10 tipp, hogy könnyű legyen a nyári babaápolás

Mostanában nagyon sokan kérdeztetek a nyári bőrproblémákkal kapcsolatosan. Például: Hogyan néz ki és hogyan kezelhetjük a melegkiütést? Milyen szert használjunk a csípésekre? Mit csináljunk, ha leégett a baba a napon? Szakértőnk, Szabó-Vida Zsófia, a HerbArting bio babaápolási termékek és egy 2,5 éves kislány anyukája, segít nekünk, hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a nyári bőrproblémákat.

Kiütések

Nyáron sajnos többféle kiütés is kialakulhat a babán, ami egy anyuka számára nagyon ijesztő lehet. Nagy melegben a rosszul szellőző testfelületeken alakul ki a melegkiütés. Ezt a legjobban úgy előzhetjük meg, ha nem öltöztetjük túl a babát a melegben. Adjunk rá jól szellőző pamutruhákat és napközben a pelusát is vegyük le néha. Fontos, hogy soha ne hagyjuk az autóban vagy a babakocsiban bemelegedni a picit, amit persze nagyon nehéz a gyakorlatban megoldani, de mégis törekedni kell rá. Sajnos, ha nyáron hosszan van nagy meleg, nagyon nehéz megakadályozni a melegkiütés kialakulását. Ha már fellépett a melegkiütés, akkor nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a bőrt és minél többet szellőztessük. A legegyszerűbb, ha kamillás hűtőfürdőt csinálunk a picinek (persze csak langoysat, nem hideget), ami nyugtat és le is hűti a babát. Ha a pelenkával fedett részen lép fel a melegkiütés, fontos, hogy bőrnyugtató anyagokat tartalmazó popsikenőccsel kenjük be a kiütéseket, hogy ne fertőződjenek el.

Szinte minden babánál kialakul a pelenkakiütés. Okozhatja a fogzás, különböző betegségek, de egyes ételek is. A pelenkakiütéssel az a nagy gond, hogy gyakran elfertőződik, hiszen folyamatosan érik a baktériumok és ezeknek remek táptalaj a baba meleg bőre és a pelenka. Ezt sajnos a nyári meleg még tovább fokozhatja. A pelenkakiütést nagyon fontos kezelni. Gyakran szellőztessük a baba popsiját és használjunk popsikenőcsöt, hogy elkerüljük a gyulladást.

Csípések

Tudtátok, hogy a leghatékonyabb bolti rovarriasztók tele vannak veszélyes anyagokkal, rovarirtóval? Ezek sajnos károsíthatják nemcsak a rovarok, hanem a gyerekek idegrendszerét is. Ezek helyett válasszunk inkább olyan növényi alapú rovarriasztót, mivel ezek olyan illóolajakat tartalmaznak, amiket a rovarok nem kedvelnek, így elkerülik őket. Ilyen növény például a levendula és a citromfű, ami bárhol remekül termeszthető, akár még a balkonon is, ha az embernek nincsen kertje. A legkörnyezetbarátabb verzió az, ha minél többet ültetünk belőlük a teraszunk közelébe, bár ez csak kiegészítésnek elég. Ha még hatékonyabb módszert szeretnénk, akkor használjunk illóolajat – tegyünk egy mécsestartóba vizet, csepegtessünk bele illóolajat és alatta gyújtsunk meg egy mécsest. Ahogy párolog a víz, az illóolaj is elpárolog és elűzi a rovarokat. A baba ágyától úgy tudjuk a legkönnyebben távol tartani a rovarokat, ha néhány csepp illóolajat a baba takarójára és párnájára cseppentünk. Ha pedig szeretünk kézimunkázni, egyszerűen kézzel vagy géppel varrhatunk egy kis párnácskát, amibe szárított levendulavirágot teszünk és ezt rakjuk közel a baba ágyához.

Ha megcsípte valami a babát:

Ilyenkor szintén kezelhetjük gyulladáscsökkentő növényekkel a csípést. A nagyobbaknál kenhetünk rá levendula-illóolajat, a kisebbeknél pedig a kamillás borogatás használható. Darázscsípés esetére pedig nagyon hatásos a paradicsom, mert nyugtató, tisztító hatása van, csak kötözzük rá a baba fájdalmas rovarcsípésére és fedjük le gézzel. Ha nem akarunk pacsmagolni, akkor ilyen esetekben is jól jön egy jó popsikenőcs, ami képes a gyulladást csökkenteni.

Sérülések és bőrszárazság

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a nyár nálunk alapvetően az egyes kirándulásokon, játszóterezéseken elszenvedett sérülésekről szól. Ez részben persze abból is ered, hogy a babák bőrének hámrétege még vékonyabb, így sokkal könnyebben sérül. Meg persze a sok szaladgálás, térdelés, stb. se használ ilyen szempontból 🙂 Az egyszerűbb horzsolásokat remekül gyógyítja a popsikenőcs, mivel a cél itt is az, hogy csökkentsük a gyulladást, fertőtlenítsünk és hámosítsunk. A nagyobb sebekkel ne férjünk orvoshoz fordulni! Inkább tartson túl aggódósnak, mint a picinek baja legyen 🙂

Ilyenkor nyáron a bőrt sajnos sokkal több szárító hatás éri – a szél, a nap, a homok, a víz szárazabbá tehetik a bőrt. A baba hámrétege ráadásul sokkal vékonyabb, mint a miénk, ezért könnyebben kiszárad. Ha azt látjuk, hogy a babánk bőre száraz, kenjük be babatestápolóval fürdetés után. Fontos tudni, hogy egyes babáknál a meleg hozhatja elő az ekcémás tüneteket – ha azt látod, hogy száraz, vörös foltok, majd hólyagok lépnek fel a babánál, amik viszketnek is, lehet, hogy ez a baj. Ha felmerül a gyanú, hogy ekcémás a babád, mindenképpen forduljatok bőrgyógyászhoz, hogy az okát felderítsétek.

Napozás és napégés

Az egészen pici babáknál, kb. 1 éves korig, lehetőleg ne használjunk napvédőt, inkább árnyékolással és ruhával védjük meg őket a naptól. Ha valamijük (kezük, lábuk) kilóg a napra vagy már mászik/jár a pici, akkor persze kenjük le, de a legjobb választás az árnyékolás és a fedés, amíg lehetséges. Ha naptejet választunk, káros anyagoktól mentes, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt használjunk, mert előfordulhat, hogy a pici lenyalja a kezéről (de akár a lábáról is :)). A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejek nagyon hatásosak, de sajnos kutatások szerint olyan káros anyagokat és nanorészecskéket tartalmaznak, amik hormonzavarokat és egyéb betegségeket okoznak.

Ha a baba mégis leégett, akkor minél jobb gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató anyagokkal ápoljuk a bőrét és kerüljük az irritáló dolgokat, szereket (pl. illóolajak, szinezékek). A házi megoldások közül egyszerű módszer a kamillateával dúsított langyos fürdővíz, de kipróbálhatjuk a paradicsom-pakolást is, mert ezek enyhítik a napégés tüneteit. A bolti készítmények közül mindenképpen irritatív anyagoktól mentes, nyugtató hatású testápolót érdemes választani, ami segít a baba bőrét hidratálni.

Még részletesebben a babák napvédelméről itt olvashatsz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.