„Aki nem vállal gyereket azt adóztassák meg”

– nagyjából ennyiben foglalható össze Boross Péter néhány nappal ezelőtti nyilatkozata, amivel kapcsolatban az én véleményemet is kikérte a Blikk (a csütörtöki számban olvashatjátok az erről szóló cikket). Te mit gondolsz? Jó megoldás ez? Vagy ha nem ezzel, akkor mivel lehet „fentről” segíteni, hogy a családok több gyermeket vállaljanak?

Magyarországon a hatvanas években kezdett csökkenni a születések száma, amit a hetvenes években a GYES bevezetése révén sikerült újra növekedésre bírni, azonban a nyolcvanas évek óta folyamatosan csökken (1-2 kisebb kiugrás azóta is tapasztalható volt). Mivel a halálozások száma több, mint a születéseké, ezért néhány héten belül Magyarország lakosságának száma 10 millió alá csökken.

Megoldási javaslat persze sok létezik, de ti kismamák, gyermeket vállaló szülők, akik a leginkább érintettek vagytok a dologban, talán jobban el tudjátok mondani, mint bármilyen szakember, miért nem vállaltok több gyermeket. Mennyi gyermeket terveztél tizenévesen és mennyit vállaltál végül? Mit lehetne tenni szerinted annak érdekében, hogy úgy döntsél, akár 3 vagy annál több gyermeket vállalsz?

Ha pedig mégis a nagycsalád mellett döntöttél és 3-nál több gyermeked született, akkor miért döntöttél így?

Várom véleményedet a hozzászólások között!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

57 Comments

Comment navigation

  • Vasvári Judit

    2010. november 16. kedd

    Sziasztok!

    Hááát,érdekes dolgokat írtok,és válaszolva szegény vállalkozások sorsára,azt azért leírnám,hogy jártam…
    Most kezdtük a 2. lombikot,az előzőnél elvetéltem,hiába sikerült.
    MINDEN vizsgálatot a szabadnapjaimon és szabadságom alatt intéztem,pedig törvény-adta jogom lett volna munkaidőben, ráadásul 24 nap alatt 55 szurit kellett beadnunk,mindezt munkaidőben,volt hogy napi 3-at.
    Nem kértem el magam,tisztességgel dolgoztam.
    Most a második alatt is végig bejártam,holnap lesz petesejt-leszívásom,aztán beültetés.
    Tegnaptól szabadságon vagyok,így összesen 1 hét marad ki.

    A munkahelyem,mikor szept. elején jeleztem ezt (csak így véd meg a tv.,ha elmondom bent),közölték velem,hogy NEM MUSZÁJ ITT DOLGOZNI!!!

    A „kisfőnököm” is mondta,hogy a nagyfőnök szerint ki kéne rúgni engem…
    Na most 1 nyamvadt hetet maradok ki,és kénytelen leszek veszélyeztetett terhesen visszamenni dolgozni a legdurvább,decemberi hónapban,csak mert a közvetlen főnökömmel így tudtam kiegyezni egy olyan dologban,amihez egyébként 100 %-ig JOGOM van,és ez a táppénz.

    Ledolgoztam itt már 2,5 évet,és most ez a hála,hogy elküldenének,vagy az életemet és a babámét veszélyeztetem egy esetleges méhenkívüli terhességgel.

    Fekvés helyett napi 9-11 órát állok majd kasszában…

    Miért is kéne sajnálnom a vállalkozásokat????

    Sorra nyílnak az újabb üzletek,de arra nem voltak képesek,hogy 1 hónapra átrakjanak valakit a helyemre,míg „kiesek”…

    Azt ugyanis nem ígérhetem biztosra,hogy most terhes maradok.
    Bár megadatna…

    30 éves leszek,súlyos endometriózissal, kimerülő petefészekkel,talán az utolsó esélyem,hogy anya lehessek.
    JOGOM VAN GYERMEKET VÁLLALNI!!!!

    Most meg izgulhatok azon,nehogy valami baj legyen bent,miközben senki nem kötelezhet,hogy veszélyeztetett terhesen visszamenjek egy karácsonyi forgalomba influenza-járvány kellős közepén dolgozni…

    • "a barátnőd"

      2010. december 17. péntek

      Azt gondoltam,hogy nem fogod leírni,amit a főnököd kért!
      Miszerint,ha lehetne 1 hónapot várj a dologgal,azaz ha lehetséges januárban kezdd el újra ezt a lombik baromságot!De te csak önzően,és makacsul csak elmentél decemberben és TE mondtad(ajánlottad fel),hogy ha sikerül ha nem,te jössz majd vissza és majd mekkora hős leszel!
      Na most,mivel 2,5 éve vagy a cégnél,te is nagyon jól ismered őket,hogy nem fognak utánpótlás embert küldeni,szóval köszike!

