. Ha elégedett, jókedvű, napi 5-6x pisil vagy kakil és havonta legalább 400 grammot hízik, akkor nincs semmi gond. Mivel mindjárt 6 hónapos, lassan elkezdhetitek a hozzátáplálást is.

      2. Ez idő kérdése. Most még felszínesen alszik, ezért könnyebben felébred. Esetleg meg lehet próbálni mi van, ha hason fekteted le a babakocsiban, vagy, hogy hordozókendőben viszed.

  • Timi

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy normális-e, ha a 6,5 hónapos kisfiam még mindig sokat bukik. Anyatejes+már hozzátáplálunk, de ha nem is minden alkalommal, de gyakran bukik 1-2 óra eltelte után is. Mondjuk nagyon szeret enni ( fél évesen 10 kg-ot elhagyta), meg gyakran hason van, gondolom ez is az oka. És még annyi, hogy baj-e ha most is sokat repülőzik?! Ki tudja magát nyomni, pörög-forog, kùszni próbál. Köszönöm válaszod! Ja, és megkaptam a férjemtől az Anyapszichológiát, nagyon tetszik! 🙂

    • Kitti

      2014. június 06. péntek

      Kedves Ági!

      10 hónapos a Kisfiam, másfél hónapja bújt ki az első foga kb negyedéig, de azóta nem nagyon nő. Normális, hogy csak Ennyire bújt ki, fog még tovább növekedni? Azota meg nemrég 3 fog tort elő. Csattogtatja, reszelgeti a fogait, ez ellen mit tegyek?
      Ha tejérzekeny gyanús, kiflit adhatok- e neki?
      áll, lépeget, de miota ezeket tudja, nem nagyon integet, tapsol, pedig előtte szépen csinálta.
      köszönöm szépen.

      • Vida Ágnes

        2014. június 06. péntek

        A teljes kibújáshoz hónapok kellenek, türelem.
        A csattogtatás csak játék, leszokik majd róla magától.
        Vizes kiflit adhatsz.
        Most a járás az érdekes neki, azért nem csinálja a többit. Majd, ha elmúlt az újdonság varázsa, újrakezdi.

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Igen, normális, a darabos ételek bevezetése és a járás megkezdése után szokott teljesen elmaradni a bukás. Amíg hason kúsznak-másznak, addig megmarad. Nem baj, ha sokat repülőzik, hadd gyakoroljon 🙂

  • Barbara

    2014. június 06. péntek

    Kedves Doktornô!

    Nekem teherbeeséssel kapcsolatban lenne kérdésem. 26 éves vagyok. Tavaly àprilisban volt egy missed abortusom 11 hetesen( gyengült a szívhang, majd megszûnt) és szeptemberben 6 hetesen egy vetélésem. Utànna az orvosom elküldött pajzsmirigy, DNS, véralvadàs vizsgàlatra, ahol szerencsére mindent rendben talàltak. Januàr òta a pàrommal újra próbàlkozhatunk, de sajnos mèg nem sikerült teherbe esnem. Azelött mindig elsö pròbálkozàsra összejött.

    Mit tanàcsol a Doktornô mikor érdemes ùjra felkeresnem a nôgyògyàszomat, hogy nem jön össze a baba?
    Mit tehetnénk mèg, hogy növeljük az esélyeinket?
    Lehetséges, hogy a mesterséges uton tudok csak teherbe esni?

    Segítségét elöre is köszönöm!!!

    Barbara

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Ezt én nem tudom eldönteni, de mivel már fél év eltelt január óta, érdemes felkeresned az orvosodat megint.

