Mit adjak rá melegben?

Az ember azt hinné, hogy csak télen macera a baba öltöztetése, de azért nyáron, melegben is meg kell gondolni, milyen és mennyi ruhát adjunk rá. Jómagam a kevésbé aggódós anyukák közé tartozom ezen a téren: a szomszéd gyerekei még sapkában szaladgáltak, amikor az enyémek már sortban, pólóban 🙂

Mit adjak rá melegben?Az újszülötteknél 6 hetes korig a hőháztartás nem működik még normálisan, ezért 1 réteggel adjunk többet rájuk, mint egy felnőttre, már csak azért is, mert ők nem mozognak. Tehát 20-25 fok között legyen rajtuk body és hosszúujjú pamut rugdalózó, 25-30 fok között elég már csak a rugdalózó, afelett pedig egy szál body is elég. Többnapos nagy kánikula esetén, amikor a lakás is bemelegszik, a 6 hétnél fiatalabbak is lehetnek már egy szál pelenkában, takaróként pedig egy pamut pelust használjunk. 20 fokos hőmérséklet felett kerüljük a plüss ruhadarabokat és a műszálas ruhákat. 30 fok felett nem szükséges a zokni sem.

Sétához, babakocsiban, 20 fok felett nem kell vastag takaró, bőven megteszi egy 1 rétegű panel, nagy melegben egy pamut pelus.

6 hetes kor után már lehetünk valamivel engedékenyebbek is és nyugodtan hagyatkozhatunk a saját hőérzetünkre: 25 fokig lehet két réteget adni a kicsire, 7-8 hónapos kor után, amikor már többet mozog, 20 fok felett is elég csak 1 réteget ráadni.

Az 1 éves korhoz közeledve át lehet térni a kisgyermekekre jellemző öltöztetésre: 25 fok felett előkerülhet a sort és a póló, nagy kánikulában pedig nyugodtan szaladgálhat pelenka nélkül 1 szál pólóban is a kisgyermek.

Kell-e sapka?

Tűző napon érdemes a kicsire sapkát adni a napszúrás elkerülése végett. Ha sokat sétálunk, akkor jó szolgálatot tehet a babakocsira szerelhető napernyő is, amit abba az irányba fordíthatunk, amerre a nap süt.

És a pelenka…

Nagy melegben jó eséllyel kap pelenkakiütést a kicsi, ezért ilyenkor érdemes néha pelenka nélkül is útjára engedni, vagy 1-1 alkalommal textilpelust használni, hogy szellőzzön a bőre.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

20 Comments

  • Dórika

    2011. május 25. szerda

    Kedves Ági!

    A túlaggódós anyukák közé tartozom, és az öltöztetés gyakran okoz problémát. Kislányom 10 hónapos, örökmozgó, és szinte mindig folyik róla a víz. Rengetegszer cserélünk bodyt, nehogy meghűljön. Most 24 fok van a lakásban, egy bodyt adok rá kisnadrággal, de még így is sokszor melege van a játék hevében. Vagy elég már a rövid ujjú body?
    Az esti szopinál is teljesen kiizzad, szinte csurom víz a haja. Mit tehetnék?
    Éjszaka is 24 fok van, ilyenkor hogyan öltöztessem az éjszakai alváshoz?
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!!

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Ilyen melegben elég csak a body vagy póló és pelenka, vagy még pelenka sem. Éjjel egy vékony rugi bőven elég, de ha nagyon izzadós, akkor egy body és egy vékony textilpelus takarónak.

  • Bea

    2011. május 20. péntek

    Szia Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy ilyen melegben(20-25 fok) hogyan öltöztessem a 6,5 hónapos kisfiamat, ha kimegyünk sétálni, délelőtt és délután?
    Illetve, hogy éjszaka miben altassam, ha a lakásban 24,5 fok van?
    Válaszodat köszönöm

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      Ilyenkor elég egy kis sort, rövidujjú és zokni, nagyobb melegben még ez sem kell, elég csak egy body vagy napozó, kánikulában zokni sem kell. És elég sétánál egy textilpelussal betakarni, nagy melegben még az sem kell.
      Éjszakára sem kell vastag takaró és vastag rugi, elég egy pamutrugi és egy pelenka takarónak. Nagy melegben, amikor a lakásban is 27-28 fok van éjjel, lehet bodyban és zokniban is aludni.

  • Adri

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítségedet kérni. Kislányom 3 hónapos, nagyon szeret az udvaron babakocsiban aludni. Csak az a kérdés, hogy ebben a 15-20 fokos melegben mit kellene ráadni, hogy ne fázzon meg, de melege se legyen. Én már egy pólóban sem fázom, de ugye tudjuk, hogy ravasz a tavasz! 🙂
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ugyanolyan vastagon öltöztesd, mint téged, plusz egy réteg, plusz valami vékonyabbal letakarhatod, 20 fok felett elég ugyananyi réteg, mint ami rajtad van, plusz a takaró.

