Kánikula: Másként viselkednek a babák?

Alvászavarok, megváltozott étvágy, megváltozott szokások: nagy melegben a babák, a kisgyermekek viselkedése, szokásai is megváltozhatnak. Mire számíthatunk? Miben és miért változik meg a kicsi viselkedése? És: hogyan segíthetünk neki?

Habár a felnőttek nagy meleg idején is a maguk megszokott napi ritmusát igyekszenek tartani, többnyire még ők is változtatnak néhány szokásukon. Például jobban kerülik a napközbeni tömegközlekedést, felesleges jövés-menést, igyekszenek kevesebb programot szervezni, és sokan észreveszik azt is magukon, hogy ilyenkor más az étvágyuk, bizonyos ételeket egyáltalán nem kívánnak, kevesebbet esznek. A babák is pontosan így vannak ezzel:

1. Étvágy Átmenetileg kevesebbet esznek, és sokkal szívesebben fogadják a lédúsabb ételeket. A kizárólag anyatejjel táplált babák gyakrabban és többet szopizhatnak, mert így a tej vizesebb „eleje” oltja a szomjukat. A már hozzátáplált anyatejes babák a kánikula idejére visszaszokhatnak az anyatejre, vagy legalábbis főként csak szopizni szeretnének.
A hozzátáplált babák kevesebbet ehetnek a sűrű, tápláló ételekből és többet a gyümölcsökből.

2. Nappali alvás Az elalvás ilyenkor nagyon nehezen mehet, hiszen a lakás párás, meleg levegőjében sokkal nehezebb lehet ellazulni a kicsinek, ezért átmenetileg még az egyébként könnyen és önállóan elalvó babáknak is nehezükre eshet az ellazulás.

Segíthet, ha elalvás előtt langyos vízben pancsolhat egy kicsit a baba és lehűtheti magát (egyébként is praktikus ebben a melegben, ha napközben akár többször is pancsolhat a gyermek a lakásban vagy a kertben). A szobáját igyekezz napközben sötétíteni, este pedig szellőztetni, hogy kellemesebb legyen a klímája.

Ha a meleg miatt nagyon nem megy a lakásban való elalvás, meg lehet próbálni babakocsiban, árnyékos helyen pl. lugasban, fás parkban altatni, ahol több oldalról is árnyékolva van, mégis jár a levegő, ezek a természetes árnyékforrások sokkal jobban védenek a naptól és kellemesebb klímát biztosítanak, mint a mesterséges árnyékolók, pl. a napernyők.

3. Éjjeli alvás Kánikula idején éjjel a felnőttek is éberebben alszanak, felriadnak, isznak. A babák és a kisgyermekek is nyugtalanabbak lehetnek. Ha van klímaberendezés a lakásban, azt a szobát, ahol a kicsi alszik, elalvás előtt le lehet hűteni (egész éjjel ne menjen a baba mellett a klíma, vagy ha igen, akkor csak 2-3 fokkal hűvösebbre hűtsd le a szobát), ha nincs, akkor estefelé alaposan ki kell szellőztetni és az ablakot éjszakára is nyitva lehet hagyni (természetesen akkor, ha biztosított, hogy senki ne jöjjön be rajta, és a kicsi se mászhasson ki).

Amikor a lakásban 27-28 fok vagy annál melegebb van, a kicsire éjszakára elegendő pelust adni és egy vékony takaróval vagy tetrapelussal betakarni. Az egészen kicsikre is elég egy pelus és egy body a takaró alá. Ha melege van a babának, azt legkönnyebben a hátán lehet megnézni, a nyaka felőli rész ilyenkor érezhetően forró, ha ezt tapasztalod, akkor a baba túl van öltöztetve.

Az előkészületek ellenére is előfordulhat, hogy a kicsi gyakran ébred éjjel és szopik vagy vizet kér. Másfél éves kor körül már oda lehet készíteni egy vizespalackot vagy itatóspoharat az ágya mellé és megtanítani neki, hogy maga igyon belőle ilyenkor.

