Kérdezz itt!

Ebben a bejegyzésben tudsz kérdezni Vida Ágitól 2024. április 26 – án 13-14 óráig. Ha még soha nem szóltál hozzá itt a blogon, a hozzászólásod elsőként moderációs sorba kerül és csak akkor jelenik meg, amikor Ági válaszolt rá. Az érkező kérdésekre legkésőbb 2 napon belül kapsz választ.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 456 Comments

  • bbutterfly

    2015. március 13. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom 16 hónapos. Még szopizik. A gond az, hogy nappal is egyre többször kéri a cicit és közben nem tudok neki normális ételt adni mert nem igazán éhes. Most 12 foga van. Elég válogatós amúgy is…nekem ez a sok cicizés megterhelő, mert éjjel is mást nem teszek csak szoptatok. Mást nem fogad el helyette, az apás dolog sem jött be, csak mellettem alszik és 5-6-szor felébred. Ebbe már bele is törődtem de ha nem adok neki cicit ilyenkor, addig sír és húzza a hajam még nem adok neki. Belefàradok az éjjel – nappali szoptatàsba. Nappal 3-nal többször nem szeretnék adni. Mit tegyek? Ha kéri tagadjam meg és majd megszokja hogyennyi van? Eszik akkor helyette mmás ételt? És éjjel mit tegyek?
    Köszönöm válaszod.

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Nappal általában könnyebb megbeszélni a kicsivel, hogy nem tudsz adni, tehát, ha nagyon zavar, próbáld meg, hogy ilyenkor csak megölelgeted, megszeretgeted, de nem adsz neki cicit minden alkalommal. Hozzáteszem, ebben a korban amúgy is anyásabbak a kicsik, mert önállósodnak és ettől kicsit megijednek. De ha ilyenkor kielégíted a „ciciigényét”, akkor pár hét után magától is ritkul majd a szopizások száma.

  • Ildiko

    2015. március 13. péntek

    Kedves Agi,
    Segitsegedet kerem. Van egy 21 honapos kisfiam, amikor merges es frustralt vagy nem engedek meg neki valamit a fejet probaja verni a targyakba, epp ami keznel van: fotel, szek, falde kis hamis mert nem nagyon uti meg epp csak annyire hogy ne fajon. Nem tudom mit kezdjek evvel a helyzettel. Nagyon zavar ez a viselkedes nala.
    Elore is koszonom.
    Ildiko

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Ez normális, ebben a korban, ha a kicsi csalódik, így vezeti le a feszültségét, mert még nem tudja, hogyan lehetne másként. Ilyenkor öleld meg szorosan és nyugtasd, ebből megtanulja, hogyan kéne magától lenyugodnia.

  • Csilla

    2015. március 13. péntek

    Kedves Agi!
    Koszonom az eddigi segitseget, most harom temaban szeretnek kerdezni. Kisfiam 10 honapos.
    1. Sajnos nagyon keves folyadekot iszik. Reggel es este szoptatom, illetveid tapszert kap, egyebkent pedig gyumolcsoket, gabonat, fozelekeket es husokat eszik. Sajnos a szilard etelek utan es kozott nagyon keveset iszik, mar sok mindennel probalkoztam, cumisuveg, itato pohar, kanal, viz es gyumolcslevel izesitett viz..de alig tudok „beleonteni” valamennyit.. Kb 50g, max 100g osszesen..
    Nem fogadja el, jatszik, gurgulazik vele, kiengedi a szajan..
    Mennyi plusz folyadekot kellene fogyasztania az anyatejen, tapszeren kivul, ami kb 450-500g.
    Mit javasol, hogyan probaljam itatni?
    2. A masik tema az alvas. Ugy alszik el (viszonylag gyorsan), ha simogatom, susogok neki. Egyebkent nem akar aludni, felul es jatszik. Kell-e, erdemes-e eroltetni, hogy egyedul aludjon el, vagy ez majd alakul idovel, ha erettebb? Ha megis megtanithato mar most, mit tegyek?
    3. Illetve meg azt latom, hogy a fiam a jatekaival sokszor nagyon durvan jatszik, mindent dobal es ut veluk, ez normalis ebben a korban? Ha nem, mit tehetnek?
    Koszonettel, Csilla

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      1. 1-2 kortynál többet még nem is kell elfogadnia, mert az ételei javarésze még amúgy is sok folyadékot tartalmaz. A babák ösztönei még jól működnek. Hidd el, ha szomjas lenne, többet inna. AMit tehetsz, hogy nem csak evés után, hanem két étkezés között is egy legalább egy alkalommal megkínálod, de 1-2 kortynál többre ilyenkor sem kell számítanod.

      2. Ha így hatékonyan és gyorsan elalszik, akkor nem gond. Idővel megérik majd az önálló elalvásra is.

      3. Ez nem durvaság. Ebben a korban a baba minden játékkal végigcsinálja ugyanazt a mozdulatsort: dobálás, kalapálás, így jön rá melyik mire való. Ez aztán később elmúlik majd.

  • Kata

    2015. március 13. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiunk 17 és fél hónapos. 3 héttel hamarabb született. Majdnem 8 hónaposan kezdett mászni, majdnem 1 évesen járni. Beszédfejlődése miatt agódom egy kicsit. A baba, mama stb. szavakat régóta mondja. A baba szót már célzottan a babákra és a labdákra használja. Néha a papagájra azt mondja, pa, ritkán a távirányítóra, hogy tá-tá. Régebben a telefonra mondta, hogy ha. Amúgy zárt szájjal gümmög, vagy halandzsázik, pl. babümm, egüm, bahümm, brümmög, morog az oroszlánra, vékony hangon „nyávog” a cicára. Szótagokat csak úgy ismételget, pl. Nyanyanya, bababa, dedede, tetete, stb. Mindent megért, nagy huncut. Kirakózik, épít, felismeri az állatokat, a betűket szereti „kérdezgetni” mutogatással, hümmögéssel. 🙂 Mindig olvasni vagy énekelni kell neki, szerencsére.
    Családunkban volt több gyerkőc, aki későn kezdett beszélni, 3 éves kora körül.
    Van miért aggódnom vagy normális a beszédfejlődése így?
    Mikor kell rendesen szavakat mondania? Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Korához képest tökéletes a beszédfejlődése, pont azt tudja, amit egy 17 és fél hónaposnak tudnia kell 🙂

  • Awa

    2015. március 13. péntek

    Szia Ági! Tanacstalan vagyok. Kisfiam már 14hónapos. Kb.: 3honapja csak reggel es este szopizott, de most mar egyaltalan nem keri a cicit. Kedd este meg szopizott, de szerda reggeltol mintha elvagtak volna, onnantol nem keri. Megkinalom es semmi. Eredmenytelenul. Pedig ha lat oltozkodni mindig nevet es mondja, hogy sziszi. Mit rontottam el, hogy mar nem kell neki? Vagy talan ennyi volt? Es ha mar nem keri a maradando tejjel mit csinaljak, mert erzem, hogy van benne? Eddig cicivel aludt el ez okbol is volt jo az esti cicizes, de most csak kinlodas az elaltatas. Se mese, se allatka, se osszebújás. Hogyan tudnam konnyebben elaltatni? Es volna meg ket kerdesem. Eddig ugye este szopizott es nedves pelussal kelt, de volt ket reggel is hogy tiszta szaraz volt a pelus. Napkozben iszik, teat es vizet. Eddig 5-6 nedves pelus volt, de ez lecsokkent 4-5re. Jelent ez valamit? Sajnos tehentej es szoja allergiaja van, igy a tej es tejtermekek kilove. Kap igy eleg kalciumot?
    Valaszodat elore is koszonom! Awa

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Hát úgy néz ki, ő bizony elválaszotta magát. Ha feszül a melled, kicsit fejj ki, de ne teljesen, csak annyira, hogy ne feszüljön, így idővel elapad majd. Egyébként megpróbálhatod azt is, hogy amit kifejsz, azt odaadod a babának, hátha így kéri.
      Viszont mivel eddig így is aludt el, ki kell találni, hogyan tud elaludni ezután. Dédelgetés, összebújás, leteszed és simogatod, esetleg be lehet vezetni az elalvás előtti mesemondást is.
      Mivel most kevesebbet iszik, normális, hogy kevesebb a pisis pelus is, de ha igény szerint ihat minden mást, akkor az elég neki.

      A kalciumot zöldségekből is lehet pótolni (hüvelyesek, spenót, sóska és még számtalan más zöldség is tartalmaz kalciumot)

  • Petra

    2015. március 13. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam most 7 hónapos múlt és még nem mászik illetve nem tud még felállni. A lábával és a kezével már nagyon kapálódzik, de nem jött még rá, hogy meg kell emelnie magát, ezért forogva közlekedik. Mondjuk elég nehéz baba 10,5kg, 73cm.
    Szerinted ez gond? Vannak babák, akik már gond nélkül csinálják mindkét mozgásformát. Aggódjak?
    Köszönöm! Petra

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Egyáltalán nem gond. Ebben a korban se kúszni, se mászni, se felállni nem kell tudni, ha forogni tud, akkor a korának megfelelő a mozgásfejlődése. Kúszni 9, mászni 10, felállni 11 hónaposan kell tudni.

  • Krisztina

    2015. március 13. péntek

    Szia Kedves Ági!
    Már 2 évesek a lányok 🙂 Bevállt napirendünk van,eddig nem volt gond, letettem őket az ágyukba és szépen elaludtak, délben is és este is! azonban egy ideje egyikük este elalvás előtt gyakran sír, kéri, hogy simogassam, maradjak bent a szobájukban,vegyem fel. nem minden este, de kb. heti 4 alkalommal. Nem is lenne ezzel probléma, de ha felveszem, ott maradok, akkor az ikertesó is rákezd…jön a hiszti 2 irányból…Mi lehet az oka ennek a sírásnak? Általában megsimizem, kérem, hogy aludjon, majd kijövök. ilyenkor van hogy még sír pár percet majd elalszik… Hogy csináljam, hogy jól csináljam?
    Köszönöm, Kriszti!

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Ez egy játszma: rájött, hogy anyát meg lehet kérni és enged 🙂 Ha kitartóan nem engedsz, ha határokat szabsz (pl. ott maradsz, de csak elmondasz egy mesét és nem veszed ki), akkor rájön, hogy nem ő a főnök ebben a kérdésben és elhagyja ezt a viselkedést.

  • Némethné Szabolcsi Eszter

    2015. március 13. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam áprilisban lesz 2 éves, és az alvásával kapcsolatosan szeretnék tőled tanácsot kérni. Alapvetően jó alvó gyerek volt, 6 hetes kora után már nem ébredt fel éjszaka és ez a helyzet egészen idén januárig így is volt. Január elején bekerült a kórházba hörghuruttal és 5 napot bent is töltöttünk együtt. Hazajövetel után 1-2 hétig az éjszakai ébredését rá tudtam a kórházi stresszre viszont a mai napig éjszaka felébred, engem hív, az édesapja nem jó neki, csak én. Ezzel nem lenne gond,ha utána visszaaludna. Ugyanis járkálni kel vele, közben szorítja a nyakam. Ha le akarom tenni megint sír és csak köztünk alszik vissza. Hozzá kell tennem hogy sosem altattuk magunk között,külön szoba külön ágy.Az érdekesség még az hogy ha a szüleimnél alszik akkor este 9-reggel 6-ig meg se moccan. Viszont ha én is ott alszom, ugyanaz a helyzet mint otthon. Én saját magammal kötöm össze ezt az éjszaki alvásproblémát, csak nem tudom mit tegyek. Egyébként bölcsődés már szeptembertől, tehát nem hinném hogy az lenne a gond. Remélem hogy tudsz nekem tanácsolni valamit. Előre is köszönöm!!!

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Nem te vagy a hibás, egyszerűen csak arról van szó, hogy amikor ott vagy, akkor tudja, hogy téged lehet hívni, mert úgyis mész 🙂 Semmi nem történik, ha most nem huzavonázol vele éjszaka, szimplán csak magad mellé teszed és visszaalszotok, aztán majd elmúlik a rossz emlék hatása és elhagyja majd az éjszaka ébredést.

  • Pap Noémi

    2015. március 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 6-án múlt 10 hónapos. 6 hetes kora óta átaludta az éjszakát. Cumival alszik. 1 hónapja sajnos ez megváltozott, sokszor fél óránként sírva ébred. Legtöbbször csak a cumit kell visszatenni a szájába. Van, hogy ki sem nyitja a szemét, csak sír. Amint megkapja a cumit alszik tovább. Mitől lehet ez? Ha a foga miatt csinálná, akkor nem nyugodna meg a cumitól.

    Válaszod előre is köszönöm,

    Noémi

    • Vida Ágnes

      2015. március 13. péntek

      Dehogynem! Pont az a lényeg, hogy mivel ő általában a cumitól szokott megnyugodni, ezért most is, amikor a fogzás miatt felriad, ugyanazt kéri, amit megszokott és megnyugszik tőle, mert ezt szokta meg. Az első 6 fog áttörése szinte folyamatosan zavarja a babát hónapokig, aztán pár hét szünet után megindul a szélső két metsző és az okoz éjjel ébredéseket. Kezeljétek a fogzását és javulni fog majd a helyzet.

  • Trixi

    2015. március 13. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam most lesz egy éves és még szopizik is, étkezéssel kapcsolatban vannak kérdéseim.

    Az étkezések így zajlanak: reggel szopizni szokott és utána kis kiflit, kölesgolyót v. rizstallért rágcsál, délelőtt gyümölcsöt kap, ebédre főzelék+szopi, uzsonna tejpép+szopi és vacsora is ez, akkor kicsit több pépet kap.
    Kérdéseim:
    – ez az étkezési rendünk továbbra is jó-e, vagy ennyi idősen már kellene valamit változtatni?
    – kellene-e már a szopizásokat csökkenteni? Ha igen, melyik étkezésnél ne szoptassam, hogy kell róla leszoktatni? (egyébként úgy érzem, hogy még igényli, nem mutatta jelét, hogy nem kérné és nekem is megoldható, szívesen szoptatom)
    – reggelire mikor érdemes mást is adni és mit lehet ennyi idős korban?
    – jó-e ha továbbra is uzsonnára és vacsorára is tejpépet kap?
    – ha főzeléket főzök abból csak aznap lehet neki adni, vagy még másnap is? Vagy inkább mindig csak frissen főzött ételt lehet neki adni?
    – eddig csak főzeléket, illetve a zöldségeket a főzőlével higítva adtam, lehet-e mást is adni ami nem ilyen állagú és mit? (pl. tésztát hogyan lehet készíteni, adni)
    – húst milyen formában elkészítve lehet adni? (eddig csak megfőzve,főzőlével turmixolva adtam)
    – a gyümölcsöt úgy szoktam adni, hogy az almareszelőn reszelem le és kb.160-180 ml-t adok, meddig érdemes így pürésíteni?
    – a vizet meddig érdemes neki forralva adni? És ha már nem kell forralni, mit jó neki inni adni?
    – este fürdés után kapja a tejpépet vacsorára és általában utána a szopival alszik el. Jó-e ez a sorrend továbbra is, és hogy közvetlen lefekvés előtt vacsizik? Mennyi idős korban szoktak ezen változtatni?

