Mikor mész vissza dolgozni? (felmérés)

Most egy rendhagyó témával fogok foglalkozni itt a Kismamablogon. Olvastam egy tanulmányt, amely szerint az anyák 40%-a egyáltalán nem tud visszamenni a GYES után arra a munkahelyre, ahonnan eljött és ez szöget ütött a fejembe. Kíváncsi vagyok, hogy vajon ti szeretnétek-e visszamenni a munkahelyetekre, vissza tudtok-e menni és mikor szeretnétek visszaállni a munkába?

Mikor mész vissza dolgozni? (felmérés)1 éve előfizetője vagyok az amerikai Working Mother magazinnak, és látom, hogy ott mennyire más kultúrája van a családbarát munkahelyeknek, illetve az ehhez kapcsolódó érdekképviseletnek. Igaz, ott nincs 3 év GYES, de van munkahelyi bölcsőde, családi napközi, 4-6 órás állás, távmunka, kötetlen munkaidő… A cégeket tudatosan osztályozzák aszerint, hogy milyen családbarát szolgáltatásokat nyújtanak, és egyáltalán nem megy ritkaságszámba a távmunka vagy a részmunkaidő, sőt az sem, hogy egy munkakört két munkavállaló között osztanak meg.

Néha kicsit utópisztikusnak tűnik, amikor ezt a lapot olvasom, elsősorban azért, mert ha ott sem tökéletes minden, de legalább van egy lap, ami csak erről szól, egy társaság, akik felvállalták a dolgozó anyák, az anyaszerep és a pénzkereső-szerep összeegyeztetésének ügyét. Valami hasonlót próbálok én is a Gazdagmami.hu oldalon megosztani és ez a célom ezzel a felméréssel is.

Az eredményekből szeretnék egy tanulmányt írni, amit nemcsak ide az oldalra teszek majd fel, hanem szeretnék nagyobb nyilvánosságot adni neki.

Arra kérlek, válaszolj az alábbi 3 kérdésre!
(szavazni február 14.-én pénteken éjfélig lehet)

[poll id=”3″]
[poll id=”4″]
[poll id=”5″]
[poll id=”6″]

Köszönöm a válaszokat, a tanulmányt pár napon belül közzéteszem itt az oldalon, a szavazás állását pedig nyomonkövetheted itt az oldalon.

Kismama munka, kismama állás

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

77 Comments

Comment navigation

  • Barbi

    2009. február 13. péntek

    Visszamenni dolgozni… anyagilag nem lenne rá szükségünk. Párommal azért vállaltuk a külföldön élést, mert itt keres annyit, hogy 3 gyerkőcöt is eltarthatnánk. Úgy, hogy az én keresetem nem szükséges. Persze Magyarországon kicsit más lenne a helyzet, bár otthon is meg lehetne nézni egy programozó és egy közalkalmazott fizetése közti különbséget.. teljesen irreális. Nem is panaszkodni akarok, de azért szeretnék dolgozni, a munkámért pedig szeretnék megfelelő juttatást kapni. Egyáltalán nem vagyok rá büszke, hogy eltartanak. Van egy komoly szakmám, amit szerettem, és szeretnék továbbra is gyakorolni. Korábbi munkahelyemre (ha nem tekintjük, hogy külföldön vagyunk jelenleg) nem mennék vissza, mert 3 órás út oda-vissza. Mindenképpen szükség lenne olyan munkahelyekre és munkalehetőségekre, ahol a család nem sínyli meg a munkába állást. Én nem szerenék napi 8 óra mellett plusz 3-at utazni, mert akkor minek szültem ? A bölcsinek, a pótmamának, a nagynéniknek ? Érdemes átgondolni, hogy mennyibe kerül az, ha én visszamegyek dolgozni, és fizetem külön az étkezéseket, a gyerekvigyázást, bérletet és ki tudja még mit, és mennyit jelent, ha inkább otthon maradunk. Persze ezt nem mindenki teheti meg,. És személy szerint, bár a gyerek érdekeit tekintve, inkább otthon kellene vele maradni, én úgy érzem, szükségem lenne naponta pár óra egyéb elfoglaltságra is. (persze ez a kérdés egy másik fórumra tartozik) A lényeg, hogy ha az embernek szükséges anyagilag, vagy szükséges szakmailag, kellene, hogy legyen lehetősége anyukaként is teljes értékű embernek tekinteni magát, függetlenül attól, hogy az ember értékén nem ronthat, hanem inkább javít, amikor már felelős egy-két–több pici emberkéért. És teljes értékű emberként lehetne vállalni munkát teljes vagy akár részmunkaidőben. Igen… elég messze vagyunk még a megoldástól..

  • Szandi

    2009. február 13. péntek

    Az unokatestvérem az Egyesült Államokban él, most született meg a 3. gyermekük. Egy nagyon komoly vezető beosztásban van, de otthonról dolgozik és napi szinten legalább 6 órát ül a gép előtt. Ha kell elmegy tárgyalni, komoly, nagy cégekkel az őt alkalmazó cég nevében. A cég csak távmunkás alkalmazottakkal dolgozik akik az ország legjobb tanácsadói, szakemberei – és nagyon jól működik, költséghatékonyabb. Igaz, az adminisztráció több, de megvan ehhez is a megfelelő rendszerük amit mindekitől megkövetelnek. Az ellenőrzés így könnyebb. Szóval szerintem ez itthon is csak akarat és hozzáállás kérdése – hogy ne az legyen a cél, hogy bent üljön az alkalmazott és akár 8 órát is „alibizzen” hanem határidőre elvégezze a munkát. Persze ehhez meg kell tanulni az önálló idóbeosztást és azt hogy belső igénye legyen az embernek a munkája minőségi elvégzésére.

  • B.Szilvi

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok,

    én Németországban lakom 3 éve és itt szültem a kisfiamat 3 hónapja. A családi pótlék havi 150 Euro, ami nagyjából megfelel a magyar összegnek (ha jól számolom), a szülés után pedig 1 évig adják a fizetés 67%-át. Ez a rendszer 2007 óta van, elötte szülés után 2 hónapig kapták az anyukák még a fizujukat, aztán maradt apa keresete… Aztán rájött a kormány, h ezzel nem növelik a szülési kedvet és hozták ezt az új támogatást és az eredménye: babyboom!
    Itt is 3 évig lehet otthon maradni és egyre több a családbarát munkahely (ez föleg a nagy cégekre jellemzö), vissza lehet menni részidöben dolgozni. A szociális hálót most igyekeznek kiépíteni, alig van bölcsi, ovi (eddig a háború elötti hozzáállást támogatták: az anyák otthon voltak -fizu nélkül természetesen-, az apák dolgoztak, de ez a mai világban már itt sem elég) így ha nem vagy tök szegény, hogy alanyi jogon vegyék fele a gyereket, akkor 3-500 Eurot kell fizetni az elhelyezésért (ami egy átlag nöi fizu harmadának felel meg) és ebben nincs benne a gyermek étkeztetése! Persze az apuka fizetése megmarad és szerintem ez az a pont, amin változtatni kellene otthon, hogy a fizetések versenyképesek legyenek!
    A szociális háló más országokban nem olyan kiépített mint nálunk (Svájcban sem maradhat a mama 3 hónapnál tovább otthon, ha szeretné az állását megtartani!) és nem fizetnek az anyukáknak a gyermeknevelésért…
    Egyébként szerintem rossz megközelítés ennek az elvárása, mert nagyon sokan pont ezzel élnek otthon vissza. Nem dolgoznak, adót nem fizetnek, csak a gyerekek után kapott pénzekböl éldegélnek, amit aztán nem a gyerekre költenek! A kevés adófizetö meg egyre többet fizet a közösbe…
    Olyan fizetések kellenének, amiböl meg lehet élni és akkor mindenki ösztönözve lenne arra, hogy tanuljon és tisztességesen dolgozzon!

