Segítség: penész!

A baba műanyag vagy gumi tárgyai, játékai, cumisüvege, étkészlete, de még az anyatejtől nedves ruhácskái, előkéje is sajnos jó táptalajt jelent a penészgombának. Mit lehet tenni ellene és mi a teendő, ha már bepenészedett?

Segítség: penész!Ruhácska, pelus, előke

Amikor sokat bukizik a baba, akkor előfordulhat, hogy észre sem veszed, hogy a ruhácska nedvesen került be a szennyestartóba, mire pedig mosásra kerül a sor, szépen bepenészedik. Ezt a penészfoltot a folteltávolítók nem hozzák ki, de még a hypo sem. Ami nálunk valamennyire segített az az ecetben áztatás volt, utána kimostam, majd pedig napon szárítottam a bepenészedett ruhát, így nagyjából kijöttek a foltok (1-2 helyen kicsit megmarad). A tetrapelusokat ecetes áztatás után 90 fokon mostam és napon szárítottam, ez segített a legtöbbet.
Az előkékből egyáltalán nem jött ki a folt így, erre nem sikerült még hatékony megoldást találnom, mert ha magas hőfokon mosod, akkor megolvad a műanyag hátulja.

Cumi, cumisüveg, itatópohár

Megelőzésként az itatópoharat, cumisüveget használat után azonnal áztassuk be. De nálunk még így is volt, hogy egyetlen éjszaka alatt bepenészedett. Ha elmosogatod, kifőzöd vagy sterilizálóban sterilizálod, utána már nincs rajta penészgomba, csak a folt marad meg, tehát nyugodtan használhatod megint. Persze van, aki ilyenkor kidobja, mert csúnya, de valójában nem káros, mert már nincs rajta penész, csak elszíneződött és kész.

Fürdőjátékok

A gyerekek fürdőjátékain is megül a gomba sajnos, én ezért hetente-kéthetente egyszer ecetes vízben átmosom őket. Emellett arra figyelek, hogy ne egymásra téve a fürdőszobában száradjanak, hanem lemosás után kiviszem a teraszra száradni, mert a fürdőben párásabb a levegő.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Hegedüs Emese

    2011. április 14. csütörtök

    Kedves Àgi!

    Kisfiúnk 7 hetes,sajnos már nincs tejem,így 3 hete csak tápszert kap.A nyelvén összefüggö fehér folt van, ami nem eltávolítható, orvosi tanácsra Daktarint (gombaölöszer)adtunk neki 2 tubussal, a helyzet változatlan.Egyébként eszik rendesen és jól és sokat alszik!Várom válaszodat,elöre is köszönöm,Emese

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ha nem okoz panaszt nála ez (szépen eszik, nem fáj neki a nyelés stb.), akkor nem kell különösebben foglalkozni vele.

  • Krisztacsk

    2011. február 06. vasárnap

    Sziasztok!

    Szeretném ajánlani a mosódió+nátrium perkarbonát használatát mindenkinek, minden foltot kiszed(gyümölcs, kaki) teljesen vegyszer mentes, csíraölő hatású és a baba nyugodtan rághatja a rongypelenkáját tuti hogy semmilyen szintetikus anyagot nem eszik meg. 40 fokon elég mosni, amivel rengeteg energiát lehet megtakarítani! 🙂