    Köszönöm szépen előre is a válaszod!
    Trixi

  • Kata

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Egy 10 hónapos kislány problémájával fordulok hozzád. A Pici egy igazi kis tündér. Semmi probléma nem volt vele soha, nagyon kiegyensúlyozott, egy hónapos kora óta kialakult, napi ritmusa van. Szépen eszik, barátságos, a pocija és a fogai sem okoztak soha gondot.
    A problémáink szilveszterkor kezdődtek, mikor egy fulladásos roham miatt 3 napos kórházi ellátásra szorult, gégegyulladás miatt. Ezt még nyom nélkül átvészeltük. Aztán január végén egy hét itthoni lázas állapot után ismét kórházban kötöttünk ki, az előző betegség szövődménye képpen vesemedence gyulladás miatt. Ez 6 éjszakás kórházi kezelés volt. Bár külön szobát kaptunk, az alvással problémáink voltak. Amúgy nagyon jól viselte a Pici a körülményeket, de elaludni csak a karomban tudott és éjszakánként is sokszor, -volt hogy óránként- felébredt, néha egy-egy órát is ébren volt. Itthon külön szobában alszik, ami bár egybe nyílik a miénkkel, de külön szoba, és saját ágyikó. Itthon alvás előtt kicsit ringatom, mesélek neki aztán leteszem a kiságyba, simogatom és szépen magától elalszik miután ott hagyom, közben szól neki a bébiőrzőn az altatós zene. A kórházi alvás gondoknak nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget, mondván majd otthon helyreáll. Aztán nem így lett. Nem hajlandó mással elaludni csak velem, és csak ölben. Ez az esti alvás előtt főként így van, nappal kicsit könnyebben alszik, de nem tudom mit találjak ki, hogy visszatérjen a régi kerékvágásba. Már próbálkoztam mindennel, tanácstalan vagyok. Ha otthagyom sír, mással sír, ha ringatom, sokszor háromnegyed órát, csak akkor alszik el. De a legrosszabb, mikor az apukáját is löki el magától, mikor altatni szeretné. Amúgy napközben meg mindenkivel nagyon jól elvan, imád mindenkit. Csak ez az alvás…

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Két ilyen súlyos betegség és kellemetlen kórházi kezelés után természetes, ha a baba átmenetileg anyásabb lesz, nyugtalanabbul alszik. Ráadásul, amikor beteg volt rászokott az új altatási szokásra (ölben alvás), és már nem emlékszik a régire, hiszen ebben a korban a kicsi nagyon ragaszkodik a szokásaihoz. Legyél most türelmes vele és ne akarj nagyot változtatni. Találd meg, mi az a mód, ahogyan a legkönnyebben el tud lazulni és el tud aludni, ne erőltesd az önálló alvást. Aztán, amikor már gyorsabban elalszik, nem olyan éber, akkor lehet apránként változtatni az ölben altatáson, pl. a megszokottnál kicsit hamarabb áttenni a kiságyba még félálomban, ha felsír ilyenkor, akkor simogatni, de nem kivenni a kiságyból.

  • Ágica

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom pár hét múlva 2 éves lesz. A nappali alvással egyébként is gondjaink vannak (nagyon sokáig tart, míg el tud aludni, 1-másfél óra, pedig álmos és velem a nagyágyban szokott történni az altatás és az alvás is végig), de most még azzal is fokozódott a helyzet, hogy altatás közben (soha máskor) elkezd csapkodni, de úgy, hogy közben nevet/mosolyog, mintha direkt heccelni akarna. Nem tudom mire vélni a helyzetet, gondolom valamiféle feszültség jöhet ki így rajta, de fogalmam sincs, honnan eredhet, ugyanis amennyit csak tudok vele foglalkozok, majdnem mindent együtt csinálunk. Kistestvére pár héten belül születik meg, nem tudom, ez válthat-e ki ilyen reakciót…
    A helyzetet már többféleképpen próbáltam kezelni, először mindig higgadtan, határozottan elmondom neki, hogy ezt nem szabad, és csúnya dolog másokat csapkodni. Ezt mintha meg sem hallaná, csapkod tovább nevetve. Aztán már felemelem a hangom, szintén csak nevet. Volt, hogy ilyenkor az ölembe vettem, kérdeztem, hogy miért csinálja, elmondtam neki, hogy mennyire szeretem és biztonságban van, de ezután is ugyanúgy folytatta. És mikor már bármilyen próbálkozásomra is ugyanúgy reagált, hogy nevetgélt és csapkodott tovább, a tehetetlenségtől már rácsaptam a kis kezére. Erre vagy csak nevetett, vagy pedig sírt, és a sírás után elaludt. Nem tartom helyesnek a fizikai ráhatást, és borzasztóan éreztem magam utána, de tehetetlenségemben már nem tudtam mit csináljak. Nem tudom, mihez kezdjek, ez az irány érzem, hogy egyáltalán nem jó, mindkettőnknek nagyon rossz és ráadásul még csak nem is hatásos. Kérlek segíts, hogy mit tehetnék! Mi állhat ennek a hátterében? Ha okoztam kárt, hogy tudnám helyreállítani? Hogy kezeljem helyesen ezeket a szituációkat?
    Köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ha egy kisgyereket másfél óra elaltatni, akkor biztos nem elég álmos még. Kicsit már talán álmos, de nagyon nem. A heccelős játszmába ne menj bele, mert szokássá alakul. Ha így sem alszik el, hogy melléfekszel, fektesd az eddiginél kicsit később és találj ki más altatási módot, pl. meseolvasás, mesemondás fejből besötétített szobában. Most ő rájött, hogy irányíthatja ezt a folyamatot, húzhatja az időt, mert anya megengedi. De ha te változtatsz a szokásokon, akkor visszakerül hozzád az irányítás.

  • Kata

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági! A kérdésem szerintem a klasszikus kérdések közé tartozik, kehet már vhol válaszoltál is rá, csak nekem kerülte el a figyelmem, elnézést kérek ez esetben. A fiam jelenleg 9 hónapos, 7 hónapra született baba. Születését követően 1 hónapot voltunk kórházban, kezdeti szopási/etetési nehezítettség miatt. 2400 gval született, egy hónaposan 2500 g volt. Igény szerint szoptattam, 4 hónapos korára már 4,5 kg volt, most már 8,5 kg is elérte. Hibátlan kisfiú mondhatni. Hozzátáplálok 7 hónapos korától, azaz szopi után kap tízórait, uzsonnát. Újszülött korában éjszaka kb 3-4x kelt fel enni (rutinszerűen 11-1-3-5), hozzátáplás kezdetekor kimaradt a 11-1 órás evés, de egy hónapja (mióra kúszik) újra visszaállt a régi rend. Próbálkoztam cumival, vagy hogy apa menjen be hozzá, de nem működött, hosszú ordítás, anya és cici kell. Napközben mostanában össze vissza alszik, minden nagyon érdekes, néha séta közben elalszik, néha nem, otthon is néha igen, néha nem. Hogyan tudnám leszoktatni az éjszakai 3x-i evésről? Köszönettel, Katalin

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ebben a korban még teljesen normális, ha a baba éjjel 3x eszik. Ahogy nő a súlya, nő a tápanyagigénye is, most többet mozog, nappal elfoglaltabb, ezért hektikusabban eszik, így éjjel pótolja be, ami kimaradt. Néha ezen segít, ha nappal többet eszik, de mivel még kicsi a gyomra és gyors az emésztése, ezért a „megtömés” ellenére is hamarabb megéhezhet éjszaka. Ezt idővel kinövi majd.

  • Chebiebné Hékédi Zsuzsanna

    2015. február 13. péntek

    Kedves Agi!
    Kislànyom julius 24-én szuletett. Màr nagyon hamar elkezdett jol aludni, egyszer ébredt 4 ora korul. Novemberben hazalàtogattunk Magyarorszàgra, ott 4 honaposan màr kezdte àtaludni az éjszakàt. Aztàn visszajottunk, màr az ut is katasztrofa volt. Màsnap megkapta az oltàsàt. Es akkor… azota 2 orànként ébred. Eloszor azt hittuk, a foga miatt, de az elso 2 kijott, és semmi sem vàltozott. Aztàn a kaja. Màr elkezdtunk eszegetni. Probàltam làncetetést, vagy egy kicsit tobbet adni este – semmi. Tehàt nem a kaja miatt. Nem tudom, hogy elrontottam-e valamit, vagy hogy mi az oka. Màr azon is gondolkodtam, àtteszem az àgyàt vhovà. Nem mintha nem szivesen szoptatnàm éjjel, mert kb. éjféltol (addig birja 8-9 oràtol) magamhoz veszem, és velunk alszik. De hazudik, aki azt mondja, hogy honapokon àt ébred 2 orànként, vagy szoptat gyakorlatilag non-stop, és nem zombi. Legalàbb tudnàm, mi van most…
    Koszonom a vàlaszod elore is.
    Tisztelettel:
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Hidd el, ettől mindenki ugyanolyan fáradt, mint te. Sajnos az alsó két fog után pár héttel elkezd jönni a felső 4, szinte egyszerre az összes és ez bizony sok problémát okozhat éjszaka. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz. Ha külföldön élsz, a Boiron cég termékei számos országban kaphatóak világszerte, a honlapjukon meg tudod nézni, melyik patikákban elérhető (www.boiron.com)

  • Kovácsné Anikó

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Nagyobbik fiam (márciusban lesz 2,5 éves) egyik napról a másikra dadogoni kezdett kb. 1,5 hónapja. Akkor a kistestvére fél éves volt már. Féltékenység nem jellemző, észrevettünk ugyan változásokat, reakciókat a tesó érkezésére, de teljesen ésszerű határok között. Alapvetően szereti, puszilgatja, dédelgeti. Amúgy is kis jólelkű, érzékeny fiú. Egy délutáni alvásból úgy kelt fel, hogy dadogott. Láthatóan ő is megijedt tőle, mert elsírta magát. Mi úgy tettünk mintha nem hallanánk, nem változott volna semmi. Kb. 1 hónapig, hullámzóan dadogott, ebben az időszakban próbáltunk figyelmesebbek lenni, nyugodtabb környezetet teremteni, többet bújni, kedveskedni. Majd úgy ahogy jött, el is múlt. A kérdésem, hogy ilyen előfordulhat még később is? Mennyire gyakori, hogy visszatér? Nem gondolnám élettani dadogásnak (vagyis ahogy most nevezik nem folyamatos beszédnek), mert nem hirtelen beszédfejlődésről van szó nála, hanem 1 éves kora óta beszél már, kb. 1,5 éves kora óta mondatokban, 2 éves kora óta pedig már bővített mondatokban, választékosan fogalmazva, iszonyatosan nagy szókinccsel. Szóval inkább lelki tényezőkre gyanakszunk…
    Annyit még érdemes tudni, hogy Apa is dadogott, és még ma is észrevehető ha fáradt vagy hirtelen akar mondani valamit (de ő két éves koráig egyáltalán nem beszélt és akkor hirtelen kezdte)
    Ha újra előfordul, vagy esetleg többször is, van valami teendőnk? Forduljunk valakihez? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ha folyamatosan fennáll a dadogás, logopédushoz, illetve nevelési tanácsadóhoz lehet fordulni. De valószínű, hogy csak átmeneti jelenségről van szó, amit okozhatott pl. fáradtság vagy a testvér érkezése miatti szorongás is. Mivel az édesapja is dadog néha, ez mintaként szolgált a kicsinek, valószínűleg innen vette át a mintát, így remélhetőleg nem fog visszatérni.

  • Niki

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági! Nagyon sokat segített a módszered viszont most elakadtam. Kisfiam 18 hónapos van 8 foga. Délután alszik másfél két órát, általában 2- től max 4-ig. Este 8 kor vacsorázik, 9 kor fürdik, 9:30 kor kap 210ml tápszert és elalszik. Mostanában viszont éjfél körül felkel és az ölemben vissza alszik viszont ha be akarom tenni az ágyába ölel szorosan. Van hogy fél és egy óra múlva sem bírom letenni. A Fogzás sosem viselte meg sehogy sem, tünetmentes volt. Most jött ki a két első rágó foga egyszerre. De máf félig kint vannak. Kérlek segíts megérteni hogy ez mitől lehet vagy mit csináljak hogy végigaludja az éjszakát nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel Niki

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Ebben a korban a kicsik nagyon őrzik anyát, hiszen tombol a szeparációs szorongás. Segíthet, ha pár napig Apa megy be hozzá éjjel, elsőre talán nehezebben fog így visszaaludni, de általában 2-3 nap után a kicsi inkább visszaalszik magától, mert tudja, hogy úgysem jön Anya.

  • Beáta

    2015. február 13. péntek

    Szia Ági,

    Figyelemmel olvasom a blogodat, és számos tanácsod átsegített már az elsőgyerekes problémás kezdetben! 11 hetes kislányom van, aki mindannyiunk örömére mosolygós, kiegyensúlyozott baba. Egyedül a nappali altatással gyűlik meg a bajunk.

    Az evés-játék-alvás ciklust többé kevésbé tartjuk, ám sokszor nagyon nehéz őt elaltatni, pedig világosan látszik, hogy nagyon fáradt – ásít, forgatja idegesen a fejecskéjét, vörös a szeme körül, semmi nem köti le. Mivel a babaszobában túl nagy a fény, és ott nem sikerül altatni, nappal a hálónkban altatom, besötétítek, lenyugtatom és leteszem az ágyra.

    Általában melléfekszem és susogok neki, de ő nehezen adja be a derekát, a sírás sokszor ordításba csap át, pedig nem fáj semmije, csak mintha védekezne az elalvás ellen:) Végul kb 10-15 perc után elcsendesedik és elalszik. Én kilopózom mellőle, becsukom az ajtót és szépen alszik – de! fél óra-40 perc múlva felébred, sírás újra. Ilyenkor ha nem megy könnyen az altatás felveszem, és próbálok játszani vele, de még mindig nyűgös – és ez így húzódik etetésig. Kicsit játszik és megint nyűgös, kezdődik minden előlről.

    Hogyan tudnám hatásosabban altatni és mitől ébred rövid időn belül, ha nyugalom veszi őt körül? Mivel rövideket alszik, sokszor felborul a program, hiszen túl hamar kellene őt újra etetni, ezért alvás után sokszor újra játék jön…

    Az esti alvással nincs gond, szopi után azonnal kidől a fáradtságtól, 5-7 órát alszik egyhuzamban, majd hajnalban rövid etetés után magától visszaalszik még 1-2 órára, mosolyogva ébred és csendben nézelődik.

    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Vannak ilyen babák, akik nehezebben tudnak ellazulni elalvás előtt. Meg kell találni azt a módot, ami őt a leginkább megnyugtatja. Ez lehet mozgatva altatás (ringatás, séta, popsiütögetés stb.) vagy szopizva (anyamellen vagy cumival) altatás. Segíthetnek az ún. fehér zajok is (ventillátor pl.), aminek az egyenletes zúgása ellazítja a babát.
      Az, hogy 30-40 perc múlva ébred azért van, mert ebben a korban ilyen hosszú az alvási ciklus. Mivel ő nehezen nyugtatja meg magát, ha ilyenkor felriad, nem tud magától visszaaludni, mert nem tudja, hogyan kell, ezen is segíthet, ha megtalálod azt a módot, ahogyan ő a legkönnyebben el tud lazulni.