      Amúgy meg nem kellene rinyálnod,hogy most mindenki neheztel rád(utál)emiatt!
      Ha hivatalosan gerincesen és korrekten bejelented a főnöknél a dolgot telefonon,vagy szólsz bármelyikünknek(nem a drágalátos férjecskéd küldözgeted be állandóan),mindenki megértette volna a dolgot,hogy veszélyeztetett terhesen mégse melózz már,mert mi sem vagyunk állatok,hiába próbálsz minket így beállítani!Teljesen megértettük volna a helyzetet,de te még erre sem méltattál minket,szóval ne csodálkozz,hogy mindenki utál!

      Úgyhogy,a mi oldalunkról nézve sem habos torta az élet,ha ilyen gerinctelen kolléganővel vagyunk megáldva!Mert a hétfői otthonmaradásodat te már szombaton eltervezted(olvasva egy fórumon),és nem azt hazudva,hogy te jaj de rosszul lettél hétfő reggel!

      Ezért,úgy gondolom te panaszkodjál,mert tudomásom szerint otthon fekszel,és kapod a TB-t!

  • phencsy

    2010. október 13. szerda

    Sziasztok!

    Én egy három és fél éves illetve egy 11 hónapos kisfiú édesanyja vagyok. Párommal mindketten három gyerekes nagy családból jöttünk, s nálunk is első perctől kezdve három gyerkőcről indult a tárgyalás. A harmadik babát hamarosan tervezzük, én szeretnék negyedik gyermeket, de a férjem a későbbi anyagi helyzetünktől teszi függővé.
    Mi is szeretnénk nekik minden lehetőséget megadni, a továbbtanulástól kezdve, a szakkörökig, szóval mindent. De szerintünk nem csak a pénznek kell meghatározni a gyermekvállalást, hiszen egy ember életében soha nem lesz olyan, hogy ideális egy gyermek vállalása. A lehetőségeinktől függően, ésszerű keretek között mindent igyekszünk nekik megadni, De a legfontosabb az a biztos, szeretetteljes, megértő, segítő családi háttér, ahová bármikor hazajöhet, mert tudja várják, szeretik, elfogadják. Mi is ilyen családokből jöttünk, nem kaptunk a főiskolán kívül többet, mindent a két kezünkkel kellett megteremteni, kettőnknek. Nem volt könnyű, de nem lettünk kevesebbek, vagy hátrányosabbak sem. És ha az Isten küldi a lelkeket, ad hozzá megélhetést is.
    Egyébként szerintem az nőknek otthon lenne a helyük, s nevelni a gyerekeket, irányítani a háztartást, illetve a férjnek egy olyan hátteret adni, amivel tud úgy dolgozni, hogy el tudja tartani a családját. Ez utóbbihoz az állam segítsége kellenne versenyképes fizetésekkel.

  • Szamóca26

    2010. augusztus 16. hétfő

    és bocsánat, amit lefelejtettem, de volt aki leírta:
    szegény Anyuka dönthet, h vagy elmegy 4 órába dolgozni, de akkor nem kap támogatást, vagy megpróbál abból kijönni, amit az államtól kap.. mert ha elmegy dolgozni mellette, kiegészítendő az állami pénzt, akkor az már nem is jár.. hihetetlen.. pedig akkor már az állam a járulékot is bezsebeli utána.. Hol itt a logika?

