Baba napozási kisokos

10 kérdés, ami minden anyukában felmerül a nyáron.

Az elmúlt hetekben rengeteg kérdés érkezett hozzánk a babák napozásával kapcsolatosan. Például: Milyen melegben vihetjük ki a babát a szabadba? Mikortól kenhetjük be naptejjel? Lehet e strandra menni egy kisbabával? Szakértőnk, Szabó-Vida Zsófia, a HerbArting bio babaápolási termékek és egy 2,5 éves kislány anyukája, most minden kérdésre válaszol a témában.

A legelső kérdés, ami felmerül minden anyukában, hogy mikortól vihetem ki a picit a napra?

Azt gondolná az ember, hogy ez télen, hidegben okoz nagyobb problémát, de valójában éppen ellenkezőleg. Ha nincsen extrém hideg, jól bebugyolálva már 1-2 hetes korban elmehetünk sétálni vagy kitehetjük a picit a teraszra. Persze más a helyzet nyáron, amikor tűz a nap. Az erős napfény nem csak az UV-sugárzás miatt rossz a babának, hanem, mert a mama pocakjában nem találkozott a meleggel és az erős napfénnyel. Az a legjobb, ha az első 1 évben csak reggel 11 előtt és 15 óra után megyünk napra a picivel a napsugárzás erősségétől függően.

Azt már tudjuk, hogy mikortól vihetjük ki a picit a napra, de mennyi időre érheti nap?

Az újszülött babák bőre a legvilágosabb bőrtípusnak minősül, tehát 3 percig lehetnek a tűző napon anélkül, hogy leégnének, de sajnos vannak időszakok, amikor a sugárzás még erősebb, így akkor még ennyi sem ajánlott.

Mikortól kell egyáltalán naptejet használni? Ha pl. a néhány hónapos babával babakocsiban sétálunk felöltöztetve napernyővel kell-e őt bekenni naptejjel?

Az egész pici babáknál, kb. 1 éves korig, nem ajánlott a napvédő szerek használata. Őket árnyékolással és ruhával célszerű megvédeni a naptól. Ha teljesen árnyékoljuk őket, akkor nem kell fényvédő készítményt használnunk. Ha valamije (keze, lába) kilóg a napra vagy már mászik/jár a pici és nem tudjuk egy helyben tartani, akkor célszerűbb lekenni, de a legjobb választás az árnyékolás és a fedés, amíg lehetséges.

Ha kilóg valamelyik testrésze séta közben, bekenhetem e?

A fentiek szerint az árnyékolás és a ruhával fedés a legjobb megoldás. Viszont, ha valamije kilóg a picinek és nem tudjuk elfedni, azt kenjük be bátran. Ami nagyon fontos, hogy lehetőleg káros anyagoktól mentes, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt használjunk, mert előfordulhat, hogy a pici lenyalja a kezéről (de akár a lábáról is ☺ ).

Ha nem süt a nap, de hőség van, akkor kivihetem e a picit sétálni?

Röviden összefoglalva – lehetőleg ne. A babák ugyanis nem izzadnak, ezért nem tudják lehűteni a testüket és nagyon könnyen hőgutát kapnak. Célszerűbb kora reggel vagy este sétálni egészen pici babával, hogy igazán élvezetes legyen a dolog a picinek is.

Ha kirándulunk, de nem fürdik, csak egész nap a szabadban vagyunk, hányszor kenjük be?

Nagyon fontos kérdés, mivel sokan elfelejtik, hogy nem csak a vízparton erős a sugárzás, hanem a szabadban mindenhol. Így, ha a szabadban vagyunk mindenképpen le kell kenni a picit fényvédővel, illetve az 1 év alatti babákat árnyékolással, ruhával, takarással (pelenka) kell védeni a naptól. Az, hogy hányszor kell az adott naptejet használni az SPF-től, avagy a faktorszámtól függ.

Mi az a rejtélyes SPF vagy faktorszám és mit jelent?

A fényvédő faktor, angolul SPF=Sun Protection Factor, azt adja meg, hogy az adott faktorszámú naptejjel mennyi idővel tovább lehetünk a napon leégés nélkül. Így kell kiszámolni, hogy a baba mennyi időt lehet a napon az adott naptejjel: naptej nélkül napozással tölthető idő=babáknál 3 perc x a használt naptej faktorszáma = az a maximális idő, amit a napon tölthet leégés nélkül. Ha letelt az adott idő kenjük be újra a babát.

A legtöbb kérdés mindig a strandoláshoz és a vízparthoz kapcsolódik. Az első kérdés az, hogy vihetjük e a picit a strandra magunkkal? Hogyan védhetjük meg a vízben?