  • gabi

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!
    Először is nagyon hasznosnak tartom a honlapodat, sok kérdésemre meg találtam már a választ. Lenne egy pár kérdésem, amire még nem találtam választ:
    1.Nagyon rosszul alszik a kisfiam, már 9 foga van, a homeopátiás chaomilla nem segít, néha kapott Cataflam-ot, de nem szeretnék többször adni Neki. Éjfél és kettő között fenn van egy jó párszor. Biztos, hogy fogzik, mert sokat folyik a nyála és sok helyen megvan duzzadva az ínye.
    2. Most 16 hónapos, szopizik még kétszer, de érzem, hogy a tejem egyre kevesebb. Egyébként túl sok tejterméket nem kap, mondjuk sajtot szinte minden nap kap vacsorára és az uzsija, szinte mindig rizspép (40 g) valamilyen gyümölccsel. Mit adjak, hogy biztos elég vitaminhoz jusson?
    Köszönettel: Gabi

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      1. Nem mindenkinek jó a CHamomilla, meg kell találni az ő alkati szerét, ami neki segít. Itt van egy részletes leírás, ebből a tünetek alapján keresd meg, ami a legjobban rá illik és azt a szert add neki: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf De a hátsó fogaknál sokszor már csak lefekvés előtt a Nurofen szokott segíteni.

      2. A kalciumot kalcium tartalmú zöldségekkel is lehet pótolni (pl. spenót, sóska, saláta, hüvelyesek), nem csak tejtermékkel, de ha szopizik és tejterméket is eszik, akkor nincs gond.

  • Adrienn

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 9 hónapos és több témával kapcsolatban lenne kérdésem.
    A mozgása gyorsan fejlődik, 6 hósan mászott, 6.5 volt mikor fölállt, most támaszték nélkül álldogál már rövid ideig, illetve lépeget bútor mellett, vagy segítőt tologatva előre. Kedves, okos, kommunikatív gyerkőc. (Gagyarászik, kis szavakat mondogat, visszagurítja a labdát, tapsol, építőzik), 6 foga van.
    Kérdéseim a következők:
    – 3 hós kora óta szopja az ujját. Nem szerette a cumit és én nem is erőltettem, sőt, örültem neki. Egy jó ideig csak álmosan-nyűgösen-elalváshoz „használta” de kb 1-2 hónapja mintha folyton a szájába lenne, Szerintem ha cumizna, egész nap ki sem esne a szájából. Ez normális? Nem veszegetem ki a szájából vagy ilyesmi, csak aggódok, hogy nagyon ráfügg. Ha két kézzel játszik és leköti a figyelmét, hasonló helyzetekben, természetesen nem cumizza
    – pár napja lettünk túl a 3 napos lázon, ami több napos magas csillapíthatatlan lázzal járt. Kapott lázcsillapító kúpokat, ahogy a gyerekorvos is javasolta, ezért éjjel is ébreszteni kellett- ilyenkor kapott tápszert is a folyadékpótlás miatt (vizet csak keveset fogad el). Pár napja már a kiütések is elmúltak, de még mindig kel éjjel és csillapíthatatlanul sír amíg meg nem etetem. Naponta már csak 1szer, reggel szoptatok, máskor nem igényelte már (illetve el is fogyott a tej), kivéve most. Előtte átaludta az éjszakát hónapok óta. Tényleg figyelem, nem a foga (azt is ismerem…), nem a hasa, nem fázik/melege van, nem csak anyakell, enni akar. Attól tartok, ha ilyenkor megetetem, rendszerré válik az egész és kelünk mostantól minden éjjel. Van hogy elég ilyenkor a tejem, de néha tápszert is kér még utána. Persze így nem reggelizik olyan sokat… Mi lenne a helyes? Megetetni, vagy következetesen máshogy megnyugtatni (már ha lehet..) és nem etetni? Amúgy nagyon jól és könnyen alvó gyerkőc, sem nappal sem este nem kell vele küzdeni, 3-5 perc és alszik is.
    – Evés. Időpontok körülbelüliek. A napirendünk ilyen: reggel tápszer 7:30, 9:30 gyümölcs, 10:30-12:30 alvás, 13:00 főzelék, 15:30-16:30 alvás, 16:30 uzsonna (túrókrém, joghurt, banán, zabkása, …) 19:00 vacsi 20:30 tápszer és alvás.
    Azt vettem észre, hogy elég keveset eszik vacsorára. Együtt eszünk és felcsipegethető dolgokat kap, pl kenyérkockákat vajjal,sajtkockákat, párolt zöldség darabokat- hogy szokja az önálló evést és a családi élmény is fontos. Sok falat a feneke alatt köt ki, vagy csak játszik vele. Lehet hogy nem éhes még, de az uzsonnát nem hagyhatom ki mert ebéd után addigra már megéhezik. Az esti tápszerből sincs már türelme megenni csak 100 milit, aludni akar. Tejpép nem tetszik neki. Min kellene változtatnom? Milyen laktatóbb ételt tudsz javasolni? A napirendjét ő alakította ki, én csak a sorrendet tartottam. 1 éves kora után is kaphat reggel-este tápszert?
    – Önálló evésre szoktatást (kanál) mikor érdemes? Szívesen maszatol(na), kíváncsi az ételre és megragadja a kezemből a kanalat, segít betenni a szájába.
    Köszönettel a sok-sok segítségért,
    Adrienn

