Hogyan segíthetnek az illóolajok a várandósság és a babázás során?

Akár a babák alvászavarairól beszélünk, akár a gyermekbetegségek természetes kezeléséről vagy a várandósság alatt előforduló egészségügyi problémákról mindig felmerül, hogy használjunk illóolajokat. Ezért kerestem egy olyan szakembert, aki mindent tud arról, mire milyen olajat és hogyan érdemes használni és feltettem neki a kérdéseimet.

Interjúalanyom Pék Eszter a Természet Tudása© csoport vezetője, Okleveles népigyógyász, holisztikus szemléletű coach, szomatodráma konzulens, Access Bars facilitátor, aki évek óta foglalkozik illóolajokkal.

VÁ: Miért érdemes illóolajokat használnunk a mindennapokban? Miben és hogyan segíthetnek?

PE: Az illóolajok előnye, hogy szakszerű használat mellett nagyon hatékony és szinte azonnali segítséget tudnak sok esetben nyújtani. Szerencsére, mivel a legtöbb családban a nagyszülők még használták a természet patikáját, viszonylag gyorsan, tapasztalatokat szeretve tudjuk elsajátítani az illóolajok megfelelő használatának módját.

Különböző tünetek esetén jelenthetnek segítséget a természetes esszenciák; használatukról beszélhetünk a légzőszervrendszerünk, az idegrendszerünk, az emésztésünk, a bőrünk megtámogatása kapcsán is, – csak hogy néhány hétköznapi lehetőséget említsünk.

Amit fontosnak érzek kiemelni, hogy a legtöbb esetben sokkal könnyebben oldjuk meg az egészségügyi kihívásainkat, ha már a megelőzésben ügyesek vagyunk. Ennek a tudatosítását mindenképpen hivatásomnak érzem, és ennek a „hogyan-ját” tanítom meg a hozzám kapcsolódó édesanyáknak is.

VÁ: Hogyan és milyen gyakran használjunk illóolajakat? 

PE: Többféle lehetőség van azzal kapcsolatosan, hogy hogyan használjuk az illóolajakat. A következő gondolatokat kifejezetten a doTERRA illóolajai kapcsán fogalmazom meg, hiszen ezeknek a tisztasági éri el azt a szintet, hogy így tudjuk őket alkalmazni: hígítva bőrre tudjuk kenni az illóolajakat, aztán a térből, a szobában belélegezhetjük a tiszta hatóanyagot, amennyiben egy diffúzorba, avagy hideg párásítóba vizet teszünk, és abba cseppentünk illóolajat. Ami szintén lehetséges pl. a citrom olaj esetében, ami a citrom héjából kerül kivonásra, hogy egy pohár vízbe cseppentjük, vagy a túrókrémbe ízesítésként tesszük, és úgy élvezzük erőteljes tisztító hatását.
Akár napi szinten tudjuk alkalmazni a különböző illóolajokat megelőzés céljából, vagy éppen hangulatunk, egészségünk javítása érdekében.

VÁ: Szabad-e a várandósság alatt illóolajakat használni? Mik azok, amiket javasolt a várandósság alatt használni és mik azok, amiket esetleg érdemes kerülni?

PE: A várandósság egy speciális időszak minden nő életében, alapvetően azt mondhatjuk, hogy ilyenkor is segítséget tudnak nyújtani az esszenciák. Fontos azonban, hogy az első trimeszterben nem javasolnám illóolajok használatát, főleg akkor nem, hogyha az illető korábban még nem építette be az életébe az esszenciák alkalmazását. Ezenkívül van néhány olyan illóolaj, amelyeket egész biztosan nem használunk a várandósság ideje alatt. Pl. a muskotályzsálya, amely méhösszehúzódásokat eredményezhet, így csakis a szüléskor alkalmazható. A várandósság második és harmadik trimeszterében kifejezetten segítség lehet néhány esszencia alkalmazása, pl. a citrom, a levendula, a szantálfa. A citrom pl. nagyon eredményesen használható émelygés ellen.

