Hogyan alapozd meg a pozitív gyermeknevelést az első évben?

A szeretetteljes nevelés és a jó kapcsolat megalapozása az első évben kezdődik. Így csináld:

#1 Építs bizalmat!

Dédelgetés, simogatás, válaszkészség. Figyelj a baba igényeire, menj és segíts neki. Vedd fel, ha sír, szoptasd igény szerint! Az olyan tanácsok, hogy hagyd sírni, ne vedd fel, etesd óra szerint a baba természetes ösztöneivel szemben mennek és rombolják a bizalmat.
Ne most akard „megnevelni”, ne várd el, hogy gyorsan alkalmazkodjon! Még kicsi ehhez.

#2 Figyelj és ismerd meg őt!

Az első hetek-hónapok arról szólnak, hogy megismeritek egymást.
Sokan hamarabb cselekszenek, kapkodnak, kísérleteznek, miközben elfelejtenek figyelni arra, mit is szeretne mondani a baba valójában.
Te őt ismered meg azáltal, hogy a közeledben tartod és kifigyeled az igényeit, a szokásait a jelzéseit.
Ő pedig téged: beszélgess a babával sokat, mosolyogj rá, hogy megismerje a hangsúlyodat, a mimikádat. Ő még ezekből tájékozódik a világban, jobban megérti, mit szeretnél tőle, ha van módja megismerni.

#3 Bánj tisztelettel a babával!

A babákkal sok mindent csinálunk, amit ők még nem tudnak kontrollálni, nincs beleszólásuk. Megfürdetik őket, megtörlik a pofijukat, bepelenkázzák, felöltöztetik és a többi – anélkül, hogy szóltak volna, mi történik. Könnyebben alkalmazkodik a kicsi a szokásokhoz később, ha nem csak úgy történnek vele a dolgok, hanem előre elmondják neki, mi fog történni. Ez növeli a biztonságérzetét és együttműködőbbé teszi őt.

#4 Ne feledkezz meg magadról!

Szülőnek lenni nehéz és a kicsik sok figyelmet, energiát igényelnek. Ahhoz, hogy képes legyél pozitívan nevelni, szükséges, hogy amikor csak lehet, pihenj. A szabad levegő, a sport, egy hobbi, a találkozás barátokkal, a baba-mama klub egyaránt feltölthet. Ha nincs lehetőséged másra hagyni a babát, vele együtt is tudsz pihenni – ha fejben „pihenő üzemmódra” kapcsolsz.
Pihenj fejben is: ne csak azon agyalj, mit miért csinál a baba, az is kikapcsol a megszokottból, ha valami egészen másra gondolsz, például tervezgeted a családi nyaralást, a hétvégi kirándulást, a szoba átrendezését, a hobbidat, a születésnapot…

Hidd el: jobb szülő tudsz lenni, ha magadra is gondolsz! 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

 • Simon

  2019. február 23. szombat

  Kedves Ági!

  13 hónapos múlt a kislányom. Nyílt kislány, nagyon szereti a kisgyerekeket. Temperamentumosabb mint a 3 éves bátyja, ő félénkebb volt mindig is. Tudom, hogy 1 évesen még nagyon kialakulatlan személyiségek, de olyan fura, hogy mostanában azt csinálja velem, hogy mosolyog rám, odajön, fel is kéredzkedik az ölembe, aztán hirtelen rosszul kezdi érezni magát mintha nem lenne biztonságban nálam és megy az anyjához. Mintha kb rászóltam volna vagy valamit beképzelt volna rólam, amitől megíjed, vagy csak anyás, nem tudom, de ez mért van? Természetes?? Kicsit önző vagyok és rosszul is esik mert úgy érzem mintha egy kis apaellenessége lenne ilyenkor ls személyszerint engem nem akar. Vagy nem így van?

  Köszönöm
  Simon

  • Vida Ágnes

   2019. február 25. hétfő

   Ez természetes viselkedés ebben a korban. A kislányok 1 éves kor körül kezdenek el nyitni az apa iránt, barátkoznak vele, de az önbizalmuk fő forrása még mindig az anya marad, ez nem apaellenesség, csak még nem tudja kezelni, hogy hozzád is kötődik és anyához is egyszerre 🙂

   • Simon

    2019. február 25. hétfő

    Köszönöm! Nem vészes, csak eddig nem csinálta és azért is csodálkoztam. Gondolom akkor ebbe az is belejátszik, hogy éppen lefele szokik a szopizásról és kell neki az anyai megerősítés…?
    Köszi

 • Bari Bernadett

  2017. június 23. péntek

  Kedves Ágnes!
  11 hónapos múlt a kislányom. Kb 1 hónapja volt egy garatgyulladása,ami miatt 4-5 napig igen nehéz éjszakáink voltak. Előtte sem volt mindig ébredés vagy felsírás mentes az alvás,de az esetek többségében boldogultunk. Azonban az elmúlt hónap igen megterhelő volt a családnak. Az elalvással még nincs is nagy gond, átlag egy felébredéssel az rendben van.9-10 òra közt elalszik. Viszont 1-3 közti időpontban felébred egy ideje.Átmegyek, pròbálom a kiságyában megnyugtatni,ami látszatra sikerül is, aztán egyszercsak átfordul és már kapaszkodik is állásba. Ezzel „szòrakoztatja magát” 2-3 òràn keresztül mire visszaalszik nehezen. Cicire is tettem, de csak 1-2 percig kér,így gondolom nem éhes. Ha kimegyek a szobábòl ordít,ha apa megy be hozzá a folyamat uez,csak a lefolyása rövidebb.Tényleg mindenr próbáltunk, de bevallom így egy hònap elteltével egyre kimerültebbek ès türelmetlenebbek vagyunk. Napirendje sincs igazán emiatt,mivel az össze-vissza ébredés miatt minden tolòdik.Köszönöm előre a válaszod!

  • Vida Ágnes

   2017. június 27. kedd

   Ebben a korban a nagyobb változások, pl. egy betegség, gyakran váltanak ki hasonló alvászavarokat. Az egyik, ami segíthet, ha átviszitek hozzátok és veletek alszik tovább, gyakran ilyenkor ugyanis az a baj, hogy a betegség miatt „anyásabb” lesz a kicsi és ezt éjszaka is igényli. Nappal is lehet az átlagosnál többet szeretgetni, „babázni” vele, néha ez is segít kielégíteni ezt az érzelmi igényt. Meg lehet próbálni azt is, hogy lefekvés előtt kap egy csésze Rooibos teát a jobb alvás elősegítésére. Mivel most nagy meleg van, lehetséges, hogy ez is hozzájárul az éberebb alváshoz. Éjszakára legfeljebb egy body legyen rajta, de ha a lakásban 26-27 fok vagy annál melegebb van, egy pelust és egy vékony tetrapelus takarónak is elég lehet. Lefekvés előtt a fürdővize is lehet a szokásosnál hűvösebb, ez is segíthet a nyugodabb alvásban.