A játék nem szórakozás: létszükséglet

A játékról mindenki tudja, hogy fejlesztésre is való, mégis sokan úgy állnak hozzá, mint szükséges rosszhoz, amiből szerencsére idővel kinő a gyerek. De vajon miről szól a játék? Mire való? Miért van szüksége rá a gyereknek (de még a felnőttnek is)? Erről szól ez a videó:

A játék nem szórakozás: létszükségletVan egy szuper konferencia, a TED, amelyre én is el szoktam menni, ha Magyarországon ilyet rendeznek. Rövid, gondolatébresztő előadásokból áll, amelyeknek az a célja, hogy más gondolkodásmódokat, más szemléletmódot ismerj meg. Ez nem egy szokványos unalmas szakmai rendezvény, hanem egy kreatív, érdekes és mindenkit új erőkkel feltöltő dolog. Az egyik ilyen konferencia keretében hangzott el ez az elődás arról, hogy a játék valójában létszükséglet:

Ha nem tudsz angolul: a videó alatt a feliratot a legördülő menüben át tudod állítani magyarra.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • Hajni

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!

    Párommal van egy 9 hónapos kisfiunk, amikor gyermeket vállaltunk akkor megbeszéltük, hogy a kicsi érkezése ellenére sem adjuk fel teljesen a korábbi életünket. Viszont a kicsi megszületése után ez a megegyezés részemről nem kivitelezhető, mivel az egész napot, az agyam teljes kapacitását leköti a kisfiunk. Nem akarok moziba menni pl. mert nem akarom az anyósra hagyni a babánkat, mert úgy vagyok vele, hogy addig amíg ő nem tudja kifejezni hogy mit akar nem akarom belekényszeríteni semmibe. Párom mostanra ért el arra a szintre, hogy „elege” lett abból, hogy feladjon mindent… Kisfiunk elég kevés időt tud magában eljátszani szüksége van arra hogy valaki ott legyen és játsszon vele, vagy legalábbis időnként új játékra hívjuk fel a figyelmét, stb. A párom megunta ezt, és újabban napok óta de ez már korábban is sűrűn előfordult, hogy fogta beültette a gyereket az etetőszékébe a számítógépen elindított egy mesét és otthagyta a gyereket. Engem ez kifejezetten zavar, mivel úgy gondolom, hogy a gyereknek nagyobb szüksége van a mozgásos játékra. Párom azt mondja hogy neki elege van abból, hogy a gyerek nincs el egyedül… ezzel indokolja a rajz film nézetést.
    A lakásunkban elég nehézkes bizonyos helyzeteket megoldani, mert egyedül a gyerekszobában és a mi hálónkban tudom letenni a földre játszani, a többi helyiségben utcai cipővel van jövés – menés. A lényeg, hogy igyekszem a napi időmet, teendőimet úgy beosztani hogy minimális legyen az az idő amikor a fiunkat etetőszékbe kell tennem és le kell foglalnom mesével, ilyen amikor pl. ennivalót készítek neki. De még ez miatt is lelkiismeretfurdalásom van.

    Szeretném megkérdezni tőled, hogy neked mi a véleményed a fentiekről, és arról hogy az apuka így kezeli ezt a dolgot. Az én szavamra nem hallgat, hogy ez káros a gyerek fejlődésére, és hogy sokkal hasznosabb lenne ha mozogva-játszana a földön.

    Köszönöm szépen,
    Hajni

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Az apukák hajlamosak arra, hogy a könnyebb megoldást válasszák (ez saját tapasztalat is). Ők kevésbé aggódnak amiatt, hogy a kicsi nem fog megfelelően fejlődni, vagy hogy káros-e neki a mesenézés. Ugyanakkor az ő részéről is megérthető, hogy nem akar mindent feladni és nehezen viseli, hogy a te teljes figyelmedet a baba köti le.
      Olyan kompromisszumokat kell találni, ami mindenkinek jó: például ha beszélgetni szeretnétek, menjetek el hármasban sétálni, és nyugodtan hagyjátok néha a babát a nagymamára (ebben a korban ezt nagyon rugalmasan kezeli a baba, sőt, jobb, ha most szokja meg, így később is szívesen marad a nagyival, később már nehezebb lesz rászoktatni) és menjetek el valahova kettesben és néha üljetek le hármasban is játszani a kicsivel.

  • ezsebet

    2011. március 03. csütörtök

    kedves Agi ,miota megszuletett a kisfiam,David fojtonosan kovettem a te tanacsaid ,eddig mindig minden ugy tortent ahogyan leirtat ,azaz most azt szeretnem kerdezni ,hogy 3 honaposan mar ataludta az ejszakat azaz 9tol -kb reggel 5ig,most mar 5honapot betoltotte,es egy par napja mind surubben es surubben folsir ,van mikor visszaalszik a cumival ,de van mikor kerezik ki a kisagybol ,eszik es ha visszateszem nem mindig akar visszaaludni,mit tegyek,hogy ne bojgassa fel onmagat??talan nem lakik jol este?vagy a fogai enyire befojasoljak?mar az also 3 foga ki van bujva ,koszonom elore is

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Ennek két oka lehet:
      1. Éhes Ahogy nő a baba súlya egyre nő a tápanyagigénye is, ezért lehet, hogy az éjjel korábban nem ébredő baba újból elkezd felkelni. Ha éjjel megeteted és visszaalszik utána, akkor ez a helyzet.
      2. Fogzik Ebben a korban ez már eléggé valószínű. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, rág, akkor ez a helyzet. Homeopátiás szerekkel tudsz segíteni rajta, ehhez segítséget a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Erzsi

    2010. december 28. kedd

    Kedves Ági!

    6,5 hónapos energiabomba kisfiam nemrég kapott egy állványos ugráló hintát, mivel használtan vettük már nem volt meg hozzá az útmutató, a kérdésem az lenne: hogyan állítsam be? Szinte minden oldalon mást találtam, félig érjen le a lába, vagy csak lábujjhegyen? Meddig maradhat benne? Egyedül ülni még nem tud, de már egész szépen kúszik-mászik. válaszod nagyon köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. január 03. hétfő

      A talpát tudja letenni nyújtott lábbal, mert így fel tudja magát rúgni. Egyébként ebben a korban már nyugodtan benne lehet akár egy órát is.

  • tedy

    2010. december 15. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4,5 hónapos.Mostanában ha játékra kerül sor,addig míg játszom vele minden rendben van,ahogy otthagyom nyafizni kezd.Egyedül csak a hintában van el sokáig ami hintáztatja is.De ott viszont nem lehet állandóan.Meghallgattam a rá vonatkozó fejezetet a Gyógyító játékokból,de most nem tudom mi a teendő.
    Köszönöm a segítséget.

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Erre az a megoldás, hogy változatosabbá teszed a „programját” (erről egyébként a Gyógyító játékokban is szó van) Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

  • Varga Krisztina

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nekem most 3hónapos a kisfiam és van egy menetrendünk: hogy evés után játék a babaszőnyegen, utána együtt, és utána alvás, de mostanában amikor leteszem a szőnyegre pár perc múlva már nem tetszik neki és nyafizik, később meg már sírásba megyünk át. Pedig cserélgetni is szoktam a játékokat, hogy ne mindig ugyanazt nézze! Idáig egy jó 30percet mindig eljátszott rajta! Unja már? Lehetséges ez? Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Előfordulhat, hogy unja, próbáld meg, hogy nem csak a játékokat, de a helyszínt is cserélgeted (másik szobába teszed át a szőnyeget), ezt élvezni szokták.