Miért ébred sírva, nyűgösen a baba?

Ha sírva, rosszkedvűen ébred a baba az aggódással tölti el a szülőt. Mennyivel jobb, ha jókedvűen, mosolyogva ébred és gügyörészve játszik az ágyában, mintha sír, nyűgös és nehezen lehet megnyugtatni! De vajon mi áll a nyűgös ébredés hátterében? És mi okozhatja azt, ha egy baba mindig sírva ébred?

A sírva ébredés hátterének megértéséhez meg kell értenünk a baba alvásának folyamatát:

1. Amikor altatjuk a babát, először (10-20 perc) felszínesen alszik. Ebben az időszakban még könnyen felriad bármire (zajok, fények, fájdalom stb.), ezért van az, hogy a baba néha bár nagyon álmos, mégsem tud elaludni.

2. Ezután a mélyalvás szakaszába kerül, aminek az időtartama az életkor előrehaladtával egyre nő. Míg újszülött korban csak egészen rövid, 20-30 perces mélyalvási szakaszok vannak, addig fél éves korra már 45 perc körüliek a mélyalvási szakaszok és csak 2 éves korra érik el a felnőttekre jellemző 3 órás hosszúságot.

3. A mélyalvási szakaszt követően felszínes alvási szakasz következik, amelynek a hossza nagyjából 10-15 perc. Ezalatt, ha a baba már kialudta magát, fokozatosan felébred. Ha azonban valami megzavarja, szintén felkel.

Akkor sír ébredéskor, ha:
– közvetlenül a mélyalvási szakasz végén riadt fel, ez a felnőttek által is ismert “elbóbiskoltam a fotelben és 15 perc múlva felébredtem és kicsit még kóvályog a fejem”-érzés,
– a felszínes alvási szakaszban valamilyen rossz testi érzet, éhség vagy külső inger hatására ébred fel,
– a felszínes alvási szakasz során forgolódik, keresi a helyét és nem tud újra visszakerülni a mélyalvásba, ezért kezd el sírni.

Gyakran felmerül az a kérdés is, hogy nem idegrendszeri probléma áll-e a háttérben, a legtöbb esetben azonban egészen más okok miatt ébred sírva a baba.

Mi az, ami miatt sírhat?

1. Éhes

Az újszülöttek gyakran ébrednek sírva. Ennek az az oka, hogy ők többnyire az éhségre ébrednek fel és ébredés után azonnal “jelzik”, hogy üres a pocak. Ilyenkor – mindegy, hogy az óra szerint mennyi idő telt el – érdemes megetetni őket. Ha korábban ébred a megszokottnál, akkor is, hiszen kisebb korban gyakoriak a növekedési ugrások. Az igény szerinti szoptatás segít a kereslet-kínálat egyensúlyának beállításában is.

2. Zavaró ingerek

De mi a helyzet, ha megkínálod és nem kéri, vagy egy kicsit szopizik, de még mindig nyűgös? Kisebb korban a baba számára még számos inger új és zavaró, olyanok is, amiket a nagyobb baba már esetleg észre sem vesz, például a szorosabb ruha, a teli pelus, a saját emésztése (puki, kaki, buki és társaik :))

3-4 hónapos kor táján a baba érzékszervei és az azokhoz kapcsolódó idegpályák már sokkal aktívabbak, ilyenkor egyik napról a másikra elkezd észlelni a baba olyan zajokat is, amiket korábban nem vett észre (porszívó, kutyaugatás, autó az utcán stb.) és ez ébreszti fel.

Fontos tudni, hogy a zavaró ingerek esetén nem a mélyalvási szakaszt szakítja meg az inger, hanem amikor a baba a felszínes alvási szakaszba ér és jobban észleli a körülötte levő világot, ilyenkor riad fel a baba a furcsa zajokra, vagy a kellemetlen érzetekre a pelus táján. Teljesen eltüntetni ezeket az ingereket nem lehet és nem is kell (úgy sincs teljesen ingermentes környezet), a baba idővel átesik ezeken a korszakokon, hozzászokik a zajokhoz, fényekhez stb. A teljes ingermentességre törekvéssel pont az ellenkezőjét érhetjük el: a kicsi jobban észreveszi a kevésbé erősebb hangokat, fényeket is, míg a természetes ingerektől gazdagabb környezetben altatás segít neki hozzászokni. Tehát ne a tévé mellett altassuk (mesterséges inger), hanem a megszokott hétköznapi tevékenységeinket végezve, akár nyitott ablaknál (nyilván a biztonsági szempontokra odafigyelve) és nagyon jó, ha néha a szabad levegőn, a természet hangjait hallgatva alszik el.

3. Túl szűk? Túl laza?

Van olyan baba, akit zavar, ha nem tud szabadon mozogni a ruhájában vagy pl. a hálózsákban, pólyában, főként az aktív mozgásfejlődés időszakában szokott előfordulni ez. Általában a nagyon aktív, kezdettől folyton izgő-mozgó, gyors mozgásfejlődésű babák azok, akiket zavar, ha a kiságyban álmukban sem futhatják le a napi maratont 🙂

Náluk még az is előfordulhat, hogy állandóan az ágy egyik sarkába beakadva ébrednek fel, egyszerűen azért, mert az ágy túl kicsi a számukra, forgolódáskor, álmukban a mászást gyakorolva beleütköznek. Ilyenkor szokott segíteni, ha a kiságyat lecseréljük egy nagy, 1×1 méteres járókára, ahol álmukban is kedvükre mocoroghatnak.

