Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. március 29 – én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 452 Comments

  • Patricia

    2015. szeptember 11. péntek

    Hozzátennèm,mindig is rossz alvó volt…Napközben nagyon keveseket aludt összesen 2 max.3 órákat.Most 2x alszik,de van hogy 3x meg mindig.Este fél9-9 felé fektetjük és már fél6-6kor fent van.
    Az éjszakai ébredéseket eddig betudtam a fogzàsnak viszont kint van már 8 foga (5 hónaposan jött az első).
    Kérdésem,hogy mit tehetek
    1. a ringatva alvással (van Adamonk azt utálja)
    2. a közénk fektetéssel, éjszakai felsírásoknak mi lehet az oka? Nagyon hozzà fog szokni igaz?( kb.1 hete megy ez, 2 hónapos kora óta nem eszik èjszaka és ha inni adok neki sem gyorsabb a visszaalvás és eléggé ragaszkodó,tehát a szepa.szorongás is lehet)
    3.a korai keléssel? (hiába fektettem később,pont ugyanakkor kel.)

    Segítő vàlaszodat nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      1. ezt megírtam az előző válaszomban.
      2. valószínűleg fogzik és ez zavarja.
      3. nagyjából 4-5 nap kell, mire átáll a baba bioritmusa az új rendszerre, tehát ennyi ideig kell következtesen másként fektetni ahhoz, hogy később kezdjen kelni, de ehhez az egész napirendjét pont ugyanennyivel el kell tolni.

  • Patricia

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!
    Problémám az altatással kapcsolatos.Kislányom 11 hónapos és az elejétől fogva küzdünk az altatással.

    Fő problèma,hogy ringatva alszik csak el,illetve ha magam mellè fektetem,de akkor csak ha nagyon álmos.
    Próbálkoztam kb.2 honapig azzal,hogy letettem az ágyba,ott maradok a kiságy mellett,dúdolok,fogom a kezét és így 1 óra vergődés után elaludt.Aztán jött a mászás,felállás és többè mar nem aludt el így.Muszáj ringatnom,m csak igy tud ellazulni.Ha kimegyek ordít ès ha sokaig próbálom a ki/be mászkálást,annyira felhergeli magát,hogy a kezemben sem nyugszik meg.Refluxos volt és sokat kellett büfiztetni,sokszor elaludt közben,innen is eredhet a dolog.
    Új keletű problèma,hogy kb. 5 hónapos korától mindig felsír èjszaka,van hogy többször is.Eddig nagyon ritkan ébredt fel rá,adtam cumit neki és aludt tovább.Most viszont áll a kiságyban és ordít.Nem alszik vissza hosszas ringatás után sem,ilyenkor viszem át közénk aludni.Gondoltam a fogzásra,viszont már 8 foga kint van.Eleg anyás,folyton a nyomomban van,így lehet szep.szorongas is.Kérdèsem lenne,hogyan tanítsam meg arra,hogy el tudjon aludni egyedül is,illetve ezeket az éjszakai felébredéseket hogyan kezeljem.Nem szeretném ràszoktatni erre,hogy velünk aludjon.Segítő válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Ha gyorsan elalszik ringatva (max. 10 perc), akkor nem kell változtatni rajta, legfeljebb, ha már nagyobb lesz a súlya és nem bírod, altathatod majd melléfeküdve. Ha viszont nagyon nehezen megy így is, akkor próbáld meg, hogy kis dédelgetés, lefekteted, ha feláll, visszafekteted, de nem beszélsz hozzá és türelmesen kivárod, amíg magától elalszik, bármilyen hosszan tartson is (az első alkalommal akár másfél órát is tarthat, de minden egyes alkalommal egyre rövidebb lesz majd, ha következetesen csinálod). Éjszaka ugyanez a teendő: kis dédelgetés, visszateszed, ha feláll, visszafekteted. Segíthet az is, ha pár napig éjszaka apa megy be hozzá, tőle könnyebben elfogadja a baba, hogy ő jött és bár az első alkalommal nehezen szokott menni, ha nem kerülsz addig elő, pár nap alatt megszűnnek az éjszakai ébredések.

  • Bozzay Ildiko

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedces Agi!

    Kislányom 3,5 hónapos, több kérdésem is lenne vele kapcsolatban.Mostanában ugy tűnik teljesen összezavarodott Probálom a 4é modszere szerint alakitani a napirendjét, de mostanában ez teljesen felborult idáig működött. Eredetileg az éjszakai alvásával kapcsolatban akartam kérdezni mert sosem aludt jól,korábban azért még esténként volt egy hosszabb alvása néha akár 5, 6 óra is, jelenleg 3 óra után ébred és éhes megetetem visszaalszik ezzel nincs is probléma, félálomban eszik majd rögtön vissza is alszik főleg a kiságyában( evés után nyöszörög berakom a kiságyba egyből megnyugszik alszik is tovább) majd a következő evés ujra 3 óra mulva kb és ezután viszont van hogy óránként felébred, néha csak ugy alszik vissza ha megetetem de előfordul hogy vissza tudom simogatni. Mi lehet az oka a sok ébredésnek? Napközben szintén a kiságyában, gyorsan és könnyen elalszik nem kell ringatni, a popsiját paskolgatom kicsit de aztán ha megnyugodott elalszik egyedül, ha felébred hallom hogy nyöszörög legtöbbször mire odaérek vissza alszik, de akkor éjjel mért nem alszik jól? Igazából kb 2 hete alszik a kiságyban előtte babakocsiban aludt, de minden sirás nélkül átszokott a kiságyba sőt a babakocsiban sirva ébredt a kiságyban meg visszaalszik magától és nem sir néha be kell menni hozzá akkor simogatással visszaalszik .Éjszaka mindig a kiságyban aludt.
    Mivel reggel gyakran ébred és sokszor nem alszik vissza másként csak ha megetetem ezért reggel mikor felébred nem éhes viszont kb 1,5 óra mulva álmos elalszik 40 perc után ébred mert éhes, de nyűgös mert még álmos szinte egyeltalán nemtudom lerakni mert sir igy nyüglődünk a következő alvásig, majd elalszik ilyenkor általában hosszabban van hogy 2,5 órát de előfordul hogy korábban ébred ilyenkor legtöbbször jól elvan a következő alvásig , játszunk is meg kicsit babusgatom is de ilyenkor a legnyugodtabb, majd megint egy rövidebb alvás következik amiután megint nyűgös ezután van az esti fürdés meg masszirozom is( azt agyon szereti ha egész nap nyügős eközben akkor is mosolyog) de amikor törölgetjük meg öltöztetjük iszonyú sirásba kezd és legtöbbször annyira elfárad hogy ezután már nemis eszik csak elalszik, de ha eszik sem alszik többet max. 4 óránál jó esetben és innét kezdődik a korábban leirt rendszer. Mit tegyek hogy reggel ne ébredjen olyan sokszor,? Egyébként kb este 7 ,7:30kor megy aludni és reggel 7ig alszik de ebben is nagy különbségek vannak előfordul hogy 6kor már nem alszik vissza és azis hogy 8ig alszik. Talán azis közrejátszhat hogy kiderült a laktózérzékenysége kb 1 hete előtte nagyon sokszor kakilt azóta csak napi 1 szer, meg esetleg a fogai is jöhetnek folyamatosan nyálzik meg rakja a kezét a szájába.Korábban napközben nyugodtabbnak és kiegyensulyozottabbnak tűnt most meg egész nap nyűgös szinte, sokszor csak az én kezemben van el sirás nélkül.Ráadásul nemtudom szoptatni mivel nagyon magas a szájpadlása meg le volt nőve a nyelve és nemtud hatékonyan szopizni 5 hét probálkozás után adtam fel, azóta üvegből kapja az anyatejet ami nekem rengeteg idő igy ezért még nagyobb gond hogy mostanában ennyire nyűgös és nem tudom lerakni, hiába cserélgetem a játékait meg a helyszineket vagy probálok neki énelkegetni.Ez lehet az én hibám is? Lehet hogy én rontottam el hogy sokat volt kézben? De akkor az elalvás miért megy olyan könnyen akkor miért nem igényli a babusgatást játék helyett meg igen?

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Nem rontottál el semmit. Valószínűleg most van nála a 3 hónapos növekedési ugrás, emiatt éhesebb éjszaka ezért ébred most 3 óránként, de ez nem gond. Próbálj neki kicsi nagyobb adagokat adni, hogy jobban jóllakjon, estefelé, lefekvés előtt akár óránként is megkínálhatod, hogy jobban jóllakjon éjszakára, így talán lefekvéskor sem lesz olyan nyűgös és nem fekszik le éhen. Reggel mindenképpen etesd meg ébredés után, így nem borul fel a napirend és nem lesz nyűgös egész nap.

  • Böhm Szilvia

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!

    Van egy olyan kérdésem is, hogy mit tehetek az ügyben, hogy „önállóan” is eljátsszon az izgő-mozgó, hiperaktívnak tűnő, nagyon érdeklődő, ennek ellenére kiegyensúlyozott Babám(Kiegyensúlyozottnak látja mindenki és ha sikerül leültetni, akkor nyugodt, jó kedvű). A tanácsaidat megfogadtam, amikor 4-5 hónapos volt körülbelül, addig működött is, hogy kb. 30 percig vele voltam, 20 percig egyedül játszott stb. Mostanára nem működik (kb. 6 hónapos korától talán, jelenleg 8 hónapos), a járókában bömböl, ordít, könnyesen sír. Ebben is követtem a tanácsokat, hogy ne minden nyekkenésre vegyem ki, adjak másik játékot, tegyem máshova stb. Ennek ellenére csak úgy játszik, ha a közelében vagyok, vagyis ha például ott vagyok vele a játszószőnyegen, vagy valaki más ott van vele. Mi lehet ennek az oka? Mit tudok tenni? Később változni fog, amikor magától elindul/megy, bírjuk ki ilyen módon ezt az időszakot, vagy változtatnom érdemes? Ha igen, mit tehetek?
    Ezen kívül azt szeretném megkérdezni, hogy mit tehetek, hogy a főzelékeket is elfogadja? Milyen fűszerekkel ízesíthetem? Anyatejes, alig eszik mást, csak gyümölcsöket fogad el ezen kívül. Jól fejlődik, viszont éjjel rászokott a szopira 1-2 hónapja, azelőtt 1-2 hónapon keresztül végigaludta az éjszakákat, max. cumit kellett beadni neki, ha megébredt. Hasfájós volt kb. 3 hónapos kárig, a hozzátáplálás óta székrekedéses, Laevolac-ot szed. Bármit próbálok, mindentől székrekedése van.

    Köszönettel: Böhm Szilvia

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Ebben a korban ez gyakori jelenség, de csak átmeneti, ki fogja nőni. Addig vidd magaddal, ahova csak mész, később meg már úgyis magától jön majd utánad. Sokszor a nyafi fő oka az, hogy menne már, de még nem tud és ez frusztálja, a kúszás megkezdésével ez eltűnik majd.

      Nem gond, ha még csak a gyümölcsöket szereti. Megpróbálhatod, hogy a gyümölcshöz adsz egy kiskanál krumplit és úgy eszi, aztán a következő nap 2 kiskanállal keversz hozzá, és így növeled minden nap az arányát, amíg el nem fogadja teljesen az új ízt. A székrekedésre azt lehet megpróbálni, hogy minden nap kap sárgabarackot vagy szilvát valamelyik étkezésre.

  • Szarka-Bogya Beáta

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni! Kisfiam nagyon válogatós meg keveset is eszik. Ami nem ízlik neki azt kiköpi és ledobja. De van amit meg se kóstol. Főleg a zöldségekkel és a gyümölccsel állunk hadi lábon. Édességet nem kap.Teljesen tanácstalan vagyok. Múlt héten kezdődött ez az étvágytalanság és most beteg is lett. Lázas. Most meg tényleg pár falatott eszik. Együtt eszünk, látja hogy én mit eszek még se kér belőle.Nem tudok mit csinálni, annyira válogat. Mit csináljak? Köszönöm segítségedet.

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Valószínűleg már a múlt héten is bújkált benne a betegség, azért volt étvágytalan, ez a betegséggel elmúlik majd, de majd, ha már teljesen meggyógyult, visszatér az étvágya.
      Önmagában nem gond, ha nem eszik meg mindent elsőre. A lényeg, hogy mindenféle ételtípusból egyen minden nap valamilyet, amit szeret (zöldségek, gyümölcsök, tejtermék, hús, zsírok/olajok, gabonafélék), így nem szenved majd hiányt semmilyen tápanyagban, aztán később, amikor nagyobb lesz, elkezdi majd megkóstolni a többit is.

  • Edo

    2015. szeptember 11. péntek

    Szia Ági!

    A kisfiam októberben lesz 2 éves és 3 hete kezdtük a bölcsödét.
    1,5 évesen vettem neki egy bilit és próbálkoztunk a belepisiléssel. Volt pár alkalom, hogy belepisilt. Sztem az még nem egészen volt tudatos, de belepisilt. Nagyon sokat volt nyáron pelenka nélkül. Kb nyár végére eljutottunk arra a szintre, hogy szólt amikor pisilnie kellett illetve amikor kellet neki kakilni. Nem csak akkor szólt ha pucéran volt hanem akkor is amikor volt rajta pelus A kaki már kezdettől fogva nem ment sehol máshol csak pelusban hiába ültettem wc-re vagy bilire. Pisilni az utóbbi időben már nem pisilt addig amíg nem adtam rá a pelust. Próbálkoztunk a wc-vel is, mert sokszor emlegette, hogy ő inkább oda akar pisilni, de végül mégsem pisilt bele. Úgy vettem észre mintha félne a wc-től amikor ráültettem. Aztán a szabadban is a bokor vagy fa lepisilésével is próbálkoztunk, de nem akart oda sem. És a bilibe sem. Ráült ugyan de 2 másodperc múlva le is szállt róla mondván, hogy nem kell pisilnie. Inkább visszatartotta addig amig nem adtam rá a pelust vagy amikor már nem bírta akkor bepisilt. Viszont ami aggaszt, hogy amióta bölcsibe jár azóta már nem szól sem pucéran sem pelusosan ha pisilnie kell. Miért van ez? Én úgy gondolom, hogy valamilyen szinten már megérett a szobatisztaságra, de biztos egy másik „oldalon” még nem. És hogyan tudnám a bölcsi mellett a szobatisztaságra szoktatni, ha ott egész nap pelusban van és az idő sem olyan már hogy itthon pucér fenékkel rohangáljon.

    köszönöm a segitseged!

    Edit

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Ez nagyon gyakori jelenség. 2 évesen a kisgyerek, ha nincs felöltözve már valamennyire érzi, mikor kell bilire menni, de felöltöztve még nem. Egyszerűen még nem teljesen érett a szobatisztaságra, ezért nem érdemes erőltetni a dolgot, mert csak kudarcélménye lesz, szorongani fog és akkor még nehezebben fog menni a dolog. Hidd, ha teljesen érett lesz, egyik napról a másikra teljesen magától el fog menni a vécére különösebb tanítgatás nélkül.

