Hiszti az éjszaka közepén: Mi okozza? Mit lehet tenni?

Nappal sem könnyű kezelni a hisztiket, de éjjel, álmunkból felriadva, még nehezebb. Kisgyerekkorban azonban néha előfordul, hogy a gyermek az éjszaka közepén felriad és nem csak sír, hanem hangosan hisztizik, eltol magától, semmi sem jó neki, nehezen lehet megnyugtatni. Talán rosszat álmodott? Vagy ez egy rossz szokás lenne? Mi állhat a háttérben?

Ahogyan csecsemőkorban számtalan oka lehet az éjszakai sírásoknak, úgy kisgyermekkorban is, azonban egészen más az, amikor csak felriad a kicsi, iszik és visszaalszik, vagy esetleg enni kér (másfél-2 éves korig sok baba igényli még éjszakánként vagy hajnalban az étkezést, mert még kicsi a gyomra és megéhezik) vagy, amikor felsír éjjel, mert fáj a foga, de a közelünkben megnyugszik egészen más, amikor felriad és hangosan hisztizik, hosszasan nem tud megnyugodni, nem engedi, hogy segítsünk neki, vagy engedi, de nem nyugszik meg tőle.

A hangos-hisztis éjszakai felriadások kétfélék lehetnek:

1. A kicsi félálomban sír, ki sem nyitja a szemét vagy kinyitja, de nem reagál semmire. Ez az ún. pavor nocturnus jelenség, amiről itt írtam bővebben.

2. A kicsi felébred, beszél, reagál, de közben láthatóan nyugtalan, sírós, hisztizik. Ez utóbbi különösen 1-2 éves kor között gyakori, de még később is előfordul.

Mi okozza?

  • 1-2 éves kor között hihetetlen nagy fejlődésen esik át az idegrendszer és az agy. A gyors fejlődés következtében a kisgyermek számára különösen nehéz „kikapcsolni”, néha még éjszaka is „dolgozik a rendszer”. Amikor a kicsi a mélyalvási ciklus végére ér, felriad, többnyire ez az időpont hajnalban vagy éjjel 1-2 óra után jelentkezik, amikorra már legalább 4-6 órát aludt egyfolytában.
  • Ebben a korban a kisgyereknek rengeteg belső feszültséggel is meg kell küzdenie, hiszen ekkor találkozik elsőként a saját korlátaival. Gyakran láthatod rajta azt, mennyire idegesíti, ha valamit nem tud megcsinálni és feszült amiatt is, hogy sok mindent szeretne már közölni velünk, de még nem tud igazán jól beszélni, pontosan kifejezni magát.
  • Ha sok változás van a kicsi életében (pl. bölcsi- ovikezdés, testvér születése, költözés, új élmények), gyakrabban fordulnak elő ilyen ébredések. Gyakran mondják, hogy „biztosan csak figyelmet szeretne a gyerek, azért csinálja”. Nos, ez nem teljesen igaz. Egészséges, kiegyensúlyozott gyerek nem kel fel csak azért, mert anyát szeretné látni. De, ha változások vannak az életében, amik megviselik, akkor segítségre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza őket. Ha ezt a segítséget, plusz figyelmet napközben nem kapja meg, éjjel feszültebb lesz és könnyebben felriad, a visszaalváshoz pedig természetszerűleg anya figyelmét kéri.
  • Sokan gondolnak arra gyermekük viselkedését látva, hogy talán rémálmok gyötrik. Az álmok nagyjából 2 éves kor után kezdenek el tudatosulni a gyermekben, ekkor kezd el fejlődni a fantáziája és ő még úgy látja, hogy a fejében levő gondolatok valóságosak, ezért ijed meg tőlük. Mélyalvásban viszont nincsenek álmok és 1,5-2 éves kor után az éjszakai felszínesebb alvási szakaszokban is mélyebben alszik már a kicsi, mint korábban, ezért akkor gyanakodhatunk rossz álmokra, ha a kicsi jellemzően mindig hajnalban ébred fel (ilyenkorra már felszínesebben alszik, ezért tudatosulnak az álmai és felriadhat rájuk).
  • A hisztis ébredések gyakori oka a túlfáradás. A kicsi nappal sem tudja kipihenni magát, este sem fekszik le időben (talán azért, mert ilyenkor is hisztizik, tiltakozik a lefekvés ellen, ami a már fent említett gyors idegrendszeri fejlődés, az állandó ingerkereső üzemmód következménye) és ez az állapot néhány nap alatt túlfáradáshoz vezet, amire az éretlen idegrendszer ellentmondásos módon azzal reagál, hogy a kicsi még inkább pörögni kezd és éjjel sem tud leállni. Ennek a helyzetnek a megoldásáról itt írtam
  • A leggyakrabban előforduló ok (sokszor a többi okra ráerősíthet): a túl sok inger. A mai világ ontja magából az ingereket: tévé, számítógép, számtalan tárgy a lakásban, játékok, háztartási eszközök zúgása, villózó fények a kirakatokban, rengeteg ember a bevásárlóközpontban és a többi. Mi már észre sem vesszük, de egy kisgyerek, aki amúgy is keresi az ingereket, könnyen túltelítődik ettől.