És az ellenkezője sem ritka jelenség: sok babát, főként az első néhány hónapban megrémiszt a túl nagy tér maga körül és megijed a saját mozgásától is, mert még nem tudja koordinálni azt. Az ilyen babákra jellemző, hogy kevésbé aktívak és mozgékonyak, gyakran észlelhető náluk a Moro-reflex, nem szeretik, ha mozgatják, pakolásszák őket. Náluk az szokott segíteni, ha laza pólyában, bölcsőben vagy mózesben altatjuk őket, ahol nem tudnak olyan aktívan mozgolódni félálomban.

4. Fogzik

A fogzás időszakában akár hónapokon át húzódik a kicsi ínye, nyálzik, egyéb kellemetlen tünetei is lehetnek (maró nyál, kisebb hőemelkedés, piros popsi, enyhe hasmenés stb.), ami megzavarhatja őt az alvásban.

5. Felébreszti magát

Amikor intenzíven beindul a mozgásfejlődés, új dolgokat tanul a kicsi, ezeket gyakran a felszínes alvási szakaszban is próbálgatja, pl. felül, kúszik, forog stb. Ez az állapot általában elmúlik, amikor már stabilan használja az adott mozgásformát. Addig gyakran segít, ha hálózsákban altatod, mert úgy kevésbé tud félálomban mozogni.

6. Nem tudja visszaaltatni magát

Gyakori probléma, hogy a baba kiköpi a cumit álmában, aztán a felszínes alvási szakaszban újra keresi, nem tudja visszatenni. A legtöbb cumis baba 3-4 hónapos kor körül már képes maga megtalálni a cumit és visszatenni a szájába. Téves elképzelés, hogy a baba a cumi miatt ébredt fel. Mindig valami más miatt ébred fel, de a cumival altatja magát vissza. Ha viszont magától nem képes erre és nem alszik vissza, akkor általában nem a cumi a hibás, hanem valami más miatt ébredt fel a baba.

7. Feszültséglevezetés?

Van olyan elmélet is, ami szerint néhány babánál a sírva ébredés egyfajta feszültséglevezetés vagy stresszoldás. A magam részéről úgy vélem, inkább azt jelzi a baba, hogy nem érzi biztonságban magát valami miatt és segítséget kér.

Előfordulhat azonban, hogy a sírva ébredés szokássá alakul és a baba mindig morcosan ébred. Ezt később az idegrendszer érésével párhuzamosan kinövik a gyerekek.

Mit tegyél, ha sírva ébred?

A legtöbben megpróbálják ilyenkor visszaltatni a babát, mert azt hiszik, még mindig álmos. Ez azonban nem mindig van így. Néha valóban álmos még, ilyenkor azonban kis segítséggel könnyen vissza is alszik. Ha azonban az altatás elhúzódik, akkor biztosan nem akar már a baba tovább aludni. Lehetséges, hogy álmos, de már túlságosan éber, ezért nem tud újra az elalváshoz szükséges ellazult állapotba kerülni és visszaaludni.

Ilyenkor inkább legyen ébren kicsit és csak akkor próbáljuk visszaaltatni, amikor újra elálmosodik.

És, ha még így sem alszik a baba, itt kaphatsz segítséget >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

37 Comments

 • Miksa Edina

  Reply Reply 2018. december 10. hétfő

  Kedves Ági!
  Kislányom már jó pár hete, hónapja elég sokszor kel éjjelente. ( kb 7 hónapos korára idézem fel magamban a kezdetet. Most 10 hónapos ) Van, hogy akár óránként is kel, van hogy gyakrabban is megébred, de ez ritkább, talán átlagnak a jó két órát mondanám. Mozgásfejlődés ( ülés, mászás, felállás ) van jelenleg is, valamint a fogzás is tart ( bár ez most indult megint )
  Mégis miért lehet ez az alvás most? Mi zavarhatja? Napközben egyébként nyugodt.
  Ezekre az általánosnak mondható dolgokra gondoltam, hogy az eddig szépen alvó babám, most ilyen zaklatottabban alszik. Viszont kicsit aggódom, hogy elrontottam-e valamit, hogy már ennyi ideje ilyen az alvása.
  Mikor fogzási fájdalom van, azért az másabb felsírás. Egyébként inkább ilyen nyöszörgősebb, felkelti magát. Nem mindig ugrok egyből, hátha visszaalszik magától, de azért ez elég kevés eset, mert inkább kelek, ne keltse magát fel mégjobban.
  Szopik is még, úgyhogy ilyenkor is így altatom vissza, eszik/iszik, aztán leteszem. Van, hogy letevés után visszakel egyből, ilyenkor ringatom, aztán alszik.
  Szóval miért lehet ez? Meddig tart vajon? Én rontok el valamit?
  Köszönöm!

 • Ancsa

  Reply Reply 2018. október 12. péntek

  Kedves Ági!

  Rendszeresen olvasom az írásaidat, nagyon sokat “tanulok” a mások problémáinak szóló válaszaidból, nagyra értékelem a segítésedet. 🙂

  26 hónapos kislányom viselkedésével kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni. Mindig kiegyensúlyozott volt, jókedvű, jól alvó. Evésével sem voltak nagy gondok. De most azt hiszem kezdődik a dackorszak, és sokat „okosodott” az utóbbi időben, beszédje is folyékonyabb lett, kezd már egyszerűbb mondatokat mondani, és felmerült néhány kérdés.

