Órákig tart a lefektetés? Esti rutin ötletek kisgyermekkorban

Elbúcsúzni egymástól este. Elfogadni, hogy anya most aludni tér és nem marad ott mellettünk, hogy már nem szabad szaladgálni, nyüzsögni, aludni kell – vannak kisgyerekek, akiknek ez különösen nagy kihívást jelent. Néhány ötlet, hogyan segíthetünk nekik mégis álomba merülni.

Miért nem alszik el a kisgyerek este? Nem feltétlenül azért, mert még nem elég álmos (ha mégis ez a gond, arról itt írtam). Se nem azért, mert valami baja lenne. Az okok sokrétűek lehetnek:

– Túlpörgött és képtelen ellazulni, leállni (erről ebben a cikkben írtam részletesen),

– Nem tud elválni tőled, nem akar elengedni, mert nem érzi magát biztonságban nélküled,

– Fél a sötéttől, az egyedülléttől,

– Megszokta, hogy segítesz neki elalvás előtt és ehhez a szokáshoz ragaszkodik. Totyogókorban a gyerekek ragaszkodnak a szokásaikhoz, ilyenkor különösen nehéz változtatni bármin, mert ő úgy érzi, ezzel az egész világa szétesik, azért sír olyan hangosan. Segíthet, ha a változásokat előre megbeszéled vele és valami olyan szokást találtok ki változtatás gyanánt, amit ő is elfogad valamint, ha apró lépésenként változtatsz.

Az elalváshoz minden esetben az kell, hogy a kicsi biztonságban érezze magát és el tudjon lazulni.

Csecsemőkorban elsősorban az elalvás előtti ellazulás az, ami gondot okoz a babának, ezért segít a ringatás, a szoptatás, a fehér zaj, a pólyálás, mert ezek segítenek kizárni a külvilágot, a testközelség pedig biztonságérzetet nyújt. Ebben a korban elsősorban a ritmikus mozgások, tevékenységek azok, amik megnyugtatják a babát.

Totyogókorban annyiban változik ez, hogy nem csak a fölösleges ingereket nehéz kizárnia a babának, hanem a szeparációs szorongás is belép a képbe: a kicsi nem tud elengedni, fél, hogy Anya örökre elmegy. Ehhez tudni kell, hogy ő még nem képes az ún. érzelmi tárgyállandóságra, tehát, amikor nem vagy ott vele, nem tudja megnyugtatni magát azzal, hogy rád gondol. Bár ebben a korban már tudja, hogy vissza fogsz térni, ha elmész, viszont a hiányodtól megrettenhet, megijedhet. Az esti elváláskori tiltakozás, a nehéz elválás 1-2 éves kor között ellenreakció a fokozott önállósodásra. Bár ő egyre önállóbb és ügyesebb, amilyen vonzó számára ez a folyamat, olyan félelmetes is egyben, és ha nappal talán már nagyon ügyesnek, bátornak is tűnik, estére kiderül, hogy valójában még szeretne kicsit „kicsi” lenni.

Módszerek az örökmozgó totyogók altatására

Természetesen szükség van arra, hogy esténként végül mindenki elaludjon és ne alakuljon órákig tartó huzavonává a lefektetés. Ennek a kulcsa az esti rutin, ami egy olyan cselekvéssor, ami minden este ugyanúgy történik, megnyugtatja, ellazítja a kicsit és segít neki álomba merülni.

Az esti rutin a vacsoránál kezdődik. Ez az az időpont, ami után már nincs nagy ficánkolás, játék, mesenézés (ezek túlingerlik a kisgyereket, ez is megnehezítheti az elalvást). Ezt követheti a fürdés. Van, akinél beválik a fürdővízbe csepegtetett a fürdésnél a fürdőszobában párologtatott levendulaolaj a kicsi ellazítására. Fürdés után jöhet az öltözés, pelenkázás, ez inkább már csak kislámpa fényénél történjen, az erős mesterséges világítás ugyanis szintén megnehezítheti az elalvást.
Segíthet az ellazullásban a babamasszázs, az éneklés, közös ima, beszélgetés a nap történéseiről, ezeket is az esti rutin részévé lehet tenni.

A kisgyerekek szeretik, ha őket is bevonják a lefektetés folyamatába. Csecsemőkorban csak úgy történnek vele a dolgok, öltözteted, pelenkázod, lefekteteted, totyogókorra viszont már ő is részt kíván a feladatokból. Adj neki kis feladatokat az esti rutinban! Hadd válassza ki kettő közül mit eszik vacsorára! Hadd válassza ki, melyik fürdőjátékkal játszik a kádban! Hadd válassza ki, melyik mintájú pelust adod rá! Hadd válassza ki az esti mesét! Hadd kapcsolja ő le a lámpát! Ezek a kis döntések egyrészt elterelik a figyelmét arról, hogy ő tiltakozni akar az elalvás ellen, másrészt segítenek neki részesévé válni a folyamatnak.

