Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Alexandra

    2019. szeptember 13. péntek

    Jó napot kívánok!
    Azt szeretném kérdezni, hogy most 28 hetes terhes vagyok, és 6 hete 22mm volt a méhnyakam tegnap már csak 10mm…kaptam 1 hónapja tüdőérlelőt és hétfőn újra fogok kapni. Tölcséresedés is van a belső méhszáj felett 15mm, az nem változott 6 hete 22mm úgyhogy az összébb ment, folyamatosan fekszem, amennyit csak lehet. A külső méhszáj zárt. 4hete arabin pesszáriumot is rakták fel. Tudok valamit tenni, hogy ne rövidüljon tovább? Meddig lehet ilyen értékekkel húzni, ha ilyen ütemben rövidül a pihenés ellenére is? Előre is köszönöm válaszát

  • Klamarik Brigitta

    2019. augusztus 23. péntek

    Kedves Ági!

    Azért fordulok hozzád, mert a kislányom, aki májusban múlt 3 éves semmilyen hajlandóságot nem mutat a szobatisztaság felé. Próbáltunk már sok mindent, de se a bilire, se a wc-re nem akar ráülni, sír, kiborul, ha megkérjük erre. A nyáron azt gondoltam sikerül majd leszoktatni, de nem akar a pelustól megvállni, nem akart pucérkodni otthon se, fürdés előtt, se bugyiba lenni. Eddig volt pár alkalom, amikor azt mondta felveszi a bugyit, aztán mondtam neki, hogy szóljon, ha pisilni kell, erre azt mondja, hogy nem szól, és tényleg nem, bepisil, akkor sír, hogy pisis lett és kéri a pelust. Olvastam neki ebben a témában mesét, vettünk matricákat jutalmazni, de semmivel se tudom rávenni, hogy próbáljuk meg. Van kis bartnője, aki már szobatiszta, látta, hogy ő pisil, bugyija van, de ez sem hozott változást. Egyébként nagyon intelligens kislány, szépen, tisztán beszél, nyitott, könnyen barátkozik, de valahogy ebben elakadtunk. És hát itt az ovi a nyakunkon, de ez sem motiválja kellőképpen, pedig várja már.

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      2019. augusztus 27. kedd

      Próbáld meg, hogy pár napi pelus helyett leszoktató bugyit adsz rá, ez olyan, mint egy pelus, de mosható, van benne egy betét, ami felfogja azért a pisit (és lehet bele külön eldobható kakifogó betétet is venni), ebben jobban érezni fogja, mi van és motiválni fogja arra, hogy odafigyeljen.

    • Alexandra

      2019. szeptember 13. péntek

      Jó napot kívánok!
      Azt szeretném kérdezni, hogy most 28 hetes terhes vagyok, és 6 hete 22mm volt a méhnyakam tegnap már csak 10mm…kaptam 1 hónapja tüdőérlelőt és hétfőn újra fogok kapni. Tölcséresedés is van a belső méhszáj felett 15mm, az nem változott 6 hete 22mm úgyhogy az összébb ment, folyamatosan fekszem, amennyit csak lehet. A külső méhszáj zárt. 4hete arabin pesszáriumot is rakták fel. Tudok valamit tenni, hogy ne rövidüljon tovább? Meddig lehet ilyen értékekkel húzni, ha ilyen ütemben rövidül a pihenés ellenére is? Előre is köszönöm válaszát

    • Raduka Kata

      2020. május 08. péntek

      Kedves ÁGI!
      Anonim szeretnék kérdezni!
      3 éves kisfiammal székletvisszatartási problémba estünk. Tavaly nyáron sokat volt pelenka nélkül és a pisi az nagyon gyorsan is ment, éjjelre is levettem a pelust miután 2hónapja száraz volt reggelente. Ebből kiindulva bíztattam a kakilást is, de sajnos elkedődött a probléma. Eleinte csak néhány kakimentes nap volt aztán odáig jutottunk hogy hosszú ideig csak maszatolás volt. Most orvosi javaslatra a makrogol székletlazito al kakil, de ha csökkentem látom hogy szorongatja mindig. Sok mindent próbáltam, hogy nem hozom elő a témát, próbáltam bíztatni bátorítani, gyurmázunk, homokozunk, mesétolvasunk rajzolunk… Néha úgy gondolom hogy mintha valami oldódik benne, de ahogy jön az inger megilyed és szorítja vissza.Többször utánam jön a wcre, látja a kutyát piszkítani. Mindent tud és ért de szerintem már berögzült nála hogy azt szorítani kell. Egyre inkább úgy érzem én rontottam el valamit és lelki sérülést okoztam neki. Semmi változás költöz~s válás semmi nem történt.( Amúgy egy nagyon okos kisfiú.Egy korábbi délutáni dumcsiban, a makacs gyerekek témában kérdeztem is. Ő az aki alkudozik:még egy mesét megnézek és utána szundi. Jól esett mikor mondta hogy milyen okos!) Hogyan tudnám bátorítani, feloldani a félelmeit vagy ezt a berögzültséget fel oldani? Mivel teszek jót és mivel nem, már magam se tudom. Nagyon el vagyok keseredve és attól tartok hogy ezzel évekig is küzdhetünk? Meg oldódik ez idővel itthon magától vagy ezzel már pszichológushoz kellene fordulni? Köszönöm a segítségét!

      • Vida Ágnes

        2020. május 10. vasárnap

        Igazából ilyenkor kétféle dolgot lehet házilag megpróbálni:

        1. Visszaadni a pelust kakiláshoz addig, amíg teljesen el nem múlik a probléma. A kaki bizalmi dolog a gyerekeknél és a pelus valahogy „otthonosabb” érzést kelt, ez segíthet az érzelmei kezelésében

        2. 1-2 hétig fehér liszt és édességmentes sok gyümölcsből, zöldségből és rostos ételből álló diétát tartani, figyelni rá, hogy eleget igyon, ettől meglágyul a széklet, nehezebb visszatartani, lesz néhány sikerélménye, amikor nem fájt és elkezd oldódni emiatt a szorongása is (a székletlazító nem képes ugyanezt a hatást kiváltani, mert az időszakosan hat néhány óráig)

  • Bambusz

    2019. augusztus 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiunk másfél éves, és kb 6 hete napi nettó 3 órát van az Édesanyja karjában. Csak állva lehet karban ringatni, pl. az ülőlabdán ülve ringatás már kiveri a biztosítékot. Ha 2 percre letesszük, lilára tudja ordítani magát. Játszótéren is előfordul, hogy inkább karban akar lenni. Volt már ilyen időszak 1 éves kora körül. A párom fizikailag is, lelkileg is kezdi a végét járni. Mit tanácsol?

    A másik, hogy vinnyogva kommunikál, sokszor akkor is, ha egyébként jó a kedélye. Épphogy kezd szavakat formálni, tehát hangokkal, mozdulatokkal kommunikált eddig is, de az utóbbi időben ez folyamatos nyávogássá alakult. Lehet ezen valahogy dolgozni?

    Túl vannak ezek a simán elfogadható kategórián? Forduljunk szakemberhez?

    Köszönöm,
    Attila

    • Vida Ágnes

      2019. augusztus 27. kedd

      Ebben a korban vannak ilyen időszakok, amikor átmenetileg mindig kézben akar lenni a gyerek. Sok változáson megy keresztül, most több testközelségre van szüksége. Ez csillapodni fog majd. Ráadásul ebben a korban a szokásokhoz való ragaszkodás biztonságérzetet ad a gyereknek, azért üvölt annyira, ha nem állva nyugtatjátok. Viszont ez az a pont, amikor lehettek kicsit szigorúbbak. Lehet ölben, de nem állva. Ha sír, várjátok ki, amíg megnyugszik, mondjátok el neki, hogy nincs semmi baj. Ez ebben a korban egyébként is inkább hiszti és nem igazi sírás (nem az a lényege, hogy valóban valami fizikai baja van, szimplán csak kiborul és nem tud uralkodni magán, azaz hisztizik).

      Ha a már érthetőnek tűnő beszéde alakult vinnyogássá, mindenképpen mutassátok meg szakembernek! Lehet, hogy nincs semmi komoly baja, de kisebb halláscsökkenés jele is lehet.

  • Lengyel Alexandra

    2019. augusztus 23. péntek

    Kedves Agi! 2 eves kislanyom ejszakankent nagyon rosszul alszik. Folyamatosan sirdogal. Van hogy negyed orankent teszi azt, aztan egy idő utan kimerul es mélyen elalszik, de nagyon aggasztó a sirasa. Fajdalmas, es folyton dobálja magát. 13 hos kora ota vannak ataludt ejszakák.. a foga zavart be néha de mar megvan mind a 20  tehát az már nem okozhatja a sirdogalast. 18 hosan kezdodott megint a rossz alvas, mikor megszuletett az öccse. Ennek mar fél éve. Eleinte, felzaklatta es akkor egyértelmű volt hogy emiatt alszik rosszul, de azota minden rendben van köztük, imadja a tesoját. Kiegyensulyozott, nyugodt  kislany. Napkozben delben alszik 2 orat. Tehát nem tulfaradt az este.Velemenyed szerint mi lehet a gond? Valszodat előre is köszönöm.

  • Mónika

    2019. augusztus 23. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom 6,5 hónapos. Forog már 1,5 hónapja, most kezd kúszni, négykézláb rugózik állandóan 🙂 Hasfájós volt 5 hónapig, most pedig fogfájós. 🙂 Kérdésem az alvással kapcsolatos.
    Elég gyorsan sikerült kialakítani azt a ritmust, hogy eszik-fent van-elalszik, és sikerült nagyjából önállóan is elaludnia, vagy cumival az ágyában, vagy délután babakocsiban, amíg a nagytesóval játszótereztünk. Néhány hete azonban kikönyörgi a szopit elalváshoz (csak anyatejet kapott a hozzátáplálás kezdetéig). Ha álmos, sokat ásít, és már majd elkókad, akkor sem hajlandó másra elaludni, csak a szopira. Kezdetben úgy gondoltam, nem baj, mert lehet növekedési ugrása, hátha több tejre is szüksége van, vagy csak túl sok front van mostanában, de már nem tudom, konkrétan miért is követeli ki, és hogy visszatérhetünk-e a régi kerékvágásba.
    Azt is szeretném megkérdezni, miért sír olyan sokat elalvás előtt (akkor is sírdogált még, amikor önállóan aludt el az ágyában cumival) Úgy néz ki a menetrend, hogy amikor kezdett álmosodni, magamra kötöttem, és a 3.-4. ásítás után raktam csak le. Magamra kötve nem sírt, csak amikor leraktam. Ha korábban raknám le, akkor még biztosan többet sírna, mert nem elég álmos.
    Végül érdeklődőm, hogy nincs-e olyan cikked, ami azt a témát dolgozza fel, hogy minden baba más. Anyukák megkritizálják a másikat, akiknek rengeteget sír a babájuk, mert kezdetben hasfájós, aztán fogfájós, aztán mozgásfejlődési frusztrációjuk van, vagy éppen csak unalomból is sírnak, mert 6 hónaposan még nem tud mászni, de már menne is. 🙂 A végeredmény egy sokat síró baba, akit én például sokszor felemelek, és cipelem, mert kell néhány percnyi nyugalom is, amikor csend van. Erre kaptam épp tegnap is azt, hogy elkényeztetem. Én akkor sem gondolom így, ha 10-ből 10-en ezt mondják, csak jó lenne valamire hivatkozni is. 🙂
    Hálás köszönet:
    Mónika

  • Marta

    2019. augusztus 09. péntek

    Kedves Agi!

    Kislanyom 1 het mulva lesz 2 eves.
    Eleg keves szot hasznal: baba, ana, anya, dede, apa, vava(kutya, maci, macisajt), gaga, ga(goz), kaka (kaki, kuka, szemet, kukac, bogyo es baboca), mama, papa, pepa, nem, brumm, hoppa, tatog mint a halacska es babanyelven karattyol mikozben jatszik.
    Regota ert mindent, megmutatja, megteszi amit kerunk tole.
    Sokat meselek neki, kezdettol folyamatosan beszelek hozza, konyveket lapozgatunk, nezegetunk, allatokkal jatszunk stb. Teny es valo minden gondolatat kitalalom, elmondom helyette, ha a tudtomra akar hozni valamit, vagy ker valamit egybol rajovok, nem kulonosebben kell erolkodnie.
    Mikor betoltotte az 1 evet koltoztunk kulfoldre az apukajaval. Aprilis ota ketnyelvu angol-spanyol bolcsibe jar, ahonnan ebed utan hozom el, szeptembertol fog bent aludni. A beszokast kovetoen nagyon megszerette, a gondozonoket kedveli, ha kerdezzuk mosolyog es bologat, hogy szeret menni. Szoval velemenyunk szerint jol erzi magat, szepen eszik, rendben van. Miota jar sokat fejlodott, utanoz gyerekdalokhoz tartozo mozgasokat, sokat tancol, az ujjan szamol.
    Nagyon eleven, sokat mozog, folyton van valami dolga.
    Meg szopizik, alvasra nem sok idot pazarol.
    A kerdesem az lenne, hogy kell e aggodnom a beszedfejlodese miatt? Jelen felallasban, hogy 3 nyelvet hall meddig elfogadhato, hogy az anyanyelven elkezdjen kommunikalni?

    A masik kerdesem pedig elvalasztassal kapcsolatos. Sajnos ugy all a helyzet, hogy komoly fajdalmaim vannak, melyre olyan gyogyszer a megoldas ami mellett nem lehet szoptatni. Ez nagyon megvisel lelkileg, de szeretnem ha a kislanyom fokozatosan tudna elengedni a cicit. Ejjel nappal sokat szopizik es sir rettenetesen ha nem kaphatja meg. Elaludni is csak cicivel tud. Mivel szeptembertol bent alvos lesz, meg fog tanulni onslloan elaludni es a napkozbeni szopik szama is csokkenni fog hogy nem leszunk egyutt. Hogyan csinaljam fokozatosan a szopik csokkenteset? Ejszakaival kezdjem? Nem tudom mitevo legyek. Nem szeretnem kulon szobaba tenni. Ha en elkoltozom par ejjelre es a ferjem van vele az mukodhet? Utana alhatunk ujra egy agyban? Az esti es reggeli szopi ezutan kovetkezzen?
    Koszonom szepen!

    • Vida Ágnes

      2019. augusztus 10. szombat

      Egyáltalán nincs lemaradva a beszédfejlődésben, a korának megfelelően fejlődik. A többnyelvű gyerekek általában 4 éves korig keverik kicsit a nyelveket, aztán elkezd letisztulni és mindegyiket megfelelően használják, nem keverik már őket.

      A szopinál először a nappalit hagyjátok el. Először odáig jussatok el, hogy csak alváshoz kelljen a cici, amikor napközben kéri, akkor szeretgesd meg, mondd el, hogy itt vagy vele, szereted, de a cici most pihen, nem kaphatja meg. Ha kitartóan csinálod, így elfogadja majd. Utána következhet, hogy éjszakára esetleg elmész és Apa vigyáz rá, de előtte pár napig eleve legyen vele ő többet, amikor napközben sír valami miatt, akkor is kezdje el ő is megnyugtatni, így éjszaka is könnyebben elfogadja majd. Ha sikerül elhagyni az éjszakai szopit, utána továbbra is aludhatsz vele együtt.

  • Barna Anita

    2019. augusztus 09. péntek

    Kedves Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni, hogyan tudnék segíteni a 2 éves lányomnak (júliusban múlt 2 éves), hogy a saját ágyában aludjon el. A probléma most nyáron kezdődött, a nagy melegben, hogy nem aludt el a saját ágyában, szobájában, hanem kiköltözött éjszakára a nappaliba. Először csak néhány alkalommal, de már ott tartunk, hogy nem is alszik el a kiságyában, mindenhol máshol a lakásban viszont igen. Én csak tippelgetek, hogy mi válthatta ki, talán az, hogy a nappaliban klíma van és a szobájában pedig nagyon meleg volt/van. (Panelban lakunk.) Hogyan segíthetek neki, hogy a szobájában aludjon? Őt nem kell altatni, magától elalszik, ha fáradt, és egyedül, nem igényli, hogy ott feküdjek mellette. Mostanában többnyire a nappaliban alszik a szőnyegen, nem is a kanapén , nem is értem, és bárhol képes elaludni (pl. szülői ágyban, kistesó szobájában, etetőszékben). Pár napja a kiságyát is átalakítottuk ifjúsági ággyá (előtte ki és be tudott bújni a kiságyába), hátha ez a probléma, azon a napon, amikor ez az átalakítás megtörtént, a saját ágyában aludt el, de utána visszatért a nappalis alvásra. Ötletem sincs, hogy mi lehet a probléma és hogyan vehetem rá, hogy a saját ágyában pihenje ki magát. Már azon is gondolkodtam, hogy a szobáját nem szereti és szobát kellene cserélnünk, hátha az segít, de napközben viszont nagyon szépen eljátszik a saját kis szobájában. Ő nappal egyszer alszik, ami szintén a nappaliban van és éjszaka (szintén a nappali). A szobája ajtaját ki tudja nyitni, nem lehet az a probléma, hogy be van zárva és általában a szobája ajtaja nyitva van éjszaka. A szobájában éjszaka kisfény is van. Vagy vegyünk neki egy új ágyat, nem szereti a mostanit? Hogyan segíthetek neki? Vagy várjak, ahogy jön a rossz idő, akkor ez is elmúlik? Vagy már ezt annyira megszokta, hogy újra ki kell alakítanom azt a szokást, hogy a kiságyában aludjon?
    Előre is köszönöm a válaszodat!
    Üdv, Anita

    • Vida Ágnes

      2019. augusztus 10. szombat

      Ezt már megszokta és szokássá alakult. Ebben a korban a gyerekek már szeretnek beleszólni abba, hol és hogyan alszanak. Ő a nappaliban érzi magát biztonságban és talán a kellemesebb klíma is tetszik neki ott. Ez fura szokás talán, de teljesen ártalmatlan, szóval, ha jól alszik így, felesleges változtatni rajta egyelőre. Amikor kicsit hűvösebb lesz, akkor lehetne újra megpróbálkozni a saját szobában alvással.

  • D

    2019. július 12. péntek

    Kedves Ági!
    Alvással kapcsolatban szeretnèk kèrdezni.
    Kisbabám 3 hónapos múlt.
    Dèlben a kiságyában alszik 2-3 órát.
    Èjjel a kiságyában alszik.
    Este sèta közben a babakocsiban alszik.
    A másik kèt nappali alvása a pihenőszèkèben van,ezek csak kb 1-1,5 óra hosszásak.
    Nem baj,hogy alszik a pihenőszèkben?Jobb lenne ha mindig a kiságyában aludna?
    Mikor csökken az alvások száma?Lassan 4 hónapos ès mèg minden evès között alszik.
    Köszönöm!
    Minden jót!

    • Vida Ágnes

      2019. július 14. vasárnap

      Nem gond, ha alszik a pihenőszékben is, amíg ilyen sok alvás van, ez nem okoz gondot. Ha eljön az idő, majd magától csökkenni kezd az alvások száma és akkor már arra érdemes törekedni, hogy az alvások a kiságyban legyenek és ne máshol.

  • Vanka Dóra

    2019. június 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam lassan másfél éves lesz. Az alvassal vannak problémáink. Cicizik még. A déli és az esti alvasnal szinte minden esetben fel óra múlva megébred és cicin alszik vissza. Van olyan ejjel amikor 6-7szer is felkel. Ez mennyire normális? Szeptembertől gondoltam a leszoktatast, de felek hogy akkor is kelni fog ugyan ugy. Ahhoz elég fáradtnak erzem magam , hogy máshogy altassam vissza mivel cicin fel perc alatt vissza alszik.
    Koszonom előre is a válaszodat .

    Üdv :
    Dóri

    • Vida Ágnes

      2019. június 29. szombat

      Nincs ezzel semmi probléma. Még csak másfél éves, bár már nagyon önálló, de azért még baba 🙂 Egyelőre kapjon cicit éjszaka is és amikor lecseng a hátsó fogak áttörése és az a sok változás, ami miatt most ingerlékenyebb, fogod látni, hogy sokkal ritkábban ébred és nem lesz ennyire nagy nehézség az éjszakai szoptatás. Utána már magától is elkezdi elhagyni majd ezt a szokást. Addig pedig kezeld a fogzását, hogy nyugodtabban aludjon és használhatod a Mesélő Hold illóolajkeveréket is a nyugodtabb alvás érdekében.

    • Baji-Karancsi Zsuzsa

      2019. július 12. péntek

      Kedves Ági!
      Hétfőn lesz 3 hónapos a kislányom, Hédi és vele kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Nappali alvások adamo jellegű hintában vannak, de jellemző, hogy 90%ban elalvás előtt többet – kevesebbet sír(ordít), majd megnyugszik és elalszik. Ez miért lehet? Tudok valahogy segíteni neki, hogy ne sírjon? Nem első ásításra teszem a hintába, de nem is húzom az időt sokáig, ha úgy látom álmos. Majd általában fel óra után megébred és sírni kezd, ilyenkor nem veszem ki, próbálom vissza ringatni közben susogók, beszélek hozzá és általában sikerül. Amit nem tudok, gond hogy ilyenkor nem veszem ki? Mert máskor is mindig reagálok a sírásra, nem hagyom sírni. A másik dolog, hogy most mellettem alszik baba öbölben, de sokszor első éjszakai szopizás után mellettem marad. Cicin alszik el. Gond lehet, hogy napközben(nem cicin) máshogy alszik el, mint este? Arra gondol, hogy ha betölti a 3 hónapot utánna próbálnám a kiságyba szoktatni éjszakára, jó lehet ez az időszak vagy várjak vele? Köszönettel : Zsuzsi

      • Vida Ágnes

        2019. július 14. vasárnap

        Vannak olyan babák, akik elalvás előtt mindig kiengedik a gőzt és sírnak egy kicsit. Ha ott vagy vele, nem hagyod magára, akkor ez nem baj. Az nem gond, ha nappal máshogy alszik el, mint este, de ha amúgy is sírva alszik el nappal, talán segíthetne a helyzeten, ha nappal a hinta helyett a babaöbölben aludhatna el az estihez hasonló módon, akár szopival. A babaöblöt egyébként még sokáig lehet használni, nem kell belőle feltétlenül kiságyba szoktatni a kicsit, csak arra ügyelj, hogy a szopik után vissza is kerüljön a babaöbölbe.