  1.) Ha a játszótéren vagyunk, a csúszdára szívesen felmegy és szeret is lecsúszni, de ha egy másik kisgyerek is fel akar utána mászni, vagy csak szalad a csúszda felé, miközben ő már mászik felfelé vagy már fent is van a csúszda tetején, ijedten figyeli és kapaszkodik utánam, nem mer lecsúszni, le kell szednem föntről. Olyan kisgyerekkel is igy csinálja, akivel már többször játszott együtt. (eddig nem volt negatív tapasztalata egyik gyerekkel sem, legalábbis nem tűnt fel) Hogyan tanítsam meg neki, hogy ne féljen? Vagy jobb, hogy ha óvatos a többiekkel?

  2.) Kezd dacoskodni már. Ha ráültetem a bilire, nem akar ráülni. Régebben (pár hete) szinte mindig pisilt, de sosem szólt előre, hogy kell. Pedig van, hogy mennyiségre is sok jött, tehát gondolom szorongatta vagy visszatartotta. Most inkább a pelusba pisil. Ha kérdezem, hogy kell-e pisilni, hol így, hol úgy válaszol, de inkább „nem”. Milyen játékos módszerekkel lehet megtanítani, hogy felismerje, hogy pisilnie kell ill. hogy akarjon is ráülni?

  3.) Ha boltba készülök és szólok, hogy öltözzünk, mert megyünk, azt mondja, hogy “nem”. Ha már indulásra készen vagyok és csak annyit mondok, hogy “anya megy”, akkor rávágja, hogy ő is jön, és fut oda, hogy készüljön ő is, és kevésbe tiltakozik az öltözés ellen általában. Ez miért van, ill. nem teszek vele rosszat, ha igy veszem rá az indulásra?

  4.) Pici kora óta úgy altatom, (tudom, hogy erre én szoktattam rá), hogy ő fekszik az ölemben, én pedig állva ringatom és énekelek neki. Kb 10 perc, és leteszem az ágyába, de még nem alszik, ilyenkor átölelgeti az alvós állatkáit, én kijövök, majd magától elalszik. Látszik, hogy kicsit az ellazulásban segít neki a ringatás, énekelés. Eddig jó is volt így, de 3 hete megváltozott valami. Akkor elkapott egy náthát, és nálam aludt el többször, mert zavarta, hogy nem kap rendesen levegőt, és addig ringattam, míg el nem aludt. Most pedig nem akar kiengedni, azt mondja, hogy ne menjek ki a szobából, kezd sírni, felül, mondja is, hogy nem akar aludni. Van, hogy egy órát is így „kínlódunk”, mert nincs szívem magára hagyni, és nem akarom, hogy sírjon. De ha bent maradok vele, akkor se jó. Sokszor húzza hajam, nevetgél is, ha nem engedem, hogy ficánkoljon, nyűgös lesz, sírni kezd. Mivel lehetne a ringatást helyettesíteni, hogy el tudjon aludni könnyebben és ettől a jóleső érzéstől ne legyen megfosztva? És ne tiltakozzon, ha ki akarok jönni a szobából, ill. ne huncutkodjon?

  Próbáltam már sokszor azt is, hogy az ágyban bújjon mellém, de nem akarja, csak hempereg, viháncol, kacag…nem akar hozzám bújni és feküdni mellettem. Sohasem akart, pici korában pedig nem szopott, fejnem kellett az anyatejet és cumisüvegből adtam neki 8honapos koráig, lehet, hogy ezért nem akar mellettem feküdni?

  Nagyon köszönöm a válaszodat.

  Ancsa

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. október 14. vasárnap

   1. Valószínűleg valamilyen korábbi élmény miatt óvatos, ez egyáltalán nem baj, nem kell leszoktatni róla.

   2. Erről itt írtam: https://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/10-dolog-ami-segit-a-szobatisztasagra-szoktatasban

   3. Ez azért van, mert a dackorszakban van 🙂 Kinövi majd, addig pedig nem gond, ha így veszed rá az indulásra.

   4. Természetes, ha egy betegség után anyásabb lesz a gyerek. Próbáld meg, hogy nem azt mondod, hogy kimész a szobából és elbúcsúzol, hanem csak azt, hogy ölelje át a mackót és várjon meg, amíg felveszed a pizsamát, utána visszamész. Így nem tűnik annyira véglegesnek a távozás és könnyebb a búcsú.
   Az is segíthet, ha ilyenkor még ott maradsz vele és a sötétben fejből mondasz mesét, ez a ringatást is helyettesítheti vagy részben kiválthatja, ha nagyon ragaszkodik hozzá.

 • Miksa Edina

  Reply Reply 2018. október 11. csütörtök

  Kedves Ági!

  Hozzátápláláskor szépen mikor majd egyszer kiváltódnak az étkezések, hogyan lehet fenntartani a szoptatást? Szeretnék minél tovább szoptatni!
  ( Ha úgy adódik éjjel nyilván a szoptatás jöhet szóba etetés/itatás szempontjából. )
  Igazából az uzsonna van úgy neki, hogy kap enni aztán vizet rá. Illetve ha úgy látom, hogy álmos vagy ilyesmi, akkor adok tejet. De ez tűnik kiváltódónak. Este aztán jön a szoptatás, eszik is szépen ( látszik is, hogy egy úgymond nem volt )

  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. október 14. vasárnap

   A legtöbb baba ragaszkodik a reggeli és az esti szopihoz, akkor is, ha a többi étkezésre már minden mást eszik. A legjobban úgy lehet ezt fentartani, ha igény szerint szoptatsz, hidd el, ha kell neki, kérni fogja magától is.

