Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

A baba az első időben napközben általában ötször alszik, majd ez fokozatosan csökken 4-re, 3-ra, 2-re, majd 1-2 éves kor között sok baba áttér az 1 nappali alvásra. Az egyes alvások „elhagyása”, az átmeneti időszakok és aztán a napirend megváltozása viszont gyakran okoz problémát az anyukának. Hogyan kéne csinálni ezt?

Az első átmeneti időszak már az első hetekben beköszönt: az újszülött többnyire még minden evés után mély álomba szenderül, ez az idill azonban nem tart 4-6 hétnél tovább: az élénkebb babák már a 2.-3. héten úgy döntenek, ébren maradnak evés után, vagy 20-30 perc alvás után felébrednek. Ilyenkor tér át a baba a négyszeri nappali alvásra. Ekkor még nagyjából 30-60 percet tud egyhuzamban, nyűgösködés nélkül ébren lenni, utána elálmosodik. Ha tehát már eljutottatok odáig, hogy nappal nem akar szopi után azonnal elaludni, vagy rövid alvás után felkel, akkor érdemes áttérni a következő ritmusra:

    1. felébredés után szoptatás,
    2. szopi után büfi
    3. büfi után átpelenkázás (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült volna)
    4. átpelenkázás után ébrenlét, játék
    5. ha elálmosodott, akkor fekteted le

Ezzel eléred azt, hogy
– akkor fekszik le aludni, amikor már valóban elfáradt,
– nem fekszik le teli hassal, így nem fogja a saját emésztése vagy a hasfájás felébreszteni,
– megszokja azt a ritmust, amit utána követni fog majd

2-3 hónapos kor táján érkezik el a következő átmenet ideje: az ébrenléti idők egyre hosszabbak lesznek és a 4. alvás szépen lekerül a napirendi pontok sorából. Most már 1,5-2 órát is ébren tölt a baba, ezért egyre távolabb kerülnek egymástól az alvások, és végül a 4. egész egyszerűen elmarad. Ez az átmenet a legzavartalanabb, általában természetes úton magától is bekövetkezik.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő! Katt ide! >>

Az átmeneti időszakok titka, hogy mindig a két alvás közötti ébrenléti időt kell megnyújtani. Akkor jön el az átmenet ideje, ha a kicsi már nyűgösködés nélkül kibírja a következő alvásig. Amíg háromszor alszik a baba, a napirendje kb. így néz ki:

    8:00 evés
    10:00-11:30 alvás (ennek az időtartama az életkor előrehaladtával egyre csökken, fél éves korban általában már csak fél óra, ilyenkor érkezik el az átmenet ideje)
    11:30 evés
    13:30-15:00 alvás
    15:00 evés
    17:00-18:30 alvás
    18:30 evés
    21:00-21:30 lefekvés

Az életkor előrehaladtával egyre rövidebben alszik az alvásidőkben, és egyre hosszabban van ébren az ébrenléti időkben, így a harmadik alvás elhagyhatóvá válik. Ha nem magától alszik el, hanem altatjuk, ha ragaszkodunk a megszokott ütemhez, holott ő már nem szeretne akkor aludni, akkor egyre nehezebbé válik az altatás és egyre rövidebben alszik a baba, mert magától még nem aludna el abban az időpontban.

5-8 hónapos kor között valamikor tér át a kicsi a 3 alvásról a kétszeri alvásra. Ez azért szokott gondot okozni, mert innentől kezdve nem alkalmazható teljesen a korábbi jól bevált ütemezés. Általában így szokott kinézni ilyenkor a napirend: reggel felkelés után evés, kb. 3 óra ébrenlét után 1-1,5 óra alvás. Az ébrenléti időben lehet tízóraizni. Mivel ilyenkor már a legtöbb baba mást is kóstolgat, ezt az időszakot remekül ki lehet használni arra, hogy a két alvás között kóstolgassunk. Amikor a kicsi felkelt, akkor megint eszik (ez lehet az ebéd) majd játék következik, ismét kb. 3-4 órás ébrenléti idővel, majd megint 1-1,5 órányi alvás.

Ebbe az ébrenléti időbe szintén belefér még egy kis kóstolgatás, de mivel előtte ebédelt a kicsi, ez nem feltétlenül szükséges, hiszen még így is csak 4-5 órányi idő telik el a két evés között. Ébredés után megint következhet az evés, majd lefekvés és elalvás előtt a vacsora. Amit gyakran látok hibaként, hogy ahogyan a babának nő az ébrenléti ideje, úgy egyre későbbre tolódna az esti lefektetés ideje, sok családban azonban mereven ragaszkodnak egy adott időponthoz, függetlenül attól, hogy abban az időpontban a kicsi valóban álmos-e vagy sem. Ebben a korban szokott először ez igazán problémát okozni: fél éves kortól a baba már erősen tiltakozik, ha akkor akarjuk lefektetni, amikor még nem álmos. El kell fogadni, hogy most már este 3-4 vagy akár 5 órát is ébren van és ehhez kell igazítani a napirendjét is. Ha nem jönne ki az utolsó délutáni felkelés után ennyi ébrenléti időszak, akkor a napirenddel van a probléma. Általában az szokott lenni a gond, hogy még mindig háromszor alszik a baba, vagy pedig 1-1 alvásnál túl hosszúan alszik (2 óránál többet), ami általában akkor fordul elő, ha az éjszakai alvás nem volt elég, vagy ha levegőn altatjuk a babát.