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Vannak ilyen babák, akik csak nehezebben tudnak ellazulni elalvás előtt. Meg kell találni azt a módot, ami őt a leginkább megnyugtatja. Ez lehet mozgatva altatás (ringatás, séta, popsiütögetés stb.) vagy szopizva (anyamellen vagy cumival) altatás. Segíthetnek az ún. fehér zajok is (ventillátor pl.), aminek az egyenletes zúgása ellazítja a babát.
      Az, hogy 30-40 perc múlva ébred azért van, mert ebben a korban ilyen hosszú az alvási ciklus. Mivel ő nehezen nyugtatja meg magát, ha ilyenkor felriad, nem tud magától visszaaludni, mert nem tudja, hogyan kell, ezen is segíthet, ha megtalálod azt a módot, ahogyan ő a legkönnyebben el tud lazulni.

  • Ancsi

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági! Nem is tudom, hol kezdjem. Van 2 lányom, 3 éves és 11 hónapos. Az egész „problémám” talán az első gyermekem születésénél kezdődött. Hosszú, szenvedéssel teli, 8 órás vajúdás után császároztak, akkor már muszájból. Hosszadalmas volt a felépülésem is, miközben ott volt egy tündéri kis csomag, ám annál hasfájósabb, nehezen kakilós, többet sírós mint nevetős, akiről gondoskodnom kellett.Közben mindig járt az agyam valamin, sokszor voltam sírós hangulatban. Magamat okoltam a kicsi pocakfájásai miatt is.Talán szülés utáni depresszióm volt.Akkor enyhült, mikor jött a jó idő (téli baba volt) és többet tudtunk kint lenni. A lányom jól fejlődő, gyarapodó baba volt, mindent korábban akart és csinált is. 10 hósan elindult. Az akaratossága kb. 1,5 évesen teljesedett ki, amikor az is kiderült, útban a tesó (későbbre terveztük). Hogy konkrétan minek tudható be, nem tudom, de elkezdtem egyre türelmetlenebb lenni. Mindennel és mindenkivel. A „nagylányom” hozta a formáját napi szinten: hiszti, akaratosság, ordítás. 1,5 éve tart. 2,5 évesen kezdte az ovit. Az utóbbi időben kriminálisnak is mondható. Próbálkoztam szép szóval, tettel, viccesen, odamenősen, odavivősen, felemelősen, hogy kicsit szóra hajlóbbá tegyem, sikertelenül. Pár napja sajnos a kiabálására kiabálással válaszok, amit utána meg is bánok. Kb. 4 napja szakadt az a bizonyos cérna, 1,5 év hiába való könyörgése utat tört magának, és úgy éreztem, ha akkor nem ordíthatom ki magamból a dolgokat, menten beleőrülök.Persze jött a sírás, én is zokogtam, mint egy kis óvodás a felgyülemlett stressztől, bűntudattól, hogy evvel lelki fájdalmat okoztam a gyerekemnek.Azóta nincs nap, hogy ne pityerednék el vagy az a gombóc ne lenne ott a torkomban.Úgy érzem kiégtem, elég volt,csak mennék messzire, csak el valahová, ahol egyedül lehetnék. Olyan gondolataim vannak, hogy lehet nekem nem is való gyerek,pocsék anya vagyok.Ránézek a két csodaszép lányomra, és sajnálom, hogy én vagyok az anyjuk, ők sokkal jobbat érdemelnének.Mit tehetnék, hogyan rendezzem magamban a dolgokat, hogy a családomnak is jó legyen, hogy visszakapják azt a mosolygós,mindig vidám nőt/anyát/feleséget aki voltam?Sajnos nem csak a gyerekeimmel, a férjemmel sem olyan a kapcsolatom, mint lenni kéne.Nagyon nem helyes az, hogy alig várom,hogy a lányom betegyem az oviba, mert akkor legalább tőle nyugtom van itthon, elég a kicsi mostanság feltörő szeparációs szorongását elviselni. Szeretem, imádom őket, az életeim!De tudom,valahol mélyen bennem van a hiba,csak ők sínylik meg.Valahol mélyen olyan érzésem van, mintha a nagyobbat okolnám a születése hogyansága miatt (és utána a kicsinek is úgy kellett születnie, császárral). Nem dolgoztam volna fel mai napig, hogy nem tudtam simán szülni? Kérlek segíts valami jó tanáccsal,vagy hogy hogyan induljak neki.
    Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett és nem éppen a gyerekeimről szól.
    Köszönöm, ha válaszolsz.
    Ancsi

    (az előbb valamiért csak egy részét küldte el levelemnek a rendszer)

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      A rossz szülésélmény olyan tüske, amit bizony ki kell húzni, fel kell dolgozni, különben elmérgesedik. Sokan azt hiszik, elég csak ránézni a babára és örülni neki, amiért ő egészségesen született, de ez sajnos nem így van. A feldolgozatlan szülésélmény szülés utáni depressziót okoz, éppen ezért ki kell adnod magadból. Segíthet, ha leülsz és leírod az egész történetet, kiírod magadból a fájdalmadat, a rossz élményeidet, az érzéseidet az első szüléseddel kapcsolatban. Ezt a leírást utána érdemes rituálisan elégetni, megszabadulni tőle. Segíthet továbbá, ha olyan szakemberhez fordulsz, aki otthon van a szüléstörténetek területén, akár egy dúlát is megkérhetsz, megoszthatod vele az élményeidet, de egy pszichológussal is érdemes lehet beszélgetned erről.

  • Ancsi

    2015. február 13. péntek

    sikertelenül. Pár napja sajnos a kiabálására kiabálással válaszok, amit utána meg is bánok. Kb. 4 napja szakadt az a bizonyos cérna, 1,5 év hiába való könyörgése utat tört magának, és úgy éreztem, ha akkor nem ordíthatom ki magamból a dolgokat, menten beleőrülök.Persze jött a sírás, én is zokogtam, mint egy kis óvodás a felgyülemlett stressztől, bűntudattól, hogy evvel lelki fájdalmat okoztam a gyerekemnek.Azóta nincs nap, hogy ne pityerednék el vagy az a gombóc ne lenne ott a torkomban.Úgy érzem kiégtem, elég volt,csak mennék messzire, csak el valahová, ahol egyedül lehetnék. Olyan gondolataim vannak, hogy lehet nekem nem is való gyerek,pocsék anya vagyok.Ránézek a két csodaszép lányomra, és sajnálom, hogy én vagyok az anyjuk, ők sokkal jobbat érdemelnének.Mit tehetnék, hogyan rendezzem magamban a dolgokat, hogy a családomnak is jó legyen, hogy visszakapják azt a mosolygós,mindig vidám nőt/anyát/feleséget aki voltam?Sajnos nem csak a gyerekeimmel, a férjemmel sem olyan a kapcsolatom, mint lenni kéne.Nagyon nem helyes az, hogy alig várom,hogy a lányom betegyem az oviba, mert akkor legalább tőle nyugtom van itthon, elég a kicsi mostanság feltörő szeparációs szorongását elviselni. Szeretem, imádom őket, az életeim!De tudom,valahol mélyen bennem van a hiba,csak ők sínylik meg.Valahol mélyen olyan érzésem van, mintha a nagyobbat okolnám a születése hogyansága miatt (és utána a kicsinek is úgy kellett születnie, császárral). Nem dolgoztam volna fel mai napig, hogy nem tudtam simán szülni? Kérlek segíts valami jó tanáccsal,vagy hogy hogyan induljak neki.
    Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredett és nem konkrétan a gyermekeimről szól.
    Köszönöm ha válaszolsz.
    Ancsi

  • Hajni

    2015. február 13. péntek

    Kedves Agi!
    Koszonom az eddigi segitseged. Most ismet jol jonne a tanacsod ☺
    1. 10.5 honapos a kislanyom es ejszakankent sokszor felsir gondolom a fogzas miatt. Viszont ami aggaszt, hogy negykezlabra all a fejet a kezeibe es a lepedobe turja es elkezd himbalozni es veri a fejet a kisagyba. Altalaban ebren vagy felebren csinalja. Amikor felebred mindig igy csinal. Ha raszolok nem hagyja abba odamegyek es megforditom akkor mar mosolyog meg gagyaraszik. Gondoltam hatha unalmaban csinalja, ee ejjel ha felsir vagy felalomban van akkor is ezt csinalja. Olyankor odamegyek megsimogatom abbahagyja es alszik tovabb.Oszinten szolva kisse ijeszto nekem. Van otleted esetleg miert csinalja?
    2. Jelenleg 8 foga van 4 felul 4 alul. Most a szemfogak johetnek neki?
    3. A napirendjet illetoen : Reggel fel 9 fele ebred utana szopizik jatszik kap egy kis gyumolcsot majd delben vagy 1 ora fele elalszik. Alszik jobbik esetben masfel 2 orat. Majd kap fozeleket husit mikor milyet. Utana egy ora seta a levegon majd szopizik, meg kesobb gyumolcsot is kap. Utana fel 8 kor furdes megint szopi es 9kor alszik el. Delutan mar nem alszik es igy este furdeskor mar nagyon hisztis, nyugos es almos. Nem baj hogy delutan nem alszik?
    Valaszodat elore is koszonom.

    Hajni

    • Zsuzsi

      2015. február 13. péntek

      Kedves Ági!

      11 hónapos a kisfiam,.
      Pár hete kezdett el rendesen mászni, állni és ülni.
      El volt maradva a mozgásfejlődésben.
      A nappali alvás eddig jol ment, dé. du.án aludt 1.5-1.5 órát.
      Majd este 21-7 ig , min 2 ebredesssel.Ilyenkor 1* biztos h meg kell szoptatnom.
      Pár napja nem akar dé. időben elaludni, így csúszik a du.i alvás.
      Ezert kiprobáltam h nem altatom de. csak du.án , de igy is csqk kb 1.5-2 órat alszik, ami sztem kevés es este 6 tól már nagyon nyügös .
      Több kérdésem is van:
      1.
      Hányszor kell aludnia egy 11 honapos babának egy nap es mennyi az ideális alvási idő?
      2.
      Miért kell fel min. 2* ejjel a kisfiam?
      Talán a szopizás miatt?
      Rászokott?
      Ugy gondolom már kikéne birnia szopi nélkul az éjjelt. 3-6 honapos koráig ez ment is.
      Teát, cumit nem fogadja el.
      3.
      Egy nap 4-5 * szopizik + éjszaja 1-2
      Persze hozzátáplálok mellette.
      Mikor kell csokkentenem a szopizasok szamat?
      4.
      Mennyi folyadekre van szuksege az anyatej mellett?
      1 nap kb 120 ml folyadekot iszik.

      Valszat elore is koszonom!
      Zsuzsi

      • Vida Ágnes

        2015. február 13. péntek

        1. Ez babánként változó. Általában 11 hónaposan vagy még 2×1 órát alszanak a babák, vagy egyszer hosszabban (1,5-3 órát).

        2. Valószínűleg éhes éjszaka, ennek az az oka, hogy a baba súlyával együtt a tápanyagigénye is nő, nappal többet mozog, ezért éjjel ismét gyakrabban eszik. 2 éjszakai étkezés még teljesen normális ebben a korban.

        3. Ez magától csökkenni fog majd. De ha egy étkezésnél már megeszik egy teljes adagot (legalább 200 gramm), akkor nem kell utána már megkínálni szopival.

        4. Minden kanalas étkezés után kínáld meg, de 1-2 kortynál többet még nem kell innia, hiszen még szopizik is.

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      1. Valószínűleg így próbálja visszaaltatni magát, csak nem a leghatékonyabb megoldást választotta.
      2. Nem, a metszők után először a kisőrlők kezdenek jönni. A szemfogak helye akár egy évig is lehet fehér és duzzadt, de csak 20 hónapos kor körül szoktak kijönni.
      3. Ebben a korban sok baba már csak 1 alvást igényel, de van, hogy még kicsit éretlenek rá, ezért este már nagyon álmosak, viszont a 2. alvás nem fér be a napirendbe, nem tudnak elaludni. Ezzel nincs semmi baj, megérik majd rá, pár hét és megszűnik a probléma magától.

  • Szbarbi

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági

    Köszönöm eddigi segítséged!
    Amiatt írok újra Neked, hogy a véleményed kérjem.
    Kisfiam nemsokára 5hónapos lesz.
    A fogzás kapcsán lennének kérdéseim.
    Próbáltam alkati homeopátiás szert nézni neki de nem igazán illett egyik sem.
    (Tápszert kap és már hozzátáplálom.)
    Nagyon nyálzik, kis buborékokat is, folyton rág mindent, nyugtalanabb is, a széklete zöldes, savanyú szagú.
    Etetéskor figyeltem meg, hogy iszik pár kortyot és kilöki a cumit, majd újra eszik tovább, és megint kilöki…(nem mindig)
    Az esték még mindig nagy kérdések számomra többek közt e miatt is.
    Leteszem 9kor és innentől kezdve vagy megébred változó időnként és simire vissza alszik, vagy pl. alszik hajnal 3ig akkor eszik majd alszik tovább reggel 7ig. (Ez a kevesebb 🙁 )
    Ha megébred kicsit vergődik, nyöszörög, nem sír és fel sem kell venni csak nagyon ritkán. (Magától nagyon ritkán alszik vissza 🙁 )Viszont van hogy fel1kor csak akkor nyugszik meg ha enni adok neki.
    /Már majdnem megfordul hátról hasra és fordítva, nyúl mindenért és fog mindent, emeli a fejét a pihenőszékben és ülne fel, de nem gondolom hogy az új mozgás fejlődés zavarná éjjel/
    Szinte minden nap sétálunk kint és alszik is, Nappal még jellemzően háromszor-négyszer és az esti lefekvés előtt már többet van fent igy elég fáradt!
    Vibulcor kúpot adok két napja, az első estén produkálta a jól alvós verziót, a második alkalommal már újra ébredt sűrűn. A cumi vagy kell ilyenkor neki vagy nem.
    Sokszor van hogy úgy látom a bélgázok miatt is ébred, ha kijön alszik tovább. A fogzás miatt puffadhat?
    Lehet hogy egyszer a foga miatt ébred, máskor a hasa, vagy hogy kiesik a cumi a szájából?
    Próbáltam minden fontos infót leírni, hogy tisztán láss, és így talán könnyebb tanácsot adni! Szeretném megtalálni ha van megoldás arra többször aludjon jól, mintsem rosszul!

    Előre is köszönöm!
    Barbi

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Igen, van olyan baba, aki fogzáskor puffad, az ő alkati szerük a Magnesium phosphoricum, itt megtalálod az adagolását is és, hogy melyik higítást kell venni belőle: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf
      Valószínűleg a fogzás zavarja őt, ezért puffad. A cumi miatt nem ébred fel a baba, simán csak az a gond, hogy amikor felriad, kiesik a cumi és sír, mert azzal szeretne visszaaludni, de nem találja.

  • Zsuzsi

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni Öntől.
    Kislányom 12hónapos, örök mozgó. Az autóval való utazással meggyűlik a bajunk. 🙁
    Eleinte azt gondoltam,hogy már a hordozó kényelmetlen a számára és lecseréltük gyerekülésre. Viszont továbbra is sír az út során. A leghosszabb út 30peres. Próbáltunk alvás után és alvási idö előtt útra kelni,de mindig sírásba torkollik az utazás. Feszeng az ülésbe és nem tudom megnyugtatni. Volt,hogy a telefonon játszottam neki a kedvenc videóját vagy bohóckodom neki, de ez sem segített. Biztos az is zavaró, hogy most be van öltöztetve a hidegek miatt.
    Hogy tudnám elfogadtatni vele az autóval való utazást, hogy ne sírjon?

