Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Tünde

    2014. május 09. péntek

    Kedves Ági!

    Anyatejes, 5 és fél hónapos babám viselkedéséről szeretnélek kérdezni. Miután 5 hónap alatt ki volt alakulva egy elfogadható napirendünk, most mintha minden felborult volna. Nem tudom mi lehet az oka. Hogy láss egy képet róla, EDDIG reggel 9 körül ébredt. Ekkor szopi, peluscsere, játék (önállóan is nagyon jól eljászott), alvás – igaz, csak a hintában vagy babakocsiban kint az udvaron (általában 40 perc – 1,5 óra között). És ez ismétlődött egészen estig kb. 3-4 óránként evett. Este 9-10 óra között szopizáskor aludt el. Éjelenként általában 2-szer ébredt. Ilyenkor megszoptattam, és aludt is vissza. Minden második nap szoktuk fürdetni. Járunk hetente egyszer baba-mama tornára, és itthon is szoktam tornáztatni és masszírozni. Nyugodt, nagyon barátságos, jó kedélyű baba és nagyon mozgékony (minden fele nagyon gyorsan fordul – kúszó mozdulatokat is végez – a gyógytornászunk azt mondja nagyon izmos „tornászlány”. Az elmúlt két hétben bújt ki elől két alsó foga. Hogy a fogzásból jövő fájdalmait enyhítsem egy hete kezdtem el neki adni Chamomilla C12 bogyót (minden reggel feloldok 5 bogyót egy fél deci vízben és azt 10 percenként adom egy-egy cseppet neki) valamint Viburcol kúpot neki (reggel egy fél, este is egy fél). Nem tudom mi történt, de kb. egy hete mintha kicserélték volna. Napközben is elég nyugtalan. Majdnem állandóan igényli h. velem/ölben legyen. Csak keveset játszik el egyedül, és sirdogál. Amikor felveszem, persze elhallgat, megnyugszik  Folyamatosan hordozom magammal mindenhová, és mondok neki mindent amit éppen csinálok, egyébként nincs el egyedül, ahogy eddig. Ez még nem is volna gond. De az éjszakai viselkedése is nagyon felborult. Esti/éjszakai szopizás alatt belealszik, mint eddig, ám amikor beteszem a kiságyba (vagy rá 10 percre) felébred, sír, kiveszem, megnyugtatom de nem tudom altatni vissza. Próbáltunk sétálni vele, ringatni, de nem alszik vissza. Sír . Az elmúlt két éjszaka pl. több mint egy órát volt ébren (az esti szopizás után fél10-től fél11-ig, aztán éjel 2-kor ébredt, megint szopizott és utána megint éber volt, nem aludt vissza, egészen fél4-ig, amikor megetettem és úgy aludt bele) tágra nyílt szemekkel figyelt minket. Ha sétáltunk vele és altatni probáltuk sírt, viszont ha letettük a nagy ágyba és beszéltünk hozzá nagyon figyelt és mosolygott. Hiába magyaráztam neki, hogy éjszaka van, csend van, sötét van, mindenki alszik, ő csak vigyorgott. Aztán miután több mint egy óra így telt el, újra mellre tettem és úgy sikerült csak visszaaludnia. De másfél-két óránként újra ébred, sír, nem nyugszik, csak ha megetetem és ez így megy kb. reggel 7-ig, és utána aztán már tényleg nem alszik vissza (mint eddig h. 9 és 10 között kelt). Gondoltam arra, hogy talán a 6 hónapos korban jelentkező növekedési ugrás lenne….de csak éjszaka?? Mi a véleményed, mi lehet az oka ennek a nagy változásnak? És lehet tenni valamit ellene? 
    Még azt szeretném megkérdezni, hogy mit javasolsz a nappali alváshoz. Éjel velünk egy szobában alszik kiságyban (rácsos). Napközben viszont csak a hintában alszik el (így szoktattuk 🙁 ) vagy ha kiviszem az udvarra és a babakocsiban elringatom. Vagy persze, ha felkötöm hordozókendöben is alszik (így közlekedünk). De van egy utazó kiságyunk, amit a nappaliba tettünk, hogy esetleg napközben hátha elaludna benne (Arra gondolván, ha elutazunk valahová és nincs hinta, akkor majd tudjon a kiságyban elaludni). Na de ez egyelőre nagyon távol áll tőle, hogy abban elaludjon. Ha beleteszem, csak néz ki belőle nagy szemekkel és sírás lesz a vége. Nem tudja mi történik… Van valami ötleted, javaslatod, hogyan tudnám oda beszoktatni, hogy ott aludjon el napközben? Játékokat nem tettem oda, hogy ne társítsa a játszással a kiságyat…
    Még csak annyit, hogy 6 hónapos kortól kötelezően el kell kezdeni a hozzátáplálást? Valaki javasolta, h. adjak (már most)grapefruit mag cseppet neki. Szerinted lehet?
    Előre is köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      Valószínűleg fogzik, ezért nyűgösebb nappal is éjszaka is. Emellett, mivel egy szobában vagytok, elképzelhető, hogy mivel a fogzás miatt egyébként is éberebb, ezért a zajaitok miatt is felébred, ezen segíthet, ha különköltözteted. Valószínűleg nem a Chamomilla az ő alkati szere, lehet, hogy másik kéne tünetek szerint. Itt tudod megnézni, mik vannak: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

      Ágy: hadd aludjon nappal a megszokott kiságyában. A nappalit önmagában a játékkal társítja, túl sok az inger ott.

      Igen, 6 hónapos korra már kiürülnek a magzati vasraktárak, ezért mindenképpen el kell kezdeni a hozzátáplálást. A grapefruit magot nem javaslom, mert allergizálhat.

      • Tünde

        2014. május 09. péntek

        Köszönöm a válaszod!
        Nappal kint alszik a nappaliban felszerelt hintában. Innen szerettem volna az ugyancsak a nappaliban lévő utazós kiságyba szoktatni, hogy ha valahova elutazunk és nincs a hinta, akkor tudjon elaludni benne napközben is.

  • Marcsi

    2014. május 09. péntek

    ! Kislányunk féléves, elkezdtük a hozzátáplálást, két hete. Azóta ebédre megeszik 100-120 gramm főzeléket 6 körül meg gabona pépet kap. Még egy szopit sem hagytunk el, csak kevesebbeket szopizik. (Mennyi idő után kezdhetek minden étkezésnél szilárdat adni Neki, szopi mellé?) Hogy lehet, akkor, hogy éjjel többször felsír mint eddig. Eddig egyszer-egyszer, mostmeg 2-3-4-szer is. ilyenkor mindig megnyugszik cumival. Elkezdtem lhagyni az éjjeli etetést, mert szép súlyú baba (3400-al született, ma meg már 7500 gramm.) A másik érdésem, hogy honnan lehet tudni, ha egy baba rászokik a cumira, úgy, hogy éjjel emiatt sírjon fel, hogy kéri vissza a szájába? Eddig nem volt ilyen problémánk, ahogy elaszik, mindig kivesszük a szájából. Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      Elvileg 2 hetente lehet új étkezést bevezetni, de nyilván minden baba más, figyelni kell azt is, ő igényli-e, éhes-e más étkezésnél, vagy elég neki az anyatej.

      Azért sír fel többször, mert éhes. Még korai elhagyni az éjjeli étkezést, pláne azért nem, mert nagy súlyú baba, ezért nagyobb a tápanyagigénye is. 1 éves korig két éjszakai étkezést igényel a legtöbb baba, ez teljesen normális. Mivel csak cumit kap az éhségére, ezért gyakrabban kel fel, mert még éhes. A baba soha nem a cumi miatt kel fel, mindig valamilyen oka van rá.

  • GSzMarti84

    2014. május 09. péntek

    Kedves Ági!
    Mindig tudsz segíteni a két gyerkőcömmel kapcsolatban, most is szeretnék kérdezni, elsőkörben 2,5 éves kisfiammal kapcsolatban (a hugiról majd egy külön üziben, hogy ne keveredjenek a dolgok). Az a problémánk van mostanában, hogy elég sokat verekszik a fiam. Néha az 1 éves kishúgát is bántja, bár sokszor a kislány is kezdeményez kekeckedést, elég kis életre való, eleven leányzó, de a fiam is sokszor pofon üti vagy fellöki. Az az érdekes hogy egyébként nagyon szeretik egymást, játékait is odaadja többnyire, még a kedvenc nasijait is magától megosztja vele, és nem is akar a hugi nélkül elmenni itthonról, és sokat bújnak, puszilgatják egymást. Gondolom a néhai kakaskodás normális minden tesónál. Viszont a fiam újabban az utcán, idegen gyerekekre, kisebbekre, nagyobbakra, sőt már felnőttekre is rácsap, és egyszerűen nem tudom az okát. Mindig elmagyarázom neki, hogy ezt nem szabad, fáj a másiknak meg amúgy is nagyon rossz viselkedés, és hát itthon sem lát ilyet soha, őket sem ütöttük meg soha, csak szóban fegyelmezünk. Tudom, hogy valami lelki probléma állhat emögött, de egyrészt nem tudom az okát, másrészt pedig elég kellemetlen, már a játszón is így ismernek minket, hogy a „verekedős kisfiú”. Nem nagyon durván verekszik, csak egyet-egyet odacsap, de azért mégsem szabadna ezt csinálnia. Mit tegyek, mi lehet ennek az oka? Féltékenység? Esetleg fél az ovitól? (Nemrég jártunk az oviban és beirattuk, mondtuk is neki. Nekünk amúgy nagyon tetszik, akkor neki is tetszett.) Egyáltalán hogy kell egy ilyen helyzetet lereagálni?
    Másik kérdésem a fiammal kapcsolatban, hogy sokszor észreveszem, hogy ha csak én vagyok velük itthon hétközben, akkor többnyire jófiú (ezeket a verekedéseket leszámítva), de ha nagyszülő vagy apa itthon vannak hétvégén, akkor nagyon hisztis lesz. Mindig mondja, hogy ő apás, és nagyon ragaszkodik apukájához, de a férjem sokat dolgozik. Velem is nagyon bújós, szeretgetős tud lenni. Miért van az, hogy előjön a nagy hiszti, ha más is itthon van? Velem játssza meg magát, és akkor jön ki a feszültség, vagy velem természetes a viselkedése, és akkor lesz hisztis, ha más is itt van?
    Köszönöm előre is a válaszodat, bocsánat, hogy ilyen hosszú lett!
    Üdvözlettel:
    Márti

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      Ennek az oka lehet az enyém-korszak (ha valamilyen tárgy miatt verekszik), de előfordulhat az is, hogy szimplán csak fél a többiektől, ezért próbál ő az erősebb lenni, megmutatni, hogy tőle aztán nagyon kell félni, első gyerekeknél a családban ez gyakori reakció, hogy nagyobbnak erősebbnek próbálják magukat mutatni mások előtt. De ha inkább ő olyan típus, aki szívesen eljátszik magában, akkor lehet, hogy nem ez a gond, hanem egyszerűen csak idegesíti mások jelenléte, szeretne egy kis nyugalmat, de a többiek mindig megzavarják benne. Ilyenkor az a jó viselkedés, ha kiveszed őt a többi gyerek közül, elmentek olyan helyre játszani, ahol nagyobb a nyugalom, illetve otthon is van saját kis tere, ahol ő játszhat, ahol nem zargatja senki.

      Azért hisztizik könnyebben olyankor, mert ebben a korban a kicsik szeretik az állandóságot, és az egész heti nyugalom után nagy változás, ha valaki ott van. Az előzővel is összefügghet ez: a kicsi nyugalomra vágyik, és amikor ott vannak egy csomóan, akkor feszült lesz.

  • Anita

    2014. május 09. péntek

    Kedves Ágnes!

    A hozzátáplálással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A kislányom, Nóri, 9 hónapos, első gyerek, nagyon barátságos, jókedélyű. 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott és továbbra is, legalább 1 éves koráig szeretném szoptatni. Szerencsére tejem még mindig van elég. Kis súllyal született, 4 héttel előbb, mostmár jól összeszedte magát, 8 és fél kiló. Naponta 6szor eszik, ebből az egyik fixen éjszaka, hajnali 3 körül történik. Az étkezések közül kettőt, az ebédet és az uzsonnát már nagyjából kiváltottuk, szerencsére eddig mindent megevett, amit kínáltam neki. Az ebéd általában főzelék (zöldségkeverék+hús), az uzsonna pedig valamilyen gyümölcspép.

    A problémám az lenne, hogy Nóri nem nagyon akar inni. Hiába kínálom fel neki evés után, és félidőben is a vizet, csőrös pohárból, vagy cumisüvegből (ezt nem is nagyon erőltetem), 1-2 kortynál többet nem iszik, csak játszik a pohárral. Ilyenkor persze megijedek, hogy nem jut elég folyadékhoz, és mellre teszem (félidőben nem!), ahol viszont nagy vidáman iszik is! Ez, pár kivétellel, az ebéd után is így van, tehát a főzelék után ő anyatejet iszik!

    A kérdésem az, hogy ez így kiváltásnak számít e (hisz még mindig van anyatej is az étkezésnél)? :/ Nem sok e így az étel mennyisége, és kevés e a folyadékbevitel? Mondjuk a főzelékeket és a gyümölcspépeket is mindig elég hígra csinálom, és az anyatej is szomjoltó… Aggódom emiatt, jó lenne még a nyári nagy meleg előtt megoldani ezt a problémát.

    A másik kérdésem a glutén és a tejtermékek bevezetésére vonatkozik. Még egyiket sem mertem adni a gyereknek. A tejtermékekkel várni is szeretnék 1 éves koráig, viszont glutén tartalmú élelmiszert lassan már adnék neki, viszont kissé meglőve érzem magam, ugyanis Nórinak nincs még egy foga sem (a családban a késői fogzás volt a jellemző). Tehát kölesgolyó, kiflivég, kenyér stb. kizàrva… Mivel kezdjem a bevezetést? Kizárólagosan marad a rizs?

