Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. március 29 – én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 452 Comments

  • Solti linda

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági! Én a szoptatással kapcsolatban írok. Kisfiam jelenleg 21 hónapos, és szerencsére kizárólag anyatejes baba volt kiskorában. A mai napig imád szopizni, reggel ébredéskor az az első, majd ha otthon vagyunk de. is kéri a cicit, aztán du.-i alváshoz, van, hogy du.-i ébredéshez is, van, hogy fürdés előtt is, és persze elalváshoz este, majd éjszaka min. egyszer. Ha pedig elmegyek otthonról egyedül, és hazaérek, egyből cicizni szeretne. Szóval korához képest sokszor szopizik, van is mit egyébként szerencsére. A napokban egy hisztisebb hullámban vagyunk, gyakran használja arra is a cicit, hogy megnyugodjon, ha nem engedek neki valamit, és ‘összeveszünk’, mindig cici a vége, és utána megy minden a normál utakon. De pl. ha elesik, és nagyon sír, akkor is egyből a cicihez fordul, hogy majd megvigasztalja. Mindezzel nekem egyébként nincs is gondom, szívesen szoptatok, imádom, de szeretnénk másik babát is, viszonylag kis korkülönbséget terveztünk közöttük, ami már így is kb 3 év lesz. Visszamenni dolgozni nem szeretnék a két baba között, de a további kapcsoltuk érdekében is a kicsi korkülönbséget preferáljuk. A nőgyógyászom azonban azt javasolta, hogy előbb szoktassam le a ciciről a kisfiamat, és utána jöhet a kistesó. Ehhez kérném az Ön segítségét és szakértelmét, tanácsát. Érzem, hog lelkileg szüksége van a cicire, de a kistesó is fontos minden szempontból, ezért nagyon tanácstalan vagyok. Még annyi, hogy cumizni nem cumizik, ujját nem szopizza, kedvenc plüssje sincs, csak anya és a cici kell a megnyugváshoz, pihenéshez, biztonsághoz. Várom nagyon válaszát, melyet ezúton is szeretnék előre is megköszönni!! Üdv. Solti Linda

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Szoptatás mellett is teherbe lehet esni és várandósan is lehet szoptatni, tehát ez nem lehet akadály. A kizárólagos szoptatás az, ami az első 6 hónapban fogamzásgátló hatással is bír, ezért hiszik azt tévesen, hogy szoptatás mellett nem jöhet a következő baba. A várandósság alatti szoptatásról itt írtam: http://www.kismamablog.hu/szoptatas/szoptatas-terhesseg-alatt

  • Ildikó

    2014. április 25. péntek

    Kedves Ági!

    Ismételten kérném a tanácsod! Kicsi lánykám elmúlt 5 hónapos és percre pontosan 30 percet alszik napközben. Általában 12 órára jön ki az egész napos alvása, szerintem ez borzasztó kevés. A baj az, hogy ébredéskor ugyan jó kedvű, de kb 1 óra múlva nyűgös lesz, sehogy se jó neki, fáradt. Az a baj, hogy így nincs napirendünk, mert összevissza alszik és eszik. Nem tudom, hogy hogyan vezessem vissza a napirendet és hogy tudnám az alvását megnyújtani. Már több mindent kipróbáltam, most már ha lefekszem vele én is, akkor sem alszik többet. Kérlek adj pár tanácsot a napirendre és az alvásra!
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. április 25. péntek

      Ebben a korban van, hogy csak rövidebben alszanak a babák, mert az eddigi játékok már nem fárasztják le őket eléggé, de annyit még nem mozognak, hogy az lefárassza őket. Emiatt nem csak keveset alszanak, hanem többet unatkoznak is, ami álmosságnak tűnhet. Semmi nem történik, ha csak fél órákat alszik, ha utána kipihenten ébred. Ha korábban álmosodik el, akkor fektesd le hamarabb. Napirend ebből úgy lesz, hogy azért gondolom, nagyjából azonos időpontokban szokott megéhezni, tehát ezeket tudod tartani.

  • Éva

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági
    Még mindig az alvással kapcsolatban lenne problémán.
    11 hetes a lányom. Esténként úgy látom, hogy a fürdéstől felélénkül és van, hogy másfél óra az altatás. Felváltva altatjuk a férjemmel, én igyekszem inkább cumi nélkül a férjem inkább cumival.
    Baj az ha ketten másféle módszerrel altatjuk?
    Van,hogy teljesen ellazul a kezünkben és amikor betesszük a kiságyba szinte rögtön felébred és sír vagy ha nem sír akkor csapkod a kezével,nyöszörög és nehezen alszik el. Amíg újszülött volt addig ment az, hogy 20 perc ringatás után elaludt és le tudtuk tenni. De most már nem elég ez az idő.
    Az sem nyugtatja meg ha magam mellé fektetem,úgy tűnik mintha inkább az lenne rossz neki hogy kikerül a kézből.
    Sajnos napközben teljesen változó mennyit alszik van,hogy csak fél órát van hogy 1-2 órát. Van, hogy ott teszem le aludni ahol éppen vagyunk. Alvás közben néha felsír és kezdhetem előröl az altatást.
    Mikortól lehet alkalmazni a felvesz-letesz módszert az altatásnál?Mit csinálunk rosszul az altatásnál és mit kellene tennem hogy megszokja azt hogy nappal is a kiságyában alszik.
    Még egy kérdésem lenne. Ha az alvás nem húzódik el a következő etetésig,mert csak kb. 2 óra telt el akkor próbáljam visszaaltatni vagy játszunk inkább addig amíg megéhezik?
    Üdv.Évi

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Nem csináltok rosszul semmit, egyszerűen csak túl élénk ilyenkor a babád, láthatóan még nem álmos. Az nem gond, ha ketten kétféleképpen altatjátok.
      Ha nem éhes még ébredéskor, akkor játszatok etetésig.

  • Pásztor Petra

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm szépen az eddigi segítséget! Most abba szeretném a tanácsodat kérni, hogy mit kezdjkek a 8 hónapos kislányommal ha unatkozik? Hagyjam mert egész nap nem szórakoztathatom. Az a helyzet hogy a saját játékait már unja mindig csak a mi holmink kell neki (kábelek, töltők egyéb finomságok :)) Csináltam már neki ,,gubera” dobozt (újság, műanyag flakon rizzsel, szalag stb.) Két napig be is vállt de már azt is unja. Sokat énekelünk, mondókázunk, tornázunk. Vannak napok mikor fél órát is elvan egyedül, de van amikor 5 se 🙁 Tudnál nekem valamilyen jó játékot ajánlani? Előre is köszönöm! Üdvözlettel, Petra

  • Ildiko

    2014. április 11. péntek

    Elfelejettem irni hogy a 6850 gram sulyhoz 67 cm a magassagunk, nem tunk sovanynak.

  • Mónika

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, és napközben 2x alszik, délelőtt 1,5-2 órát, délután 1 órát, de csak kint a levegőn babakocsiban. Én rontottam el annak idején, mert mikor álmos volt, kivittem sétálni, ott elaludt és rá is szokott erre. Bent hiába altatom, ringatom, vagy épp hozzábújok és éneklek neki, nem alszik el, csak kint. Éjszaka gond nélkül elalszik a kiságyban. Etetés után leteszem és hang nélkül el is alszik.
    A napi rutin megvan, mindent mindig ugyan abban az időben csinálunk.
    Most hogy jön a nyár, kezdődik a ház körül a munka, kertépítés, ami elég nagy zajjal fg járni, így nem fogom tudni kint elaltatni.
    Van esetleg valami tanácsod, hogyan tudnám rászoktatni a benti alvásra, lehetőleg kiságyban,mert nagyon mozgékony. Mászik és már fel is tud állni.
    Előre is köszönöm, Mónika

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Alaposan szellőztess ki a szobában lefektetés előtt, vagy jó időben akár az ablak is nyitva lehet, és fektesd le kis ringatás után. Elsőre biztosan nehezen megy majd, de hidd el, ha álmos, idővel megadja magát és elalszik. Az első pár alkalommal akár 1-2 órát is eltarthat ez.

  • M. Mariann

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!

    Már irtam korábban,hogy valamiért elutasítja apukáját a lányom.Próbálunk vele sokat bohóckodni,birkózni,csikizni,apás programot szervezni,ahogy tanácsoltad.Sajnos,már kiabálja hogy nem szereti apát,mindenki előtt is.A papával és a mamával is szívesebben játszik,mint apával.
    Szeretném a tanácsodat kérni szobatisztaság terén is.
    Jövő hóbapban lesz 3 éves a lányom.Nem akar sem bilibe,sem wcbe pisilni,kakilni csak pelusba.Kétszer bilizett,de nem engedi bele teljesen.
    Fürdésnél játékosan belecéloz a kiskannájába.Képes akár fél napig tartani,keveset iszik.Tegnap mondták a bölcsiben,alvás után száraz volt a pelusa,délután sem csinált semmit.Nem lesz így baja a hólyagjának?
    Kérem szíves segítségedet!

    Köszönettel

    Mariann

  • Ildiko

    2014. április 11. péntek

    Kedves Agi,
    Ismet a tancsodra lenne szuksegem (10 honapos lesz a kisfiam 17-en.
    Nem tudom hogy mit nem csinalok jol.
    1. Napkozbeni alvas:
    Delelott meg alszik egy fel orat max 40 percet, ugy hogy elaltatom es beteszem a kisagyba, ebredeskor sir. lehet azert mert nem talal ott?
    Ebed utan mar csak velem alszik amint leakarom tenni a kisagyba elkezd sirni csukott szemmel. Ilyenkor ha lefekszem vele akkor alszik addig amig ott vagyok mellette. Megfigyeltem hogy alvaskozben ellenorzi hogy ott vagyok-e. De ilyenkor is csak max 1 orat alszik.
    Rosszul teszem hogyha vele alszok? Gondolod hogy kikene hagyam a deleotti alvast?

    2. Sulya, eves:
    Nem mondthatnam hogy nagyon jo evo de azert eszik. A sulya 6 honapos kortol nagyon keveset not, nagyon sokat mozog egy percre sem all meg, maszik es mar lepegetunk segitseggel, ugy hogy fogom a kezet. 6 hosan volt 6580 gramm es most pedig 6830 gramm nem keves egy kicsit? Jokedeju, mondenre figyel.

    leirom az etkezeseinket:
    6:00 150 ml tapszer
    9:00 – 10:00 kozott 2 keksz+ 2 kiskanal turo, gyomolcs amo kb egy kozepes bananak a fele.
    13:00 fozelek itt 50 g husi a tobbi fozelek de most hogy jon a foga tobbet nem eszik mint 120 g, elotte volt 140-150 g is.
    16:00 – 17:00 kozott tapszer 150 ml
    20:00 – tejpep ebol megvam a 150 g es furdes elott
    21:00 alvas elott meg lehet hogy megiszik 30- 60 ml tapszer tobbet nem.
    jo ez igy?

    3 etetoszek:
    Jo nehany hete amoitta mar tud rendesen felallni, nem hajlando az etetoszekben ulni, sajon a szeknek nincs biztonsagi ove igy kenye kedvere mozoghat benne. Nem tudom mit csinaljak hogy uljon a szekbe, mostmar oda jutottam hogy olben etettem mokozbe en allok.

    n haragudj hogy ilyen sok kerdesem van Elore is koszonom.
    Ildiko

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      1. Ezt egyértelműen a szeparációs szorongás okozza: nincs ott anya, tehát sír. Ez ebben a korban normális, kinövi majd. A délelőtti alvást akkor hagyd el, ha már kibírja ébren a déli alvásig.

      2. Jó az evése, nem kell aggódnod. Ebben a korban kicsi lassabban híznak a babák, mert már sokat mozognak.

      3. Etesd kisszékben, kisasztalnál, mellé csücsülve, illetve az is segíthet, ha adsz neki sok olyan ételt, amit maga csipegethet fel, mert azzal leköti magát és nem unatkozik a székben.

  • Csilla

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni a 9 hónapos kislányom viselkedési zavarával kapcsolatban.

    Már 1,5 hónapja, hogy napi rendszerességgel (gyakran egész nap csinálná, ha engedném) furcsa görcsölős pózt vesz fel.
    Ez úgy néz ki, hogy lefekszik (háton v hason), felhúzza a lábait és görcsösen összeszorítja a combjait. Gyakran teljesen elréved eközben. Csak fekszik és mered előre, mint aki nincs magánál.

    Kórházi vizsgálat kizárta az epilepsziát és orvosilag mindent rendben találtak nála.
    Számomra nyilvánvaló, hogy ez egy lelki probléma a kicsinél. Ez a szorongásos állapot akkor kezdődött, amikor februárban antibiotikumot kapott egy makacs torokgyulladásra. Azt hittük, hogy a pocakja fáj a gyógyszer miatt, vigasztaltam, nyugtattam őt ilyenkor. Aztán kiderült, h szó sincs hasfájásról. Az öltözésnél (amit nagyon utál), és más egyéb dolgoknál (pl babakocsis séta, autózás), amit ő nem szeret rendszeresen csinálja.
    Voltunk gyerekpszichológusnál, de ő nem tudott segíteni.
    Most már odáig fajult a dolog, hogy gyakran reggel ébredéskor is csinálja, pedig eddig leginkább csak fáradt állapotában produkálta.