3 játékos megoldás, amit az esti rutin részévé tehetsz:

1. Fejből mesélés sötétben
Az esti meseolvasást sok kisgyerek szereti és akár már 1 éves kor körül bevezethetitek ezt a szokást. Vannak azonban olyan gyerekek, akik nem alszanak el a mese közben. Inkább beszélgetnek, mutogatnak, vagy csak figyelik a történetet. Ilyenkor segíthet, ha lámpaoltás után választhat egy meseszereplőt és róla mesélsz el a sötétben egy mesét fejből. Sötétben nehezebb ébren maradni 🙂 Az ismerős szereplő pedig, akit ő választott, általában olyasvalaki, akivel azonosulni szeretne a gyermek, ez segít neki feldolgozni egy olyan problémát, amivel éppen küzd.

2. Őrzőbabák
Azoknál a gyerekeknél, akiknek az esti elválás esik nehezükre, gyakran segít, ha kijelölünk egy „őrzőbabát” vagy „őrzőmackót”, aki éjszaka vigyázza az álmát. Ez nem egyenlő a sima alvósállattal. Az őrzőbabát este lefekvés előtt megkérjük, hogy ő vigyázzon a kicsi álmára és reggel számoljon be nekünk mindenről és a kisgyerek ágyába ültetjük vagy az ágy mellé jól látható helyre. Ez a kis játék segít oldani az éjszakai félelmeket, mint ahogyan a magánytól való félelmet is.

3. Fektessük le a játékokat!
Az esti rutin része lehet az is, hogy lefekvés előtt közösen lefektetjük a játékokat is. Betakargathatjuk a kedvenc babákat, kisautókat, mackókat, mondhatunk nekik esti mesét, a kicsi jóéjtpuszit nyomhat a fejükre. Ez a szokás segít megbarátkozni az esti rutin menetével, oldja a kicsi éjszakával kapcsolatos szorongásait és utána könnyebben megy az elalvás is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

34 Comments

  • Mónika

    2016. szeptember 27. kedd

    Kedves Ági!
    Pici fiúnk lassan 4hónapos,de az esetek 90%-ban sírva alszik el születése óta. Hiába ringatom,fekszem mellé,énekelek,dudolok,csendben maradok. Próbálok rituálét csinálni(függöny elhúzás….stb)de semmi. Este pancsi,cici és alszik csak napközben van próbléma. És azért aggódom h mi lesz később ha már most nem tudok neki segíteni,és hogy fogom megtanítani így egyedül elaludni?
    Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 28. szerda

      Vannak olyan babák, akik a nyugtatás ellenére sírva alszanak el, ezt az idegrendszeri éretlenség okozza, másként nem tudják levezetni a bennük felgyűlt feszültséget. Ahogy fejlődik, ezt kinövi majd. Ha utána elalszik és kipihenten ébred, akkor ez nem jelent problémát.
      Mivel ez a dolog csak nappal jelentkezik nála, ezért az is lehetséges, hogy még nem álmos akkor, amikor le akarod fektetni és ezért tiltakozik a lefekvés ellen. Érdemes kifigyelni, mikor álmos a baba valójában. Az ébrenléti ciklus a következőképpen néz ki: először kicsit álmos, aztán felélénkül a baba, majd egy idő után az álmosság első jeleit mutatja (szemét, fülét dörzsöli, ásít), de aztán megint felénkül és jókedvű lesz, a figyelme könnyen elterelhető, ezt követően egyszercsak nagyon álmos lesz és ilyenkor már ölbe véve is láthatóan nyűgös, nehezen nyugszik meg. Ilyenkor kell lefektetni. Ha korábban fekteted le, vagy átesik a holtponton, annak tiltakozás és sírás a vége.
      Néha az is segít, ha eddig háton aludt, ha hason fekteted le vagy egy takaróba csomagolva pólya-szerűen, esetleg rugalmas pólyában. Itt nem tud annyira ficánkolni, mozogni, mint háton és könnyebben megnyugszik majd.
      Most még ne akard mindenáron önálló alvásra szoktatni, egyelőre úgy tűnik, még szüksége van a segítségedre.