  • furjak brigitta

    2009. február 12. csütörtök

    sziasztok!en olaszba elek es itt csak 1evig van gyes.az utolso 3honapban a fizetes 30%at adjak.utana itthon maradhatok meg 2evig de nem utalnak semmit,vagy bolcsi ami annyiba kerul mintha elmennek 4 oraba dolgozni.ja persze marha talalok munkat a terhesseg elott.mert a felvetelnel megkerdezik ferjnel vagyok e es hogy van e gyerekem.mert ha nincs fel sem vesznek mivel 30eves vagyok es ugy gondoljak hogy ugy is hamarosan gyereket szeretnek..ezert kapasbol elutasitanak..az orvosi ellatasrol meg annyit hogy azert veszitettem el a babamat mert nem vettek eszre hogy gyulladasba van az egesz mehszajam es mehszajsebem van..pedig maszek dokihoz jartam aki 110eurot (30000ft)kert el alkalmankent..haza kellett mennem kuraltatni magam.en szeretnek olyan allapotokat itt mint otthon van..sehol sem madar futty es trallala a helyzet…

  • Melinda

    2009. február 12. csütörtök

    A kérdések jók, csak szerintem a válaszok sorában más egyéb tényezőt is fel lehetet volna sorolni.

    Gyes után megyek vissza dolgozni, de nem azért mert anyagilag ez a legjobb nekünk, de biztosan jó a babának, de sajnos nem tudnám kire hagyni.

    Tanulmányi szeződéssel jöttem el babázni, de nem azért mert ez a legjobb, de így biztos a munkahelyem, ami nem közeli, és a nagy távolság miatt nem gyerekbarát.

    Amíg voltak a nagyobb vállalatoknak bölcsödéjük és óvodájuk az szerintem gyerekbarát megoldás volt. Közel az anyukához, aki ha kellett sürgőssebb esetben gyorsan ott lehetet. Ma már ezek nincsenek. Csak a gond ( már amit én hallottam), hogy a községi óviba már nem fér be, de mivel pestre 50-60km re járnak a szülők dolgozni ezért csak vmi pesti óvi jöhet számításba, mert nem tudná olyan korán beadni és olyan korán elhozni.

    Üdv
    Melinda

  • Bársony Aliz Monika

    2009. február 12. csütörtök

    Én Romániában lakom. Talán tudjátok, de az is lehet, hogy nem, hogy nalunk csak két év a gyereknevelési szabadság idelye. Namármost nekem vissza kellene mennem dolgozni, de a gyereket nem veszik be az oviba mig be nem toltotte legalább a ket és fél évet. És nincs bolcsode. Vidéken lakom. Ráadásul óvónő vagyok, és mivel csak helyettesként dolgoztam a helyi oviban, azóta valaki már veglegesre megkapta az én állásomat. Szóval nehéz ügy…
    És nem szeretném a gyerekemet valakire ráhagyni, hogy nevelje. Valami megoldast kell talalnom, hogy szeptemberig ne kelljen dolgozni mennem, viszont az egeszsegugyi biztositasom, meg nyugdijalap, meg ilyenek fizetve legyenek, hogy ne legyen megszakitás a munkakönyvben, ha majd egyszercsak szeretnek egy másik gyereket, mert nálunk ha nincs folyamatosan tizenkét honap a munkakönyvben, és szülsz egy babát, Nem kapsz az államtól semmilyen támogatást, kivéve a gyerekpénzt, ami kb. 13000 forintnak felel meg. Abból nem lehet semmit kezdeni…

  • Vikasz

    2009. február 12. csütörtök

    Jó Ági felvetése, mert ez egy valós probléma a mai világban. Nekem annyiból szerencsém van, hogy egész normális munkahelyem van, normális főnökökkel. Mikor eljöttem szülés előtt már mondták, hogy várnak vissza. Ősztől megyek is mikor a bölcsöde kezdődik, de sajnos eddig úgy néz ki, hogy más munkát fogok kapni. A munkahelyem pedig egy órányira van, szóval minden nap 2 óra utazgatással telik itt Pesten. ez nem csak a vidékiek gondja.

    A másik, hogy én már GYED alatt vissza kell hogy menjek dolgozni, mert a bölcsibe csak szeptembertől lehet elkezdeni járni. A kislányom januári, akkor lesz 2 éves, akkor járna le a gyed is, de akkor nem lehet beadni bölcsibe. Maximum olyan helyre, ahol havi 45-60 ezer Ft-ot kéne havonta fizetni. Annak meg mi értelme? Kevesebb pénzünk maradna, mint most gyed alatt.
    Ha jól láttam, ezek nem szerepelnek válaszként a kérdéseknél.

    A gyes alacsony összege csak arra jó, hogy ösztönözze az embert a munkakeresésre. Sehol nem fizet az állam az anyáknak, hogy a gyerek 3 éves koráig maradjon otthon. Szerintem sokkal nagyobb gond, hogy aki vissza akar menni dolgozni az sem mindig tud, mert nem tudja bölcsibe adni a gyerekét. Kevés a hely, ez sokkal fontosabb lenne, mint a gyes összegének emelése.

  • Gitta

    2009. február 12. csütörtök

    Ez valóban fontos téma, ezreket érint az országban.
    Ha a népesség gyarapodása a cél, akkor ezt elő is kell segíteni, például azzal, hogy nem különböztetjük meg hátrányosan a kisgyereket nevelőket a munkahelyeken. Természetes dolog, hogy a bölcsibe-oviba frissen bekerült csöppségek sűrűn betegeskednek, ahol nincs otthon nagyszülő, ott a szülők kénytelenek ezt táppénzzel megoldani, amit bizony sok munkaadó rossz szemmel néz. Pedig ugyan mit tehetnénk?
    Nekem a szülés előtt lejárt a szerződésem, a szerencsén múlik, hogy találok-e újra munkát (persze reménykedem), a régi helyemre valószínűleg nem kerülök vissza, amúgy is napi 2 órás utazást jelentett (bár a várandósságomat örömmel fogadták és maximálisan tolerálták:). A kisfiamat nem akarom bölcsődébe adni, mert nagyon gyakran megbetegszik, szinte állandóan itthon lennék vele. Ezt egy új munkahely nem nagyon díjazná… Tehát marad a nadrágszíj-összehúzás, megpróbáljuk kihúzni a gyes végéig és reméljük a legjobbakat.

