A babának tényleg mindig ugyanannyit kéne aludnia minden alvásnál?

A válasz röviden: nem. De miért is írok erről? Egy csomó anyukát hallottam már szabadkozni arról, hogy a babája néha 30 percet, néha 2 órát alszik és ez biztos valami gondot jelez, hiszen a napirend-mintákban és az ajánlásokban azt írják, egyforma hosszúságúak a nappali alvások. Hát egyáltalán nem azok! De akkor hogyan is kéne ennek lennie?

0-tól 2-3 hónapos korig a legtöbb baba többször és rövidebben alszik. Ennek az az oka, hogy felszínesebb az alvás. Sokan elvárják, hogy az újszülött 3-4 órákat aludjon egyhuzamban rezzenés nélkül. Néhány újszülött ezt meg is teszi, mert még túl ingergazdag neki a világ (erős fények, erős zajok), ezért az alvással zárja ki az ingereket és piheni ki a megszületés fáradalmait. 3-4 hetes korra azonban már a korábban sokat alvó babák sem alusszák át a napot, hanem hosszabb-rövidebb ideig ébren vannak két alvás között.

Az aktívabb babák (ez veleszületett személyiségjellemző) ráadásul már újszülöttkorban sem alszanak olyan sokat és többet vannak ébren.

Ebben az időszakban tehát teljesen normális, ha semmi sem normális 🙂 Azaz egyik nap így, a másik nap úgy sikerül az alvás, néha több, néha kevesebb. Ehhez az is hozzájárul, hogy még felszínes az alvás, tehát a baba pont kipiheni magát, amíg 30 percen át szopizik és közben szendereg kicsit.

2-3 hónapos korra általában 3-4 alvás szokott lenni, amik inkább rövidebbek, mint hosszabbak és nem mindig egyforma hosszúságúak. Lehet olyan, hogy 4×25-30 perc és olyan is, hogy délelőtt van egy hosszabb 1-2 órás alvás, délután pedig két rövidebb, vagy olyan, hogy egy rövid egy hosszú és megint egy rövid.

Miért nem alszik mindig ugyanannyit a baba?

1. Mert még mindig képes felszínesebb alvással is kipihenni magát
2. Még nem mozog annyit, ezért nem fárad el fizikailag eléggé.
3. Rövidebbek a mélyalvási szakaszok (kb. 30 percesek) és a végén könnyen felébred, de már nem tud visszaaludni.

Általában 6 hónapos korra már 2-3 alvás van. Amikor a baba áttér a 2 alvásra, ezek általában hasonló hosszúságúak, de előfordul olyan is, hogy az egyik alvás (többnyire a délelőtti) hosszabb és a másik már rövidebb.

Amire itt ügyelni kell:

– Ne akard mindenáron meghosszabbítani az alvását pl. azzal, hogy babakocsiban vagy kézben altatod, esetleg végig szopizik az alvás alatt! Amikor elaludt, kerüljön a kiságyba, ne azt szokja meg, hogy félálomban mindig visszaaltatod. Ha az alvás teljes folyamán segítséget kap a baba, felszínesebb marad az alvása és csak később alakul ki a hosszabb mélyalvás, ez késlelteti az idegrendszer fejlődését.

– Amíg többet alszik és ezek között 1 vagy 2 séta közben van, azzal nincs semmi gond, de legyen minden nap 1-2 olyan alvása is, amikor a kiságyába fektetve alszik, hogy ezt is megszokja. Amikor már csak 1-2 alvás van, ezek mindegyike a kiságyban történjen, így elkerülhető, hogy a végén már csak babakocsiban vagy ölben tudjon aludni a baba a nappali alvásokkor.

1 éves korban 1-2 alvás szokott lenni napközben, de ez sem mindig percre pont ugyanolyan hosszúságú, egyik nap jobban elfárad a kicsi, többet alszik, a másik nap nem, ez teljesen normális. Sok minden meg is zavarhatja az alvást ilyenkor:
– fogzás,
– mozgásfejlődés,
– fejlődési ugrásokból fakadó feszültség, stressz (pl. beszédfejlődés, járástanulás, szobatisztaságra szoktatás)
– túl sok mesterséges inger (mesenézés, tabletezés, háttérben szóló tévé stb.)

Ebben a korban különösen fontos, hogy tiszteletben tartsuk a kicsi alvásidejét. Amíg még 3-4x alszik, belefér, hogy ebből néhány menet közben történjen (pl. séta közben, kirándulás közben, vendégségben stb.). Amikor már csak 1-2 alvás van, akkor ezeknek a megszokott időben kell történniük és nyugodt környezetben (nem muszáj mindig otthon, ha nyaraltok, kirándultok, rokont látogattok, az nem gond, de nyugodt legyen a környezet, ahol tud aludni a kicsi, ne az legyen, hogy 30 perc után holtfáradtan felriad valamire, ne pakolásszátok közben egyik helyről a másikra, statikus helyen legyen és ne húzzátok az alvásidőt)

Mi befolyásolja mennyit alszik a baba nappal?