  • Csillag

    2016. szeptember 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam novemberben lesz 2 éves. 10 hónapos kora óta velem alszik, és másfél hónapja választottam el a cicitol, mert ismét babát várok és olyan gyógyszert is írtak fel,ami nem engedte a szoptatást. Ugyanakkor már negatív érzéseket is váltott ki bennem, mert kimondottan elalvashoz használta, így az éjszaka sem volt, soha könnyű vele.
    Amióta nincs cici, azóta viszont nem tud másképpen elaludni, csak erősen hozzambujva,és a mellkasomra hajtja a fejét vagy a karomra, és úgy ölel. Éjszakánként többször is felebred.és ha nem ott fekszik rajtam, visszabujik,majd alszik is tovább. Nekem ez megint kezd terhes lenni, mert növekvő pocakkal egyre kevésbé kényelmes így nekem. Ha megpróbálom magam mellé tenni, de szorosan, ordít, sír, csapkod, rugdos. Szeretném saját ágyba szoktatni, de egyszerűen nem tudom, hogyan kéne csinálni. Minden elaltatas (nappali -esti)még így is minimum fél óra, rutinnal együtt. Vacsora, fürdés,meseolvasas, hármasban osszebujva apával.
    Úgy gondoltam még a testvér érkezése előtt kéne az atszoktatas. Te ezt hogyan látod?
    Egyáltalán,hogy szoktassam át, ha még mellette aludni sem szeretne, cs ak félig rajtam?
    Előre is köszönöm tanácsod

  • horváth andrea

    2016. szeptember 22. csütörtök

    Kedves Ági!
    Régóta követem a blogodat, igyekszem megfogadni a tanácsodat, de most már muszáj „személyesen” is a tanácsodat kérnem.
    Kisfiam október 10-én lesz egy éves. Fél éves koráig nagyon jól aludt, azóta viszont minden elromlott. Gyanakodtunk mindenre, fogzás, hozzátáplálás miatti hasfájás, kicsi ágy, nagy ágy, szorongás. Próbálkoztunk mindennel: homeopátia, apa aludjon vele stb. Általában reggel és este szopizik egy nap, egy hónap alatt kijött négy foga, mászik, álldogál. Napközben szépen egyszer alszik 1-2 körül, másfél órát is. Éjjel mégis belebújik a kisördög. Cicin elalszik, kiságyba kerül, rá egy negyed órára, ordít, cumit kiissza (vizzel Teli), alszik, van hogy 10-szer kel, hogy 6-7 cumit is megiszik. Mostanában már csak cicin hajlandó visszaaludni… Nagyon fáradtak vagyunk az apjával, mert képtelenség egy órát aludni egyhuzamban… Nyaralások alatt mindig szépen alszik, már arra gyanakszunk, hogy a szobával van baj, meleg vagy hideg, takarója meleg vagy hideg….
    Semmi nem jó, és félek, hogy neki sem jó, hogy képtelen 1-2 óránál többet aludni egy huzamban.
    Megköszönném, ha bármi ötleted, tanácsod, tipped lenne.

    Köszönöm a válaszodat:
    Andi

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 28. szerda

      Mivel ennyire nyűgösen alszik és nyaralásnál nincs semmi gond, ezért 4 dologra lehet gyanakodni:
      1. Míg a nyaralásnál a sok új élménytől lefárad, addig otthon nem éri annyi új benyomás, nincs annyit levegőn, ezért nem fárad le annyira. Esetleg több új program (játszótér, séta, minden nap cserélgetni hova mentek sétálni, játszani) segíthet.
      2. Tényleg a szobával van a gond és esetleg meg lehetne próbálni a lakás egy teljesen más pontjára áthelyezni a kiságyát és megnézni, mi történik.
      3. Az is lehet, hogy esetleg az első ébredésekor azért kel fel, mert éhes, ezért talán segíthet, ha rögtön az első ébredésnél megeteted, mert így most rengeteget iszik, ami becsapja, nem lakik jól vele.
      4. Mivel ennyit iszik (hűsíti az ínyt) és lefekvés után fél órával rögtön ébred, talán lehet, hogy mégicsak a fogzás zavarja. Mivel a homeopátia nem segített és már 1 éves, meg lehet próbálni, hogy ha nappal látod rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent a szájába vesz, rágcsál, ínyt masszíroz), akkor lefekvés előtt kap egy fél adag Nurofent (vagy ha nem szereti a felszívós adagolót, akkor egy kiskanállal)
      Ha egyik sem segít, ki lehet próbálni mi történik, ha magatok mellé veszitek éjszakára

  • Silvia

    2016. szeptember 20. kedd

    Szia Agi
    A 13 honapos kislanyom aki mar 3 honapos koratol egyedul aludt mar negy napja torka szakadtabol uvolt ha letesszuk aludni vagy amikor felkel ejjel. Mi lehet az oka vagy mi lenne ra a megoldas? Legyszi segits

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 28. szerda

      Ennyiből ezt nehéz lenne megmondani. Azon gondolkodj el, milyen változások történtek mostanában az életében (járni kezdett, jön a foga, elhagytátok a vacsorát, áttért az egyszeri nappali alvásról a kétszerire stb.), mert ez lehet a kulcsa a nyugtalan alvásnak.

