Mikor mész vissza dolgozni? (felmérés)

Most egy rendhagyó témával fogok foglalkozni itt a Kismamablogon. Olvastam egy tanulmányt, amely szerint az anyák 40%-a egyáltalán nem tud visszamenni a GYES után arra a munkahelyre, ahonnan eljött és ez szöget ütött a fejembe. Kíváncsi vagyok, hogy vajon ti szeretnétek-e visszamenni a munkahelyetekre, vissza tudtok-e menni és mikor szeretnétek visszaállni a munkába?

Mikor mész vissza dolgozni? (felmérés)1 éve előfizetője vagyok az amerikai Working Mother magazinnak, és látom, hogy ott mennyire más kultúrája van a családbarát munkahelyeknek, illetve az ehhez kapcsolódó érdekképviseletnek. Igaz, ott nincs 3 év GYES, de van munkahelyi bölcsőde, családi napközi, 4-6 órás állás, távmunka, kötetlen munkaidő… A cégeket tudatosan osztályozzák aszerint, hogy milyen családbarát szolgáltatásokat nyújtanak, és egyáltalán nem megy ritkaságszámba a távmunka vagy a részmunkaidő, sőt az sem, hogy egy munkakört két munkavállaló között osztanak meg.

Néha kicsit utópisztikusnak tűnik, amikor ezt a lapot olvasom, elsősorban azért, mert ha ott sem tökéletes minden, de legalább van egy lap, ami csak erről szól, egy társaság, akik felvállalták a dolgozó anyák, az anyaszerep és a pénzkereső-szerep összeegyeztetésének ügyét. Valami hasonlót próbálok én is a Gazdagmami.hu oldalon megosztani és ez a célom ezzel a felméréssel is.

Az eredményekből szeretnék egy tanulmányt írni, amit nemcsak ide az oldalra teszek majd fel, hanem szeretnék nagyobb nyilvánosságot adni neki.

Arra kérlek, válaszolj az alábbi 3 kérdésre!
(szavazni február 14.-én pénteken éjfélig lehet)

[poll id=”3″]
[poll id=”4″]
[poll id=”5″]
[poll id=”6″]

Köszönöm a válaszokat, a tanulmányt pár napon belül közzéteszem itt az oldalon, a szavazás állását pedig nyomonkövetheted itt az oldalon.

Kismama munka, kismama állás

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

77 Comments

Comment navigation

  • Ildiko

    2010. december 11. szombat

    Termeszetesen amig csak lehet, szeretnek a kisbabam mellett lenni, de lehet, hogy szulest kovetoen egy evvel vissza kell mennem dolgozni. Azt szeretnem tudni kedves Agi, hogy nem e artok ezzel a kicsi lelkenek, a fejlodesenek… Valaszat elore is nagyon koszonom! Ildiko

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nem ártasz vele, ezt teljesen szépen harmonikusan meg lehet oldani.

      • Ildiko

        2010. december 21. kedd

        Koszonom!

    • Anikó

      2010. december 18. szombat

      Kedves Ildikó

      Az én kislányom dec. 15én volt 1 éves és januárban megyek vissza dolgozni, én is aggodok a lelki fejlődése miatt,de eddig úgy látom hogy nem lesz probléma. Édesanyám vigyáz majd rá és az eddigi néhány alkalom jól sikerült. Ha gondolod néha beszámolok hogyan alakulunk:-)
      Szerintem egyenlőre élvezd az együtt töltött perceket. Mennyi idős a babád?

      • Ildiko

        2010. december 21. kedd

        Koszonom! Az igazsag az, hogy meg nem szuletett meg, csak szeretnem legalabb a legfontosabbakat megtervezni.

  • Edit

    2010. november 08. hétfő

    Sziasztok!
    Jelenleg Ápolási díjon/28.500/vagyok itthon a beteg testvéremmel.Férjemmel babát szeretnénk.A kérdésem az lenne,hogy az ápolási díj mellett,megkapom majd a baba után járó GYS-t is?
    A választ és a segítséget előre is köszönöm!

    Edit

    • Vida Agi

      2010. november 17. szerda

      GYES mellett kaphatsz ápolási díjat, a GYED és a TGYÁS esetén azonban nem, de érdeklődj az aktuális szabályokról a területi illetékes TB-nél.