 • Miksa Edina

  Reply Reply 2018. október 11. csütörtök

  Kedves Ági!

  1. Kislányom betöltötte a 8 hónapot már, viszont még nem mászik. Mozgása eddig úgy alakul, hogy hátrafele tolatva haladt. Egy jó pár napja forogva halad már. Ide oda pörgölődve helyezkedik, illetve a hátrafele is megvan még. Próbáltam elétenni figyelemfelkeltő dolgokat, hátha jön érte, de még nem keltette fel annyira az érdeklődést. ( Egyébként helyváltoztatásban így is eljut ahova akar. Egyszer itt, másszor már ott van. ) A térdelőhelyzetben rugózást is csinálja már egy ideje, de még a mászást nem akarja csinálni. Rendben van ez így? Egyszer csak gondol egyet, aztán elkezd mászni?
  2. Valamint a felülés dolog. Önállóan nem ül még fel. Egyébként ha leteszem szépen ül, tartja magát, eljátszik, helyezkedik, segítséggel fel is húzza magát. Viszont az önállóan ülést nem akarja még csinálni. Ez is egyik napról a másikra lesz? Próbáltam többször a játszós kiságyába tenni, hátha felhúzza magát, de a hasalós, helyezkedős mozgásokat csinálja ott is. Nem gond ez, hogy ültetve van, vagy így is motiválódik, vagy kell valami plusz?
  3. Éjszaki alvása egy pár napja elég mozgalmas. Van, hogy szinte kb óránként felkelt, igaz csukott szemmel nyüglődött, volt, hogy nem vettem egyből fel, hátha visszaalszik, de csak jobban rázendített. Úgyhogy mikor hallom, felveszem, felteszem cicire, eszik/iszik is valamennyit ( úgy hallom ) aztán pár perc után alszik. Le is teszem, de aztán idő múlva megint ez. Nem gond ez a cicin altatás vissza? Bár szopizik. Viszont olyan hamar kétlem, hogy megéhezne/megszomjazna. Voltak idők, olyan szépen aludt. Nem értem. Most a kiságyban helyezkedésre sem fognám rá, mert egész normális pózókban van. Igaz, hogy szerintem fogzik is, de most nem keservesek a megébredések.

  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. október 14. vasárnap

   1. Ha eljön az ideje, fog majd mászni most még nem elég érett hozzá (még bőven van ideje, hivatalosan csak 10-11 hónaposan kell elkezdeni)

   2. Az ülés a mászásból jön majd magától fogja csinálni, ha megérett rá, ezt sem kell még tudnia. Nem gond, ha ülteted néha, de csak napi 1-1 alkalommal és rövid időkre üljön, mert a gerincoszlopot megterheli.

   3. Ez a fogzástól van, nem gond, ha cicin alszik vissza.

 • Miksa Edina

  Reply Reply 2018. október 03. szerda

  Kedves Ági!

  Több kérdéssel is fordulnék hozzád.
  1. Fogzás jelen van folyamatosan, úgy gondolom. Volt olyan, hogy éjjel többször ébred és eszik vagy visszaringatom. Viszont mikor már ott tartok, hogy leteszem a kiságyába, abban a pillanatban, hogy leteszem ( pedig nagyon lassan, finoman teszem ezt ) már fel is sír, mint mikor megébredt. Annak ellenére, hogy már lógott le rólam. Miért lehet ez? Szeparációs szorongásnak nem gondolnám. Lehet, hogy esetleg a fájdalom miatt jól esik, hogy fogom? Pedig már aludt rajtam, legalábbis szerintem. Nem értem miért lehet ez.

  2. Kicsit kapcsolódóan az előzőhöz, ha már nagyon fáradt vagyok, akkor egyszerűen hagyom, hogy az ölemben rajtam, velem aludjon. Nem merem letenni. Nem ártok ezzel nagyon? Egy szobában vagyunk, ott a külön kiságya, de nem szeretném, hogy a nagy ágyba szokjon. Van külön helye.

  3. Pár nap múlva 8 hónapos lesz a kislányom. Nem cumizik, viszont ha utazunk autóval, vagy olykor sétakor, illetve ha nagyon extra nyűgös és már semmi sem segít, akkor szoktunk neki adni cumit. Viszont most új cumija van, mert eddig még a legelső cumiját használtuk, amit már korához képest kinőtt és el is van használódva. Ez az új cumi 6-18 hónapos korig meghatározott AVENT cumi. A gond az, hogy öklendezik kicsit tőle, az előzőhöz képest ugyebár nagyobb a vége a cuminak. ( Más típusoknál is olyan, azt megnéztem már )Hogyan tudnám megszerettetni vele? Mert azért néha jól jönne.

  4. Altatáskor cicin alszik el. Néztem már sok videódat, van ugye az a verzió, hogy egyedül aludjon el. Van valami maximum kor, hogy rá legyen szoktatva az önálló elalváshoz?

  Ne haragudj a sok kérdésért! Előre is köszönöm válaszaidat!

  Üdvözlettel:
  Edina

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. október 06. szombat

   1. A mélyalvás nagyjából 20-30 perc után következik el a babáknál. Mivel nála dúl a szeparációs szorongás is, valószínűleg emiatt is nehezebb elválnia tőled és ha nem alszik elég mélyen, akkor felriad arra, hogy leteszed.

