Idegrendszeri probléma okozza a nemalvást?

Nemrégiben több anyuka is fordult hozzám azzal a kérdéssel, hogy vajon miért nem alszik rendesen 6-12 hónap közötti babájuk. És mindannyian aggódva tették fel számomra az örökzöld kérdést, hogy vajon nem idegrendszeri probléma áll-e a háttérben. Vajon érdemes alváscentrumba, alvásambulanciára menni a baba alvászavarai miatt? Vagy inkább a gyerekorvos segítségét kérjék?

Idegrendszeri probléma okozza a nemalvást?Az alváscentrumhoz való fordulásról korábban már írtam. Úgy gondolom, igazán szélsőséges esetekben, amikor a baba 20-30 percenként felébred éjszaka, és szemmel láthatóan is kimerült, fáradt, étvágytalan, érdemes orvosi segítséget kérni, illetve alváscentrumba elvinni a babát. Ha azonban a baba „szimplán” csak gyakran felkel éjszaka, de jókedvű, kiegyensúlyozott, egészségesen fejlődik, akkor az ébredésnek többnyire nem szervi oka van, hanem életkori sajátosságról van szó.

Mielőtt bárki a szívéhez kapna az „életkori sajátosság” kifejezés hallatán, szeretném elmondani mit értek ezalatt. A babák 6-12 hónapos kor között rohamos fejlődésen mennek keresztül:

  • a mozgásfejlődés révén hirtelen kitágul előttük a világ, mindent elérnek, amit addig csak távolról nézegethettek
  • a szellemi fejlődés révén egyre több mindent tudnak, szeretnének megtenni, és szembesülniük kell az első tilalmakkal is
  • a személyiségfejlődés részeként kialakul az éntudatuk, rádöbbennek, hogy Anya nincs mindig velük és felismerik saját akaraterejüket is, ez a felismerés ijesztő a számukra
  • megkezdődik a fogzás, ami kellemetlen érzéseket okoz, és olykor fájdalmas is lehet
  • a hozzátáplálás az egyes ételek révén emésztési gondokat okozhat

Amikor a baba felsír éjszaka és ezt látható okkal teszi, pl. mert beteg, fogzik stb., akkor jogosnak tartjuk, hogy kivegyük a kiságyból, bemenjünk hozzá, megszoptassuk, visszaaltassuk. Ha azonban csak a szorongás az ok, például a mozgásfejlődés vagy a szeparációs szorongás miatt kel fel a kicsi, akkor nem látjuk, mi a baj és ezért úgy gondoljuk, csak rászokott a baba arra, hogy éjszaka hívjon minket.

A valóság ezzel szemben az, hogy ha a babának nincs semmi baja, akkor nem sír fel éjszaka. Egyéni különbségek vannak abban, hogy melyik baba mikor kel fel és mennyire sír. Egyes babák beérik 2-3 óránkénti felsírással, mások álmát 30-40 percenként megzavarja valami.

Idegrendszeri probléma áll a háttérben? Igen, mégpedig több okból is. Egyrészt a babák idegrendszere még nem elég érett a világ rengeteg ingerének a feldolgozásához, szoronganak a nappal tapasztalt rengeteg történéstől, másrészt rövidebbek az alvási ciklusaik, ezért 45-60 percenként, ha valami gondot észlelnek, felriadnak.

Az 1,5 éves életkorhoz közeledve valamelyest javul a baba alvása és ez az idegrendszeri fejlődésnek, valamint az alvásciklus megnövekedett hosszának tudható be.

Megszokás? Igen, a baba megszokja, hogyan reagálunk, amikor éjszaka bemegyünk hozzá, hogy akkor mi történik. De nem azért kel fel, mert minket ugráltatni akar, hanem azért, mert azt tanulta meg, így kell visszaaludni.

A megoldás csakis az lehet, hogy a megszüntethető okokat kizárjuk (fogzás elleni szerek, rendszeres napirend stb.), és olyan visszaaltatási módokat keresünk, amiket fel tudunk vállalni, ami nem okoz gondot. Ez lehet valamilyen alvástanítási módszer vagy az együttalvás, de vannak egyéb alternatívák is, például, hogy Apa megy be a kicsihez, ha felsír, vagy hogy simogatod a hátát, amíg el nem alszik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field