  • Kinga

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nagyon szeretem olvasgatni a kismamablog.hu cikkeit, hozzászólásait, szinte mindig innen merítek ötleteket, ha elakadok a gyermeknevelés útvesztőiben.
    Másodjára fordulok hozzád egy sorsdöntő kérdéssel és remélem, hogy a megfelelő topicban teszem fel.
    A nyáron megtudtam, hogy a gyes lejárta után (2011 őszére) cégem nem fog visszavenni a munkahelyemen, telített a létszám. Majdnem ezzel egyidőben kaptam egy szezonális (3-4 hónap) ausztriai álláslehetőséget az idei télre, amit 22 hónapos lányom miatt most nem tudtam elvállalni.
    Nem kis hezitálást okoz most bennem, hogy a jövő télre ki menjek-e dolgozni?
    Hiszen a pénz, amit fölajánlottak, a 3szorosa lenne az itthoni régi fizetésemnek. A férjemnek egyelőre van itthon állása, ő maradna, csak én mennék és a barátnőm. De mi legyen Lucával? Hónapokig ne lássam? Anyukám vigyázna rá addig, de ez a hosszú idő mennyire rontaná el az amúgy harmónikus anya-lány kapcsolatot? A távollétem okozna-e neki bármiféle lelkitörést, ami jóvátehetetlen? És hogyan készítsem őt föl arra, hogy Anyának hosszú időre el kell mennie? Megismerne engem, ha hazajöttem? Amúgy meg én sem biztos, hogy bírnám nélküle odakint. (Talán van még egy verzió, hogy esetleg, ha kivinném őt is, meg Anyut is, hogy vigyázzon rá egész nap, akkor azért reggel és este látnám őt, én altathatnám.)
    Nagy a dilemma, nagy az anyagi kísértés, de mégnagyobb a lányom iránti szeretetem. De ha idegenként kezelne érkezésem után, akkor inkább éhezek itthon és hagyom az egész külföldi munkát. (Kár, hogy nem a gyerekvállalás előtt gondolkodtam ezekről a kérdésekről.)

    Előre is köszönöm véleményedet!

    Üdvözlettel: Kinga

  • Zsófi

    2010. február 06. szombat

    Szia!
    Mi Svédországban élünk, ahol a rendszer a következö. Gyerekenként 480 napot fizetnek a szülöknek gyerekgondozásra. Azonban ezt nem kell az elsö 480 napban kivenni, a gyerek 8 éves kotáig bármikor vehetsz kibelöle, ha még vannak nem kivett napjaid. Ezenkívül a gyerek 1,5 éves koráig mindenkképpen otthon maradhatsz, akár kiveszel fizetett napot, akár nem. Tehát lehet spórolni a napokkal, hogy mondjuk nem heti 7 napot veszel ki, hanem mondjuk csak 4et. Akkor persze kevesebb a bevétel az adott hónapra, viszont akár hosszabban maradhatsz otthon, mint a gyerek 1,5 éves kora, akár késöbb megnyújthatod vele pl a nyári vakációkat.. Ezen kívül a 480 napból 60 az apánakl van fenntartva, tehát azt az anyának egyáltalán nem adják ki. Söt, ha a szülök egyenlöen osztják meg a napokat egymás között, akkor a család kap még 10000 Korona bonuszt, azaz az adott Forint-Korona árfolyamtól függöen kb 250-300 ezer Ft-ot. Tehát nagyon arra mennek rá központilag, hogy az apák maradjanak otthon. Végülis a nök munkaeröpiaci helyzetét az javítja legjobban, ha a férfiak azonos helyzetben vannak, tehát ha ök is általánosan vannak otthon a gyerekekkel. Ami szerintem a legjobb ebben a rendszerben, az a rugalmassága, hogy úgy veszed ki a napokat, ahogy akarod 8 éves korig. De akár tetszik a rendszer, akár nem, egy tény: Svédországban Európában az egyik legmagasabb a gyerekvállalási kedv (sokkal magasabb, mint Magyarországon).