  • G

    2019. június 28. péntek

    Kedves Ági !

    Előre is köszönöm szépen a segítségedet!
    Kisfiunk 3 éves
    2 kérdésem lenne Hozzád

    1/ A kisfiunk imádja a sörös/üdítős dobozokat .
    Elnevezte őket „AKI”-nak. Nagyon szereti őket, mert „szépek” (így mondja) . Tó környékén lakunk, ahol sok üres doboz van néha eldobálva. Ha meglát akár egyet is, sokszor nem tudunk továbbmenni , hogy fel ne szedné. Sir , toporzékol,”AKI, AKI” majd néha sajnos beadjuk a derekunkat, nagy boldogan viszi haza. Boltokban is gyorsan megtalálja , vagy pl. vonaton, ha valaki dobozos üdítőt vagy sört iszik .
    Egy pár hónapja, abbahagyta nagy örömünkre ezt a szokást ! Most azonban ismét visszatért nagyon erősen.Esténként, amikor már fáradt, sírógörcsöt kap, hogy keressünk neki „AKI”-t, toporzékol,ordít ..
    Egyik este 10-kor adtunk neki egyet,feladtuk a harcot, nagyon boldog volt .Majd kidobja a kukába és újabbat kér.
    Reggel este ez a program sok esetben az utóbbi hónapban.
    Mit tegyünk?

    2.
    Előfordul, ha fáradt, mérges, frusztrált különböző szituációkban elkezdi hányatni magát otthon.Kipirul, sir …próbál mindent kihányni
    Megpróbáljuk elterelni a figyelmét ,pl kivisszük a friss levegőre, mutatunk neki mesekönyvet
    többször sikerül is, akkor rögtön abbamarad a dolog.

    Valamikor azonban nem tudjuk megakadályozni .Havonta 1-2 ilyen eset van.

    Mit érdemes tenni , hogyan viselkedjünk ?

    • Vida Ágnes

      2019. június 29. szombat

      1. Ezek a kis hobbik a kisgyerekkor szépségei, nem kell küzdenetek ellene. A kisgyerekek eleve szeretnek gyűjtögetni, mi is órákat töltöttünk el anno azzal, hogy a gyerkőc diót és mogyorót szedett séta közben, a másikkal meg a vasút mellett kellett állni és nézni a vonatokat, mert ez nyűgözte le 🙂 Ezt el fogja hagyni, egyszercsak nem érdekli már, utána pedig mehet a családi legendáriumba 🙂

      2. A hánytatás oka, hogy így adja ki magából képletesen a haragot. A figyelemelterelés, nyugtatás, ölelés segíthet elkerülni, hogy elhányja magát.

  • Czetner-Trizna Szilvia

    2019. június 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hetes. Az alvásával kapcsolatban szeretnék kérdezni, ugyanis nappal kb. 30 perceket alszik csak. Az éjszakákat szinte már átaludja. Van, hogy nyűgösebben ébred,de mosolygós jókedvű baba. A napirendet is igyekezzük kialakítani. Ébredés, evés, büfi pelus csere, játék majd alvás. Normális az ilyen rövid alvás ilyen korban? Alvásnaplót is vezetek, a tegnapi napja:

    22:46 -04:00 06.13. csütörtök
    04:54-09:04
    10:36-11:00
    12:56 -13:27
    15:08-15:41
    17:45-18:14 (babakocsi)
    19:50-20:27
    22:22-6:04

    Az idegrendszer érettségével fog ez változni?
    Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2019. június 16. vasárnap

      7 hetesen ez teljesen normális menetrendnek számít. Még felszínes a nappali alvása, azért alszik ilyen rövideket, ahogy egyre többet lesz ébren, az alvásidők is hosszabbak lesznek majd és ritkulni fognak.

  • Kati

    2019. június 14. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam 7 hónapos, én kiegyensúlyozott babának látom őt. Sokat puszilgatom, szeretgetem, de nincs állandóan az ölemben, mászik felfedezi a dolgokat maga körül, sokat nevet. Amikor nyűgös próbálom elterelni a figyelmét, ha nem megy, akkor felveszem. Éjszaka külön szobában alszik, reggel 6 óra körül viszont áthozom közénk az ágyba mert akkor már nyugtalanul alszik (viszont én még nem szeretnék felkelni, meg neki is szüksége van még egy kis alvásra, mert viszonylag későn 21 órakor alszik el). Napközben is alapesetben a kiságyába teszem le aludni, de ha hamar felkel akkor összebújva alszunk még. Nem szopizós baba, kezdetektől elutasutítta a cicit (néha sikerült rátenni, de hamar ellenkezett). Ami valamennyire aggaszt az az, hogy bárkit meglát egyből nyújtja a kezét, hogy megy át a masik ölébe (ezt kezdetben csak apukajának csinálta, most már bárkinek (laugh), ennek önmagában nagyon örülök, mert egyáltalán nem fél az idegenektől, nagyon barátsagos), viszont hozzám nagyon ritkán akar visszajönni, inkább elfordul. Amikor mégis elveszem nem sír, amikor ketten vagyunk teljesen nyugudtan elvan az én ölemben is,de nagyon fura, hogy a legtöbb baba totál anyás, ő pedig csak hozzám nem akar jönni. Abban az esetben ha például ketten vagyunk és kimegyek egy helyiségből, egyből követ. Egyébként a nap legnagyobb részében ketten vagyunk. Sírni nem hagyom, bár előfordult, hogy amíg volt valamilyen dolgom sírt, nem tudtam felvenni de ezek az idők inkább másodpercekben mérhetők, mint percekben.
    Ez normális, vagy elrontottam valamit, nem bízik bennem? Nagyon szeretem őt és szeretném, ha nekünk is olyan harmónikus kapcsolatunk lenne, mint amilyen nekem van édesanyámmal.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2019. június 16. vasárnap

      Nem kell emiatt aggódnod, téged egész nap lát, amikor mással találkozik, az izgalmas neki, azért ilyen érdeklődő. Minden jel arra mutat, hogy bízik benned (hiszen követ), de nagyon szociális, ezért érdekesek neki ennyire más emberek.

  • Somoskövi Aletta

    2019. május 10. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni az éjszakai kelés/evés illetően. Lányom 16 hónapos és még mindig 1x kel és eszik éjjel. Nem tudom eldönteni, hogy valóban éhes vagy csak megszokásból teszi-e ezt. Este fürdés után a kiságyban fogyasztja el az esti tápot ami 210ml (nem mindig eszi meg, attól függ, hogy a vacsorából mennyit evett) majd elalvás 7:30-8:30 között van. Elalvástól számítva nyugodtan alszik és úgy 5-6 óra múlva kel, eszik 210ml-t (esetek nagyrészében az egészet megissza) és alszik szintén nyugodtan tovább reggel 6-7-ig, akkor megint iszik, de már csak 180ml-t. Napközben többször keveset eszik, ahogy elmúlik az éhségérzete már nem is kér többet, megy a dolgára. Iszonyatosan aktív, olyan mint a Duracell nyuszi. Nagyon korán elsajátította a mozgásformákat, járni 10 hónaposan kezdett el, azóta szinte meg sem áll. Még nem állt át a nappali egyszeri alvásra, sokszor 2x alszik még nap közben.
    A kérdésem az lenne, vajon le kell e szoktatnom az éjjeli evésről vagy elhagyja majd magától?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Aletta

    • Vida Ágnes

      2019. május 17. péntek

      Nem kell róla leszoktatnod, el fogja majd hagyni magától is. Ha 1x kel, eszik és visszaalszik, akkor szimplán csak éhes.

    • Ilona

      2019. május 24. péntek

      Kedves Ági,

      A szeptemberben 4 évet töltő kisfiam szeretném leszoktatni a Cicizésről, mivel jelenleg 25 Hetes terhes vagyok.Igeny szerint szopizott.. Gyakran említem hogy kell majd a vágynék a cici, jön hasonló válaszokkal, hogy most már leszoktam, vagy majd ha Mamáéknál leszünk leszokok, sajnos csak nyaranta járunk Mamáekhoz, s több mint valószínű idén elmarad. Különben tartanám magam ahhoz, hogy majd ott el kell hagynod. Szeretnek valami olyan megoldást ami a legkevesebb kart okozhatná lelkében.

      • Vida Ágnes

        2019. május 26. vasárnap

        Ezt apránként lehet a legkönnyebben bevezetni. Először csak nappalra vezess be kisebb korlátozásokat, amiket megbeszélsz előre vele is pl. nyilvános helyen nincs szopi, csak otthon, napközben nincs szopi csak reggel és este. Ha ezt már elfogadta, akkor lehet bevezetni azt, hogy a reggeli vagy az esti szopi elmarad, helyette összebújás, meseolvasás van, de a „cicik pihennek”, innen már a legtöbb kisgyerek magától is elhagyja a cicit, de ha mégsem, akkor legutoljára az esti szopit érdemes elhagyni és szeretgetéssel, ölelgetéssel pótolni.

  • Ina

    2019. május 10. péntek

    Kedves Ági!
    Napirenddel kapcsolatban szeretnèk tanácsot kèrni.
    3 gyermekünk van.Úgy alakult,hogy mostantól Nekem kell hoznom vinnem a nagyokat,persze a Babával együtt.(8hetes)
    A nagyobbaknál jól kialakított,bevált napirendünk volt amikor babák voltak.
    Most a Picinèl olyan káosznak èrzem.
    Amikor Nincs suli,ovi akkor ilyen kb. a napunk:
    *6 körül felöltözès,evès,majd az ágyában vissza alszik
    *9 körül evès,majd levegőn babakocsiban alvás
    *12 körül evès,majd ágyban alvás
    *15 körül evès,levegőn babakocsiban alvás
    *18 körül evès,itt az alvása már nyüglődèssel sikerül hol kèzben,hol a hasunkon….
    *20:30-21:00 fürdès,evès,alvás…èjjel valamikor 1x felèbred mèg enni,aztán vissza alszik.
    Ez így nagyon jó,tudja mikor mi következik,van benne rendszer.
    Viszont amikor visszük a nagyokat akkor ugye 2 alvása is az autóban van.Vagy ha orvoshoz kell vinnem valamelyik gyereket vagy program van..akkor szintèn borul az alvása.
    Az evèsèt is sokszor meg kell ‘variálnom’ tehát van amikor nem telik le a 3óra(tápszeres) fel kell keltenem picit előbb,hogy egyen,mert indulnunk kell…
    Olyan összevisszának èlem ezt meg.Hogy alakítsak ki Neki napirendet ha sokszor váratlan esemènyek miatt változik a napunk?Vagy mindegy,hogy hol alszik Ő nem ehhez köti az alvást?Megfogja szokni ezt a jövèst-menèst?
    Köszönöm válaszod!

    • Vida Ágnes

      2019. május 17. péntek

      Ilyen kis korban még sokkal rugalmasabbak a babák és mivel még többször alszik, nem zavarja össze, ha az alvásaiból kettő az autóban sikeredik.

  • IVETT

    2019. március 08. péntek

    Kedves Vida Ági,

    segítségért fordulok Önhöz. Kisfiam viselkedésbeli problémái aggasztanak, amelyre jó megoldó kulcsot mai napig nem sikerült találnom!
    Rengeteg sok kismamablog videót visszanézve is úgy érzem sokat okosodtam, viszont az esetünket még mindig speciálisabbnak érzem, így engedje meg nekem, hogy leírjam!
    Kisfiam 2016 novemberében született. Kiegyensúlyozott, mosolygós, szociális kapcsolatai/kapcsolódásai tökéletesen működtek/működnek, de leginkább felnőttekkel és nagyobb gyermekekkel. 1,5 éves kora óta nagyjából ekkora ltehető a mi problémáknak a kezdete. Érzelmei kimutatására a múltban a harapást tartotta legcélravezetőbbnek , amely leginkább a szeretett tárgyai/játékai megvédésere szolgáltak. Szerencsére a harapás mint eszköz kikopott már az életünkből, ellenben a heves/agresszív viselkedés mai napig porondon van.
    Ha érkezik hozzánk valaki, egyszerűen állandóan lesnem kell mikor fitogtatja meg az erejét, és bántalmaz nála kisebb vagy egykorú gyermekeket. (Lökdösődik, hátba ver akár, elmegy a gyermek mellette és meglöki, bárkit megdob bármivel ami a kezében van….sajnos van, hogy mindezt minden ok nélkül teszi. Pl.: egyik legjobb barátnőm kisfia 1,5 éves pár hete jártak nálunk és a kisfiú semmit se csinált,ült az ágyon, mégis a fiam rászállt és nagyjából fél óránként valami „bekattant hirtelen nála” és hátba csapta/fejbe stb. Az említett kisfiúval már ott tartunk hogy semleges közegben (egy séta során, ahol a gyermekem igazából rá sem nézett) is fél az én fiamtól, így most a találkozásokat egymással hanyagoljuk is!
    Kisfiam már tökéletesen beszél,mindent kerek egész mondatokban. Igyekszem rávezetni hogy szóba öntve próbálja bárki tudtára adni a problémát /játék cserét, ha nem akarja, hogy pont azt a játékot piszkálja valaki, csak tettek helyet beszéljen…
    Ha általában máshova megyünk vendégségben szépen viselkedik, játszótéren szintén szépen viselkedik, ha ilyenkor őt éri esetleg hasonló inzultus nagyon magára veszi, bújik belém és zokog, ám hamar vigasztalható,újból felveszi a másik gyermekkel a kapcsolatot, nincs maradandó tartás emiatt benne!
    Amit szeretnék a történethez hozzá tenni, hogy 2018 szeptemberében iker testvérei érkeztek, akikkel én úgy gondolom teljesen normális testvér féltékenységgel éljük meg a mindennapokat, [Sajnos ez a gondunk már, főleg az említett kisfiúval is előrébb tehető.]
    Szereti a testvéreit, ez nincs erőltetve neki, magától öleli és puszilja őket, ha kilépek a szobából – és visszalesek- csörgőzik nekik, beszél hozzájuk, őrájuk igazából akkor „mérges” ha a figyelem huzamosabb ideig rájuk irányul – dupla pelenkázás,etetési idő,- habár mostanában erre nem is panaszkodnék, mert ilyenkor „unalmában” annyira ügyesen felfedezi a játékait, épít, avagy könyvet olvasunk közben együtt, hogy ez számomra így tökéletes! Persze rosszabb napjai neki, vagy a testvéreinek is vannak olyankor türelmetlenebb és előtérbe kerül a harci kedve. Napirendje kialakult, tudjuk is tartani magunkat hozzá, jól működik.
    A nap nagyobb részét így négyesben töltjük, de közös játékra is mindig jut időnk, közös sétálásokra is, játszóterezésre, ezek a napok gyorsan-rugalmasan átlagos 2,5 éves problémákkal telnek el!
    Összességében a családon belüli gyermekekkel sem viselkedik ilyen nagyon csúnyán!
    Amit megfigyeltem – vagyis igyekszem megoldást találni, így nagyjából már minden helyzetben figyelem a reakciót, hogy mikor miért cselekedheti ezt- örömében is/ izgatottságában is képes kicsit gorombább lenni, avagy testi adottságaival kicsit erősebben ölel (17kg), de olyankor tudom csak szeretetét próbálja kifejezni! Egy kislánnyal nagyon szoros kis kapcsolatot sikerült kialakítania, ha a kislány nálunk van tudnak játszani, rohangálnak, az udvaron nem kapkodja ki a kezéből a megfogott tárgyakat,a házon belül megbeszélhető hogy az osztozkodás jó dolog… sétálás során kézen fogva mennek, viszont néha felé is eljár a keze..
    Kérem segítsen milyen szülői fellépéssel/viselkedéssel tudnám segíteni őt ebben , avagy szakember bevonása szükséges lenne-e Ön szerint?
    Kisgyermeknevelő és gondozó szakmámból kifolyólag, úgy érzem, hogy türelemmel fordulok mindig hozzá, sokszor láthatja hogyan játszom más gyermekekkel, és úgy érzem a hozzánk érkező gyermekek is nagyon szeretnek Engem, felkéredzkednek egy ölelésre, az ölembe ülnek meseolvasás közben, -ez zavarhatja őt?!- ritkán szakad el a bizonyos cérna nálam, ellenben az agresszív viselkedést kicsit sem tolerálom, nagyon felidegesít vele! 🙁
    Kétségbe ejt, hogy más gyermekeket megfélemlít, és utána valahogyan ez még adja alá a lovat, és bepörög, és utána már teljesen tehetetlenné válok. Hamarosan pedig az óvodai is úgy érzem rontani fog az itthoni helyzetünkön.
    A próbálkozásaim a büntetésbe ültetés volt eddig –> most már magától beül a büntetésbe.
    Kiküldöm az adott helyzetből, elmagyarázom neki, megölelem…. egyelőre azt érzem egyik sem eredményezett sikert Nálunk. Értelmes okos kisfiú, nyugtázza a mondandómat, majd 15 perc múlva ugyanott tartunk!

    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát,

    Üdvözletemet és hálámat küldöm,
    Ivett

    • Vida Ágnes

      2019. március 10. vasárnap

      A leírásod alapján a kisfiad pont úgy viselkedik, ahogyan egy ilyen korú kisfiúnak kell. A nála nagyobbakkal rendesen viselkedik, a testvéreivel kedves a maga módján, csak a vele egykorúakkal van gondja, ami ebben a korban gyakori probléma, hiszen a vele egykorúak nagyon kiszámíthatatlanul viselkednek (ahogyan a kisfiad is). Ezen belül is neki leginkább egy kisfiúval van gondja, hiszen a vele egykorú kislánnyal szépen játszik, tehát gyakorlatilag az a gond, hogy az a bizonyos kisfiú kevésbé szimpatikus neki. A „semmiből odacsap” típusú problémát két dolog okozhatja: vagy egyszerűen csak a felfedezés és a kíváncsiság a cél (nem is akar ő durva lenni, csak kíváncsi és erőteljesebben lép fel) vagy pedig (és az introvertáltabb gyerekeknél ez gyakori) a másik személye és tettei folyamatosan frusztrálják, de amikor az eset történik, akkor a gyerek nem jelzi a dolgot, hanem felgyűlik benne a feszültség és egy szokatlan pillanatban odacsap. Akkor fog csökkenni ennek a problémának az előfordulása, ha megtanulja kezelni az indulatait. Ezt azonban büntetésből nem képes elsajátítani, csak a mi példánkból. Részben abból, hogy az adott helyzetben mi hogyan viselkedünk, részben abból, hogy más konfliktushelyzeteket a saját életünkben hogyan oldunk meg (kifigyeli). Ez a tanulási folyamat nem megy egyik napról a másikra, de fokozatosan egyre nagyobb önuralomra tud szert tenni a gyerek, ha kivárjuk, míg megérik rá. Addig segíthet, ha sok olyan mesét mesélsz neki, ami fejleszti az érzelmi intelligenciát és tudatosítja benne, hogy a harag össze tud gyűlni és a megfelelő módon kell kiadni, nem a másiknak fájdalmat okozva (pl. a kismackó egy napját meséled el, amiben történik vele mindenféle, ami miatt dühös lesz, de akkor nem szól érte és este a testvérével veszik össze, pedig ő nem tett semmit). Ezenkívül segítheted a feszültség levezetését mozgással is, pl. vehettek felfújható boxzsákot és bíztathatod, hogy amikor mérges, akkor azt boxolja meg.

  • Mónika

    2019. március 08. péntek

    Kedves Ági,
    5 hetes kislányommal nem megy az egymásra hangolódás  2 hete még összeszedetten tudtam kérdezni, mostanra káoszosabb lett minden.

    Nem tudom nyugodtan letenni aludni, mert egyelőre javarészt szopival alszik el, ami után beindul a bélműködése, felébreszti. Én segítek neki tornával, valamennyi idő után meg is nyugszik, de utána is kér szopit, ami megint beindítja a beleit, és folytatódik az ördögi kör. Éjjel kb. 2 órát vesz igénybe, hogy minden gáz kijöjjön belőle, és el is fáradjon annyira, hogy elaludjon, egy idő után akár mellkason is. Éjjel 2, max. 3 óránként kel. Így az éjjelenkénti 2*2 óra alvás elég kimerítő, mert a nagy tesóhoz reggel kelni kell. Van esetleg valami tanácsod?

    – Nem nagyon érzem, mikor szeretne fent lenni. Próbálom bevezetni a szopi-ébrenlét-alvás sorrendet, ami kiválóan működött a nagy tesónál, de a kicsinél káosz. Ott kezdődik, hogy minden szopiba belealszik. Nehéz eldönteni, hogy eleget evett-e, vagy csak bealudt. Ha büfiztetés után rögtön lerakom, tuti megébred (ahogy éjszaka is). Ha eleget tartom a mellkasomon, talán tovább alszik, de ez sem garantált. Ha nem erőlködöm azon, hogy aludjon, csak simán leteszem, mondván, hogy ez az ébrenlét, megébred, de nyűgös, sirdogál, szopit kér újra, és kb. az folytatódik, ami éjszaka. Belefér még, hogy 5 hetesen minden káosz legyen?  vagy annyira nem normális, hogy egész nap sírdogál?
    Tanácsaid ezúttal is köszönöm!
    Köszönettel:
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2019. március 10. vasárnap

      Valószínűleg ezt az 5-6 hetes korban menetrendszerű hasfájás okozza nála. Próbáld meg, hogy nem szopival altatod, hanem amikor álmos, akkor kis dédelgetés után leteszed a kiságyba lazán bepólyálva egy takaróba vagy hordozod és úgy alszik el, így kialakul egyféle ritmus és egyre jobban fog látszani, mikor álmos és mikor éhes.