  • Zsuzska

    2009. február 12. csütörtök

    Én is szeretnék visszamenni, de a „falusi” gyerekek a városi bölcsikbe nem férnek be, falun meg nincs bölcsi. Marad a bébicsősz, de mennyiért? Várnak vissza mielőbb, és vissza is fogok menni, mert kell a pénz, meg nem vagyok az az itthonülős fajta, már ez a 2,5 év is kezd nagyon sok lenni (kicsi fiam fél éves)

  • Sára

    2009. február 12. csütörtök

    Ági,

    mint sok felmérés kérdései, ezek sem fedik le teljesen a lehetőségeket.
    Az első kérdésre nem tudok válaszolni. Bölcsi csak szeptembertől indul, nem biztos hogy a GYED pont akkor is járna le. Tehát, nem biztos, hogy megvárom, míg lejár a GYED. Akkor akarok visszamenni, amikor bölcsibe tudom adni a gyerekem.

    A másik sarkalatos pont: szeretnék visszamenni dolgozni, mert kell a pénz. Ezért szeretném bölcsibe járatni a gyerekeimet. Nem tudom őket bölcsibe járatni, mert nincs hely a bölcsiben. Így hát nem tudok visszamenni dolgozni vagy ha visszamennék, az egész nettó fizetésem a két gyermek magánbölcsijére menne. De hát nem épp azért akartam visszamenni dolgozni, mert kell a pénz? Ördögi kör, lehetetlen helyzet…KEVÉS A BÖLCSI, ez itt a baj!

  • Bee

    2009. február 12. csütörtök

    Lehet,hogy más országban nem lehet otthon maradni még 2 évet sem a gyermekkel, de nem is ilyen egészségügyi ellátás és sorolhatnám milyen dolgok vannak,mint itt. pl. nem ismerik a részmunkaidőt, kizsigerlik az embert, nem számít mennyit dolgozik,minimál bérért.

  • bogyka

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok!

    Szívem szerint a második kérdésnél én egyik lehetőséget sem választottam volna, az előző hozzászólásokból is látszik, hogy nehéz egy ilyen kérdőívet úgy összeállítani, hogy mindenki egyértelműen tudjon választani a lehetőségek közül:)

    Nekem, legalábbis most úgy érzem, nem muszáj visszamennem anyagiak miatt, de nem is csak a gyerek szempontjait figyelembe véve szeretnék majd egyszer újra munkába állni. Nekem, mint embernek fontos, hogy dolgozzak, az önértékelésemnek tesz jót a „rendes” munka. Természetesen a felsorolt két szempont figyelembevételével, de elsősorban a saját igényem miatt szeretnék majd egyszer újra dolgozni. Gond, hogy nem érzem akkora bűnnek ezt az „önző” hozzáállást…?
    Kíváncsian várom a szavazás eredményeiből leszűrt tanúlságot!

  • Pál Irén

    2009. február 12. csütörtök

    Nagyon jó ez a blokk!

    Linda egyetértek veled. Nem csak itt van nagy probléma, az egész magyar mentalitás egy nagy csődtömeg , sajna nem gyerek barát ez az ország, pedig ŐK a jövő.

    Nekem nagyon nagy mákom van, mikor megtudta a főnököm ( 65 éves férfi ) , hogy babát várok nyakamba ugrott és sírva agyon csókolgatott, pedig fejtörést okoztam, mert új munkaerőre volt szükségük (könyvelő vagyok). Azóta vettek fel helyettem embert és visszament dolgozni a másik kolléganőm , aki szintén szülni ment el és engem vettek fel helyette. Most egy éves a törpim és szeretnénk tesót, tehát 4-5 év múlva megyek vissza és tudom, hogy kárt karokkal vesznek vissza. Én szerencsés vagyok.

    Üdv.Pál Irén

  • DeeDee

    2009. február 12. csütörtök

    A téma nagyon érdekes és nálunk pont időszerű. Az én verziómra nem találtam válasz lehetőséget, mert én a gyerek 1 éves korában megyek vissza dolgozni. A bölcsibe ugyanis 1 év alatt nem veszik fel nálunk a gyereket. De még így is jobban jártam. mert sok vidéki településen a bölcsik bezárztak, az ovodába meg csak 3 évesen mehet a gyerek :-(. Nálunk még működik, de az önkormányzat minden évben be akarja záratni.
    HA nem megyek vissza dolgozni, akkor vesznek fel a helyemre mást. Egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy itt vidéken nincs családbarát munkahely. Azért ragaszkodom végülis ehhez a helyhez, mert legalább helyben van, nem kell ingázni, és a munkámat (irodai) nagyjarészt itthon is el tudom intézni, tehát a túlóra miatt sem kell bent maradnom.
    Tudatosan készültem arra hogy megyek visszadolgozni:
    -a bölcsibe már a gyerek születésekor beiratkoztam
    -az összes lehetséges védőoltás megkapta, hogy legalább a megelőzhető betegségeket kiszűrjem, és ne kelljen folyton táppénzre menni, mert ezt sem nézik jó szemmel az ember munkahelyén 🙁
    Most próbálom a pozitív dolgokat nézni, hogy két fizetés csak több mint egy, legalább van munkahelyem ezekben az időkben és hogy legalább a lányom gyerekek között lesz.

  • Móni

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok!

    Épp aktuális a téma nálam.
    Kislányom most múlt 9 hónapos és már el kellett gondolkodnom a „visszatérésen”.Mivel középvezetői pozícióban vagyok (2 férfi beosztottal:-),a főnököm szülés előtt felvilágosított arról,hogy 1 évig tartja majd nekem ezt a pozíciót.Mivel én ezért 5 évig güriztem,így kénytelen vagyok visszamenni.Szerencsére az én cégem humánus,mondhatni családbarát,mivel napi 4 órában vesznek vissza (én kérésemre).
    A kérdőív első kérdését ki kellene egészíteni a TGYÁS lejárta után és GYED alatti viszzatéréssel.
    Szerencsére nálunk anyósom és anyukám is nyugdíjasok,így megoldható a kicsi elhelyezése.Már most félek az egésztől,nem tudom hogy bírok ki 4 órát nélküle,de a későbbiek miatt úgy gondolom jól döntök,vagyis remélem.
    Ja,és én is vidéki vagyok,igaz nyugaton,gondolom itt azért még mindig jobb a helyzet mint mondjuk keleten.
    Néhányan így is furcsának tartják a visszatérésemet.Nemcsak a kollégák,de a barátok is csodálkoznak.Nem hiszem,hogy a mai világban ez akkora dolog,ettől még nem leszünk rossz anyák.