  • Marianna

    2009. november 17. kedd

    Sziasztok,
    Amig Mo-n eltem en is panaszkodtam h ez igy rossz meg az ugy rossz. Az egyszer biztos akarmennyire is nem versenykepesek a fizuk mas joleti allammal szemben, szocialis halo van, ami nagyon fontos es a legtobb nyugati kanaannak hitt orszagban nincs. En Ausztraliaban elek immarom tobb mint 8 eve, es itt kihalt fogalom a TGYAS, GYES, GYED. Nem letezik. nem is letezett sosem. itt ko kemeny 52 het fizetetlen szulesi szabadsag jar!! attol a naptol h bekerultem a korhazba megszulni a babot egy kanyit sem kaptam. a korhaz idejere meg betegallomanyt sem fizettek mondvan terhesseg nem betegseg, h kapjunk vmi penzt is az en eves fizetett szabadsagomat vettem ki. itt nincs TB. nem mukodik h aaaaahhhhh 7 honapos terhes vagyok mar ninsc kedvem ekkora pocival bemenni kiiratom magam betegnek es TB fizet. en 39+6 honaposig dolgoztam melohelyrol szulni mentem. akarmennyire is crazynek hangzik sajna ez a valo vilag. mivel konnyu terhessegem volt es egeszsegem nem indokolta h betegszabin legyek igy dolgoztam mert az eves szabim inkabb kislanyommal akartam tolteni. a cegek 52 hetig kotelesek az allasod megorizni egy nappal sem tovabb. ez alatt az 52 het alatt semmit sem kapunk, marad a papa fizetese. Igen am 10-20-30 evvel ezelott ez a model mukodott mert meg lehetett egy fizubol elni. ma mar nem, hiaba versenykepesek a ferfiak jovedelme mar amelyike mert egy factoryban robotolo szorgos ferfi fizetese minden csak eppen nem versenykepes. a lakashitel torleszto reszlete olyan magas h altalaban egyik emberke atlagkeresete elmegy a hitelre a masikebol meg elnek. na mar most h a anyuci fizuja kiesik akkor basically nem lehet megelni. a csaladi potlek hetente max 80AUD, ez jovedelemtol fugg h papa mennyit keres ha atlepi a threshold-ot akkor egy kanyit sem kapunk. pl mi a kanyit sem kapunk kategoriaba esunk pedig parom nem keres huha de jol. tanar ember a lelkem.
    pl nekem barmennyire is a szivem szakad meg vissza kellett jonnom dolgozni. en keresem a tobbet mint a parom es van lakashitelunk. a parom jovedelme a jelenlegi alacsony kamatok mellett epphogy elegendo lenne megelesre. de elkezdtek emelni a kamatokat igy ha megint a csucsat elne akkor mar a parom jovdeleme nem lenne elegendo a hitelre es megelhetesre. a kislanyom most 3 honapos es barmennyire is nem szeretnek itt lenni sajnos a muszaj nagy ur. nalunk szerencsere nagyi vigyaz otthon a babora de feltennem a kerdest h a gyermek fejlodese szempontjabol egeszseges e. meg nem mindig alussza at az ejszakat tehat felkelek hozza, mire hazaaerek csak o vele foglalkozom igy idom magunkra es magamra egyaltalan a zeroval egyenlo. ha anya nem lenne nem is tudom mi lenne. sokszor eszembe jut mikro hallom a sirnakozast odahazarol meg amikor en is sirnakoztam. haaaaaattttt az ahitott kanaanbol visszasirom en meg a Mo-i sozc halot, mert ha nem is versenykepes vagy nem is nagy osszeg legalabb vmi… gondolj bele itt meg az a vmi sincs.
    gyerekbarat munkahely??? egyre kihalobban. a nagy kapitalista cegeknel semmi mas az ember mint egy szam amihoz egy dollar van rendelve. ha hozol profitot a konyhara jo vagy ha nem akkor ugy jartal. nekem anno megigertek h reszmunkaidoben visszajohetek ahhoz kepest h 3 napot kene dolgoznom az 5 napot nyomom. es nagyon nem pofazhatok mert inog mindenki szeke hisz leepitesek vannak. ez van.
    egyet remelek h kislanyomnak egy olyan jovot fogok tudni biztositani h neki ne kelljen ezen aggodnia. szar ez a vilag ugy ahogy van!!!

  • Kata28

    2009. április 18. szombat

    BSzilvi!
    A 150 Euró a mai árfolyamon számolva majdnem 45000 Ft, M.o.-on a családi pótlék egy gyerek után 12600 Ft, kettő után 26600. Tehát tulajdonképpen nem ugyanannyi, mint Németországban, sőt ha jól tudom itt a 3 gyerek után adnak 42000 Ft-ot. Az árak pedig az egekben, az apák fizetése pedig a béka feneke alatt…
    A GYED maximuma bruttó 93000 Ft, tehát mondjuk kb. nettó 81000.

    Egyébként nem is azzal van a baj, hogy mennyi a gyed, gyes, családi pótlék, hanem azzal, hogy míg mondjuk Ausztriában az egykeresős család is vígan megél, amíg picik a gyerekek, addig nálunk a kétkeresős modell sem mindig elég ahhoz, hogy 2-3 gyereknek ételt-ruhát-egyebet meg tudjanak adni a szülők.
    Mindig jönnek itt a gyerekjogokkal, hogy a gyereknek joga van ehhez, ahhoz, de ahhoz pl. nincs joga, hogy ne taszítsa az állam a szüleit (és ezáltal a gyereket) szegénységbe???
    Nekem 2 gyerekem van, gyed+ családi pótlék= (31 napos hónapban) 107.000 Ft. (előtte ugyanennyit kaptam fizetés+családi pótlék felállásban és még benzin pénzt sem fizettek a bejárásnál…) Ebből nagyon nehezen lehet kijönni, ha nincs hozzá egy jól kereső férj, ami szerencsére van :), de így sem tudunk sok luxust megengedni magunknak, mert pl. nem járhatunk 2 hetente étterembe, vagy 6-7 napnál többet nem nyaralhatunk a Balatonon, hanem rezsit és egyéb kiadásokat fizetünk…
    Most fogok diplomázni, ezért nem a régi munkahelyemre megyek majd vissza, hanem ha letelik a gyedem, Ausztriában szeretnék munkát vállalni.
    Ha a szakmámban tudok elhelyezkedni, akkor kb. 1800 Eurós fizetésre számíthatok + a két gyerek után járó 300 Euró családi pótlékra. Ez 2100 Euró, ami mondjuk kb. 630000 Ft. Ha csak a felét rakom félre is jól meg tudunk élni, akkor is, ha a párom esetleg elveszti a munkáját…

