Hogyan válasszunk pelust? Útmutató a pelenkalabirintusban

Ahány ház, annyi féle elgondolás a pelenkákról. Létezik a “hagyományos” eldobható pelenka, a környezetbarát, és a mosható változatok. Van, aki a szupermarketek saját márkáira esküszik és van, aki a nagy márkákat részesíti előnyben. Mi alapján döntsünk?

Adányi Barnabást, a Pelenkafutár.eu tulajdonosát az igen sokszínű pelenkapiacról és a kínálatról faggattam.

Rengeteg-féle pelenka létezik a piacon. Mi alapján dönthetünk közöttük? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Mindannyian nagyon figyelünk az árra, talán ez az egyik legmeghatározóbb. Aztán természetesen nedvszívás, a tépőzár, a gumírozás minősége és igény szerint a különböző védőrétegek megléte.
A légáteresztés ma már alapvető és, ha figyelmesek vagyunk, a biopelenkákkal már a környezettudatosság sem drágább az anyukák számára.

Mit tudnak a biopelenkák? A képességeik megegyeznek a hagyományosakéval pl. nedvszívás terén?

A nálunk kapható különleges bio pelenka minőségében maximálisan felveszi a versenyt a többi prémium pelenkával, sőt még az árával is. Külső rétegük 100%-ban, belső rétegeik pedig 30%-ban teljesen lebomlanak. Talán nem is kell ennél több magyarázat…

Miért érdemes ilyet választani?

Mivel már a pelenkázással is gondolhatsz gyermeked jövőjére, leendő életkörülményeihez és a környezettudatos fenntartható fejlődéshez ezzel is hozzájárhatsz

Miben más a koraszülött pelenka, mint az újszülötteké?

Természetesen méretezésében, illetve abban, hogy ha lehet, rugalmasságával még jobban felveszi a kicsi test anatómiai formáit, és fontos, hogy a speciális köldökkivágás kényelmesebbé teszi az első heteket.

Sokan takarékossági okokból még a várandósság alatt beszerzik az első évben szükséges pelenkaadag egy részét. Meddig őrzik meg a pelenkák a minőségüket? Mennyit érdemes az egyes méretekből beszerezni?

Bőven több mint egy évig őrzik meg minőségüket. Előre nem lehet pontosan megmondani. Ha mindenképpen előre vásárolnál, az adott méretből 4 nagy csomagnál többet nem javasolnék.
Hogy egyes pelenka méreteket mennyi ideig fog viselni azt főképp az befolyásolja, hogy gyermeked milyen súllyal születik. Ehhez egy praktikus kis baba súlytáblázatot mutatok a WHO-tól, külön a fiúknak és lányoknak, ami segíthet eldönteni, hogyan kalkulálhatsz a
pelenka méretekkel:

(Magyarázat a táblázathoz: a Z-scores felirat alatti oszlopok a születési súlyt jelzik kilogrammban, majd életkoronként előrehaladva azt, hogy milyen súlyú lesz a baba, a Year (év) és a Month (hónap) oszlopok a baba korát mutatják, az M oszlopban található súlyadat felel meg az M méretű pelusnak, az L a nagy méretet, az S a kis méretet jelöli)

Lányok

lány pelenkaméretek
Klikk a képre a nagyításhoz!

Fiúk

pelenkaméretek fiúk
Klikk a képre a nagyításhoz!

Még több infó a pelusokról itt: www.pelenkafutar.eu

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

 • Agi

  2011. november 27. vasárnap

  Én is kíváncsian olvastam a bejegyzést az első bekezdésben említett mosható pelenkák miatt, és csalódottan értem a végére, hogy több szó nem is esett róluk.
  Szerintem is nagyon fontos, hogy ezek létezésével tisztában legyenek az anyukák. Ma már a “moshatózás” is sokkal egyszerűbben megoldható, mint nagyanyáink idejében, és sokkal jobban kímélik környezetünket(és hosszútávon a pénztárcánkat), mint az eldobható változatok.

 • Iza

  2011. november 14. hétfő

  A mosható pelenkák meg sem lettek említve és itt nem a tetrára gondolok. Számtalan modern mosható pelenka létezik. All in one, zsebes, ec, különböző belsők és külsők. Típus és anyag szerint is sokféle van.
  A bio pelenkák pedig nálunk ugyanúgy a szeméttelepre kerülnek és azoknak is kell azért pár év mire lebomlanak.
  Ha valaki környezettudatos akkor moshatózik és környezetbarát tisztítószerekkel (pl mosószóda, perkarbonát, háziszappan, ecet) mossa őket.

  • aredhel

   2011. november 21. hétfő

   Egyet ertek veled, csak az a problema, hogy abban semmi “biznisz” nincs ezert nem lehet roluk olvasni se es nehezebben is beszerezheto pedig tobb generacio nott fel moshato pelenkaval mint eldobhatoval.

   • Iza

    2011. november 21. hétfő

    Elég csak beütni egy keresőbe, hogy mosható pelenka és 139 000 találat van. 🙂 Már hazánkban is egy csomó helyen beszerezhető, a világháló meg tele van vele. 😉 Tény, hogy ezeket nem dobjuk ki egy használat után.

  • nemkicsit

   2011. december 09. péntek

   Mi is moshatózunk, éjszakára pedig drogéria sajátmárkás ökopelust adok a kiscsajra. A teljes pelusos időszakra nézve olcsóbb és környezettudatos a mosható! És már szebbnél szebb darabokat lehet kapni!