    A szeparációs szorongás csak rátett egy lapáttal, mert ahogy kilépek egy másik szobába, azonnal görcsöl, fekszik. Esetleg utánam jön, átkarolja a lábam és úgy csinálja. Ilyenkor azonnal fel is veszem.
    Sokszor amikor jókedvű, játszunk, vagy séta közben is elkezdi.

    Nem tudom a nap minden percében ölben tartani. Próbáltam kizökkenteni, terelni a figyelmét, de ez egyre kevésbé használ. Eddig ölben nyugodott meg, de egy hete már akkor is csinálja, ha ölbe veszem.

    Amiket eddig kipróbáltam:
    – figyelem elterelés,
    – figyelem megvonás (kimentem a szobából),
    – láb széthúzás (erre sírással reagál),
    – simogatás, cirógatás, dédelgetés (ez teljesen eredménytelen)
    – hangos rászólás (sírással reagál)
    és persze nem hagyja abba. Csak, ha felveszem.

    Egyéb tudnivalók: 36. hétre született, sürgősségi császárral lepényleválás miatt. Nagyon jól fejlődik, már behozta a lemaradást. Nagyon okos és ügyes kislány, rendkívül akaratos és érzékeny lelkű. Mindent tud, amit ilyenkor már „tudni kell”.
    Jómódú család vagyunk, mindent megadunk neki és odaadóan neveljük. Apukáját is imádja.

    Kérdésem, hogy Ön mit javasol, hogyan kezeljük ezt a viselkedés zavart, mert közel 2 hónapja már és egyre rosszabb a helyzet.

    Válaszát köszönöm!
    Szép napot kívánok!

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Ezt az okozza, hogy azon a részen sok az idegvégződés és ő ezzel nyugtatja magát. Más gyerek cumizik, ujjat szop, ő ezzel nyugtatja magát. Ilyenkor vedd fel, tereld el a figyelmét, mert valójában megnyugtatásra vágyik, és a testközelségen keresztül megtanulja, hogyan nyugtassa meg magát másképp.

  • Erika

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!
    Hozzátáplálási tanácsért fordulok hozzád. Kisfiam 11,5 hónapos. A hozzátáplálást 6 hónapos korában kezdtük el. Már az elején sikertelenek voltak a próbálkozásaim, alma, barack, tejpép semmi nem aratott nagy sikert. Tartottam szünetet is pár napig. Szinte sosem fogadott el 1-2 kanálnál többet, így tápszerrel fejeztük be az étkezéseket. 4 hónapos kora óta tápszeres baba.
    Ma ott tartunk, egy étkezésre se tudom rámondani hogy kiváltottuk volna. Néha sikerül a tízórait vagy az uzsonnát gyümölcsel, joghurttal (max 50-80 gr) kiváltani. Majd vagy iszik még 100 ml tápszert vagy nem elalvás előtt.
    Ébredés után, 7 óra körül sem eszik meg egy üveggel. (amíg csak tápszert evett, addig óramű pontossággal zajlottak az étkezésink 3 óránként). Próbáltam már hogy a reggeli fél adag tápszer után amikor mi reggelizünk akkor kínálgatom őt, de nem kell neki pár falatnál több. Próbáltam úgy is, hogy várok min. 2,5 órát és akkor adok neki legközelebb tejpépet vagy banánt, almát de nem kell neki. Sírás, hiszti lesz a vége az etetőszékben. Ekkor megkínálom tápszerrel, újból 120 ml körül eszik meg belőle. Majd kezdődik a délelőtti 1,5 órás alvás.
    Újabb 2-3 óra szünet következik, majd jön (jönne) az ebéd 13.00 óra körül. Gyerekem ekkor kb. 200 ml tápszert evett eddig összesen, plussz amit éjjel bevitt ha felkelt. Ebédre főzelékek, burgonyapüré hússal, zöldségek, turmixolva, darabosan kezemből vagy kanálból ahogy épp elfogadja. Kanál látványától is sírdogálni kezd már. Ekkor kezemből pár falatot elfogad, de többet nem. Azt olvastam, hogy az ebédet mindenképp tápszerrel fejezzük be ha nem eszik meg teljes adagot, így kb. fél óra után odaadom neki és eszik tápszert 150 ml körül. Ekkor kimegyünk játszóterezni, alszik és kb 3 óra múlva bejövünk. Gondolnám hogy kiauldva majd éhes lesz és kelleni fog az uzsonna, ami most épp babapuding lett volna. 16.30 körül 50 gramm nagy nehezen kétszeri próbálkozásra jött össze. 2 óra szünet után (18-19 óra között) újabb próba tejpéppel, eredmény nélkül. Így kap tápszert mert ekkor már sík ideg vagyok hogy a gyerek még alig evett ma.
    Lefekvés előtt 21.00 körül pedig 210 körül eszik. Másnap pedig újból kezdődik elölről az egész. Próbálok nem görcsölni az étkezés miatt, de nem nagyon megy.
    Összességében elmondható, hogy mindig sírás, nyafogás lesz a vége a próbálkozásaimnak. Szinte menekülne a székből, már-már kifordulna belőle ha tudna.
    Próbáltam már tévé előtt is szék nélkül, de az sem működött. Vagy játékosan pár kanállal megevett, de nem túl sokat. 11,5 hónaposak vagyunk és napi 50-150 gramm szilárd ételt fogad el.
    Kifli, sajt, felvágott, virsliből, puffasztott bulátából pár falat mindig lecsúszik. De az nem mennyiség.
    Pár napja hanyagolom a kanalat, csak olyan ételt adok amit kezemből, vagy saját maga fel tud csipegetni. Így legalább eljutunk kb. 30 grammig. 
    Mit csináljak? Legyek szigorúbb és nem adjak neki csak ébredés után és levekvés előtt tápszert? De akkor tuti az éjjeli ébredés. És napközben sírós lesz. 2 hónapos kora óta alszik éjjel, ha beteg volt csak akkor ébredt fel. Illetve fogzásnál pár napig. Most 1-2 hete újból ébred, mert nappal nem kapja meg az adagot és éjjel kéri.
    Tápszerből az egyeset használjuk egy éves koráig. Teljesen natúrt, ízésítés nélkülit. Próbáltam már azt is hogy kivártam 4 órát és utána próbálkoztam, de ekkorra már annyira éhes hogy azért sír és nem kell neki semmi más csak a cumisüveg.
    Egyébként kétszer alszik egy nap, 10-11.30-ig majd kb 15.00-16.00-ig. Este 21.30-07.00-ig. Éjjel kettőkor ébred kb 10 perce, evés után rögtön alszik vissza. Nem kell altatni sem.
    Súlya 9 hónapos kora óta nemigazán gyarapszik, 9 hónaposan volt 9,5 kg. 11,5 hónaposan nem éri el a 10 kg-t, 2-3 hónap alatt nem hízott 200 grammnál többet. Ez így normális?
    Esetleg próbáljam ki hogy két hétig csak tápszert kap és semmi mást? Majd kezdem a mellétáplálást újból az elejéről?
    Várom tanácsodat.
    Köszönettel:
    Erika

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Türelem. Kapjon olyan ételeket, amiket maga meg tud enni, fel tud csipegetni, mert az jobban leköti. Utána kapjon tápszert. Egyetek mindig együtt, így őt is jobban fogja érdekelni a dolog, ha látja, hogy ti is esztek.
      A súlya bőven megfelel a korának (kisfiúknak átlagosan 9 kilósnak kell lenniük 1 évesen, ő ezt már meghaladta, tehát nincs ok az aggodalomra)

  • Laura

    2014. április 11. péntek

    Szia! Hozzátáplálással kérdeznék először is. 6 és fél hónapos a kisfiam, alma,őszit ismeri. milyen gyümiket lehet még adni neki ezeken kívül , és hogyan kell elkészíteni ? délelőtt szopi előtt kapja, jó így ? ma krumplipürét adtam neki,( először) hát anyatejet és kis almát reszelve csentem bele, így evett meg fél kiskanállal. magába nem ette..mit lehet még bele tenni krumpliba, sárgarépába és a többi főzelékbe ha nem eszi csak úgy magába? és hogyan kell elkészíteni? anyatejet mindig tehetek bele? írtad arra emlékszem hogy céklát is lehet már adni, meg gesztenyét milyen formában? főzeléket dél körüli szopi előtt kinálom és utána szopizik még, vettem tanuló itatópoharat de még csak 1-2 kortyot iszik forralt vizet..vagy inkább baba teát adjak neki,lehet a víz nem ízlik neki ? csak cicizett. szopi előtt, között, vaGY utána adjam neki a gyümike,t főzelékeket? lehet úgy hogy ha de. ismeretlen izzel kinálom pl. főzelék, du. ismert gyümit is kap? van olyan bébiételem üvegesbe hogy alma-őszi teljes kiörlésű rizzsel ha még nem evett gabonát akkor ezt így adhatom neki? gyümiket már ismeri benne. hol vehetek gabonapelyheket vagy hogyan kell elkésziteni neki ebbe a korba? nem baj ha 2-2,5 óránként cicizik napközben? 8,5 kg már biztos és 68 cm nagy baba. Másik kérdésem: Konkrétan miyen háztartási eszközöket adhatok a kezébe amit bekapha tés nem szúr, nem éles? fakanalat lábost már adtam. de a fakanalat is leakarja nyomni a torkán ha nem figyelek oda,mint a kiskanalat. Mostanában elég sűrűn morog napközben mint egy kiskutya, szokott gagyogni is ,de ez a morgás mitől lehet?! unatkozik? rövid ideig köti le a játék. A kis kukacát kell e húzogatni? Ha majd félrenyel darabos ételt hogyan kell helyrehozni? mert ha kiflivéget adok neki majd, már előre félek… köszi a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Az egyes életkorokban elkezdhető ételek listáját itt találod meg: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat

      Igen, kaphatja délelőtt szopi előtt.

      Ha nem eszi a zöldséget magában almával, őszibarackkal és más gyümölcsökkel is lehet keverni.

      Gesztenyét, céklát megfőzve, pépesítve lehet adni.

      Szoptatás előtt, után és között is lehet adni az új ízeket. Itt írtam róla, melyik mikor jó: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/baba-receptek-hete-hozzataplalas-es-szoptatas

      Az újakat mindig délőtt add, délután kaphatja azokat, amiket már evett.

      A DM-ben, Müllerben, Tescoban, Auchanban vannak baba gabonahelyhek, gyümölcslével, vízzel is adhatod őket, pépekhez is lehet keverni.

      Nem baj, ha gyakrabban cicizik napközben.

      Ami nem veszélyes, azt megfoghatja már, de mindent felügyelet mellett, mert a szájába veszi őket. Pl. tizes csomag lezárt papírzsebkendőt nagyon szokták szeretni :), üres, kimosott műanyag flakonokat stb.

      Morgás: próbálgatja a hangját, nem kell foglalkozni vele.

      Nem kell húzogatni a kukacát még.

      Először kölesgolyót, puffasztott bulátát adj, mert az szétolvad a szájban, nem tudja félrenyelni. Ha bevált, utána jöhet a kiflicsücsök és addigra már tudja, hogyan kell megrágni, nem fogja félrenyelni. Ha mégis félrenyel, vedd a karodra és lógasd előre a fejét, attól kiköpi.

  • bbutterfly

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági,

    Babám 5 hónapos. Éjszaka azzal küzdünk, hogy ha pukizik felébred és sír. Innen pedig nagyon nehezen alszik vissza. Most éjszaka is 4-szer kelt pedig éjszaka csak 1-szer eszik 3 körül, előtte 11 körül. Meddig tart ez az érzékenysége még, hogy emiatt felébred? Megszűnik ez egyáltalán? Mert így, hogy az éjszaka nem tud pihenni, végigalussza a délelőtt nagy részét, szinte használhatatlan és délután is nyűgös.Hozzáteszem hasfájós volt és régóta hason alszik, mert a többi helyzetben még ennyit sem alszik, próbáltam.
    Még egy kérdésem van: mivel délelőtt 1-2 órát alszik és délután már csak egyszer 20 percet (már lassan elhagyja a 3.alvást)és késő délután már nagyon nyűgös, fáradt de nem alszik el. Iyenkor alig bírok vele. Mit tehetnék, hogy legalább az este fél8-8-as fürdésig kibírja? Előbb hiába tenném le éjszakai alvásra, mert akkor hajnalban már tiszta éber…kérlek, segíts!
    köszönettel: Emike anyukája

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Nem biztos, hogy a hasfájás miatt ébred, ebben a korban már nem szoktak érzékenyek lenni erre a babák, mert már érettebb az emésztőrendszer. Inkább az lehet, hogy amikor felszínes alvási szakaszba kerül, akkor mocorogni kezd, felébred és a mocorgás miatt pukizik is. Inkább arra gyanakodnék, hogy kezdődik nála a fogzás és emiatt riad fel éjszaka.

      Vagy a délutáni rövid alvást próbáld kicsit későbbre hozni és akkor hosszabban alszik majd és kibírja estig, vagy késő délután sétáljatok egyet, hátha aközben szundikál még egy kicsit.