    Szóval ez a különbség külföld és Magyarország között. Ott megfizetik a jól végzett munkát és még a gyermekvállalást is megtámogatják.
    Ja, és 2,5 évre ugyanúgy el lehet menni gyesre, ami átlagosan 20 Euro/nap x 31= 620 Euro= 180000 Ft. + csp 2 gyereknél 300 Euro = 75000 Ft, tehát összesen 250000 Ft. És akkor az anyuka nem csinált „semmit”, csupán gyereket nevelt az államnak…:)
    Azért mégsem 100000 vagy gyes esetén 30-40000 Ft-ból kell havonta kigazdálkodni a pelust, ebédpénzt az oviba, a benzint, az élelmiszert, stb.

    Felháborító, ami nálunk van, és az még szörnyűbb, hogy az okosok szerint 160000 Ft havi fizetés egy férinak (persze bruttó!), az egy jó fizetés…
    Hát próbáljon megélni belőle Bajnai Gordon…

    További szép napot mindenkinek! 🙂

  • Nati

    2009. március 15. vasárnap

    Sziasztok!

    Bocsánat, hogy kicsit a tárgytól eltérek, de azt gondolom, valahol mégis kapcsolódik a kérdés a témához:
    Kovácsné Micskó Renáta írta korábban: „Gyes alatt azt tervezem, hogy valamilyen egészségügyi végzettséget szerzek Pl: szülésznő, védőnő vagy szakképzett ápoló. ” A kérdés neki szólna leginkább:
    Nekem is ikreim vannak, és engem is érdekelne a fenti egészségügyi felsőfokú képzések valamelyike, de az a gondom, hogy levelezőre csak akkor jelentkezhetek, ha van igazolt gyakorlatom. Korábban egész más pályán dolgoztam (mérnök vagyok), és nappalira a kicsik mellett gondolni sem tudok, különösen, hogy nincs a városunkban egészségügyi főiskolai kar. Ilyenkor mi van? Egészségügyi képzettségem nincs, akkor felvesznek segédápolónak egy sima érettségivel és munka mellett elvégzem?… Vagy hogy? De 3 műszakban még nem tudnék dolgozni, mert nagyon kicsik a manók…
    Azt gondolom, hogy sírnak az egészségügyben, mert kevés az ápoló, de akkor segíthetnének legalább annak a kevés „fehér hollónak”, aki szívesen váltana pályát, és nem elmenne az egészségügyből, hanem dolgozni szeretne benne. Sehol nem olvasok pl. felnőtt képzésről, amelyik kórházi ápolókat, asszisztenseket képez (Szociális ápolót azt igen, de ők inkább otthonokban dolgoznak). Vajon miért??? Olyanról hallottam, hogy eü-s munkaviszany mellett lehet ilyen képesítést szerezni, de azt hogy talál az ember, ha nincs képesítése hozzá? Ez nekem egy róka fogta csuka…
    Szívesen vennék bármilyen tanácsot, esetleg Reni te tudtál már találni valamilyen megoldást?
    Köszönöm előre is!
    Nati

  • Baby_Face

    2009. március 15. vasárnap

    Mi a helyzet akkor, ha leépítenek, és munkanélküli közben derül ki, hogy terhes vagyok?
    Két évet melóztam, suli után mentem is, elég fiatal vagyok, 23 éves,
    valószínű, hogy babám lesz, de még nem teszteltem.
    Egyenlőre szeretnék gyedre, gyesre menni, közbe keresek munkát, aztán részmunkaidőbe gondoltam valamit, de addigra egy csomó minden változik a világban.
    egy tuti, a pár hónapos gyerekemet nem adnám bölcsibe akárhol is vagyok, amíg szoptatom addig mellettem a helye 🙂
    abba se mennék bele, hogy anya, vagy a párom maradjon itthon vele, márcsak a szülési és terhességi fáradalmak és a szoptatás kérdés miatt.
    Pussz!

    Cecília

    Válasz: Ha munkanélküli közben derül ki, akkor csak GYES-t kaphatsz 🙁 de ha egyedülálló vagy, akkor van esélyed szociális támogatásra és méltányossági GYED-re.