   2. Ezzel nem teszel semmi rosszat, épp ellenkezőleg: ez a legjobb, amit tehetsz 🙂 Még csak 8 hónapos, szüksége van rád, a közelségedre, ez adja meg neki a biztonságérzetet.

   3. Lehet, hogy kisebb cumi kéne neki, ennek anatómiai oka van, vannak babák, akik nem szeretik a nagyobb fejű cumikat.

   4. Magától is rászokik, ha eljött az ideje, most még természetes, hogy kell neki egy kis segítség az elalváshoz.

 • Miksa Edina

  Reply Reply 2018. augusztus 24. péntek

  Kedves Ágnes!

  A bűvös alvás témában szeretnék kérdezni.
  6 és fél hónapos kislányom, jó pár napja/hete éjjelente többször ébred, mint eddig. Van, hogy szinte 3 óránként, de volt már olyan, hogy óránként is felnyöszörgött.
  Pedig már szinte végig aludta az éjjelt, sőt kisebb korában sem volt így fenn.
  Miért lehet ez?
  Olvastam sokmindent már. Ez így is marad most már? Vagy egy ilyen időszak van? Hozzátáplálást megkezdtük, de még csak nemrég, ahhoz nem köthető. Hasa sem fáj, mert nem csinál arra utalót, sőt pukizik is, tehát kizárnám Változás nem volt semmi különös. Napi rutin megvan, főleg az esti szép sorban minden. Vagy most már egyre többmindent ért és sok inger éri tudatosan, és így éli meg?
  Anyatejes egyébként. Úgy altatom vissza, akkor nyugszik meg a legjobban, persze lehet pont kicsit éhes/szomjas is, mert szopizik valamennyit. De próbálom néha visszasimogatni is. Főleg ha úgy kel, hogy szinte nincs is nyitva a szeme, csak nyöszörög, és ki kell venni a kiságyból, mert bújik, csimpaszkodik, és állva vele visszanyugszik, visszaalszik, de sokszor ehelyett is csak a cici a jó, vagy tovább kéne ringatni, igazából akkor fenn sincs igazán.
  Változik ez vajon? Miért lehet ez a furcsa megriadás?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. augusztus 25. szombat

   Ez teljesen megszokott jelenség ebben a korban. 3-4 hónapos korára a legtöbb baba már nyugodtan alszik, 5-6 hónaposan hirtelen elromlik az alvás. Ennek az az oka, hogy beindul a fogzás, illetve ahogy a baba nő, a tápanyagigénye is nő, ezért újra gyakrabban éhezik meg, viszont az új ételek még nem elég laktatóak. Az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van, azért szopizik mindig egy kicsit.

 • Molnárnè Nagy Tünde

  Reply Reply 2018. augusztus 04. szombat

  Kedves Ágnes!

  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy hol tudnék hozzá jutni az Álomba ringató praktikák című könyvéhez? Több könyvesboltban is kerestem,a neten is néztem,de csak pdf rendelős formában találtam meg,és nekem könyvben kellene! Nagyon nagy szükségem lenne rá!
  Segítségét előre is köszönöm!
  Tiszzelettel: Mné Nagy Tünde

 • Melinda

  Reply Reply 2018. július 24. kedd

  Kedves Ági!
  A Lányunk 10 hónapos sajnos régóta tápszeres baba.
  8 hós koráig semmi gond nem volt az éjszakai alvásával,azóta viszont 4-5-6 alkalommal is sírva ébred és már nem tudom mit tehetnék.Nincs melege,nem fázik,az ágyban bőven van helye.
  Hozzáteszem napközben is sokszor ha csak ránézek a szoba ajtajára hogy ki kellene menni már eladja a házat.
  A Fiunk (3,5 éves)1 éves koráig ébredt fel 1 alkalommal inni de akkor sem sírva,sikítva.
  Mi lehet a gond?Már tanácstalan vagyok.
  Köszönöm!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. július 24. kedd

   Valószínűleg fogzik és ezért ilyen nyűgös éjjel. Ennek biztos jele, ha nappal is sokat nyálzik, mindent a szájába vesz, esetleg a kezét vagy a játékait rágja. Fogzásra való szerekkel tudsz neki segíteni (Viburcol kúp, Osanit vagy Tentoba homeo)

 • Bernadett

  Reply Reply 2018. július 23. hétfő

  Kedves Ági! 10 hónapos a kisfiam, mindig sírva kel. Nyugudtan alszik pedig,mert mindig a nővérével egyszerre alszanak így ketten pláne durmolnak nagyokat. A lányom mindig mosolygósan kelt, és már játszott is egyből. Ő mindegy, hogy hol vagy mikor, ordít. Anyatejes még mindig 90%-ban. Amúgy is nagyon nyűgös, sírós baba mindig, kezdek aggódni, hogy valami baja van 🙁

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. július 24. kedd

   Valószínűleg nincs semmi baja, csak vannak olyan babák, akik gyakran felriadnak rögtön a mélyalvási szakasz végén és ilyenkor nagyon sírósak, nyűgösek (ez kb. az az érzés, amikor az ember felnőttként elalszik 20 percre a tévé előtt és hirtelen felriad, azt se tudja hol van – nem kellemes, a baba ezt éli át ilyenkor). Ezt később kinövi majd, addig esetleg segíthet, ha van egy kis alvósállatka, aki ott van vele ilyenkor és persze, ha minél hamarabb odamész, megnyugtatod.