  • Timi

    2011. április 04. hétfő

    Kedves Ági!
    3 hónapos az elsőszülött kislányom, és nem szereti a meleget! Első perctől állandó 20-21 fokban van, fürdetéskor természetesen melegebbe, de az is megviseli a picit! Most bejött a jó idő, és már nem szeret baba kocsizni… szerintem melege van! Elindulunk rásüt a nap és ordít, ilyenkor kitakargatom és lassan megnyugszik. Nem akarom túlaggódni a dolgot, de túl kevés ruhát se szeretnék rá adni! Füles, megkötős sapi, hosszú ujjú body, plüss, esetleg véknyabb rugi, erre még rá szoktam adni egy pulcsit, és betakargatom vékony takaróval. Ez már sok lenne? Mi az amiben el merjek vele indulni, amiben nem lesz melege és nem is fog megfázni? Mindenki azt mondja plusz egy réteg mint ami rajtam van! Hát rajtam van póló meg pulcsi, és hát kicsit melegem van, de lejjebb nem öltözök, mert nem akarok megfázni… szóval kérem a segítéségét, mert lassan már nem merek elindulni vele! ha csak egy body+rugiba viszem, félek hogy megfázik! 🙁

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Mivel most általában napközben 15-20 fok között szokott lenni, ezért ez elég sok ruha a babának, bőven elég, ha mindössze egy réteggel van több rajta, mint rajtad, de ha be van takarva, akkor nem kell a plusz egy réteg, hiszen azt a takaró pótolja. Most elég egy body, rugdalózó, esetleg egy kardigán fölé és a takaró, és ha melege van, akkor a kardigánt le lehet venni, vagy kitakarni a babát. De ahogy 20 fok fölé megy majd a hőmérséklet a plüss rugi helyett már elég a vékonyabb, mert a plüss nagyon műszálas és jobban melege van benne a babának (sőt már most a takaró alá is lehet vékonyabb rugit adni, ha délben mentek sétálni, amikor süt a nap és 15-18 fok van)

  • Anita

    2011. március 16. szerda

    szia.
    Én csak ezt a honlapot találtam remélem kapok választ.Párommal mindeg veszekszünk milyen sapkát adjunk az 1éves kisfiamra. Ő baseball spkát akar de 16- 17 fokban nem kevés?
    Köszi

    • Gabi

      2011. március 16. szerda

      20-22 fok alatt még érdemes olyan sapkát adni rá, ami védi a fülét is. Könnyen megfújja a szél a kisgyerekek fülét.

  • Kati

    2010. április 22. csütörtök

    Kedves Ági! Tudom hogy ez egy régi blog, de hátha… Kislányom 12 hetes, szereti a meleget. Most hogy egyre szebb az idő, sétánál egy body, egy rugi, egy vékony kiskabát és egy ehhez tartozó hosszúnadrág van rajta + egy vékony takaró és egy vékonyabb sapka. Most hogy ezt leírtam kicsit soknak tűnik, de még nem izzadt meg egyszer sem szerencsére. Adhatok rá kevesebb ruhát? Vagy a pokróc elmaradhat? Köszönöm!

    Válasz: Elég jó idő van, úgyhogy már adhatsz rá kevesebb ruhát, 20 fok körül 2 vékonyabb réteg kell, 25 fok felett 1 réteg is elég.

  • zsaki

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia Ági!

    Nem találtam más, öltözködéssel kapcsolatos cikket, ezért itt kérdem meg, hogy most, hogy jön az ősz, és a hűvös, 3 hónapos kisfiamra hány réteget adjak (hogy a télről már ne is beszéljünk)? A lakásban már kitapasztaltuk, de ha megyünk sétálni, vagy máshová, akkor a body fölé mehet a hosszú ujjú póló, nadrág? De például pulóvert és a nadrág alá harisnyát hány foktól adjak? Amikor magamra is felveszem ezeket? Mondjuk én elég fázós vagyok. 🙂 Esetleg az őszi-téli ruhákról, öltözésről nem lenne kedved írni? Vagy ha már van, nagyon szívesen venném.

    Előre is köszönöm!

