Ételrendelés és a kismamák

Gyakran felmerül, hogy a szülés utáni időkben tehermentesíteni kéne a kismamát legalább a főzés terhe alól. Ilyenkor, ha nincs nagymama a közelben, aki levenné ezt a terhet az anyuka válláról, akkor jó megoldásnak tűnik valamelyik ételfutár cégtől rendelni. De vajon tényleg megéri-e és melyik céget érdemes választani?

Ételrendelés és a kismamákKülönösen a szülés utáni -gyakran igen zűrös- hetekben, ameddig össze nem rázódik a család napirendje és az anyuka is teljesen fel nem épül, praktikus dolog lehet az ételrendelés. De akkor is jól jöhet, ha a kicsi ideiglenesen sok figyelmet követel, mert beteg, nyűgös, vagy sok az egyéb tennivaló, ezért a főzésre nem jut elég idő.

Az interneten több nagy ételfutár cég kínálatából válogathatunk, és egyre több helyi lehetőség is adódik. A kínálat menükből (2 vagy 3 fogás) vagy főételekből áll, illetve ezeket kombinálhatjuk is. Többségében ebédet lehet rendelni, de már léteznek olyan menük is, amik reggelit és/vagy vacsorát is tartalmaznak.

Jelenleg 3 országos házhozszállítással rendelkező cég létezik (én legalábbis ennyit talátam, de ha tudtok még többet, akkor szóljatok): a Gastroyal, a Foodexpress és az Egészségkonyha. A menük árai egy főre 450-700 Ft között mozognak naponta, az 1-1 fogást tartalmazó ebédek árai is ugyanennyibe kerülnek. Két főre a hétköznapokon nagyjából 5-6000 Forintba kerül az ebédrendelés. Meleg vacsorával együtt heti 5 napra ennek nagyjából a dupláját kell kifizetnünk.

A gyerekeknek a legtöbb helyen lehet fél adagokat kérni, vagy gyermekmenüt is rendelhetünk, ami általában zöldséglevest, főzeléket tartalmaz és 4-500 Forint közötti összegbe kerül.
Ha nagyétkű a férjed, akkor sincs gond, mert léteznek 30%-al növelt adagok is 1-200 Forint többletért.

Hétvégére csak a Foodexpressznél és a Gastroyalnál lehet ételt rendelni, de akkor sem az összes menüből válogatva.

Érdemes-e belevágni? Minden kismamának elérkezik egyszer az életében az a helyzet, amikor ki sem látszik a mosatlanból, a vasalásból, a rendetlenségből, vagy a baba lebetegszik, testvér születik, esetleg az anyukát kapja le a lábáról egy vírus. Ilyenkor nincs min gondolkodni, hiszen gyakran már a bevásárlás is nehézségekbe ütközik, a főzésről nem is beszélve. Felesleges emiatt lelkiismeretfurdalást érezni és nem szabad azokra hallgatni, akik azt mondják, hogy “még a főzésre sem jut időd a baba mellett?!” A babának sokkal fontosabb, hogy kiegynsúlyozott anyukája legyen, mint hogy mindennap háromfogásos ebédet varázsolj az asztalra.

Köztes megoldások is léteznek. Az egyszerűbb ételek elkészítése a legtöbb családban nem okoz gondot, egy egyszerűbb levest vagy tésztafélét a rohanósabb napokon is el lehet készíteni, de a frissensültekre, bonyolultabb ételekre (pont, amiket Apa a legjobban szeret) nem jut idő. Ilyenkor heti 2-3 alkalommal lehet ezekből rendelni, a kevésbé időigényes ételeket pedig továbbra is elkészítheted magad.
Az is megoldás lehet, hogy a leveseket főzitek otthon, mert az napokig eláll a hűtőben és csak a főételt rendelitek.

Megéri-e?
A legtöbb családban Apa eszik a legtöbbet, a nagyobb gyerekek esznek melegételt az oviban, Anya meg úgyis folyton fogyózik. Ebben az esetben – és különösen, ha a húsós, frissensültes, pörköltes ételeket rendelitek meg – anyagilag is jó döntés az ételrendelés, hiszen heti 2-2500 Forintért Apa kedvére ehet húst hússal és neked sem kell folyton azon törni a fejed, mit főzzél holnapra, elég csak a baba főzelékén agyalni.

És Te? Rendeltél már futárszolgálattól ételt? Bevált? Nem vált be? Vagy még csak tervezed, de nem mersz belevágni?

3 Comments

 • Eszter

  Reply Reply 2010. július 14. szerda

  nem jo a foodexpressz linkje…csak gondoltam szolok:)

 • Éva

  Reply Reply 2008. május 14. szerda

  Öt hónapos fiammal vagyok itthon, és bár jó baba, néha kicsit elég abból, hogy mindig ki kell találni, hogy mit együnk. Általában 2-3 napra szoktam rendelni, nekem a normál menü második fogása kétszerre is elég, a leves nem. Aztán meg 1-2 hétig szinte semmit, de azért megnézem a kínálatot.
  A Gastroyal nekem bejött, de egyébként is mindent megeszem. Ugyanaz a cég a Mesterszakács is (www.mesterszakacs.hu), ott jelenleg egy menü van, de több főzeléket kínálnak. Árban mindkettőnél 500Ft körül van egy normál menü.
  Az etlap.lap.hu oldalon is sok szállítót lehet találni.

 • Cili

  Reply Reply 2008. április 11. péntek

  Én a Teletáltól rendelek, és meg vagyok elégedve velük. Nekem sem időm, sem hangulatom hétközben főzni – nem vagyok már otthon a kölkeimmel – hetente 5-6 ezerre jön ki hármunknak az ebéd. Általában 2-3 hétig rendelek, 2-3 hétig nem, ez bevált. A Foodexpresst 2 évig ettem, szerintem a Teletál változatosabb ízekkel dolgozik. A Gastroyal nem ízlett, 2 hétig bírtam:-)

  http://www.teletal.hu

Leave A Response

* Denotes Required Field