  • Edit

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!
    Kétéves kisfiam altatásásval vannak gondjaink. Kb. 18-20 hónapos koráig nagyon jó alvó volt, önállóan aludt el a kiságyában. Most is jól alszik általában, csak az esti altatása nagyon nehéz. Átlagosan másfél órát kell mellette feküdni, míg ő nyűglődik, forgolódik, dumál (nem beszélgetünk vele ilyenkor), felül-lefekszik, majd nagy nehezen elalszik. Teljesen mindegy, hogy apa vagy anya fekszik mellette, esetleg időközben váltjuk egymást. Az is mindegy, hogy mikor kelt aznap, mennyit aludt délután, mennyire tűnik fáradtnak/álmosnak előbb vagy később fektetjük, az időtartam kb. mindig ennyi. (Illetve egyetlen esetben alszik el könyebben, ha véleltlenül kimarad a nappali alvás. Ezt viszont úgy látom, hosszú távon nem bírná. És nem is szeretném teljesen elhagyni, mert 2 hét múlva bölcsis lesz, és ott, aztán majd az oviban is kell aludni.) Ezt a másfél órás esti nyűglődést szeretnénk jelentősen rövidíteni, mert már az egész családot megviseli ez a helyzet. A délutáni alvással nincs ilyen gond, bár akkor is mellé kell feküdni (különben sírva jön ki utánunk), de kb. 20-30 perc alatt szépen elalszik, ami természetesen este is vállalható lenne. (Délutánonként 1,5-3 órát alszik.)Van ötleted, hogy mi okozza ezt a gondot, és hogyan tudnánk megoldani? Annyit még hozzáfűznék, hogy semmilyen nagy változás nem érte, amikor megváltozott a helyzet. Egy kisebb náthás betegségben voltunk csak, ennek tudtam be eleinte a nehéz elalvást, és arra számítottam (mint előtte már néhányszor), hogy a betegség múlásával visszaáll minden a rendes kerékvágásba. Sajnos nem így történt, már kb. fél éve küzdünk. A gyermeknek saját szobája van, altatás közben nincs zaj. Lefekvés előtt tejet iszik ölben, majd mesélünk, utána megyünk az ágyba. (Időközben lecseréltük a kiságyat leesésgátlós heverőre, de ez semmilyen irányba nem befolyásolta a helyzetet.)
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Edit

    • Zsuzsa

      2015. szeptember 11. péntek

      Kedves Ági!
      Kisfiam 10 és fél hónapos, korábban már írtam, hogy csak szopás közben tud elaludni. Ez nekem kényelmes, mert sírás nélkül elalszik, leteszem magam mellé az ágyba, s együtt alszunk.
      Éjszaka már csak egyszer-kétszer ébred, de akkor is szopival alszik vissza, pedig biztosan nem éhes/szomjas…
      Aggódom, mert tulajdonképpen egy rossz szokás alakult ki és nem tud egyedül elaludni saját ágyban. MOST ez a megoldás kényelemes, de félek, hogy mi lesz később: vajon magától mikor fog elválasztódni, így, hogy nem tud egyedül elaludni…? Vajon meddig fogok szoptatni…? (Napközben is kétszer szopik elalvás előtt.)
      -Mire számíthatok a tapasztalataid alapján (mikor választódna el magától kb.)?
      -Az lenne az ideális, ha magától elaludna saját kiságyában. Hogyan érhetném ezt el, hogyan szoktassam vissza a kiságyba? (Tudom, hogy hosszú folyamat.)
      -Hogyan hagyjam el az éjszakai szoptatást ?
      Köszönöm segítségedet!
      Zsuzsa

      • Vida Ágnes

        2015. szeptember 13. vasárnap

        Az együttalvás nem rossz szokás, hanem a baba természetes igénye! Az a tapasztalatom, hogy 1,5-2 éves kor között a legtöbb kisgyerek elválasztja magát és kiszokik a szülői ágyból is, de még a lassabban érők is megteszik ezt 3 éves korig. Most jól alszotok így, neki szüksége van erre, láthatóan nyugodt is így, ha már nem lesz rá szüksége, csökken a szopizások száma és meg lehet majd beszélni vele azt is, hogy költözzön saját ágyikóba, de ezzel jobb megvárni legalább másfél éves, de inkább a 2 éves kort, amikorra a hátsó fogak kijönnek és a baba idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására.

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 18. péntek

      Ilyenkor az szokott segíteni, ha változtattok az altatás módján. Kezdjétek el új módon altatni! Pl. olvassatok mesét neki, aztán lámpaoltás (sok kisgyerek szereti ebben a korban, ha ő kapcsolhatja le a lámpát, így neki is van beleszólása a dolgokba), utána mondjatok neki fejből mesét a sötétben (lehet olyat játszani, hogy ő mond egy szereplőt és arról a szereplőről szól a mese, így jobban bevonódik a kicsi a mesébe). Jó esetben már a mese alatt elalszik majd, ha mégsem, akkor mese után búcsúpuszi és menj ki a szobából, nem kell ottlenni vele. Kaphat egy alvósállatkát, akit ilyenkor ölelgethet.

  • Hajnalka

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Agi!
    Ismet a tanacsodra lenne szuksegem.
    Van egy csodallatos 17hos kislanyom. Par napja minden ejjek hajnal 3 kor felebred. Nem sir csak forgolodik,hintazik es van hogy gagyaraszik. Nem tudom mitol lehet. Nem szomjas, nem ehes nem faj semmilye. Eloszor azt hittem, hogy a foga miatt mert elindult az also szemfoga, de nem faj neki mert nem sir. Ki is van farasztva mindig almos mire altatasra kerul a sor. Fel 9tol alszik altalaban 7ig. Van valami otleted mitol lehet?
    A draga hiszti 😊 Neha nem is tudom, hogy kezeljem. Van hogy mindenert csak sir, hisztizik. Ha megyunk aludni, ha oltozunk, ha nem szabad valamit amit o szeretne stb. Egyik ismerosom mondta, hogy o neha vagy megpaskolja a popojat vagy kicsit raut a kezere, de szerintem a kezrautes nem megoldas. A popsipaskolas az meg talan. Te mit tanacsolsz hogy nyomatekosabb legyen hogy valamit nem szabad? Kiabalni se lehet meg ilyen pici babaval. (Pedig neha jol is esne szerintem sok anyanak 😉) En annyit szoktam, hogy mondom neki nem szabad razon az ujjamat, hogy nana es kozben kicsit csunyan nezek. Neha bevalik de mar ez se mindig. Az eltereles is mukodik parszor, de az se mindig. Mit tehetnek meg?
    Evessel kapcsolatban olyan kerdesem van hogy baj e ha meg nem eszik egyedul. Inkabb a kanalazassal van gondbanm mindig mutatom, hogy fogja de o mindig a ket is ujjaval fogja epp a kanal veget ws persze mire a szajahoz er kiborul ami benne van. A kezzek eves az mar regota megy. Katonakat szepen hamizza egyedul. Van valami otlet hogy segitsek neki vagy csak igy ahogy eddig es egyszer megtanulja?
    Nem tudom hogy kell e csinalni vele valamit vagy magatol megjavul a nagylabujjan a korme. Mindket ujjan a korom szele olyan kemeny hogy alig lehet vagni, a kozepe meg vekony es kunkorodik. Sok anyuka mondta hogy nekik is hasonlo. A vedono szerint majd kinovi. Erdemes orvoshoz menni? D vitamint kapja folyamatosan.
    Es meg egy utolso kerdes. Az etetoszekben ha csucsul es eszik mindig hintazik elore hatra. De legtobbszor inkabb az asztalka reszehez dulongel neki a mellkasaval eleg eroteljesen. Probalom mondani ne csinalja, megsimogatom abbahagyja utana kezdi elolrol.
    Varom valaszodat es elnezest, hogy ilyen hosszura sikeredett!
    Koszonettel: Hajni

    VÁLASZ: Ebben a korban ennek a fajta ébredésnek az szokott lenni az oka, hogy a kicsi annyira érdeklődő, annyira gyorsan fejlődik, hogy egy felpörgött állapotba kerül és éjjel is könnyen éberebbé válik. Szokott segíteni este egy csésze Rooibos tea, vagy a Mesélő Hold nevű illóolajkeverék, amit a szobájában lehet lefekvés előtt párologtatni.

    Hiszti: ez normális ebben a korban, a rácsapás csak fájdalmat okoz, de az alap problémát nem oldja meg. A gond ugyanis az, hogy ha a kicsi csalódik valamiban (benned, mert nem engedtél meg valamit, magában, mert nem sikerült megcsinálnia valamit), akkor nem képes még kezelni az ezzel kapcsolatos indulatait és megnyugtatni magát. Ezt úgy tudod megtanítani neki, hogy ilyenkor átöleled, megvigasztalod, nem hagyod magában tombolni. Ha te is higgadt maradsz, mélyeket lélegzel ilyenkor, idővel ő is átveszi tőled ezt és könnyebben meg tud majd nyugodni magától is.

    Kanalazni ebben a korban még nem tudnak a babák egyedül. Kicsit már próbálgathatja, de hatékonyan kanalazni 2 éves kor körül tudnak csak.

    A köröm normális, sokat alakul még. A kalcium és a D-vitamin is befolyásolja, de ha elég tejterméket kap és viszed naponta friss levegőre, ez nem lehet gond.

    Hintázás: lehet, hogy akaratlanul is így nyugtatja magát, nem lesz tőle semmi baja, ha rászólsz, lehet, hogy csak jobban megerősíted benne, hogy ezt csinálja és még inkább ragaszkodni fog hozzá.

  • SzBarbi

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági,

    Kisfiam most lesz egy éves, és csak mostanában kezdett el sajátságosan kúszni. Eddig is vittem gyógytornára hetente, mert gyerekorvos ezt javasolta.
    Azt mondták, hogy mivel nem volt annyit hason kisebb korában, gyengébb a karja, és talán lustább is, ezért van lemaradva.
    A tornákat általában végig ordítja, otthon azért jobban tűri, de ott sem sokkal jobb a helyzet, ha éppen nem ehhez van kedve.

    Az lenne a kérdésem, hogy mennyire jelent ez problémát, hogy ennyire le van maradva?
    Van valami javasolt fejlesztési lehetőség amit javasolnál már ebben a korban?

    Az étkezéssel kapcsolatban kérdezném még, hogy általában 4szer eszik egy nap, de.:gyümölcs – ebéd:főzelék féle, zöldség, hús – Du.: ugyanez – este: tejbegríz, és este/éjjel/reggel tápot iszik, hogy mikor kell módosítani a korábbi renden, vagy jó így ahogy van?

    Köszönöm válaszod!
    ÜDv,
    Barbi

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Még nincsenk nagyon lemaradva és a tornával gyorsan be fogja hozni a lemaradását, tehát otthoni fejlesztésre nincs szükség, leszámítva, hogy tedd gyakran hasra, valószínűleg pár hónapon belül be fogja hozni minden lemaradását.

      Tökéletes, ahogyan most eszik, ezen nem kell változtatni.

  • Zsuzsa

    2015. szeptember 11. péntek

    Szia Ági! 23 hónapos a kislányom. Kb. 2 hónapja, szinte egyik napról a másikra megváltozott a viselkedése. Korábban egy angyal volt, nem volt problémánk szinte semmivel, sem az alvással, sem az evéssel. Aztán valami megváltozott. Először az alvása, míg korábban délután 3 órát aludt, addig most csak 1 órát, néha sikerül visszaaludnia, de csak úgy, ha mellette fekszem én is. Korábban soha nem aludtam mellette. Aztán a viselkedése is megváltozott. Szinte mindenen képes „hisztizni”, ha valamit nem engedünk neki, azt csak azért is csinálja. Észrevétlenül jönnek a kitörései és nagyon kitartó, akár több órán keresztül képes hisztizni. Néha sikerül elterelni a figyelmét, de ez egyre ritkábban jön be. Mit tudok csinálni az alvásával? Azt látom, hogy kevés neki az egy óra, de nem tudom rávenni a hosszabb alvásra, gondoltam arra is, hogy az esti hisztiknek a fáradság az oka. A hisztijeit, hogy tudom kezelni? Estére már teljesen ki vagyok fáradva, a türelmem is elfogy.

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Üdv a dackorszakban! 🙂 Gyakran egyébként valóban a fáradtság a hiszti egyik oka, egyszerűen, amikor fáradt vagy éhes a kisgyerek, kisebb az önuralma, mint, amikor kipihent, jóllakott, de hát ez valahol a felnőttekkel is így van. Lehet, hogy a hátsó fogai vagy a szemfogak jönnek, emiatt riad fel álmából, de az is lehet, hogy annyira felpörög napközben, hogy ilyenkor is emiatt riad fel. Segíthet, ha egy kicsivel később fekszik le, hátha akkor fáradtabb, de meg lehet próbálni lefekvés előtt a Mesélő Hold nevű illóolajkeveréket is, amit hidegen lehet párologtatni a szobában és nyugodtabban alszik tőle a kicsi, vagy lefekvés előtt egy csésze Rooibos teát. És mindenképpen jó, ha délelőtt minél többet mozog szabad levegőn, így kellőképpen fáradt lesz a lefektetés idejére.

  • Orsi

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!
    21 hónapos kislányommal augusztus közepén költöztünk új albérletbe, azóta a délutáni alvás ideje elcsúszott egy jó órát, másfelet. 3 óra körül/után sikerül elaltatnom, kb. egy órás beszélgetés, mondókázás, birkózás, huncutkodás az új műsor, és végül rajtam alszik el. A beszédfejlődésében most történt egy nagy ugrás, rengeteg mondanivalója van, mindent kommentál, gondolom, ez is közrejátszhat ebben. Most viszont elkezdték felállványozni kívülről a házat, kezdődik a szigetelés, és kiderült, hogy a kislányom fél a fúró hangjától, gyakorlatilag rám ugrik, bújik hozzám, a karomba. Azt mondták, olyan százas nagyságrendben fognak fúrni… Nap közben elmehetünk ide-oda, csak arra nincs ötletem, hogy hogyan fogok tudni altatni ilyen körülmények között… Állítólag két hétig fog tartani a munka. Attól félek, ha egyáltalán nem alszik ezen időszakban, nehogy végleg leszokjon a délutáni alvásról… Mert bármilyen nehezen is megy, amikor megadja magát, nagyot alszik, 2-3 órát. Arra nincs lehetőségünk, hogy elmenjünk máshová, és ott aludjunk. Egyébként reggel 7 óra körül kel, az esti altatással nincs probléma, 1/2 10-10
    között alszik el. Szerinted hogyan oldjam meg ezt a helyzetet?
    Hogyan tudnám korábbra hozni a délutáni alvást? Vissza fog állni idővel, vagy nekem kéne lépnem?
    Köszönöm szépen válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Ez normális ebben a korban, egyszerűen annyira éber és érdeklődő, hogy nem tud elaludni. Szokott segíteni, ha mellébújva altatod el a nagyágyon, sok kisgyerek szívesebben és könnyebben alszik el így. Az átmeneti időszakban ez is segíthet, vagy megpróbálhattok nehezebb napokon elmenni sétálni egyet babakocsival, hátha abban tud aludni.

  • H. Mariann

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!

    Alvással kapcsolatosan szeretnék kérdezni.
    Kislányom 12 hónapos. Az éjszakáink nagyon nyugtalanok, van, hogy sokszor megébred fél óránként, óránként, van olyan éjjel is, hogy ha felébred, csak 1-2 óra múlva alszik vissza nagy nehezen és utána is felsír sokat. Ez már jó egy hónapja folyamatosan megy és nem jövök rá, mitől lehet. Leírom a hátteret, hátha neked valami elárulja a titkot.
    10 hónapos koráig szopizott, éjjel sokszor kelt akkor is, csak így aludt vissza, önmagát választotta el, egyszer csak nem kérte már. Most vizet iszik alváshoz, ébredéskor is van, hogy kér inni, viszont sok esetben csak evéssel alszik nagy nehezen vissza, ekkor tejpépet kap csőrösből, mást nem fogad el. Viszont ez is csak mostanában lett „szokása”, korábban olyan 5-6 óra fele kért enni hajnalban, előtte ha megébredt (1 vagy max. 2 alkalommal egy éjjel) ivott és aludt tovább.
    11 hónaposan indult el önmagától, nagyon érdeklődő, mindent figyel, utánoz, nagyon sok szót mond már. Könyvből is megmutatja, hogy mi micsoda és amiket ismer mondja is hozzá. A cselekvéseket is utánozza, pl. ha virágot locsolok, az üres kannát ő is viszi a virághoz és „locsolja”. Nagyon eleven, nem az a játék közben elalszom típus.
    Nappal ebéd után alszik csak egyszer, változó mennyit, 1,5-2,5 óra között. Ha nagyon zűrös az éjjel és korán ébred, akkor van, hogy kétszer alszik.
    6 foga van, de most nem látom már jó ideje, hogy jönne a többi.
    Vacsorára is mindegy mit adok, akár jó éjszakás tejpépet, akár főzeléket, akár valami „felnőttesebbet”, semmivel nem látok javulást. Hiába eszik jól vacsit olyan 19:30 körül, akkor is képes 1:00 körül újra enni. (egyébként 20:00 körül fürdik, 20:30 körül alszik és reggel 7:00-ig tart az alvása)
    Abban kérném az ötleted, mivel javíthatnám az éjszakáinkat, mert most már nagyon fárasztó és rajta is látni, hogy nyűgösebb. Nem azt várom, hogy átaludja az éjszakát, (ő eddig sem volt ez a típus 🙂 ), csak jó lenne, ha ritkábban ébredne…Vagy megint van valami „anyás korszak”? Mert ha megébred csak velem alszik vissza, egyébként sír.
    Köszönöm a tanácsod!

