Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. március 29 – én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 452 Comments

  • Márti84

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    Elég összetett kérdésem lenne Hozzád. Két gyermekem van, egy 2,5 éves kisfiú, és egy 9 hónapos kislány. A fiam külön szobában lakik, egyedül alszik ott, bár ő is általában azért 1-2 alkalommal felébred éjjel, de hamar visszaalszik, igaz, hogy csak akkor, ha kap tejet. A kislányom a mi szobánkban kapott helyet, saját kiságya van a mi ágyunk közelében, és kisbabakorában nagyon szépen aludt éjszaka (mindig törekedtem arra, hogy egyedül az ágyában aludjon el, és ne kézben). Aztán ahogy a fogzás kezdődött, egyre többször ébredt éjjel, ami tudom, normális, de egy idő után olyan fáradt voltam, hogy egyből magam mellé vettem ilyenkor, ha először felkelt, és az éjszaka további részét ott töltötte, így általában csak 1-2 alkalommal kelt, 1x eszik éjjel, vagy egyszer sem. Nincs gondom az együttalvással, a kisfiam is anno nagyon sokáig közöttünk aludt (éjjel átjött, és magunkhoz vettük), és kb. 2 éves kora óta visszament az ágyába, mert a hugitól nem tudott olyan jól aludni. Viszont a kislányom egész más típus, mint a fiam, őt nem lehet kézben sem, meg sehogy sem altatni, ha nagyon felébred (ami nála nagyon könnyen megy éjjel is, mert nagyon élénk típus), akkor ugrál, nevetgél, sikoltozik, teljesen felélénkül, és ilyenkor 30-90 percet is ébren van akár. Az egyik kérdésem az, hogy azon kívül, hogy magam mellé veszem és megvárom, amíg újra elfárad, milyen módszerrel lehet még egy ilyen élénk babát visszaaltatni? (Nem kapcsolunk villanyt, nem beszélek hozzá, magától így felélénkül általában.) Azért is szeretném „leszoktatni” az együttalvásról, mert pár hónapon belül, amint ő is áttér majd a nappali 1 alvásra, szeretnénk átköltöztetni a fiam szobájába, hogy egy szobában legyenek. A másik kérdésem, hogy mikor célszerű amúgy közös szobába tenni őket, ha már idáig végig velünk volt a kislányom? A harmadik kérdésem pedig az, hogy meddig célszerű tápszert adni neki (tápszeres baba) éjjel, mert a fiamnál sosem tudtuk elhagyni, és a mai napig kér tejet éjjel? Nem szeretnék vele is idáig jutni, valahol abba kéne hagyni, és meg is próbáltam, hogy nem adok éjjel tápszert, és tulajdonképp nem gond neki, alszik tovább, viszont ilyenkor mindig hajnali 5 körül felkel, ha pedig kap tápszert éjjel, akkor alszik reggel fél 7-ig kb.
    Köszönöm szépen előre is a válaszodat!
    Üdvözlettel, Márti

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Közös szobába akkor érdemes őket tenni, amikor a kicsi már megbízhatóan jól alszik, nem ébred fel éjjel és nem ébreszti fel a nagyot.

      Az éjszakai éberséget 2 dolog okozhatja:

      1. Nappal túl sokat alszik a kicsi, vagy a délutáni alvása után nincs elég hosszan este, ezért nem elég fáradtan kerül ágyba (ebben a korban estefelé már 4-5 órát is simán ébren vannak a kicsik, mire igazán elálmosodnak)

      2. A fogzás miatt felébred, és mivel nagyon ingerkereső-üzemmódban van most az idegrendszere, egyszerűen nem tud kikapcsolni ébredés után és visszaaludni. Ezen segíthet este egy csésze Rooibos tea, vagy levendula virágvizet lehet párologtatni a szobában (illóolajat 1 éves kor alatt nem lehet használni) és, ha fogzik, érdemes a fogzását is kezelni, így elmaradhat az éjjeli ébredések egy része.

      3. Amikor napközben már minden étkezésre kap szilárd ételt és elérte legalább az 1 éves kort, akkor már nem kell éjszaka tápszert adni.

  • Adrienn

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    Nem tudom, ez a kérdésem mennyire tartozik a fogadóóra témájához, de mindenképp szerettem volna egy szakértőt megkérdezni.
    1.5 éves kislányom elég erős csalánkiütés miatt kórházba került 3 napra. Az adott gyógyszerektől teljesen eltűntek a kiütések már az első nap, ennek ellenére engem azóta is foglalkoztat, mitől lehetett, mert amikor megérkeztünk és amikor orvosok vizsgálták akkor még nem volt sem a szemhéja , sem a talpa bedagadva. A duzzanatok mind akkor jöttek elő, amikor már az osztályon voltunk (hajnal 5 és 10 között, amikor senki sem nézett rá) és az első vizitre már –miután kértem „valamit”, hogy tudjon pihenni – semmiféle duzzanat nem volt rajta, csak a nagy vörös foltok, fehér , csalános kiütéssel. Az egyik orvos elmondása szerint vírus volt, a másik két orvos szerint valamit evett. Előtte (uzsonnára) mandarint és banánt evett, illetve narancshéjat tettem a szobájába, közvetlenül a feje fölött lévő asztalra és esetleg az illóolaja okozhatta ezt…gondolom én (bár lehet butaságnak tűnik), mert rögtön utána jelentkezett ez a fajta kiütés.
    A kérdésem annyi, hogy mit javasolsz, mit tegyek? Vigyem valamilyen szakemberhez?

    Köszönöm válaszod! Adrienn

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Érdemes esetleg egy allergiavizsgálatot csináltatni, hogy kiderüljön, mire allergiás a kicsi.

  • Bernadett

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági !

    Mi kb egy hete olyan poblémával kűzdünk, hogy kislányunk, aki 2 éves, teljesen elutasítja apukáját, akinek ez rettentő kellemetlen. Semmiféle bántalmazás nincs a háttérben, nagyon szereti apuka a lányunkat,és ez viszont is így van, de most kb egy hete ez a probléma merült fel. Én , mint anyuka, amire gondolok, hogy elkezdtük a bölcsit két hete, és most a második héten , hogy már én nem vagyok ott vele,én ebből következtetek arra, hogy ez miatt utasítja el apukáját, mert engem hiányol. Születésétől fogva apa fürdeti, és most ezt sem teheti, mert szó szerint kiküldi a fürdőből, hogy én fürdessem. Éjjel többször megébred, és mondogatja, hogy anya, anya. megsimogatom, mert köztünk alszik, és utána megnyugszik.

    Lehet ez az ok ? Ha igen, helyre áll majd nála ez a helyzet ? Nagyon sajnálom a férjem, nagyon bántja őt, hogy szinte hozzá sem érhet. Mit tudunk tenni ?
    Kérem segítsen, hogy mielőbb orvosolni tudjuk a helyzetet.

    Köszönettel : Betti

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Nem az apukáját utasítja el, hanem a bölcsi miatt most elsősorban téged részesít előnyben. Nagy változás neki a beszoktatás, természetes, hogy most nagyon anyás lett. Szeretgesd őt, legyél most te vele többet, aztán miután már beszokott a bölcsibe, helyreáll majd a rend.

  • Réka

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!
    Köszönöm, hogy újra segítesz nekünk.
    Alvás és altatási problémáink vannak a 10 hónapos lányommal. Eddig nagyon szépen egyedül elaludt napközben 2x, és este pedig a cicin. Mostanában mindegyik alvásnál hiszti van, játszani akar, feláll, leül…. majd már olyan fáradt, hogy csak rajtam alszik el ringatva. Mitől lehet ez, és mi a megoldás, hogy újra egyedűl aludjon? Éjszaka is felébred néha, és van hogy két órát is fent van, amíg nem cicizhet, és akkor újra alszik, nem éhes éjjel, mert csak 1-2 percig szopizik néha. Amúgy 8:30 tól aludt reggel 5-6ig. Ha éjszaka nyűgös, akkor az egész nap nyüglődéssel telik 🙁 Szeretném ha cici nélkül is vissza tudna éjjel aludni, ahogy régen is. Nem használ ha magam mellé veszem, forgolódik, nyöszörög, vagy sír, esetleg hisztizik is. Köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Most van abban a korszakban, amikor „mintha felkapcsolták volna a villanyt”: minden érdekli, ezért nehezen kapcsol ki és alszik el. Éjjelre ezen segíthet egy csésze Rooibos tea este, vagy lehet egy kis levendula virágvizet párologtatni a szobájában (ebben a korban illóolajat még nem lehet), ez segít nyugodtabban aludni és akkor a nappalok is jobban telnek majd.

  • Judit

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    Régóta vagyok olvasód, rengeteget segítettél már a blogoddal! Köszönöm Neked, hogy az anyaságom első éve ilyen boldogan és kiegyensúlyozottan tellhetett el!:)

    A segítségedet szeretném kérni a következő témában:
    A kisfiam 15 hónapos, 10 hós korában kezdte, hogy elalváskor nem csak az ujját szopja, hanem a mellbimbómmal is játszik, morzsolgatja. (Ez nagyjából egyidőben történt azzal, hogy a reggeli és esti szopizást elkezdtem szilárd étellel is kiegészíteni neki.)
    Egy idő után már egyértelműen jelezte, ha álmos: bedugja a kis mancsát a pólómba, és közben szopja a másik kezén az ujjait.
    Csak így képes elaludni. Sokmindennel próbálkoztam, hogy a cicicsavargatást kiváltsam: 1 hétig a plüsskutyussal, amit szeret; egy hétig volt csomózott sarkú textilzsepi, és az egyik hálóingem szalagjával is, amivel mindig nagyon szivesen játszott (nyilván, amikor az rajtam volt).
    Egy szobában alszik velünk, az ágya pár hete hozzá van tolva a mienkhez – mivel a két matrac egy szintben van, kivettük az ágya egyik oldalát – bármikor átmászhat közénk, amit általában hajnalban meg is tesz. Ha éjjel felsírna, az első, hogy jön és nyúl a hálóingembe. Ilyenkor sokkal nehezebben alszik vissza és nem is hajlandó elengedni a cicit, ahogy megmozdulok, vagy csak megfordulnék, már sír.
    Sokat vagyunk együtt, játszunk, sétálunk, mesélünk. Karácsony óta sétál egyedül. Napirendje jól kialakult, az esti program is állandó, vacsitól meséig-szopiig 1 óra… Mostanában (január közepe-vége óta) megint nagyon kis matrica, általában fent ül a konyhapulton, amíg nem tudok csak vele foglalkozni. Olyankor egyébként egy műanyag tállal és egy fakanállal remekül elvan, ő is kavargat :):)
    Januárban 1-ről napi 3-ra emelte a szopizást is, reggel is kér ébredés után, és a napközbeni meg az esti elalváshoz is.

    Szeretném, ha megszokná a saját ágyban alvást, és a saját szobát is, de nem sietünk vele, szeretjük, hogy velünk van.

    Egyik kérdésem az lenne, hogyan tudjuk majd a szobájába, ágyába szoktatni.

    A másik, hogy az egyre fájdalmasabbá váló cicimorzsolást hogy, mivel válthatnám ki. Nemhogy egyedül, de még az apukájával sem tud szegénykém elaludni, úgy tűnik, én lettem az „alvós mackója”, ragaszkodik hozzám.
    Nagyon nehezen alszik el, még játszana és felkutatja az összes mesekönyvet is a házban, nekem meg általában marad dolgom az altatás utánra, valamint már nagyon kényelmetlen a hosszas kötött testhelyzetben fekvés…

    Megpróbáltam, hogy nem engedem neki a mozsizást, elmagyaráztam neki, h fáj anyának, bújjunk csak össze, sőt, még ringatni is megpróbáltam a 10kg-s popsiját, de sírva, hevesen kitépi magát a kezemből, semmit nem hajlandó elfogadni, nem hagyja magát megölelni. Ugyanígy reagált az „akadályokra” is, garbóra, szűknyakú felsőkre, melltartóra…

    Kérlek, adj tanácsot, mit tehetnénk? Gondolom, ez egy nagyon nehéz meccs lesz vele, de hagyjam sírni, mikor nem kapja meg az általa elvárt segítséget az elalváshoz? Eddig hiába ringattuk, dédelgettük, öleltük, csak a cici érintésétől nyugodott meg…

    Köszönöm:
    Judit

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Ebben a korban a kicsik nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz, tehát bármit is teszel, mindenképpen nagy hiszti lesz belőle kezdetben. De még mindig az a legjobb, ha ilyenkor testközelben lehet, csak éppen a melledhez nem fér hozzá és helyette valami mást kaphat, amit morzsolgathat. Igen, emiatt sírás lesz, hiszti lesz, de te vagy a felnőtt, neked nem szabad engedned. Néhány alkalom után rájön, hogy akármennyire hisztizik, nem engedsz és elfogadja majd, hogy ezentúl másként kell elaludnia. Sokat segíthet az is, ha pár napig apa altatja el este, mert tőle könnyebben fogadja el a kicsi, hogy nem tud cicit adni.

  • Ágica

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    A múltkori fogadóórán feltettem egy kérdést, amire válaszoltál is, de arra is reagáltam, arra viszont már nem jött válasz, talán elkerülte a figyelmedet. febr. 14-én 13:03-kor írtam, de a biztonság kedvéért bamásolom ide is a beszélgetést.
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Szép napot!
    Ágica

    Ágica
    2014. február 14. péntek – 13:03

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hós múlt, cicin alszik el, és utána nem tudom letenni a kiságyba napközben, 20 perc/fel óra/1 óra után sem (este kb fél óra cici és simán le tudom tenni). Amint leteszem akár kiságyba, akár franciaágyon magam mellé, felébred, általában már négykézlábra érkezik, akármilyen mélyen aludt előtte, és utána már cicin sem tudom visszaaltatni, felélénkül. Cumit nem fogadja el, fekve nem szeret szopizni. Szerintem elég fáradt is, mikor kezdjük az altatást. Mostmár kb. fél éve funkcionálok a nappali alvásoknál, mint kiságy, és tegnap 3 órán keresztül aludt rajtam, és itt mondtam azt, hogy ez már talán túlzás (mondjuk nem ez a jellemző, 1 óránál tovább nem nagyon szokott így aludni (ha nagyritkán mégis sikerül letenni, akkor kb másfél órát alszik). A felvesz-letesz módszert kipróbáltam egyszer múlt héten, de az első 10 percben játéknak fogta fel kislányom, mert mikor újra és újra felállt, sikongatott is hozzá. 🙂 Aztán 10 perc után elkezdett kétségbeesni, már annyira kapaszkodott belém, és úgy sírt, hogy nem bírtam tovább, a szívem majd megszakadt, úgyhogy nem folytattam, és utána még egy órát kellett dajkálgatni, hogy megnyugodjon és elaludjon. Szóval erre nem hiszem, hogy képes lennék újra. 🙁
    Kérdéseim:
    1) Hogyan tudnám elérni, hogy napközben is tudjon a kiságyban aludni?
    2) Ha napközben is és este is cicin alszik el, akkor el fogja tudni hagyni MAGÁTÓL az elalváshoz (és úgy általánosan) a szopizást?
    3) Továbbá kislányom nagyon-nagyon mozgékony (10 hósan már járt), még akkor is, amikor már nagyon fáradt és álmos, így nem is igazán sikerül babusgatással/dédelgetéssel/énekléssel ellazult állapotba hoznom, csak cicivel tudom elérni ezt a hatást. Viszont lehet jobb lenne, ha megtanulna önállóan elaludni. Van valami javaslatod, hogy mit tehetnék, hogy érhetném ezt el?

    Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit kezdjek ezzel az egész helyzettel. Te mit tennél a helyemben? Kérlek segíts, Rád nagyon hallgatok!!!
    Köszönöm!
    Ági
    Válasz

    Vida Ágnes
    2014. február 14. péntek – 13:24

    1. Miért kéne mindenáron a kiságyban altatni napközben? Ha akar, és könnyebb úgy altatni, aludhat a nagyágyban is (jól barikádozd körbe, le ne essen). Pár hónap és magától átszokna rendes ágyra, nem kell csak emiatt a kiságyat erőltetni. A nagyágyon altatni is könnyebb, mert mellé tudsz feküdni. Ha biztonságoi aggályaid vannak, egy szivacson is aludhat a földön.

    2. Igen, el fogja hagyni. A fiam mindig cicin aludt el, 1 évesen egy este rámnézett altatáskor, eltolta a cicit és soha többé nem kérte, bármennyit kínáltam. Onnantól maga aludt el. A nagy ugyanezt 2 évesen csinálta.

    3. Őszintén szólva: ha ez neked nem gond, ő meg gyorsan elalszik így, akkor nem kell erőltetni a cici nélkül elalvást. Ahogy nő magától elhagyja majd, addig viszont mennyivel könnyebb, hogy amikor álmos, el tudod altatni és nincs kínlódás.
    Válasz
    Ágica
    2014. február 14. péntek – 13:55

    Köszönöm!
    Nekem az is tökéletesen megfelelne, ha a nagyágyban aludna :), azt is próbáltuk már, de ott is rögtön felébredt és nem tudtam visszaaltatni (fekve pedig nem szeret szopizni). Eddig úgy tűnik csak én felelek meg neki, mint “ágy”. Ezen szeretnék változtatni. Van esetleg erre valamilyen tipped?
    Köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Nyilván nem maradhatsz te az „ágy”. De erről a legkönnyebben úgy tudod leszoktatni, ha azért megkapja az összebújást és a testközelséget, amire szüksége van az elalváshoz. Ezért kéne folyamatosan és következetesen próbálkozni a nagyágyban összebújva elaltatással. Lehet, hogy nem szeret fekve szopizni, de ha minden altatásnál úgy kapja, akkor idővel megszokja majd.

  • Kacita

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy itt tudsz Nekem, Nekünk segíteni mikor épp a leginkább tanácsatalan vagyok. Külföldön élünk így még nehezebbnek érzem néha a dolgokat.
    Benjamin két hét múlva 11 hónapos lesz.
    Szépen fejlődik már feláll és kapaszkodva lépeget a kiságyba, ágy mellett.
    A kérdésem a hozzátáplálással kapcsolatos.
    Anyatejcsis baba. Már egy ideje megkezdtük a bébi papizást is a szopizás mellett. Nappal inkább bébi papizik, míg éjszaka többször kell és szopizik. Napi 5-ször eszik. Reggeli, 10órai, ebéd, uzsonna és vacsora.
    Szépen rágja a kekszet, kenyér héját, próbálkozik az alma rágásával stb..
    A darabos bébi ételeket, vagy ha én töröm neki a krumplit stb… az nem kell neki. Viszont ha eszünk akkor Ő sóvárogva sündörög és alig várja hogy megkóstolja amit mi eszünk és általába ízlik is neki. Persze ezekből még egész adagot nem eszik, csak kedvére kóstólgat 🙂
    Kicsit aggódom hogy ez így normális e hisz már lassan a hatodik fogacska is kint lesz. Persze sürgetni nem akarom és erőltetni sem. Úgy gondolom hogy majd a maga tempójába „kéri” a darabosabb ételeket, vagy amit mi eszünk. Kérlek erősíts meg hogy jól gondolom e?
    Vagy ha nem akkor hogyan csináljam tovább?
    Egy jó napirend tippet tudnál nekem példaként küldeni, Te hogy csinálnád?
    Igyekszem erre törekedni, legyen napi menetrend és sorrend és rendszer a kis életében 🙂 persze ez néha nagyon nehéz amikor intézni kell valamit stb.

    Nagyon hálásan köszönöm a segítséget és a választ.
    Szép napot!

    Benjamin és Kacita

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Ez gyakori reakció. A kicsinek a főzelék az pépes étel, ezért nem akarja benne a darabosat. De igazából nem is fontos, hogy megszokja, hiszen a cél az, hogy megtanuljon darabos ételeket enni és idővel azokat az ételeket egye, amit a felnőttek, a felnőttek pedig nem esznek pépeket 🙂 Tehát adj neki egyre több darabos ételt, és egyre kevesebb főzeléket.
      Minta napirendeket ebben a cikkben írtam le: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/nappali-elalvas

  • Kriszti

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    A múltkori válaszoddal segítettél nekem, bízom benne, hogy most is a segítségemre tudsz lenni!
    Kislányunk 15 hetes, 63 cm és 5670 gramm( 3070 grammal született). Kb. 1 hete áttértünk a napi 6 étkezésről az 5 étkezésre, mert úgy láttuk, hogy ő is ezt igényli( délelőttönként már nem igazán akart enni) és a védőnő is ezt javasolta. Ezzel együtt elmaradt a hajnali evés, így átalussza az éjszakákat. A napirendünk a következő:
    6.00-reggeli(130 ml tápi), visszaalvás 10.00-ig, 10.30-tízórai(130 ml tápi), 10.30-12.20-ébrenlét, 12.20-13.15-alvás, aztán ébrenlét, 13.50-ebéd(150 ml tápi), ezután változó, hogy mikor alszik és mikor van ébren, 17.50-uzsi(150 ml tápi), ezután néha alszik 1 órácskát, 20.15-fürdetés, 21.00 vacsi(150 ml tápi). Ezután a nappaliban elalszik majd 20-25 perc múlva bevisszük a kiságyába és étkezés nélkül alszik reggelig.
    A kérdéseim a következők lennének:
    1. Szerinted megfelelő ez a napirend? Mikor ébren van, akkor vagy együtt játszunk, vagy hagyom egyedül tevékenykedni.
    2. Elég számára ez a tápszermennyiség, vagy több kellene neki? Azt meg kell említenem, hogy amióta így eszik, azóta megszűntek a bukások.
    3. A keze egyfolytában a szájában van és nagyon nyálazik. Még éjjel is felébredünk arra, mikor a bébiőrben halljuk, hogy cuppog a kezével és látjuk, hogy csurog a nyála. Ez mitől lehet?

    Válaszodat előre is köszönöm szépen!

    Kriszti

    • Kriszti

      2014. február 28. péntek

      A napirendnél a kérdésem pontosabban az lenne, hogy nem alszik-e túl sokat, többet kellene-e neki már ennyi idősen ébren lenni?

      • Vida Ágnes

        2014. március 01. szombat

        Elég amennyit alszik. Ha majd többet szeretne ébren lenni, akkor biztosan kevesebbet fog aludni.

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Teljesen jó ez a napirend és az étkezések száma és mennyisége is megfelelő. Valószínűleg a fogzás is elkezdődött nála, azért nyálzik annyit és rágja a kezét.

  • Joó Gyöngyi

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági,

    Hozzátáplálással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Kislányom 8 hónapos. Az ebédet és az uzsonnát már kiváltottam.(főzelék, gyümölcs). A vacsorát mikor érdemes kiváltani? Ezt is fokozatosan kell bevezetni?
    Most még 3x kap tápszert reggeli, vacsora és elalvás előtt.
    Nincs még foga. Lehet ennek ellenére rágcsálnivalókat adni Neki.

    Nagyon köszönöm

    Gyöngyi

    Másik kérdésem, hogy mit adhatok már Neki 8 hónapos kortól.
    Amit a védőnőtől kaptam táblázatot ott 9 hónapos kortól lehet adni Neki spenótot, káposztát, hagymát, zöldbabot, marhahúst,joghurtot, sajtot,halat.
    Más táblázatban ezeket már a 8 hónaptól ajánlják adni.

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Mivel az íny nagyon erős és vastag már ebben a korban, ezért megpróbálhatod az egyszerűbb rágcsálnivalókat: kiflicsücsök, kölesgolyó, buláta.

      A vacsorát is korábban kell bevezetni.

      A 8 hónapos kortól adható ételeket ebben a táblázatban találhatod meg: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/hozzataplalas-tablazat

  • Gabi

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    5 hónapos a kisfiam. Eddig esténként fürdés után mindig szopizott egy nagyot és utána letettem aludni. Ez így megy már hónapok óta, ezzel semmi gond nincs is.
    Nappal azonban eddig szopi nélkül tudtam altatni.
    Az utóbbi időben azonban csak úgy tud elaludni nappal is, ha előtte szopizott. Ha nem adok cicit, akkor keservesen sír, patakzik a könnye, hiába nyugtatom, próbálom a korábbi altatási módszert. Álmos, fáradt, nyűgös, fent volt 2,5-3 órát, tehát aludni szeretne.
    Ahogy megkapja a cicit, megnyugszik és elalszik egyből.

    Igazából ez azért probléma, mert ha nem vagyok itthon, mert el kell mennem valahova 1-2 órára és a férjem altatná, akkor nála nem fog elaludni.

    Nem tudom miért alakulhatott ez így ki, de ha nem adok cicit, akkor képes 15-20 percig is sírni a kezemben, utána vagy adok cicit, vagy a fáradtságtól elalszik végül. De nem akarom, hogy szenvedjen, viszont így tényleg nem merek elmenni itthonról.

    Mit tegyek, hogy leszokjon a nappali alvás előtti cicizésről?

    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod, ha folyamatosan és következetesen cici nélkül altatod, akkor el fog tudni aludni nélküle is. Most sír, mert szopival könnyebben el tud lazulni, de nem okozol vele semmi problémát, ha nem adsz neki cicit, de ott vagy vele, nyugtatod, a karodban van és végül úgy alszik el.

  • Jámbor Judit

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!
    Alvással kapcsolatos kérdésem lenne. Féléves a kisfiam, éjjelente általában 3-6x kell felkelnem hozzá, éjfél körül, majd a többi kb hajnali 3 órától egyre sűrűbben, tehát az ébredések többsége az éjjel második felében történik. Általában pár korty higított almalével (sajnos a vizet nem issza meg) és kis hátsimivel vissza lehet altatni, de van hogy 1-2 órát is fent vagyok vele. Túlnyomórészt még anyatejes, bár kap tápszeres kiegészítést este, illetve a hozzátáplálást is elkezdtük (már két hónapja, mert estére már kevés a tejem). Este kap pépet, majd fürdetés, szoptatás, és tápszert kap, aztán alszik, az elalvással általában nincs gond, kis hátsimivel, dúdolással 10 perc alatt elalszik. Védőnőm tanácsára éjjel már cask egyszer szoptatom, majd hajnalban 6 óra körül legközelebb, ő azt mondta ki kellene bírnia, hiszen korához képest nem kis baba, 9 kg-s, éhen halni nem fog, de így se lettek kevesebbek az ébredések, és mégis van, hogy mással nem tudom megnyugtatni, csak még egy szoptatással, amire úgy gondolom, tényleg nincs feltétlenül szüksége éhség szempontjából, mert nem is eszik annyit ilyenkor. Nem jövök rá az okára, hogy miért ébred ennyiszer, én már akkor is boldog lennék ha csak 1-2x ébredne, nem őt szeretném alvásra szoktatni, hanem nekem lenne szükségem jobb minőségű alvásra, mert ez így feszültté és ingerültté tesz, általában nem tudok 2-3 órát egyben aludni. (Születése óta eddig összesen 4x volt, hogy 6 órát sikerült egyben átaludnia). Tudom, van ennél rosszabb is, de sajnos én nagy alvásigényű vagyok, anélkül nem működök.

    Minden nap legalább egy órát van kint, nappali alvása általában kb 2×1 óra, többet nem tudom altatni (este fél 9 körül alszik el, és kb reggel 8-ig alszik, születése óta kiságyban, külön szobában, a hajnali etetés után viszont marad velem a nagy ágyban). Sírni hagyás nem működik, én sem bírom, illetve volt már hogy vártunk valamennyit, de úgy belelovallta magát, hogy még nehezebb volt megnyugtatni, valamint a felvesz-letesz módszer sem működött, ha olyanja volt, addig csinálta, amíg végül meg nem szoptattam (kb 1-1,5 órát szoktunk ilyenkor próbálkozni). Fogzás, mozgásfejlődés nem hiszem hogy lehet ennek oka, mert azok miatt úgy gondolom, pár napig, max 1-2 hétig alhatna rosszul, de nálunk születése óta ez van. Nem is nyáladzik és nem is rág többet, mint szokott.
    Általában jó kedélyű, mondjuk 5-10 percnél többet nincs meg magában, de ha szórakoztatjuk, akkor minden rendben.
    Kérlek ha tudsz, adj tanácsot, mit lehetne még próbálni!
    Köszönöm!
    Judit

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Attól, hogy születésétől fogva hasonló a tünet (nyugtalan alvás az éjszaka második felében), a kiváltó ok még megváltozhatott. Nem értek teljesen egyet a védőnőddel, mert ebben az időszakban, amikor a baba elkezd kicsit többet mozogni és már nagyobb a súlya is, megnő a tápanyagigény, ráadásul 6 hónaposan növekedési ugrás is van. Szerintem az éhség miatt ilyen nyugtalan. Az első ébredésnél szoptasd meg, és utána nyugodtan fog aludni egészen a következő alkalomig, amíg megéhezik. Ebben a korban teljesen elfogadható, ha egy baba éjszaka 3 óránként még eszik, hiszen az első pürék még nem igazán laktatóak és napközben már csak rövidebb ideig szoktak szopizni a kicsik.

  • bbutterfly

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom ma 15 hetes. Régóta küzdünk az elalvással, ennek is az ellazulás részével. Amikor elfárad mindig sír és sokszor vigasztalhatatlanul. Ugyanezt teszi ha álmos és egyszerűen nem tudom elaltatni csak sok sírás által, ami akár 1 órába is telhet. Egyébként a hasfájás sem múlt el még nála teljesen és tudom mennyire meggyötri lelkileg is. Sokáig csak ölben aludt pont ezért, mert különben nem tudott volna pihenni. Most már kiságyban alszik éjjel is.
    Úgy altatom, hogy kézben ringatom elég erőteljesen de sokszor 1-másfél óráig is eltart ez, miközben nagyon sír, szenved mert nem tud elaludni. Ez úgy 2-2 és fél óra ébrenlét után van. Magyarul 4-5 órát is fent van este. Fizikailag már nehezen bírom ezt, mert súlya van. Valamiért nem akar működni az ellazul-leteszem, sír-felveszem módszer. Mit tegyek?
    Másik kérdésem, hogy éjszaka gyakran 2 óránként ébred, nem tud visszaaludni magától. Nem éhes, mert csak picit szopizik, de csak cicin alszik vissza. Hogy tudnám növelni az alvási idejét, hogy ne ébredjen ilyen sűrűn? Én szívesen szopiztatom de jó lenne ha a kis gyomra is tudna pihenni valamikor.
    Várom válaszod, köszönettel 🙂

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Minden babának más az a mód, ahogyan el tud lazulni elalvás előtt. Van, amelyiknek a ringatás kell, van, aki azt szereti, ha leteszik és hagyják elaludni, van, aki pedig csak szopizva-cumizva tud ellazulni. Ha pocakfájós, sokat segíthet, ha hason altatod, mert úgy könnyebb ellazulni és mélyebben is alszik.
      A gyomrának nem kell pihennie, ha a baba éhes, akkor eszik, az igény szerinti szoptatásra szüksége van, nyugodtan bízhatsz az ösztöneiben.
      Mivel nappal és éjszaka is vannak még pocakproblémák, érdemes lenne utánajárni, nincs-e nála reflux-probléma, mert az ennyire elhúzódó hasfájás esetében gyakran az szokott állni.