    Segítségét elöre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Sajnos vannak gyerekek, akik ebben a korban nem tudnak ennél tovább nyugodtan ülni. Segíthet, ha hosszabb autóútra eleve alvásidőben indultok, hogy az út nagyrészében aludjon. Ezenkívül pedig végig kell próbálni a szórakoztatás minden vállfaját, amíg meg nem találjátok, mi az, ami őt leköti. Jó hír, hogy másfél éves korra legkésőbb ki szokták ezt nőni 🙂

  • Hegyvári Nikoletta

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!
    Én alvással kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni!
    A kislányom most 8 hetes és az a probléma, hogy este nem tud vagy nem akar rendesen elaludni. Az első 2 hétben aludt rendesen nappal is meg éjjel is, közbe csak evett. Aztán 4 héten keresztül este kb.10-től hajnalig csak szenvedett, majd 3-4 körül bealudt és onnantól aludt rendesen reggelig, meg másnap is szinte egész nap, egészen estig. Most már valamelyeset javult a helyzet, a 2. hete most már fél1-1 körül elalszik és onnantól alszik 5-6 órát, eszik egyet és megint alszik egy 3 órát. Általában délelőtt sokat alszik (gondolom fáradt, mivel sokáig fel van), aztán délután már változó. Hol többet, hol kevesebbet, de 3-4 órákat egyhuzomba már nem alszik , mint azelőtt, egyre többet van ébren meg nézelődik, de ez így rendben van szerintem. Szóval nappal viszonylag jól alszik, egyedül is el szokott aludni olykor, vagy ha elalszik kézbe, utána leteszem és alszik tovább. Nem mondom hogy mindig, de napközben azért nincs különösebb gond. Este viszont fürdés után(fél 8-8) ez az egész úgy néz ki, hogy néha még egyet szundít (max. 1 órát ), de van mikor már szinte egyáltalán nem alszik el rendesen fürdés után egész éjjel 1-ig, olykor 2-ig. Látni rajta, hogy fáradt, álmos, de nem bír vagy nem tud normálisan elaludni. Kis ideig el van kézbe vagy kiságyba, de aztán mindenhol nyöszörög meg nyafizik, sehol nem jó neki, egyszerűen nem találja a helyét. Közben be-be szundít 10-15 percekre (ezt kézbe), de aztán hirtelen megriad, vagy csak úgy mindenféle előjel nélkül felsír 1-2 percre, majd újra megnyugszik. Kicsit nézelődik, elkezd megint beszundítani, majd megint felsír…látszik, hogy nagyon fáradt már, akad fel a szeme az álmosságtól, de egyszerűen mintha valamitől nem tudna vagy nem akarna elaludni. Aztán ha mégsem ébred meg 10 perc után, leteszem, akkor ugyanúgy felébred és kezdjük elölről. Először csak nézelődik, majd nyafog, aztán elkezd sírni. Minél fáradtabb, annál jobban és többször sír. Végül már olyan fáradt, hogy beájul 1 óra körül és alszik 4-5 órát, felkel enni és egyből vissza is alszik újra.
    Most egy pár napja már délutánonként is néha csinálja ezt, kezembe alszik, leteszem, pár perc és ébred. De azért nappal még oké. Próbálom mindig viszahelyezni a kiságyába hogy ott aludjon és ne csak kézbe, meg csak akkor veszem fel ha már sír, de így meg nem attól félek, hogy nem piheni ki magát. Van esetleg valami ötleted hogy hogyan tudnám úgy elaltatni, hogy tényleg aludjon és ne csak így felületesen 10 percekre? Főleg este? Vagy mitől lehet ez? Nem tudja, hogy fürdés után mi következik? Vagy fél valamitől? Gondoltam az emésztésére is, mert igaz nem hasfájós, de szoktam hallani hogy hangosan mozognak a belecskéi, lehet attól nem nyugszik meg? Próbáltam már mindenféle pozícióba, félhomályba, sötétbe, hátát simogatva, hűvösebb, melegebb helysége, de ugyanaz történik. Rettentő nehezen alszik el.
    Tudnál erre valamilyen tanácsot adni? Előre is köszönöm a válaszodat!

    Üdv,
    Szép Napot!

    H.Niki

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt az éjszakával. Mivel most télen napközben is sötétebb van, a kicsi egyszerűen nem tudja, mikor van a nappal és mikor az éjszaka, ezért összevissza alszik. Próbáld meg, hogy nappal evés után 1-2 órát ébren van, nem a kiságyban, hanem ott, ahol ti is vagytok, játszószőnyegen, hordozóban játszik. Amikor álmosodni kezd (ebben a korban kb. 1,5 óra után), akkor felveszed, megdédelgeted és a kiságyában elaltatod. Jó, ha előtte kiszellőzteted a szobát, mert oxigéndúsabb levegőben jobban alszanak a babák. Ha háton alszik, előfordulhat, hogy a Moro-reflex miatt riad fel, ilyenkor érdemes kipróbálni a hason altatást. Nappal ne hagyd soha 3 óránál hosszabban aludni, éjjel viszont, amikor megébred, ne kapcsolj villanyt, ne pelenkázd át (hacsak nincs nagy „baleset”), hanem csak etesd meg és tedd vissza az ágyába. Így pár nap alatt beáll a bioritmusa és megtanulja, mikor és hogyan kell aludnia.

  • Kata

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági,
    alvás-ügyben kérném a tanácsod. Kislányom 20-án lesz négy hónapos. Szerettem volna, ha az elejétől fogva külön szobában alszik, de „nem volt szívem” kiköltöztetni az együtt töltött kórházi napok után, így azóta is mellettünk alszik, a kiságya az ágyunk mellé van tolva. Így éjjel ha felkel, csak odabújok mellé, vagy odaveszem magam mellé, de ha nem alszom el (és nagyon próbálok!:)), akkor visszateszem a helyére. De nem tudom, jól tettem-e, és hogy van-e ideális időpontja az átszoktatásnak, átköltöztetésnek. Szeretném, ha előbb-utóbb külön aludna, igaz, még az éjszakát sem alussza át, de nem tudom, csak azért ébred-e fel, mert zavarjuk esetleg, vagy tényleg éhes. Alapvetően majdnem követi a nappali evések ritmusát, éjjel is szopizni szokott, így alszik el. Leginkább egyszer kel fel, ha elalszik nyolc-kilenc között, akkor még tíz körül kér enni, utána olyan hajnali kettő óra körül, bár volt egy időszaka, két-három hét, hogy kétszer is felkelt. Ha szopizik, akkor elég gyorsan visszaalszik (15-20 perc) és reggel hat és hét között kel. Persze van, hogy még egy ébredés becsúszik, és az is előfordult már, hogy egyedül visszaaludt (tegnap éjjel például hallottam, hogy mocorog, fent volt, de valahogyan visszaaludt anélkül, hogy közbeavatkoztam volna). Kicsit aggaszt, hogy jó-e hosszútávon, hogy leginkább cicin alszik el. Napközben délelőtt és délután alszik, és mivel az időpont, evés általában így jön ki, cicin alszik el szintén. De többször volt, hogy ringatva aludt el és volt már pár esténk is, amikor csak nyugi kellett neki és elaltatta magát. A kérdésem igazából az lenne, hogy mikor/hogyan szoktassuk át (kell egyáltalán?), és mik a hosszútávú (előnyei) hátrányai a cicin elalvásnak. Amúgy jó lenne talán a fogacskák előtt ezt megtenni? mert sokat nyáladzik és mindent rág, a keze folyton a szájában van, szerintem már kezdődik ez is.. Alapvetően jókedélyű, mosolygós kislány, bár most volt nehezebb, szorulásos időszakunk, de mégis motoszkál bennem, hogy jó lenne „önállósítani” elalvás téren. Vagy túl korai?
    Köszönettel, Kata

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      A cicin való altatásnak nincsenek hátrányai, ha így gyorsan bealszik, nyugodtan altathatod így. Ha viszont téged zavar, vagy hosszú távon nem szeretnél így altatni, akkor ebben a korban még rászoktathatod, hogy másként aludjon el, később ezt már nehezebb megtenni.

  • Racz Annamari

    2015. február 13. péntek

    Bocsánat, az előbb bénáztam vmit…

    Szoval kedves Agi,

    21 honapos kisfiam ejszakai alvasa miatt irok.
    Kb 1 honapja mar irtam neked, hogy ejszaka vmi miatt felkel, es nem alszik vissza az agyaban, illetve van hogy akar 2-3 orat is bent kell lennem a szobaban, visszafektetem, ugy tunik elaludt aztan ha jonnek ki, akkor rogton felpattan es kezdodik elolrol. 18 honaposan kezdett jarni, lehet ez is megzavarta, meg volt egy idoszak, amikor szeparacios szorongas lejeit tapasztaltam nala, meg volt fogzas is, de vhogy azokat fel tudtam ismerni.
    Nem tudom mi ez dec. kozepe ota tart, a fajdalomcsillapito ellenere is felkel altalaban ejfel korul. Oszinte legyek mar nem is probalkozom visszafektetni az agyaba, mert ugy ezrem teljesen kikeszit es osszefekszunk egy agyon a szobajaba, ugy alszunk tovabb. Igy alszik gond nelkul. Nekem ez mar nagyon kenyelmetlet, de fogalmam sincs hogyan kezdjem el leszoktatni errol.
    Ejszaka mar reg nem szopizik (este azon alszik el 2 honapos kora ota, meg reggel kap), nem emiatt kel. Par ejjel probaltuk, h apa ment be, de akkor meg apat szolongatja es ha nem megyunk be kis ido mulva sir. Szoval mindegy melyikunk megy be, aztan azt hivja. A ferjem sokat dolgozik, nem varhatom el tole hogy akar 1 hetig is ne aludjon, hanem rohangaljon at a gyerekhez, hogy leszoktassa az egyuttalvasrol.
    Nekem kellene vmi tanacs, hogy egyaltalan hogyan kezdjek ennek neki. Felvesz letesz modszerrel olyan szepen megtanult egyedul elaludni napkozben a kisagyaban meg 4 honaposan, es kb az ejszakai kelesekkel egyidoben ez is megszunt. Ugy alszik el napkozben, hogy a rutin utan nem jovok ki, hanem meg egyszer eldudolok 1 dalt, kozben a kezem a hatan es gyorsan elalszik a kisagyban. Osszefuggesben lehet a ketto? A 2 honap alatt osszesen 3 olyan ejszaka volt, hogy letettem este az agyaba es reggelig nem kellett bemmeni. nem tuddom mi volt akkor, de orultem neki.
    Kerlek segits mit tegyek? Probaljam eloszor a nappali egyedul elalvast visszaallitani es aztan az ejszakait vhogy? Vagy hogyan es mit csinaljak, hogy vegul visszaalljon minden a regi kerekvagasba, mert 2 honappal ezelottig olyan jol mukodott…
    Kosznom elore is a segitsegedet!!!
    udv
    Annamari

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Bármit is próbálsz, annak most biztosan nagy sírás lesz a vége, mert a kicsi ragaszkodik a szokásaihoz, nehezen fogadja el, ha másként történnek a dolgok. Valószínűleg az is van nála, hogy érzi, hogy te szeretnél már nélküle aludni és emiatt feszült vagy, ezért ő is feszültebb, nem érzi biztonságban magát és ezért „őriz” téged annyira éjszaka.
      A legjobb ilyenkor azzal kezdeni, hogy 1-2 hétig nem variálsz semmit, szimplán csak felveszed, amikor felriad, magad mellé teszed és együtt alszotok tovább.
      Aztán, amikor egy kicsit ő is, te is megnyugodtál, akkor lehet megint próbálkozni, de nem kísérletezve, hanem kiválasztani egy módszert és mindig következetesen ugyanúgy csinálva, hogy a kicsi érezze, nálad van a vezetés, nem ő irányít.
      A nappali elalvásnak ehhez nincsen köze, az teljesen jó így, valamennyi segítség azért kell a kicsinek az elalvás előtti ellazuláshoz.

  • Heni

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni. Több dologgal is problémám van sajnos.
    Az egyik, hogy hétfőtől sajnos gyógyszerszedés miatt azonnal el kellett választanom a most 9 hónapot betöltő kisfiamat. Engem nagyon megviselt a dolog, de az orvos azt mondta, hogy muszáj ezt a fajta gyógyszert, különben nagyobb problémám is lehet, de a kúra befejezte után 3 nappal visszaállhatok a szoptatásra, mely újból hétfőtől következne be. Én fejem is a tejet, de sajnos képtelen vagyok 50-60ml tejnél többet – még ha vért izzadok is – lefejni. Érzem, hogy nagyon apad el a tejcsi.
    A kisfiam éjjel is sokat szopizott, így hétfő óta kínkeserves minden. Előtte soha nem kapott se cumit, se cumisüveget, és nem is tudta mire való, csak rágcsálta az üveget. És még csak kb. 1 hónapja kezdett el kóstolgatni, mostanra már nagyon pici adagokat eszik, de csak alma-krumpli-banán pürék és húsleves egy kis zöldséggel és husival pürésítve. De étkezései nagy részét főként az anyatej tette ki.Nagy nehezen másnap úgy ahogy elfogadta a cumisüveget, de éjjelente 1órától kínkeservesen csak sír és bújna cicire, de hát ugye nem lehet. Azóta nappal is nagyon nyűgös. A kérdésem az lenne, hogy mekkora sérülést okoztam így ezzel neki? Főleg, hogy most pont beteg is, a foga is jön, és ugye a mozgásfejlődés, plusz szeparációs szorongás miatt is pont nagyon rosszkor történt ez a dolog. Mivel teszek jót vele? Ha újra szopiztathatom, vagy ha már egyszer le lellett, hogy válasszam, akkor már jobb is, ha nem is cicizik?
    És ha csak a tápszert issza? Előző kisfiamat is 16 hónapos koráig szoptathattam, de nála is ugyanígy gyógyszer miatt kellett leváladztani. Akkor is bele voltam betegedve. Most sem tudom, mitévő legyek?!
    A másik dolog, hogy az idősebbik fiam (most lesz 4 éves), állandóan hsztizik, és úgy vettem észre, most jött elő nála a tesrvérféltékenység- lehetséges ez? Idáig tüneményen viselkedett vele, de néhány hete ugye a kicsi is aktívabb, érdekli minden, nem szereti, ha bemergy a szobájába, van hogy becsukja az ajtót, vagy ok nélkül odamegy és belecsíp vagy rácsap a popójára (tőlünk nem tapasztal ilyet), vagy belekiabál a fülébe, de arra is volt példa, hogy arrébb lökte. Mit lehet ezzel kezdeni? Próbálok vele is annyit foglalkozni, de sajnos nagyon nehéz, és lelkiismeretfurdalásom is van miatta, de senki segítségem sincs, külföldön élünk már 2és fél éve, és minden helyzettel nagyon meg kell küzdenünk. A hisztije is alább maradt egy ideje, de pár hete rettentően az, ezzel kel, ezzel fekszik, sokszor éjjel is… És a másik aggodalmam, hogy állandóan dúrkálja az orrát, sokszor véresre. Ez mitől lehet? Ezt tavaly óta csinálja, szeptemberben került be az oviba, de hát borzasztóan megviselte. A nyelvhiány miatt is, a leválás miatt is… Okozhatja ez? vagy a hiszti és az orrpiszkálás is figyelemfelhívás jellegű, hogy úgy érzi nem vagyok vele elég türelmes, és több időt is kellene rá szakítanom?? De hogy? Sokszor aludni sem tudok…
    Kérlek segíts! Nagyon köszönöm válaszod

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Ennyi idő alatt nem apad el a tej, hétfőtől kezdd el megint szoptatni, igény szerint, az első pár napban akár óránként is, és megint megnő a tejmennyiség. Ne aggódj, nem okoztál neki sérülést ezzel a néhány nappal.

