Baba receptek hete

Baba receptekMiután a Nagy Babaszakácskönyv akkora sikernek örvend és annyian érdeklődnek nálam különféle hozzátáplálási és receptekkel kapcsolatos kérdésekben, úgy döntöttem, hogy megrendezem a „Baba Receptek Hetét” itt az oldalon. Minden nap más témában fogok finom recepteket közölni, olyanokat, amiket az én két csemetém is szívesen eszik (evett). Téged milyen receptek érdekelnének leginkább?

Egy kis közvélemény kutatással kezdeném kapásból: téged milyen baba receptek érdekelnének leginkább, mi az, amivel a legnagyobb gondban vagy, amihez a legkevésbé találsz recepteket, ötleteket?

Várom kérdéseiteket a hozzátáplálás kezdetétől kezdve egészen a kisgyermekkori táplálásig!

A recept kéréseket megválaszolom és egy újabb babaszakácskönyv formájában össze foglalom és letölthető lesz innen az oldalról!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

177 Comments

  • Zsuzsa

    2009. július 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Csak most olvastam az oldalad, de máris nagyon sok hasznos tanácsot és receptet találtam.

    A kislányom 8 hónapos és szinte születésétől ekcémás. A gyerekorvos javaslatára 4 hónapos korában kezdtem meg a hozzátáplálást. Mielőtt belevágtunk megpróbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni ennek módjáról, így rengeteg könyvet, honlapot végigolvastam. Arról azonban nagyon kevés információt találtam, hogy allergiára hajlamos babák esetén hogyan célszerű elkezdeni a hozzátáplálást.

    Miután évtizedek óta vashiányos vagyok, a terhességem alatt elkezdtem amarántot enni ami – azon túl, hogy fontos vas, kalcium és magnézium forrás – felnőttek esetén a gluténmentes táplálkozás egyik fontos eleme. A védőnővel konzultálva elkezdtem adni a kislányomnak is 5 hónapos korától. Főzelékek, gyümölcspürék sűrítésére használom.

    A kérdésem, hogy javaslod-e, ha igen milyen gyakorisággal és mennyiségben az amaránt adását babáknak? Van-e más tanácsod, javaslatod allergiára hajlamos babák hozzátáplálásával kapcsolatban?

    Köszönettel,
    Zsuzsa

    Válasz: Allergia esetén az allergének bevezetését ki kell tolni az előírtnál későbbre. A Nagy Babaszakácskönyvben megtalálod a hozzátáplálási táblázatot, ehhez képes a leginkább allergén ételeket csak később kell bevezetni. A tojást, tejtermékeket 1 éves kor után, a tejjel akár 2 éves korig is várhatsz, a nem teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó pékárukat szintén 1 éves kor után javasolt. Az aprómagvas gyümölcsöket (ribizli, eper, málna) 2 éves kor után, a mogyorót 3 éves kor után célszerű adni allergia esetén.
    Amarantot bármennyit ehet, mert nagyon egészséges. Lehet kapni amarat korongokat is bioboltban (de már a Plusban is láttam) többféle ízesítésben, finom rágcsálnivaló.

  • Györkös Ivett

    2009. április 14. kedd

    szia Ági!

    Dorka lányom a hónap végén már 11 hónapos lesz. még midngi küzdünk az evéssel. sajnos az én főztömet sokszor meg sem eszi,amit készítek neki. így rákényszerültem a bébiételre. viszont már ebből sem eszi meg azokat,amiket idáig úgy gondolotam a kedvencei. így nappal van hogy a reggel és esti tápszeren kívül összesen egy üveg bébiételt eszik meg. viszont éjjel felkel,és nem lehet máshogy visszaaltatni,mint tápszerrel. mit tanácsolnál?
    köszönöm válaszod,Ivett

    Válasz: Próbálj meg új ízeket, amik eddig nem voltak, hátha jobb étvágya lesz. Az étvágytalanság hátterében a fogzás is lehet, illetve torokfájás, fülfájás is okozhatja.

  • ircsó

    2009. március 12. csütörtök

    Szia Ági! Egy csúcs szupi csaj vagy ( ne haragudj a szleng kifejezését, de nem tudom kifejezni köszönetemet és hálámat)

    KÖSZÖNÖM és ezerszer köszönöm.

    üdv.ircsó

  • ircsó

    2009. március 10. kedd

    Kedves Ági!

    Ne haragudj, hogy ilyen témával kapcs. kérek segítséget.

    Kislányom egy éves lesz és babazsúrrt szervezek . hasonló korú babák lesznek a vendékek anyukákkal. Valami olyan sütit , nyalámságot készítenék, amit már ehetnek. Tudsz ebben segíteni?

    Illetve drága anyukák! Aki már csinált ilyet, tudtok ötletet adni programmal, játékkal kapcsolatban?

    köszi

    Válasz: Erről már írtam korábban itt: http://www.kismamablog.hu/?s=sz%C3%BClet%C3%A9snap

  • f iza

    2009. február 03. kedd

    Mikortol adhatok tapszeren kivul egyebet a fiamnak? O most 3 honapos es mivel kezdjem? kERLEK SEGITS

    Válasz: 5 hónapos kora után. Almalével lehet majd kezdeni.

  • Erika

    2009. január 13. kedd

    Kedves Ági!
    Volna receptötleted kukoricadarára ill. rizslisztre 8 hónaposnak?
    Tudnál ajánlani glutén, tojás és tejmentes rágcsálnivalót pl. kifli helyett?
    Köszönöm

    Válasz: Pl. a Hamlet jó rágcsálnivaló, illetve van gluténmentes babakeksz.
    A kukoricadarán még gondolkodom, volt ilyen receptem valahol.