    • Adrienn

      2014. június 06. péntek

      Az ujjszopás kapcsán jutott eszembe: 5 hósan kezdtünk kóstolni, 6 hós koráig csak anyatejet kapott, később este tápszert. A nappali szopizásokat szép lassan hagytuk el és az estit is ő az, aki már nem kéri, elég a tápszer. Közben a tejem nagyon leapadt, eleve sem volt rengeteg -nálunk soha nem állt be a 3 óra, min 2 óránként szopizott mindkét mellből, nem ritkán naponta 15ször is az első fél évben. Menstruációra (6 hetes volt, mikor megjött…) és mindenre nagyon érzékenyen reagált a tejmennyiségem, fejre is állhattam, akkor sem lett több. Aztán 2 hónapja a szokásos mensis apadás után nem jött vissza, kevés maradt- ekkor jött be a reggeli tápszer. Nappal ha néha megkínálom, csak cuppog kicsit de mivel ugye nagyon lassan indul a reflex, nincs kedve sem kivárni- nem is nagyon akarja.
      Lehet hogy a cici hiányzik neki? Érzek némi lelkiismeretfurdalást, amiért nem sikerült hosszabban szoptatnom. 🙁

      • Vida Ágnes

        2014. június 06. péntek

        Ne legyen lelkiismeretfurdalásod 🙂 Kínáld meg, amennyit elfogad, szopizzon, ha esetleg tudsz, akkor fejjél és add neki cumisüvegből.

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Normális, mert így nyugtatja magát, ráadásul a fogzás miatt is szokták ilyenkor szopni az ujjukat, ha nem erőlteted a leszokást, magától elhagyja majd.

      Normális, ha betegség után gyakrabban kel. Etesd meg, és ha már nem lesz rá szüksége elhagyja majd.

      A felcsipegethető dolgok laktatóbbak, tehát nem kell akkora adagot ennie belőlük.

      Igen, 1 éves kora után is kaphat tápszert reggel-este.

      Kanállal 1 éves kor előtt is lehet már próbálkozni, de csak másfél éves korra szokott tökéletesen sikerülni.