  • Ané Erika

    2014. április 11. péntek

    Szia Ági!
    Altatással kapcsolatban szeretnék kérdezni. Nagyon tanácstalan vagyok.
    Kisfiam 2 éves. Soha nem volt egyszerű vele az altatás. Kicsinek délutánonként a karomon ringattam, este cicin vagy kezemben aludt el.
    Pár héttel ezelőtt még úgy zajlott az altatás délután és este is, hogy melléfeküdtem, énekelgettem neki és kb. 1,5 óra után adta meg magát. Reggel 7-kor keltenem kellett, hogy délután elaludjon. Délután 2 körül aludt el (max.1,5 órát), és este 10, később fél 11 előtt nem tudtam ágyba tenni.
    Jött az óraátállítás. Egy hétig kitartóan altattam délután 1,5-2 órán keresztül, így 3/4 3-kor aludt el, egy óra alvás után felkeltettem, így ismét este 10 volt az elalvás időpontja. Negyed órákkal próbáltam előrehozni a délutáni altatást. Nem vált be. Sőt eljutottunk odáig, hogy már 3/4 3-kor sem aludt.
    Úgyhogy most ott tartunk, hogy délután már nem akar aludni. Beviszem az ágyikójába és pihenünk egy órát, de nem alszik. Emiatt nagyon lelkiismeret-furdalásom van,mert tudom hogy kellene még neki a délutáni alvás.
    Így este fél 9-kor alszik el és reggel 7-fél 8 körül ébred. Korábban ha néha kimaradt a délutáni alvás, akkor éjszaka 12 órát is aludt, de már nem.
    Lehet hogy neki ennyi lenne az alvásigénye? Vagy én csináltam valamit nagyon rosszul? Nagy probléma ha kimarad a du-i alvás? Nagyon nem szerettem volna, hogy kimaradjon, de megadtam magamat. Nagyon régóta küzdök vele.
    Válaszodat nagyon köszönöm.
    Ané Erika

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Semmi gond nincs, ha 2 évesen ő már nem igényli a délutáni alvást. Van olyan kisgyerek, akinek kevesebb az alvásigénye. Legyen egy kis csendespihenő, de felesleges órákig altatni délután, ha nem akarja. Most jön a nyár, lehet, hogy ha hosszabban lesz majd kint, akkor néha alszik majd délután is, de olyan napok is lehetnek, amikor nem.

  • Judit

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!

    Két kérdésem lenne: ha a nappali szoptatások elmaradnak már (két napja próbáltam nem kínálni vacsi után és nem kért, remélem ez így jó), akkor éjszakai elmaradására meddig várjak? Most 13 hós.

    Mennyi idős korban lehet elkezdeni vele pl gyurmát, rajzolást? Lapozókat nézünk,mutogat, ölbéli játékokat játszunk, igyekszem beszélni napközben hozzá, de nem tudom hogyan foglalkozzak még vele ha igényli… A másik „gondom”, hogy sokszor elvan egyedül, főleg azzal, hogy pakolja a fiókokat, vagy ha kiegyünk sétál, nézi a gyerekeket, a játszótéren sem tudunk közösen játszani, de ráerőltetni sem akarom magam, ha őt más köti le. Ugye ezzel nincs gond?

    Illetve egy 3. kérdés… Ha választani lehet, akkor 18-20 vagy 22 hónaposan kezdje a bölcsit, úgy, hogy ezeket szeptember, november illetve januárban tölti? Én húznék a január felé, de nem tudom mennyire leszek még neki elég télen egy 50 m2es panellakásban…

    KÖszönöm a segítséged!!

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Egy éjszakai szopit általában megtartanak a kicsik még másfél-2 éves korig, ez normális.

      Ebben a korban már meg lehet próbálni a gyurmát (só-liszt gyurmával, mert azt nem gond, ha megkóstolja), a rajzolást zsírkrétával. Tavalyelőtt csináltunk mini kézműves foglalkozásokat 1-2 éveseknek és volt olyan 1 éves, aki nagyon lelkesen rajzolgatott, gyurmázott már.
      Nem gond, ha szívesebben játszik egyedül, nem kell erőltetni, de azért menjetek gyerekek közé is, hogy szokja a jelenlétüket.

      Igazából nincs nagy különbség a 18, 20 és 22 hónap között. Ha ennyire visszahúzódó, akkor talán a január jobb, ugyanakkor az is szempont lehet, hogy a bölcsiben mikor szoktatnak be mások, jobb olyankor menni, amikor kevés új gyerek van, mert akkor nagyobb figyelem juthat rá (januárban általában több új van).

  • Csilla

    2014. április 11. péntek

    Kedves Agi, Gabi,

    Van egy 15 honapos kislanyunk, most kezdett el igazan felallni es lepeget itt ott, szoval nyugodt baba nagyon.
    Szeretnenk kistestvert neki, de csak lombik johet szoba. Meg ugy alkalom adtan szopizgat, de mar csak foleg este.
    Kerdesem az lenne hogy ez mennyire befolyasolja a teherbeesest. Most fagyasztott embriokat kapok vissza majd. Eddig egy fagyasztott sem volt, ketszer volt friss es mindketto elsore sikeres volt.
    Elore is koszonom a valaszt.

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Sokan teherbeesnek szoptatás alatt, ez nem lehet akadály, de nyilván lombik esetén célszerű az orvosoddal is konzultálni erről.

  • Réka

    2014. április 11. péntek

    Szia Ági!
    Újra szeretném a segítséged kérni 🙂 úgy tűnik minden kéthétben van valami 🙂
    Kislányunk 1 hét múlva lesz 1 éves és az utóbbi időben raszokottt, hogy naponta párszor fekve odanyoja magát valamihez, a hasat főleg, de beleizzad annyira csinálja! Miért van ez és hogy szoktassam le róla?
    A másik kérdésem az évessel kapcsolatos: baj, hogy nem eszik egyedül kanallal, nem érdekli még? És hogy lehetne a darabosakat jobban gyakorolni? A kiflifalatokkal, dearabos babakajaval nincs gondja, de ha én fozok és csk villaval töröm össze, akkor oklendezik és ha ő harap a kiflibol nagyobbat akkor is! Nagyon le vagyunk maradva?

    Köszönöm előre is a válaszod! Szép hétvégét és Áldott Húsvétot kívánok Neked!
    Réka

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Ezt általában unalomból csinálják és mert kellemes érzés. Tereld el a figyelmét ilyenkor és majd leszokik róla.

      Teljesen normális, ha 1 évesen még nem érdekli a kanál. Egyen kézzel, esetleg próbáljátok ki a villát, azt könnyebb használni. Adj neki sok olyan ételt, amit kézzel is lehet enni, főttekből sem kötelező a főzelék, rakott zöldségeket pl. teljesen jól lehet enni kézzel-villával is 🙂

  • Pajszor

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági,
    Ismételten egy éves ikerfiaimmal kapcsolatban kérnék tanácsot. Az egyikük (az ‘elsőszülött’) rendszeresen húzza a másik haját, nem nagyon lehet őket egyedül hagyni, mert egy idő után mindig hajhúzás lesz a vége. Ha rászólunk (nem szabad), ránk néz, nézi a reakciónkat, mosolyog, és méginkább csinálja. Próbálom úgy kezelni, hogy azt mondom neki erélyesen nem szabad, majd beteszem a járókába egy időre, majd mikor kiveszem, mondom neki, hogy okos legyen, ne bántsa a testvérét. Rendszerint a nem szabadra mosolyog, ha látja hogy mérges vagyok.
    Mit tegyek? Hogyan lehetne ezt kezelni? Elmúlik ez az időszak?
    Segítséged előre is köszönöm!
    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Még csak 1 éves, ezért tovább tanulhat, mire megtanulja, hogy ne legyen másokkal agresszív, de meg fogja tanulni. Ami segíthet, ha te nem vagy agresszív. Nem kell felemelni a hangod, és a büntetés is felesleges, a példamutatás jobb: mondd neki, hogy „nem szabad, fáj”, majd utána fogd meg a kezét és simizzétek meg a tesót, kérjetek bocsánatot tőle, hogy érezze, mit kéne ilyenkor tennie (most még nem tudja magától megcsinálni, de az a lényeg, hogy érezze, mi az elvárt viselkedés)

  • Isabella

    2014. április 11. péntek

    Kedves Agi!Az elsö kerdesem az lenne,hogy baj-e ha a 4honapos kislanyom orankent masfel orankent szopizni akar?A masik,hogy mar vagy 5 hete szinte minden ejjel felebred van mikor orankent!!!Az elsö 3 honapban 12-13 orat aludt ezalatt 2-3szor ebredt fel szopizni,es mar aludt is tovabb…van mikor este nyolkor elalszik es hajnali kettöig alszik,de ez ritka eset,van olyan ejszakank hogy akar felorankent is felsir…nem tudom megnyugtatni se cumival se teaval csak cicivel…most mar hetek ota velem alszik,de igy sincs valtozas…a foginyet kenem kenöccsel mert a foga fajhat hiszen mindig a kezet ragja es mindent ami a kezebe akad,es nyaladzik sokat…mit tehetnek hogy jobban aludjon?Köszönöm valaszodat,es gratulalok a blogodhoz,fantasztikus amit csinalsz…

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Ez az ún. növekedési ugrás, amikor pár napig gyakrabban kér a baba enni, mert éhes. A gyakori ébredés hátterében is állhat ez, de emellett a többi tünet miatt a fogzás is megkezdődhetett már nála. A gél erre sokat nem ér, kb. 5 percig hat, attól nem fogja átaludni az éjszakát. Homeopátiás alkati szerekkel segíthetsz rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Kelemenné Kincses Brigitta

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam 17 hónapos lesz.Az alvással kapcsolatban szeretnék kérdezni,Először szeretném leszoktatni az éjszakai felkelésekről.Van olyan hogy óránként,de van hogy ritkábban kel fel és én csak úgy tudom visszaaltatni,hogy szopizik.Egy éjszaka kipróbáltuk,hogy apa kel fel és ő altatja vissza és sikerült,de sajnos csak egy este volt és nem járt eredménnyel,mert ahogy olvastam több este kellene.Az a baj,hogy apa éjjel is dolgozik és nappal is és így nehéz,Ezzel kapcsolatban azt szeretném kérdezni,hogy ha egymás után több napot itthon lenne és kitartóan ő kelne hozzá akkor biztos hogy sikerülne vagy gyermekfüggő?Ha ez a módszer nem válik be akkor mit tudunk még tenni,hogy kevés sírással de sikerüljön,mert tömb lakásban lakunk és a szomszédok nem biztos,hogy örülnének,hogy ha sokat sírna.Amikor este elalszik utána a helyére teszem,hogy addig is ott legyen,de amikor felkel már magamhoz szoktam venni,mert nem bírok már fent lenni míg elalszik mélyen.
    A másik kérdésem,hogy ha egyszer sikerülne erről leszoktatni,utána feltétlenül szükséges arra rászoktatni,hogy egyedül aludjon el vagy még lehet vele várni?Egyszer amikor nagyszülőknél voltunk és próbáltuk elaltatni és természetesen nehezen ment anyósom azt mondta,hogy ő nem szenvedne vele betenné a szobába elhúzza a függönyt és aludjon.Igazából az is változó,hogy alszik el apa hasán kicsit sír és alszik vagy nézik a mesét együtt és úgy vagy velem,de akkor szopizik:)
    Napközben ha éppen nincs front,nem fogzik vagy nem beteg akkor nincs vele gond vidám,minden érdekli.
    Elnézést,hogy ilyen sokat írtam csak szerettem volna ha részleteket is tudsz.Válaszodat előre is köszönöm és minden jót kívánok,Brigi

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Nem a szopizás miatt kel fel, hanem valami más miatt, a szopizás azért kell neki, mert ez nyugtatja meg. Ezen valóban segíthet, hogy pár napig apa kel fel hozzá éjszaka, de emellett a kiváltó okot is kezelném, ami valószínűleg a fogzás, mert emiatt ébred fel és eleve könnyebb lenne a helyzet, ha ritkábban kelne, mert a fájós fogacska nem ébresztené. Egyébként, ha ezt kipróbáljátok, hogy apa kel fel hozzá és sikerül, utána már magától fog visszaaludni, ha felébred.

  • Zsuzsi

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!A segítségedet szeretném kérni a következőben: a kisfiam most 16-hónapos és az utóbbi időben nagyon rosszul eszik.A születési súlya 3150g-volt most 16-hónaposan csak 9100g.Reggel és este tápszert kap etetésenként kb.150ml-t iszik meg. A reggeli tápszerezés után nem akar reggelizni(próbáltam elhagyni a reggeli tápszert, hogy megnézzem úgy milyen az étvágya, de akkor sem evett szívesebben reggelit.)Ha nehezen eszik is reggel, csak zsíros kenyeret hajlandó enni, vagy pirítós kenyeret(természetesen azt is csak kacsa, vagy libazsírral) :)Tízóraira szinte semmit nem fogad el csak egy-két harapás almát, vagy egy-két puffasztott kukoricát. Ebéd teljesen változó nála, levest szívesen eszi, de a darabosabb ételeket nem szívesen. Néhány falat után öklendezik, így természetesen nem nagyon tudom a mi ebédünket vele megetetni.Azonban azt is megfigyeltem, hogy nem minden darabos ételt utasít vissza például a töltött káposztát nagyon szívesen eszi.Alvás után uzsonnára általában gyümölcsjoghurtot kap(azt szívesen elfogyasztja). Vacsora megint kritikus, mert eddig a virslit is szívesen fogadta, de most azt sem kéri. Próbálkoztam már nagyon sok felvágottal, tejtermékkel, tojáskrémmel, tejfölös kenyérrel stb. de sajnos nem nagyon járok sikerrel. Azt azért még tudni kell, hogy tejfehérjére allergiás volt, és 15-hónaposan nőtte ki, így igazából most próbálgatjuk-ismerkedünk a tejtermékekkel. Gondolod, hogy megfelelő a súlya nem kell ez miatt aggódnom? Az étkezésekkel kapcsolatban lennének ötleteid? Egyébként nagyon vidám, mosolygós, csupa szív, állandóan ténykedő-rohanó kisfiú.Válaszodat előre is nagyon köszönöm!Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      A súlya megfelelő, nem kell aggódnod. A darabos ételeket ne te add neki, ennyi idősen már nyugodtan eheti saját maga is, villával, kanállal, kézzel (amivel sikerül :)) Vacsorára is kaphat főtt ételt, ha a hideget nem kedveli, illetve a tojással lehet még kísérletezni.