  • Évi

    2009. február 24. kedd

    Kedves Ági!

    Sajnos rossz volt a számítógépünk, így csak ma olvastam az e-mailt a témáról.
    Az én tapasztalataim sem túl jók… Az egykori munkáltatóm még 2004 tavaszán aláíratta velem a felmondásomat arra az esetre, ha terhes leszek…Nem volt választási lehetőségem, azaz vagy aláírom, vagy ott és akkor megszűnt volna a munkaviszonyom. 2004 őszén lettem kismama, és december 31-el meg is szünt a munkaviszonyom(„közös megegyezéssel”). 2005.január 1-től 90napig passzív táppénzen voltam, majd munkanélkülin, és onnan mentem szülési szabadságra. A GYED és a GYES lejártát követően(2008.júniusától) az addig szüneteltetett munkanélküli segélyt tovább folyósították. Bár lázasan kerestem a munkát, és jártam állásinterjúkra (az időközben megszerzett friss diplomámmal), nem vezetett eredményre…. A legtöbb helyen a fő kérdés az volt, hogy hány gyerekem van, meg tudom-e oldani a gyerekfelügyeletet, ha beteg, stb…
    2008 őszén ismét világossá vált számomra, hogy babát várunk, így sztenderdre került a téma, de ha a kicsi betölti a 2.életévét, szeretnék ismét munkába állni(pláne, hogy az előzményeknek köszönhetően csak GYES-re leszek jogosult). Az, hogy ez a mai gazdasági helyzetben, és 3gyermek mellett mennyire lesz megvalósítható, még rejtély….
    Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak rajtam kívül, akiket diszkriminálnak a munkáltatók, csupán azért mert gyermekeik vannak. Sok sikert a kutatáshoz, érdemes vele foglalkozni, mert nagyon is égető ez a probléma.

    Üdv. Évi

  • Nóri

    2009. február 18. szerda

    szia Agi,
    Valami gond van a kerdoivvel, nem lehet kitolteni.

    En Spanyolorszagban elek. Itt az a rendszer, hogy 16 het a szulesi szabi, plusz 20 nap szoptatasi szabi jar, ez teljes fizetessel. Az anyak legtobbje ezutan visszamegy dolgozni, a gyerek bolcsibe kerul. A bolcsi havi 400 Euro felett van.

    Viszont: lehetoseg van fizetes nelkuli szabadsagra menni, ami az otthoni 3 eves terminussal megegyezik. Ez alatt kirugni az anyat nem lehet. Munkaba visszateres utan a gyerek 8 eves koraig jogosult az anya vagy az apa csokkentett munkaidore, amely lehet akar 4 ora is. Ez a reszmunkaidos lehetoseg itt valoban mukodik.

    Nekem szerencsem van, nemi nadragszijosszehuzassal meg tudunk elni 1 fizetesbol is, ezert az a terv, hogy nemsokara johet a kisteso (masodik gyerek eseten ujraindul a fizetes nelkuli elso eve a masodik babaval, vagyis vele is 3 evig lehet otthon maradni). Utana pedig reszmunkaidoben keszulok visszamenni.
    Az megint egy masik kerdes, a munkahelyem ennyi ido utan hogy fogad majd vissza, mert azert itt ez nagyon extrem, a megszokott az, hogy a 4 honapos baba megy bolcsibe. De en ezt elkepzelni sem tudom.

  • Kovácsné Micskó Renáta

    2009. február 14. szombat

    Reni

    Nekem két iker kislányom van, 14 hónaposak. Nagyon érdekes és fontos témával foglalkozol. A Gyes előtt sem volt munkahelyem. A hivatásom szociálpedagógus, amivel igen nehéz az elhelyezkedés. Gyes alatt azt tervezem, hogy valamilyen egészségügyi végzettséget szerzek Pl: szülésznő, védőnő vagy szakképzett ápoló.
    Úgy tudom ez alatt az idő alatt egy képzés ingyenes.
    Véleményem szerint ikreim érdeke az, hogy legalább 3 éves korükig itthon legyek velük. Anya-gyermek kapcsolat ebben az időszakban alapozódik meg.

  • GKata

    2009. február 14. szombat

    Szia! Én most második gyerkőcünket várom ( 5. hónapos vagyok). A munkahelyemen 10 éve dolgozom, szülés után is várnak vissza, de nem szeretnék visszamenni. Másik munkahelyet keresnék, bár ez kicsit problémás. Eddig talpaló munkát végeztem, nettó 90e-ért. Most ülő munkát keresek, de csak bruttó ugyan ennyit kínálnak. Így nem könnyű. Ha van valakinek valami javaslata, jelezzen. Bár még van szülés után két évem.

  • krl

    2009. február 14. szombat

    Szia!