  • Kati

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!

    Először is szeretnék gratulálni a weboldalhoz, nagyon hasznos információkat tartalmaz.

    Szükségem lenne a tanácsodra 3 kérdésben, ezért fordulok Hozzád. Néhány információ a fiamról:

    Kisfiam 9 hónapos, 8.8 kg, nagyon jó fiú, mindig vidám, kiegyensúlyozott, nyugodt, boldog baba. Kúszik, mászik, ül, feláll, és már pár szót is tud mondani, amit tanítunk neki. Alul középen kint van két foga és felül a két metszőfoga. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, utána kezdtük el a hozzátáplálást a táblázatod alapján kizárólag bébiételek formájában. Szopizás közben alszik el, egy nap négyszer szopizik, ébredés után fél 8 körül, elalvás előtt 11 órakor, 15:30 körül, és este 20:30 körül. Kérdéseim az alábbiak:

    1.) Cici nélkül hogy tudjuk elaltatni? Ugyanis 1 hónap múlva visszamegyek dolgozni (ez kb. 5-6 órás távollétet jelent reggeltől, kora délutánig). Férjem és édesanyám fognak rá vigyázni felváltva. Elalvás előtt (születése óta) egy relaxációs zenét játszunk le neki, ami segít ellazítani, de apa csak úgy tudta néha-néha elaltatni, hogy járkált vele, és persze sírva aludt el (néha úgy gondoltam azért sír, mert a zenéről ő arra asszociál, hogy szopizás fog következni) Viszont nagyon nehéz, súlyos és nem igazán bírjuk, anyukámnak meg főleg nehéz lenne járkálni vele, viszont babakocsiban nem szeretnénk altatni, mindenkinek jobb lenne, ha a kiságyban aludna. Egyre nehezebb lesz, nem szeretnénk járkálni vele, de akkor hogyan altathatnánk el? Hogyan kerüljön félálomba? Mert, ha már félálomba van és letesszük a kiságyba akkor elalszik, szerencsére ezt már sikerült elérni, de eddig a szopizástól került félálomba… Mit tegyünk?

    2.) Harapás: Először másfél hónapja harapott meg, akkor óvatosan kivettem a szájából a mellemet, de véletlen megsértettem az ínyét és nagyon sírt, fél napig nem szopizott csak éjszaka, de utána helyreállt minden és óvatos volt. A napokban ismét megharapott, többször is, nagyon durván, rászóltam többször is hogy nem szabad (szerencsére már tudja mit jelent, bármi olyat csinál amit nem lehet, ha rászólok nem csinálja) utána 1 napig nem cicizett. Nagy nehezen másnap este, éjszaka visszaállt a régi rend, de azóta félve adom neki oda, tiszta görcsbe vagyok. Régen egy-egy altatás alkalmával 2-3-szor is szopizott hosszú percekig, most azóta hogy ez történt, csak 1-szer engedem neki, mert azt veszem észre, hogy inkább csak cumi pótlék vagyok. Egyébként 1-2 hónapja próbálkoztam, és el tudtam cumival altatni, nem idegen számára, de sajnos csak úgymond kipróbáltam, hogy sikerül-e és utána maradt a szopi, mert miért ne maradhatna a szopizás, akkor még úgy gondoltam… Igazából, csak ha „muszáj” (ha ritkán apa altatja) akkor adjuk neki oda a cumit. Szeretnék még nagyon sokáig szoptatni, de nagyon félek, azt hittem az első alkalom után nem fordul elő többet, de azóta mindig az van a fejemben, hogy most meg fog-e harapni. Nagyon élesek a metszőfogai…  Miért harap meg? Tudatában van a harapásának? Mit lehet ellene tenni?

    3.) Fogzás: amit eddig használtam: Chaomomilla ch 5 napi 3-4-szer 5 golyó, plusz Viburcol kúp este 1-szer, ezeket 4-5 napig adtam, majd 2-3 nap szünet. Eddig bevált, de már nem sajnos. Kell szünetet tartani vagy adhatom folyamatosan? Védőnőm szerint szüneteltetni kell 4-5 nap után 1-2 napot, tényleg így van, vagy adhatom folyamatosan?
    Tünetei: amit mostanában kezdett, hogy nagyon dörzsöli az orrát. Nyálzani mindig is nagyon nyálzott (mármint amióta fogzik) és mindig mindent a szájába vesz és dörzsöli vele az ínyét, a keze néha hideg, és a pofija néha piros, kb. 3 hete egy enyhe hasmenés alkalmával kicsípte a széklet a popsiját, és azóta se jött helyre a popsija, vagy azóta is minimálisan kicsípheti, mert mindig hol enyhén, hol jobban piros a popsija. De hasmenése nincs, normális a széklete.
    Éjszakánként mindig születése óta felkelt 2-3 óránként, fogzáskor sűrűbben, éjszaka nagyon-nagyon dörzsöli az orrát, amikor felkel és mindig sír, és van, hogy még a cici sem nyugtatja meg, járkálok vele, ringatom a kezemben, és egyszer csak elalszik és leteszem az ágyába. Mit tudnál ajánlani neki fogzásra, hogy ne szenvedjen éjszaka, hogy tudjon többet aludni ő is?
    És hogyan adagoljam neki, mennyi ideig a neki való homeopátiás szereket? Folyamatosan, amíg ki nem bújik a foga, szünet nélkül?

    Bocsánat, hogy hosszúra nyúlt a levél… Nagyon – nagyon köszönöm előre is a segítségedet, nagyon várom válaszodat!!!

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      1. A kicsi ebben a korban már pontosan tudja, hogy ha te nem vagy ott, akkor nincs cici, tehát ha visszamész dolgozni, akkor majd szépen meg fogják találni apával és a nagymamával is az altatás módját, emiatt nem kell aggódnod.

      2. Most jönnek a fogai, ezért nem tudja még hogyan kell fogakkal szopizni, ezért harap meg. Egyáltalán nincs tudatában annak, hogy neked ez fáj, nem is érti, hiszen ő mindent úgy csinál, mint eddig, csak éppen a fogai útban vannak. Ilyenkor óvatosan vedd el tőle a melled, mondd, hogy „nem szabad, anyának fáj”, aztán add neki vissza. Így idővel rá fog jönni, mi a gond és hogy másként kell ráharapnia a melledre ezentúl szoptatáskor.

      3. A homeopátiát adhatod folyamatosan, amíg a tünetek fennállnak. Ha nem hat a szer, 3-4 napon belül, akkor elhagyhatod, mert nem az az ő alkati szere. Ha a pofijának csak az egyik fele piros, akkor a Chamomillát add neki, ha mind a két arca piros, akkor a Belladonna az ő szere. Ha megtaláltad az alkati szerét, amíg a foga át nem törik, szünet nélkül adhatod. Ha a Viburcol nem vált be, próbáld ki helyette az Osanitot.

  • Müllerné Kiss Marianna

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!
    A majdnem 3 éves kislányom viselkedésével kapcsolatban kérdeznélek.
    2 éves korában családi napközibe irattuk,mert vissza jöttem dolgozni. Nagyon nehezen viselte.Nem nyitott senki felé,az ajtót nézte egész nap,és mamát,anyát várta.Kivettük onnan,mert úgy éreztük,túl sokat várnak el tőle.Mert nem játszott a többiekkel.Mindig is befelé forduló tipus volt,korábban ha nem úgy történt valami,ahogy akarta,saját fejét csapkodta.Szeptember óta bölcsibe jár,szépen játszik már,aktívan részt vesz a kreatívkodásban.Úgy látom,jól érzi magát ott.
    Anyósommal,apósommal lakunk együtt.Férjemmel és lányommal az emeleten,szülők a földszinten.Férjem 24-48 órában dolgozik.Tehát van,hogy apát egész nap nem látja. A problémánk:
    azt mondja apának:apa bántott,nem szeretem,kalapáccsal bántott.Soha nem emelte ránk a kezét!És az a baj,hogy ezt a bölcsiben,vagy a bolt közepén is mondogatja jó hangosan…A bölcsiben beszéltem a dolgozókkal,ne higyjenek neki.Otthon meg : a bölcsi „bántotta,a gyerekek”.Férjem nehezen viseli már lelkileg,hogy elutasítja a picink.
    Sokat foglalkozunk vele, játszunk együtt,verselünk,kirakozunk.
    Teljesen el vagyunk keseredve.
    Kérlek,adj tanácsot,miért mondja ezt,mit tehetnénk,hogy abbahagyja?

    Köszönettel
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Valószínűleg ebben a bölcsiben jobbak a gondozónők, jobb a közösség, és ő is idősebb már, mint 2 évesen, ezért jobban érzi magát, de ezért még szorongást vált ki belőle ez a helyzet, és erre ez a kicsi reakciója. Apára panaszkodik, de valójában a bölcsivel van baja. Még kicsi ahhoz, hogy szavakba öntse az érzelmeit, ezért így mutatja ki őket. Ráadásul, mivel lány, ezért nagyon fontos neki az édesapja, mert pont abban a korban van,amikor a lányok „szerelmesek” lesznek az apjukba, de ő keveset láthatja és ezért emlegeti negatív felhanggal. Amikor apa otthon van, foglalkozzon sokat vele, amikor nincs, akkor pedig te foglalkozz vele, de ez ne csak közös játék legyen, hanem dédelgetés, dögönyözés is, mert a sok testközelség segíthet abban, hogy feldolgozza a bölcsivel kapcsolatos szorongásait. Ezenkívül mondhatsz neki olyan meséket, amiben bölcsi-ovi van, bölcsis-ovis gyerekek vannak, ez segít neki helyretenni magában a bölcsivel kapcsolatos érzelmeit.

  • Niki

    2014. február 28. péntek

    Kedves Ági!
    Egy 5 hónapos csecsemő anyukájaként szeretném a segítségedet kérni.
    Egészen 2 héttel ezelőttig szinte mintagyerek volt a kislányom, gyakorlatilag újszülött korától problémamentes volt az éjszakai alvása, nagyjából 3 hónapos kor óta már csak egyszer kelt fel szopizni (anyatejes).
    Viszont 2 hete valami elromlott és minden hajnalban 2-6 között többször is felkel a babám. Nyöszörögve, van hogy sírva ébred és úgy tűnik, hogy a szelek kínozzák. Nagyjából addig nem is tudom visszaaltatni amíg ki nem jön a puki (nagyon nagyokat szokott durrogtatni) vagy nem kakil.
    Amúgy napközben elvégzi a dolgát, pukizik, kakil különösebb probléma nélkül.
    Eleinte a fogzásra kentem a dolgot – még nincs fogacskánk, nyálzás, ökölrágás megvan -, de elbizonytalanodtam, hogy a fogzáshoz kapcsolódhatnak-e ilyen tünetek éjszaka.
    A gyermekorvos colocynthis-t javasolt, ezt most szedjük 2 napja (2 golyócskát este lefekvés előtt) de még nem tapasztaltam változást.
    Lehet esetleg tejfehérje allergia a háttérben? Ha eddig nem volt probléma a tejtermékekkel akkor ez kialakulhat egyik-napról a másikra?
    Kicsit tehetetlennek érzem magam, tudom még csak 2 napja kezeljük a problémát, de jól jönne a tanácsod, hogy mi lehet a gond és mit tehetnék még.
    Előre is köszönöm a válaszod.
    Niki

    • Vida Ágnes

      2014. március 01. szombat

      Igen, ezek a kezdődő fogzás tünetei lehetnek. Keresd meg az alkati homeopátiás szerét és az segíteni fog, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Pásztor Petra

    2014. február 14. péntek

    Előre is köszönöm a válaszát!

  • Pásztor Petra

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Már régóta figyelemmel kísérem az oldalát itt és a facebookon is. Sokszor erőt merítek egy egy írásából. Első gyermekemmel vagyok itthon (ő most 6 hónapos) és számtalam dologban bizonytalan vagyok (óvónő vagyok 3-tól 6 éves korig általában magabiztos vagyok de a saját gyerekemmel kapcsolatban mindig kétség gyötör:( ami mindig nyugtalanítaz az alvás! Este fél10-től alszik (előbb nem hajlandó aludni) általában 6-ig aztán eszik, játszik, alszik kb. fél órát, majd evés, játék, alvás kb. fél óra, majd evés, játék, alvás kb.két óra, evés, játék, és este fürdés, evés. tehát kb. 12 órát alszik egy nap. Nem kevés ez, Nagyon mosolygós, érdeklődő baba, de a napirendjéhez nagyon ragaszkodik. Ha egy alvás kimarad vagy nem itthon alszik már nyűgös lesz. Jó ez a napirend vagy valamit változtassak rajta?

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Nincs miért aggódnod: ha a babád így kiegyensúlyozott, jókedvű, akkor ez egy tökéletes napirend 🙂

      • Judit

        2014. február 28. péntek

        Kedves Ági!

        Kisfiam 3 éves, 19 hónapos kora óta bölcsődés. Kiegyensúlyozott, nyugodt gyerkőc.
        Az alvásával a fogzásokat eltekintve nem volt gond, este 8-kor mindig lefektettük, hogy a Férjemmel legyen egymásra is egy kis időnk és a bölcsi miatt amúgy is korábban kellett kelnie (reggel 6-kor).
        A dolog jól működött, de kb 2 hónapja hajnal 4 és 5 között felkel és nem alszik vissza. A bölcsődében nincs vele semmi gond, jól eszik, nagyokat alszik, otthon is minden rendben van vele, az én energiám viszont fogytán van kicsit.
        Próbáltuk csúsztatni a fektetését, de ő maga kéri 8 körül, hogy menjünk aludni. Arra is gondoltam, hogy esetleg nem fárasztjuk le eléggé.
        Elmúlik ez a hajnali kelés? Ez csak egy időszak? Vagy nyugodjak bele, hogy ez már így marad?
        Segítségedet előre is köszönöm!

        • Vida Ágnes

          2014. március 01. szombat

          Természetesen elmúlik ez magától is, de segíthet a nyugodtabb alvásban este egy csésze Rooibos tea is vagy a Mesélő Hold illóolaj, amit a szobájában párologtathatsz.

