Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2021. március 12-én 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 077 Comments

 • Vatai Virag

  Reply Reply 2015. április 10. péntek

  Kedves Agnes!

  Lehet, hogy a problemammal egy “felnott” pszichologushoz kellene fordulnom,
  de szeretnem hallani a velemenyet.

  Tudom, sok anyuka erzi magat csodnek, es kuzd napi szinten lelkiismeretfurdalassal,
  frusztracioval, egyeb nehezsegekkel.
  A mi esetunkben viszont ugy erzem tenyleg gond van.

  Muszaj leszek egyertelmuen leirni, meg ha tul mereven is jon le.
  Ugy erzem en tenyleg nem vagyok alkalmas az anyasagra.. es nem csak alkalmanket.. folyamatosan!
  Nem elvezem es nem latom/erzem a csodajat.

  Nehez helyzetben, kulfoldon, segitseg nelkul (leszamitva kulfoldi volegenyemet) elunk.
  Mindig voltak gondok, feszultseg.
  Mindig feltem, hogy a babamra (most 13 honapos, ertelmes, ugyes kisfiu) ez rossz hatassal lesz,
  igy igyekeztem mindent megtenni, hogy jol fejlodjon minden szempontbol.

  Erik nagyon elenk, nagyon gyorsan fejlodo, orokmozgo, oriasi energiaju es igenyu baba.
  Nem tudom elegge lekotni, pedig sok babas programra jarunk, jatszunk.
  Folyton nyugoskodik, pedig elvileg nincs kulonosebb oka ra.
  Rendkivul akaratos, es igyekszem a kedveben jarni,
  de legtobbszor igy is csak “uvolt”.
  O nem sir (csak, ha tenyleg baja van), szo szerint, mint az a bizonyos “faba szorult”..

  Igyekeszem onallosagra is nevelni, de folyton rajtam logna (szo szerint).
  13 honapos, de meg most is non stop figyelmet igenyel.
  Ugy ertem, hogy alig jatszik maganak valamicsket, mindegy milyen kornyezet, hely.

  Tisztaban vagyok az egeszseges baba fejlodesevel es igenyeivel.
  De itt en kezdek “egeszsegtelen” lenni.
  Depresszios vagyok, es utalok elni. Utalom az egesz gyereknevelest.
  Tudom, kegyetlenul hangzik, de nem tudok megbirkozni ezzel a feladattal.

  Hiaba probalok turelmes lenni..
  Szeretem a babamat es a legjobbat akarom neki.
  De ha ujra kezdenem nem vallalnek gyereket.
  37 eves, atlagosan onzo, nem karrierista no vagyok, es ugy gondoltam,
  kesz az anyasagra.
  De nem tudok megkuzdeni a napi stresszel.
  Nem birom elviselni a folytonos `nyavajgast`! Megorulok tole!
  Plane, hogy nem tudok mar mit kitalalni ellene.

  Minden reggel ugy kelek, hogy ez most egy jobb nap lesz.
  Majd boldogan nevetunk mindketten.
  De minden nap vegere csak azt varom, hogy kibirjam fektetesig,
  es nem csak a faradtsag miatt.

  Nem kiabalok. Szeretgetem, olelgetem, dicserem,
  de semmi nem segit.

  Olvasom az irasait, es tudom, mi a valosag,
  de nem birom a kialvatlansagot.

  Ez a 13 honap megtort fizikalisan es lelkileg!
  Biznek a “javulasban” de nagyon el vagyok keseredve!

  Es borzasztoan felek, hogy a babam nem lesz lelkileg egeszseges!

  Koszonom az idejet!
  Tisztelettel,
  Vatai Virag

  vatai.virag@hotmail.com

  {3}

  {3}

  {3}

  {3}

  {3}

  {3}

  {3}

  Kedvenc

  {3}

  Kedvenc

  {3}

  {3}

  {3}

  {3}

  Skype

  Messenger

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. április 10. péntek

   Megértelek, ez nagyon nehéz helyzet és eleve nehéz egy 13 hónapossal 🙂 Első körben azt javaslom, menjetek minél többet szabadba, hadd mozogja ki magát, szerveződjön eköré a napirendetek. Emellett pedig érdemes lenne a depressziód miatt felkeresned pszichológust is, mert a szülés utáni depressziót kezelni kell. Most még nem súlyos a helyzet, de később romolhat, a saját és a gyermeked érdeke is, hogy mihamarabb gátat vessetek neki.

 • Dia Dius

  Reply Reply 2015. április 10. péntek

  Kedves Ági!

  3,5hós babám fogja a fejecskéjét. Nyitott tenyérrel és csak a jobb oldalán.
  Nem dörzsöli, nem bántja csak fogja. Hol hátrább, hol előrébb, legtöbbször a füle környékén. Hasaláskor, hintában, kézben nem jellemző, csak ha a hátán fekszik de akkor kiságyban, játszószőnyegen, bárhol.
  Nem gondolom, hogy a fogzás miatt van, mert nem bántja. Pelusok rendben, étvágya rendben. Hangulata változó, de hogy emiatt-e vagy a foga miatt, néha számomra is talány. Van egy erősebb ér a koponyacsontnál, néha azt is fogja. Engem meg a szívbaj kerülget, hogy mi a csuda miatt van ez. Szerinted?
  Köszönöm! Szép napot,
  Dius

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. április 10. péntek

   Nem volt mostanában megfázva? Nem lehet, hogy a füle fáj? Leggyakrabban egyébként a foguk miatt szoktak a babák fület piszkálni, vagy ha álmosak.

 • Anett

  Reply Reply 2015. április 10. péntek

  Kedves Agi!
  Ujra tanacsodat szeretnem kerni. Kislanyunk juniusban lesz 3 eves. Mar ket eves kora elött “megismerkedett” a bilivel es elmeletben tudja, hogy a mellekhelyisegben mit es hogyan kell(ene) csinalni. Gyakorlatban azonban nem nagyon müködik a dolog. Ha raültetem a wc-re, elüldögel, de mas nem törtenik. Szoktam ra pelenka helyett bugyit adni fürdes elött egy-ket oraval. Ilyenkor megkerem, hogy szoljon, ha pisilnie kell, de eddig mindig csak utolag szolt mar. Lehetseges, hogy meg mindig eretlen a szobatisztasagra vagy en rontottam el valamit?
  A masik problemank az, hogy mindig elszalad/elbujik, mikor öltöztetni vagy pelenkazni szeretnem. Ezt nem gonoszsagbol teszi, hanem jatszani szeretne, de sokszor nincs türelmem szaladni utana vagy kiselöadast tartani (ez egyebkent sem hatasos). Mit tehetnek?
  Valaszodat elöre is köszönöm!
  Üdv
  Anett

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. április 10. péntek

   Még nem teljesen érett a szobatisztaságra, de majd a nyár meghozza az eredményeket is, türelem 🙂

   Vegyél egy csomag különleges pici matricát, tegyél egy kis faliújságot a gyerekszobába és minden alkalommal felragaszthat egy matricát, amikor nem szaladt el.

 • Prém Krisztina

  Reply Reply 2015. április 10. péntek

  Kedves Ági!
  8 hetes a kisfiúnk, csak anyatejet kap, 3,5 kg-mal született, most 5 kg. A napirend alakításával kapcsolatban lenne az egyik kérdésem. Igyekszem tartani az alvás-evés-ébrenlét rendszert kb. 2,5-3 órás időközökkel, de sokszor borul valamiért. Délelőtt gyakran bántják a szelek, amikre felébred fél óra alvás után és nehezen tudom visszaaltatni (megvárom, hogy már álmos legyen és első alkalommal gyorsan el is alszik). Ha nem sikerül, ébredés után még nem éhes és alig eszik, de mire éhes lenne, addigra elfárad. Egy ilyen nap délutánján pedig 4-5 órát is alszik egyszerre, ami miatt kimarad egy evés. Az lenne a kérdésem, hogy hagyjam-e nappal 4-5 órát aludni vagy ébresszem fel. Éjjel általában 3-4 óránként etetem.
  A másik kérdésem az esti program alakítására vonatkozik. Ha 6-7 között felébred, megetetem, várunk 20-25 percet és utána fürdetjük. Ha nem nagyon fáradt, mesélünk Neki, ha fáradt, kap még egy kis utóvacsit. Csakhogy Nála ez nem utóvacsit jelent és egy kis szopizást elalvás előtt, hanem szinte ugyanannyit eszik, mint 1 órával korábban. (Evésenként váltott mellből etetem, szoktunk közben is büfizni és megvárom, hogy Ő engedje el.) Ezek után nehezen tud elaludni, sokszor felébreszti magát, így este 8 órától gyakran fél 10-ig tart az altatása. Nem tudom eldönteni, hogy az evés okozza-e a nehéz elalvást vagy a nap végi fáradtság. Az lenne a kérdésem, hogy jó-e így a sorrend, illetve mit változtassunk, hogy könnyebben elaludjon. (Ringatva altatjuk, és általában akkor rakjuk le, mikor már elaludt. Próbáltuk, amit másoknak javasoltál, de nem szeret hason elaludni, a hátán, oldalán lerakva pedig félálomból felébreszti magát a kapálózással.)
  Előre is köszönöm a válaszokat!
  Kriszti

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. április 11. szombat

   Ha az éjszakai alvásra nincs kihatással, akkor ezeken a nehéz napokon hagyhatod hosszabban aludni.

   Az estével az a gond, hogy túl keveset van ébren, persze, hogy nem tud elaludni utána. Itt is ugyanaz a teendő, mint nappal: felébred, eszik, játszik, amíg nagyon el nem fárad és csak utána jöhet a fürdetés. Ha így csinálod, nem lesz gond az esti altatással.

   Ha háton altatva a mozgásával felébreszti magát, nagyon jó szolgálatot tehet a rugalmas hálózsák, mint pl. ez: http://www.minimobaby.hu

 • Kovács Mária

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági,
  azt szeretném kérdezni, hogy 3 éves korig mi jobb a babának, ha otthon van anyával(és a kistestvérével) vagy ha bölcsődébe adják? Több (nagyvárosi) barátnőm is 1éves kora után bölcsibe adta a babáját(mégha nem is lett volna muszáj), mondván ez a jobb a gyereknek mintha otthon unatkozna anyával, mert ebben a korban már gyerekek között a helye. Én ebben mélyen nem értek egyet… Kérlek mondd meg mi a pszichológus véleménye ezügyben, mert ezen barátnőim “támadásait”érvekkel szeretném hárítani, már ha van ilyen.. Nagyon köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Mindegyiknek van előnye és hátránya is és gyerekfüggő is egyben. Vannak olyan kisgyerekek, akik társaságkedvelőek és már másfél évesen sem lehet őket lekötni, és olyan óvodáskorúak is, akik jobban érzik magukat otthon és nem igénylik minden nap a társaságot. Ha otthon van, van testvére, az 3 éves korig elég társaság. Nincs egyértelmű érv a korai bölcsi ellen sem, ha anya szívesen megy vissza dolgozni és a bölcsi is jó, jól érzi magát itt a kicsi, a jelenlegi kutatások szerint, semmilyen káros hatás nem éri a kicsit. De az ellenkező esetben sem lesz semmi baja a kicsinek 🙂

 • Marcsi

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Alvásproblémával fordulnék hozzád!Kisfiam 7 hónapos lesz, nagyon vidám, sokat nevető, mosolygós baba!Viszont valamiért az estére egy feszült, pörgős kisgyerekké válik!A napközbeni alvások során fel-fel sír és hol több hol kevesebb sikerrel tudom csak vissza altatni!Az esti elalvás előtt megvan a napi rutinunk, elcsendesedünk, masszázs után fürdetés következik majd evés és alvás!Az masszázs előtt elpilled kb.30 percre, mert nem tud ébren maradni!Viszont az ezt követő időszak eléggé rúgós, kapálódzós, mostanában a fürdés végére már sírós is!Miután leteszem aludni, többször felébred,hol fél óránként hol óránként kb. éjfélig, majd utána eszik és hajnalban ébredezik sírdogálva, de akkor is még visszaaltatom, mert még álmos!A foga még nem látszik, bár nyilván már képződnek, mindezeket az alvási gondokat betudhatom a fejlődésének?
  Köszönöm a választ!
  Üdv, Marcsi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Valószínűleg a fogzás zavarja már, de emellett az is gond, hogy ha elalszik a masszázs előtt, akkor utána nem igazán álmos, ezért nem tud elaludni megint. Fáradt már, mert este van, de mivel ott elalszik, ezért utána kell megint egy kis idő, mire az ébrenléti szakaszban oda ér, hogy ismét elálmosodik és el tud aludni. Ebben a korban az ébrenléti időszak estefelé már akár 3-4 óra is lehet, ezért ébredezik utána olyan sokszor. Inkább próbáld meg az esti fürdést gyorsabban bonyolítani, hogy ne aludjon el és utána hosszabban tud majd aludni.