  • Joó Gyöngyi

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom 9 hónapos. Már hozzátáplálom.
    A reggelinél és az elalvásnàl szoktam tápszert adni Neki.
    Kérdéseim:
    Általában 8 körül szokott ébredni. 11 és 11.30 között van az első alvás. Az ebéd 12.30-13 között. Van, hogy kimarad a tízórai vagy csak kiflicsücsköt, bulátát rágcsál illetve 50 ml baba yoghurtot kap.
    Nem baj, hogy kimarad a tízórai, elég Neki ezek a rágcsák? Nagyobb mennyiséget kellene kapnia gyümölcsből, yoghurtból?
    Uzsonnára szoktam Neki adni baba yoghurtot. ( 100 g) Elég ez a mennyiség uzsonnára?

    Köszönöm a válaszod

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. április 13. vasárnap

      Ha ennyi mindent rágcsál, normális, ha nem akar már tízóraizni. Egyébként ennyi, amennyit most eszik, elég tízóraira.

  • Adrienn

    2014. április 11. péntek

    Kedves Ági!
    Másfél éves kislányomnál –aki egyébként elég barátkozó, jó természetű kislány- újabban a következő szokás alakult ki. Bántja a babáit, ütögeti őket –közben figyel engem, hogy reagálok-, volt, amelyikre rálépett, néha ránk is csap. Ilyet senkitől sem látott a családban, bölcsibe sem jár még. A kérdésem az, hogy ez mennyire jellemző ebben a korban? Mit tanácsolsz, hogyan kezeljem? Igazából rászólok és megkérem, hogy ne bántsa a babáit meg persze minket se, de nem kiabálok vele, csak elmagyarázom szépen.
    Köszönöm válaszod! Adrienn

    • Vida Ágnes

      2014. április 11. péntek

      Ez abszolút jellemző ebben a korban. Az indulatait még nem tudja kezelni a kicsi, ha csalódott, dühös, rögtön csap, mar vagy harap. Közben te is tanítgatod neki, hogyan bánjon az emberekkel, ezt is teszteli, vajon, ha a babát bántja, mit szólsz hozzá. Ha türelmesen tanítgatod neki, megtanulja majd, hogy nem szabad másokat bántani.

  • Kacita

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági,

    Benjamin két hét múlva fogja az első évet betölteni.
    A kérdésem a következő lenne:
    Hogyan tudom Őt jól fejleszteni, mi az a napi „kötelező” idő illetve mennyi az a napi foglalkozási idő amikor tudatosan fejlesszem és hogyan, miket csináljunk? Kezdő anyukaként sokszor olyan tanácstalan vagyok. A környezetem szerint lehet látni a Benin hogy foglalkozom vele, néha még is úgy érzem nem elég az neki amit és amennyit teszek.
    Szoktam neki énekelni, kukucsosat játszunk, mindent mondok neki mit fogunk csinálni stb., szereti a mese- mondokás könyveket, többször megfigyeltem hogy a játékai közül sokszor a könyvecskéi az elsők amiket felkeres és azokat forgatja, nézegeti és mesél a maga módján. 🙂
    Már szépen áll és kedvére kúszik mászik,kapaszkodva próbál lépkedni, de még a járás önállóan nem megy. Van egy „sétáló komja” amit elkezdtem hanyagolni, hogy erősödjön a lába és az önálló stabilitása.
    Még rengeteg dolog lenne amiről jó lenne beszélni. De most hiretelen ezt tartom a legfontosabbnak.
    Nagyon köszönöm hogy a korábbiakban már a segítségünkre voltál.

    Köszönettel

    Kacita és Benjamin

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Nem kell napi kötelező gyakorlás. Egyszerűen csak legyetek együtt. Menjetek sokat szabad levegőre, mozogjon sokat, mert ebben a korban ez fejleszti leginkább. Olvass neki mesét, nézegessetek könyveket, beszélgess vele! Énekelj neki és mondókázzatok! Lassan elkezdhettek gyurmázni (só-liszt gyurma a legjobb, mert ebben a korban előfordul még, hogy megeszik a gyurmát), rajzolgatni is. Gyűjtsetek falevelet, köveket, gesztenyét! Utánozzatok állatokat (a hangot és a mimikát is) ebben a korban ez fejleszti legjobban a beszédhez szükséges utánzási készséget!

  • Kinga

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Még egy utolsó kérdésem lenne a másfél éves kisfiammal kapcsolatban mégpedig az alvásról. 3 hete délben kérte, hogy tegyem be a kiságyba és egyedül elaludt. Egy pár napig így is aludt el, de aztán egyre többször sírt, vagy jelezte, hogy ne hagyjam ott, vegyem ki. Így kivettem és meséltem neki, ahogy azelőtt. Normális ez, vagy elrontom azzal, hogy z önálló alvás után ismét altatom?

    Köszönettel:
    Kinga

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Semmi gond nincs ezzel. A legtöbb kisgyereknek kell egy kis segítség az ellazuláshoz alvás előtt. A mese erre tökéletes.

  • Nóra

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!
    21 hónapos kislányom szokott maszturbálni. Nem gyakran, leginkább alvás előtt vagy után láttam, nemrég ébren a lábamon „mocorgott” félreérthetetlen módon. Mennyire kell aggódnom ilyen pici korban emiatt?

    Köszönöm megtisztelő válaszod!
    Üdvözlettel: Nóra

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Ne aggódj emiatt. Bár furcsa jelenség ez, de valójában csak arról van szó, hogy a kicsinek kellemes érzést okoz, ha piszkálja a nemi szervét, mert sok idegvégződés van ott. Általában ellazulásként vagy stresszoldáskor csinálják. Ilyenkor tereld el a figyelmét, ajánlj fel más módszereket az elalváshoz (pl. plüssállat, dédelgetés stb.), de nem szabad rászólni miatta. Idővel kinövi majd.

  • Éva

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági! Eddig is rengeteget segítettél nekem, de most minden eddiginél nagyobb szükségem van Rád! 🙂 Kifogott rajtam a 26 hónapos kisfiam… 🙂 Dackorszak… Az elejétől kezdve nagyon jól kezeltem, sok írásodat elolvastam, nagyon együttműködő volt velem, egy szóra jött, ha mondjuk játszótérről jöttünk haza. (Egyébként kötődően nevelem, most is cicizik, együtt alszunk.) Másfél évesen kicsit erősödött a dackorszak, de aztán beiratkoztam a Békés Dackorszak Tréningedre, és rengeteget tanultam belőle. Az ott elhangzottakat azonnal alkalmazni kezdtem, még határozottabban, türelmesebben igyekeztem vele bánni, a sok ingert beszüntettük, minőségi időt minden nap (többször is) megadtam neki. De aztán egyik napról a másikra (szinte) minden „elromlott”. Szinte ahogy a második évét betöltötte. Reggeltől estig ellenkezik velem. Nem jön pelenkázni, nem jön öltözni. Nem jön cipőt húzni, hogy a játszótérre menjünk. Nem jön reggelizni, stb… Eleinte alkalmaztam a lépcső módszert, mert ezelőtt mindig jól működött, és néhány alkalom után már nem kellett, mert jött magától. (Gondolom tudta, hogy úgyis úgy lesz, ahogy mondom). De most hetek óta alkalmazom, és mégis mindig ellenkezéssel kezdődik minden. Aztán odajön, de minden úgy kezdődik: nem jövök, nem akarok anya. Most bevezettem, hogy hagyom önállóbban: felöltözhet, állva cserélünk pelust a vécében, utána rá is ül, (visszatartani még nem tudja, így csak annyit pisil, ami még jön… 🙂 ) Szóval hagyom önállóban ezeket, és bevontam, mondjuk a terítésbe reggel, délben, este. Valamelyest javult a helyzet, de még mindig szinte egész nap ez van. Néhányszor már elfogyott a türelmem, kiabáltam vele… Aztán bocsánatot kértem, elmondtam, miért (mert anya nem tudta visszatartani a kiabálást, pedig nem szabad…) Mit ronrottam el? Azt írtad, 2 éves kor után már nem az akarat próbálgatása miatt mondanak nemet, hanem konkrét, bonyolult oka van.
    Amit én sejtek: jönnek a hátsó rágófogai, hónapok óta kínlódik, éjjel sokat forgolódik, nyöszörög. (Nurofennel alszik.) Emiatt kialvatlan, délután nagyot alszik, ezért este kicsit jobb a helyzet. Az is tény, hogy az utóbbi hetekben megszaporodtak a teendőim, sokat volt mással. Lehet emiatt is? De az is biztos, hogy rendkívül érzékeny (hiperérzékeny kisfiú, és én is…) és mindent magába szív, folyékonyan, összetett mondatokban beszél. Lehet, hogy kicsit túl sok neki még mindig az inger, a program? Az is baj szerintem, hogy túl „tagolt” a napunk. Emeletes házban lakunk, így ébredés után nekiáll fent a szobájában játszani, amíg én elkészülök, beágyazok, stb. 15 perc után: – gyere, menjünk le.. – Nem jövök… Aztán lent terítünk, de meglát valamit, nekiáll játszani.. Gyere reggelizni. – Nem jövök. Aztán reggeli után, amíg elpakolok, előkészítem az ebédet, játszik 15 percet, aztán gyere, kimegyünk az udvarra. – nem jövök. Aztán 1 óra múlva, gyere bemegyünk, mert anyának főznie kell… Szóval ez is baj lehet? Hogy lehetne ezt másképp csinálni? Férjem elfoglalt, este ritkán tudok főzni, de muszáj, mert tejallergiás a kisfiam. Mit próbáljak meg? Hogyan kezeljem az ellenkezést? Lépcső módszerrel? Vagy hagyjam rá? Azt is próbáltam, akkor is odajön. Nem akarok pelust cserélni… Jó, akkor anya elmegy fogat mosni… Mégis jövök anya.) A lépcső módszerrel az a bajom, hogy mindig erőszak a vége… Oda kell mennem, elkapnom, és lefognom a pelenkacseréhez, öltözködéshez. Ezért próbáltam meg azt, hogy ráhagyom, és otthagyom. És akkor jön. Talán még annyit, hogy anyósomék, akiknél mostanában sokat volt, gyönyörűen erősítik a kis néró hisztiket… Ha elkezd valamiért sírni, akkor – Na jó, gyere, odaadom. Válogathat is: nem, most a papával megyek kezet mosni. Papa elindul, nem mégis a mamával, mama ugrik. Itthon is próbálja ezt, de én nem hagyom. Megkérdezem, és amit először választ, az lesz. De akkor hiszti van. Bocsánat, hogy ilyen hosszú, de gondoltam, ez bonyolult dolog, és leírtam mindent, amire én gondolok okként. Hátha tudsz így is segíteni. De az is segítség, ha leírod, hogyan kezeljem. (Bár a legjobb lenne rájönni, mi az oka az állandó ellenkezésnek.

    Nagyon köszönöm a választ!

    Éva

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Semmit nem rontottál el: tökéletesen csinálsz mindent. Ő sem ellenkezik igazán, hiszen, mint írod, ha a lépcső módszert alkalmazod, utána lehet rá hatni. Tehát nem komoly ellenkezés ez, inkább csak próbálkozás. Itt kell határozottnak, de nem erőszakosnak lenni. A „jó, akkor anya addig elmegy fogat mosni”-típusú reakciók jók ennek a kezelésére, mert így a gyerek rájön, hogy vannak dolgok, amikre nincs hatással.

  • Aniko

    2014. március 31. hétfő

    Szia Kedves Ági!
    Az én kisfiam 2,5hónapos (36hétre született 2,59kggal). Nekem volna több kérdésem is. Az egyik az, hogy többnyire cicire kel és általában cicire alszik el. Sz utóbbi föleg este. És addig sír amíg nem kap. Most már 5,12 kg. Szóval majdnem megduplázta a születêsi súlyát. Az a kérdésem, hogy nem eszik sokat és így hogyan tudjuk betartani a napirendet. A másik kérdésem pedig föleg délutánonként sír a cicin valamint rugdos a lábaival ès felfelé néz. Ez a bal cucin fordul elö többnyire. Ezt mire véljem? Válaszodat nagyon köszönöm! Nagyon jó a blogod ;)!