  • Balázs Niki

    2009. január 09. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom most 6 hónapos. Tápszeres baba. 5 hónapos korától kezdtem el gyümölccsel, főzelékkel kínálni. Emelett – orvosi tanácsra – Sinlac-ot is kap. Tápszerből átlagosan 150ml fogy el egy evésre ( ami néha csak 120, néha 180 ). Rendes ételből is 150-eket eszik általában. Naponta ötször eszik. Mégis alig hízik. Nem beteg, korának megfelelő a növekedése. 3330gr-al született, most 6500gr. De az utóbbi két hónapban havi 25dkg-okat hízott csupán. Normális ez? A nagyobbik lányom ebben a korában 8,20kg volt, többet evett, mint a pici. Tudom, ahány gyerek, annyi féle. Mégis aggódom picit.

    Válasz: Ne aggódj. Fél éves kor körül minden baba elkezd kevesebbet hízni. Eleget eszik, nem sír, hogy éhes, kiegyensúlyozott, tehát ennyi étel pont elég neki. Nem kell erőltetni (a nagyobbik fiam fél évesen 10 kiló volt, a kisebbik 7 pedig ugyanolyan súllyal születtek, csak éppen a nagy az egy haspók volt, a kicsi meg nem, mostanra a kicsi egy súlyban van a másfél évvel idősebb bátyjával… szóval nincs miért aggódnod ;)) de ha mégis, akkor nézethetsz egy vérképet, hátha vashiányos (a szervezet vasraktárai 6 hónapos korra kiürülnek)

  • demeter rozalia

    2008. december 28. vasárnap

    nagyon megorvendtem a Nagy Babaszakacskony 2 de sajnos nem tudom letolteni, egy kis segitseget kerek.
    Nagyon szepen koszonom,
    Tisztelettel Rozi

    Válasz: A http://www.kismamablog.hu/szakacskonyv2.pdf linkről lehet letölteni. (jobb klikk az egérrel Cél mentése más néven)

  • Katkabano

    2008. december 19. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 9 hónapos. Sajnos kezdetektől tápszeres baba. most 8.3kg,láthatóan szépen fejlődő baba.
    Azt nem mondanám, hogy a tápszeren kívül nem eszik mást, mert gyönyörűen eszik kanállal bébi joghúrtot, esetleg pici vaníliás krémtúrót.
    4 hónaposan kezdtem a hozzá táplálást és szépen ette a gyümölcsöket, nem idegenkedik a kanáltól. Szinte minden falatot ki néz a szánkból, ha a család eszik. Viszont, ha csak kettesben vagyunk nap közben, és bele ültetem az etetőszékbe, hogy együnk egy kis főzeléket, rögtön sírni kezd, feszeng, szabadulni akar, és a főzelékből soha sem fogy több, mint 5 falat. utána már annyira sír, hogy nem tudok adni neki…..Az az 5 falat nem fordul vissza, bár megállíaptani nem tudom, hogy ízlik-e, mert bármit adok neki, mindíg így reagál.Ezután, hogy mégse legyen éhes, kiveszem a székből, és megetetem cumisüvegből.tápszerrel.Ha a kezemből adok neki, mondjuk egy cipetnyi mandarint, vagy egy csipetnyi sonkát,kiflit, azt boldogan elnyammogja. Légyszíves adj tanácsot, hogyan lehetne őt rávenni, hogy egye meg az életkorának megfelelő ételeket?
    Válaszodat előre is köszönöm! Katkabano

    Válasz: Nem a főzelékkel van a baj, hanem az etetőszékkel. Ebben a korban a kicsinek mindene a mozgás, szeretne jönni menni és érdekesebb neki az önállóan megevett étel, mint amivel te eteted. Ne tedd etetőszékbe, vedd az öledbe, egyetek úgy vagy ha székbe teszed, minél több olyan ételt adj, amit maga is megehet (pl. párolt zöldségek, kenyérdarabok stb.) Nem kell erőltetni a kanalas evést, neked is jobb, ha mielőbb önállóan eszik majd.

  • Szabó Timi

    2008. december 16. kedd

    Szia!

    Az én kisfiam Áron, 21 hónapos és kb. 11-12 kg. Végül is nem sovány gyermek. Már teljesen ki van borulva az egész család, mert szinte úgy kell belekönyörögni a kaját. Van olyan nap, hogy nagyon jól eszik és pár napig szinte meg semmit. A tej az menne minden mennyiségben, de csak reggel és este kap, meg ha már nagyon nem eszik, akkor délutáni alvásnál is kap 1,5 dl (mindig ennyit kap). A főzelékeket egyáltalán nem eszi meg (csak a spenótot), a gyümölcsöt is csak hébe-hóba. Nyáron a kertbe meg leült és falta magába a mindenféle gyümölcsöket. Most meg egyáltalán nem kell neki. Úgyhogy nem tudom, hogy mit adjak neki enni. Ha eszik is akkor is csak a durva kajákat szereti: oldalast, sonkát, kolbászt, stb. ilyeneket. A leveseket azokat viszont szereti. De egy ekkora gyermeknek elég ebédre csak a leves? Mennyit kellene neki kb. enni egy nap. Mit csináljak, hogy legalább egy kicsivel többet egyen? (Már a bérescseppet is adom neki másfél hónapja).
    Köszönettel:Timi

    Válasz: Szerintem semmi baja nem lesz, ha sok levest eszik. Csempéssz bele olyasmiket, ami egészséges (zöldségek, hús stb.) Ilyenkor télen egyébként előfordul, hogy kevesebbet esznek a gyerekek, hiszen kevesebbet vannak levegőn, kevesebbet mozognak, mint nyáron. A lényeg, hogy nem szabad az asztal körül kergetni, hogy egyen, legyen számára örömforrás az evés, ne pedig tukmálás.

  • Veronika

    2008. december 11. csütörtök

    Szia Ági!

