Ekcéma csecsemőkorban: a sok fürdés okozza?

Mindenki kívülről fújja, hogy a csecsemők bőre vékonyabb, mint a felnőtteké, ezért „különösen gyengéd ápolást igényel”, de ez nem azt jelenti, hogy babakozmetikumokkal kéne kilószám tenni, mint ahogyan a reklámok sugallják, hanem éppen ellenkezőleg. Egy brit vizsgálat bebizonyította, hogy azok a babák nem küzdenek bőrbetegségekkel, ekcémával, akiket babafürdető nélkül tiszta vízben fürdetnek.

Ekcéma csecsemőkorban: a sok fürdés okozza?Az adatok megdöbbentőek: az 1 év alatti fiúk 37, a lányok 33 százaléka szenved valamilyen bőrbetegségben és a kutatás szerint ezért elsősorban a gyakori babasamponos, tusfürdős fürdetés okolható. A csecsemők 60%-át minden nap, 20%-át kétnaponta, másik 20%-ukat heti 2-3 alkalommal csutakolják le tetőtől talpig és átlagosan naponta ötször mossák meg a kezüket, arcukat. A felmérésben résztvevő több, mint 2000 csecsemő közül sokkal kisebb arányban fordult elő azoknál ekcéma és egyéb bőrbetegségek, akiket ritkábban fürdettek vagy tiszta vízben pancsoltak esténként.

A közhiedelem szerint tisztán kell tartani a babát, különben könnyebben megbetegszik, a valóság azonban ennek éppen az ellenkezőjét mutatja. Dr. Anne O’Neill a Westmeadi Gyermekkórház bőrgyógyásza szerint a sok mosakodás csökkenti a szervezet ellenálló képességét, és a bőrbetegségek mellett növeli az allergia kockázatát is.

Emellett fontos tudni azt is, hogy a legtöbb babakozmetikum kőolajszármazékokat és rengeteg más vegyi anyagot tartalmaz, ezért helyettük vagy 100%-ban természetes termékeket vagy semmit ne használjunk a fürdetéshez. Ezzel teszünk legtöbbet a puha, egészséges bababőr megőrzéséért.

10 Comments

  • Czakó Emília

    2011. március 25. péntek

    Sziasztok!
    sajnos mi is nagyon rég küzdünk az ekcémával,már szinte nem tudom mit tegyek,hogy végre már el tűnjenek a foltok,már ha nagyon csúnya,szteroidos krémmel bekenem.
    Szerintetek nagyon káros?

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Károsnak nem káros, de érdemes lenne utánajárni, mi lehet az oka (pl. allergia). Az ekcémára nagyon jó a Sudocrem is.

      • dora

        2011. május 16. hétfő

        Szia Agi!

        Szeretnem neked is a figyelmedbe ajanlani az alabb elkuldott valaszomat Czakó Emílianak, hatha meeg tobb anyukahoz eljut igy a nalunk nagyon bevalt modszer ekcema ugyben.

        Nagyon szeretem a blogodat,udvozlettel,
        Dora

    • dora

      2011. május 16. hétfő

      Szia Emilia,

      Nekem is nagyon-nagyon ekcemas volt a babam, rettenetes holyagos voros kiutesekkel.
      Szoptato anyuka vagyok. Elkezdtem nem enni mogyorofeleket, mindent, ami ezzel rokon , tejtermekeket, fuszeres-eros eteleket, borsos /fuszeres/eteleket, mezet, bogyosgyumolcsoket, kavet, csokit.
      ezekre egyertelmuen csunyabb lett masnapra mindig a bore.
      Ha ezeket elkerultem nem lett meeg rondabb a kiutes.

      Ami nagy attores volt, hogy a baba boret, amit inkabb csak nagy ovatosan vizzel lotykoltem a napi furdeteskor, elkezdtem megdorgolni , ledorgolni jol sterilizalt puha gezlepedovel.
      Ijesztoen hangzik, tudom. De a koszmot a fejen is fesulgetni kellett, hogy meggyogyuljon, onnan jott az ihlet.

      Persze ne ugy, hogy fajjon, csak az addig megovott nagyon csunya begyulladt ekcemas felazott borrol gyakorlatilag a bacilusokat elkezdtem letorolni, gondosan figyelve, hogy a rongy mindig mas reszet hasznaljam, ne fertozzem at egyik helyrol a masikra.