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Korababáknál természetes, hogy jó étkűek, gyakrabban esznek és ha ez sikeres, akkor nagyon jól híznak. Ne aggódj emiatt, szépen behozta a lemaradását 🙂 Szoptasd nyugodtan igény szerint, hadd aludjon el cicin este (ezt egyébként is minden baba így igényli, nincs vele semmi gond).
      Előfordulhat, hogy abból a ciciből délután már nehezebben jön a tej (estére mindenkinek kevesebb a teje), ezért jobban meg kell dolgoznia vele. Nem kell ezzel foglalkozni, hagyd rajta szopizni, ez a tejtermelést is segíti és ő is megtanul ügyesebben szopizni majd.

  • Andi

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék a kisfiam 6 hónapos és körülbelül 2 hete csinálja, hogy rázogatja a fejét, mintha azt mondaná nem. Valamikor evés közben és valamikor csak úgy mikor fekszik és ilyenkor van amikor annyira belelendül a fej rázogatásba, hogy bealszik. Ez normális vagy forduljunk szakemberhez?
    Másik kérdésem szintén kettő hete forgolódik hasról jobbra és balra, de ha hasra teszem pár másodperc múlva hátra fordul. Mivel ösztönözzem, hogy többet feküdjön hason?
    Köszönöm előre is a tanácsodat

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Valószínűleg ezzel a fejrázogatással nyugtatja magát. Nem kell aggódnod miatta.
      Ez természetes jelenség az átfordulás időszakában, hogy mindig azonnal átfordul. Amikor hason fekszik, feküdj le mellé és szórakoztasd, hogy ne forduljon át, de ha ezt nem teszed, vagy nem sikerül, akkor sem kell aggódnod, idővel elmúlik az újdonság varázsa és leszokik majd róla 🙂

  • Adrienn

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!
    3-án lesz 7 hónapos a kisfiam, vele kapcsolatban van kérdésem, több témában.

    – hozzátáplálás
    5 hónaposan kezdtük, kóstolással. Addig kizárólag szoptattam. Azonnal szeretett enni, eddig 2 étkezést (tízórait és uzsonnaát) váltottunk ki. Egy alkalommal megeszik 180-200 ml-t. Tejem annyi van, amennyire szüksége van, illetve este kap 90 ml tápszert. Mennyi vizet kellene meginnia egy nap? A következő étkezés az ebéd legyen, amit kiváltunk? Mikor? Még mindig naponta 5ször szoptatok (hajnal, reggeli, ebéd, vacsora, altatás), nem sok?

    – napirend
    Naponta kétszer alszik, kb 10től és kb 3tól 1.5 órát (van hogy 2, van hogy 1…). Azt írtad, hogy nem az étkezések ideje hanem a dolgok sorrendje fontos. Most így néz ki a napirend: fél8 ébredés, reggeli szoptatás/ fél10 tízórai gyümölcs gabonával/fél11-12 alvás/ fél1 ebéd szoptatás/ fél3 főzelék uzsonna/ 3-fél5 alvás/fél5-5 szoptatás/ 7 tápszer/ fél8 fürdi és szoptatással alvás/ 4 körül szopizik és alszik reggelig. Ez jó így? Nem csúsznak nagyon egybe az etetések? Ha pl hosszabb egy alvás és elcsúszunk, mi a jobb: várni az időpontig amikor enni szokott vagy megetetni ébredés után, mert „az jön”? (a sorrendiség miatt kérdem)

    – fogzás, mozgásfejlődés
    Az első foga kibújt a múlt héten, de jól alszik, bár kap Chamomillát. 3 hete kezdett mászni és egy hete feláll, most mindenhol azt gyakorolja. Nagyon anyás lett, szinte arrébb sem mehetek. Ez már a szeparációs szorongás, vagy sok ez így neki egyszerre? Folyton rajtam csüng, szivesen cicizne óránként is…
    Most hogy már ennyit mocorog, milyen játékokkal tudnám lekötni?

    Köszönöm a választ és a sok-sok segítséget, amit közvetlenül és közvetetten kaptam 🙂

    Üdvözlettel,
    A

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Igen, az ebéd lehet a következő, amit kihagytok. Akkor lehet egy szopit elhagyni, ha egy teljes adag (legalább 200 gramm) kanalas ételt megeszik már a kicsi ilyenkor és nem kéri utána a cicit. A napi 5 szoptatás ebben a korban teljesen jó, inni csak annyit kell, amennyit elfogad, ez általában 1-2 korty szokott lenni, hiszen az étkezése nagy része még folyékony.

      A napirendje tökéletes, nem kell rajta változtatni.

      Igen, ez már a szeparációs szorongás lehet. A játékok közül már lehet próbálgatni a kisautókat, a labdát, mert ezek mozgásra ösztönöznek.

  • Laura

    2014. március 31. hétfő

    Szia ! ne haragudj hogy ismeretlenül írok,csak lenne néhány kérdésem, tudnál segíteni ? Első babás anyuka vagyok, kisfiam 6 hónapos,anyatejes baba , megkezdtük a héten a hozzátáplálást. Ezzel kapcsolatban kérdeznék almalével, majd pürével kezdtem , hány napig adjam neki ezt az ízt, milyen reakcióra figyeljek, és kiváltani szeretnék lassan majd ,cici előtt adjak neki dél körül pl ? lehet 3szor adni neki reggel,délben és este cici előtt almát? utána milyen gyümiket, zöldeket javasolsz? főzelék,bébiételek mikortól vezethetem be? amit tudok itthon csinálom meg neki, szeretném. Elég sűrűn kéri a cicit, mondta a doki nő hogy ne adjak neki más fél óránként,mert az nem jó. amúgy szép súlya van 8200 gramm,és 68 cm. szerinted is 3-4 óránként etessem? éjjel ált.ban 3-4 óránként kel 2szer. az a baj hogy 2 óránként alszik nappal,fél órákat és cicin szokta meg az elalvást, ami nem jó ugye? és akkor 2 óránként eszik vmennyit mindig mielőtt elalszik, az sűrű nem? próbáljam meg nem cicin altatni, anyósom főleg ha átjön akkor nem tudja elaltatni sír neki, mert csak cicin alszik el. úgy tudok elmenni itthonról elaltatom és vigyáz rá addig. egy új ízt első nap hány kiskanállal kapjon hány napig? Milyen játékokat, háztartási eszközöket adjak a kezébe egy 6 hónapos kisfiúnak? Nagyon kis értelmes, fejlett baba ! Köszi szépen!

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Az új ízeket 3 napig lehet adni délelőtt vagy dél körül, hogy ha allergiás reakciót váltana ki, ne éjszaka jöjjön ki. Első nap 1-2 kiskanállal, második nap 3-4 kiskanállal, a harmadik nap ízlés szerint. Ha nem okozott problémát, akkor a 3. nap után adhatod már a teljes adagot, illetve amennyit elfogad. Ha gondot okoz, akkor az általában hasfájás, kakilási nehézség vagy kiütés szokott lenni, ilyenkor abba kell hagyni az adott ételt néhány hétre. A hozzátáplálás menetéről és a koronként adható gyümölcsökről itt olvashatsz: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat
      Ha sűrűn kéri a cicit, add neki nyugodtan és nem gond, ha cicin alszik el, mint ahogyan az is normális fél évesen, ha 3-4 óránként éhezik meg éjszaka. Ahogy a baba nő, a tápanyagigénye is nő, mivel ő jó nagy baba, ezért több táplálékra van szüksége, hogy jóllakjon.
      Fakanalat, lábost, kanalat és más nem éles, nem túl apró, nem szúrós eszközöket már kaphat ennyi idősen a kezébe.

  • Fiam-Szűcs Katalin

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági

    Kisfiam 6 hónapos múlt egy kis örökmozgó mosolygombóc.

    Két dologban kérdeznék

    1. az utóbbi időben elkezdet nagyon korán kelni. 4 és 5 között ilyenkor próbálom kivárni a megfelelő pillanatot, hogy mikor megyek oda hozzá majd cumi a szájba kicsi sisegés és vissza az ágyba ez hol sikerül, hol nem, hol nyerek vele még 30-45 percet hol nem 🙂 Volt olyan is, hogy 1 órán keresztül letesz felvesz módszerét gyakoroltuk majd aludt másfél órát,. az biztos, hogy nem éhes a cici nem kell neki. azt is gondolom , hogy lehet ennyire van szüksége, mert mostanában kezdett beállni arra, hogy fél9or letesszük aludni és meg se nyikkan egészen 4 és 5 kőzöttig.

    2. A napközbeni alvásokra jellemző mostanában, hogy sokszor nehezen alszik el és gyakran sírva ébred leginkább délután, alszik 45-60 percet és sírás. Ilyenkor is van, hogy vissza tudom altatni, mert, látszik rajta, hogy még fáradt, de ez nem mindig sikerül. Kint a levegőn simán alszik 2 órát délután, bent nehezebben így váltogatni szoktam.

    Gondolom, vagyis bízom benne, hogy ez egy átmeneti állapot, mivel elég sok minden történt velünk az elmúlt pár hétben és van, hogy azt érzem rajta, hogy csak az én közelségemre van szüksége. Mindezektől függetlenül nagyon kiegyensúlyozott és vidám.

    Fogzás alul 2 kijött és az óta is nyáladzik, rág, tömi a szájába a dolgokat.
    Mozgás- hátról hasra kezdett fordulni, fog, nyúl, mindent meg akar vizsgálni, szájba venni egy pillanatra sem lankad a figyelme.
    Betegség- megfázás majd kötőhártya gyulladás. Ilyenkor volt, hogy csak a karomba aludt el nagyon el volt anyátlanodva.
    Hozzátáplálás- már elkezdtük, de amikor beteg volt csak az anyatejet fogadta el.

    Szeretnénk átköltöztetni a saját szobájába, de még vártunk vele, mert tényleg intenzív napjaink voltak. Mikor érdemes megtennünk?

    Előre is köszönöm a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      1. Ez az óraátállítás miatt van, mert ilyenkor már világosabb van reggel, ezért a kicsik is korábban ébrednek, most hogy átállítottuk az órát, tehát este is később kerül ágyba, ez megoldódik majd.

      2. A sírva ébredés oka lehet a fogzás, mivel az alsó metszők után általában a felső 4 kezd el bújni, de a korábbi betegségek is okozhatják. Mivel éjszaka már megbízhatóan jól alszik, lassan átköltözhet a saját szobába.

  • Kinga

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Másfél éves kisfiam alapvetően szófogadó gyerek, de mostanság úgy érzem, hogy nagyon feszegeti a határokat, és amit azelőtt tudomásul vett, hogy nem szabad, most még azért is csinálja. Esetleg tudnál javasolni valami „büntetést” amivel határozottan meg lehet szabni a határokat?
    Illetve az evéssel kapcsolatban már egyszer kérdeztem, hogy nem akar egyedül enni. Nem arról van szó, hogy nem tud, mert egy két falatot eszik, de aztán félretolja a tányért és mesekönyvet, vagy „újságot” követel még akkor is ha éhes. Csak akkor hajlandó enni, ha könyv van előtte. Nyilván megvan ennek az előnye is, mert a korához képest gyönyörűen beszél, már minden szót ismétel és tőmondatokat is próbál mondani csak kicsit tartok tőle, hogy mégsem jó ez így, mert pl az oviban, bölcsiben nem fognak neki mesét olvasni evés közben. 🙁
    Üdv:
    Kinga

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Nem büntetéssel kell megszabni a határokat, hanem viselkedéssel. Meg kell mondani, hogy ami nem, az nem és következetesen tartani kell magad hozzá, akkor is, ha hiszti van. A büntetést ebben a korban egyébként fel sem tudja fogni igazán a gyerek, mert még nem érti az ok-okozati összefüggéseket.
      Ne aggódj, az oviban eszik majd mese nélkül is 🙂 Ott szórakoztatja majd a társaság és azt is tudni fogja, hogy az óvónéniket nem irányíthatja. Azt viszont tudja, hogy anya idővel mindig beadja a derekát 🙂 Igazából, ha nem zavar ez a szokás, meg is maradhat. Ha zavar, akkor viszont következetesen elveszed előle a tányért, ha befejezte és nincs mese. Igen, emiatt egy evésnél éhes marad. De a következőnél már elég éhes lesz majd.