  • Dóri

    2014. június 06. péntek

    Szia Ági,
    A kisfiam 9 hónapos múlt és két kérdésem lenne hozzád, az egyik alvással a másik pedig hozzátáplálással kapcsolatos.
    1.Mindig is rossz alvó volt éjjel és többször is ébredt. Kb 2 hete viszont a reggeli végleges ébredése előtt üvöltve sírva mászik, gondolom álmában mert csukva van a szeme. Mellette alszom így mindvégig látom ezt. Ilyenkor próbálom visszafektetni, esetleg szopi de csak sír és sír keservesen és újra mászik csukott szemmel míg végül fel nem ébred persze nagyon rossz kedvűen és kialvatlanul. Este egyébként 20-21 óra körül alszik el és reggel 6-7 körül kel. Nappal már 8 hósan átállt az egyszeri alvásra (11 óra körül alszik el, délután 1-2ig) A délutáni alvásból egyébként általában nem sírva ébred. Már stabilan áll egy hónapja és kb két hete mászik, illetve bútorok mellett lépked. Lehet valamit tenni az ellen hogy minden egyes reggel igy ébredjen?
    2.Sajnos még egyetlen fogacskája sincs de szépen eszik már mindent, ami a korának megfelelő, darabos ételeket is. De mivel azt olvastam, hogy egy 9 hónapos babának még kb napi 3-4 adag anyatejre/tápszerre szüksége lenne, aggódom, mivel ő már csak reggel ébredés után és este elalvás előtt szopizik egy keveset. Esetleg délután ha olyan kedve van a séta után. Illetve éjjel ébredéskor is szopival alszik vissza, de az elhanyagolható mennyiség. Bár van elég tejem, vettem tápszert is hátha azt jobban elfogadná, de abból se iszik többször. Tejtermékből még csak minimális mennyiséget fogad el, kicsi sajtot és túrókrémet. Jó ez igy vagy próbáljam több szopira rávenni?
    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      1. Valószínűleg a mászás miatt ébred ilyen rosszul most, mert álmában mozogni kezd és megijed tőle, ez átmeneti ki fogja nőni.

      2. Ebben a korban már elfogadható, ha 2x eszik csak tápszert/anyatejet, nem kell emiatt aggódnod.

  • Noémi

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági!

    Nekem van egy 14 hónapos kislányom, még szopizunk. Este és éjszaka.
    A férjemet kezdi zavarni, hogy ekkora baba és éjjel még felébred – 1-2-szer – esetleg lehetne valahogy ezeket az éjszakai szopizásokat elahagyni?
    Hogy lenne érdemes? A reggelit és délit simán elhagytuk – egyszer csak nem kérte. Van erre valami praktika? 🙂 Köszönöm! Noémi

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Normális, ha egy ekkora baba még 1-2x kel éjjel, pláne most nyáron, amikor meleg van és szomjas is lehet. Idővel el fogja hagyni az éjszakai ébredést, az erőltetés csak további ébredéseket okozhat. Meg lehet próbálni, hogy apa megy hozzá éjszaka és vizet ad helyette, ez elsőre nagy sírással járhat, de utána el szokták hagyni, de őszintén szólva, mivel csak 1-2 alkalomról van szó, én megvárnám, amíg magától elhagyja.

  • Éva

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági,

    A kislányom 4,5 hónapos.
    A védőnőnk szerint nem növekedik a súlya úgy ahogy kellene.Itt elvárják hogy havi fél kilót hízzanak a babák 1 éves korukig.
    A WHO ajánlása alapján én azt olvastam hogy egyre kevesebbet híznak a babák hetente és az is elfogadható.
    Most 5870 g és ma 19 hetes.
    Azt mondta próbáljam meg 2 mellből etetni mert lehet kevés a tejem vagy próbáljam többször mellre tenni.
    Így is kb. 3 óránként szoptatom,ha meg 2 óránként mellre teszem akkor sem eszik többet,sőt még inkább kevesebbet.
    Este fél 9 körül altatjuk és csak hajnalban 1x kel szopizni.Ami a védőnő szerint szintén kevés.Kb 7x szopizik egy 24 óra alatt és úgy látom ez elég neki.Reggel pedig egyenesen alig akar enni.
    Egyébként jókedélyű,mosolygós baba a mozgása is szépen fejlődik.
    Lehet hogy érdemes lenne hozzátáplálni?Kevés ez a súly az ő korában?