  • Szilvi

    2016. szeptember 18. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 18 hónapos. Eddig az esti és nap közbeni elalvásokkal nem volt probléma. Mindig cicin aludt el. Az alvás előtti rutin is ugyanaz volt mindig. Fürdés, vacsora, olvasás, alvás. Tévét soha nem néz, cserébe nagyon sok könyvet nézegetünk, olvasunk. Kb másfél hete nap közben egyáltalán nem akar aludni, de van, hogy este is futjuk a köröket, mire elalszik. Csak akkor aludt el, amikor már kellő határozottsággal megálljt parancsoltam, bezártuk a szobája ajtaját és ott sem engedtem, hogy még egy könyvet vagy játékot elővegyen. Persze ennek sírás lett a vége, aminek a következményeként elaludt. De nem igazán örültem, hogy szegényt sírva kell elaltatnom. Aztán arra gondoltam, hogy nem fárasztotta el eléggé a délelőtti vagy aznapi program, de mint kiderült szó nincs erről, ugyanis elindultam vele autóval és pár perc után el is aludt. Az elmúlt 3 napban csak így tudtam napközben elaltatni. 5 perc kocsikázás után kivettem az autóból, bevittem a szobába lefektetni. Ezt sem tartom normális dolognak. Tanácstalan vagyok, hogy mi történt az utóbbi időben, mit kellene máshogy csinálnunk. Akaratos volt mindig, de ennyire durván az lenne? Segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Ebben a korban a kisgyerek annyira ingerkereső üzemmódban van, hogy egyszerűen képtelen kikapcsolni elalvás előtt. Ezért jó a kocsi, mert ott muszáj nyugton maradni, nem lehet szaladgálni, plusz zúg is, ami fehér zaj és ez segít az elalvásban. Ami segíthet: a nappali alvásnál a kiságy helyett feküdjetek le a nagyágyra, ott meseolvasás, aztán alvás, sötétítsd be a szobát az alváshoz, mondj fejből mesét neki a sötétben és akár végig ott is aludhat (ebben a korban már nem szoktak leesni, de ha emiatt aggódsz, barikádozd körbe az ágyat vagy használj felszerelhető leesésgátlót) Fehér zajnak pedig kapcsolhatsz az altatáshoz ventillátort a szobában, ami zúg, de lehet ilyen tengerzúgásos CD-ket is kapni.

  • Lexa

    2016. szeptember 16. péntek

    Szia Ági! Kisfiam 5 hónapos,csak anyatejes baba. Altatással vannak gondok. Kb egy hónapja még minden ok volt. Kb 2 órát birtébren. Láttam rajta hogy álmos,nyügös leraktam a kiságyába. Cumi be és aludt 5 perc múlva. Napirend is megvolt. Délelőtt kétszer 30 perc. Dél korul 2-3 óra és este felé még 30 perc. Mióta átfordul sehogy se jó neki. Látom h álmos dörzsöli a szemét nyűglödik, lerakom egyből átfordul és sír. Visszaforditom tekereg sír kúszik és újra visszafordult. És ez megy addig amíg újra éhes nem lesz. (1 óra múlva) majd lerakom és nagy nehezen elalszik. Nem értem. Próbáltam azt is h még várom mîg teljesen álmos lesz,majd leragadnak a szemei.es azt is mikor még csak a korai álmosság jelei láthatóak. Ugyanazt csinálja.mit tegyek?

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Ez átmeneti állapot, általában 2-3 hétig tart, amíg meg nem szokja a baba, hogy át tud ugyan fordulni, de ezt alváskor nem kéne gyakorolnia. Addig is segíthet, ha hálózsákban altatod vagy egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva, hogy ne tudjon átfordulni.

  • Leila

    2016. szeptember 06. kedd

    Kedves Ági!

    Az en problemam ehhez a temakorhoz tartozik, annyi kulonbseggel, hogy a lanyom mar 6 eves. Most szuletett kisteso es igazabol az onallo elalvast eppen elotte tanultuk meg 5 eves kora korul de ejszaka meg mindig felebred (fel, rosszat almodik, es faj a laba (amit megprobaltunk kivizsgalni de semmit nem talaltak) igy gyanakszom Neha hogy arra is hasznalja hogy odafekudjek melle. Lenyeg hogy miot a teso megvan minden vissafejlodott, este orakig tart mire elalszik es nem hajlando nelkulem elaludni…ejjel is tobbszor felebred es azt akarja hogy melle fekudjek. Nagyon kimerult vagyok igy mert hajnalba meg a pici kelt. Es persze napkozben nincs eleg turelemem sem a faradtsagtol. Szerinted mi tevo legyek? Tudom, hogy most nagyon igenyli a kozelsegem de annyira jo lenne ha az esti mese es betakargatas utan magatol el tudna aludni.. Valaszod elore is koszonom.