    Fiam 8 hónapos és mindent jó étvággyal eszik, amit ilyen korban lehet. Eddig nem találtam olyan ételt, amit nem ízlett volna neki.
    Kérdésem az, hogy használhatok-e olyan fűszereket, amiket mi, szülők eszünk, pl. pirospaprika (édes), bazsalikom, oregano, snidling stb.
    Másik kérdésem pedig, hogy milyen sajtot és milyen mennyiségben adhatok fiamnak? A kenyérhéját, amit szívesen rágcsál, megkenhetem valami házilag készített vajkrémmel?
    Köszönöm válaszod! Veronika

    Válasz: Nyugodtan használhatod ezeket a fűszereket, csak a csípősebb fűszerekkel kell vigyázni.
    Sajtok közül egyelőre csak a keményebb sajtokat add neki (trappista, ementáli stb.)
    Adhatsz neki házilag készült vajkrémet is már.

  • Katka

    2008. december 08. hétfő

    Szia Ági!

    Gyermekem már elmúlt egy éves, általában ugyanazt eszi amit mi. a kezdeti időszakból maradt még köles, kuszkusz, és kukoricadara. Tudnál ötleteket adni ezeknek az ételek szélesebb és változatos felhasználására?
    köszönöm
    Katka

  • Györkös Ivett

    2008. december 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Dorka lányom 6 hónapos múlt. sajnos a kezdetektől tápszeres baba. így mikor betöltötte a 4 hónapot,elkezdtem lelkesen kóstoltatni vele a gyümölcsöket. nagyon szépen haladtunk, már egy étkezést ki tudtunk váltani. ekkor kanállal evett gyönyörűen. kb. 1 hónaja nem hajlandó a tápszeren kívül mást elfogadni. próbáltam cumisüvegből adni neki, nem kellett neki. a doktornőnk a fogára fogta,merthogy nagyon be van gyulladva az ínye már. de ekkor még nem próbáltuk a cumisüveget. sokféle ételt próbáltunk,semmi nem ízlik neki. kérlek adj tanácsot,mi lehet a gond, és mit tegyek.
    köszönöm:Ivett

    Válasz: Tényleg a foga miatt lehet. Ne aggódj, egyelőre elég neki a tápszer is, de néha 2-3 naponta kínáld meg 1-1 falat gyümölccsel, gyümölcslével, hátha megjön a kedve hozzá.

  • Ildikó

    2008. december 04. csütörtök

    Szia Ági:)!
    Régóta olvaslak volna egy kérdésem a kislányom most mult 4 hónapos és eddig csak anyatejes,de a napokban fordult elő hogy mindíg meg kar harapni mindíg tátog és olyan mint a kis fecske:)nincs még foga és olyan mintha mindíg éhes lenne mikor jól belekott a ciciből akkor is tátog tovább és tömi a kis kezét a szájába az éjszakát végig alusza 2,5 hós kora óta nagyon jól gyarapszik/2900gr született most 6500gr:)/van mindig pisis kakis pelus,de evvel az álandó „éhséggel” nem tudok mit kezdeni lehet hogy csak játszik?Ha rárakom a cicire van hogy elfogadja van hogy nem.Mit tanácsolsz próbáljam ki a hozátáplálást vagy várjak?Válaszod köszönöm.Üdv:Ildikó

    Válasz: Ha a kezét tömi a szájába, akkor az a fogzás jele is lehet. De az is lehet, hogy növekedési ugrás van nála és tényleg több tejet kér. Ezellen szól, hogy nem kell neki a megszokottnál több cici, tehát inkább a fogzás állhat a háttérben (átlagosan 5 hónaposan jön ki az első fog, tehát pont időben kezdődik neki)

  • Beckné Bogi

    2008. december 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Most lesz a kicsikém 8 hónapos. A reggelit szeretném kiváltani, majd a vacsorát. Ezekre az étkezésekre szeretnék tippeket, konkrét recepteket. Meg teán kívűl mit adhatok neki inni? Gyümölcsléket, turmixokat milyen lehetőségek vannak. Milyen desszertet ehet? Mivel kényeztethetem, ami „édesség” ? Neki milyen karácsonyi menüt állithatok össze?
    Köszönöm
    Üdv

    Válasz: Inni én mindig a vizet javaslom (szénsavmentes ásványvizet, 1 éves kor után csapvizet is). A gyümölcslevek közül az ízesítetlen 100%-os gyümölcsleveket adhatod (alma, narancs, paradicsom pl.) A karácsonyi menü jó ötlet, majd írok róla bővebben.

  • gerenda

    2008. december 04. csütörtök

    szia ági,

    kislányom most lesz 1 éves. szeretnék neki itthon joghurtot készíteni. az a kérdés merült fel bennem, hogy milyen tejből készítsem a joghurtot. a környékünkre szállítanak ki házi tejet. (hivatalos az ügy, hűtőkocsival érkezik a tej) érkezés után rögtön fel kell forralni. forralás után készülhet a baba joghurtja ebből, ez elég zsíros tej, de reggel fejték, tehát igazi, vagy jobb neki a boltban kapható friss tej (2,8%-os, vagy 1,5%os)? azt hallottam, hogy a bolti magyar tej gyakran francia tejporból készül!

    köszönöm válaszod

    Válasz: A bolti magyar tej szlovák tehenekből való 🙂 Egyébként forralás után a házitejből készíthetsz neki joghurtot. Bolti tejből babának mindig a 2,8 vagy ennél magasabb zsírtartalmút érdemes adni.

  • GYUJTO LILLA

    2008. december 03. szerda

    Kedves Agi! Az en kis fiam 4 honapos, mar megkezdtunk neki lassan adni a baba eteleket. Idaig mindent elfogadott. Eloszor kezdtuk murok level, meg alma level, amit itthon keszitettem, most adunk neki zoldseget is. Ezeket persze egy nap csak egyszer. En otleteket es baba recepteket szeretnek, hogy valtozatos legyen az etkezes. Koszonom elore is. Udv. Lilla

  • Bozsák Éva

    2008. december 03. szerda

    Kedves Ági!