Egy átlagos kétszeri alvás mellett a napirend kb. így nézhet ki: (ez nem azt jelenti, hogy kötelezően így is kell kinéznie, lehetnek eltérések, csak az átláthatóság kedvéért írom le)

    ha reggel 8-kor kel fel a baba, akkor
    (10:00 tízórai ez a hozzátáplálástól függ)
    11-12:30 alvás
    12:30 ebéd
    (14:30 uzsonna ez a hozzátáplálástól függ)
    15:30-17:00 alvás
    20:30-21:00 lefekvés

A következő nehézkes átmenet (talán ez szokta a legtöbb problémát okozni), a kétszeri alvásról az egyszeri alvásra való átmenet 1 éves kor táján valamikor. Sok baba már 10 hónapos kora körül igényli ezt, de vannak olyan totyogók is, akik egészen másfél éves korukig kétszer alszanak. Az első jele annak, hogy a kicsi már csak egyszer aludna, a délutáni alvás megrövidülése, illetve, hogy nem tudod lefektetni már délután aludni, nehezen alszik el, nem akar elaludni. Ha ezt tapasztalod, akkor jó eséllyel el lehet hagyni a délutáni alvást.

Ennek az a módja, hogy egész egyszerűen a délelőtti ébrenléti időt megnyújtod 1 órával, így később kerül ágyba a kicsi és tovább is alszik. Lehetséges azonban, hogy ez nem sikerül, vagy nem mindig sikerül, mert a baba hamarabb elálmosodik, nyűgös, ez az időszak 1-2 hónapig tarthat, mialatt egyik nap kétszer, a másik nap csak egyszer alszik napközben. Ha ragaszkodik a délelőtti alváshoz, de a délutáni már nehezen megy, viszont még nem bírja ki este ébren 5 órán keresztül, akkor cselhez kell folyamodnod: pl. mindig a 2. alvás időpontjában sétáltok egy nagyot, így ilyenkor biztosan alszik fél-1 órát és kibírja estig, vagy -ha még szopizik- ilyenkor megkínálod és pihen egy félórát szopizás közben.

Ez a módszer azonban fontos, hogy átmeneti legyen, és kezeljük is úgy, közben minden nap arra kell törekedni, hogy fokozatosan 10-20 percenként haladva megnyújtsuk a délelőtti ébrenléti időt annyira, amennyire már magától igényli és jókedvűen ébren tud maradni.

Fontos tudni, hogy ennyi idősen már 5 órát van ébren a baba egyhuzamban és ez az életkor előrehaladtával egyre nő, tehát ha reggel 8-kor ébred, akkor 1 óra körül fog aludni.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő! Katt ide! >>

Van egy még váratlanabb átmenet is, a nappali alvás elhagyásával kapcsolatosan. 2 éves kor körül már előfordulhat, hogy 1-1 alkalommal kimarad a nappali alvás. Ebben a korban azonban a kicsinek még szüksége van erre, tehát teljesen nem hagyható el, de ne lepődj meg, ha -főként télen, amikor kevésbé fárad le a kicsi, nem tudtok szabad levegőre menni- nem szeretne délután elaludni. Nem érdemes ebből nagy patáliát csinálni 1-1 alkalommal előfordul.

A nappali alvások időtartama is csökken: míg 1 évesen még 3-4 órát alszik nappal a kicsi, addig 2 évesen már csak 2-2,5 órát (az sem gond, ha kevesebbet, ha jókedvűen ébred és utána kibírja ébren estig), 3 éves korra pedig ez lecsökken 1-1,5 órára. Az otthon felvett rossz elalvási szokásokat az óvoda általában jótékonyan ellensúlyozza, de gyakori, hogy amikor otthon van a kicsi, akkor egyáltalán nem alszik nap közben, míg az óvodában igen.

A nappali alvást a legtöbb kisgyereknél 6-7 éves korig igényli a szervezet, de vannak olyan gyerekek is, akik 2-3 éves kor után már nem vagy csak nagyon röviden alszanak nappal, éjjel viszont hosszabban pihennek (akár 13-14 órát is). Nem ritka az sem, hogy a nagycsoportban már egyáltalán nem alvó kisgyermek, kisiskoláskorban még alszik délután egy kicsit, ha van rá módja, ugyanis míg az óvodában már nem fáradt el napközben, az iskola viszont kiszívja az energiáját.