    A másik kérdésem hogy baj ha az altatáshoz napközben cicire teszem?

    Köszönettel:
    Éva

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Napi 7 szopi bőven elég és a súlya is a korának megfelelő, ne aggódj 🙂 Ha jókedvű, igény szerint szopizik, napi 5-6x pisil vagy kakil, akkor havonta 400 gramm hízás is elég még, ráadásul ebben a korban már lassulni szokott a hízás mértéke, sok babánál megáll egy-egy hétre, aztán újra hízni kezdenek.
      Nem gond, ha cicin altatod.

  • bbutterfly

    2014. június 06. péntek

    Kedves Ági,

    Ismét hozzád fordulok. Kislányom 7 hónapos lesz jövő héten. Már 2 fogacskánk kint van és még szopizunk. Az éjszakáink folyamatosan borzasztóak, másfél-2 óránként ébred. A homeopátiás bogyók közül már többet kipróbáltam, múlt héten hozattam be Ausztriából az Osanitot is de hasztalanul, nem látok sajnos javulást ettől sem. Nem gondolom, hogy lassan 5 hónapja egyfolytában a fogai miatt alszik így éjjel, kizárt. Éjjel ha felébred sír, és én 2 percen belül megyek, soha sem hagytam sokáig sírni, talán ez is a baj, mert mostanra több hónap alatt megtanulta, hogy anya úgyis jön és kap segítséget a visszaalváshoz, ami a cici. Nem az éhség miatt ébred fel, ezt is tudom. Reggel is többnyire sírva ébred, mert nem alussza ki magát.
    Hogyan lehetne megtanítani neki a visszaalvást??? Mondjuk ha nem veszem fel az ágyból, hanem simogatom a hátát akkor is ha hosszasan sír? Próbáltam már de talán nem voltam kemény szívű és emiatt következetes… Ne vegyem ki az ágyból? Kérlek segíts, mert szerintem a babának sincs szüksége olyan anyukára, aki napközben olyan kialvatlan, kimerült, hogy nem tud minőségi időt tölteni vele…és sajnos napközben sem tudok aludni mert maximum fél órát alszik egyszer-egyszer.Így aztán szenvedés van napközben is. Hason alszik végig, hálózsákja van,19 fok van a szobában és nincs zaj. Nem tudok már mit tenni és nagyon tanácstalan vagyok 🙁

    Másik dilemmám a külön alvás. Jelenleg egy szobában alszunk, a kiságy mellettem 1 méterre van. 2 hónap kell még, hogy elkészüljön a külön szobája, ami tőlem 10 méterre lesz. Én nagyon félek, hogy áttegyem-e őt külön ilyen rendszertelen alvás mellett? Vagy mikor érdemes ezt a lépést megtenni?

    Még egy kérdésem van. 7 hónapos lesz és csak pár napja fordult át hátról hasra, de nem sokszor teszi még ezt. Fordítva már egész sokszor látom. Kúszni még egyáltalán nem kezdett. Kell valamit tennem vagy ez még normális?

    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Lehetséges, hogy pont a közös szoba miatt ébred gyakrabban, mert a ti zajaitok zavarják éjszaka, ezen segíthet a különköltözés.
      Nem rontottál el semmit, az a jó, ha mész, amikor hív és felveszed, megszoptatod. Hidd el, nem rossz szokás az oka az ébredésének, hanem az, hogy fáj a fogacska, ez kínozza. Ha kap homeopátiás szert, mellette megteheted, hogy nem veszed ki, simogatod, így megtanulja, hogy egyedül aludjon vissza.

      A mozgásfejlődése normális, kúszni 9 hónaposan kell elkezdeni, 7 hónaposan, ha már néha átfordul az jó, nem kell folyton forognia.