    Előre is köszönöm a segítséget, nagyon számítok Önre, mert sajnos nincs kihez forduljak! A védőnő összesen 3szor látta a gyereket, akkor sem segített érdemben semmit, a szüleim pedig kikerekedett szemmel néznek rám, amikor nem engedem, hogy pudingot meg kidertojást adjanak a gyereknek (mert hogy „mi ilyenkor már mindent ettünk…!) :/

    Köszönettel,
    Anita

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      Ez normális, ebben a korban még annyi folyékony táplálékot kapnak a babák, hogy 1-2 korty ivás is elég nekik.
      Hidd el, ha szomjas lenne, inna. Az ösztöneik még tökéletesen működnek ebben a korban.

      A kiváltás az, amikor az anyatejet már teljesen elhagytátok az adott étkezésnél. Nyáron, ha meleg lesz, a kicsi is szomjasabb lesz és többet fog inni.

      A glutént a legújabb ajánlások szerint el kell kezdeni legkésőbb 6 hónaposan adni. Ha még nincs foga, akkor ez lehet annyi is, hogy heti 1-2x rántással készíted el neki a főzeléket.

      A tejtermékeket, ha nem allergiás, 8 hónapos kortól be lehet vezetni apránként (kis reszelt sajt vagy joghurt a főzelékbe pl.)

  • Kata

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    20-án múlt 7 hónapos a kisfiam. 3 hèttel a kiírt idôpont elôtt született, sajnos vacuum segítségèvel. Nem sírt fel, Apgar 3-8-9 volt. Vidám, èrdeklôdô kisfiú. 3 ès fél hónaposan voltunk Dévènyes szakembernél, ő azt mondta, nem lát nezrológiai problémát. Már a kórházban emelgette hason a fejecskéjét. 4 és fél hónaposan hátról hasra fordult, 5 és fél hónaposan hasról
    Hátra. Pár hete elkezdett hernyózó mozdulatokat tenni, popsija a levegőben, kezeivel húzza előre magát vagy a szájával is kapaszkodik, ha tud a talajba (pl. takarón). Van mikor könyököl és lábait a hasa alá húzza, így nézelődik négykézláb. Ezek a mozgásfejlődési megnyilvánulások rendben vannak? Ez a hernyózàs kúszásnak számít? Vagy csak a kommandós kúszàs elfogadott? Mivel 3 hèttel hamarabb jött, azt vissza kell számolnom a korából?
    Mit tudok tenni, hogy segítsek neki a kúszás-màszásban? Ülni-állni akar inkább.
    Köszönöm!
    Egy aggódó anyuka…

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      A kúszásnak többféle megnyilvánulási formája lehet (kommandós, körbe-körbe, hernyózó, félkezes-féllábas) mindegyik kúszásnak számít. A 3 hetet le kell számolni a korából, hiszen nem a kiírt időpontra született, de a mozgásfejlődése a valódi koránál is jóval előrébb van (kúszni átlagosan 9 hónaposan kell elkezdeni), ezért nincs okod az aggodalomra. Ülni és állni csak akkor szabad, ha már magától képes felülni és felállni.

  • Lakatos Edina

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági! Olvastam a gyermek makacs viselkedéséről 1 éves kortól, tökéletesen ráillik a majdnem 9honapos babámra. Mindenhova feláll, több mindent elér, ami eddig rendben is volna. De olyan kegyetlen makacs lett hogy az arcomat marja mikor énekelve, kedvesen simogatva szeretném altatni mint eddig is (ami mostanában rendszertelen mert jön a foga, és éjszaka sokszor 1-2oras bömbölés van, kihasználva a figyelmünket) persze egyszerre megyünk át a „szeparációs szorongáson”, a „mindent fel akarok fedezni” időszakon és a felső mettsző fogak keservesen lassan kibújásán. Szakad a húr. Apa sokat dolgozik, mi kint élünk Londonban és nincs fizikai segítség. Ha kaphatnánk pár tippet hogyan tudnám kislányomat a „szeretettel teli, kedvesek vagyunk egymáshoz” természetét megtartani, nagyon hálásak volnánk. Tündéri a picur de most el akar szaladni vele a ló 🙁
    Válaszát és idejét előre is köszönjük!!!!!
    Tisztelettel;
    Edina

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Nem azért mar még, mert bántani akar, hanem azért, mert feszült, és ő ezt még csak így tudja kiadni magából. Ilyenkor fogd meg a kezét, mondd, hogy nem szabad, és altasd tovább. Ebből idővel megérti majd, hogy mit nem szabad csinálnia.

  • Márti84

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét a 11 hónapos kislányommal kapcsolatban kérdeznék. Most volt beteg, influenzás, és nagyon legyengült, nagyon megviselte a betegség. Napokig 40 fokos láza volt, egy hétig nem evett semmit, kórházba is küldte a háziorvos, de nem tartottak bent minket a kivizsgálás után szerencsére. Jó másfél hétig tartott a betegeskedés, húsvét előttre lett jobban szegényke. Most már teljesen gyógyult körülbelül egy hete, de sok furcsa szokása maradt. A betegsége előtt már elkezdett járni, 10 hónaposan, bár még vegyítette a mászással, azóta, mióta beteg volt, egyáltalán nem jár, kapaszkodva esetleg, de leginkább csak mászik. Másrészt minden etetés egy rémálom, ahogy etetőszékbe kerül, hatalmas sírás következik, és csak nagyon nehezen nyugszik meg, ha sikerül a figyelmét valamivel elterelnem, akkor tudom etetni, vagy akkor kezd el egyedül eszegetni kézzel, és akkor már sokat eszik, tehát biztosan éhes, csak nagyon nyugtalan lesz ilyenkor mindig. A harmadik furcsaság pedig, hogy bár eddig is nagyon anyás volt, azóta szinte le sem tudom őt rakni, mintha itthon sem érezné magát biztonságban, folyton kézben akar lenni, a kezemben viszont azonnal megnyugszik. Van egy 2,5 éves bátyja is itthon velünk, így nehéz csak vele foglalkozni egész nap. Lehetséges, hogy mindhárom dolog a betegségtől van? Hogyan kezeljem, mit tegyek, hogy visszatérjünk a normális rendhez, ne sírjon minden evésnél, ne akarjon egész nap kézben lenni, mert nagyon nehéz így a két picivel, pedig ő kistesó révén sokkal önállóbb, ügyesebb kisbaba volt eddig. A járást is a betegeskedés miatt hagyta abba vajon?
    Köszönöm előre is a segítséged!
    Üdvözlettel, Márti

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Normális, ha ilyen hosszas betegség után kicsit visszesik a kicsi mozgásfejlődése, nem olyan az étvágya, mint előtte és nagyon anyás lesz, ha teljesen rendbejön, elmúlik majd. Lehet, hogy a betegség alatt fájt a torka és most fél a nyeléstől. Ez majd magától elmúlik, kínáld meg minden etetéskor, nyugtasd meg, és hadd egyen egyedül, ha úgy szívesen eszik és majd rájön, hogy már nem fáj a nyelés. Dédelgesd sokat, szeretgesd, ez segít, hogy a biztonságérzete is a helyére kerüljön és hamarosan megint ő lesz az önállóbb gyerek 🙂

  • Krisztina

    2014. április 25. péntek

    Azt elfelejtettem, hogy a napirendünk úgy nèz ki, hogy reggel 6kor kel aztàn reggeli tàpszer majd alszik 9től kb màsfèl óràt. Ilyenkor mit lehet tenni, ha àtaludja a tízórait? Pl. Ha fèl 11- 11or kel akkor lehet neki gyümölcsöt adni aztân az ebèd jöhet? Szerinted uzsonna ès vacsi között mennyi időnek kell eltelni! Illetve gyümölcsből mennyi a normàlis adag amitöl jollakik de a következő etetèsre èhes leez?

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Semmi nem történik, ha nem úgy jön ki a napirend, és kimarad a tízórai. De ha fél11 felé kel, akkor egyen tízórait, fél1-1 felé meg ehet ebédet.
      Az uzsonna és a vacsora között legalább 2 óra teljesn el. Gyümölcsből 150-200 gramm egy adag, de ha hamar jön utána a következő etetés (3 órán belül), akkor 100-150 gramm is elég. A legjobb, ha a babára bízod, és annyit eszik, amennyire szüksége van 🙂

  • Kata

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    20 hónapos kislányommal kapcsolatban lenne egy kérdésem: az esti elalváskor és az éjszakai felébredésnél (általában 1x/éjszaka) szopizva alszik csak el. Ez már csak konfortszopi, párat kortyol, inkább cumizik. Délután szépen elalszik, akár egyedül, segítség nélkül is.
    Sosem cumizott (igazi cumival), az ujját sem szopta sosem. Van egy alvóspólója, ahhoz ragaszkodik elalváskor.
    Kérdéseim:
    – Kárt okozok-e neki pszichológiai értelemben, ha elválasztom?
    – Hogyan / mivel érdemes pótolni nála a szopizási igényt?
    Mindezeket azért kérdezem, mert azt olvastam, hogy 6 éves korig megvan a gyerekekben a szopizási igény.

    Köszönöm:
    Kata

    • Kata

      2014. április 25. péntek

      Még egy kérdés:
      – Ha elválasztom (még mielőtt ő ezt magától megtenné), nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy pl. elkezdi szopni az ujját vagy másként lesz orálisan fixált?

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Őszintén szólva, ha már idáig eljutottatok, én nem szoktatnám le róla, olyan keveset szopizik már, hogy valószínűleg magától elhagyja majd hamarosan. Viszont még igényli, ezért kéri. Ez pszichés igény, de nagyon fontos igény. Lehet pótolni dédelgetéssel, testközelséggel, de fennáll az esélye, hogy ez nyugtalanabbá teszi a kicsit, esetleg nyűgösebb lesz, kiegyensúlyozatlanabb, az ujját szopja majd vagy az önnyugtatás más módszereit találja meg.

  • Péterfi Diána

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági!

    Érdeklődnék, hogy május 5-én tölti be kisfiam a 8. hónapot. Eddig kapott brokkolit, spenótot, cukkinit, sütőtököt, céklát, brokkolit, salátát, sárgarépát, husit, májat, holnap tojássárgáját kezdjük. Uzsira gyümölcs, és tejpép, gríz amit kapott. Mit lehetne bevezetni neki, ami esetleg változatosabbá tenné a menüjét? A mi ételeinkből mit adhatok neki? Másik kérdésem, hogy nagyon „lusta”, max. forog. Ha nem ér el valamit, akkor vagy addig forgolódik, míg eléri, vagy csak nézi és sír. Kell, vagy tudok ennyi idősen segíteni/ösztönözni más mozgásra? Válaszodat előrei is köszi

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      8 hónaposan már elkezdhetitek a hüvelyeseket: zöldborsó, zöldbab, tök, sárgaborsó, lencse, kukorica, aztán jöhet még a kelkáposzta, zeller, karalábé, karfiol, sóska is. És a burgonya mellett lehet rizzsel sűríteni, a fiaim nagyon szerették pl. a paradicsomos rizst.

      Azok a babák, akik forogva elérnek mindent, általában lassabban kezdenek kúszni, de még nincs semmiről lemaradva, hiszen kúszni 9, mászni 10 hónaposan kell elkezdeni.

  • kinga

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági, kisfiam 3 éves szeptembertől óvodába megy. Tudom összetett kérdés;milyen típusú gyereknek való a waldorf óvoda szerinted? Illetve nekem nagyon fontos szempont a kicsit messzebb lévő waldorf-al szemben az hogy az önkormányzati ovi közel van 10 perc gyalog és nem kell kocsiba szállni.De a nagy létszámú csoport(27-28)meg az önkormányzati ellen szól….nagyon köszönöm ha válaszolsz…3 éve követem a z írásaidat és tanácsaidat,számít a véleményed nekem.ha van lehetőség személyesen konzultálni veled annak lehetősége is érdekelne,kösuzönöm szépen,kinga

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Inkább onnan közelíteném meg ezt a kérdést, hogy milyen típusú gyereknek való az állami típusú óvoda: jól alkalmazkodó, nyugodt, nagyon önálló, szociális gyerekeknek jó szokott lenni az állami ovi, ők feltalálják magukat ott is. Minden más gyereknek kis létszámú, gyerekcentrikus, családias óvoda való, ahol jut rá elég figyelem.

  • Éva

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági! Ismét kérdeznélek, eddig is sokat segítettél, és nem győzök hálálkodni érte… 🙂
    Az első kérdésem 27 hónapos kisfiam kisnéró hisztijével kapcsolatos. Pontosabban: nem tudom, hogy ez az-e, vagyis inkább annak megfelelően kezeljem-e. Próbál minket ugráltatni.. 🙂 és válogat, hogy kivel, mikor, mit csináljon. Például ha végzett az ebédjével, azt mondja: nem kérek már többet, anya vedd el a tányéromat! Ha apa nyúl oda érte, kiborul, és sír, és követeli, hogy én vegyem el. Vagy fordítva. Ugyanez a pelenkázással, kézmosással. Stb. Ha a kisfiam ragaszkodik hozzá, és sír, hogy mondjuk velem akarja kicserélni, akkor mit tegyünk? Legyen úgy, mert mondjuk már fáradtabb, és „engem akar”? Én úgy vagyok ezzel, hogy tiszteletben tartom ezesetben az akaratát. Hiszen vele történik valami, mondja meg ő, hogyan akarja. Abban az esetben mondok nemet, ha közben változtat: nem mégse anya vegye el, hanem apa. Akkor elveszem én, és kész. Jó ez így?
    A másik, kicsit nehezebb kérdés: bár rettentően sokat gyakorlom, néha most is elfogy a türelmem, amikor dacol velem. Főleg este, amikor fáradt vagyok. A dackorszak tréningedből tudom ennek az okát, hogy gyerekkorban velem is így bántak, és ezért nem tudott ez megfelelően kifejlődni az agyamban… 🙂 De gyakorlással elérhető. Már hónapok óta tart ez, próbálok vele sokat kint lenni, kergetőzni, és a legtöbbször sikerül nyugodtnak maradnom. De néha annyira szorít a sok feladat, és az, hogy nem tudok mindent elvégezni, ami fontos lenne, hogy akkor kijönnek az indulataim. Kb heti 1-2-szer. Utána mindig elmondom neki, hogy anya nem akart kiabálni, de nem tudta visszatartani, pedig nem szabad, és hogy nem ő tehet róla, csak anya nagyon-nagyon fáradt. Ezzel segíthetek neki feldolgozni? Mit okozok ezzel? Mit tehetek még? Van valamilyen módszer, amivel ezt hatékonyan lehet kezelni? Nagyon bánt a dolog, mert nagyon szeretem őt. Nem akarom, hogy ezzel lelki sérülést okozzak neki, vagy rossz példát lásson.