  • Moni

    2009. február 12. csütörtök

    Kedves Vida Ági,
    örökre a babám mellett maradnék, és szeretnék még egy babát vállalni, de sajnos pillanatnyilag úgy érzem, ezt most nem tehetem. A páromnak nincs állása, ebben a dübörgő gazdaságban nem megy a vállalkozása. Most, per pillanat a GYES-ből élünk, a nehezen összesporolt pénzünkből.
    Az állásomra visszavárnak, mondhatom, hogy ebből a szempontból szerencsés vagyok, de, legszívesebben bevállalnám egy éven belül a másodikat és maradnék amíg lejárt vele a GYED. Kívánom magamnak, hogy megmerjem lépni.
    Megmerjém?
    Ha körülnézek, semmi biztosat nem látok, és nem merem azt mondani, hogy majd lesz valahogy! Annál sokkal nagyobb a felelősség érzetem.
    Addíg megyek, amíg várank, és bár az első kérdésedre azt válaszoltam, hogy ha a GYES lejár, mert ez a kérdés, mikor mennék vissza, valóságban más a helyzet. Tehát, az én esetemben, helyén való lenne egy másik kérdés is, Mikor KELL visszamenned dolgozni? És igen, sanyargó lélekkel, visszamegyek. Amikorra visszavárnak. Amikor kellek.
    Mert a számlákat is ki kell egyenlíteni valamiből.
    És bár sokak álláspontja szerint, nem életszerű lemondani az étteremben evésről, a mozibajárásról, a francos cuccok vásárlásáról, a 23 fokos lakásról nekünk már mindenhól megszorításokat kellett végrehajtanunk. Itthon eszünk mindég, moziban, szinházban régen nem voltunk, pedig állanó látogatók voltunk, akciókban vásárolunk, babánkat használt ruhákba és nagyon szerencsés esetben barátoktól kapott ruhákba öltöztetjük, lakásunkban 19 fok van és a fürdés is minimális vízmennyiséggel van. A nyaralásaink is enyhén szolva rendhagyóak, de mindezektől eltekintve boldogak vagyunk. Mindenben van valami szép. Minden rosszban van valami jó, csak meg kell találni.
    De, ha itthon maradhatnék anyának, az lenne az igazi!!!
    Ami ennek a témának a boncolgatását illeti, én jó ötletnek tartom. A jövő nagyban függ attól, hogy a következő generáció miként alakul. Mennyire nyitottak az újra, mennyire nyugodtak, szeretőek, türelmesek, illedelmesek, figyelmesek egymással szemben a közösség, az ország egyedei. Mennyire tanultak, hány nyelvet beszélnek. És, ehhez a legjobban a szülők jelenléte, nyugodtsága adhatja meg az alapot. Nem mondom, hogy rossz dolog a bölcsöde és az ovoda, de a nyugodt, kiegyensúlyozott szülőknél nincs jobb. És bárki mondhat bármit, egy kis pénz azért kell a boldogsághoz, nyugodsághoz. Az az érzés, hogy a tisztességes munkám után járjon egy tisztesseges élettér, az a minimum ,nem?
    Hogy, ha már dolgoztam sok sok évet, fizettem a kötelezettségemet, álltam a sarat jóban rosszban, most, amikor anya lehetek, az állam is állja a helyét és adja meg arra a lehetőséget, hogy itthon maradhassak és tegyem a dolgom itthon, nyugodtan.
    Móni

  • Réka

    2009. február 12. csütörtök

    Azzal egyetértek hogy sok országgal ellentétben itt még nagyon jó ezen a téren a helyzet. Ettől függetlenül a részmunkaidőt és a családbarát munkahelyet szerintem Magyarországon nem ismerik.
    Tavaly találkoztam egy olyan munkafelvételi kérdőívvel, amely megkérdezte, hogy a gyermeked, ha van szokott-e a beteg lenni és te vagy-e otthon vele és ha igen az átlagosan egy évben hány napot. Ez felháborító hozzáállás szerintem a munkáltató részéről!
    Én is maradnék még a picurral itthon. Úgy gondolom kell majd neki a társaság, de sajnos arra nincs lehetőségem, hogy csak pár órás bölcsibe vigyem. Szerintem a legideiálisabb baba, anya és családbarát megoldás lenne, hogy igen is lehessen akár 4-6 órás munkát vállalni (persze nem nevetséges fizetésért) és a gyermeket se kelljen már 2 évesen igazából a nap nagyobbik részére másra bízni. Úgy gondolom egy ekkora gyermek lelki kötődése még nagyon nagy és akármilyen jó és csodálatos dadusok veszik körül, a szülő és legfőképpen az anya lelki támasza a legfontosabb.
    Én nagyon nem várom hogy jövőre újra dolgozni kelljen mennem és szívem szerint maradnék vagy részidőben dolgoznék, de erre lehetőségem sincs. Kisfiúnk is biztosan örülne a társaságnak a bölcsiben, de ha lenne rá mód még alvás előtt hazahoznám és akkor talán mindenki jól járna.

  • Reni

    2009. február 12. csütörtök

    A kérdőív valóban majdnem mindenre kitér, és itt a „majdnem”-en van a hangsúly.
    Kislányom 1 éves lesz márciusban, mindenképp szeretnénk még egy gyermeket, de nyilván anyagilag az lenne az ideális, ha egy picit ( 1 évre) vissza mennék dolgozni, aztán megint eljönnék babázni. Mivel az első terhességem felétől veszélyeztetett voltam a másodiknál már az első perctől az lennék, szóval úgy határozott a családi kupaktanács, hogy kb. két év lenne az ideális korkülönbség a két manó között. Aztán nagyobb mehet oviba, kisebb pedig bölcsibe (ami, megjegyzem elég messze van, pedig egy megyeszékhely lakótelepén lakunk, de az ovi szinte a szánkban van :)) 2 évesen, így négy év alatt csúnyán szólva letudja az ember az itthon töltött éveket. Már az elsőnél is azt kérdezte a főnököm, hogy: „Ugye csak becsúszott?”. Ha tudná, hogy már mennyire rákészültünk :). Tehát az szóba se jöhet, amit fentebb ecseteltem, mert utána már nem lenne hova vissza mennem. Pedig nem az lenne a normális, hogy támogatjuk a családalapítást? Így majd becsúszik még egy baba és reménykedem, hogy várnak vissza ezek után is. Ha nem, hááááááát akkor nagy bajban leszünk, bár igyekszem kihasználni a gyed éveit tanulásra, de a mai gazdasági helyzetben az ember örül, ha nem küldik el.
    Mellesleg több előttem szólóval is egyet értek: a GYES nevetséges, a gyerek pelenkája, kajája sem jön ki belőle, és mivel a fiatalok már hitel nélkül nagyon nem tudnak fészket rakni, ember legyen a talpán (vagy miniszter :)) aki be tudja osztani a pénzt. (Nekem nem megy, pedig nem élünk nagy lábon, sőt ha meggondolom képletesen szólva lábon sem.) Ugyanakkor irigylem nagyanyáinkat, akik tudtak anyák lenni, háztartást vezetni és nem érezték magukat kevesebbnek a dolgozó férjüknél. (Én nem érzem, pedig dolgozni is szerettem/szeretek). Nem beszélve a külföldi, sokkal-sokkal jobb lehetőségekről. Már bennem is megszületett a gondolat, és mivel a tesómék is valószínűleg visszamennek a „jobb világba”, még nem is lennénk magunk….. Sok sikert a kutatáshoz!