 • Hüse Edit

  Reply Reply 2018. június 19. kedd

  Kedves Ági!

  A kisbabám 4 hónapos. Eddig átaludta az éjszakát de most 2 óránként felkel. Ilyenkor szopizik kb 15 percet de reggel felé már van,hogy 2 órát is fent van. Nappal kb 2- szer alszik 20 percet. Tehát összesen szerintem 5-6 órát alszik plusz a szopizásnál mielőtt leteszem. Lehet a fogzás miatt? A nappali alvása születése óta ilyen kevés,nappal nem sír,nem nyűgös.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. július 07. szombat

   Lehet, hogy fogzik, de most a nyári meleg miatt szomjas is lehet (és melege is van) és növekedési ugrás is okozhatja.

   • Hüse Edit

    Reply Reply 2018. július 10. kedd

    Kedves Ági!

    Köszönöm válaszát. Azóta megoldódott két hétre majd most újra. Szerintem a fogzás lesz

 • Nany

  Reply Reply 2018. június 02. szombat

  Kedves Ági! Az én kisfiam lassan 2 éves, nagyon régóta gond nélkül alszik el az ágyában úgy, h fürdés után mesét néz, majd kap egy üveg tápit, amivel befektetjük az ágyába és ott hagyjuk kicsi lámpafénynél. Az ajtót becsukom, pár perc és alszik is reggelig. Saját szobája van. Az délutáni altatás is így zajlik, 2-3 órát alszik. De! 2 hete elmentünk nyaralni 6 napra. Előre sejtettem, h a gyönyörű rendszer felborul, hát meg is történt. A délutáni alvások rendre elmaradtak, mert egy közös hotelszobában voltunk, ahol persze hiába raktuk le, nem aludt el, mert látott minket. A kocsiban aludt helyette, ha épp mentünk vhová, de akkora távokat nem jártunk be, h 2 órát alhasson, meg nem is mentünk minden nap. Néha elbóbiskolt a babakocsiban, de ott max fél órát bír és felébred, mert nem tud fordulni. Esténként is jóval később feküdt, mint itthon szokott, mert előbb nem aludt el, hallotta, h fürdünk, beszélgetünk még, nyilván, nem ehhez szokott. Úgy voltam vele, min1, ott szétesett a rend, majd itthon visszaállítom. A nyaralás után persze itthon sem akart egyedül lefeküdni, visított, ha a szobájában hagytuk a korábbi módon, de ha bent maradtam vele, akkor sem aludt el, hanem ki akart szállni az ágyból. Néhány alkalom után már akkor is ellenkezett, ha meglátta a cumisüveget. Egy hete tart már, én türelmesen és kitartóan ragaszkodom a régi rendszer visszaállításához. Odáig jutottunk újra, h a szobájába már szépen besétál, hagyja, h ágyba tegyem, és mikor elköszönnék, akkor kezd rá. Megpuszilom, elköszönök, úgy teszek, mintha nem foglalkoznék a sírással, becsukom az ajtót. Akkor még kb 2 percig sír (az első pár napban ez még fél óráig is eltartott, persze folyton bementem vigasztalni), aztán beszélget kicsit az állatkáival és csend lesz. Közben a szívem szakad meg, mert nem tudom, normális-e, h tovább tart a visszaállás, mint a nyaralás. Jól csinálom vagy vmit elrontok? Reagálnom kéne a sírásra? (Volt, h megtettem, kivettem, vigasztaltam, kihoztam, elkezdett játszani, semmi baja nem volt, de dörzsölte a szemét, látszott, h álmos) Az is zavar, h sírva is ébred. Korábban beszélgetett. Ha újra nyaralni megyünk, inkább apartmanba kellene, h ott is legyen külön szoba? De nem lenne rossz neki egy tök idegen szobában egyedül? Jobb inkább akkor már együtt nem? Hogyan lehet úgy nyaralni, h ne okozzak ilyen törést?
  Elnézést, h hosszú lett
  Köszönettel,

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

   Nem rontasz el semmit. Egy-egy nyaralás után akár hetek is eltelhetnek, mire visszaáll a régi kerékvágás. Ha van rá mód, jobb a nyaralás alatt a külön szoba, hogy ne zavarjátok egymást. Ő még ijed meg attól, hogy idegen helyen van, fontosabb, hogy biztonságban érezze magát, ami számára még inkább a napi szokások meglétét és a szülői gondoskodást jelenti.

 • Kitti

  Reply Reply 2018. május 30. szerda

  Kedves Ági!
  Nagyobbik lánykánk (3 éves) szinte mindig sírva, rosszkedvűen ébred baba kora óta. Sokmindent próbáltunk már tenni ez ellen, de sajnos mindhiába. Még a délutáni alvás közben is felébred, engem (anyát) keres, sír, toporzékol. Ha bemegyek hozzá, megnyugszik és visszaalszik.
  Sajnos nem tudom megtenni,hogy végig vele vagyok alvás közben, mert fél éve született kistestvére, és nem mindig tudom összeegyeztetni a két gyerkőc alvását. Illetve ha bent vagyok, akkor is “talál valami okot, amiért sírnia kell”

  Mit lehetne tenni, h megoldódjon ez s helyzet? Vajon miért sír minden ébredéskor?
  Köszönöm!
  Kitti

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

   Valószínűleg több figyelmet szeretne tőled és ezt így jelzi, valószínűleg fél is attól, hogy elveszít téged. Próbáld meg, hogy úgy általában többet foglalkozol vele a megszokottnál, babázol vele, előveheted a régi babakori fotóit, nézegethettek kiskori képeket, elmesélheted neki, ő milyen kisbaba volt, ez is segít neki rendezni az érzelmeit.