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ezt egyszerűen azért csinálja, mert kontrollálni akarja a helyzetet, azt akarja, hogy ő irányítson, kifejezetten kis-Néró hisztiről van szó, tehát ne hagyd magad. Mondd neki, hogy nem, ebben nem dönthetsz te, és ennyi, nem kell megmagyarázni.

      Az indulat az élet természetes része, nem kell belőle nagy ügyet csinálni vagy szégyellni. Kijön, hát kijön. Utána elmondhatod neki, miért volt. A gyerek számára csak az az indulat káros, aminek nem tudja az okát, tehát ha elmondod neki, mi történt, mit éreztél, akkor azzal nem okozol bajt.

  • Krisztina

    2014. április 25. péntek

    Kedves Àgi!

    Mióta legutóbb írtam megvàltozott a helyzet Nàlunk. Eddig cicin aludt el a 7 hónapaos kisfiam napközben mostmàr csakúgy, ha sètàlgatok vele. Egy darabig ment az hogy ellazult és mèg fèlàlomba letettem ès elaludt. De mostanâban ha igy akarom lerakni hasra( csak hason alszik) akkor nègykèzlàbra húzza magàt és megy a szenvedès. Ilyenkor leteszem felveszem jàtèkot alkalmazom ès àltalàban bevàlik. Az esti alvàssal semmi gond nem volt evett aztàn aludt reggelig. Az utóbbi egy hónapban megvâltozott minden. Kezdem azzal, hogy 1x felkel hajnalban olyan 4 körül 6 hónapos kora óta(2 honapos kora ota àtaludta az èjszakàt 8-6-ig)Csak cicivel lehet visszaaltatni és van hogy olyankor eszik de vAn hogy csak nyugtatàsra kell. Szerinted èhes lehet azèrt kel fel, vagy a foga lenne a bűnös? Mèg nincs 1 fog se kint:(aztàn amióta óraàllítàs volt azóta kínszenvedès az esti alvàs. Kaja utàn leteszem es nekiâll kúszni az àgyba nem alszik el magàtól. Van, hogy 45 percbe tellik mire elaltatom. Van hogy azt csinàlom, hogy mâr fekszik és a hàtàt simogatom egyszercsak elalszik. De nem baj szerinted, hogy így alszik el? Eddig 7 körül fürdettünk addigra volt nyűgös aztàn minden szuper volt. Most 7 körül csinàljuk ugyanúgy de van, hogy csak fèl 9 fele alszik el. Próbàljuk meg elhúzni a fürdetèst? Remèlem tudsz segíteni mert elvagyok keseredve:(

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ebben a korban még lehet éhes hajnalban, ez normális. Nem baj, ha a hátát simogatva alszik el, valószínűleg most már tovább tud ébren lenni este, mint eddig, ezért alszik el nehezebben. Próbáld meg egy fél órával később aludni vinni és akkor fáradtabban fog lefeküdni, nem lesz olyan hosszú az altatás.

  • Ági

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Majd 9 hónapos kisfiam napirendjével, étkezéseivel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    7 körül kel, kb. fél 8 kor szopizik, kb. 11-kor tízóraizik, fél 3-kor ebéd, negyed 6 körül uzsonna, fél 8 körül esti szopi. Furcsa lehet a kérdésem, de az a gondom, hogy szerintem nagyon sokat eszik, kb. 300 gramm pépet (tízórai és uzsonna gyümölcs és gabonapép vagy rizspép, illetve pár napja joghurttal is eszi már, ebéd főzelék) és sokszor még sírva fejezzük be, mert még enne.. Élvezi az evést, és mindent megeszik.
    Nem szeretném a nagy adagokhoz szoktatni (én készítem neki ált., de gondolom, nem hiába 190 gramm egy bébiétel…, ő meg majdnem dupla annyit eszik meg..)
    Másrészt nem igazán értem az okát, miért kel már este fél 11 körül újra éhesen (néha csak hajnalban , de jó pár napja ez a fél 11-11 óra a megszokott, nem tudom, valóban éhes -e , de cumi, víz nem kell neki, lehet, hogy csak megnyugtatásnak kell neki a szopi, de szerintem eszik is , és éhesnek tűnik.) Lehet, hogy nem éhes, csak ha már fent van, megtölti a pocakot.. de nem akarnám, hogy megszokja ezt, a hajnali szopi még oké , de ez az 2 óra előtti .. szerinted ne is kínáljam meg? Ez a legegyszerűbb altatási mód a szopi, de lehet , ha kitartóan be-bemegyek hozzá simogatni, akkor is visszaalszik.. Már a szülői ágyban is aludt 1-1x , de azt sem szeretném , ha megszokná, remélem, nem gond, hogy néhányszor már odavettük magunkhoz. (Ja, tegnap kipróbáltuk , hogy apa ment be hozzá ,mikor felkelt, de nem vált be.. ráadásul legtöbbször éjszaka dolgozik, így ez nem lehet megoldás)

    Szóval a kérdéseim a késői esti felkeléses mizérián túl.. :
    1. sok ez a mennyiség, 300 gramm /alkalom szerinted is, vagy maradjon? Egyébként nem vékony, de nem is igazán husi baba, kb. 8500 gramm és vasárnap lesz 9 hónapos.
    2. Próbáljak meg esetleg még egy étkezést valahova beiktatni (10 körül alszik egyet egyébként és 1 körül is a babakocsiban, ill. 4 körül is, mind kb. 40 perces alvás) ?
    3.Vagy vacsorára adjak még egy főzeléket ? Mondjuk egyen fürcsi előtt azt és akkor a fürdés után az esti szopi legyen, csak mint a nap lezárása? Nem hiszem , hogy akkor sokat enne, és lehet ezért kel éhesen 11 körül este? Ha már nem lesz szopi, akkor a vacsi egyébként fürdetés előtt van, nem utána, ugye?
    4.honnan tudom, hogy elég -e a tej? Legtöbbször mondjuk elalszik a cicin este.. 1éves korig maradjon az anyatej v. tápszer reggel-este, ugye?

    Bocs a sok kérdésért, de előre is köszönöm a segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      1. Egyáltalán nem sok ez a mennyiség, hidd el, a baba pontosan tudja, mennyire van szüksége. Most többet mozog, lemozogja, ezért többet is eszik. Ezért éhezik meg néha éjjel is hamarabb.

      2-3. Nem kell újabb étkezést beiktatni, de este vezesd be a kicsit laktatóbb vacsorát és aztán kapja elalvás előtt a szopit, így jobban jóllakik éjszakára.

      4. Nem kell mércskélni a tejet, a baba magának szabályozza, szopizzon, amennyit csak akar 1 éves korig reggel és este.

  • Szilvia

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 16 hónapos és még szopik. A problémám az éjszakai alvásával van. Soha nem aludta még át az éjszakát 1-3 x kelt, amivel ki is lennék békülve.Cicivel alszik el még mindig, és éjjel is így alszik vissza. 1 hónapja viszont 2 óránként felébred, és csak cicivel alszik vissza. Próbáltuk, hogy a férjem megy be, de ettől annyira felhergeli magát, hogy úgy felébred, hogy aztán 1 órát minimum ébren van, mire el tudom altatni. Mi okozza a gyakori ébredést? kb 1,5 hónapja jár önállóan, 8 foga van, ami kb 2 hónapja jött ki utoljára. Sokan azt mondják megszokta a sok ébredést, és a cici miatt ébred..Ez igaz? Most még rosszabb a helyzet, mert náthás, és picit köhög, és ettől még nyűgősebb. 2 napja iszonyatos hisztit vág le amikor el akarom altatni. Aztán felébred elalvás után 1 órával, és tegnap már azt játszotta, hogy nem aludt vissza, csak kb 1 óra múlva, és már majdnem éjfél volt, amire el tudtam ringatni. Este kb 9 körül szokott elaludni, ez változó, mert kb 6 órát bír ébren lenni a délutáni alvás után.. Már magamhoz veszem az ágyba az első ébredés után, hogy ne kelljen átmászkálni hozzá 2 óránként, de így is 2-3 óránként ébred, tehát nem feltétlenül én hiányzom neki… Orvosnak mondtam a problémát, aki elintézte azzal, hogy az éjszakai alvás szoktatás kérdése, és neki már nem kellene éjjel cicizni…… Fogzástól ébredhet kb 1 hónapja folyamatosan? Vagy túlpörög,és nem tud kikapcsolni? Nagyon aktív baba, végkimerülésig képes pörögni, minden érdekli…
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      Igen, ébredhet akár folyamatosan hónapokon át is a fogzástól. Elsőként ezen kéne segítened neki, mert akkor eleve ritkábban ébredne fel. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Ditte

    2014. április 25. péntek

    Amit nem írtam, hogy a kezdetektől igen éber és kíváncsi baba volt. Korához képest mindenben előrébb volt . Mosoly, tárgyak követése,megfogása. Volt egy időszak, amikor nagyon érdekelte pl. a játszószőnyeg, de hamar megun mindent és mindig új dolgokat keres.
    Ami még jellemző,hogy a szoptatás is csak fekve, minden zajtól mentesen történhet.

  • Erika

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    15 hónapos kisfiam, olyan szerencsétlenül esett, hogy elharapta a nyelvét, össze kellett varrni. Következő naptól kezdve, nem tudod szopizni, nem is akart, a természete is megváltozott, nyűgös volt, verte a fejét a falba, földbe. Az altatással is nagyon szenvedtünk, sétálni kellett vele, ölben cipelve.A baleset előtt mindig szopizás közben aludt el.Én fejtem neki a tejet, hogy ne apadjon el. Két hét után megpróbáltam újra szopiztatni, sikerült. Azóta mintha kicsit meg lenne nyugodva, az altatás is könnyebb. Azt szeretném kérdezni, hogy jó hogy újra megpróbáltam szopiztatni, vagy egy idő után megszokta volna a hiányát?A nagyobbik fiamat 2 éves koráig szoptattam, nagyon nehéz volt leszoktatni.

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Igen, nagyon jól tetted! Szegényt, láthatóan megviselte az eset és a muszájból való elválasztás is, jól teszed, hogy megint szoptatod, erre neki nagyon szüksége van még ebben a korban!

  • Kacita

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,

    Többféle dologgal kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.
    Benjamin kisfiam egy éves múlt 10napja.
    Kiegyensúlyozott kisfiú, persze zökkenők mindenhol vannak, még ha fárasztó is 0-24 ben toppon lenni, leginkább néha csak tanácstalan vagyok és akkor nagyon kétségbe esem mit csináljak és mit csinálok rosszul..

    1.Miért harap?

    Alkalmanként előfordul, hogy oda kúszik és épp még ha jó kedve is van fogja magát ahol ér harap egyet. Még akkor is ha látszólag nem lehet oka rá.
    – Mi az oka?
    Figyelem felkeltés – foglalkozz velem?
    De ha foglalkozom vele, lehet hogy a valamiféle örömét nem puszival hanem így fejezi ki? Az is előfordul hogy kézbe van és egyszer csak megtalálja a vállunkat, aztán nevet és huncut. Persze nekünk ez annyira nem esik jól.
    Próbáltam a viselkedésével összefüggésbe hozni,de nem vagyok szakértő és nem biztos hogy jól fejtem meg ezt a fajta viselkedést.
    Próblok neki elmagyarázni hogy ez nekünk fáj és nem szabad ilyet csinálni, de hatástalan.
    – Hogyan kezeljem?
    – Mit akar tulajdon képpen kifejezni?

    2. Miért dobálja az ételt?

    Ha látom hogy már nem éhes és rázza a kis fejét, köszi már nem kell több az odáig oké. De amúgy „játszik” csak amikor ilyet csinál?
    Nagyon zavar mert az étel nem játék. Oké hogy pici és még az új dolgokkal maszatol, stb.
    De hiába próbálom neki elmagyarázni hogy nem szabad ledobni. Eddig ezt sem sikerült neki megértenie hogy ez helytelen viselkedés.

    – Mit rontok el?
    – Hogy kezeljem, és mi a megoldás erre a probélmára?

    3. Miért akar állandóan kézben lenni?

    Egy ideje olyan nehezen foglalja el magát.
    Próbálok vele sétálni, de sokszor nem azt akarja, mivel most kezd lassan totyogni és lassan a sétáljunk egész nap időszak fog beköszönteni szerintem.
    Szóval az akarja hogy felvegyem.
    Na de erre kontrázva jön az amikor felveszem, de az sem jó..
    Próbálom figyelni arra hogy az nem jó dolog hogy Ő állandóan kézbe akarjon lenni.
    Legugolok hozzá, átölelem és mondom neki a tényeket, hogy nem lehet állandóan kézben.
    Ami sajnos tudom hogy nem túl jó: -Apukája sokat dolgozik és ha Ő hazaért csak ölelgeti, szeretgeti. Ami tök jó. Már korábban is figyelmeztettem hogy ennek nem lesz jó vége, mert ha egyedül vagyok vele nem tudom és nem is akarom állandon magamhoz láncolni. Most meg megy a kínlódás mert ha apát meglátja egyből fel akar kéreckedni. Na ha lerakja vagy nem vesszük fel akkor meg jön a sírás, és kezdődik az akaratosság a hiszti is azt hiszem.

