Beadassam? Ne adassam? H1N1 a kismamáknak és a gyerekeknek

A korábbi H1N1-ről szóló bejegyzésem kapcsán nagy vita bontakozott ki a hozzászólások között, a tanácstalan és az indulatos megnyilvánulások egyaránt jellemzőek. Azóta szerencsére egyre alaposabb tájékoztatást adnak a hozzáértők is a témában. Most például Czeizel Endre nyilatkozatát olvastam, aki számszerűen elmondta, hogy az influenza (bármilyen influenza) a magzati károsodás esélyét a normális 4 százalékról 6 százalékra emeli, míg az oltással járó kockázat ennek töredéke.

Beadassam? Ne adassam? H1N1 a kismamáknak és a gyerekeknekA genetikus szerint az oltást az első harmadban is megkaphatják a kismamák, mert ilyenkor a legnagyobb a kockázata a láz nyomán fellépő rendellenességeknek. A terhesség második hónapjában a láz 90 százalékkal növeli a magzatban a nyitott gerinc kockázatát! A harmadik hónapban a láz 220% (!) százalékkal növeli az ajakhasadék, a 4. hónapban 120%-al a szájpadhasadék kockázatát.
Magára az anyára is veszélyes a fertőzés, hiszen 7x annyi várandós hal meg influenzában, mint átlagember.

Oltassam-e a gyereket?

Egyik ismerősöm, Hantos Gyöngyi (maga is 3 gyermek édesanyja) készített egy alapos információs füzetet, amiben összefoglalta az influenzával kapcsolatos tudnivalókat gyerekesek számára. A legtöbb iskolában ezen a héten kell nyilatkozni a szülőknek arról, akarják-e, hogy a gyerekek megkapják az oltást. Ebben a döntésben kíván segíteni ez a kis ingyenes információs füzet.

Elolvashatjátok és letölthetitek innen: http://www.scribd.com/doc/22233841/Informacios-fuzetek-Influenza

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

87 Comments

Comment navigation

  • Stybaby1

    2009. november 19. csütörtök

    Sziasztok! Én egy 25 hetes várandós kismama vagyok, és én is sokat „vajúdtam” ezen az „oltassam magam vagy ne” kérdésen, de higgyétek el nekem, az, hogy mi laikusok itt egy fórumon állunk neki erre a kérdésre választ kapni, ne haragudjatok, szerintem egy nagy baromság.
    Nem nekem, vagy nektek tisztetek tanácsot adni a másiknak ilyen kérdésekben. Az tény, hogy a bizonytalankodás sem jó, de az, hogy mi „tudatlan”, csak innen-onnan hallott infókra alapozó kismamák osztogatjuk egymásnak az észt, nem vezet semmi jóra.
    Különben a véleményem erről az oltásról annyi, hogy sokkal több szól mellette, mint ellene, az egyetlen veszélyes tényező, ami minket kismamákat veszélyeztethet nem maga az elölt vírus, nem is a higany, hanem az un. alumínium-foszfát vegyület, amit adalékként beletettek a vakcinába, ugyanis ez nem mindenkinél, hanem egyes embereknél ritkán koraszülést válthat ki, de ez sem szentírás. Tény, hogy én még várok 5-6 hetet kb. és utána oltatom magam. A környezetemet beoltattam(a 2 éves fiamat, páromat, nagyszülőket), így némileg le vagyok védve, és betartom a napi higiéniás előírásokat, és persze próbálom elkerülni a tömeget, és igen, valószínű idén a nagy karácsonyi bevásárló körutakat is kihagyom az ügy érdekében.
    Ne ilyen fórumokon döntsünk az ügy mellett, vagy ellene. Hanem tényleg hozzáértő, megbízható emberek tanácsát kikérve, és mérlegelve azokat hozzuk meg a legjobb döntést!

  • Detti

    2009. november 17. kedd

    Milananyu! Egyértelmű…. Én is abban reménykedem, hogy akárhogyan is döntünk/döntöttünk mindenképpen a helyes lépést tesszük meg, nem magunkért, hanem a babánkért!

  • milananyu

    2009. november 17. kedd

    Sziasztok.
    Detti, sztem mindenki arra hallgat akire akar s akiben megbízik.
    Én totál nem a médiára hallgatok, hanem azokra az orvos ismerőseimre/családtagjaimra, akikben évek óta megbízok, meg a nőgyógyász/gentikusomra, akire természetesen teljesen rábízom mgam, s gyermekem.
    Nyilván nem vadidegen orvosokra hallgatunk, itt a bizalom döntő most, mint pl Te is az apudra hallgattál ami természetes.
    Mindenkinek aztán saját döntése kell legyen h olt e vagy sem.
    Pl Holle Anyunak is teljesen igazat adok, h az oltás miatt enm egy két hétig kell izgulnunk, h mi lesz, hanem nagyon sokáig, főleg aki kismama, senki semmit se tud, h a születendő babó tényleg 100% osan egészséges lesz e, nem csak a szülstése után, hanem évek múlva sem lesz e vmilyen mellékhatás….
    Én se magam miatt nem adatom be, hanem egyszerűen féltem a kisfiamat aki a pocakban nő, fejlődik.Ugyanígy féltem a 3 éves kisfiamat is, de méginkább féltem az oltástól egyenlőre, pedig sok ajánlottat megkapott.
    Sokat gondolkodok még mindig, de arra gondolok, h pl sok sok kismami, kisgyerek van aki influenzás volt/lesz sajnos de szerencsére meg is gyógyulnak.
    Remélem most sem lesz másként, ha vki elkapja.