      Nalunk ez egyik naprol a masikra kitisztitott egy teruletet, ki lehet neked is probalni.
      Mi is tul voltunk mar minden szteroidos kremen, nem segitett.
      Azota naponta ugy furdetem, mintha edenyt mosogatnek, attorlom, letorlom a kezemmel vizzel a boret a tiszta vizben.
      Csak olyan erosen, mint ahogy magad furdetned tiszta vizben.
      Egyedul a popsi tajekra rakok egy kisujjhegynyi furdetot. A hajat is vizzel mosom.

      Csoda szamba megy, ahogy eltuntek azok a csunya kiutesek.
      Ma mar csak kis 0.5%-os Hydrocortizonnal kenjuk, ha kijon rajta egy kis kiutes, 1 nap alatt elmulik gyorsan.
      Amugy meg napi 2szer testapolozom.
      Amikor gyogyulo fazisban volt, 3 szor Hydrocortizonoztam es testaapoloztam, ahol nem volt ekzemas.
      Ungyanis fontos a megelozes resz, ahol gyulladt mar oda Hydrocortizon, ahol nem, oda testapolo.
      Nekem 1000 krem probaja utan az Eucerin jott be, az arcara a Babe.
      Remelem azota mar elmult a babad kiutese.

      Segitett az is, hogy megkezdtem a hozzataplalast, de a gyors javulas egyik naprol a masikra az a fertozes gezlepedovel valo kezelesekor indult meg.

      Nagyon latvanyos volt, gondolom nem jo egy bornek, ha az elhalt, fertozodott hamsejteket nem koptatja le valami.
      Udv! Dora

  • Krisztacsk

    2011. február 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos csak szopik, este csak vízbe fürdik, mosószert nem használok a ruháit mosódióval mosom ennek ellenére a könyökén és a térdén kiszáradt foltok jelentek meg ami a gyerekorvos szerint kezdődő ekcéma. Milyen krémet tudsz ajánlani, ami nincs tele minden vegyszerrel? Egy hónapja járunk babaúszásra lehet hogy a klórós víz miatt van, esetleg tudsz valamit hogy mivel kellene bekenem a medence előtt? A babaúszást nem szeretnénk abba hagyni, nagyon szereti.

    Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. február 24. csütörtök

      Nem hinném, hogy a babaúszástól lenne ekcémás a baba, különösen, mert a legtöbb babauszis helyen nem klórral fertőtlenítenek, hanem DEWAN-50-el.

      Mandulaolajjal is lehet kenegetni, de jó hatású lehet az aloe is.

  • Duli Boglárka

    2011. január 30. vasárnap

    Kedves Ági!
    A 8 hónapos kislányom bőre sajnos ekcémás. A kérdésem az lenne, hogy van-e erre homeopátiás készítmény, illetve gyógynövény teát mikortól kaphat a baba (cickafark, csalán, orvosi veronika), mert ezekről azt olvastam, hogy jók az ekcémára.

    Köszönettel: Duli Boglárka

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ekcémára a Halicar nevű homeopátiás kenőcsöt lehet alkalmazni, az általad leírt gyógynövényeket is kaphatja már, de ekcéma esetén mindenképpen egyeztess orvossal is, mert az okát is ki kell deríteni (pl. allergia), nem elég csak a kezelés.

  • Bonomo

    2010. július 26. hétfő

    ÉS az még kimaradt a cikkből, hogy az ekcémás babákat nem szabad fürdetni csak max. zuhanyoztatni!

    Én a kisfiamat 8 hónapos koráig 2 naponta fürdettük és nem használtunk csak hidrophiles fürdetőt vékonyan. 1 éves elmúlt, amikor megvettük az első babafürdetőt, de azt sem hagyom rajta ázni! Átdörzsizem tiszta vízzel, pár másodperc fürdető és már megy a zuhi! Ha pancsolni hagyom, akkor tiszta vízben, semmi szer!
    Nem is ekcémás a picim… 🙂

  • Pachingerné

    2008. június 01. vasárnap

    Sziasztok!
    Mi a kislányunknak a gyógyszertárakban kapható hidrophiles fürdetőt használtuk és kb 6-7 hónapos koráig felfőztem a fürdető vizét.szép bőre van. a haját pedig egy éves korától heti egy alkalommal mossuk meg. A bőre nagyon szép. Nekünk ez bevált.