    Én is gratulálok a jó témaválasztáshoz!
    Kislányom 11 hónapos, mindenféle zöldséget, gyümölcsöt megeszik főzelék formájában, viszont reggelire, tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt kap hipoallergén tejpéppel. Ezt a 3 étkezést szeretném bővíteni. Sajnos tejtermékeket még nem adhatok neki, a kenyeret, kiflit viszont szereti. Zöldség- és húskrémes, grízes, gabonapelyhes receptekről hallottam már, de nem tudom hogyan készítsem el őket. Szívesen kipróbálnék rizst, tésztát tartalmazó ebédreceptet is (ne mindig csak burgonya legyen).
    Ha van esetleg ötleted, milyen tortát csinálhatnék a lánykámnak a szülinapjára, nagyon örülnék neki.
    Segítséged előre is köszönöm.
    Üdvözlettel: Évi

    Válasz: A születésnapi tortákról itt írtam régebben: http://www.kismamablog.hu/nem-kategorizalt/szulinapi-torta

  • Temesi Dorottya

    2008. december 03. szerda

    Szia Ági
    Bár nem olvastam végig minden hozzászólást/kérdést, de úgy tapasztalom, hogy a következőkről még eddig nem nagyon esett szó: nem csak az ételekhez kell hozzá szoktatni a babákat, hanem az evés technikájához is.
    10 hónapos kislányomnak, amit csak a kezébe tudok adni, megteszem és ő élvezi is nagyon, hogy velünk együtt „egyedül” ehet az asztalnál. De hogyan és mikortól lehet a babáknak megmutatni és hozzászoktatni őket arra, hogy kanállal/villával egyenek? Hiszen rengeteg étel nem darabos annyira, hogy azt kézzel egye.
    Ha valakinek van már ebben tapasztalata, hálás lennék érte, ha megosztaná velem.

    Előre is köszönöm
    Dóri

    Válasz: 1 éves kor körül már oda lehet nekik adni a kanalat, villát, hogy próbálkozzanak vele. A villa általában hamar menni szokott, a kanál csak másfél éves kor körül.

  • Gocol Gabriella

    2008. december 02. kedd

    Szia Ági!Én első gyermekes anyuka vagyok,a kicsi lányom most 6 hónapos múlt,csak szopizik,de délutánonként megkinálom gyümölcsel,kapott már almát,banánt,sütőtököt,almát burgonyával,ezeket szivesen fogyasztja.Viszont szeretném bőviteni,hogy megismerjen más izeket is,az volna a kérdésem hogy mi az amit még adhatnék neki?Zöldségféléket például és azokat hogyan készitsem el neki?Viszont szeretném minél tovább szoptatni is,ezzel ugye nem rontom el ha mást is kap mellé?Válaszodat előre is köszönöm:Gabi.

    Válasz: Egyelőre csak ezeket add neki. Aztán nézd meg a Babaszakácskönyvben az életkoroknak megfelelő ételeket és abból add azt, ami a korának megfelelő. Zöldségféléket egyelőre csak kevés vízben párold.

  • lenamamma

    2008. december 02. kedd

    Szia Agi!
    majdnem 10 honapos kislanyom egy natha alatt abbahagyta a szopizast a bedugult orra miatt, ugyhogy vegleg. eddig nem evett rendesen mert az anyatejjel mindig elcsapta az etvagyat, am ejjel orankent felkelt. most elkezdett rendesen enni, de mivel jo husban van, nem tudom, mennyit adhatok neki ami egeszseges? probalok so nelkul fozni es azt adni neki amit mi eszunk ez bevalik, szereti, plusz tapszer reggel-este. tenyleg mennyi tapszert ehet? marmint hanyszor? a petit dannone nem tul hizlalo? azt adom neki desszert gyanant, neha lopkodok bele gyumolcsot.
    koszonettel,
    lenamamma

    Válasz:
    A reggeli-esti tápszer legyen annyi, mint eddig. A petite danone nem túl hízlaló, de ebben a korban ezzel még nem is kell igazán foglalkozni, leszámítva, hogy ne egyen még csokit,ropit és hasonlókat.

  • Müllerné Dobi Anita

    2008. december 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Lassan 1 éves lesz a kisfiam,zöldbabot még nem adtam neki.Simán pároljam csak meg vagy,hogy készítsem el?Érdekelnének még céklás,sütőtökös receptek.
    Előre is köszönöm. Anita

    Válasz: Nyugodtan adhatsz zöldbabot főzelékként elkészítve, ahogy mi esszük, vagy rakott zöldbabként.

  • Csóti Edit

    2008. december 01. hétfő

    Kedves Ágnes!
    Az én kislányom most hét hónapos, semmi gondunk a „szilárd ételekkel”. Szívesen fogadnék új recepteket, ötleteket, mit mivel érdemes kombinálni. Szeretném a délutáni étkezést „uzsonnát” is bevezetni de nem tudom, hogy pontosan milyen ételeket tartalmazzon. Elsősorban én főzök neki, mert csak hipoalergén termékeket ehet. A tejtermékeket még mellőzzük. Előre is köszönöm. Szia Edit

  • Fuszenecker Mária

    2008. december 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Nekem a kisfiam dec. 18-án lesz 4 hónapos, de én már elkezdtema hozzátáplálást, mivel sajnos nagyon kevés tejem van így a legtöbb amit kap az tápszer, így a doktornéni mondta hogy nyugodtan kezdjem el. Almalét adtam előszőr majd almapürét, mindkettőt gond nélkül nagyon szereti. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel ill. milyen gyümölcsel vagy zöldséggel lehet folytatni a hozzátáplálást és milyen ütemben??? Elég tanácstalan vagyok ebben. Köszönöm bárki segítségét is!
    Üdv, Marcsi