  • Detti

    2009. november 17. kedd

    Mindenki olyan gyereket szül, amilyet akar…..ha túl sokat gondolkodtok azon, hogy beteg lesz, még a végén tényleg így lesz…… Inkább próbáljatok megnyugodni és a mdiát kicsit kizárni…. Ti döntsetek, ne a média, és ne a vadidegen orvosok……A túl sok idegeskedés is beteggé teszi a gyereket…….

  • HollE Anyu

    2009. november 17. kedd

    Szerintem sem lehet azonnal letudni az aggodalmat.

    HA NEM OLTATSZ, AKKOR JÖVŐ TAVASZIG IZGULHATSZ, HA VISZONT IGEN, AKKOR ÉLETED VÉGÉIG…

    A h1n1-vírus egyes szakemberek szerint még 2-3 évig itt lehet velünk és a gyorsan mutálódó szezonális influenzával karöltve súlyos megbetegedéseket okozhat. Akkor ezentúl minden évben szúratni kell magunkat?! Szép kilátások…

    Biztos, hogy jót tesz nekünk a mesterséges immuninzálás?
    Találtam egy májusi cikket, amelyben két amerikai kutató az 1918-19-es spanyolnátha-járvány alakulását kutatva, azt találta, hogy azok akik az első, 70%-kal kevesebb halálos áldozatot követelő első hullámban estek át a betegségen, védettséget szereztek a második, 40 millió emberéletet kioltó fertőzéshullám ellen… (Független Hírügynökség 09/05/07)

    Még számos ellenérvem van. Bár nem vagyok elvakultan a pandémiás védőoltás ellen, de egyelőre tényleg nem látom szükségesnek, hogy akár a gyerekeimnek (bölcsis + ovis), akár magunknak beadassam. Folyamatosan követem az aktuális sajtóhíreket, ha védőoltás mellet, ha ellen érvel, ha belföldi, ha külföldi és időnként összegzem az olvasottakat az Immuninfo-n.

  • Detti

    2009. november 16. hétfő

    B. Ági! Legalább a Te szavaid is megnyugtatóak 🙂 Köszi az infókat!

  • B.Ági

    2009. november 16. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem 6 hós a kisfiam és most fogom beadatni magamnak az oltást, a betegtájékozató szerint lehet alkalmazni. Ha terhes lennék valószínűleg beadatnám, mivel a családomban él egy kedves idős néni, aki a spanyol nátha idején volt terhes, elvesztette a kisbabáját a betegség miatt és soha többé nem lehetett már terhes.
    Mivel a világszervezet is jónak találta az oltóanyagot, szerintem nem kell tőle félni. De mindenkinek a maga dolga hogy adatja-e vagy sem. Mindenesetre megtaláltam a betegtájékoztatót az interneten. http://www.ideal.hu/hirek/103079-a-h1n1-elleni-vakcina-betegtajekoztato-szoevege.html
    Ha mégsem adatnátok be a az interneten kering pár jó tanács..ki tudja lehet csak placebo….de azért érdemes megpróbálni.
    Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes
    fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a
    H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem
    a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb
    problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.
    Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább
    lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus
    elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos
    szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

    1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)

    2. „El a kezekkel a szádtól” módszer. Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz
    az arcodhoz és főleg a szádhoz, szemedhez a kezeddel, csakis alapos kézmosás után.

    (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen
    cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal
    fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod.
    A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

    3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy Hydrogen-peroxidos
    vízzel, ha nem bízol a sóban.) A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően
    2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon
    és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető
    a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű,
    olcsó és hatásos megelőző módszert.

    4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta
    egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és
    úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki
    képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztító
    pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok
    számának lecsökkentésére.

    5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és
    gyümölcsök fogyasztásával. Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal
    fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink
    elősegíti a C-vitamin felszívódását.Terhesség alatt amúgy is ajánlott sok gyümülcsöt, zöldséget fogyasztani.

    6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit
    csak lehet. A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a
    gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a
    torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná
    válnak.”De ne fekete teát mert a sok koffein nem tesz jót a babának, se a mamának! Vigyázat a sok gyümölcs tea csak aromákban tartalmaz gyümülcsöt és fekete tea az egész ezért érdemes elolvasni az összetevőket.

  • lola

    2009. november 16. hétfő

    Nem lehet okosan dönteni, itt az embernek saját magának kell mérlegelnie, mert az orvosok is tanácstalanok.
    Ma megint beszéltem a körzeti dokimmal, ma már azt mondta, hogy Ő „már csak azt mondhatja(!!!), amire „fentről” utasították”, innentől kezdve nem beszél le senkit az oltásról, de személy szerint nem is vállal garanciát semmire a későbbiek folyamán. Kérdeztem, hogy a saját lányát beoltatná-e terhesen… – gondolom sejtitek, mi volt a válasz.