 • Katica

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági, Szia.

  Kisfiam, Benjamin két hét múlva lesz két éves. 89 cm és 12.2 kg.
  Azt gondolom, hogy ez rendben van. 🙂
  A kérdésem a következő lenne, a szobatisztasággal kapcsolatosan:
  Egy ideje már észre vettem, hogy “jelzi” hogy mikor pisil illetve ha van már valami a pelenkában.
  Külföldön élünk, és nálunk elég nehezen jön a jó, v jobb idő. És a nyarat sem lehet a Magyarország-i meleghez hasonlítani, állandóan lengedezik a szél ( hozzáteszem nem meleg ) és még nyáron is hűvös van a lakásban. A lenge egy kis gatyás rohangálás alapvetően elmarad.
  Eltolódva a fűtés és “harisnyás” időszak is.
  Kétségekkel állok hozzá, hisz ha szegény gyerek “be van öltöztetve” akkor a bilire rohangálás a vetkőzés miatt elég macerás lesz. És szerintem kedv rontó is, hisz a húza vona le- fel öltözködéssel megnehezíti ezt a kérdést. Melyik gyerek szereti az állandó öltözködést, az Én kisfiam, nagyon nem bírja egyébként sem 🙁 pedig annyi türelemmel és játékosan próbálom eltereli erről a mindennapos többszöri ( + a napi kétszeri sétálásra is gondolok) tortúráról a figyelmét.
  Az esti fürdés előtt szokott már bilire csücsülni, mert tudom hogyha amint lekerül ilyenkor a pelus róla, kell pisilnie, de általában nem a bilibe hanem a kádban landol a pisi… 🙁 mert nincs türelme a bilin ülni, imád fürdeni és már vágyik a vízbe.
  Egyszer majdcsak össze jön.

  Szóval mit tanácsolnál, hogyan essek neki ennek a feladatnak, hogy ne keserves gyötrődés legyen ez és kedvet kapjon bilire csücsülni??

  Az evéssel kapcsolatban is lenne kérdésem. Ahogy már tettem említést a levél elején a súlyára vonatkozóan, magas vékonyabb kisfiú, de nem csont sovány.
  Ügyesen eszik kanállal, villával és pohárból is nagyon szépen iszik. Persze néha még kell egy kis besegítés itt is ott is.
  Viszont nagyon válogat…
  Hiába kínálom, és látja is hogy Én, Mi is esszük a neki is kínált ételek, mégis
  van egy csomó csomó minden amit egyszerűen nem hajlandó megenni.
  Elég egyoldalúnak látom, pedig igyekszem.
  De egyszerűen nem látom, hogy kíváncsi lenne, meg sem kóstolja.
  Jó ez így és majd idővel változik?
  Ne erőltessem csak kínálja, hátha egyszer kedvet kap valamire?

  És a legnagyobb görcsöt az okozza minden nap, – bár a környezetem, igyekszik nyugtatni, hogy fejlett a gyerek, és nagyon látszik rajta milyen sokat foglalkozom vele stb.. –
  ÉN mégis úgy érzem hogy nem vagyok elég rutinos s nem foglalkozok vele eleget… 🙁 hogyan tudnám Őt ebben a korban jól fejleszteni?
  Mivel?
  Elég aktív kisfiú és nehéz vele csak úgy leülni, mert sokszor próbálok vele ezt azt játszani, de Ő nem akarja, értelem szerűen erőltetni nem fogom, hanem “ülök” mellette és figyelem mit akar csinálni.
  Legtöbbször inkább bohóckodni, vagy autózni szeret, imádja a könyveket, néha nem is mese neki a lényeg, hanem hogy mondjam mik vannak a képeken, újságban. Este lefekvés előtt már van esti mese és nagyon igényli!

  Köszönöm a sok segítséget és további szép napot kívánok
  Katica

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Még korai a bilire szoktatás. Ha semmit nem teszel, nem rohangáltok bilire, nem szoktatjátok, a kicsi akkor is szobatiszta lesz kb. 3 éves korra. Jó hír, hogy nem csak nyáron lehet szobatisztaságra szoktatni. Ha a szükséges érettséget elérte, a ruha nem akadálya a szobatisztaságnak. Ehhez viszont 3 területen is meg kell érnie, ezekről itt írtam: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/miert-nem-szobatiszta-mar

   Ha minden ételtípusból (szénhidrát, fehérje (hús, tejtermék), zöldség, gyümölcs) egyaránt eszik, akkor nincs miért aggódnod. Nem kötelező mindent megennie, a lényeg az, hogy ne csak egy ételtípust fogadjon el (pl. csak édesség és tésztafélék).

   Ebben az életkorban egy kisfiúnak a mozgás a legjobb fejlesztés. Séta, szaladgálás, labdázás, kismotor stb. Emellett lehet mesekönyvet nézegetni, beszélgetni, ha szereti, bevonni a házimunkába. És ki lehet már próbálni a festést (ujjfestékkel), rajzolást (zsírkrétával), aszfaltrajzolást, gyurmázást is.

 • Kriszti

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Szeretnék tőled kérdezni.

  1. Mennyi idős kortól ajánlod a diavetítőt?

  2. 16 hónapos kislányunk szinte alig iszik, pedig már mindent kipróbáltunk. Reggel iszik 70-90 ml tápszert, este lefekvés előtt 60-80 ml tápszert, napközben 200-300 ml folyadékot. A pohár egész nap mellette van, hogy bármikor ihasson és ne kelljen kérnie (bár ha rajta múlna, akkor soha nem kérne, úgy kell mindig noszogatni, kínálgatni). Nem túl kevés ez? Nem lesz baja ilyen kevés folyadéktól?

  Válaszod előre is köszönöm!

  Kriszti

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   1. 1 éves kortól már lehet diavetítőzni, ha a kicsit leköti.

   2. Mivel a legtöbb tápláléka még lédús és emellett tápszert is iszik, elég ez neki. A baba ösztönei még jól működnek, ha szomjas, iszik. Kínál meg minden étkezés során és legyen kéznél napközben is, ha szüksége van rá, fog majd inni.

 • Marcsi

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  Alvásproblémával fordulnék hozzád!Kisfiam 7 hónapos lesz, nagyon vidám, sokat nevető, mosolygós baba!Viszont valamiért az estére egy feszült, pörgős kisgyerekké válik!A napközbeni alvások során fel-fel sír és hol több hol kevesebb sikerrel tudom csak vissza altatni!Az esti elalvás előtt megvan a napi rutinunk, elcsendesedünk, masszázs után fürdetés következik majd evés és alvás!Az masszázs előtt elpilled kb.30 percre, mert nem tud ébren maradni!Viszont az ezt követő időszak eléggé rúgós, kapálódzós, mostanában a fürdés végére már sírós is!Miután leteszem aludni, többször felébred,hol fél óránként hol óránként kb. éjfélig, majd utána eszik és hajnalban ébredezik sírdogálva, de akkor is még visszaaltatom, mert még álmos!A foga még nem látszik, bár nyilván már képződnek, mindezeket az alvási gondokat betudhatom a fejlődésének?
  Köszönöm a választ!
  Üdv, Marcsi

 • Éva

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Ismét egy kis dackorszakos kérdés… 🙂 3 éves múlt a kisfiam. Általában akkor hisztizik most már, ha nagyon fáradt. De akkor apró semmiségeken borul ki teljesen. Például ma ebédnél azon, hogy leszakadt az előkéjéről a patent. Semmiképpen nem akarta felvenni, nagy ordítás volt, visszagyűrte a fiókba, és bömbölt. Máskor a cipőjét akarja egyedül felhúzni vagy le, és kiborul, ha én már megcsináltam neki. Visszacibálja, és újra lehúzza. Ez azért rossz, mert csak az időt húzza az ebédtől és alvástól… Kérdés: ilyenkor meg kell nyugtatni? És nem engedni neki? Mert ma ebédkor ezt tettem. Megnyugtattam, hogy jól van, nyugodj meg, fáradt vagy, megértem, hogy sírsz. De csak úgy lehet levest enni, ha rajtad van az előke. Hiszti…. Többször elmondtam nyugodtan, és odaültem enni. Akkor jött ő is, és megnyugodott. Szóval ha fáradt, meg kell nyugtatni, ha kisnéró hiszti van? Azzal nem erősítem meg a dacot? Vagy jó úgy, ahogy csináltam, hogy nem engedtem neki, de megnyugtattam.
  2. kérdés: a férjemmel sok mindenben nem értünk egyet nevelési kérdésekben. Ha olyat tesz ő, amitől nekem megáll a szívem is, akkor a kisgyerek előtt megmondhatom neki, hogy ez nem helyes? Úgy érzem, a kisfiamnak tudnia kell, hogy az úgy nem helyes bánásmód. (Például parancsolgatás, kiabálás. Ha én ezt teszem, utána bocsánatot kérek a kisfiamtól mindig.) Vagy inkább négyszemközt? Egy pszichológus ismerősöm azt mondta, ha a gyerek előtt szólom le, a kicsi dacossá válik, mert nem fogadja el a tekintélyt…
  Köszönöm a válaszokat!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ez nem kis-Néró hiszti, hanem csalódás a saját képességeiben, valami nem úgy történik, ahogy szerinte kellene, valami nem sikerül neki és ettől feszült lesz.
   Ha fáradt, nyűgös, éhes stb. az sem kis-Néró, hanem az, hogy nem tud uralkodni még ezeken az állapotokon (hiszen valljuk be, ez felnőttként se mindig megy). Nyugtasd meg ilyenkor, ezzel nem erősíted a dacot, hanem segítesz neki megtanulni, hogyan kell megnyugodnia.

   Ne a gyerek előtt beszéljétek ezt meg. Az önmagában nem gond, ha az egyikőtök így nevel, a másikótok másként, ettől csak rugalmasabb lesz a gyerek, egyébként ebben a korban a gyerek számára a szabály mindig az adott személyhez kötődik (ezért van az, hogy ha valamit megtiltasz, majd kimész a szobából, lehet, hogy a tilalom ellenére megteszi). Ha valamiben nagyon nem értesz egyet a férjeddel négyszemközt beszéld meg vele.

 • Kriszta

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági,

  Kisfiam 8 hónapos lesz jövő héten.
  Szépen fejlődik, forgolódik, ül. Most pár napja szépen négykézlábra áll, de még nem mászik.
  3250 gr született most 9100gr.
  Tejfehérje allergiát diagnosztozaltak nála, de sajnos a Pepti tápszert nem akarja enni.
  Mit tudsz javasolni, mivel helyettesítem?
  Rizs tej? Gondolom mandulaval nem tudom…
  Illetve az alvásával lenne még problémám.
  Még nem aludt 6 órát egyben mióta megszületett…. Most már nagyon fárasztó pláne hogy dolgozok újra. (angliában lakunk es itt muszaj volt visszamenni…)
  Mi tudnék tenni,hogy nyugodtabb legyen az éjszakánk? Legkevesebb 2-3x ébred de van hogy 8x.
  Enni 1x de van hogy 2x eszik.
  Mellettem alszik, kiságyban, de próbáltuk külön szobában egyedül, az még katasztrófálisabb volt…
  Fogunk még nincs, ráadásul d-vitamin hiány állapítottak meg nála, így 3 csepp vigantolt kap naponta.
  Nincs segítségünk és van egy 4 évesem is.
  Hogyan tudnám az éjszakai evészetről leszokatni, hátha akkor aludna..

  Köszönöm,
  Kriszta

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ilyen esetben mindenképpen hidrolizált tápszerre van szükség, a rizstej, szójatej, zabtej nem elég. Ilyen tápszerek a Pregomin, Pepti Junior, Nutrilon pepti/plus, Alfaré, Alimentum, Aptamil HA T

   Alvás: 8 hónaposan a 2-3 alvás nem számít soknak, a gyakrabb ébredést általában a fogzás okozza (ha D-vitamin hiánya van, akkor a fogzás nehézkesebb lehet), ezen homeopátiával tudsz segíteni. A Boiron cég fogzásra való termékeit Angliában itt tudod megvenni: http://babyteething.co.uk

 • Zsuzsa

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  A 13hónapos kislányom az esetek 90%-ban sírva ébred,függetlenül attól,hogy mennyit aludt. Eleinte azt hittem azért,mert nem pihente ki magát. Napi 2x alszik még kb 1óra 20percet (alkalmanként).
  Mi lehet az oka vagy ez normális ebben a korban?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   A sírva ébredés oka általában az, hogy a baba nem a felszínes alvási szakasz végén ébred fel kb. 10 perc alatt fokozatosan, hanem rögtön az elején felriad. Ennek az oka általában a fogzás vagy a saját mozgása (amikor intenzíven fejlődik a mozgás pl. járni tanul, akkor szokott előfordulni). Ki fogja nőni majd.