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Ez természetes reakció a gyermek részéről, amikor testvére születik. Ráadásul érzi azt is, hogy te ezt nem akarod, ezért ő biztonytalannak érzi magát és még jobban akarja. Próbáld meg azt, hogy ahelyett, hogy szeretnél gyorsan túllenni az estén, a kicsi lefektetése után fél órát csak a naggyal foglalkozol, ő választhat játékot, amit játszol vele stb. Utána megy fürdeni, olvastok mesét. Sokszor segít, ha lámpaoltás után a sötétben mondasz még fejből egy mesét neki, amihez ő választhatja ki a szereplőket, ebbe a legtöbb kisgyerek bele is szokott már aludni, mert sötét van és azért is jó, mert eltereli a figyelmét arról, hogy ő őrizni akart téged. Segít a testvér érkezésének feldolgozásában az is, ha „babásat” játszol a naggyal, ugyanúgy dédelgeted, szeretgeted, mint amikor még baba volt, így azt fogja érezni, nem marad le semmiről, nem kap kevesebbet, mint a kicsi.

  • Dori Kiss

    2016. szeptember 04. vasárnap

    Kedves Agnes, szeretnek tanacsot kerni abban hogy mit tudnek tenni ha tehetek egyaltalan valamit azert, hogy 4 hos fiam ne ebredjen perceken bellül fel, ha kiveszem a cicit a szajabol. Kinyubtja es ramteszi a kezet hogy erezze hogy ott vagyok-e…(1ora utan probalnek felallni) Orakat töltök vele nappal az agyban… (Este is velem van) Elöre is köszönöm a segitseget.

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Gyakran az okozza ezt a problémát, hogy akkor altatod el, amikor még nem igazán álmos. Figyeld ki, mikor álmos igazán, ne az álmosság első jeleire altasd el és szopizás helyett inkább csomagold egy takaróba pólya-szerűen, ez általában segít ellazulni a babának elalvás előtt.

  • Kata

    2016. szeptember 03. szombat

    Kedves Ági!
    21 hónapos babám nagyjából 6 hete nem szopizik már (szép fokozatosan hagyta el a szopikat), viszont azóta minden elalvásnál „gyűrögeti” a mellemet, amit én igyekszem elviselni, mert látom rajta, hogy megnyugtatja őt, de nekem nagyon kellemetlen.
    Van, hogy félálomban szinte észre sem veszem és alszunk mindketten tovább, ez oké. Más esetekkor mikor felsír és ezzel próbál visszaaludni (cumi es ivás mellett/után) én nagyon befeszülök a csípkedéstől és próbálom másként megnyugtatni -simogatás, ölelés- , hiába. Már elkezdtem hetekkel ez előtt mondani neki, hogy „ez anyának kellemetlen, inkább gyere, fogd a kezemet” vagy ehhez hasonlót, de hallani sem akar róla és marad a turkálás, csípkedés, gyűrögetés. Szegénykém kiborul, ha ilyenkor, mikor kb álmában felsír én nem engedem meg neki, hogy turizzon. Én ilyenkor egyrészt nagyon erős lelkiismeretfurdalást érzek (hogy el akarom venni a kisfiamtól azt, ami őt megnyutatja), másrészt feszülök, mert fájdalmas és kellemetlen a hosszas cicin matatása, így vívódok, hogy mit kellene tennem.
    Férjemnél nincs a cici, így nincs gond, de nagyon ritkán tudjuk megoldani, hogy ő altassa vagy hogy ő keljen fel hozzá éjjel.
    Ja igen, a kisfiam minden éjjel kb kétszer felsír, olyankor inni szokott, vagy kéri a cumiját/ anya cicijét a kezébe.

    Köszönöm a segítséget előre is!
    Kata

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Ez a viselkedés gyakori a cici elhagyása után, a kicsi így próbálja megteremteni a testközelséget. Dédelgesd sokat, szeretgesd, de ne engedd, hogy a cicidet durván piszkálja, inkább mutasd meg neki, hogyan simizheti aranyosan! Éjjel próbáld meg következetesen a cumit adni neki inkább és vegyél fel olyan felsőt, aminél nem fér hozzá csak a felsőhöz, de nem tud alányúlni, így hamarabb el fogja hagyni ezt a szokást.

  • Hevér Zsuzsanna

    2016. szeptember 02. péntek

    Kedves Ági! A tanácsodat szeretném kérni: a 4 hónapos kislányom nagyon rossz alvó volt mindig is. De eddig cumival elaludt. Most viszont az a módi, hogy csak evés közben alszik el. Ezzel nincs is addig baj, amíg épp elég álmos ahhoz, hogy elaludjon. De ha nem, akkor jön a hiszti. Mert hiába is próbálnék adni neki, nem is bírja meginni, hiszen tele a pocak. Viszont nyűgös. Ahogy egyszer írtad: már a ZS kategóriás ötleteket is kipróbáltam, de csak ivás közben megy. Teljesen érzem, hogy ez egy rossz út, egy rossz szokás, de szerintem nem én szoktattam rá…? És most hogy elkezdtünk már kanalazgatni, rettegek, hogy mi lesz, mert aközben meg szerintem sose fog elaludni. Sokan azt mondják, hogy csak egyszer hagyjam, h alvásba sírja magát, aztán jobb lesz. De valóban ez a megoldás? Ez a sírni hagyás nagy dilemmája…
    Van valami ötleted, hogy mit csináljak? Ringatom, énekelek, lehúzom a redőnyt, alvós nyuszit adok, vagy kutyát, egeret, rázom, símogatom, de semmi… Vagy fogadjam el, hogy ő ilyen és várjam meg, hogy újra meg bírjon enni 20ml-t, amivel aztán elalszik???
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Nagyon köszönöm, ha tudsz válaszolni.