  • Horeczki Hajnalka

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Két kisfiú édesanyja vagyok. A nagyobbik 34 hónapos, a kisebbik 14 hónapos múlt. A problémám a kicsi alvásával kapcsolatos. Egy éves kor alatt is folyton ébredt két-három óránként , ilyenkor tápszerrel volt csak hajlandó visszaaludni. Jelenleg , csak vizet kap, de abból is bírna inni akár egy cumisüveggel is, de akkor egész éjjel pelenkázhatnánk. Nappal kétszer alszik kevesebbet délelőtt fél-egy órát, délután szintén egy órát körülbelül. A legnagyobb gondot az okozza- ami lehet hogy csak nekünk gond- hogy elaludni, ill. aludni csak a babahordozóban hajlandó. Tudom, hogy már régóta nem neki való és nem is jó abban altatni, de sajnos sehol máshol nem nyugszik meg, főleg nem hajlandó aludni. Így is felkel egy éjszaka kb. 2-szer, de van hogy 3-4-szer is. Ha simogatom, vagy magam mellé teszem, ott is sír és dobálja magát. A kiságyból meg egyenesen üvöltve követeli , hogy vegyük ki. Sírni nem szeretném hagyni – pedig a legtöbben ezt javasolták- ráadásul a nagyfiú és a család pihenését is szem előtt tartva próbálnék tanácsot kérni az alvásproblémával kapcsolatosan.
    Segítségedet, tanácsodat előre is nagyon köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Az a gond, hogy ebben a korban a kicsik már nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz és ő azt szokta meg, hogy hordozóban alszik. Tehát bárhol máshol próbálod altatni, abból hatalmas sírás lesz és nehezen fog elaludni. Tehát ha le akarod szoktatni róla, el kell határoznod, hogy tényleg le akarod szoktatni és nem érdekel, bármekkora is a hiszti, nem aludhat a hordozóban.
      Ez nem azt jelenti, hogy sírni hagyod, legyél ott vele, nyugtasd, de ne engedj az akaratának. Bújjatok össze a nagyágyban pl. nappali altatásnál, olvass neki egy kis mesét, hadd bújjon hozzád és hadd aludjon ott. Elsőre lehet, hogy sokáig fog tartani, mire megadja magát, de előbb-utóbb minden gyerek elalszik 🙂
      Ha ez már megy, akkor meg lehet próbálni ugyanezt este is.

      A gyakori kelés oka a fogzás lehet, mert ilyenkor jönnek a kisőrlők. Ha azt látod, hogy nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a helyzet, de sokszor szabad szemmel is látható, hogy hátul duzzadtabb az íny. Ha ezt tapasztalod, egy kiskanál Nurofen lefekvés előtt segíthet, hogy jobban aludjon.

  • Andi

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági! Van egy 1 éve kisfiam, aki most tanult meg járni, de még nem biztosan. Szeretnénk neki nagyon egy kis testvért. Attól tartok hogy mivel még nem tud a kisfiam biztosan járni, és kétszintes családi házunk van, többször kell emelgetnem, vinnem. Tudom hogy terhesség alatt nem lehetne sokat cipekedni. Mennyire lehet káros a magzatra? Mire kell odafigyelnem? Már most szoktatom a kisfiamat hozzá hogy nem veszem fel mindig. Nagyon szeretem olvasni a hírleveleket, blogokat, sok hasznos tanácsot kaptam eddig tőled! Várom válaszod! Köszönöm. Andi

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Nem kell aggódnod emiatt. Nem lesz semmi baja a magzatnak attól, ha megemeled a másik gyerekedet néha. Ha nyitva van a méhszáj, vagy az orvos kifejezetten megtiltja valami miatt, akkor kell csak erre ügyelned.

  • Bernadett

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Köszönjük a sok hasznos írást, a Babastartot, a Gyógyító játékokat! A mostani kérdésem azzal kapcsolatos, hogy a 9,5 hónapos fiunk pár hete úgy forgatja a fejét hason fekve, hogy az rendesen kopog. Ha hagyjuk, akkor képes 20 percen át püfölni, ami számunkra félelmetes. De ha megfordítjuk, azonnal visszafordul hasra. Egyébként jó alvó, édes, vidám és élénk kis mintababa, de ez a szokása rettenetesen zavar bennünket, és aggódunk érte. Általában az segít, ha megitatjuk, de az sem mindig. Neked volt már ehhez hasonló tapasztalatod? Mit tehetnénk, hogy segítsünk neki? Köszönettel, Bernadett

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Semmiképpen ne hagyjátok! Frusztrált, mert már sok mindent akar, amire még nem képes, ezért így vezeti le a feszültséget. Ilyenkor vegyétek fel, nyugtassátok meg, tereljétek el a figyelmét. Idővel, ahogy egyre ügyesebben jut majd el mindenhova, el fogja hagyni ezt a szokását.

  • Dia

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Altatással kapcsolatos kérdésem lenne.
    Kislányom 3,5 hete egyik napról a másikra abbahagyta az ujjszopást. És azóta elég nehézkesen alszik el. 15,5 hónapos, még mindig szopizik, így mostanában főleg cicin alszik el. De van, hogy nem kér belőle, viszont, ha leteszem a kiságyba, egyből felugrik és ordít. Nem tudom visszatenni. Ha kiveszem, akkor a kezemből akar kiugrani. A végén marad a cici, de eddig ezt megoldotta az ujjaival. Van már kispárnája, rongya, állatkája, de nem igazán érdekli. Mivel tudnék segíteni, hogy el tudja magát altatni mással is? Tudom, hogy előbb-utóbb elhagyja a szopizást, de eddig nem volt semmi gond vele, mert ellazult szopi közben, aztán elaludt az ujjaival a szájában. Cumit nem fogad el. Néha a páromnak sikerül letenni (fél óra) alatt, Neki nem ordít az ágyban, csak felül, akkor Ő visszateszi és ezt csinálják, míg el nem alszik. Fáradtnak biztos, hogy fáradt, mert az látszik.

    Köszönöm, Dia

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Megpróbálhatod megint megmutatni neki az ujjacskáját, hátha akkor visszaszokik és úgy fog elaludni megint.
      De ha ez nem megy, és a párod el tudja altatni, akkor néhány napig vagy ő altassa el minden este, vagy te is hasonlóképpen altasd, következetesen nem engedve neki. Tudom, hogy ez így hosszadalmasabb most az elején, de idővel megszokja majd és hamarabb el fog aludni.

  • Julcsi

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy hogy hogyan lehetne a két éves tündér kislányomat leszoktatni a cicipiszkálásról, amitől kezdek megőrülni. Viccet félretéve, egész nap ezt csinálja, ez nagy megnyugvás neki, és valamiféle automatizmus sőt függőség is. Ahányszor csak meglát vagy karnyújtásnyi távolságba kerül, ujját be a szájába, és már piszkál is. Lassan a szopizást is szeretném már elhagyni mert nagyon sokat kivesz belőlem és most már sokkal többet nyernénk ha sikerülne elhagyni. Még elalvásnál, ébredésnél, éjszaka többször is, és ezen kívül nappal is szinte ahányszor odamegyek hozzá, automatikusan mondja hogy kér tejet, pedig ilyenkor nem igazán szopizni akar csak alibinek használja, mert ez egy varázsmondat amivel előkerül a cici hogy hozzábújhasson és fogdoshassa. Azon kívül hogy nem tudom már elviselni a dolgot mert borzasztó fárasztó és idegesítő, a másik nagy probléma hogy csak így tud elaludni. Vagy pedig ha hordozóba vesszük. De már azt se bírjuk. Próbáltuk hogy nem hagytam neki hogy piszkálja több mint egy hétig, de nem tudtuk végigcsinálni. Órákig próbáltuk altatni, mese plüssálat minden, de egyszerűen nem aludt délben. És este se dőlt ki, még akkor is nagy mutatvány volt mire elaludt. Mivel minden nap így volt, attól tartottunk így le fog szokni a déli alvásról. Ráadásul most először elkezdte élvezni hogy ellent mondhat nekünk. (-Gyere bújj ide és aludjunk. Mire ő: -Nem, semmiképpen. És elmegy játszani. Utána meg, mint egy izgalmas dolgot, meséli hogy anya szomorú mert nem aludtam el délben) Szóval több dologban is a tanácsodat kérném: cicipiszkálásról hogyan lehetne leszoktatni, szopizás befejezéséhez milyen úton haladjunk, illetve hogy hogyan taníthatnánk meg önállóan elaludni.
    Köszönöm előre is válaszod!

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Úgy tűnik, nála te vagy az „átmeneti tárgy”, a plüssmackó, akitől megnyugodhat. Erről nehéz lesz leszoktatni, de legyél következetes. Tegyél oda valamit, hogy ne tudja piszkálni, és adj neki egy igazi plüssmackót vagy rongyot, amit piszkálhat helyette. Minden alkalommal következetesen, akármekkora is a hiszti. Elmondhatsz neki egy kis történetet is arról, hogy a „cicit elvitte a cica egy másik kisbabának, mert te már nagylány vagy”. Segíthet az is, ha néhány napig este apa fekteti le aludni és ő megy be hozzá éjszaka is.

  • Ildikó

    2014. február 14. péntek

    Szia!
    Szeretném ismét a segítségedet kérni. Kislányom pont 3 hónapos. Továbbra is a nappali alvással küzdünk, már az összes lehetőséget kipróbáltam, hogy ne csak 30-40 perceket aludjon, de hiába. Rendszeresen nyűgös utána, este 6-kor meg már semmit nem lehet vele kezdeni. Az a baj, hogy nem tud vissza aludni. Erre valami tanácsot kaphatnék?
    A másik, talán fontosabb kérdés, az evés. Kislányom még csak anyatejet kap, viszont kb 2 hónapja küzdünk a mennyiséggel (fejek, tea, bogyók, stb), de olyan 3 hete nagyon lassú lett a tejleadó reflex, ezért már rendszeres a sírás szopinál. Énekelek neki, ringatom közbe, de így nem tudom eldönteni, hogy azért sír, mert nem éhes, vagy azért mert nem jön a tej. Sajnos ez már se nekem, se neki nem jó. Az lenne a kérdésem, hogy nem fog ez okozni nála hosszútávon evési problémákat? Illetve mit tudnék tenni, hogy visszaálljon a normális reflex?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Ildi

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Ez a rövid alvás több dologtól is lehet:

      1. Már tovább tud fentlenni, mint eddig, te viszont hamarabb elaltatod, mint hogy igazán álmos lenne, ezért hamarabb ébred fel, mert még nem volt elég álmos. Ebben a korban a babák általában 3x szoktak aludni napközben nagyjából 30-90 percet. Ha az alvásból 40 perc után kipihenten, jókedvűen ébred, nincs gond, elég volt neki annyi alvás.

      2. Valami megzavarja az álmát, pl. valamilyen zaj, fény, a saját mozgása. Ilyenkor segíthet, ha egy takaróba pólyaszerűen csomagolva altatod el, vagy bölcsőben/mózesben alszik, ahol szűkebb a hely. Segíthet még, ha alvás előtt kiszellőzteted a szobáját, mert oxigéndúsabb levegőben jobban alszik a baba. Ha háton alszik, akkor ez is zavarhatja a mélyalvásban, ilyenkor meg lehet próbálni hason altatni.

      Hosszútávon nem okoz ez problémákat. Próbáld meg néhány napig gyakran mellretenni, akár óránként is, mindkét mellből etetni, ettől megnő a tejtermelés és jóllakik a baba.

  • Anita

    2014. február 14. péntek

    Szia Ági!

    1 éves kislányom miatt írok, mivel elég rossz alvó. Nappal semmi gond, de éjjel, ha megébred, gyakran fél órát is nyöszörög, forgolódik, mire nagy nehezen visszaalszik. És ez sajnos nemritkán 3-4 alkalom/éjszaka.
    Becsülettel próbálkozik, nem kezd játszani, vagy beszélgetni, hanem fekszik, és aludni próbál, de nagyon nehezen sikerül. Ilyenkor igényli a jelenlétemet, amíg ébren van, nem hagyhatom el a szobáját, mert sír, és utánam jön. (már nincs rács az ágyán)
    Próbálkozik cicin elaludni (ezért hív, ha megébred), sokszor többször is mellre kéreckedik egy ébrenlét alatt, mire elalszik.
    Ez a probléma pár hete áll fenn, (bár mindig volt oka a rossz alvásra) fogzásra kap homeobogyót, szobájában illóolajat párologtatunk, halk zene szól, óra ketyeg, de semmi nem segít. (a zene hónapok óta szól, mert nagyon éber alvó volt mindig is, és nálunk eléggé recseg a padló, ami miatt folyton felébredt, ha valaki wc-re ment. Eddig bevált) Ha éjjel kutya ugat, és épp félálomban van, hát felpattan, és jelzi, hogy kutya, az ablakra mutogatva. Ha erős szél van, arra is felkel. Olyan, mintha nem tudna elég mélyen aludni. De a héten olyan is volt már, hogy csak kétszer ébredt, tehát egész sokat aludt egyhuzamban, de amikor felébredt, a visszaalvás megint nehézkes volt, és utána is, félálmában nyöszörgött, forgolódott, fel-fel sírt.
    Tanácstalan vagyok. Ez már az az állapot, ami indokolja az alváslabort, vagy csak fejlődési ugrása van, vagy fájdalmai vannak, vagy mi?
    Még ide tartozhat, hogy az elmúlt 1-2 hétben nagyot ugrott az intelligencia-fejlődése. Ez onnan látszik, hogy babajelet tanul, és míg eddig kb.10-15 szót tanult meg 3 hónap alatt, a múlt héten még ugyanennyit 1 hét alatt, és mostanra napi 3-4 új szót vesz fel a repertoárba naponta. Lehet, hogy ez zaklatja fel?
    Köszönöm a válaszodat!

    Üdv.: Anita

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Ezek a dolgok nem zaklatják fel, de minden ilyen új dolognál, amit megtanul, kitárul előtte a világ, rohamosan fejlődik az idegrendszere, ettől éberebb lehet éjszaka. Egy csésze Rooibos tea este, vagy a Mesélő Hold illóolajkeverék párologtatása segíthet, hogy elmaradjanak ezek a hosszú éjszakai ébrenlétek.

  • Alexandra

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 8 hónapos és még mindig alvás problémáink vannak!Ami azt jelenti,hogy éjszaka óránként ébred vagy annál gyakrabban!Sírva alszik el és sírva kel!Már kivizsgáltattuk tetőtől talpig a picit,de nincs semmilyen szervi baja sem!Fejlődése is rendben van,forog,ül,kúszik,mászik.Rendben van a táplálkozása is napi 5-ször eszik,fél liter folyadékot iszik!Sokat nyűgös,sokat sír!Ez már így megy 8 hónapja!Fogunk még nincs,de nem hiszem,hogy az lenne a probléma!Sok mindent kipróbáltunk már,de semmi sem hatott!Homeopátiás készítményeket,teákat,nyugtató kúpokat,fájdalomcsillapítókat!Teljesen el vagyunk keseredve hiszen nyugodt a családi körülményünk,mindene megvan a picinek is a napirendje is ki van alakítva és mégsem nyugodt ő sem és az alvása sem!Szerinted mi lehet a baj?Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Ilyen esetekben érdemes alvásambulanciát felkeresni és ott kivizsgáltatni, mi lehet a gond vele, ők olyan szempontokat is néznek, amiket a gyerekorvos nem.

  • Krisztina

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    29 hétre, 1200 és 1350g-mal született iker kislányaim tegnap voltak 1 évesek, korrigáltan 9,5 hónaposak.
    Egyikük 5 hónapja kúszik, de mindig csak a bal kezével húzza magát. Nem mászik, bár feláll négykézlábra, de csak, hogy feltudjon állni.(egy időben hintázott is) 2 hónapja felállt, lépeget a bútorok mellett.
    A kiságyban kapaszkodva már leül állásból.Azonban még mindig nem ül egyedül, max. pár másodpercig, azután eldől…
    Szerinted aggódjak e, hogy nem mászik és még nem isül, vagy idővel megérik rá?

    A testvére az elején volt „lemaradva”, csak 8 hónaposan fordult át (korr.5,5), de azután 1 hét alatt elkezdett kúszni és mászni, 2 hónapja ő is felállt, lépeget a bútorok mellett. Kb. 2 hete egyik napról a másikra felült, azóta szinte mindig ülve játszik.
    Köszönettel: Kriszti

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Nem kell aggódnod. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a felállás most érdekesebb neki, ezért nem mászik. De aztán rájön majd, hogy állva nem jut el olyan hatékonyan sehová, ezért mászni is fog majd.