  • milananyu

    2009. november 16. hétfő

    Lola, éppen ugyanígy gondolom, mint Te….pontosan ezek az érveim-ellenérveim s ezért nem merem oltatni magam(29hetes vagyok), remélem nem lesz baj.
    Mostmár a 3 évesemen is vacilállok h mégse kapja meg, pedig múlt héten úgy volt, h kapja….meglátjuk még, de szegénykém most lett beteg.

  • lola

    2009. november 16. hétfő

    Szánalmas, és sajnálatos ami ezzel az oltással kapcsolatban folyik.
    A nőgyógyászom, a védőnőm és a kőrzeti orvosom is egyértelműen ellenzik az oltást.
    Mindannyian jónevű orvosok, akikben vakon megbízom…
    Most akkor mi van???
    dr. Czeizel nagyon szimpatikus volt eddig, és elhiszem hogy személyesen vállal garanciát arra, hogy nem lesz az oltástól baja a születendő gyerekeknek, de ha mégis, akkor majd bekopogunk hozzá a beteg gyerekekkel, ő meg majd elnézést kér, vagy mi?!
    Ha meg nem adatom be, és jön valami brutál szövődmény, akkor azt meg a saját orvosaimon kérjem számon?!??????????
    Természetesen nem attól félek, hogy az oltástól 2 napig zsibbadni fog a karom, belázasodom, vagy csipet ültetnek belém (hahaha), hanem hogy mi lesz 1-2-3 év múlva…hogy nem lesz-e autista, epilepsziás, vagy ki tudja milyen a gyerek?
    Ebbe a bizonytalanságba már tényleg bele lehet őrülni…

  • rose

    2009. november 16. hétfő

    Hátttt olvasom a véleményeket hát én félek az oltástól,pénteken elmentem háziorvosomhoz és javasolta hogy adassam be de előtte felhivta a nődokimat hogy szabad e és mondta hogy igen,hát én kétem gondolkodási időt mert inkább kikérem az emberektól véleményt.Van kisfiam 4éves ő kapott oltást és semmi baja nem lett,oviban mindenki kapott és nem volt panasz!Egyenlőre!De én 24hetes terhes vok és féltem a babáimat!Nemtom!!!

  • Detti

    2009. november 15. vasárnap

    Kriszta, Andi! Persze, hogy mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy oltatja-e magát. Én nem is akarok senkit sem rábeszélni. Azt szeretném, ha mindenkit elkerülne ez az egész. Az oltással kapcsolatban én sem tudom, hogy jól döntöttem-e, de remélem nem lesz semmi baj! Nyugodtabb vagyok, hogy beoltattam magam, bár így sem vagyok teljesen nyugodt. Mint írtam már, édesapám többéves tanultsága ami engem megnyugtat. Szerintem a média a járványt fújja fel túlságosan, az oltás ellenzését pedig az orvosok….. Egy sima nőgyógyásznak sem az a specialitása, hogy az oltásokkal foglalkozzon. Egy nőgyógyász pl a dohányzást teljes mértékben ellenzi, ami nem baj, de a környezetemben nem egy nő dohányzott várandósan, és semmi baja nincs a gyerekeknek, akik mára már felnőttek…… Sok mindent tiltanának egy várandósnak, amit avval magyaráznak, hogy károsítja a magzatot, amiben biztosan van is valami, de nagyobb baj szerintem ha valaki kemény drogokat használ…… A barátnőim és a rokonság pl mindentől óvna…….ne nyújtózkodjak, ne emeljek, ne egyek ezt, ne igyak azt, ne csináljam ezt, ne csináljam azt……ne idegeskedjek……stb….. Tényleg már elvárnák azt, hogy semmit ne csináljak……engem pl ez ami idegesít…..Terhesség, nem betegség…..és biztosan vannak károsabb anyagok is, mint amit bejutatt egy átlag kismama a szervezetébe…….Mindegy……Semmiről nem tudhatod a mai világban, hogy mivel árthatsz és mivel használsz. Régen nem volt ennyire szennyezett a levegő sem, az ivóvíz sem…..ezért nem is volt ennyi betegség. Média sem volt, ami ennyire pánikot keltsen…….De a tudomány is tény, hogy sokkal fejlettebb.

  • Anne

    2009. november 15. vasárnap

    még valami — apránként jutnak eszembe az infok…

    a magyar vakcina felnőtteknek 80%-os védetsséget ad, ami elég jó
    gyerekeknél ez egyre kisebb, 6 hónapos kor alatt 0

    ami nagyon fontos még, hogy a babának sem a pocakban, sem utána SEMMI ellenállóképessége nincs, csak az anyjától kapott védelem!! fokozatosan 12 hónapos koráig alakul ki a saját immunrenszere

  • Anne

    2009. november 15. vasárnap

    ja, és a magyar vakcina gyártója és az oltás összetétele is ugyanaz, mint a sima influenzáé (a virust cserélték ki benne)

    az influenza oltások kipróbálásáról pedig azt mondják, hogy egyik sincs éveken át kipróbálva, mert amikor új, mindig oltanak az új anyaggal, de utána is szinte minden évben/gyakran változtatnak az oltóanyagon, tény, hogy a sima influenzaoltáson is, ahogy a domináns (legtöbb betegséget okozó) virus is változik… csak emiatt nem aggódik senki, mert nincs felfújva

