Hogyan válasszunk pelust? Útmutató a pelenkalabirintusban

Ahány ház, annyi féle elgondolás a pelenkákról. Létezik a „hagyományos” eldobható pelenka, a környezetbarát, és a mosható változatok. Van, aki a szupermarketek saját márkáira esküszik és van, aki a nagy márkákat részesíti előnyben. Mi alapján döntsünk?

Adányi Barnabást, a Pelenkafutár.eu tulajdonosát az igen sokszínű pelenkapiacról és a kínálatról faggattam.

Rengeteg-féle pelenka létezik a piacon. Mi alapján dönthetünk közöttük? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Mindannyian nagyon figyelünk az árra, talán ez az egyik legmeghatározóbb. Aztán természetesen nedvszívás, a tépőzár, a gumírozás minősége és igény szerint a különböző védőrétegek megléte.
A légáteresztés ma már alapvető és, ha figyelmesek vagyunk, a biopelenkákkal már a környezettudatosság sem drágább az anyukák számára.

Mit tudnak a biopelenkák? A képességeik megegyeznek a hagyományosakéval pl. nedvszívás terén?

A nálunk kapható különleges bio pelenka minőségében maximálisan felveszi a versenyt a többi prémium pelenkával, sőt még az árával is. Külső rétegük 100%-ban, belső rétegeik pedig 30%-ban teljesen lebomlanak. Talán nem is kell ennél több magyarázat…

Miért érdemes ilyet választani?

Mivel már a pelenkázással is gondolhatsz gyermeked jövőjére, leendő életkörülményeihez és a környezettudatos fenntartható fejlődéshez ezzel is hozzájárhatsz

Miben más a koraszülött pelenka, mint az újszülötteké?

Természetesen méretezésében, illetve abban, hogy ha lehet, rugalmasságával még jobban felveszi a kicsi test anatómiai formáit, és fontos, hogy a speciális köldökkivágás kényelmesebbé teszi az első heteket.

Sokan takarékossági okokból még a várandósság alatt beszerzik az első évben szükséges pelenkaadag egy részét. Meddig őrzik meg a pelenkák a minőségüket? Mennyit érdemes az egyes méretekből beszerezni?

Bőven több mint egy évig őrzik meg minőségüket. Előre nem lehet pontosan megmondani. Ha mindenképpen előre vásárolnál, az adott méretből 4 nagy csomagnál többet nem javasolnék.
Hogy egyes pelenka méreteket mennyi ideig fog viselni azt főképp az befolyásolja, hogy gyermeked milyen súllyal születik. Ehhez egy praktikus kis baba súlytáblázatot mutatok a WHO-tól, külön a fiúknak és lányoknak, ami segíthet eldönteni, hogyan kalkulálhatsz a
pelenka méretekkel:

(Magyarázat a táblázathoz: a Z-scores felirat alatti oszlopok a születési súlyt jelzik kilogrammban, majd életkoronként előrehaladva azt, hogy milyen súlyú lesz a baba, a Year (év) és a Month (hónap) oszlopok a baba korát mutatják, az M oszlopban található súlyadat felel meg az M méretű pelusnak, az L a nagy méretet, az S a kis méretet jelöli)

Lányok

lány pelenkaméretek
Klikk a képre a nagyításhoz!

Fiúk

pelenkaméretek fiúk
Klikk a képre a nagyításhoz!

Még több infó a pelusokról itt: www.pelenkafutar.eu

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Agi

    2011. november 27. vasárnap

    Én is kíváncsian olvastam a bejegyzést az első bekezdésben említett mosható pelenkák miatt, és csalódottan értem a végére, hogy több szó nem is esett róluk.
    Szerintem is nagyon fontos, hogy ezek létezésével tisztában legyenek az anyukák. Ma már a „moshatózás” is sokkal egyszerűbben megoldható, mint nagyanyáink idejében, és sokkal jobban kímélik környezetünket(és hosszútávon a pénztárcánkat), mint az eldobható változatok.

  • Iza

    2011. november 14. hétfő

    A mosható pelenkák meg sem lettek említve és itt nem a tetrára gondolok. Számtalan modern mosható pelenka létezik. All in one, zsebes, ec, különböző belsők és külsők. Típus és anyag szerint is sokféle van.
    A bio pelenkák pedig nálunk ugyanúgy a szeméttelepre kerülnek és azoknak is kell azért pár év mire lebomlanak.
    Ha valaki környezettudatos akkor moshatózik és környezetbarát tisztítószerekkel (pl mosószóda, perkarbonát, háziszappan, ecet) mossa őket.

    • aredhel

      2011. november 21. hétfő

      Egyet ertek veled, csak az a problema, hogy abban semmi „biznisz” nincs ezert nem lehet roluk olvasni se es nehezebben is beszerezheto pedig tobb generacio nott fel moshato pelenkaval mint eldobhatoval.

      • Iza

        2011. november 21. hétfő

        Elég csak beütni egy keresőbe, hogy mosható pelenka és 139 000 találat van. 🙂 Már hazánkban is egy csomó helyen beszerezhető, a világháló meg tele van vele. 😉 Tény, hogy ezeket nem dobjuk ki egy használat után.

    • nemkicsit

      2011. december 09. péntek

      Mi is moshatózunk, éjszakára pedig drogéria sajátmárkás ökopelust adok a kiscsajra. A teljes pelusos időszakra nézve olcsóbb és környezettudatos a mosható! És már szebbnél szebb darabokat lehet kapni!