  • Gyöngyi

    2014. június 06. péntek

    Szia Ágnes,

    11 hónapos kislányom van.
    Mennyit kell inni Neki?
    Reggel és az esti tápszer kb. 500 ml.
    Vízet adok Neki ha sokat iszik akkor kb. 180 ml-t iszik.
    Elég ez a mennyiség Neki?
    Mostanában nem nagyon akar mèg ennyit sem.

    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2014. június 06. péntek

      Igyon igény szerint, nem kell méricskélni! Kínáld meg evés után és két evés között legalább egy alkalommal vízzel és igyon annyit, amennyit elfogad. Ha szomjas lesz, többet iszik, ha nem lesz szomjas, nem kéri: ennyi az egész 🙂

  • Judit

    2014. május 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Több témában is lenne kérdésem…

    1. Most, hogy jön a jóidő, és ezzel együtt tolódik a naplemente, egyre tolódik a fekvés időpontja is. Mig korábban kidőlt 8-kor, most már 9 körül tapasztalom ezt, sőt vannak napok, amikor fél 10ig is kukorékolna. Fürdés, pizsi után szoktunk neki mesélni, énekelni, ez most elég nehezen kapcsolja már ki, korábbi pár perc helyett van, hogy fél óráig is ott kell lennünk. Örülnék, ha nem tolódna nagyon, mert férjemmel ilyenkor este tudunk kicsit kettesben lenni, illetve a házimunkát is ilyenkor érem utol, pl vacsi után mosogatás stb. Mit javsaolsz? Hagyjam, mert úgyis átmeneti? Vagy esetleg délutáni alvásból ébresszem korábban?

    2. Nem igazán nézünk Tvt, filmeket is nagy ritkán, de most hogy jön a focivb, amit mindketten szeretünk, örülnék, ha nézhetnénk. Kérdésem, hogy ilyen jellegű sportműsort nézhet-e már tartalmasabb ideig kisfiam, vagy inkább nézzük akkor amikor ő alszik (15 hónapos lesz pár napon belül)

    3. Visszatérve az alvás témájához… Az elalvás nálunk úgy zajlik, ahogy fentebb is írtam, annyival egészítem ki, hhogy 8 körül vacsi, utána minimális játék, főleg nyugisabb, leginkább meseolvasás, fürdés, pizsama, villanyoltás, és már a sötétben egy két altatós dal. Ő van, hogy már a villanykapcsolásnál bekucorodik a vállunkhoz, de van, hogy még fészkelődik. Úgy próbáljuk lerakni, hogy még ébrebb legyen, ez többnyire sikerül, de azt igényli, hogy a kezünk a hátán legyen, vagy bent legyünk, ha ezen változtatunk, többnyire felül, feláll. Kell ezen variálni? Vagy majd elhagyja? Mindig próbálkozunk, de mindig igényli.

    4. Napközben már nem szopizik, éjjel, pontosabban hajnalban 5 körül szoktam még szoptatni. Ha ez az egy alkalom van, már reggel sem kér, és volt példa rá, hogy aludt akár 6ig is. Adjunk vizet inkább ilyenkor – gyanitom már inkább szomjas mint éhes – vagy hagyjam, hogy elmaradjon ez a szoptatás is?

    5. Júliusban utazunk Tenerifére. Sajnos a menetrend az eredetileg ígért délutáni indulás helyett eléggé változott, hajnali fél 5kor indul a gép, amihez fél 4-re ki kell mennünk, azaz kb fél 3kor kelnünk kel. Mit javasolsz, hogy alakitsuk a dolgokat az előző nap, mivel tudjuk segiteni, hogy a napirend, illetve a hosszú alvásba ilyen drasztikus belenyúlás mihamarabb visszazökkenjen, ne viselje meg annyira? Gondoltam rá,hogy este már utazóruhában teszem le, hogy reggel ne kelljen öltöztetni, de ébresztéskor lehet,hogy enni is akar majd, vagy hisztizik. nyilván nem tudok előre mindent megtervezni,de szeretném megkönnyíteni a dolgunkat. Illetve kérdésem, hogy a repülőn, amin 5,5 óra lesz az út, mivel tudom őt lekötni huzamosabb ideig, ha nem fog tudni mozogni?