      Azért féltékenyebb most a nagyobb fiad, mert a kicsi most ért abba a korba, amikor már kúszik-mászik, zavróbb a jelenléte a számára, mint amikor egy helyben feküdt. Kezdd el összeszoktatni őket úgy, hogy közösen játszotok, találj ki olyanokat, amiket együtt lehet játszani (kisautózás, labdagurítás, építőzés), így a nagy is megtanulja, mit kezdjen a kicsivel.

  • Dorka

    2015. február 13. péntek

    Szia Ági, a kisfiunk 18 hónapos, fél éve jár a bölcsibe, kb 2 hét volt a beszoktatás, utána már szinte mindig szivesen ment. Néhány napja reggelente sír és nem akar menni. Egyszer olvastam egy írásodban, hogy ez egyfajta „szárnyprobálgatás” is lehet hogy tesztel bennünket. Én a sírós reggeleken is következetesen átadom a gondozónéninek, gyors búcsú és megyek. Nem tudom, hogy jól csinálom-e, és nem érik-e lelki károk emiatt? Azt se értem miért kezdett el hirtelen reggelente sírni, talán valami történt bent vele.
    Elöre is köszönöm a válszod.

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ez a fajta viselkedés normális a beszoktatás miatt, a kicsi jelzi, hogy nem tetszik neki, hogy anya elmegy. De ne aggódj, emiatt nem lesz semmi baja.

  • Alexandra

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági,

    Kislányunk február 19-én lesz két hónapos, koraszülött, egy hónappal korábban érkezett a vártnál. A szoptatás viszonylag jól megy, inkább többször keveset szopizik, ezzel nincs is gond. A problémám az, hogy nagyon nyugtalan, nappal is és éjjel is. Napközben még csak-csak elaludt eddig, de újabban ez sem megy már. Amikor éber, akkor folyamatosan sír, hiába teszem tisztába, hiába etetem meg, egyszerűen nem lehet megnyugtatni – csak az a jó, ha kézben van, de sajnos ez se mindig válik be. Szerintem nem fáj a hasa, nem is éhes, mert ha cicire teszem, bár szopizik keveset, de egy részét visszabukja. Délután 5 órától szinte semmit sem lehet kezdeni vele, onnantól nincs semmi alvás, látszólag szopizna, mert folyamatosan „keres”. A cumit nem fogadja el. El-elbóbiskol a kezemben vagy a hordozókendőben, de amint visszateszem a helyére, indul a sírás. Fürdetés után tovább folytatódik a nyűglődés, általában annyira fáradt, hogy már a cicin is sír és nem is szopizik rendesen. Pár hete még ment úgy az elalvás, hogy cicire tettem és ott bealudt – már ez sem működik. Tegnap este 11-ig ringattuk, miután nagy nehezen elaludt, fél órával rá felébredt ismét és folytatta a sírást. Egyébként mellettem alszik az ágyban, mert a kiságyba (ami szintén az ágyunk mellett van) nem tudom visszatenni, ahogy leoltom a villanyt, indul a nyöszörgés és felébred. Elvileg van rendszer az életében, de valamiért mégsem működik ez az alvás dolog. Keverné még mindig a nappalt az éjszakával? Vagy egyszerűen ennyire nyugtalan baba lenne, hogy semmi sem jó neki? Lehet, hogy elrontottam, hogy sokat ringattuk és kézben tartottuk (már így sem képes megnyugodni)? Van valami javaslatod esetleg az estékre/éjszakákra és az altatásra vonatkozóan?

    Előre is köszönöm a válaszod,
    Alexandra

    • Vida Ágnes

      2015. február 14. szombat

      Nem rontottál el semmit, csak már többet szeretne ébren lenni a babád és kevesebet aludni. Evés után mindig tedd le játszani, egy darabig nézelődjön önállóan, legyen ébren, de ne a kiságyban, hanem ott, ahol ti is vagytok. Amikor unatkozni kezd, játssz te is vele kicsit, amíg el nem álmosodik. Ebben a korban kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni a babák. Amikor elálmosodik, dédelgesd meg és tedd le a kiságyba aludni (ha úgy gyorsabban alszik el, cicin is aludhat). Alvás után etesd meg és ezt folytassátok tovább egész nap. Este azért nyűgös, mert már tudja, hogy jön az éjszaka, ezért tovább szeretne ébren lenni, mint nappal két alvás között, de még nem érett erre az idegrendszere. Segíthet, ha ilyenkor megszoptatod és a cicin pihen egy kicsit.

  • Mónika

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni 13 hónapos a kisfiúnk viselkedésével kapcsolatban. 1 hónapja jár.

    1.10 hónapos korában volt szeparációs szorongása. Most újra előjött valami hasonló. Annak idején átvészeltük úgy, hogy többet foglalkoztam vele, akkor főztem inkább, amikor aludt stb. Most az a problémám, hogy közben elkezdődött a hiszti-korszaka is, és félek, hogy ha engedékeny vagyok vele, elrontom. A szorongása abban mutatkozik meg főleg, hogy csak akkor nem sír, ha mellette ülök a földön, így akár egész nap el tudna játszani. Amint felállok, már jön utánam, húzza a nadrágom. Próbáltam következetesen sok mindent (elmagyarázni, hogy dolgom van, magam mellé venni a konyhában, hátha a lábamnál eljátszik) de mindig az történt, hogy keservesen sírt, amíg meg nem főztem. Jól gondolom, hogy szeparációs szorongás és mit lehet tenni, ha ez már hisztivel is párosul?

    2. Hiszti kezelése: mindenre, ami neki nem tetszik (pelenkázás, kiveszek a kezéből valamit) verejtékezésig sír. Ha nem veszek tudomást róla, hagyom, akkor addig vánszorog utánam, a sírástól erejét vesztve, amíg nem bírom, és megnyugtatom. Ha szóval nyugtatom, egyáltalán nem használ. Ha hagyom sírni, az sem. Mindenkitől azt hallom, hogy nem szabad hagyni, hogy hisztizzen, ne kapja meg, amit akar, mert akkor később rosszabb lesz. De ez pontosan hogy néz ki a gyakorlatban? Mert ha nem is adom meg neki, amit szeretett volna, utána másképp nem nyugszik meg, csak ha odabújhat hozzám.

    3. Altatás: mostanában borzalmasan nehéz elaltatni. Vergődik, sír, de sokszor még nevet is közben. Régebben sokszor előfordult, hogy kellő álmosság esetén magától elaludt a kiságyban. Azt hittem szépen fejlődünk. 🙂 Most sokszor altatás közben magamhoz kell vennem, lenyugtatom, de még úgyis majd ki ugrik a kezemből… Elrontjuk azzal, ha elaltatjuk magunkon is?

    4. Éjszakai alvás: éjszaka legfeljebb 8-9 órát alszik. Nappal behozza, még 2x alszik 1-1,5 órát (ennyi idősen már csak 1x szoktak aludni). Ez a rendszer elég régóta így van, soha nem aludt ennél többet éjszaka. Ez mitől lehet, miért nem alszik annyit éjjel, mint általában ilyen korban?

    5. A hiszti kezelésével kapcsolatban létezik most tréninged? 🙂

    Nagyon szépen köszönöm!
    Mónika

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      1. Ez természetes viselkedés ebben a korban. Hagyd, hogy ott lehessen melletted, amikor csak akar. Aztán pár hét és kinövi majd.

      2. Ebben a korban a hiszti nem a te manipulálásodról szól, hanem ún. distressz hiszti: a kicsi nem tudja kezelni az indulatait, nem tud megnyugodni, ezért teljesen magán kívül kerül. Vedd fel ilyenkor és nyugtasd meg. Ez nem nevelési kérdés, a megnyugtatástól tanulja meg, hogyan kell lenyugtatni saját magát. Az a fajta hiszti, amire te gondolsz, sokkal később, 2-3 éves korban jelentkezik.

      3. Nehezen tud kikapcsolni, itt írtam erről a jelenségről: http://www.kismamablog.hu/a-baba-fejlodese/mintha-felkapcsoltak-volna-a-villanyt-eberseg-totyogokorban
      Nem gond, ha most segítesz neki ellazulni elalvás előtt.

      4. A babák alvásigénye változó, ha ő így ki tudja pihenni magát, akkor nincs semmi gond.

      5. A Békés Dackorszak most éppen nem elérhető, legközelebb márciusban lesz kapható.

  • Anita

    2015. február 13. péntek

    Kedves Vida Ági!
    Ikerlányaim most fél évesek. Egyik kislányom nagyon jól eljátszik, nem cumizik és sírni is csak akkor, ha oka van rá. Másikójuk ha nyűgös, ha evés előtt van, csak cumival tud meglenni, de esténkémt sokszor cumival sír. A fürdetés előtti és utáni etetéseknél szinte megetethetetlen cumisüvegből, annyira felhergeli magát. Szopizni nem hajlandó már sajnos. Utóbbi időkben sokszor csak sétálás közben vagy hintáztatva vagy zenélő mellett eszik esténként.
    Sajnos ez a rossz hangulat mindenkire hatással van, a másik baba is ideges már esténként. Bízom benne, hogy elegendő az információ és tudsz segíteni nekünk. Köszönöm válaszod.
    Üdvözlet, Anita

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Valószínűleg a nyűgösebb baba hamarabb fárad el, ezért rosszkedvű estére. Valószínűleg nappal is hamarabb éhezik meg kicsit, mint a másik baba és nehezebben viseli még az éhséget, az álmosságot. Próbáld meg őt kicsit hamarabb etetni és fektetni este, valamint nappal is kicsit hamarabb etetni, mint a másik babát.

  • bbutterfly

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági,
    Kislányom 15 hónapos és már 12 foga van, cicizik. Már az első perctől rossz alvó volt, már belenyugodtam…egyet nem értek, hogy éjszaka van mikor 8-9-szer ébred, csak cicivel alszik vissza. Nappal is rángat már 6 hete folyamatosan, hogy cicizni akar. Tépi a ruhám és mondja, hogy „ci”. Ha nem adok neki akkor nagyon sír. Ez miért van és mikor teszek jót? Ha adok neki és nappal is egyfolytában csak cicizik akkor nem eszik normális kaját. Ez azóta van, hogy megtanult járni, de már 6 hetet sokallom…

    Másik kérdésem az egyensúllyal kapcsolatos. Elég stabilan jár, mint írtam 6 hete tette meg az első lépéseket. Sokszor látom, mintha megszédülne és elveszíti az egyensúlyát, elesik. Ez normális vagy kérdezzem orvostól az okot? Mert amúgy meg szinte szalad.

    Köszönöm: Erika

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      A járástanulás időszakában előfordul ilyen intenzív cicizhetnék, ez aztán elmúlik, amikor a kicsi már stabilabban jár.

      Ha úgy látod, megszédül és emiatt esik el, mindenképpen beszélj orvossal, de lehet, hogy csak nem tudja még elég ügyesen tartani az egyensúlyát, 6 hét járásgyakorlás még nem elég, általában 4-5 hónap, mire igazán megbízható lesz a járás, eléggé megerősödik a lábboltozat és a talpizomzat és elmúlnak a kezdeti furcsaságok is (pl. Chaplines lábtartás, lábujjhegyen járás stb.)

  • Judit

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányom 3,5 éves óvodás. Az óvónők szerint egysíkú a játéka. A szerepjátékokban érzi magát a legjobban, teljesen beleéli magát, ha kötényt ölt szakács lesz, ha koronát vesz királylánnyá válik, ha a mérgezett almába harap elájul…stb. Babázik, azokat gondozgatja, házimunkákat végez…stb Rendkívül gazdag a szókincse, választékos a beszéde, nagyon kreatív a játékaiban, jó ötletei vannak és ezekbe a szerepekbe bevonja a többieket is. Imádja a könyveket, meséket, történeteket. Rendkívül logikus a gondolkodása és jól látja az összefüggéseket, ok-okozati viszonyokat. A rajzolást, egy helyben történő tevékenységeket nem nagyon kedveli, ezekben kevésbé is ügyes, az óvónők szerint ezekbe a tevékenységekbe nehéz bevonni, gyorsan megunja. Eléggé aktív típus, nagyon önálló akar lenni, a segítséget, kritikát nem nagyon fogadja. Valamint azt is megemlítették, h nagyon hangosan játszik. Egészen egyszerűen belefeledkezik a játékba, hangosabb, pl ha jön a farkas…stb. Azt kérték az óvónők, h szóljak rá gyakrabban ilyenkor. Az egysíkú játékot kritikaként fogalmazták meg vele szemben. Szeretném megkérdezni a véleményedet ezzel kapcsolatban. Mit és hogyan kell játszania egy 3,5 éves gyereknek, h az ne egysíkú legyen? Probléma az ha a szerepjátékokban érzi jól magát és a kreatív tevékenységeket kevésbé kedveli? Kell őt csitítanom a játék közben? Egyébként, haa a kistestvére alszik, akkor tud szép suttogva játszani.
    Továbbá azt kérték tőlem az óvónők, h ne erősítsem az önbizalmát (egyébként nem tudom hogyan kell ezt tenni vagy nem tenni…), de érdekelne erről is a szakmai véleményed.
    Köszönöm szépen!

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Semmi baja nincs a kislányodnak. Most ez a téma érdekli, a fantázia, a mese, a szerepjátékok világa. Nem kötelező emellett még a rajzolást is kedvelnie. Az se gond, ha ilyenkor néha hangosabb, nem kell emiatt rászólni, hiszen máskor képes odafigyelni a hangerőre. És nyugodtan erősítsd az önbizalmát, nem is értem, hogyan adhattak ilyen tanácsot az oviban 😮

  • Doma

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!
    A 20 hónapos kislányom beszédfejlődésével kapcsolatosan kérdeznék:
    Tudom, hogy kétnyelvű gyerekeknél előfordulhat (a párom angol), hogy később kezdenek el beszélni, de ő egyáltalán nem mond semmit a bábábázáson és néhány ehhez hasonlón kívül. Olyanokat szokott még mondani, hogy „mámámá”, meg „eme”, és hasonlók. Sokmindent megért, de nem akar még megszólalni semmilyen formában sem. Ha mondom neki, hogy meséld el ezt vagy mondd el azt, akkor van, hogy mondja a magáét, de az is csak bábábázás…Szerinted vigyem el szakemberhez, vagy korai lenne még? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ha egyébként meg tudja értetni magát a maga módján veletek és megérti, amit mondasz neki, akkor még korai lenne szakemberhez fordulni ezzel. Beszélgess sokat vele és idővel magától beindul majd a beszéd.

  • edo

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Ismét a segítségedet szeretném kérni pár dologban.

    15 hónapos a kisfiam és mostanában elég hisztis ha nem sikerül neki valami. Eddig nem volt a játékokkal semmi gond, de mostanában felhúzza magát és elkezd csapkodni és hadonászni, ha nem sikerül neki valami. Nem feltétlenül hisztizik csak csapkod. Megpróbálom ilyenkor megnyugtatni és segíteni neki, megmutatom neki, hogy hogyan csinálja, de akkor is türelmetlenkedik. Ez elmúlik majd nála? semmilyen logikai játékot nem tudok vele játszani, mert otthagyja ha nem megy elsőre. Egyébként ki tudja rakni mindegyiket és tudja hogy mit kell velük csinálni.

