Így találják ki a pelenkákat

Tavaly ősszel a Pampers Frankfurt melletti termékfejlesztési központjában jártam, ahol közelről is végigkövethettem, hogyan is tervezik meg és tesztelik le a pelenkákat, mielőtt azok gyártásra, az áruházak polcaira és onnan a babák popsijára kerülnének.

Az első, ami lenyűgözött: a méretek. A Pampers termékfejlesztési központjában 600 ember dolgozik csak azon, hogy a pelenkák valóban tökéletesek legyenek. Ők elsősorban kutatók és orvosok, akiknek az a feladatuk, hogy a legapróbb részletekig megtervezzék a pelenkákat, majd utána teszteljék a prototípusokat. Nem is gondolnánk, mennyi ember összehangolt munkájára van szükség és mennyi részletre kell odafigyelni, mire elkészül az a pelenka, ami végül a boltokba kerül.


Elsőként a játszóházat látogattuk meg, ahol élesben különféle korú babákon tesztelik a prototípusokat. Hetente kb. 1000 család teszteli a pelenkákat az otthonában vagy itt a játszóházban, ahol figyelik, mit csinált a baba a játékidő alatt és utána megnézik azt is, mi van a pelusban.


Láttátok már bútorboltokban a fiók-tesztet? Tudod, amikor egy gép évente több ezerszer húzogatja a fiókot ki-be? A pelenkák pont ugyanilyen mechanikus teszten mennek keresztül: ezen a próbababán van fent a pelenka és egy gép mozgatja őt sokezerszer mindenféle irányba, hasonlóan a babák mozgásához. Persze a pelusokat élőben is le kell tesztelni, hiszen a valódi csecsemők sokkal izgalmasabb helyzeteket tudnak produkálni, mint a tesztbabák, erre való a játszóházi és az otthoni teszt. A pelenkát az otthonukban tesztelő családoknak fel kell jegyezniük hányszor cseréltek pelenkát és mit tapasztaltak a cserék alkalmával, így kiderül, hogy a prototípusok a hétköznapokban is megállják-e a helyüket vagy esetleg változtatásra van szükség.


A játszóházi teszt része az is, hogy megnézik azt is, mi történt a baba bőrével a játékidő alatt a pelusban és számítógéppel analizálják az eredményeket. Hiszen a cél az, hogy a baba bőre számára a pelus a lehető legkímélőbb legyen, ne pirosodjon be, ne legyen kiütéses, ne dörzsöljék ki a pántok. Sokan nem tudják, hogy a


A pelenkatervezés folyamán minden apró részletet kutatók hada vizsgál és tervez meg. Megtervezik és letesztelik a pelenka anyagát, a nedvszívóréteget, majd pedig kézzel elkészítik az első prototípusokat, amikből aztán egy gyártósor prototípusokat készít, ezek kerülnek ezután mechanikus, játszóházi és otthoni tesztelésre.


A pelenkák nedvszívó rétegét a reklámokból ismert folyadékteszttel tesztelik. Ilyenkor egy a vizelethez hasonló összetételű folyadékot csorgatnak a pelenkára, amit ételszínezékkel színeznek, hogy az eredmény jobban látható legyen. A képen látható teszten kétféle nedvszívó anyagot találhatunk (egy vattásabbat és egy granulátumosat) egy-egy pohárban, amiket a pelenkák belsejébe szoktak önteni, mindkettőre ugyanolyan mennyiségű folyadékot öntöttek.


Az sem mindegy, hogy a nedvszívó anyaggal mi történik használat közben. Sok pelusban a „csomag” egy helyre áll össze a kicsi lába között, ami zavarja őt a mozgásban. Egy ilyen, hagyományos töltetű pelenka látható a felső képen. Az alsón pedig a Pampers új, három csatornás kivitelű pelenkája, amiben a nedvszívó anyag 3 csatornában van, ezáltal jobban eloszlik a pelusban a beszívott folyadék.


A központban található egy jópofa játszótér is, ahol többek között azt is kipróbálhattuk, milyen érzés a babának egy-egy lépés megtétele.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field