 • SzBarbi

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági,

  Tanácsodat kérném. Kisfiam most múlt hat hónapos, és az evésével kapcsolatban kérdezném, nem gond, hogy az esti 9órás evés, és alvás után, még éjjel is felébred és tápot kér? 4hónapos kora óta kap tápot, mert nem volt tejem, és azóta hozzá is táplálom, megeszik mindent szépen. Vizet iszik ha szomjas, és próbálkoztam éjjel is azt adni neki, amit ivott is, de hiába tettem vissza az ágyába, nem aludt vissza csak miután kapott tápot is.
  Szoktatás miatt kéri a tápot, vagy tényleg éhes?
  Így egy nap, eszik éjjel 2körül, reggel 5-6körül, 10kor, 2körül, 6kor, és este 9kor. Most vezetem be, az eddigi 10órás gyümölcs/zöldség/főzelék után, hogy délelőtt gyümölcs, ebédre főzelék husival, este tejpép, és reggel 5kor, és este 9kor kapna tápot, de most úgy néz ki ezt az éjjeli evést nem tudom kiváltani, vagy elhagyni.
  Kellene ezen valahogy változtatnom?

  Az alvásával kapcsolatban kérdezném, hogy ha este 9kor eszik, van hogy bealszik, de mikor az ágyába teszem megébred kicsit, én ott hagyom és alszik. Ez mennyire számít egyedül elalvásnak?
  Éjjel ha megébred mindig átmegyek, nem szerettem volna kezdettől fogva ha sírva alszik esetleg vissza, így megszokta, hogy kicsit megsimogatom és alszik tovább.
  Ha fogzás volt (kint van alsó kettő, eddig) akkor volt, hogy óránként ébredt és akkor sem aludt vissza magától csak ha simogattam, vagy nehezebb éjjeleken kicsit ringattam. Korábban hasfájós is volt, ekkor is keltem sűrűn hozzá.
  A későbbiekben mennyire jelent majd gondot, hogy ennyire jelen vagyok és az elalvásban a segítségére vagyok? Alvós kendőt, plüsst mikortól szoktak adni a babáknak, hogy sajátítják el azt maguknak az alváshoz?

  Illetve, nemsokára vissza kell mennem dolgozni, és Ő Anyummal lesz itthon, míg én kb. 6órát távol. Jelent ez problémát a fejlődésében?

  Előre is köszönöm válaszod!
  Barbi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ez egyáltalán nem gond, 6 hónaposan még teljesen normális, ha 3-4 óránként megéhezik a baba éjszaka.
   Az altatás jó így, segítesz neki ellazulni, de amikor a kiságyba teszed, akkor tudatában van annak, hogy most alvás van.
   Alvós kendőt, plüsst 1 éves kor után adj neki, mert akkortól biztonságos a használata. Van olyan baba, aki nagyon szereti, másokat nem érdekel, ki kell majd próbálni, ő hogyan reagál rá.
   Napi 6 óra, amit olyannal tölthet el, akit ismer, nem okoz gondot a fejlődésében.

 • Dorka

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Szia Ági, a kisfiunk most 20 hónapos. Bölcsis, külföldön élünk, itt 1 évesen elkezdik a bilizést a bölcsiben. Nagyon hamar a bilibe ment a kaki, söt néha a pisi is. Nem tudom mi történt a kisfiunkkal de ez kb 2 hónapja megváltozott. Szól hogy kakilnia kell majd elvonul játszani és közben a pelusba kakil, a bili ellen hevesen tiltakozni kezd. A reggeli ébredés utáni “ceremónia” hogy mindig kakil, ilyenkor sokszor rá is ül a bilire, ekkor viszont akkor kezd hevesen tiltakozni és sirni mikor a bili tartalmát a WC-be akarjuk önteni.
  Kell valamit tennünk vagy egyszerüen kinövi és kész? Nagyon köszöm a válszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   A kakilás bizalmi kérdés, sok kisgyereknek gondot okoz az “elengedése”. Ki fogja ezt nőni, minél kevesebbet emlegetitek, annál hamarabb.

 • dr M Anita

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Szia Ági!

  Elbizonytalanodtam az alvás témakörépen. Lányom 14 honapos a pocaklakóm 13 hetes. Lányom jelenleg velünk alszik a hálószobában a saját kiságyában de rögtön oda van tolva az ágyunk mellé és az első válaszfala ki van véve. Most hogy jön a következő pocaklakó te mikor javasolnád a másik szobában való altatását a kislányomnak? hogy oldjam meg hogy ne viselje meg lelkileg az ha látja, hogy az egészen pici gyermek velük van ő pedig külön? Illetve ha a pocaklakó 1 éves lesz én szivem szerint egy szobába tenném őket te mit gondolsz erről? Ranschburg Jenőnek volt mindig az a szólása, hogy egy dolog miatt jó szegénynek lenni, hogy a család együtt alszik egy szobában.
  Köszönettel
  Anita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ranschburg Jenőnek tökéletes igaza volt ebben 🙂 Ha van rá mód és elfér még egy kiságy (vagy bölcső) a szobátokban, nyugodtan aludjon mindenki együtt. Ha nagyon nem megoldható, akkor átköltözhet akár már most a kislányod saját szobába. Minél hamarabb annál jobb, mert így nem fogja összekötni a testvér érkezésével.

 • bbutterfly

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  Több kérdésem lenne. Kislányom 16 hónapos múlt. Beléptünk a dackorszakba látványosan. Többször hisztizik és próbálom higgadtan kezelni és àtölelni ahogy írtad több helyen is de úgy megfeszíti magát ha hisztizik, megfogni nem bírom nemhogy àtölelni. Van mikor a fejét veri hátra az etetőszék tàmlàba. Mit lehet ilyenkor tenni?

  Másik kérdésem a szopi. 3 hónapja jár egyedül. Azóta napközben is sokszor kéri a cicit, az éjjelek meg borzasztóak. Azt tanàcsoltad múltkor hogy célszerű kiszolgàlni ilyenkor az igényétmert ppár hét és elmúlik. 12 hete tart ez…Nappal még néha sikerült elterelni a figyelmét róla de éjjel nem. Az is a baj hogy éjszaka 6-8-szor ébred és teleeszi magát reggelre. Napközben főtt ételt vagy mást meg alig. Állandóan csak a cicin kellene. Nekem ez kellemetlen már mert a sok szopi illetve a fogak miatt fájnak a melleim, emellett még nem gondolom hogy neki ezen kellene felnőnie. Mit tehetek hogy többet egyen egyéb ételt?

  Mikor kell megtanulnia kanállal vagy villával enni? Próbálkozom folyamatosan és amellett hogy én etetem ő is kap kanalat. Nem mindig érdekli vagy csak játszik vele. Volt már hogy próbált vele enni de nem hagyja hogy segítsek neki.

  Köszönettel: Erika

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ilyen esetben nem megfogni kell, csak mellette maradni, simogatni, esetleg nyugtatni, ha olyat csinál, ami magára veszélyes, felvenni, hogy ne tudja pl. a fejét beverni.

   Ebben a korban a kanalazás még nem szokott jól sikerülni. Persze lehet adni, sőt játszhattok olyat pl. homokozóban, fürdőkádban, hogy belelapátoljátok a vizet/homokot egy vödörbe, vagy megetetitek a babákat, ez is fejleszti ezt a készséget, de igazán ügyesen csak 2 éves korra szokott menni a kanalazás. Egyelőre minél többet egyen kézzel és meg lehet mutatni a villát is, azt is nagyon szokták élvezni.

   Éjszaka valószínűleg a fogzás zavarja, emiatt lehet nappal is étvágytalanabb. Kukucskálj bele a szájába, ilyen korban jönnek a kisőrlők és ez eléggé fájdalmas a babának.

 • Konyár Hajnalka

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  A tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 7 és fél hónapos. A nappali alvások előtt az utóbbi 1-2 hétben mindig cicizik egyet, cicin elalszik többnyire, utána gond nélkül be tudom tenni az ágyába, alszik tovább.
  A kérdésem az volna, hogy ha erről leszoktatnám, az okozhat-e nála sérüléseket? Illetve hogyan szoktassam le erről? Annyi hozzá tartozik még, hogy korábban csak simán ringattam míg el nem aludt, a cicizésre akkor szokott így rá, mikor a fogzás miatt nyűgösebbé vált. Foga kibújt, megpróbáltam cici nélkül altatni, hát, nagyon sírt szegénykém, de elaludt ringatás közben.
  Válaszodat köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Önmagában a cicin való elalvás nem gond és idővel minden baba elhagyja. Ha pár perc alatt elalszik itt, nem muszáj leszoktatni róla.
   Ha nagyon nem megfelelő ez neked, leszoktathatod, benne ez nem okoz problémát, de nyilván az első napokban nehezebben fog menni így az elalvás, mert a cicit szokta meg és nem fogja érteni, miért nem azt adod neki.

 • Orsi

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Kislányom a jövő héten lesz 16 hónapos. Tápszeres baba volt, 4 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást. A gyümölcsökkel nem volt különösebb probléma, a főzelékeket viszont nem szerette, főleg, ha mi készítettük. Nagyon szépen evett kanálból, így nem hallgattam a gyerekorvosra, aki cukrozott, vajas, híg főzeléket javasolt cumisüvegből adni. A helyzet javult, amikor elkezdhettük a húst, de a válogatás megmaradt. A következő probléma a darabos üveges bébiételekkel kezdődött, és részben a mai napig is tart: kanálból nem eszi meg, kezdetben öklendezett, fulladozott, vagy egyszerűen kiköpte. A mi főztünket már picit jobban fogadja, de az üveges bébiételeket még mindig pépesíteni kell. Egy-két kanállal megeszik, de utána elfordítja a fejét. Rögtön odaadtam a kanalat, amikor kérte, belenyúlhat az ételbe kanállal és kézzel is, emellett egyre szebben, ügyesebben próbálkozik önállóan enni kanállal és villával. Pároltunk zöldségdarabokat is, hogy kóstolgathasson, az sem jött be. Amikor csak lehet, együtt eszünk, kap mindig a mi ételünkből. A kölesgolyót, Abonettet, Korpovitot, kenyeret, kiflit, kalácsot, virsli- és banánkarikát, rántottát stb. simán megeszi, tehát nem a rágás a probléma. Üvegest pedig azért adunk még, mert a mi ételeinket még inkább csak kóstolgatja, úgy érzem, értékelhető mennyiséget még nem eszik. Aggódjak emiatt vagy az idő megoldja? És amióta elkezdett járni, az evés is jövés-menés közben történik, bár mostanában már egyre többször sikerül rávenni, hogy leüljön.
  Reggel és este még tápszert kap, 80-160 mili az a mennyiség, amit elfogad. Egyes nézetek szerint már nem kéne tápszert kapnia, mehetne a tehéntej. A gyerekorvosunk szerint 3 éves koráig ne kapjon tejet, a védőnő pedig a tejitalokat nem ajánlotta. Ami még bonyolítja a helyzetet, hogy inzulinrezisztenciám van, és a kislányom örökölhette a hajlamot, tehát jó lenne helyesen táplálkoznia a kezdetektől. Ennek fényében viszont reggelire nem ehetne tejterméket, és a gyümölcs is délután lenne jobb. Tanácstalan vagyok, mit is tegyek… Mit adjak így reggelire például? Illetve ha csupán teljes kiőrlésű termékeket adok a kislányomnak, akkor mi történik majd, amikor közösségbe kerül? Egyelőre vegyesen kap fehér lisztes és teljes kiőrlésű ételeket, a cukrot igyekszem kerülni, inni csak vizet kap, néha narancslevet házilag facsarva.
  Mindig épp csak a mimimumot hízta, 1 évesen, decemberben 80 cm és 8940 gramm volt. A magasságát most nem tudjuk, a súlya 9500-9600 gramm.

  Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Hagyd a csudába a bébiételeket! A cél az, hogy megtanuljon azt és úgy enni, mint a felnőttek. Már szépen eszik darabos ételeket, kapja azokat darabosan. Nem kell ezekből sokat ennie, hadd egyen annyit, amennyit kér és nyugodtan egyen önállóan, így nem fog annyit szaladgálni sem közben. Nyugodtan készíthetsz reggelire tojást, házilag készült májkrémet, húskrémet is lehet adni a kenyérhez. Az ovik egy része fel van már készülve a speciális étkezési igényű gyerekek fogadására, nézz majd körül, felétek milyen lehetőségek vannak.

 • Horváth Brigitta

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  Segítséget, tanácsot szeretnék kérni az alábbi témában.
  Kisfiúnk Ádám most másfél éves és már elgondolkodtunk egy kistestvéren. Úgy tervezzük, hogy amikor ő már óvodás lesz kb. akkor érkezzen a kistesó. Azt nem tudjuk, hogy mi lenne az ideálisabb, ha úgy születik meg a baba amikor Ádám még nem óvodás például nyáron vagy akkor amikor már óvodába jár pl. olyan ősz-tél fele? Attól félünk, nehogy nagyon megviselje lelkileg a kistestvér érkezése + még hogy az óvoda is kezdődik. Most még nem nagyon tudja „elviselni” ha esetleg másik kisbabát veszek a kezembe, rögtön oda szeretne ülni 
  Viszont addigra már 3 éves lesz, gondolom ez majd valamennyire változni fog neki!?
  Segítségedet előre is köszönöm
  Brigi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ezt sajnos nehéz előre megjósolni, hogyan lenne a legideálisabb. Az biztos, hogy jobb, ha már a beszoktatás után születik a testvér, mert ha előtte születik és utána nem sokkal ő óvodába megy, akkor a kicsi úgy érezheti, a tesó miatt kellett elmennie.

 • Anikó

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Több kérdésem is lenne Hozzád, de ami most a legfontosabb és legaktuálisabb, inkább azt teszem fel.
  Tegnap jöttünk haza kislányommal egy hetes kórházi kezelés után. /A kicsi novemberben volt kékt éves./ Nagyon okos, értelmes kislány, aki mindig nagyon rosszul viselte, ha lefogták. Sajnos kórházi tartózkodásunk során sokszor került sor erre, mivel branült kapott 3x, vért vettek stb. Szépen beszélget már, de nyilván nem tudja még kifejezni az érzéseit. Beszélgettem már vele az ott történtekről, hogy mire miért volt szükség. Szerencsénkre egy “apartmanban” laktunk, tehát non-stop vele voltam. Azonban pl. a nagyvizit idején és egyes kezeléseknél kiküldtek engem, amikor ő kiabált utánam, hogy “anya, anyuci! Gyere be!” Ezeket az alkalmakat mindketten nehezen viseltük, de próbáltam erős lenni és határozott, hogy ez muszáj és várom őt odakinn.
  Nem szeretném, ha maradandó, negatív nyomot hagyna benne az ott eltöltött idő. Netán azt gondolná, hogy cserbenhagytam vagy hagytam, hogy “kínozzák”. Mit javasolsz még, hogyan tudnám elősegíteni ennek a traumának a feldolgozását? Előre is köszönöm válaszod! Anikó

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Nyilván minden ilyen vizsgálat kellemetlen a kicsinek és még nem is nagyon érti mi történik, de ha érzi, hogy vele vagy, vigyázol rá, szereted, megnyugtatod a vizsgálatok után, érzi rajtad, hogy nem vagy bizonytalan ezzel kapcsolatban, akkor könnyebben feldolgozza majd ezt a kellemetlen élményt. Jól tetted, hogy beszéltél vele erről, sokan ugyanis azt hiszik, a kellemetlen dolgokról nem szabad beszélni a gyerekkel, viszont ettől csak még feszültebb lesz a kicsi, nehezebben tudja feldolgozni az eseményt, mint ha megbeszélitek, annak ellenére, hogy esetleg még nem teljesen érti az érveidet.

 • Kriszti

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági! Kislányom 16 hónapos lesz. Cicizik még. Viszont nem hízik, 3 hónapja semmit sem, 7750g. A gond az,hogy semmit sem akar megenni. Egész nap alig eszeget. Pici kalács, pici kenyér,banán, túró rudi esetleg. Egész nap cicizne. Vérkép rendben, vasa jó. Annyi mindent próbáltam,hogy egyen, de olyan mintha nem lenne éhes. Amúgy jó kedvű, ügyes, mozgékony. Válaszát köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   1 éves kor után már nem egyenletes a hízás, előfordulhat, hogy hónapokig nem hízik a kicsi, aztán meg viszonylag rövid idő alatt felszed egy kicsit. Valószínűleg a fogzás miatt is étvágytalanabb, ezen segíthet, ha evés előtt fogzáskönnyítő géllel kened be az ínyét. És próbáljatok meg napi 5x közösen leülve együtt enni, közösen vásárolni, főzni és teríteni evés előtt.

 • Adrienn

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Először köszönöm minden eddigi tanácsod és könyveidet is mind bevált eddig. Azonban most tanácstalan vagyok megint.
  Kislányom 1 éves múlt szépen fejlődik, azonban most kicsit megtorpant vagy visszafelé halad nem is tudom.Kb 3-4 hete csak babanyelven beszél és mutogat.Ez azért fura mert előtte már értelemszerűn használt 5 szót (anya, mamma-étel, tátá, nana-nagyi, mömö-cumi) most viszont semmi.Jelent ez valami rosszat vagy ugyanaz mint amikor mozgásban megtanult valamit tudja csak nem használja?Énekelek neki, mondókázunk, olvasok mesét, egész nap “beszélgetünk”de félek valamit elrontottam.Orvos, védőnő nem mondott semmit én meg kezdek aggódni.
  Segítségedet előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Valóban előfordulhat, hogy tudja, csak nem használja, mert most más fontos neki. Mivel még csak 1 éves, ezért egyáltalán nincs semmivel lemaradva és nem jelent semmiféle nagy problémát, ha még csak babanyelven beszél. A lényeg, hogy ki tudja fejezni, amit szeretne és megértse, amit ti mondtok neki.

 • Éva

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági,

  Kislányom 14 hónapos.Még mindig ébred éjszaka,ami magában nem lenne probléma ha nem sírva ébredne mindig.Ilyenkor feláll az ágyban és sír.Hogy minél hamarabb megnyugodjon kiveszem picit cicizik majd visszateszem és alszik tovább.Néha van hogy nem veszem ki mellé fekszem,próbálom simogatni,csitítani (löki el a kezem)és hagyom hagy sírjon.5-10 perc sírás (feláll-visszahuppan-fetreng)után visszalaszik.
  Nappal is sírva ébred.
  Napközben szinte már nem is látom a szeparációs szorongás tüneteit rajta.Néha ha az utcán vagyunk,játszótéren akkor kapaszkodik fel rám,de alapvetően már egész szépen játszik és feltalálja magát idegenek és gyerekek között is.

  Az éjszakai ébredések lehetnek a szeparációs szorongástól?Vagy lehet éhes még éjszaka?

  Elég rosszul eszik,válogat.Próbálok már neki a saját főztömből is adni,de van itthon bébiétel is.Szinte mindent megeszik,de van hogy egyik nap elfogadja ugyanazt az ételt és másnap már nem.

  Előre is köszönöm a válaszod!
  Éva

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   A sírví ébredés oka, hogy a kicsi nem a felszínes alvási szakasz végén kb. 10 perc alatt lassan ébred fel, hanem rögtön a felszínes alvási szakaszba lépve felriad. Ennek gyakran a fogzás az oka, de lehet éhség, fájdalom (betegség esetén), illetve az intenzív mozgásfejlődés időszakában a saját mozgása is. 1-2 éjszaka ébredés, evés ebben a korban még belefér, a legtöbb baba másfél éves korig még legalább 1x ébred enni.
   A válogatás normális, nem kell mindent megennie, a lényeg az, hogy minden ételtípusból (szénhidrátok, fehérjék, zöldség, gyümölcs) egyaránt egyen minden nap és ne szokjon rá arra, hogy csak egyfélét szeret (pl. csak a tésztaféléket, édességeket vagy csak az édes ízeket)

 • Trixi

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  Kisfiam most lett egy éves, étkezéssel kapcsolatban vannak kérdéseim.

  Az étkezéseink így zajlanak:
  reggel szopizni szokott és utána kis kiflit, kölesgolyót v. rizstallért rágcsál,
  délelőtt gyümölcsöt kap,
  ebédre főzelék+szopi,
  uzsonna tejpép+szopi és
  fürdés után a vacsora is ez, akkor kicsit több pépet kap és szopival alszik el.
  Kérdéseim:
  – ez az étkezési rendünk továbbra is jó-e, vagy ennyi idősen már kellene valamit változtatni?
  – kellene-e már a szopizásokat csökkenteni? Ha igen, melyik étkezésnél ne szoptassam, hogy kell róla leszoktatni? (egyébként úgy érzem, hogy még igényli, és nekem is megoldható)
  – reggelire mikor érdemes mást is adni és mit lehet ennyi idős korban?
  – ha főzeléket főzök, abból csak aznap lehet neki adni, vagy még másnap is?
  – eddig csak főzeléket, illetve a zöldségeket a főzőlével higítva adtam ebédre, lehet-e mást is adni ami nem ilyen állagú és mit? Mekkora mennyiséget? (most olyan 180 ml körül szoktam adni)
  – a vizet meddig érdemes neki forralva adni? És ha már nem kell forralni, mit jó neki inni adni?

  És még egy altatással kapcsolatos kérdésem lenne, sajnos csak úgy tud napközben elaludni, hogy kézben kell ringatni, mert korábban hozzászokott a babakocsis alváshoz. Viszont már elég nehéz, hogy tudnám erről leszoktatni? Ha leteszem az ágyba rögtön felül, feláll, így simogatni sem tudom, hiába próbálom lefektetni, elkezd sírni.

  Köszönöm szépen előre is a válaszod!
  Trixi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   – ez az étkezési rendünk továbbra is jó-e, vagy ennyi idősen már kellene valamit változtatni?

   Ez így tökéletes ebben a korban 🙂

   – kellene-e már a szopizásokat csökkenteni? Ha igen, melyik étkezésnél ne szoptassam, hogy kell róla leszoktatni? (egyébként úgy érzem, hogy még igényli, és nekem is megoldható)

   Ha úgy látod, hogy még igényli, ne szoktasd le róla. Ha már nincs rá szüksége, nem fogja kérni majd. Időnként meg lehet próbálni, hogy evés után már nem kínálod meg, és figyelni, mi a reakció.

   – reggelire mikor érdemes mást is adni és mit lehet ennyi idős korban?

   Már lehet mást is adni reggelire, ötleteket itt találsz: http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas/baba-receptek-hete-a-baba-reggelije

   – ha főzeléket főzök, abból csak aznap lehet neki adni, vagy még másnap is?

   Nyugodtan lehet másnap is adni belőle (kivéve a magas nitráttartalmú zöldségekből pl. spenót, répa)

   – eddig csak főzeléket, illetve a zöldségeket a főzőlével higítva adtam ebédre, lehet-e mást is adni ami nem ilyen állagú és mit? Mekkora mennyiséget? (most olyan 180 ml körül szoktam adni)

   Nyugodtan lehet már liszttel habarni vagy villával összetörni a zöldségeket, vagy simán párolva adni neki őket, sok baba szeretni szokta.

   – a vizet meddig érdemes neki forralva adni? És ha már nem kell forralni, mit jó neki inni adni?

   Fél éves korig kell forralni utána már nem szükséges. Elsősorban vizet igyon a baba, másra nincs szükség. Saját készítésű gyümölcslevet, ízesítetlen teát lehet neki adni.

   Alvás: a babának kell egy kis segítség az elalvás előtti ellazuláshoz. Ha így pár perc alatt elalszik, nincs gond vele, majd leszokik róla.