    6. Utolsó kérdésem.. Nemrég olvastam egy cikkedben, hogy tiszteljük a szüleinket ahhoz, hogy mi is kiérdemeljük ezt a gyermekünktől. Az az igazság,hogy édesanyámmal olyan rossz a viszonyunk, hogy bármennyire is igyekszem javítani, mivel kettőn áll a dolog, mostanra azt érzem, menthetetlen… Nem szeretném, hogy ez kihasson az ő kapcsolatukra, mindig gondoskodom róla, hogy lássa az unokáját, tudjuk róla. Ugyanakkor én már nem szivesen próbálkozom vele, sokszor okozott fájdalmat nekem… Ez kihathat a fiammal való kapcsolatomra? Ha anya felbosszant, akkor eprsze mérges vagyok, de sosem szidom, vagy bírálom, erre előtte még inkább figyelek.

    KÖszönöm segítséged előre is!

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      1. Ez normális, mert tovább van világos és ahogy ő is egyre nagyobb, egyre hosszabban tud ébren lenni. Próbáljatok estefelé sokat levegőn lenni, hátha úgy hamarabb elalszik ő is.

      2. Egy kicsi nem árt neki, ha nem egész nap megy a tévé.

      3. Jó ez így, nem kell rajta variálni.

      4. A hajnali szopit sok baba másfél éves koráig igényli, ha már nem kell neki, hidd el, el fogja hagyni.

      5. Leteheted utazóruhában, etesd meg, ha ébredéskor kéri, aztán majd menet közben vissza fog aludni. Szerintem út közben leginkább aludni fog. De szerencsére a repülőn lehet kézen fogva sétálgatni is, ha a játékokat, mesekönyvet már mind kimerítettétek volna.

      6. Ezt leginkább magadban kell rendezned, mert később, amikor a kisfiad a dackorszakba ér, akkor szoktak ezek a problémák, konfliktusok előjönni. Segíthet, ha egy naplóba leírod az édesanyáddal kapcsolatos érzéseidet, mindazt, ami bánt vele kapcsolatban és azt is, ami jó, amit neki köszönhetsz. Emellett azt is fogalmazd meg magadnak, milyen anya szeretnél lenni. Azért kell ezt leírni, mert az segít tudatosítani ezeket a mélyre eltemetett érzéseket. Ha nehéz belevágni, segíthet, ha először csak leírsz 20 szót, ami jellemzi a kettőtök kapcsolatát, ez beindítja a fogaskerekeket.

  • Vali

    2014. május 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam januárban múlt 2 éves, nagyon eleven és akaratos, és iszonyatos fizikai ereje van. Amikor abba kell hagyatni vele valamit (pl: indulás a játszótérről haza), vagy rá kell venni valamire (pl:kézmosás-fogmosás) szinte lehetetlen balhé nélkül, és az apukájának még annyira sem engedelmeskedik mint nekem. Próbálkozunk játékosan, figyelmét elterelve, de nem nagyon működik, és a helyzetet az is nehezíti, hogy még nem beszél.

    Mi a tanácsod, hogyan próbáljuk meg rávenni dolgokra, anélkül, hogy fizikai erővel kellene elrángatni őt, éppen attól amit csinál?

    Köszönöm előre is!

  • Göncz Annamária

    2014. május 26. hétfő

    Kedves Àgi!