  • Zsiz

    2009. február 12. csütörtök

    Egyetértek Enikővel. Nálunk az történt, hogy (mivel az én fizetésem a magasabb, jelentősen magasabb, mint a közalkalmazott férjemé) a kislányom 15 hós korában vissza kellett jönnöm dolgozni. Nem tudtuk volna fizetni a számlákat és a lakást. Gyakorlatilag gyedet cseréltünk. Eszembe sem jutott, hogy gyesen maradjak, hiszen a gyed idejét sem tudtam otthon tölteni. Akkor miből élnénk? Én vagyok a főkereső a családban, a bevétel 3/4-ét én teszem le az asztalra. Sajnos. Az én munkahelyem sem családbarát, ugyanis ebben az országban nincs ilyen, ahogy távmunka és részmunkaidő sem létezik, csak a hirdetésekben.

  • Bee

    2009. február 12. csütörtök

    Csatlakozom Lindához, azért jelöltem,hogy nem keresek család barát munkahelyet, mert ilyen nincs, örülök, ha visszavesznek, ill. létezik majd a cég ahol eddig dolgoztam. És azzal nem törődik egyik cég ill. cég vezető sem, hogy az anyuka hogyan oldja meg a gyerek elhelyezését és mikor kellene menni érte. Nem azt jelöltem, hogy „igen várnak a munkahelymen „, mert bizonytalan a cég sorsa, lehet,hogy várnak, de lehet,hogy nem is tudnak visszavenni. Amilyen alacsony a gyes, lehet,hogy nem tudok otthon maradni már abban az évben, és vissza kell jönnöm hamarabb. Elég rossz a helyzet itt Magyarországon, lehet, hogy nem is ide kellene gyereket szülni. A kolegákról már nem is beszélve, eddig az volt a bajuk,hogy nekem nincs családom és nem kell otthon güriznem, írígyek voltak, most majd az lesz a baj,hogy lesz családom és hamarabb kell elmennem a gyerekért a bölcsibe vagy oviba. Szóval a mentalitással is baj van.

  • anita54

    2009. február 12. csütörtök

    Szerintem örülnünk kellene hogy 2 évig itthon maradhatunk a babánkkal. Más európai országban sehol sincs így, se az Usa-ban, igaz ők megkapják a fizetésük 100%-át, de csak 6-12 hétre, aztán vagy nagymama vagy méregdrága fizetős bölcsi vigyáz a picire, vagy te csak akkor kirúgnak. Sokkal jobb,hogy nálunk így van…remélem így ís marad…

  • Fru

    2009. február 12. csütörtök

    Én már most is szívesen visszamennék (a kislányom 1 éves), de csak napi max. 4 órára. Sajnos még ha találnék is ilyen helyet, vagy a munkahelyemen ezt lehetővé tennék, vidéki lévén a beutazással együtt ez már napi 6-7 órányi távollétet jelentene, ami már nem éri meg, annyi időt nem szeretnék távol tölteni a gyerekemtől, és bölcsibe sem szeretném egész napra beadni, bár nincs is bölcsőde a faluban, városba hordani őt, túl macerás lenne és lehet fel sem vennék őt. Ugyanez a bajom azzal is, hogy mi lesz jövő ilyenkor, amikor már két éves lesz, és a gyesből kell majd megélni, ha visszamegyek a munkahelyemre, reggel 7-kor el kell itthonról indulni, és délután fél6nál előbb biztos nem érnék haza. Ezt hogy oldjam majd meg? De gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek ez a problémája.

  • Éva

    2009. február 12. csütörtök

    Lehet, hogy kicsit zizinek tűnük, de hogyan kell szavazni?
    Akárhová próbálok a cursorral mutatni, sehol nem reagál rá, hogy rá tudnék klikkelni.

  • Erika

    2009. február 12. csütörtök

    Boltvezeto voltam, reggel 9-tol este 7-ig, 8-ig kellett munkaban legyek, raadsaul minden szombaton legalabb 2-ig. A 8.honapig dolgoztam. Szerintem ez a program olyan noknek van kitalalva, akiknek nincs gyerekuk. Termeszetesen nem akarok ide visszamenni, elso a gyerek, nem szeretnem, ha mas nevelne fel. Raadasul nem is tudnam a haztartast is vezetni ilyen munkaido mellett. Probalok majd olyan munkahelyet keresni, ami „csaladbarat”, bar nem hiszem, hogy ilyet lehet talalni. Sajnos…

  • Kriszta

    2009. február 12. csütörtök

    Szerintem is nagyon hiányosak a válasz lehetőségek.
    Az én esetemben már az is probléma volt a munkahelyemen, hogy terhes mertem lenni.Ennek ellenére én még nagy pocakkal is dolgozatm 12 órát. Ma már nem tenném:-)))
    Ezek után gondolhatjátok, mennyire várnak vissza. A pénz nagyon fontos szempont, ameddig húzni lehet, szeretnék a babámmal itthon lenni, de aztán meg keresnem kell valami másik állást. Már előre rettegek a kereséstől, senkinek nem kell egy pici gyerekes anyuka, hiába diploma, tapasztalat, habitus.
    Ez az ország szerintem még nagyon messze van a megoldástól.
    Üdv
    Kriszta

  • karask

    2009. február 12. csütörtök

    Kedves Ági,

    persze persze lehet ma már mindenről írni, csak szerintem jobb eredményt érnél el, ha külön vennéd a vidéki, városi, és fővárosi viszonyokat. Vidéken nincs bölcsöde, az ovi nem veszi be a gyereket 3 éves koráig. Na ehhez mit szólsz? Ma már könnyebb, mert integrálódás lehetséges és egyes városi bölcsi beveszi a vidéki gyereket. De régen? Hiába akartam visszamenni a nem kevés hitelek miatt nem tudtam mert nem volt hova tenni a gyereket. A polgármester segítség kérésemre csak annyit mondott: Az én menyeim is itthon maradnak!” Ja kérem mert talán nincsenek rászorulva a korai munkakezdéshez.
    Aztán ott van az egyik kérdésnél a kirúgás. törvény írja elő, hogy gyed, gyes, tgyás alatt NEM lehet kirúgni a munkahelyéről a kismamát. Az más tészta, ha megszűnik.
    De még sorolhatnám….

