Baba hajvágás

Mikor van szükség az első hajvágásra? Mikor vágjuk le a baba haját? Mit tegyek, ha a gyerek visít vágás közben? Hogyan oldjuk meg a hajvágást egészen kicsi korban? Mikor lehet először fodrászhoz menni? Használjunk-e hajnyírót? Összefoglaltam a hajvágással kapcsolatos tudnivalókat.

A babák többsége kis hajjal születik és csak nagyjából 10-12 hónapos korra lesz akkora a haj, ami esetleg a szemébe lóghat. Csak egészen kis része a csecsemőknek születik olyan hosszú hajjal, ami később is megmarad, de ilyenkor is igaz, hogy csak 8-9 hónapos korra lesz zavaró a hossza. Elsőként általában a lányok szorulnak hajvágásra, hiszen az ő hajuk gyorsabban nő. Amikor először azt látod, hogy a szemébe lóg a haj, akkor náluk még elegendő egy csattal félrecsatolni vagy felgumizni, nem muszáj azonnal vágni.

Baba hajvágás Az első vágás lányoknál történhet ollóval. A fiúknak többnyire 1 éves koruk után lesz annyira hosszú a hajuk, hogy igazításra szorul, náluk azonban még egy kérdés felmerül: gyakran hátul már erősen nő a hajuk, de felül kétoldalt még nagyon pihés a fejbőr. Ilyenkor, ha csak ollóval vágod a haját, akkor ezek a pihés részek még sokáig megmaradnak, nem erősödnek meg, ezért praktikusabb fiúknál az első hajvágást hajnyírógéppel megejteni, így mindenhol erősödni kezd a haja.

Érzékenyebb bőrű kisfiúknál gyakori, hogy még 3-4 évesen is koszmósodik a fejbőr, ami különösen meleg időben erősödhet, ezért ilyenkor praktikusabb az egészen rövid haj, mert így nem izzad annyira a fejbőr, ami a koszmó kialakulását elősegítheti és könnyebb eltávolítani is a koszmót.

De hogyan vágjunk?

Egészen piciknél a legjobb megoldás a babát Apa ölébe ültetni, amíg te vágod a haját, vagy a te öledbe ültetni, amíg valaki levágja a haját, de ilyenkor csak keveset kell vágni, amit gyakran akár szárazan is megejthetünk, nem muszáj előtte hajat mosni.

Örökmozgó totyogóknál jó megoldás lehet az etetőszékben levágni a hajat, vagy pedig a fürdőkádban fürdés közben (ollóval).

Amennyiben hajnyírógéppel vágod a haját, vagy nagyobb mennyiséget kell levágni, akkor azt az etetőszékben, vagy kisszékre ültetve lehet megejteni, a vállára pedig törülközőt kell tenni, hogy ne hulljon a nyakába a haj. Olyan hajnyítót használj, ami garantáltan nem húzza a hajat, ha nagyon hosszú a haja, akkor érdemes előtte ollóval levágni belőle, hogy ne húzza a haját a gép.

Ha a kicsi nem szereti a hajvágást, akkor legyünk vele türelmesek. Meg lehet próbálni több részletben vágni a hajat, mindig egy kicsit, de sokat segít az is, ha pontosan megmutatjuk és elmagyarázzuk, mi történik majd, így nem lesz olyan ijesztő a folyamat, valamint segíthet az is, ha közben látja magát a tükörben. Különösen a fül környékén történő hajvágás szokott nagy visítást kiváltani, erre is jó megoldás a tükör.

Először a fodrásznál – mikor?

A fodrásszal érdemes legalább 2, de inkább 3 éves korig várni. Szerencsére a gyermekfodrászatok többségében ma már van olyan magasított szék, amire valamilyen játékot (pl. kis kormányt) szereltek, így elfoglalja magát a kicsi, amíg vágják a haját. Lehet kérni szárazon vágást is, ami akkor lehet jó, ha a hajmosástól megijed a kicsi. A dackorszakban gyakran hisztibe fullad a fodrász, de általában a lányok jobban viselik, mint a fiúk és szívesebben mennek, míg a fiúk inkább csak 4-5 éves koruk körül békélnek meg vele.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Ivett

    2011. április 04. hétfő

    Szia!
    Én elvittem másfél éves fiamat a fodrászhoz (bár előbb olvastam volna a cikkedet), és iszonyúan sírt. Hajnyíróval vágta a fodrász a haját, úgy , hogy az ülemben ült, de rettentően félt. Utána borzasztó lelkiismeret furdalásom volt. Kiheveri, ugye? De gondolom jó darabig felejtsük el a fodrászt…