  • Szonja

    2019. március 08. péntek

    Kedves Ágnes!

    A kisfiam március 24-én lesz 18 hónapos, és nagy nehézségeink vannak az evéssel.
    Kezdem az elején. 5,5 hónapig kizárólag anyatejjel táplált kisfiú volt, mikor a doktornéni a súlya miatt javasolta a hozzátáplálás elkezdését. 3050 grammal és 52 cm-el született, mikor a javaslatot kaptuk (5 hónaposan) 6490 gramm és 68 cm volt. Az almával kezdtem, ami egészen jól ment, ízlett neki, ügyesen elfogadta a kanalat, ezután jöttek sorra a gyümölcsök, zöldségek és már a krumplit egyáltalán nem ette, bekönnyezett a szeme, öklendezte. Ugyanígy a sárgarépát, brokkolit, sütőtököt. Mindent ami zöldség. Sorra dobáltam ki amiket pároltam, turmixoltam neki, a bébiételekkel is ugyanez volt a helyzet. Egyedül a gyümölcsök mentek, de pl a banán, később a görögdinnye abból sem kellett.
    Hiába megette a gyümölcsöket, szívesen semmit nem evett, és mai napig sem eszik szívesen semmit.
    Eljött az idő, mikor a zöldségeket elrejtettem almában és úgy ette, hogy alma ízű volt. Ez sokáig így ment, közben persze állandóan kísérleteztem hogy gyümölcs nélkül egye, de esélytelen volt.
    Darabos ételek soha nem mentek és a mai napig sem. Ha a főzelékben darabka van, kiköpte már az elején és attól a ponttól kezdve, csak rázta a fejét, sírt, hogy nem kér. Már mindent megtettem, kezébe adtam a főtt zöldséget stb, undorral megfogja és véletlenül sem kóstolja meg, ha én adom, rázza a fejét, ellenkezik. Ez igaz a gyümölcsre is, kenyérre is. Rágcsálnivalót eszik ügyesen és rágja is, pl ropit, tallért, puffasztott dolgokat, de ezeket sem szivesen és egy-két darabnál nem kér többet.
    Közel másfél évesen eljutottunk oda, hogy vannak olyan főzelékek, tésztás ételek amiket megeszik, de csakis kizárólag pépesen. Ha icipici darab benne marad, többet nem is kér, ellenkezik. De a mai napig is igaz, hogy szívesen nem eszik. Megtettünk mindent, vele eszünk, mutatjuk, bíztatjuk, de nem.
    Már az elején is úgy kellett elvonni a figyelmét arról hogy éppen eszik, hogy énekeltem, mondókáztam stb. Ez egy darabig ment, aztán az sem, nem evett. Ezután mesét kapcsoltam, na úgy evett ha elvarázsolta a mese. Ma napig ez is így van, de legtöbbször már az sem elég. Nem akar enni. És itt nincs arról sem szó, hogy nem lenne éhes, mert mindent kipróbáltam, eltelt 4-5-6 akár 7 óra is evés nélkül, de ő akkor sem szeretne enni.
    Adtam már a kezébe is a kanalat, annak örül, hogy kavargatja, de nem emeli a szájához, pedig játszani mindig azt játsza játék kanállal és tányérral hogy kavar és eszik.
    Foga 11 van, amiből 4 db rágó. A súlya mindig kevés volt, kivizsgálásokon túl vagyunk, semmire nem érzékeny és emésztési, felhívódási problémák sincsenek szerencsére. Ma 9120 gramm és 82 cm. Emellett életvidám, kis felfedező, boldog, jól alvó baba.
    Már teljes kétségbeesésemben kerestelek meg, hátha tudnál segíteni, hogy mi tévő legyek. Mi lehet a háttérben, mire figyeljek.
    Köszönöm a válaszodat!

    Üdvözlettel:
    Szonja

    • Vida Ágnes

      2019. március 10. vasárnap

      Mivel egyébként jól fejlődik a babád, nincs miért aggódnod. Szerintem csak arról van szó, hogy egyrészt van egy egyéni ízlése, ami majd még változik, másrészt talán a kóstolgatás időszakában, amikor elsőként darabos ételekkel találkozott, talán volt olyan élménye, hogy kicsit nehezebben tudta lenyelni ettől megijedt és most tart tőle, hogy megint ez történik. Szerintem add neki továbbra is azt, amit szeret, kapjon kanalat a kezébe, hogy tudjon vele próbálkozni, kóstolgatni és emellett egyetek minden napi főétkezésnél együtt is, ő is üljön a ti asztalotokhoz, lássa mindig, ahogy esztek, vásároljatok együtt, ha lehet akkor piacon is, ahol jobban látja ő is a sok zöldséget-gyümölcsöt, főzzetek együtt, meséld el mit csinálsz, mit készítesz, a kíváncsiság idővel meg szokta hozni a kedvet a kóstolgatáshoz. És fontos, hogy ne stresszelj emiatt, mert azt a kicsi érzi és ez is visszatarthatja őt az evéstől.

  • Vivien

    2019. március 08. péntek

    Kedves Ági,
    Kisfiam hétfőn lesz 10 hetes, körülbelül 4 hetes kora óta tartjuk az evés-játék-alvás napirendet. Nappal hason cumival magától elalszik, igaz van, hogy eltart 20-30 percig is, próbálom mindig megvárni, hogy igazán álmos legyen, éjszaka cicin alszik vissza. Csak anyatejet kap. A problémám annyi lenne, hogy éjfél után gyakran másfél óránként felébred, ilyenkor mellre teszem, de nem tűnik igazán éhesnek, kicsit eszik, de inkább nyűglődik, van, hogy vissza sem alszik, hanem cumit kell adni neki. Már próbáltam egyik éjjel kivenni alóla a babafészket, hátha zavarja, hogy lelóg róla a lába, de ugyanúgy nyugtalanul aludt. Gondoltam, hogy a nagyon pisis pelus is zavarhatja, bár eddig nem volt vele gond, de már pár napja cserélem neki az éjfél-1 órai szoptatás előtt azóta 2 és fél óránként kel, de nem tudom van-e összefüggés. Igazából már pár napja nappal is ugyan ilyen nyűgös, van, hogy eszik, átpelenkázom és már nyűglődik, cicin kicsit próbál pihenni, de nem sikerül teljesen és sokszor már akkor elkezd sírni mikor büfiztetem. 2-2,5 óránként felébred így az előző etetés óta, de van, hogy gyakrabban. Este szokott néha 3 és fél 4 órát ellenni az utolsó ébrenlét előtt, valamint utána még egyszer. Van, hogy elvan 1 órát ébren, de inkább nyűgös, nem olyan vidám, mint eddig. Azt nem vettem észre, hogy a hasa fájna, nem húzza a lábát, de Biogaiát kap. kicsit még sárga, 7 hetesen derült ki, hogy E Coli van a vizeletében, azt kiirtottuk, el is kezdett múlni a sárgaság, de még halványan megvan, van, hogy jobban van, hogy alig látszik. Eddig azért 45 percet minimum kibírt. Tejem is biztos elég, bár nem mérem mennyit eszik, de 200at hízik egy héten és sokat pisil, kaki van minden nap. Mitől lehet mégis ez a fáradékonyság, mit csinálunk rosszul? Valamint azt szeretném kérdezni, hogy a napirendbe mikor érdemes tenni a fürdetést? Eddig úgy csináltuk, hogy az utolsó ébrenlétkor evés előtt fürdettem, eszik, kicsit játszik s alszik. Viszont így van, hogy 8kor van, hogy fél 10kor megy aludni, tegnap már a 6 órás etetés után bealudt, igaz kapott délelőtt oltást, lehet, hogy az is elnyomta. Ez nem probléma? Kelni általában 7kor kel. Ha inkább játék után fürdetnénk nem lenne-e jobb, mert így az éhség miatt végig ordít, kivéve a kádban, vagy úgy meg nagyon felébredne meg fogja szokni, hogy fürdés után eszik? A babafészekből mikor érdemes kivenni, hogy ne viselje meg, mikor növi ki?
    Köszönöm válaszod,
    Vivien

    • Vida Ágnes

      2019. március 10. vasárnap

      Nehéz megmondani, mitől ébredhet pontosan. Elsőként a növekedési ugrásra gondolnék, mivel nappal beállt egy szoptatási rend, talán éjszaka azért kér gyakran, mert nappal nincs rá módja. Próbáld meg, mi történik, ha pár napig napközben gyakrabban szoptatod, ha kéri, elfogadja és szépen eszik, akkor ez lehetett az ok. Ilyenkor néhány napig szoptasd gyakrabban nappal és majd látni fogod, amikor már nem kéri, ekkor visszatérhetsz a szokásos menetrendhez.
      A babaszigetnél előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak melege van benne a babának, talán ezért aludt jobban, amikor kivetted belőle, esetleg érdemes lenne kipróbálni, mi történik, ha saját ágyban alszik.

      A fürdetést úgy érdemes betenni a napirendbe, hogy az utolsó délutáni ébredés után evés – játék – fürdés – evés és alvás. De ha már fürdés előtt nagyon éhes, lehet előtte a szopi és még az alváshoz egy kicsi.

  • Marti

    2019. február 22. péntek

    Kedves Agi,

    18.5 honapos, igeny szerint szoptatott kislany anyukaja vagyok. Tavaly szeptemberben koltoztunk Spanyolorszagba. Kislanyom nagyon onallo, szepen eszik mar fel eve onalloan darabos eteleket, kezzel, egy ideje pedig mar a kanallal is ugyesen probalkozik, ebedet, joghurtot azzal fogyasztja tobb kevesebb sikerrel. Ha segiteni probalok neki egybol elloki a kezemet es mondja baba, baba, azaz hogy o csinalja. Nagyon aktiv, sokat mozog, de az intellektusat is egyre nehezebb lekossem. Sokat mondokazunk,lapozgatunk konyveket, epit stb. Tehat folyton foglalkoztatva van, vagy onalloan elfoglalja magat valamivel. 16 foga van, ejszaka meg mindig jonehanyszor felkel es cicivel alszik vissza, bar olykor mar onalloan is kepes erre ha mellette vagyok. HA foga jon rengetegszer kel, ha nem akkor csak nehanyszor. Ez mindig is igy volt, ezert elso ebredestol ejfel korultol mellettem alszik tovabb reggelig. Kerdeseim a kovetkezok:

    Egy ideje fontolgatjuk, hogy maganbolcsibe kezdjen jarni. Voltunk is megnezni parat es egy csaladias hangulatu, ketnyelvu hellyel szimpatizalunk. Aggodalmam nyilvan van, mert nehezen engedem el, ugyanakkor lassan ugy erzem keves vagyok a szamara, es tartok tole hogy ha kesobb kerul kozossegbe a nyelv idegensege jobban zavarni fogja mint most, amikor hasonlo koruakkal egymas mellett jatszva elsajatitja azt. Nem szeretnem hogy seruljon emiatt, nem tudom hogy korai e elkezdeni most vagy jobban tennem ha varnek meg? Aprilisban kezdhetne, de szeptembernel kesobb mar nem szeretnek varni. Mi alapjan hozzak dontest? Igyekszem lazan allni a dolgohoz es nem stresszelni a sajat felelmeim miatt, hiszen a legjobbat akarom neki. De azert van bennem egy termeszetes aggodalom nyilvan a beilleszkedesevel stb.-vel kapcsolatosan. Ezzel hogyan tudok megbaratkozni?

    Az alvassal kapcsolatban, csak annyi lenne a kerdesem hogy gond e ha ciciel altatom el es altatom ejjel vissza? En ugy vagyok vele, hogy magatol majd elhagyja, ezt is illetve idovel a cicit is. Jobb nekem ez, mint ejszaka egy siro babat ringatni. De nem tudom meddig oke ez?
    Illetve nem szeretnem a szopirol egyaltalan leszoktatni, ez gondolom a bolcsi miatt sem szukseges? Itt nagy orommel fogadtak, hogy meg cicizik es azt mondtak egyaltalan nem problema.

    Koszonom szepen a segitseget!

    • Vida Ágnes

      2019. február 25. hétfő

      Ha úgy látod, te már kevés vagy neki és szívesen jár emberek közé a kislányod, akkor jó döntés lehet a bölcsi. A nyelv még nem zavarja az ilyen korú gyerekeket, nekik természetes, hogy vannak, akik másként beszélnek, mert ők még inkább a gesztusokból és a hangsúlyból, mimikából tájékozódnak, mint a szavak jelentéséből. A cicin altatás nem gond, magától elhagyja majd, a bölcsiben pontosan tudni fogja, hogy nincs ott anya és elalszik majd magától (ráadásul ott a falkaszellem is érvényesül majd)

  • Boga Réka

    2019. február 22. péntek

    Szia Ági!
    Szoptatásról szeretnélek kérdezni. Kisfiam most 8 hónapos. Kb. 10-11 hós korában külföldre kell utaznom, és nem tudom magammal vinni. Szopizik a babám, és nem is szeretném megszakítani. Kb. 5-6nap kell távol legyek. Mit gondolsz, hogyan tudnám megoldani a szoptatás problémáját?
    Már próbáltam tejet lefejni és lefagyasztani, de nem volt sikeres próbálkozás. Arra gondoltam, hogy néha adok neki tápszert, hogy majd az apukája is tudja etetni…Mas ötletem nincsen.
    Köszi.

    • Vida Ágnes

      2019. február 25. hétfő

      Még van addig 2 hónapod, ezért apránként vezesd be a dolgot. Arra törekedj, hogy minél többet egyen a hozzátáplálásra adható ételekből, hogy az étkezések javarésze szilárd étel legyen és az utazás előtt 2-3 héttel bevezetheted a tápszert is, ha elfogadja, ha nem, akkor érdemes ízesített tápszerrel próbálkozni, de úgy, hogy apa próbálja adni neki, mert tőled nehezebben fogadja el (tejszagod van). Mindenképpen oszd be az időt, nem kell kapkodni! 2 hétig az ebédet próbáljátok kiváltani, aztán 2 hétig a tízórait, aztán az uzsonnát, míg végül már csak reggelire és vacsorára van szopi, akkor próbálhatod meg ezekre tápszert bevezetni.

  • Barbara

    2019. február 22. péntek

    Kedves Ági!

    Úgy egy éve kérdeztem már Tőled, kisfiam rossz alvásával kapcsolatosan.
    Röviden óránként kelt, csak cicivel aludt vissza.
    Azt tanácsoltad, hogy vegyem magamhoz hogy tudjak kicsit pihenni és majd elmúlik.
    (sokmindent kipróbáltunk már, ezért is írtad ezt mint „utolsó” megoldás)

    Kisfiam azóta 2 éves lett a napokban és a probléma ugyanúgy fennáll.
    Annyi a különbség, hogy már van hogy 3 órát is alszik egyben, de sokkal gyakoribb még az óránként kelés.
    Nagyon-nagyon fáradt vagyok, tudnál esetleg adni valami tanácsot mit tegyek?
    Ugyanúgy cicivel alszik vissza, még csak pár szót beszél, így nem tudom megkérdezni mi a baja, mikor sírva kel. Csak cicit kér. Volt hogy próbáltam helyette vizet adni, de 2,5 óra hiszti és sírás után feladtam. Olyan is volt, hogy elfogadta a vizet de utána újrakelt.

    Teljesen tanácstalan vagyok, úgy érzem ez soha sem fog elmúlni…
    Minden reményem elszállt.

    Köszönöm:
    Barbara

    • Brigitta

      2019. február 22. péntek

      Kedves Ági!

      A kisfiam 11 hónapos. Hónapok óta nagyon rosszul alszik, akár órákon keresztül is dobálja magát a kiságyban. 2 hónapos korától 4 hónapos koráig átaludta az éjszakát. Amint megkezdtük a hozzátáplálást és elkezdett fogzani, onnantól ez nem sikerült de pár hónapja nagyon rossz a helyzet. Jobbra balra dobálja magát éjszakánként. Cumit és vizet kap ilyenkor, enni már nem eszik éjszaka. Ringatni is szoktam ilyenkor, így alszik vissza de kis idő mulva kezdi előlről. Napközbe nyugodtabban alszik, ilyenkor is felkel de nem dobálja magát annyit. Napközben mikor nem alszik is csinálja ezt a dobálózást, néha játék közben. Fogzik is és mindig erre fogtam de hónapok óta tart szünet nélkül ez az állapot. Jártunk dévény tornára amit minden alkalommal végig ordított illetve januárban beteg volt és az orvosokhoz való járkálás is megviselte. Azóta fél az idegenektől. Nem tudom ennek köze lehet-e az alváshoz. Tejfehérje allergiás de speciális tápszert kap. Nagyon aggódom érte. Nem tudom, hogy hová forduljak a problémával. Válaszát köszönöm!
      Brigitta.

      • Vida Ágnes

        2019. február 25. hétfő

        Igazából a fogzás és a többi változás is egyaránt megviselheti. A dobálózás egyfajta önnyugtatás, ezzel a ritmikus mozgással próbálja magát altatni. Elképzelhető, mivel nem kap enni éjszaka, hogy akár éhes is lehet, ahogy ugyanis a baba súlya nő, a tápanyagigénye is megnő és a nappali étkezésekkel még nem tud annyit magához venni, hogy az éjjelre is elég legyen, tehát érdemes lenne az első ébredésénél megetetni, ha utána hosszabban alszik majd, akkor az éhség volt az ok. Ha még nincs meg legalább az első 8 foga, akkor a fogzásra is kapjon a tüneteinek megfelelő alkati szert, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

    • Vida Ágnes

      2019. február 25. hétfő

      Ha már 2 éves és még mindig óránként kel, kérjetek időpontot alvásambulancián, ahol kivizsgálják! Elképzelhető, hogy valamilyen szervi ok van a háttérben (pl. túl nagy orrmandula), vagy más olyan ok, aminek a megoldásához orvosi segítség szükséges.

  • Mónika

    2019. február 22. péntek

    Kedves Ági,

    Hétfőn lesz 3 hetes a kislányom. A szoptatásban vagyok bizonytalan.

    – Mindig a mellett keresi és cuppog, szerintem akkor is, amikor nem éhes. Először úgy gondoltam, éhes, ezért megmértem, 1 mellből 90 ml-t eszik, és napi 6szor. Van, amikor még át is teszem a másik mellemre, mert elbizonytalanodom. Evés közben ugyanis bealszik, hiába büfiztetem 10 percig, nem jön semmi, de amikor lerakom aludni, beindul a bélmozgása, ami felkelti. Utána aztán megint úgy sír, mintha éhes lenne, és megint jön az elbizonytalanodásom, hogy össze-vissza etetek, altatok. Megint megetetem, ami egyébként úgy tűnik, jó döntés, mert megnyugszik, de aztán megint jön a puki, kaki, büfi, rendszerint kicsit később, ha már én is aludnék… Úgy érzem, valamit nagyon nem jól csinálok. Minden cicikeresésnél tanácstalan vagyok, hogy még enne? De elméletileg az túl sok lenne a pocijának.

    – Ráadásul, ha ennyire elhúzódik egy szoptatási fejezet, nagyon kifutok az időből, és csak sokára jön a következő etetés, és nem jön ki több, mint 6 evés.
    – Az orvos szerint 1 mellből etessek, és a maradékot fejjem le. (kb. nem marad, csak pár cseppet tudok utána fejni, kvázi stimulálom inkább) Viszont ha odaadom neki a másik mellet is, és annak a felét megeszi, azt is le kell fejni, vagy azt a következő szoptatáskor úgyis megeszi.
    – Baj, ha még majdnem 3 hetesen szinte egész nap alszik, és csak enni kel fel? Összesen mondjuk 2 órát van ébren egy nap, de azt is csak akkor, ha nem tud visszaaludni a bélmozgásai miatt. Tehát olyan jóllakott, jókedvű ébrenléte nincs. (1 hete még volt, és elnézelődött akkor nyugodtan, ezért gondolom, hogy most valamit nem jól csinálok).

    Válaszodat nagyon köszönöm, kisfiam születésénél sokat segített minden info Tőled. Ő most már 5 éves.
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2019. február 25. hétfő

      A babáknál az evés szokta beindítani az emésztést, ezért fordulhat elő, hogy etetés után 10-20 perccel beindul a puki-kaki, míg a büfiztetésnél semmit nem produkál a baba. Ilyenkor érdemes kicsit megtornásztatni: hanyatt fekteted, a térdeit felhúzod a pocakjához és lassan körözteted a combjait, ez segít az emésztésben és utána újra megkínálhatod. Nem gond, ha ilyenkor a másik ciciből szopizik és nem gond, ha csak a felét eszi meg. A következő etetésnél kínáld megint ebből a mellből és csak utána tedd rá az előzőre! Ha nincs túltelve a mell, nem kell fejni, teljesen felesleges.
      Az nem gond, ha egész nap inkább csak alszik, ez 2-3 héten belül magától átáll majd.

  • Bartha-Lieb Tímea

    2019. február 08. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos, igény szerint szoptatom és cicin altatom. A gondom az, hogy néha elalvás után nehezen tudom letenni a kiságyba, mert rögtön felébred és sír.

    Éjjel többször ébred, amivel nem lenne egyébként problémám, gyorsan megszoptatom és vissza is alszik cicin, 10-15 perc és le tudom tenni. Kb. 6 hónapos kora óta ritkán alussza át az éjszakát, általában éjfél előtt és hajnalban is 1x ébred.
    Viszont az utóbbi napokban hajnalban 2 órákat vagyok fenn vele, mert 4-5 szopis altatás kell, mire sikerül ébredés nélkül visszatennem az ágyába. Illetve olyan is volt, hogy a kiságyba téve felsírt, de ahogy visszaviszem a kanapéra, hogy szoptassam, alszik tovább, nem is kellett neki a cici. Szóval a kanapéra vissza lehet rakni, csak az ágyába nem. 🙂 Ez lehet, hogy a szeparációs szorongás? Sajnos nem tudok mellette aludni, kényelmetlen számomra, nem tudok úgy feküdni, hogy aludjak rendesen.