  • timo

    2009. február 12. csütörtök

    Hát igen! Nagy kérdés! Nagyon szeretnék itthon maradni a picivel még egy évet, de ennek több akadálya is van: A harmadik éven nevetségesen kevés a pénz, ebből nem jövünk ki. Másrészt én szerződéses munkaviszonyban vagyok a munkáltatómmal (egy kórházban dolgozom orvosként), ahol tavaly decemberben járt le a szerződésem, és amikor bementem meghosszabbítani a főnököm közölte velem, hogy vagy visszamegyek, amikor a gyerek 2 éves lesz, vagy felvesz a helyemre mást. Ma Magyarországon sajnos nagyon ritkán lehet olyan állást találni, ami részmunkaidős, amihez közel van bölcsi (ha van egyáltalán a településen) és ahonnan el tud jönni az anyuka, ha hívják hogy beteg a gyerek…stb. Szóval mindenképpen a gyermek érdekei sérülnek, mert a családoknak be kell fizetni a számlát,és enni is kell, ugye…így a válság közepén, örülök, hogy van hova menni…bár amilyen kiábrándultak vagyunk, mi a férjemmel nagyon gondolkodunk a külföldre menésen, és nem csak néhány évre…

  • moncsike

    2009. február 12. csütörtök

    Még egy dolog érdekelne. Nincs valami mód arra, hogy legalább a multi cégeket érdekeltté tegye az állam abban, hogy legalább a saját dolgozóik részére bölcsit/ovit nyissanak? Pl. adókedvezménnyel vagy egyéb módon? Külföldön ez hogy működik. Nálunk rengeteg kismama van akinek mihamarabb igényt tartanának a munkájára, csak a gyerek elhelyezése miatt nem tud visszatérni! Bár lehet hogy nagyon naív vagyok és ennél sokkal bonyolultabb a dolog.

  • Kata

    2009. február 12. csütörtök

    Amiota elvegeztem a sulit, dolgozok. Es most kapok 33700 ft GYED-et. Nevetseges. Ha nem lenne segitsegem, felkopna az allunk!!! Ez Magyarorszag! Ennyire segitik a kisgyermekes csaladokat! Azt fontolgatom, hogy a kovetkezo gyermekemet mar nem szeretnem ide szulni, pedig ez a hazam! 🙁

  • moncsike

    2009. február 12. csütörtök

    Szerintem is jó a téma. Mi is egy kis faluban élünk. Bár vissza tudnék menni dolgozni, mert van hová és szerencsére mérnökként nem is keresek rosszul, a picikémet nem tudom hová tenni. A környékben pedig egyáltalán nincsen bölcsöde. A városi bölcsikbe meg a már ismert módon lehet bejutni. Azaz még meg sem született a baba, de már be kell jelentkezni! Így aztán rá vagyok kényszerítve, hogy itthon maradjak azért a nevetséges összegű GYESért. Annyi könnyebbségünk van, hogy az ovi 2 és fél évesen beveszi a kicsiket, ha szobatiszták. Most mi is inkább úgy döntöttünk, hogy mivel mindenképp két gyereket szeretnénk, bevállaljuk egyből a kistesót. Így remélhetőleg kibekkeljük a gazdasági válság nehezebb részét és ugyanazt a Jó pénzt kapom majd, mint az első gyerek után. (TGYÁS 150.000 FT) Hiába! A mai világban még számolni is nagyon tudni kell!

  • Enikő

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok!
    Időszerű ez a szavazás, de hiányzik az elsőnél egy alternatíva..
    Nálunk valószínűleg a férjem jön el GYED-re gyerek 1,5 éves korát követően, azaz szeptembertől…Úgyhogy akár egy ilyen pontot is bele lehetne tenni!
    Kiváncsian várom az eredményt
    Üdv: Enikő

  • N.ÉVa

    2009. február 12. csütörtök

    A hivatkozás az amerikai rendszeree.. hát nem tudom.. Lehet, hogy van családbarát munkahely, és így munkahelyi bölcsi, de azért nem cserélném el arra, hogy ott fél évig lehetsz otthon a gyerekkel, itt meg 3 évig.. A bölcsibe itt is beadhatod, ha dolgozni kell, de rossz az egész, mert szerintem a gyereknek az a legjobb, ha anyával van otthon, és nem idegenek foglalkoznak vele..Kell a közösség, meg a közös játék, de az nem pótolja az anyai szeretetet és az egyéni törődést.
    Amíg nem ismerik el az anyai hivatást, márpedig a 30-40ezer forintos tgyás, gyed, gyes nem hiszem hogy elismerés, addig nem fognak a dolgok változni…Pedig nekünk nincs szabadság, 8 órás munkaidő stb…A férjem órabérével elég jól keresnék, ha az itthoni „munkáért” azt kapnám…

  • Tímea

    2009. február 12. csütörtök

    Én is hozzáfűznék valamit:
    engem akkor küldtek el (=rugtak ki), amikor 6 hónapos terhes voltam. Eddig sikerült „titkolni”, persze ezt nem mondták ki, csak találtak vmi nevetséges okot. A munkámat szerettem, megbecsültem, teljesítményemben nem látszott, hogy babát várok ( 2 ügyfélszolgálatot vezettem, míg a többi kolléga mind csak 1-et). Ja, több ezer fős ÁLLAMI INTÉZMÉNY volt, tehát a helyettesítés is könnyebben megoldható lett volna, mint egy kis fős maszek kft-nél. Magyarul ilyen a hozzáállás az állam részéről. Szeretnék szülni még egy gyereket, de szerintem esélyem sem lesz, hogy bárhova felvegyenek még 2 diplomával sem. Valószínűleg magamnak kell megoldanom a foglalkoztatásomat majd, valamilyen vállalkozást kezdek, de még fogalmam sincs, hogy mit, meg ugye ahhoz pénz is kellene, ami nincs. Szóval én esélytelennek látom a helyzetet. Mire visszamennék dolgozni,40 éves leszek. Ez korosztály már nem kell sehova, mindenhova max. 25 évest vesznek fel, függetlent.
    Ja! Fővárosban élet, és azért költöztem fel vidékről, hogy itt jobb a munkalehetőség. A lehetőség valóban több, de mindenhova csak ismerős által lehet bekerülni…

  • Annamari

    2009. február 12. csütörtök

    Bár válaszoltam a kérdésekre, azért írnék hozzá…
    Vidéken élek, nem a fővárosban, egy olyan munkahelyről jöttem el, ahol nagyon rugalmasak a gyerekek szempontjából. Lehet 6 helyett 7-re járni, hogy el tudjam vinni a gyereket az oviba, és nem rúgnak ki rögtön, ha beteg a gyerek, és táppénzre kell vele mennem. Viszont ebben a gazdasági helyzetben, ezt a céget is megviselte a válság, és félek attól, hogy amikor vissza szeretnék menni, ez meg fog változni. Szerettem volna 2 év után visszamenni, mivel a GYES összege nevetséges, és nagyon sokan nem tehetnénk meg, hogy ennyi pénzért itthon üljünk, de ez a válság miatt nem lehetséges. Azért is küzd a cég, hogy a jelenlegi dolgozókat meg tudja tartani, nemhogy vissza tudja venni idő előtt a kismamáit. Sajnos ez a helyzet ma magyarországon!