  • Adrienn

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a korábbi tanácsaidat!
    Most a kisfiam altatásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni tőled!
    5 és fél hónapos, anyatejes baba- két hete kezdtem a hozzátáplálást, már egy almát párolva megeszik tízóraira. Egy hónapja négykézlábon ringatja magát, próbál elindulni. Egyébként élénk, kíváncsi, minden nagyon izgalmas számára, mosolygós, jó kedélyű.
    Esti rituálénk működik, cicin alszik el kb 15 perc alatt. Nappal 3 hete tért át a 2 alvásra (eltartott pár napig míg rájöttem, hogy miért lett olyan zavaros minden…:P), először 10-12 aztán 3-fél5 között alszik. Azaz aludt, mert körülbelül két hete nappal rémes az altatás. Megszoktuk, hogy bemegyünk a szobába, ajtó becsuk, függöny behúz, szeretgetés, dúdolás, bekapja az ujjacskáját és félálomban leteszem a kiságyba (kb 3 hónapos korában megtalálta az ujját, azóta nem altatom cicin). Most már a függönybehúzásnál kiborul, elkezd kiabálni, majd sírni, nem lazul, sőt, majd kiugrik a kezemből- annyira képes belelovalni magát a zokogásba, hogy nagy könnyekkel lilán sír. Van, hogy a cici megnyugtatja ilyenkor, de nem mindig, mert már annyira ideges, hogy nem terelhető a figyelme. Figyelem, hogy ne túl korán akarjam altatni (akkor is kiborul), de ilyenkor már egyértelműen nagyon fáradt- dörgöli a fejét, arcát, ásítozik, piros a szeme, türelmetlen, nem köti le semmi. Lehet, hogy túl sokáig várok? Mindig ugyanazt csinálom, mert megfogadtam a tanácsod- hogy következetesen ugyanúgy altatva megtanulja, hogy mi következik.
    Ma és tegnap már viszonylag hamar (5 perc kiabálás után) letettem a kiságyába hasra: emelgette a fejét és folytatta a kiáltozást (nem zokogott), de ütemesen simogattam a hátát, bekapta az ujját és 5-10 percen belül elaludt vele pár kiabálásos tornázós epizód után. Most ez beválik látszólag, de félek, hogy ez is csak időleges- illetve hogy hozzászokik a hátsimihez…
    Mi a véleményed, hol rontom el?
    Köszönöm,
    A

  • Adri

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a korábbi tanácsaidat!
    Most a kisfiam altatásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni tőled!
    5 és fél hónapos, anyatejes baba- két hete kezdtem a hozzátáplálást, már egy almát párolva megeszik tízóraira. Egy hónapja négykézlábon ringatja magát, próbál elindulni. Egyébként élénk, kíváncsi, minden nagyon izgalmas számára, mosolygós, jó kedélyű.
    Esti rituálénk működik, cicin alszik el kb 15 perc alatt. Nappal 3 hete tért át a 2 alvásra (eltartott pár napig míg rájöttem, hogy miért lett olyan zavaros minden…:P), először 10-12 aztán 3-fél5 között alszik. Azaz aludt, mert körülbelül két hete nappal rémes az altatás. Megszoktuk, hogy bemegyünk a szobába, ajtó becsuk, függöny behúz, szeretgetés, dúdolás, bekapja az ujjacskáját és félálomban leteszem a kiságyba (kb 3 hónapos korában megtalálta az ujját, azóta nem altatom cicin). Most már a függönybehúzásnál kiborul, elkezd kiabálni, majd sírni, nem lazul, sőt, majd kiugrik a kezemből- annyira képes belelovalni magát a zokogásba, hogy nagy könnyekkel lilán sír. Van, hogy a cici megnyugtatja ilyenkor, de nem mindig, mert már annyira ideges, hogy nem terelhető a figyelme. Figyelem, hogy ne túl korán akarjam altatni (akkor is kiborul), de ilyenkor már egyértelműen nagyon fáradt- dörgöli a fejét, arcát, ásítozik, piros a szeme, türelmetlen, nem köti le semmi. Lehet, hogy túl sokáig várok? Mindig ugyanazt csinálom, mert megfogadtam a tanácsod- hogy következetesen ugyanúgy altatva megtanulja, hogy mi következik.
    Ma és tegnap már viszonylag hamar (5 perc kiabálás után) letettem a kiságyába hasra: emelgette a fejét és folytatta a kiáltozást (nem zokogott), de ütemesen simogattam a hátát, bekapta az ujját és 5-10 percen belül elaludt vele pár kiabálásos tornázós epizód után. Most ez beválik látszólag, de félek, hogy ez is csak időleges- illetve hogy hozzászokik a hátsimihez…
    Mi a véleményed, hol rontom el?
    Köszönöm,
    A

    • Vida Ágnes

      2014. február 15. szombat

      Sok minden érdekli most, ezért nehezebben kapcsol ki elalvás előtt, mint eddig. Ez a hátsimis módszer jó, nyugodtan csinálhatod, segít neki abban, hogyan nyugtassa meg magát, nem fog hozzászokni. Arra viszont számítani kell, hogy egy darabig most egy kicsi segítséget igényel majd az ellazuláshoz, ha ez nem több, mint 5-10 perc, akkor nincs miért aggódnod.

  • Kata

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    8 és fél hónapos kislányunk kizárólag vállon vagy a babakocsiban hajlandó, képes elaludni. Éjszakánként előfordul, hogy 18-szor ébred, és ez már kikészít bennünket. Az éjszakai 4 ébredés már kiváló éjszakának számít.Ez nem időszakos, hanem gyakorlatilag 2 hónapos kora óta 20 és 40 percenként ébred. Egyébként jó kedélyű, barátságos, jól fejlett baba, fogzás jelenleg folyamatban van. Chamomille-t és a Vibrucol-t próbáltuk, nem segített semmit. Sosem bőgettük ki, nem is szeretném, de mára annyira kikészültünk, hogy néhány napja elkezdtük csinálni a kíméletesebb kivesz-letesz módszert. Napirendünk van, a családi légkör kiegyensúlyozott, mindenki a kicsi körül ugrál (a két nagyobb lányunk 13 és 11 évesek), szóval el is van kényeztetve. Az első perctől kezdve az első nyikkantásra felvettük a babát, úgyhogy nem is értem, min csodálkozom…A szepar. szorongás jeleit látom a Babán, kérdés az, hogy ekkor is csinálhatjuk tovább a kivesz-letesz módszert? Egyszerűen utálja a kiságyát, hagyjam a babakocsiban? De már lassan széltében-hosszában kitölti:-)? Köszönöm szépen a választ!

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Csinálhatod a felvesz-letesz módszert, de mivel már kezdettől ilyen problémás volt az alvás, azt javaslom, hogy keressetek fel egy alvásambulanciát, mert lehet, hogy valami szervi ok zavarja az alvásban (pl. reflux, orrmandula-probléma stb.)

      • Kata

        2014. február 14. péntek

        Köszönöm.

  • Szilvia

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos. Az alvással kapcsolatban lenne kérdésem. Eddig mellettem aludt a kiságyban, és kb 6 hónapos kora óta nagyon rosszul alszik, sokat ébredt. 2 hete volt a csúcspont, amikor 6 napon keresztül 1,5 óránként ébredt. Aztán átköltöztettük a nappaliba, és csodák csodájára 1-3x ébred. Köze van ennek ahhoz, hogy másik szobában alszik, vagy csak véletlen egybeesés, és esetleg az idegrendszer érésével magyarázható? Most tanul járni, pár lépést tesz egyedül, foga most nem jön.
    Illetve próbáltam átállítani a nappali 1x-i alvásra, mert túl későn aludna másodjára, de nem sok sikerrel, mert mindig átállítja magát, pl, ha korábban elalszik este, korábban kel,így nem tudom ebéd utánra kihúzni a délelőtti alvást,és akkor megint ugyanott vagyunk… Mit lehet tenni? Vagy ez beáll magától, csak ki kell várni? Jó pár hónapja nagyon későn alszik csak el, ami nagyon fárasztó, mert estefelé már nagyon nyŰgös….
    Köszönöm!

    • Gina

      2014. február 14. péntek

      Kedves Ági! Lehet nem jó helyre írtam a kérdést, de nem találtam más helyet, ahol fel lehetne tenni.

      Kisfiam 6 és fél hónapos. Eddig három alvást igényelt, úgy látom már kettőt, pár napja kétszer alszik, és így hamarabb ágyba is kerül este.
      Reggel 8 óra körül kel, reggelizik 220 ml körüli anyatejet. A tízóraija már gyümölcs, és pár korty vizet iszik csak, itatópohárból próbálom.
      Gyümölcs (kb 100 gr) után megszoptatva kibukta az összes tejet, vajon miért? A másik kérdésem, hogy fél 11 körül már nagyon álmos, ha ekkor leteszem, alszik másfél-két órát,
      tehát 12:30 körül ébredve akkor lenne a tízórai… ami elég fura, nagyon elcsúszik úgy a nap. Viszont próbáltam fél 11 körül tízóraiztatni, akkor is megeszik 100 gramm körül gyümit,
      de szerintem akkor még nem is igazán éhes, mivel máskor kibírta fél egyig is a 220 ml anyatejjel.. és így alvás előtti tízórai után max 25 percet tud csak aludni, ami meg kevés szerintem..
      többször próbáltam így is, és max 25 perc. Hogy csináljam, hogy jó legyen?

      Hogy alakítsam az étrendjét? Most reggeli anyatej, tízórai gyümi, ebéd anyatej+ táp, uzsi anyatej+táp, vacsora anyatej+táp. Következőnek mit válsak ki?
      Uzsira adhatok Sinlacot gyümölccsel? Vagy már az ebédet kezdjem kiváltani? Meddig kell megmaradnia a 3 tejalapú étkezésnek?

      Bocsánat a sok kérdésért! Köszönöm szépen!

      • Vida Ágnes

        2014. február 14. péntek

        A tízórai után az ebédet lehet kiváltani, aztán az uzsonnát, a vacsorát és utoljára a reggelit.
        Ahogy fokozatosan kiváltjátok az étkezéseket (2-4 hetente egyet, ahogy a baba engedi), úgy elmaradhatnak a tejalapú étkezések is. 1 éves korra már csak reggel és este legyen a rendes étel mellett tejalapú innivaló is. Ha úgy jobb, akkor tízóraizzon fél11 körül, utána alvás és ébredés után ebéd.

  • Samu Szilvia

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    A segítséged szeretném kérni éjszakai (nem)alvás témában.
    A kislányom áprilisban lesz 3 éves. Cumizott pici baba kora óta. Másfél évesen ment bölcsibe, teljesen jól vette, már nem voltam neki elég társaság. A bölcsit folyamatos betegeskedéssel kezdtük, majd az édesapja is kórházba került 3 hónapra, szerencsére túlélte. Majd 2 éves volt, amikor elköltöztünk, ami azért is volt nehéz, mert a szomszéd kisfiúval nagyon sokat játszottak együtt. Tavaly októberben (2 hónappal a költözés után) aztán kruppos lett, 3 napra kórházba kerül, ami szintén megviselte, majd jöttek a folyamatos bölcsis felső légúti megbetegedések. Úgy ítéltük, a cumi ezen még sokat ront, a beszéde is elkezdett „csúnyulni”, ezért elkezdtük megalapozni a cumiról való leszoktatást. Karácsonykor (Ő) be is csomagolta a Jézuskának, aki elvitte a pici babáknak, de egyet megtartott még magának, nem bántuk, végülis a Nyuszi is el tudja vinni.
    Január elején ezt az egyet azonban ő eltüntette játék közben, és kénytelenek voltunk anélkül aludni. Sírás nélkül ment, így azt gondoltam megpróbálhatom végleg nem megtalálni. 1 hétig minden rendben volt, átaludta az éjszakát. Ezután azonban 2,5 héten át minden éjszaka többször felébredt, és nem sír, hanem hisztériázott, teljesen behergelte magát. Ha kérdeztem, mi baj, azt mondta, kéri a cumikát. Nappal fel sem merült a dolog.
    Ezután elmaradoztak a hisztik, de maradt a járkálás. Azt mondja, hogy fél éjszaka. Ezért éjszaka átjön hozzánk. Próbáltam, hogy visszaviszem, de volt éjszaka, hogy négyszer-ötször is átjött.
    Mostanra annyira fáradtak vagyunk, hogy már megágyaztunk neki az ágyunk mellett a földön is. (Azt is próbáltunk, hogy közénk fekszik, de annyira mozog, hogy akkor egyáltalán nem tudunk Tőle aludni.)
    Így pár napja már csak jön, szó nélkül lefekszik, és alszik tovább.

    Mindent kipróbáltunk: álomfarkas, aki segít visszaaludni, cumitündér, aki segít megvigasztalódni, ha eszébe jut a cumi, beszélünk róla, elbábozzuk. Most csillagokat ragasztunk egy jobban sikerült éjszaka után papírra, ha teli lesz, kaphat egy emeletes ágyat a szülinapjára.

    Nagyon szeretnénk végre eljutni odáig, hogy átalussza az éjszakát, és ezt a saját ágyában teszi, nem mászkál, nem ébred meg.
    Remélem, tudsz nekünk tanácsot adni, mit tehetnénk még.
    Előre is nagyon köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Szilvia

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Ez természetes viselkedés ebben a korban. Ilyenkor kezdődnek az éjszakai félelmek, igényli a közelségeteket. Semmi baja nem lesz tőle, ha az ágyatok mellett alszik és átjön éjszaka, ezt minden kisgyerek csinálja. Idővel kinövi majd.

  • Betti

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 6 és fél hónapos, nagyon mozgékony baba. Hasról hátra, hátról hasra fordulás és az oldalirányú mozgás sem jelent neki problémát már jó ideje. Nagyjából egy hónapja már kúszik is, egyelőre még csak hátrafelé és a törzse mellett már a fenekét is ügyesen felemeli hason fekvő helyzetben. Ha kitámasztott háttal, megdöntött helyzetben ültetem akárhol, azonnal felül. Kapaszkodva vízszintes helyzetből is ülésbe húzza magát és szép egyenes háttal ülve hosszasan és szívesen játszik. Olvastam a blogodon, hogy tesztelhetem a hátizmai érettségét azzal, hogy ülés közben támaszkodik-e. Ahogy írtam is, ő szép egyenes háttal ül, általában mindkét kezével játszogat közben, véletlenül sem támaszkodik. A féléves kontrollvizsgálaton a gyerekorvosunk ugyanakkor azt mondta, hogy amíg nem ül fel magától, ne engedjük ülni. Azóta próbálom a lehető legkevesebbet ültetni, inkább hasra fektetem, hogy még tovább erősödjön, de persze ülve sokkal szívesebben és ügyesebben játszott. Mit tanácsolsz, tényleg mindenképpen várjuk ki, amíg magától felül?
    Köszönettel

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Igen, várjátok ki. A félig ülő helyzetből sok baba felül már ebben a korban és ő tényleg a koránál kicsit érettebb a mozgás tekintetében, de az ültetéssel jobb óvatosnak lenni, mert ha még nem elég erős a hátizomzata, akkor könnyen gerincferdülés lehet a sok üldögélésből.