    Üdv:
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Valószínűleg valami zavarja éjszakánként, azért ébred fel ilyen gyakran. Az, hogy csak ivással vagy evéssel alszik vissza egyszerűen csak azért van, mert ezt szokta meg. Elképzelhető, hogy a hátsó fogai bújnak, azok nem látszanak annyira, mint az első metszők, viszont nagyon megviselik a babát. A biztos jele annak, hogy jönnek, hogy a baba nappal is turkál a szájában, mindent a szájába vesz, rág.
      Ha ezt tapasztalod, este lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen szokott segíteni.
      Ha nem tapasztalsz ilyet, akkor a mozgásfejlődés szokott még ilyen nyugtalanságot okozni, egyszerűen éjszaka álmában is „gyakorol” baba és felébreszti magát. Ilyenkor segíthet az együttalvás, vagy lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • Juliska

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!
    Két kisebb kérdéssel kapcsolatban is kérném a tanácsodat.
    Kisfiam 8 és fél hónapos, a napközbeni elalvás nem az erőssége. (Mindig voltak ezzel visszatérő gondok.) Szinte mindig felébred fél óra után. Ilyenkor nem mindig tudom visszaaltatni, pedig álmos még. (dörzsöli a szemét, gyenge, nyűgös). Ha nagyon nem tudom visszaaltatni az ágyában, akkor magamra kötöm, úgy alszik még kb. egy órát. Ha épp úton vagyunk babakocsival, akkor viszont nem alszik vissza a babakocsiban (most váltottunk a mózesről sportülésre, mert már mindenhol feláll, így a mózes nem volt biztonságos), viszont nyűgös, sehogy sem jó neki. Hogyan tudok segíteni neki visszaaludni ilyenkor? Lehet-e számítani arra, hogy a félóra utáni ébredés megszűnik majd?
    A másik kérdésem a hozzátáplálással kapcsolatos. Szeretnék vacsorára is adni neki valami kanalasat, de nem tudom, hogy milyen típusú étel lenne jó (foga még nincs)? Eddig azért nem nagyon kapott vacsorát, mert estére már sokszor nagyon fáradt, és nincs türelme kanalazni. Ha evett vacsorát, és cicit is kapott utána, előfordulhat-e hogy éjjel még éhes? Most is van, hogy nem kel fel már éjszaka, de ha már többet eszik este, és mégis kel, az-e a jobb, ha adok neki, vagy inkább csak próbáljam visszaaltatni cici nélkül?
    Köszönöm a segítséged!
    Juliska

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Ahogy egyre ritkábban alszik majd, megszűnik az ébredezés, ezt kinövi majd.

      Este próbáld meg, hogy fürdés előtt kap vacsorát, ami lehet főzelék, tejpép, gabonapép, mert ezek laktatóbbak, aztán fürdés és öltözés után kaphat cicit, így talán éjjel nem lesz éhes, de ha mégis kel éjszaka, akkor valószínűleg még gyors az emésztése és megéhezik éjjel is, ami teljesen normális még ebben a korban.

  • Judit

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!

    Több kérdésem is lenne, igyekszem röviden feltenni őket, előre elnézést, ha ez nem sikerülne 🙂

    Kisfiam 2,5 éves, január óta bölcsis, jövő ősztől kezdené az ovit. Állami bölcsibe nem fért be, magánbölcsiben kezdett. Általánosságban elégedettek vagyunk, vannak apróbb problémák, de úgy látom ő jól érezi magát, kiegyensúlyozott, korának megfelelően fejlődik, tehát panaszra nincs okunk. Jelezték, hogy novembertől kerülhetne át az államiba, ami nagy fejtörtést okoz most számunkra. Mellette szól a közelsége és az olcsóbb díj, ezeket nyilván mi tudjuk megítélni, mennyire fontos. Amiben segítséged kérném a döntéshez: a jelenlegi helyen ő lesz a legnagyobb, a nagyobbak már elmentek oviba, sok kisebb gyerek (akár másfél éves) van mellette. Az államiban max 2 hónappal fiatalabb a legkisebb, nagyjából egy korcsoport, viszont 14ből 12 fiú. Ezeknek a dolgoknak mennyire lehet jelentősége? A magánbölcsi eleve „lazább”, nem tudom mennyire jelenthet gondot az oviig (ami tervek szerint állami lesz), hogy más szemléletet kap és még nagyobbak sincsenek mellette „húzóerőnek”. Hozzáteszem, az állami bölcsiről jókat hallok, de nyilván lutri, hogy ott mi vár ránk. Én nagyon ódzkodom a változástól, de ez lehet, hogy csak saját félelmem és a gyerek jobban reagálna rá mint gondolom…? Van tervben kistesó, költözés, az ovi alatt ezért esélyes a váltás is, emiatt is húznék a maradás mellett, de sajnos majdnem egyedül vagyok ezzel a véleménnyel.

    Másik kérdésem: mennyire van jelentősége annak, ha a bölcsiben mások a nevelési technikák mint otthon? Pl. szobatisztaság kapcsán én még türelemmel várok, de bent kissé erőltetik, ami önmagában nem zavarna, de nem tetszik, hogy csalódottságukat fejezik ki, ha nem szól, ha bepisil, ígéreteket kérnek tőle, hogy másnap ügyesebb lesz stb. Otthon, főleg a nagy melegben sokat volt pelus nélkül, ha kérdezzük megy lelkesen pisilni, kakilni, de szólni ritkán szól (többnyire már akkor, ha folyamatban van a dolog, vagy már be is pisilt :)). Én megnyugtatom, biztatom ilyenkor. Gond lehet, ha nem egyformán reagálok a nevelőkkel az ilyen balesetekre otthon?

    Harmadik kérdésem a beszéddel függ össze. Kortársait látva úgy érzem nagyon jól áll. Szépen, összetett mondatokban, ragokkal, igeidőket használva beszél. Az utóbbi időben viszont rászokott, hogy nyávog, kényeskedik, szerintem bölcsiből utánozhat valakit (mesét, tvt nem néz, mi is „normálisan” beszélünk). Ha rászólunk, hogy „beszéljen szépen” akkor mondja rendesen is ugyanazt, de én olyan szigorúnak érzem ezt a kötelezést… Mi a jó? Szóljak rá? Játsszam meg, hogy nem értem, míg jól nem mondja? Vagy – ahogy eddig kisebb hibáknál – javítsam vissza helyesen ismételve, beszéljek én jól és majd ez a hiba is kikopik?

    Utóbbi dologgal függ össze még, hogy sokszor teszi szájába a kezét, ha zavarban van és úgy beszél. Sosem cumizott, ujját sem szopta (1,5 éves koráig szoptattam igény szerint), rongyija és egyebe sincs, ezért nem tudom szedjem-e ki a kezét, szóljak-e rá, vagy ezt is hagyjam figyelmen kívül? Esetleg keressek mögöttes okot?

    Utolsó kérdésem… Utóbbi időszakban anyás lett. Ezt akkor láttuk felerősödni, amikor az apja 2 hétre külföldre ment dolgozni, ilyen nem volt, és a mindennapokban is jelentősen kiveszi a részét a gyereknevelésből. Azóta viszont anya jöjjön pisilni, anya adjon reggelit, anya fektesse, anya anya… Önmagában nincs ezzel bajom, de sokszor megterhelő nekem is és látom hogy férjemet is bántja, hogy folyton győzködni kell a gyereket azért, hogy hajlandó legyen vele is csinálni valamit. Meggyőzhető, és utána mintha mi sem történt volna, vidáman elvannak, de nem tudjuk mi a jobb, ha így „erőltetjük”, vagy ha alkalmazkodunk az igényeihez (néha egyébként pont fordítva van, valamihez csak apa jó 🙂 )?

    Segítséged előre is nagyon köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Mivel egy helyre már beszokott, szereti, könnyen megszokja a másikat is, de természetesen sokkal jobb, ha minél kevesebb változás van egy ilyen kisgyerek életében, mert a változások mindig megviselik a kicsiket, átmenetileg szorongóbbak, feszültebbek lehetnek.

      Nem gond, ha otthon máshogy nevelsz, mint a bölcsiben, a kicsik jól tudják kezelni ezeket a különbségeket.

      Beszéd: ezek a kicsi hibák ki szoktak kopni a gyerek beszédéből, ha tőletek nem hallják őket, ha szólsz miatta, azzal csak megerősíted a gyerekben a hibát és később hagyja el, tehát jobb nem szólni miatta.

      Igen, ezt jól érzed, azért anyásabb most, mert változás történt az életében, ez normális. Átmeneti dolog ez, ami 1-2 hét után le fog csengeni, addig legyetek türelmesek vele.

  • Mónika

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági
    5 hónapos anyatejes /hozzátáplálást még nem kezdtük el/ kislányunk altatásában kérném a segitségedet.
    Reggel 7-8 közt ébred, általában 30-40 percet eszik (ennyit szokott szinte mindig). Aztán játék, folyamatos figyelmet igényel, kb a reggeli után 2-2,5 óra mulva látom rajta az álmosság jeleit. Sajnos kialakult az a rossz szokásunk hogy cici kell az elalváshoz, igy vagy elalszik cicin, de ehhez majd 1 óra kell vagy 1-2szer működött hogy 30perc szopi után hasraforditottam, melléfeküdtem, fehér zajt kapcsoltam és simogattam, igy 15-20perc alatt elaludt, az ágyon hagytam. Ez max a de.i alvásnál megy. Ilyenkor alszik 1,5-2 órát. Felébred, szopi, játék, 2-2,5 óra mulva ugyanez. Ilyenkor ha nem alszik el a cicin, max a babakocsiba séta közbe. Kétszer ha alszik nappalannak örülünk. Általában2-2,5 óránként eszik.Este már 2 cici kell, igy 1órás a vacsi kb 9 körül, ezen el szokott aludni és beteszem a kiságyba.

    Kérdéseim:
    – Szeretném leszoktatni ha lehet kiméletesen a cicin elalvásról illetve a cicizéshez kötött alvásról, ebben kérnék segitséget. Sajnos ez most azért is nehéz mert az etetési és az ébrenléti ideje is 2,5 óra, igy éhesen nem tud elaludni, ez nagy probléma. – Az esti 1 órás etetésen is jó lenne változtatni, hogy lehetne?
    – A fehér zajjal történő elaltatás káros lehet? Sokszor egész alvása alatt szól.
    – A melléfekvős módszerem sajnos sokszor sirásba torkollik, erőltessem, működhet a rendszer igy hosszútávon- Éjszaka ha ébred, (ritkán, 1-2szer, 1 és 4-5 körül ) már nem alszik vissza sehogy se.Ha3 órán belül ébred, próbáltuk hogy Apa megy be, de hiába, ilyenkor cicin vissza tudom altatni.
    Sokszor kinunkban már a babakocsiban huzogatjuk a lakásba, vagy hintába probáljuk altatni. De tegnap éjjel ez se volt jó, az Apja kezében aludt el, amire kb 2 hónapos korában volt utoljára példa.
    Nem az a baj, hogy nem alszik mert esetleg kevesebb az alvásigénye, hanem hogy nyűgös, mert álmos de nem tud elaludni. Ez már régóta igy megy sajnos .
    – Végül, nem probléma hogy egyáltalán nincs el egyedül, a játékot ugyan megfogja de nem játszik vele, hamar eldobja. Hason is csak 1-2 percet jázszik max.Fogzás terén az erős nyálzásnál tartunk, mozgásban forog hátról hasra,huzogatja a lábát maga alá hason. Cumit nem fogadja el.
    Köszönjük a segitséget, Ön az utolsó reményünk.
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Ha 1 óra kell az elalváshoz, az azt jelenti, hogy még nem igazán álmos, amikor cicire teszed, ott ráadásul máris pihen egy kicsit, de ilyenkor csak felszínesen alszik, ezért riad fel újra meg újra.
      Próbáld meg, hogy amikor álmosnak látod, még kicsit felveszed, játszol vele, eltereled a figyelmét és csak akkor fekteted le, amikor már nagyon álmos. Ilyenkor vedd fel, dédelgesd meg, aztán tedd le a kiságyba, esetleg egy takaróba bugyolálba pólya-szerűen, ez sok babát megnyugtat.
      Igyekezz tartani az alvás-evés-játék-alvás sorrendet, így nem lehet az, hogy éhesen alszik el a baba, aztán meg felriad, mert nem evett eleget.
      Az esti problémán segíthet, ha fürdés előtt megeteted, így lefekvéskor már nem olyan álmos és könnyebben jóllakik.

      Éjjel biztosan éhes még azért kel fel, ilyenkor mindenképpen etesd meg.

      A játékoknál ebben a korban szokott menni a fellógatós babatornászó, ami alá lehet fektetni a babát és tudja rajta pakolászni a játékokat, illetve az is szokott működni, ha amikor dolgod van magaddal viszed hordozóban és beszélgetsz vele, mesélsz neki, énekelgetsz, amíg a dolgodat végzed.

      A fehér zaj nem okoz gondot, ha így jól tud aludni, akár folyamatosan mehet, amíg alszik.

  • Zsuzsi

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni! A kisfiam most decemberben lesz 3 éves. Szeptember elején indultunk az ovis beszoktatással, ami nem megy jól. Az első héten nem is ment olyan rosszul, gondolom az újdonság varázsa miatt 🙂 Az első napokban sem távolodott el tőlem pár méternél messzebbre de azért 3-4 percre eljátszott úgy, hogy nem szólongatott és nem keresett a szemével. Az első héten megbeszélem a kisfiammal, hogy egy pár percre elmegyek a patikába, de mire véget ér a tízórai már megyek is vissza hozzá. Már ekkor is látszott az arcán, hogy nem tetszik neki a dolog, de végül 15 percre ott hagytam. Az óvonénik elmondása szerint végig sírt, és nem mozdult az ajtóból még vissza nem mentem.-szóval nem ment jól! A következő napon is ez történt, de csak kb 5 percet töltöttem tőle távol. A következő héten már minden nap azt hajtogatta, hogy kérlek ne menj el a patikába és már sírt is.-természetesen nem mentem! Most ott tartunk, hogy egy percre sem megy el mellőlem, őriz szó szerint csak hogy ne menjek el. Ha ott állok mellette, akkor is azt hajtogatja, hogy anyát akarom és sírdogál. Nem tudom, hogy mit tegyek. Nem tudom, hogy hogyan folytassuk tovább. Az óvonénik nagyon megértőek és partnerek mindenben. Meddig húzzuk ezt a beszoktatást? Az a jó, ha lassan fokozatosan haladunk, vagy azért van az a pont mikor már nem szerencsés tovább ott maradnia a szülőnek? Ha haza jövünk, akkor teljesen kezelhetetlenné válik, nem fogad szót, hisztizik, amúgy is nagyon rossz evő és most gyakorlatilag az ebédből egy falatot sem eszik. A délutáni alvás után szintén hisztizik, hogy ne mennyek be hozzá a szobájába,ott sírdogál egyedül azt mondogatja nagyon gyakran, hogy nem szeretlek és közben verekszik. Az óvónénik azt mondják, hogy ha kimegyek a csoportszobából, nem tudják megvígasztalni Őt, de azt ma is láttam, hogy amikor visszamentem nem volt könnyes a szeme, de az érkezésem után már nem mozdult el mellőlem. Nem tudom, hogy van-e értelme így tovább folytatni a beszoktatást?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Vannak olyan gyerekek, akik rosszabbul viselik a beszoktatást. Nála kicsit korai volt még, amikor elsőként elmentél, ezért megijedt. A kicsit nem érdekli, mennyi időre mész el, mindegy, hogy 5 perc vagy 5 óra, ha fél az új helyen, nem kötődik az óvónénihez, akkor megviseli, hogy elment anya. Ráadásul, mivel a második héten megint ottmaradtál vele, most úgy érzi, elég sírni és anya nem megy el. Nyilván ez nagy változás neki, ezért hisztizik otthon délutánonként.
      Ami segíthet, ha elmész minden nap, elbúcsúzol tőle és megkéred, hogy mire visszajössz építsen egy nagy tornyot, vagy rajzoljon egy kisautót (vagy bármi más kicsi „feladat”, amit szeret csinálni), valamint jó, ha búcsúzáskor ott van az egyik óvónéni és átveszi tőled. Amikor érte mész, akkor pedig ne menjetek rögtön haza, sétáljatok még egy kicsit, vagy menjetek ki játszótérre, hogy kicsit kimozogja magát, mert ebben a korban a kisfiúk a mozgással adják ki magukból a feszültséget, a szorongást a legkönnyebben. Legyél következetes a búcsú módjában, és ne engedj, ha ezen a héten délig mész el, akkor mindig délig menj el és ne engedj kicsit se ebből. Az állandóság fontos a gyerekeknek, a te határozottságod neki is segít abban, hogy megszokja az új helyzetet.

