Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • Szilvi

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném kérni segítséged a kisbabám súlygyarapodását illetően.
    Előzmények:
    38. hétre császármetszéssel 3210 gr született. Tejecske lassan indult be és kevés is volt, kb. 450-500 ml naponta. Sajnos a sűrű szoptatások ellenére sem nőtt, így tápszeres kiegészítés vált szükségessé. Később megkezdtük a hozzátáplálást a korának megfelelően. 12 hóig anyatejet is kapott.
    Jelenleg 13 hós és a tápszer mellett már számos ételt eszik. Kizárólag általam elkészített otthoni ételeket, zöldség+ húsi illetve a felnőttek ételéből is csipeget.
    A problémám, hogy 13 hósan még mindig 7500 gr. Látszólag egészséges vidám, boldog baba, nagyon sokat mászik, és már lassan el is indul. Babaúszásra is járunk.
    Doktornőnk a hízásra vasat napi 4*6 cseppet javasolt, valamint Fantomalt nevű tápszert, amit a normál tápszerhez adagolva 1 tápszeres kanállal javasolt. Kb. a 3 hónapos idő most jár le, így a kúrával most fogunk leállni. Viszont én úgy látom, hogy ennek ellenére sem növekszik nagyobb ütemben a súlya. Doktornőnk annyit mondott, hogy a minimum súlyt meghízza, így többet egyenlőre nem tudunk tenni. A férjem is, és én jómagam is kicsi korunkban szintén kis súlyúak voltunk, lehet genetika az oka?
    Mi a véleménye, milyen étrendet tudnék felállítani, hogy jobban hízzon? Aggodalomra adhat okot, hogy ilyen kis vékony baba? Tartok attól, hogy le fog maradni a súlyát illetően a társaitól. Minden ételt szívesen fogad, de nem nagy mennyiségeket eszik. Amit eszik, azt viszont jó étvággyal teszi. Nem hasfájós, nem puffadós, nem bukott kisebb korban sem, rendszeresen büfiztetjük, székletére figyelünk, hogy rendszeresen kakiljon. Foga sem fáj.
    Körülbelül a napi fogyasztása az alábbi:
    Reggeli: 200-240 ml tápszer +vas
    Tízórai: gyümölcs+keksz, vagy Sinlac kb. 50-80 gr.+vas
    Ebéd: kb. 140 főzelék zöldséggel húsival, sinlaccal dúsítva+vas
    Uzsonna: változó vagy főzelék maradék, vagy tejberízs, néhány kanál vagy vajas kifli
    Vacsora:tápszer + vas+ fantomalt tápszer (1 kanál) 200-260 ml

    Megj: a vasat már csak minden másnap szedjük, mert szorulásos lett.

    Nagyon szépen köszönöm előre is válaszod!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Mivel egészséges, jól fejlődik, jó kedélyű, korához képest eleget eszik, ezért nincs vele semmi baj, egyszerűen csak genetikai okokból nem hízta még meg, amit a táblázat szerint kellene. Aggodalomra semmi ok nincs.

  • Kedves Vivien

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 22 hónapos lesz, amikor megszületik második gyermekünk. Még sosem volt tőlem külön éjszaka (lefektetésnél sem), így aggódom, hogy mi lesz vele, amíg én kórházban leszek a kisfiúval. Több tanácsot is kaptam.Szerinted az a jobb, ha az édesapja majd behozza a kórházba látogatóba vagy inkább ne jöjjön fel és majd csak akkor találkozzon velünk, ha hazajövünk a kórházból?Mi lenne az ő lelkének legjobb megoldás?

    Előre is köszönöm a segítségedet
    Vivien

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Nálunk a férjem behozta a kisfiamat (21 hónapos volt) és nem okozott semmi problémát. Játszottunk, sétáltunk a parkban, aztán hazamentek, nem volt probléma. Szerintem jobb, ha lát téged és nem tölt 2-3 napot nélküled.

  • Mónika

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    18 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérdeznélek.

    – Először is, csak érdekelne, miért teszi azt a játszótéren, hogy más babáknak oda akarja adni a játékait, majd amikor azok nyúlnak érte, visszarántja a kezét, mégsem adja oda, és rohan hozzám 🙂

    – Érdekelne továbbá, hogy mennyire probléma, ha délelőtt, amíg főzök, a háttéreben számítógépen megy mese. Ez napi egy óra háttérzajt jelent, de nekem nagyon sokat segít a házimunka elvégzésében. 🙂 Egyébként nincs tévénk, máskor nincs háttérzaj. Ezt sem mindig nézi, de úgy vettem észre, segít elleni neki valami hang, ha én nem tudok vele játszani.

    – Az előzővel kapcsolatban: hosszú-hosszú ideig egyáltalán nem játszott magában. Csecsemőkorában nagyon síros, hasfájos volt, mozgásfejlődésekor mindig nyüszögött, egyre többet akart csinálni, mozogni. Szeparációs szorongásakor pedig egy tapottat sem lehetett tőle távol lenni. A főzés nekem mindig horror tevékenység volt, akrobatikus képességek kellettek hozzá, hogy sikerüljön. 🙂 Mellettem a konyhában hiába alakítottam ki játékszigetet, vagy hiába ültettem etetőszékbe magam mellé a pulthoz, hogy lássa, mit csinálok. Nem működtek. Mára viszont eljutottunk odáig, hogy 1-2 játék, a duplo lego pl. leköti akár 5-10 percig, könyveket is elolvasgat, de egy idő után most is mindig azt akarja, hogy vele játsszak. Nekem ez már nem is probléma, hiszen 18 hónap alatt megtanultam, hogy alkalmazkodjak ehhez a helyzethez. Én úgy érzem, ő ilyen, és elfogadom. Látok anyukát, akinek a gyereke 1-2 órát is elücsörög a hordozóban. (nekem 1-2 percig bírta)… és sokszor azt a „kritikát” is érzem mástól, hogy biztos én nem csinálok valamit jól.
    Valójában csak az érdekelne, hogy ez vele született dolog-e, és hogy idővel megoldódik, mint ahogy már apránként fejlődik is? Vagy kell-e tenni egyebet annak érdekében, hogy önállóan többet játsszon?

    Nagyon szépen köszönöm ezúttal is!
    Üdv és szép napot!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Tudja már, hogy oda kéne adni a játékot, hogy ez külső elvárás, ugyanakkor erősebb még benne az érzés, hogy ő ezt nem akarja. Ki fogja nőni 🙂

      Szerintem ennyitől nem lesz semmi baja. Ha ettől jobban haladnak a dolgok és te is nyugodtabb vagy, neki is jobb.

      Szuper, ha már most ilyen elmélyülten játszik, könyvet nézeget, nincs ezzel semmi gond. Nem rontottál el semmit. Az aktivitás szintje velünk született tulajdonság, ő nyüzsgősebb típus, de ez nem gond. Idővel egyre többet lesz el egyedül, de valószínűleg soha nem lesz az a „megalszik a tej a szájában”-típus 🙂

  • bbutterfly

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 19 hónapos elmúlt. Érdekelne mikortól érdemes neki gyurmàt adni illetve ujjfesteket? Gondolom a gyurma lehet sógyurma is és az ujjfesték házilag készüljön vagy bolti legyen?
    A másik dilemma a fogmosás. Van saját fogkefe és fogkrém már. Mindig együtt módunk fogat engem utànoz. A vizet még nem tudja kiköpni. A fogàt sem tudja megmosni csak forgatja a szàjàban a kefét. Igaz hogy nagyon szereti az egészet szinte élvezi. Csak ugye amikor én megmosnàm a fogát rendesen akkor nem engedi hiába akarom. Mosatlanul marad és ez nem jó. Mit tegyek hogy engedje?
    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ha már nem veszi a szájába, akkor lehet venni vízbázisú ujjfestéket is, de persze a házi is jó.

      Nem kell erőltetni a fogmosást, hogy tökéletes legyen. A fogat sok minden tisztítja, többek között a rágás is. Ha ő egy kicsit mosogatja, de azt naponta többször, az most elég, aztán hamarosan egyre ügyesebb lesz majd. Nem fog ennyitől elromlani a foga, viszont hamar megtanul önállóan fogat mosni. Az öblítést lehet úgy tanítgatni, hogy amikor együtt fürdötök, teszel oda pohárban vizet és játszol vele vízköpködőset, nagyon szokott tetszeni nekik és ebből meg is tanulják, hogyan kell csinálni.

  • Rné K. Ági

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ágnes!

    Két kérdésem lenne. Kisfiam 20.án töltötte az 1. életévét. Tejterméket már evett. Már 16 foga kibújt.
    Az első kérdésem az lenne, hogyan kell a fogat ápolni?
    A második pedig, hogy hogyan lehet neki mostantól a tejet adni? (Tartós, féltartós, nem tartós, mennyire zsíros, higítva, forralva stb.)

    Válaszát előre is köszönöm.
    Rné K. Ági

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      A fogakat nedves tetrapelussal lehet törölgetni, illetve lehet venni babáknak való gumis fogápolási készletet, amivel elkezdheti tisztogatni a fogait (DM-ben kapható). Jó, ha napi 3x együtt mostok fogat, hogy tudja utánozni rólad a mozdulatot. 15-16 hónapos kortól gyerekfogkefét és fogkrémet is kaphat.

      Ha nem allergiás, 1 éves kortól kaphat tejet. Házitejet forralva vagy zsírosabb boltit is, minél jobb minőségű (nem tartósított, nem hidrogénezett) annál jobb. A boltit nem kell forralni.

  • Szilvi

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 16 hetes. A következő kérdésekben kérném a tanácsát.
    1. Szopizás mellett tápszert is kap, fecskendővel a cumizavar elkerülése miatt. Még ennyi idősen is gondot jelenthet ha áttérünk a cumisüvegre?
    2. Este 1/2 9-9 között fürdetjük, szopi után 10-11 között alszik el és egy, max kettő hajnali szopival (2,4-6 között) alszik néha 9-10-ig.Érdemes lenne korábbra hozni az esti rutint, h korábban feküdjön és keljen? Esetleg keltsem reggel korábban, amikor éberebb szakaszban van? Vagy ne bolygassam mert megzavarom vele?
    3. Napközben mostanában csak 30-40 perceket alszik kiságyban többnyire, de ha babakocsiban, ott is megébred és már nem mindig alszik vissza. Bár általában ilyenkor is mosolygós, azért látszik rajta, h álmos marad, nyűgösebb is. Próbáljam visszaaltatni? Hogyan?

    4. Néha-néha előfordul, hogy magától,segítség nélkül visszaalszik, tehetek bármit, h ez gyakrabban sikerüljön neki.

    5. Ha nem alszik többet 40 percnél, borul a sorrend, hisz még nem éhes, tehát az alvást nem követheti szopi,ha mégis szoptatom, alig eszik,játszik csak a cicivel. Amennyiben mégis visszaalszik, akkor meg általában 2,5 -3 órát is durmol, ilyenkor meg már nincs meg a napi 3-4 alvás, csak mondjuk 2 hosszabb és a másodikból 5-1/2 6 felé felkel, tehát az esti fürdetéshez, lefekvéshez még korán. Ilyen esetben hogy alakítsam a napirendet?
    6. Pár hete a kiságyban (bölcső) a hasáról a hátára fordul éjszaka, erre általában felébred, megszopiztatom. Újra a hasára teszem, ahonnan valamikor ismét a hátára fordul. Ilyenkor előfordul, h háton is alszik 1-2 órát, de sokkal korábban kel mint hason alvásból szokott. Próbáljam meg átszoktatni a háton alvásra, vagy jó ez így?
    Válaszát előre is köszönöm:
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      1. Igen, gondot jelenthet, lehetőség szerint ne térjetek át a cumisüvegre. Fél éves kortól lehet a tápszerpótlást csőrös itatópohárból is adni.

      2. Tökéletes ez az alvás így, ha ez így neki is, nektek is jó, én nem bolygatnám.

      3. Ebben a korban előfordul ez a rövid alvás, mert már nem fárad el annyira az ébrenlétben a baba, mint korábban, mozogni pedig nem mozog annyit, hogy elfárassza magát. Segíthet, ha a megszokottnál kicsit tovább marad fent, játszol még vele egy kicsit, amíg igazán álmos nem lesz és csak akkor teszed le aludni.

      4. Megpróbálhatod, hogy ott vagy mellette, simogatod a hátát (vagy, ha hanyatt alszik, akkor a pocakját), susogsz neki, de nem veszed ki az ágyból, megvárod, hátha magától vissza tudja altatni magát.

      5. Ilyenkor kicsit játssz vele etetés előtt és csak akkor adj neki enni, amikor enni kér. Lehetséges, hogy lassan ideje átállni a kétszeri alvásra nappal, úgy tűnik, ezért alszik rövidebbeket is, mert nem elég álmos. Ha kétszer alszik, nem lehet tartani az alvás-evés-játék-alvás sorrendet már, kicsit átalakul a napirend, cserébe jobban fog aludni.

      6. Jó ez így, hamarosan megtanul visszafordulni is és akkor megint jól fog aludni.

  • Timi001

    2015. június 26. péntek

    Szia Ági!

    20 hónapos Kislányunk egy ideje nagyon hisztis es türelmetlen. Ha nem kap meg valamit azonnal, vagy nem az van amit akar egybol hisztizni kezd, kiabál és ùjabban van hogy megüt ( ami utàn egyből meg akar puszilni,szòval tudja hogy mit tett. )
    Probàlom elmagyarázni, hogy ez vagy az történik és ezért várni kell ( pl. a reggelire mert éppen készítem, a kasszánál fizetèsre). Egyébkent nagyon okos, èrtelmes 2-3-4 szavas mondatokban beszel ès mindent megért.
    Probáltam ” megbüntetni”, a szobàjaba vittem es mondtam hogy itt kell maradnia, mert rossz volt. Eleinte ott maradt amig èrte mentem (kb 1 perc múlva) de màr ki jön és persze mèg jobban sir. Mit tegyek? Mit rontottam el? Nagyon elszomorít, hogy ìgy viselkedik. Septemberben jön a kistesó ès el sem tudom kèpzelni mi lesz ìgy?!!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ebben a korban természetes, hogy hisztis és türelmetlen egy kisgyerek. Még nem tudja kezelni az indulatait, ha csalódik, ha fáradt, ha túl sok inger éri, kikel magából. Most azt kell megtanulnia, hogyan kezelje ezt az indulatot, dühöt magában, hogy ilyenkor nem szabad ütni, kiabálni, hisztizni. Itt írtam 3 megoldást arra, hogyan lehet kezelni a hasonló eseteket: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/3-megoldas-hisztire

  • RáczAnnamari

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági,

    legutóbb írtam és köszönöm a tanácsot, most mégis visszatérnék a témámra.
    Kisfiam 2 múlt, és kb 1 hónapja nagyon megijedt egy fura hangú nénitől. Azóta olyan néniktől is megijed, akikkel eddig semmi baja nem volt. Idegenektől pláne. Amikor az első ijedés történt próbáltam neki elmagyarázni mit érezhet, megijedt..nem tudom mit tudnék tenni ez ügyben. Azt hittem már lecsengett ez, mert ha velem van akkor már ritkán sírja el magát (pl a piacon is minden előzetes dolog nélkül sírt a nénitől akitől meggyet vettünk). Ma a nagypapa vigyázott rá délelőtt és mondta, hogy megint sírt a szomszéd néninitől a kicsi és amikor mentem érte nekem is azzal kezdte egyből, hogy félt a szomszéd nénitől. Mit kellene tennem ilyenkor? Mit mondjak neki? Ha felhozza hagyom beszélni róla (csak pár szót mond ezzel kapcsolatban, meghallgatom, értem), de ez nem elég. Kérlek segíts!