  • Móni

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Mivel nem találtam más „kapcsolódó” témát, ide írom kérdéseimet, amelyek a higiénia témához tartoznak. A konyhai higiéniával kapcsolatban azt gondolom, nem vagyok annyira bizonytalan, mert a kifőzés megoldja a kérdést. Viszont amióta a második kislányom is megszületett (most 6 hónapos) egyre több kérdés merül fel bennem a lakás és játékok higiéniájáról. Ezeket megpróbálom felsorolni.
    – Mivel mossuk ki a kiskádat? (Én minden nap kimosom nagyon kevés fertőtlenítős szerrel, de már felmerült bennem, hogy le tudom-e öblíteni eléggé a vegyszert.)
    – A kicsi játékait (amit lehetett géppel, amit nem, azt kézzel) kimostam ill. mosogatószerrel lemostam az elején, de a nagyobbiknak (most két éves) nyilván nem lehet megtiltani, ill. nem is akarom megtiltani, hogy hozzányúljon, mert hát játsszon csak a picivel. Viszont így nem is lekövethető, hogy mi mennyire lehet bacis. Probléma még a nagyobbik többi játéka is, amiket a pici most már előszeretettel vizsgálgat (konkrétan ugyebár szájba veszi, és körbenyalja:-)), és a nagyobbik pedig időnként örömmel oda is ad neki ezt-azt. Műanyag játékok, fa játékok, plüss játékok… Gyakorlatilag az elmúlt két évben teljesen kikészült a kezem, annyit van víz alatt, és hát kenem ugyan, de van, hogy sokszor kenés után rögtön valamiért megint meg kell mosni. Nem panaszkodom, de nem tudom, hogy ez másnál is így van, és ez így normális?
    – Kérdés még, hogy mivel a pici most kezd gurulni ide-oda meg lassan mászni, és így a földön fog közlekedni, egy nagyobb gyerkőc mellett sokkal nagyobb piszok keletkezik minden nap, amit persze úgy gondolom, hogy nem kellene rögtön telibe kapnia. Így is napi szinten van seprés, sokszor felmosás is, ezt vegyem úgy, hogy mondjuk, amíg nem tud járni, addig minden napra tervezzem be?
    – Most éppen mindketten betegek voltak (piros torok, nátha, köhögés), na ez a csúcsa a bizonytalanságomnak, hogy egy ilyen meghűléses időszak után mindent mossak le? A gyerekorvost kérdeztem egyszer, hogy visszafertőződhet-e a játékairól, és csak annyit tudtam belőle kihúzni, hogy a plüss játékok elég veszélyesek ebből a szempontból. Na jó, de hogy hogyan kell kimosni, hogy a bacik is meghaljanak, azt nem mondta. Kérdés, hogy a 40 fokon (amit ki lehet mosni) mosás megöli a bacikat? (Gondolom, ha a 38-39 fokos láztól elpusztulnak, akkor ettől is. De mi van azokkal, amit csak kézzel tudok kimosni, azt hogyan? Aztán van a fertőtlenítő folyadékba való beáztatás (pl. neomagnol), itt azt írják, 20 tabletta 1 liter vízbe, de abba mennyi játék fér bele? Gyakorlatilag semennyi, egyébként meg nem is olyan olcsó. Vannak nagy méretű játékok (kismotor, babakonyha stb…) amiket vagy a kádba teszek be, vagy letörlöm mosogatószeres vízzel, de az ér valamit? Gondolom nemcsak nálunk, de egy gyerekes családban töménytelen mennyiségű ilyen-olyan játék, vagy játékká vált „lim-lom” halmozódik fel, amihez nem 1 liter víz, de 10 is kevés. Hallom néha más anyukáktól, hogy a „kicsi épp fertőtlenített játékai”. Ők vajon hogyan csinálják? Lehet ennyi idő 24 órában?

    Összefoglalva nyilvánvalóan nem az a célom, hogy agyműtétet:-)lehessen végezni a játékokkal, de valahogy a gyakorlatban nekem ilyen kérdéseim merültek fel, amire elméletben csak annyit mondunk, hogy természetesen egy csecsemő környezete legyen tiszta és bacimentes. Bocsánat, ha kicsit hosszúra nyúlt, de úgy éreztem, hogy most minden apró gondolatot leírok.

    Köszönettel:
    Móni

    • Kati

      2011. február 01. kedd

      Kedves Móni!