    2 foga van alul, szerintem most jön felül az egyik, eléggé duzzadt az ínye. Dologel-lel kenem neki. Homeopátiát nem alkalmazunk, de azért megnéztem az alkati szerek leírását, és egyiket sem érzem ráillőnek, arca nem piros, hasmenése sincs, sőt, székrekedése van a hozzátáplálás miatt. Nappal alapvetően jó kedvű, az utóbbi 1-2 hétben nyűgösködik, „nyafog” néha.

    Nappal 2x alszik. Délelőtt elalvás után le szoktam tenni a kiságyba, délután viszont az ölemben szokott aludni. 1-2 hónapja próbálkoztam azzal, hogy délután is letegyem, de csak néha sikerült. Sőt, oda jutottunk, hogy 1-2 hétig már a délelőtti alvásnál sem mindig tudtam letenni a kiságyba (nem tudom, volt-e köze ahhoz, hogy bolygattam a délutánt).
    Próbáltam 5 perccel elalvás után letenni (korábban ennyi elég volt), 20 percet, fél órát is próbáltam várni, hátha akkor már mélyen alszik. Ahogy hajolok az ágyba vele, felriad. Úgy vettem észre, hogy alapvetően délelőtt mélyebben alszik, délután az egész alvás mintha sokkal felületesebb lenne.

    Az egész miatt már többször elgondolkodtam, hogy valahogy hozzászoktatnám, hogy a kiságyban aludjon el, csak nem tudom, hogyan fogjak hozzá. Ha cicin altatás után leteszem és sír és nem veszem ki az ágyból, nem nyugszik meg, 2-3 perc múlva pedig elkönyveli, hogy ennyi volt az alvás és teljesen felébred, elkezd játszani (hiszen ilyenkor már pár percet azért aludt az ölemben). Cumit 2-3 hónapos kora óta nem fogadja el. Van egy szundikendője, amit mindig odaveszek magunkhoz altatáskor, de nem igazán kell neki.
    Kipróbáltuk (férjem és én is), hogy kiságyban altaltjuk, nem vesszük ki, csak ott vagyunk mellette, 45 perc üvöltés után aludt el. Nyilván előbb-utóbb megszokná, de utána lelkiismeret-furdalásom volt, hogy eddig sírt, úgyhogy nem folytattuk ezt a próbálkozást. Ha bent vagyok vele, az sírni hagyásnak számít? Lelkileg ez mennyire viseli meg a babát? A felvesz-letesz módszernél ha sír, fel kéne vennem, megnyugtatni, és visszatenni, ugye? De hiába nyugtatom meg, amint közelítem a matrachoz, egyből üvölt, szóval eszerint akkor le se tehetném.

    Nem tudom, érdemes-e egyáltalán a szoptatva altatást feladni, igazából nagyon szeretem cicin altatni, gyorsan ellazul, közben eszik is, így biztosan tudom, hogy nem éhes. Csak a letétellel van a gondom. Lehet, hogy ha ez a szeparációs szorongás, akkor nem is kellene bolygatnom pont most az altatását?
    Tudnál javasolni valamilyen megoldást?

    Köszönettel:
    Bartha-Lieb Tímea

    • Vida Ágnes

      2019. február 10. vasárnap

      Igen, ez az elválás miatti félelemtől van, egyszerűen jobb Anya közelében maradni most. Plusz ebben a korban nehezebben lazulnak el a kicsik és hosszabb ideig tart, mire teljesen ellazul és olyan mélyalvásba kerül, amiből már könnyen le lehet tenni. Próbáld meg, hogy éjjel simán csak magad mellé veszed az ágyba és fekve szoptatod, úgy sokkal gyorsabban el tud lazulni.
      Ha mégis a kiságy mellett döntesz, az a megoldás van, amit már próbáltatok. Ha mellette vagytok, az nem számít sírni hagyásnak, mert nem magában sír, érvényesül a jelenlétetek stresszhormon csökkentő hatása. Ilyenkor azért sír ennyire a baba, mert álmos és nem a megszokott dolog történt vele, ha mellette maradtok következetesen napról napra egyre kevesebbet sír majd.

  • Edina

    2019. február 08. péntek

    Kedves Ági!

    Már régóta küzdünk egy problémával, amire hiába keressük a megoldást, nem találjuk.Ezért fordulok most hozzád.
    Vegyespáros ikerbabáim vannak, 12 hónaposak,Teljesen különböző személyiségek.
    A kisfiam nyitott, barátkozós. Viszont a kislányom nagyon zárkózott, rajtam és az apján kívül mást nem szeret a közelében tudni. Dongalábbal született, ezért 3 hónapos kora óta kezelésekre jártunk, eleinte gipszelték aztán sínt kapott és mellette dévény tornára jártunk, ami borzasztóan megviselte. Volt olyan alkalom, hogy hányásig sírta magát (ez volt az utolsó) úgy gondoltam ennyit nem ér, ez nyár közepén volt, azóta viszonylag ritkán járunk orvoshoz.
    Általában egyedül vagyok velük itthon.Napközben szépen eljátszik velem és a testvérével, soha nem szokott probléma lenni, ha kicsit nyűgös mert fáradt akkor sincs baj.Soha nem hagyom őket magukra vagy másra.Amikor Apa hazaér eleinte szégyenlősen néz rá, nagyon örül neki, aztán felkéreszkedik és onnan jön a sírás ha egy percre is leakarja tenni az apja, akkor is ha éppen játszani szeretnénk vele, tehát nem akarja magára hagyni csak letenni maga mellévagy leülni és úgy az ölében tartani. Kapaszkodik bele, hangosan sír, alig kap levegőt és ez eltart van amikor egész este. Akkor is sír ha fogja pedig nyilván ezt szeretné. Ilyenkor én sem kellek neki.
    Ez több hónapja tart, nem tudjuk miért ragaszkodik ennyire hozzá és miért ilyen formában. Sajnos szinte minden napos ez a probléma. Ha napközben ér haza Apa akkor is tehát nem azért van mert estére elfárad.
    Már arra is gondoltam, hogy én rontok el valamit de nem tudom hol keressem a hibát, igyekszem mindent megadni nekik. Egész nap beszélek hozzájuk,mindent együtt csinálunk, játszunk, zenét hallgatunk, jól érzik magukat.
    A mai nap betegség miatt volt nálunk a háziorvos, aki szemtanúja volt a problémának, nem tudott mit mondani csak annyit, hogy ő ilyet még nem látott.
    Komoly dolog állhat a háttérben? Mit kéne tennem?
    Köszönöm szépen előre is a válaszod 🙂
    Edina

    • Vida Ágnes

      2019. február 10. vasárnap

      Nem rontottál el semmit, egyszerűen így reagálja le a kisfiad azt, hogy nappal nem volt otthon Apa, most meg igen: őrzi, nehogy elmenjen megint. Azzal segíthettek neki, ha reggel ő is elbúcsúzhat Apától, nappal is beszélgethettek róla, megnézhetitek a fotóját, elmondhatod, hogy nemsokára jön haza és amikor hazaér és a kicsire rájön az „apaőrző”-üzemmód, mehet Apával, ahova csak lehet, nézheti, mit csinál stb. Idővel ebből megtanulja majd, hogy nem veszíti el Apát soha. Javaslom neked ezt a cikkemet, pont erről a témáról szól: https://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/a-csak-apa-jelenseg

  • Dalma

    2019. február 08. péntek

    Kedves Vida Ágnes!

    A probléma, amivel fordulok Önhöz, nagyon régóta tart. Étkezéssel kapcsolatos. A történetem egy 32 hónapos kisfiúról szól, aki nem hajlandó enni itthon. Jó esetben 3-4 falatokon él egész nap.

    Kezdeném egy kicsit az elejéről. 15 hónapos koráig szoptattam Domit, fokozatosan választottam le az anyatejről. 2-3 hetente hagytam el egy szopit. Míg a pürés ételeket kapta, nagyon jól evett, bármit elé rakhattam, megette. Aztán mikor kezdtünk rátérni a darabos ételekre, kezdett idővel egyre rosszabb lenni az evése. Először csak a kencés dolgokat nem ette, gondolok itt vajas, májas, lekváros stb. kenyérre, a bármilyen krémmel töltött péksüteményekre. (Ezeket soha meg sem kóstolta) Semmi ilyet nem evett. Sütögettem neki szarazabb süteményeket, azokat szívesen ette. Aztán olyan 20 hónapos lehetett mikor már ezek sem kellettek neki. Gyümölcsöket tavaly áprilisig tudtam neki adni pürésítve, mert máshogy nem fogadta el, de azóta sajnos semmilyen formában és semmilyen gyümölcsöt nem eszik meg, zöldséggel pedig ugyanez a helyzet. Mostanra ott tartok vele, hogy míg egy időben megette legalább a sajtos rúd vagy pogácsa és az ilyen hasonló száraz pékárukat, mostanra már az sem kell neki. 3 hónapja már, hogy jóformán semmit nem eszik meg itthon.

    Bölcsődébe jár szeptember óta. A nevelőnők azt mondják ott eszik, van hogy 1,5 adagot is az ebédből. Reggelire és uzsonnára viszont csak az üres kenyeret, vagy kiflit hajlandó megenni. Ott sem eszik kencés dolgokat, zöldséget, gyümölcsöt, felvágottat, de legalább az ebédből igen.

    Én ebből azt gondolom, hogy a probléma itthon lehet. Volt, hogy Anyósomékhoz ment át ebédelni, mi nem voltunk ott, ugyanúgy nem evett. Ránéz az ételre és eldönti, „fúj nem kell” és nem eszi meg.

    Egyszerűen már nem tudom hova forduljak, mivel teszek jót, ha erőltetem, ha kiabálok tudom, hogy nem vezet jóra, de egy idő után sajnos már ezt hozza ki belőlem. Próbáltam úgy is, hogy letettem elé az ételt aztán elmentem, nem foglalkoztam vele, de így sem evett. Az utóbbi időben mióta ennyire nem eszik 2 hetente beteg is lesz, ilyenkor antibiotikumot is kap, ez most már a harmadik féle. Hiába adok neki Immunotrofinát is, nem hozza meg az sem az étvágyát. El vagyok már keseredve, 1 kg-t fogyott. 2,5 éves 94 cm és 13 kg. Nem vékony, de nem így nézett ki, illetve jobban aggódom az egészsége miatt ezáltal, hogy nem visz be elegendő és megfelelő minőségű, mennyiségű ételeket. A csokit tonna számra enné, ha engedném. Próbáltam már azt is hogy jutalmazom vele ha eszik, egy időben működött, most már nem.

    Jó lenne, ha mielőbb megoldást találnék a problémára, ezért is fordultam kétségbeesésemben Önhöz.

    Várom mielőbbi válaszát.

    • Vida Ágnes

      2019. február 10. vasárnap

      Nekem úgy tűnik, hogy ennek a válogatósságnak nem egészségügyi oka van, hanem pszichés, a család felé kommunikálja így az érzéseit, „nektek” nem eszik, másoknak igen. Azt azonban ennyiből nehéz megmondani, mi lehet ennek az oka. Érdemes lenne pszichológushoz fordulnotok vele, aki fel tudja tárni a háttérben húzódó okokat.

  • Enikő

    2019. január 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom jelenleg 8,5 hónapos. 3 hónapos kora óta egyedül alszik el és este fél nyolctól reggel fél nyolcig egy hang nélkül, békésen aludt eddig. Kb. négy hete azonban éjszakánként akár hatszor is felsír. Apukájával szinte mindent kipróbáltunk, de nem értjük mi lehet a baj. Születése óta nagyon stabil napirendünk van. Már a legelső naptól kezdve ugyan úgy csinálunk mindent. Természetesen vannak kisebb változások, hiszen növekszik és ehhez alkalmazkodunk (pl. egyre kevesebb nappali alvás..). Néha elmegyünk itthonról rokonokhoz, barátokhoz, vásárolni, de alapvetően többnyire a megszokott környeztben vagyunk kettesben vagy apával hármasban. A Tv nagyon ritkán van bekapcsolva és más erős inger sem éri. Minden nap levegőzünk időjárástól függően most a téli időszakban fél-1 órát, egy vagy két részletben. Napközben még mindig igényli a 3x-i alvást. Általában összesen 3-3,5 órát alszik napközben és éjszaka 12 órát. A két alsó foga áttört három hete a felső fogaknak még nem igazán van nyoma csak egy kicsit van megduzzadva az ínye. A keze folyamatosan a szájában van, de ez már két hónapos kóra óta így van. A nyála nem folyik és az alsó fogak áttörésénél sem folyt. A fülét viszont az elmúlt hetekben többször piszkálta, de most már azt is abbahagyta. gyerekorvosnál, fül-orr-gégésznél is jártunk és semmilyen szervi problémát nem találtak. Kúszás és mászás között tartunk éppen. Gondoltam a szeparációra is és magam mellé vettem éjszakára. Ugyan úg felsírt többször. Ilyenkor nem is ébred fel igazán, csukva van a szeme. Ahogy visszateszem a cumit a szájába azonnal elhallgat. Altattam hálózsákba és anélkül (hátha a mozgása miatt kel fel), hűvösebb és melegebb szobába, felváltva járunk át a férjemmel hozzá, kenem az ínyét több fajta fogzási fájdalmat enyhítő géllel. Arra is gondoltam, hogy nem lehet e, hogy a cumi miatt sír igazából? Amíg kisebb volt, elalváshoz odaadtam a cumit, de éjszaka az ujját cumizta, ha felébredt és így vissza is altatta magát, de amióta kijött a foga azóta már nem szopja az ujját csak rágcsálja. És ha a cumi kiesése miatt riad fel, akkor meg lehet tanítani, hogy anélkül aludjon vissza vagy lelkileg jobb neki ha inkább visszaadjuk mindig és csak akkor elvenni ha már megérti? Vagy, ha fogfájás, akkor csak át kell vészelni ezt az időszakot vagy lehet enyhíteni a fájdalmát? Olvastam a Chamomilla és többi alkati szer leírását, de valahogy egyik sem illet erre a probléma (nincs piros arc stb..)
    Igazából csak szeretném tudni mi bánthatja, mert ez a bizonytalanság nagyon rossz.

    Köszönöm előre is a válaszod
    Enikő

    • Vida Ágnes

      2019. január 13. vasárnap

      A cumi kiesése miatt nem riad fel a baba, valami más ébreszti fel, a cumit csak azért keresi, mert az nyugtatja meg. A felsírások oka lehet kettős is. Egyrészt lehet éhes, ilyenkor, ha cumit kap és visszaalszik, kivártatva megint felébred, mert nem lakott jól, még mindig éhes. Ha megeteted az első ébredésnél, utána hosszabban alszik majd (ha az éhség volt a gond) és csak később jön a következő ébredés.
      Másrészt a fogzás is biztosan zavarja. A felső 4 metsző áttörése sokáig tart és nem csak az íny fáj, hanem a teljes állkapocs húzódik. Ezért van az, hogy a fogzáskönnyítő gél már csak akkor segít, amikor piros és gyulladt az íny, az alkati szerek viszont az általános nyűgösséget is képesek oldani. Az alkati szerek kiválasztásakor a tüneteknél érdemes megnézni az emésztési tüneteket is: Nincs hasmenése? Nem piros a popsija? Nem puffadt a hasa? Illetve a sírás milyensége is számít: a lassú, nem hangos beletörődött sírás pl. a Silicea típus sajátja, a nagyon éles, hangos sírás a Cináé.

  • Angelika

    2019. január 11. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom most múlt öt hónapos és születésétől fogva az a problémám vele, hogy este nem tudom letenni őt aludni a saját ágyába. Kizárólag csak mellettem hajlandó aludni és ha felállok mellőle általában felébred, akármennyit is várok. Ha mégis sikerül letenni, akkor vagy rögtön, vagy ha szerencsém van fél, egy múlva felébred és nem lehet őt megnyugtatni annyira sír. Van egy napirendünk amit próbálok betartani de sajnos elég nehéz mivel napközben is kb. csak fél órákat alszik ha szerencsém van egyet de ez nagyon ritka. Napközben szerencsére könnyebben le tudom tenni csak egy kis popó ütögetés kell és általában elalszik. A tanácsod alapján akkor fektetem le, amikor fáradt ez kb. két, két és fél óra most napközben, de talán napközben nincs is szüksége több alvásra. Este is próbálok egy rutin bevezetni (ami elég nehéz, a 3,5 éves kisfiam mellett), de amint ágyba teszem kezdődik az üvöltés akár két órán át, és még akkor sem alszik el. Pedig ott vagyok mellette csitítgatom, simogatom, de semmi nem segít. Már párom és édesanyám is próbálta este altatni, sajnos nem sok sikerrel. Nem tudom hogy kezdjek neki, mi tévő legyek hogy szeressen az ágyában este is elaludni (napközben abban alszik, még ha keveset is), illetve, hogy ne ébredjen fel mindig. Sajnos este se tudok elmenni sehova, mert senki nem tudja megvigasztalni, vagy csak nagyon nehezen megy. Se cumisüveget, se cumit nem fogad el, csak szopizni szokott. Éjszaka csak mellettem alszik, van, hogy többször megébred, szopizik, alszik. Sajnos ez sem állt még be rendszeresre. Régen hasfájós volt de ez mára már javult, bár néha még most is szenved vele. Remélem van valami tanácsod hogyan kezdjek neki annak, hogy este és éjszaka is az ágyában elaludjon, aludjon. Kisfiammal nem voltak ilyen problémáim, ő mindig jól aludt, igaz ő az anyatej mellett tápszert is kapott. Segítségedet előre is köszönöm!

    Üdvözlettel, Angelika

    • Vida Ágnes

      2019. január 13. vasárnap

      Valószínűleg az okozza ezt, hogy csak melletted érzi magát ilyenkor biztonságban. Esetleg meg lehet azt próbálni, hogy a megszokott módon melletted alszik el, de utána ugyanúgy melletted babaöbölben vagy az ágy mellé húzott kiságyban alszik tovább, így megmarad a közelség is és mégis elkezdi megszokni a saját ágyikót. Esetleg azzal is lehet próbálkozni, hogy a szokott módon altatod, de utána beteszed a kiságyba. Ha hanyattfekve alszik, akkor gond lehet az is, hogy így sokkal nehezebb ellazulni, esetleg segíthet a hasonalvás, az oldalfekvésben altatás vagy ha egy takaróba csomagolod pólyaszerűen, ahol kényelmesebben el tud lazulni.

  • Mike Anita

    2019. január 11. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 7 hónapos,első 3 hónapban végig aludta az éjszakát,5 hónaposan ki jött az első foga,aztán elkezdett egyszer ébredni éjjel,megszoptattam aztán újra vissza tettem a kiságyba és aludt tovább!December elején költöztünk új otthonba a kisàgyat csak egy héttel később tudtuk csak szállítani és így mellèm került az ágyba,azóta ott maradt mellettem,a problémám az lenne, hogy este meg van neki a napi rutin, hogy 21:00 és 22:00 òra között elalszik,alszik jól 00:00 òràig aztàn körülbelül 3hete minden éjjel,minden órában ébred,de majdnem pontosan minden órában ugyanakkor kel és kezd sírni,ha cicit adok neki vissza is alszik pár perc után,próbáltam cumit adni neki nem fogadja el,próbáltam ringatni, hogy aludjon vissza de nem használ semmi csak a cici,ezzel nem is lenne gond azzal van bajom, hogy egy éjjel 6-7 szer kelünk és nem értem az okát, 5foga van már és úgy nézz ki jön a 6ik de kenegetem neki krémmel az ínyét de nem használ és nem sír annyira mintha fàjna neki csak inkább nyöszörög,lehet nem is a foga miatt ébred,tanácstalan vagyok mitől lehet ez a változás?A fura az, hogy mintha érezné, hogy eltelt egy óra és kel újra!Napközben 2szer alszik de akkor is max 1-1 órát!Tanàcsodat kérnèm szépen mert èn nem tudom, hogy tudnám megoldani ezt a problémát, hogy újra nyugodtan aludjon hisz ez szerintem neki is fárasztó nemcsak nekem!Köszönöm szépen,kellemes napot kívánok neked!

    • Vida Ágnes

      2019. január 13. vasárnap

      Azért kel pont óránként, mert ebben a korban kb. 60 perces mélyalvás van és utána felszínesebben alszik a baba kb. 10-15 percig. Ha ebben a szakaszban valami megzavarja felébred. Valószínűleg a fogzás zavarja, de a környezetváltozás is probléma lehet, illetve mivel együtt alszotok, hallja a szuszogásodat, a hangjaidat, ezért felébred és mivel úgyis ott vagy, kéri a szopit is. Valószínűleg a kettő (a változás és a fogzás) együtt hat nála. Ha kijött a hatodik fog, kezdd el visszaszoktatni az ágyába.

