Baba napozási kisokos

10 kérdés, ami minden anyukában felmerül a nyáron.

Az elmúlt hetekben rengeteg kérdés érkezett hozzánk a babák napozásával kapcsolatosan. Például: Milyen melegben vihetjük ki a babát a szabadba? Mikortól kenhetjük be naptejjel? Lehet e strandra menni egy kisbabával? Szakértőnk, Szabó-Vida Zsófia, a HerbArting bio babaápolási termékek és egy 2,5 éves kislány anyukája, most minden kérdésre válaszol a témában.

A legelső kérdés, ami felmerül minden anyukában, hogy mikortól vihetem ki a picit a napra?

Azt gondolná az ember, hogy ez télen, hidegben okoz nagyobb problémát, de valójában éppen ellenkezőleg. Ha nincsen extrém hideg, jól bebugyolálva már 1-2 hetes korban elmehetünk sétálni vagy kitehetjük a picit a teraszra. Persze más a helyzet nyáron, amikor tűz a nap. Az erős napfény nem csak az UV-sugárzás miatt rossz a babának, hanem, mert a mama pocakjában nem találkozott a meleggel és az erős napfénnyel. Az a legjobb, ha az első 1 évben csak reggel 11 előtt és 15 óra után megyünk napra a picivel a napsugárzás erősségétől függően.

Azt már tudjuk, hogy mikortól vihetjük ki a picit a napra, de mennyi időre érheti nap?

Az újszülött babák bőre a legvilágosabb bőrtípusnak minősül, tehát 3 percig lehetnek a tűző napon anélkül, hogy leégnének, de sajnos vannak időszakok, amikor a sugárzás még erősebb, így akkor még ennyi sem ajánlott.

Mikortól kell egyáltalán naptejet használni? Ha pl. a néhány hónapos babával babakocsiban sétálunk felöltöztetve napernyővel kell-e őt bekenni naptejjel?

Az egész pici babáknál, kb. 1 éves korig, nem ajánlott a napvédő szerek használata. Őket árnyékolással és ruhával célszerű megvédeni a naptól. Ha teljesen árnyékoljuk őket, akkor nem kell fényvédő készítményt használnunk. Ha valamije (keze, lába) kilóg a napra vagy már mászik/jár a pici és nem tudjuk egy helyben tartani, akkor célszerűbb lekenni, de a legjobb választás az árnyékolás és a fedés, amíg lehetséges.

Ha kilóg valamelyik testrésze séta közben, bekenhetem e?

A fentiek szerint az árnyékolás és a ruhával fedés a legjobb megoldás. Viszont, ha valamije kilóg a picinek és nem tudjuk elfedni, azt kenjük be bátran. Ami nagyon fontos, hogy lehetőleg káros anyagoktól mentes, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt használjunk, mert előfordulhat, hogy a pici lenyalja a kezéről (de akár a lábáról is ☺ ).

Ha nem süt a nap, de hőség van, akkor kivihetem e a picit sétálni?

Röviden összefoglalva – lehetőleg ne. A babák ugyanis nem izzadnak, ezért nem tudják lehűteni a testüket és nagyon könnyen hőgutát kapnak. Célszerűbb kora reggel vagy este sétálni egészen pici babával, hogy igazán élvezetes legyen a dolog a picinek is.

Ha kirándulunk, de nem fürdik, csak egész nap a szabadban vagyunk, hányszor kenjük be?

Nagyon fontos kérdés, mivel sokan elfelejtik, hogy nem csak a vízparton erős a sugárzás, hanem a szabadban mindenhol. Így, ha a szabadban vagyunk mindenképpen le kell kenni a picit fényvédővel, illetve az 1 év alatti babákat árnyékolással, ruhával, takarással (pelenka) kell védeni a naptól. Az, hogy hányszor kell az adott naptejet használni az SPF-től, avagy a faktorszámtól függ.

Mi az a rejtélyes SPF vagy faktorszám és mit jelent?

A fényvédő faktor, angolul SPF=Sun Protection Factor, azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejjel mennyi idővel tovább lehetünk a napon leégés nélkül. Így kell kiszámolni, hogy a baba mennyi időt lehet a napon az adott naptejjel: naptej nélkül napozással tölthető idő=babáknál 3 perc x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit a napon tölthet leégés nélkül. Ha letelt az adott idő kenjük be újra a babát.

A legtöbb kérdés mindig a strandoláshoz és a vízparthoz kapcsolódik. Az első kérdés az, hogy vihetjük e a picit a strandra magunkkal? Hogyan védhetjük meg a vízben?