      Nem vagyok egy hozzászólós típus de ezt most nem tudom megállni.
      Rögtön egy vicc jut eszembe körülbelül ez a lényeg : első gyerek repül a cumi anyu szalad fertőtleníti, második gyerek repül a cumi anyu szalad lemossa, harmadik gyerek repül a cumi anyu leszopogatja, negyedik gyerek repül a cumi anyu füttyent a kutyának.
      De viccen kívül, én most várom a második gyermekem és megmondom neked őszintén már az elsőnél se vittem túlzásba a fertőtlenítést. Persze a játékok és minden le volt fertőtlenítve a megérkezés előtt viszont utána már nem fertőtlenítgettem a játékokat (kivéve persze az első hetekbe, hónapokban ha a kutya megnyalogatta, mert kutya is van a lakásban). Persze a konyhai dolgokra nagyon odafigyeltem és most másfél éves kislányom ruháit még mindig külön mosom, és a pelenkázót meg kádat fertőtlenítettem egy ideig de most már azt se tudom meddig. Mindig a földön volt a játszóhelye, a szőnyegre terítettem tiszta pokrócot és arra a játszószőnyeget. Amikor persze elkezdődött a kúszás napi lett a porszívózás és felmosás is amit addig nem tartottam feltétlenül szükségesnek.
      Betegség esetén nem tudom mi javasolt, mivel az én kis lányom most nemrég 17 hónaposan betegedett meg először.
      Mit is akartam mondani? Azt, hogy szerintem nem kell túlpörögni ezt a fertőtlenítősdit.

      Üdv Kati.

      Ui: azért Ági válaszát kiváncsian várom.

      • Móni

        2011. február 03. csütörtök

        Kedves Kati!

        Köszönöm a válaszod. Igen én is hallottam már a példát, amit írtál, és azt hiszem, tényleg valahogyan így is működhet a dolog:-) Tulajdonképpen én sem viszem túlzásba ezt a dolgot, és hát a pici is már 6 hónapos, most kezd majd igazán megismerkedni a bacikkal. Csak mindig felmerül bennem a kérdés, hogy hogyan kellene (lassan már csak kellett volna:-)) ezt a dolgot jól csinálni úgy, hogy egyben hatékony, időben elvégezhető, és nem túl aggódós legyen. Amíg csak a nagyobbik volt, számomra könnyebben volt az egész téma lekövethető, most a nagyobbik ugye éli a 2 évesek mozgalmas életét, hozzányúl tényleg piszkos dolgokhoz (cipő, babakocsi kereke, seprű stb…) aztán azzal a lendülettel hirtelen már a pici nyalogatja a kezét. Persze tanítom, hogy hogyan, mihez szabad ill. nem szabad nyúlni, de hát ez egy folyamat, és nem lehet azonnal eredményt elérni. Meg hát ugye folyton próbálkozik és tesztel engem. Mire megtanulja, addigra a pici is „nagy” lesz. Erre mondják, hogy a második és többedik gyerek immunrendszere sokkal hamarabb aktivizálódik, és talán erősebb is. Én is várom Ági véleményét.

        Üdv:
        Móni

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Én amellett vagyok/voltam mindig is a gyerekeimnél, hogy egy kis kosztól csak egészségesebbek lesznek, de tudom, sokan megköveznek ezért. Ameddig mindent a szájukba vevős korszakuk volt, amit sokat vettek a szájukba (gumiállat stb.), azokat hetente lemostam, minden mást csak akkor, ha koszos lett.

      Fél éves kor alatt a rágókákat vagy amit tudtam, hogy a szájukba vesznek, vagy kifőztem vagy sterilizáló löttyben áztattam, de a többi játékot nem.

      Plüssöket 40 fokon lehet mosni, ez azért valamennyi bacit biztosan elpusztít, de hozzáteszem, csak ezért nem kell kimosni őket, hiszen fertőzés után egy darabig védettek a gyerekek ugyanazzal a vírussal szemben, tehát nem fertőződnek vissza.

      Kiskád kimosás: fürdés után mindig kimostam forróvízzel, azonkívül csak ecettel heti 1x.

      Amikor a kicsi kúszott a lakásban naponta felsepertünk, felmosás csak heti 1x volt.

