Baba öltöztetés tavasszal

Minden tavasszal elérkezik az a pont, amikor a szomszéd gyermekei még sapkában és dzsekiben szaladgálnak, az enyémek pedig már sortban, pólóban és szandálban vannak. Melyikünknek van igaza?

A változékony tavaszi időben a réteges öltöztetés nagyon fontos, ugyanakkor vannak kevésbé aggódós (mint pl. én) és túlaggódós szülők. Ez utóbbiak általában azok, akiknek gyakran beteg a gyermekük, könnyen megfázik, volt már fülgyulladása. De pontosan mennyi és milyen ruhát is kéne ráadnunk a babákra, amikor reggel 8-10, délben pedig napon 28 fok van?

Ez nagyban függ az életkortól.

Baba öltöztetés tavasszal Újszülöttkorban (6 hetes korig) a napszakot vegyük figyelembe. Ha a hűvösebb délelőtti órákban viszed ki, akkor a pamutrugdalózó fölé adjál kiskabátot és takarót is, délben azonban már leveheted a kiskabátot és takaró helyett elég egy flanel vagy egy duplára hajtott pelenka.

1 éves korig, amíg a baba fekszik vagy ül a babakocsiban és nem mozog a szabad levegőn, ugyanolyan ruhát adj rá mennyiségre, mint ami rajtad van, csak még egy réteggel többet, a rétegekbe azonban a takaró is beszámít. Ha tehát te pólóban farmerban vagy, akkor rá is adhatsz nadrágot és hosszúujjú bodyt, és betakarhatod egy takaróval vagy adhatsz rá kiskabátot felülre.

Ha már mozog is a baba a szabad levegőn, akkor ugyanannyi réteg elég, mint amennyi rajtad is van, tehát nem kell a plusz egy réteg. Amit megtehetsz: ha változékony az idő, például fúj a szél, de közben meleg is van, akkor adj rá a ruha fölé plusz egy vékony pulóvert vagy mellényt, amit levehetsz, ha melege van (ez onnan látszik, hogy izzad, vagy ha a benyúlsz a nyakánál a pólója alá, akkor meleg a háta)

Praktikus a cipzáros pamutmellény, amit akár egy póló fölé is fel lehet venni, ha beborul, de gyorsan le lehet venni, ha megint kisüt a nap.

Oda kell rá figyelni, hogy ilyenkor gyorsan változik a hőmérséklet: ha kora délután kimész a játszótérre 2-3 óra múlva már sokkal hűvösebb lehet, és bármikor jöhet egy hirtelen zápor, vagy beborulhat az ég, amitől rögtön hűvösebb is lesz. Ezért érdemes mindig plusz egy kis pulóvert magatokkal vinni mindenhova, amit a kicsire rá lehet adni, ha fázna.

Van rajta sapka, nincs rajta sapka…

Ez az a pont, ahol a szomszéd és én nem értünk egyet 🙂 A ő csemetéi még megkötős füles sapkában járnak, amikor az enyéim már sapka nélkül vagy nyári napvédő sisakban szaladgálnak az udvaron. Valójában a babáknál az év minden időszakában van ok arra, hogy sapkát viseljenek:
– télen a hideg miatt,
– nyáron a nap miatt,
– ilyenkor tavasszal pedig a szél miatt muszáj sapkát adni.

Ha nem fázik meg gyakran a baba, akkor tavasszal 15-20 fokban már nincs szükség füles sapkára, elég egy sima pamutsapka vagy egy nyári „surdakalap” (ebből is létezik füles változat).

Kisgyerekeknél ha nincs szél és a nap sem tűz, 15-20 fokban nem kötelező a sapka, de erős napsütésben vagy szélben kisgyermekeknél is ajánlott.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

 • kovács gréta

  2011. március 30. szerda

  Kedves Ági!

  Első gyermekes, nagyon aggódó anyuka vagyok. Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy a mostan időjárás mellett hogyan öltöztessem sétához a három és fél hónapos lányomat. Mivel én nagyon fázós vagyok, hajlamos vagyok őt túlöltöztetni.

  Válaszodat előre is köszönöm:
  Gréta

  • Vida Agi

   2011. április 05. kedd

   Legfeljebb 1 réteggel adj rá több ruhát, mint ami rajtad van, de ha kocsiba teszed, akkor nem kell több réteg, elég csak betakarni. Inkább rétegesen öltöztesd, mint vastag ruhába, és mindig nézd meg, amikor naposabb helyre értek, nem meleg, izzadt-e a háta, ha igen, akkor egy réteget vegyél le róla, vagy takard ki.

 • Kovács Kriszta

  2010. június 13. vasárnap

  Köszönöm szépen a válaszod!
  K.

 • Kovács Kriszta

  2010. június 07. hétfő

  Kedves Ági!
  Beköszönt a kánikula.Első gyerekes anyukaként tanácsodat kérem, hogy mit adjak 28-30 fokban négy hónapos kisbabámra?
  Köszönettel:Kovács Kriszta

  Válasz: Pelenkát és egy rövidujjú vagy ujjatlan bodyt vagy napozót. A déli órákban ne menjetek napra, ha kimentek és még erős a nap, kend le és adj rá nyári kalapot (lehet kapni olyan „surdasapka” fazonú babasapit, ami megkötős). Zoknit se muszáj adni, de ez ízlés kérdése, fázni biztosan nem fog, ha nincs rajta.