    Válasz: Az alapszabály az, hogy mindig egy réteggel többet adjál rá, mint ami rajtad van, mert ő szinte mozdulatlanul van a babakocsiban. 20 fok felett nem kell túlbonyolítani, mehet a nadrág, rövid vagy hosszú ujjú body, ha légmozgás vagy eső van, akkor mellényt vagy kardigánt (dzsekit) adhatsz még fölé.
    20 fok alatt pulóver/dzseki/kardigán kell, de harisnya még nem.
    10 fok alatt lehet vastagabb vagy bélelt nadrágot adni, ha fúj a szél vagy esik az eső, akkor 10-15 fok között is lehet vastagabb a nadrág. Felülre őszi dzseki, kötött kardigán, bélelt kardigán vagy polár kardigán a jó.
    5-10 fok között ha nem fúj a szél, elég a bélelt nadrág, de ha nyirkos az idő vagy fúj a szél, akkor lehet harisnyát adni. Télen ilyenkor kaphat téli dzsekit is, ősszel és tavasszal, a tavaszi dzseki alá még egy plusz pulóvert vagy téli pufimellényt és vastag pulóvert lehet ráadni.
    5 fok alatt mehet a harisnya vagy a rugi fölé az overall és a téli dzseki.

    Kicsiknek lehet kapni kevésbé vastag overallokat is, polárt vagy vékonyabban béleltet, 10 fok alatt ezt is ráadhatod.

  • Nóri

    2009. május 27. szerda

    Szia!

    Köszi a cikket! Sok kételytől szabadultam meg az elolvasása után. Nekem nagy fejtörést okozott mindig az öltöztetés. Azt szeretném kérdezni, hogy éjszakára kell-e több réteg, vagy elég az, ami nappalra? A nyári éjszakák is melegek, de nem akarom, hogy megfázzon. Mi vékony hálózsákot használunk, elég alá egy napozó vagy kell még body is?

    Válasz:Meleg nyári éjszakákon elég 1 szál body (sőt, tartós forróságnál, amikor a lakásban éjjel is 28 fok van, hálózsák sem kell (sőt volt, hogy pelusban aludtak, annyira meleg volt vékony pelussal letakarva)

  • Tóth Lászlóné

    2009. május 27. szerda

    Kedves Ági!
    A kisfiam 22 hónapos és még pelenkás. Nagyon mozgékony kisfiú, szinte csak futni tud és emiatt állandóan izzad. Már nem tudom hogyan öltöztessem. Mivel az udvaron játszva is mindig melege van, és izzadt, hogyan tanácsos öltöztetni. A bölcsiből hazafelé a meleg autóban úgy megizzad, hogy ruhát kell cserélni neki. és a feje is tiszta víz. Ilyenkor nagyon félek, mikor a kocsiból kiemelem, hogy megfújja a szél és megfázik.
    Sajnos vékony sapkát vagy egyéb fejfedőt nem tű meg a fején, ezért nagyon nehéz védeni a melegtől és az izzadt kis fejét a széltől. Kicsi családi házban lakunk és a szobája nagyon meleg a kicsinek. Most már csak egy rövid újjú bodyt és egy ujjatlan hálózsákot /kicsit bélelt anyagú/ adok rá éjszakára, de így is nagyon meg szokott izzadni. Sajnos a takarót nem tűri meg, sokat mozog alvás közben is.
    Kérlek adj tanácsot!

  • Kónya Emőke

    2009. május 21. csütörtök

    Szia Ági!
    Néhány napja kiütések jelentek meg az 5 hetes babám arcán, azt mondták, hogy az anyatejtől van, mert nagyon jól szopik. azt vettem észtre, hogy bár csak az arcát érte a nap, séta után kipirosodtak. Sajnos mára már a fejbőrén is lettek, sőt séta után a hasán és tokáján-mert nem a nyaka konkrétan-is. Vajon napallergia?v mi lehet?mivel kenjem?mit tehetek?Megjegyzem, nem ettem eegyebet, mint azelőtt.
    Köszönöm!

    Válasz: A napkiütés apró pöttyökből áll, amiknek kiállhat a teteje, és nem egybefüggőek, csak púderezni kell és szépen leszárad. A tejkiütés (nem allergia) az anyatejtől van (illetve olyan tejtermékektől, amiket te fogyasztasz és az anyatejbe átmennek). Ez inkább egybefüggő és nem pöttyöcskékből áll, hanem inkább olyan ekcéma-szerű. Többnyire az arcon jelentkezik. Ezt elmulasztani nem nagyon lehet, púderezni szokták, de magától húzódik vissza.

  • Méri

    2009. május 20. szerda

    Kedves Ági!
    Szeretném kérdezni, mi a helyzet a nem babakocsiban, hanem hordozva (kendőben, meitaiban, kenguruban stb.) levegőző babákkal?
    Őket hogyan öltöztessük?
    Köszönöm!