  • Réka

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 3,5 hónapos, születése óta az esti elalvást kivéve minden napközbeni alvás előtt sír, általában röviden, de hangosan, mintha tiltakozna. 2-2,5 órát játszunk, amikor nagyon elfárad, csak akkor teszem le a kiságyba hasra. Simogatom, éneklek neki, picit rázom a popóját, így egy idő után elhallgat és elalszik. A kiságyában alszik már kb. 2 hónapja. Lehet, hogy ki fogja nőni az alvás előtti sírdogálást? Rossz hallgatni, mindig elbizonytalanodok, hogy nem én csinálok-e valamit rosszul.

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Vannak olyan babák, akik elalvás előtt sírással fárasztják le magukat, ennek az oka ismeretlen, de a szakirodalomban is több helyen írnak erről, én is találkoztam már ilyen babákkal. Később általában kinövik ezt a szokást.

  • Nikolett

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!

    Azt szeretném kérdezni, hogy a 7 hós kisfiam (akiről legutóbb írtam) mostanában 5-6 kanál étel után ellenkezik, csapkod, eltolja magától a kezemet. A fenti és alsó 2 foga kinnt van. Egyébként jó étvágyú, tápszert is szereti, este vacsizik is, de valamiért mindig ellenkezik és ez engem kikészít, mert nem akarom,,hogy éhes maradjon, főleg mert 2 hós kora óta átaludja az éjszakát.
    Attól is félek, ha trükközök , akkor megutálja a kaját. Néha ha kekszet adok a kezébe, akkor érdekes tátja a száját, de ha nincs semmi a kezébe, akkor arra használja, hogy eltolja a kezemet. Mit tehetek? hagyjam kicsit békén? adjak neki tápszert miután el kezd ellenkezni?
    Köszönöm.
    Niki

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 11. péntek

      Valószínű, hogy a felső fogai is jönnek. Evés előtt fogzáskönnyítő géllel kend be az ínyét és pár perc után kínáld meg, így nem fog fájni az ínye és szívesebben eszik majd.

    • Judit

      2015. szeptember 11. péntek

      Nálunk ebben az időszakban nagyon jól jött az olyan kanál, aminek puha szilikonos a feje (pl a MAMnak van olyan, hogy kettő egy csomagban). Szinte varázsütésre múlt el a tiltakozás :O

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Valószínűleg jön a többi foga is már. Evés előtt kend be az ínyét fogzáskönnyítő géllel, aztán pár perc múlva kínáld meg az étellel, ha tényleg éhes, el fogja fogadni.

  • Judit

    2015. szeptember 11. péntek

    Szia Ági!

    Kislányom 27 hónapos. Nagyon anyás, kötődő típus. Ritkán van mással, egyszer-egyszer fordult elő, h mással kellett maradnia, de akkor is valamelyik családtaggal. Elkezdtem rendszeresen tornázni, ahol délelőttönként gyermekfelügyelet is van. Gondoltam jó alkalom lesz arra, h a lányom egy rövid időt nélkülem, de a közelemben töltsön, s ezáltal kicsit leválasszam magamról, elősegítsem a jövőre kezdődő óvodai beilleszkedését. Az edzés fél óra, a teremből le van választva, de egy teljesen külön álló ajtóval csukható játékszoba, ahol van vele egy pedagógus. Első alkalommal szomorkodott, de elvolt. Második alkalommal már, amint az edzőterembe értünk sírni kezdett és kérlelt, h menjünk haza, nem akar ott maradni a nénivel. Az egész edzésidőt végigsírta, a gyerekfelügyelőnek háttal ült, beletemette az arcát az alvó állatkájába és addig sírt, míg érte mentem, majd mondta, h menjünk haza nem akar a nénivel maradni. Megvigasztaltam, majd újból kivittem az edzőterembe (ahogy első alkalommal is tettem) megmutattam és elmagyaráztam, h hol és mit csinál anya, h vannak gépek is és amíg ő játszik anya kicsit felfrissül és szép lesz. Megbeszéltük, h nem marad egyedül, vigyáz rá a „nyuszija” és anya egy kis játék után vissza is jön érte. 3. alkalommal, amikor otthonról indultunk és mondtam, h megyünk tornára, addig ő játszik…stb már otthon zokogott és kérlelt, h ne menjünk. Nem mentünk, mert annyira szívszaggatóan sírt és kérlelt…
    Jól vagy rosszul cselekedtem? Muszáj lett volna belekényszerítenem ebbe a szituációba, h megszokja? Azért is döntöttem így, mert ez nem volt egy kötelező dolog, mint pl óvoda, csupán az én kedvtelésem és gondoltam, neki is könnyebb lesz majd.
    Mit kellene és hogyan tegyem, h megértse, hogy néha anyát „elveszíti”, de mindig visszamegyek érte?

    Köszönettel: Judit

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 13. vasárnap

      Első alkalommal még nem tudta mi fog történni, másodjára már igen és bevetette a hatásos fegyverét a meggyőzésedre. Nyugodtan menjetek az edzésre, ne legyen lelkiismeretfurdalásod emiatt! Néhány alkalom és megszokja majd, hogy anya ilyenkor elmegy, de fél óra múlva visszajön. Ilyenkor jó, ha elmeséled neki, mi történik addig vele, mit fognak csinálni, ez őt is megnyugtatja majd.

  • Sárvári Krisztina

    2015. szeptember 11. péntek

    Kedves Ági!

    Napirenddel kapcsolatos kérdésem lenne: kisfiam 7,5 hónapos, 4-5 órát alszik napközben két, vagy három részletben, bár az utóbbi 1-2 hétben inkább már csak kétszer. Anyatejes, és elkezdtem már a hozzátáplálást is, de mivel napközben viszonylag sokat alszik, kicsit nehéz ütemezni az étkezéseket. Délelőtt kb. 2-3 órát, délután és este 3-4 órát tud ébren lenni. Jelenleg így néz ki a napirend alvás szempontjából:

    8 körül ébred, ½ 11 -11 körül elalszik, 12-13 körül ébred, ½ 3 -4 körül elalszik ½ 5 -1/2 7 körül ébred, kilenckor fürdés, utána az utolsó evés és el is alszik, éjszaka nem kel fel egyáltalán. Minden étkezésnél anyatejet kap először, aztán a másodiknál főzeléket, a harmadiknál gyümölcsöt, a negyediknél tejpépet, az elsőnél és az utolsónál csak anyatejet. Először még próbáltam a gyümölcsöt a második étkezésre adni, de akkor a főzelék nagyon későre csúszott és utána a tejpép már nem kellett neki. Próbáltam a gyümölcsöt az első alvás előtt adni neki, de valószínűleg akkor még nem éhes eléggé, hisz csak 2 óra telt el, és már nyűgös is kicsit, mivel kezd álmos lenni. Próbálom tartani az alvás-evés-játék sorrendet, de nem nagyon sikerül… J Tudsz abban segíteni, hogy mikor legyenek az étkezések? Az elmúlt hónapban alig hízott valamit (60g), úgyhogy ezért is jó lenne eltalálni az étkezések megfelelő időpontját.

    Továbbá a védőnő szerint késő a kilenc órás fürdés. Őszintén szólva nem akarom előbbre hozni, mert akkor a férjem alva látja csak a gyerekét, másrészt pedig nem gondolnám, hogy jó az, ha hajnalban kel fel. Azt tanácsolta, hogy legyen a fürdés hétkor, utána alvás, és ébresszem fel 10-kor enni és így jó lesz, mert hajnalban is eszik egyet… Nem értem, hogy miért baj, hogy alszik 9-10 órát egyben, ennek inkább örülök, kizárt dolog, hogy felébresszem… Tényleg késő a kilenc órás fürdés?
    Köszönöm előre is a segítséget!

    • Vida Ágnes

      2015. szeptember 11. péntek

      Nem késő. Ha nektek így jó a napirend, nem kell rajta változtatni. Ízlés kérdése ki mikor fektet, nekünk anno a gyerekorvos az este 10-fél11-et javasolta, innen is látszik, hogy ízlések és pofonok 🙂 Szerintem nyugodtan fektess akkor, amikor nektek a legjobb.

      Ha már csak kétszer alszik napközben, nem tudod az alvás-evés játék sorrendet tartani, de ez nem is akkora gond. Ilyenkor már így nézhet ki a napirend kb.:

      reggeli
      kb. 2-2,5 óra múlva egy kis kóstolgatás
      rá kb. 30-40 percre alvás
      Ébredés után ebéd
      3-4 óra múlva alvás
      ha hamar megéhezik, akkor lefekvés előtt uzsonna, ha nem, akkor ébredés után uzsonna
      2,5-3 óra múlva vacsora
      lefekvés

      Ha már megeszik az anyatej után egy nagyobb adagot (10-15 kanál), akkor megpróbálhatod elhagyni az adott szoptatást, így többet fog enni a főzelékből, bár az a tapasztalat, hogy a fél év utáni súlynövekedés meglehetősen hektikus és semmi köze nincs ahhoz, mennyi főzeléket eszik a baba, mert ilyenkor már rengeteget mozog, tehát egyszerűen lemozogja, amit megeszik.

  • Andrásfi Vivien

    2015. augusztus 29. szombat

    Kedves Ági!
    17 hetes kismama voltam, sajnos pár napja elvetéltem.Nagyon magas volt a Crp szintem.A kórházból kétszer küldtek haza.Két orvos azt mondta, hogy valószínűleg a méh belső fala volt begyulladva. Semmilyen vizsgálatot nem végeztek, hogy mitől, miért. Többször voltam vizsgálaton is, UH.-on mindig azt mondták rendben vagyok és a hüvelyemet is megnézték.Minden rendben volt.Mitől gyulladhatott be.Ez csak vírustól, baktériumtól vagy valami külső tényezőtől is begyulladhat? Pl: megütődik a has. Nagyon vártam a második babát, lelkileg nem tudom hogy vészelem át.De könnyebb lenne ha legalább tudnám miért és nem csak találgatásokat mondanának.Nem is merek még egy gyereket vállalni. A válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Nagyon sajnálom 🙁 Ezt általában korábbról visszamaradt, vagy a terhességgel együtt kialakult ciszta szokta okozni, de fertőzés is lehet a háttérben. Mindenképpen vizsgáltasd ki magad mielőtt újabb babát vállalsz.

      • Andrásfi Vivien

        2015. augusztus 30. vasárnap

        Kedves Ági.
        Köszönöm a válaszodat.Az egyik doktornő azt mondta hólyaghurut gyulladásom lehetett. Egyszerűen nem tudom felfogni az első terhességemnél semmi baj nem volt. Nem értem. Még egyszer köszönöm a válaszod. Vivien

  • Pécskay-Seress Marcsi

    2015. augusztus 29. szombat

    Kedves Ági!

    A segítségedre lenne szükségem etetési problémánkban.
    Zalán kisfiam 11 hónapos múlt, de körülbelül két hónappal ezelőttig semmi bajunk nem volt az etetésével. Amit adtam, megette. Egy ideje darabosat is eszik, bár eleinte öklendezett tőle, most már kezdi megszokni.
    Az utóbbi időben Zalán nem hajlandó enni, csak úgy, ha eltereljük a figyelmét. Különben rácsap a kezemre, és az arcát dörzsöli, a szemét, száját, orrát. Nem engedi hogy a szájába tegyem a főzeléket. Általában a déli etetésnél csinálja. Uzsonnára a Milumil Sinemil pépet elfogadja szépen, délelőtt is pl. a banánt már most egészben adom, és úgy harapdál belőle. Ez tetszik is neki.
    Tápszert elfogadja, vizet iszik rendesen.
    Egy tanácsadótól azt hallottam, hogy lehet már ő akarná csinálni. Ha kanalat adok a kezébe, egy darabig elvan vele, addig eszik is, de aztán dobál mindent le. Sőt mostmár sokszor annyira okos, hogy tudja, hogy el akarom terelni a figyelmét, és közben etetem, és már csak azért is dörzsöli az arcát, és nem engedi, hogy etessem. 🙁
    Lehet túl sok neki a változás, hogy már nem pépeset eszik, és nem csak tápszert, és most fogja fel? Dackorszak kezdete lehet ez?
    Az a baj, hogy sokszor elvesztettem már a türelmemet, amit szégyellek is. Volt hogy erőltettem, mert egyszerűen nem hittem el, hogy miért nem eszik, ha eddig olyan szépen megevett mindent. Féltem, hogy visszaszokik a tápszeres etetésre. Lehet ezért mérges rám, és rosszat köt az evéshez? 🙁
    Mit csináljak? Hogy szoktassam vissza? Vagy hogyan tanítsam meg enni? Lehet élvezné, ha maga csinálhatná?
    El vagyok keseredve. Nem tudom, hogyan folytassam.

    Előre is köszönöm!!

    Üdv: Marcsi

    • Pécskay-Seress Marcsi

      2015. augusztus 29. szombat

      Ma kaptam e-mailben ezt a cikket Tőletek:
      http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/eteldobalas-onallo-eves
      Nagyon sok hasznos dolog van benne, és értem is a problémákat. Türelmesebbnek kellett volna lennem, és igyekszem az is maradni a továbbiakban.
      Azért mégis kérnék egy kis segítséget, hogy hogyan vezessem vissza Zalánt az etetés örömeibe. 🙂

      Köszönöm! 🙂

      • Vida Ágnes

        2015. augusztus 29. szombat

        Egyetek minél többet, minél gyakrabban együtt. Hagyd, hogy ő próbálkozzon, kísérletezzen, ha esetleg ledobálja, szétkeni, az se baj. Utána vedd ki és közösen takarítsátok fel (nyilván a korának megfelelő módon), a lényeg, hogy lássa, a dobálásnak következménye van.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Valószínűleg az a gond, hogy unatkozik evés közben. Most nagyon mozgékony korban van, nincs türelme kivárni, amíg megeteted. Segíthet, ha minél többet ehet önállóan darabos ételeket, mert a kanalasat még egyedül nem igazán tudja, de meg próbálhatod, hogy miközben eteted vele, ő is kap egy kanalat, amivel próbálkozhat.

      Nem rontottál el semmit. A cél az, hogy azt egye, mint egy felnőtt és darabos ételeket és jó úton haladtok efelé, hiszen van már olyan darabos étel, amit ügyesen megeszik. Hamarosan mindent meg fog. Lehet próbálkozni olyan darabos ételekkel, amik puhák, akár ebédre is: tészta (a penne a legjobb, mert azt könnyen meg tudja fogni), sajtkockák, párolt zöldség, főtt vagy sült krumpli.

  • Tündi

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Köszönöm eddigi tanácsaidat.
    2 éves kisfiunkkal kapcsolatban kérdeznék:
    1/
    Egyre többen erőltetik a kérdést, hogy szoktassuk már bilire, hiszen már 2 éves.
    Mi nem erőltetjük ezt a kérdést, úgy gondoljuk, hogy majd magától megérik rá. Most még ott tartunk, hogy néha szól, hogy éppen pisil/t, de néha le is tagadja, hogy van csomag. A bilire próbáltuk már rátenni kisebb kihagyásokkal, de mindig ellenkezés a vége, amit nem erőltetnék jobban ezért. Vettünk WC szűkítőt is, ez sem hozott más eredményt. Mikor kezdjük el rászoktatni? (Várhatóan 1 hónapon belül műtik fitymaszűkület miatt, utána próbálkozzunk, vagy ettől függetlenül van értelme előbb is?)