      Igazából egy átlagosan takarított lakásban nem lesz semmi baja a gyereknek, gondolj bele, nyáron a fűben, homokozóban mennyi piszokkal, bacival találkozik majd, ahhoz képest a lakás steril környezet 🙂

  • Andi

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!

    Nem pontosan a cikkhez tartozik a kérdésem, de nem találtam jobb helyét.
    Az egyik műanyag babaétel-tároló (nem akarom leírni a nevét, nem reklámozom) használati utasításán az van, hogy ne használj antibakteriális mosogatószert. A kérdésem az lenne, hogy miért van ez, és más babaholmira, illetve más műanyagokra is igaz lehet?

    Válaszod előre is köszönöm:
    Andi

    Válasz: A mosogatószer vegyianyagtartalma rajtamaradhat az edényen az öblítés ellenére is, ezért van ráírva. Úgy általában: a babák edényeit 1 éves korig jobb elmosogatni, majd kifőzni vagy sterilizálni, így biztosan nem marad rajtuk semmi.

  • Vida Agi

    2009. július 25. szombat

    Bee, bocsi, ezen a héten szabin voltam, most értem vissza.

    Ez teljesen normális, amit a kislányod csinál. Evés után már nem akar aludni, hanem ébren akar lenni. Evés után büfiztesd, pelusozd át, aztán ne tedd le a kiságyba, hanem legyen ott veled a hordozóban vagy egy takarót teríts le a földre, vagy ha van járóka most előveheted és nézelődjön.

    Mivel most kezdődik a hasfájás időszaka is, ezért jó ez a változás, mert ha evés után lefekteted rögtön, akkor az emésztésére fog felriadni, míg így most éber állapotban távoznak a szelek és aztán jól fog tudni majd aludni. Kb. fél-1 órát tudnak ebben a korban egyhuzamban ébren lenni, figyeld mikor álmosodik el és akkor tedd le aludni.

  • Bee

    2009. július 23. csütörtök

    Szia Viki!
    Kezdek megbarátkozni ezzel a helyzettel, mindenki azt mondja, hogy ez nemtart örökké csak túl kell élni. De látom neked sem egyszerű. Nálunk ma nagyon meleg van, alig beerom már. Most kint alszik a nappaliban a nagy ágyon, én meg tudom csinálni a dolgomat, végre kicsit bátrabb vagyok. Nem tudok elszakadni a légzésfigyelőtől,mondhatni függő vagyok. Na puszi, írj ha van kedved még beszélgetni.

  • Viki

    2009. július 22. szerda

    Bee: Nem emlékszem hogy ilyen lett volna, hogy óránként evett. De szerintem ne törődj vele hogyha ezután kajaidőben meg nem kér. A gyerek ugyis kéri ha éhes. A mienk az mondja: ehöehöehö 🙂 Olyankor éhes és csak ugy cuppan a cicire. Viszont alvás előtt nem szoktam cicit adni, csak alvás után etetem meg. Azért ébredt fel annyira a babó szerintem, mert a pelusozástól nagyon felélénkült. Hogyha éjjel kaja elött pelusozol utána a szopitól úgyis megnyugszik. Talán jobban le tudod tenni aludni. Persze lehet hogy butaság amit mondok, kiváncsi lennék Vida Ági mit ir erre.
    Amúgy jellemző, magyarázok hogy hogy kell altatni, aztán egész délelőtt szenvedtem: fél kilenckor keltünk és 12:40kor aludt el ezredik próba után. Ásitozott, dörgölgetett egész délelőtt, de ha megpróbáltam letenni, jött a sirás. Kivettem, felélénkült, jókedvű lett, játék, puszi stb, aztán dörgölés, az egész előről. Aztán negyed egykor végre kezdett elnehezülni a kezemben amikor próbáltam lenyugtatni végre, na mondom végre lerakom, akkor 4x sirt fel, kivevés, lenyug és végre alszik! De szerintem már csak pár percem maradt! Nem is baj, mert mejd kidurran már a cici!