    Mi szeretnénk második babát és utána szeretnék visszamenni dolgozni, de hogy pontosan mikor, azt a munkahely mondja majd meg. Gyermekem most 1 éves és minél előbb szeretnénk a másodikat, hogy ne essek ki nagyon a szakmából, mert sajnos a tudás gyorsan avul és már nem leszek megfelelő a korábbi helyemre. Szerintem az is probléma a mai gyorsan változó világban, hogy bizony az anyuka kiesik a szakmából, ha túl sokat van otthon pl. ha 2 vagy netán több gyermeket vállal egymás után. Ezért van némi aggodalmam a jövővel kapcsolatban nekem is.
    Egyébként nagyon jó munkahelyem van, egy osztrák cég, kb. 1 éve cég bölcsi is van. A munkaidő azonban már nem bababarát, sokszor kell túlórázni, mert nagy a hajtás. Ha sokat beteg a gyermek, azt sem nézik jó szemmel, többnyire meg kell oldani, hogy valaki vigyázzon rá. Ez van.

  • Anita

    2009. február 13. péntek

    Kedves Ági!

    Valahogy én már nem tudok szavazni, pedig szívesen kitöltöttem volna a kérdőívet. MÉg nincs péntek éjfél…, de az eredményt és a tanulmányt már nagyon várom. Én egy olyan munkakörből jöttem gyedre, ahova – ha a most útban lévő második babánk után lejár a gyed – egészen biztos, hogy nem tudok visszamenni, mivel délutános műszak este fél10-ig, ráadásul 20 km-re költöztünk a várostól. HOgy mi lesz, még nem tudom, de egyelőre nem is aggódok ezen, örülök, hogy a babámmal, és néhány hónap múlva a babáimmal lehetek.

  • Vera

    2009. február 13. péntek

    Szia!Ági!
    Először is gratulálok az oldaladhoz.
    Nagyon tetszik és mindig várom a friss híreket.

    A mikor mész vissza dolgozni témához szeretnék egy-két dolgot gondolatot hozzá fűzni.
    Nem szeretnék szőrszál hasogató lenni de amiért nem tudok vissza menni dolgozni de az egy kicsit öszetettebb .Kislányom most töltötte a 3 ik életévét….de 2 éves kora óta azon gondolkoztunk „gondolkoztatott minket az anyagiak”,hogy itt az ideje visszatérni. De erről hamar le kellett mondanunk..mivel ahol lakunk nincs bőlcsi…a kisgyereknek napi 3órát kellene buszoznia … munkahelyem is talán első időben 4 órára vett volna vissza.Mondván ugyis sokszor lesz beteg…A helyi oviba is jelentkeztünk de elutasitottak minket mondván a gyerek után még nem kapnak támogatást arra az évre így az ovi is ugrott.nincs segítségünk nagyik…mert még Ők is aktívan dolgoznak.
    Igy maradtam itthon még a gyerekkel még 1 évet.
    Szóval vannak kényszer helyzetek is amikor hiába mennél vissza dolgozni nem tudsz mert labirintusba kerülsz.Sírnak mindenhol ,hogy kevés a gyerek.. de könyörgöm ha senki sem ad lehetőséget TÖBB BÖLCSÖDE,több férőhelyes ovoda…család centrikusabb munkahelyek (pl nem elfelejteni szólni ha beteg a gyerek hamár telefonálnak a bölcsiből,oviból).
    Olyan érdekes…anyáink idelyében minden volt!!Lépten nyomon ovóda ,bölcsőde és mind szinig tele !!!!!!
    Rendes munkahelyek!!!
    most szinte semmi sincs!!
    Szóval mielőtt a drága kormányunk belepiszkálna a gyes-gyed idejbe talán azon kellene gondolkoznia és cselekednie ,hogy megfelelő helyre tudjuk elhelyezni a gyermekünket még mi dolgozunk..fogasra nem akasztatom!
    Vagy ugy lesz ,hogy akli válallta a gyermekét az meg is érdemli és csináljon amit akar????????
    Nem csodálom,hogy szinte alig mernek gyermeket vállani.
    És akkor nem is fejtegettem a jutatásokat!!Azokat is faragjuk meg egyí kicsit lassan egy havi pelenkára sem elég.
    bocsánat ,ha valakit sértene a hangnem de nem ai ittenieket akartam bántani.
    Köszönöm,hogy végigolvastátok soraimat.

  • Pooh

    2009. február 13. péntek

    Szia Ági,
    azt hiszem tényleg nagyon jó témát találtál. Én azon kismamák körébe tartozok, akiket nem várnak vissza a munkahelyére. 6 hónapos volt a kisfiam, mikor a főnököm tájékoztatott, hogy keresek másik munkahelyet, mert oda már nem mehetek vissza dolgozni. Nagyon örülnék, ha a munkád kitérne arra is, hogy az ilyen esetekben milyen jogokkal él egy kismama. Valóban kirúghatnak a munkahelyemről úgy, hogy a munkaköröm még él, leépítések nincsenek? Úgy terveztem, hogy a kisfiam 1-1,5 éves korában mennék vissza dolgozni, de most ez megdőlt. Egyenlőre itthon vagyok, de nem tudom hogyan tovább.