    2/ A másik kérdéskör a beszéde, vagyis annak hiánya. Nem mond semmilyen szót. Megérteti magát velünk, ezzel nincs gond, de már nagyon várjuk a fejleményeket. Megvettük a szókimondókát is, hátha az segít.
    Persze mondókázom, éneklem vele együtt, csak ő a mutogatással tart velem (mutogatja a mondókákat a tanítottak szerint). 2 betűs szótagokat mond, azokat ismételve (pl pápápá).
    Lenne valami jó ötleted, tanácsod, hogy hogyan tovább? Vagy csak várjunk türelemmel és egyszer csak mondatokban fog beszélni?:)

    Köszööm a segítségedet!
    További szépnapot Neked!

    Mosz

    • Tündi

      2015. augusztus 28. péntek

      Az előző levelemben az utolsó három betű véletlen begépelés volt, elnézést.

  • Laura

    2015. augusztus 28. péntek

    szia Agi, kisfiam 23 honapos es most kezd el villaval enni onalloan,gond ez?poarbol mar iezd onalloan inni. viszont a levest nem eszi, hogyan tudnek neki adni hogy csinaljam meg h egye?iszik es szopizik meg, meg sok gyumi, eleg ez? tejet, grizt, tejberizs, kakaot nem eszi, baj ez? eleg a cici es tejtermek, joghurt, turo… masik bajom alvassal van.regota mar keso fekszik, 11, ejfel fele, nm akar aludni hamarabb..keso kel igy reggel, du. 2orat alszik godolo nem almos azer alszik ejfel korul csak.pedig kifaraszzuk jatzoter,stb. mi hullak vunk. du.ebreszem fel, vagy reggel hamarabb? celom h 9, max 10kor aludjon. fogkremmel mar moshatom neki fluoridmentes ? 2 eves lesz szept. vegen,otlet ajandeknk? koszi

  • Nagy Évi

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos,normális, hogy ebben a korban meg 2x felkel enni? Egyszer, 2-3 között majd 5-6 között. Este 280 ml tápszert eszik, próbáltam már a jo ejt fajtákat de akkor is ugyanúgy megébredt. Mit tehetnék? Mindezt kb 3-4 hónapja csinálja, korábban csak hajnalban kelt fel enni.
    Koszonom válaszodat!
    Évi

  • Szilvi

    2015. augusztus 28. péntek

    Szia Agi,

    kerdesem annyi lenne, hogy egy 1 honapos csecsemot erdemes-e onallo elalvasra szoktatni (legalabbis megprobalni), vagy hallgassak az osztoneimre es ne a kulso nyomasra.. Ugyanis a kornyezetemben persze mindenki mondja, hogy ne hagyjam magamon elaludni, mert kesobb nem tudom leszoktatni rola, stb. En viszont ugy gondolom, hogy ha neki arra van szuksege, hogy ott legyek es a karomban nyugtatgassam, altassam el, akkor nem vonhatom meg tole.. hiszen meg csak anya letezik szamara, a vilag pedig tul nagy neki. Egyetertesz? Vagy el kell kezdeni mar most onallo alvasra szoktatni, ha kesobb ebbol nem akarok problemat? Nagyon szeret a karomban lenni egesz nap is, nehezebb ot kicsit letenni, meg akkor is, ha jol van lakva, tiszta a peli stb. Sokaig nem marad meg egyedul a kisagyban, vagy a ringato szekben… mindig sir, es ha felveszem, megnyugszik. Ez ugy nem baj? Koszonom valaszod! SZilvi

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Nyugodtan hallgass az ösztöneidre! Egy 1 hónapos babának még nem kell tudnia önállóan elaludni. Ha hamar megnyugszik a karodban és utána le tudod tenni, azon nem kell változtatni és nem is szabad. Ha megérik rá, jobban ellesz majd egyedül is.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Hallgass nyugodtan az ösztöneidre! Még kicsi, idővel megtanulja majd 🙂 Ha szabad kézre vágysz, próbáld ki a hordozókendőt, így ő testközelben van, te meg tudsz tenni-venni.

  • Melinda

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Àgi,

    Az egyik kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám átszoktatni a 13 hónapos kislányomat a ringatásról az ágyban való önálló elalvásig? Most éppen ott tartunk hogy leteszem az ágyba, ott susogok neki, ha forgolódik, és nem hajlandó lenyugodva megpihenni, hanem játszani próbál, elfordulok és csak „csüssögök” neki, ha pedig fel próbál tápászkodni, hasra fektetem (mindig úgy alszik), és ekkor megpróbálom ritmusosan paskolgatni vagy simogatni a posiját amíg meg nem nyugszik. Ha elfordul és játszani akar, ugyanez a körforgás megy tovább. Ezt csináljuk most már vagy egy hete, de nem tudom hogyan térjünk át arra, hogy paskolgatás meg miegymás nélkül el tudjon önállóan aludni? Meg persze igényli hogy ott legyek, ami nem zavar. Tudnál ebben segíteni?

    A másik, hogy nem szeret egyedül eljátszani, csak úgy ha ott vagyok a közelben. Minél többen vannak körülötte, annál jobban élvezi a dolgot. Ez nem baj? Olvastam hogy az ennyi idös babáknak egyedül le kellene tudniuk kötni magukat hosszabb idöre egyedül, de ez az én kismanómnak csak a jelenlétemben megy, és akkor is hamar elunja magát. Ezen hogyan változtassak? Muszáj egyáltalán? engem nem annyira zavar bár fárasztó, de szeretek vele lenni, csak apa és a többiek zrikálnak ezzel minket. Köszi a segítséget.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Ha már eddig eljutottatok, jó úton haladtok. Ha felül, játszani, akar fektesd vissza, de ne vedd ki. Idővel egyre rövidebb idő is elég lesz az elalváshoz. Megpróbálhatod azt, hogy elbúcsúzol tőle és kijössz a szobából, vannak babák, akik könnyebben el tudnak aludni, ha békén hagyják őket.

      Valószínűleg ő társaságkedvelő baba, ezért jobban szereti, ha vannak körülötte emberek, ez egyáltalán nem gond, idővel változni fog.

  • Gyöngyi

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom júliusban volt 2 éves.
    A délutáni alvással van egy kis próblémánk.Úgy egy hónapja nem akar aludni.
    Volt régebben is olyan időszak amikor egy héten kétszer nem aludt de most nagyon nem akar.
    Eleve csak 1/2 3-3 óra körül tudom csak lefektetni. Mesélek, simogatom. Már úgy látszik, hogy elalszik akkor felébred és mintha kialudta Magát ki jön az ágyból.
    Van amikor sír és mondja, hogy nem alszik. Én ki szoktam venni. Tudom, hogy ha álmos elalszik nem hagyom sírni. Volt hogy hagytam nem aludt el. A januártól a Mama vigyáz Rá két napot hetente. Most már ott sem alszik. Ha egész nap fent van nem nyügős, nem hisztis. Előbb le szoktam tenni aludni este mert akkor már nagyon fáradt.
    Az autóban persze mindig elalszik.
    Októbertől bölcsibe megy lehet, hogy ott majd alszik.
    Tudom, hogy még szügség van az alvásra de mostanában nem megy Nekünk. Ha elalszik akkor 2-2 1/2 órákat alszik.
    Tudsz valami jó módszert.
    Anyukám szerint Én sem aludtam.

    Köszönöm
    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Vannak olyan gyerekek, akik ebben a korban már nem igénylik minden nap a nappali alvást. Majd a bölcsődében több iger éri, jobban elfárad majd és fog aludni.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Ez normális. Vannak olyan gyerekek, akik már nem alszanak ebben a korban. Legyen egy kis csendespihenő, de ha neki jó így, nem kell aludnia. A bölcsiben majd fog aludni, mert ott jobban elfárad.

  • Anikó

    2015. augusztus 28. péntek

    Szia Ági!

    A kisfiam 11 hónapos múlt, mozgékony és nagyon élénk kimanó, mindjárt jár is:)

    1) Éjszaka az úrfi remekül alszik 11-12 órát, egyszer ébred hajnalban egy kis tápszerre,majd rögtön visszaalszik. A nappali alvásával sem volt eddig gond, mindig akkor altattam amikor elálmosodott és minden váltásnál 1-2 hét alatt beállt a napirend magától.

    Tudom, hogy a napi egy alvásra átállás a legnehezebb és leghosszabb, de már több, mint egy hónapja próbálkozik vele. Mikor kétszer aludt, akkor alkalmanként 1,5 órát, viszont az egyszeri alvásra úgy állt át, hogy a délelőtti megmaradt (7 körül kel és fél11-11kor már nagyon fáradt, majd alszik 1,5 órát) viszont délután már nem tudom elaltatni, egyszerűen nem akar. Nem aggasztana, de délután így 7 órát is fent van és látszik rajta, hogy nagyon elfárad.

    Nem kevés ez? Biztos később tovább bírja majd délelőtt is, de nem érzem, hogy délután igazán kipihent, hosszabbodnia is kellene az egyszeri alvása hosszának idővel?

    2) A kisfiamnak szuper étvágya van, néha már nem is értem, hová fér bele. Viszont az elmúlt pár hétben már nem nagyon akar bébiételt enni, azt kéri, amit mi eszünk (természetesen válogatok neki) ami nem is lenne baj, de turmixolva/szétnyomva nem fogadja el, viszont nem sok foga van még, nem tudja jól megrágni az ételeket, így egyrészt akkora mennyiséget még nem tud megenni, amennyi elég lenne, másrészt elég véges a kínálat. Délben még erőltetem a húsos bébiételt, hogy megkapja a napi husi adagját, ezt el is fogadja, de a többi napszakban már csak vajaskenyeret, joghurtot, gyümölcsöt, kölesgolyót, bulátát, pogácsát, levest, túrót és hasonlókat kap.

    Mit adhatnék neki még a felnőtt ételekből, hogy változatosabbá tegyem az étrendjét és ne kapjon felesleges sót/cukrot/tartósítószert? Vagy elég ez így egyelőre?

    Válaszodat előre is köszönöm:))

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      1. Nem kevés ez, emiatt ne aggódj. Ez most átmeneti állapot nála, esetleg segíthet, ha délután van egy kis csendespihenő vagy séta, ami alatt pihenhet még kicsit, aztán ha majd úgy látod, délelőtt kicsit tovább bírja, megpróbálhatod később fektetni, hátha akkor hosszabbodik az alvásidő is.

      2. Nagyon jó, hogy a tiéteket eszi, hiszen ez a cél 🙂 A darabos ételekből eleve kevesebbet esznek a babák, mert az jobban eltelít, mint a pép. A felnőtt ételekből mindent lehet adni, nyilván akkor, ha nem hamburgeren és pizzán éltek 🙂 A levesek pl. nagyon jók husival, zöldségekkel, zöldborsóleves, zöldbableves, bableves, zöldségleves, gulyásleves, brokkolikrémleves, a levesekből a husit is adhatod már neki, de nagyon jók a különféle tészták, mindenféle zöldséges szósszal, husi párolt zöldséggel, rizs. Ha fűszeresebben szeretitek, akkor vegyél ki neki akkor, amikor már megfőtt, de még nem sóztad meg és utána fűszerezd.

  • Nagy Évi

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos elmúlt már es nagyon nehezen megy neki a darabos ételek fogyasztása, meg akar fulladni és egyből ki piszkálja a szájából. Csak a pepeset szereti de valahogy az ízek sem fekszenek neki. Mit tehetnék, hogy megegye a darabos és ízesebb ételeket? Általánosságban Hipp bébi ételt vásárolunk neki, de azzal is megkínálom amit mit eszünk. 6 db foga van, bőven tudna már rágni. A masik kérdésem vele kapcsolatban pedig az lenne, normális, hogy ebben a korban meg 2x felkel enni? Egyszer, 2-3 között majd 5-6 között. Este 280 ml tápszert eszik, próbáltam már a jo ejt fajtákat de akkor is ugyanúgy megébredt. Mit tehetnék? Mindezt kb 3-4 hónapja csinálja, korábban csak hajnalban kelt fel enni.
    Koszonom válaszodat!
    Üdvözlettel: Évi

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Még ráérsz ezzel. Adj neki bébiétel helyett egyre többet a saját ételeitekből, így elkezd hozzászokni a rendes ízekhez, és amikor már csak főzött ételt eszik, akkor kezdjétek el a darabosakat, elsőként ne a főzelékbe tegyél darabokat, hanem adj neki kölesgolyót, puffasztott gabonát, ami szétolvad a szájában, majd jöhetnek a kenyérkockák, banánkarikák, puha párolt zöldségek, így hozzászokik a darabos ételhez.

  • Kriszti

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 13 hónapos, és 7 hónapos kora óta feláll, de a mai napig nem jár önállóan. A felállás és a kapaszkodással vagy járássegítővel való közlekedés nem jelent Neki gondot, de önállóan még nem megy. Hogyan tudunk Neki ebben segíteni?
    Másik kérdésem, hogy bár elég sok szilárd ételt megeszik, ennek ellenére a főétkezésre készített ételek közül csak azt hajlandó megenni, amit a szájpadlásán szét tud nyomni a nyelvével. Már nyolc foga kint van, a péksüteményt maga harapja és rágja meg, nem kell sokat bíztatni, ahogy a sonkával sincs baj 🙂 Mégis, a húsokkal általában gond van, ahogy néhány egyéb étellel is, jellemzően szemes ételekkel (pl rizs), de előfordult már brokkolival kapcsolatban is, ami pedig a kedvence. Hogyan tudom rávenni, hogy használja a fogait? 🙂

    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Kriszti

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      A legtöbb baba 13-14 hónaposan kezd el önállóan járni. Nem kell neki segíteni benne, ha kapaszkodva már jár, hamarosan fog tudni magától is menni.

      Ebben a korban a húsokat még nem igazán tudják megrágni a babák. Ha a kenyérrel elboldogul, akkor valószínűleg tud rágni, csak a nehezebb ételeknél még nem akarja. Amiben segíthetsz neki, azok olyan játékok, amiknek révén az arcizmait többet kell használnia, pl. vicces arcokat vágsz és megkéred, hogy utánozza, állatokat utánzol és megtanítod neki, melyik mit csinál, milyen hangot ad, milyen arcot vág, ez segít neki abban, hogy tudatosabban használja a pofiját, és ez kell a jobb rágómozgáshoz is.

  • Vica

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném segítségedet kérni az alábbiakban:
    1. Kisfiam most 3 hetes. Nem tudom altatni a kiságyban, mert rögtön nyűgös lesz. Csak a nagyágyban alszik. Néha mikor elaludt átteszem őt a kiságyba, de amint megébred nyűgös lesz. Szoptatom őt. A legtöbb szopi után elalszik, és ilyenkor már a nagyágyban hagyom, nem teszem át a helyére mert akkor megébred és előről kezdődik az egész. Szerinted, hogy tudnám a kiságyába szoktatni.
    2. Most kezdett hasfájós lenni. Nagyon nyűgös, vörös lesz az arca, összehúzza magát, alvás közben nyöszörög. lyenkor kibontom a pelust egy kicsit tornáztatom. Legtöbb esetben ilyenkor kakil és a szelek is távoznak. Kipróbáltuk az infacolt, de nem nagyon hatásos. Szerinted, mit tehetünk még, hogy elmúljon a hasfájása?
    3. Most még 2-2,5 óránként kb. 20 percet cicizik, de van olyan is, amikor óránként a cicin van.Ez nekem már nagyon fárasztó, főleg éjjel. Szeretném kialakítani a napirendet, de így sajnos még nem tudom. Hogy tudom kialakítani a normális napirendet?
    4. A nagytestvére most 2,5 éves. Az alvásával vannak gondok. Nem akar délben aludni. Reggel 7 óra körül kel, este valamikor 10 óra van mire elalszik és akkor sem akar aludni délben. Mit csináljak, hogy aludjon? A másik gond az, hogy este nehezen tudjuk elaltatni. 8 körül fürdés, utána megy az ágyába, de nem akar elaludni. Mesét olvasunk neki, 1-2 mese után megunja. Most ott tartunk, hogy engedjük, hogy mesenézés közben aludjon el, mert különben hisztizik, hogy játszani akar és hangos beszédével, hisztijével felkeltené a kistesót. Szerinted mit tudunk tenni ez ellen?
    Segítségedet köszönöm.
    Üdv. Vica

  • Brigi

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    A múlt fogadóórán kérdeztem a második keresztnévfelvételről. Kislányom most szeptemberben lesz két éves, és már a nevén szólítja magát.
    Csak a saját nevét fogadja el mást nem. Akinek két keresztneve van, hogy csinálják? Akinek csak az egyiket mondják mindig és később tudja meg, hogy van neki egy második keresztneve is?
    Igaz, hogy már késő neki mégegy keresztnevet adni? Később felnőtt korában okozhat neki személyiségbeli problémát, például személyiségzavart?

    Köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 28. péntek

      Nem okoz semmit. A gyerekek simán elfogadják, megtanulják az új keresztnevet és elfogadják az is, ha két néven szólítják őket.

  • Dia

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Szobatisztasággal kapcsolatosan lenne kérdésem. Kislányom lassan három éves (34 hónapos) és alváskor még mindig bepisil. Délben is és éjjel is. Volt egy időszak, amikor száraz volt a pelenka, de mostanában ismét pisis. Ősszel kezdi az ovit. Az óvónő tanácsára nem adtunk rá pelenkát, éjjel még úgy ahogy kibírta, mert többször ébred és akkor bilire teszem, de a déli alvásnál rendszeresen bepisil(t). Pedig alvás előtt mindig bilizik vagy wc-re megy. Ezt „játszottuk” egy ideig, majd úgy döntöttem, hogy inkább adok rá pelenkát. Mert, ha direkt csinálja, mivel látja, hogy foglalkozok a dologgal, akkor úgyis be fog pisilni, ha meg még éretlen, akkor szintén nincs értelme „erőltetni”. Napközben nincs különösebb „probléma”, igaz, hogy kérdezgetni szoktam, de Ő is szól sokszor. Mit tanácsolsz? Van valamilyen „trükk”, vagy hagyjam, aztán októbertől, az oviban talán megváltozik a dolog?

    Köszönöm,

    Dia

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon szabályozza, ami 5-7 éves kor körül jelenik meg a szervezetben, addig nem kell szobatisztának lennie a kicsinek éjszakára, nyugodtan adj rá pelust és akkor vedd le, ha már napok óta teljesen száraz marad reggelre. Délután azért pisil be, mert mélyen alszik és még nem tudja szabályozni. Mivel még nincs teljesen három éves, ezért nem teljesen érett a szobatisztaságra, de októberig ez még magától is megváltozhat.

  • Takács Nina

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ágnes,
    Nikolett 7 és fél hónapos. Eddig napi 4szer szopizott hozzátáplàlás mellett is. Pár napja csak reggel meg este hajlandó rá, napközben csak egyszer. Délben 200 g zöldséges husit, délután kb 100 g gyümölcsöt eszik.
    Kérdésem a következő: napközben kapjon-e tápszert vagy elég ha vizet kap? Ha csak vizet azt kb menbyit?
    Köszönettel:
    Nina

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Elég, ha az étkezések után vizet kap, amennyit elfogad, de az a tapasztalat, hogy 1-2 kortynál többet még nem szoktak inni a babák ebben a korban.

  • Hajnalka

    2015. augusztus 28. péntek

    Szia Agi!
    Ismet a tanacsodra lenne szuksegem.
    17 hos a kislanyom es szerintem elkezdodott a dackorszak. Mostanaban nagyon sokmindenert hisztizik es sir. Pelenkazasnal, altatasnal, ha eppen bejovunk az udvarrol, ha nem engedek neki valamit, amit nem szabad. Ha alvashoz keszulodunk, ha oltoztetem….stb. Szoval sokszor egy a hisztike es sokszor konnyek is jonnek. Fajni nem faj semmilye csak eppen nem tetszik neki az amit eppen o nem akar. Ilyenkor surun befogja a fuleit is. Rateszi a tenyeret a fuleire es ugy sir. Eloszor azt hittem fajhat neki de nincs semmi baj. Amugy nagyon jo kislany, mosolygos kis vidam. Megert mindent amit mondunk neki szavakat is mondogat mar csak ezt a hisztis sirast nem tudom mar hogy kezeljem. Eddig mukodott hogy eltereltem a figyelmet gyorsan valamivel de most mar az se mindig hasznal. Mit tehetnek hogy ne sirjon ennyit?
    Meg 6szor szopozik egy nap. Altatas is meg szopizassal tortenik. A deli altatassal nincs gond par perc alatt elalszik. Este viszont van hogy fel orat is csung a cicimen de nem alszik el. Cumi se kell neki. Csak a cicim kell neki. Pedig mar fajdogal is sokszor de ha elveszem tole akkor nyitott szajjal ujbol be akarja kapni a cicim. Volt olyan is hogy magatol abbahagyja a szopit es csak nez de nem alszik cumi se kell neki. Lehet esetleg hogy maskepp szeretne elaludni?
    Elore is koszonom a valaszod!
    Hajni

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Ebben a korban a kicsik még nem tudják kezelni az indulataikat. Ha csalódás éri, ha haragszik, rögtön jön a hiszti. Abban kell neki most segítened, hogy megtanulja kezelni az érzelmeit. A legjobb erre a példamutatás. A szóból még nem igazán ért, az nem elég neki. Amikor hisztizik, öleld át, nyugtasd meg, nem kell sokat beszélni hozzá, viszont lélegezz mélyeket, amíg meg nem nyugszik, így önkéntelenül is megtanulja tőled, hogyan kell szabályozni a lélegzetvételét, amikor dühös és ezzel lenyugtatja magát.

      Este valószínűleg még nem álmos igazán, azért alszik el olyan nehezen. A délutáni alvás és az esti lefektetés között legalább 5 órának el kell telnie ebben a korban, hogy a baba igazán álmos legyen. Segíthet az is, ha este még kimentek egy kicsit a szabad levegőre és, ha sötét szobában, teljes csendben szoptatod, nem beszélsz hozzá. A lefektetés előtti időszakban ne nézzen már tévét és ne játsszatok semmi túlságosan mozgalmasat, mert ez is felélénkítheti.

  • Simon Tímea

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ágnes,

    Egy 10 hónapos kislány édesanyja vagyok.Első gyermekem és úgy érzem,hogy nagyon elszúrtam valamit.
    Kb négy hónapos kora óta nem alszik éjszaka. Este 9 és 11 között alszik majd óránként félóránkent ébred. Sír csukott szemmel a legtöbbször,forgolódik,néha felül.
    Eddig kerestem a kifogásokat,hogy miért csinálja.Próbaltam megnyugtatni több módszerrel de az egész átment a rossz szokások ördögi körévé.Magam mellé vettem együtt alszunk,sokat iszik éjszaka és a cumiért sír állandóan, ha kiesik.
    Úgy gondolom,hogy ezt az egészet csak drasztikusabb éjszakai megvonásokkal és saját ágyban altatással lehetne megoldani,de félek,hogy nagy törést okozok a gyereknél ha mindent megvonok tőle és az ágyba is visszateszem. Már nem tudom,hogy fordítsam vissza. Hogyan kezdjek hozzá?? Napközben jókedvű,kiegyensúlyozott. mászik, feláll de fáradt az éjszakai nem alvástól és nappal kétszer kisagyban alszik cumival de akkor is fel fel ébred.
    Elszúrtam elfáradtam,el vagyok keseredve.
    Varom a tanácsod.
    Köszönöm

    Simon Timi

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Nem szúrtál el semmit 🙂 A kislányod fogzik, ez zavarja, emiatt félálomban felsír. Mivel ilyenkor nincs ébren, erre különösebben reagálnod sem kellened, mert csak álmában forgolódik csukott szemmel. Nyilván ilyenkor a cumit keresi, mert megszokta, hogy azzal alszik vissza. Első körben a fogzást kéne kezelned. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez zavarja meg az éjjeli alvását is. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz. A neki megfelelő alkati szert legalább 4 napig kell adni, mire javulást tapasztalhatsz. Ha még ezt követően is gyakrabban kelne, megpróbálhatod visszatenni az ágyába, mert lehet, hogy a ti zajaitok is zavarják éjszaka.

  • Kiss Amália

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági,

    kislányom novemberben lesz 3 éves.
    Mostanáig szoptattam, a délutáni és az esti elalvás előtt kérte még. Múlt héten úgy döntöttem – hosszas gondolkodás után -, hogy végleg abbahagyjuk, mert nekem már több dolog miatt is kényelmetlen. Megbeszéltem Vele, az Ő nyelvén, megértette.
    Kislányom délután cicin aludt el, este csak szopizott egy ideig, aztán lefeküdt, még jó ideig helyezkedett és elaludt.
    Mióta abbahagytuk a szopit, este gond nélkül elalszik, persze szomorú, hogy nincs, és minden fürdésnél megkérdezi, hogy most lesz-e, de utána az ágyban már nem, és mese után szépen elalszik. (Most is mindig ott maradok Vele, amíg el nem alszik.)
    Délután viszont amikor elolvassuk a mesét, kéri a cicit, és amikor mondom, hogy megbeszéltük, hogy már nincs, bedühödik, kipattan az ágyból, és azt mondja, hogy nem akar aludni. (Ebéd után mindig Ő mondja, hogy álmos, menjünk aludni). Ez ment 4 napig, akkor kitaláltam, hogy Apa altassa du., ez működött két napig, de utána sírva fakadt, hogy velem akar du. is aludni, nem Apával. És ment tovább az, ami előtte. Mondta, hogy mérges rám, amiért nem adok szopit. És tudom, hogy Neki a du.-i alvás egyenlő a cicivel, de azt gondoltam, ha este megy az elalvás, akkor délután is fog.
    Szeretnék tanácsot, ötletet kérni, hogyan szüntessem meg ezt az egyenlőség jelet, és mit tegyek, hogy aludjon délután. Nem szeretném, ha elmaradnának a du.-i alvások, mert 2 és fél órákat alszik, és ha kimarad, már 6 órakor alig bírja nyitva tartani a szemét ha picit nyugodtabb helyzetbe kerül.

    Nagyon köszönöm!
    Amália

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Ez egy átmeneti időszak, ha következetesen kitartasz az elhatározásod mellett, meg fogja érteni. Segíthet, ha kicsit mesésen mondod el neki, ebben a korban a gyerekek többet értenek ebből, pl. az egyik anyuka azt mondta, hogy a nyuszika elvitte a tejet egy icipici babának, mert neki jobban kell – és ezt a kislánya megértette, de persze más is lehet, a lényeg, hogy számára kicsit érthetőbb legyen a dolog és elmondhatod azt is, hogy mit kap helyette, hogy Anya itt lesz, dédelgeti, oda lehet bújni hozzá, csak már tej nincs a ciciben.

  • Szilvia

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Agi,
    Van egy 5 es fel honapos kislanyom, akivel egy ideje, ugy par hete kozos agyban alszunk, a kulon szobaban ugyanis nagyon gyakran felebredt ejszaka, nekem pedig rendkivul faraszto volt atbotorkalnom hozza. Igy viszont sokkal nyugodtabban alszik, ha felebred ejszaka, akkor csak egy kezmozdulat visszaadni a cumit, es ha rosszat almodott, akkor csak megsimogatom, illetve a takaro ellenorzeshez sem kell kikelnem az agybol. Ami viszont ketseget kelt bennem, az az elalvas modja, ugyanis nem csak nappal, de mar az esti orakban, sotetedeskor is ugy alszik el, hogy a kezemet a szeme ele huzza, ami igy sotetet varazsol a szeme ele, raadasul erzi a meleget is es nem utolso sorban az illatat. Ezzel rovid tavon nincs is gond, viszont nyugtalanit egyreszt, hogy normalis e ez, masreszt pedig hogy nelkulem hogy fog tudni elaludni, ha esetleg nem lennek a kozelben. Van errol barmi tapasztalatod, jo tanacsod?
    Koszonom,
    Szilvia

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Ez teljesen normális dolog. Sok baba szereti ezt, könnyebb kizárni így a külső ingereket.

  • Szabina

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiamat az éjszakai ivásról szeretném leszoktatni, ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni. Röviden a történetünk: nyár elején kezdtem el neki néha inni adni a nagy meleg miatt. Előtte ha felébredt és sírt, csak cumit vissza kellett adni és általában aludt is tovább. Mára az ivás nagyon elfajult. Minden ébredésnél kell neki, és nem is kevés… Elég sokszor kel éjszaka (legalább 3-4x). Ez lehet az ivás miatt is? (mondjuk előtte is sokszor kelt, de ha az ivást megszüntetnénk, talán kevesebbszer kelne?)
    Egyébként csak vizet kap, nappal is csak azt issza meg. Tegnap éjszaka az elalvást követően már egy óra múlva ébren volt (ez lassan állandósul) és kérte a vizet. 3x itattam meg és próbáltam neki visszaadni a cumit, hogy aludjon, de ahogy kivettem a szájából a cumisüveget, rögtön sírni kezdett, a cumit kiköpte. Szóval eljutottunk odáig, hogy már nem nagyon működik a kis ivás, cumi vissza és alvás. Ezért is gondoltam, hogy itt az ideje a leszokásnak (plusz azért mert hallottam olyan „rémtörténeteket” hogy a gyereknek éjszakára 2 cumisüveget is készítenek be, ő azt mindet meg is issza, de természetesen a pelus nem bírja, és minden reggel tiszta pisi a gyerek meg az ágy. Ezt azért szeretnénk elkerülni). Úgyhogy tegnap az előbb leírt „incidens” után nem adtam neki többet. Persze többször ébredt és sírt, de mondtam neki, hogy nincs, cumit kapott, mondtam, hogy anya és apa is szeretne aludni, neki is kéne, és így nagy nehezen visszaaludt, persze kis sírdogálás után. Nem tudom, hogy ez így jó módszer-e? Hogyan kéne csinálnom? Gondolom egyből el kell tőle venni, mert még nem értené egyszer miért kap inni, más ébredésnél miért nem… Egyébként 14 hónapos. Azt sajnos nem tudom csinálni, hogy beteszek neki egy cumisüveget, hogy szolgálja ki magát, ha felébred. Sajnos még a cumiját sem rakja vissza magának… Gondolom nem találja őket (pedig oda készítek neki párat).
    Szóval jól jönne 1-2 tanács:)
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Szabina

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Nem az a gond, hogy nem találja őket, hanem az, hogy téged is meg akar nézni éjszaka, megvagy-e még. 🙂 Nem az ivás miatt kel éjszaka, ha megszüntetnéd, se kelne kevesebbszer. Azért kel sokszor, mert valami zavarja (valószínűleg a fogzás, mert ebben a korban kezdenek el mocorogni a kisőrlők). Ha nappal nyálzik, rág, mindent a szájába töm, akkor biztosan ez a helyzet. Ha ezt tapasztalod, lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen segíteni szokott a jobb alvásban. Az is lehet, hogy egyes ébredéseknél még éhes, mert másfél éves korig sok baba meg szokott még tartani egy hajnali evést, főként, ha még elsősorban csak pépeket eszik és kevesebb a lassabban emészthető darabos étel az étrendjében.

  • S Csilla

    2015. augusztus 28. péntek

    * az még kimaradt, hogy a cumit nem fogadja el, az alvós állatkára rá se hederít.