  • Bee

    2009. július 22. szerda

    SZia Viki!
    Köszönöm a tanácsaid. Éjszaka nincs beszéd, csak eg ypiros izzós lámpa világít. Tegnap már 6 órát aludt eg yhuzamban, és amiko r megetettem, és büfizett gondoltam ennyi idő után csak kicserélem a pelust, tele volt pisivel, de úgy felébredt, hogy még másfélórán át nem tudtam elaltatni. Jártál már úgy, hogy egyik evésnél valószínűleg nem evett eleget és felkelt egy óra múlva, akkor adtam neki, de egy óra múlva megint felkelt, és ezt csinálja velem óránlént. Ha felkel és már mindent megcsináltam, tisztába tettem, hasrafordítottam, játszottam vele, egyszerűen nem tudom megnyugtatni csak a cicivel. És persze egy óramúva már a rendes evési idő jön, akkor persze megint nem eszik normálisan,mert még vana pocijában. Ez nálunk is így van a büfizéssel, hogy amikor vízszintesből felemelem,akkor jön ki a büfi. Valamit nagyon rosszul csinálok, de ma végre tudatosan is rám mosolygott. 😀

  • Másik Viki

    2009. július 21. kedd

    Sziasztok!
    Én ugyan most kezdtem olvasni a kismamablogot, de a suttogó alapján én sem pelusolom át éjjel a lánykám. Ő most már 6 hónapos, az első napokban nagyon hasfájós volt, de az infacoltól teljesen elmúlt, 2 hónaposan pedig amikor abbahagytam adni már nem jött elő többet. A lánykám egyelőre még mindig eszik egyszer éjjel, amikor én etetem álmában és egyszer 6-kor (hajnal?) amikor felébred, egyik esetben sem pelenkázom át, illetve büfiztetni sem kell, pedig napközben akár egy-két óra múlva is bukik.
    Most már hogy egyedül hasra fordul, többnyire megoldja a büfizést egyedül.
    Kitartás! Az első 6 hét nagyon nehéz, de egyre jobb lesz!
    Jó éjszakát!
    egy másik Viki

  • Viki

    2009. július 21. kedd

    Szia Bee! Ilyen a blog: van aki irja, van aki olvassa 🙂 Nem, egyébként ilyen vagyok: társaságban sem nagyon beszélek, csak figyelek és hallgatok. De segiteni azt szeretek. Szerintem az éjszaka játszósdi az nem túl jó ötlet. A babónak azt kell megtanulnia, hogy éjjel nincs játék, nincs fény és beszéd, még szeretgetés is alig. Vida Ági irta, hogy 6 hónapos korig enni kelnek fel a babák. Mondjuk még én is innen vagyok, nem tudom mi lesz eztán: fogzás, szorongás, betegség stb., fel vagyok készülve, hogy bármelyik éjszaka romolhat a mostani helyzet:) Igen, szerintem pelust is csak akkor cserélj, ha a ruha átázott, vagy kakis a pelus. Nálunk egy idő után éjszaka leállt az emésztés, nem volt kaki, pisi is alig. Azért szopi előtt, hogy ne ébredjen fel annyira. Lehet hülyeség, de nálunk bevált. Böfizéskor meg sokat cserélgesd a vállaid között, néha le is rakhatod vissza cicire, hátha kér még. Azt figyeltem meg, hogy fekve „érik meg a böfi”. és utána kijön. talán a mozgatástól. Lehet hogy sok hülyeséget hordok össze:) Meg azt is hallottam, hogy a kiságy fejénél a lábak alá kell tenni könyveket, mert úgy picit megemeli a feji részt és talán igy a pici böfik maguktól is kijönnek. Legyetek ügyesek, puszi!

  • Bee

    2009. július 21. kedd

    Megtaláltam a cikket!

  • Bee

    2009. július 21. kedd

    Még az jutott eszembe, hogy éjszaka kipróbáltam ezt a játszást büfizés után, de csak a cici nyugatta meg, aztán megint megbüfizetettem, és akkor bealudt teljessen, le is tudtam tenni. Hiáztam ezzel, hogy mégegyszer adtam neki cicit?