  • Anne

    2009. november 15. vasárnap

    A nőgyógyászok egyáltalán nem jártasak járványügyben! A háziorvosok renszeresen oltanak, évről évre tájékozódnak. A magyar oltóanmyagról azt hallottam (háziorvosoktól), hogy ugyanaz a „képlet”, mint a szezonális AB oltóanyaga, csak a folyamatot beinditó virusanyag a H1N1. Második-harmadik trimeszterben mindenképpen be kell oltani a kismamákat, mert a láz és a szövődmények okozta károsodás SOKKAL nagyobb kockázat a babára és a mamára is, mint az esetleges oltóanyag okozta mellékhatások kockázata. Én 16 hetesen beoltattam magam, remélem, jól tettem – sokszor átrágva, megbeszélve a férjemmel, mi igy döntöttünk.

  • Grimbulum

    2009. november 15. vasárnap

    Szilvia „Amerikában átlag 100 terhes nőből 28meghal,ha felveszik az oltást,ha nem!” Ezzel azt akarod mondani, hogy Amerikaban a terhes nok 28%-a meghal??? Az igen nagy elhalalozas lenne.

  • Andi

    2009. november 14. szombat

    Detti: A késői szövődmények ált. 60 nap után jelentkeznek.
    A védőoltás hatása meg csak 50-60%-os és néhány hónapig tart, ha be vagy oltva, akkor is elkaphatod.

    Vakcinát a legújabb eljárás szerint úgy kell készíteni, hogy a megölt vírusból eltávolítják a szövődményeket okozó részecskéket, s a „megtisztított”, inaktív kórokozót használják fel. A régi módszer alkalmazásakor nincs tisztítás, az egész vírus kerül bele az oltóanyagba, minden szövődménnyel együtt. A magyar gyártó ez utóbbi módszert alkalmazta, ami több orvos szerint jelentős veszélyeket hordoz, különösen a gyerekek számára.

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 14. szombat

    Detti:Én nem a higany miatt nem oltatom be magam.Mindenkinek szive joga eldönteni meri vagy nem de nemhiszem,hogy ennyi nőgyógyász rosszat akarna.Nemvéletlenül ellenzik ennyire.Te beoltattad magad nyugi,a te döntésed volt.

  • Detti

    2009. november 14. szombat

    Bocsánat, hogy ennyit írkálok ide, de ezeket is találtam: „A higanyra vonatkozó nemzetközi egészségügyi szabványok (FAO/WHO) szerint a felnőtt szervezet számára megengedhető heti higanyfelvétel 0,3 mg, ebből azonban csak 0,2 mg-nyi lehet a legveszélyesebb, metil-higany formájú. A magyar előírások szerint az ivóvízben a higany megengedett legnagyobb koncentrációja 1 mikrogramm/liter a szennyvízzel legfeljebb 5 mikrogramm/ liternyit lehet a befogadókba engedni.” Ezeken kívül tartalmaz higanyt a hal, a gomba és stb…..amit még nem találtam…..Akkor most komolyan az oltóanyagban lévő higanytól félnénk ennyire?! Gondolom annyi higany van benne, amennyit az emberi szervezet még elbír……mégiscsak kutató orvosok fejlesztették ki…….

  • Detti

    2009. november 14. szombat

    „A higany a másik neurotoxin és agysejt gyilkos, mely egyre riasztóbb méretekben található élelmiszereinkben. A higany, ugyanúgy, mint az aszpartám és glutamát pusztítja az agy neuronjait. Széntüzelésű erőművekből tonnaszám kerül a levegőbe. higanyt implantálnak fogainkba, amely beszivárog szervezetünkbe. Injekcióval közvetlenül a vérünkbe kerül, melyet átadunk gyermekünknek.”

  • Detti

    2009. november 14. szombat

    Amúgy nem tudom…..Ahogy a láz is főként a 12-14. héten a legkárosabb, úgy az efféle higany, stb…. ??? Bár a higanytól azért nem is félek, mert sokminden tartalmaz higanyt…..

  • Detti

    2009. november 14. szombat

    Kriszta! Én nem is a Czeizel Endre szavaiban bízom nagyon, hanem az édesapáméban és a feleségéjében. Canadában ápolók, és a kinti ápolók felérnek az itthoni dokik tanultságával. Édesapámék habozás nélkül az oltás mellett döntöttek, mikor megkérdeztem a véleményüket. Ők azt mondták, a babára nincs hatása semmilyen.
    Persze ők is rám bízták a döntést és amióta bejött ez a vírus nem tudtam dönteni. Az elején nagyon ellene voltam, volt olyan családtagom, akivel össze is vesztem emiatt.
    Aztán végül úgy döntöttem, hogy elegem lett abból, hogy mikor utazok a sok bunkó rám köhögött. Egyre több maszkos emberkét is láttam, és egyre jobban pánikoltam, hogy nem szeretném ha valamit is elkapnék…… Bevallom jobban féltem attól, hogy kórházban végzem tüdőgyulladással+ mindenféle nyavajával, majd meghalok én is és a baba is. Egyre többen szavaznak az oltás mellett….. Szerencsés aki nem kapja el, és be sem oltatta magát, mert így nem lesz benne semmilyen kétely. Viszont még mindig ott vannak azok, akik nem oltatnak és megbetegednek…… Kórházba kerülnek, kapják a mindenféle gyógyszeres kezelést, amíg az életükért küzdenek, és felépülnek…… Nem lesz betegebb az a baba???? Mert gondolom, amikor már az ember életéért küzdenek, akkor sajnos kénytelenek durvább gyógyszerekhez nyúlni, ha várandós az illető, ha nem….. Most akkor egy kis híganytól félünk, ami fele olyan káros, mint az ami a levegőben van?????

