Piros arcocska nagy hidegben

Elég kemény tél van, ezért sok dologra kell odafigyelni az anyukáknak. Öltözés, overall, meleg csizma – ezek mind fontos kellékek hideg időben. De a baba bőrének védelme is fontos, mert bizony az érzékeny bőrt a hideg csúnyán kicsípheti.

Piros arcocska nagy hidegben Mindkét fiam nagyon fehér bőrű, a nagyobbik különösen. Amikor baba volt a környezetemben mindenki mondogatta, hogy kiütéses az arca télen, mert nagy kiterjedésű, tejkiütéshez hasonló folt jött ki rajta, de csak az arcán. Bekentem Bepanthennel, amitől szépen elmúlt, aztán megfigyeltem, hogy akkor jön elő, ha kimegyünk a hidegbe, tehát nem tejkiütés és nem ekcéma, hanem a hideg csípi ki az arcát.

Innentől kezdve mielőtt kimentünk volna a hidegbe, mindig bekentem neki téli babakenőccsel (DM-ben kapható Wintercreme néven), amikor nagyobb lett, akkor azzal a régi sűrű fajta Niveával, valamint este lefekvés előtt a piros foltot is bekentem, így reggelre elmúlt.

A kisebbik fiamnál is előjött ugyanez a jelenség, nála már rögtön tudtam mi a teendő. Megfigyeltem, hogy mindkettőjüknél 2-3 éves kor körül volt a legrosszabb, talán azért, mert akkor már nem csak 1-1 órát, hanem akár órákat is kint voltak egyfolytában a hidegben és nem a védett babakocsiban, hanem szabadon szaladgálva.

Jó hír, hogy a nagy már kinőtte, idén télen (4 és fél éves) már nem jött elő a pirosodás 🙂

Mindemellett, ha a téli kenőcstől vagy a Niveától nem lesz javul a kiütés, akkor bizony gondolni kell az ekcémára is és el kell gondolkodni, mit ehetett a baba (pl. tejet, tejterméket, citrusféléket), amitől kijött rajta a kiütés.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • zsuzsa

    2011. február 07. hétfő

    Szia Ági

    Kislányom 8 hónapos és nagyon kicserepesedett a kis szája, néha annyira megreped hogy vérzik is neki. Próbáltam a védőnő javaslatára nedves ruhát tenni a radiátorra, hogy a levegő ne legyen olyan száraz, de ugyanúgy kicserepesedik, próbáltam anyatejjel kenni, de azt meg lenyalja a szájáról. Lehet használni valamilyen ajakbalzsamot ilyen picinél? Ha igen akkor milyet javasol?

    • Vida Agi

      2011. február 11. péntek

      Léteznek csecsemőknek való ajakbalzsamok, amivel be lehet kenni neki.

  • Edit

    2010. december 19. vasárnap

    Kedves Ági!

    7 hetes fiam mindkét arcán, illetve állán piros folt van illetve már ez a terület egy egybefüggő folt. Csak anyatejet eszik, azt viszont 2-3 óránként. Szépen fejlődik már több mint 2 kg-t hizott.
    Pár napja kicsit náthás a doktornéni c vitamint és nurofent irt fel. de nem hinném hogy ettől ilyen az arca, mert ma nem adtam már be neki és estére mégis csunyább lett.
    A családban több ekcémás is van.
    Vajon ő is ebben szenved? vagy inkább az anyatejtől lehet? 2 napja ebben a nagy hidegbe ki sem vittem, gondolom akkor nem ettöl van( mert akkor nem erősődne hanem csökkene, nem? )
    Mi lehet? mit tegyek vele? vagy rögtön vigyem orvoshoz?

    Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2010. december 20. hétfő

      Ez valószínűleg az úgynevezett tejkiütés, ami teljesen ártalmatlan dolog, pár nap alatt anyatejjel kenegetve elmúlik.

      • Edit

        2011. január 12. szerda

        köszönöm.

  • ircsó

    2010. február 11. csütörtök

    És hol lehet ezt a krémet beszerezni?

    köszi

    Válasz: A DM-ben.

  • Bernadett

    2010. február 10. szerda

    Kedves Ági!

    Halicar homeopátiás kenőcsöt használt a piros arcbőrre? Ha igen, milyen tapasztalataid vannak ezzel?
    Összehasonlítva a Halicar-t a Wintercreme-mel / Bepanthen-nel / Nivea-val — melyik volt a leghatásosabb, amelyiktől leggyorsabban múlt el a pirosodás?

    Wintercreme – ez a márkája és a neve is egyben krémnek?

    Előre is köszönöm válaszodat, B.

    Válasz: Nem, azt még nem használtam. A Wintercreme-nek ez a neve, a márkája Babylove. Nálunk ez és a Nivea (a fémdobozos, sűrű) is ugyanolyan jól bevált.

  • ircsó

    2010. február 10. szerda

    szia Ági!

    Kicsi lányom is érzékeny a hidegre , sőőőt napok óta nagyon csúnya piros a kis arca és nem múlik el. már sok krémet kipróbáltam, de úgy tűnik, hogy a körömvirág krém bevállik. már kevésbé piros és nem olyan érdes a kis pofikája.gondolkodtam, hogy megmutassam-e egy bőrgyógyásznak, szerinted?

    köszi

    Válasz: Ha nem múlik el a kenőcstől vagy több folt is megjelenik, akkor meg lehet mutatni, mert akkor valószínűleg nem a hideg a baj, de egyébként nem kell.

  • Lévai Andrea

    2010. február 09. kedd

    Két kisfiam van, akiket a hideg időjárás környezetei ártalmai ellen, egy teljesen natúr, tartósító, színezék, illat, és ásványi olajoktól mentes univerzális bőrtápláló krémmel hidratálom arcukat, kezüket, azaz egész testüket. Szájszárazság ellen is kiváló, valamint ekcémára, 1-2 csepp ligetszépeolajjal kikeverve. A titok neve: sheavaj (egy fának a terméséből állítják elő), tenyerünkbe téve szépen felolvad a testmelegtől, majd gyengéden be kell masszírozni a bőrbe. Ha fokozni akarod a hatását, lehet használni 100% tisztaságú illóolajat (ligetszépeolaj, búzacsíraolaj). Popsikrémként is kiváló.