  • L.Viki

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok! Én annyit tennék hozzá hogy én a tgyás után „visszamentem” dolgozni – olyan formában hogy itthonról dolgozok a kislányom mellett. Nem egyszerű a dolog és az anyagi része csak egy dolog, persze az sem jön rosszul, viszont az alapmotiváció az volt, hogy a munkahelyemet meg tudjam tartani. A munkahelyemen az én munkámat egyedül én csináltam se helyettes, se semmi, úgyhogy úgy tudtam megállapodni hogy a kollégáim voltak olyan rendesek és fél évre bevállalták hogy öt emberre szétdobva csinálják a melómat. Így ki tudtam védeni hogy más vegyenek fel a helyemre kockáztatva hogy gyed után nem tudok visszamenni… Szóval egyik szempontból elmondhatom hogy a munkáltatóm maximálisan jól áll a dologhoz és együttműködő, másrészt ehhez kellett az is hogy én bevállaljam hogy fél év után munkába állok. Ez pedig nem könnyű feladat, de még mindig jobb így, mint azon aggódni hogy mire lesz pénzünk mire nem és lesz-e munkám vagy sem. Szerencsére a kislányommal egészen jól meg tudjuk oldani a napjainkat, ő sem szenved hiányt a vele való foglalkozásban és én is el tudom végezni a munkámat… Igaz, a háztartás néha elúszik, de ez a legkevesebb…

  • Lis Adrienn

    2009. február 12. csütörtök

    Örülök ennek a szavazásnak! Az én válaszom azért nem volt teljesen megfelelő, mert jelenleg főiskolára járok azért, hogy a munkahelyemre négy órás munkaidőbe vissza tudjak menni dolgozni! Jenlenleg nálunk is leépítés van, lehet, hogy az iskola nélkül nem is vennének vissza,de nem is szívesen mennék, mert akkor csak 8 órában tudnék dolgozni! Mivel kereskedelemben dolgoztam de. 10-től este 6-ig voltam a munkahelyemen! + utazás, bevásárlás stb. Hogy lehet így gyereket nevelni? Ez egyáltalán nem nevezhető család barátnak! A lényeg, hogy saját magamnak kellett a megoldást megtalálnom erre a problémára! Biztos sokan vannak, akik hasonló cipőben járnak! Nem egyszerű a baba mellett tanulni, de TALÁN megéri! Fél éves a kislányom, nem tudom, hogy mi lesz akkor, amikor munkába szeretnék állni, lehet, hogy ami most megoldásnak tűnik, az akkor már nem is lesz az!

  • Margó

    2009. február 12. csütörtök

    A téma tényleg nagyon jó! Attól tartok Magyarországon kell még jópár évek eltelnie ahhoz, hogy eljussanak oda a munkáltatók, hogy egy igazán családbarát munkahely legyen számukra az egyik cél.
    Az én munkahelyem viszzavár, ami a mai gazdasági helyzetben nagy szó. Az már más kérdés, hogy egyfolytában azon jár az agyam hogyan tudnám megoldani, hogy vissza is térjek. A párom 3 műszakban dolgozik, nekem egész nap a munkahelyen kellene lennem (nem helyi, az utazással együtt reggel elmennék és csak este 8 körül érnék haza). Persze a nagyik szívesen segítenének, de arrébb laknak 50km-rel… Azt hiszem az értehtő, hogy nem szeretném ideköltöztetni őket (el sem férnénk). Tehát a 3 műszakból 2 hetet még meg tudnánk oldani, de a harmadikat már nem.
    Valóban nem egyszerű.

  • Mónika

    2009. február 12. csütörtök

    Én szeretnék még egy bébit, majd csak utánna szeretnék visszamenni dolgozni. Persze nem oda ahonnan eljöttem, már kaptam más helyről állásajánlatot, de a kisbabám (most egy éves) én szeretném nevelni, nem akarom másra bízni. Közben persze keresek itthon végezhető távmunkát, mondanom se kell semmit nem találtam.

  • m

    2009. február 12. csütörtök

    A második kérdésnél miért nincs olyan opció, hogy „szeretem a munkám, nem szeretnék huzamosabb időre kiesni belőle” vagy ilyesmi? Nem csak anyagi kényszerből lehet visszatérni egyfelől, másfelől gyereke válogatja, nem mindegyik igényli, hogy 3 évig otthon dekkoljon vele az ember.

  • Mesi

    2009. február 12. csütörtök

    Nagyon érdekesnek és fontosnak tartom a tanulmány elkészítését. Az ismerőseim között nagyon sokan küzdenek a munkahelyproblémákkal. Ezzel sajnos a kisgyermekes anyukák még jobban szembesülnek, mint azok a nők, akiknek esetleg már felnőtt gyermekük van, vagy egyáltalán nincs gyermekük. Sajnos a mai világban gyermekkel elhelyezkedni nem könnyű. Ritka az olyan munkahely, ahol szívesen veszik, hogy esetlegesen kiesik az anyuka egy hétre, mert a pici összeszed valamit az oviból, bölcsiből. Ennek sajnos mindannyian előtte állunk. Én szerencsésnek mondhatom magam, mert engem úgy gondolom, hogy visszavárnak, hacsak addig nem lesz létszámleépítés a munkahelyemen, ami ugye bizonytalan.

  • Niki

    2009. február 12. csütörtök

    Én is vidéken lakom. Én már hónapok óta itthonról dolgozom, esélyem sem volt 8 órás munkát vállalni, mert nálunk családi segítség nem lehetséges. Mivel van jövedelmem, amit nem neveznék oly soknak, ezért a magyar állam elvette tőlem a nevetségesen alacsony GYESt is. Mondván akkor nekem az nem kell. Majd jövő hónaptól kapom újra, hogy gyerkőcöm 1 éves lesz.

    Elméletileg GYEDen voltam, mig kényszerből elmentem egy céghez 8 órában dolgozni, 3 hét után kiraktak, mert akkor 8 hónapos kisfiam beteg volt és sokat előbb jöttem el.
    Innen inkább csak a GYESt kértem, mivel tudtam, hogy a GYED mellett sem lehet jövedelmem. Most meg semmi. Csak amit magamnak megkeresek, de még engem néznek le, mert egyedülállóként, megpróbálok megélni!