  • Láng Teca

    2018. november 23. péntek

    Kedves Ági. November 17 én volt egy hónapos a kislányom. Első gyerek. Mióta haza jöttünk a kórházból próbálok nála rendszert csinálni. Este 7kor fürdés egyenlőre csak ezaz amit be tudunk tartani de ezt se mindig mert össze vissza eszik , alszik… Én akkor adok neki cicit ha kéri. Van, hogy másfél-két óránként kéri van, hogy csak 4. De valamiért az első 4 hetet minden este végig ordította. Már volt, hogy vele sírtam mert nem tudtam mi baja. Egyszerűen nem akart aludni pedig nagyon nagyon álmos volt..vagy ha nagy nehezen elaltattam 2perc és kippattant a szeme sírt tovább.volt olyan éjszaka,hogy kb 8x kellett elaltatni mire nagy nehezen aludt. Most már volt 2 olyan esténk , hogy szépen elaludt minden sírás nélkül. Mikortól lehet nála rendesen beállítani a rendszert? Hogy fürdés után cici és alvás…?! Mi lehet az oka, hogy ilyen nehezen alszik el és üvölt..? Egész nap nagyon sokat alszik. Gondoltam felcserélte a nappalt az éjszakával ezért egyik nap nem hagytam annyit aludni nappal de utána még rosszabb volt az este.. Ha elalszik utána szépen alszik 4 órát is akár cicizik és alszik is tovább.Nappal fel kell kelteni,néha néha.? Vagy ha fürdés időbe pont alszik? Fel kell kelteni? Nem merem felkelteni mert akkor üvöltene végig.Ma este is 11kor aludt el nagy nehezen… Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2018. november 23. péntek

      A problémát az okozza, hogy már kezd rájönni, hogy mikor van az este és a hosszú alvás ideje, ezért ilyenkor hosszabban szeretne fennmaradni, viszont még picike, ezért nem tud olyan hosszan ébren lenni. A megoldás egyszerű (nekünk anno az idős doktornénink javasolta és nagyon bevált). Ne este 7-kor fürdesd. Fürdesd este 10 felé és fektesd le 11 körül. Akkora már tényleg álmos és könnyebben elalszik, ráadásul utána nagyobb az esélye, hogy majdnem hajnalig alszik egyfolytában. Később, majd korábbra lehet hozni a fektetést, amikor már beállt a rendszer. Estefelé, ha nyűgös, szoptasd gyakrabban, ez megnyugtatja és közben pihen egy kicsit, így könnyebben tud ébren maradni.

  • Éva Fehér

    2018. november 23. péntek

    Kedves Ági,

    A kislányommal kapcsolatban fordulok hozzád,januárban lesz 5 éves.Van egy 2 éves öccse és most várjuk a hugát aki januárban fog megszületni.

    2,5 éves kora óta elég nehezen bírunk sokszor vele.Jelenleg középsős az oviban,nagyon szeret járni soha nem mondta hogy nem akar menni,talán egyszer sírt mikor otthagytam reggel.
    Jó képességű gyerek,szeret rajzolni,szereti a verseket,rá lehet bízni apró házi munkákat: kiveszi a hűtőből a tejet és kiönti magának a pohárba,szívesen takarítana ablakot is már vagy főzne velem.amit a lehetőségekhez képest szoktam neki engedni is.

    Az oviban nem alszik csak ritkán.Itthon igen mert szigorú vagyok,de nem ragaszkodom ahhoz hogy lefeküdjön csak akkor ha pl reggel már ötkor felkelt.
    Az öccsével alszik egy szobában,sajnos öcsi sokszor már reggel felkel 5-kor olyankor kivisszük hogy ne ébressze fel mert szüksége van az alvásra és ha éppen úgy van képes reggel 7-ig már aludni.
    De ha éppen észreveszi elkezd nyafogni,utánozza az öccsét és ő is nyafog hogy „anya” vagy csak simán nyafog.
    Olyan mintha visszafejlődne a kisebb szintjére,néha úgy is beszél pedig mindig tisztán és érthetően beszélt.

    Nem fogad szót vagyis inkább látom hogy amit mondok neki elengedi a füle mellet,nem néz sokszor rám sem amikor magyarázok neki
    Sokszor előfordul hogy tiszta pisis a gyerek,a bugyi sőt a nadrág is mert nem törli ki rendesen.Hiába kérem és magyarázom el neki.
    A fogmosással is ez van,ha én nem figyelek rá,képes úgy lefeküdni aludni hogy fogat sem mos.Szétrágja a fogkeféjét az összes sörte szanaszét áll már egy hét után.
    Megkérem hogy pakoljuk el a játékokat mert az egész lakásban térdig gálozunk benne.
    Nem tud egyedül játszani-ezt már kijelenthetem-inkább itt a nappaliban csinál valamit pakolnak szét minthogy bemennének a szobába és ott játszanának.
    Az öccsét húzza folyton,elveszi a játékát,de a baj inkább az hogy rohangál fel alá a lakásban és bíztatja erre a kicsit is aki utánozza.Így együtt rohangálnak ide-oda amivel teljesen felhúznak már bennünket.
    Ha leülök vele rajzolni,valami kreatív dolgot csinálni azt nagyon szereti.Addig csend van amíg minden a figyelem rá irányul.
    Nem eszik rendesen,válogat már nem tudom mit készítsek neki.Ha leülünk enni akkor is megkérdezzük hogy mit enne,elkészítjük aztán kitalálja hogy mégsem az kell neki.Vagy ugráltat hogy kérek inni vagy hozzál ezt vagy azt amikor már én is leültem enni.
    Nem adok neki sok édességet,inkább igyekszem joghurtot,krémtúrót vagy rudit adni.Állítólag az oviban eszik bár ezek után amit itthon látok nem hiszek nagyon ebben. Reggel itthon mi mindig reggelizünk de nála már nem erőltetem max tejet kap és majd eszik bent az oviban mert itthon úgysem fog enni.
    Amennyire az időm engedi próbálok neki mindent megtenni,próbálok napi szinten leülni csak vele foglalkozni legalább egy fél órát,járok vele úszásra amit szeret,pedig már alig bírok sokszor mozogni (32 hetes terhes vagyok) és az öccsét is vonszolni magammal.
    De szeretném ha „mindent” megkaphatna persze keretek közé szorítva.Ő mindig is egy kivételezett helyzetben volt,mint első gyerek,rá jutott a legtöbb idő ami most sajnos már nem áll a rendelkezésemre és ha megszületik a kishuga még kevésbé lesz időm.
    Ha valamiért nincs oviban az egész napom egy káosz, a kicsi nem úgy alszik vele is nehezebben bírok,általában kiborítanak a nap végére.Apát is ha valamiért én pl nem vagyok itthon.
    Igényei lennének mindenre,hogy fessük ki a körmét vagy mennyünk fagyizni,vegyek kakaóscsigát…stb.
    Nem képes felhúzni a cipzárt a kabátján, a cipőjén.Pedig most direkt olyat vettem amiben könyebben belebújik.Pedig simán feltud már öltözni.

    Nem tudom hogy ez azért van-e mert úgy érzi hogy most kevesebb a figyelem az irányába és azért hangoskodik,rohangál folyton?Úgy érzem hogy folyton magára akarja vonni a figyelmet mindegy hogy hogy akár úgy is hogy folyton veszekszünk vele csak ő legyen a középpontban.Már az is megfordult a fejemben hogy lehet hiperaktív a gyerek.
    Már nagyon kivagyunk idegileg,azt hittem hogy ilyen idős korára kinövi ezeket a hóbortokat és nem kell vele folyton összetűzésbe kerülni.
    Lehet sokat várok el tőle,örülnék ha nem kellene folyton vele veszekedni és szólongatni mindenért hiszen a testvérek közül ő lesz a legnagyobb és picit önállóbnak szeretném már látni őt,mert amúgy meg sokmindent képes megcsinálni.

    Bocsánat kicsit hosszúra sikeredett 🙁

    Üdv.
    Évi

    • Vida Ágnes

      2018. november 23. péntek

      Nekem úgy tűnik, a kislányod, teljesen átlagos 5 éves. Sok mindenben ügyes, másban még nem annyira. Egész jól kitalálta mit lehet közösen játszani a tesóval (szaladgálás), ennek alapvetően érdemes örülni, mert ez az a korkülönbség, amikor ez nehezen szokott menni. Ráadásul ő most nehéz helyzetben van, mert hirtelen ő lett a legnagyobb és hamarosan még egy kistestvére érkezik, ezért néha szeretne visszamenni babába és kicsi lenni, ezért utánozza a kisöcsit. Ez természetes a részéről. Próbáld meg kicsit elengedni az elvárásokat, kevesebb dologért nyaggatni és csak az igazán fontosakért szólni. Pl. a cipzár felhúzás az olyan, hogyha fázik, magától is fel fogja húzni, megtanulja, hogy anélkül fázik, nem kell miatta szólni. A popsikitörlésnél lehet arra törekedni, hogy ne vitatkozz ezen vele, inkább jutalmazd, pl. legyen egy kis „jutalomfal” a vécében (egy A4-es papír a csempére ragasztva) és ha ügyesen használta a vécépapírt, felragaszthat rá egy matricát, ha pedig összegyűjt 10 kis matrica, feltehet egy nagyot vagy kaphat egy kis jutalmat (valami apróságot). Az esti fogmosással is ugyanez a helyzet (hozzáteszem, ez pont az, amit sokáig mondani kell a gyerekeknek, még kisiskolás korban sem jut eszükbe mindig rutinból, a legjobb, ha vita helyett, együtt mossátok, így nem kell rászólni miatta). A lényeg, hogy néhány kis hóbortot jobb ráhagyni, magától is megtanulja majd, rájön és így az igazán fontos kérdésekben fog rád hallgatni.

  • Brigi

    2018. november 09. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom 2 és fél éves, 3 hete nem akar fürdeni, eddig imádott fürdeni. A hajmosás az egyetlen amit nem szeretett. Most viszont, ahogy jön a fürdetés ideje, már stresszel, mondogatja, hogy nem akar fürdeni, vegyünk pizsamát és végigordítja a gyors mosdatást is. Teljesen tanácstalanok vagyunk, hogy mi lehet az oka, mert hiába kérdezgetjük, nem mondja el miért nem akar fürdeni. Próbáltunk már kiskádat, új játékot, vízszínezést, együtt fürdést, semmi sem vált be. Nemrég voltunk élményfürdőben is, ott szívesen pancsolt a medencében, de itthon ugyanúgy nem akar. Tud ezügyben valami tanácsot adni?
    Köszönöm!!!

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      Ebben a korban sok kisgyerek kezd el átmenetileg félni a víztől. Gyakran nem is a víztől, hanem a lefolyótól való félelem ez, ezért van az, hogy pl. medencében nem jön elő a félelem, csak az otthoni megszokott környezetben. Sok mindent nem tudtok tenni ellene. Esetleg megpróbálhatod, hogy együtt játékosan „elvarázsoljátok” fürdés előtt a lefolyót egy csúszásgátlóval vagy átmenetileg nem a nagykádban és a fürdőszobában fürdik, hanem kiskádban és a konyhában (a félelmek gyakran helyhez kötődnek, ha nem találkozik az adott helyzettel, amitől félt, elfelejti pár hét alatt).

      • Jeney Annamaria

        2018. november 23. péntek

        Elnézést hogy itt írok, de nem találtam, hol tehetem fel a kérdést.
        Kedves Ági!

        Kisbabám, aki nemsokára betölti a 6 hónapot, csak kézben ringatva vagy esetleg hintaban alszik el. Mivel közel 8 kiló elég fárasztó így altatni, ( van amikor 20-25 perc amíg elalszik),mostanában hordozóban altatjuk, de csak egy kicsit könnyített a helyzeten.
        Láttam egy videódban, hogy legkésőbb 8 hónapos korig át lehet szoktatni más alvási módra, de az én kislányom nagyon tiltakozik ellene, nagyon felzaklatódik, kb 25 perc múlva feladom és inkább elringatom. Az lenne a cél hogy kiságyában simogatassal, popsi parkolással,énekléssel eltudjon aludni. Nappali vagy éjszakai altatassal kezdjem? És hogyan? Vagy hagyjam, aludjon a megszokott módon? De ha hagynám, meddig igényelnének így az altatassal?
        Nagyon köszönöm válaszod!
        Üdvözlettel;
        Jeney Annamaria

        • Vida Ágnes

          2018. november 23. péntek

          A nappali és az esti altatásnál is érdemes áttérni az új altatási módra. Mivel most is nehezen alszik el, valószínűleg nem csak az altatás módja a gond, hanem az is, hogy nem elég álmos még, amikor altatni kezded. Próbáld meg, hogy amikor nagyon álmos (kézben is nyűgös, nem lehet fenntartani a figyelmét), akkor kezded az altatást. Csomagold be egy takaróba pólya-szerűen, sötétíts be a szobában és úgy tartsd egy kicsit karban, amíg el nem lazul és utána tedd le, amikor már kezd ellazulni és félálomban van. Ne ringasd, ne járkálj vele. Ha sír, akkor is legyél ott vele, de ne engedj, ne variálj. Ilyenkor azért sír, mert már nagyon álmos és a megszokott altatási módot várja, de ha kézben van, nem hagyod magára, ez nem baj, semmi baja nem lesz tőle. Ha következetes vagy, néhány alkalom után megszokja az altatás új módját.

  • Kovács Ágnes

    2018. november 09. péntek

    Kedves Ági,
    Azzal a problémával kereslek meg, hogy négy éves kisfiúnk úgy érezzük „bojkottálja” az óvodába járast. Egész egyszerűen azzal, hogy az öltözködés körül csinál problémát. Óvodában szintén jelezték nekünk, hogy a kisfiúnk nem akar öltözködni, legyünk következetesek és kitartóak e téren is, és várjuk el, hogy az öltözködés terén is egyre önállóbb legyen. Sajnos valóban elkövettük azt a hibát korábban, hogy „csak induljunk” és öltöztettük. Ha felöltözött végre, akkor közli, hogy neki amúgy kakilnia kell…, stb. Hogyan keveredhetnénk ki ebből, ezzel kapcsolatban szeretnénk tanácsot kérni, mivel tudnánk akár játékosan rábírni, vagy motiválni (biztosak vagyunk benne, hogy tud önállóan öltözködni), hogy készüljön, mert olykor 30-40 percig tart neki reggelente felöltözni, olykor pedig ha próbálnánk segíteni, nyomatékosítva, hogy most „indulnunk kell oviba/dolgozni, de hétvégén gyakorolsz”, akkor lehet, hogy vissza utasítja, de szintén nem halad..” Egyedül, a verseny, a „most meg fogod előzni anyát”, az szokott rá hatni, de most már azt sem mindig. Kezd a legtöbb hétköznap reggelünk feszült lenni, nem tudunk elég korán felkelni, és előfordul, hogy ilyenkor már elveszítjük mi is a cérnát olykor, amit nyilván meg is bánunk, de sajnos eljutottunk a tehetetlenség szintjére, és ezzel együtt sokszor késünk a munkahelyünkről.
    Segítségedet megköszönve:
    K. Ágnes

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      A probléma valóban nem az öltözéssel van, hanem vagy az ovival vagy inkább a tőletek való elválással. Mivel az óvodában is bojkottálja az öltözést, ezért valószínűsíthető, hogy az ovival magával van a gond, nem pusztán az elválással (ha csak veletek akarna lenni, akkor csak nektek szólna a „műsor”). A viselkedésével azt jelzi, hogy valami nem jó az oviban, tehát ezt kéne kideríteni mi lehet. Talán az óvónéniben nem bízik igazán, talán valamelyik társával van problémája, talán valamilyen feladattal nem tud megbírkózni az oviban. Talán csak túl sokat van ott és hazatérve se kap annyi figyelmet, mint amennyit igényelne és ezt jelzi ezen a módon. Mindenképpen beszélnél az óvónénivel, hogy kiderüljön, mi is a csoportban a probléma és megpróbálnék otthon sokkal több figyelmet fordítani a kicsire. Lehet, hogy reggel nem az öltözés a jó indulás kulcsa, inkább az, hogy indulás előtt legyen egy közös reggeli vagy egy kicsit játszatok vele, kapjon egy kis extra figyelmet és csak utána öltöztessétek fel. Ha sürget az idő, nem kell reggel kivárni, amíg felöltözik, ebben a korban még lassan megy csak az öltözés és felesleges idegeskedéshez vezet, ha ilyenkor akarod kivárni. Reggel azt az időt inkább fordítsátok arra, hogy együtt legyetek, foglakozzatok vele és más alkalmakkor (pl. oviból hazafelé, meg hétvégén ügyesedjen az önálló öltözésben, amikor nincs tétje a dolognak, ha ugyanis mindig stressz van körülötte, a rossz szokás – hogy az öltözés elhúzásával, tiltakozással hívja fel magára a figyelmet – rögzül és megmarad későbbre is)

  • Kati

    2018. november 09. péntek

    Kedves Ági,

    végsö elkeseredésemben és tanácstalanságomban kérdezlek.

    Adott egy kb.2,5 éves kisfiú, bölcsis.

    Régebben egy kis tünemény volt, ragad rá a tudás, korához képest is sokat tud. Szépen beszél egész mondatokban, szófogadó (halk szavakkal „irányitható“), csöndes, matatós, introvertált típus. Persze nem abnormálisan, egy teljesen normális 2 éves, ismerjük a dackorszakot, a makacsságot, a kiabálva futkosást, de alapjáraton mégiscsak egy nagyon könnyen „kezelhetö“ fiúról van szó.

    (zárójelben jegyezném meg, hogy a hisztimegelözö tréninged sokat segített abban, hogy békésebb legyen nálunk ez a korszak, Pukkancs Maki játékon keresztül megoldókulcs nélkül is odajött hozzám, mikor hisztiztem, megölelt, simogatta a hátam és bizony ö is gyorsan megnyugszik, ha megölelem öt, persze néha hagyjuk, hogy kitombolja magát, érezteti, mikor van szüksége egy kis dühöngésre, sirásra, ezt sem akarjuk elfojtani, hisz egy természetes emberi érzés, viselkedés)

    Pontos napirendünk van, amit mindig betartunk, a kirándulásokat, utazásokat hozzá igazítjuk. Söt, még a munkabeosztásom és a bölcsit is hozzá igazitottuk, nem borult fel semmi miatta. Vannak szabályok, amiket következetesen be is tartunk, de nincs szigorúan fogva, sok mindent kipróbálhat, amit szeretne és nem életveszélyes, de pl.a papirlapos könyveket csak szépen lapozva olvashatja a nappaliban, nem zongorázhat, ha csapkodja a hangszert, hasonlók.

    A problémánk egy másik kisfiú, kolléganöm 6 héttel fiatalabb kisfia (kevésbé fejlett, nem beszél, játékokat csak dobálásra és rugdosásra használja, nem tudja rendeltetés szerint használni öket stb.). Együtt jártunk velük sétálni, amig a fiúk a hordozóban ültek, nem volt semmi gond, mosolyogtak egymásra. Néha találkoztunk velük sétán kívül is, olyankor mindig jól elverte a fiamat, nagyon sajnáltam, de egy bizonyos fokig próbáltam nem beavatkozni, zongorázzák le a fiúk maguk közt. Aztán tavasszal elkezdtek ök is sétálni és elkezdödött a verekedés, lökdösés. Persze normális is lehet ez ebben a korban, de nagyon meglepett, hogy mekkora agresszió jött ki a fiamból, egy addig teljesen ismeretlen oldal. A séták pokoliak voltak, a fiunk kezelhetetlen volt, nem fogadott szót, elszaladt, verekedett, így mi elkezdtünk inkább játszóterezni a házbéli fiúkkal, fiunk is élvezte, nem is volt több agressziv megnyilvánulása. Májusban (akkor volt 2 éves) kezdett el egy nénihez (Ausztriában Tagesmutterhez, szakképzett gyermekfelügyelö) járni, mivel vissza kellett mennem dolgozni. A másik kisfiú is itt landolt. Eltelt jó 3 hét, amig folyamatosan öt utánozta. Az ö gyermeknyelvét pl., bármit kérdeztem a válasz csak gulu-gulu volt, a viselkedését, dobálózott, rugdosott, nem játszott rendesen, örjöngve futkosott csak, pont ahogy a másik kisfiú. Akkor felvettem a kapcsolatot egy pszichológussal, aki azt tanácsolta, hogy vegyük lazábbra, 2-3 hét alatt lecsendesedik, kipróbálja ezt az ismeretlensége miatt vonzó viselkedési formát, majd visszatér önmagához. A lazaságot csak részben tartottuk be, mert szerintem nem lehet a szabályokat 1 hónapra beszüntetni, hagyni, hogy átlépje az egyértelmü határokat, majd 1 hónap múlva újra bevezetni, de pl.nem szóltam rá a beszéde miatt, a futkosás miatt stb. 3 hét alatt valóban átment rajta és minden a régi volt. Aztán másik nénihez kerültünk több okból kifolyólag (lehet ez egy trauma, igy leirom, hátha befolyásolja a mostani problémánkat: nem cserélt pelust pl., sokszor jött haza fájdalmakkal, volt, hogy annyira kicsípte a kakis pelus a popóját, hogy orvoshoz kellett vinni, olyan volt, mintha savval öntötte volna le és remegett a fájdalomtól, több, mint 1 hét kellett, hogy begyógyuljon, ezen kivül nem figyelt kellöképpen a gyerekekre, nem volt akkor az az életvidám kisfiú, nekem is nagyon- nagyon rossz érzés volt otthagyni és mi úgy gondoltuk, hogy nem ezért fizetünk, kaptunk egy nagyon kedves nénit helyette, akkor már az elsö nap után énekelve, nevetve jött haza, én is megkönnyebbültem). Igy a fiúk 2 hónapot ismét külön töltöttek, privátban sem találkoztunk.