  • Vassné Nagy Ildikó

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ágnes!
    21 hónapos ikerfiaim vannak. Az önálló kanállal evéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Igazából sehogy sem állunk ezzel kapcsolatban, legtöbbször meg sem fogják a kanakat, ha igen akkor meg csak kettőt beletunkolnak a tányérba és ennyi. Van valami ötleted, mert már nagyon nagyon jól jönne, ha önállóan ennének.
    Köszönettel
    Ildi

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Ne erőltesd a kanalat! Kapjanak sok olyan ételt, amit önállóan kézzel felcsipegetve vagy villával lehet enni, azzal sokkal könnyebb elkezdeni, nagyobb a sikerélmény, aztán majd megjön a kedvük a kanálhoz is. Pennetészta zöldséges szósszal, kenyérkockák, sajtkocka, zöldségek, gyümölcsök felkockázva, felfújtak zöldségből felkockázva stb. ezeket mind lehet kézzel-villával enni 🙂

  • Boróka

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Több témában is kérnék tanácsot a 8,5 hónapos kisfiammal kapcsolatban:

    1.Alvás: még sose aludta át az éjszakát.Csecsemőként borzasztó aluszékony volt.Éhségre sem kelt fel ezért éjjel nappal max. 4 óránként ébreszteni kellett.Aztán ahogy kitolódtak az ébrenléti szakaszok ez megoldódott.Az éjszaki ébredések is elég változatosak lettek.Fokozatosan csökkent a nappali alvással az éjszakai is.A mozgásfejlődéssel együtt pedig a visszaalvás esélye.Eleinte „kukacolásból” koppant az ágyrácsnak, 6 hónapos kora óta mászik és felkapaszkodik, azóta ahogy egy kicsit is éberebb fázisba ér föláll az ágyban és sìr.Nappal 20-40 percet alszik, ami nem is lenne baj, de mindig sìrva és álmosan ébred.Nyügös szinte egész nap.Éjszaka pedig óránkét állva ordìt fel. Ilyenkor próbáltam simán vissza fektetni, de csak akkor nyugszik meg ha kiveszem.A kezemben is dobálja magát, ahogy lenyugszik mindig visszateszem, de nem mindig sikerül elsőre. Amint megérzi, hogy távolodom újra felsìr, pedig már jó ideje nem karban alszik el. Kipróbáltuk, hogy mellettünk alszik, ilyenkor is max.1,5 órát aludt és aztán forgolódott, mászott mindenfele sìrva.Napközbeni ébredéseknél is megpróbálom visszaaltani,ha sikerül is letenni már nem tudom mert kipattan a szeme.3 napja ezért inkább hagyom had aludjon rajtam, hátha így sikerül kialudnia magát. Mostanság nem hajlandó visszaaludni ha a férjem veszi fel. Minden ébredésnél én mentem hozzá, eleinte azért, mert enni kapott most meg már azért mert órákig képes sìrni könnyekkel ami nála csak akkor jelentkezi, ha tényleg nagy baja van.
    Nem hinném hogy a foga miatt nem tud visszaaludni.Ugyan még csak a 2 alsó fogacska bújt ki, de alvás szempontjából az volt a legjobb időszak, mert inkább átaludta a fájdalmat, minthogy ébren tűrnie kelljen.
    Napirendünk is van: minden ébredés után fél órával evés, ebéd után séta, vagy megyünk valahova.Este vacsora utána fürdés, estimese és alvás.A vacsora- fűrdés időpontja fix. a többi mind változik a reggeli ébredés és nappali alvás függvényében.

    2. Evés: 6 hónaposan kezdük el a hozzátáplálást.Eleinte mindent jól fogadott, mindenre nyitotta a száját, ugyan 8-10 kanál után elfogadott az új ételekből is. Fokozatosan elkezdtem neki minden étkezés előtt egy keveset adni.Szépen lassan 1-1 étkezésnél már megevett a korának megfelelő adagot. Aztán múlthéten elkezdet 3-10 kanál után ordítani.Becsukta a száját.Aztán volt, hogy a következő étkezésnél meg pont azt fogadta el amit előzőleg nem és amit épp adni akartam azt elutasította. Most ott tartunk, hogy kb. 100-120 grammokat eszik, de még mindig van, hogy 3 kanál után meg kell kínálnom másból és így vegyesen hajlandó enni. Főleg akkor elutasìtó, ha már nagyon éhes. Ekkora mennyiség mellett nem merek kiváltani egy étkezést sem.

    3.Viselkedés: kb. 3 hónapos kora óta teljesen jól elvan egyedül. Amióta tud, jön-megy egész nap. Felfedezi az egész lakást. Próbálok vele játszani, de nem igazán ül meg egyhelyben kb.3 perc után megindul. A mesélés meg a mondókázás amivel le tudom kötni egy darabig.  A nevére nem hallgat, ha felveszem és beszélek hozzá nem veszi fel a szemkontaktust. Akkor szokott csak a hangomra felfigyelni, ha a másik szobából szólok hozzá.

    Üdvözlettel:Boróka

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      1. Mivel napközben is gyakran ébred és nyűgös, ezért a fogzás állhat a háttérben. Meg kell keresni a homeopátiás alkati szerét, és azt adni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

      2. Ha nincs megfázva, nem piros a torka és nincs szájpenész, akkor ezt is a fogzás okozhatja, mert a felső 4 metszőfog szinte egyszerre jön és emiatt érzékenyebb az íny. Egyelőre csak egy étkezésnél kínáld, ne mindegyiknél! Ha ott megeszik már legalább 200 grammot és nem keresi a cicit, akkor hagyd el utána a szopit. És csak ezután kezdd el másik étkezésnél is adni. Lehet, hogy ez az alvásra is jó hatással lesz majd, mert ha minden étkezésnél eteted és az étel pocakfájást okoz, akkor az az alvásra is rossz hatással van.

      3. Ez normális jelenség, élénk, mozgékony gyerek, egyelőre a jövés-menés érdekli leginkább, a többi nem. Ha a másik szobából odafigyel a hangodra, akkor a hallásával nincs gond, szimplán csak minden más jobban érdekli, mint a beszélgetés. Úgy látszik, ő nem a szavak, hanem a tettek embere lesz 🙂

  • Kinga

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Másfél éves kisfiam amióta jönnek a szemfogai rendszeresen harap. Már milliószor elmondtuk neki türelmesen és szépen, hogy nagyon fáj és ezt nem szabad, de továbbra is csinálja. Az elején azt hittem, hogy majd kinövi, de lassan egy hónapja tart és elég tanácstalanok vagyunk, mert már amikor közeledik, bújik félek, hogy na most fog újra megharapni. 🙁 Van esetleg valami jó tanácsod?
    Üdvözlettel:
    Kinga

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Sajnos ilyen gyakran előfordul, a kicsi nem is tudja, mennyire fáj, és a felemás reakciók miatt nem érzi, mekkora gondot okoz ezzel. Egyrészt próbáld meg megelőzni, figyeld ki, mikor fordul elő és olyankor ne vedd fel, vagy tedd le stb. Valamint, ha megtörtént, akkor nem magyarázz neki, hanem szólj rá határozottan, rövid szavakkal: „Nem szabad, fáj!” és ne csak beszélj, hanem cselekedj is: tedd le, lépj hátrébb tőle, hogy érezze a szavaid súlyát.

  • Kriszti

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Segítettél már nekem a válaszaiddal, most is a segítségedre lenne szükségem!

    1. kérdésem.
    Múlt hétfőn elkezdtem a hozzátáplálást (kislányom születése óta tápszeres sajnos, most 4 és fél hónapos). Jelenleg így eszik: 6.15-kor 130 ml tápszer, 10.15-kor 100 ml almapép( ez nem tudom hány gramm lehet), ami után már nem kér tápszert, 14-kor 165 ml tápszer, 18-kor 150 ml tápszer és 21 körül 165 ml tápszer, de van amikor csak 120 ml, mert bealszik evés közben.
    Jó ez így, elég ez a mennyiség neki vagy változtassak valamin?
    Hogyan folytassam tovább a hozzátáplálást és mikor mit váltsak ki, milyen sorrendben?

    2. kérdésem

    4 és fél hónapos kislányunknál 3-4 napja éjjelente és hajnalban/reggel riaszt a légzésfigyelőnk,egy éjjel akár 3-szor is, ilyenkor egyet csipog és ez után halljuk a bébiőrben, hogy a kislányunk egy nagy levegőt vesz.
    Meg is néztük, ilyenkor tényleg nem vesz levegőt, tehát nem véletlen riasztás. Napközbeni alvásánál eddig nincs ilyen probléma. Nagyon félünk, én szinte rettegek már az éjszakáktól.
    Miért van ez? Normális állapot ez ebben a korban vagy keressünk fel orvost ez ügyben?
    Napközben jókedvű, hangosan gügyörészik és kacag, nem vettem észre, hogy gond lenne a légzésével.

    Válaszaidat előre is köszönöm!

    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      1. Még nagyon kicsi a hozzátápláláshoz, ebben a korban az emésztőrendszerben még nincsenek meg azok az enzimek, amik révén a kicsi képes lenne megemészteni az anyatejtől/tápszertől eltérő ételeket. Ennek hiányában a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen a szervezetben és emésztési problémákat okoznak. Ezek az enzimek 17-24 hetes kor körül jelennek meg valamikor, ezért szokták javasolni, hogy 6 hónapos korig ne kezdjük el a hozzátáplálást. De mivel te már elkezdted, ezért lehetőség szerint ne adj most se többet, se mást. Egy étkezésnél a néhány kanál alma tökéletesen elég, aztán majd 5 hónapos kor után kezdd el adni neki a 6 hónapos korban adható ízeket, erről itt találhatsz többet: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat

      2. Ez lehet a légzésfigyelő problémája is, de a legjobb, ha ilyenkor orvoshoz fordultok, ő megnézi és remélhetőleg megnyugtat, hogy nincs semmi baja, csak a gép túl érzékeny 🙂

  • Éva

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági,

    9 hetes a kislányom (35+5 napra született, de méretei alapján nem volt koraszülött) a napirend kialakításával és a napközbeni alvással kapcsolatban lenne kérdésem.
    Az éjszakákra nem lehet panaszunk, este 7-8 között altatjuk és általában 1x vagy 2x ébred éjszaka. Az altatás változó hosszúságú van úgy,hogy gyorsan elalszik,de van hogy 1,5 órát kell altatni,a saját ágyában alszik. Voltunk hasi UH-n ahol,refluxot állapítottak meg nála,de szerencsére a súlya gyarapodik így a gyerekorvos szerint nem kell aggódnunk miatta. Sokszor feszeng, nyögdös alvás közben. Álmában sokszor fel is szokott sírni.
    Az evés-játék-alvás menetrend nálunk nem nagyon jellemző. Van,hogy elnézelődik szopi után, mosolyog már gőgicsél is. De van olyan, hogy evés után egyből bealszik, ilyenkor inkább visszateszem aludni. Ha fent van próbálom lekötni,de csak rövid ideig van el hanyatt és elég hamar elkezd sírni ilyenkor megpróbálom szórakoztatni. Vannak napok amikor azt látom rajta,hogy csak aludni akar főleg a nap első felében.
    A kora esti késő délutáni órák a legrosszabbak, mert nagyon sokat sír és ilyenkor már megnyugtatni is nehéz. Sokszor ringatom,hogy kicsit kevesebbet sírjon.
    Ha sétálni megyünk általában bealszik a babakocsiban. Ha nem sír fel séta után akkor nem veszem ki a kocsiból és hagyom benne aludni. Van, hogy 2-3 órát is elalszik még, de olyan is volt, hogy felébredt és sikerült leraknom az ágyába aludni. Enni 3 óránként eszik(szoptatom,6-7 naponta)de olykor több idő is eltelik két etetés között. Van hogy egy órával az evés után még jön büfi is.
    Nappal nagyon változóak az alvások hosszúsága,van hogy egy órát de van úgy hogy 3 órát is képes egyhuzamban aludni. Néha egyszerűen nem tud elaludni,ölben vagy a vállalom próbálom elaltatni (ringatom),de ha beteszem a kiságyba felébred és sír.
    Mennyire baj ha például napközben a hintában vagy éppen ahol van (ágyon,mózeskosárban)alszik el a gyerek?A cumit mennyire lehet használni altatási, nyugtatási célból (félek attól hogy teljesen rászokik)?Ennyi idősen mennyit kell ahhoz aludnia hogy kipihenje magát?
    Szeretnék valamilyen napirendet kialakítani,de így hogy nem látom,hogy „játszana” és hogy az alvás is kiszámíthatatlan ezt nem tudom megtenni. Mennyire várható el a napirend egy 9 hetes gyerektől és mennyi idős kortól kell elkezdeni bevezetni a napirendet?

    Köszönettel:
    Éva

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Nem baj, ha néha még játék közben alszik el, ez ebben a korban gyakori.
      Alváshoz nyugodtan adhatsz neki cumit, ha játékhoz nem kapja meg, akkor később magától le fog szokni róla.
      A baba alvásigényéről itt olvashatsz bővebben: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/a-baba-alvasigenye
      6 hetes kortól már szokott látszani valamiféle napirend a kicsiknél. Ez persze gyakran változik, de azért van valamiféle mintázata. Mivel ő korababa volt, ezért a korrigált kora szerint még csak 5 hetes, tehát belefér, hogy 1-1 alvás hosszabb legyen, mások pedig rövidebbek, viszont ha 3 óránként kér enni, az már napirend. Sokat ront ezen, ha hagyod hosszan aludni a babakocsiban, mert attól teljesen felborul a kialakulóban levő ritmus, ezért nem tud kialakulni a napirend. Éppen ezért neked is támogatnod kell a napirend kialakulását azzal, hogy pl. minden nap ugyanakkor viszed el sétálni és akkor ugyanakkor lesz egy nagy alvás, de nem hagyod összesen 3 óránál hosszabban aludni.

