Így találják ki a pelenkákat

Tavaly ősszel a Pampers Frankfurt melletti termékfejlesztési központjában jártam, ahol közelről is végigkövethettem, hogyan is tervezik meg és tesztelik le a pelenkákat, mielőtt azok gyártásra, az áruházak polcaira és onnan a babák popsijára kerülnének.

Az első, ami lenyűgözött: a méretek. A Pampers termékfejlesztési központjában 600 ember dolgozik csak azon, hogy a pelenkák valóban tökéletesek legyenek. Ők elsősorban kutatók és orvosok, akiknek az a feladatuk, hogy a legapróbb részletekig megtervezzék a pelenkákat, majd utána teszteljék a prototípusokat. Nem is gondolnánk, mennyi ember összehangolt munkájára van szükség és mennyi részletre kell odafigyelni, mire elkészül az a pelenka, ami végül a boltokba kerül.


Elsőként a játszóházat látogattuk meg, ahol élesben különféle korú babákon tesztelik a prototípusokat. Hetente kb. 1000 család teszteli a pelenkákat az otthonában vagy itt a játszóházban, ahol figyelik, mit csinált a baba a játékidő alatt és utána megnézik azt is, mi van a pelusban.


Láttátok már bútorboltokban a fiók-tesztet? Tudod, amikor egy gép évente több ezerszer húzogatja a fiókot ki-be? A pelenkák pont ugyanilyen mechanikus teszten mennek keresztül: ezen a próbababán van fent a pelenka és egy gép mozgatja őt sokezerszer mindenféle irányba, hasonlóan a babák mozgásához. Persze a pelusokat élőben is le kell tesztelni, hiszen a valódi csecsemők sokkal izgalmasabb helyzeteket tudnak produkálni, mint a tesztbabák, erre való a játszóházi és az otthoni teszt. A pelenkát az otthonukban tesztelő családoknak fel kell jegyezniük hányszor cseréltek pelenkát és mit tapasztaltak a cserék alkalmával, így kiderül, hogy a prototípusok a hétköznapokban is megállják-e a helyüket vagy esetleg változtatásra van szükség.


A játszóházi teszt része az is, hogy megnézik azt is, mi történt a baba bőrével a játékidő alatt a pelusban és számítógéppel analizálják az eredményeket. Hiszen a cél az, hogy a baba bőre számára a pelus a lehető legkímélőbb legyen, ne pirosodjon be, ne legyen kiütéses, ne dörzsöljék ki a pántok. Sokan nem tudják, hogy a


A pelenkatervezés folyamán minden apró részletet kutatók hada vizsgál és tervez meg. Megtervezik és letesztelik a pelenka anyagát, a nedvszívóréteget, majd pedig kézzel elkészítik az első prototípusokat, amikből aztán egy gyártósor prototípusokat készít, ezek kerülnek ezután mechanikus, játszóházi és otthoni tesztelésre.


A pelenkák nedvszívó rétegét a reklámokból ismert folyadékteszttel tesztelik. Ilyenkor egy a vizelethez hasonló összetételű folyadékot csorgatnak a pelenkára, amit ételszínezékkel színeznek, hogy az eredmény jobban látható legyen. A képen látható teszten kétféle nedvszívó anyagot találhatunk (egy vattásabbat és egy granulátumosat) egy-egy pohárban, amiket a pelenkák belsejébe szoktak önteni, mindkettőre ugyanolyan mennyiségű folyadékot öntöttek.


Az sem mindegy, hogy a nedvszívó anyaggal mi történik használat közben. Sok pelusban a “csomag” egy helyre áll össze a kicsi lába között, ami zavarja őt a mozgásban. Egy ilyen, hagyományos töltetű pelenka látható a felső képen. Az alsón pedig a Pampers új, három csatornás kivitelű pelenkája, amiben a nedvszívó anyag 3 csatornában van, ezáltal jobban eloszlik a pelusban a beszívott folyadék.


A központban található egy jópofa játszótér is, ahol többek között azt is kipróbálhattuk, milyen érzés a babának egy-egy lépés megtétele.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field