 • edo

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  a kisfiam 17 hónapos. Jelenleg 9 kiló, de már hónapok óta. Nem sovány egyáltalán. Pont jó súlyban van. A gyerekorvos is mindig azt mondja hogy jól
  Még általában 2szer eszik éjszaka. Junior italt adok neki ilyenkor. Mindkét alkalommal kb 200-200 ml-t eszik. Megeszi aztán hasra fordul és alszik tovább. Esténként mindig mást adok neki: palacsinta töltetlenül, vagy tejbegríz, tejpép esetleg főzelék vagy kenyér mackósajttal, de bármit adok neki nem bírja ki tápszer nélkül éjfélnél vagy max. éjjel 1 óránál tovább. Mondhatni kis túlzással, hogy szinte bármit megeszik. Nem egy nagyétkű gyerek, de mindent megkóstol és pici adagokban eszik. A férjemmel rájöttünk, hogyha tejpépet adunk neki cumisüvegből ami elég híg és kb 240 ml. így kihúzza a következő étkezést hajnal 3 óra fél 4 ig. hiába adok neki kanállal este 8kor olyan sűrű pépet, hogy megáll benne a kanál, nem eszik annyit, hogy ilyen sokáig kibírja. de nem csak a pépet, semmiből nem eszik annyit. viszont cumisüvegből csak úgy nyeli.Azt vettem észre, hogy a mennyiség számít amitől tovább bírja éjszaka és nem alszik rosszul attól, hogy tele tömi a hasát. egyébként már kb 1 éves kora óta elhagytuk a cumisüveget és csak az éjszakai evésnél használtuk/használjuk. szerinted rosszat csinálok vele, ha visszaadom neki vacsorához? vagy inkább ne tegyem?

  köszönöm a segítségedet előre is.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ha úgy tapasztalod, hogy ez elég, akkor add neki nyugodtan. Esetleg érdemes lenne cumisüveg helyett itatópohárból adni vagy sima pohárból, mert a fogaknak nem tesz jót már ilyen korban a cumisüvegből ivás, pláne, ha utána már nem is tud fogat mosni, hanem elalszik.

 • Anett

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Agi!

  Ket dologgal kapcsolatban fordulok hozzad. Kislanyunk juniusban lesz 3 eves. Ket honapja költöztünk az uj hazunkba. A költözes nagyon sok stresszel jart, megviselte kislanyunkat. Azota nem eszik rendesen. Van egy-ket kedvenc etele, de most azokbol is nagyon keveset eszik. Igy majdnem minden etkezes kisebb-nagyobb konfliktussal vegzödik. Nagyon tanacstalan vagyok es aggodom, hogy ez mostmar mindig igy lesz es nem tanulja meg, hogy mi az egeszseges es miert kell egeszsegesen etkezni. Kisebb koraban semmi problema nem volt az etkezessel.
  A masik problema, hogy gyerekközössegben, pl. a jatszoteren fel a többi gyerektöl, nem jatszik velük es mondja, hogy menjünk haza. Külföldön elünk es tulajdonkeppen mindig velem van. Baratokkal, ismerösökkel nagyon “visszafogott”, egyebkent is mindig inkabb introvertalt volt. Oviba meg nem jar a költözes miatt es valoszinü, hogy csak szeptemberben tudjuk elkezdeni a beszoktatast. Nagyon aggodom, hogy az oviban szorongani fog es ugy erzem en rontottam el, hogy nem vittem mar hamarabb gyerekközössegbe. Mivel harom nyelven tanul egyszerre, meg nem beszel folyekonyan. Ket-harom szavas mondatokat mond, de mindent megert mind a harom nyelven. Ferjem szerint logopedushoz kellene vinnünk, de en ezzel meg varnek. Neked mi a velemenyed erröl?
  Egyebkent egy nagyon okos, vidam, ragaszkodo kislany, aki most eppen a dackorszak kellös közepen van. De ezt eddig egeszen jol tudtuk kezelni.
  Segitsegedet elöre is nagyon köszönöm!
  Üdv
  Anett

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ne aggódj, ez most csak a változás miatt van így, nem marad meg örökre. Ne erőltess semmit, ne sürgesd! Terítsetek meg együtt, készítsétek együtt az ételt, ha van lehetőség, hadd válasszon magának, aztán egyetek együtt. Minél kisebb a feszültség az evés körül, annál hamarabb jön rendbe ez a probléma.

   Nem gond, ha még nem kedveli a gyerekeket, menjetek rendszeresen és megbarátkozik majd velük. Nem kell erőltetni, ha még csak egyedül játszik és figyelgeti a többieket, az sem baj.

   A beszédfejlődést kicsit lassítja, ha a gyerek több nyelvet hall, de aztán ki szokott alakulni és mindegyik nyelven beszélni kezd a gyerek. Ha mindent megért és ki tudja fejezni magát, nincs miért aggódni.

 • Vali

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  19. hós kisfiammal szinte képtelenség bemenni idegen (zárt, fedett) helyre. Amint megállunk egy ajtó előtt, akár babakocsival, akár kézben van, üvölteni és kapálózni kezd, mint aki retteg valamitől. Próbáljuk sok türelemmel kezelni a dolgot, nem erőltetve, megadva neki a döntést, lassan, fokozatosan bemenni vele. 1 éves kora óta mintha javult is volna a dolog, aztán mikor megkapta nemrég az aktuális oltásokat, újrakezdődött minden. Szerencsére nem volt még beteg, csak a kötelező vizsgálatok, oltások miatt járunk a rendelőbe, de nagyon tart az orvostól, persze ez gondolom nem egyedi dolog, de szerintem ezzel van a félelme összefüggésben. Hogyan tudnánk ezen átsegíteni?
  A másik problémám, hogy nem keresi a gyerekek társaságát, sőt a hangosabb, aktívabb gyerekektől folyton sírva fakad. Kiskora óta járunk vele játszótérre, játszóházba, foglalkozásokra (már amikor át tudunk vele jutni az ajtón hiszti nélkül és nem üvölti végig az amúgy sem túl hosszú foglalkozást).
  Itthon, nagyszülőknél, sőt a megszokott környezetében az idegenekkel is nagyon aktív. Nyitott és értelmes kisfiú, több szavas mondatokkal beszél és nagyon érdeklődő.

  Kell aggódnunk a szociális élete miatt vagy csak fogadjuk el, hogy ő lehet nem olyan társasági, nyüzsgő személyiség, mint a szülei?

  Férjem itthonról dolgozik és a 2-2 nagyszülő is sok időt van velünk (egész napokat minden héten) – elképzelhető, hogy ezért tartja csak ezt a mikrokörnyezetet biztonságosnak, és utasít el minden olyat (helyet, embereket, gyerekeket), ami ehhez képest újdonság vagy nem megszokott rutin?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Sajnos az orvossal kapcsolatos rossz élmény sok kisgyereknél megmarad. Most egy darabig nem kap majd oltást, ezalatt el fogja felejteni a dolgot. A következő oltás 3 éves korban van, előtte lehet majd olvasni orvosos meséket, játszani doktorosat stb. hogy megbarátkozzon a helyzettel.

   Az normális, ha most még kicsit fél a kortársaitól, hiszen a kisgyerekek viselkedése még nem kiszámítható. Most még nem tud mit kezdeni a gyerekekkel, de ha amúgy is rendszeresen jártok foglalkozásokra, kifigyeli majd, hogyan kéne viselkednie és megbarátkozik velük.
   Ebben a korban nagyon szeretik a gyerekek a megszokott rutinokat, a szokásokat és zavarja őket a változás, de az introvertáltabb gyerekek számára egyébként is az ismert környezet a jobb, ott nyitottak, barátkozóak, új helyen, idegenek között viszont tartózkodóak.

 • Dia Dius

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  3.5hós babával keresném a növekedési ugrást 😀 A 3 hetes és 6 hetes az rendben megjött 5 nappal korábban a vártnál, volt sírás-evés-hiszti kombináció napokig. Most viszont várom-várom, de egyelőre semmi. Vagy volna szerencsém, nem felismerni, és lehet már túlvagyunk rajta?
  Illetve csakis anyatejes babóm hetente csak a 100grammját hízza, míg ugye a nagykönyv amit ők nem olvasnak 🙂 előírná a 200-at is. Pelus, pocak rendben és napi 8-9x eszik is.
  Köszönöm előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Lehet, hogy mivel ilyen szépen eszik, ezért nála kimarad a növekedési ugrás, de olyan is van, hogy csak 4-5 hónapos korban jelentkezik (mivel a növekedési ugrás a hízással függ össze és ő csak a minimumot hízza, emiatt is lehet a késedelem). Eleget eszik, nincs gond a pelussal, kiegyensúlyozott, ezért nincs ok az aggodalomra.

 • Pál Andrea

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Nagyon tetszik a Babapszichológia c. könyve. Lenne viszont egy kérdésem a kétszeri nappali alvásos napirenddel kapcsolatban (287.o). A minta napirendben a 12.30-as étkezés után még hol ékelődik be etetés szoptatós baba esetén?
  Lefekvéskor már nem kell szoptatni, elég ha utoljára a fürdetés előtt szopizik?

  Válaszát előre is köszönöm.
  Pál Andrea, az 5 hónapos Ádám anyukája

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ez babától is függ. Ha még kéri uzsonna környékén vagy a délutáni alvás előtt vagy után, akkor nyugodtan szopizhat még. De ha már napközben minden mást eszik kellő mértékben és nem kéri, akkor elég reggel és este szopizni.
   Lefekvéskor, ha nem cicin alszik el a baba, elég fürdetés előtt szopizni.

 • Laura

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Szia Ági! Kisfiam 18 hónapos, és mostanában nem tudom beültetni az etetőszékbe, szaladgál úgy eszik ami tudom nem jó, tudnál ötletet adni?önálló evést,ivást hogyan kezdjem el? étvágya kicsit csökkent,csipeget,és szopik még,elég sűűrn,éjjel is, lehet ezért eszik keveset? miket játszhatnák vele bent a szobában? köszi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Sok baba nem szereti már ilyenkor az etetőszéket. Egyen önállóan kis széknél, kis asztalnál. Közösen terítsetek meg. Nem gond, ha közben fészkelődik, feláll, állva eszik, nem kell utána szaladni az étellel. Pár nap és rájön, hogy mostantól így kell ennie, különben éhes marad.

   Ebben a korban már el lehet kezdeni kreatívkodni (gyurma, ujjfesték, zsírkréta), mesekönyvet nézegethettek, ölbéli játékokat játszhattok…

 • Vali

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!
  Második kisfiam 2 hónapos múlt, anyatejes, jókedvű, mosolygós, egyáltalán nem sírós, de nagyon rosszul alszik napközben, nagyon sokat, 2-3 órát is fenn van, hiába teszem le, amikor látom már, hogy álmos, nehezen tud elaludni, nagyon felületesen alszik, folyamatosan nyög, tekereg, rángatja, emelgeti a fejét, beadom neki a cumit, de utána újrakezdi (pl a délelőtti 2 órás alvás 80 %-a így telik). Ha 2 órán keresztül tologatom a babakocsit, akkor is rengetegszer felébred.
  Nem segít a gyakoribb szoptatás sem. Büfizik rendesen, az sem kínozhatja. Sötétítettem, szellőztetek, nincs melege, szűk helyre fektettem. Nem igényli az altatást és a ringatást sem. Napközben a babakocsiban próbál aludni az erkélyen, mert az ágyában még annyira sem alszik el és sehol máshol sem. Kérlek adj tanácsot, szeretnék én is pihenni egy picit. (lehet, hogy “rejtett hasfájós”, csak ő csöndben van és nem sír?) Egyébként éjszaka nem csinálja ezt, csak napközben!
  Köszönöm

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Nem hiszem, hogy a hasfájás a gond, inkább csak az, hogy ebben a korban nappal még nagyon felületesen alszanak a babák. Ha nem sír, nem kell ott lenni mellette és várni, amíg mélyen és mozdulatlanul alszik. Segíthet egyébként, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen vagy hálózsákot használtok az alváshoz. Illetve, ha a hátán tartod a kezed, simogatod, amíg meg nem nyugszik, el nem lazul.

 • Petra

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  8 hónapos babámat bandzsaság gyanujával utalt be minket szemorvoshoz a gyerekorvosunk. Tudnál pár szót mondani arról, hogy mi várhat ránk? Sajnos elég zsúfolt a várólista, így még várnunk kell a vizsgálatra.
  Előre is köszönöm!
  Petra

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Nagyon jó, ha már ilyen korán megnézik a szemét, most ugyanis, ha szükséges, pár hónap alatt lehet segíteni rajta és nem kell majd pl. óvodában szemüveget hordania. Babáknál a vizsgálat során kb. 1 méter távolságból végeznek műszeres mérést, illetve játékos teszteket végeznek.