  • Judit

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Kér kérdésem lenne:

    1. Kisfiam mostanra már csak hajnalban ha megébred, kér szopit, illetve este vacsi után, fürdés előtt. Ha éjjel kel (2-3 naponta), akkor 11-1 között általában szintén evés miatt szopizik. Az apjával is jól kijönnek, ő altatja, sokszor fürdenek és vannak napközben akár órákig együtt, míg én esetleges dolgomat intézem. Ezt azért írom, mert kérdésem az lenne, hogy ha egy hónap múlva, illetve a nyár folyamán még 3 alkalommal esküvőn kellene részt vennem fotósként, akkor hogy tudjuk megoldani ezeket az alkalmakat? Fejni nem nagyon tudok már, hónapokkal ezelőtt is alig jött tejem, és azt gondolom az éjszakait kivéve már inkább komfort a szoptatás, mint ital, étel hiánya, hiszen eszik rendesen, megkinálom vizzel, iszik is, és ha kér, ezek után is kér szopit. Elválasztani e néhány alkalom miatt nem akarom, és persze a pakliban benne van, hogy ő teszi majd meg, de erre nem merek alapozni. Kínálja a férjem tejitallal? (nem cumizik, már pohárból iszik) Vagy anélkül is lenyugszik majd?? Azért vagyok szkeptikus, mert anyósoméknál pár napja nem bírt megnyugodni, haza kellett mennünk egy éjszakai ébredés miatt, hogy elaludjon. Igaz idegen helyen voltunk, anyósomat csak havonta látja, lehet,hogy nem ebből kell kiindulnom… Mit tanácsolsz? Esetleg próbálkozzunk korábban is, hogy ne akkor legyen „éles” a helyzet?

    2. Novemberben legkésőbb, azaz 20 hónaposan, bölcsibe kell adnom, mert ha nem teszem, csak jövő ősszel veszik be, amit nem tudunk megoldani a munkahelyem miatt. Ennyi idősen már nyitott más gyerekekre, nem gond, ha kétéves kora előtt kerül bölcsibe? Tudom,hogy máshol 3-6 hónaposan már be kell adni, de én 2 évesen terveztem, ezért vívódok most ennyire. Gondolom így is úgy is megviseli a beszoktatás, de ha fontos az a pár hónap,akkor megpróbálok másik bölcsödét keresni.

    KÖszönöm,
    Judit

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      1. Ebben a korban a kicsi már tudja, hogy ha nincs anya, nincs szopi sem. Nem kell emiatt elválasztani, szimplán csak felkel hozzá apa, megnyugtatja vízzel, esetleg tejjel, tejitallal vagy lefejt anyatejjel, de mivel ez még hónapok múlva van, az is lehet, hogy addigra kinövi majd az éjszakai szopit. Előtte pár alkalommal lehet próbálkozni vele, mi történik, ha apa kel fel éjszaka hozzá.

      2. Egyáltalán nem gond ez. Kutatások bizonyították, hogy mindegy mikor kerül bölcsibe a gyerek, ha az anya szívesen megy vissza dolgozni, a kicsi is jól érzi magát a bölcsődében és könnyen beszokik.

  • Sz.Kati

    2014. március 31. hétfő

    Szia Ági!

    A mi kislányunk 23 hónapos és az a rossz szokása lett kb fél éve (miközben 8 hetes kora óta átalussza az éjszakákat), hogy felébred és enni kér, mivel nyilván akkor tudja, hogy addig vele vagyok. Olvastam az általad említett könyvek közül az egyiket, amiben a drasztikus megoldást próbáltuk is (hagytuk sírni, néha bementünk), de akár 2 órán keresztül is sírt, amíg el nem aludt. Nem igazán szeretnénk ezt a kísérletezést, ezért kérnénk a tanácsodat. Olvastam korábbi kommenteket, volt olyan Anyuka, aki hasonló gonddal küzdött és a Te javaslatodat is, de a mi kislányunk ordít, ha Apuka megy be hozzá, ha pedig vizet próbálok adni neki, szintén ordít 🙂 persze a fent említett dolgokkal, nem kísérleteztünk sokáig, lehet kellene?!
    (egyébként jó alvó, hónapok óta magától alszik el este és délután is – bölcsis)

    A másik „problémánk” vagy inkább cikis helyzet, hogy a kocsiban, a gyerekülésben, amint becsatoljuk, olyan mintha önkielégítést végezne. A lába között van ugyebár az öv központja, így teljesen koncentráltan – szinte – vonaglik. Ezzel igazából az a problémánk, hogy 1-2 perc alatt megizzad, vizes lesz a haja és hűvösebb időben így „veszélyes” vele kiszállni. Próbáltam nem odafigyelni rá, szépen elmagyarázni neki, h vizes lesz a haja így nem tudunk kiszállni motorozni (néha ez hat is), próbáltam fegyelmezni is hangosabb szóval…. de mindig csinálja, nagyon ritka, h mégsem.
    Mit tehetnénk, hogy ezt elhagyja?!

    Köszönettel:
    Kati

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Ez nem klasszikus alvásprobléma, hanem a bölcsi váltja ki, ezért másként kell megoldani, mint az alvászavarok többségét. Ő azt szeretné, ha te lennél vele, tehát a te figyelmedet akarja, valamint azért kér enni, mert ő akarja irányítani a folyamatot, mivel az élete más részét (bölcsibe kell járni), nem tudja. Ezellen nem éjszaka, hanem nappal kell tenned, azzal, hogy amikor együtt vagytok, sok külön figyelmet, minőségi időt kap, és sok testközelséget, dédelgetést, szeretgetést. Ezenkívül oldani kell a bölcsivel kapcsolatos feszültségeket is, pl. bölcsiről/oviról szóló mesével, szerepjátékkal, ahol ő az óvónéni, te meg a gyerek, bábozással.

      Ijesztő helyzet ez, valamint kínos is, de nem kell aggódni miatta. A nemi szerv környékén sok idegvégződés van, a kicsinek ezért kellemes érzést okoz piszkálni a nemi szervét. Ezzel levezeti a stresszt és megnyugtatja, ellazítja magát. Nem szabad rászólni ilyenkor, de el kell terelni a figyelmét egy játékkal, beszélgetéssel, öleléssel stb.

  • Krisztina

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági! Azzal kapcsolatban fordulok Hozzád, hogy kisfiam elmúlt 6 hónapos. Amíg kicsi volt nagyon jól működött a napközbeni alvás.Sajnos az elmúlt időben csak cicin alszik el napközben, kivéve amikor sétálni megyünk mert akkor a babakocsiban alszik. Mit tehetnék, hogy újra működjön az ami kiskorában, hogy leteszem az ágyba és elalszik magától?Mert azt magam is látom, hogy később amikor majd nem csak tejet fog kapni akkor igen nehéz lesz elaltatni cici nélkül. Nagyon elvagyok keseredve mert annyira fárasztó a harc az alvással:) Van, hogy 2-3 órát is fent tud lenni, de Ma másfél óra után elkezdte dörzsölni a szemét gondoltam leteszem. Hát 1 órába telt és a végén maradt a szokásos bevált módszer. Még annyit hozzátennék, hogy csak hason alszik háton kb 3 hónapja nem alszik és hasról hátra tud forogni csak vissza nem. Emiatt van, hogy leteszem hasra és már fordul is. Kipróbáltam azt is, hogy leteszem és simogatom a hátát de nem vált be. Remélem tudsz segíteni.

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Valójában, ha pár perc alatt elalszik cicin, nem kell leszoktatni róla. Azért van most rá szüksége, mert már sokkal érdeklődőbb, mint pár hónappal ezelőtt és ezért nehezebben tud ellazulni. Amíg szoptatsz, van tejed, tehát olyan nem fordulhat elő, hogy ő még szopizik, de már nincs tej. Éppen ezért én, ha nem nagyon muszáj, nem szoktatnám le róla, mert később, 9-10 hónapos korban, amikor már sokkal mozgékonyabb lesz és még nehezebben lazul el elalvás előtt, jól fog még jönni, hogy ő kis szopival gyorsan bealszik, amikor álmos.

  • Gyöngyi

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági,

    Kislányom 9 hónapos. Hozzátáplálással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Ebéd és a vacsora főzelék, tízórai és uzsonna gyümölcs, yoghurt.
    Kérdéseim:
    Húst jégkocka tartóban fagyasztom le. Egyet szoktam a főzelékbe rakni. Elég ez a mennyiség Neki?
    Tésztát még nem adtam Neki, mikortól kaphat?
    Még nincs foga. Turmixoljam vagy elég darabolni Neki a tésztát?
    Tudom, hogy minden gyerek egyedi az evés tekintettében.
    De mekkora mennyiséget esznek főzelékből, gyümőlcsből, yoghurtból hozzávetőleg?
    Mennyit kell inni egy hozzátáplált babának?( tápszeren kívül )

    Köszönöm

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Igen, ennyi hús elég.
      Ha már elfogadja a darabos ételt (pl. kölesgolyó), akkor lehet neki darabolni a tésztát, azt fog nélkül is meg lehet enni.
      Főzelékből, pépből kb. 200 gramm egy adag, ennyit legalább meg kell enni egy étkezésre, de az ennél több sem gond.
      Az ivást nem kell méricskélni: minden étkezés után kínáld meg vízzel, ebből általában 1-1 kortyot szoktak csak inni. Ezenkívül két étkezés között 1-2 alkalommal is megkínálhatod, ha szomjas, inni fog.

  • Edit

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági,
    9 hónapos kisfiam kapcsán szeretnék kérdezni Tőled. A kisfiamnál már 2 hónapja szeparációs szorongásos tünetek látszódnak: csak a férjemmel és velem van el teljes nyugalomban, más gyakorlatilag kézbe se veheti, mert rögtön sír. Még a nagyszülőkkel is ezt csinálja. Ha mi vagyunk vele, szabadon ki-be járhatunk a szobában, eljátszik egyedül, utánunk kúszik. De ha bárki más társaságában vagyunk (akár itthon, akár vendégségben) és akár csak 1 percre kilépek az ajtón pl. kezet mosni, rögtön sír.
    Eleinte mindenki azzal biztatott, pár hét alatt elmúlik, de 2 hónapja gyakorlatilag kicsit sem javult a helyzet. Igyekszem nagyon türelmesen kezelni a helyzetet, viszem, ahova tudom, közösen vagyunk nagyszülőkkel, hogy a lehető legtöbbet lássa őket, de néha muszáj elintéznem pár dolgot egyedül, pl. orvost, ahova nem tudom őt vinni. Ilyenkor óriási sírások árán tudok csak elmenni. És persze az is kicsit nehezen kivitelezhető, amikor nagyszülőknél vendégségben egy pillanatra sem szeretne elmozdulni mellőlem.
    Mit javasolsz, hogyan segíthetnék neki? Tarthat egyáltalán ilyen soká ez a szorongásos időszak? Vagy ez valami más?
    Köszönöm a tanácsodat!

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Nem kell aggódnod emiatt, ez kortünet, kinövi majd. Tudom, most nagyon hosszúnak tűnik, de nem lesz mindig így. Ha sokat mentek emberek közé, idővel megbarátkozik majd velük 🙂

  • Marton Viktória

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Érdeklődni szeretnék hogy 20 hónaposak az ikrek viszont nem szeretik a tejet, kakaót. Reggelire még mindig tápot kérnek, ez olyan 6-7 között van.Szeptemberben bölcsi és akkor reggel 8-kor lesz reggeli. Hogyan lehetne megoldani hogy itthon is reggel 8 körül reggelizünk. Mit érdemes ébredés után adni nekik? Vagy hogyan szerethetném meg velük a tejet, kakaót?

    köszönettel.
    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Szerencsére addig még van 5 hónap, ezért sok idejük van megkedvelni a tejet (a kakaót a koffeintartalma miatt nem javaslom). Maradjon meg reggelire a tápszer egyelőre, de 8 körül kapjanak rendes reggelit kenyérből, felvágottból, sajtból, tojásból stb. És megpróbálhatod velük megkedveltetni a tejet úgy is, hogy gyümölcsturmixokat készítesz pl. uzsonnára, tízóraira pl. eperből vagy banánból.

  • Magdi

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy a kisfiam valamiért nem eszik kézzel. Most 18 hónapos. 10 hónapos korában kezdett totyogni, 12 hónapos kora óta jár stabilan.
    Sajnos a kezdetektől tápszert is kapott a kevéske anyatej mellé, így a hozzátáplálást 4 hónapos korában kezdtük. Akkor nem volt ilyen probléma. A bulátát, a kenyeret, kiflit, babakekszet simán a kezéből ette. Ez a probléma 12 hónapos kora óta áll fenn. Egyébként minden darabos ételt megeszik, csak kanálból… Egyébként mindent megrág, mindent a szájába vesz.
    A fogzást elég korán kezdte 3 hónaposan már kint volt az első foga. Most már csak 4 rágófoga hiányzik.
    Mit tudnék tenni annak érdekében, hogy kézzel egyen? Baj ez egyáltalán?
    Válaszodat előre is köszönöm

    Üdvözlettel

    Magdi

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Nem kell ezzel foglalkozni, ha ügyesen eszik kanállal, hadd egyen. Furcsa szokás, de ebben a korban a kicsik nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz, nehéz lebeszélni róla őket. Ő most azt vette a fejébe, hogy enni kanállal kell 🙂 Idővel rájön majd magától, hogy bizonyos ételeket praktikusabb kézzel enni.