  • milananyu

    2009. november 14. szombat

    Sziasztok, úgyl átom továbbra is eltérőek a vélemények:)
    Én se adatom be továbbra sem magamnak, 29 hets vagyok, múltam már…egyszerűen nem merem, nem kockáztatok.Pedig jövök megyek, keveset vagyok itthon, kicsit sajnos most is meg vagyok fázva, kisfiamat is hordom oviba, ő most 3 éves, ha járvány lenne nem fog járni, őt szeretném beoltatni, de most ő is kicsit köhög,férjem anyósék anyáék megkapták már, meglátjuk.
    Teljesen igaz, h nem tesztelték kismamákon, nem is lehet, semelyik országban sem, nem is tudom, h ki vállal garanciát azért, h egészséges babód legyen, én pl mellékhatásnak az autizmusról hallottam.Én is a szellemi károsodástól félek, hiszen testileg szép fejlett babókám van.Szóval sztem nem lehet ebben a helyzetben jól dönteni, Czeizel hát igen a pénz….nyáron még azt mondta h ne oltasson kismami, most meg??!Miért változott a véleménye.
    Nekem is genetikus a dokim, s nem ajálnja, sőt itt egy nődoki se egyetlen kismaminak sem(Nyíregyháza).
    Remélem h senkinek nem esik baja, se annak aki beoltatta magát, se annak aki nem.
    Bízzunk ebben.
    Ja, azért egy vakcina el van téve nekem a hűtőbe, ha mégis vmi úton módon a beoltás mellett döntenék-bár nem hinném…..max a szülés után.

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 14. szombat

    Detti:Legyen igazad.Nemtudom mikor kaptad a szurit de tuti ennyi idő alatt nemfog kimutatni semitsem,még az ultrahang sem.Én nem hiszek Cejzel Endrének sem pénz beszél kutya ugat.A háziorvosom menye is várandós 29 hetes és nem oltották be pedig az egész család bevan oltva náluk is.dehát mindenkinek szíve joga eldönteni mit akar.És elárulom igen jobban árt a magas láz mint a gyógyszer amit a lázra szedsz.Mivel nagyon sok gyógyszert lehet várandósan is szedni.Én tudom van benne tapasztalatom,mivel nem az első babát várom.

  • Ancsa

    2009. november 13. péntek

    Hát eme téma engemis igencsak érdekel. Nekem sokáig nemvolt netem, így az interneten terjesztett rémhíreket sem olvastam szerencsémre,vagy nem. Nekem két kisgyermekem van,az egyik 2 éves lesz, a másik 4 hónapos. A mi doktornénik teljes mértékben az oltás mellett áll. Engem és a férjem már több mint 3 hete beoltott. Ma oltotta volna a nagyobbik gyerkőcöt, de most ő náthás és lázas. Teljes mértékben biztonságosnak tartja az oltást, a WHO nyilatkozata alapján is. Nálunk szinte azösszes kisgyermeket beoltotta és a kismamákat is. Sőt! A kötelező védőoltásokat el is halasztották, hisz az ismétlő oltásokkal lehet várni még 2 hetet, de ezzel nem. Elmondása szerint higanyt és tojást csak nyomokban tartalmaz, több koszt lélegzik be azember, ha mondjuk meglátogatja a fővárost.Én bízom a doktornéninkben. Viszont nemtett jót ennek az egésznek a sok rémhírkeltés, és bizony most aztán kapkod mindenki az oltás után. Egyébként magától a benne lévő vírustólnem kell tartani, hisz elölt vírusról van szó,ami semmit nem generál a szervezetben, ellentétben a szezonális oltással, amiben viszont butított vírus található, ami okozhat influenza szerű tüneteket.A többi összetevője pedig pontosan ugyanaz, mint a szezonálisnak, amit már több éve használnak. Hát, gondolkodjon mindenki el, hisz most már elég szépen benne vagyunk a levesben, tör előre a járvány, és elmondások szerint, ha bedurvul, hasonló lehet, mint a spanyol nátha. Azén családomban mindenki beoltatta magát.

  • Gyöngyi

    2009. november 13. péntek

    Én is úgy látom, hogy fele-fele arányban oltatnánk és nem oltatnánk. Egyetértek, a média, és a híresztelések is eltérő infót adnak az oltással kapcsolatban. Az orvosok között sincs egyetértés. Pánikkeltés van. Lehet hogy politikai érdek és kemény pénzek állnak e mögött? Én eddig nem akartam oltatni, sem magunkat, sem a 20 hós kislányomat. Pár napja meggondoltam magam…. oltatunk. És félünk, de ha nem oltatnánk akkor is félnénk.
    Ismerőseim két táborra osztottak. Mindenki másért igen vagy nem. Nem csoda ha belebetegszünk, ugye?????