    Szeptemberben viszont újra egy bölcsis csoportot kezdtek és újra kezdödött a pokol. Most nem megállás nélkül, intenziven utánoz, de minden nap van „rohama“, hol rövidebb, hol hosszabb, amikor utánoz és nem tudjuk mit tegyünk. Kezdetben türelmesen mondogattuk, hogy nem szabad, volt hogy fenyitettük elkeseredésünkben, most próbálunk még több szeretetet adni neki ilyen rohamok alkalmával, de semmi nem segit. Bölcsiben is utánoz, a gondozóknak is szerencsére feltünt, ök is figyelmeztetik. Csak az a baj, hogy pl.nem ül le tizóraizni, mert a másik fiú elfut, nem fest, mert a másik fiú elfut, nem puzzlezik, mert a másik fiú eldobálja csak a darabkáit, igy ö is, nem csinál olyan dolgokat, amiket szeret, mert vagy elfut, vagy kiönt, arrébb rúg, ahogy a másik fiú csinálja. Gyakran otthon is, újra nem beszél, csak most szerencsére nem egész nap. Kezdetben azt hittem azért, mert szeretné felhivni ezzel a figyelmünket, de néha pont olyankor jön ez ki rajta, mikor együtt játszunk, ráadásul nagyon intenziven (néha elég neki, ha mellette ülünk, néha maga vonul el), de pl.volt, hogy egymáshoz bújva olvastunk és akkor kezdte el. Próbáljuk a lazaságot is a pszichológus tanácsára, ha magát rázva, artikulálatlanul hörögve futkos a folyosón, nem szólok rá, tegye, de nemrég az 1-es forgalmas fö út felé szaladt igy el, utolsó pillanatban tudtam csak elkapni és még akkor is csak folytatta ezt a viselkedést- nem vagyok rá büszke, de bepánikoltam és megpofoztam- sirtunk utána mindketten! Vagy nem hagyom, hogy a könyveinket kiszórja a könyvespolcról és tönkre tegye, vagy a hangszereket. Ha olvasva kezd el gyermeknyelven beszélni, nem szólok rá, de ha valamit kérdezek és nem kapok választ, bizony feldühit.

    Mikor ezt az utánzást elkezdi, olyan mintha az ördög s zállná meg, meg sem hallja a nevét, nem tudjuk hogy kirángatni belöle, aztán egyszercsak átmegy rajta és minden folytatódik rendesen, beszél, szépen viselkedik. Ö maga is tud csintalanságokat kitalálni, de olyankor hallgat a nevére, ha rászólunk, reagál. Egyszerüen ijesztö az utánzása.
    A másik kisfiút egyébként extrém módon utánozzák pl.a házukban lakó óvodás és iskolás gyerekek is.

    Voltak rémálmai is,éjszaka hatalmas sikitásra ébredtünk,csukott szemmel sirt,utánozta a másik kisfiú artikulálatlan beszédét,nyöszörgött,rugdosott,nehezen sikerült felébreszteni,akkor csak sirt,nagyon nehéz volt megnyugtatni és visszaaltatni.

    A beszédfejlödésnél vártam egy kis megtorpanást, mivel itthon csak magyarul beszélünk, a bölcsiben viszont németeznek, de azt már napi szinten hallotta a néniktöl májustól, mindkettö mondta, hogy már sokat ért, dalokat tanult meg németül, szavakat mondott. Most nem beszél a gondozókkal, azt mondják, az az érzésük, hogy nem érti öket (de itthon ha magyarul szólok hozzá, utánzáskor ugyanúgy nem reagál). Itthon sokszor magától kezdi el elmesélni, hogy a kisfiú elveszi a játékot, amivel ö szeretne játszani, megveri öt, meglöki, …. A gondozók próbálnak odafigyelni, de 8 gyerek mellett nem lehetnek mindig a 2 fiúval, nem tudnak mindent kivédeni és nem is kell. A múlt héten nem volt bölcsiben, néha- néha elkezdte az utánzást, de csak enyhén és rövid idöre, oldottabb volt. a héten lett olyan érzésem, hogy valaminek kell lennie a háttérben. Néztem a blogodat is, a bölcsis bejegyzés alapján szorongásra tippelek, de vajon valóban az? Vagy valami más? Honnét tudjuk meg, hogy mi lehet, mert egyébként szeretettel beszél a gondozókról, emlegeti öket, mondogatja, miket játszottak, szeret a bölcsiben lenni. Lehet, hogy csak a kisfiú? S ha igen, mi a megoldás? Gondoltunk arra, hogy elvinnénk másik bölcsibe a fiunkat, de mindig elmenekülünk a probléma elöl?? Plusz a két gondozót nagyon- nagyon szereti, a közeg is neki való, olyan „mi“ stilusunk, nem szívesen tennénk. Hogy „kell“ helyesen reagálni, mit tegyünk, mondjunk, hogy felfogja, hogy nem kell utánozni. Hogy beszéljünk róla, kell-e erröl otthon beszélni? Mondtam neki, hogy ha ölelésre vágyik, nyugodtan jöjjön hozzám, mondja, vagy mutassa meg, hisz szivesen megölelem bárhol bármikor, nem kell utánozni, nem kell babanyelven beszélni hozzá, akkor bólogat, hogy érti, mondja is, hogy öleljem meg, de legközelebb újra kezdi az utánzást. Már 2 hónapja tart és az idegeink kezdik feladni, szeretnék valami tanácsot kapni, mit hogy tegyünk, mire figyeljünk, mi lehet ez, nyilván az okot tudva reagálni is könnyebb lenne.

    Nagyon szépen köszönöm elöre is a tanácsokat, meglátásod, sokat segitettél már nekünk az irásaiddal, tréningekkel, bizom benne, hogy most tudsz valami konkrétat tanácsolni a problémánkra. =)

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      A kisgyerekek új környezetben hajlamosak odacsapódno az erőszakosabb, nagyobb hangú gyerekek mellé, mert ott érzi biztonságban magukat még akkor is, ha az agresszivitásból ők is kapnak. Ez a kisfiú mindig is rossz hatással volt a kisfiadra és most egy olyan bölcsiben, ahol talán nem is tud még igazán jól kötődni a gondozókhoz, még erősebben elkezdett kötődni a kisfiúhoz (ami nála abban nyilvánul meg, hogy másolja a viselkedését). Mivel még nagyon pici, ezt nem tudjátok vele hatásosan megbeszélni, ő még kicsi, hogy megértse és kontrollálja ilyen szinten a viselkedését. Őszintén szólva én kivenném a bölcsiből, hiszen láthatóan folyamatosan rossz hatással van rá és ez magától nem fog megoldódni. Ez nem kimenekítés, hanem a gyerek védelme. Majd, ha nagyobb lesz, képes lesz megvédeni magát, ne aggódj, de most még kicsi és ezzel a rossz hatással szemben nem tud védekezni, talán azért sem, mert már régóta ismerik egymást.

  • Gizella

    2018. november 09. péntek

    Kedves Ági !

    Kisfiunk 2 éves 3 hónapos.Jelenleg még szoptatom,próbáltuk leszoktatni, de keserves sírása miatt feladtuk a tervet.
    Éjjeli felébredései néha nagyon gyakoriak,több mint 10-szer felkel, keservesen sir , számunka olyan mintha rémálma lenne .
    9 körül fekszik , könnyen elalszik, jól alszik hajnali 2-3-ig,ezután kezdődnek a sokszoros felébredései/sírások
    Pl azt kiabálja „motor, motor” vagy valami rémálomhoz hasonlónak tűnik.
    Sokszor sir „Anya, anya” felkelek, szopik, kb 5perc múlva vissza is alszik

    (Próbáljuk kideríteni a felébredések okát, de az általad felsorolt okok között mi nem találjuk -fogzás jelenleg nincs, sokat van szabadban stb)

    Szerinted a szoptatásról való leszoktatás megoldaná az éjjeli ébredéseket ?
    Mi a véleményed, mi hozna nyugodtabb éjjeleket ?

    Köszönjük szépen

    • Vida Ágnes

      2018. november 10. szombat

      A szoptatásról leszoktatás csak rontana a helyzeten. Az ébredéseket ugyanis nem a szoptatás okozza, valami más baj lehet. Ebben a korban az ilyen éber alvást többnyire az idegrendszer gyors fejlődése okozza, gyakori a pavor nocturnus is. Sokszor segít, ha a hajnali időszakban magad mellé veszed és együtt alszotok tovább, ez többnyire segít megoldani, hogy félálomban biztonságban érezze magát anya mellett és visszaaludjon, ahelyett, hogy teljesen felébredne.

  • Mirolovics Nóra

    2018. október 26. péntek

    Kedves Ágnes!
    Végső elkeseredésemben fordulok önhöz. A segítségét szeretném kérni. A kisfiam 13hónapos és éjszaka folyton felkel. A jobb napokon 5x-6x a rosszabbakon meg vagy 10x
    Állandóan a cicit kéri és én oda is adom neki különben keservesen sír. Viszont utána nem engedi el hanem azzal a szájában szeretne aludni. És ha elveszem újra sír. Én így nem tudok aludni mert kényelmetlen és fájdalmas is. A cumit utálja, próbáltam neki vizet adni cici helyett, és kérte is de utána tovább sírt.
    Próbálkoztam homeopátiával (coffea tosta és sedatif pc) de nem egyszerre hanem külön külön. Próbálkoztam vörös teával de az sem használt. A rongyit pedig eldobja. Egyik éjszaka elhatároztam hogy nem adom neki vissza a cicit de 2órán keresztül csak sìrt úgyhogy végül megsajnáltam. Nem tudom mit tehetnék még. Tanácstalan vagyok.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdvözlettel: Nóra

    • Vida Ágnes

      2018. október 27. szombat

      A problémát nem a cici okozza, hanem az, hogy valami felébreszti és a cicivel tud csak visszaaludni. Megoldást csak az jelenthet, ha az ébredés okát sikerülne megtalálni. Ez sokféle lehet (itt leírtam a lehetőségeket), ebben a korban leggyakrabban az orrdugulás (megnagyobbodott orrmandula vagy száraz levegő miatt) vagy a fogzás szokott lenni a gond. Ez utóbbi nagyon valószínű és ha fogzásra való homeopátiás szereket adsz neki, vagy ha láthatóan erős a fogzás és nappal is piszkálja az ínyét, lefekvés előtt a korának megfelelő fájdalomcsillapítót (pl. Nurofen vagy Germicid kúp) kap, az segíthet.

      • Nóra

        2018. november 09. péntek

        Kedves Ágnes!
        2 hete irtam önnek,hogy a babám sokszor kel fel éjszaka. A helyzet azóta sem változott, teljesen mind1 mit adtam neki. Próbálkoztam a nurofennel is, chamomillával is de ugyanugy felkel és követeli a cicit. A doktornő tanácsolta a tápszert, de nem mertem adni neki. A másik problémám még, hogy rajtam kívül senki más nem tudja elaltatni mert ha valaki megpróbálja akkor nagyon sír. Csak engem akar. Napközben is addig cirkuszol amíg meg nem kapja a cicit (kivéve ha babakocsiba kint tologatom)
        Nagyon ritkán napközben el tudom altatni ringatással de 11kg és túl sokáig nem bírom.
        Csak a cici nyugtatja meg. A cumi teljesen felhergeli. Ha már nem lesz cici akkor mivel fogom tudni megnyugtatni? Hogyan tudnám elaltatni cici nélkül? Legalább napközben.

        • Vida Ágnes

          2018. november 10. szombat

          Az a helyzet, hogy most már megszokta a cicit és ha másként altatják, abból mindenképpen sírás lesz, mert ebben a korban a kicsiknek nagyon fontosak a szokások. Tehát ne akard pont most leszoktatni a ciciről. Azt meg lehet próbálni, hogy más altatja (családtag, akit jól ismer), de addig te menj el otthonról, oldják ezt meg ők. Amúgy nem gond, ha nappal cicin alszik el, később magától el fogja majd hagyni és elalszik segédeszköz nélkül is.

          Az éjszakai ébredéseknek számtalan oka lehet, mindenképpen az okot kéne megtalálni. A homeopátiás szereket mindig legalább 4 napon át kell adni, hogy kiderül, hatnak-e és az adagolás sem mindegy. Nézd meg ebben a cikkben a lehetséges okokat, hátha van, amire még nem gondoltál: https://www.kismamablog.hu/baba-alvas/miert-nem-alszik-a-baba

  • Marta

    2018. szeptember 28. péntek

    Kedves Agi,

    Tanacsra lenne szuksegem. Kislanyom 13,5 honapos. Meg aktivan szopizik nappal es ejjel is egyarant. Csak darabos etelt fogyaszt, azt is foleg onalloan hajlando. Meg ketszer alszik egy nap, delelott fel orat, delutan akar kettot is, ha mellette vagyok. Jarni meg nem jar onalloan, csak kapaszkodva lepeget.

    A problemaim a kovetkezok:
    Ejszaka elso ebredes utan, ami 1 korul van magunk koze vesszuk, Ezt kovetoen 4-5korul ebred es mostanaban ilyenkor egy orat is fent van, majd 7kor kelunk fel. Hajnaltol sokszor fel es le csatlakozik. Folyamatosan azt mondjak nekem, hogy ejjel ne adjak neki cicit, mert mar eleg nagy ahhoz hogy elfogadja ejjel aludni kell, es tegyem is kulon szobaba. Most koltoztunk kulfoldre, 1 hete…En keptelen vagyok erre, de ugyanakkor szeretnek is kipihent lenni hogy legyen energiam napkozben mindenre. Ha nem adnek cicit de velunk aludhatna az javitana a helyzeten? Mi a velemenyed, mit tanacsolsz?

    10.5 kg, alapvetoen jo etvagyunak mondanam, de miota csak onalloan eszik vannak napok amikor alig eszik valamit. 7kor ebred, 8kor kinalom reggelivel, de van hogy 2 falatot eszik, 10oraira semmit nem fogad el, es csak ebedkor eszik rendesen. Nagyon zavar hogy reggelire barmit keszitek csak par falatot eszik, illetve ha kesobb kinalom sem kell neki. Most fogzik ugyan, a 9-10. fog bujt ki, illetve lent is nagyon duzzadt az inye. Okozhatja ezt a fogzas? Korabban egy szelet kenyeret siman megevett, 10oraira egy banant es rendesen ebedelt 1kor. Egy ideje kuzdunk, es felek nem jut eleg tapanyaghoz, elofordul hogy csak az ures rizset tomi, a cicit meg folyamatosan keri.

    Nagyon nehezen tudok tole barmit is csinalni, mert ha leteszem a jarokaba folyamatosan csak sir. Vinnem magammal, de a foldon folyamatosan elmaszkal es feltem nehogy baja essen. Hogyan tudnam elerni hogy megszokja, nekem is van dolgom? Egyebkent ha mellette ulok onalloan eljatszik, megha varok 5 percet abbahagyja a sirast egy idore… Nyilvan nem azt varom hogy orakig ellegyen magaba, de 15 perceket jo lenne…Probalom bevonni a dolgokba, de vannak helyzetek amikor erre nincs lehetosegem.

    Illetve a delelotti alvasa egyre kesobbre tolodik, mostmar 7-11ig fent tud lenni. Es van hogy masfel orasra hosszabbodik igy a fel oras alvas. Hogyan tundank atallni az egy alvasra ebed utan? (Ma is 7kor kelt, 2 falatot reggelizett, 10oraira semmit nem fogadott el, 11kor cicizett elalvashoz es ott tartunk hogy ebedre fog felkelni es enni eloszor normalisan). Mit tehetnek, hogy egyensuly legyen az alvas es etkezes kozott?
    Napirendunk igy nez(ett ki)
    7kor ebredes
    8kor reggeli
    10kor alvas fel ora
    12:30-13:00 ebed
    15:00 alvas 1-2 ora
    5kor uzsi
    7kor vacsi
    8kor furdetes, 9 korul elalvas

    Koszonom szepen a segitseged!

    • Vida Ágnes

      2018. szeptember 29. szombat

      Semmi baja nincs a kislányodnak. Most még egyelőre az anyatej elég neki reggelente, ezért nem fogad el több ételt. De bízz az ösztöneiben: ha éhes lesz, majd többet fog enni. Neki az a néhány falat és az anyatej is normális evés, nem kell többet ennie reggel, ha nem kér. Ezt valóban a fogzás is befolyásolhatja, ilyenkor jobban esik az anyatej, mert érzékenyebb az íny.

      Most a mozgás a legfontosabb neki, ezért nincs el már nyugodtan a járókában. Nem is kell ezt erőltetni. Vidd magaddal, de alakíts ki neki védett pontokat a lakásban, ahol szabadon mozoghat, mégsem kell rá állandóan figyelni (jó találmány a babakarám erre, de stabil bútorokkal is elbarikádozhatod ezeket a helyeket). A lényeg, hogy lásson, ott lehessen veled, mégse kelljen folyton utána szaladgálni. Így megszokja, hogy nincs mindig szórakoztatva, ugyanakkor még sincs sírás a dologból.

  • Boda Viktória

    2018. szeptember 14. péntek

    Kedves Ági,

    nekem a 7hetes (15.09 tölti be) lányommal kapcsolatban lenne kérdésem. Több is egyszerre
    A babàm (4290gramm,54 cm) sürgősségi császárral született majd azonnal elszállítottàk egy gyermekklinikàra ugyh az első napokban nem voltunk együtt. Természetesen tápszert kapott a kórhazba illetve cumit adtak neki. Szerencsére beindult a tejelvàlasztasom ugyh az a par nap tapszerezés nem volt gond nah de a cumi az igen. Ugyanis ha nagyon nyűgös vagy fàj a hasa akkor szüksége van a cumira ill. az én közelségemre.
    Elalvàskor is amikor leteszem csak a cumival nyugszik meg és hagyja abba a kapàlózàst. Néha annyira hadonászikbh szopizas után egy órával is visszajön egy része annak amit megevett ugyh ilyenkor ha latom h faradt oda is adom neki a cumit(lehet h nem jol teszem,de nem tudom mit tehetnék) Amint megkapja mintha elvàgtàk volna a gondokat elnyugszik. (a hasfàjàsra ez nem igaz mert ott képes cumival is torkaszakadtàból üvölteni-mostanàban hàla az égnek egyre kevesebbszer van ilyen)
    Ilyenkor kicsit csócsàlja majd kis idő utàn kiköpi és alszik (nem mindig de az esetek nagy többségében). Viszont ahogy telik az idő egyre jobban rászokik ezt màr tapasztalom most is és nagyon aggódom h àllandó elem lesz az elalvasokkor és napközben is egyre többször fogja kérni.
    Sajnos nem vagyok elég erős és ha sír és én nem tudok segíteni rajta oda is adom neki.
    Gondoltam ha velünk alszik majd jobb lesz és nem akar majd cumizni, de így is igényli.
    Az lenne a kérdésem h mikortól és hogyan tudnám a legfàjdalommentesebben kiiktatni a cumit ill. tényleg olyan szörnyű dolog ez?(mindenki úgy beszél róla mintha vmi sátáni dolog lenne)
    Nem akarom 3-4 éves koràig húzni,jobb szeretném ha màr most el tudnànk hagyni.
    A második probléma az alvás. Most velünk alszik de szeretném ha a sajàt àgyàban(külön szobában van) is elaludna és megszeretné, viszont ez most nem nagyon működik. Napközben ha le is teszem félàlomba ahogy Te is javaslod elkezd kapàlózni és felébreszti magàt. Mit csináljak hogy megszeresse és ottaludjon? Vigyük àt az ágyat a mi hàlószobánkba és próbàljam meg ott? Először próbáltuk a babaöblöt de a kapalózásával folyamatosan beverte a kezét a rácsba és szűk volt neki a hely.
    Az utolsó kérdésem pedig a napirendhez kapcsolódna méghozzà: az làtszik az àlltalam feljegyzett szoptatàsi időkből h napközben 1,5- 2órànként eszik ennél tovàbb ritkàn bírja. Az éjszaka ugy hogy 9körül elalszik 2szer van fent. Ez normális h ilyen gyaktan akar egymás után azopizni? Napközben az etetések közt nem mindig jàtszik vagy nézeget el van hogy inkább elszundít evés közben. Ilyenkor ébresszem fel büfiztetéssel ill. peluscserével? Ez a sok alvàs h a két etetés között szinte alig van ébren nem túl sok egy 7hetes babànàl (àtlagban napi 10-12 órát alszik)?
    Nagyon stresszelek h már az elejèn elrontottam a gyerekem és minden amivel próbálkozok melléfogás.

    A választ előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2018. szeptember 15. szombat

      Sok babát csak a szopómozgás nyugtat meg, ez teljesen természetes ösztön, nem rossz szokás, nem kell küzdened ellene. Később magától is csökkenni fog majd. Még csak 7 hetes, rengeteget fog változni, fejlődni majd. Most szoptasd nyugodtan igény szerint és, ha nem szeretnéd, hogy cumizzon, amikor sír, nyűgös, add neki cumi helyett „magadat”, azaz szoptasd meg, vagy vedd ölbe, hordozd kendőben. Elalvásnál próbáld meg, hogy cicin altatod el és utána teszed le. Ha ennyire csapkod altatáskor, segíthet, ha egy takaróba csomagolod lazán, pólya-szerűen vagy egy olyan hálózsákba, aminek az ujja begombolható, tehát nem tud csapkodni a kezével és ezzel ébren tartani magát. Érdemes lenne megpróbálnod azt is, hogy hason altatod, hátha úgy könnyebben elalszik majd.

  • Orsi

    2018. augusztus 24. péntek

    Kedves Ági!
    Úgy érzem, néha túl sokat várok el a 2 éves kislányomtól és emiatt sajnos sokszor következik be hiszti. Ilyenkor próbálok visszalépni egyet és segíteni neki megnyugodni. Szituáció függő, hogy mi segít, hol ha megbeszélem vele, hol ha hagyom kicsit magában “tombolni”. Nagyon igyekszem nem elfelejteni, hogy az ilyen hisztiket én váltom ki azzal, hogy a viselkedésem/tettem miatt nem érzi magát érzelmileg biztonságban. Mostanában ez már egyre jobban megy! ☺️
    Viszont egy hete felvette azt a szokást a kislányom, hogy lefekvéskor (főleg este) fognia kell az ujjunkat, hol apukájáét, hol az enyémet. Ettől viszont csak nehezebben alszik el, látszólag nem az elalvásban kell neki segíteni. Még nem igen beszél, így elmondani nem tudja, hogy mire lenne szüksége, de ha kérdezgetem, akkor meg csak mindenre bólogat, vagyis a szájába adom a lehetséges okokat. Ha megpróbáljuk ott hagyni, iszonyat ordítás a vége. (Engem ráadásul ez azért is frusztrál, mert a húga ilyenkor már alszik, félek, hogy felkelti.) Amint visszamegyünk, megnyugszik. Alapból nem teljesen sötét a szoba, ezért nem gondolom, hogy a sötéttől félne. Meg éjszaka sincs semmi ilyen probléma. Nem szeretném magáta hagyni és az ajtót se vagyok hajlandó rácsukni, de tartok tőle, hogy nem átmeneti a dolog, holott eddig szépen magától aludt el. Jól teszem, ha most ezt az igényét kielégítem, hadd fogja az ujjam?