  • Bee

    2009. július 21. kedd

    Szia Vida Ági!
    Nem találom azokat a cikkeidet, amiben azt írod lemit lehet játszani az 1,2,3,4….. hónapos babákkal. Ha olvasol, kérlek válaszolj!
    Üdv

  • Bee

    2009. július 21. kedd

    Szia Viki!
    Nagyon köszönöm, hogy segítessz. Éjszaka és ma nappal is azt tettem amit Vida Ági írt, de éjszaka szopi után majd másél órát fent voltam vele. Nagyon fájhat a hasa,mert ha hasra fektetem akár 15 percig is csendben tűri, hogy simogatom. Viszont utána megunja. Ha egyszer elkezd sírni, nem tudom megnyugtatni. Ma egész nap egész szépen aludt, adtam neki cumit is, és ringattam énekeltem neki. Megnyugodott szerencsére, de hiába tettem a kiságyába az elszenderült kislányt most fent van. Hason fekszik, de megint megunta. Egyébként min.15 percet szoktam büfiztetni, de ahogy mondod nem mindig jön ki a büfi, csak fél órával később, ha felemelem egyből. De ha éjszaka felemelem, akkor nem tud visszaludni. Nagyon nehéz ez a visszaaltatás. Ez az első nap,hogy másképpen csinálom, szóval ki tudja, egy hét múlva lehet, hogy átszokik. Azt mondod éjszaka ha nemmuszáj, ne cseréljek pelust? Nézzem meg evés előtt, és ha nem kell, akkor etessem meg? Mégegyszer köszönöm, aranyos vagy. Miért nem csatlakkoztál hozzánk? Tudod a terhesség első jelei cikkbe írunk páran: Pagi,Nyuszó,Fric,Edit,Szatimy.

  • Viki

    2009. július 21. kedd

    Szia Bee!
    Már régóta olvasgatm az irásaidat itt a blogon, nagyon szimpatikus vagy, ezért merészkedek válaszolni és megpróbálok segiteni. Egy dolog biztos: amit a Vida Ági ir, az úgy is van, szóval mindenképp hallgass az ő tanácsaira (szerintem) 🙂 Amikor a pici lányod szopi után a válladon van és elvileg böfiznie kellene, de alszik, akkor ne engedj a kisértésnek, hoy jaj de jó, végre alszik: akkor nem szabad letenni, hanem kb 15 perc után vidd el pelusozni, szerintem arra fe fog ébredni és utána picit ébren lesz, ha akar, akkor lehet vele foglalkozn picit: énekelni, tükörbe nézni, pelusozón szeretgetni, tornászni, később játszószönyegre tenni, aztán elfárad, majd észre fogod venni a jeleket és akkor kell csak picit ringatni, elnyugtatgatni és már megy is alukáni. Igy nem kell órákig különbözö altatási procedurákon keresztülmennetek, ami senkinek sem jó: neked sem, és a babóak sem, hiszen nem is akar még aludni. Nem lesz ágyba bukás, mert az ébrenlét alatt mégtud böfizni, picit át van mozgatva a kis teste. Igy az ébrenléti időt nyugodtan tudjátok eltölteni. Szerintema baba tudja neki mennyi alvás kell, csak az a lényeg hogy akkor alhasson amikor ő akarja: hallgass rá! 🙂 Éjszaka nem kell vele 1 órát játszani sőt: amikor nyöszög, mész: less bele a pelusba, csak akkor pelusozd át, ha muszáj, és akkor szerintem kaja előtt. Villanyt is valahol messzebb kapcsolj, hogyne ébredjen fel teljesen. Ne is nagyon beszélj hozzá, csak szoptasd meg, ha végzett picit tedd a válladra, ált. este nem is kell böfizniük, mert félálomban állitolag nem nyelnek levegőt. Nekem csak picikét kellett utána csendben ringatnom (ülve tartottam, mélyeket lélegeztem, hogy ő is relaxáljon és nem szabad görcsölni, hogy vajon most mi lesz: szerintem megérzi.) aztán ment alukálni: még hangoskodott egy darabig az ágyában, nem sirt, csak nyekegett. Én meg mozdulatlanul feküdtem és vártam, hogy elaludjon ( de nem volt semmi zaj meg fény, nehogy azt higgye ébren vagyok :)) 7 hetes korára már 10től fél 6ig aludt. most 4,5 hós és 9től akár 9ig is alszik ébredés nélkül:) Rájött, hogy nagyon uncsik az éjszakák:). A mienk is hasfájós volt, sőt picit még mindig az: borzasztó ahogy sir órákig: pocakmasszás, hasonfekve hurcolás segitett valamennyit. Infacolt szerintem adj, mert tényleg segit a levegők távozásában, de majd egyre jobb lesz ahogy érik meg az emésztőrendszere: tudod neki az emésztést is tanulni kell. Állitolag, én nem próbáltam: 1 hós kortól Gripe Watert lehet adni és jobb. A mienk máig felsir álmában ha véletlenül bentmarad egy böfi, de csak felveszem, kijön és már alszik is tovább (ez csak lefektetéskor fordul elő, mert szopizik, utána pont a pockossága miatt még böfiztetem, de van hogy nem sikerül neki,mert annyira fáradt hogy bealszik: akkor leteszem, de kb. 30-40 perc mulva riasztás van:) Bocs hogy ennyit irtam! Mi 5 hetes korig szenvedtünk a korházasok meg a védőnők hülyeségai miatt, aztán mondtam elég: mostantól minden úgy lesz ahogy én jónak látom ( Vida Ági alapján) és azóta megfordult a világ, nem szenved és jókedvű a babám is meg én is, mert mindig kiszámitható, hogy mi vár ránk:) Sok sikert!!!!