    Másik, hogy az utóbbi pár hétben sokszor csíp és karmol néha még harapna is. Nem tudom honnan vette, békés, nyugodt kisgyerek egyébként, de talán akkor csinálja, ha fáradt vagy nem az van amit akar, vagy nagyon belemelegszik a játékba. Ilyenkor határozottan leállítjuk (akivel épp tenné) és közöljük, ez nem helyes es fáj. Harapni a rágókét lehet, megcsípni pedig a plüssállatkát. Abba is hagyjuk a játékot, megbeszéljük, de kis idő múlva megint.. Ma reggel apát karmolta meg és kicsit erősebben szólt rá apja, amitől meg elkezdett sírni a kicsi. Odamentem, megvígasztaltam, mondtam nagyon szeretem őt, de karmolni nem szabad, ez fáj apának ne tegye. Mit kell ilyen esetben tenni? Hogy lehet erről leállítani?
    Köszönöm előre is a segítségedet!!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Valószínűleg az volt a gond, hogy nem voltál ott, amikor megijedt a nénitől. Nem igazán kell róla semmit mondanod, inkább abban segíthetsz neki, hogy beszélgettek róla, mennyire mások az emberek és utánozzátok őket, pl. apának mély brummogós hangja van, a nagymama meg hogy szokott csinálni, amikor haragszik stb. Ebből a kis játékból, megérti, mennyire sokfélék az emberek.

      A harapás, csípés, karmolás életkori jelenség, ha fáradt, csalódott, nyűgös a kisgyerek, akkor jön elő. Jól teszitek, amit most tesztek, így lehet leállítani őt, hogy megtanulja, le lehet vezetni az indulatot, nem baj, ha dühös, de mást nem szabad bántani. Ha türelmesen elmondjátok, megfogjátok a kezét, rászóltok, idővel megérti majd.

  • Ildikó

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 14 hónapos, és meg szeretnénk tanítani az önálló elalvásra, mert kezdek teljesen kimerülni.
    Csak cicin vagy ringatva alszik el, sokszor ébred éjszaka és nem tud visszaaludni csak a két módszerrel (van amikor 2 órás altatás után). Nem volt egyszer sem nyugodt éjszakánk.
    Egyébként velem alszik egy ágyban, kiságyban még nem aludt.
    Lánykám jó kedélyű, érdeklődő, borzasztó izgága és nagyon akaratos, makacs természetű. Emiatt félek változtatni. Ja, és nagy cici függő is, a cumit nem szereti. Van amikor már rángatja a pólóm és visít, hogy cici kell neki.
    Olvastam az Álomba ringató praktikákat, nagyon hasznos volt, de pár kérdés felmerült bennem.
    Voltunk alvásambulancián is, ahol problémánkra a szopik számának csökkentését és az önálló alvás megtanítását javasolták, de túl drasztikusnak találtuk a módszert. A szopikat ritkítom, mert az utóbbi időben én is soknak találtam.

    Szóval a kérdéseim:
    1. Milyen módszert javasolsz az önálló elalvás megtanítására ennyi idős babánál, figyelembe véve az akaratos, makacs természetét?
    2. Ha a könyvedben leírt módszert javaslod, akkor mivel kezdjem pontosan? Az ideális környezetet már megteremtettük neki alváshoz.
    3. Elbizonytalanodtam abban is, hogy hol aludjon, maradjon velem vagy szoktassam a kiságyba? Nem lesz ez túl sok változás neki?
    Apa is aktívan besegítene.
    Előre is köszönöm a segítséged!
    Üdv: Ildikó

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Az a helyzet, hogy ebben a korban a legnehezebb ezen változtatni. Jönnek a fogak, tanul járni, beszélni… Sőt, inkább az szokott segíteni, ha a kicsi veled aludhat, szopizhat, amíg el nem múlik ez a nehéz időszak. Másfél éves kor után sokat szokott javulni a helyzet.
      A másik lehetőség, hogy elkezded kiságyba szoktatni, és a legjobb, ha ebben Aoa segít, mert tőle könnyebb elválni este. Az első pár alkalommal biztosan nehezen fog menni, de aztán lassan javulni kezd majd a dolog.

  • Reni

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Bernát kisfiam 16 hónapos. A problémánk az, hogy éjszaka többször sírva felébred. Még nem aludta át az éjszakát egyszer sem.
    Napközben általában már csak egyszer alszik kb. 1,5-2 órát, eközben is legalább egyszer felébred sírva
    Éjszaka próbáljuk, hogy apa megy be hozzá. Hosszabb-rövidebb sírás után vissza is tudja altatni az ölében tartva,sétálgatva. De rendszeresen előfordul, hogy a kezében elalszik, és amikor berakja a kiságyba vagy leül vele az ölében tartva, pár perc után elkezd mocorogni, nyögdécselni és megint sírva felébred. Ez ismétlődik mindaddig, amíg nem jövök én, és szoptatással visszaaltatom.
    Már minden foga kint van, ami kétéves korára kellene.
    Önállóan még nem jár, de segítséggel igen. Napközben nagyon aktív és vidám baba, az evéssel sincs különösebb gondunk.

    Véleményed szerint mit kellene tennünk, hogy át tudja aludni előbb-utóbb az éjszakát? Erőltessük inkább az apás visszaaltatást a szoptatós helyett?
    Jelent valami, hogy mindig sírva ébred?
    Esetleg érdemes lenne egy alváslabort felkeresni?

    Más.
    Jelenthet-e problémát, lehet-e következménye a babánál, ha most 3 hétre elköltözünk otthonról (felújítás miatt)? Persze amennyire lehet, tartjuk a megszokott napirendet, de nem túl hosszú idő ez számára távol a megszokott környezetétől?

    Előre is nagyon köszönöm a válaszod.

    Reni

    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. július 23. csütörtök

      A legtöbb baba másfél-2 éves koráig nyugtalanul alszik néha. A járástanulás időszaka különösen nehéz, mert ilyenkor annyi élmény éri, annyi minden változik, hogy a kicsi gyakran felriad, sír, ez természetes. Ráadásul most nagyon meleg van, ez is ronthatja az éjszakák minőségét. Segíthet este lefekvés előtt vagy közvetlenül vacsora után egy csésze Rooibos tea, vagy a Mesélő Hold nevű illóolajkeverék párologtatása a szobájában. Később pedig magától is fog tudni aludni majd, amikor elkezd járni és túljut ezen a nehéz időszakon.

      A változás mindig érzékenyen érinti a gyerekeket, de ha tartod a napirendet és türelmes vagy vele, nem lesz semmi baj.

  • Beata Kron

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!
    Sokat olvastam a kakilás témájáról az oldalon. tudom, hogy nem szabad siettetni, meg figyelmen kívül kell hagyni ha mégis becsúszik, DE…a kislányom szeptemberben lesz 3 éves. Kb. 3 hónapja először teljesen magától elővarázsolva a bilit és mutatta, hogy belepisilt (volt nagy öröm és ölelkezés) Onnantól kezdve már wc-be pisil (bölcsis, így a wc-t jobban preferálja) Viszont azóta 3 hónapja bugyiba kakil, elbújva és itt jön még egy DE – csak otthon. A bölcsiben kéreszkedik kakilni/pisilni, de általában hazahozza a kakit. Otthon egy párszor wc-ben kakilt, akkor is nagyon megdícsértem, de inkább a bugyis bekakilásnál marad még mindig. Már mit ki nem találtam, mesét mondtam, vele ültem wc-n, elvileg mondta, hogy oda fog kakilni, de mégsem. Ági kérlek segíts, miért csinálhatja ezt? mire szeretné felhívni a figyelmünket? semmilyen változás nem volt az életünkbe, ami miatt ezt csinálná és amúgy egy nagyon jó, vidám kislány.
    Válaszod előre is köszönöm.
    Üdv:
    Bea

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Részben érett már a szobatisztaságra, de még nem teljesen. A kaki bizalmi dolog a kisgyerekeknél, nem hagyják ott akárhol, ezért tartogatják. Ne aggódj, ahogy egyre inkább érik, meg fogja tanulni majd.

  • Dia

    2015. június 26. péntek

    Szia Ági!

    Két kérdésem lenne 21 hónapos kisfiammal kapcsolatban!
    Az egyik, hogy kivettük az ágyából a rácsok közül néhányat, így szabadon tud kijönni. A gond az esti lefekvéssel lett. Eddig (és most még délután is) letesszük, kimegyünk és ő egyedül elalszik. Este viszont letesszük, és ő kijön. Én vagy a férjem áll az ajtajában, és csak annyit mond menj vissza, feküdj le, vagy hogy mássz vissza. Próbáljuk normál alap hangon mondani. Első nap 38ig számoltam. 3. nap gyönyörűen lefeküdt, aztán most mintha elvágták volna, kb. fél-egy óra a ki-be mászkálás. Mit tegyek ellene?
    Másik, hogy nagyon édes kisfiúnk egyik napról a másikra hisztis lett. Csak úgy bármiért, bármikor. Sokszor azt sem tudja miért. Mi tegyek ellene?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Sajnos, ha a kicsi túl hamar tud kimászni a kiságyból, abból mindig ilyen gondok lesznek. Szokott segíteni, ha bevezetitek lefekvés után a mesemondást, aztán ő lekapcsolhatja a villanyt (ezzl úgy érzi, hatással lehet arra, mikor fekszik le), utána pedig mesemondás a sötétben fejből az általa választott szereplővel.

      A hiszti oka, hogy nem tudja a kicsi még szabályozni az indulatait, ha csalódik, ha nem tud valamit elmondani, amit szeretne, ha valami nem sikerül, kiborul. Ez a cikkem segíthet a megoldásban: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/3-megoldas-hisztire

  • Brigeszter

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom jövőhéten lesz 16 hónapos. Kettő dologgal kapcsolatban szeretném a segítségedet kérni.
    1. Sajnos gyógyszeres kezelésem miatt csak 3 hétig tudtam szoptatni, tápszeres lett a babám. Kb.5 hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást, minden simám ment, 12 hónaposan már mindent evett a korának megfelelően. Ekkor váltottunk a tejitalra is. Szívesen issza, reggel, a délutáni alvása előtt és az esti lefekvés előtt. Kb.1 hónapja úgy gondoltam, hogy elkezdem a reggeli tejitalról leválasztani. Azért, mert egyre kevesebbet ivott ilyenkor, és inkább velünk evett, amit mi. De valami megváltozott. Nem hajlandó reggel szinte semmit sem enni, egy-két falatot csipeget, aztán csak megrágja a kaját és kiköpi. Próbálkoztam kakaóval is, azt hol megissza, hol nem, teljesen kiszámíthatatlan. Éhesnek nem mutatja magát, nem sír, nem kéri az ételt, jókedvű, kacagós, csak engem aggaszt, hogy nem akar reggelizni, nem akarom elhinni, hogy nem éhes. Mindennel próbálkozom, szendvicsek, saláták, pudingok, villás reggeli, de pár falat után mindent kiköp és a délutáni tápszerig alig-alig eszik valamit. Mit rontok el? A délutáni és esti tápot nem szeretném tőle még megvonni, mert szereti, ellazul tőle az alváshoz. Mit tanácsolsz?
    2. Az orvosi látogatások szörnyűek. Kint a váróban semmi gond, játszik a játékokkal és a többi gyerekkel, de amint be kell menni a rendelőbe és fel kell feküdni a vizsgáló ágyra, annyira felhergeli magát a sírással, hogy percekig sugárban hány, remeg a kis teste, szinte lehetetlen megnyugtatni 🙁 Ezt nekem borzasztó látni és átélni vele, nem tudom, hogy miért alakult ez ki nála, hiszen eddig „csak” az oltások miatt kellett orvoshoz mennünk. Egész pici kora óta így reagál a vizsgálatokra, szegénykém addig hány, míg már semmi nem jön belőle és csak öklendezik. Annyira fáj a szívem 🙁 Mit tehetnék, hiába próbálom már előtte elmondani neki, hogy mi fog történni, de anya ott lesz, stb. mégis mindig megtörténik, pedig a vizsgálatok közben is simizem, puszilom, beszélek hozzá, de annyira stresszeli magát, vagy nem tudom, hogy szerintem nem is érzékeli, hogy ott vagyok :'( Kérlek adj tanácsot, hogyan tehetném számára könnyebbé ezeket a vizsgálatokat?
    Válaszaidat köszönöm szépen!
    Brigitta

    • Vida Ágnes

      2015. július 23. csütörtök

      1. A legtöbb kisgyerek 2-3 éves koráig igényli a reggeli tejitalt vagy tejet, mert szüksége van a szervezetének a kalciumra. Ha azt szereti inni, hadd igya.

      2. Sajnos ilyen helyzet előfordulhat, sok kisgyerek fél az orvostól. Segíthet a félelem oldásában, ha néha otthon játszotok orvososat, ő lehet az orvos, megvizsgálhat téged, aztán te is megvizsgálod őt. Lehet olyan meséket is olvasni vagy kitalálni, amiben van doktorbácsi, hogy barátkozzon a helyzettel. Mert most az a gond, hogy nem ismeri, nem tudja mi fog történni, csak a fájdalomra emlékszik, amikor pl. oltást kapott, ezért fél tőle.

  • Nemes-Szegleti Nóra

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági,

    Babam 5,5 honapos. Osszetett a problemank. Csak cicin alszik el, napkozben is. Olyankor eszik is, ahogy bealszik nem bufizik, mivel hason alszik ugy feljon neki a levego es arra felebred. Olyankor megint csak cicin alszik vissza es igy tovabb.
    Hogyan lehetne leszoktatni a cicin elalvasrol?cumit nem fogadja el, ujjat nem tudja szopizni. Apjanal sem nyugszik meg ejjel, addig ordit amig engem meg nem kap. Jelenleg a fogzas miatt (2 honapja tart de meg egy sem bujt ki) 10-15szor fel kell kelni hozza. Almaban hangosan hirtelen felsir, sokszor felorankent. Csak a nurofen hasznal neki,nehany orara. De azt sem adhatom minden nap. Nagyon kimerultem.
    Tej keves a kialvatlansagtol, napkozben is sojszor orankent eszik,de keveset.
    Gondolom faj a foginye. Emiatt napirendunk sincsen meg.

    Elore is nagyon koszonom a valaszodat!

    udv,
    Nori

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ha óránként eszik, akkor biztos nem kevés a tejed. Inkább csak az lehet a gond, hogy a fogzástól fáj az ínye, ezért nem eszik eleget egyszerre. Próbáld meg, hogy szopizás előtt pár perccel bekened az ínyét fogzáskönnyítő zselével, így nyugodtabban tud majd szopizni. Esetleg érdemes azt is megnézni, nincs-e szájpenésze, az is okozhat ilyet, hogy nyugtalanul, röviden szopizik.

      Ha egy szobában alszotok, az éjjeli gyakori ébredés oka lehet az is, hogy a kicsi hallja a zajaitokat, ezért, amikor felszínes alvási szakaszba ér, felébred. Ilyenkor segíthet, ha külön szobába kerül.
      Ha külön szobában alszik, a fogzást érdemes homeopátiás alkati szerrel kezelni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      Ha a fogzáson segítettél, akkor lehet megpróbálni, hogy altatáskor nem megszoptatod, hanem kis dédelgetéssel segítesz neki ellazulni és utána kerül be a kiságyba.