    Válasz: Az alma után következhet a répa, burgonya, körte, majd pedig a hús (csirkemell, pulykamell párolva)

  • Forgács Monika

    2008. december 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Örülök, hogy kézbe veszed ezt a témát, mert rengeteg szakirodalom van a piacon, de nincs jobb, mint pár jó tanács. Kezdetben elég óvatos voltam Máté etetését illetően, az egyik barátnőmtől kaptam egy táblázatot, ami szerint kezdtem bevezetni az ételeket. Meglepő, de szinte ua mint a szakácskönyvedben szereplő. Odafigyeltem, hogy mindet betartsak, kivártam az időt az allergia miatt, de még ma is előfordul, hogy egy megszokott ételt elutasít, vagy fáj a pocakja tőle. Ha kérhetnék tőled pár jó tanácsot ezzel kapcsolatban nagyon megköszönném. Igazából a K betűsekel van a probléma. Hallottam, hogy a karfiolt valaki kétszer főzi, de így mi tápanyag marad benne? Vagy egyszerűbb ezeket az ételeket elhagyni, mikor érdemes újrapróbálni. A lencsét és más hüvelyest még nem is mertem kipróbálni pedig 15 hónapos lesz Máté. Mit javasolsz? Milyen trükkök vannak amivel elkerülhető a hasfájás? Köszönöm válaszodat!Moni

  • Temesi Dorottya

    2008. december 01. hétfő

    Szia Ági

    Csatlakozom az előttem szólókhoz, miszerint nagyon hasznosnak tartom a receptekkel/ételekkel kapcsolatos kezdeményezésedet!!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy jelen állás szerint mi az elfogadott a tej és a fehérliszt fogysztásáról? Eddig 1 éves kor alatt nem ajánlották az allergia veszélye miatt, viszont most az a hír terjeng kismama körökben, hogy ezt az 1 éves kort „előrehozták” 6 hónapos korra. Neked mi a véleményed? 10 hónapos kislányomnak adhatok bolti tehéntejet (ill tejtermékeket) és fehérlisztből készült ételeket?
    Illetve valóban 1 éves korig kell reggel és este tápszert kapnia az amúgy már mindent (darabosat) is fogyasztó kislányomnak?

    Válasz: 1 éves korig nem szabad tejet adni, csak tejtermékeket. Igen, 1 éves korig adjál neki tápszert is. Fehérlisztes dolgokat viszont már adhatsz neki 9 hónapos kortól, ha nem allergiás sem ső, sem más a családban.

    Válaszodat előre is köszi
    Üdv
    Dóri

  • Németh Hajnalka

    2008. november 30. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Az én kislányom elmúlt 8 hónapos,és szeretném megkérdezni,hogy milyen durum tésztás illetve barna rizses babételeket tudna ajánlani?
    Van már 4 foga,de darabosat még egyáltalán nem akar enni,mert ahogy egy kicsit is érzi,hogy vannak benne apró darabok,öklendezni kezd.Arra is volt példa,hogy ez miatt kihányta amit már korábban megevett.Így mindig nagyon pépesre turmixolom.
    Hogyan lehetne hozzászoktatni,hogy egy kicsit darabosabbat egyen?Vagy lehet hogy ez még korai,és magától „elmúlik”?
    Babakekszet,banánt már próbáltam,de ugyan ez történt.

    Köszönöm!
    Üdvözlettel:Hajni

    Válasz: Nem kell erőltetni. A kezébe lehet adni kiflit rágcsálni, vagy gyümölcsdarabot (pl. banán) hátha az jobban tetszik neki és ha megszokja, akkor főzelékben is inkább elfogadja majd a darabosat.

  • Kriszta

    2008. november 30. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam 10 hónapos és a tápszeren kívül nem eszik semmit. A tápszert pár kanál natúr gríz tejpéppel szoktam sűriteni, hogy tartalmasabb legyen. Italt is alig fogad el, próbálkozom babateával, gyümölcslével, vízzel, pár korty után ellöki magától.
    Ez azért érdekes, mert nyáron már eszegettünk tejpépet, főzelékpürét, gyümölcspürét.
    Nem értem miért ilyen elutasító , pedig finomakat főzök és próbálkozom a HIPP gyümölcspürékkel is. Néha 4-5 kanállal elfogad belőle. Aztán összeszorítja a száját és elfordul. Kisfiamnak van egy kislány ikertestvére, Ő meg nagyon jó evő. 7 hónapos kora óta mindent elpusztít amit elé teszek és sok folyadékot is fogyaszt. Aggódom a fiúcskáért, bár látszólag szépen fejlődik, igaz vékonyabb mint a húga…. Van valami ötleted?
    Köszönettel:Kriszta

    Válasz: Ezt a fogzás is okozhatja, de ha emellett sápadt is, akkor érdemes lenne nézetnetek egy vérképet, mert vashiányos is lehet.

  • Vida Agi

    2008. november 30. vasárnap

    Köszönöm a sok kérdést (és a sok gratulációt is, nagyon jólesett :))

    Megpróbálom rendszerezni a sok kérdést és úgy válaszolni rájuk.

    Aki nagyon egyedit kérdezett, azokra külön válaszolok majd.

  • Balazs Emese

    2008. november 30. vasárnap

    Szia!
    Az en kislanyom Sarolta, masfel eves es hat nagyon- nagyon rosszul eszik, vannak napok, amikor szinte csak a reggeli es az esti tejjel van. Mar nem tudom, hogy mit csinaljak! Nem beteges fajta es vegulis sovanynak sem az(bar lehetne egy fel kiloval tobb), de mar sokszor sirasba visz engem, amikor enni kell! Ezen a heten is alig evett valamit, tejet, joghurtot, kekszet, ebedkor 4-5 kanalka levest! Vacsorazni nem is szokott, csak a tejet issza meg es kesz! Hat ezert jol jonne nekunk is valami csoda recept!
    Udv, Emese.