 • Andi90

  Reply Reply 2018. május 29. kedd

  Kedves Ági!

  Hogy adjam gyerekemnek a Béres cseppet és a Cebion cseppet? Hány csepp Béres csepp és hány csepp Cebion?
  Cebion tájékoztatóján úgy van írva, hogy gyerekeknél a napi bevitel 10 csepp (50 mg).
  Viszont a Béres cseppnél úgy írja tájékoztató, hogy napi 2×5 csepp es minden alkalommal 50 mg c vitamin.
  Ez miatt teljesen összezavarodtam az adagolás illetően.

  Segítségét előre is köszönöm szépen

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

   Nyugodtan kettészedheted a Cebion adagot és adhatod kettőben, tehát 2×5 cseppet a Béres mellett.

 • Kinga

  Reply Reply 2018. május 29. kedd

  Kedves Ági!
  Kisfiam 8 hetes nagyon rossz alvó. Fürdés után (21 óra) 20 percet alszik és onnantól kezdve hajnali 4-ig ébren van vigasztalhatatlanul sír aztan csak hírtelen abbahagyja és elalszik. Sajnis ez így megy 5 hete. Nappal is nyűgös nehezen alszik el de nem annyra mint éjszaka. A gyerekorvos azt mondta a kólika az oka,hogy nem alszik.a pici és majd kinövi. De ez egyre rosszabb. Kimerült és fáradt vagyok. Sokszor már a gyerekkel együtt sírok éjszaka. Hogyan segíthetek neki,hogy jobban aludjon éjszaka?
  Köszönöm válaszod, üdvözlettel Kinga.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. június 17. vasárnap

   Erre mondják azt, hogy összecseréli a nappalt és az éjszakát. Ebben a korban a babák nappal kb.3-4x 1-2 órát szoktak aludni. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

 • Czirkó Dánielnė

  Reply Reply 2018. május 22. kedd

  Kedves Ágnes!
  Azzal a tisztelet teljes kérdéssel fordulok hozzád, hogy a kisfiam hat hónapos, anyatejes baba. Megkezdtük a hozzátáplálást már, a gyümölcsöket, húsokat nagyon szereti.
  A problémám az, hogy amikor eljōn az esti lefekvés ideje, szépen végig megyünk a rutinon, fürdés, öltözės, szopizas, alvás és nem tudom letenni a kicsit. Ha leteszem az ágyába, folyamatosan mászni akar. Amint felveszem atölelem alszik tovább egy hang nélkül. És ez megy minden alkalommal mikor felėbred. Merthogy két óránként kel még mindig. Olyankor szopizik, szerintem csak iszik mert 15 percnél nem tart tovább, próbáltam a vizet, gyümölcslevet, teát, semmi mást nem fogad el, megvárom amíg mélyen elalszik ez kB egy óra, és mikor le akarom tenni nem marad. Teljesen mindegy hogy hasra vagy hátra teszem mert atfordul. És dobálja a lábát, forgatja a fejét, kúszik hátrafelé mert előre még tud. Már mindent kipróbáltam, amit lehetett és nagyon tanácstalan vagyok. Így semmit sem tudok pihenni esténként, nappal pedig feszült vagyok emiatt és tudom hogy ezt ő is érzi.
  Várom válaszod, üdvözlettel Czirkó Dánielnė

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 27. vasárnap

   Ez a dolog nem az éhséggel függ össze, hanem a fogzással és a mozgásfejlődéssel. A fogzás miatt felébred és abban a pillanatban, hogy felébred, álmában is “gyakorolni” kezdi az új mozgásokat. Szokott segíteni a hálózsák vagy a rugalmas pólya, hogy ne ébressze fel magát még jobban a mocorgással, a fogzást pedig kezelni kell, hogy nyugodtabban aludjon, itt találod az adható alkati szerek listáját: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

  • Edina

   Reply Reply 2018. június 11. hétfő

   Kedves Ági! A segítségedet, tanácsodat szeretném kérni. Lassan 8 hónapos a kislányom. Az utóbbi időben egyre rosszabbul alszik éjjel. Ha csak 2szer kel, az már jónak számít. Csak anyatejes volt, cumit, cumisüveget sosem fogadott el. Így mindig cicin alszik el, S alszik vissza. Van, hogy olyan 3 óra alvás után, óránként, félóránként kel. Reggel 6 és 7 között már nem szoptatom vissza. Egy szobában alszunk vele (nem tudunk külön. Lehet az a baj? Viszont van, hogy akkor is felkel, amikor még mi nem mentünk be hozzá… Eddig hálózsákban aludt, most a meleg miatt nem adom rá, de akkor is ezt csinálta.Fogzását kezeljük.Mi lehet a baj? Félek, hogy állandósul nála. A legnagyobb baj az, hogy mostanában hajnalban (3-4 körül) van, hogy nem akar visszaaludni. Keze-lába jár, szopni nem akar, élénk, forog. Eddig ilyenkor kivettuk magunk közé, simogattuk a hátát, de nem beszélgettünk vele, csak feküdtunk mellette. Így kb 1-1,5 óra kapálozas, forgás, nyogdecseles után elaludt. Ilyen esetekben mit tegyünk? Nem szokik rá erre? Mit tegyünk, hogy ne csináljon ilyeneket? Megfigyeltem, hogy ekkor gyakran erolkodik is, mintha kakilni akarna. Lehet ez a baja? 11 és 3 körül kap főzeléket, ill.gyumolcsot, vacsoránál,mikor mi eszünk, akkor pár szem kolesgolyót.Egyebkent szoptatom. Kérlek szépen, adj tanácsot, mitévő legyek! Nagyon köszönöm.