Nemcsak a várandósságot, de a teherbe esést és magát a szülésélményt is eredményesen lehet támogatni az esszenciák kombinációjával.

VÁ: Milyen illóolajakat és milyen problémákra használhatunk a szoptatás alatt?

PE: Szoptatáskor sokszor probléma, hogy nem elegendő az édesanya teje. Az édeskömény olaj az, ami ebben az esetben segítséget tud nyújtani. Ugyanakkor melltámogatásra használható még másik két illóolaj is: a levendula és a geránium olaja is.

VÁ: Szabad-e a babáknak illóolajakat használni, mit és milyen módon lehet használni? Mire figyeljünk oda?

PE:Nagyon-nagy segítség lehet az illóolajok hígított változata, illetve a megfelelő kombinációk ismerete, ha pici van a családban: csecsemők esetében különösen érdemes figyelni arra, hogyan alakulnak a hígítási arányok. Nem véletlen, hogy a doTERRA külön gyerek készlettel támogatja a kisgyermekes családokat, amelyek szelíd, de annál hatékonyabb keverékeket tartalmaznak, már előre elkészítve.

VÁ: Milyen illóolajok azok, amik a leginkább segíthetnek, ha kisgyerekünk van? Mi az, ami mindenképpen legyen otthon?

PE: Mivel óvópedagógusokkal és védőnőkkel is dolgozom együtt, nekik is oktatjuk az esszenciák tudását, így könnyű olyan illóolajakat megnevezni, amelyek közös többszörösként működnek, és amelyeket mindannyian szívesen ajánlunk kisgyermekes családoknak. A levendula mindenképpen ilyen, emellett a tömjén, a teafa, és az immunerősítő és az emésztési panaszok ellen ható keverék sem maradhat ki a sorból.

VÁ: Sok családban okoz gondot a gyerekek alvása, altatása, milyen illóolajjal tudunk segíteni ezen?

PE:Nem csak a babák, de sokszor a felnőttek esetében is az egyik legnagyobb téma az alvástámogatás. A gyerekeknél is többféle megoldást tudunk kipróbálni, a legtöbbjük alkotó eleme a levendula, de akár a mandarin is lehet egy nagyon szuper választás.

VÁ: Hogyan válasszunk jól illóolajat, mi alapján érdemes dönteni?

PE:Érdemes tudni, hogy nagyon sok a hamis illóolaj. Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag akkor is rá lehet egy üvegre írni, hogy 100% illóolajat tartalmaz, ha van valamennyi növény tartalma az üvegnek, de nem csak magát a növényt tartalmazza. Ezzel az a baj, hogy ezek az üvegek nem fogják konzisztensen hozni ugyanazt az eredményt, amit elvárnánk, és még ártalmasak is lehetnek.

Amikor 2019-ben okleveles népi gyógyászként végeztem, már rögtön a doTERRA illóolajok hatásairól tanultam, és ezek kapcsán képeztem magam tovább, ezekkel gyűltek össze a tapasztalataim is.
Az elmúlt 5 év alapján azt tudom elmondani, hogy fontos az egyéni, családi adottságok figyelembe vétele, fizikai és érzelmi tünetek ismerete.

Személyes vagy online konzultációk alkalmával szívesen nyújtok szakértő segítséget, és tanítom meg az édesanyáknak, hogyan boldogulnak könnyedén a természet cseppjeivel.

Ha kérdéseitek lennének Eszterhez itt érhetitek el: www.atermeszettudasa.hu

Szeretnél egy ingyenes aromaterápiás konzultációs lehetőséget Eszterrel? Jelentkezz ezen a linken (az első 20 Kismamablog.hu olvasó ingyenes konzultációt kap):
https://calendar.app.google/k7uScUGri81HCfJt9

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.