  • Timi

    2014. február 14. péntek

    Kedves Agi,

    A kisfiam 12 hetes es nappal szinte alig vagy csak az olemben alszik. Nincs napirendunk mert nem tudom kiszamitani, mikor almosodik el annyira hogy mar muszaj aludnia, de amint leteszem a kisagyaba maximum felora es ebren van. Egy hete alszik ejszakankent 7 orat de nappal epp ha 2 ora megvan feloras etapokban. Szeretnem ha tobbet tudna pihenni , eleg gyakran nyugos a faradsagtol, es nekem is lenne egy kis idom napkozben elvegezni a teendoket, erre most kb. 15 percem van naponta.
    Koszonom a valszodat elore is!
    Timi

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Figyeld meg, mikor álmosodik el! Általában, ha ébredés után eszik a baba, akkor egy kis játék után, elkezd ásítani, a szemét, orrát dörgölni, ezek az álmosság jelei. De ilyenkor még nem kell lefektetni, mert ezután megint megélénkül, nézelődni kezd, játszik még egy kicsit, ilyenkor még le lehet kötni. Ezt követően egy idő után megint álmos lesz, ilyenkor viszont már hiába veszed fel, nyűgös marad, fúrja a pofiját a válladba, láthatóan álmos. Ilyenkor kell letenni aludni. Ha eddig háton altattad, próbáld meg most, hason, úgy mélyebben alszanak a babák. Ebben a korban általában 3 nappali alvást igényelnek a babák és ezek 30-90 percesek, tehát a 30 perc sem gond, ha utána kipihenten ébred.

  • Kata

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!
    Az evés-alvás-kiságy témakörben kérdeznék, mert úgy gondolom, nálunk ezek összefüggésben vannak egymással. A kislányom 15 hónapos lesz március 1-jén. Sosem aludt még a kiságyában végig egy éjszakát, éjszakát sem aludt nagyon végig, talán 2-3 hónaposan párat, sőt egészen picinek is egyet-kettőt. Már a kórházban nem volt hajlandó a kis tologatós dologban aludni, itthon sem tudtam berakni pár naposan sem a kiságyba úgy, hogy magától elaludjon. Csak akkor sikerült, ha elringattam, betettem, szigorúan napközben, de ez is kb. 5-6 hónapos koráig, onnantól kezdve felébredt, ha betettem, hiába hordtam 20 percig legalább. 11 hónapos koráig velem/velünk aludt, de onnantól kezdve, mivel féltem, hogy legurul az ágyról, a földön van kialakítva neki egy hely, ahol napközben is és este is cicin altatom el. Éjjel többször is ébred, ilyenkor odamegyek , szopi, és alszik tovább. Egészen mostanáig (néhány éjjelt kivéve még 2,3 hónaposan) nem nagyon volt olyan éjszaka, hogy 4 órát átaludt volna egyhuzamban, sőt elalvás után gyakran már egy órán belül megvolt az első ébredés, aztán még legalább 3. Mostanság jobban alszik, olykor 4-5 órát egyhuzamban, de még mindig gyakori az is, hogy éjjel nagyon sokszor ébred. Egyszerűen nem tudom mindig egyértelműen eldönteni, hogy miért ébredhet, így hát az okát sem tudom kiküszöbölni. Fogzik, de már másfél hónapja duzzadt a bal felső ínye, 6 hétig csak nem a fogzás ébreszti fel??? Az éhség is kelti, persze, de amikor óránként kel…Szóval nehezíti a dolgot, hogy még mindig szinte csak anyatejet eszik (másból nagyon keveset, de utána mindig tejcsizik), ezért nem is próbálkoztam azzal, hogy vizet adjak neki éjjel, talán egyszer, mert ha éhes szegénykém…Nem is tudom, mennyit kellene ahhoz ennie egy ilyen korú babának, hogy 6-7 órát tudjon egyhuzamban aludni. Azt érzem, talán az evés lenne a kulcsa az alvásnak is. Ha jobban enne, többet aludna, de persze még akkor sem a kiságyban…
    A szopiról még nem akarom leszoktatni, de úgy érzem, így sosem fog egyedül, a kiságyban aludni…Sőt, olykor nagyon jó lenne, ha apa/nagyszülők altatnák el, mert csak velem hajlandó elaludni, és hát míg éjjel kel, akkor is csak én tudom visszaaltatni.
    Nem mintha nagy bulikra vágynék, de 15 hónapja szinte sehol nem voltam, max. 2 órára hagytam magára a kislányomat, mert szopiztatni csak én tudom, elaltatni is…Nagyon jó lenne, ha egyszer el tudnánk menni színházba a férjemmel, de nem tudom estére a nagyszülőkre bízni…
    Erre a komplex problémára esetleg tudnál javaslatokat, tippeket adni?
    Köszönöm szépen!!!
    Kata

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Nem a cici vagy az éhség miatt kel fel óránként, hanem azért, mert ebben a korban jönnek a kisőrlők és a szemfogak. Ha nappal azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez zavarja. Esetleg a szájába belekukucskálhatsz, mert ilyenkor az íny is duzzadtabb. Egy kiskanál Nurofen lefekvés előtt segíteni szokott, hogy ne fájjon a foga éjjel.

  • Gabi

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiúnk 4 és fél hónapos.

    Természetesen erősen kötődik hozzám, viszont az édesapjához még nem. Gondolom ez később alakul majd ki, amikor rájön a pici, hogy Apa is a szülője, de jelenleg a helyzet a következő.

    A férjem már teljesen kivan, hogy bár nagyon jól eljátszanak, meg pelusoznak, fürödnek stb., de ha pl. nyűgös a baba, akkor csak nálam nyugszik meg, nála nem. Vagy pl. elmegyek zuhanyozni és két percen belül már keres és elkezd sírni és hiába van az apjával, nem nyugszik meg, csak ha én átveszem.
    A férjem szerint a pici pont úgy viselkedik vele, mint bármelyik nagymamával vagy rokonnal, nem tesz különbséget, hogy ő az Apa, aki minden nap itt van stb.stb.

    Meg persze az is baj, hogy sokszor mikor elmegy munkába a férjem, a pici még alszik. Mikor hazajön 6 óra körül, akkor meg max. 1-2 óra van még, amit együtt tudunk tölteni, mert utána már fürdés, altatás. Szóval teljesen kész van, hogy lemarad a gyereke fejlődéséről és minden „lépéséről”, mert alig van vele.
    Persze a hétvégék azok jók, meg sok időt töltenek együtt, de valahogy még nem alakult ki a kötődés Apához.

    Az elején az első két hónapban még volt, hogy elmentem 1-2 órára valahová ügyintézni és ketten maradtak itthon és akkor nem is volt gond, most viszont már alig merem megtenni, mert akkor azt az időt tuti végigsírja és kikészül ő is és a férjem is.

    Mikor alakul ki a babáknál az apához való kötődés is? Hogyan tudok addig is segíteni a férjemnek? Nagyon rossz nézni, ahogy szenved.
    Van-e esetleg erről szóló blogbejegyzésed valahol?

    Köszönettel
    Gabi

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Ez normális. A gyerekeket csak 1 éves koruk körül kezdi el bárki más is érdekelni anyán kívül. Persze lehet ahhoz szoktatni, hogy apánál is megnyugodjon, de nem feltétlenül fog sikerülni. Próbálkozni kell. Meg kell találnia apának, mi az a mód, ahogyan ő meg tudja nyugtatni. Lehet, hogy nála egészen más módon nyugszik majd meg, mint nálad. Nyugodtan hagyd kísérletezni őt! Ő meg ne ijedjen meg, ha nem megy elsőre: ezt gyakorolni kell egy kicsit 🙂

  • Kedves Vivien

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hét múlva lesz 3 hónapos.2 hónapos korától már csak tápszert kap. Előtte vegyes táplálású volt.Naponta 5x eszik 120-150 ml közötti adagokat.Több kérdésem is lenne:
    1. Kb. 1,5 hete néha elég nehezen lehet megetetni. Eszik egy kicsit aztán elkezdi forgatni a fejét, alig tudom követni a cumisüveggel.Sokat nyáladzik, valamit mindíg a szájába tömköd (ez lehet a keze vagy akár a pelus is ami feje alatt van). Az esti etetés a lerosszabb.Néha 15 perc alatt végzünk néha 40 perc alatt.Ez mitől lehet?
    2. Kb. 6 hetes kora óta átulassza az éjszakát, aminek nagyon örülünk.A nappali alvásával kapcsolatban lenne kérdésem. Kb.2 hete miután elalszik 40 perccel megébred.Innen vagy vissza tud aludni vagy nem.Régen ilyet nem tapasztaltam.Próbálom követni a 4E módszert. Viszont amikor nem tud visszaaludni, akkor túl korán ébred meg és ilyenkor lehetséges, hogy megcsúszunk a napi programmal.Mi a fürdetést lőttük be mint biztos pont és emiatt ilyenkor nehéz kihozni az időt.Mitől lehetnek ezek a rövid alvások?Általában 1és1/4 vagy 1és1/2 órát képes fent lenni.Addig szoktam fárasztani, amig nem kezd el nyűgösködni.Így van hogy 5 perc alatt elalszik.
    3. Kb. 1 hete megtalálta a kezeit.Etetés közben mindíg játszik velük, de két napja azt vettem észre, hogy az etetéseken kívül már nem érdekli vagyis nem játszik velük.Ez nem probléma?
    4. Az éjszakai alvása néha nagyon zajos.Én úgy vettem észre, hogy ahogy visszaaltatja magát az jár ilyen nagy zajjal.Gondolok itt arra, hogy forgatja a fejét jobbra-balra, hol gyorsabban, hol lassabban, kúszik, nyögdécsel és motanában már hangosabb, erőteljesebb hangokat is kiad ilyenkor.Ez normális?Van hogy annyira felkúszik a kiságy tetejére, hogy 90 fokban el is fordul (épphogy elfér így)Eddig vele aludtam, de most fogok visszaköltözni, mert nem tudok tőle aludni.Felébredek ezekre a hangjaira, ilyenkor látom, hogy néha kinyitja a szemét.Ezeket a hangosabb nyögéseket már a nappali alvásánál is használja.Ez meg fog maradni?Amikor nappal segítenem kell neki a visszaalvásban, olyankor cumit adok neki, kicsit simogatom a hátát.Ilyenkor általában 1-2 perc múlva lecsukja a szemét, de a cumit még pár percig szopja.Már ez is alvási időnek számít náluk?
    5. Ha csörgünk, zörgünk neki arra figyel.De ha néz valamit és mi szólongatjuk, akkor ritkán fordul csak felénk.Ez probléma lehet?
    Előre is köszönöm a segítségedet

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      1. A kezdődő fogzás okozhatja.

      2. Ezt vagy az okozza, hogy már később álmosodik el, mint eddig, ezért ha elaltatod, elalszik szépen, de mivel még nem volt elég fáradt, hamarabb fel is kel. Ha jókedvűen, kipihenten kel fel, ez a helyzet. Ha sírva ébred, akkor a fogzás zavarja ebben is.

      3. Nem probléma.

      4. A babák mozgékonyabban alszanak, mint a felnőttek, ennek részben a mozgásfejlődés az oka, részben az, hogy náluk kevesebb a mélyalvás és több a felszínes. Ez normális. Ahogy nő, egyre több és hosszabb lesz a mélyalvási szakasz és elmúlik a ficergés is.

      5. Nem, ebben a korban még nem feltétlenül fordul oda a baba, ha szólnak hozzá.

  • Ágica

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hós múlt, cicin alszik el, és utána nem tudom letenni a kiságyba napközben, 20 perc/fel óra/1 óra után sem (este kb fél óra cici és simán le tudom tenni). Amint leteszem akár kiságyba, akár franciaágyon magam mellé, felébred, általában már négykézlábra érkezik, akármilyen mélyen aludt előtte, és utána már cicin sem tudom visszaaltatni, felélénkül. Cumit nem fogadja el, fekve nem szeret szopizni. Szerintem elég fáradt is, mikor kezdjük az altatást. Mostmár kb. fél éve funkcionálok a nappali alvásoknál, mint kiságy, és tegnap 3 órán keresztül aludt rajtam, és itt mondtam azt, hogy ez már talán túlzás (mondjuk nem ez a jellemző, 1 óránál tovább nem nagyon szokott így aludni (ha nagyritkán mégis sikerül letenni, akkor kb másfél órát alszik). A felvesz-letesz módszert kipróbáltam egyszer múlt héten, de az első 10 percben játéknak fogta fel kislányom, mert mikor újra és újra felállt, sikongatott is hozzá. 🙂 Aztán 10 perc után elkezdett kétségbeesni, már annyira kapaszkodott belém, és úgy sírt, hogy nem bírtam tovább, a szívem majd megszakadt, úgyhogy nem folytattam, és utána még egy órát kellett dajkálgatni, hogy megnyugodjon és elaludjon. Szóval erre nem hiszem, hogy képes lennék újra. 🙁
    Kérdéseim:
    1) Hogyan tudnám elérni, hogy napközben is tudjon a kiságyban aludni?
    2) Ha napközben is és este is cicin alszik el, akkor el fogja tudni hagyni MAGÁTÓL az elalváshoz (és úgy általánosan) a szopizást?
    3) Továbbá kislányom nagyon-nagyon mozgékony (10 hósan már járt), még akkor is, amikor már nagyon fáradt és álmos, így nem is igazán sikerül babusgatással/dédelgetéssel/énekléssel ellazult állapotba hoznom, csak cicivel tudom elérni ezt a hatást. Viszont lehet jobb lenne, ha megtanulna önállóan elaludni. Van valami javaslatod, hogy mit tehetnék, hogy érhetném ezt el?

    Teljesen tanácstalan vagyok, hogy mit kezdjek ezzel az egész helyzettel. Te mit tennél a helyemben? Kérlek segíts, Rád nagyon hallgatok!!!
    Köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      1. Miért kéne mindenáron a kiságyban altatni napközben? Ha akar, és könnyebb úgy altatni, aludhat a nagyágyban is (jól barikádozd körbe, le ne essen). Pár hónap és magától átszokna rendes ágyra, nem kell csak emiatt a kiságyat erőltetni. A nagyágyon altatni is könnyebb, mert mellé tudsz feküdni. Ha biztonságoi aggályaid vannak, egy szivacson is aludhat a földön.

      2. Igen, el fogja hagyni. A fiam mindig cicin aludt el, 1 évesen egy este rámnézett altatáskor, eltolta a cicit és soha többé nem kérte, bármennyit kínáltam. Onnantól maga aludt el. A nagy ugyanezt 2 évesen csinálta.

      3. Őszintén szólva: ha ez neked nem gond, ő meg gyorsan elalszik így, akkor nem kell erőltetni a cici nélkül elalvást. Ahogy nő magától elhagyja majd, addig viszont mennyivel könnyebb, hogy amikor álmos, el tudod altatni és nincs kínlódás.

      • Ágica

        2014. február 14. péntek

        Köszönöm!
        Nekem az is tökéletesen megfelelne, ha a nagyágyban aludna :), azt is próbáltuk már, de ott is rögtön felébredt és nem tudtam visszaaltatni (fekve pedig nem szeret szopizni). Eddig úgy tűnik csak én felelek meg neki, mint „ágy”. Ezen szeretnék változtatni. Van esetleg erre valamilyen tipped?
        Köszönöm!
        Ági

  • Kata

    2014. február 14. péntek

    Kedves Agi!

