Pelus gondok nagy melegben

Kánikulában a babák bőre különösen érzékeny lehet a pelenkára, ezért oda kell figyelni néhány apróságra.

Amióta kitört a nyár, számos anyukától kaptam furcsa kiütésekről és bőrelváltozásokról szóló leveleket, ami a babapopsi tájékán jelentkeztek. Mik a tipikus problémák?

Pelus gondok nagy melegbenMelegkiütés Sok babának, de még a totyogó korú gyerekeknél, sőt a nagyobbaknál is, akik már bugyikát viselnek, a melegben a popsijukon is jelentkezhet a melegkiütés. Ezek apró pöttyök, gyakran nagyon sűrűn jelennek meg és többnyire közepük is van. Nem viszketnek, nem fájnak, csak csúnyák és 2-3 nap alatt elmúlnak, ha a bőrt szárazon tartod. Be lehet a teljes bőrfelületet hintőporozni, de a legjobb, ha napközben minél többet van pelenka nélkül a baba. Segíthet az is, ha eldobható pelenka helyett nagy melegben mosható textilpelenkát használsz. Nagyobbaknál a műszálas fehérnemű vagy nadrág a melegkiütés oka, ezeket nyáron lehetőleg kerüld.

Megelőzheted a pelus-tájékon jelentkező melegkiütést textilpelenka és 100% pamut nadrágok használatával, valamint gyakori átpelenkázással, illetve azzal, ha a baba kánikulában minél többet pelenka nélkül van.

Kidörzsölődés Különösen sokat mozgó kicsiknél és dundibb babáknál fordulhat elő kánikulában kidörzsölődés a pelenka széleinél. Ez csúnya piros kiütésnek tűnhet, de láthatóan csak a pelus széleinél és illesztéseinél jelentkezik. Segíthet rajta, ha egy számmal nagyobb pelenkát vásárolsz, textilpelust használsz, vagy ha a ragasztásnál sebesedett ki a bőr, ráhúzható bugyipelust veszel a meleg idejére.

A kidörzsölt bőrfelületet szárazon kell tartani és Sudocremmel lehet bekenni.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Bea

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Ági!
    9 hónapos kisfiam lába sokszor izzadt, kellemetlen szagú meleg és hideg időben egyaránt. (Szinte születése óta izzad a lába, de a gyerekorvos válaszra sem méltatta a kérdésemet) Mivel még pici a baba, a lábán soha nincs cipő. A lakásban zokniban vagy rugdalózóban van, amikor sétálunk, akkor a bundazsákba teszem. Mi okozhatja a kellemetlen szagot, illetve mit tehetünk ellene?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Bea

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Létezik olyan, hogy egy csecsemő hajlamosabb az izzadásra, ennek hormonális okai lehetnek. Eddig 2 esetben találkoztam ilyen babával, mindkét esetben 1-2 éves kor között teljesen elmúlt az izzadékonyság.

  • b. nora

    2011. február 11. péntek

    Szia Agi!

    Kislanyom 14 honapos, nehany hete hasmenese volt.Azon mar tul vagyunk, kizarolag Normaflore-al kezeltem.Azonban a betegsege utan piros foltok jelentek meg a szemeremajkain es a popsijan. Nagyobb egybefolyo voros folt, aminek a szele pottyos.barmivel kezelem, nem akar helyrejonni.Tunetei alapjan gombas fertozes lehet, kentem Sudocremmel, koromviragkenoccsel,majd miutan nem hasznalt, naponta 2X antibiotikumos kenoccsel.Most probalkozunk a Canesten kenoccsel, olvastam, hogy a rozsamez is hatasos lehet.Tapasztalataid szerint mennyi ido mulva mulik el a gombasodas es meg milyen modszert ajanlasz, amivel gyorsithatom a gyogyulas folyamamtat?
    Koszonom.

    • Vida Agi

      2011. február 18. péntek

      Mivel a házi módszerek nem segítettek, szerintem mihamarabb menjetek el orvoshoz és nézessétek meg vele, milyen típusú gombáról van szó, milyen szert érdemes alkalmaznotok.

    • b. nora

      2011. február 19. szombat

      🙂 Orommel jelenthetem ki, hogy a sorra vegigprobalt dragabb kencek utan a boraxos-glicerines (rozsamez) lemosas 3 nap alatt rendbetette a kislanyom alvazat…

  • Eni

    2010. december 27. hétfő

    Kedves Ági!

    kicsikém 4hós,a popsiján a végvbél nyilásánál 4kis pötty van ami nem gyógyul már 1hete sudokrém melett sem.
    Rendszeresen tisztán van tartva nagyon igényes vagyok erre,nem értem mitől lehet ez,eddig sosem volt. És jön neki alul 2foga nemtudom ennek köze van e hozzá? Vagy ha esetleg mákot ettem,és narancslét ittam de az eddig sem zavart be. mit tanácsolsz? mivel ápoljam őt?köszönettel!