    • Vida Ágnes

      2018. augusztus 25. szombat

      Valószínűleg az elválástól fél most. Ezt kinövi majd, addig, ha így egyébként gyorsan elalszik, hadd fogja az ujjad.

  • Zsófi

    2018. augusztus 24. péntek

    Kedves Ági!

    Két gyermekem van. Egy 3,5 éves kislány és egy 1,5 éves kisfiú. A fiammal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy nagyon eleven kíváncsi mindent piszkáló (konnektor tv, sütő stb.) a probléma az lenne hogy nagyon karmol, csíp és harap. Mind játék közben és akkor is ha valamit nem engedek meg neki vagy éppen nem úgy van valami ahogy azt ő szeretné és mérges pl: este be kell menni az udvarról. Ilyenkor rendszerint a cumijátis eldobja. Már próbáltam hogy ilyenkor le ül a bünti székre vagy vissza csípem neki hogy lássa hogy fáj. Ilyenkor mindig mondom neki hogy kérjen bocsánatot (ölelés, puszi). Már előre félek hogy ha más gyerekek között van hogy valamelyiket bántani fogja. Mivel tudnám leszoktarni ezekről a csúnya és fájdalmas szokásairól? Néha már úgy néz ki a karom mintha valami macska támadt volna meg. Válaszodat előre is köszönöm! Szép napot kívánok!

  • Judit

    2018. augusztus 24. péntek

    Kedves Agi! A segítséged kérnénk 15 hetes lányukkal kapcsolatban (38+5-re szuletett programcsaszarral, farfekves miatt 3/9/9 Apgarral-bestresszelt vszinu mikor kiemeltek). Szopizashoz elejétől fogva nem volt kitarto, hiaba latta tobb tanacsado, behergelte magat minden alkalommal, így jelenleg is cumisuvegbol lefejt anyatejet kap kizárólag. Erzekeny baba, nagyon eros Moro reflex nemrég kezdett el leepulni, zajokra, hirtelen mozdulatra meg mindig megijed.  Sokszor tapasztaltuk nala h feszult, szorong, hátrafeszíti magát az etetesek alatt, de a fejlődéssel nincs gond. Devenysnel voltunk, mindent rendben talált, fejet szépen tartja, targyak utan nyul, megfogja oket, napkozben vidam, gogicsel, jol alszik sajat agyaban (magatol elalszik), nem hasfájós. A komolyabb gond 4 hete kezdodott, ugyanis alig akar enni, minden alkalommal mihelyt karba vesszuk uvolteni kezd, hatrafesziti magat es csak akkor nyugszik meg ha felvesszuk es setalunk vele. Az estek telnek a legnehezebben, a furdést elvezi es mar törülközés alatt megy a sírás (ez mondjuk igy van a kezdetektol), majd az elmult napokban 1-masfel oraig tartó keserves siras. Felvesszuk megnyugszik, letesszuk pihenoszekbe, agyba, karba, olbe stb mar sir, szorong, nagyon nehéz megnyugtatni, ha közelítünk a cumisuveggel hátrafeszíti magat es uvolt. Ez normalis? Eddig nem volt ilyen, kapott enni es megnyugodott, most enni sem akar. 4 hete hetfon kapta a rota2 vakcinat es a nover kb 1 perc alatt beleerőltette a szajaba a vakcinat (multkor a masik lassan csinálta, beszélt hozza stb), most meg sirt, okolodott, megfeszitette magat  a karomban stb de csak nyomta a szajaba tovabb. Csak arra tudok gondolni h ez egy negatív élmény es most összeköti az evest es a félig fekvő pozit ezzel? Hiaba babusgatjuk, puszilgatjuk, nyugtatjuk latszik h feszult, szorong. Probaljuk etetni pihenoszekben, hintaban, agyaban ugyanez minden helyzetben. Teljesen tanácstalok vagyunk es kiborít h nem tudjuk megnyugtatni v rajonni h mi az oka es segiteni neki. Vigyuk el fejlodesneurologushoz (rossz apgar miatt is szeretnem ha latna egy) vagy fogadjuk el h nagyon erzekeny baba meg eretlen az idegrendszere es ezt kinovi? A súlya amúgy rendben van, 6150 gr es 62 cm (3320 gr, 50 cm), napi 2-3 kakis, 4-6 pisis pelus. Valaszodat elore is nagyon koszonjuk!

    • Vida Ágnes

      2018. augusztus 25. szombat

      Igen, sajnos a baba megijedt attól a helyzettől és most a hasonló helyzetektől tart, ezért sír ennyire. Ennek nincs köze az éretlen idegrendszerhez, szimpla ösztönről van szó: ha valami nem jó a babának azt megjegyzi és később emlékszik rá és sír hasonló helyzetekben. Próbáljátok meg, hogy ilyenkor kendőbe teszitek, sétáltok vele egy kicsit és kerülitek a hasonló testhelyzeteket egy darabig. Általában, ha nem találkozik vele, néhány hét alatt elfelejti az adott helyzetet és utána már jobb lesz.

  • sára

    2018. augusztus 10. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos. Az utóbbi 2-3 hétben sok változás történt. A napjaink nehezen kiszámíthatóak, kétszer alszik még nappal. Néha délelőtt 30 percet alszik csak, viszont délután akkor kb 2 órát, de sokszor előfordul, hogy délelőtt 2 órát alszik, aztán délután is 1,5 (de volt, hogy 2) órát. Eddig átlagosan 2,5 órát aludt nappal 2x 1-1,5 óra. Éjjel 10-10,5 óra. Eddig reggel 7 óra körül kelt, most meg előfordul, hogy 6:20 vagy akár 7:45.
    2-3 héttel ezelőtt kezdődött az is, hogy már magától alszik el nappal (az esti alvásnál hónapok óta magától alszik el), bekéretőzik az ágyikójába és 10-25 perc alatt elalszik, addig ott vagyok vele. A délutáni alvásnál, néha felpörög és elkezd bohóckodni az ágyban, ha 30 perc alatt nem alszik el, akkor kiveszem és a vállamon elalszik.
    Kérdéseim:
    – Ebben a korban ez egészséges, hogy egyik nap kevesebb alvással elvan, más napokon meg átaludná a napot? Eddig majdnem egyformán aludt 2x 1-1,5 órát.
    – A reggeli ébredés után 2 óra múlva teszem ágyba, mert már láthatóak a fáradság jelei, 10-25 perc alatt elalszik. Tudna még tovább játszani, de úgy vagyok vele, ha igényli aludjon. Kicsit aggaszt, hogy sok baba ennyi idősen már 4 órákat fent van reggel, nálunk meg 2,5 órát. Ez így rendben van, normális ebben a korban? A délutáni alvás előtt 3,5-4órát, az esti alvás előtt 4-5 órát van ébren jókedvűen. Amúgy az ébrenléti idő 95%-a mozgás, rohangálás. Egyhelyben ülve nem nagyon játszik.
    – Este Édesapa van bent vele, míg elalszik, viszont 4 napja, amint bemegy vele Apa a szobába nagyon elkezd sírni, így én megyek be, kicsit a vállamon van, majd betehetem az ágyba és elalszik. Amíg a vállamon van néha mintha ugrálna az ölemben, mintha a pocakját behúzná, minta rángatózna/összerándulna és nem tudom mire vélni. Tegnap este is csinálta, megkérdeztem tőle, hogy mi a baj Kicsim, erre nevetett egyet. Ijesztő meg elsőre azt hittem valami görcs, de lehet, hogy csak hóbort. Kérdeztem a gyermekorvost, szerinte pocakfájás is lehet. Ma reggelre pedig pici halványan véres nyálfoltokat találtam a lepedőn. Orra, füle tiszta. Új fogacska érkezése várható, de még nem tört át. Elvittem orvoshoz, aki megnyugtatott, hogy előfordulhat, hogy valami kis pocak vírust benyelt és amiatt van a „rángatózás” és ez a véres nyálfolt. De a nyálfolt lehet attól is, hogy valami felsértette éjjel a száját (pl rágta a rácsot). Megvizsgálta, minden rendben. Amúgy vidáman játszik, futkos, rendesen eszik-iszik, délutánonként kicsit nyűgösebb a megszokottnál. Nem sikerült még megnyugodnom az orvosi vizsgálat után. Tapasztalatod szerint mi lehet az oka az ilyen „rángatózásnak” (napközben nem csinálja, csak a vállamon altatáskor, esetleg amikor a vállon elpilledés után ágyba teszem 1-2 ilyen rángást csinál)? Milyen okai lehetnek a véres nyálfoltnak? Miért nem alszik el mostanában Apával?

    • ildikó

      2018. augusztus 24. péntek

      Szia!Szeretném a segítséged kérni!van egy 3 hónapos kislányom aki hasfájós 2 hetes korától.igény szerint szoptatom ,kicsi korától igy aludt el.kb 3 hete megváltozott.nappal amúgy sem jól alvó.általában cicin szunyókál .de nem tudom ottnhagyni mert felébred.ha ringatom és elalszik rajtam akkor sem tudom letenni csak úgy ha melléfekszek cici kb 1.5 óráig és akkor ha szerencsém van akszik 1 órát nélkülem.ez csak ritkán van és 1 nap 1x.ezért nem tudok semmit se csinálni napközbe.kezd idegtépő lenni a helyzet.egész nap nyűgös a nem alvás miatt és mire a fürdéshez jutunk ordít és este 2.5 órás művelet elaltatni.aztán beteszem a kiságyba és hajnalba 1x kel.cumit nem fogadja el babakocsiba nem alszik mert jár keze lába pedig látom rajta h álmos.olvastam a pólyálást de ebbe a melegbe nem lehet.sajnos az egész napunk arról szól h próbálom elaltatni.néha a porszivót kapcsolom be mert annyira nyűgös h semmi sem nyugtatja meg.kérlek segíts!köszönöm!

    • ildikó

      2018. augusztus 24. péntek

      Szia!Szeretném a segítséged kérni!van egy 3 hónapos kislányom aki hasfájós 2 hetes korától.igény szerint szoptatom ,kicsi korától igy aludt el.kb 3 hete megváltozott.nappal amúgy sem jól alvó.általában cicin szunyókál .de nem tudom ottnhagyni mert felébred.ha ringatom és elalszik rajtam akkor sem tudom letenni csak úgy ha melléfekszek cici kb 1.5 óráig és akkor ha szerencsém van akszik 1 órát nélkülem.ez csak ritkán van és 1 nap 1x.ezért nem tudok semmit se csinálni napközbe.kezd idegtépő lenni a helyzet.egész nap nyűgös a nem alvás miatt és mire a fürdéshez jutunk ordít és este 2.5 órás művelet elaltatni.aztán beteszem a kiságyba és hajnalba 1x kel.cumit nem fogadja el babakocsiba nem alszik mert jár keze lába pedig látom rajta h álmos.olvastam a pólyálást de ebbe a melegbe nem lehet.sajnos az egész napunk arról szól h próbálom elaltatni.néha a porszivót kapcsolom be mert annyira nyűgös h semmi sem nyugtatja meg.kérlek segíts!köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2018. augusztus 25. szombat

        Valószínűleg az a gond, hogy már tovább tud ébren lenni, mint eddig és ezért nem tud elaludni, amikor altatod. Próbáld meg, hogy reggel ébredés után eszik, aztán büfizteted és játszol vele (soha ne a kiságyába tedd le játszani, az ágy csak alvásra legyen), amikor elálmosodik (kb. 1,5 óra ébrenlét után), akkor teszed le aludni. Alváshoz lehet egy kis cici is, de ha elaludt, tedd le a kiságyba. Ha sír, felriad, simogasd, maradj mellette, de ne vedd ki, várd meg, amíg magától megnyugszik és elalszik. Az első alkalommal ez sokáig tarthat, mert még nem szokta meg, de egyre jobb lesz minden alkalommal. Ha a fehér zaj (porszívó) megnyugtatja, használhatod altatáshoz, kicsit kevésbé hangos fehér zajokt találhatsz a Youtube-on is kifejezetten baba altatáshoz (keress rá arra, hogy white noise)

  • P. Edit

    2018. július 13. péntek

    Kedves Àgi!

    Kislànyom tavaly december 12-èn született 3010 grammal ès 52 cm-rel. Fejkörfogata 32 cm volt. Minden hónapban szèpen gyarapodott, fejlődött, de az 5 hónapos vizsgàlaton a doktor nènink èszrevette, hogy a kutacsa màr nem tapintható. Ekkor a súlya 6730 gramm, hossza 67.5 cs, a fejkörfogata 41 cm. A 6 hónapos ellenőrzèsen minden èrtèke nőtt, de a fejkörfogata nem vàltozott a mai napig sem. Szóltam a vèdőnőnek, de ő sem mondott semmit. Az orvosunk mèg pàr napig szabadsàgon van, ìgy elèrni sem tudom, viszont nagyon aggódom, hogy valami gond van. Mire szàmìthatunk?. Amúgy nsgyon figyelmes baba, mosolyog, nevetgèl, jàtszik, forgolódik.Köszönöm vàlaszod! Üdv: Edit

    • Vida Ágnes

      2018. július 14. szombat

      Gyakran előfordul, hogy bár a kutacs tapintásra úgy tűnik, bezáródott, valójában nincs csontosodás. Ha a baba jól fejlődik, érdeklődő, nem deformált a feje, nincs miért aggódnod.

  • Marta

    2018. július 13. péntek

    Kedves Agi,

    Koszonom a valaszod az elozo kerdesemre.

    Kislanyom ma 11 honapos. Par napja napkozben csak ketszer 35-40percet alszik es sirva ebred. Delelott 9:30-10:30 kozott alszik el. Ezutan ha felebred megprobalom visszaaltatni. Kezben mostmar nem megy, jatszani nem akar, sir, almos ezert ujra szopizik ilyenkor. Igy visszaalszik meg egy- masfel orat altalaban. Delutan is megszoptatom ha ebred de akkor mar nem alszik el, vagy nem olyan hosszan.
    Probaltam kitolni a fektetest delelott de nem aludt hosszabban akkor sem. Ejjel kb 10 orat alszik, fel 9tol fel 7ig es ebred ejfel-2kozott 1x meg 5korul 1x.
    Napkozben a karomban tartom, ringatva eleneklunk egy dalt es a kis rugozo modszerevel elaltatja magat, felalomban kerul a kisagyba – az egesz kb 5- 10percbe telik. Este cicin alszik el.

    Miert ebred fel ilyen hamar nappal?

    Hogyan tudnam meghosszabbitani az alvast? Meg kene probalni atallni 1 alvasra?
    Delutan 4tol van fent kb igy alszik el fel9- 9kozott.
    Bajt okozok azzal, hogy mire kivaltottunk szinte minden etkezest nappal ujra szopizik tobb alkalommal is? Nem zavarom ezzel ossze es kesleltetem az elvalasztodast? O alapvetoen nem jelzi hogy ker eroteljesen de ha kinalom elfogadja, vagy ha almos akkor is.
    Ejjel ha ebred megszoptatom, igy hamar visszaalszik, 5kor azonban magunk mellett hagyom mert fel 7ig fel le csatlakozik, csak igy alszik onnantol mar. Errol le kell szoktatnom mev most higy kesobb ne legyen gondja vele?
    (Nyilvan cel lenne hogy a sajat helyen, ebredes nelkul aludjon reggelig – na de realis elvaras ez? Eddig nem problemaztam ezen, de nyilvan cseperedik es en is eleg faradt vagyok mar. Artani nem szeretnek ezzel neki a jovore vonatkozoan.)
    Fogzik valoszinuleg, kap homeos bogyot, eszik szepen, emellett most nappal ujra szopizik is min. 2x kb).

    Koszonom!

    • Vida Ágnes

      2018. július 14. szombat

      Valószínűleg jön a foga, ezért riad fel ilyen hamar. Most ne álljatok át az egy alvásra, altasd vissza, hadd pihenje ki magát! Onnan fogod tudni, hogy elég az egy alvás, hogy az első nappali alvásnál már nem tud elaludni, egyre későbbre csúszik az elalvás ideje. Egyáltalán nem okozol vele bajt, hogy visszaaltatod cicin, ha eljön az ideje, elválasztja majd magát úgyis, nem zavarsz össze vele semmit.

  • Marta

    2018. június 22. péntek

    Szia Agi,
    Regota olvasom a blogot es nagyon sokszor sikerult is a gyakorlatban felhasznalnom a bejegyzesekben talalhato tanacsokat. Ezuton is koszonom!

    Azert fordulok most hozzad, mert elbizonytalanodtam a babam taplalasa kozben.

    Kislanyom 10.5 honapos es meg szopizik, ugyan mar csak reggel es este es ejszaka 1-2× kb. Egy honapja sikerult kivaltanunk az utolso napkozbeni szoptatast. Kezdettol 2 szoptatas kozott kinaltam neki a szilard eteleket, melyeket szerencsere jol is fogadott, mindenbol szepen megette az adagot akkor ha elotte es utana 2 oraval szopizhatott. A 4et kovetve mindig ebredeskor megszoptattam majd az ebrenleti ido felenel kapta a szilardat. Joideig ugysem tudtuk elhagyni az adott szopit, hogy mar megevett egy teljes adagot de ezzel nem volt gondom, vegul szepen el el maradoztak az alkalmak mig kivaltottuk az uzsonnat is.

    A vedonom azt mondja hogy gyumolcsot csak tizoraira szabad adni uzsonnara pedig tejtermeket.

    Par hete elkezdtem adni neki 3%os natur joghurtot nemi gyumolccsel, de magaban is szepen megeszik egy poharral. 2 het utan azonban elkezdett etvagytalanabb lenni es par napig olyan keveset evett max. 100grammokat etkezesekkor hogy kenytelen voltam ujra megszopiztatni napkozben. Neha pukizgatott is, vagy nehezebben kakil ( igy is naponta min. 3 szeklete van de ezek normal allaguak), meg a nappali alvasai is meghosszabbodtak, de nyugos volt ugy is. A kis testen apro tuhegynyi pici piros pottyok is megjelentek de csak a hatan, foleg a tarkojan illetve a vallan – ahol a ruha eri, vagy a babakocsi pantja. Korabban mikor elkezdett melegedni az ido mar voltak ilyen pottyei, a dr no azt mondta a melegtol van, de elmult. Most azonban ujra megjelentek.

    Valamiert beugrott hogy nem e a joghurt a ludas, de az is lehet hogy a nagy meleg miatt volt ez az egy hetes furasag. Par napra abbahagytam a joghurtot, megint szopiztattam es kozte kinaltam a szilardat es most ismet jol eszik. A pottyok tovabbra is megvannak hol erosebben, hol kevesbe. Lehetoseg szerint nem.adok ra itthon ruhat, de nagyon izzad meg ugy is.

    A kerdesem az lenne, hogy a tejerzekenyseg vagy a meleg okozhatja e ezeket a dolgokat? (Etvagytalansag, aluszekonysag, nyugosseg, pottyok)

    A melegkiutes es az allergias kiutes kozott mi a kulonbseg?
    Hogyan tudnek rajonni ha bajt okoz nala a joghurt?
    Mit tegyek ha ujra etvagytalanabb lesz es kevesebbet eszik mint 200 gramm? Mindenkeppen meg kell szoptatnom? (Tejem igy par nap alatt ujra lett napkozben, de nyilvan most hogy megint elhagynam a nappali szopikat elegge feszulnek)
    Meddig kell meregetni hogy mennyit eszik? Pl ha darabosat kezdek neki adni akkor mekkora adagot kellene megegyen? Mikortol bizhatom ra hogy mennyit kivan ugy hogy utana nem kell szopival kinalni?

    Emiatt meg nem kezdtem el a sajt, turo stb bevezeteset, sot mas etelt sem merek neki ujat adni igy. Mivel folytassam hogy esetleg egyertelmu legyen ha erzekeny?

    Mivel ilyen izzados mit adjak ra ejszakara? Akkor nem merem csak pelusban hagyni, pedig nem takarozik ki. Egy pelenkaval takarom.
    A seta es autos ut alkalmavas is mindig vizes a hata, erre van valami jo tipp hogyan lehet kikuszobolni?

    Egyebkent a kislanyom alapvetoen jokedvu baba aki kozel 10 kg es 9 foga van.

    Elore is koszonom szepen a segitseget! Minden jot kivanok!

    • Vida Ágnes

      2018. június 25. hétfő

      Valószínűleg a meleg a ludas a pöttyökben. Vannak olyan babák, akik jobban izzadnak és nekik a bőrük is érzékenyebb szokott lenni a melegre. Kerülni kell a műszálas ruhákat és a túlöltöztetést, hintőporozással gyorsan leszáradnak a pöttyök.

      Az allergiás kiütés teljesen elmúlik, ha abbahagyjuk az adott ételt és többnyire nagyobb erősebb piros foltok szoktak lenni, valamint emésztési tünetek is társulnak hozzá (hasmenés, hasfájás)

      Ha kevesebbet eszik, ebben a korban már nem kell izgulni miatta. Kicsit később meg lehet kínálni, de az anyatej is jó megoldás, ha szívesen fogadja. Nagy kánikulában ez normális.