    A másik kérdésem az lenne, hogy mikor lehet megtanítani neki, hogy fogmosásnál köpje ki a fogkrémet és a vizet? még olyan fogkrémet használunk ami lenyelhető, de nagyon nem szeretem mert azért nem túl egészséges. Vagy ebben a korban még korai ezt elvárni tőle, hogy így tudjunk fogat mosni?

    A harmadik kérdésem az éjszakai evéssel kapcsolatos. Már sokszor olvastam és többeknek írtad (nekem is) hogy normális az, hogy másfél éves koráig eszik éjszaka a pici. 22-én lesz a kisfiam 16 hónapos és 2 szer eszik éjjel. Általában 8 fél 9 körül fekszik le este. Aztán éjfél körül megiszik 240ml junor italt, majd reggel 6-kor szintén ennyit. Napközben jól eszik kb 4-5 alkalommal. Gyümölcsöt, főzeléket,stb. Mindent megeszik. nem eszik sem sokat sem keveset. 9 kiló. darabos ételeket többet eszik mint pépeset vagy főzeléket jobban is szereti. Meddig normális hogyha felkel éjszaka enni? ráadásul 2 alkalommal reggelig?

    Köszönöm a segítséged.

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Ez normális viselkedés ebben a korban, ki fogja majd nőni, ahogy ügyesedik.

      Még korai, hogy rendesen tudjon fogat mosni, de lehet neki mutogatni pl. vízzel játszva, hogyan kell köpni. A tapasztalat az, hogy másfél-2 éves korra szokták ezt biztosan megtanulni.

      Nem gond, ha még 2x felébred enni, ha utána szépen visszaalszik, ezt ki fogja nőni majd.

  • Gyöngyi

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom novemberben volt kétéves, január közepétől nagyon érdeklődik a bilizés iránt. Itthon vagyok vele, de tervezzük a családi napközi látogatását heti két délelőtt.
    Kapott egy mesekönyvet, Bilikönyv a címe, ez tetszik neki, talán ezért kezdte el. Nem erőltettem semmit ezzel kapcsolatban, bilije már régóta van, eddig nem használta.

    Nem tudom azonban, elég érett-e rá, mivel nem mindig oda pisil. Előfordult már, hogy a padlóra, a szőnyegre vagy a kanapéra pisilt. Vagy nem ér oda időben – pl. játék közben elfoglalt, vagy nem tudja visszatartani, vagy elfelejti – pl. este amikor mesét néz, vagy nem érdekli ha nem oda megy, nem tudom. Olyan is volt már, hogy amíg kiöntöttem a pisit megint ott volt a tócsa a padlón. (ma délelőtt már 3 bugyi és nadrág elázott) Már minden nap kakil a bilibe, de előfordult egy-két alkalommal, hogy máshová tette.
    Gyakran félig levetkőzik és úgy akar lenni. Együtt vettünk szép bugyikat, trikót, ezeket általában örömmel felveszi.
    A pelenka ellen tiltakozik, nem akarja felvenni – csak éjszakára kap és amikor elmegyünk itthonról. Egyedül vetkőzik, általában leveszi felkelés után is.
    Vettem bugyipelenkát, amit nem nevezek pelenkának, hanem azt mondtam neki, az eldobható bugyi, hogy ne kelljen sokat mosni. Popsikrém nincs hozzá, úgy vesszük fel, mint a bugyit. Megkértem, ha kell pisilni, kakilni akkor menjen a bilihez, húzza le úgy mint a sima bugyit. Ez most működni látszik, így nem kellemetlen neki, ha picit becsurog, vagy nem ér oda időben. Nem tudom azonban, ez jó-e, vagy itthon nappal egyáltalán ne adjak rá pelust. Ha megkérdezem tőle, mit akar felvenni, sima bugyit vagy eldobhatósat, általában a simát kéri. Amikor már többször ide-oda pisil, akkor rábeszélem az eldobhatósra. Mondtam neki azt is, hogy takarítás helyett játszhatnánk is, legközelebb a bilibe pisiljen.

    Tartok tőle, hogy már így is elkövettem azokat a tipikus hibákat, amiket lehetett, nem szeretném ha visszavetném őt a szobatisztasághoz vezető eddig megtett útján. Konkrét, gyakorlati tanácsot nem nagyon találtam eddig, ezért kérem a segítségedet. Akaratos kislány, valószínűleg nem is tudnám megint pelenkázni. Ezt az „átverést” a bugyipelenkával nem tudom szabad-e csinálni, megzavarhatja-e a folyamatot, hogy ebben nem érzi a becsurgásokat. Megdicsérjük amikor sikerül a bilibe tennie valamit, néha ő is megtapsolja magát, örül neki, és megbeszéljük, hogy elmondjuk a mamának milyen ügyes volt.

    Vajon elég érett már ehhez, folytassuk tovább, vagy nem is szabad már innen visszalépni akkor sem, ha nem elég érett?
    Szabad továbbra is „eldobható bugyizni” vagy csak a textil bugyi maradjon?
    Nem gond, ha dicsérjük mindig?
    Segítené ezt a folyamatot a közösségbe kerülés vagy inkább várjunk azzal, míg biztosabbá válik a bilizés?
    Szabad-e rászólni, ha nem a bilibe pisil – pl. miért nem a bilibe pisiltél, tudod, hogy oda kell – vagy szó nélkül takarítsam fel és várjam, hátha legközelebb sikerül?
    Elég időnként megkérdezni, kell-e pisilnie, vagy óránként kérjem meg üljön rá?

    Előre is köszönöm szépen a segítségedet.

    Gyöngyi

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Valószínűleg ő már szociálisan érett a szobatisztaságra, de fizikailag még nem teljesen. A pelenkabugyi jó átmeneti megoldás, lehet kapni moshatóban is. Az is tökéletes, ha dicséritek őt. A közösség segíthet ezen, de ronthat is. Rászólni semmiképpen nem szabad. Az a jó, ha kb. óránként rákérdezel, kell-e pisilni, és ha kell, elmegy magától.

  • Veronika

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!
    Olvastam a szeparáció szorongással kapcsolatos írásodat és azt hiszem, nálunk most pont ez a „probléma”. Talán, csak megerősítésre van szükségem…
    Kisfiam 11 hónapos. Este 8-9 között elalszik, aztán kb 2 óra múlva, de van, hogy csak 3-4 körül zokogva ébred. Ha apukája veszi fel, akkor hisztirohamot kap és engem akar. Nálam szinte azonnal elalszik, megnyugszik. Leteszem és percek múlva újra kezdődik. Van, hogy elég sokáig eltart ez a folyamat. (Ilyenkor mindig magam mellé teszem.)
    Eddig nem volt ilyen probléma, rendesen aludt, ha felébred, megitattam és aludt tovább. Mostanában viszont minden éjjel ez a műsor megy. Apukája is szomorú, amiért nála nem nyugszik meg. Sőt, ha este hazajön munkából, örül neki és megy hozzá, de nem marad meg nála sokáig.
    Még csak most tanult meg mászni (bár a könyökét használja, viszont térden megy) , talán ez a változás okozza a szorongást? 6 foga van, kb 1,5 hónapja nem jött ki új fogacska és nem látom, hogy meg lenne duzzadva az ínye.
    Soha nem hagyom senkivel egyedül. Mindig hallja a hangom, ha kimegyek a szobából. Nappal egy mosolygós, jó kedélyű baba. Sokat kacag. Az ivással persze vannak problémáink, jóformán csak éjjel iszik. 🙁
    Mit tehetnénk, hogy apukáját is elfogadja, Ő is meg tudja nyugtatni? Vagy csak várjunk türelemmel, amíg elmúlik ez az időszak?

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Valószínűleg a fogzás miatt kel fel, ezért ha nappal is azt látod, hogy nyálzik és mindent a szájába vesz, homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, hogy ne ébredjen meg, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.
      Azért akar téged, mert ezt szokta meg, idővel ezt kinövi majd. Nappal lehet néha apával, amikor otthon van, hogy megszokja, esetenként ő vigyázhat rá, így később éjszaka is elfogadja majd, ha néha apa megy be.

  • Petra

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Hozzátáplálással kapcsolatos kérdésem lenne. Kisfiam 6 és fél hónapos, közel 10 kilo es 72 cm. 5 hónapos korától már csak tápszert eszik. Sajnos nem issza meg sem a vizet sem a teát. Amint megérzi, kiköpi. Próbáltam ivópohárból, sima pohárból adni de sajnos nem akarja. Hogyan tudnám rászoktatni a vízre? Mivel félek a kiszáradástól ezért a pépes étel után ( almapüré, tejpép, répa) mindig tápszert adok neki. Próbáltam azt is hogy nem adtam tápszert hátha megszomjazik, de kibírta. Kínálgatom naponta többször a vizet, de nem issza meg.
    A másik kérdésem az lenne, hogy mikortól váltsak 2-es tápszerre. Nem fog nagyon tőle elhízni?
    Köszönöm!
    Petra

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      A babák ösztönei jól működnek: akkor isznak, ha szomjasak. Teljesen normális, ha még csak 1-1 kortyot fogad el, többet még nem is kell, hiszen az ételei javarészt még sok nedvességet tartalmaznak. Főzelék után, ha megeszik egy teljes adagot (legalább 200 gramm), már nem kell tápszer, kínáld meg vízzel (esetleg kiskanálból is lehet, ha az itatót nem szereti, de jó a sima pohár is) és igyon 1-2 kortyot, amennyit elfogad.
      A 2-es tápszert 8-10 hónapos kortól szokták javasolni, de érdemes erről az orvossal is egyeztetni.

  • Nikolett

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    A következő problémával fordulok Önhöz! Márciusban lesz 3 éves a kisfiam és az alvása az utóbbi 5 hónapban katasztrofális. Ez ügyben szeretnék tanácsot kérni, hogy mi lehet ez és mit lehet tenni. A kisfiam tavaly áprilisban kezdte meg a bölcsödét, előtte átaludta az éjszakát. (kb 7 hetes korától, a fogzást eltekintve ez így is volt tavaly áprilisig). Semmi gond nem volt a beszoktatásnál, szépen beszokott. 1 hét volt mikor sírt, és napközben is többször kesergett. Azóta szeret járni, igaz volt, hogy megkérdeztem, hogy menjünk e azt mondta nem akar menni, de nem volt semmi gond mikor ott kellett hagynom. Tavaly áprilisban kezdődött, hogy elkezdett éjjel felsírni, általában 11 és éjfél között. (1 napos korától kezdve külön szobába alszik, éjszakai fénnyel). Feltérdelt az ágyra, rázta a fejét jobbra-balra, szeme általában csukva, nem volt „észnél”anyát kereste. Hiába mentem oda nem lehetett percekig megnyugtatni, el kellett pár percnek telnie mire újra megnyugodott, visszafektettem, megsimogattam és utána 1-2 percen belül újra nagyon mélyen aludt. Volt olyan éjjel, hogy csak egyszer sírt fel, de volt, hogy négyszer. Mindig megszoktam kérdezni, hogy milyen volt a bölcsiben, mesélje el. El is szokta mesélni. Egy kisfiút szokott emlegetni, aki durva volt vele, nem engedte játszani játékokkal. Rákérdeztem a bölcsibe a gondozónőknél mondták, hogy a kisgyerek akit a kisfiam emleget kicsit „rámenősebb”, de nem bántja. (Többször láttam mikor reggel vittem, hogy az említett kisfiú kivette a játékot a kezéből, vagy a csoportba belépve mondta a kisfiamnak, hogy te most nem jöhetsz be stb…) Rendszerint csak ezt a kisfiút említette, én mindig rákérdeztem a gondozónőknél, hogy történt e valami, de mindig azt a választ kaptam, hogy nem. Jött a nyári szünet ami 5 hét volt, az első héten szintén jelentkeztek ezek az éjszakai tünetek, majd az első hét után megszűntek. Visszatérve a bölcsibe az 5hetes szünet után már az első éjjel jelentkeztek a tünetek, csak most már eljutottunk oda, hogy sokkal durvábbak. Felsír, feltérdel, de most már többször elő fordult az is, hogy tiszta átizzadt a ruhája, át is kellett öltöztetnem. (szeptember óta szobatiszta, 1.5 hét alatt lett teljesen szobatiszta, éjjel sincs pelus) És január végig 1 db éjszaka volt amit átaludt, minden éjjel előjön. A fent említett kisfiú már szeptember óta nem jár a bölcsibe. Meg is beszéltük elmondtuk ezt neki is, hogy nem kell félnie, mert már nem fog járni. Most van egy másik kisfiú, aki nem bántja de szegény elég nagy. 2 éves volt ősszel a kisfiú és 24! kg. És lehet nem akarja bántani, de már csak a testsúly különbségből adódóan is néha úgy érezheti pl. ha elmegy mellette vagy meglöki. Kiskorától fogva egyedül aludt el. Megvannak a napi rutinjaink ami mindennap úgy néz ki. Bölcsi után mindig együtt vagyunk amennyit csak lehet. Játszás, festés, együtt főzés stb. Tv esténként nagyon ritkán van bekapcsolva. Vacsi, fürdés, meseolvasás összebújva, puszi, ölelkezés, majd lefektetés. Most már ott tartunk, hogy nem is tudok addig kijönni a szobájából amíg el nem elaszik, fogja a kezem, puszilgatja, Többször kiszáll, felmászik az ölembe. (mikor megkérdezem, hogy miért azt mondja azért, hogy meg akar szeretgetni meg puszilgatni). Mikor elalszik kijövök a szobából. Mindig mondja, hogy ne jöjjek ki a szobájából, mert fel fog sírni. Megszoktam kérdezni, hogy de miért sírsz fel? Mindig azt mondja, hogy mert hiányzol kicsi Anya. Most már ott tartunk, hogy éjjel 1-ig kb. 2-4 x sír, beszél (sokszor tiszta érthetően, legtöbbször mintha hadakozva valakivel) és akkor már odaviszem kettőnk közé a nagyágyra. Ott egyből elalszik, de mindig nagyon közel hozzám, fogja a kezem is. Délután alszik még.
    Az lenne a kérdésem, hogy ez mitől lehet? Mit lehetne csinálni?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Nikolett

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      A bölcsőde szorongást okoz a kisfiadban, aminek ez az éjszakai felriadás a tünete. Persze, szereti a bölcsit, de közben fél. Az ő világában a valóság és a fantázia még összemosódik, talán nem bántja őt az a kisfiú, mégis fél tőle, ezért mondja, hogy bántotta. De nem a kisfiú a valódi gond, hanem a bölcsi, az ijesztő gyerekek csak ürügy, valójában a bölcsivel van baja a kisfiadnak. Valami miatt nem érzi ott igazán biztonságban magát. Nehéz megmondani, hogy miért. Leggyakrabban az szokott lenni az ok, hogy a kisgyerek nem kötődik igazán egyik gondozónőhöz sem, pedig neki ez a koránál fogva még igénye lenne. Idővel ezt magától is kinövi majd, ahogy megérik a közösségi életre, addig is sokat segít, ha sokat szeretgeted, foglalkozol vele, amikor együtt vagytok. Segíthet még egy kis alvósállatka is, akit magával vihet a bölcsibe, és minden reggel megkéred (az állatkát), hogy vigyázzon nagyon a kisfiadra és este mesélje el, mi történt vele. Ez biztonságot ad a kicsinek a nap folyamán.
      A másik ok a szorongáson túl az, hogy túlfárad a bölcsiben, túl sok az inger.
      Ez a fajta csukott szemmel ébredés az ún. pavor nocturnus többnyire kisgyerekkorban fordul elő, egyfajta „alvajárás”, amikor a kicsi nincs magánál, csak álmában beszél, kiabál, sír, nem lehet vele beszélni, nem lehet felkelteni, aztán idővel visszaalszik. Mindig akkor jelentkezik ez, amikor a kicsi túlfárad, túl sok inger éri. Segíthet rajta, ha este már kevés az inger és időben kerül ágyba a kicsi, valamint este, lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea.