 • Nikoletta

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiam 15 hónapos. Átállt a napi 1 alvásra, azonban ezt délelött ½10-½11 közötti elalvással teszi és 1 órát alszik, semmi több. Majd délután 3-4 órától már nagyon nyügös, de nem akar aludni. Este ½7 és 7 között már alszik is. Reggel törvényszerűen 6 órakkor kell. Számomra hihetetlen, hogy a napközbeni 1 óra alvás elégséges, főleg mivel egész nap meg sem áll. Lenne valami tanácsa, hogy változtatni tudjak az alvási szokásán? Vagy hagynom kell ahogy ő akarja?
  A másik kérdésem az éjszakai evéssel kapcsolatos. Kb. 2 hónapja Márk elkezdte átaludni az éjszakákat. Azonban most 2 hete újra felkel éjszakánként egyszer és csak akkor alszik vissza ha kap tápszert. Fogzunk és a szeparációs szorpngás is jelen van az életünkben, lehetséges az újboli éjszakai kelés ezek miatt van?

  Válaszait nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel: Nikoletta

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Ha neki ez így elég, jókedvű, kiegyensúlyozott, akkor maradhat így. Van olyan helyzet, amikor a kicsi még igényelne egy délutáni alvást is, de elaludni nem tud, ezt szoktam “másfél” alvásnak hívni 🙂 Ilyenkor meg lehet tenni azt, hogy délután, amikor már álmosodik, elmentek sétálni egyet, vagy melléd bújik a nagyágyon és mesélsz neki, szundikál még egy kicsit és így kibírja estig.

   Igen, a fogzás okozhatja az újbóli éjszakai ébredéseket. Ennek jól látható jele, ha nappal is mindig a száját túrja és nagyon nyálzik.

 • Mónika

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Múltkor a distressz hisztivel kapcsolatban adtál remek tanácsot, ami működik, hogy tőlem tanulja meg, hogy kell lenyugtatnia magát, köszi!

  Most az lenne a kérdésem, hogy mi a véleményed arról, hogy ha rácsapnak picit a kezére, popsira? Lassan 15 hónapos a kisfiúnk, és 1 éves kora óta szembesültem azzal, hogy sokszor direkt az ellenkezőjét csinálja, mint amit kérünk tőle, vagy nem „fogad szót”, ha kérjük, hogy valamit ne csináljon. Én általában csak elmondom neki 100szor, mit szeretnék, és ha nem csinálja, akkor elhozom pl. a függönytől, hogy ne ráncigálja. Ha elkezd sírni, megsimogatom, lerakom, otthagyom, és már magától is abbahagyja a sírást, lenyugtatja magát. Ez azonban nem azt jelenti, hogy később nem megy ráncigálni a függönyt 🙂

  Nemrég otthon voltunk szüleimnél, és azt a kritikát kaptam, hogy mindent megengedünk a gyereknek. Egyszer apukám megpaskolta a kisfiam fenekét, aki utána megszeppenve ült az ölében. Szerinted ez helyes?
  Jól teszem, hogy nem vagyok vele „keményebb”? Amit még fontos tudni, hogy rendkívül indulatorientált kisfiú.

  Köszönöm szépen előre is!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   A rácsapás legkisebb formája is verésnek számít, amit tilt a törvény. Nem véletlenül, mert minimális formában is káros a gyerek számára. Ő még kicsi, nem direkt szegül szembe, hanem azért, mert nem egyértelműek még számára a szabályok. Most még kicsi, nem elég rászólni, minden esetben oda kell menni, hogy értse, mit szeretnél tőle. És tényleg csak azt szabad megtiltani, ami nagyon veszélyes, minden mást hagyni kell, hogy felügyelettel megtanuljon használni, hozzányúlhasson (pl. a függönynél ott lenni vele és megmutatni, hogyan nyúlunk hozzá stb.)

 • Reni

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Bernát kisfiam 13 hónapos. A problémánk az, hogy szinte minden alkalommal sírva ébred. Éjszaka még többször felébred, még nem aludta át az éjszakát egyszer sem. Napközben általában kétszer alszik kb. 1-1,5 órát, eközben is legalább egyszer felébred sírva, de általában szoptatással vissza tudom altatni. Éjszaka próbáltuk, hogy apa megy be hozzá, de sajnos nem segít, képes fél-egy órán keresztül sírni és csak szoptatással tudom visszaaltatni. A fogzással nem volt gondunk, már 11 foga kint van. A védőnőnk szerint ha elkezd járni, akkor javulni fog a helyzet.
  Véleményed szerint is jobb lesz miután elkezd járni? Vagy erőltessük inkább az apás visszaaltatást? Esetleg érdemes lenne egy alváslabort felkeresni?
  Válaszod előre is köszönöm!
  Reni

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   A járástanulás valóban javíthat a helyzeten, sokszor pont az a feszültség okozza a rossz alvást, hogy már menne, de még nem tud. De az ilyen gyorsan fogzó babáknál az is előfordul, hogy a fogzás az, ami zavarja, hiszen gyors egymásutánban jött ki viszonylag sok foga (sok babának ebben a korban még csak 4-6 foga van).
   Alvásambulanciához akkor érdemes fordulni, ha már hetek óta éjjel 1-2 óránként vagy ennél sűrűbben ébred és ez láthatóan fáradtságot okoz nála nappal is.

 • Olga

  Reply Reply 2015. március 27. péntek

  Kedves Ági!

  Rendszeresen olvasom a cikkeidet, sokat segítettek a tanácsaid eddig is. Viszont most elakadtunk a kislányunkkal kapcsolatban. 4 hónapos lesz a lányunk és elég hamar kialakult egy napirend, 3 hetes korától fogva átalussza az éjszakákat. Nappal kedves, nevetős mintababa, bár az első 3 hónapban sokat küzdöttünk a kólikával (nem segítettek a „csodaszerek” sem: BioGaia, Infacol, Espumisan, Papaverin, Colief, Gripe Water, hasmasszázs). A mai napig nehezen van széklete magától, hetente 1-2x szélcsövezni kell. Külön sikerélmény, ha végre magától kakil…

  A napirendünk a következő: reggel 7 körül van reggeli, majd alvás 11.00-11.30-ig. Ekkor van a torna után a 2. etetés. Ezután a teraszon alszik, a friss levegőn úgy 4-ig fél 5-ig. Majd jön a 3. etetés 16-17.00 körül. Fürdés este 19.00 körül és utána vacsora (a fürdetés elég meleg vízben zajlik: 40 fokos, mert az alacsonyabb hőfokú vízben nem érzi magát jól). A késő esti vacsi olyan 22.30 körül van. Alapvetően anyatejes (két mellből szoptatok: kb. fél órát az egyiken, majd még 10 percet a másikon). Viszont a késő esti etetést táppal szoktuk megtoldani, mert ekkora azért már elég kevés a tejem. A gondunk a két esti etetés közötti időszakkal van (21.00-22.30 között), mert ilyenkor a szopi után elkezd sírni, üvölteni, vigasztalhatatlan. Olyan szinten belelovalja magát, hogy rekedtségig sírja magát, potyognak a könnyei, leizzad és néha még levegőt sem vesz. Semmivel sem tudjuk megnyugtatni! Kizártunk mindent: nem éhes, büfizett, nem fáj a hasa, tiszta a pelus, nem fázik, nincs melege. És nem tudunk vele mit kezdeni ilyenkor! Ha felvesszük, az a baj. Ha letesszük az a baj. Lehet hason, háton, oldalt, sehogy sem jó neki. Próbáltam mellre tenni ilyenkor, együtt aludni vele, semmi… Gondoltuk, túl sok inger éri napközben vagy este, így nem ment se a tévé, se a rádió, a lámpát is lecsavarjuk, ez sem segít.
  Kipróbáltuk a porszívót, hajszárítót, autókázást, levendula illóolajat, nem használnak. Olvastunk neki mesét, énekeltünk, a várandósság alatt gyakran hallgatott zenét hallgatjuk, semmi. Csak sír, sír, nem használ semmi sem.
  Eljön a fél 11-es etetés, ekkor már éhen akar halni (pedig ha éhesnek látjuk az esti fél 8-as etetés után, akkor szokott kapni tápot pluszba, vagy megkínáljuk egy kis vízzel, mert teljesen cserepes lesz a szája – nem használ, nem kell neki a víz), majd a késő esti etetés után már le tudjuk tenni aludni. Tudjuk, hogy így is csodálatos dolgunk van, hogy napközben lehet mellette házimunkát végezni, pihenni és az éjszakákat átalussza. De ez a számunkra megmagyarázhatatlan sírásroham teljesen érthetetlen. Utána olvastunk, hogy a kis idegrendszere az éretlensége miatt estére elfárad és hogy ez normális. De szerintünk ez most már nem normális egy 4 hónapos babánál. Vagy igen?

  Én este kilenc körül el szoktam menni aludni, hogy egyáltalán ébren tudjak maradni a fél 11-es etetésnél és valamennyi tejem legyen. Így hazajön a munkából a férjem és egy üvöltő gyereket kap. Hetente maximum 1-2 nap van, amikor le lehet kötni a figyelmét meséléssel, hurcibálással, de amúgy nagyon idegőrlőek az estéink. A házasságunk kiegyensúlyozott, és nem úgy megyünk neki az estéknek, hogy „na, ma megint hisztis lesz”, a férjem a lehető legtürelmesebb ember a Földön, de az este végére már nála is elpattan a húr. Komoly energiánkba kerül, hogy ne szóljunk be egymásnak, ne egymáson vezessük le a feszültséget. Bevallom, volt, hogy már rácsuktuk az ajtót a gyerekre, mert nem tudunk mit tenni érte!

  A várandósság alatt is pont ebben az időszakban (este 8-11 között) volt a legaktívabb, ilyenkor majd kirúgta a „kecóját”.

  Próbáltuk a fürdés idejét módosítani, semmi változás. Próbáltam kizárni a puffasztó ételeket (hetekig barnarizsen és csirkemellen éltem), a sok szénhidrátot, hátha felpörgeti a cukor, amit napközben elfogyasztok. Nem vezetett eredményre.

  Most egy új napirendünk van pár napja – hátha… (Idáig nem sok sikerrel.) Amikor is a délelőtti etetés után 15-15.30 körül eszik, majd 17.30-18.00 körül. A fürdetést eltoltuk este 8-ra, vacsora olyan 21.00 körül. Viszont ekkor már egy 120 ml-es táppal kezdünk és utána teszem csak mellre, egy fél órára. Nyugodt körülményeket biztosítunk, a szobájában zajlik ez az etetés. Ezután olykor sikerül elaltatni fél 10-10 felé. Legtöbbször jön a sírás-rívás 11-ig, amikor újra kap enni és utána alszik el.
  Pedig a kritikus időszakban is látszik rajta, hogy álmos (törölgeti a szemét, nagyokat ásít), mégse tud elaludni. Ami máskor segít az altatásban (simogatás, éneklés, ujjszopás), az ilyenkor csődöt mond.

  Ugyanakkor szépen fejlődik, 3 hónaposan megduplázta a születési súlyát, jelenleg 6,8 kg. A legnagyobb sírás közepette is ki tudunk csikarni belőle egy mosolyt vagy vigyorgást…

  A tanácsodat kérjük, mit tudunk tenni, hogy ez a hisztis időszak megszűnjön? Már arra is gondoltunk, hogy túl sokat alszik napközben. Az etetések előtt tornázgatni szoktunk (a bal oldalán az izmok kötöttebbek), és evés után is van, hogy ébren van egy órán át (vagy vissza se alszik a fürdetésig, de ilyenkor már nagyon nyűgös), de többnyire 20-30 perc után elalszik. A védőnénink szerint lehet, hogy ez egy rossz beidegződésé kezd válni – na, ezt szeretnénk elkerülni! Kérünk, hogy adj tanácsot, vagy magyarázatot a viselkedésére!

  Köszönettel,
  Olga

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 29. vasárnap

   Valószínűleg az a gond, hogy nagyon fáradt már akkorra. Érdemes lenne a fürdést és az esti szopizás után lefektetni. Érdemes lehet ilyenkor már eleve sötétben szoptatni, hogy el tudjon aludni.
   Az esti tápszer után is megkínálhatod cicivel, hogy el tudjon aludni, de az is lehet, hogy pont a tápszer okozza a nyűgösséget. Estére mindenkinek kevesebb a teje, ha méred a babát, ilyenkor már sokszor csak 30-40 grammokat eszik, de ez a tej zsírosabb, laktatóbb, mint nappal, ezért kevesbeb is elég belőle.

 • deake

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!