Az első 1 évben jobb, ha nem visszük magunkkal, ha nyáron napközben strandolunk. Ha nyaralni szeretnénk, akkor jobb elő- vagy utószezonban menni, amikor még/már kisebb a sugárzás. Ha mégis strandolni megyünk, célszerű beszerezni egy strandsátrat, ami megvédi a picit az UV-sugárzástól. Ha már olyan korú a pici, hogy nem lehet egy helyben tartani, akkor jobb, ha fényvédővel lekenjük. A legnehezebb a gyerekünket a vízben megvédeni a naptól. Ha medencében fürdik, akkor árnyékoljuk napernyővel. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor ügyeljünk rá, hogy 11-15 között ne menjen vízbe. Nagyon fontos, hogy mindig legyen a fején sapka, mert így nem kap majd napszúrást és az arca is kevésbé ég le. A fényvédők közül már vannak olyanok, amik elméletileg vízállóak, de sajnos a gyakorlatban ezek sem védenek teljesen, mert hajlamosak a leázásra. A pofijánál, ha nem rakja vízbe hasznos lehet a naptej, a többi testrész pedig maradjon a víz alatt a kritikus napszakban, este és reggel pedig nyugodtan lehet pancsizni.

Milyen naptejet érdemes választani?

A napvédelmi megoldásoknak 3 típusa van: kémiai, fizikai és biológiai napvédelem. A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejek felszívódnak a bőrünkbe és ott elnyelik a napsugarakat. Nagy előnyük, hogy mivel a bőrbe felszívódva hatnak, nem mosódnak le a vízben sem és nagyon tartósak. Viszont kutatások szerint olyan káros anyagokat és nanorészecskéket tartalmaznak, amik hormonzavarokat és egyéb betegségeket okoznak. A fizikai fényvédők olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amik a bőrön megtapadnak és visszaverik a káros napsugárzást, így kevésbé tartósak és fehéres felületet képeznek a bőrön, viszont nem szívódnak fel a bőrbe, így garantáltan nem károsítanak. A biológiai napvédelem alapja az, hogy léteznek olyan növények , pl. a shea vaj, a kakaóvaj, a körömvirág stb., amik külőleg, sőt olyanok is, amik magas karotintartalmuknál fogva belsőleg rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, pl. sütőtök, homoktövis, sárgarépa. így, ha olyan készítményt választunk, amiben ezek jelen vannak, kiegészíthetik a hatást. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek csak kiegészítésnek jók, önmagában a sárgarépa fogyasztása pl. nem elég a napvédelemre.

Ezt a 2 remek megoldást, a fizikai és a biológiai fényvédelmet ötvözi a HerbArting napozó tej, mivel olyan bio körömvirágolaj az alapja, amit 5 hétig érlelünk, így a benne található rengeteg karotin a bőr zsírsejtjeiben oldódva segít az ibolyántúli napsugarak szűrésében, továbbá az antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabadgyököket. Ehhez adunk egy olyan fizikai fényvédőkomplexet, ami nanorészecskéket nem tartalmaz, így nem szívódik fel a szervezetbe. Tipp: 30 ml-es mini kiszerelésben is kapható, így utazáskor is praktikus

Mit tudunk tenni, ha mégis leégett a pici a napon?

Ha a baba mégis leégett, akkor fontos hogy minél jobb gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató anyagokkal ápoljuk a bőrét és kerüljük az irritáló dolgokat, szereket (pl. illóolajak, szinezékek). A házi megoldások közül egyszerű módszer a kamillateával dúsított langyos fürdővíz. De a paradicsom-pakolás is remek hatású, mivel a paradicsom a benne lévő sok likopin és E-vitamin miatt hidratálja és regenerálja a bőrt, így enyhíti a napégés tüneteit. A legegyszerűbb módszer a felhasználásra, ha paradicsompakolást készítünk: fogunk egy paradicsomot és aprítógépben pépesítjük. Majd felkenjük a bőrre és gézzel stabilizáljuk. Ha nincsen kedvünk pepecselni, akkor érdemes kipróbálni a HerbArting körömvirágos babatestápolót, ami gyulladáscsökkentő kamillát, bőrnyugtató bio sheavajat és rengeteg körömvirágolajat tartalmaz, ami a hosszú érlelés miatt kiváló regeneráló, nyugtató, ápoló hatással rendelkezik, így minden reggel puha bababőrt puszilhatsz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.