Mit lehet tenni?

1. Igyekezz csökkenteni a kicsi életében a felesleges mesterséges ingereket!

Ne menjen a tévé „csak úgy” (különösen este, a lefekvés előtti időben), ne nézzen túl sok mesét! Tegyétek el a felesleges játékokat, amik csak a kupihegyeket növelik (ezt te is szeretni fogod) 🙂 Érje őt minél több természetes inger: menjetek sétálni, játszótérre, gyűjtsetek leveleket, gesztenyét, kavicsot! Bevásárláskor ne töltsetek sok időt egyszerre egy helyen, szerencsésebb a hipermarket helyett a piacra menni vagy nyitott bevásárlóudvarokba, ahol több kisebb üzletet jártok végig egymás után.

2. Ne legyen túl sok program az életetekben!

Ahogyan téged is frusztrál, ha mindig rohanni kell valahova, úgy a gyermeket is. Egy-egy sűrűbb nap után legyen egy pihenőnap, amikor nem muszáj sehova határidőre elindulni. Ha a gyermeknek nagyobb testvére van, akit reggel be kell vinni az iskolába-óvodába és érte kell menni, a kisebb testvér napközben kapjon lehetőséget a szabad játékra.

3. Gondoskodj a napközbeni pihenésről!

Az ember úgy gondolja 2-3 évesen már lehet kicsit lazább, majd alszik a gyerek, ahol tud, de valójában a kisgyereknek nagyon fontos az az egy nappali alvás és ragaszkodik az időponthoz. Ne ébresszük fel belőle soha, igyekezzünk mindig hazaérni akkorra, amikor eljön az ideje (ha idegen helyen vagytok, akkor is teremtsd meg a zavartalan délutáni alvás feltételeit).
Ha nehezen alszik el ilyenkor, segíthet, ha lefekszel vele a nagyágyra, mesét olvasol neki és hozzádbújva alhat el. Nem kell kötelezően mindig aludni, ha nem sikerül, de minden nap legyen egy kis csendespihenő, ez is segíthet, hogy nyugodtabbak legyenek az éjszakák.

4. Ha éjszaka felkel, hisztizik, nyugtasd meg, maradj mellette, de ne gyújts lámpát és legyél unalmas, ne engedd meg, hogy felkeljen és játsszon ilyenkor! Ha rájön, hogy nincs semmi érdekes az ébren maradásban könnyebben visszalszik majd, mintha rászokik, hogy ilyenkor lehet egyet játszani.

5. Sokszor segít, ha ilyenkor magad mellé fekteted és együtt alszotok tovább. Ha korábban nem aludtatok együtt az első pár alkalommal talán még nem fog neki menni, szokatlan lesz a dolog, de ha látja, hogy te is alszol, ő is gyorsabban megnyugszik majd.

6. Léteznek olyan gyógyteák és illóolajok, amik megkönnyíthetik ezt a helyzetet. A citromfű és a rooibos tea egyaránt adható esténként (az előbbi csak akkor, ha nem allergiás a gyermek), illetve meg lehet próbálni levendula illóolajat párologtatni a szobában (hidegen). Azonban ne várjuk azt, hogy ezek azonnal megoldják a gondot, az alapokokat mindenképpen kezelni kell és segíteni a kicsinek, hogy feldolgozza az őt ért új élményeket!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

50 Comments

  • Magdi

    2019. július 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom másfél éves, és mostanában kezd tudatosulni benne, hogy szabályozni tudja a vizeletét/székletét, illetve lászik rajta hogy foglalkoztatja ez a téma. Az utóbbi időben éjszaka elalvás után kb. egy órával felébred, a pelusát fogdossa, és sír, ha levesszük a pelust az sem jó, ha feltesszük az sem. Ülve ugrál, olyan mintha nem akarna belepisilni a pelusba, vagy szégyellné a pisilést. Napközben többször leveszi a pelust magáról, aztán ha már nagyon pisilnie kell akkor visszatesszük és belepisil gond nélkül, de éjjel ez problémát jelent neki. Van bilije, de nem akar ráülni, nem is eröltetjük. Emiatt fordulok Önhöz, hátha tud tanácsot adni. Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2019. július 19. péntek