  • Judit

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Bölcsi témában kérném a segítségedet…
    Kisfiam jelenleg egy magánbölcsibe jár, nem csana, létszámban, ellátásban, küllemben nagyjából egy állami bölcsinek felel meg. Valamivel szervezettebb foglalkozások vannak, rugalmasabbak, de nem nevezném családiasnak a helyet úgy mint egy 8-10 fős csanát, hiszen 3 csoport, összesen közel 40 gyerek éli itt mindennapjait.
    Nemrég kaptunk értesítést, hogy kisfiamat felvették az állami bölcsibe. Ezt tavaly néztük ki, akkor nagyon szimpatkus volt a szóba jöhető állami helyek közül, közel is van, felújítások is voltak, saját konyhája van. Általánosságban nincs problémám az állami helyekkel és azt gondolom, hogy kisfiam is jól tudna alkalmazkodni, a jelenlegi helyet is könnyen megszokta, egyébként is rajong a gyerekekért.
    Jelenlegi csoportjából ősszel több kisgyerek elmegy oviba, köztük a legjobb pajtása is, ezzel ő lesz az egyik legnagyobb, és azt gondolom – korból adódóan is – az egyik legfejlettebb kisgyerek. Jövő ősszel mehetne csak oviba, mivel tavaszi, nyáron pedig nincs felvétel, tehát egy évig tartana ez az állapot. Bennem fel sem merült a váltás, nem is gondoltam,hogy jeleznek még férőhelyet az államiból. Az egyik anyuka „ijesztett” viszont rám, hogy ha ilyen sokáig marad a mostani helyen kicsik között, akkor sokkal nehezebb lesz neki a váltás egy év múlva állami oviba.
    Nagyon nehéz a döntés, mert természetesen a legjobbat akarja az ember… Máson is tudok spórolni, ha kell megoldom a magánbölcsit, nem tudnék elszámolni a lelkiismeretemmel, ha csak ez motiválná a döntést. Én magam nagyon utálom a változásokat, de ezt a „félelmemet” nem akarom az ő életére is átragasztani, szóval ha jobb neki, akkor leküzdöm a saját problémáimat. Leginkább az aggaszt, amit mondtak, és felmerült bennem, hogy vajon mi a jobb neki: maradni egy esetleg „lightosabb”,visszahúzó, de ismert, megszokott helyen, vagy átkerülni az „állami gépezetbe”, módszerekbe (a magánban azért nagyobb a lazaság úgy gondolom), és egyfajta fokozatként szokni ezt meg az ovi előtt. Az állami mellett szólna, hogy a környék vele egykorú gyerekei is oda járnak, talán lenne ismerős anyuka (nem nagyon vannak játszótéri barátok, de lehet, hogy ezáltal lennének), valószínű lenne több korabeli, esetleg idősebb kisgyerek is (a mostani csoportban inkább kisebbek vannak, akiket pobnt korukból adódóan még nem vesznek be államiba). De ez mind lutri, mint ahogy a gondozók személye is.

    Azt érzem, hogy a szívem a magán felé, a maradás, állandóság felé húz, de az ész érvek az államihoz hajtanak… Nem szeretném, ha saját állandóság iránti vágyam miatt maradna kevésbé jó környezetben, viselné nehezebben az ovira váltást. De ugyanakkor arra is gondoltam,hogy a váltás bölcsiből oviba így is úgy is nehéz lesz, lehet,hogy fontosabb az állandóság, főleg, hogy közben a kisbarátja is elmegy, talán kistesó is várható és ki tudja milyen váratlan változások amiket nem is tudunk még. Félek hogy reagál a barátok eltűnésére, ezért gondoltam,hogy állami bölcsiből állami oviba nem kellene esetleg ugyanezt megélnie, ha ottani cimborák is mennének vele tovább (de persze ez is csak feltételezés…).
    Bocsánat,hogy csapongok, de nehéz összeszedni a gondolataimat. Zárásul még hozzáteszem, hogy inkább vagyok híve a nyugalomnak, azt gondolom a fejlesztés nem létszükség még ilyenkor, sőt engem irritál is,hogy minden erről szól. A magánbölcsiben foglalkoznak velük, de nem erőltetik a dolgot, ugyanakkor lehet,hogy pont ezzel kompenzálják,hogy sok kicsi van körülötte. És persze a mostani gondozókat, módszerüket stb már ismerem, kisfiam szereti, otthon is sokszor emlegeti őket.

    A fentiek mellett még egy kérdést engedj meg kérlek. Utóbbi időszakban nagyon anyás lett. Arra tudom esetleg visszavezetni, hogy az apja két hétig külföldön volt munka kapcsán, ilyenre nem volt példa mióta megszületett, ráadásul férjem aktivan kiveszi a részét a gyereknevelésből. Bár előre mondtuk neki, míg kint volt is meséltük, beszéltek, skypoltak is, de nyilván az nem ugyanaz. Engem nem zavar, de azt látom, hogy férjemet bántja, hogy most mindent anyával akar csinálni, aludni, enni, kezet mosni, fürdeni, stb… Persze én is örülnék a tehermentesítésnek, de sokszor szívem szakad meg, mikor nagy sírás árán megy csak be az apjával a fürdőbe, alváshoz, még akkor is, ha tudom, tapasztalom, hogy utóbb megnyugszik gyorsan és gond nélkül zajlik az adott program. Gondolom ez is átmeneti dolog, de érdekelne, mivel tudom esetleg segíteni, hogy ne legyen ennyire ragaszkodó. Nem tudom eldönteni, hogy az én elvesztésemtől fél, vagy az apjában „rendült meg a bizalma” az utazás miatt és hogy mivel lehetne megnyugtatni a türelmen, meséken túl. Azért is érdekel, mert jövőhéten ismét el kell utaznia pár napra és hasonló rövid utak még várhatóak az elkövetkező hónapokban is.

    Köszönöm!

    • Anita

      2015. június 26. péntek

      Kedves Ágnes,

      A 8 hónapos ikerlányaim egyike ringatva alszik el. Babakocsiban vagy kézben. Kérdésem, hogy hogyan tudom átszoktatni az önálló alvásra? Melyik napszak a legalkalmasabb( délelőtt, délután is alszanak)? Fontos lenne, hogy közben a másik baba ne ébrendjen sírásra.
      Esetleg a szülői ágybeli altatással próbálkozzunk? Kezdetektől fogva gyerekszobában alszanak.

      Másik babánk pedig sokszor szoptatásra alszik el. Éjjel már tapasztaltam, hogy nem enni ébred, csak megnyugtatásra vágyik. Neki az altatását apuka hogyan tudná kivitelezni, éjjel, de akár napközben is?

      Köszönöm előre is válaszod.

      • Vida Ágnes

        2015. július 23. csütörtök

        Ikreknél ez azért nehéz, mert ha az egyiket alvásra akarod szoktatni és sír, fel fogja verni a másikat. Ezért általában azt szokták csinálni, hogy a szoktatás idejére a jobban alvó babát másik szobába teszik és csak utána, amikor az egyik baba már megtanult önállóan aludni, akkor költöztetik össze megint őket. Ha szopival, ringatással gyorsan el tudnak aludni, nem kell változtatni rajta. Ha viszont így is hosszan tart az altatás, akkor segíthet, hogy leteszed a kicsit a kiságyba, simogatod, susogsz neki, mellette maradsz, de nem veszed ki, megvárod, amíg magától befészkeli magát és elalszik. Ez az első alkalommal akár egy órát is eltarthat. Kezdettől fogva minden altatásnál így csináld, hogy állandó szokás alakuljon ki.

    • Vida Ágnes

      2015. július 23. csütörtök

      Őszintén szólva, én is magánbölcsi mellett döntenék. Egészen más egy másfél éves kisgyerek, mint egy 3 éves. Ha most jó élményeket szerez a bölcsiben, nincsenek sokan, tudnak foglalkozni vele, 3 évesen gond nélkül beszokik majd a rendes oviba. Addig ő is érik, fejlődik, változik.

      Az apával kapcsolatos viselkedése nem ellened irányul, hanem a változásra adott reakció. Ha a kicsi nem tud mit kezdeni egy új helyzettel, ha bizonytalannak érzi magát, kontrollálni akarja a környezetét, azaz irányítani a többieket, pl. anyát, mindent vele csinálni, így dolgozza fel a változást. Nem kell megijedni ettől. Ha apa megint otthon van, lassan minden visszatér majd a régi kerékvágásba.

  • Alexandra

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági,

    két kérdésem lenne, az egyik a hozzátáplálással kapcsolatos. Kislányom a hetedik hónapban jár, egy hónapja kezdtük a hozzátáplálást, délben, zöldségekkel. A probléma az, hogy nem igazán tűnik lelkesnek, sokszor sír, ha etetem, 4-5 kanál után már feszeng és tolja kifelé. Egyébként szoptatott baba – persze próbáltam, hogy kanalazás helyett cicit kap, természetesen az rögtön kellett neki. Most egy hónap után is csak a bébiétel negyedét hajlandó megenni. Azóta elkezdtem a délutáni gyümölcsöt is, az sem arat nála nagy sikert, tol kifele mindent, akkor is, ha 3-4 órája már nem evett. A kérdésem az lenne, hogy mitévő legyek, hagyjam esetleg abba a hozzátáplálást, várjak még, vagy csináljam így tovább, ilyen kicsi mennyiségekkel?
    A másik kérdésem az alvással kapcsolatos. Eddig még soha nem aludta át az éjszakát, ez eddig rendben is lenne, de újabban minden éjjel hajnali 3 és 4 között felébred, éberen nézelődik, mint aki kialudta magát 7 óra alvás után, majd elkezd sikongatni, gügyörészni, végül pedig sír. Az egésznek az a vége, hogy ki kell venni a kiságyból és ott alszik mellettem. Ott is pörög-forog, de nagy nehezen elalszik. Van valami ötleted ezzel kapcsolatosan? Tényleg kialudta magát, azért ilyen éber, vagy esetleg nem elég neki éjszaka a tej és azért marad szoptatás után ébren? Egy hónapja még vígan visszaaludt minden szopi után…
    Válaszodat előre is köszönöm,
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2015. július 23. csütörtök

      Ez így tökéletes, nem gond, ha csak ennyit fogad el. Kóstolgasson, egyen, amennyit elfogad, aztán idővel majd többet is fog.

      Ahogy a baba növekszik, egyre éberebb lesz, ingerkereső állapotba kerül, ezért, amikor felriad, nem tud visszaaludni. Ezt ki fogja nőni, addig pedig jó megoldás, ha magad mellé fekteted.

  • Kacita

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági,

    Szia.
    Köszönöm előre a válaszodat, biztosan segítségemre tudsz majd lenni.
    Bele is vágok gyorsan.
    Benjamin kisfiam áprilisban múlt 2 éves.
    Magas 93 cm, 12.2 kg. Egy ideje a súlya nem csak a magassága változik.

    1. baromira válogatós lett, van hogy napokig nem akar gyümölcsöt enni, illetve normálisan étkezni sem. Sem főt ételt. Ez hullámokban megy így egy ideje. Biztasan normális, de azt hiszem néha túl aggódom a dolgot.
    Mindig kínálom, vele próbálok, próbálunk enni, hátha attól kedvet kap.
    Kérdésem a következő aggódjak, vagy hagyjam rá eszik ha akar?

    2.
    Hiszti…
    Na ebből kijár bőven mostanában. Olyanért is hiszizik, akaratoskodik amiért korábban nem. Néha azt hiszem elég jól el tudok siklani a dolgokon, ráhagyom. Ha nincs közönsége, akkor megunja. De nem mindig megy így, van hogy annyira felbosszant, hogy huuuh.
    Tudom hogy többféle hiszti van, néha azt hiszem elvesztem az útvesztőben, nem ismerem fel mit is kellene tennem és nem tudom kezelni.
    Jaj, jaj mondd mit csináljak?
    – aztán pl. ha tudom hogy éhes de nem akarja azt enni amit elé teszek?

    – ha nem akar szót fogadni, pl.be kell jönnie a kertből mert vége a játékidőnek,
    illetve amikor kint sétálunk, és nem az van amit Ő akar, nem veszem fel, mert egyszerre nem tudom őt is meg a kismotorját egyszerre cipelni ( irtó ciki, ilyenkor szokta magát levetni a földre és még ha akarnám sem tudom bevontatni, mert ugy feszíti magát… )
    Mondd mitévő legyek?
    ( külföldön egy pici faluban lakunk, és itt hiába kicsi a forgalom, nincs járda az uton szoktunk sétálni. )

    3. Pelenka elhagyás?
    Na ez még egy nagy dilema, egyszerűen, nem érzem hogyan is csináljam. Sem tapasztaltom, sem hasonló korú gyerekek nincsenek a közelemba akikől elleshetném hogyan is csináljam.
    EGy ideje szól hogy pisi, pisi, volt hogy futottunk a bilire, de semmi. Idegenkedik tőle. A wc-n tudja mi történik, de nem látom hogy kedvet kapott volna.
    Az esti fürdetés előtt volt már több élményünk, hogy bele pisilt a bilibe, miután levettük a pelust, de nincs türelme ott csücsülni és nem is szeret leülni, inkább állva pisilne.
    Itt külföldön elég hűvös van. Biztam abban, hogy hamar jön a jó idő, kisnadrágba lesz és könnyebb lesz neki is felismernie amikor érzi hogy történni fog valami, de még mindig hosszú nadrágozunk…
    Olyan bénának érzem magam.
    Tudnál valami ötletet adni, hogyan birkozzam a feladattal? Ne aggódjak, hogy minden pisis lesz, a ruhája szőnyeg stb…
    Más ezt hogy csinálja?

    Köszönöm a válaszodat, kellemes hétvégét.

    Kacita és Benjamin

    • Vida Ágnes

      2015. július 23. csütörtök

      1. Igen. A kisgyerekek jól szabályozzák az étvágyukat, ha éhesek, akkor esznek. Nem kell erőltetni semmit., viszont nem szabad elcsábulni sem és megkínálni valamivel, amit szeret csak azért, hogy egyen, mert akkor rászokik a nasira.

      2. Ilyen helyzetekben ketté kell bontanod a problémát:
      1) meg kell őt nyugtatni, mert amíg ellenkezik, befeszül, nyafog, úgysem lehet meggyőzni. Egyszerűen csak öleld meg, legyél ott, várj, amíg megnyugszik.
      2) amikor pedig már meggyőzted, akkor lehet megoldani a problémát pl. azt mondani, hogy kérsz-e mégis enni (ha nem kér, akkor nem kap mást), megfogni a kezét és behozni a kertből, vagy menni tovább kézenfogva a az utcán stb.