Ha pedig még így sem sikerült megoldani az alvásproblémákat, itt tudok neked segíteni >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

80 Comments

Comment navigation

  • Vali

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági!
    Nekem azzal van problémám,hogy a 11 hónapos kislányom általában délutánonként már nem tudom elaltatni vagy ha sikerül is akkor csak egy 30 percet alszik.Körülbelül egy hónapja kezdődtek a gondok.A kislányom nem egy korán kelő típus.8 óra és 10 óra között változó, hogy mikor kel.Szóval minél később kel annál inkább tolódik az alvása.Volt hogy 3 órát aludt az jó volt, mert bírta estig de volt , hogy csak 1,5 órát és akkor már nem nagyon bírta estig és az éjszakánk is nagyon rossz volt,mert sokszor felébredt és felsírt,mert túlfáradt.Tegnap például 8.30-kor kelt és 11.30-kor már aludt mert nagyon rossz volt az éjszakánk.Aludt 1,5 órát fenn volt evett, játszott majd délután 16.45-től aludt megint este 18.00-ig.Ez így jó is mert akkor 21.30 és 22.00 között el is alszik de amikor úgy jön ki hogy 15.30-ig alszik délután akkor este 18 óra után már hova altassam aztán már, mert akkor este nem tudom 21 és 22 óra között lerakni aludni.Nekünk ez a jó altatási idő mert a férjem nagyon korán megy dolgozni.Szóval segíts kérlek ,hogy,hogy vészeljük át ezt az időszakot?Mit csináljunk?Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez nem gond, normális, idővel ebből lesz majd az, hogy átáll az egyszeri alvásra. Próbáld meg az első alvást későbbre tolni, hátha akkor hosszabban alszik és már csak 1x naponta.

  • manocska

    2011. július 30. szombat

    Kedves Agi!
    Kisfiam 7hetes es van,hogy nem alszik egesz nap.normalis ez?az ejszakat mindig atalusza,es mikor ebren van napkozben akor sincs vele semmi gond,elvan a kisagyban evestol evesig,de aggodom..
    Udv Manocska

    • manocska

      2011. július 30. szombat

      elnezest,nem ide szeretem volna irni…

  • Judit

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam húsz hónapos. Minden oldalon azt olvasom, hogy kb. egy évesen már inkább csak egyszer alszanak a gyerekek. Ellentétben az én csemetémmel. Tartok tőle, hogy nem jó a napirendünk, ezért kérem a segítséged. Reggel nyolc körül kelünk. Néha képes fél órát is lustizni az ágyban. Aztán reggeli, bevásárlás, séta, és tizenegy körül már nyűgös. Általában legkésőbb 11.30-tól már alszik. Kb. egy órát. Ebéd, játék, séta, majd négy, fél öt körül megint alszik egy órát. Este megjön apa, felpörög, és örülök, ha 22.30 körül elalszik. Próbáltam húzni a délelőtti alvást, kitolni ebéd utánra, de ha sikerült, akkor is csak max. egyig ment. Ekkor már olyan fáradt volt, hogy ebédezni sem tudtunk. Reménykedtem, hogy így majd alszik két órát, és kilenc körül ágyba tudom dugni. Nem sikerült. Kettő körül ébredés, délután hatkor nyűglődés, majd alvás este hétig. Aztán persze tizenegykor még javában játszott volna. Lehet, hogy ágyba kellene parancsolnom párszor este nyolckor, így többet aludna éjjel, és nem fáradna el délelőtt olyan hamar? Vagy nincs azzal gond, hogy egy ekkora gyerek este tízkor megy aludni? Éjjel még többször felébred. Folyton inni kér. Próbálom vörös teával lekenyerezni, de félálomban sem enged a tejciből…..Köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Semmi ok az aggodalomra, teljesen jó ez a napirend így, semmi baja nem lesz tőle, ha 10 körül megy aludni. Éjjel a fogzás miatt is ébredhet, de nagy melegben a szomjúság is lehet az oka.

  • Emy

    2011. július 25. hétfő

    Kedves Ági!

    3 hónapos kisfiam már 3 hete átalussza az éjszakát, 10 (!) órát alszik ébredés nélkül. Ami nagyon jó mert én is tudok aludni. De az már kicsit aggaszt, hogy napközben is sokat alszik. 3 óránként eszik (130-180 grammot/etetés), közte kb. 1-2 órát van fent, és 1-2 órát alszik. Egész pontosan délelőtt 1 órát van fent és 2 órát alszik a következő étkezésig. Délután már csak 1 órát alszik az etetések között. Amúgy szépen eszik, gyarapszik, fejlődik. De nem értem miért alszik ilyen sokat napközben is?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Tökéletes ez a napirend, ez az ideális, örülj neki 🙂

  • Bea

    2011. július 13. szerda

    Kedves Ági!