  • bab

    2009. november 13. péntek

    Az alábbiakon gondolkozzatok el. Ezt az összefoglalót a neten találtam, de ugyanezt mondta el a szülész-nőgyógyászom is.
    „Alapvető és súlyos szakmai hiba a várandós nők oltása, mivel az oltóanyagot sem hazánkban, sem külföldön egyáltalán nem tesztelték terhes nőkön. Ezért a vakcina hatása bizonytalan, tudományosan nem igazolható, alkalmazása súlyos veszélyt jelenthet a fejlődésben lévő magzat egészségére. Külön kérdőjeleket vet fel ezen kívül az oltás higanytartalma, amely különösen a szintén higanytartalmú szezonális influenza oltással együtt beadva kockázatos mértékű higanyterhelésnek teszi ki a magzatot.

    Alapvető szakmai hiba, a nemzetközi oltási protokoll súlyos megsértése a 3 év alatti gyermekek oltási javaslata a hazai gyártású pandémiás oltóanyaggal.”

  • Detti

    2009. november 13. péntek

    Jah, és ha elkaptam volna a vírust, az ugyanúgy roncsolhatja a babát. A láz nem túl jó hatással van a magzatra és mindenféle fejlődési rendellenességet okozhat. Ha elkapnám a vírust szerintem avval többet ártanék, mert 1. belázasodnék, ami sejtölő, 2.meghalhatunk a babával együtt…..
    ÍGy hogy beoltattam magam, a félsz megvan, de nem biztos, hogy ártottam. A genetikai ultrahangon minden rendben volt, az Afp is jó eredményű volt, nem tudom mi lehet még…….

  • Detti

    2009. november 13. péntek

    Kriszta! Én is nyugtalankodtam emiatt, de dr. Czeizel Endre szavai is megnyugtatóak voltak, bármelyik riportot megnéztem. A babának megvan mindene, az ultrahangon láttam. Én inkább a szellemi részétől félek jobban. Remélem nem lesz semmi baj, bár attól jobban félek, hogy mindketten meghalunk, ezért is adattam be. dr. Czeizel Endre azt mondta amúgy, hogy nincs károsabb hatása a vakcinának, mint ha bármilyen gyógyszert beszedne egy kismama. Ha beteg lesz egy kismama, és lázcsillapítót szed, ugyanúgy lehet baja a babának, de lehet a betegségbe bele is halnak. Ezért mertem beadatni magamnak! Sajnos a szomorú az az egészben, hogy semmiben nem lehetünk biztosak és rossz időben várunk babát. Ha ezt tudom, nem terveztem volna be én sem. Semmilyen gyógyszert nem szedtem be a terhességem alatt, és bánt, hogy ezt bekellett adatni magamnak, de lehet rosszabb lenne, ha nem adattam volna be. EZt nem tudjuk meg soha……Mert ha betegen születik meg a baba, az az oltás eredménye, ha nem oltatom magam, abba pedig lehet belehalok…… Ez van……..

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 13. péntek

    Detti:A gond csak azzal van,hogy nem most derül ki ha valami van a babával hanem mikor megszületik és hiányzik esetleg valameik keze vagy lába stb…..Nemlehet tudni mivel nemvolt tesztelve kismamákon

  • Évi

    2009. november 13. péntek

    Jelenleg 16 hetes kismama vagyok. Van egy 3 éves kislányom, aki oviba jár. Megkérdeztem a gyerekorvost és ő a gyerkőcömnek nem javasolja az oltást. A nődoki nem adott konkrét választ, a háziorvos nem olt be terhesen, ő a gyerkőcömet oltaná mindenképp. Egyik rokonom, aki orvos beoltatta magát és belázasodott. Köztudott, hogy a láz okoz problémár a terheseknél. Na, ezek után hogyan döntsek?

  • Detti

    2009. november 13. péntek

    Amúgy a legfelháborítóbb, hogy a legtöbben azt mondják, a környezet oltasssa be magát…. A páromat ráadásul tavaly légmellel műtötték….. A héten 3.-szor ment a körzetijéhez…..A mai napig nem sikerült beoltatni magát. Ő ha elkapja ezt a vírust, simán belehalhat, mivel gyenge a tüdeje…….De ezt is leszarják a dokik….. a legtöbb úgy van vele, hogy van elég betege így is…….Legalább kicsit megfogyatkoznak……

  • Detti

    2009. november 13. péntek

    Amúgy nem tudom pontosan 12 vagy 14 hetes terhesség alatt nem is ajánlják az oltást…. AMúgy a legtöbb magyar doki nem ajánlja….. Érdekes….. Ilyenkor nem mondják azt, hogy nem ér semmit a magyar orvos tudomány???????

  • Detti

    2009. november 13. péntek

    Édesapám Észak-Amerikában (CAnadában) ápoló, ő azt mondta 100 terhes nőből 28 meghal, azok közül, akik NEM oltatják be magukat. AMúgy ma olvastam utána az oltóanyag összetevőjének. Elvileg elpusztult vírust jutattnak a szervezetbe, ami nem káros a magzatra nézve. Ha beteg lesz valaki, aki nem oltatja be magát (kismama) ott sem az vírus károsítja a magzatot, hanem a magas láz. Én 3 napja adattam be magamnak és azon kívül, hogy fáj az a karom, amibe beadták, semmi bajom. A baba is ficánkol úgy ahogy szokott….