  1. kislányom 19 hónapos. December 6-án mondta először, hogy Apa, aztán csak Apa létezett, Apa szóval ébredt és vele feküdt és nap közben is folyamatosan Apa, Apa és ha mindketten ott voltunk, mindig az Apját „választotta”. Mindenki nyugtatgatott, hogy ne aggódjak, mert majd később…én nem aggódtam soha, örültem neki, mert azt látom, azok a gyerekek ragaszkodnak ennyire az apjukhoz, akikkel sokat foglalkozik az apukájuk. Szóval én büszke vagyok 🙂 feb 22-én mondta először, hogy Anya! Azóta sokat is mondja, sőt eddig, ha a nagyikkal volt, nem keresett, de azóta, ha velük van, nagyon sokat emleget. Ettől függetlenül jól elvan velük, de pl tegnap az esti fürdetésnél még nem voltam otthon, így a nagyi és apukája fürdette és amikor a nagyi bejött a lepedővel, (mindig én hozom) elsírta magát, hogy anya, anya…. Eddig, ha elmentem és integettem, akkor mosolyogva integetett utánam, menj csak, most sír, hogy Anya! Ha nem vagyok a látóterében, rögtön ijedten keresni kezd..anya, anya..
  lehet, hogy most lett úrrá rajta a szeparációs szorongás? Most akartunk elmenni a férjemmel kettesben 2 éjszakára és hagyni őt a nagyikkal( még sosem volt ilyen, max este volt velük, ha elmentünk pl esküvőre de hajnalban már jöttünk), de lehet, hogy nem pont most kéne őt itt hagyni, amikor ennyire anyás lett?
  2. A másik kérdésem.Már egészen kicsi kora óta, kb 1 éves volt, semmi más nem érdekli a TV-ből, mint a reklám. Csak az tudja őt lenyűgözni őt annyira, hogy szinte tátott szájjal mozdulatlanul bambul..azt hittem a gyors képváltakozás miatt tetszik neki, de pl. amint vált mondjuk filmajánlóra, ami szintén pörgős, jelzi, hogy na gyorsan kapcsoljunk el innét. A mese sem érdekli, csak a reklám!!!! esetleg az időjárásjelentés! Bevallom, mi használtuk ezt pelenkázás közben „nyugtatóként” mert észrevettük hamar hogy ezt megbűvölve nézi, mert egyébként kis sajtkukac és össze-vissza forgott pelenkázás közben, kúszott mászott és kakis peulsnál ez nem volt éppen örvendetes, így meg könnyen ment a peluscsere.
  Sajnos a meseolvasást sem tudjuk kivitelezni esti meseként, mint hogy elalvás előtt egy kics nyugi, mert attól is inkább felpörög, lapozgatja ide-oda,mondja a dolgokat, amiket lát benne és már tudja, vau-vau, papa (papgáj, stb., felpattan és 1 perc után másik könyvet hoz. Ez később vlátozni fog? ÉS a reklám mánia?

  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   1. Igen, ebben a korban van egy olyan korszak, amikor a kicsi nehezebben tud elválni anyától. Aztán persze kinövi majd, pláne, hogy rendszeresen szokott mással is lenni. Nyugodtan menj el, ha megszokta a nagyikat, akkor jól ellesz velük.

   2. A reklám úgy van kitalálva, hogy lekösse a figyelmet. Vészhelyzetben figyelemelterelőként bevethetitek, de azért ne nézze sokat. Az normális, ha nézegetni akarja a mesekönyvet és mutogatni, a csendben meseolvasós korszak még odébb van.

 • Éva

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!

  3 éves kisfiammal kapcsolatban kérdeznélek ismét. Az utóbbi hetekben elkezdett káromkodni. Egyszer hallott valamit, azóta mindig azt mondogatja, ha mérges. Otthon is, és nyilvános helyen is. Mit kell tenni ilyenkor?
  A másik, amit ezzel egy időben kezdett el csinálni: csapkodja az ajtókat, ha mérges. Elmondtam neki, hogy nem szabad, mert elromolhat, és nem tudjuk majd becsukni. És azt is, hogy ne így töltse ki a mérgét, hanem egy párnán. De nem történt semmi. Ugyanúgy csapkodja az ajtókat. Ha mondom neki, hogy ne, mintha a falnak beszélnék. Úgy érzem, nagy benne a feszültség. Hetek óta nem tudtunk egy jóízűt a levegőn lenni, mert vagy ő beteg vagy én. (Éppen most megint ő) Bent próbálunk vele labdázni, kergetőzni, trambulint is vettünk neki. Nem igazán tudja így levezetni a fölös energiáit, amiből rengeteg van neki. Közösségbe is elkezdtünk járni. Elképzelhető, hogy mindezektől (mozgáshiány, közösség, betegség, és emiatt fáradtság) ilyen ingerült? Mit kell tenni, ha káromkodik, és csapkod?
  Köszönöm a választ!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Minél kisebb figyelmet kap ez a dolog, annál hamarabb elhagyja és elkezdi a helyén használni majd ezeket a szavakat. Ha folyton rászóltok ilyenkor, az pont az ellenkező hatást szokta kiváltani.
   Igen, a kisfiúknál nagyon fontos, hogy kimozogják magukat. Itt a jó idő, menjetek ki minden nap sokat. Ha beteg, de már nem lázas, akkor is ki lehet vinni nyugodtan a szabad levegőre.

 • Etelka

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!
  Kisfiam 4 hónapos. Àtalussza az éjszakát, ami azt jelenti, hogy 11-től 5-ig àltalàban alszik. Vàltozó, hogy mikor ébred.
  Az lenne a kérdésem, hogyan alakítsam ki a napirendjét? Eddig könnyebb volt, àltalàban a ugyanakkor kért enni, de most sokat van màr fenn, és borult a koràbbi rend.
  Fontos hogy minden rendszerben legyen? A játék? A séta? Miért fontos annyira a rendszer, mert sok helyen ezt olvasni.
  A másik kérdésem, hogy ha hamarabb elkezdem a hozzátáplálást (először csak kóstoltatàst) mint 6 hónap, az jó e neki? Sokszor velünk van az asztalnál, érdeklődik.
  Anyatejet kap, női tejjel pótolva.
  Köszönöm a vàlaszod!
  Etelka

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   A kicsik számára az a fontos, hogy biztonságban érezzék magukat. Ha van a napoknak kiszámítható sorrendje, menetrendje, akkor megtanulják a szokásokat (hogy szoktuk lefeküdni, hogy szoktunk enni stb.) és így neked is, neki is könnyebb. Nem kell merevnek lennie a napirendnek, inkább az a fontos, hogy szép sorban egymás után következzenek a dolgok és mindegyiknek meglegyen a maga ritmusa, melyiket hogyan csináljátok.

   A hozzátáplálást akkor lehet elkezdeni, amikor a kicsi már megérett rá. Az érettség jelei:
   – a baba már legalább 5 hónapos,
   – kóstolgatáskor nem tolja ki a nyelvével a falatot,
   – érdeklik az ételek, nézi, figyeli, ahogy esztek, próbálja utánozni a rágást,
   – a megevett ételek nem jelennek meg egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy nem tudja megemészteni még az ételt),
   – elérkezik egy növekedési ugrás, a baba többet enne és gyakrabb szoptatással, nagyobb adag tápszerrel sem tudod az étvágyát kielégíteni.

   A korai hozzátáplálásnak semmilyen előnye nincs, viszont növeli a későbbi ételallergia kockázatát és emésztési problémákat okoz.

 • Csilla

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!
  Alvással kapcsolatos a kérdésem, kisfiam 10 hónapos, 2 hetes kora óta átalussza az éjszakát, 10-12 órát alszik. a gondom a nappali alvásokkal van, 2-3-szor alszik 30 percet, ami láthatólag nem elég neki, hiszen 1 hónapja általában sírva, és álmosan kel. (korábban mosollyal ébredt).
  egy délutáni hosszabb alvást kellene “erőltetnem” neki? de általában délelőtt is – kb 1 órával azután, hogy felkelt – visszakérezkedik aludni. mi lenne a megoldás?
  Köszönöm válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   A sírva ébredés oka nem csak az lehet, hogy nem pihente ki magát, hanem az is okozhatja, hogy amikor felszínes alvási szakaszba ér, akkor annak a végén nem magától ébred fel, hanem a saját mozgása vagy a fogzási fájdalom kelti fel. Olyasmi ez, mint amikor a felnőtt este bealszik a kanapén és mondjuk a telefon hangja vagy a tévé riasztja fel, emiatt nyűgösnek érzi magát.
   Ha álmos, akkor utána is rosszkedvű, az álmosság jeleit mutatja, nem tud felhőtlenül játszani, evés közben is elbóbiskol.

   A délutáni alvást nem kell erőltetni, ha eljön az ideje, magától nem akar már a megszokott időpontokban elaludni, többet lesz ébren, míg végül délutánra bealszik majd.

 • Edit

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági,
  Mi a véleményed a bárányhimlő oltásról? Beadassuk vagy ne adassuk? Ha beadatom, az nem ad teljes életre védettséget, ha viszont nem adatom, lehet félni az esetleges szövődményektől. Melyik lehet a helyesebb döntés?
  Előre is nagyon köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Ezen én is gondolkodtam. Aztán elkapták a gyerekek a bárányhimlőt, túlestek rajta (a homeopátiás szer sokat segített, gyakorlatilag nem volt se viszketés, se láz, csak a kiütések) és megoldódott a dilemma. Bár nem vagyok orvos, de magánszemélyként az a véleményem, hogy ha már választani kell a választhatóak közül, vannak sokkal veszélyesebb betegségek is, amik ellen lehet védőoltást adatni.

 • Anita

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!

  Először is a napirend kialakításával kapcsolatban lenne egy kis problémám. Azt írod, nem az óra szerinti napirend a jó, hanem inkább a dolgok egymást követő sorrendjét próbáljuk tartani.
  Csakhogy az én kislányom (2 éves) össze vissza álmosodik el. Van, hogy már 10:30, 11 felé le kell tennem, de az is előfordult már, hogy egész nap nem sikerült elaltatnom. Nálunk délnél előbb biztos nincs értelme az ebédnek, mert 8-9 között reggelizünk. Próbálnék törekedni, hogy ebéd után aludjon, de nem igazán jön össze. Így aztán az egész család (Apa, Baba meg én) össze vissza ebédel, hol délben, hol fél4kor. Ugyan így alakul az esténk is. Egyik nap már 7kor nyűgösködik, és 8ra már el is aludt, másnap fél 9kor alig akar felmenni fürdeni, és nem is érdemes erőltetni, mert ha 4-5 felé ébredt, 10nél előbb nem tud elaludni akkor sem, ha 8kor dugom ágyba. 🙁 sajnos így semmilyen programot nem tudunk szervezni, mert sosem tudhatjuk, mikor, hol jön rá az alhatnék. Volt már, hogy 3 órát autókáztunk egy 40km-el odébb lévő cél felé, csak hogy kipihent legyen, mire odaérünk. (itthon nem tudtuk lerakni, indulás előtt, mert nem volt álmos, majd két órát utazgattunk, mire elaludt.) Lehet valahogyan állítani a biológiai óráján, hogy adott időben elálmosodjon, vagy fogadjuk el, hogy ő ilyen? Mi lesz vele, ha oviba kerül? Ott is nyűglődik majd délelőtt, hogy álmos, máskor meg azért, mert nem álmos az alvásidőben?
  A másik gondunk, hogy elég kis türelmetlen baba, ha új ismeretek elsajátításáról van szó. Ha valami elsőre nem sikerül, legtöbbször földhöz vágja, és sírva fakad. Mostanában már azt is mondja, hogy “mérges lettem, mert nem sikerült”. Egyikünk sem ilyen, szóval nem tőlünk tanulta. Emiatt például még mindig nem vetkőzik egyedül, mert nincs türelme, hogy megtanulja a módját. Volt már, hogy fél órát ordított kabátban a padlón, mert megpróbáltam megtanítani a vetkőzésre, és nem sikerült neki. Nem vicc, tényleg max. egyszer próbálkozik, aztán jön a hiszti.
  Hogyan tudnám türelemre tanítani?
  A harmadik gondunk pedig az, hogy annyit akar karban lenni, mint egy újszülött. Nem hiszem, hogy az intimitás hiányozna neki, nálunk abból inkább több van, mint elég, hanem a kényelem lehet a motiváló erő. Egyrészt szeret mindent föntről megnézni, és mindenben részt venni, másrészt pedig szereti vitetni magát séta helyett. Csak hát már nem 3 kiló, és sokszor a mindennapi tevékenységünkben akadályoz. (háztartás, főzés, kertészkedés) Ha nem vesszük föl, akkor mindig a sarkunkban van, nyüsszög, csimpaszkodik a nadrágunkba.
  Ezeken túl okos, érdeklődő, kedves, szófogadó gyerek, jól viseli a szabályokat, a feladatokat kifejezetten igényli, és (hála a békés dackorszak tanfolyamodnak,:) ) nagyon ritkán hisztizik akármi miatt is. Szóval ezúton is köszönjük. 🙂
  Üdv.: Anita

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Ez önmagában nem gond, hiszen mi felnőttek sem mindig ugyanakkor leszünk álmosak, a programtól is függ, mennyire fáradunk el.
   Az ovi ezen sokat segít majd, mert ott minden nap ugyanaz a menetrend, ettől ő is átáll majd az ottani rendszerre.