  • S Csilla

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Először is köszönet az eddigi írásaidért. Sok holtponton adtál egy kis plusz löketet. 🙂

    Lányunk 10,5 hós, vidám, nagyon figyelmes, aktív baba. Jól fejlődik (10,23kg, 76cm, mászik, ül, „magyaráz”), van már 7 foga, 3 aktívan úton. A nap nagy részében kettesben vagyunk, nagyszülők messze élnek. Első gyerek… 🙂

    Két kérdésem lenne. Az első az evés. 6 hósan kezdtük a hozzátáplálást, nem nagy mennyiségeket, de elkanalazgatott 7-7,5hós koráig. Onnantól „szájzárat” kapott. Nagy néha sikerült 1-2 kanál ezt-azt adni neki. Mióta stabilan megül kipróbáltuk az „önálló” étkezést. Kölesgolyó, barack… Néha (kéthetente egyszer) elképesztően ügyesen, majdcsak mennyiségeket eszik. De legtöbbször csak kifacsarja a gyümölcsöt, eldobálja, a szájáig se jut el. A kemény dolgokat meg harapdálja és kitolja a nyelvével vagy simán eldobálja. Próbáltam szopi előtt, után, közben, helyett, dologéllel, nurofennel… Van valami megoldási javaslatod? Vagy egyszer majdcsak eszik, addig meg marad a szopi?

    A másik kérdés az alvás. Sokáig nem volt probléma, minden alkalommal bealudt cicin. Aztán nehezen leszokattam erről, hogy jöjjön az egyedül elalvás, de a cipelős-ringatós-csüssögős-éneklős-ventillátoros végletbe estünk (még így is sokszor csak a töksötét fürdőben megy). Ha megpróbálom a felvesz-lerak módszert, amint lerakom elmászkál, játszik, közben dörgöli a szemét, dünnyög… Két kör után teljesen felélénkül, esélyem sincs. És belefutunk abba, hogy jön a szopi, és bealszik ott. Alapból nem nagy alvó, irtó nehezen tud kikapcsolni, magától a buksiját le nem rakná, a vállunkra is csak ritkán, de már kapja is fel. Ez pici korában is így volt. Éjjel rengetegszer (min6) ébred, sokszor elég pár perc cici, de van hogy 2 órán át is ébren van. Mozdulatlanul, némán fekszik az ölemben, nyitott szemmel. Ha lerakom, kétségbeesetten sír. Próbáltuk a chamomillát, a belladonnát (ezek tűntek alkatinak), a viburcolt, a nurofent, a panadolt, éjszaka beadni kúpot. Eddig még semmi. Ha Apa megy be (aki napközben simán elaltatja, igaz karban szintén) csak ordít. Köztünk ugyanúgy alszik. Ha 3 órát alszik egyhuzamban, már csodálkozunk. Ha nyűgös az éjszaka, az a nappalon is meglátszik, borzasztó fáradt. Reggel 8 körül ébred, napközben kb. 3 órát alszik (ritkán egyben, inkább 2 körben, közben folyton sírva ébredve vagy ha már mindketten kivagyunk, akkor ölben, rajtam), este 9 körül a vacsora-cicin alszik el. Mit tehetnénk, hogy jó legyen?

    Hosszú lett nagyon, elnézést, de nagyon szeretnénk már megoldani a helyzetet – lehetőleg kevés sírással.

    Segítségedet előre is köszönöm az egész család nevében! 🙂
    Csilla

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Ráértek még. Most még csak ennyire érdekli az evés, valószínűleg nincs is szüksége ennél többre. A babáknak jól működnek az ösztöneik ilyen téren. Ha érdeklik a darabos ételek, ne is erőltesd már a kanalasat, kapjon darabosan mindent, a cél végülis az, hogy azt egye, amit a felnőttek.

      Őszintén szólva én most nem próbálkoznék leszoktatni a nappali elalvás előtti ciciről. Ha úgy gyorsan elalszik, felesleges hosszasan altatni másként. Már csak azért is, mert ha a kicsi szopizna, de nem kap, megijed, még jobban fog ragaszkodni, kapaszkodni, mert megrendül a biztonságérzete, ezért éjjel gyakrabban kel fel. Ami segíthet, ha elkezdtek egy szép szabályos esti rutint, ami nem túl hosszú, de következetes. Vacsora (valami darabos ételt meg lehet próbálni, amit szívesen fogad), fürdés (nem túl mozgalmas), dédelgetés, öltözés, de már kislámpa fényénél csak, aztán sötétben szopi. A sok nappali felriadás és az éjszakai ébredések is egyértelműen arra utalnak, hogy valami nagyon zavarja őt az alvásban. Valószínűleg a fogzás az, de emellett a kicsi azt is érzi, ha feszült vagy, kétségbeesett és emiatt is rosszabbul ébredhet. Ezért az szokott beválni, ha választasz egy módszert és azt következetesen végigviszed. Ha Apa megy be hozzá, akkor ő menjen be, de 4-5 napon át minimum és te ne kerülj elő bármi is történik. Tudom, ez nehéz, mert közben sír a kicsi, de ott van vele Apa, nem hagytad magára. Ilyenkor nem azért sír, mert magára hagytad, hanem azért, mert nem az történik, amit megszokott, és Apa ott van, megnyugtatja.
      Ugyanez a helyzet akkor is, ha a felvesz-letesz módszert használod: bármi is történik, folytasd, amíg a kicsi el nem alszik. Ha engedsz, akkor még jobban kapaszkodni fog a régi szokásba és még nyűgösebben ébred, mert úgy érzi, elveszítheti a régi szokást és vele a biztonságérzetét. Tudom, nagyon nehéz ez most, de kitartás 🙂

  • Petra

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 13 hónapos. Két hete adok neki tejet inni, de nem tudom, hogy naponta mennyit szabad innia. Azt olvastam hogy minden étkezéshez 1 dl-t lehet. Vizet sajnos nem igazán akar inni és elég kitartó. Csak hőségben hajlandó inni és amint hűvösebb az idő nem iszik.
    Másik kérdésem az lenne, hogy a cumisüveget mikortól „kellene” elhagynunk. Csőrös pohárból nem iszik, bögréből hajlandó csak probálkozni.
    Előre is köszönöm hasznos tanácsaid:)
    Üdv,
    Petra

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Ha nem allergiás rá, akár nagyobb adagot is megihat belőle. Az nagyon jó, ha bögréből iszik, lassan el lehet hagyni akkor a cumisüveget, mert a fogaknak nem különösebben jó a hosszas cumisüvegezés. Innia vizet még nem kell sokat. Hűvösebb időben 1-2 korty evés után bőven elég, hiszen a tápláléka jelentős része még nagy nedvességtartalmú (pépek)

  • Nóra

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!
    Egy majdnem kéthónapos kisfiú anyukája vagyok, első baba. A kismamablog.hu-t olvasgatva rengeteg hasznos tippet olvastam és sok kérdésemre választ kaptam, köszönöm szépen az eddigi segítséget. Néhány dologban azonban még mindig bizonytalan vagyok. Bocsánat, kicsit hosszú lesz a monológ 🙂

    Alvás: nagyon jól működik az evés-büfizés-pelenkázás-játék ciklus, utána, mikor elálmosodik a baba, le is teszem, segítek neki elaludni: leginkább úgy alszik el, ha az oldalára fordítom, a két kis keze egymáshoz ér, és simogatom a hátát és a fejecskéjét. Gond-e, ha végigsimítom a fejét hátulról előre egészen a nózijáig? Ez majdnem mindig bejön, így lecsukja a szemecskéjét és ha kétszer-háromszor csinálom, utána már alszik is. Néha cumit is kér, de ha már tényleg nyűgös és álmos, van, hogy beveszi, de rögtön kiköpi, és már alszik is. Sokszor ilyen ájulásszerűen alszik el, amikor már nagyon fáradt, csak küzd az alvás ellen, lehet, hogy csak annyi kell, hogy átfordítsam a másik oldalára, de olyan is van, hogy a hátán szeretne aludni – ilyenkor volt, hogy a pocakját simogattam, mert a hátát ugye nem tudtam – vagy csak a hátát lenne jó simogatni, mással megzavarhatom a későbbi önálló elalvást?

    Ugyanehhez tartozik az a kérdés is, hogy nappal előfordul, hogy elalszik, de húsz, sőt van olyan is, hogy öt perc után kipattan a szeme, és mintha órákat aludt volna, olyan élénknek tűnik. Ilyenkor mi a teendő? És ez az éjszakai alvására is vonatkozik, hogy sokszor alvás után egyszercsak összerezzen, aztán elkezd járni a keze-lába-fejecskéje, és ezzel felkelti magát. Ez elmúlik majd?

    Szopizás: néhány hete elkezdte rángatni a mellem szopizás közben: kiköpi, bekapja, közben rászorít, elengedné, de mikor elvenném tőle, az utolsó pillanatban utánakap. Megfigyeltem, hogy az egyik oka az lehet, ha kakilnia kell, ilyenkor nagyon erőlködik, és kell a segítség, amint észreveszem, leveszem a ciciről és megvárom, míg végez. A másik ok, amiről olvastam már itt, hogy nézelődik. Próbáltam azt, hogy ilyenkor leveszem, büfiztetem (néha sikerül is neki, néha nem), aztán visszateszem, és ha újra kezdi, megint felveszem. Ha hagyom, hogy a vállamon elégedetlenkedjen és elkezdjen sírni, akkor amikor visszateszem, kicsit tovább szopizik rendesen, de van, hogy újrakezdi. Le lehet erről szoktatni? Eléggé fájdalmas, és mire begyógyulna kicsit a mellem, újra kezdődik, úgyhogy szinte egyfolytában piros. Kértem szoptatási tanácsadó segítségét is, felmerült a szájpenész problémája, azóta kezeljük, de attól tartok, ez a rángatás szokássá válik. Tehetek ez ellen valamit? És milyen krémet ajánlasz a mellek ápolására – egyrészt pirosak a mellbimbóim, van, hogy elfehéredik a szorítástól, és előfordul szúró, égető fájdalom szopizás után az egész mellemben (mikor erősebben szív). Elég mohó egyébként, az rendben van, hogy napközben kétóránként enni kér és 100-150-eket eszik (összesen nyolcszor egy nap)?

    Hálóhely-áthelyezés: egy kis tetőteres házikóban lakunk és a nyári meleg miatt most a nappaliban élünk és alszunk, a babaágy is itt van. Ősszel szeretnénk felköltözni, a mi hálószobánkból nyílik a majdani babaszoba, csak ajtónyílás van a kettő között. A rövid nappali alvások miatt, és mert a lépcső úgy nyikorog, hogy nagy eséllyel felkelteném, ha altatás után lejövök, csinálhatom-e azt, hogy beszerzünk egy majdani járókát, és napközben ugyanúgy lent aludna, csak estére vinnénk fel aludni?

    Válaszaidat előre is nagyon köszönöm!

    Nóra

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      Nyugodtan simogasd ott, ahol jólesik neki, az a lényeg, hogy ellazuljon és el tudjon aludni 🙂
      Az ilyen kicsi babák még elég felszínesen alszanak, ezért könnyen felébrednek, ez normális. Az is lehet, hogy amikor nappal hamar felkel, az azért van, mert még nem volt igazán álmos, amikor lefektetted, vagy egyszerűen csak megzavarta valamilyen külső zaj, ahogyan fejlődik a babák hallása vannak olyan szakaszok, amikor egyszercsak elkezd mindent észrevenni a baba, amit korábban nem.

      Ha kakilnia kell szopi közben, fektesd az öledben hanyatt, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd úgy, hogy a pocakját masszírozza, ez segít, hogy hamarabb tudjon kakilni.

      A nézelődés ellen a legjobb megoldás, hogy lehetőség szerint ingerszegény helyen, akár kicsit besötétített szobában szoptasd.

      A Bepanthen jó szokott lenni a mellbimbóra. Az, hogy ilyen gyakran és ilyen szépen eszik, normális, majd, ha már nem lesz éhes, nem fog ilyen gyakran kérni.

      Igen, ez tökéletes megoldás, hogy nappal lent alszik, este pedig fent. Aztán majd később, amikor már csak 1-2x alszik és hosszabban, nyugodtan aludhat fent.

      • Nóra

        2015. augusztus 30. vasárnap

        Köszönöm!

  • Ágica

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági!

    Több dolog miatt fordulok hozzád. Nagy lányom 2,5 éves (nagyon érzékeny), kicsi 6 hónapos (nagyon akaratos).

    1. A nagylány éjszakai vándorlása. Olvastam a blogodon, hogy ezt nem szabad megakadályozni, kell a kis lelküknek ez a biztonságérzet a szülői ágyban. Nekem nem is lenne ellenemre, de férjemet már nagyon zavarja a helyzet, MINDEN ÉJJEL ez megy, és véget akar vetni neki. Én már próbáltam a nagylányt rábeszéléssel rávenni, kismackó vigyáz rá egész éjszaka, éjszakai fény, de egyik sem jött be. Amikor nappal kérdeztem, azt mondta, hogy azért jön át, mert Apával, Anyával akar lenni. Időközben egy szobába költöztettük a hugival (más okból kifolyólag), de akkor is átjött. Férjem megoldási terve, hogy vissza akarja vinni a szobájába, és nem engedi vissza. Tudom, hogy ebből óriási sírás lenne, és a gondolattól is rosszul vagyok, minden porcikám tiltakozik ez ellen a megoldás ellen. Kértem haladékot férjemtől, had oldjam meg békésen a helyzetet, de kifogytam az ötletekből. Mit tehetnék szerinted? Többféle megoldás is érdekel!
    2. Mit okozna férjem módszere a lelkében?
    3. Ez, hogy minden áldott éjjel átjön még a normális kategória, vagy valamit jelez?
    4. A délutáni alvással kapcsolatos kérdésem: eddig tudtam a lányokat együtt altatni a nagyágyban, a kicsi cicin, a nagy hozzám bújva. Viszont mostmár lassan átáll a kicsi a kétszeri alvásra, és ha megfeszülök sem tudom úgy összehozni, hogy egyszerre aludjanak, vagy pedig borul minden más. Mit szoktak mások csinálni a kicsivel, amíg a nagyot altatják? Ha ott van velem a kicsi, egyszerűen nem bírom csendben tartani, ettől pedig a nagy nem tud elaludni. A kicsit meg nem tudom letenni, mert 1 perc után sír, hogy vegyem fel, és a játékok, amiket viszek neki sem kötik le elegendő időre. Jó lenne, ha a nagy el tudna egyedül aludni, de extrém módon igényel az alváshoz (is), úgyhogy fogalmam sincs mit tegyek… Mit csináljak a kicsivel? Vagy hogyan vegyem rá a nagyot az önálló elalvásra, aki még ennek a gondolatától is sír?

    Kérlek segíts, mert néha már teljesen kifordulok magamból a kimerültség és a feszültség miatt. 🙁

    Köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      A gyereknek biztonságra van szüksége, ezért megy át. Ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek, elsősorban ez szokott lenni az ok. Ha egyébként szépen az ágyában alszik el és képes ott aludni, akkor egyáltalán nem gond, hogy éjjel átmegy. Ha nagyon zavaró, lehet csinálni neki egy kis kuckót az ágy mellé, letenni egy matracot és oda fekhet le, ha átmegy.
      A férjed módszere biztosan nagy sírást okoz majd és nem fogja érteni a kislányod, miért nem mehet át, persze ott lesz vele Apa, hogy vigasztalja, de ettől még fájni fog neki. Őszintén szólva én nem változtatnék ezen, hamar ki fogja nőni és mivel most a saját ágyában alszik el, később, amikor már nem lesz oka arra, hogy ébredjen, ott fog maradni. Az a tapasztalatom egyébként, hogy minél nagyobb a szülők részéről az ellenkezés a dolog ellen, minél inkább próbálják a gyereket a saját szobájában tartani, annál inkább kapaszkodik, ragaszkodik, mert nem érzi biztonságban magát és emiatt még inkább átmászkál éjszaka. Ha viszont hagyják neki, nem is teszik szóvá, teljesen természetes, hogy jön, akkor hamar kinövi.