  • Szamóca26

    2010. augusztus 16. hétfő

    Sziasztok!
    Kicsit munkáltató szemszögből is hozzászólnék, illetve ezzel együtt mint egy mindjárt 3 hónapos kisfiú anyukája. Sajnos a munkáltatókat minden csak arra sarkalja, hogy NE vegyenek fel fiatal nőt, illetve anyukát.. Mi ezzel nem foglalkozunk, egyszerűen mert méltatlannak tartom,de azért leírnám, hogy mivel „segíti” az állam az anyukák ill fiatal nők elhelyezkedését:
    1. Ha valaki terhes, illetve gyermekápolás alatt, és utána 30 napig nem lehet kirúgni. EZ elég kellemetlen, ha valaki amúgy nem jó munkaerő. Amikor vki visszajön dolgozni, ki kell adni neki az ezalatt felgyűlt szabadságot, vagy ki kell fizetni! Ez arra az évre vonatkozik, amikor szülni ment, ill az azt követő évre! Sajnos a magyar kisvállalkozások, köztük mi is, ezt nagyon nehezen engedhetik meg maguknak.. Kifizetni drága, ha kiadom, akkor kell keresnem helyettest arra az időre, azt bejelenteni, és kifizetni.. Hadd ne mondjam, hogy a nemrég bevezetett „egyszerűsített” munkavállalás, bonyolultabb, mint a „sima”.. + akkor a helyette sután is járulékok, … költség költség költség…
    Hangsúlyoznám, hogy nálunk szinte csak fiatal lányok dolgoznak, akik a közeljövőben előreláthatólag fognak is gyereket vállalni. Jó lenne, ha erre a munkáltató is kapna némi adókedvezményt, támogatást…
    Ami szerintem megoldás lehetne, az a részmunkaidő támogatása. Ezen felül a megfelelő számú és színvonalú bölcsőde és óvoda működtetése, hogy az anyuka valóban el is tudjon menni dolgozni.
    Ezen felül adókedvezményeket kellene biztosítani azoknak a cégeknek, akik kisgyermekes anyukákat foglalkoztatnak. Ugyanúgy, ahogy azoknak is, akik idösödő alkalmazottakat.. Velük ugyanaz a helyzet. kicsit már lassabbak sokszor, rengeteg szabadság jár, és nehéz kirúgni.. nos, ezek után csoda, ha nehezen találnak munkát? Talán inkább támogatni kéne a munkáltatót, nem fenyegetni…

  • Era

    2010. augusztus 10. kedd

    Sziasztok!
    En kulfoldon szultem, 10 hetes a kisfiam.Csak az osszehasonlitàs kedvèèrt irom le, hogy kismamakènt itt a magànorvosi vizsgàlatokat a tb tàmogatja 100%-osan. A szulès a korhàzi ellàtàs szintèn ingyenes, nincs hàlapènz. A fèrjem dolgozik, nekem itt nincs ledolgozott èvem, mègis minden tàmogatàs jàr. 900 euro szulès elotti egyszeri segèly, majd 3 èvig 180 euro havonta. Egy keresetbol normàlisan tudunk èlni, persze nem nagy làbon, de tudunk fèlretenni, igy èn itthon tudok maradni a gyerekkel. Minèl tobb gyereke van valakinek annàl nagyobb a tàmogatàs, igy az emberek nem fèlnek tobb gyereket vàllalni. Szerintem a kormànynak ilyen szogbol kellene megkozeliteni a megoldàst, nem pedig mègtobb adoval. Ha Magyarorszàgon maradtunk volna, lenne egy szobànk a szuloknèl, mert lakàst nemigazàn tudtunk volna venni.
    Mi 4-en vagyunk testvèrek, normàlis korulmènyek kozott felneveltek, de akkor mèg jàrt a nagycsalàdosoknak az adokedvezmèny is. A szocpolt nagy kàr volt elvenni, pedig mèg ugy is nehèz volt lakàshoz jutni, igy meg a legtobb fiatalnak szinte lehetetlen, hacsaknem a szulok tudnak segiteni.
    Valahogy a tàmogatàsokat kellene novelni a gyerekekre, nem pedig ujabb adokat bevetni.

  • Inez

    2010. augusztus 07. szombat

    Sziasztok!

    Kifejezetten diszkriminációnak tartom ezt a kezdeményezést, nem ilyen oldalról kellene megközelíteni a témát.

    Egyetértek Ágnessel, aki hozzászólásában kifejtette, hogy a Duna partján a nagy épületben mire KELLENE odafigyelni a nagy uraknak! /ahelyett h rendszeresen alszanak, rejtvényt fejtenek, olvasgatnak, vagy be sem járnak!! Merne egy átlag dolgozó be sem járni, v. aludni, másnap már nem kellene hová bemenni/

    egy korábbi hsz:

    „és nézzétek meg a cikk végén a videót is, ami akkor készült, amikor 2 évre csökkentették le a Gyest – azt sugallja, hogy “álságos ajándék volt a 3 éves GYES”, hiszen a világon sehol sincs ilyen jó dolguk a nőknek”

    Ezt megcáfolnám azzal, hogy sehol sincs „ilyen jó jó dolguk a nőknek” azzal, hogy aki ezt írta, próbáljon már meg kijönni huszonezer gyesből, vagy kevés gyedből ami maximalizálva van!!!!

