2 éves a Kismamablog

2 év alatt egy icipici újszülöttből belevaló mozgékony kisgyerek válik, aki szinte mindent tud már a világról. Belevaló, önálló, okosakat mond, mindenre kíváncsi és amikor ránézel, magad sem tudod, hogyan repült el olyan hirtelen az a 2 év. 2 éves lett a Kismamablog is. Kinőtte a gyermekbetegségeit, sőt 2 év alatt segített más gyerekeket is nevelgetni 🙂

 2 éves a Kismamablog2 évvel ezelőtt a kisebbik fiam 5 hónapos volt és a legnagyobb gondom az volt, hogy merjem-e egy délelőttre rábízni a nagyira és vajon mennyi lefejt tejet hagyjak ott, nehogy éhen maradjon. Egy csomó aggódnivalónk volt vele kapcsolatban. Lassan hízott, gyorsan evett és 9 hónapos koráig nem akart kúszni, csak próbálkozott, erőlködött és egész nap mérgelődött, amiért nem sikerül 🙂 Mára önálló nagyfiú, gyömöszöli a testvérét, mondókákat szaval, és akkora mint egy 4 éves.

2 év alatt az ember el is felejti, mi mindenen ment át, mire eljutott oda, ahol van. Elfelejtődik az első szoptatások fájdalma, az éjszakai hasfájás, a kialvatlanság és marad a gyönyörű csemete, akiben nap, mint nap gyönyörködsz. Noha sokan azt hiszik, hogy egy nagy szerkesztőség áll az oldal mögött, az igazság az, hogy a Kismamablogot egyedül indítottam, én eszkábáltam a technikai hátteret, a dizájnt, egyedül írom a tartalmat. Az első pár hónap elég nehéz volt, különösen, hogy egy 2 éves és egy 5 hónapos támogattak a munkában 🙂

De végülis sikerült elindítani az oldalt és talpon maradni (mostanában láttam a statisztikát, hogy az induló blogok több, mint 60%-a 3 hónapon belül bezár). Kimondani sem merem, akkora szám, de indulása óta 1 420 673 látogató látta a Kismamablogot úgy, hogy sehol sem hirdettem, nem állt a hátam mögött multicég, kiadó vagy hasonló. Jelenleg naponta átlagosan 5100-an kíváncsiak a blogbejegyzésekre.

Miért is indult a blog? Mert amikor a saját gyerkőceimmel kapcsolatos problémákra kerestem megoldásokat, nem igazán találtam valóban használható cikkeket. Sok volt az ellentmondás, a bizonytalanság, és azok a területek, amikre igazán sehol sem adtak választ. Emellett úgy éreztem, hiányzik a középút a „hagyja csak sírni, Anyuka” és a „most kényeztesd, majd kinövi” álláspontok között, holott én magam mindig is úgy gondoltam és éreztem, sokkal többet ér megismerni a gyermekünket és önmagunkat, és ezalapján nevelgetni a csemetét, mint ráerőltetni az újságokban olvasott olykor szélsőséges álláspontokat.

Cél volt az is, hogy kifejezetten lélektani szempontból is megmutassam a csecsemőket és a kisgyermekeket. Tavaly óta külön foglalkozom az anyasággal kapcsolatos lelki folyamatokkal, életmódbeli változásokkal is, mert úgy látom, rengeteg későbbi probléma, gyermeknevelési kérdés, családi gond éppen abból adódik, hogy a gyermekvállalással kapcsolatos változásokat nem sikerül feldolgozni, illetve kezelni.

Noha pszichológia-pedagógia szakra jártam az egyetemre, nem volt célom, hogy tudományos értekezéseket osszak meg az anyukákkal, inkább a megvalósítható módszerekre és a folyamatok megértésére helyeztem a hangsúlyt (írhatnék szupertudományosan is, de akkor egy kukkot nem értenétek belőle :))

Egy kis statisztika

  • A legtöbben a Honnan tudhatom, hogy terhes vagyok? című blogbejegyzést olvasták, erre 94.608 látogató volt kíváncsi.
    A második legnépszerűbb tartalom a Terhesség hétről hétre című bejegyzés, amit 73.281-szer nyitottak meg 2 év alatt (ezek voltak egyébként szinte a legelső cikkek a blogon).
  • A Nagy Babaszakácskönyv 2007. októberében íródott, azóta több, mint 19 ezren töltötték le.
  • 2 év alatt a blogon 522 blogbejegyzés és 27.335 hozzászólás született, jelenleg hetente átlagosan 200 kérdést válaszolunk meg.
  • Az egyfős csapatom, 2008. júniusában 2 főre bővült, azóta az ügyfélszolgálati, megrendeléssel kapcsolatos kérdésekkel Barbara foglalkozik, 4 hónapja pedig Gabi is beszállt a csapatba, ő a teherbeeséssel kapcsolatos kérdéseket válaszolja meg.