Sokan azt hiszik, a nappali alvásmennyiség a fáradtságtól függ, ha jobban elfárad a baba, többet is fog aludni. Azonban nem pusztán a fáradtság befolyásolja az alvásmennyiséget, sőt, a túlfáradás korábbi ébredéshez vezethet.

Ami számít:

– mikor és mennyit evett a baba: ha a következő etetési idő pont az alvás alatt érkezik el, a baba könnyen felébredhet, különösen jellemző ez akkor, amikor a baba még nem eszik szilárd ételt, ezért gyorsabb az emésztése és erősebb az éhségérzet,

– mennyi idős a baba: a kisebb babák mélyalvása rövidebb, az alvás felszínesebb, ezért könnyebben felébrednek, 3 hónapos korra 30 perc, 12 hónapos korra kb. 45 percesek a mélyalvási szakaszok

– hol alszik a baba: az alváshoz és a visszaalváshoz biztonságérzet szükséges, ha a baba nem érzi biztonságosnak a körülményeit, nehezen alszik el és kevésbé mélyen alszik,

– nem rontja-e valamilyen egészségügyi körülmény az alvásminőséget (pl. orrdugulás, fogzás, torokfájás, hasfájás, ha a baba nem érzi jól magát, nem alszik olyan mélyen)

– a rutinok és a szokások: ha a kicsi alvási körülményei állandóak, a szokott körülmények között, a szokott rutin szerint alszik el, ami biztonságot jelent számára, akkor a szokásos kialakult ritmus szerint fog felkelni,

– a nappali ingermennyiség: a túlfárasztás, a túl sok inger, túl sok kötött program, elsősorban a mesterséges ingerek túlfárasztják a kicsit, ami túlterheli az idegrendszert, megnöveli a stressz-szintet és ezáltal rontja az alvásminőséget.

Mit tegyél, ha összevissza alszik a babád?

1. Érdemes legalább 2 héten át alvásnaplót írni, mert ebből kiderül, hogy van-e valamiféle rendszer abban, amit te rendszertelennek látsz (pl. délelőtt többet, délután kevesebbet alszik)

2. Írd fel az ébrenléti időket! A babák általában más-más mértékben képesek ébren maradni két alvás között. Itt tudod megnézni, melyik életkorban milyen ébrenléti időkre számíthatsz. Az ébrenléti idő nem mindig ugyanolyan hosszú, délelőtt általában rövidebb, délután általában kicsit hosszabb. Akkor fog eleget aludni, ha akkor fekteted le, amikor már elég álmos, de még nem fáradt túl.

3. Akkor altasd el, amikor álmos. Gyakran az a gond, hogy rutinból a megszokott időpontban altatod el a babát és a kisebb, 6 hónapos kor alatti, valamint a nyugodtabb természetű babák, ilyenkor el is alszanak, akkor is, ha még nem olyan álmosak, azonban, mivel még nem elég álmos, kisvártatva fel is ébred (a mélyalvási szakasz végén)

4. Biztosíts neki nyugodt alvási környezetet, de nem kell se lábujjhegyen járni, amíg elalszik a baba, se végig mellette maradni, csak azért, hogy tovább aludjon.

5. Figyeld meg, hogy nem cseréli-e össze a nappalt az éjszakával vagy nincs-e elcsúszva a napirendje! Sokszor, ami rendszertelennek tűnik, valójában a baba számára teljesen átlátható, egyszerűen csak a felnőtt ritmushoz képest van elcsúszva az egész napirend (erről itt olvashatsz)

6. Alakítsatok ki napi ritmust (a tennivalók egymásutánja a napon belül ugyanaz legyen) és a baba számára megnyugtató rutinokat az altatáshoz!

És a legfontosabb: ne aggódj! Az alvási szokások és a napirend a baba fejlődésével együtt változnak, nem gond, ha nem minden történik pontos menetrend szerint. Vannak alkalmazkodóbb és érzékenyebb, a szokásaikon gyorsabban változtató babák. Ha a babád jókedvű, kiegyensúlyozott, kipihent, akkor nem probléma, ha nem kiszámítható rendszerességgel vagy más babáknál kicsit kevesebbet alszik.

Ha pedig segítséget kérnél a babád altatásához, vagy nem látod át, hogyan javíthatnál az alvási szokásain, itt tudok segíteni neked >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field