      Már érdekli ez a dolog, nagyon szeretné, de még nem elég érett rá, ezért küzd vele. A lányoknál hamar kialakul az ún. szociális érettség a szobatisztaság terén, azaz nagyon szeretnék ők is úgy csinálni, mint mások, viszont a teljes fiziológiai érettség még nincs meg (még nem mindig tudja visszatartani) és a mentális érettség sem (nem tud rá 100%-ban odafigyelni, néha szól, néha nem). Őt most az zavarja, hogy álmában nem tud olyan éber lenni, fél, hogy nem fog tudni időben felébredni, ez okozza a hisztit. Mivel ez újdonság neki, amit még nehéz feldolgoznia, ez az éjszakai hiszti segít neki levezetni az ezzel kapcsolatos érzéseit. Amit tenni tudsz, hogy nappal mindig nagyon megdicséred őt, ha kéri a pelust, de nem erőltetsz semmit, nem mondogatod neki a dolgot. Éjjel meg meg lehet próbálni, hogy pelus nélkül fekszik le, ha felkel és kéri, akkor megkapja. Ha sír, vigasztald, szeretgesd. Ez átmeneti probléma, ami elmúlik majd, ahogy a kicsi fejlődik.

  • Annamária

    2019. május 15. szerda

    Tisztelt Vida Ágnes!

    Nagyon sokat olvastam már az írásait, interjúkat amik Önnel készültek.
    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz, bár már a témában olvastam de szeretném egy szakértő véleményét is kikérni.
    A kisfiam áprilisban lesz két éves, de sajnos még éjszaka sokszor felébred, eddig 3 teljesen átaludt éjszakát sikerült produkálnia. Ő a második gyermeke, az első lány és úgy tűnik hogy fiú léttére sajnos sokkal hisztisebb (bár nem szeretem ezt a szót használni) nagyon akaratos és ebből mindig a baj van, ha nem engedünk neki akkor sír, ordít. Éjszaka ha felébred szinte mindig sírva kel, a szeme csukva, és sír vagy inkább ordít. Nagyon nehéz megvigasztalni őt, hiába kérdezzük fáj-e valahol vagy mi a baj nem válaszol, szemét ki sem nyitja. Olyan mintha félálomba lenne ilyenkor, tejet kap és kérni is szokta ha a sírás befejezi, azt megissza és elalszik. Sajnos vagy hogy 15-20 percbe is beletelik mire megnyugszik. Az lenne a kérdésem hogy ez a viselkedés ilyenkorban normális, vagy mikor kell esetleg szakemberhez fordulni vele?
    Van mikor napközben is így ébred fel, vagy ha már nagyon fáradt akkor is előfordul hogy már csak sír és nehéz megnyugtatni, napközben ebéd után nem alszik minden nap, már bevetettünk sokféle praktikát de nem mindig sikerül őt elaltatni.

    Segítségét előre is köszönöm

    • Vida Ágnes

      2019. június 01. szombat

      Ez az ún pavor nocturnus jelensége, ilyenkor nincs magánál a gyerek, félálomban sír, hisztizik, aztán visszaalszik. Felébreszteni nem lehet belőle. Idegrendszeri éretlenség okozza és idővel kinövik a gyerekek. Gyakrabban fordul elő akkor, ha a kicsi nagyon fáradtan fekszik le este, túlfáradt és túlpörgött.

  • Zsófi

    2019. április 20. szombat

    Kedves Ági! A segítségedet kérném, teljesen tanácstalan vagyok és kimerült. A kisfiam 15 hónapos és óránként kel éjszaka. Elaludni csak úgy hajlandó, hogy a számba túrkál, ha nem hagyom megállás nélkül sír. Csak velem hajlandó aludni. Reméltem, hogy majd kinövi, de nem változik semmi, teával könnyen visszaaludt, de szerencsére ezt sikerült kiváltani enyhén ízesített limonádéval. Mióta megszületett ilyen rossz alvó. Napközben nagyon aktív meg sem áll, játszik szaladgál a fejlesztő játékokat nagyon szereti. Viszont az ebéd utáni alvás 2-3 órás alvása közben is minimum 2x felébred. A fogai nagyon hamar kijöttek, már mind kint van neki. A nagyfiam 1 évesen már saját szobában aludt ilyenkor és egyszer sem kelt. A kicsit az ágyaba sem tudom betenni mert mindenre felébred és nem hajlandó ott elaludni. Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      2019. április 21. vasárnap

      Mivel ennyire rossz alvó kezdettől fogva, érdemes lenne elmennetek vele alvásambulanciára, ahol utána tudnának járni, mi állhat a nyugtalan alvás hátterében. Segíthet a Rooibos vagy a citromfű tea is, amit lefekvés előtt itathatsz vele 1 csészével. Emellett jó lehet a Mesélő Hold illóolajkeverék is, amit a szobában párologtathatsz, segít a nyugodtabb alvásban.