    Válasz: Nem rúghatnak ki a GYED-GYES alatt és még utána 30 napig. Peres úton rendezheted az ügyet. Mivel a törvény egyértelműen rendelkezik erről a dologról, gyorsan szoktak döntést hozni az ilyen ügyekben (és elég tisztességes kártérítéseket szoktak megítélni)

  • Petra

    2009. február 13. péntek

    Szia Ági,

    nagyon fején találtad a szöget a témával, ami abból is látszik, hogy talán még sosem akadt ennyi hozzászólás egy-egy témához.
    Igen, nehéz dolgozó anyának + pénzkereső nőnek lenni, de talán a legnehezebb mindezt lelkiismeret furdalás nélkül végig csinálni. A kisfiam még csak négy hónapos, de már most nyomaszt, hogyan fogom megoldani a visszatérést a munkába. Előre tudom, hogy nem leszek képes sem itthon, sem a cégemnél úgy helyt állni, ahogy azt magamtól elvárnám…
    Vezetőként mentem szülni, azzal, hogy egy évig várnak rám, tovább nem. Azóta is igyekszem itthonról „távirányítani” a kollégákat, besegíteni, ahol tudok. Én így próbálom meg a visszatérésemet bebiztosítani, bár egyáltalán nem vennék rá mérget, hogy sikerülni fog. A részmunkaidő nem tudom, hogy szóba jöhet-e, de ha a szerződéses 8 óra praktikusan 12 volt, akkor a 4-6 óra sem lesz egyszerű.
    Nálunk az a – ma még rendhagyónak számító – döntés született, hogy a párom marad majd itthon a második évben. Borzasztó büszke vagyok Rá, hogy ezt szívből felajánlotta! Így szerető szülő marad a picinyünk mellett, ráadásul szorosabbá válik az apa-gyermek viszony is, ami egy kisfiú esetén – úgy vélem – nagyon fontos. Ezzel a fejenkénti 1-1 év kimaradással remélhetőleg mindketten meg tudjuk tartani a munkahelyünket, és a babókánk is családban nőhet fel.
    Bár a fentiek miatt nagyon szerencsésnek mondhatom magam, még így sem szorongásoktól mentes a jövőképem, képzelem, mit élhet meg egy „hagyományos családmodell”-ben élő anya.

    Üdv,
    Petra

    PS: végtelen hálát érzek azért, amit értünk anyákért teszel, azzal, ahogy ezt az oldalt működteted. Köszönöm!!!

  • nikolett

    2009. február 13. péntek

    Sziasztok. Én nem igazán szeretnék visszamenni dolgozni, mert kisfiam még csak 8 hónapos. Szeretném én nevelni. Jelenleg van egy kötetlen, szórakoztató munkám, amely szezonális és leginkább én osztom be az időmet és itthon is tudom végezni. De a fő állásom az oktatás, és nálunk, Ukrajnában annyira telitett ez a szféra, hogy szinte mindenkit csak egy-két éves szerződéssel vesznek fel. Ha szeptemberben nem megyek vissza, amikor szükség lesz rám, nem biztos, hogy egy év múlva, amikor számomra ideális lenne lesz hová visszamennem.

  • Dia&Angelina

    2009. február 13. péntek

    Sziasztok!
    En 21 eves vagyok, Hollandiaban elek es vn egy 2 honapos pici babam. Az itteni korulmenyek kicsit maosk mint nalunk. En itthon szultem (mondanom se kell csupa jo tapasztalattal) es itthoni gondozast kaptam (itt mindenkinek jar szules utan 8-10 napig egy apolono aki hazhozjon es segit a kicsi koruli teendokben es hozzaszokni az anyasaghoz).
    Munka szempontjabol itt 3 honap a szulesi szabadsag ami alatt 100%-at kapod az elozo fizetesednek. Utana vissze kell/lehet menni dolgozni. Napkozikkel tele az orszag, szinte minden sarkon van gyerek megorzo ahova 3 honapos kosuktol viszik a gyerekeket. A gyerek tamogatas ami az allamtol jon negyedevente jar, 190 euro osszegben az elso gyereknel.(ami kevesebb mint nalunk MO-n). Ezen kivul egyeb tamogatasok is jarnak persze (ingyen egeszsegbiztositas a gyereknek, kedvezo buszjegy, stb). Itt aki szerencsesebb a munkahelyen a szulesi 6honapig jar, de csak akkor ha a szerzodese veglegesitett (abbol pedig nem sok van).
    Szal nekem es paromnak is mennunk kell dolgozni, es eg 3 honapos csecsemot a napkozibe adni…itt nyugaton igy szokas….