   Nem is a türelemmel van itt gond, sokkal inkább abban, hogy nem bízik még a saját képességeiben és kiborul, ha nem tudja megcsinálni. Ebben úgy tudsz neki leginkább segíteni, ha új feladatoknál, új játékoknál nem megtanítani akarod, hanem hagyod, hogy ő próbálja ki, dicséred, ha sikerült és bíztatod meg tanácsot adsz, ha nem (pl. ezt ügyesen csináltad, csak még kicsit ferde lett)

   Nem az intimitás hiányzik neki, csak irányítani akar. Próbálgatja az akaratát, azt teszteli, mit tud rajtatok keresztülvinni. Ha következetesen ugyanúgy reagáltok erre, akkor rájön, hogy nincs értelme és felhagy vele. Ha viszont engedtek akár egyszer is, akkor folytatni fogja.

 • Edit

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!
  Van egy 6 hónapos kislányom, aki mintababa. A hozzátáplálás témaköre miatt aggódom. Eddig végigaludta az éjszakákat, 1 hónapja viszont már felkel enni 2-3x éjszaka. Adok már neki tízóraira gyümit és főzeléket, valamint fürcsi előtt tejpépet, utána pedig szopik még alváselőtt is,de még mindig kel éjszaka enni. A tejem rendben van, sűrű és ugyan olyan zsíros, mint volt. Szépen gyarapodik. Normális ez a felkelés? Előre is köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 14. szombat

   Normális. Ahogy a baba súlya nő, úgy megnő a tápanyagigénye is és a nappali szopival már ezt nem tudja fedezni, plusz most valószínűleg a fogai is mocorognak már, emiatt is kelhet gyakrabban.

 • Timea

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági,
  Kisfiam egy éves és két hetes, nagyon boldog kisfiú. A problémám csupán annyi, hogy nem akar enni. A probléma decemberben kezdődött amikor beteg lett és antibiotikumot és ibuprofent kapott. Amig beteg volt (két hétig) semmit nem volt hajlandó megenni csak a tejet és azt is csak ímmel ámmal. Mikor meggyogyult kezdett enni de csak nagyon keveseket, viszont éjszaka sokszor felkel(5-6 alkalommal) és kéri a tejet. Januárba megint beteg lett és kezdődött a nem evés előlről. Mikor meggyogyult még kevesebbet evett mint azelőtt. Most két hete a szülinapján megint beteg volt de eszegetett keveseket, de mióta meggyógyuklt már csak a tejet és banánt hajlandó megenni. Igaz, hogy közben fogzunk is – most jön az ötödik, de próbáltam pépeket és higabb főzelékeket adni neki, de azt sem eszi meg.
  Amugy jól fejlődik, most 82 cm és 11 kilo.
  Csak megerősítést szerettem volna kérni, hogy csak hiszti ez nálla és idővel és türellemmel megoldódik, mert a környezetemben most én vagyok a rossz anya aki nem akarom orvoshoz vinni a gyerekem. Én ugy erzem nem nagy a baj, mert jókedvű

  • Timea

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Bocsánat de nem fejeztem be és véletlenűl elment az üzuenet.
   Szoval szerintem nincs baj, mert jó kedvű, sokat mozog, érdekli minden és fejlődik is.
   Köszönöm előre is a megnyugtatást.
   Tiszelettel,
   Timea

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 14. szombat

   A betegség hatása a tünetekkel együtt nem múlik el, még hetekbe telhet, mire minden a helyére áll és visszatér az étvágy. Legyél türelmes és ahogy kibújik a fogacska, visszatér az étvágya is.

 • Edit

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!
  Van egy barátnőm,akinek a babája most két hónapos, de születésétől fogva nem hajlandó 5 percet sem testi kontakt nélkül lenni. Tehát állandóan az anyuciján van: vagy a mellén, vagy a hordozókendőben, mint egy kenguru 🙂 Közöttük alszik, így az éjszakát átalussza, napközben viszont 5 perceket alszik csak és a pelenkázáson, illetve pár perc játékon kívül, ha nincs felvéve nagyon nagyon agresszíven sír. Anyukája már kezd kétségbe esni, próbálja letenni a kiságyba, nyugtatgatni, de annyira “idegesítően” sír, hogy lehetetlen nem felvenni szegénykét. Babakocsiznak most már sűrűn, ott néha alszik, néha nem, de amint hazaérnek felébred és kezdődik a műsor. Hogyan lehetne rászoktatni a kiságyára, illetve, hogy többet aludjon 5 perceknél nappal? Előre is köszönöm,
  Edit

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 14. szombat

   2 hónaposan ez még teljesen normális viselkedés. Kiságy helyett meg lehet próbálni bölcsőben vagy mózeskosárban altatni, amiben kisebb a hely, azok a babák, akik sok testkontaktust igényelnek, jobban el tudnak aludni így. Segíthet az is, ha rugalmas pólyában altatják. És elalvás előtt nyugodtan szoptassa meg, mert az anyamellen jobban el tud lazulni a baba elalvás előtt és utána le lehet tenni az ágyába.

 • Andrea

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Agi! Kislanyom 15 honapos, igeny szerint szopizik, tehentejet egy eves kora utan kezdtem neki adni. Nem nagyon issza meg, nem szereti a cumisuveget es szerintem a tejet sem. Csak az anyatejet keri mindig. A kerdesem az, ha nem kap elegendo tehentejet es az abban levo kalciumot, akkor a csontok fejlodese nem karosodik? Multivitamint adok neki es az anyatej is tele van vedoanyaggal, de kell, hogy igyon tehentejet is? Koszonom: Andrea

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Nem kötelező a tehéntej. Tejtermékekkel és kalcium tartalmú zöldségekkel is megkaphatja a szükséges tápanyagokat.

 • Borhy Julianna

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!

  Kérdésem alvással kapcsolatos lenne: Kisfiam e hó végén lesz 6 hónapos,de az ELalvás nagy kínlódással jár kezdetektől fogva (kivéve az első hónapot),és egyre nehezebb az elalvás,próbáltam már mindent(szerintem),és van,hogy egx-egx praktika beváloik,de csak pár alkalommal és azt hirtelen egyik napról a másikra felrúgja és nem tud alaludni,vagyis eltud,de csak nehezen, ami annyit tesz:dobálja magát,vergődik,húzkodja magát,sírdogál,dörzsöli a szemét,belenyúl,vakarja a fejét,kaparja az arcát,sír-sír,van,hogy már csukott szemmel,és min.fél óra,de van,hogy több,mire elalszik!!! Próbáltam már és csinálom minden nap:ringatni, kézben is, mózesben is, mellettem alvást is,zenét is,cumit is, cicit is,és még sorolhatnám:próbáltam előbb letenni,vagy később,tovább fenntartani,de egyik sem az igazi,néha egy-egy beválik,de ahogy említettem csak pár alkalomra és kezdődik előről… 🙁 Jobb lesz ez valamikor? Csak hogy lássam a fényt az alagút végén…:) kinövi és ha igen kb. mikor, vagy tudnék még segíteni neki valahogy el tudjon lazulni? Válaszod előre is köszönöm:Julianna

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 14. szombat

   Próbáld meg azt, hogy most egy darabig nem kísérletezel semmi újjal. Egyszerűen csak, amikor álmos, kicsit megdédelgeted, leteszed, esetleg cumit adsz neki, ha szereti, ott maradsz vele, simogatod és csendben kivárod, amíg ő álomba küzdi magát. Segíthet esetleg a susogás vagy más “fehér zaj” (pl. ventillátor zúgása) és az, ha besötétíted kicsit a szobát. Igazából az hiányzik neki, hogy rájöjjön, megtalálja azt a módot, ahogy ő el tud lazulni. Valami miatt ez neki nehezebben megy, ezért az segít a legtöbbet, ha kizárod a külvilágot, nem zavarja semmit, erre jó a fehér zaj és a sötétítés is.

 • Adrienn

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!

  1 éves kislányom miatt írok.Napirenden van most a sikítva hisztizés ha vmit nem kap meg, nem úgy van ahogy ő szeretné.Próbálok következetes lenni mert már kb 1 milliószor mondtam hogy nem nyúlunk a kukába de azért is megteszi.Próbáltam az ölelgetést macit vagy engem, nyugiba rakni de csak csapkod, dobál mindent.Borzasztó amit csinál és kezd fogyni a türelmem.Mit tehetnék még hogy jól kezeljem?Legtöbbször ha hisztizik nem foglalkozok vele s abbahagyja.Ez jó?De volt hogy hideg vízzel kellett megmosnom az arcát mert már annyira vörösödött.Van hogy így kell fel bármit csinálok egész nap ez van.Kellemetlen mert már a szomszéd fenyegetett hogy feljelent mert biztos verem a gyereket azért ordít.Nem vagyok híve a verésnek engem se vertek sose így ez a fenyegetés nem hat meg.De borzasztó kellemetlen.Még csak otthon vannak ezek a hisztik, de mi lesz majd az utcán ha pl el kell jönni a játszóról? Már előre rettegek pedig most kezdtünk el úgy rendesen kijárni.Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel, Adrienn

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Ez a fajta hiszti nem a meggyőzésről szól, hanem arról, hogy ha csalódik, nem tudja kezelni az indulatait. Ilyenkor öleld át és lélegezz mélyeket, hogy megnyugodjon. Mindig ugyanúgy csináld, ebből megtanulja, hogyan kell megnyugtatni saját magát.

 • Kriszti

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Ági!

  Most 16 hónapos a kislányunk és a következő kérdéseim lennének.

  1. A védőnőm azt mondta, hogy nyáron kezdjem el a szobatisztaságra nevelést. Nem korai ez még?

  2. Az egyik alsó metszőfoga nagyon ferdén nő. Jelenthet ez később gondot?
  Pl. kihullás után a maradandó fog a helyén is ferdén fog nőni?

  3. Van kapcsolat a járás elindulása és a beszéd elkezdése között? Egyedül még nem megy és beszéde is csak a szavak első szótagára korlátozódik. Egyébként mindent megért, a kéréseket teljesíti, babanyelven egész nap beszél.

  Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

  Kriszti

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   1. Kicsit korai még. De a nyár persze jó időszak erre, mert úgyis sokat meztelenkedik a kicsi, jobban érzi, mikor kell mennie és jobban szembesül ” végtermékkel” is. Szóval lehet nyáron próbálkozni, de nagy eredményre még ne számíts.

   2. Nem gond, idővel szépen bemásznak a csálén növő tejfogak a helyükre. A maradandó fogakra ez nincs kihatással.

   3. Igen. Kisgyermekkorban a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés kéz a kézben járnak.

 • Csilla

  Reply Reply 2015. március 13. péntek

  Kedves Agi,

  A kislanyom ket eves es ket honapos.
  Eddig nagyon jo alvo volt. Nappal is es ejszaka is.
  Az utobbi idoben ez megvaltozott. Napkozben bolcsiben van, ott alszik. Viszont ejszaka nem szeretne egyaltalan. Tegnap majdnem osszeesett annyira faradt volt. Ugy 9 korul elaludt majd 10 utan felkelt, felall, kiabal, sir, ugral az agyban.
  Egy egesz napot meg nem bir ki alvas nelkul, valamennyit pihenni kell neki egyebkent nyugos.
  Ugy tunik, hogy jatszani szeretne ejszaka. Megiszik tobb pohar vizet. Ha nem megyek be hozza sir, ha bemegyek szetszed.
  Mit tehetek ilyen helyzetben?
  Elore is koszonom a valaszt.

  Csilla

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2015. március 13. péntek

   Nem az alvással van neki problémája, hanem figyelmet szeretne. Napközben bölcsiben van, ott nincs anya, otthon viszont ott van anya és azt akarja, hogy vele foglalkozz. Ezt azzal tudod ellensúlyozni, hogy esténként kijelölsz egy külön időszakot, amikor teljesen az “övé” vagy, vele foglalkozol, sokat szeretgeted, ölelgeted, különösen a lefekvés előtti időszakban.

Leave A Response

* Denotes Required Field