    Megrendeltem az Álomba ringató praktikák című cd-t és könyvet (pdf). Minden kérdésemre megtaláltam a választ. Egyetlen problémám maradt csak. Kislányom 10 hónapos elég akaratos, határozott egyéniség. Kitöltöttem a pdf-ben szereplő „kérdőívet”, ami szerint a kislányom a belevaló típus.
    Próbálgatom, hogy mesét mondok neki, csak kicsit hagyom szopizni, félálomba berakom a kiságyába, ahol 2 másodpercig sír, majd elkezd nevetgélni, feláll az ágy szélén leül. Soha nem játszott a kiságyába, csak aludni használta. Ma próbáltam először ezt a módszert, 2 óra után feladtam és szopizás közben hagytam elaludni már eszméletlenül fáradt volt. Így is felborult a napirendünk.
    Meg fogom próbálni újra és újra. A kérdésem csak az lenne, hogy ha a kislányom éppen most szenved (1-2 hete) a szeparációs szorongástól, akkor is legyek kitartó? Szívem szerint megvárnám, hogy túl legyen rajta és addig nem kínoznám ezzel a változtatással.

    Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      A szeparációs szorongás elég sokáig tarthat (másfél éves korig mindenképpen), ezért nem igazán lehet megvárni a végét.

  • Bettina

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    9,5 hónapos a kisfiam, és napközben még mindig 4x alszik, általában 40-50 percet. 2 óra ébrenlét után már nyűgös, álmos, úgyhogy le kell tennem aludni.
    Este 8-tól reggel 6-ig alszik éjszaka. Baj, hogy nappal még ilyen gyakran alszik? Hogy próbáljunk áttérni a 3x-i alvásra?

    Köszönettel:

    Bettina

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Egyáltalán nem baj, ha ennyiszer szeret aludni, akkor hadd aludjon.

  • Helga77

    2011. július 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. Kislányunk 13 hónapos múlott. Kb. 1,5 hónapja már csak egyet alszik napközben. Amikor már úgy tűnt, hogy beállt az egy alvás és kialakult az új napirend, véget értek az átaludt éjszakák. Általában 2 és 3 között szokott felébredni. Egy ideig próbálkozom a visszaaltatással, de általában nem járok sikerrel. Fél óra elteltével már hajlandóságot sem mutat a visszaalvásra. Ilyenkor készítek egy adag tápszert, amit általában teljesen megeszik, majd visszateszem a helyére és újra indul a küzdelem az elalvással. Többször van, hogy egy órát is igénybe vesz mire újra elalszik.
    Nem minden éjszaka ébred, általában két három éjszaka után van egy-két átaludt éjszaka. A délutáni alvás elhagyása okozhatja az éjszakai ébredéseket? Vagy fogzás is okozhatja? Már 11 foga van most bújik a 4. rágófoga. 10 hónapos korától önállóan jár, ezért a mozgásfejlődés talán kizárható. Bizonytalan vagyok az éjszakai evés helyességéről is, félek, hogy hozzászokik.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ennek 3 oka lehet:

      1.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

      3. Szomjas Mivel most meleg van, ezért szomjas is lehet, ha vizet adsz neki, amikor megébred, és visszaalszik utána, akkor ez volt a gond.

  • Márton Krisztina

    2011. május 24. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos, napközben 2x alszik. Mászik,feláll. Az éjszakákat átalussza. Azt tapasztalom nála,hogy napközben ha átlagban 8kor kel(utána evés, játék) 11 órakor már szinte használhatatlan. Akkor alszik1-1,5 órát és megint alig bír fent lenni 3 órát. Viszont ha mondjuk du. 4kor kel akkor este 8kor még virgonc. Ez jól vagy így? Este miért éberebb? Olyankor már apa is itthon van, lehet,hogy én kevés vagyok neki?
    Még egy dologban szeretném kérni a tanácsodat. Ő egyedül az alszik a szobában, és a kiságyában. Beteszem, felhúzom neki a forgót, még gőgicsél és alszik is. Úgy veszem észre,hogy ő az alvást ehhez a 2 dologhoz köti. Ha alvás időben máshol vagyunk akkor sír, hisztizik, de nem alszik el. Hogy menjünk el így nyaralni? A forgót még el tudjuk vinni, na de a kiságyat?.

    Köszönöm

    Kriszti

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Igen, ez normális így, estefelé tovább tudnak fentlenni a babák, mint nappal két alvás között.

      Szerintem, ha egy hasonló ágya van a nyaralásnál is és rajta a forgó, akkor el fog aludni.

  • Pataki Lili

    2011. május 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos, születése óta náthás, 4 hónapos kora óta csalánkiütéses, elvétve ekcémás, bukogató, a két héttel ezelőtti mérésnél 72 cm-es és 7600 g-os, csupa mosoly, -játék, folyton mozgó baba.
    Napirendje szerint ha magától nem ébred, akkor 5.30-kor keltem, 6-ig tápizik, kb. 200 ml-t. Büfi, pelenka, kis játék után úgy 7-től sétálunk, akkor alszik 30 perc- 1,5 óra között. 9.30-kor gyümölcsözünk, teljes üveggel. Utána rutin hosszabb játékkal majd alvás megint csak 30 perc és 1.5 óra között. 13.30-kor főzelék hússal, teljes üvegnyi, ha nem zöld. Utána rutin, játék, majd kb. 20-30 perc alvás. 16.30 és 17.00 között rizspép, nagy tányérral, rutin majd újabb séta. Ekkor max. 30 percet alszik, de nem ritkán teljesen kihagyja. 20.00-kor fürdünk, utána eszünk, újra tápit 150-250 ml között. 21.00-ra alszik, enni nem kel, sokat mocorog, meg-megébred, legtöbbször percek alatt magától visszaalszik, két alsó foga kint van, jön a többi.
    Kérdésem: az étkezések, súlygyarapodás stb. miatt kezdtük orvosom jóváhagyásával kelteni, de jól van ez így? És ha hagyom aludni, hogyan alakítom ki a napirendünket, hogy minden beleférjen, hiszen az ideális számára a négyóránkénti etetés, és ebből is lefaragtam már!
    Ébresszem, hiszen legtöbbször úgyis felkel magától negyed 6 körül, vagy hagyjam? Mi lesz így a pszichés és egyéb fejlődésével?
    Válaszát előre is köszönöm: Lili

    • Vida Agi

      2011. június 02. csütörtök

      Szerintem nem szükséges ébreszteni, a súlya a korához képest tökéletes és eleget is eszik, nem szükséges hajnalban felkelteni, hogy egyen, ha éhes lesz, majd kel magától.

      • Pataki Lili

        2011. június 02. csütörtök

        Kedves Ági!

        Köszönöm a válaszát!

        Tisztelettel: Pataki Lili

  • Eszti

    2011. május 15. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kislányom 10 hónapos. Az elalvással sokszor volt problémánk, de nagy nehezen eddig mindig megtaláltuk, hogy tud elaludni a kiságyban. Egy időben bebugyolálva aludt el, majd a fejére húzta kicsit a takarót és úgy, de a kiságyban és elég gyorsan. Másfél hónapja viszont megint problémás az elalvás mind nappal, mind este. Ekkor kezdett el felülni, mászni, most már fel is áll kapaszkodva, és az anyás időszaka is ekkor kezdődött. Ha rögtön a kiságyba teszem, mikor már álmos, fáradt, akkor négykézlábra áll, felül, feláll, nem lehet fekve tartani. Ha megpróbálom csitítgatni, akkor elkezd sírni. Végül azt csinálom mostanában, hogy nem teszem rögtön az ágyába, hanem az ölemben ringatom (cumival), amíg lelassul és szinte már alszik (de sokszor a ringatás közben is sír, mocorog), és csak ekkor teszem be az ágyába. Általában kinyitja a szemét, kicsit mocorog, de ha simogatom, jó esetben elalszik, de sokszor többször is ki kell vennem. (Ha a férjem próbálja ugyanezt, akkor sokkal nehezebben nyugszik meg.) Nem tudom, hogy tudnánk elérni, hogy újra a kiságyában aludjon el, és nem sírás közepette.

    A másik problémánk, hogy a nappali 3 alvás már sok neki, viszont a 2 meg még kevés. Reggel nagyon hamar elfárad, nyűgös, 2 óra ébrenlét után már álmos, de csak 30 percet alszik. Utána kb. 3 órát tud ébren lenni. Jelenleg két verzió van a nappali alvásra:
    1) 3 alvás
    Ha reggel korán elálmosodik és így korán is ébred (fél10-10 körül), akkor még ebéd előtt is szokott aludni kb. 1 órát, és 2 körül ebédel, viszont így délután már csak 6 körül lesz álmos. Este 8 körül szoktunk fürdetni, így ez a délutáni alvás kicsit közel van az esti lefekvéshez.
    2) 2 alvás
    Ha délelőtt van valami programunk (úszás, Ringató), akkor tovább ébren tud maradni, és így a délelőtti alvás után már csak ebéd után szokott aludni. Csak ekkor már olyan fáradt, hogy bealszik cicin, és estére is annyira fáradt, hogy akkor is cicin alszik el.

    A tanácsodat szeretném kérni, hogy mit tegyek a nappali elalvások számával. Nem szeretném, ha rászokna a cicin elalvásra, és erőszakkal ébren tartani sem szeretném.

    Probléma, ha egyes napokon 2x, máskor 3x alszik napközben a kislányom, vagy állandóságra kellene törekednünk?

    Előre is köszönöm a segítséget
    Eszti

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ezt a kérdést megválaszoltam neked a Kismamablog Alvásambulancián, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Krisztina

    2011. március 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    10 hónapos kisfiam délutáni „nem alvásával” kapcsolatban szeretnék kérdezni. Eddig egész jól működött minden, a napirendünk eddig így alakult:
    6:30-7:00 ébredés, reggeli (utána szopizás)
    9:30-10:00 tízórai
    11:00-12:30-ig alvás
    12:30-13:00 ebéd
    15:30-16:30-ig alvás
    16:30-17:00 uzsonna
    19:00 vacsora
    20:00 esti szopizás, fürdés, alvás
    A délelőtti elalvást mesélés szokta megelőzni, de még magánál van, amikor az ágyába teszem le aludni. (Van, hogy 3 órát is alszik egyben.)
    Délután alvás időben szoktam kivinni babakocsival, de egy ideje ebéd után megyünk, amikor még éber. Mikor visszaérünk, még játszik sokat, aztán már eljön az uzsonna ideje, amikor már lassan nem tudom, hogy éhes-e vagy álmos-e. Többnyire éhes, mert szívesen eszik.
    18:00 körül már nem bírja tovább ébren, és nehezen sikerül letenni aludni, alszik 1 órát, aztán jön az esti program, és így átalussza az éjszakát.
    Gondolom a délelőtti alvást kellene kicsit kitolnom, ugye? (Bevallom félek tőle, mert sokszor már 10:00 körül dörzsöli a szemeit, és 11:00-nél tovább nem tudom tovább fenntartani.) Van egyéb ötleted, tanácsod?
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      Igen, ez pont az a helyzet, amikor már kezd áttérni a baba a kétszeri nappali alvásról az 1-re, de még nem tudja teljesen kibírni a napot 1 alvással. Szerintem azt próbáld meg, hogy délelőtt alszik, amikor elálmosodik (ha most még a megszokott időben álmosodik el, akkor maradhat az), délután pedig, amikor álmosodik, fárad, akkor menjetek el sétálni egyet, vagy más módon aludjon 20-30 percet, hogy kibírja estig. Ebben a korban már 4 órát simán fentvannak két alvás között (délelőtt néha kevesebbet. délután kicsit többet), ha tehát este 8-kor szeretnéd fektetni, akkor bizony 4 után már nem aludhat, viszont ő most pont akkor kezdene elálmosodni 4-fél5 felé, ezért ha tartani akarod az esti fektetést, akkor ide már csak egy rövidebb alvást, kis pihenést lehet beiktatni, vagy ha másként nem megy, szopizhat egyet, azalatt is pihen 🙂 Idővel délelőtt tovább tud majd fentlenni és akkor elmarad ez az utolsó „fél” alvás.

  • Kata

    2011. január 12. szerda

    Kedves Ági!
    Nagyon szeretem böngészni a blogodat, mert mindig mindenre találok megnyugtató válaszokat, tippeket. Kisfiam, Ábel most múlt 5 hónapos és eddig nagyon jól kialakult napi ritmusunk volt 3 alvással. A napokban kezdődött egy kis bizonytalanság, elcsúsznak az alvások (hosszabbodnak) emiatt az evések is (igény szerint szoptatok + tápszerrel pótlást kap). Eddig minden alvás után evett és a délutáni (általában 5 órai) etetés után nem aludt már és csak a fürdetés után evett, majd jött az éjszakai alvás. Mostanában ez a délutáni alvás elég későre csúszott, így kevés idő marad a fürdetésig, vacsoráig. A kérdésem az, hogy az etetések hogyan alakulnak át ilyenkor, mert az a gyanúm, hogy a napi kétszeri alvásra kezd átállni a gyerek. Ha még nem kezdtem el hozzátáplálni, akkor kezdjem el? Vagy ha kimarad egy alvás, akkor azért a megszokott időben szoptassam meg? Melyik alvást hagyjuk el? Ha a délutáni alvás kimarad, félek, hogy estére nagyon elfárad és már nem lesz ereje vacsorázni.
    Kérlek, adj tanácsot nekem!
    Köszönöm!
    Kata

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Igen, ez egyértelműen az a helyzet, amikor a kicsi elkezd lassacskán áttérni a kétszeri alvásra. Általában az utolsó alvás szokott elmaradni, de nyilván, ha a napközbeni alvások mind egy kicsit elcsúsznak és hosszabbak, így nem lesz annyival hosszabb már az esti etap sem. Az étkezések a megszokott időpontokban maradhatnak még ettől. Csak emiatt nem kell elkezdeni hozzátáplálni, azzal várhatsz 6 hónapos koráig.

  • Andrea

    2010. október 29. péntek

    Kedves Ági!
    Elhagytuk a reggeli visszafektetést,így a délelőtti elalvásunk könnyű lett,mindég előtte megkapja a kajcsit,van egykis szopi még,és azután alszik rendszerint 2 órát.A délutáni is beállni látszott,de 3napja valami történhetett mert küzdés lett az egész:(A reggeli ébredéstől függően 1 vagy 2órakor van az ebédje,utána játszik,vagy beterveztem neki sétát a napsütések miatt,nem látszott álmosnak a kocsiban mégis elszenderedett,pedig sose szokott.Siettünk is haza hogy majd leteszem az ágyába és alhat.Ásítozik,dörzsöli a szemét végnélkül,rárakom a cicire hogy ellazuljon,beteszem az ágyába,és már ordít is.Már 3.napja ezt csinálja 4órai ébrenlét után,hiába teszem le,már majdnem összeesik,de szinte sikitva ordít,és legtöbbször már felvéve is nehezen nyugszik meg.Valószinűnek tartom hogy az 1 fogán kivül,jönni akarna még valahol (8hónapos) de seholse látott duzzanatot a doki.4órától fél 6ig eza küzdés,addigra mindketten kikészülünk,én jobban,amit szerintem őis átvesz.A hátsimogatós módszerre esélyem sincs,mert ahogy leteszem már kapaszkodik is föl,és úgy ordít…így 3.napja a délutáni alvás teljesen kimaradt,a fürdés 8kor van,tehát tegnapis 12-20.30ig volt fennt!!! ez nemsok egy 8 hónapos babának??persze addig tiszta fáradt,tudna vele foglalkozni az apja ha hazajön decsak a nyűgös,ordítós gyereket látja…énmeg már mindent kipróbáltam hasztalan.Most a sétát későbbre tervezem,vagy közvetlenül az ebéd előttre,mert az nemsok,kb.félóra,éscsak a végére alszik be,de nem hagyhatom kinnt a kocsiban mert rögtön felébred.Mit tanácsolsz,hogy tudnék alvást visszacsempészni a délutánokba?eddig olyan jól ment..köszi

    Válasz: A fogzás nem feltétlenül jár rögtön duzzanattal, hetekkel a fog áttörése előtt már nyűgös lehet miatta a baba. De itt nem erről van szó, hanem arról, hogy nem tudja mikor kellene aludnia, nincsenek kialakult szokásai, ezért nem tud ellazulni magától, elalvás előtt. A másik gond, hogy séta közben szundikál egyet, ezért nem tud elaludni, amikor le akarod fektetni, hiszen már pihent egyet. Ebéd után sétáljatok egyet, és nem gond, ha akkor alszik, de akkor estig már ne akard lefektetni. Vagy sétáljatok máskor, amikor éberebb és nem alszik el (esetleg délelőtt és délután is egy fél órát, felkelés után rögtön) és délután, amikor álmos, akkor fektesd le az ágyába.

  • Andrea

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!
    Mimég nem akarjuk elhagyni a nappali alvást,sőt!Dávid 7hónapos múlt,1.5 hónapos kora az éjszakát átalussza,nappali napirendje pedig ezvolt:
    7körül reggeli visszafektetés,
    10körül kelt
    11kor ebéd mostmár főzelékes
    visszafektetés,
    13körül kelt
    14kor szopi+gyümölcs,15körül alvás,
    ébredés után séta
    17körül tejpép
    volt hogy még aludt 18tól 19ig
    itt húzzuk az időt hogy álmosodjon,fürdés és szopi lezárásként.
    1foga alól már hegyes,több nincs.kb.1hete felmerült egy olyan gond hogy reggel már nem alszik vissza,az ebédig szinte fennt van,elvan magában a járókába,de ebédre már nagyon fáradt,így küzdés az ebéd,de utána se alszik el ,pedig dörzsöli a szemét,sír,hiába rakomle,az ágyába,képes folyamatosan ordítani,pedig már mindent csinálok vele,de semmi haszna,egyre jobban felhergeli magát,ezzel persze engemis..végül sírva alszik el félórára.Utána estig még 1 alvást próbálnék beiktatni de azis ilyen tiltakozós,ordítós.Megfigyeltem hogy most hétvégén ez a tetőpontjára hágott,eztmár nem tudja fokozni,szerinted lehet abban valami hogy az apja miatt csinálta a hétvégén?hétköznap elég jól elvagyok vele,az apját este 6után látja,de most hétvégén nem dolgozott így velünk volt,a fiam pedig megbabonázva nézte az apját egésznap.Neki viszont nincs érzéke az altatáshoz.Nem tudom mit csináljak,teljesen felborult az eddigi jól bevált kis élete…előre is köszönöm a segítségedet

    Válasz: Reggel ne fektesd vissza, láthatóan ezt az alvást már el akarja hagyni, azért nem alszik vissza. Viszont ha 7-kor kel, akkor fél11-11 felé már nagyon álmos, ilyenkor fektesd le. Dédelgesd meg egy kicsit, sötétítsd be félig a szobáját, félálomban tedd le a kiságyba, ha sír, simogasd a hátát, de ne vedd ki, ezzel ha mindig így csinálod, megtanulja, hogy ilyenkor alvás van. Ha felébredt, akkor ebédeljen, megint legyen fent 3-4 órát és amikor álmos, akkor jöhet a 2. nappali alvás, többre nincs is szükség.

  • Dóra

    2010. július 19. hétfő

    Kedves Ági!
    20 hónapos kisfiam, teljesen el akarja hagyni a nappali alvást. Mindig keveset aludt, már 8 hónaposan áttért a napi 1 alvásra. Az utóbbi hónapokban ha 7 fél8-ig elalszik (sokszor 6-kor kel), hiába akarom lefektetni délután, csak sír, és több időt tölt sírással, mint amennyit aludna. Ha lefekszem vele, mondom, hogy pihenjünk, forgolódik, látszik, hogy nem álmos. Így legalább este 8, fél9-re elfárad, ha alszik délben még 10-kor is sírva alszik el este. Sokat vagyunk szabadban, délelőtt is játszótérre, strandra járunk, motorozik, mászókázik, rengeteget futkározik. Ebéd után mesét szoktunk olvasni, vagy nézni alvás helyett, hogy legalább egy órára ne aktív tevékenységet válasszunk.
    Ráhagyjam ezt, vagy sírás árán is fektessem le?