    – Mit tegyünk?
    – Mi a megoldás erre?
    – Mennyit szabad kézben lennie egy pici gyermeknek?
    – Van egyéb oka annak hogy kézbe akar lenni, vagy apuka elkényeztette?

    4. Válogat

    9,8 kg.
    Nagyon fontos hogy tájékoztassalak Én nagyon válogatós vagyok, sajnos egészségügyi problémáimból kifolyólag rengeteg mindent nem ehetek és ne is fogyasztom.
    Anyatejcsis baba. Már egy ideje megy a hozzátáplásás. Nagyon szépen fogadta.
    De nem kutyulgatással kezdtük, hanem kész bébipapikkal.
    Hiába próbálok neki főzőcskézni mert tudom hogy szüksége lenne más dolgokra is mint amiket Én eszem.
    Mégis kudarcba fulladnak a kísérleteim.
    Nem kell neki.
    Azt amit mi eszünk, nem darabos hanem szilárd ételeket tök jól fogadja. De abból sem minden.
    – Idővel ez változni fog??
    Minden félét kostólgat. Egyre kevesebb főzelékkel. De azt még nem tudom elérni hogy egy adagot megegyen bármi másból. Hanem azt csipegeti amit kínálok aztán a bébi ételes főzeléket eszi.

    Lehet nem kéne ennyire kétségbe esnem, de annyira bénának érzem magam. A nagy szakácskönyvből lopom az ötleteket, de nem kellenek neki. Biztos nem csinálom jól. VAgy nem vagyok elég kitartó..
    Mert néha úgy érzem hogy ha nem eszi meg amit csinálok neki akkor túl éhes marad.
    – Vagy várjak addig amíg rá nem kap az ízére és addig ne adjak neki mast??
    – Hogy csináljam hogy jó legyen??

    Nagyon köszönöm a segítségedet.

    Szép napot.

    Beni baba és Kacita.

    • Vida Ágnes

      2014. május 09. péntek

      1. Azért harap, mert nem tudja még kezelni az indulatait. A harapás a tehetetlenség jele. Ilyenkor tedd le és mondd neki, hogy nem szabad, fáj. Nem kell hosszasan magyarázni, csak éreztetni, mivel van a gond. Néhány alkalom után megtanulja, mivel van a gond.

      2. Azért játszik az étellel, mert így fedezi fel. Meg kell ismernie az állagát, fogását. Ha most kísérletezhet vele, később tisztelni fogja majd az ételt és nem fogja játéknak tartani.

      3. Most nyit a világ és más emberek felé, ezért akar mindig apa ölében lenni, ez nem baj, ne tiltsd meg nekik! A te kezedben pedig a szeparációs szorongás miatt szeretne lenni többet. Ha nem tudod felvenni, magyarázd el neki, miért nem, de amúgy hadd bújjon, amikor akar, erre most nagy szüksége van 🙂

      4. Természetes, hogy válogat. Amire figyelned kell, hogy egyen mindenfélét változatosan (szénhidrát, fehérje, zöldségek, gyümölcsök), tehát ne szokjon rá csak a szénhidrátra vagy csak a fehérjére.

  • Szilvia

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy elbizonytalanodtam az „erőszakosság” kérdésben. A minap a két éves fiam haját nyírtam le. Már nagyon sokszor nyírtam, de az utóbbi két alkalommal hatalmas nagy, már-már pánikszerű hisztit rendezett. Előtte mindig szépen tűrte. Azon gondolkoztam, hogy talán hagynom kéne és nem erőltetni. Aztán beugrott, hogy ha az úttestre akar kiszaladni azt sem hagyhatom, ahogy volt is rá példa, hogy ki akart szaladni, én nem engedtem és ugyanilyen nagy hiszti volt belőle. Egyszer volt idáig beteg és az orvos sem tudta megvizsgálni, annyira félt. De vannak dolgok amiket muszáj.Viszont egy hajvágással mi a helyzet? Tudom a két dolog nem ugyanaz, de mégis ha nem vágom le, mert nem szeretné, akkor ez meddig mehet így? És ez minden más ellenkezésre vonatkozik, amiből nagy hiszti van,nemcsak a hajvágásra. Hol a határ a muszáj és a ráhagyom között? Az orvost nem ismerte, mégis meg kellett, hogy vizsgálja. A hajvágást ismeri, mégis lehet, hogy hagyni kéne. Mitől sérül a lelke? Mert ha azt vesszük,hogy a félelmektől, rettegéstől sérülhet a lelke, akkor az orvosi vizsgálattól is sérülhet,pedig azt muszáj. Ha pedig nem sérül, akkor a hajvágástól sem. Nem vagyok híve az erőszaknak, de mégis néha talán kell. Vagy mégsem?
    A másik kérdésem az lenne, hogy miért van az, hogy ha kérdezek a fiamtól valamit, nem válaszol? Pl. jelzi, hogy nézni szeretné a mesét, én kérdezem, hogy ezt vagy azt szeretné e és nem válaszol, csak nyafog, mintha maga sem tudná mit szeretne és semmi nem lenne jó.

    Köszönettel
    Szilvia

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Vannak olyan helyzetek, ami ijesztő a kicsinek, de muszáj (pl. orvos), ott nincs mese, lehet, hogy aztán szorongani fog, félni, de ebben nem lehet engedni.
      És vannak olyanok, amik nem életveszélyesek, lehet benne engedni a kicsinek. Gondolj bele, most alakul ki a saját akarata, és akkor lesz önálló, ha vannak olyan dolgok, amikben ő dönthet, ahol érvényesülhet az akarata. Ha mindig mindent úgy kell, ahogy te mondod, akkor az ugyan kényelmes, de később, amikor magára marad pl. óvodában, iskolában, önállótlanabb lesz. Tehát, amiben lehet döntése, választása a kicsinek, abban lehet engedni neki.

      Ez a nyafogós dolog a dackorszak velejárója. Hallja, amit mondasz, de ők még annyira az érzelmeikben élnek, hogy ilyenkor annyira benne van még a mesekérős nyafogásban, hogy nem tud „leállni”.

  • Brigitta

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,
    2,5 éves fiam az utóbbi időben nem hajlandó bejönni sehova sem. Azokra a helyekre sem, ahová eddig szeretett járni. Sem boltba, sem cipőt venni, sem játszóházba…. Ha beparancsolom, utána rövidesen rájön, hogy jó ott lenni és el sem akar jönni, de a kocsiból sem akar kiszállni.

    Köszönöm válaszod.
    Brigitta

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Itt nem a hellyel van a baj, inkább az akaratát próbálgatja a kicsi. Tipikus ez a sehova nem akar bemenni, aztán meg nem akar onnan eljönni hozzáállás 🙂 Átmeneti dolog, legyél határozott, következetes és idővel kinövi majd.

  • Anita

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Azért kérem a tanácsod, mert 14 hónapos kislányom úgy 3 hónapja úgy rákapott a cicizésre, hogy átlag 2(!) óránként mellre kéretszkedik, de ha „kéznél” vagyok, akkor ennél gyakrabban is. Mindent eszik már, és rendesen reggelizik, ebédel, vacsorázik, közte meg, ha kér, kap gyümölcsöt, és a vízzel teli pohara mindig elérhető helyen várja. De mivel van tejem, szinte mindenből keveset eszik. A súlyával nincs baj, kakil, pisil eleget, szóval nem emiatt aggódom. Ami aggaszt, hogy van már 7 foga, és így a szoptatás ilyen gyakorisággal nekem elég kellemetlen. Ha szopizik, az általában nem tart tovább 5 percnél, és már szalad is a dolgára. De ha valami frusztráció, vagy fájdalom éri, vagy akár ha unatkozik, egyből szalad, és mondja, hogy „cici”. És ha nem kap, akkor kétségbe esik. Van, hogy el lehet terelni a figyelmét egy időre pl. játékkal, ha unatkozik, szeretgetéssel, ha frusztrált, vagy fájdalom érte (kb. 10 percre), de utána megint jön. Sokszor nem is szopizni akar, csak hogy mutassam meg, és akkor Ő odahajtja a fejét egy pillanatra, (megszeretgeti), és már megy is. De hát ezt nyilvános helyen megintcsak meg kell tagadjam, és akkor ő sírni kezd, vagy legalábbis nyafogni.
    9 hónapos korában már megkezdtem a szoptatások elhagyását, épp a -napi 2 (altatásnál) + éjszaka, ha felébred- stádiumban voltunk, amikor beindult nála a ciciőrület.
    Nem tudom, hogyan kéne leszoktatnom róla, de már kezd elég kellemetlen lenni a helyzet. Kérlek, adj valami tanácsot!

    Üdv.: Anita

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ezt a szeparációs szorongás okozza. Ilyenkor a szopi lelki igény és kevésbé táplálék már, a kicsi ezzel nyugtatja magát. Be lehet vezetni szabályokat a szopira, pl. nyilvános helyen nincs szopi, helyette megölelgeted. Lehet keresni egy kis kabalaállatkát is, akit ilyenkor előveszel, együtt megölelgetitek, így idővel a kicsit az is megnyugtatja, ha ottvan az állatka és a cici már nem is kell.

  • Beáta

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Köszönöm a sok bejegyzést,nagyon hasznosak!rendszeres olvasód vagyok.
    16hónapos kisfiammal kapcsolatban kérdeznék.az evéssel van a gond.még szopizik.ez nem is lenne gond,csak úgy gondolom,hogy lassacskán kevesebbet kéne.volt időszak,mikor elég jól evett más ételeket is.reggelire tej utan pl.piritóst zöldséggel vagy müzlit tejjel,tízóraira 1banánt,ebédre csak pépeset,én készítem neki,husival,uzsonára krémtùró vgy sima joghurt.esteleg még piritós.most viszont másképp telnek napjaink.ebédet sehogy sem akarja.se velunk,se amit mi eszünk,se pépeset,se más kaját.viszonylag későn ebédel,m miután feljövünk a sétálásból szopizva alszik el.s miután felkelt el kell telnie egy kis időnek mire megéhezik.3hete kicsit meg volt hűlve egy hétig,többször belázasodott,akkor romlott ìgy el.a sùlyával nincs gond azt hiszem 11kg.2800gr.mal született es 2460gr.mal hoztam haza.amikor nem eszik,olyankor gyakran szopizik.van h egész nap lógna rajtam.tudom h éhes,h is lakna jól csak tejjel,de ha mással kínálom nem kéri es kétségbeesettem sír h ő szopizni akar.Erdélyben élünk es gyerekor.nő hangsúlyozza h minden nap kell hùste!nni vagy tojassargat.én adnék is,csak nincs kinek.szerinted vitaminhiányos lehet?adjam a vast neki cseppek formájában?6hónapig kizáróla g szopizott,végig idõszakok voltakmikor jobban evett,s mikor nem.szeretnm ha minden vitaminhoz jutna,probálok egészségeseen főzni,de mindhiába.nehezen fogadja el az új ízeket.s nem adhatok neki reggel délbe este mūzlis tejet.nem?van h csak rá néz es tolja el a kezem.meg sem kóstolja.van h egy ételt megeszik,de utána többet látni sem akarja.mit tegyek?

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ne aggódj emiatt. Jó a súlya, jól eszik. Most még sok szopit igényel, mert ez neki lelki táplálék is, de hidd el a kicsiknek jól működnek az ösztönei, ha több egyéb táplálékra lesz szüksége, többet fog majd enni azokból is. Egyébként teljesen jó, amit moest eszik, esetleg a pépesek helyett most már kaphatna olyasmit, amit magától tud megenni, kézzel felcsipegetve, vagy kanállal.

  • Aniko

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Ismételten hozzád fordulok. Már írtam korábban is, hogy a kisfiam este csakis cicivel hajlandó elaludni. Ez nem is baj, de ezt már bevezette nappalra is. Reggel ébredés után megszoptatom bekakil (minden szoptatás közben van széklet) kicserélem a pelust és utána már nem akar szopizni. Érdekes, mert miután bekakilt nem akar tovább szopni. Ez miatt szoptatnom kell minden másfél órában, de bealszik közben. Ezután beleteszem a kiságyba azon nyomban fent van. Valamikor csak kézben alszik el. De amint a kiságyban van felkel. Már nem tudom mit tegyek. Hogyan altassam és szoptassam?Egyszerüen minden másfél órában kell öt szoptatnom és ez által nem tudok semmit csinálni. Tegnap a vedono azt tanacsolta, hogy probáljam meg eloszor szopiztatni és utána fürdés. Azért alszik el napközben a cicin, mert azt látja utoljára este és ezt alkalmazza aztán a nappali alváshoz is. Így a fürdö ellazítja és elalszik majd, tegyem be a kiságyba, ha sír simogassuk meg vagy a férjem vegye fel, ne én, mert érzi az illatomat. Szerinted? Te mit tanácsolsz?
    Válaszodat köszönöm!
    Anikó

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      A szoptatás beindítja az emésztést is, ezért kezd el közben a kicsi kakilni. Ne tedd őt azonnal tisztába, fejezzétek még be tejesen a szoptatást, büfizzen és ráér utána pelenkázni. Így jóllakik és nem lesz másfél óra múlva megint éhes. Ha pedig álmos lesz, akkor ne szoptasd, hanem dédelgesd meg, tedd le a kiságyba, simogasd, amíg el nem alszik, esetleg kipróbálhatod a cumit is altatáshoz.