Az is természetes, ha a totyogók most gyakrabban látogatnak át a szüleikhez éjszaka. Amint elmúlik a nagy meleg és mélyebben alszik a csemete, ezek a problémák rendeződnek. Amire figyelned kell, hogy a korábban felállított szabályok és határok ne változzanak, hiszen ettől szükségszerűen megváltoznak a kicsi szokásai is. Például, ha eddig azt tanítottad neki, hogy este a saját ágyában aludjon el, akkor most ne kezdd el másként altatni, mert az így kialakított új szokás nem „áll vissza” a meleg elmúltával.

4. Séta A megszokott séta-időpontok ebben az időben megváltozhatnak. Célszerű a délelőtt 10 előtti időszakban és este 5-6 után sétára indulni, amikor nincs akkora nagy forróság.

5. Szoptatás Az anyatejes babáknak egyébként is nagy fizikai munka a szopás, ilyen melegben azonban nagyon megizzadhatnak közben, sokat segíthet, ha egy szál pelusban szoptatod és lehetőség szerint a lakás egy kevésbé forró helyiségében.

6. Ivás A csak anyatejes babákat nem szükséges itatni: ha szomjasak, maguktól gyakrabban kérnek inni. A tápszeres és hozzátáplált babákat mindenképpen kínáljuk meg vízzel evés után és két etetés között is legalább 1 alkalommal. Ez az időszak jó arra, hogy a babát megtanítsuk pohárból vagy itatópohárból inni: amikor szabadban vagyunk, adjuk a kezébe, hagyjuk, hogy kísérletezzen, játsszon vele, most nem gond, ha egy kicsit magára önti.

Ha pedig már tud önállóan inni, tartsuk mindig azonos helyen az itatópoharat és hagyjuk, hogy maga ihasson, amikor annak szükségét látja. És persze ne édes tea vagy kakaó legyen a pohárban, hanem víz, hiszen ez oltja a legjobban a szomját.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • Dia

    2013. augusztus 07. szerda

    Kedves Ági!

    Kérdésem fürdéssel kapcsolatos. Kisfiam éppen ma 4 hónapos. Kb. 3 héttel ezelőttig nem volt semmi gond a fürdetésnél. Igazából gond most sincs, csak azt vettem észre, hogy annyira nem élvezi. A masszázsnál már előre mosolygott, amikor látta, hogy olajozom a kezem. Most meg egyfolytában a kezét tömködi a szájába. Elfordul. Hiába beszélek hozzá, énekelek neki, mintha ott sem lennék. A kádban ugyanezt csinálja. Most kezdtünk el babaúszásra járni, a többi kisbaba már 5 hónapos, ő a legkisebb. A többiek pancsikolnak nevetgélnek, de az én kisfiam mindenhova néz, csak a többiekre meg rám nem. Érdeklődő az biztos, mert ha új helyre megyünk mindent figyel, nem mosolyog, csak figyel. 🙂 Lehet, hogy ő egy ilyen „megfigyelő típus”? Az az érzésem, mintha untatná a fürdés. Folytassam tovább a fürdést, vagy van esetleg ötleted, hogy kelthetném fel az érdeklődését? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. augusztus 26. hétfő

      4 hónaposan még nem kell pancsikolnia a vízben vagy különösebben örülnie neki. Fürdesd tovább, járjatok úszásra és majd elérkezik az idő, amikor lelkesen csapkod majd (általában 5-6 hónapos kor körül kezdődik)

  • Zóni Renáta

    2013. június 19. szerda

    KEDVES ÁGI:
    segitséget szeretnék kérni tőled a fiam 9 hónapos és nem eszi meg a főzelékeket leveseket csak a kenyér felvágot gyümölcs mit tehetnék hogy ne tápszert egyen 4* egy nap?éjjel sokat felsir fel kel játszani miért lehet ez? köszönöm előre is szép napot

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      9 hónaposan még szüksége van napi 3-4 adag tápszerre, tehát erről ne akard leszoktatni. Még nem kéne felvágottat ennie, túl van ízesítve, egyáltalán nem egy ilyen kicsinek való. Helyette a kenyérre kaphat túrót, sült husit, zöldségkrémeket (pl. padlizsánkrém, cukkinikrém). Ha nem szereti a főzeléket, akkor add más formában a zöldségeket (pl. párolt zöldség, zöldségfasírt, felfújtak – 1 éves korig csak tojássárgájával készítsd)

  • Tündi

    2012. július 27. péntek

    Kedves Ágnes!