    Üdvözlettel:

    Hevér Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2016. október 14. péntek

      Ha nem elég álmos, miért akarod elaltatni? 🙂 Ebben a korban a babák többnyire 2-3x alszanak nappal és két alvás között már akár 3-4 órát is ébren tudnak lenni. Ha az álmosság első jelére próbálod lefektetni, nem fog tudni elaludni, viszont nyűgös lesz. Etesd meg, amikor éhes, aztán büfi és játssz még vele, legyen ébren, figyeld ki, mikor álmosodik el igazán. Felesleges órákat huzavonázni az alváson, ha még nem álmos, nem kell aludnia, maradjon ébren.

  • Ági

    2016. augusztus 30. kedd

    Szia Ági!

    3 éves kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Kb 2 éves kora óta vesszük észre, hogy elég sok mindentől fél. Előtte se tartozott a legbátrabbak, legfelszabadultabbak közé, de azóta kifejezetten fél dolgoktól. Pl más autójába nem akar beülni, vagy vonatra, villamosra felszállni, de olyan is volt, hogy nagy csúszdán, amin tavaly apukával simán lecsúszott, idén nem akar. Ha olyan szót hall pl cirkuszba megyünk… Sírt h nem akar, mi ennek ellenére elvittük és nagyon jól érezte magát és mondta, hogy máskor is megyünk. Csak az a rossz, hogy az odavezető utat szinte végig hisztizte, hogy nem akar menni, hiába magyaráztuk el, hogy mi az. Aztán meg teljesen jól érezte magát. Tegnap ugyanígy volt a játszótereken is található kötélpályán. Nem emlékszik, hogy tavaly már ment, tegnap toporzékolt szinte, hogy nem akar. Párszor csúszott, hogy futottam mögötte és nagyon élvezte, majd el is küldött, hogy Ő egyedül szeretne. A sötét is zavarja mostanában. Tudom, hogy 2-3 év között a legerôsebb a félelem érzetük, de nem tudom, hogy ez meddig normális (időben is, illetve, hogy milyen szinten)? Jól teszem-e, hogy mègis beleerőltetem a szituációba, aminek így végül mindig pozitív a vége, de nagyon rossz, hogy akarata ellenére teszem. Ami még fontos, hogy 4 hónapos a kistesója és most kezdjük az ovit, szóval ezek a körülmènyek sem biztos, hogy segítenek a kis lelkének. Ha ez normális még, akkor egyszer csak elmúlik? Köszönöm előre is, bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült.

    • Poór Kata

      2016. szeptember 01. csütörtök

      Kedves Ági!
      Kislányom 2,5 éves múlott! Már egy éve jár bölcsödébe. Sajnos alvási gondjaink vannak, ami már nem új keletű, kisebb kora óta felébred többször is éjszakánként! Nagyon ritka esetben alszik mondjuk éjjel 2-3 óráig. Két héttel ezelőtt sikerült elérni nála, hogy egyedül aludjon el, mind délután- mind este! Szépen el tudtunk Tőle köszönni, nem volt semmi gond, elbeszélgetett a játékaival és elaludt! Ez sajnos nem változtatott az éjszakai felkelési szokásain. Este 9-fél 10 kor már alszik, de szinte órát lehetne igazítani hozzá, mert már fél 12 vagy fél 1 környékén újra fent van, és akkor már sajnos nem alszik vissza egyedül. Olyankor már oda kell mellé feküdni és így alszunk reggelig. Változó nála, hogy hányszor ébred fel éjszaka van olyan, hogy esetleg akár óránként is, ilyenkor általában mindig inni kér. Ez is szerintem már egy berögzült szokás nála,
      és hiába mondjuk, hogy már nincs iszizés. Ilyenkor képes nekiállni hisztizni is. Sajnos éjszaka is mikor megébred, általában mindig sírva, felriadva teszi… Rosszat álmodhat?! Reggeli ébredésnél is mindig fáradt, ásítozik! Mit tudnánk tenni, hogy ez a helyzet javuljon, hogy végre esetleg átaludja az éjszakát? Hozzá teszem a nagyszülöknél ezt nem csinálja, max egyszer ha megébred és aztán alszik reggelig! A másik gondom újra, hogy egy hete kezdődött megint a bölcsöde, azóta megint nem hajlandó egyedül elaludni este, sír, hogy Ő fél és nem tud aludni egyedül, újra ott kell vele ülni még el nem alszik. Ezt mi okozhatja? Az, hogy elkezdődött a bölcsi megint? Mit tegyünk, hogy újra egyedül aludjon? Kérném tanácsát, hogy tudnánk ezt az éjszakai alvásproblémát, javítani, megszűntetni. Olvastam a Sedatif Pc-ről, esetleg próbáljuk meg?Ennyi idősen hogy lehet adagolni? Válaszod előre is köszönöm!
      Üdv. Kata