  • Viki

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    6 hónapos kisfiam napirendjével és táplálásával kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni.
    Mivel van egy nagyobb tesó, ezért részben alkalmazkodik a napirendje az övéhez, tehát délben ebédel a kisebbik fiam is (pépeset, egyébként anyatejes), este 7től fürdés, legkésőbb 8kor alvás. A köztes időben viszont kaotikus a napirend, napról napra változik. Mindig máskor ébred reggel, van hogy 1 van hogy 2-3 órát tölt ébren; néha fél órát, néha 2 órát alszik, így a szoptatás időpontjai is mindig változnak, ahogy a gyakoriság is, néha 3 óránként eszik, néha 2 óránként. Nem tudom, hogy ez így mennyire egészséges. Az elmúlt 3 hétben többször volt nyűgös a kisfiam, és a problémám, hogy a kusza napirend miatt nem is tudom, hogy mi lehet a baja… éhes? álmos? vagy csak unatkozik?
    Ehhez kapcsolódik a táplálással kapcsolatos kérdésem is. Anyatejes baba, 4110 grammal született, most félévesen majd 10 kg. 4 hónapos korától naponta egyszer (délben) kap pépeket, este lefekvés előtt 6kor és 7.30kor is eszik. Napközben nagyjából 3 óránként szopik. Este azonban még mindig felkel. 3 héttel ezelőttig mindig hajnali 2 fele kelt fel, aztán reggel 6 fele, nem is volt addig gond. Utóbbi időben viszont van, hogy este 2-4szer is felébred, és csak szoptatással (a leszívott mennyiség alapján határozottan azt mondom, hogy evéssel)nyugszik meg. Tény, hogy utóbbi hetekben 2 betegségen is túlestünk és a fogai is jönnek valószínűleg. De csak ez lenne a gond? Vagy éhes? Lassan szeretném, ha mindannyian át tudnánk aludni az éjszakát. Ez szerinted reális igény? 🙂

    Nagyobbik kisfiam 2 éves lesz. Mindent megért, mutogatással, jelbeszéddel és egyéb módon kommunikál velünk, nagyrészt mi is megértjük mit szeretne, de nem beszél még mindig. Apa, papa, mama, brrr (autó berregés), ezeken kívül nem mond semmit, pedig járunk vele fejlesztő tornára is már hónapok óta. Mikor várható, hogy megszólal?
    Nagyobbik fiammal kapcsolatban pedig még a következő foglalkoztat. Többen tanácsolják, hogy a fiatalabb testvért igazítsunk a nagyobbik testvérhez. Napirendben ezt meg is tesszük, de azon túl a picit, mivel pici és még nem mozog semmit, sokat kell kézbe vennem, foglalkoznom vele. Így úgy érzem, hogy a nagyobbik fiam szorul túl gyakran háttérbe. Ilyenkor vagy mesét néz, vagy az autóival játszik, nem undokoskodik, rosszalkodik emiatt, és öccsét is mindig simogatja. Ezek szerint őt nem zavarja ez a helyzet? Csak én aggódom sokat rajta?

    Tanácsaidat előre is köszönöm!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Kétszer is beteg volt, fogzik: természetes, hogy ettől kicsit szétestek a napjai és nyűgösebb nappal és éjszaka is. Ráadásul mivel nagyobb a súlya, nagyobb a tápanyagigénye is, ezért is igényelhet még éjszaka is több evést. Kezeld a fogzás homeopátiával és ez segíthet, hogy ritkábban ébredjen.

      Az első gyerekek, különösen a fiúk, kicsit később szoktak elkezdeni beszélni, a leírásod alapján egyébként is nyugodt kisfiúról van szó, aki így is tökéletesen el tud mindent mondani nektek, szóval nincs miért aggódnod, hamarosan elkezd majd többet beszélni.

      Ne aggódj a nagy miatt. Ha igénye lenne rád, biztosan nem hagyná annyiban, de ő látszólag elfogadja így is a helyzetet, ne legyen lelkiismeretfurdalásod emiatt!

  • Ági

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    26 hónapos kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Most tart abban a korszakban, hogy védi a tulajdonát, azaz a játékaival nem játszhat senki. Ha mégis játszik vele a barátja, vagy egyéb vendég gyerek, akkor megy és igyekszik visszaszerezni, rángatva, lökdösve és kérve. Még nem beszél, csak egy két szót, így az ‘ade’ kérést még csak mi értjük.
    Ami viszont aggaszt az az, hogy az elmúlt pár hétben kétszer is előfordult hogy megütötte valamivel (nem kézzel) a barátját (6 hónappal idősebb nála, már 10 hónapja heti rendszerességgel együtt játszanak). Viszont ez mindig csak akkor fordult elő amikor mi voltunk vendégségben, és egyik szülő sem volt jelen.
    Szetetném úgymond csírájában elfolytani az ilyen vetekedést. Tudna segíteni, hogy mi a teendő ilyenkor?
    A gyerek életében mostanában annyi változott, hogy négy hónapja van egy huga. Nem tudom ez fontos-e.

    Illetve van még egy kérdésem, ami a fentiektől független. Mi lehet az ka annak, ha nem szeret aludni? A déluténi alvásokat folyamatosan ki akarja hagyni, és este is nagyon nehéz elaltatni, még akkor is ha nagyon fáradt. Sokszor ha már majdnem elalszik, akkor felugrik és elkezd rohangálni inkább meg ugrálni. (Ez már a testvér születése előtt is így volt) Mit tudok ilyen esetben tenni?

    Köszönöm,
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      A gyerekeknek kell egy kis szocializáció, aminek része az is, hogy néha összeugranak. Ha látod, hogy vita lesz, pl. mert elvették valamijét, akkor természetesen előzd meg a verekedést, illetve gyakori az is, hogy nem veszik el semmijét, hanem a nyugodtan játszó kicsinek egyszercsak elege lesz a többiekből, a nyüzsgésből maga körül és azért csap oda. Ilyenkor általában már nagyon túlingerelte a többiek zaja, nyüzsgése, ezért érdemes kivenni egy kicsit a többiek közül és foglalkozni vele, játszani együtt, vagy ha nagyon fáradt, akkor hazavinni.

      Az alvásproblémának a testvér érkezéséhez van köze: mivel nappal a tesó miatt kevesebb figyelmet kap, ezért este próbál figyelmet szerezni azzal, hogy nem alszik. Segíthet, ha este kijelölsz egy fél órát, amikor a tesó már lefeküdt, de neki még nem kell és ilyenkor összebújtok, mesét olvastok, játszotok egy kicsit csak vele.

  • N.Adrienn

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 18 hónapos múlt és 17 hónaposan kezdtük a bölcsödét, heti 3 napon jár. A Bölcsis nénik szerint nagyon szeret ott lenni, jól eszik, jól alszik, játszik a társak között. Itthon sokat emlegeti azokat, akiket úgymond kiválasztott magának. A probléma a reggeli elválásnál van: amikor bekanyarodok az utcába elkezd nagyon sírni és amikor belépünk az ajtón akkor is. Ám, ha valamelyik óvónéni odajön, azonnal abbahagyja és már megy is vele. Nem tudom, hogy ez mennyire probléma, de emiatt kicsit lelkiismeretfurdalásom van…Szeretnék visszamenni dolgozni fél állásba azokon a napokon,amikor bölcsiben van, ezért a „korai” bolcsődézés. Mi erről a jelenségről a véleményed?
    A másik problémám a dobálózás, ha megun valamit, vagy kicsit fáradt elkezdi dobálni a keze ügyébe kerülő dolgokat(férjem szerint ez a bölcsi miatt van, szerintem meg igy probalja levezetni a feszültséget): ez a szokása kicsit bosszantó, nem tudom, hogyan kezelhetnénk, vagy milyen felszültségoldó módszert tudnék egy ennyi idős gyereknek megtanítani.Tudnál ebben a két kérdésben tanácsot adni?
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      A bölcsi mindenképpen szorongás és feszültség forrása. Ő ezt így dolgozza fel. Ne aggódj! Ha jól érzi magát, kötődik a bölcsis nénikhez, akkor idővel ez elmúlik.
      A dobálás valóban feszültséglevezetés. Adj neki ilyenkor egy párnát, amibe beleboxolhat, vagy kérd meg, hogy dobbantson a lábával, ugorjon egy nagyot vagy tapsoljon. Ez is jól levezeti az indulatokat és kevésbé veszélyes, mint a dobálás.

  • Ditte

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!4 hónapos kisfiam többemberes , hiperérzékeny baba. Nálunk a kezdetek óta ölbe kellett cipelni a babát és mai napig keveset marad el. Mihelyst felvesszük elnézelődik. Ez már nagyon nehéz így, mert a másik 6 éves szinte egyáltalán nem kap figyelmet, mert szinte mindig 3-asban vagyunk, apa késő jár haza.Mit tehetnék. Az alvásunk is igen rövid, 3-4 szer 30 perc és ez teljesen kimerít. Éjszaka 2-szer kel, de mostanában óránként éjféltől. Szoptatom, de már kap egy kis pótlást. Azt hittem ez majd megkönnyíti a dolgokat, de változás nincs.Ha többet alszik nappal jobb a dolog. Eleinte babakocsiban aludt nappal, de most már elalszik a kiságyban. A sétátá se sokáig bírja a játszón is ki kell venni a kocsiból és úgy elnézeget. Mikorra várható javulás és mit tehetnék? Köszi

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Vannak babák, akik jobban igénylik a testközelséget. Vegyél egy hordozókendőt, úgy könnyebb lesz az életed és szabadabb a két kezed. Amikor pedig majd elkezd kúszni-mászni és többet mozog, kevesebbet akar majd kézben lenni.

  • Juci

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági! 6 hónapos kislányom esti lefekvés előtt egy órán át sír mire elalszik.Már próbáltuk később altatni hátha még nem fáradt mindig várom a fáradság jeleit mielőtt letenném eddig nem is volt gond pár napja kezdte el…születésétől fogva fürdés után mindig alvás volt tehát tudja hogy alvásidő lesz mégis…van esetleg valami ötleted hogy nyugtassam meg,nem szeretném ha az alvást valami negatív dolognak élné meg…napközben valamivel jobb a helyzet akkor is sír de nem olyan sokáig mint este…mellettem alszik amúgy ölelem simogatom de nem akar megnyugodni…nem jó ez így hogy úgy sírja álomba magát.Mit tegyek?Köszönöm a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      A kicsi ebben a korban még nem képes kezelni a fáradtságát. Valószínűleg most ért el oda, hogy már nagyon kifárad, jobban, mint eddig, és mivel nagyon ingerkereső időszakban van, egyszerűen nem tud ellazulni elalvás előtt még azzal a segítséggel sem, ahogyan eddig. Ilyenkor meg lehet próbálni megkeresni azt, ami mégis el tudja lazítani ilyenkor. Ez lehet szopi, cumi, dédelgetés, esetleg pólyálás, kevesebb fény a szobában és nagyobb csend odakint, de lehet próbálkozni fehér zajjal is (egyenletes zúgó hang, pl. hajszárító, ventillátor) vagy babazenével, ezek is segíthetnek a babának az ellazulásban.

  • Zsuzsi

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,

    Misi fiunk 10 hónapos és jópár hete -sőt inkább hónapja- problémát jelent a fürdetés -illetve inkább az utána következő alváshoz készüldődés. Ebben szeretném segítségedet kérni, mivel mostanra már kifogytunk az ötletekből és nagyon el vagyunk keseredve, hogy ilyen állapotban látjuk a csemeténket.
    A fürdést -ahogy a kaját, alvást sem- nem órához igazítjuk, hanem ahogy látjuk, hogy kezd fáradni bevisszük a szobájába és elkezdünk készülni (befűtünk, levetkőztetjük), de nagyjából ez egy egyórás időintervallumot takar. Ennek a szertartásnak az lenne a célja, hogy megnyugodjon, de általában csak jobban felpörög. Aztán Apa hozza a vizet, ugrás bele, kicsi játék, fürdés, öltözködés, vitamin, hálózsák, ágyba bújás anyával és cicin alhat el (kb. 45-50p mire úgy elalszik, hogy be tudom tenni a kiságyba).
    A problémát az okozza, hogy a fent leírt menetrend egy pontján, leggyakoribb esetben a kádból kivételnél mindig elkezd üvölteni -nem egyszerűen sírni, hanem kétségbeesetten üvölteni. De olyan is van, hogy már hamarabb, a kádba érkezésnél (a vízet hőmérővel ellenőrizzük és próbáltunk több hőfokot).
    Próbálkoztunk rengeteg dologgal: nagykádban fürdés, hosszabb játék a kádban, kaja közvetlenül a fürdés előtt, Apa bohóckodik, Apa csendben vár, hőfok, kiskád máshol (nem a lakásban -nagyiéknál is megmaradt ez a szokás), korábban elkezdett fürdés, későbbre tolt fürdés, stb.
    Mióta stabilan áll/ül (feb.eleje/márc.eleje -ülni később kezdett) azóta hanyatt fektetni nem tudom a pelenkázáshoz, egyből fordul (pedig hetekig forgattam határozottan vissza, egy idő után feladtam). Egy darabig a fürdés volt a napban az egyetlen amikor nemcsak tűrte, hanem még dumálni, játszani is lehetett úgy, hogy hanyattfekve várt. De amióta a nagy sírások mennek állva, átölelve küzdjük fel rá a cuccokat. Sokszor teljes önkívületi állapotba kerül ettől a sírástól -nem zökkenti ki semmi, csak mered maga elé.
    Ami minden este véget vet ennek az az amikor odafekszem mellé és elkezdjük a szopit.
    A délutáni alvás és a fürdés között kb. másfél-két óra szokott eltelni. Ugyan vannak változatos programjaink, de a napirendjét -sorrend szinten- az állandóság biztosítása miatt igyekszem tartani.

    Megköszönöm, ha megosztasz velem valami ötletet, amit kipróbálhatunk!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Valószínűleg már nagyon fáradt ilyenkor, ezért sír annyira. Ez az esti szertartás is elég hosszú, ennyi idő alatt bőven túlfárad a kicsi. Próbáljatok változtatni kicsit a sorrenden és a körülményeken. Először is már elég nagy, nem kell a kiskád, nyugodtan fürödhet nagykádban is, jobban fogja élvezni (tegyetek csúszásgátlót az aljára). Az előkészületeket már akkor kezdjétek el, amikor még nem álmos, mert így már nagyon elfárad, mire a kádba kerül. A pelenkázót sok baba nem szereti ebben a korban, de ez normális, idővel úgyis át kell állni az állva pelenkázásra, mert amikor járni kezdenek már nem fekszenek le egyáltalán. Szóval inkább a fürdésre maradjon elég idő és az előkészület időben ahhoz képest törpüljön el. A fürdés legyen nagy játék és pancsi, és akkor jobb kedve lesz utána is, de ezt csak akkor lehet, ha a kicsi nem fárad ki annyira előtte.