    Válasz: Rájuk egy réteggel kevesebbet lehet adni, mert a testmeleg is melegíti őket. Pl. a kisebbik fiam 1 hónaposan kánikulában rövidujjú bodyban és hosszú pamutnadrágban volt a kendőben (a nadrág a nap miatt kellett és azért, mert kilógott a lába alul, de pl. amikor fektetve tettem a kendőbe, akkor csak egy szál body volt rajta)

  • Vali

    2009. május 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nagyon köszönöm, hogy megnyugtattál és megerősítettél egy-két dologban, de még lenne egy két kérdésem:
    Már néhány hetes kora óta hálózsákban alszik a nagyfiam (most 8,5 hónapos), kezdetben body, rugdalózó volt rajta és ezen a hálózsák (nem túl vastag). Néhány hete már csak a rugdalózó és a hálózsák maradt. Most 21-22 fok van bent. Jó ez így?
    Ha melegebb lesz, akkor csak egy rövidújjú bodyt a hálózsák alá? Írtad, hogy vékony takaróval takarod őket, én azért ragaszkodnék a hálózsákhoz, mert a babám rettentő mozgékony nemcsak nappal, hanem éjszaka is, így a takaró egy pillanat alatt lekerül róla. Gondolom létezik vékony anyagból készült hálózsák is?
    Kintre sem egyszerű az öltözködés, főleg ebben a rettentő változó időjárásban. Amikor már egy kicsit bátrabb vagyok, és kevesebb ruhát adok rá, biztos hogy visszaesik a hőmérséklet vagy 10 fokkal. 🙂
    Most egy kis vékony nadrágban és rövidujjú bodyban viszem ki, de ha melegebb lesz akkor már nyugodtan adhatok rá sortot, bodyt vagy póló?
    Bocsi, de elsőgyermekes anyukaként, ilyen aprócska dolgok is nagy problémává válnak! 🙂
    Előre is köszönöm a segítségedet!
    Vali

    Válasz: Most jó ez így, de 25 fok feletti lakáshőmérsékletnél már bőven elég a body is alá. Melegben mi használtunk egy ideig vékony hálózsákot, ami tulajdonképpen csak egy pamut zsákocska volt, ezt nem tudja lerúgni éjjel, de nem is olyan vastag. Most már olyan meleg van, hogy simán kiviheted sortban, pólóban, ha még melegebb lesz egy szál bodyban is akár.

  • HHencsy

    2009. május 16. szombat

    Kedves Ági!
    Tényleg nagyon köszönjük, hogy megosztottad velünk ezen hasznos tippeket. Most ,hogy a lányom már 7 hónapos és egyre melegebb van én is sokszor elgondolkoztam, hogy mit is adjak rá, főleg miután a nyakán melegkiütések jelentek meg. Eddig még inkább fekve sétáltunk a babakocsiban és a textilhordozó is benne volt. Igaz az,hogy a kocsiban ilyenkor akár plusz 2-3 fokkal is több van mint a szabad levegőn? Tehát ezt is vegyük figyelembe mikor sétálni indulunk?

    Válasz: Igen, a kocsiban sokkal melegebb van, ezért nem kell túlöltöztetni a kocsiban a babát melegben.

  • Bee

    2009. május 14. csütörtök

    Szia Ági!
    Nagyon örülök ennek a cikknek, pont aktuális lesz. Úgy gondoltam, hogy amikor nyáron hozzuk haza a kislányunkat, gondolom babahordozóban kocsival, akkor adok rá egy hosszú ujjú bodyt és egy rugdalózót. Persze betakarom, de a pléd már szerintem meleg lesz. Ez túl sok? Éjszakára pedig hosszú ujjú body és pamut hálózsákot adnék rá. Szerinted ez így jó lesz? Tetőtérben lakunk, tehát 27-30 fok körül lesz. Gondolom, hogy izzadni fog és majd látom mi a jobb neki, de nem akarom, hogy megfázzon.

    Válasz: Ha a lakásban 27-30 fok van, akkor simán rövid ujjú bodyban, zokniban, vékony takaróval szoktam őket altatni.

  • ircsó

    2009. május 14. csütörtök

    Szia Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy mi a vélemélnyed a strandon mászkáló pucér kisgyerekekről?.nyáron másfél éves lesz a kislányom és én szívem szerint semmit nem adnék rá kalapon kívül. Szerinted jól fogom tenni?

    Köszi

    Válasz: Bár imádom, amikor mezítelenül szaladgálnak,de sajnos az erős napsütés nem jó nekik, ezért legalább egy pólót rá kell majd adnod 🙁 Május-szeptember között az UV sugárzás miatt ez kötelező 11-15 órw között … (és persze le kell kenni)