    A nyugati országok sokkal jobban állnak anyagilag, mint mi, egy apa keresete sok helyen olyan magas, hogy eltartaná a családot, ha az anya csak gyedet/gyest kapna.
    Hozzáteszem, sokan mondják, hogy drágább az élet, mégis itt is is hatalmas az infláció, hatalmasak az adók, még mindig ezerszer jobb anyagi körülmények között élnek nyugaton!
    Ausztráliában egy egyszeri magas összeget kapnak a születéskor, úgy tudom kb 500ezer Ft körüli összeget, és rendben, nem maradnak otthon 3 évig a nők, de indulásképpen ez az összeg azért eléggé méltányos az állam részéről. A munkavállalás is könnyebb, részmunkaidő van, sok mhelyre otthonról lehet bedolgozni és számos országban a nagyobb mhelyeknek saját bölcsödéje van!!!!!!!!

    Tehát aki ilyen kijelentést tesz, h de jó dolga van aki 3 évig itthon van és gyest kap, nézzen szét számos ország családtámogatási rendszerében!!!

    A gyest pedig nem kellene sajnálni a kismamáktól, hiszen sok esetben, mire szül egy átlagos hölgy Mo-n előtte ledolgozik 10 kemény évet /pl 20-30 éves kora között/ és levonnak tőle annyi adót és a férjétől is, hogy minimum!!!!!! ennyi már visszajár.

    Tudom ezzel van aki nem ért egyet, de meg kell nézni, hogy már mindent megadóztatnak, többszörösen. Régen történelem órákon sajnáltuk a szegény jobbágyokat, h a földesurak h adóztatják őket, ma a XXI. században Mo-n többszörös adóztatás van, mint az akkori termény, kapuadó stb.

    Sajnos személyesen tapasztaltam, hogy munkaadó szinte második kérdése, hogy van e párkapcsolata és férje, miután az következik, h : ugye nem akarnak gyermeket!!!! Felháborító.
    Ha pedig valaki gyermekes, akkor azt kapja, hogy úgyis beteg lesz, van kire hagyni?
    Ha túl fiatal az a baj, ha pályakezdő az a baj. Ha egy hölgy Mo-n 35. évét betölti és gyermek után menne vissza dolgozni, akkor pedig már labdába sem rúghat. SZÁNALMAS!

    Nagyon jó ötlet, hogy a nagyszülőket hamarabb engedjék nyugdíjba, akik kisgyermekkel maradnának otthon, de az állam valószínű nem vezetné be a visszaélések miatt.

    Egyetértek azokkal akik azt írták, h nem a gyermekek számának függvényében kellene segíteni a családokat, hanem azt mérlegelve, hogy mit tettek le az asztalra. /több éves munkaviszony, tb, szja fizetés stb/

    Egy szó mint száz ,a gyermektelenek megadóztatása helyett csökkenteni kellene a parlamenti dolgozók fizetését, további prémiumit és x összegeket amiket fiktív felvesznek, ezen kívül a végkielégítések kifizetésének megszüntetését az állami magasabb szektorokban /lásd BKV stb/,
    valamint biztosítani egy új rendszerrel a nők gyermekvállalás utáni újbóli munkavállalását,- még ha ez azzal is jár, hogy az olyan vállalatok, cégek, állami szféra kedvezményesen adózna ha gyedről/gyesről visszatérő hölgyet alkalmazna.

    Amit bosszantónak tartok egyébként, hogy horror áron kell egy anyukának tápszert vásárolni, és egyéb gyógyszereket, azzal támogatnák a családokat, ha legalább ezekre tb támogatást adna,nem beszélve a most még nem kötelező védőoltások horror árairól!!!!

    Babakötvény: érdemesebb ha az ember inkább nyit egy bankszámlát amire kötetlenül a neki megfelelő összeget elhelyezi, mert sajnos tapasztalat, hogy nem mondanak el mindent ezzel kapcsolatban, – szinte a laikus párokhoz ellátogató hölgyek/urakról az köszön vissza, h csak kössenek és ők felmarkolják a jutalékot….
    Egy 18 éves fiatal Mo-n ha a mai helyzetet nézzük nem fog lakást vásárolni- lakáscélra felhasználni, mikor huszonévesek is több ezren otthon laknak. EGy fiatal szeretne saját vállalkozást indítani, vagy gépjárművet vásárolni, – erről nem szól a fáma, a babakötvény ilyen célú felhasználása nem lehetséges.
    Hogy mi lesz pár év múlva azt sem tudjuk, nemhogy 18 év múlva, h lesz e jövője ennek a kezdeményezésnek. /lásd Magányugdíjpénztárak mi lesz a sorsuk?/

Comment navigation