      3. Még nem érett a szobatisztaságra, ráértek még ezzel. Fürdetéskor ráülhet a bilire, ha napközben szól, lehet menni, de semmi nem történik, ha még nem sikerül belepisilni. Itt írtam arról, hogyan kell megérnie a kicsinek a szobatisztaságra: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

  • Zsuzsi

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!
    Véleményedet illetve tanácsodat szeretném kérni egy kérdésben kisfiam viselkedésével kapcsolatban.
    Ő most 10 és fél hónapos, alapvetően egy jókedélyű, kiegyensúlyozott baba. Igyekszem válaszkésznek lenni a nevelésben és figyelni az Ő igényeire, szükségleteire és a lehetőségekhez képest legjobban megfelelni ezeknek.
    Kb. 3-4 hónapja kezdődött nála az, hogy elkezdett nagyon erősen ragaszkodni hozzám, nem tudtam egyedül hagyni szinte egy percre sem ha kettesben voltunk otthon, nem szívesen maradt meg más ölében elsőre, de egy kis idő után ha nem erőltettük, akkor megbarátkozott. Ezeket a szeparációs szorongásnak tudtam be, gondoltam, majd elmúlik .A kezemből általában mindenkire ( legtöbb emberre) mosolygott, és kedves volt. Ez így van most is , ezzel nincs is probléma.
    Általában reggelenként Apuka szokott felkelni vele és kb. 1- másfél órát együtt játszanak, amíg én pihenek még egy kicsit ( egyébként én együtt alszom a picivel) Apukájával mindig jól elvolt, bár volt egy időszak, hogy nélkülem csak rövid ideig maradt el vele, utána elkezdett nyöszörögni és csak akkor nyugodott meg, ha én is ott voltam.
    Kb. 1 másfél hónapja úgy megváltozott a helyzet és nagyon apás lett. Ha Apa ott van, akkor szinte csak rá figyel, vele játszik szívesen, sokszor, ha kimegy a szobából, akkor sír is, és van olyan, hogy a kezében van és megpróbálom átvenni magamhoz, nem engedi, van , hogy olyankor sír , kiabál is. Aztán ha mégis átveszem, akkor azért megnyugszik nálam is, csak látszik, hogy nem örül annyira, hogy elvettem Apától. És sokszor van például, hogy engem szinte észre sem vesz, nem is figyel, ha például kimegyek a szobából, vagy otthagyom őket a játszótéren amikor ők együtt játszanak.
    Persze vannak helyzetek, amikor hozzám bújik inkább, ha fáradt, vagy ha valami kellemetlenség éri, de amúgy inkább Apa a sztár. Ha kettesben vagyunk, akkor más a helyzet, olyankor persze „rajtam lóg” és követ a lakásban mászva, ha elmegyek például mosdóba vagy a konyhába ( bár ez a nagyon erős szorongós ragaszkodása azért már enyhült) és el is játszik velem nyugodtan szóval alapvetően jónak érzem a kapcsolatunkat , csak nem tudom mire vélni ezt a hirtelen kialakult erős apásságát, aminek egyrészről nagyon örülök, mert olyan jó látni, hogy ilyen jól megtalálják a hangot, másrészről viszont rettentően bánt, amikor például nem akar átjönni hozzám, vagy szinte észre sem vesz. Nem tudom mire véljem ezeket a reakcióit, úgy érzem néha mintha kicsit elfordult volna tőlem.
    Ha más gyerekek közé megyünk , például játszótérre, ott is jól elvan, általában nyugodtan elindul mászva felfedezni a terepet, odamegy másik gyerekekhez stb.
    Amit még úgy érzem el kell mesélnem, hogy néhány hónapja elhunyt egy családtagom és egy elég szomorú és nehézségekkel, feszültségekkel teli időszakon vagyunk túl . Előfodult néhányszor, hogy kicsit türelmetlenebb voltam vele olykor, vagy kicsit hirtelen reagáltam dolgaira. Nem bántottam fizikailag vagy ilyesmi, félre ne értsd, csak olykor rákiabáltam egyet, vagy idegesebben szóltam rá ha valami olyat csinált amit nem szabad és volt , hogy olyankor elsírta magát, vagy el kellett intéznem dolgokat és többet telefonáltam és olyankor nagyon tudott hisztizni, mintha harcolna a figyelmemért.
    Elképzelhető, hogy emiatt sérült a kötődése hozzám és ezért részesíti inkább Apát előnyben? Vagy nálam nem érzi magát biztonságban, mert érezte rajtam a feszültséget? Vagy normális ez így, hogy ennyire és ilyen formában apás ebben a korban, Apa egyszerűen érdekesebb és viccesebb ? Fogadjam el így a helyzetet, vagy tehetek még valamit, hogy erősítsem a kapcsolatunkat,azon kívül, hogy továbbra is szeretettel és odafigyeléssel nevelem/neveljük? Egyébként Apa viszonylag sok időt tud velünk tölteni szerencsére, általában délelőttönként otthon van néhány órát és a hétvégéket is együtt töltjük.
    Szeretném a véleményedet kérni a leírtakkal kapcsolatban, elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült, de próbáltam minél teljesebb képet adni a helyzetről.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Tisztelettel,
    Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Nem kell aggódnod, nem sérült a kisfiad kötődése, szimplán arról van szó, hogy nem csak hozzád kötődik, hanem az édesapjához is. Téged is szeret, őt is szereti, mindkettőtökhöz kötődik. Ha egy baba sokat van mindkét szülőjével, így viselkedik, ez természetes.

  • Mandula

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!
    Mindenekelőtt szeretném megköszönni a kiváló lehetőséget. Két kérdésben szeretnék hozzád fordulni.
    Adott egy majd’ hároméves kislány, aki a második születésnapjára „kapott” egy kistestvért. A helyzetből adódóan az első hat hétben és azóta is rengeteget van apával, és az „apaszerelem” mostanra kezd odáig fajulni, hogy lassan már fel sem öltöztethetem, sőt a kakaót is csak apa rakhatja a tejébe (ha apa nincs jelen, akkor nincs gond). Sokszor kijelenti, hogy csak apát szereti (amit bár tudom, hogy egy ennyi időstől nem kell komolyan venni, azért nagyon rosszul tud esni). Próbálunk vele kettesben is programokat csinálni (szuperül szoktak sikerülni), amit nehezít, hogy a pici még mindig szinte csak szopizik (ő nyolc hónapos). Meddig tekinthető ez normálisnak, és hogy tudnánk még inkább előmozdítani a helyzet normalizálódását?
    A másik kérdés szintén vele kapcsolatos, bár ha jól sejtem ez inkább életkori sajátosság, mintsem a féltékenység következménye. Éjszaka folyamatosan átvándorol a mi ágyunkba. Nem tudom, hogy fél-e valamitől, vagy egy rossz szokás következménye. Ilyenkor, ha visszaalszik, vigyük vissza vagy maradjon reggelig? Le kell szoktatni róla (ha igen, hogyan?), vagy majd egyszer kinövi (és mikor)?
    Segítségedet köszönöm! 

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ez természetes. A kislányok egyébként is idővel apásak lesznek, nála ezt még a testvér születése is elősegítette, de ezzel nincs semmi probléma. Persze most élvezi a helyzetet, hogy ki tudja sajátítani apát, miközben anya nagyon elfoglalt a kistestvérrel. Azonkívül, hogy próbálsz minden nap vele is foglalkozni, esetleg amikor a kicsi alszik, akkor beiktatni egy kis időt, ami csak az övé, mást most nem tudsz tenni. Ahogy a kicsi egy icipicit nagyobb lesz, változni fog ez még.

      Az éjszakai vándorlás normális ebbne a korban, az éjszakai félelmek is most kezdődnek, ezt ki fogja nőni. Ha nektek nem gond, nem kell visszavinni ilyenkor az ágyába.

  • Reni

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Két problémával kapcsolatban írok.
    Az első a „verekedés”. Kislányom 22 hónapos. Kb. 1 hónapja elkezdte bántani a játszó pajtásait. Ahogy megfigyeltem, olyankor üt amikor el akarják venni tőle a játékot ami épp nála van, vagy ha ő akar megszerezni valamit amit kiszemelt magának. De néha teljesen indokolatlanul löki fel, emel kezet a gyerekekre. Minden nap beszélünk róla, hogy senkit sem bántunk, mert az fáj, csak szeretgetni szabad és simogatni. Amikor elindulunk játszani akkor is újra megbeszéljük. Mégis megüti a többieket. Próbálom neki olyankor is elmondani, hogy nem szabad, volt már hogy félrevonultunk beszélgetni, de csak hatalmas hiszti lett a vége és ugyanúgy bántotta a többieket. Sőt van, hogy amikor rászólok, hogy nem szabad mert fáj XY-nak akkor még csak azért is megpróbál egyet ütni. A gyerekek eddig nem ütöttek sose vissza, nem tapasztalta még meg, hogy fordítva ez milyen kellemetlen. A tanácsodat szeretném kérni, hogyan próbáljam meg leszoktatni erről. Engem nagyon zavar, hisz itthon nem lát ilyesmit, mi sem bántjuk, egyszer volt hogy a kezére csaptunk több hónappal ezelőtt, de láttuk, hogy játéknak tekinti és egyébként sem szeretnénk verni a gyerekünket. Tehát nem látja tőlünk, mégis csinálja. Tanácstalan vagyok.
    A másik problémám a hisztizéssel van. Újabban azt csinálja hiszti közben, hogy kér valamit pl. vegyél le a székről, majd amikor leveszem rögtön kéri, hogy tegyem vissza. Ha visszateszem akkor újra leteteti magát majd kezdődik minden előről és mindezt végig ordítva. Eddig amikor hisztizett, csak sírt majd lenyugodott. De ezzel a döntésképtelenséggel még jobban hergeli saját magát. Ilyenkor azt csinálom, hogy elviszem az adott szituációtól távol (pl. a konyhában kérte hogy tegyem fel/le a székre, onnan bevittem a szobájába),de tovább sír. Tehát próbálok úgy tenni, mintha semmi sem történt volna. Nem megyek bele a játékába, mert akkor órákig szórakozhatnánk egy adott dologgal. ( Kérek almát, nem kérek almát…, vidd ki a hintát, hozd be a hintát….stb.) Jól teszem, hogy ezt a kis játékot figyelmetlenül hagyom? Vajon jelent valamit ez a döntésképtelenség vagy ez is csak a hiszti egy része?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Reni

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Az osztozkodást meg kell tanulni, mint ahogyan a többi gyerekkel való bánásmódot is, itt írtam róla, hogy tudsz neki segíteni ebben: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/enyem-avagy-hogyan-osztozkodnak-a-gyerekek

      Ez a tanácstalan parancsolgatós játszma azért van, mert kontrollálni akar. Arra kíváncsi, ha kéri, megteszed-e a kedvéért. Nem az a lényeg, mit akar, inkább az okot kell nézni: valami miatt bizonytalannak érzi magát, ezért utasítgatni kezd, hogy visszanyerje a kontrollt feletted. Talán még el sem tudja mondani,mi a baja, ezért mond mást. Ilyenkor ne csináld meg, amit mond, inkább ölelgesd meg és nyugtasd meg őt, ezzel visszanyeri a biztonságérzetét.

  • Kriszta

    2015. június 26. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 5 hónapos, pár héttel ezelőttig volt egy kialakult napirendje, este ½ 11-től reggel 6-7-ig aludt, (utána általában visszateszem a kiságyba, általában még 10-20 percet beszélget és visszaalszik magától), csak anyatejes, napközben hatszor evett 2,5-4,5 óránként és minden evés után aludt valamennyit. Valamikor csak 20 percet, valamikor 2-3 órát is, ez utóbbit jellemzően az első reggeli 6-7 közti és az 1-2 közti evés után. Ha álmos volt, eddig elaludt magától, nem kellett ringatni, vagy bármi egyebet csinálni. Az eddig megszokott napirend az esti fürdéstől (1/2 10-10 körül fürdés, utána az utolsó evés) másnap délelőtt 10-11-ig változatlan (annyi különbséggel, hogy 6-7 helyett 7-8 között ébred először), este továbbra is elalszik ringatás nélkül, de napközben eddig megszokott napirend megváltozott. Most már többet van fent, néha egyáltalán nem alszik két evés között, és a későbbi evés közben alszik el. A hosszú délutáni alvás után ismét evés, utána kb. 1 órát még elvan, de utána elkezd sikoltozni, és abból általában igen rövid időn belül sírás van. Ilyenkor próbálom más helyre tenni, de van, hogy csak 1-2 percig jó az adott helyen. A nappali egyben van a konyhával, itt van egy járóka, ebbe szoktam tenni, aztán a kanapéra, itt is szeret lenni hason egy ideig, ha megunja, akkor a hátára fordítom, aztán a pihenőszékben is elvan egy darabig, tehát egy helyiségben vagyunk. Miközben főzök, beszélek hozzá, énekelek neki, de az utóbbi pár hétben teljesen mindegy, hogy mit csinálok, vagy hova teszem, elkezd sikoltozni, aztán jön a sírás, még ha felveszem, néha akkor is. Néhányszor már átfordult hasról hátra, egyszer fordítva is. Már azt hittem, hogy jön a foga, de ez nem valószínű, legalábbis nem látom és nem is érzem duzzadtnak a fogínyét. Próbáltam délután gyakrabban megszoptatni, de ez sem segített, utána folytatta a sikoltozást és akármit csináltam, a sikoltozásból sírás lett. Pár héttel ezelőttig meghatározott sorrendben történtek a dolgok, és ez be is vált, de most, hogy így átalakult a napja, nem tudok következetes lenni mindig, mert éppen elalszik evés közben, most már nem lehet követni az evés-játék-alvás sorrendet. Hogyan tudok neki segíteni elaludni? Hogyan alakítsam át a napját, hogy alkalmazkodni tudjak a megváltozott alvásigényéhez? A sikoltozással sem tudok mit kezdeni, nem tudom eldönteni, hogy örömében, vagy bánatában sikoltozik… Főleg, hogy általában sírás lesz a vége. Eddig nem volt sírós egyáltalán, úgyhogy arra gondolok, hogy valami zavarja, csak azt nem tudom, hogy mi.  Cumit is használ pár hetes kora óta, újabban ezt is rágcsálja és nem mindig nyugtatja meg, mint korábban. Nem akarom állandóan cumival „betömni a száját”…
    Néha minden átmenet nélkül elkezd nagyon sírni, szerencsére azért ez nem napi szintű… Ha felveszem, hamar megnyugszik, és egy perccel később már nevet. Az utóbbi pár hétben kezdődött ez a hirtelen hangulatváltozás is. Ez normális jelenség?
    Szeret lenni csatos hordozóban is, de nem szeretném arra rászoktatni, hogy abban aludjon el. Ha hosszan van benne, valószínűleg úgyis elalszik, csak nem akarom, hogy ez legyen az elalvás eszköze.
    Továbbá néha remeg a keze, és megfeszíti magát, a védőnő szerint csak nagyon szeretne valamit, például megfogni egy játékot, csak még nem mindig sikerül. Őszintén szólva nem nyugtatott meg, valahogy nem tetszik ez a kézremegés… Ennek mi lehet az oka? Vagy csak túllihegem?
    Köszönöm előre is a segítségedet!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Valószínűleg a fogacskák készülődnek már, ilyenkor még nem látszanak, csak a nyűgösség meg a nyálzás van, meg persze a nyugtalan cumirágás. Próbálj meg neki rágókát adni, amit rágcsálhat, van cumi alakú is, ami kicsit rücskös, sok baba szereti.

      Az esti nyűgösség azért lehet, mert már álmos, de még nem akar aludni, ez egy átmeneti időszak. Amikor már 2 alvás van nem lehet követni a korábbi sorrendet, itt írtam arról, hogyan lehet ilyenkor kialakítani a napirendet: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/nappali-elalvas

      A kézremegés tényleg a nagy akarat miatt van.

  • Diána

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam most lesz 1éves, vidám, kiegyensúlyozott, nagyon érdeklődő kis energiabomba:). A problémám, hogy nagyon kimerítenek már az éjszakai felkelések és hogy napközben is problémás az alvás. A proléma oka, hogy gótikus szájpaddal született és vagy szopizással (éjjel együtt alszunk) vagy ringatással tud elaludni. A szopizás során a szájpadja miatt levegőt nyel, ami lefekvés után kis idővel gyakran felébreszti, a ringatást meg már a súlya miatt nem bírom. Nem szeretném abbahagyni a szoptatását, de szeretném elválasztani az elalvástól. Tudnál tanácsot adni?
    Ha vállalsz személyre szabott, együtt gondolkodós megoldás kitalálást, akkor az is nagyon érdekelne.

    Köszönettel,
    Diána

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Megpróbálhatod összebújással, dédelgetéssel, de szopi nélkül elaltatni. Kezdetben ez nehezebben szokott menni, mert a kicsi nem érti, miért nem kaphat cicit, de sok babánál beválik, ha kitartóan simogatod, ott vagy mellette.
      Ha ez nem segít, személyes tanácsadára időpontot a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz kérni.