  • Bee

    2009. július 20. hétfő

    Most olvastamn az alvásambulancián adott tanácsadat. Eddig pont fordítva mondták nekema védőnők, hogy előbb pelenkázás, szopizás és büfizés legyen a sorrend. Logikusabbnak tűnik amit te írsz, hogy evés után bekakil és akkor tegyem tisztába. Ki fogom próbálni, viszont éjszaka evés,büfizés és tisztábatétel után, hogyan játszak veel még egy órát? Már énn is eléggé álmos vagyok olyankor. Talán ő is álmos, és egyből visszalaszik? Eddig éjszaka működött a cicinvaló elalvás, ugyan nem nagyon büfizett, de ha letettam,akkor legalább elaludt. Ha most megváltoztatom a sorrendet éjszaka is és nappal is, akkor nem tudom, hogy vajon elalszik-e éjszaka. Az éjszakai alvásra nem nagyon találtam tanácsot, ezért fordulok ezzel hozzád. Köszönöm szépen a válaszod! 😀

  • Bee

    2009. július 20. hétfő

    Szia Vida Ági!
    Elnézést, hogy ebbe a cikkbe írok, de ezt tudom, hogy elolvasod. A tanácsod ill. a véleményed szeretném kérni. 3hetes a kislányom és többet van fent ,mint amennyit kellene szerintem. Eleinte rendesen evett kb. 1órát és aztán aludt 2,5-3órát. De az utóbbi napokban megváltozott a dolog, 20percig eszik, habzsol, és aztán büfiztetem. Amíg a vállamon van alszik tovább, nem is büfizik, 15perc után letesezm aludni, de ahogy a kiságyban van egyből felébred. Sír és vígasztalhatatlan. Előfordul, hogy beválik egy két dolog: ringatás, bébihordozóban lengetés, hasra fordítás, de csak egy kis ideig. Az első hét óta, szinte infacolt kap, a doktornő szerint ez segít neki, hogy távozzanak a szelek. Úgy gondolom fájhat a hasa a szelek miatt. De ez akkor sem normálos, hogy három heetes babának ilyen hülyeségeket kelladni, és ennek ellenére is fáj ahasa ésnem alszik. Köszönöm a válaszod előre is, nagyon el vagyok keseredve.