      Az altatásnál szerencsére ez csak átmeneti időszak, amikor az egyik kétszer alszik, a másik egyszer. Vagy a kicsi napirendjét kell úgy alakítani, hogy pont aludjon, amikor a nagyot altatod, vagy megtalálni azt az egy-két csodajátékot, ami csak ilyenkor kerül elő és amivel hosszabban is elvan (nálunk valami nyomogatós, villogós izé volt az)

  • Szilvi

    2015. augusztus 28. péntek

    Kedves Ági,
    Köszönöm a sok-sok remek tanácsot, amivel eddig segítettél nekünk. Amióta a honlapodat olvasgatom, sokkal jobban értem a babám jelzéseit, aki így lassan igazi mintababa lesz, kiegyensúlyozott, boldog kislány. Ezúttal az alábbiakkal kapcsolatban szeretném a segítséged kérni.
    Kislányom egy hét múlva 6 hónapos lesz, forog minden irányba, kúszik és már a mászással próbálkozik. 3050 grammal született, mára már 7200-ra gyarapodott, anyatejet és tápszert is kap kb. fele-fele arányban. Eddig naponta ötször evett alkalmanként kb. 150-200 millit, amelyből egyedül a „hajnali” (5-7 óra között) volt csak tápszer nélküli szoptatás. Minden gond nélkül vissza tudtam tenni a kiságyba, így ezzel az egy szoptatással este 10-től reggel 9-9:30-ig átaludta az éjszakát. Egy-két hete azonban a korai szoptatásnál már nem eszik olyan intenzíven, mintha nem lenne annyira éhes, viszont éber lesz és nagyon nehezen, vagy csak magam mellé fektetve alszik vissza nyugtalanul mocorogva. Három napja k a korai ébredésnél nem veszem ki szoptatani. Azóta pár perc forgolódás, nyöszörgés után (soha nem sírással) visszaalszik magától és vidáman, kipihenten ébred 9 körül. Ekkor van csak az első szoptatás+tápszer, amit türelmesen kivár (pár percig ébredezik, nézelődik, átpelusozom), tehát nem tűnik farkaséhesnek. A lényeg, azóta csak napi négy szopi van, és a napirend így alakul: 9 körül ébredés, szoptatás+tápszer, 2,5 -3 óra ébrenlét, közben 11-kor gyümölcs (most kezdtem, pár kanál reszelt almával), 12-14 között 1,5-2 óra szundi. Ébredés után szopi+tápszer, majd 3-3,5 óra ébrenlét után 17 körül újabb szundi. És itt kicsit „gondban” vagyok, mert bár eddig általában 40 perc után felébredt, most jóízűen alszik és 18:20 felé már nekem kell keltenem. Ha tovább csicsikál ugyanis, este nehezen és csak nagyon későn tudna elaludni. Már így is kb. 20:30-21:00 között fürdetjük, majd egyből szopi+tápszer, mese, dédelgetés, tutujgatás és alvás 21:45:22:00 körül. Nos, a fentiekből adódóan a kérdéseim:
    1. Ugye nem jelent gondot, hogy kimarad a kora reggeli szoptatás és így eggyel lecsökken az etetések száma? Ugyan már nem méregetem, de érezhetően jobban szopizik, intenzívebben, és tápszerből is több fogy, tehát a szükséges mennyiséget bizonyosan megeszi. Kiegyensúlyozott, jókedvű, élénk baba, de a vajon a tejtermelődésnek ezzel nem ártok?
    2. A bal cici a „kedvenc”, így lassan szinte csak abból szoptatom, és bár néhány percig a jobb mellemből is szopizik (hónaljtartásban átteszem gyorsan arra), de nagyon keveset. A jobb mellem így látványosan kisebb, kevesebb tej termelődik benne. Van valamilyen praktika, hogy ezen változtassak? Vagy már késő? Mellesleg mindent be kell vetnem (félhomály, csend, kevés inger) szopzisákor, hiszen mihelyst észreveszi a legapróbb neszt is, azonnal az kezdi érdekelni, az evésre pedig már nem koncentrál tovább.
    3. Mostanában az éjszaka folyamán többször is, akár 3-4 alkalommal, megébred édesded álmából, nyöszörög picit, mozgolódik, majd kb. 5-10 percen belül magától visszaalszik, szinte soha nem sír fel. Ez vajon normális ebben a korban? Okozhatja esetleg a fogzás? Ugye nem követek el nagy hibát, ha ilyen esetekben nem megyek be hozzá? Természetesen sírni nem hagyom. Reggel viszont néha 9-nél is tovább durmol. Ez nem megy a nappali alvás rovására? Keltsem? Vagy a reggeli alvásból soha nem szabad? Keljen magától, amikor kel?
    4. Mit gondolsz arról, hogy a késő délutáni alvásból felkeltem? Esetleg a délinél aludjon kevesebbet? Egyébként is hasznos lenne kicsit előrébb hozni az esti fürdetést/lefekvést. Így, hogy egyre tovább bírja ébren, és este tele energiával különösen élénk, tartok attól, még későbbre fog tolódni az esti elalvás, és lassan előbb dőlünk ki a férjemmel, mint ő. 🙂 Hogy kezdjek hozzá?
    5. Amint megtanult hasra fordulni (ennek immáron két hónapja), alig marad meg háton, még a pelusozás/öltöztetés is kész tornagyakorlat. 🙂 Azóta a babakocsizással is gondban vagyunk, hiszen hátáról azonnal hasra fordul, viszont hason a mózesből nem lát ki, amiért nyűgösködni kezd, de a megdöntött támlával sem tűri sokáig. Önmagától még nem ült fel, bár a kúszás előtt próbálkozott vele pár napig: rátolatott a bal lábára, nyomta fel magát, de átfordult a hátára, így inkább feladta. Azóta a kúszás/mászással van elfoglalva. Hasizomból az ujjamba kapaszkodva játszott könnyedséggel húzza fel magát, fejét gyönyörűen, stabilan tartja. Nekem dőlve az ölemben is csak percekig marad el, inkább próbálja előre nyomni magát, saját fejét megtartva szeret(ne) ülni. Amíg azonban önmagától nem ül fel, csak másodpercekig hagyom. Ha kézben van, a háta egyenes, szépen tartja magát, nem görnyed meg. Mit gondolsz, megpróbálkozhatunk a babakocsi sport részével így, hogy magától még nem ült fel? Az ugyanis nyitottabb, jobban kilát, stabilabban is tud benne ülni, mint a mózesben. Nem ártok a gerincének ezzel?
    6. A férjem is nagyon szeretné, ha a sok minden mellett el is tudná altatni esténként. Minekután az alvás nem közvetlenül szoptatáshoz kötött, ugyanis szopit követően még tápszert kap, majd kicsit mesélek neki susogva a fülébe, így technikailag nem lenne akadálya. Azt viszont nem tudjuk, hogy fogjunk hozzá, hiszen nagyon nem szeretnénk összezavarni. Mit javasolsz? Esetleg már a tápszert az apukájától kapja? Néha eteti, a fürdés előtt/alatt/után sokat szoktak játszani, együtt is fürdetünk, és az utolsó szopi előtt is megdédelgeti, megnyugtatja. Apukája erős karjaiban láthatóan nagy biztonságban érzi magát. De hogy építsük be az esti rutinba apuka altatását?
    Válaszodat előre is köszönöm: Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 29. szombat

      1. Egyáltalán nem gond, ha már nem akar olyankor enni, akkor ne egyen. Lassan úgyis egyre többet kóstolgat majd és akkor nem lesz már akkor jelentősége, hogy mennyi az anyatej.

      2. Ezen csak úgy tudsz változtatni, ha elkezded a másikból gyakrabban szoptatni, esetleg más testhelyzetben, mint eddig (fekve pl), hátha úgy könnyebben tudja szopizni azt a mellet.

      3. Ez a mocorgás normális álmában, nem kell foglalkozni vele. Mivel ilyenkor félálomban van bemenni sem kell hozzá.

      4. Nem javaslom, hogy felkeltsd a délutáni alvásból. A babák olyan szépen ki tudják alakítani a napirendjüket, ráadásul a kétszeri nappali alvás csak átmeneti dolog, hamar átvált majd az egyszeri hosszabb alvásra. Ebben a korban az éjszakai alvásigény is lecsökken 10-11 órára, amennyit most alszik, az jó is, az este 10-es fektetés is megfelelő, felesleges beleavatkozni, csak megkavarja a babát.

      5. Ha teljesen megtámasztja a baba hátát (a fejét is) és nincs 120 foknál nagyobb szögben döntve, akkor lehet.

      6. Nyugodtan altathatja helyetted a férjed is, szopi után a tápszert kapja apától. Ez kettőjük kapcsolatára is jó hatással lesz és később is praktikus, ha nem csak veled tud elaludni.

  • Hajnalka

    2015. augusztus 14. péntek

    Kedves Agi!
    Koszonom eddigi tanacsaid!
    Arra lennek kivancsi, hogy kb fel eve kerdeztem toled, hogy a kislanyom sokszor negykezlab ringatozik a fejet a kezeibe temetve ha ejjel felebred vagy akkor is ha reggel felebred. Azt irtad rossz szokas majd leszokik rola. Sajnos meg mindig csinalja. Most 17hos es meg nem sikerult leszoknia. Simogatassal probalom elvonni rola a figyelmet de nem igazab segit. Mit tehetnek ellene?
    Alvassal kapcsolatban. Deli alvasaval nincs gond. 4-5 ora fentlet utan szepen elalszik. De este barmennyire faradt es almos nagyon nehezen megy neki az elalvas. Mindig szopizassal aludt el par hete (miota kijott 3 orlofoga egyszerre ) nem igazan akar elaludni. Szopizassal sem. Mindig kinlodas sokszor sirasba megy at az altatas. Szopizast viszont meg igenyli de mar nem mindig alszik el ugy. Mit tehetnek hogy ne sirva aludjon el. Hogy konnyitsem meg az elalvasat?
    Koszonom Hajni

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      Igazából csak a figyelemelterelés segít. Ha minden alkalommal, amikor csinálja, következetesen mész és segítesz neki, akkor el fogja hagyni. De azon is el kell gondolkodni, hogy valóban olyasvalami ez, amiről le kéne szoktatni? Káros szokás ez? Talán egy kicsit fura, hogy így nyugtatja magát, de összességében semmi olyat nem tesz ezzel, ami káros lenni, tehát nem is biztos, hogy mindenképpen le kell szoktatni erről.

      Próbáld meg, hogy lefekvés előtt az ínyét bekened fogzáskönnyítő géllel és úgy altatod el. Ez segíthet neki a könnyebb ellazulásban. A hátsó fogak nagyon tudnak fájni.

  • Anita

    2015. augusztus 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 6 hetes. Kb. 1,5 hete szoptatás után furcsán viselkedik. Kb. 3 óránként kér enni, és a szoptatás általában 40 percig tart. 10 perc alatt végez, a fennmaradó időben komfortszopizik. Ilyenkor legtöbbször elalszik, és magától elengedi a mellemet. Sokszor, mivel alszik a büfiztetés sem eredményes. Majdnem minden nap van egy-két olyan szoptatás, ami után huzamosabb ideig is fent van. Ilyenkor nézelődik, gagyorászik, kezeivel, lábaival rúg-kapál, és tátog, mintha még szopizni szeretne, majd egy idő után sírni kezd. Próbáltam ilyenkor büfiztetni megint, kevés vizet adtam neki, hátha szomjas. Ásítozik is közben, szóval gondolom álmos,csak valamiért nem tud elaludni, lehet, hogy mivel előtte szoptatás közben aludt el, így most is úgy szeretne, ezért adtam neki cumit is, hátha…Végül kb. 10-15 perc kézben tartás, sétálgatás után elalszik. Lehet, hogy nem elég neki a tejem, nem lakik jól? El vagyok bizonytalanodva. Egyébként 3330 grammal született, most 4300 gramm. A másik kérdésem is a szoptatáshoz kapcsolódik. MIért kezd a kislányom egy idő után szopi közben csapkolódni, fejét elkapkodni a mellemtől, öklét rágcsálni? Ezt komfortszopi közben csinálja. Ha ilyenkor leveszem a mellemről, hogy büfiztessem, mert azt gondolom lehet az a baja, hogy bántja a pociját a lenyelt levegő, sírni kezd és követeli vissza a cicit.

    Köszönöm a válaszod!
    Szép napot, üdv:

    Anita

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      Valószínűleg fáj a pocakja, mert a babáknál ilyen kis korban mindig beindul az emésztés is az evés hatására és addigra már kakilnia kell, azért kezd el forgolódni. Segíthet, ha ilyenkor hanyatt fekteted az öledbe és a térdeit a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segít pukizni, kakilni és utána tud tovább szopizni.

      Álmos is lehet néha az általad leírt helyzetben, de mivel még kicsi, nem tudja kezelni ezt a helyzetet, hogy egyszerre éhes és álmos. Igyekezz úgy alakítani a napirendet, hogy az alvás után jöjjön mindig az evés, aztán a játék, majd megint az alvás, így az esetek többségben nem fog egy időre esni az álmosság és az éhség. De idővel fogod majd látni, hogy magától is szépen kijön ez a sorrend.

  • Györgyiné Szekeres Csilla

    2015. augusztus 14. péntek

    Kedves Agi!

    Kislanyom 18 honapos.Tavaly minden gyümölcsöt megevett,idén viszon visszautasit mindent.Sem eper,sem barack,még a kedvenc banan sem kerülhet szoba.Mit tegyek?
    A masik:par hete markolassza a kutyat es macskat,nem tudom leallitani rola.Eddig egy vegtelenül finom kislany volt,most viszont egyre durvabb.Mit tegyek?

    Segtseged elöre köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      Ez átmeneti válogatósság, ami gyakori ebben a korban. Ha egyébként változatosan eszik, tehát a zöldségeket, husit, tejterméket, gabonaféléket egyaránt megeszi, semmi nem történik, ha most a gyümölcshöz meg nincs kedve. Azzal próbálkozhatsz, hogy valamilyen új ételbe belecsempészed őket, pl. sütibe, vagy tejturmixba.

      Fogd meg a kis kezét és mondd el neki, hogy „Nem, ez fáj a kutyusnak! Megmutatom, hogy kell megsimogatni!” Sokszor kell elmondani, mire megérti, de ha mindig így magyarázod meg fogja érteni. Valószínűleg most a dackorszak miatt is agresszívebb kicsit, de nem jó, ha a kutyán, macskán tölti ki ez, ezért az is segíthet, ha valamilyen más alternatívát kínálsz fel neki, pl. „Dühös vagy? Ne a kutyust bántsd neki fáj, de itt a boxolós párna, gyere dögönyözd meg jól!”

  • Timea

    2015. augusztus 14. péntek

    Szia Ági!

    Van egy 22 hós lányunk és 3 hét múlva érkezik a kiöcsi. A lányom elég anyás (főleg elalvásnál. .) És azt hiszem a dac korszak is beköszöntött. Császàrom lesz 5-6 napot leszek korházban (különös élünk). Hogyan tehetnék neki könnyebbé az anya nèlküli napokat? Hiszen az hogy meglátogat nem ugyan az..Én sem tudom hogy bírom ki majd nèlküle 🙁
    Van valami tipped a korházi időre, illetve az első napokra itthon? Nem szeretnènk ha hátrányban ill. elhanyagolva érezné magát a kistesó miatt.

    • Timea

      2015. augusztus 14. péntek

      *külföldön

    • Vida Ágnes

      2015. augusztus 16. vasárnap

      A gyerekek egész jól szokták ezt viselni, az anyukáknak nehezebb 🙂 Próbáld meg már most, hogy minden nap kicsit többet legyen apával (vagy azzal, aki vigyázni fog rá addig), altassa el néha ő, szokják egymást (apának is könnyebb, ha már most kap egy kis kiképzést :))
      Amikor meglátogatnak, foglalkozz csak vele, ne a testvért „reklámozzátok” neki. Persze, megnézheti, de az az idő elsősorban róla szóljon. Mi pl. lementünk a kórház parkjába kicsit a naggyal.

      Az első napokban a legjobb taktika, ha szintén a nagyra figyelsz. Az újszülöttnek elég, ha ehet, amikor éhes, és testközelben lehet, amikor igényli, a nagynak viszont most nagyon kell anya, komplexebb igényei vannak. Én minden szopi idejére kitaláltam neki valamit, amit közösen csinálhattunk, meseolvasás, mesenézés, gyurmázás stb. Segített az is, hogy a nagy napirendjét megtartottuk és a kicsi ahhoz igazodott hozzá. Néha nem jött ki tökéletesen az elején, mert mire a nagy délután elaludt, a kicsi felébredt, vagy kora este, amikor még a naggyal kimentünk sétálni, a kicsi bealudt a babakocsiban és úgy gondolta már este van, de pár hét alatt teljesen összeért a napirendjük és akkor tervezhetőbb lett minden.