 • cili

  2010. június 01. kedd

  Kedves ÁGI

  A kisfiam 1 éves 11 hónapos és nem megy a bilizés.Próbáltam én is ráülni,apróbb dolgokat belecsempészni, hogy hátha vonzóbbnak találja de nem érdekli a dolog. Naponta többször mondja, hogy kaka de csak egyszer kapom el és akkor is már a pelusban van. Azt mondták próbáljam ki a zenélő bilit, neked mi a véleményed? Előre is köszi a választ

  Válasz: Még korai a bilizés, nem kell erőltetni. Egyelőre legyen elől és hagyd, hogy ha ő kíváncsi, akkor magától ráüljön. Az a jó, ha a természetes kíváncsisága vezeti rá a szobatisztaságra, nem szabad erőltetni, mert azzal maradandó lelki károsodást okozol benne.

 • sanghai

  2010. május 10. hétfő

  Kedves Ági!

  Szuper a cikk, maximálisan egyetértek vele. Ez is időben jött, mint minden cikked, fantasztikus vagy, rengeteget segítesz.

  Az én babám 9 hónapos lesz. Első baba, de én sem vagyok az az aggódós típus. A múlt héten jó meleg volt, a barátnőmmel sétálni vittük a gyerkőcöket, és vicces volt, ahogy az ő babája bélelt kabátban, az enyém meg rövidujjú bodyban ücsörgött a babakocsiban. 🙂
  Igaz, az én lányom is szeret lengén öltözni, mert ha kicsit is melegebben öltöztetem, mint ami mondjuk rajtam van, akkor beizzad és megy a hiszti. Ezért sem érdekel, ki mit szól hozzá. Szerintem egy anya érzi, mi kell a gyerekének.

  Egy kiegészítést tennék hozzá a cikkhez: nekem eddig gondot okozott, hogy a kövön a lakásban azért elég hideg is van, meg keménynek is érzem a folytonos mászáshoz (bár elég jól bírja a kislányom térde). Vizont most találtam megoldást: lábszárvédő. Csak ráhúzom a harisnyára vagy a nadrágra kívülről, és már mehet is a felfedezőút! Nyáron is jó lesz gondolom, csak pelussal-bodyval. Nem beszélve arról, hogy egy mozdulattal leveszem, ha pl. babakocsiba ültetem, és így nem látszik folyton koszosnak. Mert felmosás ide vagy oda, a térde olyan, mintha folyton a porban fetrengene…

 • Eszter

  2010. május 06. csütörtök

  en csak gondolkozom, hogy akkor nyaron hogyan oltoztessuk, es milyen ruhakat vegyek?
  pl. juliusra

  maradt par napozo az elso babatol, kicsit nagyok, de azert jo lesz gondolom, de a tobbin igencsak torom a fejem, hogy mi kell neki…
  gondolom rgdalozozo kell, csak nem pluss, frotir, hanem pamut, vekony
  esetleg lab nelkuli, es nadragok, body rovidujju, ujjatlan, de mindenkepp kell hosszuujju is
  vekonyabb takaro, vekony halozsak, vekony sapi
  vekonyabb kardigan
  mas otletek?

  Válasz: Nyárra egy csomó rövidujjú body kell, abban elvannak egész nap kánikulában. Lehet kis sortokat, napozókat venni. Vékony hosszúnadrágokat, ha hűvösebb az idő. Kis pólókat, hogy amikor nagy kánikula van, akkor elég azt ráadni egy pelussal. Takarónak elég egy vászonpelus is.

 • ircsi

  2010. május 03. hétfő

  köszönöm szépen a válaszod.

  üdv

 • Heni

  2010. május 02. vasárnap

  Nagyon jo a honlapod mert rengeteget segitesz nekem.Köszi szépen!

  Üdv:Heni

 • ircsi

  2010. május 01. szombat

  Szia Ági!

  Szeretném megkérdezni, hogy öltöztetéskor figyelembe kell vennünk, ha náthás és egy kicsit köhög a kisgyerek(2 éves)? Ilyenkor plusz egy réteg?

  Köszi.

  Válasz: Ha nem lázas, ugyanúgy kell öltöztetni, mintha egészséges lenne. Attól nem gyógyul meg, hogy megizzad.

 • Ági

  2010. április 30. péntek

  Tényleg találó volt a cikk, főleg a sapi miatt, köszönjük Ági! 🙂 Amúgy nálam ez a „plussz egy réteg, ami rajtam van” nem jött be, szegény Manó folyton izzadt, és egyszer meg is fázott. Most 4 hónapos, és már gyakran kevesebb ruha van rajta, mint rajtam. Lehet, hogy a baba vérmérsékletétől is függ az öltöztetés?

 • kinga

  2010. április 29. csütörtök

  Húúú Ági, nagyon aktuális a cikked, épp a minap lett elegem a sapkás-öltöztetős témából. Kis összezördülés a szomszéddal, akinek ikrein sapka, meg egy csomó ruha, az enyémen meg a sapi épp lekerült már az út végére, és hát korántsem volt annyi ruha, mint az ikreken! Persze megkaptam az anyukától, hogy milyen felelőtlen vagyok, és hogy a sapi milyen fontos. (Nyári sapi- megkötős kalapszerűség – volt rajta, de melege volt, csak ráizzadt, szél se volt, és épp hazaértünk, szóval már az is a táskámban volt.)

 • shirley

  2010. április 29. csütörtök

  Kedves Agi,

  Egy ujabb cikk, ami pont akkor jelent meg, amikor epp szukseg volt ra! Gratulalok a honlapodhoz, csak igy tovabb:)

  Udv,
  Shirley