  • Pajszor

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági,
    11,5 hónapos iker fiú babáim vannak. Pici koruk óta ‘mintababák’, jól esznek, napi kétszer alszanak, kiegyensúlyozottak, jókedvűek. Születésük óta mindkét nagymama aktívan részt vesz a gondozásukban, rengeteg segítséget kaptam és kapok, hozzászoktak hogy nem csak Anya van, hanem a Nagyik is etetik, altatják őket, vigyáznak rájuk, heti 4 alkalommal velünk vannak.
    A kérdésem és kételyem a kötődéssel kapcsolatos. Az utóbbi időben azt vettem észre, hogy idegenekkel nagyon barátságosak. Hamar mosolyognak, ha kézbe veszik őket, nem sírnak, sőt élvezik a társaságot. Leginkább ‘otthoni’ környezetben fordul ez elő, tehát nem amikor idegen helyre megyünk, nem is szoktunk gyakran kimozdulni egyébként a sétán kívül.
    Normális ez ilyen korú babáknál? Ez a bizalom jele, vagy kötődési problémákra utalhat? Esetleg megérzik, ki az aki nekünk kedves ember, és ők is így viszonyulnak? Szerepe van ebben annak, hogy ők ikrek?
    Előre is köszönöm válaszod

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Ez a bizalom jele. És a bizalom mindig anyától jön: azok a gyerekek bíznak az idegenekben, akik maximálisan bíznak abban is, hogy anya ott van és vigyáz rájuk. Nyilván ők egymásra is számítanak, ezért is lehet, hogy nyugodtabban mind a ketten ebben a tekintetben, hiszen sokat vannak együtt és a másikban is bíznak.

  • Zsuzsa

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági, még egy dolgot elfelejtettem megkérdezni. Szerencsére hamar lett tejem és sok, amikor az egyik mellből szoptatok, a másikból is csordogál.. viszont mostanában esténként előfordult, hogy egy bizonyos idő elteltével a kisbabám egyre türelmetlenebbül „öklözte” a mellemet és látszott, hogy nagyon igyekszik, majd sírva fakadt a cicin. Ilyenkor áttettem a másik mellre, de tegnap pl. azon is sírva fakadt. Lehetséges, hogy nincs elég tejem mégse? Vagy csak fáradt volt?

    És ne haragudj, még az alvós kérdéshez felejtettem el (kialvatlan kismama:)), hogy gond-e, ha napközben három órát is alszik a babám egyben?

    Köszönöm a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Ha a kicsi fáradt, akkor nehezebben szopizik és estefelé mindenkinek kevesebb a teje, jobban meg kell dolgozni érte, ezért türelmetlenkedhet, ez nem gond. Szoptasd nyugodtan, váltogasd a melleket és ez a tejtermelésre is jó hatással van és a baba is jobban jóllakik.

      3 órát aludhat egyben, de utána ébreszd fel, nehogy összetévessze a nappalt az éjszakával.

  • Annamária

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy óvodával kapcsolatos kérdésemet feltehetem-e Neked ezen a fórumon?

    Üdvözlettel: Annamária

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Igen. De mivel a kérdezésről már pont lemaradtál, ezért azt javaslom, hogy valamelyik másik bejegyzésnél vagy a Facebookon tedd fel és válaszolni fogok.

  • bbutterfly

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági,

    A segítségedet szeretném kérni a következő kérdésekben:
    1. 4 és fél hónapos kislányom 1-1.5 óránként ébred éjszaka 1 hónapja. Fogzásra homeopátiás szereket kapott, nem igazán használt eddig. De talán nem is biztos, hogy emiatt ébred fel. A legtöbbször azért nyögdécsel, mert mindig hason alszik a születése óta (most már bundazsákban) és mostanság próbálkozik az oldalra fordulással de csak félig sikerül neki, a keze a törzse alatt marad és nem tudja kihúzni. Hogyan segíthetnék ezen, hogy emiatt ne ébredjen fel, mert ilyenkor nyögdécsel és sír, nagyon nehezen lehet ringatva is visszaaltatni. Cumit meg egyáltalán nem fogadja el… Lehet ez a mozgás egyáltalán a felkelés oka?
    2. A gyakori éjszakai ébredések után csak cicivel lehetett visszaaltatni, mert ezt szokta meg (ez volt egyszerű). De a sűrű szopizás ördögi kört szül, az evések után a szelek zavarják és emiatt is gyakran ébredt, nem beszélve a kakilásról. 1 hete az ébredésekkor apa megy hozzá és ő ringatja vissza, hogy ne érezze a tejszagot. El is alszik fél órán belül, mégis ugyanúgy felkel gyakran azóta is, hiába nem kap enni (nem is éhes, jelzem). Mit lehet ez ellen tenni, hogy hosszabb ideig aludjon? Vagy még mennyi idő kell ahhoz, hogy rájöjjön apától úgysem kap cicit és nem érdemes felkelni?
    3. Szopizáskor többször sír a lányom, húzgálja a lábát, mert elkezd emészteni és gondolom fáj a pocakja. Hasfájós volt sokáig, szeretném tudni ez még az akkori időszakból maradt tünet vagy ő „csak” ennyire érzékeny baba? Elmúlik ez egyáltalán?
    4. Napközben 2-3 alkalommal alszik, délután csak 2-szer 20 percet ezért estére már nagyon fáradt és sokszor az elalvás előtti 8 órás szopit sincs ereje megenni annyira sír a fáradtságtól. Mit tehetek, hogy ne legyen így?
    5. Szeretnék vele aludni, összebújva de nem tudok mert mindig a cicit keresi, akkor is ha előtte fél órája evett. Meddig tarthat ez az erős szopóreflex még?

    Köszönöm válaszod: Erika

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Valószínűleg az lehet nála a gond, hogy este éhes marad, ezért ilyen erős a szopóreflexe. Valószínűleg ez azért alakult ki, mert 1 hónapja volt nála a 3 hónapos növekedési ugrás, amikor a kicsi pár napig gyakrabban szopizna, de mivel ezt nem tehette meg, ezért még most is igényelné. Néhány napig szoptasd gyakran akár óránként nappal is, így megnő a tejmennyiség, jóllakik a baba és minden visszatér az eredeti kerékvágásba.

  • Viki

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Agi!
    Vegso elkeseredesemben irok Neked es nagyon remelem, hogy fogsz tudni adni nekem par hasznos tanacsot. Nagyon halas lennek erte!
    Kislanyom most 8 honapos. 6 honapos koraig csak anyatejet kapott, majd 6 honaposan elkezdtuk a hozzataplalast. Eloszor a tizorai szopit valtotta ki gyumolcsre, majd az ebedet, a vacsorat es egy delutani gyumolcsot is beszoritotam neki, plusz ezen kivul reggel es este szopizott. Ezeket az etkezeseket kb. 2 hetente valtottuk ki. Az elejen minden viszonylag konnyen ment, de aztan mar nem is emlekszem mikor, egyszer csak elkezdett tiltakozni az eves ellen, hadonaszott, de ha sikerult a szajaba talalnom az etellel, joizuen megette. Valoszinuleg itt rontottam el a dolgot, mert a kezebe adtam ezt azt, igy azokkal a dolgokkal volt elfoglalva, nem pedig a karate mozdulatokkal. Ez viszont mar odaig fajult, hogy ha meglatja a kanalat, mar az elso falatot sem tudom neki adni, mert oriasi ellenallasba utkozok. Sajnos tejem mar nincs annyi, hogy vissza terjek a szoptatashoz es oszinten szolva nem is szeretnem ujra minden alkalommal szoptatni 8 honaposan.
    Most viszont urra lett rajtam a teljes ketsegbeeses, mert minden etkezes kesz kabare es igy is maximum az elkeszitett etel felet eszi meg (180 g felet, nagyon ritkan 3/4-et). Ezt leszamitva jo kedelyu, vidam baba, a szopival soha nem volt gond, illetve ha volt, inkabb az volt, hogy azt viszont soha nem akarta abba hagyni, sokszor tulette magat.
    Eloszor azt gondoltuk, hogy biztos a fogatol van, de nem gondolom, ugyanis mar kibujt a negyedik foga is es az ejszakak is rendezodtek, az etetes viszont minden alkalommal egyre rosszabb.
    Viszont tegnap peldaul jatszoteren voltunk uzsonna idoben, es ott ugy megtudtam etetni vele a gyumolcsot kanallal, mintha ez volna a vilag legtermeszetesebb dolga.
    Mar probalkoztunk itthon kozos etkezesekkel is, altalaban ideultetjuk az asztalhoz ot is, de nagyon nem koti le a figyelmet. Adtam mar a kezebe kanalat, sot etelt is raktam ele, de nem tudja meg a szajaba tenni, nem igazan jott ra hogy mi is ez.
    Pedig estenkent szokott Schussler sot kapni, szinten kanalbol es akkor nagyon szepen nyitja a szajat, cuppog is neki. Poharbol is megtanult vizet inni, de valahogy ugy tunik nekem, mintha az evest valami nagyon szornyu dolognak elne meg, mindegy mennyire ehes, egyszeruen nem hajlando elfogadni az etelt kanalbol. (ha banant, vagy reszelt sajtot adogatok neki a szajaba, azt viszont elfogadja, de kanallal nem)
    Nagyon halas lennek, kedves Agi, ha tudnal nekem egy-ket tanacsot adni, mert kezdek kikeszulni ettol a helyzettol 🙁
    Nagyon koszonom elore is!

    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      Valószínűleg a fogzás miatt érzékeny az ínye, ezért nem akar enni. Fogzáskönnyítő géllel kend be neki evés előtt és nem lesz gond.
      Ha nem eszik eleget, akkor viszont utána szoptasd meg. Ebben a korban nem kell még ilyen sokat ennie, bőven elég, ha csak 1-2 étkezésnél kap a szopi mellett mást is, maximum egy étkezést kell teljesen kiváltani. Ne aggódj, ha többet szoptatsz, újra több tejed lesz.
      A fájós ínynek jót tesz még a darabos étel is, ezért szereti úgy, ha te adogatod neki, próbálj meg sokféle darabos ételt adni neki, nem kell mindig főzeléket adni: sajtkockák, párolt zöldség darabkák, főtt krumpli, husidarabkák, gyümölcskockák, kenyérfalatkák stb.

  • Réka

    2014. március 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Újra a tanácsodat szeretném kérni, több dologgal kapcsolatban is:
    1. Kislányunk 11 hónapos múlt és még eszik hajnali 5-6 körül, aztán visszaalszik még 7-7:30 ig és újra szopizik felkelés után. Hogy tudnám a hajnali szopit kitolni a reggeliig?
    2. Este cici után a nagyagyon hajlandó csak elaludni mostanában, ha akisagyba teszem ordit, nappal szépen elalszik 2* egyedül. Mit tegyék, hogy este is?
    3. Ha éjjel felebred, akkor is magunkhoz kell venni, csak ott alszik vissza, egyedül sajnos nem.
    4.Most anában alllandoan enne, és alig hizik, folyton mozog, maszik, áll, lepeget. Normális, hogy keveset hizik és sokat eszik?
    5. Már 8 foga kint van, de új jöhet szerintem, mert folyton a szájába turkal és oklendezik tőle! Van erre valami megoldás?
    6. Sajnos a darabos etelekkel szenvedtünk az elején és én megijedtem, ha oklendezett, felrenyelt és most ha nagyon akár valamit, vagy nem foglalkozom Vele, akkor nyúl a torkara, vorosodik a kicsi feje és oklendezik, amíg nem figyelek rá! Ez nagyon zavar, hogy szoktassam le róla????
    7. Mivel nehezen ment eleinte a darabos étel, kicsit lemaradtunk ebben, de már szépen eszi a darabos főzeléket, viszont ha kolesgolyot, bulatat, kiflit kap, azt egyben tomi be, vagy túl nagyot harap. Hogy lehet megtanítani Neki, hogy lassabban és picikét egyen?

    Ne haragudj kérlek a sok kérdés miatt!
    Köszönöm előre is a segítséged!!!
    Réka”

    • Vida Ágnes

      2014. március 31. hétfő

      1. Sehogy. A legtöbbb baba 1-1,5 éves korig igényel még egy hajnali evést. Magától elhagyja majd, ha már nem lesz éhes.

      2. Ha ott gyorsan elalszik, akkor én ezt nem bolygatnám. Végülis semmi baja nem lesz tőle, ha a nagyágyon alszik el este. Ha nehéz este elaltatni, akkor annak nem az ágy az okozója, hanem az, hogy nem elég fáradt, ebben az esetben ezt kell kezelni.

      3. Természetes, hogy egy 11 hónapos baba még igényli éjjel a közelségedet. Ha ez zavaró, akkor próbáljátok meg, hogy pár napig apa megy be hozzá éjszaka és ő nyugtatja meg. Elsőre talán nehezen fog menni, de aztán hamar rászokik majd az önálló visszaalvásra.

      4. Igen, mert rengeteget mozog.

      5. Adj neki rágókát vagy kenyérhéjat, amivel masszírozhatja az ínyét!

      6. A kicsi még nem tudja kezelni az indulatait, ezért viselkedik így. Ilyenkor vedd fel, ölelgesd meg, hogy megtanulja, hogyan kell kordában tartani az indulatait.

      7. Erre magától rá fog jönni, ahogy egyre több darabosat eszik.