    9 hónapos a babám. Reggel és este még csak szoptatok, nem kap mást. Viszont napközben meg csak eszik. Olyan jól működött az evés, meg a szopi, de a múlt hét óta felborult a rend. Uzsonna fél 5 körül van. Este 8-kor fürdünk, -nem bír tovább fent maradni- és utána szopizott, aludt reggelig. De ez változott. Nem akar szopizni fürdés után, elfordul, nem kéri. Nem tudtam, nem is tudom, mit csináljak? Hiába adok kevesebb uzsonnát, akkor sem szopizik. Így felkeltem fél 10-10 körül és megszoptatom, utána alszik tovább. Azt nem hiszem, hogy uzsonnától meg reggelig kibírná. De nekem ez így nem jó, meg szerintem neki sem. Miért változott ez meg, mit csináljak, hogy visszaálljon a rend? Válaszát előre is köszönöm! Üdv. Tündi

  • Adrienn

    2012. július 22. vasárnap

    Kedves Ágnes!
    Lányom most múlt 4 hónapos. Sajnos 6 hetes kora óta tápszeres. Aggodalmam tárgya, hogy szerintem keveset eszik. (Igaz, minden hónapban hízott 600g-ot). 3 hónaposan napi 5x100ml volt a maximum. Most eljutottunk, oda, hogy napi 4x150ml-jó esetbe! nem hajlandó 4-nél többször enni 1 nap. Ha elviszem a gyerekorvoshoz, csak annyit mond, hogy ennyi az igénye. De engem teljesen kiborít:( Tegnap délelőtt 11.30-kor evett 130ml-t. És legközelebb este 19.30-kor 170ml-t. 8 órán át nem kért tápszert..és elképzelésem sincs, hogy miért (még csak a melegre se lehet fogni, mert elég hűvös volt az idő). Mosolygós, vidám, állandóan dumál, nagyon aktív. Én mégis aggódok. Már próbáltam más tápszert is adni..de ugyanúgy fogadta. Mit tanácsolsz? Lehetséges, hogy tényleg ennyi az igénye? Vagy vigyem orvoshoz? Nem szeretnék paramami lenni…de aggódok.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      A baba táplálékigénye 5 kilós súly felett 120 gramm/testsúlykilogramm/nap. Ettől felfelé és lefelé is lehet kicsi eltérés. Ha ő csak 4x eszik nagyobb adagot, és megfelelően hízik, akkor nincs miért aggódni, tényleg ennyi az igénye. De azért ha már 5-6 órája nem evett és nem kéri, az nem azt jelenti, hogy nem éhes, csak azt, hogy már megtanulta, hogy nem kell ordítania, hogy enni kapjon, ha magától nem kéri, 4 óránként akkor is kínáld meg ennivalóval napközben.

      • Adrienn

        2012. július 23. hétfő

        Kedves Ági,
        3-4 óra elteltével mindig megpróbálom, de amint látja, hogy közeledek a cumisüveggel már elkezd sírni. Szó szerint öklendezik, ha hamarabb próbálok tápszert adni neki. 4030g-al született (első hónapban 200g-t hízott, kevés volt a tejem), most 6400g. Lehet tényleg el kell fogadnom, hogy ennyi az igénye..:S

        Köszönöm, hogy válaszoltál.
        Adrienn

        • Vida Agi

          2012. július 23. hétfő

          Önmagában az nem lenne baj, hogy kevesebbet eszik, de az semmiképpen nem normális, ha ennyire tiltakozik az evés ellen. Érdemes lenne megnézetned orvossal, lehet, hogy szájpenésze van vagy refluxos és ezért tiltakozik ennyire az evés ellen.