 • Mészáros Edina

  Reply Reply 2018. május 15. kedd

  Kedves Ági!

  Lassan 3 és fél hónapos 100% anyatejes kislányom, pár napja van, hogy furcsa dolgot csinál.Az este úgy szokott zajlani, hogy fürdés, evés, alvás. Mindez csendes szobában zajlik. Beszélek, énekelek neki. Nem is volt eddig gond, de most felmerült egy furcsaság, amit nem értek.
  Amikor mellre tenném enni, nem akar felcsatlakozni, keserves sírásba kezd, pedig teljesen nyugodt volt előtte. ( Azt kizárnám, hogy nem éhes, mert elég idő eltelt ahhoz, hogy enni kellene neki. ) Aztán jön a megnyugtatás és ismét próbálkozás. Aztán vagy sikerül, vagy csak egy következő próbálkozásra. Próbáltam több helyzetben, hátha kényelmetlen neki, de sosem volt gond, úgyhogy ezt is kizárnám. Van, hogy a nyugtatás közben, álló helyzetből feltudom tenni, aztán eszik is és úgy ülök le, szépen eszik is rendesen, aztán egyszer csak elalszik.
  Semmi rossz, kellemetlen dolog nem történt, ami ezt kiválthatta volna.
  Védőnőmet kérdeztem, hogy mitől lehet ez, de igazán nem tudott rá választ adni. Lehet, hogy esetleg a fogzással függ össze? De nem látszik, hogy bármi is fájna neki. Nem tudom mi lehet a baj. Nem szeretném, ha ez rendszeressé válna, de már pár napja tart és megvagyok ijedve.

  Mielőbbi válaszodat előre is köszönöm!

  Kissé kétségbeesett Anyuka!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 19. szombat

   Ezt okozhatja kezdődő fogzás, de lehet szájpenész vagy torokfájás is. Néha az áll a háttérben, hogy kezd visszaállni az anya ciklusa és emiatt megváltozik a tej íze. És olyan is előfordul, hogy nem olyan erős már a tejleadó reflex az elején, ezért a kicsinek nincs türelme szopizni (különösen akkor fordul ez elő, ha a szopi mellett cumisüveget vagy játszócumit is kap a baba, így kialakul az ún. cumizavar)

  • Mészáros Edina

   Reply Reply 2018. július 25. szerda

   Kedves Ági!
   Kislányom nemsokára 6 hónapos. Egy ideje a hátról hasra fordulás már nagyon megy neki, ügyesen hasal is. Viszont a hasról hátra nem akarja még csinálni? Próbálom mutatni neki kedvcsinálóként, amennyire tudom.
   Gond ez? Vagy majd egyszer csak elkezdi? Lehet valahogy ösztönözni?
   Pedig sokszor már unja hason, hagyok is időt, de inkább neki áll sírni, kénytelen vagyok én visszafordítani.
   Illetve kúszás, mászás téma? A repülőzös mozdulatot csinalja már egy ideje. Ez annak a jele?
   Mielőbbi válaszodat előre is köszönöm!

   • Vida Ágnes

    Reply Reply 2018. július 25. szerda

    Még nem érett rá, hogy fordítva is csinálja, de nincs semmivel se lemaradva, idővel rájön majd, hogyan lehet visszafelé is csinálni. Erre nem lehet külön ösztönözni, magától kell elkezdenie. A kúszás és a mászás még korai lenne. Azért repülőzik, mert unja magát hason és tenni akar ellene, de még nem tud. Bele fog jönni ebbe is. Az ölbéli játékok, babatornászás, babaúszás ösztönző hatású lehet.

 • Elvira

  Reply Reply 2018. április 29. vasárnap

  Jó napot! 2 hetes a kisbabám. Az első hét zavartalanul telt. Aztán el kezdet fájni a hasa. Szopizas közben mindig el alszik és utána nagyon nehezen legtöbbször nem is bufizik. Utána ismét szopi mert csak úgy tud el aludni. 20perc után le teszem és fél egy óra elteltével felebred és látszik rajta h görcsöl. Ilyenkor ismét cicit kér de ilyenkor már tej is jön ismét úgyhogy eszik újra. Utána úgy szenved a gorcsokkel hogy nem tud el aludni. Néha 3 4 óra telik el mire végre el alszik. Ma kezdtem adni az infacolt. On szerint segíteni fog? Mit tehetünk még h segítsünk neki. Mivel lehet a cicit helytesiteni mert nagyon sebes és fáj a mellem. De csak a cici az egyetlen amitol meg nyugszik és el alszik. Köszönöm válaszát!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. május 19. szombat

   Ha az a gond, hogy túl sok levegőt nyel, akkor segít az Infacol, de van, hogy nem ez a gond, hanem az éretlen emésztés miatt nem tud megfelelően nyomni a baba, ezért erőlködik. Ilyenkor a tornásztatás és a hasmasszázs szokott segíteni.

Leave A Response

* Denotes Required Field