Amit elértünk…

Kaptunk többféle elismerést és helyezést, a 2008. évi Goldenblog versenyben a Kismamablog a tanácsadói kategória 5. helyét szerezte meg, megtalálta a blogot az Anyák Lapja, ahol állandó szakértő lettem és az RTL Klub is. Mégsem ezeket érzem a legnagyobb sikernek, hanem azokat az anyukákat, akik rendszeresen megírják nekem, milyen gondokat tudtak megoldani a tanácsaim vagy a tanfolyamaim segítségével.

A Nagy Babaszakácskönyv például eddig 19 ezer anyuka hozzátáplálási kérdéseit válaszolta meg. A 2007. decemberében indult az első Kismamablogos tanfolyam, a Babastart kapcsán van egy szép levélgyűjteményem tele lelkes sorokkal. Rossz napjaimon ezeket olvasgatom 🙂
De sok szép levelet kaptam már olyan anyukáktól is, akiknek sikerült eloszlatniuk a szüléstől való félelmüket az „Igazi” Szülésfelkészítő Tanfolyam segítségével. „Nehéz volt a szülés, de bármikor újrakezdeném” – így hangzik a levelek többsége. Sőt, vannak néhányan, akik már a második babát várják a tanfolyam anyagát hallgatva és olyan anyuka is írt már, akinek 2 nehéz szülés után a harmadik alkalmat tették könnyebbé a tanfolyamon tanultak.
Az Álomba Ringató Praktikák, amit itthon már közel 2000-en olvastak, hamarosan nemzetközi karrierbe kezd és 5 nyelven lesz elérhető, többek között németül is.

És, amit el szeretnénk érni

2 éve a nagyobbik fiam 2 éves nagyfiú volt. Most 4 éves nagyfiú, felnőtt korában kukás szeretne lenni és traktorvezető (melyik 4 éves kisfiú nem vágyik erre? :)) A szomszéd kislány lesz a felesége (ő már 6 éves) és nagypapa szeretne lenni, de nem nagyon öreg, mert akkor borotválkozni kell. Szeretne autókat tervezni, de kabriót nem, mert abba télen beleesik a hó 🙂

A Kismamablog is tovább cseperedik, közösen nevelgetjük én és több ezer olvasó. Mert, hogy egy blog nem csak attól tartalmas, hogy tele van bejegyzésekkel, hanem ti, olvasók, hozzászólók is nevelgetitek, tanácsaitokkal, témajavaslaitokkal, kérdéseitekkel, amikből mindannyian sokat tanulunk.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Kriszta

    2009. szeptember 21. hétfő

    Elöszöris szeretnek enis gratulälni,es minden jot kivänni nektek!mäsodszor…szeretnem megköszönni a „terhesseg hetröl-hetre” hirleveleket,minden heten nagyon värom,es örömmel olvasgatom!es köszönöm a välaszaidat,sokat segitettek. örülök hogy letrehoztad ezt az oldalt,mert itt minden kerdesemre megkapom a välaszt es ez nagyon sokat segit egy ilyen „paräs”kismamänak mint en!ez nekem nagyon nagy segitseg mivel en külföldön elek es szivesebben täjekozodom magyar oldalakon,vagyis itt nälad mert itt mindent megtalälok!szoval…toväbbi sok sikert kivänok nektek!:):):)

  • Noemi

    2009. szeptember 07. hétfő

    kedves Agi,

    Teherbeesésemkor ajánlották a blogot, azota is rajta vagyok, és az a jó benne hogy minden nap találok benne valami jót, vagy egy cikket, vagy egy jótanácsot. Gratulálok, és ha reklámozva, hirdetve nincs is, tudd, hogy én már sok anyukának és jövendőbeli anyukának ajánlottalak, ugyhogy a reklámod mi vagyunk 🙂 Köszönöm

  • hajni

    2009. szeptember 05. szombat

    gratulálok én is a 2 évhez!!! én még csak kb 3 hete találtam rá a bloggra de azota is minden nap többször is „benézek”. nagyon sok kérdésemre megtaláltam a választ. és a többiektöl is rengeteg biztatást kapok! köszönöm neked Vida Ági!!!!

  • virág

    2009. szeptember 04. péntek

    Kedves Ági!
    Én is csak gratulálni tudok. Ha jól utánna számolok akkor majdnem a legelejétől kezdve itt vagyok. Nagyon sok jót kaptam ettől az oldaltól sok ismerősre és barátra tettem szert akik örömömben és bánatomban is osztoztak, átsegítettek a mélyponton. Sok hasznos cikket találtam és találok azóta is. Remélem ez még sokáig így is lesz. Én innen szoktam erőt meríteni a folytatáshoz. Köszönöm Neked.
    Zita

  • Zsuzsa

    2009. szeptember 02. szerda

    Az én kisfiam 19 hónapos és a kezdetektől figyelünk Téged!!! :-)))
    Gratulálunk a 2 évhez és még soxor ennyit kívánunk! És nemkülönben köszönjük a nagyon sok hasznos tanácsot és információt!!!!!