    Válasz: Nem kell aggódnod, ebben a korban annyi minden más foglalkoztatja a kicsit, hogy az evés nem érdekli igazán. Nem szabad erőltetni. Egyen, amennyi jólesik neki, ő tudja, mennyire van szüksége.

  • Ildikó

    2008. november 30. vasárnap

    Sziasztok!

    Az én kisfiam 22 hónapos és komoly gondban vagyok, ami az étkezést illeti. Nagyon sok receptet kipróbáltam már, de valahogyan az étvágya továbbra is elég gyatra. Nem kicsi és nem is sovány a gyerek, de főleg amióta szeptember óta bölcsis, nem nagyon eszik semmi normális kaját. A bölcsiben is éppen csak egy-két falatot eszik és itthon is csak alig. Ami minden mennyiségben jöhet, az a kakaó. Tudtok valami jó trükköt, hogyan vehetném rá a normális étekzésre? Ajánlották a Béres-Cseppet, de nem hozott eredményt…
    Előre is köszi a segítséget!
    Ildi

    Válasz:
    Nem kell aggódnod, ebben a korban annyi minden más foglalkoztatja a kicsit, hogy az evés nem érdekli igazán. Nem szabad erőltetni. Egyen, amennyi jólesik neki, ő tudja, mennyire van szüksége.

  • Nagyné Szántai Anikó

    2008. november 30. vasárnap

    Szia Ági
    A kisfiam 7 hónapos, 1 hónapja keztük a hozzátáplálást. Szerencsére nem olyan válogatós, mint a nővére volt. Már evett burgonyát répával, paradicsommal, brokkolival. Az érdekelne, hogy mikkel lehetne folytatni a következő hónapokban?
    Előre is köszönöm

    Válasz: A Babaszakácskönyvben bennevan hónapról hónapra milyen ételek következnek. 8 hónapos kortól lehet már adni tejtermékeket is.

  • Csonka Nikoletta

    2008. november 30. vasárnap

    Szia Ági!

    Nekem is olyan kérdésem lenne,hogy a kislányom 4 hónapos és csak szopizik. A teától fanyalog,nem igazán eszik, iszik mást. Mivel kezdhetnénk ilyenkor a hozzátáplását,hogy azért más ízt is ismerjen.

    Válasz: Még korai elkezdeni, várjatok 6 hónapos koráig, most még nem képes az emésztőrendszere rendesen feldolgozni más ételt, mint az anyatej.

  • Bobee

    2008. november 30. vasárnap

    Kedves Agi!
    jovo heten lesz 4 honapos a lanyom.sajnos csak ket hetes koraig volt anyatejen,utana lassan elapadt,igyhat at tertunk a tejporra amit nagyon szeret ha meg valtunk akkor szorulasa van,ugyhogy megprobalunk nem cserelgetni. ket es fel honapos kora ota kap gyumolcslevet:almat narancsal vagy almat repaval es nagyon szereti.:)a hazi orvos azt mondta hogy majd csak 6honapos koraba kezdjuk el a hozzataplalast:( de ez a tejporozaskesz kinszenvedes a szamara:(Orulnek neki ha tudnal addni 1-2 otletet hogy miket adhatnek neki.elore is koszonom.nagyon szeretem a cikkeidet,koszonet ertuk.ha tudsz kerlek segits:)
    minden jot!
    Bobe

  • Panka

    2008. november 30. vasárnap

    Kedves Agi!

    Kisfiam 10 honapos, 4 honapos koraban kezdtem a hozzataplalast.Ezidaig(1 hettel ezelottig) mindent szivesen megevett.Sot, gyoztem lapatolni neki.Mar eleg ugyesen probalkozott a kanallal is,4 foga van es szepen rag is.Egy hete viszont nem tudom miert, de szinte mindent kikop.Reggel 7 korul amikor felebred tapot kap, aztan fel 9 korul reggelizik(vajas kenyer, sonkaval,sajttal, babamuzli,lekvaros kenyer, tojas rantotta…stb.),ezutan delelott mindig egy kis gyumolcs(alma,korte,banan, mandarin..),ebedre mar adtam abbol amit a csaladnak foztem, es mindig nagyon tetszett neki.Semmi jelet nem mutatta, h nem esne jol neki, vagy barmi is megterhelne a pocijat.Uzsonnara egy kis keksz, gyumolcsle…es vacsira ujra vmi szilard(szendvics, vagy tesztafele..szoval mikor mi).Es furdetes utan, az elalvashoz egy kis tap.Ez igy nagyon szepen mukodott, vegig aludta az ejszaka szepen gyarapodott.Most viszont alig eszik, kikopi az etelt.De ugyanolyan jokedvu.Mar 5.5 honapos kora ota maszik, most mar tett par lepest onalloan.Nem gondolom, h az emiatti stressz okozna..vagy nem tudom mi.Tanacstalan vagyok.Mit adjak neki enni?Mivel probalkozzam?Esetleg van valami etvagygerjeszto recepted is? 🙂
    Elore is koszonom valaszod!

    Válasz: Valószínűleg a fogzás okozza, ebben a korban ez gyakran előfordul.

  • anett

    2008. november 30. vasárnap

    Kedves Ági!