      • Vida Ágnes

        2016. október 14. péntek

        Ez nem szervi probléma nála, sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen csak a félelmei, a szeparációs szorongása jelentkezik ilyen módon. Leginkább az segít ezen, ha nappal több figyelmet, testközelséget kap és egész éjjel melletted aludhat. Lehet, hogy 1-2x így is megébred majd kezdetben, de néhány nap után már egyáltalán nem fog, mert felébredve, nem ijed meg attól, hogy nincs ott anya.

  • Éva

    2016. augusztus 29. hétfő

    Kedves Ági!
    15 hetes babóm csak cicin alszik el nappal is és este is, illetve babakocsiban séta közben. Betenni elaludni a kiságyba nem tudom, mert habár álmos, nagyon nyűgös lesz, ha beteszem. Próbálkoztam cumival, de szinte követeli a cicit. Mit tudnék tenni, hogy „önállóan” elaludjon? A napi rutinunk szépen kialakult. Délelőtt alszik kb 45 percet, délután van egy kb.2,5 órás nagy szundija, az éjszakát átalussza 10-6ig. Köszönöm a segítséget!
    Éva

  • Emilia

    2016. augusztus 23. kedd

    Kedves Ági.

    Lenne egy kérdèsem. Kisbabám 2 hònapos és minden este nagyon nehezen alszik el. Megvan az esti rutin: fürdetés, etetés aztán alvás, de sehogyse akar elaludni ölbe se, ringatva se ès cicin se csak hosszù-hosszù kinlódások árán (1-2 óra) pedig látszik rajta hogy álmos, nagyokat ásít, csukja be a szemét. Sokszor nagyon sír is. Nem hiszem hogy fáj a hasa mert nem hùzza össze magát és hamar meg tud nyugodni(pld ha felallok vele) de aztán újra rázendít. A szobába csak mi ketten vagyunk, félhomaly van. Szívesen elfogadnák valami tanácsot hogy mi a gond vagy mit csináljak másképp. Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. szeptember 10. szombat

      Esetleg próbáld meg, hogy a fürdés után szopival altatod úgy, hogy leteszel egy nagy szivacsot a szobába és ott melléfekve altatod, vagy a saját ágyatokra fekszel le vele és ott szopizhat fekve és ha elaludt, leteszed az ágyába. Ha hanyattfektetve altatod, gond lehet az is, hogy a mozgására felriad, ilyenkor segíthet a rugalmas pólya (pl. Minimo Baby), ami nem olyan szoros, mint a hagyományos pólya, tud benne mozogni a baba, de a karjait nem tudja hátracsapni (Moro-reflex).

  • Erős Edi

    2016. augusztus 08. hétfő

    Koszönöm válaszod!

    Most minden rendben is van, de érdekes módon a délutáni alvással semmi baja, sőt hallani sem akar róla, hogy máshol aludjon mint szokott.:D

  • Mihályi Krisztina

    2016. augusztus 04. csütörtök

    Szia Ági! Olvastam a blogon a babák altatásáról. Láttam, hogy te azt tanácsolod, hogy rakjuk a kiságyba és fektessük addig vissza míg el nem alszik. Az én kisfiam lassan 9 hónapos és cicin alszik el, utána 20-30 perc mulva rakom a helyére különben felkel. ( bár sokszor így is). Ha megpróbálom ezt a mindig visszafektetem dolgot, de már nagyon sír egyre jobban, akkor is csináljam tovább vagy inkább vegyem fel és vigasztalja meg? Ha hagyom sírni az nyomot hagy benne? Csalódik bennem? Illetve azt szeretném még kérdezni hogy mind2 mellem tűz forró ez mitől van? Köszönöm a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 08. hétfő

      Ha ott vagy vele, nyugtatod, akkor nem hagytad magában sírni. Ilyenkor ő azért sír, mert egyrészt álmos, másrészt, mert nem az történik, amit megszokott. Ha sír, nyugtasd meg, aztán tedd vissza megint.

      A tűzforró mell mellgyulladás jele lehet. Langyos vizes borogatással és a gyulladt részt finoman kézzel kifejheted, ezzel tudsz rajta segíteni, de ha néhány nap alatt nem javul, akkor fordulj orvoshoz!

      • Mihályi Krisztina

        2016. augusztus 08. hétfő

        Köszönöm a válaszod!Igen begyulladt a mellem másnapra, harmadnap a mellem, a mellem alatt és a hasamon ekcema alakult ki, ez is a gyulladástól lehetett? Mára már az elmúlt és a gyulladás is mérséklődött.

