Veleszületett pacsirták és baglyok

Az újszülött még nem tudja, mikor kell lefeküdni este és felkelni reggel, összecseréli a nappalt az éjszakával, de már ilyenkor sem teljesen, hiszen a pocakban felvette már a bioritmusodat: ha későn feküdtél, ő is későn feküdt veled, ha korán keltél, ő is azt tette és gyakran megfigyelhető, hogy az első napokban-hetekben a kicsi ezt a megszokott ritmust követi.

 Veleszületett pacsirták és baglyokArra azért ne számíts, hogy bebetonozott napirendje lesz a kicsinek már újszülött korában is, de előfordulhat, hogy a kezdet kezdetétől ragaszkodik egy adott időponthoz az esti lefektetés tekintetében. Veszélyes csapda a környezetünkre hallgatni és juszt is este nyolckor fektetni a babát, ez a későbbi alvászavarok melegágya lehet.

Két fiam közül az egyik krónikus későnfekvő volt, 1-2 napos korától kezdve, ha estefelé bealudt még 7 óra felé, hamarosan felébredt és este 11 előtt nem lehetett végleg ágyba dugni. Ezzel szemben a kicsi este 7-8 felé mindig mélyen elaludt akármilyen szórakoztató programot is eszeltünk ki a számára.

Miért is érdekes ez? Mert sok szülő nem mer a gyerekre hagyatkozni ezekben a dolgokban, ő akarja meghatározni a napok menetét, a lefekvések időpontját, de még az alvás időtartamát is. Pedig minden gyereknek megvan a maga ritmusa, amin kis mértékben lehet ugyan módosítani, de mára már a tudósok is azt mondják, a felnőttkori alvászavarok fő forrása éppen a ránkerőltetett alvásrendből adódik.

Ha például olyat tapasztalsz, hogy a babád az esti lefektetés után 1-2 órával felsír, felkel és nem akar visszaaludni, élénk, játszik, az biztosan azért van, mert ő még nem akart lefeküdni.

Vagy amikor egy baba hajnalban felkel 9-10 óra alvás után, mikor te még édesdeden aludnál… Ilyenkor szinte mindig arról van szó, hgy ő már köszöni szépen, kialudta magát. A krónikus hajnalban kelő babák többségét este 8-ra már ágyba dugják, így aztán pirkadatra már éppen kipihenik magukat.

Mennyit is aludjon? A babák éjszakai alvásideje 10-12 óra. A fejed tetejére állhatsz akkor sem tudod rávenni több alvásra annál, mint amennyit ő igényel és bizony sok csecsemő már korán csak 10 órát szán az éjszakára. Sőt, érdemes hosszú távra tervezni, mert 1 évesen a korábban 12 órát alvó csöppségek többsége is rááll a 9-10 órányi éjszakai alvásidőre, és ha azt szokta meg, hogy 8-kor ágyban a helye, annak bizony hajnali kelés lesz a vége.

De kanyarodjunk csak vissza az eredeti témához: a gyerekeknek van saját bioritmusuk és beállítottságuk, amit érdemes kezdetben kifigyelni, és csak annyit módosítani rajta, ami feltétlenül szükséges az együttéléshez. Az alapszabályokat nyilván tartani kell: az éjszaka alvásra való, a nappal játékra, és nyilván az sem járja, hogy a gyerek holtfáradt, mégsem alszik, vagy éppen a szülők holtfáradtak és nem tudnak aludni. Mindenkinek az egyéni tűréshatára dönti el, mi az a pont, ahol be akar avatkozni.

Egy biztos: lustaság fél egészség! 🙂 Mindig az a legjobb megoldás, ami mindenkinek jó. Csak azért nem érdemes erőltetni a korai fekvést, mert mások azt mondták, úgy helyes, de éppen ez vonatkozik minden más praktikára is. Amikor megoldást keresünk, mindig vegyük figyelembe a gyerkőc beállítottságát is: korán fekvő vagy későn fekvő? 10 vagy 12 órát szokott inkább aludni? Igényli az odabújást és a testközelséget (napközben is) vagy kevésbé bújós? E három kérdés megválaszolásával máris közelebb kerülsz alvásproblémátok megoldásához.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Cs. Hajni

    2011. február 21. hétfő

    Szia Ági!