  • Honey

    2009. szeptember 02. szerda

    Kedves Ági!

    Köszönjük, hogy létrehoztad az oldalt és sok hasznos tanáccsal látsz el minden Anyukát!
    Gratulálunk a 2. évfordulóhoz!
    Több, mint másfél éve követem nyomon cikkeidet, Kisfiam most 13 hónapos.
    További sok sikert kívánunk Neked és lelkes Csapatodnak!

    Üdv,
    Anita & Dominik Baba

  • manner

    2009. szeptember 02. szerda

    Szia Ági! Én is gratulálok! nagyon szeretem olvasni a blogot. A hírlevelet is alig várom minden héten (még 6 hetes kismamaként iratkoztam fel rá) és nagyon izgalmas, hasznos 🙂 A szülkésfelkészítő is nagyon érdekes, kb a feléig jutottam mostanra.
    Csak így tovább, és köszönöm a tanácsokat, az eddigiek nagyon hasznosak voltak!

  • szilvia

    2009. szeptember 02. szerda

    Gratulálok a kitartásodhoz,az energiádhoz és mind ahhoz amit elértél!
    Köszönöm,hogy vagy nekünk!
    További sikeres munkát,erőt és kitartást az egész csapatnak!

  • Petra

    2009. szeptember 02. szerda

    Kedves Ági,
    fantasztikus, amit létrehoztál! Soha nem sajnálod a tudásod tőlünk, lelkesedésed és gyerekszereteted minden sorodon látszik.
    Én még Dr. Spock-on nevelkedtem, de Bonca fiam már Vidaágin :)))
    Köszi mindent!!!

  • Vikica

    2009. szeptember 01. kedd

    Szívből gratulálok Ági! Mint első babáját váró kismamaként találtam rá az oldalra, mikor a terhesség hétről- hétre, ultrahangképek a babáról voltak számomra aktuálisak. Azóta túlvagyunk sok-sok mindenen és még nagyon sok minden áll előttünk. Eddig is mindenben a tőled szerzett ismeretekre hagyatkoztam és bizton állítom, hogy ez eztán is így lesz! Neked köszönhetjük azt, hogy mindenki rácsodálkozik az én boldog, mosolygós babámra! Köszönjük a segítséget és sok-sok sikert és kitartást kívánunk a továbbiakhoz!

  • bettibea

    2009. szeptember 01. kedd

    Nagyon gratulálok én is, és rengeteg köszönet az eddigi segítségekért! Hűséges olvasód vagyok, amióta csak rátaláltam erre a blogra! További erőt és sok sikert!

  • picúr

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia Ági!

    Én is csak gratulálni tudok! Nagyon jónak tarom amit eddig sikerült megvalósítanod!
    És remélem amit még szeretnél az is sikerülni fog!
    Nagyon sok jó tanácsot kaptam tőled!
    Csak így tovább!!!!!!!!

  • ircsó

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia Ági!

    Én is szeretnék gratulálni és kívánom, hogy még nagyon sokáig tudjál nekünk segíteni.

    üdv.ircsó

    U.i. én rengeteget kaptam tőled.:-)

  • mcleod3

    2009. szeptember 01. kedd

    Sziasztok!Ez csodálatos gratulálok Ági így tovább!!!Remélem még sok dícséretet kapsz.Nagyon-nagyon jó ,hogy van ez az oldal én itt ismertem meg a lányom keresztanyukáját akivel azóta olyan mintha lelkitársak lennénk!Köszönjük szépen a kitartó munkádat!

  • B.Szilvi

    2009. szeptember 01. kedd

    Sok boldog szülinapot Kismamablog, csak így tovább! 🙂

    Kedves Àgi, 8 hónapja vagyok lelkes olvasód és rajongója az oldalnak. A kisfiam akkoriban volt pár hetes és idegesen kerestem olyan cikkeket a neten, ahol a kisbabákkal és problémáikkal foglalkoznak, ahol választ kaphatok a kérdéseimre. Ìgy leltem Rátok! 🙂
    Nagyon szimpatikus volt a végzettséged mellett, hogy Te magad is gyakorló anyuka vagy, saját tapasztalatokkal, utána pedig boldogan tapasztaltam a tanácsaidat megfogadva, hogy működnek a gyakorlatban!
    Köszönöm és további sok sikert kívánok a Csapatnak! 🙂

  • kata

    2009. szeptember 01. kedd

    Gratulálok! Nagyon jó hogy Vagytok nekünk anyukáknak, rengeteget segítetek, mindenre tudtok megoldást:-) Így tovább!

  • Zsú - Fitness Mami :)

    2009. szeptember 01. kedd

    Nagyon gratulálok, és még sokszor ennyit kívánok!!! :)))

  • barbi

    2009. szeptember 01. kedd

    Gratulálok! Még sok-sok évet és sok-sok olvasót kívánok nektek!