  • Brigitta

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,

    Máté fiam 2,5 éves. Ha éjszaka kijön a mély alvásból, elkezdi rázni a fejét. Így altatja vissza magát. Ami zavar az az, hogy sokáig képes csinálni és olyan erővel, hogy rossz nézni. Az sem zavarja, ha kopog a feje a falba. Ha rászólok abba hagyja. Normális ez?

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Igen, így nyugtatja magát. Más gyerek cumizik, az ujját szopja, a haját csavargatja, ő meg így nyugtatja magát.

  • Kiss Ágens

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,

    kislányom április elején múlt 2 éves, még szopizik. A szopizásról még nem szeretném leszoktatni, de szeretném, ha már saját ágyban aludna, mert mostanában éjjelente nekem feszül, próbál eltolni, rugdos, hogy menjek arrébb, de közben többször kéri a cicit. Hogyan kezdhetnék hozzá, hogy a saját ágyába szoktassam át?

    Köszönöm,
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Még ébren, napközben mondd el neki, hogy ő már nagylány, itt az ideje saját ágyba költözni. Válasszatok ki közösen egy alvósállatkát, aki ezentúl vele lesz éjjel. Este aztán a saját ágyába fektesd le, szopizzon, olvass neki mesét, ha nyűgös, legyél ott vele, amíg el nem alszik.
      Segíthet az is, ha pár napig este apa fekteti le és ő megy be hozzá, ha éjszaka megébred.

  • Niki

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom 7 hónapos anyatejes baba. A hozzátáplálást kb 1 hónapja kezdtem el, először csak alma és répa lével most már pépeket adok neki, jellemzően szoptatás után mert nem szeretném elválasztani.
    Illetve próbálok adni, merthogy 1-2 icipici falat után nem fogadja el az ételt.
    Próbáltam már almát, körtét, répát és legutóbb a burgonyát illetve ezeket keverve.
    A kérdésem az lenne, hogy nem gond-e ha egyelőre csak 1-2 kanállal fogad el. Olvastam az egyik hozzászólásodban, hogy a hús bevezetésével nem kell/szabad várni, de ha csak ilyen kevéskéket eszik akkor hogyan jutunk el oda, hogy húst is együnk?
    Köszönöm válaszod,
    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ne aggódj, ráértek még! Ha csak 1-2 kanállal fogad el, egyen annyival, aztán majd, ha szüksége lesz rá, elfogad többel is, és akkor már bele tudsz keverni egy kicsi turmixolt husit. Az anyatejes babák sokszor még akár 1 éves korig is megelégszenek 1-2 kanál egyéb étellel, az ösztöneik tökéletesen működnek, amikor már kevés lesz az anyatej, magától többet fog kérni a többiből.

  • bbutterfly

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom, aki 5 és fél hónapos még nem fordul át sem hasról hátra sem fordítva. Próbálkozik még az éjszaka is de kitámaszt az egyik kezével és nem sikerül neki. Játszószőnyegre szoktam tenni sokszor hasra is. Hogyan segíthetnék neki, hogy átforduljon vagy majd ő maga rájön, hogy ahogy csinálja az nem jó?
    Másik kérdésem, hogy szinte egész nap ölben lenne, nem marad el nélkülem játszani csak 2-3 percig. Amint kiteszem a lábam mellőle elkezd sírni. Ha játszok is vele egy kis idő után emelgeti a csípőjét a hátára fordulva és sír, gondolom hogy unja a fekvést és azt akarja, vegyem föl. Természetes-e már hogy ha nem ülök mellette (de a közelében vagyok és lát) akkor is sír? A szorongó időszak még odébb van, nem? Mit tegyek, hogy egyedül is 10 percig mondjuk el tudjon játszani?

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Nem kell neki segíteni, egyszerűen csak hadd gyakorolja magától és rá fog jönni.
      Ebben a korban kezd el a legtöbb baba félni attól, hogy ha anya elmegy a szobából, akkor talán soha nem jön vissza, ez normális, de átmeneti jelenség, kinövi majd, itt írtam róla: http://www.kismamablog.hu/a-baba-fejlodese/szeparacios-szorongas

  • Renata

    2014. április 25. péntek

    Kedves Agi! Jovo heten lesz 13 honapos a kisfiam. A problemam, hogy sajnos az alberletunket feladva hazakoltoztunk anyukamekhoz, hogy lassan kibovitsuk a hazat. Egy hete vagyunk itt. Amig felujitunk egyutt vagyunk anyukamekkal kozosen a hazban. Kesobb kulon bejarattal, mindennel majd csak megint harman. A kisfiam miota itt vagyunk nagyon nehezen alszik el. Tegnap egy orat probaltam mire nagy nehezen elaludt. Ma mar olyan hisztit produkalt amit meg sosem lattam tole. Visitva orditott kozben tolt el magatol, de, ha letettem ot csak jobban sirt. Vegul nagy nehezen elaludt. Tisztaban vagyok vele, hogy a koltozes megviseli, de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Probalok mindent a megszokott modon csinalni. Ugyanabban az idopontban furdetem, fektetem stb. Itt van kert persze folyton ki akar menni. De hiaba mondom neki, hogy pl. most esik az eso, nem lehet. A koltozes miatt van ez a sorozatos hiszti vagy amugyis elobb utobb lett volna? hogyan kezeljem? probaltam magamhoz olelni, de eltolt magatol. simogattam, nyugtatgattam. Vagy hagynom kene mig lecsillapodik magatol? A masik problemam az, hogy miota itt vagyunk folyton a mamajat akarja, meg a papat… Ugye eddig csak hetvegen talalkoztak, most meg mindennap latja. Amugy is baratsagos gyermek, de van, hogy velem alig jatszik, vagy nem is mosolyog ram. Viszont, ha meglatja a mamat egybol odaig lesz. Jo tudom, hogy ez hulyeseg, de nekem akkoris rosszul esik, hogy sokszor tol el magatol es keredzkedik a mamahoz es inkabb vele jatszik. Valamit elrontottam? Nagyon sokat foglalkozom vele pedig. Enekelek, mondokazok neki, meselek, jatszom vele. Mit tanacsolsz? Elore is koszonom a valaszod. Szep napot kivanok!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ebben a korban a kicsiket nagyon megviseli minden változás, ráadásul ez a mostani hidegfront sem tesz jót senkinek. Ne aggódj! Dédelgesd, szeretgesd, legyél vele most türelmes és 1-2 nap alatt megszokja az új helyet.
      Azért rajong most a mamáért, mert ő új, ritkábban látja, a te jelenléted természetes neki, ezért nem örül neked látványosan, hiszen tudja, hogy „anya úgyis mindig megvan”. Ez nem ellened szól, ne szomorkodj miatta!

  • Kata

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági! 🙂
    Múltkor már kérdeztem h kislányom miért viselkedik úgy hogy sokszor még csak rá se lehet nézni mondtad hogy ezt a szeparációs szorongás okozza és hogy majd idővel elmúlik.De ez még mindig tart nála 21hós lesz.Meddig tarthat még?

    A második kérdésem az lenne hogy az normális hogy utánoz??Tudom hogy ugy tanulnak beszélni de sokszor ha mondok valamit ő is mondja utánam. Pl ha mondom neki hogy te kis manó akkor ő is mondja manó….vagy ha mondom hogy nem szabad ő is mondja h nem!Ilyenekre gondolok sok szót tud már és azokat ha felismeri akkor ő is mondja utánam.Azért kérdem mert olvastam hogy autizmusnak a jele is lehet ha visszhang szerűen beszél.Csak gondolom ő még kicsi ahhoz hogy folyamatosan beszéljen 21 hós lesz!Mi a véleményed??Meg még egy kérdés 16foga van elképzelhető hogy jönnek neki a többi fogai és azért nem akar enni??Soha nem volt egy nagy evő de most…..katasztrófa.A súlya jó nem vékony 11kg.
    A válaszod előre is köszönöm 🙂
    Üdv:Kata

  • Timi

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Következő a problémám. Kisfiam 5 hónapos, és szinte születésétől fogva kint felejti, lógatja a nyelvét. Éjjel is így alszik. Én még ilyennel nem találkoztam és sokan meg is jegyzik, hogy mi a baja, hogy mindig kint a nyelve!? 2 orvosnak is mutattam már, az egyik a vállát rángatta, hogy semmiség, a másik szerint sincs baja, jól fejlődik, jó izomtónussal rendelkezik. Engem mégis zavar, mert sok rosszat olvastam, milyen betegségek velejárója lehet. Kérdésem az lenne, hogy hova érdemes a gyereket vinni, vagy nyugodjak meg és tekintsem ezt rossz szokásnak?! Ha valóban erről van szó, akkor pedig elnövi ezt a gyerek valamikor?
    Köszönöm válaszát!
    Tisztelettel!
    Timi

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Sok ilyen babát láttam már, 10-12 hónapos korra mindegyikük kinőtte ezt a nyelvlógatást.

  • Dóri

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági,

    A kisfiam most 8 hónapos, vele kapcsolatban szeretnék kérdezni Néhány hete semmit nem tudok megcsinálni mellette, mert ha csak kiteszem a lábam a szobából ahol ő van, azonnal keservesen sírni kezd és mászna utánam. Porszívózás, stb.. van, amikor nem lehet megoldani hogy mindig vigyem magammal (próbáltam kenguruban de nem igazán vált be)
    Gondolom ez a szeparációs szorongás lenne. De mi ilyenkor a helyes viselkedés? Ha pár percig sír ilyenkor a szobájában vagy a járókában, ahol semmi nem történhet vele, amig pl. felporszívózok, nem okoz neki vajon nagy traumát? Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ilyenkor, ha muszáj menned, menj nyugodtan és hanggal nyugtasd, így megtanulja, hogy azért, mert kimentél, még megvagy. Amikor pedig tudod, akkor tedd hordozóba és úgy vidd magaddal.

  • Nácsa Edit

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 éves, és még mindig nem eszik önállóan, és darabosat sem. Csak turmixolt ételt tudunk neki adni, de azt sem szereti, és három éve állandóan hány. Millió kivizsgáláson túl vagyunk, senki nem tudja mi a baja, az orvosok szerint teljesen egészséges. Koraszülött volt, 32. hétre született, és mindig probléma volt az evéssel. Az anyamelltől sikított, nem fogadta el, ahogy a cumisüveget sem. Már a koraszülött osztályon is kifeszítették az állkapcsát, hogy etetni tudják, és ez itthon is így folytatódott. Az etetés első másodpercében bealtatta magát, és egy deci tápszert egy óra alatt lehetett álmában beleerőltetni. Az étel iránt soha nem érdeklődött, ahogy az evőeszközt sem fogta meg. Nála kimaradt az etetőszékben az étellel való játék, pacsmagolás, földre dobálás, és az önállósági törekvés is. Soha nem akart hadonászni a kanállal. Egy éves és két és fél éves kora között eszegetett néhány darabos ételt két étkezés között, pl gyümölcsöt, extrudált gabona pufikat, uborkát, spagettit, sajtokat, de mióta bölcsibe-oviba került, azóta minden még rosszabb. Semmit nem eszik, most már kóstolgatás szinten sem, és olyan mintha elfelejtett volna nyelni. Minden falatot betárol a pofazacskójába, és nem nyeli le. Már ha egyáltalán hetente egyszer hajlandó ételt a szájába venni. A közösség kifejezetten rossz hatással van az étkezésére. Egész nap éhen ül az oviban, és bármennyire szenved már az éhségtől, nem fogadja el az ételt, maximum megkóstolja a levest, és ezzel be van fejezve. Pedig soha nem nassol, az édesség ízét is utálja. Semmiféle más területen nincs elmaradva, korrigált életkora szerint hét hósan ült, 10 hósan elindult, 12 hósan mászókára mászott, 20 hósan már szabályosan fogta a ceruzát, színeket kevert, gyöngyöt fűzött, jelenleg biciklizik, fára mászik, bábozik, jó természetű, jó alvó, hiszti mentes, 4 éveseknek való foglalkoztató füzetet, vonalvezetőt kitölt, kártyázik, két és fél éves kora óta éjjel is szobatiszta, szóval semmi, de semmi baja. Laborvizsgálatai, ételallergia tesztje, tökéletes. De! Jelenleg úgy van etetve, mint egy nyolc hónapos csecsemő, etetőszékben, péppel tömve, tv előtt, szórakoztatva, játszva. Minden étkezés elkezdése előtt sír, nem akar enni, panaszkodik, hogy biztos hányni fog, tehát már szerintem fél, a sok hányás miatt. És sajnos minden új hányás megerősíti őt abban, hogy enni rossz, mert hányás lehet a vége. Amikor még evett darabos ételt, soha nem hányt, csak és kizárólag ha mi etetjük pépessel. És sajnos naponta akár többször is hány, kizárólag etetés közben. Én gyanakszom refluxra, vagy savproblémára, esetleg gyomorzáróizom gyengeségre, de az orvosok szerint pont ezek azok a betegségek, amit gyerekkínzás nélkül egyszerűen nem lehet kivizsgálni, így marad a gyanú, egyetlen használható diagnózis nélkül. A pszichológus, endokrinológus, neonatológus tanácstalan, azt az egyetlen ötletet hallottam eddig orvostól, hogy ne etessük, majd eszik ha éhes lesz. Sajnos ez nem igaz, mert annyira gyűlöl enni, hogy még az éhezésből adódó gyomorfájdalmat is jobban szereti, mint az evést. Nem tudom éheztetni, mert csak 11 kiló, pedig már 38 hónapos Az óvodában kéthavonta egyszer megmutatja hogy tud enni, és olyankor elfogyaszt egy miniatűr adagot, de ez soha nem válik állandó szokássá. Az esetek 99 %-ban ül korgó gyomorral éhesen a többi gyerek között, és hozzá sem nyúl az ételhez. Folyadékok közül is csak vizet iszik, sem gyümölcslé, sem kakaó, sem tej, szóba sem jön. Szóval tanácsot szeretnék kérni, hogy hogyan vezessek rá a normális evésre egy olyan gyereket, akinek ennyire el van rontva az étkezéshez való hozzáállása. Attól félek, ha nem találok valami megoldást, annyira állandósul nála ez a kóros szokás, hogy soha nem fog enni egyedül.
    Válaszát előre is köszönöm,
    Edit

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Mindenképpen forduljatok vele gasztroenterológushoz. Tudom, kellemetlen lehet a vizsgálat, de hiába csinálsz bármit, ha esetleg beteg a kislányod és emiatt nem tud rendesen enni. Ráadásul korababáknál ezek a problémák gyakrabban jönnek elő.
      Emellett az evés miatt kialakult félelmén úgy tudtok segíteni, ha nem erőltetitek az evést, hanem ki lépésenként haladtok vele. Játsszatok a babákkal, mackóssal főzőset. Főzzetek nekik, terítsetek meg kis edényekkel, etessétek meg őket!
      Főzzetek otthon is közösen, adj neki kicsi feladatokat! Süssetek együtt süteményt és engedd, hogy ő gyúrja a tésztát, szaggassa a pogácsát!
      Nem kell erőltetni, hogy meg is egye, ez csak abban segít, hogy kíváncsi legyen az evésre, az ételekre, és megkedvelje őket.
      Segítenek az olyan mesék is, amiben főzésről, ételekről van szó.

