Megfogni a megfoghatatlant

Aki gyönyörködött már Anne Geddes babafotóiban biztosan eljátszott már a gondolattal milyen jó lenne, ha az ő babájáról is készülnének ilyen különleges fényképek. Az újszülött és várandós fotózás különlegességeiről és gyakorlati oldaláról beszélgettem Tungler Andreával, az Elkapottpillanatok.hu fotósával.

V.Á.: A pocakfotózás, az újszülött fotózás – egyszeri és megismételhetetlen pillanatok megörökítéséről szól. Hogyan lehet ezeket a jó pillanatokat igazán jól elkapni?

T.A.: A gyermekvárás időszaka, az újszülött megérkezése minden családtagból új érzéseket vált ki. Ezekben a családi pillanatokban a fotósnak egyszerre kell tapintatosnak és visszahúzódónak, szemfülesnek és bátornak is lennie. Olyan képeket kell készítenie, hogy sok-sok év múlva, ha a szülő végignézi a képeket, akkor egy kicsit újra átélhesse ezeket az érzelmeket.

V.Á.:A terhesség melyik szakaszában érdemes időzíteni a pocakfotózást?

T.A.: A 7-8. hónapot javaslom –első babánál inkább a nyolcadikat, másodiknál lehet előbb. Ekkor már szépen gömbölyödik a pocak, de még nem vizesedik a kismama, nem nyűg minden mozdulat.

V.Á.: Hogyan készüljünk fel a pocakfotózásra? Mit vigyünk magunkkal, hogyan sminkeljünk a fotózáshoz, mit vegyünk fel?

T.A.: Ugyanúgy kell felkészülni, mint bármely más fotózásra: legyenek ápoltak a kéz- és lábkörmök, szép a haj. Ha igény van rá, profi sminkest biztosítok. Hozzon magával a kismama többféle ruhát, szexi fehérneműt – de mindig öltözködjön saját stílusa szerint, és lehetőleg kényelmesen. A ruhák hangsúlyozzák ki (vagy tartsák szabadon) a pocakot! A személyes baba-kellékekkel (kiscipő, baba, 4D UH kép, centi, masni, virág stb.) még egyedibbé tehetjük a pocakképeket.

[slideshow id=1 w=500 h=500]

V.Á.: Hogyan időzítsük a babafotózást? Mennyi idős kortól lehet már fotózni?

T.A.: Különböztessük meg a baba- és az az újszülött fotózást. Az utóbbit a pici 6-21 napos kora közé célszerű időzíteni: ilyenkor már leesett a köldökcsonk, de még olyan mélyen alszik az újszülött, hogy álmában, békésen lehet őket pakolgatni és fényképezni. Egy nagyobb babát akkor érdemes fotózni, amikor már hason kitartja a fejét, vagy amikor már egyedül tud ülni (kb. 7-8 hónaposan). Ebben az időszakban, igazi kedves, kacagós-nevetős fotók készíthetők.

V.Á.: Hol zajlik a fotózás? Mit érdemes magunkkal vinni az újszülött- és babafotózásra?

T.A.: Az újszülött fotózás történhet egy profi és kényelmes stúdióban, ahol még a szoptatás is megoldható, de a legkisebbeket általában otthonukban, természetes fénynél szoktam fényképezni. A stúdió profibb, az otthoni fotózás kényelmesebb – kinek mire van igénye. Az újszülöttről rendszerint meztelen, vagy „dekorpelenkás” képek készülnek, a szükséges kellékeket én biztosítom: számtalan kötött és horgolt takaróm, kissapkám és kisnadrágom van. Nagyobb babák esetén már több saját ruhát, kedvenc játékokat is érdemes elhozni – ilyenkor a fotózás gyakrabban zajlik a stúdióban.

V.Á.: Mennyi ideig tart egy fotózás és hogyan viselik a babák?

T.A.: Minden korosztályra más jellemző. Az újszülötteket alvás közben fényképezem: szoptatás után megnyugtatja, elaltatja őket édesanya. A fotózás általában 2-3 órát vesz igénybe, függően a szülők türelmétől, a baba alvásidejétől és az esetleges “balesetektől” (tisztába tevés, takarítás…). Nagyobb babák maximum 1-2 órát “bírnak”, őket buborékfújással, csörgőkkel, ujj-bábokkal, xilofonnal lehet szórakoztatni. Kisgyerekekkel már teljesen aktívra kell szervezni a fényképezést: lehet velük mondókázni, zenélni, énekelni, táncolni, állathangot utánozni, próbálgathat jelmezeket, toljon babakocsit, autózzon – bármi, ami felkelti az érdeklődését. Az ő türelmük maximum másfél óráig tart, és ez idő alatt is többször (kb. 10 percenként) tartok rövid szünetet.

V.Á.: Mi történik például, ha sír a baba vagy elunja a dolgot?

T.A.: Nem kell erőltetni a dolgot – a gyerek is egyéniség. Ha duzzog, sztrájkol, sír – azt is le lehet fényképezni. Nem kell mindenáron ragaszkodni a mosolygós képekhez!

V.Á.:Műteremben vagy inkább szabadban készüljenek a fotók? Mire érdemes odafigyelni?

T.A.: Műteremben sok időt nyerünk: itt adottak a fényviszonyok, nem kell a napállásra, szélfújásra és felhőkre figyelni. Nincs kéretlen közönség: különösen a pocakfotózásra érkezőket zavarja, ha idegenek bámulják őket. Stúdióban a sokat rohangáló 2-3 éveseket egyszerűbb lekötni, a ruhákat az időjárástól függetlenül lehet kiválasztani. A szabadban készült képek sokkal több munkát igényelnek fotóstól, szülőtől, gyermektől – igaz, ha minden összejön, akkor mozgalmasabb, izgalmasabb képek készülhetnek.

Még több képet láthatsz és még több információt tudhatsz meg a várandós és babafotózás részleteiről itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment