Hogyan hagyjuk el a nappali alvásokat?

A baba az első időben napközben általában ötször alszik, majd ez fokozatosan csökken 4-re, 3-ra, 2-re, majd 1-2 éves kor között sok baba áttér az 1 nappali alvásra. Az egyes alvások „elhagyása”, az átmeneti időszakok és aztán a napirend megváltozása viszont gyakran okoz problémát az anyukának. Hogyan kéne csinálni ezt?

Az első átmeneti időszak már az első hetekben beköszönt: az újszülött többnyire még minden evés után mély álomba szenderül, ez az idill azonban nem tart 4-6 hétnél tovább: az élénkebb babák már a 2.-3. héten úgy döntenek, ébren maradnak evés után, vagy 20-30 perc alvás után felébrednek. Ilyenkor tér át a baba a négyszeri nappali alvásra. Ekkor még nagyjából 30-60 percet tud egyhuzamban, nyűgösködés nélkül ébren lenni, utána elálmosodik. Ha tehát már eljutottatok odáig, hogy nappal nem akar szopi után azonnal elaludni, vagy rövid alvás után felkel, akkor érdemes áttérni a következő ritmusra:

    1. felébredés után szoptatás,
    2. szopi után büfi
    3. büfi után átpelenkázás (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült volna)
    4. átpelenkázás után ébrenlét, játék
    5. ha elálmosodott, akkor fekteted le

Ezzel eléred azt, hogy
– akkor fekszik le aludni, amikor már valóban elfáradt,
– nem fekszik le teli hassal, így nem fogja a saját emésztése vagy a hasfájás felébreszteni,
– megszokja azt a ritmust, amit utána követni fog majd

2-3 hónapos kor táján érkezik el a következő átmenet ideje: az ébrenléti idők egyre hosszabbak lesznek és a 4. alvás szépen lekerül a napirendi pontok sorából. Most már 1,5-2 órát is ébren tölt a baba, ezért egyre távolabb kerülnek egymástól az alvások, és végül a 4. egész egyszerűen elmarad. Ez az átmenet a legzavartalanabb, általában természetes úton magától is bekövetkezik.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő! Katt ide! >>

Az átmeneti időszakok titka, hogy mindig a két alvás közötti ébrenléti időt kell megnyújtani. Akkor jön el az átmenet ideje, ha a kicsi már nyűgösködés nélkül kibírja a következő alvásig. Amíg háromszor alszik a baba, a napirendje kb. így néz ki:

    8:00 evés
    10:00-11:30 alvás (ennek az időtartama az életkor előrehaladtával egyre csökken, fél éves korban általában már csak fél óra, ilyenkor érkezik el az átmenet ideje)
    11:30 evés
    13:30-15:00 alvás
    15:00 evés
    17:00-18:30 alvás
    18:30 evés
    21:00-21:30 lefekvés

Az életkor előrehaladtával egyre rövidebben alszik az alvásidőkben, és egyre hosszabban van ébren az ébrenléti időkben, így a harmadik alvás elhagyhatóvá válik. Ha nem magától alszik el, hanem altatjuk, ha ragaszkodunk a megszokott ütemhez, holott ő már nem szeretne akkor aludni, akkor egyre nehezebbé válik az altatás és egyre rövidebben alszik a baba, mert magától még nem aludna el abban az időpontban.

5-8 hónapos kor között valamikor tér át a kicsi a 3 alvásról a kétszeri alvásra. Ez azért szokott gondot okozni, mert innentől kezdve nem alkalmazható teljesen a korábbi jól bevált ütemezés. Általában így szokott kinézni ilyenkor a napirend: reggel felkelés után evés, kb. 3 óra ébrenlét után 1-1,5 óra alvás. Az ébrenléti időben lehet tízóraizni. Mivel ilyenkor már a legtöbb baba mást is kóstolgat, ezt az időszakot remekül ki lehet használni arra, hogy a két alvás között kóstolgassunk. Amikor a kicsi felkelt, akkor megint eszik (ez lehet az ebéd) majd játék következik, ismét kb. 3-4 órás ébrenléti idővel, majd megint 1-1,5 órányi alvás.

Ebbe az ébrenléti időbe szintén belefér még egy kis kóstolgatás, de mivel előtte ebédelt a kicsi, ez nem feltétlenül szükséges, hiszen még így is csak 4-5 órányi idő telik el a két evés között. Ébredés után megint következhet az evés, majd lefekvés és elalvás előtt a vacsora. Amit gyakran látok hibaként, hogy ahogyan a babának nő az ébrenléti ideje, úgy egyre későbbre tolódna az esti lefektetés ideje, sok családban azonban mereven ragaszkodnak egy adott időponthoz, függetlenül attól, hogy abban az időpontban a kicsi valóban álmos-e vagy sem. Ebben a korban szokott először ez igazán problémát okozni: fél éves kortól a baba már erősen tiltakozik, ha akkor akarjuk lefektetni, amikor még nem álmos. El kell fogadni, hogy most már este 3-4 vagy akár 5 órát is ébren van és ehhez kell igazítani a napirendjét is. Ha nem jönne ki az utolsó délutáni felkelés után ennyi ébrenléti időszak, akkor a napirenddel van a probléma. Általában az szokott lenni a gond, hogy még mindig háromszor alszik a baba, vagy pedig 1-1 alvásnál túl hosszúan alszik (2 óránál többet), ami általában akkor fordul elő, ha az éjszakai alvás nem volt elég, vagy ha levegőn altatjuk a babát.

Egy átlagos kétszeri alvás mellett a napirend kb. így nézhet ki: (ez nem azt jelenti, hogy kötelezően így is kell kinéznie, lehetnek eltérések, csak az átláthatóság kedvéért írom le)

    ha reggel 8-kor kel fel a baba, akkor
    (10:00 tízórai ez a hozzátáplálástól függ)
    11-12:30 alvás
    12:30 ebéd
    (14:30 uzsonna ez a hozzátáplálástól függ)
    15:30-17:00 alvás
    20:30-21:00 lefekvés

A következő nehézkes átmenet (talán ez szokta a legtöbb problémát okozni), a kétszeri alvásról az egyszeri alvásra való átmenet 1 éves kor táján valamikor. Sok baba már 10 hónapos kora körül igényli ezt, de vannak olyan totyogók is, akik egészen másfél éves korukig kétszer alszanak. Az első jele annak, hogy a kicsi már csak egyszer aludna, a délutáni alvás megrövidülése, illetve, hogy nem tudod lefektetni már délután aludni, nehezen alszik el, nem akar elaludni. Ha ezt tapasztalod, akkor jó eséllyel el lehet hagyni a délutáni alvást.

Ennek az a módja, hogy egész egyszerűen a délelőtti ébrenléti időt megnyújtod 1 órával, így később kerül ágyba a kicsi és tovább is alszik. Lehetséges azonban, hogy ez nem sikerül, vagy nem mindig sikerül, mert a baba hamarabb elálmosodik, nyűgös, ez az időszak 1-2 hónapig tarthat, mialatt egyik nap kétszer, a másik nap csak egyszer alszik napközben. Ha ragaszkodik a délelőtti alváshoz, de a délutáni már nehezen megy, viszont még nem bírja ki este ébren 5 órán keresztül, akkor cselhez kell folyamodnod: pl. mindig a 2. alvás időpontjában sétáltok egy nagyot, így ilyenkor biztosan alszik fél-1 órát és kibírja estig, vagy -ha még szopizik- ilyenkor megkínálod és pihen egy félórát szopizás közben.

Ez a módszer azonban fontos, hogy átmeneti legyen, és kezeljük is úgy, közben minden nap arra kell törekedni, hogy fokozatosan 10-20 percenként haladva megnyújtsuk a délelőtti ébrenléti időt annyira, amennyire már magától igényli és jókedvűen ébren tud maradni.

Fontos tudni, hogy ennyi idősen már 5 órát van ébren a baba egyhuzamban és ez az életkor előrehaladtával egyre nő, tehát ha reggel 8-kor ébred, akkor 1 óra körül fog aludni.

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő! Katt ide! >>

Van egy még váratlanabb átmenet is, a nappali alvás elhagyásával kapcsolatosan. 2 éves kor körül már előfordulhat, hogy 1-1 alkalommal kimarad a nappali alvás. Ebben a korban azonban a kicsinek még szüksége van erre, tehát teljesen nem hagyható el, de ne lepődj meg, ha -főként télen, amikor kevésbé fárad le a kicsi, nem tudtok szabad levegőre menni- nem szeretne délután elaludni. Nem érdemes ebből nagy patáliát csinálni 1-1 alkalommal előfordul.

A nappali alvások időtartama is csökken: míg 1 évesen még 3-4 órát alszik nappal a kicsi, addig 2 évesen már csak 2-2,5 órát (az sem gond, ha kevesebbet, ha jókedvűen ébred és utána kibírja ébren estig), 3 éves korra pedig ez lecsökken 1-1,5 órára. Az otthon felvett rossz elalvási szokásokat az óvoda általában jótékonyan ellensúlyozza, de gyakori, hogy amikor otthon van a kicsi, akkor egyáltalán nem alszik nap közben, míg az óvodában igen.

A nappali alvást a legtöbb kisgyereknél 6-7 éves korig igényli a szervezet, de vannak olyan gyerekek is, akik 2-3 éves kor után már nem vagy csak nagyon röviden alszanak nappal, éjjel viszont hosszabban pihennek (akár 13-14 órát is). Nem ritka az sem, hogy a nagycsoportban már egyáltalán nem alvó kisgyermek, kisiskoláskorban még alszik délután egy kicsit, ha van rá módja, ugyanis míg az óvodában már nem fáradt el napközben, az iskola viszont kiszívja az energiáját.

Ha pedig még így sem sikerült megoldani az alvásproblémákat, itt tudok neked segíteni >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

80 Comments

Comment navigation

  • P. Ivett

    2010. május 05. szerda

    Kedves Ági! Napirendel kapcsolatos a kérdésem. A Kislányom most 8 és fél hós.
    Abszolút nem volt semmi gond eddig a napirendel simán tértünk át a következő lépcső fokra.Eddig. Most nagyon megfogott és már össze vagyok zavarodva. Napirendünk általában: reggel:
    6-7:00 kelés(szopi)
    8-8:30 gyümi.
    9-10:00alvás(kb.1,5-2:00)
    11-12:00 főzelék+husi
    itt vagyok bajban mert kb. 2-3 felé kéne aludnia de van hogy 4-5órát is kibír nyügi nélkül és nem akar aludni.Tehát csúszik az egész. Nem is tudom folytatni a napirendjét mert megmondom őszintén hogy szinte 2-3 naponta más. A reggeli alvás ok. Az Esti is hiszen ha törik szakad ő akkor is 8-9között elalszik. Mégha késő délután 5-6:00kor is alszik kb.félórát.Mi lehet a gond? Átszeretne térni talán a két alvásra? Mert van hogy délután a második alvás után kb.3:tól bírja az esti alvásig. Viszont akkora már fél8 tól kezdődik a nyűgi. Ja, És hihetetlenül mozgékony álandóan ugrálna,menne de még nem tud, mászni viszont nem akar, és van hogy saját magát felhúzza de nem sír csak mondja a magáét. Alig lehet lenyugtatni vagy elterelni a figyelmét. Talán nehezen fárad el? Foga csak 4 van kint.(alul kettő és felül.Az lenne a jó hogyha a második alvás 3-4:00 körül lenne. De reggel meg mindig így kel.Mit kéne változtatnom? Nagyon megköszönném ha segítenél,mert már sem a védőnőben senkiben nem bízom mert mindenki mást mond.
    Üdvözlettel:Ivett

    Válasz: Úgy néz ki lassan áttér a kétszeri alvásra, de néha még igényelne egy 3. alvást is. Ne foglalkozz az óra szerinti időpontokkal, mindig azt nézd, mikor kelt fel az adott reggel (mi felnőttek sem kelünk mindig ugyanakkor) és mikor lesz tényleg álmos. Ebben a korban már simán fentvannak 4 órát is egyhuzamban, főként a délelőtti alvás utáni és az esti elalvás előtti időszakban.

  • nyaradie

    2010. március 29. hétfő

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni. A kislányom 7 hónapos, a múlt héten állt át a nappali 2xi alvásra. Eddig 3×30 percet aludt. Most kb. 2,5-3,5 órai ébrenlét után alszik séta közben fél órát, max. 45 percet és utána megint 2,5-3 óra ébrenlét után 1,5 órát. A hosszú alvás alatt azonban egyszer biztosan, de inkább 2x felébred, sír, és ki kell vennem járni vele egy pár kört a szobájában úgy alszik csak vissza, néha működik csak a hátsimogatás. Hogyan tudnék neki segíteni hogy nyugodtabban aludjon? Éjszakák nagyjából rendben 11-12 órát alszik, 1x/2x szopizik, ha máskor megébred hátsimogatással elalszik. Szerintem még nem jön a foga, mert bár mindent a szájába vesz, egyáltalán nem folyik a nyála.

    Válaszodat köszönöm:

    Eszter

    Válasz: Valószínűleg ez a felriadás már a kezdődő fogzás jele lesz. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik vagy mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • iditta

    2010. március 03. szerda

    szia Ági,
    időközben annyit változott a helyzet, h már az esti elalvás sem megy magától, sőt, velem is csak 1,5 óra nyűglődés után jár sikerrel, többnyire eldől a karjaimba (előtte egy fél percre se nyugszik meg, szóval nem mondhatnám, h ringatom, inkább csak ott vagyok mellette néma csendben, ő meg annyi energiát termel közben szóban és mozgással, h egy város el lehetne látni belőle) és úgy teszem be az ágyába.
    Nappali altatás ma sem járt sikerrel, bár én aludhattam volna egy jót, de mivel az atomreaktor nem áll le, még ez se sikerült 🙂
    Mit tegyek? annyira szép volt eddig minden…ráadásul 25.hétben vagyok Tesóval, nekem is nagyon kéne a nap közepén egy kis lélegzetvétel.
    Várom válaszod.
    köszönettel,
    brigi

    Válasz: Ez azért van, mert túlságosan pörög, nem tud megnyugodni az elalvás idejére. Este vacsora előtt adj neki egy csésze gyümölcsös Rooibos teát, ez segít az ellazulásban.

  • iditta

    2010. március 01. hétfő

    szia Ági,
    átnéztem az alvásos cikkeidet, de nem találtam ide vonatkozó „gyógyírt”, úgyhogy szeretném leírni a problémámat, hátha tudsz segíteni:
    kislányom 18 hónapos, eddig minden szépen ment, délben magától elaludt, utána ebédeltünk (előtte csak 3,5 órát bírt ébren, ebbe reggeli és tízórai gyümölcs fért bele), már mondatokban, ragozva beszél, szóval szól, ha éhes lenne.
    2 hete azonban elkezdett egyes napokon olyan patáliákat rendezni a déli alvás körül, hogy már ma van a 4.nap, hogy egyáltalán nem fog aludni napközben, mert nem hajlandó (1-1 ilyen nap után van mondjuk 2 „régi” rendszerű, rendes napunk is). Közben hullafáradt, már most (13h körül) kóvályog és ez csak egyre rosszabb lesz délután, aztán este 8 körül tudjuk csak letenni éjszakára aludni (reggel 8-ig alszik, tehát kb 12 órát).
    Szóval, eddig szuper kiegyensúlyozott volt, napi 13,5 órát aludt 2 részletben, de a 12 órányi, egyszeri alvás tuti nem elég neki, látszik a viselkedésén.
    Milyen változtatással próbálkozzak szerinted, hogy újra legyen napközi alvása?
    köszönöm segítséged,
    üdv,
    brigi

    Válasz: Próbáld meg, hogy lefekszetek a nagyágyra, ott olvasol neki mesét, és melletted aludhat el, ott is maradhat a nappali alvások idejére, ezt szeretni szokták a gyerekek.

  • Anna

    2010. február 20. szombat

    Szia Ági!
    Kislányom épp 8 hónapos és eddig nagyon jól aludt napközben, napi kétszer. Egy pár napja, talán egy hete pontosan az történik amit írtál az egy alvásra való áttérésről, hogy a délutáni alvás nehézkesen megy, sokszor egyáltalán nem is megy. Ez nagy veszteség, mert eddig ez az egy dolog ment nekünk nagyon jól, a nappali alvás:) 10-12ig és 15-17ig aludt szinte mondhatom hogy percre pontosan.
    Elképzelhetőnek tartod, hogy már most át szeretne állni napi egy alvásra?

    Válasz: Valószínűleg ez most még nem emiatt van, hanem csak a fogzás és a mozgásfejlődés izgalmai miatt nehezebben tud ellazulni elalvás előtt és ezért nem alszik el olyan egyszerűen délután. Esetleg fektetheted egy fél órával később a megszokottnál, hátha akkorra kicsit fáradtabb lesz a délutáni alváshoz.

  • Beáta

    2010. február 15. hétfő

    kimaradt a lényeg: 5 hónapos, üdv: Beáta

  • Beáta

    2010. február 15. hétfő

    Szia!

    A kislányom hónapos lesz a héten és a nappali alvásokkal van gondom. Reggel 6-kor kel, eddig 7-kor kelt, de mindig reggel van széklete ls akkor már nem tud visszaaludni. Ma reggel átpelenkáztam és visszaraktam a kiságyba és 6:45-ig elvolt. Utána 8 körül már elálmosodik és alszik 2-2,5 órát. amikor 7-kor kelt, akkor 9, 9:30-ig bírta és 11-ig aludt,evésig. 12 és 13 óra között megint alszik, de csak max. egy órát, majd a három órás evés után elkezd nyűglődni, sőt akár már 2 körül és 4-ig nyűgös, mire elalszik. Eddig aludt másfél,2 órát du, majdnem háromig, akkor meg este 5-6-ig sírt sokat az álmosságtól. Este 6-7 körül persze megint fáradt, akkor már van, hogy nem is alszik este fél 8-ig a fürdetésig. Az elmúlt pár napban persze a foga miatt sokat nyűgös, de én úgy gondolom, hogy lehet, h a délelőtti alvás hosszú. Tracy könyvében 2-dszer 2 óra plusz egy fél az ideális, de máshol csak napi 3 órát írnak. Mennyi az ideális ebben a korban és hogyan előzhetném meg a du-i nyűgösködéseket. Felveszem, leteszem, de az nem használ, mert eddig nem rángattam ki az ágyból, magától egy kis manta sírás után elaludt, most próbálom a felvesz-leteszt ezekre a nyűgös időszakokra alkalmazni, de inkább jobban felizgatja és feszeleg. Ami használ az, ha monoton hangokat adok ki, vagy bekapcsolom a zenét (Az éj királynőjének áriáját, tehát komoly zenét).
    Tanácstalan vagyok, kérlek segíts, hogy nehogy most elkezdjek valami rossz szokást, amit később még nehezebb kijavítani. Köszönöm. Beáta

    Válasz: Ebben a korban általában 2×1,5-2 óra szokott lenni, néha még 3×45-60 perc alvás van, de ebből az egyik általában rövidebb. Próbáld meg minden alvásnál kicsit később fektetni, így kimaradhat az az utolsó alvás, vagy ha ez nem megy, akkor az utolsó alvás már ne teljes értékű legyen a kiságyban, hanem mondjuk sétáljatok egyet babakocsival és akkor aludjon, ezt az alvást úgyis hamarosan elhagyja majd. A fogzásra ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Tünde

    2010. február 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 és fél hónapos, és az esti elalvásokkal vannak problémáink. Gyakran éjfél, fél 1 is van mire hajlandó elaludni. Reggel 8-9-10 körül ébred, attól függően mikor sikerült letenni. Az éjszakákat már régóta átaludja. 3 órás etetési ciklust tartunk, 5x eszik egy nap, és már csak 40 perceket alszik napközben. Evés után mindig játék van, majd ha már nyűgösködik altatás következik. Nappal max. 20 perc altatás után elalszik, elég könnyű ilyenkor letenni. A fürdetés idejét próbáljuk fixen tartani 7 és fél 8 között. Utánna masszázs van, amivel próbálom ellazítani (babáknak ajánlott komolyzene szól háttérzenekét), de eddig nem jártam sok sikerrel, az öltözködéskor már nyugtalan. Amint befejeződött az öltözés minden rendben. Az utolsó alvás 5 és 6 körül van, aztán 9 és 10 között már álmos, le is tesszük aludni, de 30-40 perc után felébred, és ezután egyszerűen nem lehet letenni, csak éjfél körül. Szeretném előbbre hozzni az esti elalvás idejét, de nem tudom hogyan. Már próbáltuk húzni az utolsó alvásm előtti időszakot, de az sem segített. Mi az amit rosszul csinálunk? Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:
    Tünde

    Válasz: Általában az ilyen felriadások hátterében a kezdődő fogzás áll. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Dia

    2009. december 10. csütörtök

    Szia Ági,

    Kisfiam 6 hónapos, kb 1-1,5 hete tért át a napi háromszori alvásra. Napközben nagyon könnyen elalszik, a napunk kb így néz ki:
    08.00 kelés
    10.00-11.00 alvás
    13.00-14.00 alvás
    16.30-17.00 alvás
    19.30 fürdés, szopi
    20.00 alvás
    Fürdés előtt már mindig nagyon nyűgös, dörzsölgeti a szemét és a szopiba kb 10 perc alatt bealszik. Berakom a kiságyba, ahol max fél óra alvás után felébred, és nem hajlandó aludni, van, hogy csak fél11-11 körül tud újra elaludni. Lehet, hogy hiányzik neki a negyedik alvás, vagy még nem eléggé fáradt, mikor letesszük aludni 8-kor? Ha nem vagyok bent nála a szobában folyton sír, úgy csinál mintha aludna, de ha kijövök, sír. Képes több mint fél órán keresztül is sírni csukott szemmel. Tudnál tanácsot adni, hogy hogyan érdemes kezelni az átállást? Napközben ritkán alszik 45 percnél többet, az utolsó meg általában csak fél órás alvás. Vagy már itt lenne az ideje a napi 2-szeri alvásnak?
    Köszi,
    egy reményvesztett anyuka.

    Válasz: Egyelőre nem kell 2x aludnia, ennek egyértelmű jelei vannak, ha át akar állni, ilyenkor ugyanis a megszokott időpontokban nem akar elaludni nappal és/vagy rövidebb ideig alszik csak.
    A fél óra múlva felébredést általában a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Vikica

    2009. november 01. vasárnap

    Szia Ági! Ne haragudj, ismét lenne hozzád egy kérdésem. Nem sikerül a lassan 8 hónapos babám napirendjét átállitani, beállitani. Legalábbis gondolom, hogy a napirenddel vana gond, mivel nem nagyon tudom nappal elaltatni, szerintem túl sok időt töltök altatással, ami egyébként nekem sosem volt erősségem: mindig megvártam, hogy a pici lányelfáradjon és utána egy kis ölben simi után már szépen le tudtam tenni. Most viszont nyűgösködik, szeretgetem, simizem ahogyan szoktam, de vagy teljesen nyitva a szeme, vagy becsukja, úgy tűnik, hogy alszik, de ahogy a kiságyba ér, kinyitja a szemét. sokszor nem is sir, csak aludni éppenséggel nem akar.
    Leírom a napunkat: hajnalban amikor ébred szopizik( teljesen változó 5 és 7 között), majd átviszem magunkhoz és ott egy kis orrcsavargatás, hajhúzogatás után alszik még velem,ált. 9.30-10-ig. (én felkelek közben) akkor ismét szopizunk. ez a tizórai. aztán ébrenlét kb. 12.30-1-ig. akkor alszik 45 percet az ágyában, majd ebéd: főzelék + szopi. bár megeszik kb. 170-190 g-ot, szopizik mindig. ébrenlét, majd kb 2 óra után megyünk babakocsizni, sétálni. kb. félórát nézeget, majd elalszik 45 percre. igy kb. fél ötkor uzsi: gyümi+szopi, utána pedig egész este játék, fél kilenckor fekszik, de akkor a vacsijával alszikel (szopizik). Ha nagyon nyűgös 7 körül, akkor kap egy kis cicit. még csak egy rövid ideje álltunk rá erre a két alvásra. ha igy alalkul a nap, az jó, akkor kézben tartom a dolgokat. a baj akkor van amikor 8kor már fel akar kelni, mert akkor még nem kéri a 2. szopit, csak később, fél 10 körül. viszont igy, alvás nélkül etetem meg (úgyértem nem alvás után van az evés), néha bealszik, mivel fáradt a „korai” keléstől. de nem alszik igazán mert ha leteszem felébred egyből. egész délelőtt szenvedünk mert nyűgös én meg nem tudom mikor kell megpróbálni elaltatni. aztán pedig jöna következő gond : ha felkel még nem éhes, nem eszi meg a főzeléket. össze vissza eszünk-alszunk (meg altatgatunk), és ez nem jó nekünk, nincs rendszer. Olvastama mintanapirendet, aszerint nincs tizorai, uzsonna és 4 óránként eszik, vagy ha van akkor meg 2 óránként? de a babámnem akar olyan sűrűn enni, jóllakik a kanalazás+ szopiban. de ha nem uzsizunk akkor mikor kap gyümit?
    Szóval a kérdésem az lenne: a leírtak alapján, mit gondolszmilyen lenne nekünka jó napirend? mit csináljak ha korán, mit ha későn kel, hogy lehetne ezt egységesíteni? mi legyen a köztes étkezésekkel ha már csak kétszer alszik napközben? és plusz egy kérdés: szerinted várjam meg, hogy elhagyjuk a szopikat délben és délután és csak utána vezessek be egy újabb étkezést, vagy adjak már tizorait is, ugyanigy szopival? jo étvágyú baba, jól eszik, de egy picivel mindig kevesebbet mint az egy adag. ha véletlenül mégis megeszik 190-200-at, akkor is nagy szopizást rendez, ha adom, de szerintem ha nem kapna akor is jól ellenne. Én szivesen szoptatom, talán előnyére válik. Kösziszépen!

    Válasz: Nincs itt semmi gond. 8 hónaposan már csak 2 nappali alvás szokott lenni, így viszont nem tartható az alvás-evés sorrend, ez természetes. Ha korábban kel, akkor lehet, hogy lesz még egy 3. nappali alvás is, egy rövidebb. Figyeld, mikor fárad el és akkor fektesd le (kb. 3 óra ébrenlét után).

    Ha már megeszik valamiből egy teljes adagot (200gr), akkor próbáld meg a szopi előtt adni az ételt, ha nem kéri utána a szopit, akkor az adott szopi elhagyható.

  • Bernadett

    2009. október 28. szerda

    tizik, de félek, hogy ez megváltozik a felborult napirendje miatt. Hogyan tudnám valahogy rávezetni újra a napirendjére? Hogyan lehet ezeket az átmeneti időszakokat befolyásolni?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: A dolgokat nem lehet „visszacsinálni”. Ha megváltozik a nappali alvása, mert egy új szakaszba ér, akkor automatikusan megváltozik a napirendje is. De ez így normális. Átmenetileg lehet néhány nap, amíg nem egyforma a napirend, de ha nem te erőlteted a változást, hanem magától következik be, akkor szépen beáll.

  • Bernadett

    2009. október 28. szerda

    Kedves Ági!

    Sokat olvasom az oldalad, sok hasznos információt találtam már rajta. Most azonban olyan problémával állok szemben amivel kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. A kisfiam 15 hónapos. Eddig 2-szer aludt naponta, beállt napirendünk volt. Mivel korán 6-7 óra körül kel, 9 körül aludt délelőtt és 2 körül délután. Azonban most már, ahogy nő és egyre kevesebb az alvásigénye egyre jobban kitolódnak az alvási időpontok. Jó ha délelőtt 10-11 körül elalszik és délután így már nagyon későn 4-5 tájékán lesz álmos, így este nem tud elaludni a szokott időben. Próbálkoztam az egyszeri alvásra átállni, de az még kevés neki. A napirendünk felborult, nem csak az alvás, hanem most már az evés terén is (mert van hogy ebédidőben alszik, túl későn vagy túl korán ebédel,stb..)
    Jó baba, nem nyafis, nem sírós, tehát nem is az okozza a gondot, hogy mindig nyűgös mert fáradt vagy nem akar alaudni és hisz

    Válasz: Ez egy átmeneti időszak az 1 és a 2 alvás között. A megoldás az szokott lenni, hogy a délutáni alvást ne hagyd olyan hosszúra nyúlni, inkább csak egy átmeneti alvás legyen, mondjuk menjetek el egy fél órára sétálni és aközben aludjon babakocsiban, vagy feküdjetek le az ágyra és olvassatok egy kis mesét, ami alatt pihen stb. Így pihen egy kicsit, de nem piheni ki annyira magát, hogy ne tudna lefeküdni este időben.

  • TIMEA

    2009. augusztus 18. kedd

    Szeretnék recepteket kérni babáknak 6hónapossan mit lehet enni adni,meg hogy lehet megnyitni a szakácskönyvet.bocsánat hogy ideirtam,

    Válasz: A szakácskönyv megnyitásához töltsd le az Adobe Readert innen: http://get.adobe.com/reader, majd telepítsd fel a gépedre. Recepteket találsz benne minden életkorra.

  • Zita

    2009. augusztus 18. kedd

    Kedves Ági!

    Kislánymnál jó pár hónapja szépen beállt a napi két alvás. Most 9 hónapos. Délelőtt fél 11-délig, délután fél négytől.ötig aludt. Azonban olyan két hete, a délelőtti alvása sokszor eltart 13 óráig, így persze nem álmosodik el, csak este hat körül, de akkor meg már nem akarom letenni, hisz 8 körül jön az esti alvás, így viszont nagyon nyűgös. Közben persze megpróbálhatnám, hogy akkor csak egyszer aludjon, de azt később kezdje (dél körül), de 10-fél 11-kor már tiszta nyűg, muszáj letennem. Mit javasolsz?

    Válasz: Próbáld meg a délutáni alvásidőt egy darabig „elcsalni”, amíg nem tud délelőtt később elaludni. Csináld azt, hogy 5-fél6 felé, amikor már álmos, sétáljatok egyet babakocsival, hátha elalszik egy kicsit, vagy legalábbis pihen 20-30 percet, ha szopizik, akkor ilyenkor kaphat egy plusz szopit, a lényeg, hogy kicsit azért pihenjen, de ne olyan sokat, mintha aludna.

  • TGabi

    2009. július 25. szombat

    Kedves Ági!

    Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy mi az a kor, amire a babának egy rendszerbe kell állni. A védőnő szerint 6 hetes korára kell kialakulni a rendszernek, de a körülöttem lévő rokonok, ismerősök mind mást mondanak.
    Kisfiam most 3 hetes. eddig úgy néz ki nyugodt baba, sírni nem sokat hallottuk csak ha éhes volt vagy fájt a hasa. éjszaka még 1 és 3 között kel enni és reggel 6 és 7 között kel újra. Csak az a problémám, hogy általába éjszaka a két evés között sokszor nyüglődik, morog, az első evés után nem nagyon akar visszaaludni. pedig minimális fény mellett kelek hozzá. A korházból hazaérkezve is már az volt a szokásunk éjjel, hogy ahogy evett alapos büfi után visszatettem az ágyba és már aludt is. ez ment is két hétig, de most ez megváltozott. morog, nyüszörög, van, hogy másfél óráig is, mire újra visszaalszik. hasfájásra gyanakodtunk, mert azt észrevettem, hogy a szelek miatt ébred fel és kinlódik vele meg húzkodja a kis lábacskáit. nem ismeretlen számomra a dolog, mert kislányom is hasfájós volt. infacolt adtam neki, de eddig sajna nem használt a Water Gripe meg még nem adható neki, mivel nincs egy hónapos. nem tudom mire gondolja, hogy miért nyüglődik éjszaka. válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Nincs ilyen, hogy „rendszerbe kell állnia” egy babának. Nagyjából 6 hetes kor az, amikor már nagyjából alkalmazkodik a külvilághoz, és kialakul egyfajta rendszer is körülötte, tudja mikor van éjjel és mikor nappal (nappal többet van fent, este hosszabban van ébren elalvás előtt) de ez nem megy magától, amellett, hogy az első 6 hétben akkor eteted, amikor éhes, segíteni kell neki abban, hogy sikerüljön az alkalmazkodás. Pl. ha összecseréli a nappalt és az éjszakát, akkor nappal nem hagyni aludni, éjjel pedig mindent megtenni az alvásért.

    Nálatok csak annyiról van szó, hogy éjjel előjön a hasfájás, ami nagyon sok babánál jelentkezik 3-4 hetes kor körül. Alapesetben a baba lassan eszik éjjel, ezért nem nyel annyi levegőt, de ebben a korban előfordul, hogy ilyenkor éberebb, sok levegőt nyel és aztán fáj a hasa, amiért nem tud aludni. Éjjel evés előtt adj neki Espumisant (az már 3 hetesen is adható), aztán térjetek át a Gripe Waterre, ha betölti az 1 hónapot, mert az hatékonyabb). Evés után büfiztesd, ha kakilnia kell, erőlködik, a köldöke körül kb. 5 cm-re masszírozd a pocakját az óramutató járásával megegyező irányban, illetve az is segít, ha a térdeit a pocakjához húzod és vissza. Ha már távozott a levegő, akkor el fog tudni aludni.

  • Tanarilla

    2009. június 15. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 11 hónapos, még 2x alszik napközben.
    Az a problémám, hogy nagyon sokszor felébred fél óra után (az a fránya alvásciklus), de nem mindig tudom visszaaltatni. (Igazából ez nem újkeletű, régebben is voltak ilyen időszakai, hogy csak félórákat aludt egyszerre.) Simogatni szoktam a hátát, visszateszem, ha feláll, de ez nem mindig válik be. Van, hogy látom rajta, kialudta magát, mosolygósan ébred, akkor kiveszem az ágyából, és lehet játszani. Sokszor azonban csak sír, nem és nem akar visszaaludni, pedig még álmos. És azért kétszer fél óra nagyon kevés neki., estére iszonyúan nyűgös. Próbáltam már eltolni a délelőtti alvást, hátha már csak egyszer kellene aludnia, de 11-re általában már nagyon álmos. Ha meg kibírja délig, akkor is csak 1-1,5 órát alszik, és még utána nagyon hosszú neki a délután.
    Eléggé tanácstalan vagyok, hogy lehetne rábírni, hogy többet aludjon?
    Az éjszakáink többé-kevésbé rendben vannak, kb. egy hete szokott le az 1-2 órai szopiról, most 5 órakor szokott kelni, és még utána alszik 7-fél 8-ig. Este 8 körül kerül ágyba, illetve ha nagyon keveset aludt aznap, akkor már fél 8-kor.

    Válasz: Ennek sokféle oka lehet. A fogzás (ha még nincs kint legalább 6 foga és nyálzik, illetve a kezét-játékait rágja, akkor biztosan az), az intenzív mozgásfejlődés, a sokféle inger ami éri, és amire ilyenkor nagyon fogékonyak, ezért nehezen tudnak visszaaludni, könnyebben felriadnak mindenre, a szeparációs szorongás… Biztos, hogy nem elég még neki 1 alvás, mert akkor többet aludna, amikor egyszer altatod.
    Ha a fogzásra gyanakszol, mindenképpen kapjon valamilyen alkati szert, erről a http://www.kismamablog.h/fogzas.pdf alatt találsz bővebb infókat.
    Ha úgy látod, túlságosan élénk és túlpörgött, sokat mozgó gyerek, akkor az afrikai vörös tea (Rooibos) segíthet, két csészével kaphat naponta (finom gyümölcsös íze van, szeretni szokták a kicsik)
    Az is beválhat, ha a nagyágyon altatod nappal és amikor felriad, melléfekszel kicsit, ez ebben a korban már segíteni szokott.

  • Lycoris

    2009. június 09. kedd

    Kedves Ági,

    Köszönöm a tanácsokat, nagyon hamar sikerült megoldani a problémát. Jól besötétítek a szobában, szorongatom, hogy ne mocorogjon, ringatom és dúdolok neki. Így általában 5-10 perc alatt sikerül eléggé ellazulni és elaludni. Apa is le tudta már így tenni.
    Még egyszer köszönöm a tanácsokat.
    L.

  • Lycoris

    2009. május 26. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos, egy hete a nappali alvásokkal gondjaink vannak. Eddig simán le tudtam tenni aludni napközben, szinte sose nyűglődött, megtalálta az ujjacskáját és már aludt is (előfordult, hogy cumit kapott, ha nehezebben ment a dolog). Egy hete viszont se cumi, se ujjszopás nem működik, amint leteszem az ágyába, feszíti magát, nyűglődik, hiába veszem fel, megnyugtatom, amint leteszem, ugyanez, sőt, az idő előrehaladtával egyre rosszabb, panaszkodik, sír, és tekeri magát nagyon. Csak cicivel tudom megnyugtatni annyira, hogy elaludjon.
    Oltást kapott a múlt héten, bejött a kánikula, közben kicsit taknyos is szegény (mi is, szülők). Azt hittem először, hogy az oltás miatt nyűgösebb, meg a bújkáló betegség, vagy esetleg növekedési ugrása van, mert ha cicit adok neki ilyenkor, akkor egész sokat eszik.
    Gondoltam, hogy túl hamar teszem le, vagy túl sokára (túl fáradt), de úgy tűnik, nincs összefüggés az idővel. Ha másfél óra ébrenlét után teszem le, akkor is nyűglődik, ha több, akkor meg még jobban. Ma másfél órán keresztül próbálkoztunk, letettem, sírás, felvettem, játszottunk még, negyed óra után új próbálkozás… A végén persze feladtam, és cicit adtam neki, evett egy kicsit, majd 5 perc alatt el is aludt.
    A kérdésem, hogy mit tegyek, hogy ne szoktassam rá arra, hogy mindig cicin aludjon el? El fog múlni vajon ez a periódus?
    Érdekes, hogy ezzel együtt az esti elalvás is átalakult, eddig cicin aludt el, most pedig rendesen eszik, még fenn van, amikor leteszem, de hamar megtalálja az ujját, és fél perc múlva már alszik is. Csak a nappali elalvásnál van a gond.
    Előre is köszönöm a választ,
    L.

    Válasz: Az a helyzet, hogy most egy sokkal élénkebb időszakban van, minden jobban érdekli, valószínűleg lassan megkezdődik a fogzás is (ha nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor ez a helyzet). Próbáld meg napközben folyamatosan és rendszeresen kicsit később tenni le 2-2,5 óra után, és akkor amikor nagyon álmos, nem amikor már a holtponton túlesett állapotban van. Csomagold be egy takaróba, és dédelgesd meg, hogy ki tudja zárni a külső ingereket, amikor már ellazult, de még nem alszik mélyen, akkor tedd be a kiságyba. Ha sír, akkor vedd ki és játszd el megint ugyanezt, ameddig el nem alszik.

  • Zita

    2009. május 19. kedd

    Kedves Ági!

    Féléves kislányomnál én úgy érzem most jött el a 3 alvásról két alvásra való áttérés ideje, mert 3x aludt eddig, de csak keveseket.

    Eddig ilyen volt a menetrendünk:

    07.00 kelés, szopi
    09.00-10.00 alvás (30-40 perc)
    10.00 tízórai
    12.00-13.00 alvás (30-40 perc)
    13.30 ebéd
    15.00-16.30 alvás (60-90 perc)
    17.00 uzsonna
    19.00 fürdés
    19.30 vacsi
    20.00 alvás

    Most ezzel próbálkozom:

    07.00 kelés, szopi
    09.30 tízórai
    10.00 alvás (az a problámám viszont, hogy itt csak olyan 30-40 percet alszik, ezért nem bírja ki a délutáni alvásig)
    13.00 ebéd
    13.30 alvás (ez is 30-40 perc, igazából ezt szeretném kiiktatni valahogy)
    16.00-17.00 alvás
    17.00 uzsonna
    19.00 fürdés
    19.30 vacsi
    20.00 alvás

    Szerinted mit kellene másképp csinálnom? Vagy egyelőre ne erőltessem még az áttérést?

    Válasz: Szerintem ne erőltesd, inkább akkor álljatok át, amikor délelőtt már nem akar a megszokott időpontban elaludni, csak később, addig nem érdemes erőltetni.

  • mcleod3

    2009. május 14. csütörtök

    Szia Ági!Nekem pont az a problémám hogy a 4 éves kisfiam örökmozgó és nem lehet alvásra bírni!Állandóan játszik meg rosszalkodik reggel 8 kor kel és este 10 kor fekszik.Nagyon keveslem ezt az alvást most itthon van velünk mert kistestvére született és egyszerűen nem lehet letenni délben,korábban az ovódában aludt a többiekkel.Hogyan lehetne rábírni az alvásra???Előrre is köszönöm a segítségedet!

    Válasz: Ebben a korban már sehogy, ha ő nem akarja. De nem is kell, nincs már rá szüksége, ha délután pihen, mesét olvastok, vagy mesét néz 1 órát, az már elég ebben a korban.

  • IRM

    2009. április 27. hétfő

    Délelőtti és délutáni altatás jeligére
    (Cicin kívül mi az ami működik, mert korábban nekünk is működött a dédelgetés és a cumi, most nem – átmeneti időszak ez?)

    Kedves Ági,

    10 hónapos kislányom nappali két alvása rendben van, a problémám jelenleg az elaltatásból adódik. Reggel 7-kor kell és 9:45-re el is fárad, bepirosodik a szemhéja jelezve, hogy a fáradság elérte a csúcsot és lehetne aludni, de mostanában az ácsorgás és a lakás különböző pontjainak felfedezése sokkal érdekesebb. Közben azért nyűgös és látszik, hogy bírna aludni, de önállóan nem akar, pedig nemrégen elég volt egy kis kézben ringatás és egy cumi, de most se cumi se ringatás, csak cici segít.
    Jelenleg 5 hónapos kismama is vagyok és ezért fokozatosan elhagytuk már a napközbeni szopikat, így a reggeli és esti szopizást tartottuk csak meg, de most úgy néz ki hogy lassan elölről kell kezdeni mindent, mert a délutáni alvás is 2 hetes csak így működik: 14:45-kor elálmosodik és alszik 1 v. 1,5 órát, de csak cicin hajlandó elaludni vagy ha játszótérre megyünk akkor simán cumi és minden nélkül elalszik a babakocsiban a levegőn – ahogy azt írtad – néha azonban jó ilyenkor egy kicsit szundítanom nekem is a másik babával a pocimban.
    Az éjszakáink rendben vannak, 20:30-kor elalszik, max. 1x ébred 4 és 5 között, egy kis víz és tovább alszik reggel 7-ig.

    Mit javasolsz a nappali elaltatásra? Olvastam az egy éves babák átmeneti idejéről is hogy lassan lehet, hogy egy alvás elég lesz, de úgy látom a délelőtti és délutáni alvás kell még neki, de csak miután elaludt.

    Várom javaslatod és gratulálok neked ehhez a széles fórumhoz és az Ellben való cikkhez!
    ÜDv: IRM

    Válasz: Köszi 🙂
    Az a gond, hogy ennyi idősen már nagyon kifárasztják magukat a kicsik, de annyira érdekli őket mindent, hogy az elalvás előtti ellazulás nagyon nehezen megy. Egyelőre ő még igényli a kétszeri alvást, ez abból is látszik, hogy 2-3 óra alatt fárad el, amikor már csak 1 alvás van, akkor simán nyűgösség nélkül kibírnak a kicsik 4-5 órát egyhuzamban.

    Két lehetőséged van:

    1. Szopi helyett kialakítotok egy fix alvási rítust, amit minden egyes alkalommal eljátszotok alvásidőben: meseolvasás, dédelgetés, redőnyt félig leereszteni, aztán félálomban irány a kiságy, esetleg kaphat valamilyen alvósállatkát is. A lényeg, hogy mire a kiságyba kerül nagyjából félálomban legyen,de legalábbis ne nagyon éberen. Ez nehéz játszma lesz az első pár napban, talán még a napirend is felborul miatta, néhány napig 1-2 órás küzdelmet jelenthet alkalmanként, de ha következetes vagy, akkor meg fogja tanulni, hogy ez az elalvás új módja.

    2. Marad a szopi, ami egyáltalán nem nagy gond, majd amikor ittlesz a testvérke sokat fog segíteni a nagy lelkén is, hogy még szopizhat (ezt saját tapasztalatból is mondom)

  • Adrienn

    2009. április 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Köszönöm válaszod, a homeopátiás szereket folyamatosan használjuk, azt hiszem, nélkülük sokkal nehezebb lenne… Ennél többet nem tehetünk, várjuk a fogakat, egyszer majd csak kibújnak.

    Még egyszer köszi! Szép napot!
    Adrienn

  • Vica

    2009. április 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Remek a cikk, kipróbáltuk az „időhúzást” és remekül bevált, már majdnem egy órával kitoltuk a lefekvést, és 10-15 perccel tovább alszik reggel! Mindenkinek kitartást kívánok, tényleg megéri türelemmel próbálkozni.
    Ami az éjjeli ébredéseket illeti, szintén sikereink vannak – kislányunk cicin elalvós, annyira aktív, hogy amíg nem kap cicit addig még kézben tartani is alig lehet, mert csak megy míg össze nem esik – de még akkor is csak fekszik a földön és nyöszörög hogy neki cici kell 🙂 Korábban egy kis cici után már félálomban le lehetett tenni, aztán már megkövetelte a hosszabb cicizést, de most némi tiltakozás árán újra lassanként visszaáltunk arra, hogy csak annyit kap míg ellazul. Így ismét jobban alszik éjjel.

    Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: mit tudsz még ajánlani ami ellazítja lefekvés előtt? Próbáltuk a mesét, de egy percig nem tud megülni egy helyben kimászik az ölemből/székből/ágyból. Az éneklés is csak úgy működik, ha közben sétálunk, de erre inkább ő is el kezd dalolni, semmint hogy elaludna 🙂 A cumit kiköpi. Autóban tud még jól elaludni, de erre ugye nem szeretném rászoktatni. Milyen módszer marad még?

    Válasz: Dédelgetés, susogás és más monoton hangok, halk zene, ölben tartás és közben susogás…

  • Timi

    2009. április 21. kedd

    Az én kislányom alvásával mindig is gondok voltak. 16 hónapos és még csak most tudtunk aludni egy jót. Napközben 40 perceket aludt, nagyon ritka volt, hogy 1-2 órát. Éjszaka is sokat fent volt. Végül egy homeopata doktornő segítségével kiderítettük, hogy mennyiségileg elég ugyan az étel, de mivel hamar feldolgozza a szervezete ezért minőségileg kell változtatni, így lasabban felszívódó ételeket fogyasszon. Gyümölcsökhöz, joghurtokhoz, kefírekez különböző gabonákat keverek neki.Este pedig visszatértünk a jóészakát tápszerre, ami rizzsel dúsított. Mivel hasfájós is volt, ezért vacsorára semmiképp nem adok főzeléket, hanem tejpépeket és különböző sajt-tojás-és vajkrémes kenyeret próbálunk, esetleg tésztát, ami nem fújja, és könnyen emészthető. Azóta mióta ezekre figyelünk sokkal nyugodtabbak a nappalok és az éjszakák. Nem ébred fel a hasfájás és az éhség miatt. Ezt azért írtam le, mert sokan azt hiszik, hogy ha egyszer elhagyta a pici az éjszakai evést, akkor már nem az éhség ébreszti fel. Remélem van akinek segítettem.

  • tilia

    2009. április 21. kedd

    Sziasztok,

    mostanában kicsit aggódom a kislányom miatt. 2 és fél éves múlt (júliusban lesz 3), pár héttel ezelőttig (nagyjából mielőtt beütött a tavaszi nyár) este fél8-8 körül aludt el, reggel 6-7 közt ébredt, napközben pedig kb. 2 órákat aludt olyan 1-3 között. Pár hete viszont reggel 8-negyed9 körül ébred csak, napközben pedig van, hogy már délben aludni szeretne, és alszik 3- 3,5 órát, sőt, van, hogy ilyenkor is csak ébresztésre kel fel.Igaz, hogy az utóbbi fél évben elég sokat nőtt, de engem aggaszt ez az aluszékonyság, lehet, hogy csak túl sok ijesztőt olvastam össze? (Egyébként napközben játszik, érdeklődő, mozgékony, néha vannak persze nyűgösebb-lustálkodósabb napok, de nem extrém.) Szerintetek mitől lehet ez?

    Válasz: Nem kell vele foglalkozni, ez átmeneti, a gyors növekedéssel függ össze, illetve azzal, hogy most jó idő van, többet van a szabad levegőn, mint télen.

  • Dorka

    2009. április 20. hétfő

    Kedves félálomban itató mamák!
    A mi másfél éves kisfiunknál is rendszeresen előfordul betegségek után, hogy rászokik az éjjeli vízzel visszaalvásra. Amíg csak 1-2 alkalommal riaszt magához, addig bírni szoktuk, de amikor már kezd 3-5-ször is berendelni minket, akkor megbeszéljük vele, hogy ez így mindenkinek nagyon fárasztó stb. Simogatjuk, próbáljuk megnyugtatni. Persze sírdogál, van, hogy bömböl is, akár fél-egy órán át is elszórakozunk, aztán előfordul, hogy fél-egy óra múlva újra próbálkozik. Nekünk mégis megéri, mert általában 2-3 éjjel után teljesen visszaáll a nyugodt alvásra, nem ébreszt minket, és ő is pihentebben ébred. Épp most vagyunk túl egy ilyen időszakon: múlt héten még rendszeresen 4-5-ször felsírt, ma meg már átaludta az éjjelt. Összesen két fél-egy órás küzdelmünk volt, és pár rövidebb. Pedig máskülönben igen kitartó gyerek. Nálunk ez a nehézség leküzdhető, próbálkozzatok Ti is, olyan nagy öröm, amikor végre megint mindenki alszik! Sok sikert!

  • Timi

    2009. április 19. vasárnap

    Sziasztok!
    Az én kicsim 6,5 hónapos, de nemigazán ennek a rendszernek a híve. Bár ő mindig eltért az átlagtól, biztos azért mert nem olvasta a szakirodalmakat:)!!!
    Volt olyan időszaka hogy (elég sokáig) 1,5 óránként evett éjjel-nappal, aztán ezt kitolta 2 órára és most 1,5 hónapja sikerült 3 órára kitolni. Nálunk ez úgy néz ki hogy 6-7 között kel fel és szopizik, aztán 10 körül valami gyümit eszünk, 13 körül szopi ismét, du 4-kor kis húsi főzelékkel, 6-6,5 fürdés majd alvás, ezt a ritmust éjjel is folytatja akkor mindig szopzunk. Napközben meg minden kajcsizás előtt alszik 3/4 órát, annál többet nem hajlandó szundizni.
    Nekünk ez most így bevált, bár az éjszakát már igazán kibirhatná! Valahogy rá lehet venni hogy átaludja az estéket? Vagy várjak türelemmel?
    Egyébként nagyon mozgékony kicsi, már mászik és az állással próbálkozik.
    Üdv: Timi

  • Anita

    2009. április 19. vasárnap

    Én már írtam a 16 hónapos fiam alvásáról, igazából annyira nem panaszkodhatunk,főleg, ahogy olvasom a többi hozzászólást. Az éjszakai alvásnál mi isküzdünk hasonló problémával,mint Erika. Az én fiam csak vizet iszik nappal is, és sajnos éjszaka is. Van, hogy többször megébred,van, hogy „csak” 3x. Ilyenkor éjjel még legalább 3 dl vizet megiszik. Összességében valamivel több, mint 1 l folyadékot iszik, ami szerintem jó, csak jó lenne, ha inkább nappal inná meg ezt a mennyiséget. Még az esti alvás előtt is megiszik egy üvegnyi (1,5 dl) folyadékot. Régebben ez a módszer bevált, hogy alvás előtt adtam neki inni, így nem ébredt fel éjjel, viszont most már nem elég neki. Sajnos szinte minden éjjel pelenkát kell cserélni, sőt, előfordul az is, hogy át kell öltöztetni, ez a visszaalvás szempontjából nem túl jó. Ezt most egy rossz szokásnak fogom fel, és várom, hogy majd ez is elmúlik. Vagy nem?:-)

    Válasz: Az a gond, hogy ez az éjszakai ivás egy rossz szokás, aminek nincs köze a folyadékigényhez, csak ahhoz, hogy megszokta, hogy amikor megébred, akkor így alszik vissza – ezért ragaszkodik hozzá. A megoldást az alattad levő hozzászólónak leírtam.

  • Erika

    2009. április 18. szombat

    Szia Agi!
    Balazska(21 honapos) is csak egyszer alszik nappal ,reggel 7-kor kel es delben 13-orakor altatas nelkul lefekszik magatol es 2-2,5 orat alszik majd este 9 kor kerul agyba.Nekem nincs problemam a nappali alvasokkal hala Istennek csak az az egy baj van ,hogy rengeteg teat iszik ejszaka.Segits nekem mondj valami modszert amivel le tudnam szoktatni a teazasrol.Mar mindent megprobaltam alig teszek cukrot a teaba de ugy is issza ,tettem vizet de azt nem akarja elfogadni .Sokan tanacsoltak ,hogy egyszeruen hagyam sirni es ne adjak neki teat ha szomjas a vizet is megissza ,de nincs szivem hagyni sirni.Mond mit kezdjek 1-1,5l teat is megiszik egy ejszaka?Varom valaszod.
    Udv Erika.

    Válasz: Ez egy rossz szokás. Nem a tea miatt kel fel, hanem azért, mert más baja van (ez az intenzív szeparációs szorongás időszaka 2 éves korig, plusz az őrlőfogak-szemfogak is ilyenkor jönnek) és csak teával tud visszaaludni, mert azt szokta meg. A teáról le kéne szoktatni, mert tönkreteszi a fogait, kapjon helyette vizet. Persze ilyenkor ellenkezik, de ez nem valódi sírás, hanem hiszti, mert nem azt történik, amit megszokott. Segíthet az is, ha amikor felkel, magatok mellé veszitek és együtt alszotok vele.

  • Csányiné Anita

    2009. április 17. péntek

    Sziasztok! Az én 7hónapos prüntyikém 2x alszik nappal. De 1órát, ebéd után egy óra fentlét után 2-3órát alszik. Éjszaka viszont sokat fent van mióta nincs anyatej. 4hetes korától 4hónapos koráig átaludta az éjszakát. Mióta nincs cici azóta nem. Üdv ANITA

  • Adrienn

    2009. április 17. péntek

    Kedves Ági!

    Az én tünemény lányom 8 hónapos múlt, napi 2x alszik. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy kertes házban lakunk, így az altatásokat az udvaron oldom meg. A problémám az, hogy mindkét esetben fél órát alszik a babakocsiban, utána felébred, sír és nyűgös. Ha felveszem, néha visszaalszik, de amint letenném a karomból, már nyílik is a szeme… A kiságyban való altatás egyáltalán nem működik, arra azonnal felriad, ha beleteszem. Szóval nem egyszerű a nappali altatás nálunk sem.
    Éjjel velünk alszik, elég sűrűn ébred, egyszerre 4 fog kibújása kínozza… De majd csak túl leszünk ezen a korszakon is…
    Szeretném a tanácsodat kérni, hogy tehetném a nappali alvását hosszabbá, nyugodtabbá?
    Üdv!

    Adrienn

    Válasz: Valószínűleg nappal is a foga miatt ébred fel. A baba alvásciklus úgy néz ki, hogy fél óra mélyalvás után jön 10 perc felületes szakasz, ha valami zavarja, ezalatt felébred, ezért ébred pont félóránként. Nála most a fogzás lehet az ok. A http://www.kismamablog.h/fogzas.pdf alatt találhatod a fogzásra használható homeopátiás szerek leírását, ezeket javaslom.

  • Ildi

    2009. április 17. péntek

    Kedves anyukák!

    Az én kislányom 9,5 hónapos és naponta 2x alszik. Reggel 6-7 között ébred, de 9 órakor már újra alszik kb. 1,5 órát. Délután 14 órakor ismét alszik, szintén 1,5 órát. Este 20.30 – 21 óra körül alszik el és szépen végigaludja az éjszakát. Soha nem kellett ringatnom. Elég, ha beteszem a kiságyába és pár perc alatt általában el is alszik. Rendkívül kiegyensúlyozott, mosolygos kisbaba és nagyon mozgékony. A fiam már 9,5 éves, de ő teljesen az ellentéte volt. Alvásigénye szinte nulla volt, ha aludt, azt csak úgy volt hajlandó, ha a kezembe fogtam, amint letettem azonnal felébredt. 3 éves korára pedig egyáltalán nem aludt napközben. Tehát ég és föld volt a kettő.

    Üdv: Ildi

  • Tamas Andrea

    2009. április 17. péntek

    Sziasztok!
    Amióta megérkezett a tavasz kb 3-4 hete, a most 11 hónapos lányom nem mindig hajlandó délután aludni, bár látom rajta, hogy fáradt. Eddig 2-szer aludt napkozben délelőtt 11-kor 1,5 órát és délután 4:30-kor 1 órát. Szóval mostanában a délutáni alvások általában kimaradnak, de a 11 órás alvas sem akar hosszabodni.Van úgy, hogy kibírja 12-ig és csak akkor fektetem le, de az alvási ideje akkor sem hosszabodik.Nem is tudom,hogy jobb erőltetni a napi 2x alvást vagy lassan-lassan áttérni az 1x alvásra. Azt hiszem az utóbbi lesz a megoldás, de szeretném, ha az alvási idő megnyúlna legalább 2 órára.Gondolom idő és türelem kell hozzá! Szép napot mindenkinek!
    Andrea

    Válasz: Ez pont az az átmeneti időszak, amiről a cikk szól. Néha még kétszer alszik, néha 1x, néha már nem akar délután, néha igen, nem kell semmit erőltetni, idővel maga átáll az 1 alvásra.

  • szft

    2009. április 16. csütörtök

    Lányommal nem tudom mit csináljak. Néha azt gondolom, hogy alakítanom kéne, néha hagyom, hogy majd lesz valahogy.
    Mindig is keveset aludt, már újszülött korától csak 2X fél órát egy nap, akármilyen hihetetlen is. Családom sem hitte volna el, ha nem látja…
    Aztán 3-4 hónapos kora körül „sokat” kezdett aludni, akkor a regel 8-as ébredés után aludt egy félórát 10-kor, 14-kor és 18-kor, de mindig csak fél órát.
    Ez elég sokáig így is maradt, az utóbbi időben változott. De annyira, hogy minden nap más. Gondoltam kezd áttérni a hosszabb, de kevesebb alvásra. De ez sem jött be…
    Most 10 hós, igaz, tavasz van, többet vagyunk kint. Vannak napok, mikor 3X 2 órát alszik, de van, hogy csak 1X egy órát.
    8-kor kel, délelőtt nem alszik az utóbbi pár hétben, de ebédre nyűgös, alig eszik, hisztizik. De ha megpróbálom altatni, az sem megy, nem alszik, még séta közben sem. Ebéd után leteszem, elalszik, általában 1-2 órát tölt alvással. Aztán estére már nyügi, látszik, hogy fáradt, de nem lehet elaltatni, viszont nyügi egész este. 20-20.30 között fürcsi, majd szopi és elalszik 21.30 körül, de éjfélig vagy 4X ébred, sokszor csak cicin nyugszik meg. Aztán felkel 3-kor is, el kell ringatni, másképp nem marad meg. A hajnali 5-ös szopi állandó, de sokszor még fél 7-kor is felkel egyszer, és így alszik 8-ig.
    NEm tudom mit csináljak, fogalmam sincs, hogy tulajdonképp mennyi lenne az alvásigénye, hogy szoktassam egy fixre, vagy majd alakul…
    Engem alapvetően nem nagyon zavar, hogy nincs konkrét rend, mert azért valami van, bár nem állítathatom, hogy a lányom alszik 13-15 között, és nem tudom, valaha lesz -e ilyen…

    Válasz: Az a gond, hogy megszokta a rosszat, azt, hogy segítesz neki a visszaalvásban és most már mindig ezt követeli. Az nem gond, hogy néha többet néha kevesebbet alszik, ha egyébként kiegyensúlyozott és kipihenten ébred.
    Az éjszakai alvásról: neked kell megtanítanod, hogyan alhat el másként, mint amit megszokott.

  • Annamari

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági és anyukatársaim!Olvasva a hozzásólásokat,és az eddigi alvásról szóló cikkeket, rájöttem,hogy mi nagyon eltérünk az átlagtól. Az én lányom ezeket soha nem tartotta be…élete első 6 hónapjában két evés között általában sirt és ringatni kellett,vagy nézelődött,és ünnepnapnak számitot ha 2x1vagy 2órát aludt.éjszaka pedig 3 óránként kelt és evett,egy kezemen megtudnám számolni,hányszor sikerült végigaludni az éjszakát.6 hónap után átállt a napközbeni 1 alvásra,ami jobb esetben 2 óra volt.néha 3,de az esetek többségében 30-40 perc…1 év után is maradt az 1xalvás.a leghosszabb itt is a 2óra,ez kb heti 1x,a többi nap 1, másfél óra.most 19 hónapos,Guinnes rekordokra vágyik a leghosszabban fenntmaradó gyermek kategóriában,hetente legalább 1x reggel 7-8 órától este 9-ig 0 perc alvással fennt van!ugyhogy most már annak is örülünk,ha fél, 1 órát alszik délután.jobb esetben ez 2óráig megtörténik,igy talán este 9-kor már alszik,de amikor 4után ájul be,és alszik kb 1 órát,akkor még este 11-12-kor is pörög…és még mindig legalább 1x riadóztat éjjel,van amikor visszaalszik,de sokszor magunk mellé kell vennünk.persze a betegség vagy fogzás sokszor bezavar,de amikor nincs semmi sem,akkor is ritkán alszik éjjel/folyamatosan/8óránál többet.közben pedig egy vidám,kiegyensúlyozott kislány,a doki szerint kifogtuk,neki ennyi az igénye,gyorsan alszik sokat.ezt mi is szeretnénk eltanulni tőle,mert 19 hónapja mélyülnek a szem alatti karikák és táskák…

  • ildikó

    2009. április 16. csütörtök

    Sziasztok,

    Az én kislányom 19 hónapos és már régóta csak 1x alszik napközben, de akkor 2,5-3 órát. 12 körül van az ebéd és 13 óráig lefektetem. Csecsemőként nagyon rossz alvó baba volt, ezt a mostani alvásritmusát ő maga alakította ki. Az éjszakát is átalussza. Kb. 9-10 órát alszik éjszaka.
    Üdv,

    Ildikó

  • Sziszo

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Agi!

    Nalam a nappali alvasokkal a megfelelo idozites eltalalasa a gond. Sajnos a most 3 honapos kislanyom 1 ora utan elkezd nyekeregni, majd nyafogni, de mas jelet meg nem latom az alvasnak. Nappal 3-szor alszik 1 orakat. Egyszoval mindig nyugoskodes az elso jel amit latok. Ez azt jelenti, hogy mar le is kestem a jo idot az agybarakashoz? Mindig cirkusz van rovidebb hosszabb idejig az agybatetel elott. Altalaban 1,5 – 2 ora fent let utan sikerul agyba tennem ami szerintem normalis, csak a nyekergest nem ertem. Tul faradt mar? Tulporgott? O csak ilyen es igy jelzi hogy faradt es ez normalis? Vagy valamit en nem veszek eszre?
    udv
    sziszo

    Válasz: Ez a normális. A legtöbb babánál ez úgy szokott kinézni, hogy nyekereg egy idő után, de akkor még nem akar rögtön elaludni, hanem még fentvan fél-1órát és csak utána alszik el.

  • Gabi

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Anyukák!
    Ikerfiaim vannak, 9,5 hónaposak, de még mindig sokszok alszanak. Reggel fél6 -6 kor kelnek, fél 7-kor reggeli, bírják 8-ig, utána 9-ig 1 órát alszanak, fél 10-kor tízórai, de 11-kor megint kidőlnek és alszanak délig. 12.30 körül ebéd, 2-től fél 4-ig alvás, utána uzsi, de nem bírják ki vacsoráig, így még 6-7-ig is alszanak egyet, vacsora, és este 8-kor lefekvés, el is alszanak és reggel kb 6-ig csend van.
    Hogy tudnám leszoktatni őket egy-egy alvásról?
    Várom válaszotokat. Üdv
    Gabi

    Válasz: Szerintem ne szoktasd le őket. Ha maguktól alszanak ilyen sokat, akkor erre van szükségük, pláne, hogy éjjel is jól alszanak. Idővel el fogják hagyni az alvásokat maguktól.

  • Niki

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Andi (Kádár Andi)!

    Mintha az én kislányom napirendjét írtad volna le! Nálunk ugyanez a helyzet, annyi a különbség, hogy este Nóri csak 1/2 9 körül alszik el, kivéve ha csak 2x aludt, mert akkor már 8-kor alszik. Jó hallani, hogy más babák is hasonlóan „működnek”!

    Üdv.

    Niki

  • Kádár Andrea

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon örülök, hogy a nappali alvásról is szó esik, mert töbnyire az éjszakai felébredések a „sláger” téma 🙂
    Kislányom 8 hónapos, zömmel 3x igényli még az alvást. Ha reggel fél7-7 között kel is, nem bírja ki 10-ig, 9kor már dörszöli a szemét, nyöszörög. Ilyenkor alszik kb 1 órát. A következő periódusban már jobban kibírja a 3 órát, bár 2-2 1/2 óra után már dörzsöli a szemét. 1-től alszik kb fél3-3ig. Ha 2 órát sikerült aludnia, akkor késő du már nem alszik, de nem ez a jellemző. Inkább 1 1/2 órát alszik, így fél5-5 kor szundít egy rövidet. Este fél8kor kerül ágyba, 8kor elalszik. Jó ez így? Lehet, később majd többet kibírja reggel? Összességében 2,5 max 3 órát alszik nappal.
    Üdv
    Andi

    Válasz: Idővel elhagyja majd azt a reggeli alvást. Igazából lehet, hogy ez nem is „igazi” nappali alvás reggel, hanem az éjszaka „kiegészítése” – előfordul néha.

  • Melinda

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én 8hónapos kisfiam a leírtaknak megfelelően változott eddig, de nálunk az a baj, hogy reggel 8kor ébred, 11kor tízóraizik, aztán 12kor bealszik ,így 2re eltolódik az ebédje. Talán lehet nem is baj? Csak hát mikor az orvos azt mondja, előbb egyen és 2kor alvás legyen. Ezután egy alvás 5kor is van uzsi után ,de ennek ellenére este 9kor már alszik mostanában. Most akkor állítsam át a gyereket ???! Én úgy látom hogy így jó neki , de mindenki mást mond. Ha átkéne állítani mégis hogy csináljam?
    Nálunk is probléma az éjszakai ébredés , mi is vizet adunk csak neki ilyenkor, bár lassan talán nagyobb ágyba kéne tenni mert körbejárja a kiságyát és sokszor beszorul és azért ébred fel. 🙁

    Üdv,
    Melinda

    Válasz: Nem kell átállítani, ha már amúgy is van egy jól bevált ritmusotok. Mi mindig alvás után ettünk, csak azután került át az ebéd, amikor már 1x aludtak napközben.

  • N.ÉVa

    2009. április 16. csütörtök

    Hát nálunk van is nincs is ilyen probléma… A nagyobbik fiam másfél éves kora óta nem alszik napközben, a kisebbik most júliusban lesz két éves, de már ő sem akaródzik.. Egy hónap és megjön a harmadik baba, és csak abban reménykedhetem, hogy ő alszik majd:)

  • Koncz Zsuzsi

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági,

    köszönöm az érdekes cikkeket. mindig elolvasom, és álatlában hasznosakat tanulok belőle.
    egy 1 éves lányom van. ő már lassan 3 hónapja csak egyszer alszik nappal. általában 2-2és fél órát. egyetlen baj vele hogy fél 12-nél tovább nem tudom húzni az ebédet, és az alvást.ez elég rossz. próbáltam 10-15 perccel elhuzni, de akkor meg nem eszik.

    szép napot,
    zsuzsi

    Válasz: Semmi nem történik ám, ha délelőtt tízóraizik és csak felkelés után ebédel…

  • Kriszta

    2009. április 16. csütörtök

    Szia!
    Nálunk, és a teljes társaságunkban még sosem jött be, hogy tolom este és majd később kel reggel. Sajnos, pedig jobb lenne, pláne, hogy este, amikor lefekszenek, még világos van. Ha később fektetem őket, még akár korábban is kelnek, és egész délelőtt nyűgösek. Próbáltunk két hetes átállítást is, ennek ellenére korán kelnek a srácaim. Pedig levegőn vannak sokat, és amikor próbáltuk, akkor is ez volt a helyzet. Ilyen esetben mit javasolnál?
    És Ági, Te mit gondolsz az éjfél előtti alvás jelentőségéről? Szóval mi a fontosabb, hogy éjfél előtt aludjon többet vagy ne keljen korán? Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv.
    Kriszta

    Válasz: Ez a ti ritmusotoktól is függ. Az éjfél előtti alvás szerintem kevésbé fontos, inkább az, hogy mindenki eleget pihenjen.
    Van olyan gyerek, akinél tényleg nem lehet tolni, mert a reggeli világosságra felkel, de azért itt is lehet valamelyest változtatni kis lépésekben haladva (10 percenként). A pacsirta típusú gyerekeknél is legalább azt el kell érni, hogy 6 előtt ne keljenek, persze, ha a szülők bagoly típusúak még ez is túl korai lehet, de másfél-2 éves korban már lehet azt mondani a gyerekeknek, hogy én még visszafekszem kicsit pihenni, és ilyenkor már sokat számít a példa, amit tőletek lát, ha ti ágyban vagytok még, akkor ő is ágyban akar majd lenni.

  • Vida Agi

    2009. április 16. csütörtök

    Vica, igen ez lehetséges, az elmúlt két évben kb. 1500 babával foglalkoztam alvásilag és a 20%-uk 8-9 hónaposan már át akart térni az egyszeri alvásra. A többségnél azonban még kb. 2 hónapig eltartott az átmeneti időszak, azaz hol 1x aludtak, hol 2x.

  • Csilla

    2009. április 16. csütörtök

    Kedves Ági,

    jó látni újra, hogy a probléma amivel küzdünk nem egyedi… így kicsit könnyebb átvészelni az átmenetet. 8 hónapos lányom az elmúlt hetekben még délelőtt fél órát, délután 2 órát aludt, de pár napja teljesen borul újra a rendszer. Először is, nem tudok mit tenni, legkésőbb 6 kor mindig ébren van. Ha esetleg korábban kelne, nem veszem ki az ágyából, ma is negyed hattól karattyolt már, de úgy tűnik visszaaludt, és negyed hétkor kelt újra. Bármit próbálok, nem tudom későbbre tolni az ébredést. Pedig sötét van a szobájában, csend is, és születése óta 8 kor alszik el. Próbáltam már magunk közé venni 6 kor, hátha visszaalszik velünk, de talán csak egyszer sikerült a százból. Így hát a napirendünk ehhez igazodva: 6 kor ébredés, játék a nagyágyban kicsit, fél 7 szopi, aztán általában már 9 kor elájul, és alszik, de bármilyen fáradt csak fél órát. Mostanság viszont a délutáni alvás is csak fél óra. Ebéd után, kb. 2 – fél 3 kor eddig elaludt, és fél5 -5 ig aludt. Most, hiába nagyon fáradt, leteszem az ágyába, 2 perc alatt alszik, de fél óra után fent van. Ilyenkor persze estére már hulla, alig bírjuk fél 8 ig kihúzni az altatást. Mit gondolsz? Újabb fejlődési ugrás miatt kavarodott össze minden? Nyugodjak bele, hgy a lányom koránkelő? És hogyan tudnám rávenni a délutáni alvásra?
    Válaszodat köszönöm előre is

    Válasz: Ez az életkorral együtt járó jelenség, a kicsi alvásmennyisége éjjel ugyanis fokozatosan csökken. Újszülöttként még 12 órát aludt éjjel, aztán egyre kevesebbet, 8 hónapos kor körül a legtöbb baba már csak 10 órát alszik éjjel, ez pedig azt jelenti, hogy ha este 8-kor fekszik, akkor reggel 6 körül felkel. A megoldás: este később kell lefektetni. A félórás alvás nem gond, ha ébredéskor a kicsi jókedvű. Ha viszont sírva ébred, akkor valami miatt felriadt, pl. fogzás… Próbáld meg fokozatosan kijjebb tolni az esti lefektetést, mindig 15 perccel. Kb. 5-6 nap, amíg a kicsi bioritmusa is átáll és elkezd később kelni, aztán megint 15 perccel kijjebb tolhatod és így tovább.

  • Kriszta

    2009. április 15. szerda

    Szia, Ági!
    Klasszul leírtad az átállásokat, nálunk annyi a különbség, hogy este 8-kor mindig alvás van már, viszont így nem 8-kor, hanem fél 7-7 körül kelnek a srácok. A kisebb fiam 13 hónapos, és ő is most áll át a napi 1 alvásra. Kettőnél már annyival nehezebb, másabb, hogy egymáshoz is igazodnak. A kicsi így megvárja az ebédet és utána amíg a nagy (33 hónapos) wc-n ül, addig ő szopizik, aztán a nagyot lefektetem, és a kicsit átviszem a szobájába, tisztába teszem, és ő is bedől az ágyba, és ilyenkorra iszonyú fáradt, kb. 13 órakor alszanak el mindketten, de így egyszerre alszanak, és mindketten hosszan, 15-16 óráig. Egy biztos, hogy a legjobb, ha mindenki a saját gyereke jelzéseit figyeli, nem csak a könyvek határértékeit. A másodiknál érzem azt, hogy végre magabiztosan tudom, mikor, mit akar, mikor fárad el, stb. Ehhez viszont kellett a naggyal szerzett tapasztalat.
    Az éjszakai alvásuk szuper, folyamatos, mert már rögtön az elejétől ahhoz szoktak, hogy akkor nincs duma, néma csend van, pici korukban is csak megszoptattam, de nem beszéltem hozzájuk, villanyt sem kapcsoltam, nem zökkentettem ki őket az álmukból. Nálunk az álometetés a Suttogóból klasszul bevált, és hamar átaludták az éjszakát.
    Üdv.
    Kriszta

  • Niki

    2009. április 15. szerda

    Kedves Ági!

    Az én kislányom 8 hónapos és még mindig 2x vagy 3x alszik napközben. Általában este 1/2 9-9 körül szokott elaludni és 1/2 7-7 körül ébred reggel. Ilyenkor szopizik és 9 körül eszik újra mivel már csak nagyon kevés tejem van. Azonban 10 körül (néha már hamarabb) újra elálmosodik és alszik is 3/4-1,5 órát. Ébredés után tízóraizik, 2 körül ebédel és utána megint alszik 3/4 órát. Néha még 5 körül is igényli az alvást (3/4 óra), de ez változó, 2x viszont mindenképpen alszik. Ha csak 2x alszik, a fürdésnél már nagyon nyűgös, fáradt.
    Az érdekes az, hogy a délelőtti alvást egyáltalán nem akarja kitolni, ébredés után max. 3 órát bír ébren és 5 perc alatt elalszik.
    Egyébként nagyon mozgékony és aktív gyerek, ha ébren van, állandóan mozog és teljes erővel koncentrál arra amit csinál, játszik. Mosolygós, kiegyensúlyozott baba, így nem is próbálom befolyásolni a alvási ritmusát. Jól teszem?
    Üdv.
    Niki

    Válasz: Ha mosolygós és kiegyensúlyozott, akkor kár is lenne beleavatkozni a napirendjébe, az a lényeg, hogy neki jó legyen, nem? 🙂

  • Anita

    2009. április 15. szerda

    Az én fiam 16 hónapos, és még mindig kétszer alszik napközben. 3,5 órát bír napközben ébren lenni. Próbálkoztam azzal, hogy amikor fél 8 körül ébredt, nem raktam le aludni, de borzasztó hiszti kerekedett belőle, mert 11 órakor már nagyon álmos volt. Akkor nyugodt a nap, ha a megszokott két alvás biztosítva van. Persze függ attól is, hogy reggel mikor ébred, általában fél7 és 7 között szokott, de előfordult hogy már 3/4 6-kor (mint ma is) felébredt. Ilyenkor már viszonylag korán alszik délelőtt. Nem tudom, hogy jól csinálom-e, de hagyom, ha álmos, aludjon. VAn, hogy délután nehezen alszik el, pedig nyügös, ásítozik, dörzsöli a szemét, de ha elalszik, akkor bizony délután is alszik 1-1,5 órát. Tehát alvásidő szerint még nem igényli ezekszerint az egyszeri alvást. Sokszor jó lenne, ha csak ebéd után aludna, hisz könnyebben kimozdulhatnánk, főleg most, hogy itt a jóidő. De alkalmazkodom hozzá, és 1,5 éves korában megpróbálkozunk újra az átszokásra. Bizonyára az is hozzájárul ehhez, hogy éjszaka sokszor megébred, elég sokat iszik (csak vizet kap), így nem annyira pihentető számára az éjszakai alvás.

  • Vica

    2009. április 14. kedd

    Kedves Ági!

    Ismét nagyon örülök, hogy „betértem” a honlapodra. Szóról szóra visszaköszönt rám, amivel kűzdünk, 8 hónapos kislányunk úgy néz ki át akar térni a napi egy alvásra. Már több mint két hete azzal kűzdünk, hogy a délutáni alvás csak 20-30 perc, ráadásul egyre későbbre tolódik. Azt hittem ez még nagyon korai, de akkor mégis lehetséges? Azt hiszem kipróbáljuk a leírt technikát!
    Üdv,
    Vica

Comment navigation