10 tipp, hogy könnyű legyen a nyári babaápolás

Mostanában nagyon sokan kérdeztetek a nyári bőrproblémákkal kapcsolatosan. Például: Hogyan néz ki és hogyan kezelhetjük a melegkiütést? Milyen szert használjunk a csípésekre? Mit csináljunk, ha leégett a baba a napon? Szakértőnk, Szabó-Vida Zsófia, a HerbArting bio babaápolási termékek és egy 2,5 éves kislány anyukája, segít nekünk, hogyan előzhetjük meg és kezelhetjük a nyári bőrproblémákat.

Kiütések

Nyáron sajnos többféle kiütés is kialakulhat a babán, ami egy anyuka számára nagyon ijesztő lehet. Nagy melegben a rosszul szellőző testfelületeken alakul ki a melegkiütés. Ezt a legjobban úgy előzhetjük meg, ha nem öltöztetjük túl a babát a melegben. Adjunk rá jól szellőző pamutruhákat és napközben a pelusát is vegyük le néha. Fontos, hogy soha ne hagyjuk az autóban vagy a babakocsiban bemelegedni a picit, amit persze nagyon nehéz a gyakorlatban megoldani, de mégis törekedni kell rá. Sajnos, ha nyáron hosszan van nagy meleg, nagyon nehéz megakadályozni a melegkiütés kialakulását. Ha már fellépett a melegkiütés, akkor nagyon fontos, hogy megnyugtassuk a bőrt és minél többet szellőztessük. A legegyszerűbb, ha kamillás hűtőfürdőt csinálunk a picinek (persze csak langoysat, nem hideget), ami nyugtat és le is hűti a babát. Ha a pelenkával fedett részen lép fel a melegkiütés, fontos, hogy bőrnyugtató anyagokat tartalmazó popsikenőccsel kenjük be a kiütéseket, hogy ne fertőződjenek el.

Szinte minden babánál kialakul a pelenkakiütés. Okozhatja a fogzás, különböző betegségek, de egyes ételek is. A pelenkakiütéssel az a nagy gond, hogy gyakran elfertőződik, hiszen folyamatosan érik a baktériumok és ezeknek remek táptalaj a baba meleg bőre és a pelenka. Ezt sajnos a nyári meleg még tovább fokozhatja. A pelenkakiütést nagyon fontos kezelni. Gyakran szellőztessük a baba popsiját és használjunk popsikenőcsöt, hogy elkerüljük a gyulladást.

Csípések

Tudtátok, hogy a leghatékonyabb bolti rovarriasztók tele vannak veszélyes anyagokkal, rovarirtóval? Ezek sajnos károsíthatják nemcsak a rovarok, hanem a gyerekek idegrendszerét is. Ezek helyett válasszunk inkább olyan növényi alapú rovarriasztót, mivel ezek olyan illóolajakat tartalmaznak, amiket a rovarok nem kedvelnek, így elkerülik őket. Ilyen növény például a levendula és a citromfű, ami bárhol remekül termeszthető, akár még a balkonon is, ha az embernek nincsen kertje. A legkörnyezetbarátabb verzió az, ha minél többet ültetünk belőlük a teraszunk közelébe, bár ez csak kiegészítésnek elég. Ha még hatékonyabb módszert szeretnénk, akkor használjunk illóolajat – tegyünk egy mécsestartóba vizet, csepegtessünk bele illóolajat és alatta gyújtsunk meg egy mécsest. Ahogy párolog a víz, az illóolaj is elpárolog és elűzi a rovarokat. A baba ágyától úgy tudjuk a legkönnyebben távol tartani a rovarokat, ha néhány csepp illóolajat a baba takarójára és párnájára cseppentünk. Ha pedig szeretünk kézimunkázni, egyszerűen kézzel vagy géppel varrhatunk egy kis párnácskát, amibe szárított levendulavirágot teszünk és ezt rakjuk közel a baba ágyához.

Ha megcsípte valami a babát:

Ilyenkor szintén kezelhetjük gyulladáscsökkentő növényekkel a csípést. A nagyobbaknál kenhetünk rá levendula-illóolajat, a kisebbeknél pedig a kamillás borogatás használható. Darázscsípés esetére pedig nagyon hatásos a paradicsom, mert nyugtató, tisztító hatása van, csak kötözzük rá a baba fájdalmas rovarcsípésére és fedjük le gézzel. Ha nem akarunk pacsmagolni, akkor ilyen esetekben is jól jön egy jó popsikenőcs, ami képes a gyulladást csökkenteni.

Sérülések és bőrszárazság

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a nyár nálunk alapvetően az egyes kirándulásokon, játszóterezéseken elszenvedett sérülésekről szól. Ez részben persze abból is ered, hogy a babák bőrének hámrétege még vékonyabb, így sokkal könnyebben sérül. Meg persze a sok szaladgálás, térdelés, stb. se használ ilyen szempontból 🙂 Az egyszerűbb horzsolásokat remekül gyógyítja a popsikenőcs, mivel a cél itt is az, hogy csökkentsük a gyulladást, fertőtlenítsünk és hámosítsunk. A nagyobb sebekkel ne férjünk orvoshoz fordulni! Inkább tartson túl aggódósnak, mint a picinek baja legyen 🙂

Ilyenkor nyáron a bőrt sajnos sokkal több szárító hatás éri – a szél, a nap, a homok, a víz szárazabbá tehetik a bőrt. A baba hámrétege ráadásul sokkal vékonyabb, mint a miénk, ezért könnyebben kiszárad. Ha azt látjuk, hogy a babánk bőre száraz, kenjük be babatestápolóval fürdetés után. Fontos tudni, hogy egyes babáknál a meleg hozhatja elő az ekcémás tüneteket – ha azt látod, hogy száraz, vörös foltok, majd hólyagok lépnek fel a babánál, amik viszketnek is, lehet, hogy ez a baj. Ha felmerül a gyanú, hogy ekcémás a babád, mindenképpen forduljatok bőrgyógyászhoz, hogy az okát felderítsétek.

Napozás és napégés

Az egészen pici babáknál, kb. 1 éves korig, lehetőleg ne használjunk napvédőt, inkább árnyékolással és ruhával védjük meg őket a naptól. Ha valamijük (kezük, lábuk) kilóg a napra vagy már mászik/jár a pici, akkor persze kenjük le, de a legjobb választás az árnyékolás és a fedés, amíg lehetséges. Ha naptejet választunk, káros anyagoktól mentes, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt használjunk, mert előfordulhat, hogy a pici lenyalja a kezéről (de akár a lábáról is :)). A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejek nagyon hatásosak, de sajnos kutatások szerint olyan káros anyagokat és nanorészecskéket tartalmaznak, amik hormonzavarokat és egyéb betegségeket okoznak.

Ha a baba mégis leégett, akkor minél jobb gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató anyagokkal ápoljuk a bőrét és kerüljük az irritáló dolgokat, szereket (pl. illóolajak, szinezékek). A házi megoldások közül egyszerű módszer a kamillateával dúsított langyos fürdővíz, de kipróbálhatjuk a paradicsom-pakolást is, mert ezek enyhítik a napégés tüneteit. A bolti készítmények közül mindenképpen irritatív anyagoktól mentes, nyugtató hatású testápolót érdemes választani, ami segít a baba bőrét hidratálni.

Még részletesebben a babák napvédelméről itt olvashatsz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.