    Sok anyuka fog velem együtt örülni tanácsaidnak!
    Nem olvastam végig még az összes kérést, de nekünk a vacsival van a legnagyobb gondunk.
    Kisfiam 15 hónapos. Imádja a főzelékeket,ebédre általában azt kap vagy tésztafélét.
    Viszont a vacsi mindig nehéz: kenyérfélét, kiflit csak úgy eszi meg, ha picire van darabolva,és tejföllel adjuk. A felvágott is csak így „csúszik” neki.
    Tejpépet nem eszi meg, sütit (pl. muffin, almás pite… amit én sütök) meg nem akarok neki adni, mert általában az a reggeli, babatejjel. Emiatt a reggelin is sokat gondolkodom, mert nem tudom nem baj-e ha mindig édeset kap (mivel azt megeszi)
    Napközben eszik gyümölcsöt, néha a joghurtot is elfogadja.

    Így én tápláló, finom vacsora-recepteket várok!

    Üdvözlettel.
    Anett

  • Veronika

    2008. november 29. szombat

    Szia Agi!

    Kislanyom 16 honapos, ugyesen eszik mar, kiveve a gyumolcsoket. Azt csak turmixolva es vegyesen. Kulon kulon csak az almat es a szilvat eszi meg, es az is baby etel. Ha lenne olyan recept amivel megkedveltethetnem vele a gyumolcsoket, az nagyon jo lenne.

    Koszonom szepen!
    Veronika

    Válasz: Nem kell ehhez semmi hókuszpókusz, néha kínáld meg gyümölcsökkel, egyszer csak már meg fogja enni.

  • Detty

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ági!
    Nekem az lenne a kérdésem Te mit tennél ha a babád egyáltalán nem akar elfogadni semmit? Szószerint értem. Mindjárt 6 hónapos a drágám, sajnos keveset cicizik kap pótlást, de sem a gyümölcsöt sem a zöldséget semmit nem fogad el szívesen. Alma, körte, őszibarack, szőlő, krumpli, sütőtök amit eddig próbáltam de egy- két kanálnál többet nem hajlandó azt is nehezen:( Egy ilyen babócának szeretnék bármilyen receptet hátha Te tudsz nekünk újat mondani:)
    Köszi előre is: Üdvözlettel: Detty

  • Frutti

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ági!
    Ha lesznek vegetáriánus receptek,annak nagyon örülnék!

  • Illés Kósik Andi

    2008. november 29. szombat

    Szia Ági! Az én kislányom már egy éves. Olyan receptek érdekelnének, amelyek nem kifejezetten babaételek, hanem olyanok, amelyeket felnőttek (főleg férjek) is megesznek. Eddig többnyire külön főztem a férjemnek és magamnak, és külön a gyereknek. Most már szívesen főznék a családnak, azaz ugyanazt enné a férjem is, amit a lányom. Nem tudom, létezik-e ilyesmi, mert a férjem a férfias kaját szereti, az egyéves gyerek meg azért mégsem ehet mindent. Eddig elég kevés esetben sikerült összehangolnom a kettőt. Jó sok ilyen ebéd recept kellene, az év minden napjára…
    Előre is köszönöm.

  • Krisztike

    2008. november 29. szombat

    Szia!

    Az én kisfiam az elsődleges orvosi diagnosztika szerint tejfehérjeallergiás. Érdekelne, hogy mit lehet neki adni, hogyan tudnám neki a mi ételeinket adni. Most lesz Karácsonykor 1 éves. Már eszik főzeléket, gyümölcsöt, sok mindent. De semmit nem adhatok neki, amiben tej vagy tojás van… Januárban viszem terhelésre, és akkor derül ki, hogy kinőtte-e az allergiát vagy sem. (Hozzáteszem, ha egyáltalán van neki…)
    Előre is köszönöm.

  • Katka

    2008. november 29. szombat

    Szia Ági!

    Nekem elsősorban nem az ételekkel kapcsolatban lenne kérdésem, hanem az édesítés lehetőségeit szeretném jobban megismerni, melyik a legegéségesebb, (méz, fruktóz, barna cukor, nád cukor kristálycukor) .
    Illetve vannak e káros hatásai a gyermekre nézve ha magamnak készített ételekből, italokból eszik, iszik, amik édesítőszerrel készülnek?(fogyókúrázom).
    köszi
    Katka

    Válasz:
    Az édesítőszeres dolgokat mindenképpen kerüljétek, ilyeneket ne adj neki, mert súlyos allergiát okozhat.
    A legjobb megoldás a fruktóz. A mézet 1 éves korig nem lehet adni, mert súlyos életveszélyes betegséget okozhat.

  • Anita

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam most lesz 1 éves. Eddig reggelire és vacsorára tápszert kapott,és kap, amíg el nem fogy. Ezt kanállal eszi, mivel 5 hónapos kora óta nem hajlandó cumisüvegből enni. Ebédre bébiételt, uzsonnára gyümölcsöt evett. Érdeklődik régóta a felnőtt ételek iránt, szívesen eszegeti, 7 foga van. Viszont, most már szeretném rászoktatni a mi ebédünkre. Ez elég nehezen megy, mivel sokkal tovább tart neki megenni, türelmetlen, és nem szeret sokáig enni. Nincs ideje rá, állandóan menne. Így elég nehéz megetetni, ha a saját ebédünkből adok neki. Igazából gondolom majd ha több foga lesz, vagy nem tudom, az ebédre szépen átáll. Viszont én a vacsorával vagyok gondba. Lassan áttérünk a babatejre, de ezen kívül mást is kell már kapnia vacsira. Én igazából szívesen látnék ötleteket vacsira, reggelire is.

  • Mira

    2008. november 29. szombat

    Szia Ági, legyenek képek is a kaják mellett, bármily egyszerűek, de mégis könnyebben lehet képek alapján választani, mert csak ránézek, és beazonosítom, hogy tegnap ilyen volt, tegnapelőtt amolyan, ma akkor legyen emilyen. 🙂 Köszi, Üdv: Mira

  • boga

    2008. november 29. szombat

    Kedves Agi!