    9 hónapos kislányom nappal 2x alszik, délelőtt 1-1,5 órát és du. is 1-1,5 órát.
    Este fél 9 és fél 10 között alszik el, attól függ, hogy előtte mikor kelt fel a du-i alvásból. Reggel fél 7-kor már kukorékol, jó kedvűen ébred, éjszaka még 3x ébred (cicivel alszik vissza), ritkán alszik reggel 7-negyed 8-ig és indul a nap. Én és a párom (gyakran éjszaka is dolgozik) szívesen aludnánk legalább még 1 óra hosszát. Hogyan tudnánk ezen változtatni, vagy ezen nem tudunk, ő neki ennyi az alvásigénye? Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 01. kedd

      Ebben a korban már általában csak 10 óra az éjszakai alvásigény, tehát ha azt szeretnéd, hogy később keljen, később is kell fektetni (ha ezt elkezded, akkor várj 3-4 napot, ennyi idő kell, amíg átáll a bioritmusa a későbbi kelésre, mint egy óraátállításnál)

    • Orsi

      2011. március 23. szerda

      Irigyellek Hajni! Ugyanennyi idős a lányom, ugyanennyit alszik nappal, este f8-8-kor szopira beájul (sajnos ezt nem tudom kitolni, ő választotta az időpontot), még 1-2x kel enni, hajnal 5-kor kipattan a szeme és jókedvűen ébred. Néha 6-ig kihúzom, hogy ágyban legyünk, mégha ébren is. A nagyobbik lányom pont, mint Áginál f11-11-kor feküdt le és reggel 8-f9-ig aludt (1,5 évesen). A mi napirendünknek is sokkal jobban megfelelt ez, mint a hajnali kelés! Változást az hozott, amikor már csak 1x aludt napközben (picit többet aludt éjszaka), illetve a bölcsi kezdet. Akkor napi negyed órával előrébb hoztuk a fektetést, ill. a reggeli kelést, 1-2 hét alatt zökkenőmentesen átálltunk. Ugyanígy meg lehet próbálni későbbre tolni, ha nektek az jobban megfelel és a babának sincs ellenére.

  • jrita

    2008. augusztus 12. kedd

    1 éves fiam kezdetektől végigalussza az éjszakát – 1-3 hónapban persze éjjel 1x szopi és alvás tovább -, 10-12 órákat alszik. Ált. reggel 8 körül kel, és délelőtt 10-11 felé újra elfárad. Akkor alszik még 2-3 órát. Délután már csak későn jön rá újra a fáradtság, de akkor még nem akarom ágyba dugni (kb. 5-6 óra felé), mert azt korainak érzem. Ezért aztán az esték többnyire nyűgösen telnek. Nem tudom rászoktatni arra, hogy délelőtt tovább legyen fent, délután pedig korábban feküdjön le, és aludjon pár órát. Nálunk ez a sok/gyakori alvás jelent problémát, és a gyerek fáradékonysága. Egyébként étvágya, kedélye jó, mozgékony, vidám gyerkőc:)

  • simonffy-kiss erika

    2008. augusztus 11. hétfő

    Sziasztok!
    Az en fiam miota megszuletett 8 kor fekszik nem mert mi eroltetjuk ra hanem egyszeruen el ereszti magat es semmi sem erdekli csak az esti tejcsi es a sajat kisagya(mashol nem is hajlando aludni).De volt mar ra eset ,hogy 11 oraig nem fekudt le es reggel akkor is csak 6-kor kel.Neki mindegy , hogy mikor fekszik akkor se alszik tovabb mint 6 ora.

    • Anna Gabi

      2011. május 27. péntek

      Sziasztok!
      Csatlakozom Erikához,az én kislányom 8 hónapos,és szintén 6-kor kel.Mindent kipróbáltunk,hogy csak 1 órával aludjon tovább,de hiába a Suttogó olvasása is,ő egyszerűen koránkelő.
      El kell fogadni,az anyuka is próbáljon előbb lefeküdni,nem kell a sok nyafogás!Gyerekeket nevelünk,a következő időszak nem az önzésről,magunkról szól!Cserébe rettentő sok mosolyt,puszit,imádatot kapunk tőlük,ami kárpótol.Ugye,már nem is olyan rossz korán kelni,Cs.Hajni??