Az első 1 évben jobb, ha nem visszük magunkkal, ha nyáron napközben strandolunk. Ha nyaralni szeretnénk, akkor jobb elő- vagy utószezonban menni, amikor még/már kisebb a sugárzás. Ha mégis strandolni megyünk, célszerű beszerezni egy strandsátrat, ami megvédi a picit az UV-sugárzástól. Ha már olyan korú a pici, hogy nem lehet egy helyben tartani, akkor jobb, ha fényvédővel lekenjük. A legnehezebb a gyerekünket a vízben megvédeni a naptól. Ha medencében fürdik, akkor árnyékoljuk napernyővel. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor ügyeljünk rá, hogy 11-15 között ne menjen vízbe. Nagyon fontos, hogy mindig legyen a fején sapka, mert így nem kap majd napszúrást és az arca is kevésbé ég le. A fényvédők közül már vannak olyanok, amik elméletileg vízállóak, de sajnos a gyakorlatban ezek sem védenek teljesen, mert hajlamosak a leázásra. A pofijánál, ha nem rakja vízbe hasznos lehet a naptej, a többi testrész pedig maradjon a víz alatt a kritikus napszakban, este és reggel pedig nyugodtan lehet pancsizni.

Milyen naptejet érdemes választani?

A napvédelmi megoldásoknak 3 típusa van: kémiai, fizikai és biológiai napvédelem. A hagyományos, kémiai védelmet nyújtó naptejek felszívódnak a bőrünkbe és ott elnyelik a napsugarakat. Nagy előnyük, hogy mivel a bőrbe felszívódva hatnak, nem mosódnak le a vízben sem és nagyon tartósak. Viszont kutatások szerint olyan káros anyagokat és nanorészecskéket tartalmaznak, amik hormonzavarokat és egyéb betegségeket okoznak. A fizikai fényvédők olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, amik a bőrön megtapadnak és visszaverik a káros napsugárzást, így kevésbé tartósak és fehéres felületet képeznek a bőrön, viszont nem szívódnak fel a bőrbe, így garantáltan nem károsítanak. A biológiai napvédelem alapja az, hogy léteznek olyan növények , pl. a shea vaj, a kakaóvaj, a körömvirág stb., amik külőleg, sőt olyanok is, amik magas karotintartalmuknál fogva belsőleg rendelkeznek valamennyi fényvédő hatással, pl. sütőtök, homoktövis, sárgarépa. így, ha olyan készítményt választunk, amiben ezek jelen vannak, kiegészíthetik a hatást. Fontos azonban tudnunk, hogy ezek csak kiegészítésnek jók, önmagában a sárgarépa fogyasztása pl. nem elég a napvédelemre.

Ezt a 2 remek megoldást, a fizikai és a biológiai fényvédelmet ötvözi a HerbArting napozó tej, mivel olyan bio körömvirágolaj az alapja, amit 5 hétig érlelünk, így a benne található rengeteg karotin a bőr zsírsejtjeiben oldódva segít az ibolyántúli napsugarak szűrésében, továbbá az antioxidáns hatása miatt semlegesíti a szabadgyököket. Ehhez adunk egy olyan fizikai fényvédőkomplexet, ami nanorészecskéket nem tartalmaz, így nem szívódik fel a szervezetbe. Tipp: 30 ml-es mini kiszerelésben is kapható, így utazáskor is praktikus

Mit tudunk tenni, ha mégis leégett a pici a napon?

Ha a baba mégis leégett, akkor fontos hogy minél jobb gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató anyagokkal ápoljuk a bőrét és kerüljük az irritáló dolgokat, szereket (pl. illóolajak, szinezékek). A házi megoldások közül egyszerű módszer a kamillateával dúsított langyos fürdővíz. De a paradicsom-pakolás is remek hatású, mivel a paradicsom a benne lévő sok likopin és E-vitamin miatt hidratálja és regenerálja a bőrt, így enyhíti a napégés tüneteit. A legegyszerűbb módszer a felhasználásra, ha paradicsompakolást készítünk: fogunk egy paradicsomot és aprítógépben pépesítjük. Majd felkenjük a bőrre és gézzel stabilizáljuk. Ha nincsen kedvünk pepecselni, akkor érdemes kipróbálni a HerbArting körömvirágos babatestápolót, ami gyulladáscsökkentő kamillát, bőrnyugtató bio sheavajat és rengeteg körömvirágolajat tartalmaz, ami a hosszú érlelés miatt kiváló regeneráló, nyugtató, ápoló hatással rendelkezik, így minden reggel puha bababőrt puszilhatsz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.