Fiús és lányos játékok

Vajon nagy probléma, ha egy kisfiú babázik? Vagy ha egy kislány autókkal játszik? Egyáltalán, hogyan alakul ki a nemek szerinti játék, csak a szülőkön múlik vagy a genetikán is?

Gyakran a fiús vagy lányos játékok kérdése már csecsemőkorban eldöntetik: a kislányoknak pasztell színű forgót vesznek a kiságy fölé és tündérkés csörgőt, míg a fiúknak kisautós, repülős játékok és legfeljebb egy kismackó jut. Vannak azonban szülők, akik elhatározzák, az ő lányuk nem fog rózsaszínben járni és Barbie babával játszani, aztán a 2-3 éves kislány egyszer mégiscsak elkezd babázni, holott még nem jár közösségbe, honnan is tudhatná, hogy neki „babázni kell”? Vagy példaként hozhatnám a 8 hónapos fiamat is, akinek nem volt egyetlen autója sem, mégis egy nap azt láttam, hogy a műanyag gumi építőkockát tologatja a szőnyegen és brümmög hozzá – ekkor jöttem rá, hogy egy fiúgyereknek bizony kisautóra van szüksége.

Alapvetően az, hogy mivel szeret játszani a gyermek az alap adottságaitól és a környezetétől is függ. Nagyon leegyszerűsítve: vannak olyan gyerekek (fiúk és lányok egyaránt), akik szeretnek „gondoskodó” típusú játékokat játszani (ide tartozik a babázás, és a szerepjátékok is), és vannak gyerekek, akiket a világ működése érdekel, mondhatni „technokraták”, ők kisautóval, járművekkel, építőkockával, konstruktív játékokkal szeretnek inkább játszani. A lányok többnyire „gondoskodó” beállítottságúak, de ennek más-más lehet a mértéke minden lánynál, köztük is akadnak „technokraták”. A fiúk alapvető tulajdonsága „technokrata”, de vannak közöttük gondoskodóbbak is.

Sokat tesz az alap tulajdonsághoz hozzá az is, milyen a környezet. Ha egy fiúnak nagyobb lány testvérei vannak, többet babázhat, egy kislány, akinek fiútestvérei vannak, többet fog autózni, építőzni. Azokban a családokban, ahol a szellemi képességeket tartják fontosabbnak, a gyerek érdeklődése is könnyebben elmehet a konstruktív játékok felé, míg ahol a társasági kapcsolatokon, az egymáson való gondoskodáson van a hangsúly, esetleg kisebb testvérek vannak, ott a kisfiú-kislány egyaránt többet babázhat, jobban kedvelheti a szerepjátékokat.

Iskoláskorra általában már a nemüknek megfelelő játékokat játsszák gyakrabban a fiúk és a lányok is, ilyenkor ugyanis már erősebb a közösség, az osztálytársak nyomása is, azonban itt is előfordulhatnak kirívó esetek. Például az a kisfiú, aki túlnyomórészt lányokból álló osztályba került, ahol a fiúk nem fogadták be, ezért még felső tagozatban is inkább babázott a lányokkal, mert így fogadta be a lányok közössége.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • SZASZ EDIT

    2011. február 08. kedd

    nagyon jo ,koszonom szepen ,mindig orommel tolt el ha olvasom a leveleket