  • Gloger Viktoria

    2012. július 13. péntek

    Szia Kedves Agnes!Elnezest kerek a zavaraser de tanacstalan vagyok ezert kernem a te velemenyedet,amit elore is koszonok.Van egy 11eves fiam es egy 2eves Helga lanyom,a fiam a ferjemmel Torokorszagba keszul meni kb 2het mulva es a fiam nagyon szeretne ha mi is veluk tartanank,mivel a tavaj Helga meg pici volt igy ok keten utaztak.Jo es nyugot termeszetel rendelkezik a pici barhol meglehet vele jelleni.tavaj voltun Ausztriaban,nemreg pedig meglatogatuk a Szlovakiaban elo nagymamamat autoval utaztunk a tavolsag oda 500kmvolt,jol viselte.De az mas,ha a szivemre halgatok az aszt sugja mert ne menetek hisz ez a pici lany egy angyal.De ha az eszem utan megyek akkor az ithol tart.Es jonnek a kerdesek,mi van ha nem birja a repulest,a klimat,az etelt, na es a tej?Azt mivel tudom majd neki potolni ott .Tapszer?Anya tejel taplaltam 11honapig,ha megyek mi az amit vigyek?Egy szoval tanacstalan vagyok nyaraljak e egy 2evessel vagy sem.Ebben kernem tanacsod naagy turelemel.Tisztelettel Gloger Viktoria.

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      2 évesen már nem gond sem a repülőút, sem a klíma. Tejet azt kapjon, amit otthon is szokott, vihettek ki magatokkal tápszert vagy babatejet is, de ha már bolti tejet iszik, azt Törökországban is lehet kapni.

      • Gloger Viktoria

        2012. július 23. hétfő

        Koszonom valaszod.Hazi tejet isszik es kecsket heti 3 litert.Hat viszek tapszert is.

  • Zsuzsika

    2012. július 12. csütörtök

    Kedves Ágnes!
    Kislányom jövő héten lesz 4 hónapos,sajnos 2 hónapos kora óta tápszeres kiegészítésre szorul,és mostanra már csak reggel tudom szoptatni.Amíg kizárólag anyatejes volt nagyon jól evett alkalmanként 150-170gr-ot is szopizott!Viszont mióta tápszert is kap nagyon keveset eszik,kb. 1 hónapja tart,hogy általában 80-90ml-t ritkán eszi meg a 140ml tápszert,azt is csak úgy,hogy először megiszik 80ml-t aztán kb. fél-3/4 órára rá 60ml-t vagy kevesebbet.Tápszert már egyszer váltottunk,de ez sem tűnik megoldásnak.Aggódom nagyon,mert a súlyához mérten (5,28kg) minimum 7-8dl folyadékra lenne szüksége és Ő annyit nem iszik meg!Mit tegyek hogy jobb étvágya legyen?Azért is aggaszt nagyon,mert látom,hogy éhes még!
    Válaszát,segítségét előre is köszönöm!

    Egy aggódó édesanya

    • Zsuzsika

      2012. július 12. csütörtök

      Annyi még kimaradt,hogy gyerekorvos látta,azon kívül,hogy közölte,hogy tápszert már nem válthatunk mást nem nagyon mondott!

    • Vida Agi

      2012. július 23. hétfő

      5 kilós súly felett 120 gramm tápszerre van szüksége naponta, tehát neki 5,28*120 grammra, azaz 633 grammra naponta. Ha 6x eszik egy nap (4 óránként eteted), akkor ez kicsivel több, mint 100 gramm etetésenként, így számolva már nem is eszik olyan keveset, amikor 80 grammot eszik egy etetésre. Tápszerrel is igény szerint kell etetni, tehát akkor etesd, amikor jelzi, hogy éhes, és annyit egyen, amennyit elfogad, így biztosan nem marad éhes majd.

  • Verebné Lénárt Judit

    2012. július 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos és ebben a kánikulában teljesen felborult a napirendje. Éjjel is többször felsír, alig eszik és napközben is szinte csak kézben akar megmaradni. Mindezt nehezíti, hogy még egy foga sem jött ki és az ínye duzzadt, fehér.
    Kétségbeesésemben írok, mert már fizikailag, lelkileg is megvisel a sok sírás és nem alvás.
    Visszakapom még az én kicsi nyugodt lányomat? Mivel tudnék neki segíteni? Problémánkat nehezíti, hogy vérvételre kell mennünk esetleges vashiány miatt. A vashiány miatt is lehet étvágytalan? Fogzás miatt is?
    Köszönöm válaszod: Judit

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      Az étvágytalanság normális ilyen nagy melegben, de a fogzás is okozhatja.
      A fogzáson homeopátiával segíthetsz, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      • Verebné Lénárt Judit

        2012. július 17. kedd

        Nagyon szépen köszönöm a segítséget és további jó munkát kívánok!