    14 hetes kisfiam alvásàval kapcsolatban szeretném a segítsègét kérni! Kezdetektől fogva nagyon rossz alvó baba nappal és éjjel is! Az első 1 hónapban szinte nem aludt semmit éjjel, sírt! Ezt betudtuk a hasfàjásnak! Ami mára már szerintem rendeződött! Az elejétől fogva pólyában alszik, ez megmyugtatta és így nem tudta magàt felébreszteni a kezével ami folyamatosan járt! A gondom az az hogy este 9 kor szopizik, akkor elalszik a cicin, berakom a kisàgyba, általàban 3 óránként kel fel enni, csak anyatejes baba! Hetente 2-3 éjjel előfordul hogy óránként, vagy rosszabb esetben fél órànkènt kel, mindig cicire teszem mert sajnos tudom az elején már elrontottam, de csak îgy van esély hogy visszaaludjon! Ha szerencsém van visszaalszik de van hogy fél 4 től fentvan, mondja a magáét, vergődik a polyában, ilyenkor kiveszem! Ha szerencsém van akkor 6 körül kel, délelőtt csak fél órát alszik, ilyenkor nem cicin, hanem hosszas síràs- nyugtatgatàs után a kiságyában! Délutan 3 szor másfél órát levegőn babakocsiban ringatva! A kérdésem az lenne hogy ez így jó hogy ennyit és ezekben az időpontokban alszik? Valamint, hogy a polyàról hogy tudnàm leszoktatni mert màr nagyon melege van benne! Viszont ha megpróbàlom a kezét kivenni, akkor azzal folyamatosan kapálózik ès vagy nem tud elaludni vagy felébreszti magát! Viszont az éjszakai evéseket a pólya nagyon megkönnyíti, mivel elalszik és így könnEn vissza tudom tenni! Normális hogy mindig mozog a keze? Látom rajta hogy hulla fáradt, de összerezzen kapálózik és felriad! Remélem érthető, amit írtam, és amiben szeretném kérni a segítségét!
    Előre is köszönöm!
    Annamária

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      Próbáld meg, hogy nem hanyattfekve teszed le aludni, hanem hason. Sok nyugtalanul alvó kisbaba megnyugszik, ha hason alhat, mert így nem zavarja a keze és a saját mozgása.

  • Balla Kata

    2014. május 26. hétfő

    Kedves Ági!

    Három kérdésem lenne.

    Kisfiam 20-án lett 8 hónapos.
    Másfél hete kezdett mászni, azóta gyakorol becsülettel. Komótosan megy már a haladás. 🙂
    Tegnap óta pár mászáslépés után kiteszi a fenekét oldalra, kiül, de még 1 kézzel támaszkodik. Ha így támaszkodva féloldalt ül, hagyhatom neki? Nem rossz a hátának?

    Ha még nem integet, nem tapsol, az baj?

    Nagyon ritkán mond ilyesmit, hogy baba, gege. Inkább nyöszörög, gargalizál, brümmög. Ez korának megfelelő?

    Köszönöm válaszaidat!
    Szép napot!
    Kata

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      Ha mászásból ül így ki, azt lehet hagyni, a legtöbb baba így kezdi el az önálló ülést.

      Integetni, tapsolni általában 1 éves kor körül tanulnak meg.

      Ha gügyög, mindegy, hogy milyen formában csinálja, az a korának megfelelő.

  • Dia

    2014. május 26. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 14 hónapos. Kb. egy hete keservesen sír az elalvás előtt. Van, hogy csak a délutáni alvás problémás, van hogy az estig, vagy éppen mindkettő. 🙁 A módszerem kb. 3-4 hónapja ugyanaz. Lefekszem mellé a nagy ágyba, megvárom míg elalszik, aztán beteszem a kiságyba. Ezzel eddig nem is volt semmi probléma. Most viszont már ahogy belépünk a szobába és leteszem az ágyra elkezd sírni. Csak úgy alszik el, ha adok neki tápszert. Akkor is, ha éppen előtt fél órával evett. Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. május 26. hétfő

      A babák ösztönösen szopiznának, ha valami bajuk van, valószínűleg ő is most erre vágyik, esetleg cumival próbálkozhatsz még, hátha azt is elfogadja cumisüveg helyett.