  • Linda

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 5,5 hónapos, így lassan aktuálissá válik a hozzátáplálás, ezzel (illetve napirendi kérdéssel) kapcsolatban fordulok hozzád.
    Külföldön élünk, itt a burgonyát javasolják elsőként (majd az almát, répát stb.), illetve mostanában „divatba jött” a batáta. Az otthoni gyakorlat ismereteim szerint az almával kezd, azonban olvastam olyan véleményeket, hogy ha édes(ebb) ízzel ismerkedik meg először a baba, akkor nehezebben szokja meg a többit. Erről mi a véleményed, krumplival vagy almával kezdjek? (A továbbiakban igyekszem kombinálni a te táblázatodat az itteni védőnőtől kapott listával.) És az alma esetében folyadék vagy püré formájában, mennyire legyen híg az étel?
    Másik kérdésem az étkezések kiváltásának sorrendjével kapcsolatos: itt először a napi 2. étkezésnél ajánlják a szilárd étellel való ismerkedést (pl. szoptatás előtt, anyatejjel hígítva, majd egyre nagyobb mennyiségben pürével kiváltva az adott szoptatást), emlékeim szerint te a délelőtti próbálkozást javaslod, hogy ha bármi gond merül fel (allergia, emésztés stb.), estig kiderüljön.
    A mi napirendünk – többnyire – így alakul: az itteni „fényviszonyok” és életritmus miatt (alig 4-5 órán át van sötét éjszaka mostanában) a babánk kb. 22.00h körül kerül ágyba. Ez az elmúlt hetek során tolódott el ennyire, hiába fektettük le mondjuk 20.00h körül, nem aludt el, többször felébredt (az esti menet ugyanaz volt, mint most: fürdetés, szopi, alvás). Ez a későbbi altatás működik, 99%-ban a szopi végére elpilled és simán elalszik (külön szobája van). Néha felébred hajnalban enni, de többnyire inkább átalussza az éjszakát és reggel 7.00-8.00h körül ébred (ha éjjel is eszik, akkor tovább alszik egy-két órával).
    Így viszont a reggelünk is kissé eltolódik, előfordul, hogy a reggelire (ami aznap a fentiek alapján az 1. vagy 2. szoptatás) csak kb. 10.00h körül kerül sor, ami már inkább tízórai-idő lenne. Ez gond-e? Ha ilyenkor reggelizik, akkor kezdhetem-e a hozzátáplálást az „ebéddel”, általában 13.00h körül? Mi a fő szempont, az időpont vagy az étkezés jellege?
    Pohárügyben mit javasolsz: csőrös pohárral kezdjünk vagy rögtön egy hagyományos pohárral (aminek se „csőre”, se füle nincs)? A kötelező napi D-vitamin cseppeket kanállal kapja születése óta, nincs vele gond, és ha néha úgy jön ki a lépés, hogy nem tudom megszoptatni, cumisüvegből kapja az anyatejet, ez is működik, egy ideje már egyedül tartja magának az üveget. A csőrös itatópohár az elején egyszerűsíti a dolgokat, de később nem nehezebb-e átszokni?
    Előre is köszönöm válaszodat, és további sok sikert kívánok a bloghoz!
    Linda

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Mindegy, melyikkel kezded. Az almát az édes íz miatt sok baba szívesebben fogadja, de pl. az én nagyobbik fiam nem szerette, viszont a répát, a krumplit szívesen ette. Az almát lehet otthon préselt lé formájában is adni, de alaposan leturmixolva is akár egy kis anyatejjel higítva. Inkább híg legyen elsőre, mint pépes.

      Igen, a második étkezés jó esetben délelőttre esik, de lehet úgy is, hogy nem etetéskor adod, hanem két étkezés között valamikor megkóstoljátok a pürét is, aztán később majd hozzákötöd valamelyik étkezéshez.

      Nyugodtan lehet a hagyományos pohárral ismerkedni. Ha sokat jártok el otthonról, praktikus a csőrös pohár is, de végülis azt ugyanúgy kell használni, mint a rendes poharat.

  • Orsi

    2015. június 26. péntek

    Kedves Ági!

    Több kérdésem is van:

    1. Kislányom rövidesen 19 hónapos lesz. Kb. 8 hónapos korában átállt a napi egy hosszabb alvásra, ezt azóta legtöbbször tartja is (persze vannak napok, amikor teljesen kimarad). Az biztos, hogy igényli, mert mikor végre elalszik, 2-3 óra közötti időtartamban alszik, és nem is könnyű felébreszteni. (Este olyan 9-1/2 10-től alszik reggel 7-1/2 8-ig, délután kb. 2-től fél 5-5-ig.) A délutáni altatás karban történik, előtte kb. fél órával besötétítek, pelust cserélek, megbeszélem vele, mi következik. A karomban végigmutogat egy csomó dolgot a szobában, incselkedik, szavakat mondogat most már, elkéri és ledobálja a plüssöket, a cumit stb. Aztán egyszer csak megadja magát, lehajtja a fejét, és szép csöndben elalszik. Fél óra-40 perc alatt szokott sikerülni legtöbbször, de van, hogy ennél több idő kell. Közben bele-belecsapja a buksiját az arcomba, az orromba, a kulcscsontomba. Ha ledőlök vele, a combomat rugdossa, vagy felül, és közli, hogy gyí 🙂 Néha nehezen viselem. Próbáltam letenni a kiságyába, de ott játszik, mellé feküdni, simogatni, de megszökik… Volt, hogy nem volt lehetőségem altatni (orvos miatt), 3 óra után láttam szemet dörzsölni, de különösebb nyűgösködés nélkül végigcsinálta a napot, fürdés-öltözésnél dőlt ki teljesen. Az esti altatás nem szokott ilyen zűrös lenni. Mit csinálunk rosszul, és mit tehetnénk?

    2. Mikor számíthatunk arra, hogy nem kell az étellel utána futnunk? Rettegek attól, hogy félrenyel 🙁 Amit egy korábbi kérdezőnek írtál, azt mind csináljuk (van saját asztala-széke-evőeszköze, odaadom az ételt stb.)

    3. Hamarosan költözünk, saját szobája lesz lánykánknak. Mire figyeljünk?

    Köszönöm szépen!

    Orsi

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      1. Az elalvás egy szokás, ami nála most ebben a mászkálós szokásban teljesedik ki. A szokásokon viszont lehet változtatni, csak ebben a korban nagyon nehéz, mert a kicsi ragaszkodik hozzájuk. Segíthet, ha olyasmit találsz ki, ami nagyon más, mint a mostani és neki is tetszik. Pl. bevezetheted a meseolvasást elalvás előtt, vagy aludhat napközben a nagyágyon melléd feküdve, meseolvasással, aztán akár végig ott is maradhat, elég nagy már hozzá, a lényeg, hogy ha kitalálsz egy új szokást az altatásra, következetesen ragaszkodj hozzá pár napig, amíg meg nem szokja, hogy mostantól így kell elaludni.

      2. Ne fussatok utána az étellel! 🙂 Egészséges kisgyerek, ha éhes: eszik. Elkezd enni, kóstolgat, aztán megunja feláll, ilyenkor mondd, hogy ha nem kérsz már, akkor elteszem és tedd el. Pár alkalom és megtanulja, hogy nincs rohangálás, mert akkor éhes marad.

      3. A legfontosabb, hogy ne kapjon még nem rácsos ágyat, mert ebben a korban sok alvásproblémát szokott okozni, ha a kicsi rájön, hogy ki tud mászkálni a szülőkhöz. 2,5-3 éves korig jobb a rácsos ágy, különben egész este mászkálás van, mert a gyerek kijön a szobából.

  • Pocaklako

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Agi!

    Hozzataplalassal/szoptatassal kapcsolatban szeretnem a tanacsodat kerni.
    Kislanyom 13 honapos, kezdetektol fogva igeny szerint szoptattam.
    Sajnos a hozzataplalas nem ment egyszeruen es meg mindig kb 80% szoptatas es 20% etel az arany. Napi 4-5 alkalommal probalunk neki szilardat adni, de csak nagyon keveset eszik (atlag 5-6 falat) es alig van olyan dolog amit hajlando megenni, fuggetlenul attol, hogy regen szerette.
    Ugy gondoljuk, hogy a szopizas mar nem eleg neki, mert nagyjabol fel orakent keri a cicit, kiveve ha setalni megyunk, olyankor kibir masfel-2 orat is. Ha nem adok neki amikor keri, akkor rettenetesen sir azt pedig nem szivesen hagyjuk. Igy meg mindig napi kb. 10x szopizik plusz ejszaka (cicin elalvos is emellett). Eddig 2x kelt ejjel de mostanaban 5-6x ebred cicizni. Sokmindent probaltunk, de nem tudjuk ravenni, hogy cicizes helyett egyen. Sajnos olyan helyen elunk, ahol a szoptatas nem divat, igy nem tudok kitol tanacsot kerni es senki nincs hasonlo cipoben, igy nem tudom normalis e ez a helyzet.
    A fejlodesevel, novekedesevel nincs semmi gond ennek ellenere egy kicsit aggodunk. Sajnos nehany het mulva kezdi a bolcsit is, mert vissza kell mennem dolgozni.
    Nagyon orulnek neki, ha tudnal tanacsot adni mit lehetne tenni ebben a helyzetben, illetve kell e aggodnunk, vagy ez normalis es magatol megoldodik?
    A masik amit kerdezni szeretnek, hogy mivel ennyire cicifuggo es soha nem volt tolem tavol mennyire fogja megviselni, ha bolcsibe megy? Okozok ezzel hosszu tavu serulest ha rakenyszerul a cici elhagyasara mielott lelkileg keszen all ra?
    Elore is koszonom a valaszt

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ne aggódj! Ebben a korban, amikor a baba járni kezd, nagyon gyakran szopizik, de ez inkább lelki táplálék, mint testi és pár hét után ritkul majd. Valószínűleg a foga is jön, ezért ébred éjjel is olyan gyakran. Ha néhány falatot eszik naponta 4-5 alkalommal a szopi mellett, az jó. Egyetek minél többet együtt is, amikor ti esztek ültessétek oda az asztalhoz, ha van kedve, hadd kóstolgasson a tiétekből.

      A bölcsi miatt nem kell abbahagyni a szoptatást. Pontosan fogja érteni, hogy a bölcsiben nincs cici, otthon meg megnyugtatja, hogy van, még jó is szokott lenni, hogy otthon feltöltődhet „anyával”, amikor hazatér, segít neki feldolgozni az új élményeket.

  • Hamvai Henrietta

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Ági!!

    Kislányos most 4 hónapos, és sokat fordul már oldalról hasra. Aminek nagyon örülök, de van bennem egy kis félsz, hogy este mikor elalszik hasra fordul mikor a helyére rakom. A kérdésem az lenne hagyhatom hason vagy inkább fordítsam vissza hátra??? Tartok a bölcsőhaláltól.

    Várom válaszát!! Előre is köszönöm!!

    Üdvözlettel: Heni

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ha tud így is aludni, aludhat hason, nem kell forgatni. Ha nagyon tartasz a bölcsőhaláltól, kölcsönözz légzésfigyelőt arra a néhány hónapra (1 éves korig lehet használni maximum), de ha nem dohányoztok, nincs túlöltöztetve a baba, nem túl puha a matrac, egészséges a baba, időre született, akkor kicsi az esélye, hogy probléma lenne ebből. 1-2 hét múlva pedig magától is vissza tud fordulni már.

  • Judit

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy a nagyobbik lányom (4 év) ne legyen irigy a kistestvérével (2 év) szemben. A kicsinek születésnapja volt, amire mindannyian nagyon készültünk. A nagyobbik rajzot készített neki. Tudtam, h nehezen fogja viselni, hogy ez a nap nem róla fog szólni, ezért már előtte beszéltünk róla, hogy ezen a napon a testvére kap tortát, ajándékot, őt ünnepeljük, ez az ő napja. Amint a kicsi megkapta az ajándékokat hisztibe kezdett, h neki is kell olyan…stb. (egyébként ő is kapott pl 1 hasonló ruhácskát, m a testvére). Azt hajtogatta, h ha neki lesz szülinapja ő semmit nem ad majd oda a húgának.
    A húga nem irigy a nővérével szemben. Míg a kicsi jó szívvel odaadja a csokija felét a nővérének, addig a nővérében ez fel sem merül. Mindent magának akar, mindig ő akar a középpontban lenni.
    Hogyan tudnám ránevelni arra, h ha ő is ad, akkor ő is visszakap. (higgadtan mindig elmondom neki, h hogyan kellene viselkednie) Nagyon énközpontú és ezáltal sokszor rossz példát mutat a kisebbnek. Hogyan tudnék segíteni neki, hogy pl ilyen eseményeken ne érezze ilyen rosszul magát?. Többször is félrevonultam vele egy másik szobába, elmagyaráztam neki, hogy az ő szülinapján ő is olyan tortát kér, amilyet csak szeretne, kívánhat ő is majd valami ajándékot, s az a nap pedig őróla fog majd szólni.
    Valamint ilyen és hasonló családi eseményeken v csak egyszerű vendégségekben, teljesen kifordul magából, nem tudja kezelni az érzelmeit. Szörnyen hangossá válik, kezelhetetlen, szófogadatlan, rohangálni kezd össze-vissza. Ilyenkor is félrehívom beszélgetek vele, megérem, h ne legyen olyan hangos, mert ez zavaró, de teljesen hatástalannak érzem. Azt mondja, h rendben és utána folytatódik minden ugyanúgy… Mit tudnék tenni, h segítsek az érzelmei kezelésében, h szót fogadjon, h tudjon társaságban viselkedni, hogy ne viseljék meg ha nem ő kap ajándékot, ha nem ő a legszebb, ha nem neki sikerül vmi a legjobban, vagy ha nem ő lesz valamiben az első?

    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Nagyobb testvérnek nehezebb lenni, hiszen egy darabig ő volt a középpont a családban, most meg más is van, és ezt nehéz elfogadni. Egycsapásra ezen nem lehet segíteni, de apránként igen. Ilyen kis korban pl. használ, ha a születésnapon ő választhat ki dolgokat, ő kap kis feladatokat, kitalálhatja a díszletet, segíthet sütni a tortát stb. tehát ő is kap valamit: dicséretet a segítségéért, köszönetet, amiért ügyes volt.

      Látni kell azt is, hogy ebben a korban a racionális magyarázatot nem értik a gyerekek, számára a mesevilág az érthetőbb, az olyan mesék, amik arról szólnak, hogy „jó tett helyébe jót várj”, ezekből érti meg, hogyan is kéne viselkednie a testvérével szemben.

      A családi rendezvényes viselkedés ismerős 🙂 A nagyobbik fiam is csinálta kisebb korában. Az az oka, hogy ilyenkor sok az inger, a felnőttek egymásra figyelnek, anya pedig nem rá 🙂 Nálunk az segített, ha kapott ilyenkor kis feladatokat, amikben segíthetett, pl. a mamának segített teríteni, aztán valaki játszott vele stb., illetve, hogy volt lehetősége elbújni valahova egy nyugodt helyre játszani (a sok inger miatt az érzékenyebb gyerekeknél ez segíteni szokott).

  • Eszter

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni alvással kapcsolatban. Létezik, hogy a lassan egy éves kisfiam napi 1/2-1 óra alvással jól érzi magát??? (koraszülött volt, így korrigáltan még csak 10 hónapos lenne)

    Éjjel jól alszik, 8-9 között alszik el szopival, általában könnyen lerakom, és el is alszik szépen.
    Éjjel egyszer ébred szopizni hajnali 3-6 óra között valamikor (gondolom a vacsora függvényében) majd visszaalszik és 7-8 között kel reggel vidáman.

    Viszont napközben nem tudom letenni, pedig sokszor ásítozik, látszólag fáradt. De fél percet pihen a kezemben, és már menne is le.
    Ha leteszem az ágyba, egyből feláll (most állt fel 3 hete kb. és visszaülni még nem mer egyedül, ezért sír). Pár napja már az sem működik, hogy sokáig altatom, és csak akkor teszem le, ha már tényleg alszik, bár tudom, hogy ez nem jó hosszútávon, de csak ez működött. Eddig.