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      A narancslétől is lehet, de ebben a korban a kezdődő fogzástól is előfordulhat, hogy megváltozik a széklet és emiatt jobban kipirosodik vagy kiütéses lesz a popsi, vannak babák, akik hajlamosabbak erre.

  • timi

    2010. augusztus 04. szerda

    sziasztok!az en kisfiam 6 honapos volt amikor megjelentek rajta pici piros, szuros kiutesek.az orvos azt mondta, hogy virusos es hogy a himlo unokatestvere,es csak patikai hintoporral szorjam.ekkor meg nem volt foga,es az orvos azt mondta,hogy egyenlore meg ne is varjam.majd egy het mulva elmultak a piros pettyek es kijott az elso foga.ugyanigy volt masodszor is.

  • kiscsiga

    2010. július 24. szombat

    Sziasztok! A kislányom most lesz egy éves és nekünk is gondot okoztak a melegben a kiütések. Vegyesen voltak sűrűn apró, pontszerűek és nagyobbacskák ritkábban. Először a nyakán és lefele a vállain jelentkeztek, azután később egészen a kézfejig húzódtak. A nagyobbak erősen gyulladtnak tűntek, ezért inkább megmutattam az orvosunknak. Ő is napi többszöri fürcsit javasolt, ill. kerülnünk kellett a napsütést, kicsit hintőporozhattuk (ezeket persze alkalmaztuk is korábban), de a gyulladtabbakra írt fel egy kencét, amit a gyógyiban készítettek. Ettől-e vagy sem (csak 3x használtuk), de 1-2 nap múlva elmúltak szinte teljesen. Egyébként azt is mondta, hogy mivel szőke kék szemű a csajszim, lehet, hogy jobb, ha hagyjuk, hogy megerősödjön a bőre és semmit sem használunk, mert egyes esetekben az irritációt felerősíthetik ezek a szerek.

  • Barta Andrea

    2010. július 22. csütörtök

    Kedves Ági,
    nekem a kisfiam 9,5 hónapos, a nyakánál, a bordáinál (ahol megfogjuk ha felemeljük), a könyök hajlatban, a csuklónál kiütéses. Nagyon apró piros pöttyök, és smirgli szerű érzés ha végig simítom. Naponta 2-3szor fürdetem, mert az uncsihugimnak azt mondták (neki szinte bárányhimlő szerű volt) az orvosok, hogy az jót tesz.
    Mivel kezeljem? Csak a fürcsi elég? Nem fogja kiszárítani nagyon a bőrét?

    Válasz: Nem kell fürdetni, mert nagyon kiszárítja a bőrét, inkább a hajlatokban hintőporozni kell és ha 2-3 nap alatt sem hoz látványos változást, akkor orvoshoz fordulni, hátha nem csak melegkiütésről, hanem allergiáról van szó.

  • Ircsi

    2010. július 20. kedd

    Szia Ági!

    2,5 éves kislányomnak a nyakán van kiütés a hosszú haja miatt. Probálom feltűzni vagy copfozni, de néha-néha kiszedi a hajgumit. Idén szeretném megnöveszteni neki(eddig mindig rövid volt) . Mit javasolsz? Mit tegyek még és mivel kenjem be? Hintőporozzam?

    Köszi

    Ircsi

    Válasz:Igen, a hintőporozás segíthet.

  • Dékányné Andrea

    2010. július 20. kedd

    Kedves Ági!
    5 hónapos lesz a kisfiam és énis észrevettem a testén kiütés szerű foltokat,a legnagyobb a pelenka oldalán van kb.1 cm-es,sok pici hegyes pont együtt,de van 1-2 kisebb ilyen folt a mellkasán is.Hintőporoztam énis mert nagyon izzadt ebben a nagy melegben.Arra gondoltam nem-e gombás?az hogy nézne ki?mert ha pelenka kiütés akkor nem volna a mellkasán is.Vagy az izzadság csapta ki?a porozásra mintha enyhült volna a mértéke,válaszodat előre is köszönöm,Andrea

    Válasz:Igen, ez melegkiütés lehet, hintőporozással javulhat a helyzet. Ha mégsem, akkor forduljatok orvoshoz.