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Ki fogja heverni, de próbáljátok meg egyelőre inkább otthon vágni a haját és majd akkor elvinni megint, amikor már jobban meg lehet vele beszélni, és spontán is érdeklődik. Sokat segíthet az is, hogy amikor ti mentek, akkor elviszitek magatokkal a fodrászhoz és csak nézelődhet addig, hogy szokja a helyet és szituációt, meg tudja figyelni és érteni, mi történik (célszerű inkább apával mennie, mert az ő hajvágása rövidebb ideig tart)

  • Petra

    2011. március 15. kedd

    Szia Ági! Édesanyám szerint érdemes kicsi korban többször „tüsire” vágni a gyerekek haját, hogy nagyobb korukra erősebb legyen. Mennyi igazság van ebben? Ha igen, nagyon durva dolog-e a kislány haját hajnyírógéppel tüsire nyírni időnként? Köszönöm… Petra

  • bonekriszta

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági!

    11 hónapos kislányom nagy hajjal született, ami nem hullott ki. Most jutottunk el odáig, hogy már nem elég csak oldalra fésűlni a frufruját.
    Javasoltad a csatot, vagy a gumit. Nem fulladásveszélyes ilyen apró, és esetleg szúrós dolgokkal magukra hagyni a babákat?
    Előre is köszönöm válaszod,

    Üdv,

    K.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ameddig mindent a szájába vesz, addig igen, de általában ezt a korszakot 1 éves korra már ki szokták nőni.
      Vannak egyébként olyan csatok is, amiket nehéz kivenni (pattintós zárral és méretesebb fejjel, ezt is lehet használni)

  • Móni

    2010. december 27. hétfő

    Szia Ági!
    Rendszeresen olvasom a blogodat és sok hasznos dolgot találok benne,amit nagyon köszönök!
    Az én kislányom 22 hetes és hatalmas,kb.10centes hajjal született.Mostanra már kezelhetetlen lett és nagyon hullott is, így egy fodrász tanácsára levágtam 3 centisre.
    A kérdésem,hogy érdemes e mindig ekkorára vágni,vagy had nőjön?. Nekem is elég vékony szálú a hajam.
    Válaszodat köszönöm és egyben BOLDOG ÚJ ÉVET!

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Igazából a babák (főként a kislányok) haja magától is erősödik, vágás nélkül is, de ha néhány havonta visszavágod neki, akkor még erősebb lesz majd (vastag szálú ettől nem lesz, legfeljebb sűrűbb és gyorsabban növő)

  • Mary

    2010. november 05. péntek

    Szia Ági,nekem van 2éves 7hó lányom és eddig a haja hosszúságából nem kellett vágni csak elöl hogy ne csüngjön a szemébe.Azt szeretném kérdezni hogy van e annak valami fontos szerepe hogy levágni az egészet nagyon rövidre hogy dúsabb haja legyen nagyobb korára.Én szívem szerint sajnálnám neki levágni mert olyan kis hurkákba van a haja hátul de így meg nem dús.nagyon kíváncsi vagyok a válaszodra.előre is nagyon szépen köszönöm.

    Válasz: A hajvastagság és a dússág is öröklött dolog, de valóban, ha levágod neki, akkor megerősödik, dúsabb lesz a haj.

  • Timi

    2010. június 18. péntek

    Szia Ági,
    én már tudom, hogy mindig igazad van:) – (volt már néhány kérdésem)-, most is kérdeznék. A lánykám már 18 hónapos, és egy az egyben az illik rá, amit a fiúkról írtál… Hátul már kunkorodik a haja, felül és elöl meg alig van… Nődögél szegényemnek, de hogy csatot legalább 1-2 évig nem fog látni a haja, majdnem biztos. Sztem még mindig koszmós a fejbőre, de a gyerekorvos szerint nem gáz, viszont javasolta, hogy vágjam már most a haját(hátul tényleg le tudnám vágni). Vágjam szerinted? Ennek lenne értelme? Vagy menjünk neki hajnyíróval és vágjuk le tar kopaszra?? (De hogy néz ki egy kislány kopaszon:(((. Illetve mennyire genetikai sajátosság, hogy kinek milyen haja lesz? (Állítólag nekem is 3 éves koromra lett „normális” hajam, és mindig rövid volt…) Úgy sajnálom szegénykémet, annyira nem csajos haja.
    Köszi a választ előre is,
    Timi

    Válasz: Bután néz ki, de ha felül ennyire kevés még, akkor tényleg érdemes az egészet levágni rövidre, nem kell kopaszra, de 5 mm-esre levághatjátok, hamar megnő és sokkal szebb lesz. A fiamnak az első ilyen vágás után elől gyönyörű frufruja nőtt már 🙂

  • Vica

    2010. június 16. szerda

    Sziasztok!