  • Marcsi

    2012. július 04. szerda

    Kedves Ágnes,

    lakásunk egy panelház 9. emeletén van. Hiába a redőnyös sötétítés és éjszakai szellőztetés, a lakásban egész nap 30-33 fok van. 9. hónapban vagyok, két hét múlva érkezik a pici és egyre jobban aggódom, hogy hogyan fogja viselni ezt a hőmérsékletet, én is elég nehezen. Veszélyes lehet rá nézve, h ilyen meleg van a lakásban? Nincs nagyon plusz pénzünk klímára, ráadásul ősz/tél környékén tervezzük,h elköltözünk, de ha veszélyes a babára nézve, akkor inkább kispóroljuk valahogyan a klíma árát.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Marcsi

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      Nem kell aggódnod, a babák jobban tűrik a meleget, mint a felnőttek, és kicsik mellett egyébként sem szabad klímát használni.

  • Dóri

    2012. július 04. szerda

    Kedves Ági!

    5 hónapos kislányom már nem anyatejes, szépen átalussza régóta az éjszakát – ez most a kánikulában sincs másképp, én azonban aggódom, hogy ilyen melegben nem kellene-e megébreszteni, hogy igyon egy kis vizet. Második gyerkőc már, az elmúlt 3 és fél évben eddig mindig úgy gondoltam, hogy úgyis jelez a baba, nem kell felébresztgetni inni-enni, de most, hogy éjjel is 30 fok van a gyerekszobában, elgondolkodtam…

    Köszi előre is a válaszodat, a munkádhoz pedig gratulálok – szuperul csinálod! 🙂

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      Ha magától nem ébred fel inni, akkor nem kell ébresztgetni miatta.

  • Kissné Betti

    2012. július 02. hétfő

    Kedves Ágnes!Tanácsot szeretnék kérni nyaralással kapcsolatban.3 gyermekem van,de tanácstalan vagyok.A gyerekek 1,8,14évesek,szeretnénk elmenni együtt nyaralni.Kiválasztottunk egy családiházat,csak mi lennénk ott.A férjem nem mer elindulni a kicsivel (1évessel),nem fogja birni a strandot,nyügös lesz így mi is .Most a kicsi kb.fél9-kor kell tápszert kap,aztán kicsi gyümölcs,aztán fél1 körül bébiétel,vagy saját étel,kicsi tápszer,aztán 2óra hosszat alszik.Fél5 körül megint főzelék féle,fürdés előtt kb.1órával kisgyümölcs,vagy tejpép féle.Este fürdetés 9 körül ,aztán tápszer és alvás.Segitséget a nappali strandolási időre szeretnék kérni,hogy lehetne könnyen megoldani,hogy jó legyen mindenkinek.(Egyébként Gyulára szeretnénk menni.)Van kicsiknek is pancsoló.Ott meddig lehet a vizben a kicsi.Előre is köszönettel Kissné Betti.A válasz sürgős lenne.

    • Vida Agi

      2012. július 12. csütörtök

      A babák nagyon szokták élvezni a strandot, a sok élmény, a pancsolás kitikkasztja őket, utána jobban alszanak. Fontos, hogy biztosítsd neki az alvásidőt ott is, vigyetek babakocsit, amiben aludhat. Persze egy kicsi gyerek nagyobb figyelmet igényel nyaralás közben, de ez nem azt jelenti, hogy miatta ne kéne elindulni.
      A pancsolóban annyit játszhat, amennyit csak akar, csak arra ügyelj, hogy mindig le legyen jól kenve.

  • Kati

    2012. június 20. szerda

    Kedves Ágnes!

    Van egy lassan 5 hónapos kislányom.Szegényke nehezen viseli a hőséget.Arra gondoltam,hogy naponta többször beletenném a baba pancsolóba(persze tartva,mert még ülni nem tud).A kérdésem az lenne,hogy fürdethetem-e az udvaron,ill.,ha igen hány fokos vízben?Árnyékban,vagy napon?

    Válaszát köszönöm

    Katalin

    • Vida Agi

      2012. július 02. hétfő

      Fürödhet az udvaron, de mindenképpen árnyékban és legalább 30 fokos vízben.