  • szilvia

    2009. november 13. péntek

    Sziasztok!Én 12 hetes terhes vagyok és van egy 1éves fiam is!Én nem tervezem magam beoldatni és a gyermekem sem!Egyébb ként aminap a férjrm munka helyén volt erről felvilágositás adva és és Amerikában átlag 100 terhes nőből 28meghal,ha felveszik az oltást,ha nem!A pici gyerekeknél pedig az oltás után is 50% csak a biztositás,hogy megkapja!

  • Márti

    2009. november 13. péntek

    Sziasztok!
    Én ma oltattam be magam, 12 hetet töltöttem be. Mind a nőgyógyász, genetikai tanácsadó, oltási tanácsadó azt mondta, hogy nem lesz gond a 12-ik hét után, vagy legalábbis nem tud róla, hogy ártana (genetikus).
    A védőnő azt mondta, hogy csak óvatosan az oltással, mert kismamákat semmivel nem szoktak oltani. Ő javasolta az oltási tanácsadót (tel.: 455-81-00/8363, kedd-cs.9-12-ig?), amit egyébként a Szent László kórházban vettek fel.
    Szóval nekem is jól fel volt adva a lecke, ugyanis én eredetileg nem akartam beadatni az oltást, de anyám hosszú órákig tartó beszédei miatt beadtam a derekam. Meg most már én is úgy gondolom, hogyha van egy védekezési lehetőség, ami elérhető, élni kell vele. Mert ha mégis elkapja az ember az influenzát, és tudta, hogy van ellenszere, de nem élt vele, verheti a fejét a falba. Persze valamennyi félsz van bennem, mint sok más egyéb kapcsán is, korom (36 éves vagyok), szmogos levegő, stb. Reméljük azért a legjobbakat. Végülis folyamatos kontroll alatt van az ember, ultrahangok, vérvétel, stb.
    Üdvözlök mindenkit!
    Márti

  • Detti

    2009. november 12. csütörtök

    Itt van egy csomó video a H1N1-el kapcsolatban…..
    http://videoklinika.hu/video/szlavikh1n1_tunetek

  • Detti

    2009. november 12. csütörtök

    Magas láz, izomfájdalom, mint a többi influenzánál…..Interneten is utána tudsz olvasni….

  • ircsó

    2009. november 12. csütörtök

    Írja meg valaki kérem, hogy mi a tünete a H1N1 influenzának? köszi

  • Detti

    2009. november 12. csütörtök

    Jah, azt elfelejtettem….. Ok, hogy a környezet beoltatja magát, de szerintem egy kismamának rengeteg elintéznivalója akad, és biztos vagyok benne, hogy mindnyájan jártok utcára.
    Én legalábbis nem itthon henyélek egésznap. Megyek vásárolni, járok orvoshoz, ahhol azért betegek is biztosan megfordulnak, sajnos a bkv járatait is kénytelen vagyok használni, mert nincs autónk és hivatalos ügyeket is szoktam intézni. Én utazásnál szoktam a leginkább félni……
    Vannak olyan bunkó emberek, akik köhögnek és még a kezüket sem teszik a szájuk elé. Arról mondjuk nem is beszélve, hogy fellökik az embert, múltkor is majdnem leestem a buszról a lépcsőnél, mert egy öregasszony elém furakodott…..
    Szóval itt jön vissza az a dolog, hogy az emberek szarnak a másikra, és amikor a vírus is elkezdődött szartak ránk.
    Akkor kellett volna karantént csinálni és talán nem terjhedt volna el ez az egész…..
    Mindenesetre, ha utaztok, vagy orvosi rendelőbe mentek, vagy vásároltok, hivatalos ügyeket intéztek, akkor is elkaphattok bármit, nem feltétlen a gyerek, az apa, a nagyi viszi haza a betegséget……
    Te is elkaphatod, hogy megfogsz egy kapaszkodót, megnyomsz egy gombot, utána valamiért a szemedhez nyúlsz., az orrodhoz, vagy a szádhoz……
    Vagy netán egy beteg rád köhög……És akkor már hiába szídkozódsz. Késő…..
    Sziasztok

  • Detti

    2009. november 12. csütörtök

    Sziasztok!
    20 hetes kismama vagyok, és sokáig is döntésképtelen voltam. Édesapám Canadában dolgozik ápolóként és ő azt tanácsolta, adassam be magamnak. Azt is mondta, hogy a babának nem ártok vele egyáltalán. Mikor elmentem beoltatni magam, az asszisztensnő azt mondta elöször, hogy ő nem javasolja, mert nem tudják mik az összetevői az oltóanyagnak. Aztán mikor mondtam neki, hogy én édesapámban megbízok és szeretném az oltást, akkor már azt mondta, hogy a canadai oltóanyag is más összetevőket tartalmaz.
    Kérdem én: most akkor tudják az összetevőket, vagy nem? Ez az egész ellenzés szerintem nagyon fel van fújva, nem csodálom, hogy sokan kételkednek. Mindenesetre remélem én is, hogy nem lesz baj. Persze az emberek már mindentől félnek…..
    Én amondó vagyok, hogy nem szeretnék sem intenzívre kerülni, sem meghalni!
    Jah, és édesapám azt is mondta, hogy 700 kismama fertőzödött meg, abból 100 intenzív osztályon, és 28 halott…
    Elég magas számok ezek……
    Sziasztok!