    Kisfiam aprilisban lesz 2 eves, nagyon kiegyensujozott gyermek. Csaszarmetszessel szuletett, igeny szerint lett szoptatva, velunk alszik a mai napig. Elaludni csak cicin hajlando es ha felebred akkor is cicit ker. Eddig ez nem okozott gondot de szeretnenk kistestvert es nagyon ugy tunik. hogy e miatt nem jon ossze, mindemellett farasztonak erzem a szoptatast, neha fajdalmas is. Csak elalvashoz keri, jatek kozben nem. Szeretnem kimeletesen elvalasztani. Megprobaltam a delutani alvashoz a szopit kiiktatni, de eredmenytelen volt. Nem hajlando elaludni, raadasul ha behergeli magat 2 perc siras utan hany is 🙁 Igy 1 hetet probalkoztunk, egy hetig nem aludt delutan es este 6-7 korul cicivel aludt el, viszont ejszaka nagyon sokszor ebredt olyan nyugtalanul aludt, probaltam meselni, enekelni, csak siman fekudni, osszebujni, nem osszebujni de eredmenytelen az egesz. Mit tegyek? Hogyan tudnam leszoktatni a szopizasrol ugy, hogy ne legyen neki annyira fajdalmas?

    Nagyon szepen koszonom a segitseget!

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Több dologgal is próbálkozhatsz:

      1. Pár napig este apa (vagy nagymama, vagy bárki, akit a kicsi ismer és vállalja) fekteti le este és ő megy be hozzá éjszaka is. Bármi történjék, te ne kerülj elő addig, amíg el nem alszik.

      2. Néhány napra elmehet a mamához (ha ismeri és szokott ott lenni)

      3. Megbeszéled vele, hogy elfogyott a tejecske, nincs többet, de ezentúl is hozzádbújhat altatáskor. Szoptatás helyett bármi is történjék csak vizet adsz vagy ölelgeted. Akkor is, ha nagy a sírás miatta.

      • Kata

        2014. február 14. péntek

        Kedves Agi koszonom a segitseget! Egyszer mar probalkoztunk a „megbeszelessel” akkor 8-11 ig sirt kisebb megszakitasokkal majd alomba sirta magat es 1 ora mulva ujra kezdodott az egesz. Nem voltam kitarto, nem tudtam tovabb csinalni annyira sajnaltam. Lehet, hogy kell neki meg egy kis ido? Vagy kesobb is ugyan ilyen nehez lesz es akkor is keresztul kell menni ezen?

        • Vida Ágnes

          2014. február 15. szombat

          Sajnos ezekhez a dolgokhoz idő kell. Ebben a korban a gyerekek nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz és hisztiznek, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy szoktak, de neked kell a kitartóbbnak lenned. Ne érezd úgy, hogy ezzel elveszel tőle valamit, hiszen nem elveszed tőle, hanem mást adsz helyette.

  • Mónika

    2014. február 14. péntek

    Kedves Ági! Köszönöm a lehetőséget  5 és fél hónapos a kisfiam, szeretnék pár tanácsot kérni alvással, táplálkozással kapcsolatban, már régóta olvasom az oldaladat, mindig ott keresem a választ mindenre  Anyatejes a kisfiam, bőségesen van is tejem.”,5 hónapos korában visszafordult hasról, 3 hónaposan hasra fordult, azóta sokat játszik hason, most kúszni próbál, és ha megfogom a kezét, ülésbe felhúzza magát, jókedvű, érdeklődő baba.  3 hónapos korában elkezdődött a növekedési ugrás, és a fogzás, előtte születésétől kezdve 8tól hajnal 1-2 óráig aludt, akkor átállt éjszaka a 2,5-3 óránkénti ébredésre-szopizásra. Egy szobában vagyunk, az ágya mellettem van. Ez négy hónapos korára sem ritkult, sajnos annyira fáradt voltam addigra, hogy már szinte minden éjszaka elaludtam vele szopizás közben a mi ágyunkban, volt, hogy kétszer is, olyankor szinte az egész éjszakát mellettem töltötte, ráadásul ilyenkor közben egy-egy kortyot szopizgat is, mondhatni, össze-vissza eszik. Apa próbált nekem segíteni, hogy fejjünk le tejcsit, és éjszaka ő megeteti, de nem fogad el semmiféle cumisüveget, sem cumit. A gyerekorvos tanácsára megkezdtük a hozzátáplálást 4 hónaposan, most 11kor eszik egy üveg gyümölcsöt, 14kor húsos főzeléket, a többi étkezés szopizás. Utána kap babavizet puha csőrös cumisüvegből, de inkább csak játszik vele, egy-egy kortyot lenyel néha, de a többit kiköpi. Mivel az éjszakák nem változtak azóta sem, az orvos azt mondta, hogy a főzelék egy részét este adjuk neki, de így is maradt a korábbi helyzet. Egyébként nem sír éjszaka, csak nyöszörög, van, amikor gagyog, és mosolyog is, amikor felveszem az ágyából. Nappal két étkezés közt mindig alszik fél órát, de az ágyába nem sikerül betennem, a bébihordóban szeret aludni, de félálomban teszem oda, a karomban kell fognom, amíg ellazul. Korábban csak kézben aludt el nappal, amikor le akartam tenni, felébredt szinte azonnal. Az utolsó nappali alvása 7kor van, utána az említett főzelék, 8 körül fürdés, szopizás, alvás, közben gyakran játszunk még egy kicsit, mert még nem álmos. Napirendje van, eszik, utána játszik, ha elfárad, másik szobába megyünk, együtt játszunk, utána alvás, ahogy az írásaidban olvastam. Este csak cicin alszik el, éjszaka is csak így szokott visszaaludni, mivel a cumika sem kell neki. Szeretném megkérdezni, hogy mit tehetnék, hogy az éjszaka rendezettebbé váljon, mivel ha visszateszem az ágyába, mostmár sokszor nem alszik 2-3 órát sem, felébred, és keres. Nappal miért nem szeret az ágyában aludni? Az esti „szertartásunk” sorrendje, vagy az ideje jó-e? Kell-e valamin változtatni,akár nappal is, hogyan látod szakember szemmel a napjainkat?

    • Vida Ágnes

      2014. február 14. péntek

      Ha együttalszol a babával, akkor gyakrabban ébred, mert éberebben alszik. Tegyétek külön ágyba, de még jobb, ha külön szobába, mert a ti zajaitok is felébreszthetik.
      Este, ha 7-kor kel, akkor először legyen az evés, a játék, és csak 9 körül a fürdés, mert az is segít neki ellazulni és utána jobban fog tudni aludni.
      Ha éjjel nem sír, nem kell kivenni a kiságyból. A babák felszínesebben alszanak, ezért gyakrabban kelnek, de csak akkor kell hozzá menned, ha hív.

  • Mariann

    2014. január 24. péntek

    Szia Ági!

    A fiam 17 hónapos. Eddig általában mellen aludt el. Elég kis alvásigényű,6 hónapos kora óta naponta általában csak 11 órát alszik. 1-2 hónapja átalussza az éjszakákat. Reggel, délben, este kér még tejet, de mostanában egyre kevesebbszer.
    Hogyan tanítsam meg szoptatás nélkül elaludni? Szeretném, ha megtanulna egyedül elaludni.(A 4 éves lányom mellett még mindig ott kell ülni, addig, amíg elalszik.)
    A fiam elég aktív,mozgékony. Az a fajta, aki egész nap pörög, de ha fáradt,és kicsit meg kell állni, akkor pl. az etetőszékben is elalszik.
    Pár alkalommal már elaludt úgy este, hogy megszoptattam, betettem a kiságyba, ahol forgott, mozgott, a lábával csapkodott,majd „bezuhant” és elaludt.
    Kérdéseim:
    1) Ha este/ ebéd után megszoptatom, nem kér már tejet – leteszem a kiságyba. Adok Neki puszit,kicsit megsimogatom,kimegyek a szobából.
    ?? Ha szólongat,mikor menjek vissza?
    ?? Ha visszamegyek,mit csináljak? Puszi, simogatás,kijövök?
    2) Ha ebéd után már nem kér tejet, próbáljam bevezetni a könyvnézegetést, hogy „lenyugodjon?”
    3) Ma az etetőszékben majdnem elaludt. Sajnos mire elmentünk aludni,kézmosás, pelenkázás…stb. „átbillent”. Tejet nem kért, így betettem a kiságyba. Mutatta, hogy simogassam a hátát, de még mindent csinált: felállt,kukucsolt, folyamatosan beszélgetett, kiabált. Én visszafektettem, próbáltam a hátát simogatni, dúdoltam Neki. Egy idő után kijöttem, vártam, hogy hátha elalszik. Sajnos több mint félóra alatt nem aludt el (nem is látszott álmosnak), így kijöttünk a szobából. Végül 13:30-kor kért tejet és szoptatás közban elaludt.
    4) A kézben ringatást nem szereti. Mivel próbálkozzak még?
    5) Ha felkel a kiságyból, visszafektessem és próbáljam a hátát simogatni, amíg elalszik? Vagy hagyjam ott a szobában és csak akkor menjek be, ha sír?

    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv
    Vereb Mariann

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Ha szólongat, visszamész, megsimized, és kimész.
      Ha magától már nem kéri a szopit, akkor egy kis összebújás, meseolvasás lehet helyette.
      Vannak olyan babák, akik mozgatva szeretnek aludni (pl.ringatás) és van, akik nem. Ha ő nem szereti a ringatást, akkor tedd le a kiságyba és simizd, ez elég neki.
      Ha felkel, de hem sír, akkor nem kell visszafektetni, ha sír és hív, akkor viszont nyugtasd meg és fektesd vissza. Nem kell végig ottlenni, amíg el nem alszik, hagyni kell, hogy maga kísérletezzen az elalvással. Ha nem megy és hív téged, akkor kell bemenni hozzá.

  • Solti linda

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági! Kisfiam másfél éves, de nem nagon jàtszik egyedül. Együtt jókat játszunk, de egyedül nem hajlandó, mindog bevon engem is. Esetleg milyen tanácsod lenne számunkra? Köszönöm előre is, üdv
    Solti linda

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Vannak olyan gyerekek, akik társaságkedvelőek, ők mindig jobban érzik magukat, ha van ott valaki velük. Nem kötelező minden kisgyereknek hosszan játszani egyedül. Neked ez most nehéz, tudom, de próbáld úgy szervezni a programot, hogy minden nap menjetek gyerekek közé pl. játszótérre, játszóházba, ahol kiélheti a társaságra való igényét és utána már könnyebben eljátszik egyedül is. Megpróbálhatsz neki olyan játékokat is felkínálni, amiket egyedül csinálhat, pl. megmutatsz neki valamit gyurmával, amit készíthet és utána megkéred, hogy készítse el (ebben a korban pl. a gyurmából tésztakép-készítés jól szokott menni :))

  • Enikő

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 19 hónapos, az esti altatással van problémánk.
    15 hónapos koráig szopizott, várjuk a kistestvért, és onnantól kezdve már csak cumizott a cicin, mivel így aludt el mindig, de aztán már annyira harapdált, hogy a felvesz-letesz módszerrel szoktattuk le a cicin alvásról. De azóta is nagyon nehezen tud este elaludni. (délben kb. 10 percig benn vagyok vele és elalszik szépen) Az este borzasztó, mert nem akar elaludni, szaladgál a kiságyában, hisztizik, kacag, 100x inni akar, kéri, hogy vegyük ki. Most már apa altatja (de velem is ezt csinálta)(beszél hozzá, dúdol neki), mert nem bírom már az esti min.1 órás húza-vonát (kivenni-betenni). Április elején születik a pici és akkor a 45 m2-es lakásban nem tudom, hogy lesz az altatás, hisz minden áthallatszik a másik szobába.
    „menetrendünk”: 19.00-kor vacsora, 20.00 pancsi,utána kirakózás,mesélés és 21.00-21.15 közt tesszük be a kiságyába, jó esetben 22.00-22.15 mire elalszik, reggel 7.30-8.00-kor ébred, ebéd után alvás: 13.00-15.00-ig. Így délután 7 órát is fenn van, mire elalszik. (próbáltuk, hogy korábban van minden, rövidebb időközökkel, sőt volt olyan, hogy 1 órát aludt délután és nem volt álmos, ugyanúgy 22.00 körül aludt el)
    Mit tudunk tenni, hogy este könnyebben elaludjon, mert félek, ha meg lesz a pici, nem lesz ennyi időnk és közben hangosan hisztizik, sír, kacag…, a kis lakásban, hogy fog elaludni a pici?
    Előre is köszönöm válaszod,
    Enikő

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      A legegyszerűbb, ha nem erőltetitek az este 8-as fürdést, ha úgyis csak 10-kor tud elaludni, akkor elég 9:15-kor fürdeni és 10-kor fektetni, addigra már biztos nagyon fáradt lesz. Ez azért is jó, mert így a kicsit le tudod fektetni elsőként majd este és csak utána kell a nagyot.

  • Mariann

    2014. január 24. péntek

    Szia Ági!

    Több témával kapcsolatban is lenne kérdésem. Van-e lehetőség Veled személyes találkozóra és milyen feltételekkel?

    Üdv
    Vereb Mariann

  • Anett

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 13 hónapos, kiegyensúlyozott baba. Anyatejet kapott, az első 4 hónapban pedig minimális kiegészítésként tápszert, ezt később elhagyhattuk. 6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást, nem volt semmivel gond, mindent szívesen eszik. Mostmár nem sok a tejem, szeretnék neki tejes kiegészítést adni, de nem fogadja el! Eszik tejtermékeket, szereti is (túró, tejföl, joghurt nagy kedvenc), de a cumisüvegből nem hajlandó meginni. Meg sem kóstolja, ha látja, hogy színes. Vizet, ízesítetlen teát szívesen iszik az ugyanolyan cumisüvegből. Kipróbáltam már sokféle tápszert, 1 éves kora után higított tejet, édes kakaót, keserű kakaót, vaníliás ízűt. Adtam kanállal, úgy eszegette, de ha visszatettem rá a kupakot és inni kellett volna, úgy nem kellett.
    Véleményed szeretném kérni, hogy elég e, ha tejterméket eszik és nem iszik tejet se tápszert ilyen idős korban? Illetve ha mégis javaslod, van valamilyen bevált módszer, hogy rávegyem? 🙂 Köszönöm! Anett

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Nem szükséges a tápszer már ennyi idősen! A kalciumot lehet pótolni tejtermékekből és kalcium tartalmú zöldségekből is (pl. spenót, hüvelyesek, kelkáposzta stb.)