    Válasz: Hagyd rá. Azokon a napokon, amikor tényleg álmos, akkor úgyis fog aludni, amikor viszont nem, akkor pihenjen délután fél-1 órát, meseolvasás, mesenézés stb. ennyi elég ahhoz, hogy kicsit kipihenje magát.

  • Edina

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!
    Köszönöm a válaszodat!
    Sajnos a reggeli, késő esti kaki, puki ellenére sem oldódott meg a problémánk. Napközben alig pukizik. Nem angol vizet adtam a babámnak, hanem kamilla-édeskömény tea főzettel segítettem ratja. Meg is volt az eredmény. Minden nap van kaki, csak nehezen szabadul meg tőle.
    Igazán nem tudom mi lehet a probléma, leírnám a körülményeket. A helyzet fokozódott már napközben sem szívesen szopizik. Talán 5-10 kortyot ha elfogad. Ennyi elég lenne neki? Kiadós evése csak félálomban van , valamint esti fürdés után, és éjszaka. Nem éhes? Nem ér rá enni? 🙂
    Holott néha látom rajta enne.
    Cumisüvegből kap vizet, most megpróbálom kiskanállal adni neki, hátha cumizavar. Szerintem a tejcit is meginná cumisüvegből.
    Korábban is voltak (2-3 hónapos korában) ilyen gondjaink, akkor szinte valamennyi étkezés kész kínszenvedés volt.(Gyarapodásán ez egyáltalán nem látszódik, jelenleg fél évesen 9 kiló)
    Hozzáteszem, a tejleadó reflexem mindig nagyon erős volt, kicsit most már jobb. /volt olyan, hogy egy két szívás után magától 60 ml lefolyt, gyakran fuldoklott tőle, nem bírt vele. Mára éjszaka tele ciciből sincs gond.
    Vagy csak egyszerűen az éjszakai szopiből bentmaradt levegő zavarja egész nap? (van hogy egyáltalán nem büfizik éjszaka)Egyszerűen egész napra elég neki a két éjszakai és az esti kiadós szopi?
    Lehet hogy csak én gondolom ezt a helyzette problémának, mert hozzászoktam hogy sokat eszik, ez viszont mára ennyire lecsökkent?
    Előre is köszönöm a segítségedet.
    Edina

    Válasz: Ez nem cumizavar, minden baba csinálja 5-6 hónapos kor körül, mert annyira érdekli őket a világ, hogy nem érnek rá szopizni. Minden szoptatáskor félhomályban szoptass, de legalábbis ne legyen semmi zavaró tényező (tévé stb.), ami elvonja a figyelmét közben. Emellett a szopikat gyorsabban elintézi már a baba ennyi idősen, gyakran 5 perc alatt megeszik azt a mennyiséget, ami régebben 30 perc volt.

  • edina

    2010. július 01. csütörtök

    Kedves Ági!
    Mindenekelőtt! Nagyon jó a blogod, nagyon sok hasznos tanácsot találok benne, bármilyen kérdésem, bizonytalanságom felmerül ide kattintok.
    Kérdésem a következő lenne:
    A napirenddel kapcsolatosan igyekszem a következetességre törekedni, s persze a babám igényeit is figyelembe venni.
    Problémáink a reggelekkel vannak, ami az egész napra rányomhatja a bélyegét.
    Kisfiam 6 kor, fél 7 kor kel,ilyekor „igyekszem” megszoptatni, a probléma csak az, hogy hasfájásra ébred, a puki kaki zavarja, s szinte alig eszik.(anyatejes,csak pár kortyot szopizik)Sírás mellett vagy sikerül kakilnia, vagy nem (széklete erjedt, barnás, nagyon ritkán sárga színű) Csak ugye mire újból elálmosodik , úgy fél 9 körül, sikerül enni, így cicin bealszik ,és nincs szívem felébreszteni, így viszont lőttek a napirendnek. Mire újból elálmosodik, arra meg is éhezik.
    Hasfájásának, inkább kellemetlen közérzetének az oka szerintem az lehet,hogy éjjel és hajnalban 2x (ma pl 3x) szopizik, elég rendes mennyiséget. Éjszakai szopi közben többször büfiztetem, akár 5 percenként, mert tudom ha a végére hagyom mind bennt fog maradni, mert képtelen vagyok felébreszteni. Így is tuti marad benne levegő. Sajnos egyszer sem elégszik meg éjszaka vízzel. (babám 5 hónapos)
    MI tévő legyek, hogy ez a reggeli probléma megoldódjon?
    Válaszodat köszönöm.

    Válasz: Próbálj meg az éjszakai és a reggeli szopi előtt mindig adni neki egy kiskanál Gripe Watert, így reggel gond nélkül tud majd kakilni.

Comment navigation