      • Vera

        2016. augusztus 10. szerda

        Kedves Ágnes!

        Egy olyan problémával fordulok hozzád, hogy kislányom 6 hónapos. Sajnos tápszeres a kezdetektől és így egész pici kora óta este és éjszaka a párom is mindig ott volt velünk etetésnél, ha nálam nem aludt el akkor átvette, ringatta, énekelve altatta. Mára a kicsi este ill. éjszakai felkelésnél, etetés után nálam nem akar elaludni. Sír és úgy érzem csak rá erőltetem magam, ha el is pilled nálam nem tud mélyen elaludni. Felébred, sír és tol el magától, közben úgy érzem az apját keresi. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy már most közel 9 kg, 3 kg-mal született és én már nem bírom el, hogy bölcsőtartásban mászkálva altassam, mint pici korában ezért én megpróbálom magam mellé fektetni, de ez nem elég neki. Ha vállamra véve énekelve sétálgat ok vele, akkor is sírva feszíti ki magát a karjaimból. Átadom az apjának és rögtön megnyugszik. Amúgy nappal mindig én altatom, én vagyok vele, a párom nem sokat, de este mindig együtt vagyunk, együtt fürdetjük. Más élethelyzetben amúgy meg tudom nyugtatni, de ez nagyon zavar. Mindenhol azt hallom az anya a legfontosabb, félek nem kötődik majd igazán sem hozzám, sem az apjához. Hogyan tudnám ezt orvosolni? Egyáltalán szükséges változtatni? Bár nekem nagyon jól esne ha a napi sok teendő mellett, ha már a szoptatás, mint közelség nem adatott meg, legalább este és éjszaka érezném a ragaszkodását abban, hogy megnyugszik és boldogan elalszik nálam, az édesanyjánál. Úgy érzem nekem is és neki is fontos lenne, de nem talál hozzám a picim.

        Üdv:
        Vera

        • Vida Ágnes

          2016. augusztus 14. vasárnap

          Nem kell emiatt aggódnod. Egyszerűen csak arról van szó, hogy megszokta, hogy alváskor apa segít. Jó dolog is ez egyben, mert hozzá is kötődik, nem csak hozzád. Ezzel nem veszel el tőle semmit. A babák egyszerre 2-3 emberhez is tudnak kötődni, 1-2 éves korban ez még inkább kitágul, szélesedik, jó, ha ő már most kötődik apához is. Egyáltalán nem kell ezen változtatnod.

          • Vera

            2016. augusztus 14. vasárnap

            Kedves Ági!

            Köszönöm válaszod, megnyugtattál. Azóta már van közös alvási rituálénk, el is aludt sokszor nálam, de akkor nem ódzkodom apa segítségétől a továbbiakban.

            Üdv:

            Vera

  • Erős Edi

    2016. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági!

    Gréti lányom 2,5 éves, az utóbbi időben, nem minden nap , de már többször is előfordult, hogy esti fektetésnél nálunk szeretne aludni , vagy az üres nagy ágyban.
    Szeparációs szorongásnak gondolom, és ez nála már nem is az első. Próbálkozom bevonni mindenben, elterelni a figyelmét erről, mesélni is, Nem érdekli , csak azt mondja hisztizve , sírva hogy Ő akkor is ott akar aludni.
    Korábban úgy 7hónapos korban is volt már ilyen, hosszú hetek után volt más választásom hagytam sírni.
    Most is erre jutottam, hogy nem lesz más. Védőnő szerint is. De úgy érzem sérülni fog a lelke.
    Tanácstalan vagyok , mert ha megszokja h a nagy ágyban alszik, akkor azzal együtt azt is hogy velünk alszik.
    Pedig a kezdetektől külön szobában alszik.

    Köszönöm,válaszod

    Edina

    • Vida Ágnes

      2016. augusztus 08. hétfő

      Az, hogy veletek szeretne aludni nem rossz szokás, hanem annak a jele, hogy veletek érzi biztonságban magát. Ez egyfajta korából adódó lelki igény. Tehát nem úgy tudsz rajta elsősorban változtatni, hogy kitiltod őt az ágyatokból, hanem úgy, ha a mindennapokban több figyelmet, babusgatást kap. Esetleg délután a ti ágyatokban aludthat, előtte melléfeküdve mesét olvashattok neki. Érdemes már nappal megbeszélni vele, amikor éppen nem álmos, nem nyűgös, hogy most itt aludhat az ágyban, mert délutáni alvás van, de este apa és anya is aludni szeretne, olyankor a saját ágyában aludjon. Segíthet az is, ha a babáinak is csináltok kis „ágyat” pl. dobozból, megágyaztok nekik és esténként őket is lefektetheti a saját ágyukba. Ez a kis játékos rituálé benne is megerősíti, hogy ez a szokás.