  • Hencsi

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon szeretem a blogot, a Facebook-on is mindig követem az írásaid, sok hasznos információt kapunk.
    A következő problémával fordulok hozzád.
    Kisfiam májusban lesz 3 éves, kb. 1éve kezdődött a dackorszak, és mintha most lenne a csúcson. Elég kimerítő.
    Azt tudni kell, hogy kb másfél éve külföldön élünk, és egész nap én vagyok vele, a férjem este ér haza. Kisfiam állandóan nyafog, normál hangnemben alig beszél. Ha már vmi nem úgy van, ahogy ő szeretné, egyből visítozik, sír,nyomja a hisztit. Van,hogy ki lehet zökkenteni, de van, mikor pár perc múlva újra eszébe jut,és újra elkezdi. Van, hogy annyira behergeli magát, hogy „idegből” be is pisil. Mindig leguggolok hozzá, úgy beszélek vele, próbálom elmagyarázni és megmutatni, mi hogy helyes, és hogy nagyon szeretem, de ezt a viselkedését nem szeretem, ez fáj vagy rosszul esik nekem. Néha olyan, mintha megértené, de pl. du. folytatja ugyanúgy. Egyszer a boltban is előjött ez az igazi fetrengős ordítós hiszti, teljesen meglepődtem, ki is kellett mennünk a boltból. Egyre jobban behergeli magát a dolgokon, néha csapkod. Bevallom őszintén, volt már rá példa, hogy a fenekére csaptam, de nagyon, mert nem bírom ezt az állandó visítást. Persze aztán jon a bűntudat, és éjjelente sem alszom. Két háztartást is vezetek, így eléggé lefáraszt úgy minden és nincs hozzá türelmem.
    Mit kéne másképp csinálnom? Nagyon ideges természetű vagyok, és néha üvöltözik is vele, mikor ezerszer elmpndom neki, hogy nem szabad, és csak azért is megcsinálja.
    A másik baj az alvással van, se du. se este nem akar elaludni. Du. van, hogy másfél óra kell, hogy elaludjon,és alszik fél/háromnegyed órát, este is hiába vinném hamarabb, akkpr is kihúzza, hogy csak 22óra után alszik . Pedig régóta megvan a napirend, mindig ugyanaz. Délelőtt kb. 1 – másfél órát vagyunk levegőn, aztán ebéd, alvás (lenne), du ha felébredt ugyanúgy annyi idő kint, aztán bent legó vagy kirakós, vagy színező, mert csak ezekkel játszik szinte a legtöbbet. De irtó értelmes kisfiú, nagyon ügyes, de ezeket a dolgait nem értem, és úgy érzem már kezelni se tudom. Próbáltam a mesét is, mert imádja, de ezektől mèg jobban felpörög, érdeklődő és mindig vissza kérdez, vagy énekel és egyfolytában szövegel, vagy pörög az ágyban, vagy izeg-mozog össze-vissza. Az osszebújás is csak néha segít. De este csakis az ő àgyában altatom, de akkor is addig fogja a kezem, míg nagysokára elalszik.
    Miket kellene másképp csinálnom a két dologban? Az ingerültségemmel, ordibálásommal okozhattam-e benne kárt?
    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Kétféle hiszti létezik, mind a kettőt másként kell kezelni. Az egyik hiszti az, amikor a kicsi csalódott vagy dühös, nem tud uralkodni az indulatain és teljesen kikel magából. Gyakran ezt fáradtság, éheség, fájdalom stb. is befolyásolja. Ilyenkor nem lehet szavakkal hatni rá, nem is reagál, „magán kívül van”. Ilyenkor szoktak a kicsik hányni, magukat vagy másokat bántani, a földre vetni magukat stb. Ilyenkor fegyelmezéssel semmit nem érsz el, csak az segít, ha felveszed, megnyugtatod, megöleled, mert így a te higgadtságodból érzi, hogyan kellene megnyugtatnia magát, és később ezt meg is tanulja majd.

      A másik hiszti, amikor nem csalódott, nem dühös, hanem tudatosan hisztizik, hogy elérjen valamit (ez az ún. Kis-Néró hiszti). Ilyenkor ha vitatkozni kezdesz vele, érvelni, arra reagál, megnyugszik, alkudozni kezd, szinte örül, hogy foglalkozol vele, hogy megszerezte a figyelmedet. Ilyenkor lehet az a stratégia, hogy egyáltalán nem reagálsz a viselkedésére, hanem megvárod, hogy lenyugodjon.

      2 éves kor után már előfordulhat, hogy nem akar aludni egy kisgyerek délután. Szerintem ne erőlted. Legyen egy kis csendespihenő délután, meseolvasás, összebújás, de ha nem alszik az sem baj, legalább este gond nélkül elalszik.

  • Szilvia

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 éves, anyatejes baba. A nappali alvással kapcsolatban lenne az első kérdésem. Eddig 7-8 között kelt, ébren tudott lenni 4 órát, tehát 11-12 között aludt először kb 1,5 órát. Tehát kb 1- fél 2 körül kelt. Ekkor még ébren tud lenni 5 órát, tehát 6 körül még aludt egy 45 percet. Ezzel az a bajom, hogy így ébredés után, ami 7 körül van, még 4 órát képes ébren lenni elalvásig, így nagyon későn, 11 körül lehet csak elaltatni. Ezen szeretnék változtatni. Ha nem aludt 2x, mert elhagytuk a második alvást, akkor 8-9 között aludt el, de 45 percenként felébredt 11-ig. ValószínŰ túlpörgött már. Hogyan tudnám gördülékennyé tenni az 1 alvásra áttérést? A másik kérdésem az éjszakai alvással kapcsolatos, kb 1,5 óránként felébred, és csak cicivel lehet visszaaltatni. Most nem mutatja fogzás jeleit, most bújt ki a 4-dik, járni még nem tud, csak megáll, és ha csalogatom 1-2 lépést tesz. Mitől lehet ez?Köszönöm a segítségét.

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Van egy ilyen átmeneti időszak az egy alvásból a kettőbe. Annyit tudsz vele tenni, hogy a délelőtti alvásnál próbálod még húzni az időt, hogy később feküdjön le, így a délutáni alvás elmaradhat. Elsőre ezek soha nem szoktak menni, mert a kicsi bioritmusa még a régi rendszer szerint működik. Kb. 4-5 napig kell csinálni, amíg teljesen átszokik a kicsi az új rendszerre.

  • Edit

    2014. január 24. péntek

    Szia Ági,

    Ezúttal a kisfiam evésével kapcsolatban szeretném a segítségedet, véleményedet kérni. A kisfiam 6,5 hónapos. A hozzátáplálást 5 hónaposan kezdtük, mert kevés volt a tej és a tápszert nem fogadta el. Jelenleg reggel és este szoptatom őt, plusz tízórai és uzsonna után, ha úgy látom, hogy igényli (ez ritkán szokott előfordulni). Reggel szopizik, tízóraira gyümölcs, ebédre főzelék, uzsonnára gyümölcs rizspehellyel, vacsorára Sinlac és lefekvés előtt szopi. Kevés a tejem már sajnos, így a reggeli meg esti tej összmennyisége a 200 ml-t se éri el. Az esti szoptatást nem érzem annyira problémásnak, mert az csak lefekvés előtti szopi nála, de reggel már 1 óra után újra éhes lesz. Próbáltam a tej után tápszert adni, magában, vagy Sinlac-kal, vagy gyümölccsel, vagy 7 gabonás pehellyel, de semmilyen formában nem eszi meg, ha már megérzi benne a tápszer ízét. A tápszeren kívül amúgy mindent megeszik és szeret is. A túl kevés reggeli tej miatt korán van a tízórai, sokszor több gyümölccsel is, hogy ebédig „kihúzza”, de aggódom, hogy nem jut elég tejtermékhez így. Mit javasolnál? Adjak neki délelőtt is Sinlacot? Ezt nem szívesen tenném. Vagy legyen 2 tízórai? A tejpépet nem merem adni, mert a férjem tejérzékeny bizonyos tejtermékekre. A túrót, joghurtot is lassabban tudom emiatt bevezetni majd nála.

    A másik kérdésem, hogy szerinted rendben van-e, hogy egy 6,5 hónapos baba simán megeszik 250 grammnyi ételt, sokszor úgy, hogy várja a következő falatot? Szinte soha nem volt még, hogy ő hagyta volna abba az evést, inkább regisztrálja, hogy elfogyott az adag. Nem sír utána, hogy nincs több, de ha előtte lenne és adnám neki, azt is megenné, folyamatosan nyitja a száját minden falat után. Ráadásul sokszor nagyon-nagyon mohón eszik – többször előfordult már, hogy minden két falat között sírt vagy kiabált, nem lehetett olyan gyorsan adni neki a falatot, ahogy lenyelte. Emellett napközben amúgy jókedvű és kiegyensúlyozott, mozog, gurul ide-oda, mosolyod, dumál, nem tűnik éhesnek. Néha mégis úgy eszik, mintha éheztetnék… Szerinted ez mitől lehet?

    Nagyon köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Megpróbálhatsz valami laktatóbbat adni tízóraira, pl. 7 gabonás pelyhet gyümölccsel, vagy párolt rizst gyümölccsel, zöldséggel, ezek jó laktatóak, nem kell a tápszert erőltetni (sok anyatejes baba nem szereti, de végülis érthető, mert pocsék az íze :))
      Örülj neki, hogy már most ilyen jó evő, ez teljesen normális 🙂

  • Viki

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    7 hónapos kisfiam alvásával kapcsolatos kérdésem lenne. 3 héttel ezelőtt kórházba kerültünk kruppos tünetek miatt. Ott kezdődtek a problémák, hogy csak a kezemben hajlandó aludni. Először arra gondoltam, hogy a betegség miatt, de azóta meggyógyult és továbbra is éjszakánként csak kézben alszik el és meg kell várni, míg mély álomba merül és úgy betenni a kiságyba. Éjszakánként 6-8 alkalommal felkel, és csak így tudom visszaaltatni és csak én vagyok neki jó. Apa is próbál segíteni éjszaka, de addig ordít, míg át nem adja nekem. Nálam azonnal megnyugszik, de csak akkor tudom lerakni, ha mélyen elaludt. Próbáltuk magunk közé venni, de az sem segített, mert ugyanúgy a kezembe kell ringatni, nem elég, hogy érzi ott vagyok, illetve időnként annyira felélénkült, hogy 2 órán keresztül nem aludt. Lehet ez szeparációs szorongás? És ha igen lehet valamit tenni, vagy túl kell élni ezt az időszakot? Egyébként anyatejes baba, de éjszakánként, mióta hozzátáplálom (6 hónapos korától) nem nagyon akar enni. A betegség előtt sem aludta végig az éjszakát, csak könnyebben, gyorsabban visszaaludt és apa is vissza tudta altatni.
    Fogzásra most nem gyanakszom, mert 8 foga kint van, pont a kórházi időszak alatt jött ki 4 és most nem produkál olyan sírást, mint mikor kínozták a fogacskái.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      A kórház nagy változás a babának és ebben a korban már lassacskán kezdődik a szeparációs szorongás is, ez is felerősítheti ezt a helyzetet. Próbáld meg altatáskor szoptatni, ez is megnyugtathatja és a tejtermelésnek is jót tesz. Idővel kinövi ezt a korszakot, elfelejti a kórház miatti szorongást is, de az gyanús, hogy ha ilyen hamar kijött 8 foga, akkor a többi is hamarabb fog bújni az átlagosnál, azok a babák, akik ilyen gyorsan fogzanak az elején, gyakran már 1 éves korra 16 foggal rendelkeznek.

  • Kacita

    2014. január 24. péntek

    Kedves Ági!

    A kérdésem a következő.
    Benjamin 9 hónapos múlt. Anyatejcsis baba, már megkezdtük a hozzátáplálást, amit jól fogadott. 4 fogacskája van már.Bébi papit adok neki és ha kinézi a szánkból az ételt akkor kóstóltatom vele azt is. Fordul, kúszik mászik. Nagyon aktív, kiegyensúlyozott kisfiú. Érdeklődő mosolygós.
    A probléma egyik része számomra az hogy Ő legtöbbször a cicin alszik el. Bár napközben már akár önállóan is el tud aludni. Hagyom picit „nyüglődni” ha nem megy egyből.
    1. nem e lesz ebből később probléma hogy Ő így alszik el, hogyan tudom erről leszoktatni? ez az elválasztás Nekem kicsit lelkileg megrázó, hisz azt szeretném ami a legjobb de hosszú távon úgy érzem ez nagyobb bajt is okozhat.
    2. Éjszakai alvás. Na ez valami katasztrófa kezd lenni. Az első 3-4 hónap minden simán ment. Aztán úgy éreztük jobb neki a külön szobában, mert érzékeltük zavarják a hangok zajok az Ő pihenésében. A két háromszori kelés és szopizás volt a rendszeres. Kicsit fárasztó.. de hát nem kell ecsetelnem. Aztán jöttek az óránkénti kelések. Most két hete is így alakulnak az éjszakák. Néha a cici sem nyugtatja meg. És azt gondolom már 9 hónaposan nem kellene ennyiszer felébrednie csak max. 1*, vagy 2*. (este 11 és hajnal 4 körül egy szopizásra ).
    Ha nem veszem fel és simogatom, beszélek hozzá, vagy ha fel veszem ringatom semi. Hosszú távon sem a ringatást sem a szopizást nem tartom túl jónak, na az hogy ordítani hagyom azt meg végképp, mert azt gondolom önállósodnia kell. Kellene de hogyan?
    Mit tegyünk?
    A párom is segítene de nem tudjuk mit tegyünk.
    Kérlek javasolj nekem valamit hogyan csinájuk az elválasztást óvatosan hogy az Ő lelki világa egyben legyen, és mi is aludjunk. Ha nem vagyunk kipihenve az senkinek sem jó hosszú távon.

    Nagyon köszönöm.

    Kacita

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      1. Nem lesz belőle probléma, ha eljött az ideje, magától el fogja választani magát. Addig pedig nagyon praktikus, mert a cicin akkor is elalszik majd, amikor már örökmozgó korszakba lép 🙂

      2. A baba nem a szoptatás miatt ébred, nem kell emiatt elválasztanod. Azért ébred, mert valami baja van, és azért kéri a cicit, mert ez nyugtatja meg. Mi lehet a baja?
      – fogzás: amíg nincs kint legalább 6 foga, addig nagyon gyakran ébredhet emiatt éjszaka, a fő tünete, hogy nappal nyálzik és mindent a szájába vesz. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt olvashatsz.
      – éhes: ha nappal még javarészt anyatejet kap, előfordulhat, hogy minden más jobban érdekli, mint a szopi, ezért nem eszik eleget.
      – eldugult orr (megfázás vagy száraz levegő miatt) vagy orrmandula-problémák (ennek a fő tünete, hogy nyitott szájjal alszik a kicsi)

  • Gyarmati Andrea

    2014. január 24. péntek

    Kedves Agi!
    A 7 hetes kislanyommal kapcsolatban is szeretnek kerdezni. Anyatejes baba es igeny szerint szoptatom, 1-2 neha 3 orat alszik napkozben, ejszaka surubben fent van. Mikortol tudnek bevezetni valamifele rutint nala,nem tul pici meg hozza? Mikor legyen a furdetes es lefekves ideje egy ilyen idos babanal? Meg mindig ossze-vissza alszik es egyelore nem tudom kovetni ugyanazt minden nap, igy nem is tudom furdetni minden este.
    Mit tanacsolsz?
    Tovabba meg szeretnem elmondani, hogy nagyon sokat kritizalnak azert, mert ha sir a kicsi, en felveszem es probalom megnyugtatni, megszoptatni stb. Azt mondjak ezzel ‘el lesz kapatva’ es hogy ‘ ezt fogja megszokni es majd sosem fogod tudni lerakni’ , meg hogy ‘elkenyezteted, hogy mindig olben van’. Te errol mit gondolsz?
    Miert baj az, ha egy anya azonnal reagal a gyermeke minden rezgesere es probal rola gondoskodni?
    Koszonom valaszod!

    Andrea

    • Vida Ágnes

      2014. január 24. péntek

      Egyáltalán nem baj, ha mindig felveszed, erre van szüksége, ettől lesz kiegyensúlyozott, boldog baba, ne hallgass azokra, akik mást mondanak!

      Most úgy tűnik, összecseréli a nappalt az éjszakával. Nappal ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni, ébreszd fel, etesd meg, játssz vele, ne a kiságyba tedd le, amikor ébren van, hanem legyen ott veled. Éjjel viszont ne kapcsolj lámpát, amikor ébred, ne beszélj hozzá, és ha nem nagyon szükséges, ne pelenkázd át, hogy érezze: most éjszaka van.
      A fektetés idejéről megoszlanak a vélemények. Figyeld ki, ő mikor álmosodik el este. Nappal ebben a korban kb. 3-4 alkalommal 1,5-2 óra alvást igényelnek a babák és két alvás között 1-1,5 órát tudnak ébren lenni, ez támpontot adhat a napirendhez.