  • Verus

    2009. február 13. péntek

    Sziasztok!

    Nalunk is nagyon aktualis a tema. Kislanyom 6 honapos es epp nagy bolcsi keresesben vagyunk, hogy be tudjam adni Szeptembertol (1 eves koratol). Angliabol koltoztunk haza a terhessegem 30. heteben, azzal az indokkal, hogy itt jobb az egeszsegugyi ellatas es a bolcsi, ovi, iskola is sokkal szinvonalasabb. Csakhogy, mivel nem volt itthoni munkahelyem en csak GYES-t es csaladi potlekot kapok, ami kb 40 ezer forint. Ebbol es a kuporgatott penzunkbol eppen kihuzzuk Szeptemberig, ha akkor nem veszik fel a kislanyom a bolcsibe fogalmam sincs, hogy mi lesz.
    En fel nem foghatom, hogy elnek meg masok egy fizetesbol??? Angliaban egyebkent osszesen 9 honapig jar barmifele juttatas, az elso 6 hetig a fizetes 90%-a utana fix 450 font ami ott kb a havi fizetes harmada, szoval semmire nem lenne eleg. Az emberek mar a gyermek 3 honapos kora utan visszamennek dolgozni es el sem tudjak kepzelni, hogy peldaul nalunk vannak akik 3 evig is otthon maradnak. A bolcsi viszont olyan draga kint, hogy szinte az egyik szulo fizetese ramegy, tehat akkor majdnem inkabb maradhatnanak otthon, de akkor hogy elnek meg?
    Szoval itthon szerintem meg egesz jo a helyzet, csak az duhit, hogy nincs eleg hely a bolcsibe, plane egy 1 eves szamara, mert azt gondoljak „o hat annak meg az anyjanal a helye” igy semmi esely ra, hogy felvegyek. Az is zavar, hogy mindenki csunyan nez ram, meg a sajat csaladom is, hogy ilyen hamar be akarom adni a babat, csakhogy en egyaltalan nem akarom, de kulonben nem lesz mit enni, felvenni stb….

  • Gitta

    2009. február 13. péntek

    Egyetértek Barbival: ha már gyereket szültem, szeretném magam nevelni, főleg az élete első 2-3 évében, amikor neki ez a legfontosabb, és persze nekem is, hogy segíthessem, figyelhessem a fejlődését, és legyen időnk egymásra. Ezért is lenne nehéz a munkába állás, nem szeretném, ha a gyerekemet a nagymamák, gondozónők vagy bébiszitterek nevelnék helyettem. Mellesleg egy részmunkaidős fizetés nagyjából el is menne pl. gyermekfelügyeletre, akkor meg mi értelme? A GYED rendszerét jobbnak tartom, mint a nyugaton honos ellátást: nem lennék boldog, ha szülés után 6-12 héttel vissza kellene mennem dolgozni egy bármennyire családbarát munkahelyre – bár látom a külföldön élők írásaiból, hogy azért itt is vannak pozitív változások. Magam részéről egyelőre a távmunkát sem tartom elképzelhetőnek: egyszerűen nem tudnék kiszakítani napi több órát érdemi munka végzésére, segítség nélkül nem. Mivel a nagyszülők távol élnek, rendszeres segítségre nem számíthatunk. GYED után szívesen vállalnék részmunkát, ha volna rá lehetőség, de a teljes állást maximum óvodáskortól tudom elképzelni.
    Viszont tökéletesen megértem azokat, akiket az anyagi kényszer mielőbbi munkába állásra késztet, mert bármennyire is szeretem a gyerekemet, etetni is kell…A mai helyzetben mindenki félti az állását és nem kockáztat, tehát ha veszélyben érzi a munkahelyét, inkább visszamegy és megpróbálja ezzel összehangolni a család életét, bármennyire nehéz is ez.

  • bettibea

    2009. február 13. péntek

    Sziasztok!

    Én még nem szeretnék visszamenni dolgozni. A munkahelyemre visszavárnak, szeptemberben kezdhetnék is 4 órában és ami a legjobb lenne, hogy vihetném magammal a fiam, mert egy bölcsiben dolgozom. De a férjemmel úgy döntöttünk szeretnénk még egy babát minél előbb ezért most ezen dolgozunk:-) és terhesen, egy gyerekkel az oldalamon nem tartom jó ötletnek, hóban, fagyban, esőben menni. Ezért én itthon maradok. Anyagilag még bírjuk, nem olyan vészhelyzet.
    Nagyon jól érezzük magunkat itthon a fiammal, egyáltalán nem hiányzik a munka és örülök, hogy ezt megtehetem.

Comment navigation