  • H. Mariann

    2015. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom alvásával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
    Jelenleg 24 hetes és olyan problémánk van, hogy az esti alvás alatt sokszor 2 óránként megébred. Kb. 19-20 órától reggel 7-ig alszik ezalatt kétszer eszik, a többi esetben megébred, jó esetben cumival visszalszik, de van, hogy mellre kell tenni, mert csak úgy nyugszik meg (és ilyenkor eszik is). Kezdetben azt vettem észre, hogy elkezd neszelni, csukott szemmel a fejét jobbra-balra forgatja, közben hadonászik a kezével, lábát emelgeti, amíg teljesen fel nem ébred. Már átköltöztettük külön szobába, hátha a mi zajaink zavarják, pár napig szépen aludt is, de most újra ezt teszi. Hálózsákban altatom, mert mikor megébredt, a takaróval kezdett játszani és tömte a szájába.
    Mitől lehet ez, hogy az evések között is ennyiszer megébred? A hozzátáplálást azért kezdtük, mert hátha kevés az anyatej és azért ébred, mert éhes. De persze nem oldott meg semmit.Mit tehetnék, hogy másképp is képes legyen visszaaludi, s ne kelljen mindig mellre tenni?

    A délutáni elalvás is egyre nehezebb, csak cicin akar elaludni, de akkor ő nem csak cumizgat(ahogy feljebb is írtam), míg elalszik, hanem rendesen eszik is és így nem lehet tartani semmiféle napirendet etetés terén sem.
    Nappal kétszer alszik, délelőtt egy kisebbet és délután kb. 1,5 órát. Abban szeretném a tanácsod kérni, hogyan tartsam nappal az evések ritmusát anélkül, hogy az altatás bekavarna a szopizás miatt? Illetve mi lehet a gond az éjjeli ébredések miatt? Elég rég óta ez a helyzet, nem gondolom, hogy a fogzás. Újszülött korában kezdetben két óránként evett éjjel is, idővel miután elaludt, volt hogy aludt egy nagyobbat (4-5 órát) és utána újra 2-3 óránként ébredt, tehát ő eddig egyszer sem aludt 4-5 óránál többet, s ez is ritka.

    Ami még tényező lehet, hogy 5 hetes korától mostanáig pavlik kengyelt viselt, ami miatt csak hanyatt feküdhetett (korábban hason aludt), ettől pár napja szabadultunk meg végleg, illetve azt figyeltem meg nála, hogy többször eszik keveset. Nem tudom, hogy amiatt, hogy én értelmeztem félre korábban a jelzéseit és megszoptattam, mikor nem erre lett volna igazán szüksége és így csak pár hete eszik 3-3,5 óránként, s ilyenkor is van, hogy csak 80-120 grammot.Próbáltam ezek után a kisebb étkek után pótolni tápszerrel, de nem fogadja el.

    Köszönöm a segítséged előre is!
    Üdv.:
    Mariann

    • Vida Ágnes

      2015. február 13. péntek

      Egy kisbaba alvásritmusa teljesen más, mint a felnőtteké, sokkal több a felszínes alvási szakasz, ilyenkor a babák megébrednek, de aztán kb. 10-15 perc forgolódás után vissza is alszanak. Ha nem sír, nem hív, nem kell bemenni hozzá. Mivel hanyattfekve alszik, ez is zavarhatja őt, mert hanyattfekve a babák sokkal többet mozognak, ami felébreszti őket, esetleg ki lehet próbálni, mi van, ha hasonfekve altatod.

      A nappali alvása tökéletes, az nem gond, ha cicivel alszik el ilyenkor. Amikor két alvás van, akkor egyébként is nehéz úgy megszervezni a napirendet, hogy na csússzon össze legalább egy alkalommal az alvás és az etetés. Ezt később magától elhagyja majd, amikor áttér az egyszeri altatásra.

  • Sulyokné Horváth Adrienn

    2015. január 23. péntek

    Tisztelt Doktornő!Kislányom 8 hónapos lesz. Egy ideje sajnos nincs el sem a babakocsiban, illetve az autóban sem. A probléma onnan ered, hogy kicsi korától kezdve nagyrészt alvás időben vittem le sétálni. Az autóban is ugyanez a helyzet, sokszor elbólintott. Most viszont, hogy már nem csak alvásból áll a  napja, teljesen kikelve magából sír, sehogy sem lehet megnyugtatni, csak ha kézbe van. Próbáltam, hogy a babakocsiban hagytam sírni, de kb 20 perc üvöltés után ki kellett vennem, annyira felhergelte magát, hogy alig kapott levegőt. Kérem adjon valami tanácsot, hogy hogyan tudnék ezen változtatni?Válaszát előre is nagyon szépen köszönö

    • Vida Ágnes

      2015. február 04. szerda

      Próbálj meg valamilyen játékot szerelni neki rá, ami elvonja a figyelmét. De sokszor csak a cumi segít ilyen kis korban.

    • Franciska

      2015. február 13. péntek

      Szia Agi!

      Ket kerdesem lenne, ami jelenleg problemat okoz.
      Az elso, hogy a jelenleg 19 honapos kislanyom fel a kadban, mert elcsuszott, kisse beutotte magat. En megijedtem persze, es masnap mar nem akart furdeni. Probalkoztunk mar tobbfele keppen, hogy minden rendben menjen. Elszor egyutt furodtunk, masnap a kedvenc kis alvos allatkajat is bele tettuk a vizbe, volt, hogy beengedtunk, mikor mi furodtunk, hogy lassa, hogy mi hogy furdunk, es volt, olyan este, mikor nem probalkoztunk. Eddig nagyon imadta a vizet, a furdest, sot volt mar, hogy maskor is egy kicsit megcsuszott, ugyanis szeretett a csobogo vizzel jatszani, hiaba akartuk kenyszeriteni, hogy uljon le, sokszor felallt.Most ha mar meghallja, hogy engedjuk a vizet, nagyon sir, csak kapaszkodik belem, el sem akar engedni. Mi a tanacsod ezen a teren?
      A masik, hogy napkozben , ha valamire azt mondjuk, hogy ezt nem szabad csinalni, s o nagyon szeretne.. vagy, ha pl. at akarom ot pelenkazni, s nem akarja engedni csikorgatja a fogat. Ejszaka meg nem hallottam, hogy ezt csinalna, de napkozben eleg sokszor elofordul. Ejszaka alt. hajnalban megebred, felsir, vagy csak szol, hogy fent van.. de akkor is nehezen alszik vissza. Azt gondoltam, hogy esetleg rosszat almodik, szorong. Ezert homeopatis szert Kalium Bromatumot adok este neki. Mit tanacsolsz? Mit tegyunk?
      Koszonom segitsegedet!

      • Vida Ágnes

        2015. február 14. szombat

        Sajnos ilyen kellemetlen élmény után természetes, ha a kicsi egy darabig nem akar fürdeni. Segíthet, ha változtattok a fürdés körülményein, pl. egy darabig kiskádban fürdik megint vagy csak zuhanyozzátok. Az együtt fürdés is jó ötlet, amíg el nem felejti a rossz élményt.

        A fogcsikorgatás oka, hogy így vezeti le az indulatait. Bár ez ijesztőnek tűnhet, igazából annak a jele, hogy próbálja kezelni az indulatait, ami a dackorszakban nagyon jó dolog. Idővel kinövi majd. Az éjszakai ébredés oka lehet szomjúság, vagy szimplán csak felriad és mivel tudja, hogy rátok számíthat, titeket hív. Ilyenkor kezdődnek az éjszakai félelmek is, ezért is lehet, hogy nehezebben tud csak visszaaludni. Segíthet egy kis éjszaka fény a szobájában vagy egy alvósállatka, akiről elmesélitek neki, hogy ő vigyáz rá éjszaka.

  • Zsuzsa

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam, nagyon hisztis, három éves lesz áprilisban, megy majd oviba, biztos nehéz lesz a beszoktatás. Üti a fejét a padlóba, minden apróság miatt, mindent azonnal akar. Nemrég arra szokott rá, hogy ha hisztizik, sír és bepisil. Attól tartok, hogy mivel nagyon anyás az oviban is be fog pisilni hisztizés közben, ha otthagyom reggel. Hogy lehetne leszoktatni? Mindent próbáltam, a békés dackorszakot is meghallgattam, próbáltam, nem birok vele, a másfél évvel idősebb testvére nagyon nyugodt jó gyerek sosem hisztizett. A kicsi két hónaposan kiesett a babakocsiból, azóta is lelkifurdalásom van miatta, lehet hogy akkor megütötte a fejét és azért ilyen hisztis?

    Köszönöm a segítséged!

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Nem azért hisztis, mert kiesett a babakocsiból, emiatt nem kell aggódnod. Egyszerűen csak ő a kisebb, hangosabban kell hallatnia a hangját, mert úgy érzi, csak akkor hallod meg. Próbáld meg a hisztijét a distressz hisztinek megfelelően kezelni maciöleléssel, ezzel a bepisilés is megelőzhető.

  • Niki

    2015. január 23. péntek

    Szia Ági!
    16 hónapos a kislányom és az a gondom, hogy alig akar enni.
    A súlya 9800 gr, kiegyensúlyozott, jó alvó gyerek.
    Még többször szopizik egy nap, van hogy szinte nem is eszik mást… ebben a korban normális dolog ez?
    Miért nem akar enni?
    Előre is köszi,
    Niki

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Mivel kiegyensúlyozott babáról van szó, valószínűleg az égvilágon semmi baja. De ha nagyon aggaszt, említsd meg az orvosnak.

  • Csukás Emese

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági,

    Van nekem egy 4.5 hónapos, gyorsan fejlődő, csak anyatejes, 8 kg-os, jókedvű kicsi fiam, aki napközben nem szeretne aludni. Persze aztán csak sikerül őt elaltatnunk cicin vagy sétával vagy különböző alternatív módszerekkel, amikből nem szeretném, ha szokás lenne. Mivel több helyen olvastam, hogy 6 hónapos kor után már nehéz a gyereket „leszoktatni” valamiről, gondoltam időben lépek (lehet még hamarabb kellett volna írjak neked) és megtanítom őt elaludni. A Babapszihológia c. könyvedben leírtakat próbáltam, de ha a kiságyba leteszem és nem alszik teljesen, rögtön sírni kezd, én meg nem akarom sírni hagyni, szóval az a módszer számára nem jött be. Tudni kell, hogy nagyon kíváncsi gyerek és a korához képest sok mindent tud (2 hónapja már a hasáról a hátára fordult, 1 hónapja pedig vissza, most már teljesen rutinosan forog naphosszat, közben eszi a lábujját, most legújabban meg felülni próbál) és nagyon idegesíti, ha nem jön össze neki valami, mikor már fáradtabb, rendesen reszketnek a kezei bele, úgy várja, hogy valami izgalmas történjen vele játék közben. Ezzel az ambíciós és kíváncsi temperamentumával kapcsolom én össze azt, hogy nem tud elaludni nap közben, pedig 2-3 óra után már nagyon álmos, nyűgös. Mit tehetnék?
    Este a fürdés utáni szopizásba alszik bele a nagyágyon, majd átteszem a kiságyába. Két hónapos korától átaludta az éjszakát, ha netán megébredt, 10 perc gügyörészés után visszaaltatta magát (szopja az ujját, nem cumizik). Egy hete viszont egyszer felébred éjszakánként. Ezt a növekvő táplálékigénynek a számlájára írhatom?
    Az esti alvásos cicizésről is le kellene majd szoktatni? Vagy az a cicizéssel egyszerre marad ki?

    Nagyon köszönöm a válaszod, nagyon várom már, hogy ne kelljen minden nappali alvás előtt egy 1 órát harcolni!

    Minden jót,
    Emese

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Egy kis segítség kell az ellazuláshoz a babának elalvás előtt, főként, ha ilyen kis élénk. Lefekvés előtt sötétíts be a szobájában, kicsit dédelgesd meg karban, hogy ellazuljon és utána tedd le az ágyba.

      Igen, az ébredés oka az lehet, hogy ismét megéhezik éjjel.
      Az esti elalvás mehet még cicin.

  • Andrea.

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági! Kisfiam 19 hónapos és nagyon aggódom, mert nem akar darabos ételt enni ha egy pici darabot talál benne rögtön elutasítja és aztán semmit nem akar elfogadni.Minden pépesíteni kell ha sűrűbbre sikerül egy kicsit az sem tetszik neki.Ha kézzel adom neki és ami ízlik azt elfogadja (kenyér darabok, rizs, keksz, tészta)Csipegetve és egyedül kézzel enni, cumis üvegből egyedül inni nem akar. Hiába próbálok a kezébe adni keksz darabot makacsul ellenkezik és aztán még jobban nem akar semmit.Soha semmilyen játékot nem vitt a szájába. Nem cumizott. Hiába próbálom itató pohárból vagy pohárból itatni semmilyen új dolgokat nem akar elfogadni csak régi megszokott cumis üveget.Játék közül a könyveket azt nagyon szereti lapozni , de azokat a játékokat amelyeken gombokat lehet nyomogatni azokat nem akarja. Legtöbb esetben fogja a kezünket vezeti oda, hogy mi csináljuk.
    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Vannak olyan gyerekek, akik csak később barátkoznak meg a darabos ételekkel, de a leírtak alapján mindenképpen egyeztetnék a gyerekorvossal.

  • Panni

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági!