    A lányunk 5 centis hajjal született, és nem hullott ki neki, úgyhogy egy évesen már vállig érő frizuja volt. Nekünk nagyon bevált, hogy családilag járunk fodrászhoz, eleinte csak szemlélte, ahogy apu és anyu haját levágják, ismerkedett a hellyel és a fodrásszal, és akkor vágattunk neki először amikor már otthonosan mozgott a fodrásznál (16 hónaposan). Azóta ez már eseményszámba megy nála 🙂 Mindenkinek ajánlom, ezt a módszert, több ismerősünknél is bevált.

  • Pere Andrea

    2010. június 12. szombat

    Kedves Ági!

    Kisbabám 7 hónapos és számunkra a körömvágás a legfőbb mumus. Tekintve, hogy Kristóf nagyon mozgékony, kizárólag álmában vágom le a körmét. Ez eddig csodálatosan működött, de mostanában előfordul, hogy nappal nemigen alszik, így a körömvágás is halasztásra kerül. Érdekelne, hogy van-e valamilyen bevált körömvágó-módszered.

    Köszönettel: Andrea

    Válasz: Amíg kicsik voltak, addig az ölembe ültettem és úgy vágtam, olyan fél éves koruktól csíptetővel, mert az ollótól féltek. 1 éves koruk után pedig szertartás lett abból, hogy a mosógép tetejére ülve fürdés után vágjuk és a kezükbe kell adni a levágott körmöket, hogy meg tudják nézni 🙂

  • Reni

    2010. június 11. péntek

    Sziasztok! Nekem a kicsi 15 hónapos és fiú létére sok haja van. Már 3x kellett vágni elöl, mert a szemébe ért a frizuja. Most, hogy ilyen meleg van eléggé izzad és nem tudom, hogy fodrászhoz vigyem ollózásra, vagy géppel nyírjuk meg itthon?! Eléggé finom vonásai vannak és félő, hogy nem állna jól neki a nagyon rövid.Sokszor megkérdezik, hogy kislány! Egyébként teljesen kicserélődött a haja.
    Sziasztok kedves anyukák!

    Válasz:Én azt javasolnám, hogy géppel nyírjátok meg, mert ebben a korban még elég sok a „babahaj” és a gépi nyírástól szépen megerősödik, sűrűsödik a haj, ott is, ahol még ritkább. Másfél éves kor alatt általában visítás szokott lenni a fodrásznál, de ha jól viseli otthon a hajvágást, akkor elviheted.

  • Timi

    2010. június 01. kedd

    Mondjuk nálunk már 6 hónaposan le kellett vágni a fiam haját, mivel én rettentő sokat bénáztam,a fiam meg hisztizett, következőre elvittem fodrászhoz. Szépen csücsült az ölemben, tátott szájjal bámult a fodrászt aki levágta a haját (szárazon, ollóval), és azóta is kb 2 havonta mennünk kell (most 22 hónapos), annyira nő a haja. A fodrásznál vannak egyébként játékok is, meg minden sokkal izgibb neki, mint itthon, szval nálunk bevált ez a verzió.

  • Edina

    2010. május 31. hétfő

    Szia Ági!
    Örülök a témának! A mi pici lányunk nagyon nagy hajjal született, már 4 és 6 hónaposan is le kellett vágnunk mert kezelhetetlen volt. Azóta növesztjük, már nagyon szépen be lehet csurizni, a csattokat is nagyon jól tűri. A problémám az hogy még csak 11 hónapos, és most jön a nyár, ráadásul nagyon izgága, éppen ezért nagyon izzadós baba. Szerinted levágjuk a haját nyárra? Gondolom ha igen, akkor nagyon rövidre érdemes, mert különben ugyanúgy izzad majd. Egyébként elég erős, még az első haja, nem is hullott ki neki.
    Köszönöm!