    Hát kérem, szerintem a dolgozó anyákat sem kell lenézni,azért, mert a kényszer nagy úr, és dolgoznak. Én szerencsés vagyok, itthonról dolgozom, de akik nem ilyen szerencsések, nekik ki kéne találni a munkahelyeken olyan változtatásokat TÖRVÉNYILEG, hogy lehetővék nekik az élhetőbb életet!

  • Andrea

    2009. február 12. csütörtök

    Csatlakoznék Lindához, teljes egészében egyetértek Vele. Hozzáteszem, hogy nem csak a GYES összege nevetséges, hanem a főállású anyaságért kapott járandóság is. Ezt például miért nem lehet megoldani úgy, hogy legalább a minimálbért adnák meg. Szerintem így már nagyon sokan kihasználnák a helyzetet. Nálunk nincs bölcsőde, és az óvodai elhelyezés is egyre bizonytalanabb. Talán még az is lehetőség lenne, ha az apákat (vagy a családfenntartókat) megfizetnék annyira, hogy az anya a családdal foglalkozhasson. Szerintem ezt is nagyon sok anya választaná, akiknek a gyermekei többet jelentenek, mint a karrier. Arról már nem is szólva, hogy azok a családok, ahol esetleg problémás gyerek is van – aki tulajdonképpen egészséges -, de különféle fejlesztésekre kell vinni és egyénileg kell velük foglalkozni, az is nagyon sok időbe és pénzbe került. Sem az egyiket, sem a másikat nem támogatja sem a munkahely, sem a kormány. Így sok anya nem akkor megy vissza dolgozni és nem azért amiért és amikor szeretne. Arról már nem is beszélve, hogy nem oda, ahova szeretne!

  • Móni

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok! Nekem „szerencsém” van , a főnökasszonyom már 3-szor hívott vissza dolgozni. Először 6, aztán 11 hónapos volt a kisfiam, amikor megkeresett. Most 20 hónapos a fiam és a mai napon van jelenésem ismét. Tudom, hogyha mégegyszer visszautasítom, több lehetőségem nem lesz. A nagylányom 6 éves, ősszel kezdi az iskolát, a fiam még nincs kettő, bölcsi nuku (nagy nagy utánajárással 2010. januárjától tudtam beiratni), nagyszülők dolgoznak. Ilyenkor mi a teendő?? Ha vállalom a munkát reggel 7-kor elmegyek itthonról és este kb. 1/2 7-kor érek haza. A gyerekek parlagon, időm rájuk egyenlő a nullával És akkor én még a szerencsések közé tartozom,mert hívnak vissza egy viszonylag jól fizető munkahelyre.Szakadjak ketté? De jó lenne!!!

  • Ani

    2009. február 12. csütörtök

    Kiváncsi leszek a végeredményre. A volt munkahelyemre visszamehetnék, de a vezetőség közölte, hogy ha beteg a gyerek akkor oldjam meg máshogy a felügyeletet mivel nem szeretnék ha táppénzre mennék No comment ……

  • Éva

    2009. február 12. csütörtök

    miniszter – bocsánat

  • Éva

    2009. február 12. csütörtök

    Nagyon várom a tanulmány végeredményét.
    De még kiegészíteném, ha lehet:
    várnak vissza dolgozni, amikor én akarok visszamenni, csak nem oda szeretnék menni… (persze erről nem tudnak még), keresem a családomnak legmegfelelőbb helyet.
    És nagyon várom azt a kort, amikor főállású anyaként is lehet élni… sajnos nem miniszeóter a párom 🙂

  • Linda

    2009. február 12. csütörtök

    A témát nagyon jónak találom, de… Az egyik kérdésre nem a megfelelő -valóban megfelelő- választ adtam és szerintem mások is lesznek ezzel így. Családbarát munkahely keresése? Bocsánat, kedves fővárosiak, de itt vagyunk mi is, a vidék! Sőt, továbbmegyek, itt vagyunk a falvakban, községekben. Itt már a mai magyar gazdasági helyzetben nincsen választási lehetőség. Örülök, ha van munkahelyem, biztos fizetésem.
    Nem tudok máshova menni dolgozni, mert nincsen lehetőségem, hiába keresem. Így megeshet, hogy amikor nekem például reggel 6 órára kell mennem dolgozni és az ovi csak fél 8-kor nyit, másra bízom majd a gyermekem. Hogy kire? Na az az én gondom, nem a munkahelyemé. Enyém a gyerek, oldjam meg, de a munkahlyen 6 órakor ott kell lennem. Kétlem, hogy ezzel egyedül lennék. És ha még a munkahelyi vezetőm adna is nekem engedményt, a munkatársak, akik nem kisgyerekesek, biztosan felháborodnának. Ez is magyar mentalitás.
    A szavazást, a témával kapcsolatos foglalkozást, boncolgatást jónak tartom, mert felhívja a problémára a figyelmet. De szerintem rossz az időzítés, a mai magyar viszonylatban nem ez a legnagyobb probléma. Még a kismamák esetében sem. Gondoljunk csak a GYES nevetségesen alacsony összegére.Például….

  • Prokobné Vörös Mariann

    2009. február 12. csütörtök

    Sziasztok.Nekem is kellene valamilyen mellékjövedelem,mert sajnos a férjem pénzéből és a gyesből nem nagyon tudunk kijönni:(

  • Kriszmami

    2009. február 12. csütörtök

    Jó ez a felmérés!
    Nálam kerek perec megmondták, hogy az osztály, ahol dolgoztam korábban megszűnt (áttelepítették az ország túlsó felére), így viszont jelenleg nem tudnak mit felajánlani. De menjek fel a cég honlapjára, böngésszek a nyílt álláspályázatok között és ha van valami ami megfelelne nekem akkor pályázzak. Mint egy külsős…
    Most nemrég volt is egy ilyen, de egészen véleltenül számtalan olyan kollégát találtak, akik jobban passzoltak az igényeikhez.
    Véleményem szerint ide már vissza sem fogok tudni jutni, pedig nagyon szerettem dolgozni ennél a cégnél, ráadásul majdnem 10 éve. Borzasztó, hogy mennyire nem családbarát 🙁

  • horváth krisztina

    2009. február 12. csütörtök

    Szia!

    Én szerettem volna neked segíteni, de a válaszok közül egyiket sem találtam rám illőnek.
    Én még a gyed lejárta előtt visszamegyek dolgozni, nem anyagi szempontok veszérelnek én az első gyermekemet is 1,5 évesen írattam bölcsibe mert gyerek társaságot igényelt és bejött neki és csúcsszuper a bölcsi. A második is megy mert a gyereknek igenis kell a szocializálódás.

Comment navigation