  • bea

    2009. november 11. szerda

    Bea!

    Én 32hetes kismama vagyok és lehet hogy beoltatom magam,mert a babát még születése után 6 hóig védi az oltóayag (nekem ezt modták!?)!
    Egyébként máshogy nemtudom megvédeni a születése után,ésa 8 éves fiamat is beoltatom!
    Várom a hozzászólásokat!

  • Apokaliptika

    2009. november 11. szerda

    Sziasztok!
    Nekem is nagyon nagy fejfájást okoz ez a pánikkeltés. 26. hetes kismama vagyok. Idáig eszembe se jutott, hogy beoltassam magam, sőt még mindig kitartok a döntésem mellett, mert ez a pánikkeltés sokkal jobban megvisel idegileg mint testileg. Az egyik orvos azt mondja, hogy oltassak, a másik pedig, hogy eszembe ne jusson. Ha beoltatom magam és valami mellékhatása lesz a magzatnak az a baj, ha nem és elkapom akkor meg az a baj. Hát hogy legyen itt okos valaki? Ha a szakma egyöntetüen állna ki az oltás mellett valószínű nem is gondolkodnék ennyit, de így. Jobban gyanakszom én is inkább, hogy gyógyszeripar áll az egész mögött. Hát inkább vállalom a kockázatot.

  • Kriszta(Sné)

    2009. november 11. szerda

    Énis beoltatom a gyerekeimet.22 hetes kismama vagyok de magamat énsem merem beoltatni.Pedig nagyon félek.Énis milananyuval értek eggyet így talán nem hoznak haza semmit nekünk.

  • mucus

    2009. november 10. kedd

    Sziasztok!
    Hát én is gondolkodom, hogy mi tévő legyek. Oltassam vagy ne oltassam a 3 éves, illetve a 13 éves fiaimat. Bárhogy döntök, ha baj van, mindenképp az én felelősségem. Sajnos a nagyokosok össze-vissza nyilatkoznak, az embereket ijesztgetik.
    Az én 3 éves fiam kruppos. Őrá, hogy hatna a vakcina? Hallottam olyan véleményt is, hogy az asztmásoknak és hasonló gyerekeknek inkább ne adják be. Nem tesztelték elég ideig.
    Hajlok arra a véleményre, hogy sok az eladatlan vakcina.
    Emlékeztek, hogy a madárinfluenza ellen is milyen nagy kampány volt?? És érdekes, nem történt semmi. (Szerencsére!)
    A férjem nem oltatja magát, ez biztos, és úgy gondolom, én sem.
    Nálunk az oviba és az iskolába fele-fele arányban kérik a szülők az oltást.

  • milananyu

    2009. november 10. kedd

    Szia Bab, én 29.hetes vagyok, én se oltatom magam, én tegnap voltam dokinál, ő itt alegjobb gentikus is egyben, ő se javasolja….hát nem könnyű jól dönteni, nekem a kisfiam 3 éves oviba jár, eddig nem akartam oltatni, de most sztem mégis be fogom h ne hozzon nekünk haza semmit…eddig akit gyereket beoltottak állítólag nem lett semmi baja…tényleg nem könnyű, már álmatlan éjszakáim vannak.De magamat tényleg nem szeretném.
    Ircsó, sztem Ági nem fogja megírni ő oltat e, ezt mindenkinek dsaját magának kell eldöntenie, s a felelősséget vállalnia érte.Sajnos senki se mond egyértelmű, ill mindenkinek eltér a véleménye ezzel kapcsolatban.
    Én most gyerekem azért olatom, ill valószínű h oltatom, mert van egy nagyon jó ismerősünk itt a fül orr gége osztály vezetője, s ő mondta h a betegség génszerkezete majdnem ugynolyan, mint a spanyol nátháé, ami ugye rengeteg halálos áldozattal járt….őő azt mondta engem is oltana, bár nem 100% os benne…egyenlőre tapasztalat nőgyógyászomra hallagatok én is.

  • bab

    2009. november 10. kedd

    20 hetes kismama vagyok. A nőgyógyászom, a gyermekorvosunk, a körzeti orovsom nem javasolja a H1N1 elleni védőoltást. A nőgyógyászom lánya is kismama, a dokim vállalja a felelősséget érte, sőt elmondta, hogy mióta orvos sosem javasolták a kismamák oltását, egyéb gyógyszerezését. Én nem a médiában bízok, hanem a hosszú éve tapasztalt feltételen bizalmam alapján, amelyet az orvosaim iránt érzek.

  • Móni

    2009. november 10. kedd

    Kedves Ági!

    Szoptatás alatt van ellenjavaslata bármilyen influenza elleni védőoltásnak? Gondolok itt persze a H1N1-re is, de nem csak kizárólag!

    Köszönöm:
    Móni

    Válasz: Én nem tudok ilyenről.

  • ircsó

    2009. november 10. kedd

    Ági!

    Kérlek írd meg nekünk, hogy Te és a férjed illetve a gyerekeidet beoltatod?

    köszi

Comment navigation