      Ha a joghurt abbahagyása után elmúltak a tünetek, akkor a tejtermékeket kell kerülni egyelőre, de minden mást elkezdhetsz adni újat (zöldség, gyümölcs, husi, gabona stb.). De nekem gyanús, hogy csak a meleg volt a gond, mert a pöttyök utána is megmaradtak.

      Ha 25 foknál melegebb van a lakásban elég csak pelusban altatni egy vékony takaróval, ha 22-25 fok, akkor egy body is mehet a takaró alá. Az autósülésbe érdemes tenni egy tetrapelust vagy nem műszálas törülközőt, hogy felszívja az izzadtságot.

  • Anita

    2018. június 22. péntek

    A tanácsodat szeretném kérni, az oldaladon már mindet elolvastam a témával kapcsolatban de az én problémám nem nem merült fel.

    Kisfiam 3,5 hónapos, a kezdeti hasfájást leszámítva egy mintababa volt. Nem cserélte fel az éjszakát a nappallal, evett aludt. Éjszaka egyben aludt 4-5 órákat. Viszont 2 hete ez nem hogy nőtt volna hanem épp ellenkezőleg 3-3,5 óránként felébred enni (150-120ml). Napirendje van. Először gondoltam fejlődési ugrás de a probléma az hogy nappal nem eszik. Alig tudok 4-5 óránként 120 ml tápszert (Beba HA sensitive – az első időkben szorulásos volt) belekönyörögni. Ezek után persze tudom hogy éjjel éhes. Nem is az lenne a gondom hogy éjjel felébred de tudom hogy ha nappal jól enne éjjel nem ébredne ilyen gyakran. Ő a második baba, kislányomnál nem volt ilyen gondunk. A nappali evésekhez tartozik hogy a nap vége felé már alig akarja elfogadni a tápszert és evés után 1-2 órával darabos bukás jön vissza. Nem nagy mennyiség de darabos. Mindez 2 hete kezdődött. Az orvosunk sajnos szabadságon van.

    Kérlek adj valami tanácsot, hogyan tudnám a nappali mennyiséget növelni.

    Nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. június 25. hétfő

      A baba emésztése változik, ezért változnak az evési szokásai is. Most valószínűleg a nagy meleg miatt kevésbé éhes nappal, de az is lehet, hogy érdeklődőbb, mint eddig és nincs türelme annyit enni, mint eddig, mivel este bukik, ezért nem igazán lehet erőltetni nála a nappali etetést, mert így is kicsit túleszi magát, ezért bukik. Éjjel teljesen normális, hogy felébred enni, a babák szokásai változnak, ahogy nő a súlya, a tápanyagigénye is változik, ezért az addig éjjel nem evő baba is újra felébredhet enni, mivel ez 3-3,5 óránként van, ez nem alvászavar és nem szabad róla leszoktatni, ha már nem lesz éhes abban az időszakban, magától elhagyja ezt a szokását.

  • Ägnes

    2018. június 22. péntek

    Kedves Ágnes!
    Korábban màr írtam Önnek, most újra szeretnék kérdezni.
    Novemberben lesz 2 éves a kislányom, még cicizik.Külföldön élünk,nagyszülő es a csalàd távol, Apa sokat dolgozik a kislányom csak velem van, de szeret gyerekek közt lenni.
    Augusztusban költözünk màsik albèrletbe, egy màsik városba.
    Kiskorában is próbàltam kiságyba szoktatni de nem sikerült, jött a fogzasi időszak es ezert is magunk közé vettük es azóta velünk alszik.Sokszor kel éjjelente, van hogy vissza is alszik de csak cicin.Azon is alszik el, ami nem lenne gond de nemtudok kijönni pl a szobábòl ha elaludt, mert ha felkel nem alszik vissza csak cicin. Napközben is vele együtt pihenek, mert igy alakult es igy meg is szokta.De mig alszik én nemtudok aludni, addig tudnék főzni stb. Vagy esténként kicsit a férjemmel lenni. Vettünk az àgyunk egyik oldalàra leesésgátlót igy nyugodtabb vagyok, de pl egyedül nehezen hagynàm ott, nem szeretném ha felállna, es lepottyanna.Van, hogy elalvas utan 30 perccel fent van este de napközben is es akkor vissza kell altatnom de sajnos nem mindig sikerül.
    Eddig kétszer aludt napközben 9-9:30 tól es 14 órától kb.Vàltozo, hogy mennyit volt màr, hogy összesen 3,5 óràt aludt napközben de van, hogy csak 2szer 1 óràt. Napirendünk van de nem olyan szigorú, az alvasok általában időben történnek.
    Párom mondta, hogy szerinte àt kellene àllnunk a napi 1 alvasra, mert már nagylány es elég egyszer aludnia.Próbálunk most átállni, a reggeli ébredes utan kihuzom 10 ig az alvast később még tovább es remélhetôleg megszokja es egyben tud többet es pihentetőbbet aludni.
    ( szerintem sajnos valahol megcsúszott ez az altatás dolog es fàradt es ezert még a kétszeri alvast igényelné, es szerintem éjjelente is a túlfáradas miatt èbred)
    Az elaltatàs sem megy gyorsan sajnos van, hogy 1 óra vagy több kell, mig ellazul.Cicin alszik el, mellettem vagy rajtam igy nehéz is ott hagyni.
    Most, hogy egyszer altatom hamarabb elalszik de este js màr 7 előtt àgyban vagyunk….
    Szeretnénk az uj helyen sajàt szobát kialakitani neki es sajàt ágyat.Az lenne a kérdésem, hogyan fogjak hozzá az àtszoktatàshoz? A költözes maga egy nagy dolog, nem szeretném egyszerre sok mindennel leterhelni őt.Érdemes rögtön a szobàjàba az ágyában altatni vagy kezdjük csak a nappali altatast ott es este még velünk legyen?
    A cicizésről is 2 éves kora körül szeretném leszoktatni, mondjuk alvashoz meghagynàm még.
    Lehet, hogy buta dolog de nem szeretném, hogy kialvatlansàga legyen ezert hagytam eddig ugy aludni ahogy tud csak aludjon, kûlönben nyűgös, mert nem alszik eleget.
    Hosszu ideje nem alszik el babakocsiban de még az autóban sem csak ha kiveszem az ölembe es cicizhet.Ha leszokik a ciciről vajon ez vàltozhat?
    Köszönöm válaszát!

    • Vida Ágnes

      2018. június 25. hétfő

      Ha még 2 alvást igényel, ezen ne változtass, azonban az egyedül alváson lehet már változtatni. Ne maradj mellette! Ő már 2 éves, nem fog leesni az ágyról alvás közben, nem kell őrizni! Az új helyen lehet rögtön saját szobája és saját ágya, bevonhatod őt is az előkészületekbe, elmehettek együtt ágyneműt venni neki, segíthet berendezni a szobát. Az első időszakban talán még fura lesz neki, de ragaszkodj az új helyhez! Ha hiányol téged, feküdj mellé egy matracon, de ragaszkodj a saját szobához. A ciciről leszoktatás ezen nem változtat, nem ez okozza a ragaszkodást, emiatt nem kell abbahagyni.

  • Viola

    2018. június 22. péntek

    Szia Agi!

    Masodik kisfiam jovo heten lesz negy honapos. Eddig csak szoptattam. Belgiumban elek es itt hanar vissza kell menni dolgozni. A heten kezdtem a munkat es azt hittem minden rendben lesz mert van egy csomo lefejt tejem. De nem fogadja el a cumisuveget… pedig mar volt h adtam neki korabban es akkor elfogadta. Anyukam vigyaz ra azt hittuk par napig elutasitja de vegul elfogadja… ma pentek van es 5. Napja nem hajlando…. reggel 6 kor elmegyek es delutan 4 ig nem fogadja el. Mindent probaltunk masfajta cumisuvegek, hatfajta pozicio, kintbent ulve allva, enis probaltam, probaltuk felmelegiteni labasba is h az az enzim eltunjon belole amitol lehet nem fogadja el de semmi se hasznal… mitol lehet? El fogja fogadni valaha? Mit tanacsol? Koszonom kedves valaszat! Viola

    • Vida Ágnes

      2018. június 25. hétfő

      Sok anyatejes baba nem szereti a cumisüveget, érdemes cseresznye formájú cumival próbálkozni vagy kiskanálból adni a tejet, lassanként kanalazva, esetleg sima csőrös pohárból (olyan, mint egy kis kancsó), abból könnyebben megisszák és cumizavart sem okoz.

  • Sára

    2018. május 11. péntek

    Kedves Ági!

    Első gyerekes Anyuka vagyok! Kisfiam 10,5 hónapos. 9 hónapos kora óta a bútorokba kapaszkodva oldalazva jár, valamint a konyhaszéket és az etetőszékét maga előtt tolva előre megy. A napirendünkben 2 nappali alvás van, régebben reggeli ébredés után 3 óra múlva aludt, majd a délelőtti ébredéstől számítva 4 óra múlva jött a délutáni alvás. Abból ébredve kb 4,5 óra múlva az esti. Napközben változó mennyit alszik, de átlagosan 2,5 -3 óra összesen a nappali alvása ( kb 2×1-1,5 néha 2 óránál is tudna többet). Éjjel kb 9,5 -10 óra, fogzási időszakban pár felsírással, kis dédelgetéssel visszaalvással.
    Az a gondom mostanában, hogy kb mióta áll és „jár” , azóta nagyon nehezen veszem észre, mikor fárad el igazán, hogy aludni menjünk. Eddig nyűgösködni kezdett és akkor tudtam, hogy mehetünk is. A délelőtti alvás előtt mostanában már 2,5 óra múlva alszik. Itt még egyértelműen nyűgösködve jelzi, hogy már aludna. A délutáni alvás előtt viszont olyan, minta a végletekig tudna játszani. Általában onnan tudom, hogy már fáradt, hogy ha a hátára fektetem, akkor bármi játékot adok neki, eldobálja és elkezd sírni. Ilyenkor viszem aludni és el is alszik. Viszont ha nem fektetném a hátára, szerintem simán eljátszana még jóval tovább. Így bizonytalan vagyok, hogy hagyjam inkább játszani vagy csináljam meg a „fáradság próbát” és menjünk aludni. Altatjuk, a nappali altatásnál a vállunkon nyugszik meg és kb 5-6 perc múlva ágyikóba is lehet tenni. Este is ritkán jelzi már nyűgösködéssel a fáradtságot. Az esti altatás egy ideig annyi volt (kb 5-9 hónapos koráig), hogy fürdés, szobájában vacsi (tápszer cumisüvegből), böfi és az ágyikóba berakva már alukált is. Mostanában viszont kicsit sírdogál, nyugtalankodik, ágyikóba berakva sír és ki kell venni megnyugtatni. Néha többször is és előfordult már, hogy 1 órán át ment ez a huzavona. Utolsó ébredéstől számítva kb 4 óra múlva fürdetjük ( kb. 20 perc), aztán irány a szobácskája és vacsi. Nem tudom eldönteni, hogy a mostanában jelentkező esti nehezen alszik el jelenséget esetleg túlfáradás okozza, vagy nem elég fáradt, vagy csak éppen most ilyen időszaka van, vagy esetleg jelzi, hogy lassan átállna 1 nappali alvásra.
    Felállás előtt az ébrenléti idők kb így néztek ki: de: 3ó du: 4ó este: 4,5ó, most de: 2,5ó du: 3,5ó, este:4,5 – 5ó.
    1., Egyik kérdésem, hogy az ébrenléti idők megrövidülése a több mozgás miatt van? Nem utalhat semmi bajra? A blogodon a táblázat szerint az idő előrehaladtával egyre többet tud ébren lenni a baba, mi viszont „visszaestünk”., kivéve az esti alvás előtti időszakot.
    2., Tudom, hogy minden baba más és egyedi, de miből következtethetek arra, hogy már fáradt és mik a jelei, ha esetleg már túlfáradt?
    3., Így, hogy a vállunkon szunnyad el, de igyekszünk mielőbb az ágyába tenni, idővel meg fog tanulni önállóan elaludni? Mert volt már rá példa többször is, hogy magától elaludt, meg éjjel is motyogott egy ideig aztán magától visszaaludt. Eddig azt vettük észre, ha nyugtalan többször be kell menni és ki kell venni éjszakáink vannak, utána mindig megjelenik egy kis fogacska és jön pár nyugodtabb éjszaka. Szóval ebből arra következtetünk, hogy a képessége megvan rá.
    4., A napirendet igyekszem úgy kialakítani, hogy lehetőleg este 21 óra 21:30 körül már alukáljon, így reggel olyan 6-7 óra körül ébred. Ez így a legideálisabb a családnak. Ezért ritkán, de előfordul, hogy ébresztem valamelyik nappali alvásból ha többet alszik, hogy ne tolódjunk el nagyon későre. Ez kb 1,5 – 2 óra alvás után. Okozok vele kárt a babámnak?
    5., Mik a jelei annak, hogy már csak 1 nappali alvásra lenne szüksége? A délelőtti alvása ami hosszabb alvás, általában abból szoktam ébreszteni, ha már 2 órája alszik, hogy délután tudjon még egy kicsit aludni. Igaz úgy érzem, hogy szüksége van még 2 nappali alvásra, mert a reggeli ébredéstől számítva 2,5 óra múlva már alszik. Ha itt tovább hagynám aludni, akkor pont az az eset lenne, hogy a 2. alvás már sok, de nélküle még kevés. Szopizni már nem szopizik, így cicin nem tudom pihentetni, babakocsiban meg inkább nézeget, kivételes eset, ha elalszik. Nagyon bizonytalan vagyok, hogy mit csináljak! Ébresszem? Ne ébresszem? 3 héttel ezelőtt kipróbáltuk pár napig az 1 nappali alvást, a végére egyre kevesebbet és egyre rosszabbul aludt, még éjjel is! Ebből úgy gondolom, hogy még nem áll rá készen.
    Válaszaidat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2018. május 12. szombat

      1. Igen, ez lehet a többi mozgás miatt, természetes jelenség, nem kell aggódnod miatta.
      2. Ebben a korban tényleg nehéz kifigyelni, mikor álmos, mert nincsenek mindig egyértelmű jelek. Ha azt látod, hogy már nyűgös, megcsinálhatod a szokásos „próbát”.
      3. Igen, mivel így félálomban érzékeli, hogy az ágyába került.
      4. Ha utána jókedvű, nem fáradt, nem okozol gondot vele. Idővel úgyis átáll az egyszeri alvásra és akkor változik majd a napirend.
      5. A fő jele az, hogy a délelőtti alvás időpontjában már nem tud elaludni, ezért csak később fekszik le és emiatt a második alvás már nem fér bele a napirendbe. Most átmeneti állapot állt elő, amiben néha kell a 2. alvás, néha nem. Ha nem sikerül, nem muszáj erőltetni. Ha mégis nagyon álmos már estére, be lehet iktatni egy „csaló” alvást, ami a szokásosnál rövidebb pl. babakocsival sétálni egyet, vagy csak összebújva pihenni kicsit (ha nem alszik az se baj, csak legyen egy kis csendespihenő, hogy kibírja estig)

  • Erzsébet

    2018. április 27. péntek

    Tisztelt Hölgyem! Kislányom mostanában töltötte be a 8. hónapot. Egy ideje azonban azt vettük észre, hogy vannak időszakok, amikor a gyermek „feszeng”. Ez úgy néz ki, hogy összekulcsolja a mellkasán a kezeit, a lábait is feszesen tartja, és szorít a kezeivel. Ilyenkor láthatóan erőfeszítésébe kerül ez a helyzet, olyan is előfordul, hogy leizzad ilyenkor. Egyébként nagyon érzékeny kisbaba, szereti az állandó testközelséget. Időre született 3610 g-mal, 51 cm-rel. Most 9250 g, és 73 cm. Kúszni-mászni még nem tud, legfeljebb hátrafelé mozdul el. Egyedül megül, de felülni segítség nélkül még nem tud. Egyébként mosolygós vidám, kiegyensúlyozott baba, rengeteg odafigyelést kap a család minden tagjától. Ölben is szokta csinálni, etetőszékben is, de a játszószőnygen is, stb. Ha valami érdekeset mutatok neki, akkor oldódik ez a „feszengés”. Mitől lehet ez?

    • Vida Ágnes

      2018. április 28. szombat

      Ez az önnyugtatás egy módja. Ilyenkor mindig fel kell venni és segíteni neki megnyugodni, elterelni a figyelmét és akkor elhagyja majd ezt a szokást.

  • Lris

    2018. április 27. péntek

    Szia Ági!

    Ismét lenne néhány kérdésem:
    1. A nagyobbik fiam 3 éves múlt januárban. Tavaly szeptember óta ovis, úgy látom, hogy szívesen jár, sokszor beszél a gyerekekről, óvónőkről, reggel soha nem kell noszogatni, megy ügyesen. Nincs messze az óvoda, max 10 perc, gyalog járunk, azaz ő futóbiciklivel, én pedig babakocsiban tolom a 1,5 éves öccsét. Néha (átlag havonta egyszer) egyszerűen nem lehet vele hazajönni. Tegnap is zuhogott az eső, mikor mentünk érte, úgyhogy a babakocsira esővédőt tettem, a nagynak meg vittem gumicsizmát, esőnadrágot és esőkabátot. Eddig imádott pocsolyázni, de úgy látszik ez elmúlt, vagy nem tudom, hogy mi történt… Nem volt hajlandó felvenni semmit. 30 percig küzdöttem vele az oviban, hajlandó voltam a kompromisszumra, jó, akkor a csizma és az esőnadrág nem kell, de az esőkabátot fel kell venni. Csak ordított, és tépte le magáról, nem akarta semmiképp felvenni. Ráadtam újra, persze ordított, a futóbiciklit rátettem a babakocsira, és elindultam. De ő csak sírt, hogy „nem megyek, itt maradok”.. Felvettem, és másik kézzel toltam a kocsit, de így sokáig nem jutottunk (Az oviudvar sarkáig), mert már elég nehéz, de legalább megnyugodott nagyjából. Utána letettem, és mondtam neki, hogy nem tudom vinni tovább, mert nehéz, de utána már jött szépen velem kézen fogva (miután még ordított kicsit). Két perc múlva már anyák napi énekeket énekelt jókedvűen. Én teljesen kiborultam, hazáig sírtam, totál tehetetlennek és rossz anyának éreztem magam. Miért csinálja ezt?! Mit lehetne csinálni, hogy elinduljon végre ilyenkor? Lehajoltam hozzá, simogattam (volna, ha hagyta volna), de minden hiába.
    2. A nagyobbik fiam sose szerette, ha megöleljük, vagy puszit adunk neki, vagy megsimogatjuk, majdnem mindig eltol minket, különösen akkor nem bírja elviselni az ilyesmit, mikor épp hisztizik (ami szerencsére most már viszonylag ritkán van és rövid ideig tart, kivéve néhány esetet, mint pl. a fenti is.) Mostanában már azért egyre többször meg lehet ölelni és puszit adni neki. Ez életkori sajátosság, vagy ő ilyen és kész? Meg lehet neki „tanítani”, hogy ettől pl. akár meg is nyugodhat?
    3. A kisebbik fiammal (1,5 éves) kapcsolatban is lenne kérdésem: ő mindent földhöz vág, ételt, játékot, bármit, ami a keze ügyébe kerül. Játék közben is, és ha megtiltok neki vmit, akkor is földöz vágja, ami éppen nála van. Hogy lehet neki megtanítani, hogy ezt ne tegye? Ebéd után együtt összeszedjük, amit leszórt, de úgy látom, hogy pont ez tetszik neki, hogy össze lehet utána szedni (és persze megenni…), már hónapok óta küzdök ezzel, de nem látom, hogy bármi is változna. Mindig elmondjuk neki, hogy ha már neki kéri, adja oda. Néha oda is adja, de aztán két perc múlva megint repül minden. A nagy is ezt csinálta, nála az a taktika vált be, hogy nem vettünk róla tudomást, nem figyeltünk oda. De vele ezt nem tudjuk megcsinálni, mert mi ugyan nem veszünk a dobálásról tudomást, de a bátyja igen, és ő is elkezdi utánozni és nagyon hamar eldurvul a dobálózás.
    Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2018. április 28. szombat

      1. A gyerekeknek néha gondot okoz ebben a korban a váltás az otthon és az óvoda, az óvoda és az otthon között. Ez nem ellened szól, nem rontottál el semmit. Ha megnyugtatni nem lehet ilyenkor, érdemesebb játékos-mesés módszerekkel próbálkozni. Pl. azt játszani, hogy odakint van egy varázsösvény, amit együtt fogunk felfedezni, csak fel kell hozzá venni a varázsköpenyt és a varázscsizmát. Vagy meg lehet kérdezni a gyerkőctől hol bújt el benne a hisztimanó és el kell kezdeni megkeresni a manót, aki a hisztit okozza. Ez tudatosítja is benne egyben a viselkedését és segít hamarabb együttműködővé tenni.

      2. Vannak olyan gyerekek, akik valami miatt nem annyira szeretik a testközelséget. Ennek lehet az oka születés körüli problémák (pl. császáros babáknál gyakrabban fordul elő és azoknál is, akiket nem adtak oda a születést követően az anyának vagy valami miatt inkubátorban voltak, nem lehettek az első napokban sokat kézben). Lehet oka ennek az is, ha a gyerek az átlagosnál akaratosabb és ő akarja irányítani mi történik a testével. Ez a részéről jogos igény, nem akarja, hogy piszkálják, ölelgessék stb., csak ha ő akarja. Tehát el kell érni, hogy ő magától adjon puszit, ölelést stb. Erőltetni ezt nem lehet, de ha a mindennapokban a szüleitől látja, hogy egymást megpuszilják megölelik, a tesójánál látja, akkor ő is nyitottabb lesz rá.

      3. Ilyenkor fogd meg a kezét és mondd a kéznek játékosan: „Kicsi kéz, mit csinálsz?! Nem szabad dobálózni!” Gyakran ez segít benne, hogy a kicsiben tudatosuljon, mit is csinál.