  • Ági

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni 8 hónapos kislányom hozzátáplálásával/etetésével kapcsolatban. Kb. 5 hónapos kora körül kezdtük a kóstolgatást és lényegében azóta se jutottunk semmire. Almával indítottunk, amit mindenféle változatban elkészítettem, de sehogysem fogadta el. Volt amikor 1-2 hetet vártunk is. Azt vettem észre, hogy, ha nem éhes, egyáltalán nem érdekli a dolog, így pl nálunk tízórai nincs. El kezdtünk zöldségeket próbálgatni krumplival ebédidőben. Egyszer el kezdett szépen répát enni, már tudtam is hozzátenni más zöldséget és egész jó adagokat megevett (ez tartott kb. 1 hétig), de aztán sajnos egyik éjszaka hányt, másnap csak folyadékot adtam neki (tápot, illetve reggel este szopizik) és azóta megint semmit nem eszik. Ezt úgy értem, hogy max. 30 gr. Pedig nagyon éhes és rendre utána ráeszik 180 ml tápot. Nem akarom erőltetni, így, ahogy látom rajta, hogy nem akar enni, abbahagyom. Igazából, ha lenne elég anyatejem, nem érdekelne a dolog, de nem akarom táppal etetni. 🙁 Nem tudom, hogy mit csináljak. Tartsak egy kis szünetet? Illetve azért is aggódom, mert a védőnőnk meg már mindig a húst mondja, meg, hogy tojássárgáját kéne ennie. Lehet abból gond, hogy Ő még ezeket nem kapja. Próbáltam már húst, de az a pár falat nem tudom mire elég. Valamint folyadékot sem iszik. Kiköpi a vizet. Vizen kívül még teát próbáltam. Azt is kiköpi. Elég a táppal a folyadék. Tejem már annyira kevés, hogy reggel is és este is pótolni kell.
    Egyébként jó súlyban van, nyugodt, kiegyensúlyozott nagyon jó baba. Lehet, hogy valamit én rontottam el, már nem tudok másra gondolni csak nem tudom, hogy akkor most hogyan tovább. Előre is nagyon köszönöm segítségedet!

    • Ági

      2014. április 25. péntek

      Bocsánat még azt leírnám, hogy a napirendünk úgy néz ki, hogy reggel 7-fél8 körül kel és szopizik+tápot kap, aztán kb 9-10:30 ig alszik, délben jön az ebéd (minimális főzi+táp), aztán 13 óra körül alszik 1,5 órát, majd fél4-4 körül uzsi (tejpép benne gyümi, amiből valamivel többet eszik 50-70grot), aztán 7 körül fürdés és utána szopi+táp.

      • Ági

        2014. április 25. péntek

        Bocsánat… mindig elfelejtek valamit… foga még nincs. Ez is fontos lehet. Mert pl az almát nem eszi pépesen de mikor a kezébe adtam egyben szopogatta, nem fintorgott.

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Lehet, hogy kicsit fájt a torka, vagy kellemetlen érzés volt neki a hányás, de az is lehet, hogy a foga érzékeny és ezért nem esik neki jól a pépes étel. Ha fogzik, evés előtt az ínyét kend be fogzáskönnyítő géllel, ez segíthet neki. A tápszer mellett egyébként elég egyelőre a 30 gramm gyümölcs, zöldség, és innia sem kell még sokat, hiszen az ételei többsége folyadékalapú. Meg lehet kínálni egy kiskanál vízzel, de ennél többet még nem szoktak inni ebben a korban a babák, amíg főként anyatejet+tápszert kapnak.

  • Laura

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági! A kisfiam 7 hónapos és a viselkedéséről szeretnék kérdezni. Sajnos el lett kapatva úgy értem h sokat ölbe volt család és én is ölbe vettük ha egyet nyikkant míg kisebb volt, meg apum ölbe vitte ki a levegőre h jobban lássa az autókat, stb… és most nem nagyon marad meg a játszónyegen egy maga , csak kis időre, leteszem és el kezd morogni, aztán hisztibe tör ki úgy érzem ez már az. Mit tegyek szerinted h nem tudok egész nap mellette ülni a szőnyegen van házimunka is… szoktam hagyni h morogjon vagy hisztizzen de ha sír akkor már felveszem. helyre lehet ezt hozni? nem köti le a játékai, azt se tudom mit adjak már neki. elkezd orditani visitani ha nem foglalkozom vele vagy nem veszem fel…. és már nem bírom ölbe leszakad a derekam… 8,5 kg biztos van már ha nem több. kijött a fogacska alul 2 , és van hogy ha cicizik ráharap , rászoktam szólni h nem szabad, mit lehet ilyenkor tenni, menyire érti meg ha rá szólok? Milyen gabonapelyheket ehet már és hol kapható és hogyan készitsem el,és mibe tehetem? a csirkehusit megfőztem de mégis picit darabos ha botmixerezem mit rontok el? Mennyi adagot kell megegyen husiból és főzelékből, itthon készitek neki mindent. banán a nagy kedvenc mennyit ehet meg belőle egy fél banánt tízóraira pl ehet? egyelőre a tízórai , ebédet akarom kiváltani . Van ötleted tízóraira miket adjak neki? uzsira is adhatok már neki ismert gyümit? van még elég tejem , akkor nem kell tejpép? kisfiam még nem tud magától ülni, mikor várható ez? még nem kúszik, habár kezd lassan, meg forog. Köszi szépen a válaszaidat.

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ebben a korban ez normális. Már sok mindent szeretne, de még nem tud odamenni, ráadásul a szeparációs szorongás is ilyenkor kezdődik. Ha ki kell menned, beszélj hozzá, szóval nyugtasd, vagy ha hosszasan máshol vagy, akkor vidd magaddal hordozóban.

      Meg kell szoknia a kicsinek, hogyan kell foggal szopizni. Ha ráharap, finomad dugd a kisujjad a szájába, hogy feloldd a vákuumot és el tudd venni tőle a melledet, mondd neki, hogy „nem szabad.”, aztán add vissza. Ebből megtanulja idővel, mire kell figyelnie.

      Zabpelyhet is vehetsz, de van a Milupának is babáknak való gabonapelyhe (7 gabonás), DM-ben, Müllerben, hipermarketekben is kapható. Gyümölcslébe, gyümölcspépbe, zöldségpépbe is teheted, a fiaim pl. paradicsomlében is nagyon szerették.

      A csirkehús kicsit darabos marad, ha botmixerezed, ez normális.

      Husiból 5-10 grammnál több nem kell a főzelékbe. Egy adag főzelék 200 gramm, ennyi kell megennie, ha utána már nem kap anyatejet vagy tápszert.

      Tízóraira: gyümölcsöket adj most még elsősorban, de már a kölesgolyót is ki lehet próbálni.

      Ha anyatejet kap, nem kell a tejpép.

      Ülni 9-10 hónapos kor körül kezdenek a babák.

  • CAnna

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Alvással kapcsolatban lenne kérdésen. Kisfiam 17 hónapos és még mindig ébred éjjelente általában kétszer. A furcsa, hogy soha nem volt semmilyen rendszer az ébredésében, nem igazán tudom, hogy mi lehet az oka – ahogy észrevettem általában az éjszaka első felében ébred, van, hogy fektetés után más 2-3 órával. Mind a 16 foga kijött, ez nem lehet gond már nála. Alvás előtt 2,5 dl tápszert kap, szilárdat 6-fél7 körül eszik (éppen amennyit kíván, de nem túl sokat)- lehet, hogy sok neki ez az ételmennyiség éjjelre? köszönöm!

    • CAnna

      2014. április 25. péntek

      Még annyit hozzátennék, hogy éjjelente még szoptatom, mert úgy tud a legkönnyebben visszaaludni. köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      17 hónapos korban még előfordulhat éjjel 1-2 ébredés, éhség, szomjúság is okozhatja (pl. ha a lakás levegője száraz, emiatt szomjas lehet a kicsi éjjel). Biztosan nem sok, amit eszik, de közvetlenül lefekvés előtt már ne egyen szilárdat, mert az zavarhatja az álmát.

  • verocska

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Evés-alvás témaköröket egyaránt érintő segítségre lenne szükségem.
    Kisfiam 3,5 hónapos, anyatejes baba. 2 hónapos korában problémák adódtak a szoptatással, melyet szoptatási tanácsadó tanácsára úgy sikerült leküzdenünk, hogy minden egyes alkalommal, amikor megébredt, rögtön mellre tettem, mondván, félkómás állapotban könnyebben elfogadja. Hál’ Istennek ez így be is vált, de valószínűleg ezzel rontottam el az alvási szokásait! Ugyanis fél óránál tovább nem tart gyakorlatilag egyetlen alkalom sem (éjszakát leszámítva), sem kiságyban, sem babakocsiban (ez alól kivétel a tegnapi nap, majd ’1 órát aludt a félórás kiságyas alvását követő séta alatt, majd pár perc nézegelődés, aztán éktelen sírás után ismét visszaaludt még egy fél órácskára :o). Éjszaka kb este 8-fél9től alvás (többségében cicin alszik el), általában 5-fél6ig, olykor egy hajnali 2-3as akad még, de már ritkán. Napközben mikor már elég fáradt, leteszem hasra, be a cumit, és hamar el is altatja magát. Viszont mikor megébred, megemeli a kis fejét, nézegelődik, dumál, természetesen cumi ki, próbáltam, hogy néha vissza-visszateszem a szájába, de ilyenkor már teljesen mindegy, alvásnak vége. Aztán kb 1,5 óráig bírja, akkor már nagyon nyűgös, dörzsöli a kis szemét, fülét, eztán ismét a félórás alvás. pont. Gondoltam azt is megpróbálom, hogy cicin elaltatom; jól belakott, de fél óra múlva így is fent volt! viszont kb fél órás próbálkozás után (cumi be, forgatja a kis fejét, ki, ismét be, dörzsöli a kis arcoscskáját, ki…)még 1 órára sikerült visszaaltatni – 1x. Evés megmaradt úgy, hogy minden ébredés után szoptatom. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag még mindig 2-2,5, óránként eszik, néha becsúszik egy 3 órás időintervallum is (általában séta miatt). Szóval valószínű, bírná hosszabb ideig is (3óránként, ismerősöktől azt hallgatom, hogy már 4 óránként kéne), tudnám esetleg valahogy tolni? Ha „órát nézem”, ill. nem etetek rögtön, attól félek, így megkavarom, vagy aztán valamelyik étkezés meg pont alvás elé csúszik, vagy nem etetek, akkor meg azért nem tud majd aludni, mert éhes… magam is problémás eset vagyok, mi?
    Csokorba szedve a kérdéseim a következők lennének:
    1. nyilvánvalóan önálló elalvásra kéne megtanítani, ha sikerül, azzal beállnak hosszabb ciklusok is?
    2. így, hogy cumival aludt eddig, meg tudom tanítani még anélküli elalvásra? esetleg ha napközben valamiért mégis megkapja (babakocsi, hosszabb autóút) azzal nem keverem meg?
    3. felvesz-letesz módszernél mindig (tehát ha már „megtanulta” önaltatást) félálomig kell babusgatni vagy ha már magától el tud aludni, akkor ha nagyon fáradt leteszem, s szépen elalszik? egyáltalán alkalmazhatom nála ezt a módszert?
    4. ha fél óra után felébred, próbáljam visszaaltatni, vagy ha beletanult, alakítja, addig legyek türelemmel?
    5. bevallom töredelmesen 1x már megpróbáltam ezt a módszert, de mikor már érezte, h feneke alá nyúlók, s tenném le, már akkor nekiállt éktelenül ordítani, ilyenkor fejezzem be a mozdulatsort (suttogó szerint) vagy csitítsam el, s csak aztán próbálkozzak újra? /akkor viszonylag hamar feladtam, s cumi be, alvás (fél óra)/
    Most úgy érzem, kószakusza lett ez a levél, meg kisregény, azért remélem nagyjából átlátható a „kórtörténet” és a lényeg.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Verocs’

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Tökéletes ez a napirend, 3 hónaposan pontosan ennyit és így kell aludni és ébren lenni. Eszik, másfél órát ébren van, elálmosodik, alszik. Ha ébredés után nem kér enni, akkor ne adj neki, csak akkor, amikor éhes és kéri. Nem történik semmi, ha nem pontosan alvás-evés-játék-alvás a menetrend, hanem alvás-játék-evés-játék-alvás.
      A nagyobbik fiam egyébként pontosan így aludt 3 hónapos korában, aztán átállt 5-6 hónaposan a kétszeri alvásra és azok már hosszabbak voltak. Viszont ha nem adtam neki ébredés után azonnal enni, magától csak másfél óra játék után kérte.

