Hogyan készítsük fel a nagytestvért a kicsi érkezésére?

A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogyan fogja viselni a nagyobbik gyermek a kisebbik érkezését. Féltékeny lesz? Megváltozik a viselkedése? Megviseli a változás? Mindez azon is múlik, hogyan készülünk fel a változásra. Íme 10 tipp, ami segíthet:

1. Engedd, hogy kifejezze az érzelmeit!

A kisgyerekek minden változásra érzékenyen reagálnak és a várandósság már önmagában is változást hoz a kicsi életébe. Ne próbáld őt távoltartani mindattól, ami történik! Beszélj neki arról, hogy orvoshoz kell menned, nyugodtan oszd meg vele, ha fáradtnak érzed magad, mutasd meg neki, hogyan mozog a baba a pocakodban és beszélgessetek vele!
Ne ijedj meg, ha átmenetileg bújósabb lesz ilyenkor, akaratosabb vagy többet hisztizik! Ezek természetes, de átmeneti reakciók részéről a változásra és egyben kifejezik az érzéseit is különösen abban a korban, amikor még nem tud beszélni.
Segíthetsz neki azzal, ha beszélgetsz vele az érzéseiről, segítesz neki megfogalmazni, amit érez!

2. Ne akard meggyőzni róla, hogy ő már „nagy”!

Sok családban, amikor a kisgyereknek testvére születik, mindenki elkezdi neki mondogatni, hogy „már nagy vagy”. Erre gyakran a gyerekek úgy reagálnak, hogy visszamennek „babába” és elővesznek korábbi, már kinőtt szokásokat (pl. újra húzzák az időt lefekvés előtt, megint kérik a cumit, bepisilnek stb.) Ilyenkor nem az a megoldás, hogy megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy „már nagy vagy”, sokkal inkább az, hogy egy kicsit babázunk velük: dédelgetjük, mesélünk nekik arról, milyenek voltak babaként, ez segít nekik túllépni ezen a nehéz időszakon.

3. Erősítsétek a kapcsolatot a többi családtaggal!

A szülés után még a legoptimálisabb esetben is sokkal kevesebb időd lesz a nagyobbik gyermekedre, mint eddig, gyakran lesz szükséged arra, hogy más vigyázzon rá vagy lássa el, éppen ezért a várandósság alatt tudatosan dolgozzatok azon, hogy szívesen legyen apával és a nagymamával is (vagy bárkivel a családban, aki vigyázni szokott rá)! Tőle is fogadja el az ételt, ő is le tudja fektetni stb. Ez sokat segít majd abban is, hogy a testvér érkezését ne anya elvesztéseként élje meg a kicsi és ne szakadjon minden a nyakadba szülés után.

4. Erősítsd a kapcsolatot a testvérek között!

A testvér érkezése természetes dolog, sokan mégis úgy emlegetik a magzatot, hogy „a baba” (vagy a leendő nevén). Közelebb hozhatod a kicsit a testvéréhez azáltal, hogy így emlegeted, a „mi babánk” vagy „a testvérkéd”.

Segíthet az is, ha:

– olyan meséket olvasol, amik testvérekről szólnak,
– közösen választjátok ki a babának a bútort, a ruhácskákat,
– belevonod a nagyot is az előkészületekbe,
– a kórházi csomagot is együtt készítetitek össze és kiválasztotok egy fotót a nagyról, amit magaddal viszel.

5. Mutasd meg a nagynak, hogy fontos szerepe van a családban!

Adj neki feladatokat, dicsérd meg, ha együttműködik! Legyenek olyan fontos feladatai, amiket ő tud a legjobban csinálni a családban és ezt mondd is el neki! (pl. segítsen teríteni a vacsoránál vagy meglocsolni a virágokat) Beszélgessetek sokat arról, hogy a családban mindenkinek vannak feladatai, szerepe és ő is fontos része a családnak.

6. Minden nagyobb változás legalább 6 héttel a szülés előtt legyen!

Ha költöztök, lecserélitek a szobáját, kiszoktatjátok a közös ágyból, elkezdi a bölcsit/ovit, szobatisztaságra szoktatjátok, ezek lehetőség szerint legkésőbb 6 héttel a szülés várható időpontja előtt legyenek. A kisgyereknek időre van szüksége, mire megszokja az új helyzeteket, az időben egymáshoz közel levő túl sok újdonság szorongóvá teheti és viselkedészavarokat okozhat. Ha időben megfelelő távolságra vannak ezek a testvér érkezésétől nem fogja összekötni őket a babával sem.

7. Nézzegessetek képeket az ő csecsemőkorából!

Beszélgessetek arról, milyen volt ő babának! Ez segít megértenie a helyzetet, de emellett jól fog esni neki és különlegesnek érzi magát tőle.

8. Babázzatok!

Játszatok babásat babákkal vagy mackókkal, öltöztessétek őket, szerepjátékozzatok velük, ez segít megtanulnia a kicsinek, hogyan is kell majd gondoskodni a testvérről.

9. Amíg anya a kórházban van…

Beszélgessetek már előre arról, hogy néhány napig kórházban leszel majd! Mondd el neki, mi fog addig történni veled és azt is, mi fog addig történni vele! Nyugodtan meglátogathat téged a kicsi is, amíg a kórházban vagy, hadd nézze meg a testvérkét. Ezeken a látogatásokon jó, ha a nagytestvér körül forog minden, játszol vele kicsit, vagy sétáltok egyet közösen. Ha van rá mód, ne csak üvegen keresztül nézze meg a babát! Egy kutatás szerint az újszülöttek feromont bocsátanak ki magukból és aki kézbe fogja őket, azoknak szorosabb kötődésük alakul ki hozzájuk és megerősödik bennük a védelmi reflex – ez a testvérekre is igaz.

10. Előre beszéld meg a rokonokkal az ajándékokat!

Sokan ilyenkor csak a babának hoznak ajándékot, őt veszik körbe. Kérd meg előre a látogatókat, hogy a nagynak is hozzanak valami apróságot és gondoskodj róla, hogy vele is foglalkozzanak!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.