    Mielőtt felállt, napközben kétszer aludt, 1,5 – 2 órát egyszerre, ehhez képest a jelen helyzet nagyon új.

    Most délelőtt 10-11 körül már ásítozik. Ha nagy nehezen lerakom, vagy sétálunk, akkor max. 20 percet alszik, tehát nagyon ébren szundít. És ezek után a délutáni altatás még nehezebb. Van, hogy másfél-két órás próbálkozás után feladom, és ő vidáman játszik estig alvás nélkül, én meg nem értem… 🙂
    Ha nem aludt de. és sikerül elaltatni nagy nehezen, akkor is egy óra múlva felébred.
    Elég ez? Hogy szoktassam rá a napi egy, DE hosszabb alvásra?
    Köszönöm szépen,
    Eszter

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ha jókedvű, kipihent így, jól fejlődik, akkor ennyi elég neki. Mivel már 1 éves, nem kell kétszer aludnia, valószínűleg nem is igényli. Délelőtt várj egy kicsit tovább, amíg nagyon álmos lesz és akkor segíts neki elaludni. Az is jó ilyenkor, amikor feláll, hogy ott maradsz mellette, ha feláll visszateszed újra meg újra, amíg fel nem adja. Az újdonság varázsa csak 1-2 hétig tart, utána el szokott múlni ez a korszak.

  • Marcsi

    2015. június 25. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 22 hónapos. Bölcsibe jár. Sajnos elég gyakran elkap valamilyen felső légúti megbetegedést. Mivel erősíthetném az immunrendszerét? A Béres cseppről mi a véleményed?Ez nagyjából meddig tart, míg átesik ezen a betegeskedős időszakon? köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ilyenkor az elején ez gyakori probléma. Amellett, hogy egyen változatosan, sok zöldséget, gyümölcsöt, legyen minél többet a szabad levegőn és a téli időszakban kapjon vitamint, érdemes elmenni homeopátiás gyermekorvoshoz is, aki egy kivizsgálás után meg tudja mondani az alkati immunerősítő szerét.

  • Krisztina

    2015. június 24. szerda

    Kedves Ági!!

    kISFIAM 24 hónaposan került bölcsibe félig szobatisztán csak északa és déli alvásnál volt rajta! 28 hónaposan már egyáltalán nem kellett pelenka s nagyon ritka volt a baleset a bölcsibe is! 30 hónaposan teljesen azok lettünk szépen szólt ha pisilni ha kakálni kellett neki s északa is magátol felkelt mostanáig! 2 honapja nappal is többször bepisil s este is s nem is zavarja, volt hogy én sem ébredtem fel s reggel teljesen pisis volt az ágya és ő úgy aludt!
    Elkezdődött a nyár s úgy döntöttem legyen itthon velem s kihoztam a bölcsiből hisz szeptembertől mehet eleget az oviba! Nagyon szeretett bölcsibe járni lehet azért pisil be mert kiszakítottam onnan?
    S van még egy gondolatom, most lesz 2 hónapja hogy új házba költöztünk de nem vettem észre viselkedésben hogy őt ez bárhogy is zavarná, DE LEHETSÉGES HOGY EMIATT pisil be?
    Hiába kelek fel hozzá északa 2 óránként sokszor van hogy két kelés között is be pisil!
    Mit tegyek? Adjam vissza rá északára a pelenkát? S ha igen nem fog vissza szokni rá? Kétségbe vagyok esve!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      A változások a kicsi életében mindig visszaesést okoznak a szobatisztaságban ameddig nem érett meg rá teljesen. Az éjszakai szobatisztaságot ráadásul egy hormon szabályozza, ami 5 éves kor körül jelenik meg a szervezetben, addig lehet éjszakai bepisilés. Add rá vissza éjszakára a pelust, nappal meg magától vissza fog állni majd a megszokott menet, csak egy kis idő kell most neki, hogy megszokja a sok változást.

  • Judit P.

    2015. június 24. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos. Alvással sajnos vannak problémák. Este 11 körül alszik el, reggel 7-kor kel, de közben 2-3 alkalommal szopik. Napközben sem alszik túl sokat 2×30-45 percet. Egy szobában alszunk, de külön ágyban. Szoptatás után azonnal elalszik és be is tudom rakni a saját ágyában, még, ha fel is ébred ugyan, de azonnal vissza is alszik, tehát altatni, ringatni nem kell. Az elalvás korábbra hozásával próbálkoztunk, de akkor már hajnali 4-kor kukorékolt a kis drága. 2. napközbeni alvás elég későn, 5 körül van, ezért ezt is próbáltuk elhagyni, de sajnos akkor is csak 11-kor aludt el és ráadásul nyűgös is volt. Napközben nem igazán lehet egyedül hagyni pl.: járókában, mert szinte azonnal hiányol, hordozót régebben szerette, de mostanában sajnos egyre kevésbé, mert állandóan mozogna, csak a szőnyegen érzi jól magát, ahol szabadon kúszhat. Egyenlőre szépen kúszik, kutyázik már 2 hónapja, de a mászás, ülés, felállás még várat magára. 6 foga van, de most úgy tűnik van egy kis pihenő, új foga jelenleg nem nő. Minden otthoni teendőt csak este 11 és 1 között tudok végezni a fentiek miatt, ami nagyon fárasztó, főleg, hogy 7-kor már kelni kell és éjszakai ébredés is van 2-3. Hogyan tudnám rászoktatni egy picit több éjjeli alvásra vagy, ha az nem megy legalább kevesebb ébredésre? Másik kérdésem a hozzátáplálással kapcsolatos. 1 éves korában bölcsibe megy, ezért addigra el kéne érnünk, hogy csak reggel és este szopizzon. Jelenleg ez elég lehetetlennek tűnik, mivel folyadékot sehogy máshogy nem fogad el csak a ciciből és étkezések során is elég keveset eszik. Naponta 3x kínálom szilárd étellel. Általában napi 1x eszik kb. 50-80 g mennyiséget, de a másik 2 étkezéskor maximum 1-2 kanállal fogad el. Mire kéne figyelnem, hogy ebből ne legyen gond és idejében ki tudjunk váltani étkezést még a bölcsi előtt.
    Köszönöm előre is a segítséget.
    Üdvözlettel: Judit

    • Vida Ágnes

      2015. június 28. vasárnap

      8 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 2-3 alkalommal eszik még a baba. Szimplán csak éhes, erről le fog szokni, ahogy érik az emésztése és egyre több darabos ételt eszik. Mivel nappal szépen alszik, ezért nem várható el, hogy éjjel hosszabban aludjon. Majd, amikor kialakul nála, hogy már csak 1x alszik napközben akkor fog esetleg kicsit hamarabb elaludni este. Inkább azon tudnál változtatni, hogy ne éjszaka végezd a házimunkát, ez neked se jó. Ki lehet próbálni, hogy a konyhában is leteszel egy takarót vagy játszószőnyeget, esetleg polifoamot, amin szabadon kúszhat, így te is jobban haladhatsz.

      4 hónap ebben a korban nagy idő. Ha továbbra is napi 3x kínálgatod, hamarosan egyre többet fog elfogadni az új ételekből. Segíthet, ha az egyik étkezésnél már szopi előtt kínálod meg és utána szopizik csak, vagy ha ez nem tetszik neki, akkor egy darabig két szopi között kb. félidőben van a nagy evés, és amikor már egy teljes adagot megeszik így, akkor váltjátok ki az előtte levő szopit.

  • Mese

    2015. június 22. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Magánbölcsivel illetve családi napközivel kapcsolatos kérdésem lenne. Jelenleg gyesen vagyok gyermekemmel, azonban úgy érzem már kevés neki az én társaságom, és jót tenne neki ha közösségbe járna. Januárra érkezne a kistesó, azért még szeptembertől szeretném elkezdeni a beszoktatást. A kérdésem az lenne, hogy gyes alatt úgy, hogy én nem megyek vissza dolgozni, hiszen várom a második babámat, beirathatom e bölcsöbe, magánbölcsibe, vagy csaná-ban? Amennyiben igen, jogosult leszek a gyesre?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Állami bölcsibe csak akkor mehet, ha te dolgozol, de magánbölcsibe, csanába beirathatod és mellette kapod tovább a gyes-t is.

  • Rostás Réka

    2015. június 19. péntek

    Kedves Ágnes !

    AFP eredményemre mindenhova negatív van írva és már 18.hetes uh-n is voltam ahol azt mondta az orvos minden oké viszont 1 perc alatt lezavarta és kérdezni se tudtam tóle.
    Van egy eredmény mely nekem kevésnek tűnik és gondoltam addig amíg nem jutok el az orvosomhoz hátha tudna nekem segíteni.
    Az AFP koncentráció alapján a VZR kockázata 1/205 (negatív) nem kevés nagyon ez az eredmény ?

    Válaszát előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2015. június 28. vasárnap

      A a VZR kockázata 1/150-nél nagyobb akkor javasolják a további vizsgálatot, tehát a te esetedben erre még nincs szükség.

  • David

    2015. június 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tanácsért fordulnék hozzád. A fiam két éves és az apját teljesen elutasítja. Hiába próbálkozik megsimogatni, magához ölelni, agresszióval reagál rá, karmol, és teli torokból üvölt. Viszont hisztérikusan anyás.
    Már jó ideje próbálja a kapcsolatot jobbá tenni az apja, de nem halad vele semmit. Mit tehetek hogy jobb legyen a viszonyuk? Az apjának hogy magyarázzam el a kicsi viselkedését? Köszi a választ előre is.

    • Vida Ágnes

      2015. június 27. szombat

      Ha a kicsi így viselkedik, annak mindig van valami oka. Esetleg korábban megijedt tőle valamikor, vagy nem érzi magát biztonságban mellette, mert ritkán látja, nem kiszámítható a viselkedése. Semmiképpen ne erőltessétek a dolgot, ez nem segít. Inkább hadd legyen anyával, barátkozzon az ő öléből apával és amikor feloldódott, nem fél, akkor lehet óvatosan közelíteni felé, beszélni hozzá.

  • Kovács Ildikó

    2015. június 12. péntek

    Szia Àgi!

    Ismét a segítségedet szeretnénk kérni kisfiunk alvásával kapcsolatban.
    Most 22-én lesz 1 éves, de az éjszakáink nagyon nagyon rosszak. Kezdödött ez az egész december elején, de mint az elözö válaszodban azt megírtad, ez az egész a fogzás miatt volt.
    A fogai már régen kinnt vannak, most a korábbi válaszaid alapján, amiket másoknak írtál gondoljuk, hogy a mozgásfejlödés kever be, de az hogy átlag 15-20-szor kelünk egy éjszaka, talán egy kicsit sok lehet a mozgásfejlödés mellett is és már több hónapja tart, nem csak max 1-2 hétig
    Most tartunk ott, hogy már 8-10 lépés megy egyedül, napról napra egyre több. Végigcsináltuk az összes lépcsöfokot (kúszás, mászás, felállás), ez kb 3 hét alatt, és most egy pár napja lépeget egyedül.
    Èjszaka amikor felébred hiába próbáltuk, hogy nem megyünk oda, akkor csak még jobban felsírja magát, úgyhogy muszáj hozzá felkelni, és a cumi nem elég, hanem ilyenkor kap tápszert is, mert csak így alszik vissza. Lehet, hogy ezt elrontottuk, és már megszokta? Egyébként nem ébred fel teljesen, olyan mintha félálomban lenne, és amikor nem sír fel, akkor is nagyon nagyon nyugtalanul alszik, nagyon dobálja magát, olyan, mint ha rosszat álmodna, (de mindig csak rosszat?:-()amire elöbb utóbb mindig fel is ébred, és persze mi is, és ez sem csak pár perc, a hajnalok általában így zajlanak. Pedig napközben jókedvü, mosolygós, vidám baba, csak akkor nyügös, ha fáradt.
    Most úgy csináljuk, hogy hol apa, hol én alszunk vele a szobájában, hogy valamelyikünk tudjon pihenni mindig, de már eléggé megvisel minket, hogy külön kell aludnunk. Próbáltuk azt is, hogy odavettük magunk közé, de akkor sem aludt jobban. Amikor vele vagyunk a szobájában, elöször mindig az ágyában alszik, aztán amikor már egyre sürübbek és nyugtalanabbak az ébredések, odavesszük magunk mellé, de akkor sem lesz jobb, csak nekünk könnyebb egy kicsit, hogy nem ugrálunk ki az ágyból 
    Egyébként az elalvással nincs gond, legtöbbször elalszik egyedül, néha ott kell maradni mellette és simogatni kicsit, de elaszik szépen. Nappal 2x alszik, általában 1 – másfél órát alkalmanként.
    Sírni nem akarjuk hagyni, és az az igazság, hogy ö elég akaratos és makacs ahhoz, hogy képes legyen végigsírni az éjszakát, ha nem megyünk oda.
    Reméljük tudsz segíteni, mert ez így mindenkinek elég fárasztó, és ráadásul, mivel mi Svédországban élünk, összel kezdek dolgozni, a kicsi pedig a bölcsit (itt mindenkinek igy van), úgyhogy jó lenne, ha egy kicsit végre mindenki pihentebb lenne.
    Köszönjük, hogy végigolvastad, és nagyon várjuk válaszod!!!
    Ildi

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      A 15-20 ébredés kicsit sok. Ennek vagy egészségügyi oka szokott lenni (pl. megnagyobbodott orrmandula) vagy szimplán csak túl jó a fületek. A mozgásfejlődés miatt ugyanis valóban aludhat mozgékonyabban a baba, ilyenkor azonban nem ébred fel, félálomban van. Nem is szükséges ilyenkor átmenni hozzá, mert nincs ébren, csak egy kicsit forgolódik, aztán újra visszakerül a mélyalvásba. Segíthet a jobb alvásban a Rooibos tea, amiből este lefekvés előtt egy csészével lehet adni, vagy ha hálózsákban alszik, amiben kevésbé tud mocorogni álmában. De a nagyon gyakori ébredés miatt az orrmandulát is megmutatnám egy orvosnak, ha volt többször is megfázva, illetve álmában gyakran szájon át veszi a levegőt, ez is lehet a nyugtalan alvás oka.

  • Timcsi

    2015. június 12. péntek

    Kedves Agi!

    3 honapos a babam es ismet lenne par kerdesem.

    1. Egy szobaban alszunk vele, este csak a nagyagyon alszik el, onnan teszem be a kisagyaba ejszakara. Hajnalban felkel, megetetem es akkor mindig az agyba teszem magam melle, mert mashogy nem aludna vissza hajnalban. Eddig nappal a nappaliban aludt mozeskosarban, de azt mar kinotte. Egyedul a nagyagyon tud aludni nappal. Hogy tudnam vele megszerettetni a kisagyban alvast? A mi agyunkba nem szeretnem telesen beszoktatni, 3 honap mulva koltozunk, akkor mar lesz sajat szobaja is.

    2. Sajnos mar csa felig-meddig tudom szoptatni a babat. Probaltam a szaporito fejest, de utana fel napig egyaltalan nincs semennyi tej a cicimben es faj is. Mit tudsz tanacsolni a tej visszaszerzesehez? Melyik homeos bogyo a leghatasosabb?

    3. Mivel nagyreszben tapszeres, ezert nem tudom, hogy kell e itatnom vizzel. A kutacsa neha szerintem nagyon bevan esve, pisis pelusok szama viszont megvan. Mennyi vizet adjak neki?

    4. Vettunk pihenoszeket, de nem nagyon merem beletenni, mert a csaladom maniaja, hogy mindentol gerincferduleses lesz. Mindig teljesen egyenesen kell lennie a kis hatanak, szerintuk a kocsiba is a mozeskosarat kene beletenni nem a hordozot, ujszulott koraba azt hallgattam, hogy polyaba kene lekotoznom, hogy egyenesen fekudjon. Jatszoszonyegenel is megjegyeztek, hogy ez jo, mert teljesen sik. Es az egesz csalad legszivesebben meg a vasbetonhoz is odakotozne, minden alkalommal megemlitik ezt az egyenes dolgot. Hordozokendot ebbol az okbol nem is mertunk venni. De ugye a pihenoszek, hordozo, kendo meg meg rengeteg olyan dolgot arulnak, ami szerintuk rettento karos. Mi az igazsag ezzel kapcsolatban?

    Elore is koszonom a valaszt es tovabbi szep napot kivanok 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      1. Elalvás előtt kicsit dédelgesd meg karban, amikor ellazult tedd le a kiságyába. Ha felriad, simogasd, legyél ott vele, de ne vedd ki. Kezdetben egy darabig forgolódni fog, mire bevackolja magát, de a következő alkalommal már könnyebben fog menni.

      2. Szoptatós teával lehet próbálkozni vagy az Urtica Urens nevű homeopátiás golyóval és mellette gyakori szoptatás 2-3 napig akár 1-2 óránként is szopizzon két mellből a baba és mellette ne kapjon cumisüveget, ezzel visszajön a tej és a baba is jóllakik.

      3. Kínáld meg vízzel tápszer után és két etetés között kiskanálból, ha szomjas, el fogja fogadni, de 1-2 kortynál többet még nem kell innia.

      4. Abban igaza van a családnak, hogy az egyenes felület jó a babának. Emellett pedig minden más jó, ami tartja a fejét, a gerincét, pl. a rugalmas hordozókendő, a pihenőszék ilyen. A merev hátú hordozók, hinták, kenguruk valóban nem jók, mert ott a baba gerince kénytelen megtartani a súlyát, amiben még ebben a korban nincs elég hátizomzat és ebből lehet később gerincferdülés.

  • bbutterfly

    2015. június 12. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányom még mindig nagy cicifüggő. Inkább megnyugtatàsra kell neki. Nappal még 3-4 éjszaka 5-10 alkalommal. Nappal próbálom ritkítani a cicizést kevés sikerrel. Éjjel azonban nem sikerül mert hatalmas sírás van. 1 hónap alatt szeretném teljesen leszoktatni mert nekem már ez nem jó. 20 hónapos lesz. Először a nappali alkalmakról szeretném leszoktatni. Jelenleg nem igazán akarja elfogadni ha nem adok. Hisztizik és hiába olelgetem nem segít. Az éjjeli szopi majd a mamànàl töltött idő alatt lesz elhagyva. Vàllalta hogy pár éjszakát vele lesz majd egy hónap múlva. Kérdésem hogyan ritkitsam a nappali szopikat mit mondjak neki? És ha majd végleg sikerül leszoktatni akkor mennyire sérül ettől lelkileg? Rossz anya vagyok hogy elveszem tőle nem pedig ő dönt? Nagy lelkifurdim van de már nehezen bírom a sok éjszakai visszaaltatàsos cicizést. ..
    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Először csak szabj meg néhány szabályt a nappali cicizéssel kapcsolatban, hogy mikor nem kaphatja meg. Pl. ha éppen főzöl, akkor mondd meg, hogy most főzöl, majd ha befejezted, megettétek az ételt, akkor lehet cicizni. Tehát legyen egy kis keret, kelljen egy kicsit várnia. Amikor ez már megvan, jöhet az, hogy bizonyos nappali eseményekhez, napirendi pontokhoz kötitek a szopizást, pl. reggel ébredés után, délutáni ébredés után stb. Ha máskor kérdi, megmondod, hogy várnia kell a következő napirendi pontig, amikor szopizni szokott. Ebből lassan megtanulja kontrollálni a vágyát a szopira és elkezdi elhagyni a szopizásokat.

  • F. Kinga

    2015. június 12. péntek

    Kedves Vida Ágnes!

    Nem is tudom, hol kezdjem. A majdnem 3 éves fiam alvászavarral(szerintem) küszködik. Születése óta gondok vannak. Szoptattam, egy és fél éves koráig. Két óránként szopizott, éjjel vagy 8x ébredt, csak szoptatással aludt vissza, kb.egy órát, utána megint ébredt.Ágyban nem akart aludni, mózeskosárban sem, csak ölben. Minden praktikát kipróbáltunk, de az eredmény ugyanaz. Majdnem minden szopi után bekakilt. Nagyon, de nagyon sokat sírt, a legtöbbször nem lehetett megnyugtatni. A férjem sem tudta megnyugtatni, aki a türelem mintaképe volt. Mindig sírt: pelenkázáskor, fürdetéskor, öltöztetéskor, babakocsiban, autóban, stb. Néhány hónaposan jelentkezett nála a Pavorus nocturnus nevű jelenség is. Egy éves koráig nem volt szemkontaktus, a nevére sem figyelt, csak egy éves kora után. Egy éves kora után magam mellé vettem az ágyba, de az sem javított a helyzeten. Sokat forgolódott, kaparászott, ujjait éjszaka sokszor mozgatta. Többször az ágy szélének csapódott. Nagyon mozgékony kisfiú. Két éves kora felé néhány hétig hajnali kettő felé ébredt, vagy hamarabb, és reggel hatig nem aludt vissza. Játszani akart, meg enni, de persze, nem volt éhes. Ez kimaradt, akkor megint következtek a forgolódások, éjszakai ébredések, Pavorusok. :(. Gyermekorvos szerint kinövi majd. Most van egy 8 hónapos kisöccse, akire nagyon féltékeny, a szobatisztaságot is tanuljuk, és tudja, hogy nemsokára óvodába fog menni, és gondoltam, hogy emiatt állt be megint az éjszakai alvászavar. Talán ha 2x aludt eddig öt, hat órát folyamatosan éjszaka. Nappal egy és fél, két órát alszik délben. De nagyon sokat sír mostanában megint, mindenen elsírja magát, pedig alapjában egy jókedvű, viccelődő, éneklő, táncoló, gyors felfogású, okos gyermek. A legfontosabb, amit kihagytam, hogy sajnos szülés utáni depresszióval küszködtem, még sajnos maradt belőle mostanra is. A kötődés elég későre alakult ki közöttünk, állandóan feszült voltam, féltem, hogy nem jól csinálom a dolgokat, vagy attól, hogy bántani fogom véletlenül. :(. Nagyon sokat törődtem vele, fizikailag mindent megkapott, babusgattam, énekeltem hozzá, stb, férjemmel nagyon szépen neveltük,( persze, egy idő után kikészültünk a nemalvástól), de lelkileg sajnos nem sok jót kaphatott tőlem. :(. Azóta mindent próbálok pótolni, remélem, sikerrel járok. De félek, hogy ilyen érzékeny marad egész életére, és attól is, hogy a depresszióm miatt nehogy lelki beteg legyen egy életre.
    A kérdésem, hogy túllihegem az egészet, vagy érdemes egy neurológiai,pszichológiai,vagy pszichiátriai vizsgálat?
    Előre is köszönöm a válaszát. Nagyon szépen köszönöm.

    Üdvözlettel, Kinga.

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      A kisfiad alvászavarainak a hátterében valószínűleg az áll, hogy ha a baba nem érzi igazán biztonságban magát, felszínesebben alszik. Valószínűleg nálatok a depresszió miatt nem volt a kicsi számára kiszámítható a viselkedésed, ezért alakult ki nála az, hogy gyakrabban felébredt, megnézte megvagy-e még 🙂 Nem kell aggódnod, a szeretet begyógyítja ezeket a sebeket, ha most türelmes vagy vele, sok testkontaktust kap, foglalkozol vele, szépen helyreáll majd a lelke. Minden változás érzékenyebbé teheti a gyereket, ez természetes. Mivel fiú, fontos, hogy sokat mozoghasson, kimozoghassa magából a feszültségét, szorongását az új helyzet miatt és emellett szeretgesd sokat, ez a legjobb gyógyír 🙂

  • RaczAnnamari

    2015. június 12. péntek

    Kedves Ági,

    25 hónapos kisfiammal kapcsolatban van pár kérdésem.
    Nagyon anyás, nem egyszerűen oldódó kisgyerek, eddig leginkább a gyerekközösségekben volt gondunk, múltkor tanácsoltad, hogy hagyjam feloldódni, majd kinövi, így ezzel már nem is foglalkozom… 1 hete temetőben jártunk és egy nénitől nagyon megijedt. Nem volt eddig semmi gond az idegenekkel (a gyerekeken kívül), de az a néni nem tudott rendesen beszélni, csak nagyon furcsa (tényleg ilyesztő) hangon és ettől szinte magán kívül sírt a kisfiam. Próbáltam vigasztalni, de alig tudtam és el is jöttünk a temetőből, aztán megnyugodott. Azóta minden nénitől fél. Mindegy, hogy hozzá szól e vagy csak ránéz, piacon vagynk vagy boltban, nagyon sokszor elsírja magát és amikor kérdezem mi a baj, megijedt e akkor mondja hogy igen néni. Mit csináljak ilyen helyzetekben? Mit mondjak neki, hogy könnyebben túl legyen ezen? Eléggé bosszant, mert azóta sétálni sem nagyon akar, mert ugye az utcán nyilván nénik is jönnek mennek. Képes végig a babakocsiban ülni, no de van hogy egy pénztárostól is elsírja magát hiába van a babakocsi védettségében…
    Kérlek segíts mit csináljak?zeptembertől bölcsis lenne, de már nem csak a gyerekektől tart, hanem a néniktől is. Hurrá…

    Másik dolog, hogy 2 héttel ezelőttig este és reggel még szopizott, de mostmár csak reggel. Elég nehezen iszik, ezzel mindig is kicsit gondunk volt. Hogy lehet rávenni egy ekkora gyereket, hogy igyon? Nem szereti a teákat, a tejes sem a gyümölcslevet igazán, ami nem is gond végülis, de vízből ihatna többet ha már szinte csak azt fogadja el. Próbáltam az ivópoharából, aztán lecsavartam a kupakját, próbáltam kispohárból és nagyból, illetve szívószállal is. Gyakran kínálom, mégis max 3-4dl amit megiszik egész nap. Levest nem fogad el, joghurtot szokott enni meg vmennyi gyümölcsöt is. Ismerősnél voltunk aki „sötétnek látta a kicsi veséit” és én is úgy érzem ihatna többet. Mit csináljak??? Hogy vezessem rá? Együtt iszunk, vagy buzdítanám rá, de sokszor kijelenti hogy nem és kész nem iszik. Az ilyen hülye ellenkezést hogy lehet megtörni?
    Köszönöm ha megint segítesz!

    Annamari

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Szülőként úgy érezzük, ilyenkor megnyugtatni kell a gyereket, meg kerülni a témát, amitől fél. Viszont a gyereknek többet segít az, ha beszélünk róla. Nyugodtan beszélgessetek nénikről meg az adott helyzetről, amitől megijedt, hadd mondja el ő is, mit érzett, mi volt ijesztő. Ha átbeszélitek, kiadhatja magából, újra átélheti az helyzetet, könnyebben megszabadul a félelemtől, mintha nem mered említeni sem, nehogy megijedjen.

      Az egészséges gyerek, ha szomjas: iszik. Legyen kéznél a víz, férjen hozzá, néha kínálgasd is, de nem kell erőltetni, hogy többet igyon, ha magától nem kér többet. A víz a legjobb szomjoltó, nincs szükség teára, gyümölcslére. Az ellenkezést játékkal lehet a legjobban megtörni. Pl. tegyél átlátszó pohárba vizet, szívószálat és játsszatok olyat, hogy ki issza meg gyorsabban (figyeljétek, ahogy a pohárban lejjebb megy a víz). Készítsetek közösen „koktélt” vizet citromkarikával, narancskarikával, málnával, díszítsétek fel kis esernyőkkel és szolgáljátok fel egymásnak 🙂

  • Ági

    2015. június 12. péntek

    Kedves Ági,
    kisfiam 22 hetes (5 hónapos). A probléma, hogy még mindig nem alussza át az éjszakát.
    Az érdekes, hogy már 10 hetesen átaludta, este 9-től reggel 6-ig aludt, utána még 3 órát szopi után. Ez tartott 4 hétig, majd visszatért az éjjel 3-kor ébredéshez. Elkezdtem neki 50 ml körüli anyatej kiegészítést adni az esti szopi mellett, de ez sem segített. Aztán volt néhány hét, amikor már 3 óránként ébresztett éjjel, de közben észrevettem, hogy kijöttek alul a metszőfogai, gondoltam biztos amiatt ébredt gyakran. Ez csak 1 hétig tartott, de azóta is éjjel 3 és 4 óra között ébreszt. Gyakran előfordul még az is, hogy átázik a hálózsákja reggelig a nagy tornázástól, mozgolódástól.
    Mivel lehetne segíteni, hogy leszokjon az éjszakai ébresztésről? Az ok, hogy éjszaka megszoptatom? Többen mondják, hogy csak pár korty teát kellene adni neki, le kellene szoktatnom az éjszakai szopiról.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Ági

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is megnő, ezért fordulhat elő, hogy a korábban éjjel már nem ébredő baba ismét éhes lesz. 1 éves korig ez gyakran előfordul és teljesen normális jelenség. Meg kell etetni, hiszen éhes.

  • Melinda

    2015. június 12. péntek

    Kedves Ági!
    Érdeklődnék, neked mi a véleményed arról, ha egy két éves gyermek nem kakil. Milyen okai lehetnek, hogyan lehet segíteni neki. Lányom 2,5 éves, januártól tart a dolog, ami lelkileg nagyon megvisel. A hashajtót is visszatartja és nevetve mondja, hogy ő tartogatja, szorítja. Mondom neki, hogy megtanulunk kakilni, leguggolunk, nyomjuk, de amikor tényleg kellene kakilni, állva szorítja. Elvittem nevelési tanácsadóba, ahol megnézte egy pszichológus, aki azt mondta, hogy megromlott a bizalom anya-lánya között, de nem lát szorongás tüneteket a kislányon, ezért lehet berögződött neki a rossz kakilási forma nála.Próbáltam megvonni tőle dolgokat -nem megyünk a medencébe fürdeni, amíg nem kakil, mamához se megyünk-, de nem érdekli. Próbáltam jutalmazni, de ezzel az a baj, hogy amikor egy hangyányit is kienged /azt sem önszántából/, akkor kéri a cukorkát. Rajzoltunk cicát, neki fonalat, amikor kakilt. Úgy érzem nem lehet rá semmivel hatni. Bejöhet hozzánk a wc-re, látja mit, hogyan kell, de mégsem akar utánozni minket.
    Köszönöm válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Próbáljátok meg játékosan megoldani, mert most az a gond, hogy szorong miatta és ezért tartja vissza. Valószínűleg nem is teljesen érett még a szobatisztaságra, de nagy benne az akarat, a megfelelési kényszer, hogy tartsa a kakit, ezért ő tartja erősen, csak elengedni nem tudja még.
      Játsszatok kisvonatos játékot, mint egy kis mondókát mondhatjátok, hogy „jön ki a kaki, robog a mozdony az alagútban, bújik a kisvonat és a végén azt mondja tütütüüüü” Le is rajzolhatjátok neki közben, hogyan megy a kisvonat az alagútban.
      Segíthet az is, ha rendszeresen gyurmázhat, ez általában segít oldani a kakilással kapcsolatos szorongásokat.
      És az elengedéssel kapcsolatos gondokon sokat segíthetnek azok a játékok, ahol el kell engedni valamit pl. vizet önteni egyik edényből a másikba, megkeresni egy eldugott labdát, elszaladni vele, aztán eldugni egy titkos helyre, hogy a másik ne találhassa meg.
      Fontos, hogy ne legyen „ügy” a kakilás

  • Olga

    2015. június 12. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsodat kérem ismételten.
    Kislányunk 27 hetes múlt, bal oldalának izomzata még mindig kötöttebb. Rendszeresen tornáztatjuk, most már szépen fordul mindkét irányba hasra, kúszik mindkét irányba körbe-körbe. Ugyanakkor nem megy neki a hátára fordulás.
    Sokat van hason, de ha elfárad, nagyon belelovalja magát a sírásba, nagyon befeszíti az izmait. Sokat gyakoroljuk a hátára fordulást is, de idáig csak 1-2 alkalommal csinálta – hónapokkal ezelőtt és csak a bal irányba, mivel aszimetrikusan félrehúz a fejecskéje (nem vagyok benne biztos, hogy tudatos mozdulat volt). Az oldalára fordítva szintén megfeszíti magát, nem engedi le a kis fejét. Viszont simán eljátszik, elalszik az oldalára borulva. Nem rohanok rögtön, ahogy elfárad hason, nem fordítom azonnal a hátára, hagyom, hogy hátha egyszer sikerül magától visszafordulnia. De nem tudom, hogy mi az a pont, amikor már felesleges tovább sírni hagyni (olyan szinten rákezd, hogy még néha levegőt sem vesz, céklavörös lesz a feje, …). Nem gondolnám, hogy az a helyes, ha mindig én segítek neki visszafordulni, de javíts ki, ha tévednék. Mivel lehet rávezetni a helyes mozdulat(sor)ra? Mivel lehet ösztönözni, hogy visszaforduljon a hátára?