  • Rita

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági,

    Kislányom 8 hónapos, és az esti lefekvés után szinte minden éjszaka 2-3-4-szer felébred. Ilyenkor nem szopizik, ha bemegyek hozzá, megnyugszik és alszik tovább. Viszont, ha a párom megy be, akkor addig sír a kezében is, amíg én be nem megyek.

    Szerinted mitől ébred fel ennyiszer? (Foga még nem jött ki, de már 4 hónapja mindig ébred többször éjszakánként.)

    És az apukájával miért nem nyugszik meg? Lehet / érdemes arra szoktatni, hogy vele is megnyugodjon, vagy ez most a szeparációs szorongás miatt van, és rám van szüksége?

    Nyáron lesz néhány alkalom, amikor jó lenne, ha nagyszülők tudnának rá éjszaka vigyázni, de a mostani felállás mellett senki mással nem nyugszik meg, ha éjszaka felébred, így nem nagyon tudok elmenni. Nappal nincs ilyen problémánk. Van valami tanácsod?

    Köszönöm szépen,

    Rita

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Lehetséges, hogy éjjel éhes és emiatt kel fel, viszont mivel nem eteted meg, ezért bár visszaalszik, de hamarosan megint felébred, mert még mindig éhes. Ebben a korban sok baba igényli még éjjel is 2x a szopit.

      Ha viszont megeteted és ennek ellenére is ébred, akkor szinte biztos, hogy a fogzás az ok. A fogzásnál akár hónapokig is húzódhat az íny és ez zavarhatja a kicsit éjjel. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Szalai Zsuzsa

    2014. április 25. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 25 hónapos. 1 hónapja dolgozom újból de csak heti 2 napot. Az első napon reggel „leadom” őt a nagyszülőknél és másnap délután felveszem. A probléma az alvással van. Ezelőtt minden rendben ment nappal 1x alszik este is a kis rituálénk után gond nélkül a saját szobájában, de mióta a Nagyiéknál alszik ( Nagymamával egy ágyban) éjszakánként felkel kiabál nekem és azt kéri üljek az ágya mellé. Őszintén szólva nem igazán tudom elképzelni hogy Anyukám változtatni tudna azon hogy vele alszik mert ő egyáltalán nem tudja hallgatni ha sír ( bár szerintem ilyenkor csak hiszti van az igazi sírását kilométerekről megismerni)és azonnal rohanna be hozzá. Viszont én ( lehet hogy nagyon önző vagyok) szeretném megtartani ami már kialakult és szerintem mindkettőnknek jól bevált alvási rituálét. Persze nem mondom hogy sosem kel fel éjszaka de bemegyek hozzá azonnal ha hív és betakarom, visszaadom a cumit és kijövök ezzel eddig teljesen elégedett volt, csak mióta elkezdődött a Nagyinál alvás azóta ez nem elég neki és volt hogy ott ültem több órát és ha kijöttem utána azonnal kiabált utánam. Tudok ezen valahogy változtatni, vagy tegyem meg amit kér és egyszer csak kinövi hogy ott üljek mellette?
    Köszönöm a segítséged!
    Szalai Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Nem az a gond, ahogyan a Nagymamánál alszik, hanem a változás. Ebben a korban rosszul viselik a kicsik a változást, azt, hogy Anya visszament dolgozni és ő a mamánál van addig, ez neki nagy dolog, ezért igényel most jobban téged. Tartsd magad következetesen az eddigi szokásokhoz, de nappal, amikor együtt vagytok, dédelgesd többet, szeretgesd, mert valójában ezt igényli most.

  • Pintérné Gergely Krisztina

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 11 hónapos, aranyos, örökmozgó, kiegyensúlyozott baba.
    Pár hete egy rossz szokást vett fel és ma már tehetetlenül állunk előtte. Állva, két kézzel kapaszkodik a kiságyban és mellkasát a kiságy felső korlátjához ütögeti, hol finoman, hol erőteljesebben. Teszi ezt a nap bármely szakában, kipihent állapotban, fáradtan, ha ott vagyunk mellette, ha nem. Valószínűleg azt élvezi, hogy ütés hatására a kiságy elmozdul. Próbáltuk leszoktatni, de nem megy, minél jobban akarjuk, annál jobban csinálja. Láthatóan nem fáj neki, de szerintünk ez nem normális és egyre jobban féltjük, hogy megsérül, mégiscsak kislány és a mellkasáról van szó.
    Segítségedet kérnénk, Kedves Ági, hogyan tudnánk megoldani ezt a problémát?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Kriszta

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Leszoktatni erről nem kell, most érdekes neki, később majd elhagyja. Addig meg tegyetek a kiságy szélére szivacsot (olyasmit, mint a kiságyban a fejvédő) és akkor nem sérül meg a kicsi (bár szerintem így sem sérti meg magát ezzel, az ösztönök jól működnek, nem bántja magát a kicsi)

  • Edit86

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    6 hónapos a kisfiam. Már szépen eszegetjük a főzelékeket és a gyümölcspüréket. Most ott tartunk, hogy csak reggel, este, éjszaka és hajnalban kap tápszert. Napközben csak gyümölcsöt és főzeléket eszik, ugyanis nem hajlandó a tápszerből 60ml-nél többet megenni és így kb 1,5 órát bír ki aztán megint éhes lesz. Viszont ha félálomban van akkor akár 150ml-is képest megenni. Ez általában este, éjszaka és hajnalban van így, összességében a 3 étkezés alatt 420ml-t eszik meg. A védőnőnk javaslatára kezdtem el nála azt, hogy napközben egyáltalán nem adok neki tápszert.
    Tudom, hogy minden gyerek más, de a te véleményed szerint nem túlzás az, hogy 6 hónaposan a 11 óra alvás alatt 2szer eszik a kisfiam? Nappal keveset eszik még így is hogy főzeléket és gyümölcsöt adok neki (2-szer főzeléket, 2-szer gyümölcsöt), viszont éjszaka tele eszi magát. Hogyan tudnám megfordítani azt h nappal egyen többet és ne éjszaka tömje meg a hasát. Vagy ebbe ne avatkozzak bele és át fog állni magától? vagy esetleg a több szilárd étel helyett próbáljunk meg tápszert váltani? egyébként 6,7 kg és 2,9 kg-mal született és kb 4 hónapos kora óta eszik így és sohasem evett meg még 150ml tápszernél többet, amúgy már kúszunk illetve kint van a 2 alsó fogunk is.

    Köszönöm a segítséged.

    • Edit86

      2014. április 25. péntek

      még annyit szeretnék hozzáfűzni ami kimaradt a levelemből, hogy amig csak napi 1-szer kapott gyümit meg főzit akkor is ugyanígy evett éjszaka, tehát semmi nem változott attól, hogy növeltem a szilárd kaják -és lecsökkentettem a tápszeres kaják számát. Igaz ez csak 3 napja van így. És egyébként 4,5 hónaposan kezdtem el hozzátáplálni és az éjszakai evési szokásain ez nem változtatott.

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Teljesen normális, ha 6 hónaposan éjszaka még kétszer eszik a baba, nincs ezzel semmi gond. Ne változtass még rajta, hiszen még kicsi a gyomra, hamar kiürül, ha már nem lesz rá szüksége, el fogja hagyni először az egyik, majd a második evést.

  • Adrienn

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!
    Egy olyan problémával szeretnék hozzád fordulni, hogy 20 hónapos kislányom egy hónapja kezdte a bölcsődét, és a gondozónő hívta fel a figyelmemet, hogy napközben, amikor fáradt vagy unatkozik, illetve alvás előtt ringatja magát. (Hason fekszik, felhúzza mindkét lábát, és ringatja magát) Én is megfigyeltem már ezt korábban, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, úgy gondoltam majd idővel kinövi. Azt szeretném kérdezni, milyen módszerrel szoktassam le erről a szokásáról?
    Köszönöm előre is a válaszod!
    Adrienn

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ez normális jelenség, valahogy meg kell nyugtatni magát a kicsinek. Van, aki cumival, ujjszopással vagy kabalaállatkával oldja meg, van, aki ringatja magát. Még kicsi, a bölcsiben is igényelné a dédelgetést, de ott magát kell megnyugtatnia és még másként nem tudja. Nem szabad leszoktatni erről, ki fogja majd nőni.

  • Betti

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 és fél hónapos 7 fogacskával. Nagyon sokféle ételt megkóstoltunk már, gyakorlatilag mindent szeret, amit az életkorának megfelelően ehet. Igaz, hogy még nem tudtunk étkezést kiváltatni, mert a déli főzelék-husi, a gyümölcs-uzsonna és esti rizspép mellett még mindig anyatejes baba, de egyelőre nem is akarom erőltetni a szopizásról való leszokást. Az ebédnél és az uzsonnánál már próbálkozom a kevésbé összetört zöldséggel, gyümölccsel, illetve bevezettük a túrót is, ami szintén darabosabb, ezekkel nincs gondja. Azt is megpróbáltuk már, hogy ha mellénk ül, amikor mi eszünk, akkor adok neki rágcsálnivalót. A tanácsodra amiatt lenne szükségem, hogy a neki adott falatok közül egyedül a kenyérhéjjal és a sült krumplival nem volt gond, viszont minden mást félrenyelt, az újdonság varázsa miatt ugyanis túl mohó. Mivel kínálhatnám meg, ami „biztonságos”?

    A másik problémám azzal kapcsolatos, hogy valószínűleg a 8. fogacska érkezése és a szeparációs szorongás együttes hatásának köszönhetően néhány napja pityeregve ébred éjjel többször is. Néha sikerül megnyugtatnom és visszatennem a kiságyba, heti egy-két alkalommal viszont, főleg, ha már közel a reggel és apa már elment dolgozni, inkább beviszem magam mellé a hálószobába. Ott aztán anya mellett alszik még egy jó nagyot. Gondolom, ha kibújik végre a fogacska, visszaáll a régi rend. A kérdésem az lenne, hogy ez alatt az idő alatt rá tud-e szokni a kislány arra, hogy anyával alszik?

    Válaszaidat előre is köszönöm!

  • Marcsi

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    A következő a problémám: mindkét gyerekünknél használtunk cumit elalváshoz. Amikor elaludtak már vettük is ki a szájukból, így este nem sírt, a nagyobb ha kiesett, és napközben sem lógott/lóg a picinek a szájában. A nagy két és fél éves, és két évesen letettük a cumit. 🙂

    A kicsi kicsit máshogy viselkedik. Nála is, igyekszem kivenni, a cumit ahogy elalszik. Amivel eddig nem i volt probléma. Most két napja éjszaka játssza el azt, h ahogy kiveszem a szájából felébred, sírni kezd. Még éjszaka 1-szer szopizik. (hogy tovább aludjon (tudom lehet még éjjel éhes, mert pici még) szokott kapni cumit, amit később mindig kiveszek.)
    De mostanában az éjjeli evés után is sír kell visszaalvásoza cumi. Nem értem miért.
    Hozzászokott volna? Honnan tudom, hogy igen? (este fél 10-3-4 ig egy hangja sincs, és cumi nincs a szájában.)Amúgy este 8-reggel 7-8 ig alszik, egy éjjeli evéssel.
    Ha hozzászokott, ahhoz, hogy csak cumival tud aludni/elaludni, mit tehetek? Hogy tudom erről leszoktatni?
    Köszönöm a segítséget!
    (Tudom, felfújom a dolgot, de ezen jár megállás nélkül az agyam, hogy mit/hogy rontottam el.)
    Marcsi

    • Marcsi

      2014. április 25. péntek

      Bocsánat annyi kimaradt, hogy jön a foga, és kicsit torks is piros. Napközben i snyűgösebb ezek miatt.

  • Csekőné Vig Melinda

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    A délutáni alvással kapcsolatosan vannak nehézségeink, erről szeretnék kérdezni.
    A kislányom 11 hónapos, és igazából 6 hónapos kora óta nehézkes a délutáni alvás.

    6 hónapos kora óta egy nap kétszer alszik, délelőtt a babakocsiban séta közben kb 1 óra alvás, illetve délután ½ 3 és 3 között lesz álmos. Ugye 6 hónapos korában kezdett a világ kinyílni előtte, így annak tudtuk be, hogy nehezen akart elaludni, felpörgött; és fél óra alvás után sírva ébredt. Kb egy hónap múlva úgy nézett ki, megszokta a délutáni alvást, és egyre többet, 1-1,5 órát is aludt. Ez az öröm kb 6 hétig tartott, azóta visszaállt, a nehézkes altatás, és a fél óra múlva sírva ébredés. Volt olyan is többször, hogy nagyon fáradt volt, de nem bírt elaludni, vagy vmi zavarta, és amiatt nem sikerült. Ettől ugye estére fáradt, nyűgös és nyugtalan is volt.
    Több dologgal is próbálkoztam, végül a ringatás és sétálás vált be, így hamar elalszik, ha látom rajta hogy fáradt. Fél óra múlva így is felébred, csendben kiveszem az ágyából, ringatom egy kicsit, így visszaszenderedik, majd a mi ágyunkra leteszem, és mellé bújok, így alszik még kb egy órát, és szépen nyugodtan. Ha az ágyába teszem vissza, 10 perc és újra ébren van. Ennek köszönhetően este is már ringatás-sétálás mellett megnyugszik és így tudom be tenni az ágyába.
    A mozgás –fejlődési és fogzási panaszok fennállnak nálunk is, de az éjszakai ébredések nem állandóak, hanem szakaszosak. De ez a délutáni alvás probléma szinte állandó. Az étkezései pl szabályosak, 4 óránként kér enni, és még anyatejes.
    Neked mi a véleményed? Esetleg a napirend nem jó, vagy valamit rosszul tettem?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Üdv, Melinda

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Nem csináltál semmit se rosszul, egyszerűen csak fogzik és mivel a nappali alvás felületesebb, ezért a mélyalvás után a felszínes alvási szakba érve rögtön felriad. Homeopátiával tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.