    Napirenddel, illetve altatással kapcsolatban szeretném kérni a segítségedet.
    Kislányunk 2 hónapos, anyatejes, aktív kisbaba.
    Az éjszakai alvással nincs gondunk. 2-4 óránként felkel szopizni, utána leteszem a kiságyba és szépen alszik. Ha esetleg felébred a szoptatások között, akkor megsimogatom, ha sír, kiveszem, megnyugtatom a vállamon, (de nem ringatom), visszateszem, szépen visszaalszik.
    Napközben tartjuk a szopi, büfi, játék, alvás ritmust. Így napközben 3× alszik, 2×20-30 percet otthon, az utolsó alvás babakocsiban van, ami kb. 2-3 órás. Pontosabban 1 órát sétálunk babakocsival, utána otthon berakom a kiságyába és alszik tovább. Többnyire én ébresztem fel, hogy este meglegyen a fürdés előtti 2 óra ébrenlét.
    A napközbeni altatás korábban ringatással, vagy kézben altatással történt. Ennek az az előzménye, hogy 3 héttel ezelőtt 10 napot töltöttünk kórházban bronchiolitissel, és a betegsége miatt csak 2,5-3 óránként szoptathattam, akkor is csak meghatározott mennyiséget ehetett, így sokat kellett nyugtatgatni. Amióta hazajöttünk a kórházból, egyre nehezebben aludt el a ringatással, vagy ölben, ha elaludt, akkor 20-30-40 perc után sem lehetett letenni az ágyba, mivel mindig felébredt, pedig ekkor már mélyalvásban kellene lennie.
    Hosszú távon ez nem megoldható, ezért néhány napja próbálkozunk az önálló alvással kiságyban az általad javasolt praktikákkal. Ha jó napja van, nem nyűgös, akkor, ha elfárad, minden segítség nélkül (maximum simogatom a hasát, kicsit beszélek hozzá, énekelek), magától elalszik a mi ágyunkon, földön, játszószőnyegen, ahol éppen van. Volt, hogy ebben az ellazult félálomban sikerült átraknom a kiságyába és itt aludt el. Nyűgösebb napokon, ha elfárad, akkor egyből sír és tőlem vár segítséget, ilyenkor próbálom megnyugtatni, hogy ellazuljon és akkor rakom be az ágyba. Eddig csak egyszer sikerült sírás nélkül, kb. 30 óra simogatás, dúdolás után elaludnia az ágyában. Sajnos a napokban előfordult, hogy 1 órát sírt az ágyában, pedig ott voltam mellette, simogattam a hasát (háton alszik, vagy oldalt, cumit nem használunk), dúdoltam neki, előtte besötétítettem, beszűkítettem takaróval az ágyat, bebugyoláltam…, de nem sikerült sem megnyugodni, sem elaludni. Így aznap kimaradt egy alvás, mert már eljött a következő szopi ideje.
    A kérdésem az lenne, hogy hogyan próbálkozzak tovább a kiságyban altatással, átszoktatással? Hagyjam, hogy ott aludjon, ahol éppen „ráérik”? Vagy tegyen az ágyba, ha sír, kivegyem, megnyugtassam, visszarakjam, addig amíg el nem alszik, vagy hagyjam az ágyban, de ne vegyem ki, és próbáljam továbbnyugtatni, még, ha sír, akkor is? Már arra is gondoltam, hogy a mi ágyunkban próbálom ilyenkor altatni, hogy lefekszem mellé és simogatom, de tartok tőle, hogy akkor majd szopizni akar és nem aludni. (Napközben már nem alszik szopi után.)
    A másik kérdésem, hogy a napirendünk így jó, elég neki ennyi alvás napközben? Segítséggel, vagy önálló elalvással is csak ennyit alszik, visszaaludni nem tud. A rövid alvások után többnyire nyafogva, sírva kel fel, rágja a kezét. Én úgy gondolom, hogy azért alszik ilyen keveset, mert éhes (így napközben 2-3 óránként eszik, a pocakjára adom neki az Infacolt). De délután már olyan fáradt, hogy mégis igényli a hosszabb alvást, akkor kibír evés nélkül 4-5 órát is.
    Ma megint kimaradt egy alvás, mert nem tudott elaludni és kérte a szopit (közben kb. 1/2 órát cumizott). Létezik, hogy az alvás helyett inkább az evést választja, vagy kevés lehet neki a tejem?
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Panni

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Ha olyan „rendes”, hogy maga is elalszik, ahol éppen van, hadd tegye 🙂 Ennyi alvás elég napközben. A tejed mennyiségének ehhez nincs semmi köze. Esetleg kipróbálhatod, nem alszik-e el cicin, ez a tejtermelésnek is jót tesz és a baba is könnyebben elalszik.

  • Kriszti

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném újra a segítséged kérni, több kérdésem is lenne.

    1. 14 hónapos kislányunk egyik napról a másikra el kezdett félni az idegenektől. Ilyenkor remeg, sír, bújik belém, alig lehet megvigasztalni. Ez életkori sajátosság?

    2. Az evése is megváltozott. Eddig mindent megevett, de most már nagyon nehéz a dolgom, nagyon válogat. Ha nem kap gyerekvirslit ebédre, akkor inkább nem is eszik. Ha kap, akkor mellé adhatok bármit (párolt zöldség, főzelék, tojás, tészta, krumpli, …), ekkor mindent megeszik. Remélem nem lesz baja, nem szeretném, ha egyoldalúan táplálkozna.

    3. Végre kibújt 13 hónaposan az első foga. Mikorra várható a többi, mert most úgy látom, hogy nem jön éppen egy sem.
    A Dentinox mennyi ideig használható egyhuzamban? Nem lesz baja, ha folyamatosan használjuk hetekig elalvás előtt?

    Válaszod előre is köszönöm és kívánok neked (igaz egy kicsit megkésve) nagyon boldog névnapot!

    Kriszti

    • Niki

      2015. január 23. péntek

      Kedves Ági, jelentkeztem a mai fogadóórádra, de nem tudom sehol feltenni a kérdésemet, ezért írok ide:

      Kedves Ági,
      kislányunk jövő héten lesz 8 hónapos. Születésétől fogva nem alszik nyugodtan, korai fogzással küzdöttünk, ami több bőrproblémát okozott nála, 4 hónapos koráig nagyon hasfájós is volt. Tegnap óta érezni a második fogacskájának a recéjét. Anyatejes baba, 10.4 kg, már 2 hónapja próbálkozunk gyümölcsökkel, zöldségekkel, vannak kedvencei, de mindent csak kóstolgat. Ahogy a 7. hónapot betöltötte, pár napon belül egyszerre elkezdett felülni, kúszni, mászni és felhúzni magát a bútorokhoz. Velünk alszik egy szobában, szopizás közben alszik el fél 9 körül minden nap, ezután a kiságyába kerül, ahol elég jól aludt kb. éjjel 1-2ig, aztán általában kisebb nyugtatgatás után vissza is aludt, viszont amióta elkezdtünk eszegetni, nagyon nyugtalanul alszik, hajnalban 10-15 percenként keservesen felsír, nehéz megnyugtatni, visszaaltatni. 1 hónapja már közöttünk alszik minden éjjel, de itt sem jobb a helyzet, sokszor felül álmában és a hajnali sírások sem maradnak el. Cumit és cumisüveget újszülött kora óta nem fogad el, egyszer aludta át az éjszakát a 8 hónap alatt. Napközben sem túl jó alvó, délelőtt séta közben alszik 1-1.5 órát, van amikor délután is, de csak ha mellette vagyok, 6 óra körül alszik még 20-25 percet, aztán fél 7kor fürdünk. Sokszor beveri magát, nekimegy dolgoknak, eldől, ezért még többször odabújik napközben, mint eddig, a cicizés is megnyugtatja. A fogzására Schüssler sót és Dentinox gélt használunk (már nehezen engedi, hogy bekenjem vele az ínyét), úgy tűnik ezt a fogacskát már könnyebben viselte, mint az elsőt.
      Két hónapja új szokást vett fel, szopizás közben karmolja, csipkedi vagy az ujja között morzsolgatja a mellemet, amiről nem tudom leszoktatni, próbáltam már sállal, nyaklánccal, pelenkával vagy az ujjait fogta, puszilgattam, de egyik sem érdekelte jobban, már elég nehezen viselem ezt az apró fájdalmat.
      A nagyobb gondunk az az, hogy lesz egy műtétem május közepén, amit nem tudunk tovább halasztani. Az Apukája mindent el tud látni és meg is nyugszik nála a babánk, ha arra van szükség, de szopizást és az éjszakai cicizést sajnos el szeretnénk hagyni addig , mert gondolom azzal nagyobb sérülést okoznánk, ha hirtelen maradna abba, amíg én kórházban leszek (3-4 nap) és utána lévő gyógyszeres kezelés miatt. Hogy tegyük ezt, hogy minél kisebb töréssel járjon ez mindkettőnknek?
      Nagyon szépen köszönöm!
      Niki

      • Vida Ágnes

        2015. január 25. vasárnap

        A kislányod tökéletesen fejlődik. Most fogzik és ez egy nehéz időszak, de majd túllesztek rajta (az első 6 fog okozza a legtöbb gondot, utána már kicsit jobb).

        A szopizást fokozatosan tudjátok majd elhagyni, ahogy egyre többet eszik, nappal egyre kevesebbet szopizik majd. Aztán a műtét előtt kb. 2-3 héttel először csak nappal ne add a cicit, aztán amikor ezt már megszokta , akkor beszéld meg vele, hogy mostantól nem tudsz éjszaka cicit adni, mert elfogyott a tejecske, helyette hozzádbújhat, de cicit nem kap.

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      1. Igen, ebben a korban ez normális.
      2. Ebben a korban szeretik a kicsi irányítani a dolgokat, de az nem gond, ha ízlése van, csak azért változatosan egyen.
      3. Általában 1-2 héttel az első után jönni szokott a másidoik is.
      Nem baj, ha folyamatosan használjátok.

  • Zsuzsa

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 éves múlt és éjszakára még adok rá pelenkát, mert bepisil ha elalszik, ez délutáni alvásnál is előfordul, gyakran.
    Aggódnom kell? Lelki eredetű?
    A két és fél éves testvére a délutáni alvásnál amikor nincs rajtuk pelenka sosem pisil be, ébredés után bilizik. Esti pelusban viszont szokott lenni pisi. Mit tegyek? Hogy tudnám őket Leszoktatni a pelusról? Vagy ébresszem föl őket éjszaka pisilni?

    segítséged köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Az éjszakai bepisilést egy hormon szabályozza, ameddig nincs jelen a szervezetben, addig a kicsi bepisilhet éjszaka. A hormon legkésőbb 7 éves korig szokott megjelenni a szervezetben, de nagy átlagban 5 éves korban.

  • Béresné Nagy Zsuzsanna

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági!

    Nekem kicsit összetett a problémám remélem tudsz benne segíteni. Nekem egy 2 hónapos kislányom van. Sajna nem tudtam szoptatni mert elapadt a tejem. Volt nálam fejő nő is és azt mondta hogy sajnos a gyerek hibája, mert lusta és csak cumizik a cicin és sosem szív. Így egy darabig szoptattam de a folytonos stressztől, hogy sajnos nem tudok szoptatni teljesen elapadt a tejem. Jelenleg kapunk anya tejet és tápszert adok neki fele-fele arányban. Az lenne a kérdésem hogy nagyon has fájós lett és mit tudnék tenni, hogy ne szenvedjen ennyire mert olyan nehezen tudja kinyomni a kaksit. Tornázunk minden pelenkázásnál 15-20 percet, itatok vele kamilla teát és espumizán cseppet is adok neki de olyan mintha nem használna. Próbáltuk a meccsek teát de az se vált be. Még azt szeretném kérdezni hogy mit tudok tenni, hogy át aludja az egész éjszakát? Este 8 kor teszem le még nyűglődünk a hasfájás miatt úgy fél órát, de már éjfélkor fent van és éhes. Pedig este 150 ml megeszik és többet nem is kér, éjfélkor pedig 120ml. Még azt is szeretném meg kérdezni, hogy amióta kapja az anyatejet azóta a könyökén ekcéma jelent meg, lehet össze függésben az anya tejjel? Mit tudsz tanácsolni mivel kenjem, mert már szinte minden krémet kipróbáltunk amit a patikában lehet venni, de nem javul.

    Előre is köszönöm a tanácsaidat.
    Zsuzsanna

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      A székrekedést a gyermekorvossal beszéld meg, őt fogja tudni, mi a megfelelő szer.
      Az éjszakai alvása tökéletes ennél többet nem várhatsz el tőle 2 hónaposan, az éjszakát még nem átaludnia.
      Ekcémára a Manna termékeit javaslom.

  • Erika

    2015. január 23. péntek

    Kedves Agi!
    Kislanyom ma 2 honapos, jo kedelyu, jol fejlodo anyatejes kisbaba. Egyeduli gondunk az alvassal van, ugyanis nem hajlando cici nelkul aludni.Ez alatt azt ertem, hogy mikor mar nem szopizik es azt hinne az ember, hogy melyen alszik, es megmozdulok mellole, egybol nyilik ki a szeme es ordit. ha a mellemet kozel tartom, semmi gond, orakat alszik, de eljonni mellole ne tudok. Kezd mar faraszto lenni. mar probaltam, cumit, ruhanemumet az orrahoz dugni, semmivel sem tudtam magam „helyettesiteni”. Szeretnenk lassan szoktatni, hogy kulon aludjon (egy agyban alszik velunk), de eddig nem sok sikerrel. mertha el is alszik a kezunkben, ahogy letesszuk mar sir fel. (foleg a ferjemnek alszik el a karjaban, nekem inkabb a cicin). Tudsz tanacsolni nehany praktikat, ahhoz, hogy probaljuk szoktatni a kulon alvashoz? Koszonom elore is!

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Az ilyen kis babák még nagyon igénylik a testközelséget, de ez nem fog örökké tartani. Próbáld meg, hogy nem rögtön evés után fekteted le, hanem szopi után büfizteted, aztán pedig leteszed játszószőnyegre, járókába, ott, ahol ti is vagyok (semmiképpen ne kiságyba, az csak alváshoz legyen). Ebben a korban a babák kb. 1-1,5 órát tudnak ébren lenni, utána már nagyon álmosak. Amíg ébren van játssz vele és hagyd, hogy nézelődjön. Amikor álmosodik, akkor dédelgesd meg és tedd le a kiságyába aludni.

  • Anett

    2015. január 23. péntek

    Kedves Ági!

    18 hónapos a kisfiam, születésétől kezdve a saját szobájában aludt egyedül, 6 hós korától végigaludja az éjszakákat. Nemrég kb 1 hétig minden éjszaka sírva ébredt és csak akkor nyugodott meg, amikor bementünk hozzá (mindegy hogy Apa vagy Anya) és kivettük a kiságyból. Nem kérte a cumit, innivalót, alvós játékát sem. Valószínűleg nem fájt semmije, most talán foga sem jön (16 már van). Amikor próbáltam vele ott aludni (mert nem akartuk éjszakára közénk szoktatni, eddig csak reggelente volt a mi ágyunkban) nem engedte, hogy letegyem, még magam mellé sem. Próbáltam mellé ülni a szőnyegre, Őt pedig a kiságyban hagyni és simogatni, nyugtatni, de ez sem vált be (talán 2 alkalommal sikerült néhány óra múlva). Úgy aludt egy kicsit vissza, hogy ültem a kanapén és fogtam. Amikor nem azonnal mentem be, hogy hátha visszaalszik, még rosszabb lett a helyzet. Szerencsére ennek most úgy néz ki vége, de mi okozhatta? Illetve ha újra sírva ébred mit tegyek? Nappal egyszer alszik 2-3 órát.
    A másik kérdésem az lenne, hogy eléggé benne vagyunk a dackorszakban és ha valamit nem szabat csinálnia akkor azt annál jobban csinálja. Mindent dobál, földhöz vág, és kacag rajta. Ha ráhagyom egy idő után leszokik róla? Lehet hogy azért csinálja, mert nem szabad? Sokat játszunk, mesélünk, sétálunk stb, nem azért van, mert nem foglalkozunk vele, viszont ha egyedül van szépen eljátszik. Próbáljam nem észrevenni és akkor talán magától is abbahagyja?

    Előre is köszönöm a tanácsod!

    Anett

    • Vida Ágnes

      2015. január 25. vasárnap

      Ez az ún. pavor nocturnus nevű jelenség, általában a túlfáradás okozza.
      Igen, ha ráhagyod, hamarabb elhagyja ezeket.