    A másik kérdésem, hogy háton fekve kíváncsian emelgeti a kis fejét és próbál hasizomból felülni. Nyilván nem megy neki, és több helyen is olvastam, hogy a felülést nem ezen a módon tanulja meg. A nyugiszékében etetjük, ott már megkapaszkodva felhúzza magát. Kérdésem, veszélyes-e ez a gerincére, vagy hagyhatjuk, mert legalább erősíti a hasizmát? 

    Harmadik kérdésem, hogy ennyi idősen ismerkedhet-e már az élővizekkel (Balatonra, Velencei-tóra gondolok elsősorban)? Karon lehet-e pancsolni vinni? Vagy van ennek valami ellenjavallata, akadálya?

    Válaszaidat köszönöm! Olga

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      A korához képest megfelelő a mozgásfejlődése. Sok baba csinálja ezt, hogy először csak az egyik irányba fordul, de a másikba nem, aztán szép lassan megtanulják. Még időben van, ha van módja gyakorolni, megtanulja majd. Egy darabig hagyd próbálkozni és amikor már nagyon sír, akkor segíts neki megfordulni.

      A hasizomból felülést is sok baba elkezdi a hordozóban, babakocsiban ebben a korban. Ez még nem igazi felülés (az majd a mászásból adódik inkább), de nem baj, ha próbálgatja, nem veszélyes.

      A nagyobb élővizekbe, tavakba nyugodtan lehet vinni, ezek tisztábbak, mint némelyik uszoda. A bányatavakat, folyókat kerülni kell, kivéve azok a kikotort bányatavak, amiknek van természetes vízellátása is (kisebb patakok, folyók), mint pl. a Rukkel-tó.

  • Anett

    2015. június 12. péntek

    Kedves Agi!
    A tanacsodat szeretnem kerni. Kislanyunk e honap vegen lesz 3 eves. Tavasszal elkapott egy hanyos-hasmenös virust (az orvos szerint rotavirus volt) es több mint egy hetig nagyon beteg volt görcsös hasfajassal. Miutan meggyogyult attol felt, hogy a szekletürites mostmar mindig fajdalmas lesz es inkabb visszatartotta, sokszor napokig es a vegen szorulasa lett. Azota igazan nem javult a helyzet. Most is inkabb visszatartja, többször kuppal kellett kezelnünk a dolgot. Nagyon ketsegbe vagyok esve, mert tehetetlennek erzem magam. Probaltam neki elmondani, hogy miert nem szabad visszatartani, meg is erti, de megis legtöbbször problemas ez a tema. Egyebkent oviba meg nem jar, a szobatisztasagot sem eröltetjük. Szorongas allhat ennek a hattereben? Hogyan tudnek javitani ezen a helyzeten? Külföldön elünk, a gyerekorvos azt ajanlotta, hogy kapjon „tejcukrot” az etelbe, ami puhitja a szekletet, de több nap utan ez sem segit.
    Mit tehetnek? Valaszodat elöre is nagyon köszönöm!
    Üdv
    Anett

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Ha van egy ilyen kellemetlen érzés, előfordulhat, hogy a kicsi utána egy darabig még visszatartja a székletét.

      Játsszatok kisvonatos játékot, mint egy kis mondókát mondhatjátok, hogy „jön ki a kaki, robog a mozdony az alagútban, bújik a kisvonat és a végén azt mondja tütütüüüü” Le is rajzolhatjátok neki közben, hogyan megy a kisvonat az alagútban.
      Segíthet az is, ha rendszeresen gyurmázhat, ez általában segít oldani a kakilással kapcsolatos szorongásokat.

      Emellett igyon sokat és egyen minden nap rostos gyümölcsöket (szilva, sárgabarack, őszibarack), ne egyen cukros ételeket és fehér kenyeret, tésztát pár napig, hogy lágyabb legyen a kaki.

  • Niki

    2015. június 12. péntek

    Kedves Ágnes!
    Kisfiam 21 hónapos. A mozgása nagyon gyorsan fejlődött. 4,5 hónaposan kúszott, 6 hónaposan mászott, 11 hónaposan önállóan járt. Ami aggaszt, hogy nem beszél. 10 hónapos kora óta mondja, hogy nem. Kb 14 hónapos kora óta, hogy anya. 16 hónapos kora óta, hogy add ide. Mostanában mondja, hogy be, nyisd ki (nyissii), pipi. Nagyon ritkán, hogy oda., az ott mi? Ennyi, 6 szó  Vannak szavak, „mondatok” amiket egyetlen egyszer mondott, de azóta egyszer sem: oda be, nem megyek,ne menjünk már, labda, elment, gyújtó. Minden utasítást megért. Ha kérem, hogy hozza ki nekem az autóit a szobájából, vagy hozzon ide ezt-azt, akkor megteszi. Meg tudja mutatni kérésre, hogy hol vannak a testrészei, ha kérdezem, hol lakik dédi, felmutat az égre és integet neki. Az igent csak bólintja. Ha halandzsázik, van, hogy felviszi a végén a hangsúlyt, tehát kérdő mondatot alkot, helyes hangsúllyal, csak hát ugye nem értem mit kérdez. Egyébként szépen hangsúlyoz. Ha kérem, hogy mondd kutya, nem mondja. Csak a kutya hangját utánozza. Ha olvasni akarok neki, kiveszi a könyvet a kezemből. Ha mondókáznék, vagy énekelnék neki, azt mondja, hogy nee. Mit tudnék tenni?Kezdek nagyon aggódni.
    Válaszát köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. június 14. vasárnap

      Első gyereknél, főként, ha fiú, előfordul, hogy később kezd el beszélni, anya megérti félszavakból is 🙂 Mivel mindent elmagyaráz, amit szeretne, 1-1 szót mond is, ezért nincs miért aggódnod. Beszélgess vele sokat, nézegessetek mesekönyvet és mutogassa őt a képeket, rajzolgassatok és beszéljétek meg, mi van a rajzon, mondókázz és énekelj neki olyanokat, ahol mutogatni kell a dalocskához, utánozzatok állathangokat! Ezek segítenek, hogy az utánzási készsége fejlődjön, ami a beszédfejlődéshez a legfontosabb.

  • Andrea

    2015. május 26. kedd

    Kedves Agi! Van egy 4 es fel eves kislanyom es egy 17 honapos kislanyom. A nagyobbik nagyon feltekeny a kisebbikre mar szuletese ota.Az egesz csalad nagy hangsulyt fektetett arra, hogy a kisteso erkezese ne szoritsa hatterbe a nagyot. Rengeteg figyelmet kapott es kap a mai napig. Sokszor elmagyarazzuk, hogy ne tepje ki a jatekokat a kicsi kezebol, ne kiabaljon ra es ne veszekedjenek. Nagy csataink vannak! Nem tudom mi tevo legyek, mikor ujra es ujra szemtanuja vagyok az irigysegenek. Hogyan ertessem meg vele, hogy jatsszon es osztozzan meg a kishugaval? Koszonom a valaszod! Andrea

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Próbáld meg, hogy a nagynak csináltok egy nyugodt sarkot, ami csak az övé, ahová a kicsi nem mehet, ahova a „védett”játékokat beviheti. Ezzel ő is megkapja a saját kis személyes terét, és amikor nem ott játszik, könnyebben fogadja majd el, hogy meg kell osztoznia a testvérrel.

  • Laura

    2015. május 26. kedd

    szia Agi. meg egy kerdesem lenne. szobatisztasag, kisfiam 20 hoapos mst. godoltam nyaron kezdem el, hogy kezdjek neki?bilinkvan mar, mosdoba van, vedono mondta h ne jatek eszkoz, ne a szobaba legyen. koszonom

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Nagy melegben adj rár kis bugyit vagy még azt sem, ha látod rajta, hogy mennie kell, vidd el, fürdés előtt is ráülhet, de még ne várj nagy eredményt. Ha mégis van, akkor dicsérd meg.

  • Laura

    2015. május 26. kedd

    szia Agi! Kisfiam 20honapos, es elkezdoott a dackorszak,lehetsegese ebbe a korba?ha valami nem ugy van hisztizik, foldre veti magat, sot mostanaban elkezd utni pofozni ram ut,ilyenkor mia teendo? olvtam h pici korba hisztinel vigasztalni kell, agyuk fejlodik, tenyleg?konektorba benyul, van vedo rajta, eleg a nemszabad vagy csapjak picit ra a kezere?ferjem azt mondja a felest meg kell tanulja a konekortol ezer csapni pcit a kezere. onnalo evesrem ivasra hogy szoktassam?poharbol lassan sznem. itatobol iszikes kubus uvegbol mar. eves szornyu….futkos es ug eszik, mittegyek?etetobe nemul be, nagyinal igen….elontottam rosszul erzem nagam emiatt….rosto eteleket tudnal ajanlani mert picit mostkemeny a szeklete.koszonom

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Igen, lehetséges, hogy itt a dackorszak 🙂
      Ha hisztizik, nyugtasd meg, ebből tanulja meg, hogyan nyugtassa meg magát.
      Soha ne csapj a kezére! Ha veszélyeset csinál, mondd neki határozottan, hogy „nem szabad” és vidd el onnan.
      Nem rontottál el semmit. Evésnél hadd üljön kis asztalnál kis széken, nem kell már az etetőszék mindenáron. Tedd elé az ételt és hadd egyen. Ha állva eszik, az sem baj, ebben a korban nincs türelme a gyerekeknek ülve enni. Egyetek legalább napi 1x együtt, hogy lássa, hogyan is kéne ennie és idővel elkezdi majd utánozni.

  • Vera

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági,

    Majdnem 3 éves kisfiam szeptember óta bölcsis, reggel Apa viszi, délután én megyek érte. Kb kéthetente megy érte az Apukája délután, ilyenkor szólunk neki előre róla. Mindig mondjuk, ha nem én megyek érte. Kb 3 hete, ha megyek érte, hatalmas hisztivel fogad, mondja, hogy nem szeret, nem jön velem haza, megvárja Apát. Így kb 1 órákat töltünk még el az öltözőben, mire lenyugszik és indulhatunk. Ha Apa, vagy Mama megy (kéthetente 1x), akkor nincs hiszti.

    Először arra gondoltunk, hogy reggelente a Férjem nem mondta ki neki konkrétan, hogy nem Ő jön aznap, hanem csak kitérő választ adott (pl majd egyszer jön ő is), azóta határozottan mondjuk, hogy ma Anya jön. 1 hete próbálkozunk ezzel, a helyzet változatlan.

    Kíváncsi lennék a véleményedre, mit javasolsz ilyen helyzetben.
    És miért szokták mondani a gyerekek, hogy nem szeretik valamelyik szülőt?

    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      A kicsik nehezen fogadják a változást. Nem arról van szó, hogy nem szeret, csak nem tud mit kezdeni a helyzettel, hogy nem mindig ugyanaz történik, amit ő megszokott. A racionális érv ilyenkor nem segít, inkább azt mondjátok neki, mi történik vele délután, mit fognak csinálni apával, ha ő megy érte, mit veled, ha te mész érte. Játékosan meséljétek el neki az egészet, hogy ne arra koncentráljon, hogy nem az történik, amit ő akar, hanem, hogy milyen jó dolgok történnek majd vele (pl. apával megállnak a játszótérnél, anyával elmennek fagyizni hazafelé, vagy a mama hozza majd a kismotort is)

  • Mónika

    2015. május 26. kedd

    Szia Ági!

    Ne haragudj, hogy megismételem a kérdést, a mai levéláradat 🙂 közt nem találtam a választ.

    16,5 hónapos kisfiúnk nagyjából 1 éves korig nem járt gyerektársaságba, nincsenek körülöttünk babások. 2-3 hónapja viszem minden nap játszótérre. Eleinte jól működött, szemlélődött, bátortalanul, de közeledett más gyerek felé. 3 hete történt, hogy egy nála kicsit idősebb baba megszorongatta a nyakánál (csak ölelni akarta). Ettől teljesen megrémült, és azóta jobban fél a gyerekektől. Még ha egy mászó kisbaba közelít felé, akkor is azonnal megfogja a kezem, lábam… Mi a helyes reagálás részemről?
    Eddig semmi különöset nem tettem, hagytam, hogy jöjjön hozzám, ha attól biztonságban érzi magát. Megsimogatom, mondom neki, nincs semmi baj. Viszem továbbra is a játszótérre. Szükséges-e egyéb?
    Nagyon köszönöm és szép napot kívánok!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Nem szükséges ettől több. A lényeg, hogy érezze, bármi is van, anya ott van neki, vigyáz rá. Aztán majd, ahogy jártok társaságba, meg fogja tanulni, hogyan védje meg magát a gyerekektől.

  • Andi

    2015. május 26. kedd

    Kedves Ági!
    Ismét a segítségedet szeretném kérni. Kislányom 20 hónapos. Kb. 20 szót mond, de mindent megért. Ha megkérem, hogy hozzon ide ezt vagy tegye oda azt, megérti és meg is csinálja. Viszont, ha fegyelmezésről van szó, mint ha süket fülekre találnék. Ha utcán vagyunk és szólok neki, hogy jöjjön hozzám, vagy meg sem hallja és megy tovább, vagy hátra néz és nevetve elkezd futni… azt hiszi, játszom. Ennyi idős gyermeket hogy lehet fegyelmezni, rávenni bizonyos dolgokra, pl., hogy pakolja össze a játékait? Néha egy kis zsarolással szokott sikerülni, de Én ezt nem igazán szeretem.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Andi

    • Vida Ágnes

      2015. május 27. szerda

      Nem hiszi azt, hogy játszol. Pontosan tudja, hogy együtt kéne működnie, csak a határokat próbálgatja, nem biztos benne, mit szabad és mit nem, ezért megnézi, mi történik, ha ellenkezik. Ezt csak kis játékossággal és következetességgel tudod megoldani. Pl. az utcán ne kiabálj utána, hanem határozottan menj oda és mondd „veszélyes”. Érezze, hogy ez olyasmi, amivel nem lehet játszani. Ha viszont a dolog nem veszélyes, akkor lehet kicsit játékosabbnak lenni, pl. olyat játszani, ki pakol be gyorsabban a dobozba.