    Nagy orommel fogadom a kezdemenyezest, mivel nekem az etetes a gyermekvallalas legnehezebb pontja.
    Kislanyom 6 honapos koraban kezdtuk az hozzataplalast, most 19 honapos es egy olyan etelt nem tudok mondani, amit igazan szivesen fogyasztana.
    Az elejen altalam keszitett zoldseg pepeket pipi hussal meg meg-megette,de mar akkor is szorakoztatni kellett eves kozben, kulonben a szekben sem maradt meg. Amiota darabos etelt „eszik”, azota meg nehezebb… Pedig 12 foga van.
    A tejes fozelekekt egyaltalan nem hajlando megenni. A csak darabost eteleket sem. Nagyon nehezen talalok olyan receptet ami felig pepes felig darabos lenne. Ket etel van, amivel sikerrel jartam: a rakott cukkini es a zukkinis lecso. Ezeken kivul bebieteleket eszik, es bar nagyon szeretnem atszoktatni ujra itthon keszult etelekre, nem nagyon sikerul.
    Leggyakrabban meg sem kostolja az etelt, legyen az uveges vagy itthon keszult, elforditja a fejet, es kozli, h „nem.” Aztan fel-egy ora mulva kin-keservesen eszeget valamennyit. Mindez du. 2-3 ora korul ugy, hogy elotte 10-kor reggelizett utoljara. Jelenleg a legnagyobb problemam oldodna meg, ha tudnal tanacsot, ill. receptet adni.
    Kosznettel,
    boga

    Válasz: Szerintem próbálkozz szorgalmasan. A bébiételeket hagyjátok el teljesen és kapjon rendes ételeket, amiket ti esztek. Nem kell erőltetni a dolgot, egyen, amennyi jólesik neki. Ebben a korban gyakori, hogy keveset esznek a kicsik, de aztán ez jelentősen javulni szokott 2 éves korra.

  • Seregélyi Ivett

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ági!
    Nekem most lesz 4 hónapos a kisfiam,és arra lennék kiváncsi,h mivel kezdjük a hozzátáplálást,milyen ízekkel?
    Még anyatejes,de szeretném lassan hozzászoktatni, az ízekhez.
    Amire még kiváncsi lennék,h mennyit érdemes ezekből adni,akár gyümölcslevekből,v pürékből.
    És,h mik legyenek a bevezető gyümölcsök,és zöldségek.

    Köszi:Ivett

    Válasz: Az almalével érdemes indítani. Ha azt megeszi már, utána lehet pépes formában is adni, majd következhet a párolt répa pépesítve. Ezután pedig a krumpli.

  • Bagladi Zsófia

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos, refluxa miatt 4 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást. Kezdetben megkóstolta a reszelt gyümölcspüréket, de amióta megkóstoltuk a bébiételt, azóta a reszelt gyümölcsöket nem nagyon eszi meg, csak a folyós bébiételeket. A főzelékekekkel is hasonló gondom van. Válogatós, a burgonyás és sárgarépás ételeket (hacsak bele nem csempészem) nem eszi meg egyáltalán. Szerintem azért, mert nem tudom annyira folyósra elkészíteni. Szívesen vennék olyan tápanyagdús recepteket, melyeket az édesszájúbb és válogatós babák is megesznek, s könnyen elkészíthetők hígra.

    Köszönettel:

    Zsófi.

    Válasz: Sok babának furcsák ezek az ízek. Megpróbálhatod helyette a körtét, aztán pedig az őszibarackot és a sütőtököt. Ha ezeket már elfogadja, akkor kipróbálhatod mi van, ha ezekhez adsz egy kis krumplit, először csak kevesebbet, aztán egyre többet, így idővel megszokja majd az ízét.

  • Molnár Erika

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ágnes!

    Sajnos két hete ekcémás lett a 10 hónapos kislányom, gyanítjuk, hogy az ezidőtájt bevezetett „bolti” tejpéptől. Amíg csak anyatejen nevelkedett, akkor is gondot okozott neki, ha tejterméket ettem (hasmenés formájában láttuk viszont a tejcsit a pelusban) Féléves koráig csak szopizott, azóta három étkezést váltottunk ki, de a tízórai és uzsonna saját készítésű papiból, turmixból áll, amit HA tápszerrel készítek, és kezd kicsit unalmassá válni az étlap. Ezzel a témával szerintem bővíteni lehetne az oldal tartalmát, ahogy olvastam, elég gyakora problémával állunk szemben… 🙁

    Üdvözlettel:
    Erika

  • Katalin

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ági!

    A kisfiam 15 hónapos, és még csak 6 foga van négy felül, kettő alul. Gondolom ezért nem akar semmilyen darabos ételt enni. Kenyeret időnként eszik, ha megkenjük valamivel, de egyébként csak abszolút pépes ételt eszik. Ez természetes-e, amíg a rágófogai is ki nem jönnek?
    A gyümölcs pépeket nem szereti, csak tejpéppel keverve eszi meg. Gondolom, ez nem baj, ugye?
    Üdvözlettel, Kati

    Válasz: Nem a fogakkal függ össze, van olyan baba, aki fog nélkül is eszik darabos ételt, inkább megszokás. Kínálgatni kell, idővel megszereti majd.

  • Balogh Andrea

    2008. november 29. szombat

    Kedves Ágnes!
    Mi is hozzá kezdtünk a hozzátápláláshoz de sajnos azóta székrekedése van.A szilvalé,öszilé segit neki,de szivesen venném ha olyan recepttel tudnál segiteni ami nem fogja meg a hasát!Mert eddig ugy néz ki hogy minden megfogja a hasát.Probáltam már tejpépet is adni neki de kiderült hogy tejérzékeny lehet mert tele lett foltokkal.Ezért szivesen olvasnám azokat a recepteket is amiket tejérzékeny babák ehetnek.
    Elöre is köszönöm!
    Üdv Andi