  • Simon

    2018. augusztus 31. péntek

    Kedves Ági!

    Segítségre lenne szükségünk. Szeptemberbe 8 hónapos kislányunk éjszaka nagyon gyakran felébred. Ha csak 3szor kel, az már jó. Utóbbi időkben még gyakrabban kel. 5-6szor, volt már hogy 10szer. Óránként vagy másfél óránként felkel. Ez már legalább 4 hónapja tart. Előtte volt hogy végig aludta, vagy max 1szer kelt. Jönnek a fogai elég gyorsan, már 6 kint van. De ha kivesszük, megnyugszik, tehát gondolom annyira nagy fájdalma nem lehet. Szopik rendesen, tehát éhes sem lehet. Azt gondoltuk talán a kánikula miatt, de amikor nincs kánikula, akkor is ilyen rossz.
    Lehetséges 7 hónaposan már éjjeli hiszti? Azt akarja, hogy kivegyük? Vagy mi lehet az oka? Eléggé fárasztó, és nemtudjuk mi az oka, hogyan lehetne segíteni?

    Köszönöm

    • Niki

      2019. január 04. péntek

      Kedves Ágnes! Kislányom, 26honapos. Mostanában nagyon rosszul alszik, úgy nappal úgy éjjel. Sokszor fel riad és engem szolit. Velünk alszik , mellette fekszem. Abba a pillanatba simogatom és nyugtatom. De ő csak sikít hisztizik és ki zavar a szobából engem is és az apját is. Amíg nem megyünk ki ordít. Majd kimegyünk és pár perc után csend van. Be néztem és ült az ágyon mint aki alszik és nyitva a szeme. Majd észre vész, újra sir .. Ki megyek majd megint megnyugszik és utánna szól h menjek . Hoztam bujik meg puszil és vissza alszik . Mi lehet a baj? Annyira kétségbe vagyok esve. Válaszát köszönöm

      • Vida Ágnes

        2019. január 13. vasárnap

        Nem kell megijedned, ő így dolgozza fel, hogy egyre önállóbb. Ez egy átmeneti helyzet, ki fogja nőni majd.

  • Kincső

    2018. június 27. szerda

    Szia Ági!

    Lassan két éves kisfiam minden éjjel megébred 11-12 fele, hogy velünk aludasson. Nincs mindig éjszaka türelmem ott ülni mellette, hogy visszaaludjon a kiságyba. Kéri, hogy vegyem ki. Amint lefekszünk az ágyunkba, rögtön vissza is alszik. Ha egy óra múlva visszateszem az ágyába, megint megébred. Hónapok óta ez folyik. Nem tudom, hogy változtassak rajta. Leszokik róla? Nekem kissé kényelmetlen, mert amennyit mocorog nem tudom kipihenni magam mellette.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2018. július 07. szombat

      Ebben a korban ez gyakori jelenség, mellettetek biztonságban érzi magát, ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek is, ez is hozzájárul a jelenséghez. Néha segít egy kis éjszakai fény a szobájába, de azt is lehet, hogy egyelőre mellettetek alszik, amikortól megébred és aztán, amikor kinövi ezt a korszakot és már nem ébred fel, egyedül alszik majd tovább.

  • Kovecsi janka

    2018. június 06. szerda

    Kedves Ágnes,
    Kislányom 2 éves és egy ideje éjszaka gyakran felébred és nagyon sír és rugdalozik pont mint mikor nappal hiszti rohamot kap és a földön rugdalozik 🙁 , nm tudom mi tevő legyek soha nem volt jó alvó de ez megijeszt, hogy vajon faj valahol neki vagy álmodik vagy valamit nagyon elrontottam vele kapcsolatosan. Napközben is nagyon erős és tudja mit akar gyerek típus és sok figyelmet igényel nagyon anyás de nagyon nagyon jól kijovumk ( nem igazán engedek mindig ha akaratosan és kiabálva akar valamit). Nincs testvére, nem készül oviba /bolcsibe. Mindig haza érünk delbe alvásra (2 órát alszik, este 9:30 fekszik reggel 8- 7:30 kel) Hogyan segíthetek, hogy újra aludjon nyugodtan szegénykém ?.

    • Vida Ágnes

      2018. június 17. vasárnap

      Ez valószínűleg a pavor nocturnus jelensége nála, sok kisgyereknél előfordul ebben a korban. Egy csésze citromfű vagy rooibos tea segíthet lefekvés előtt a nyugodtabb alvásban.

  • Csilla Kàdàr

    2018. április 22. vasárnap

    Üdvözlöm Àgnes! Nekem olyan kèrdèsem lenne hogy 1het mùlva lesz a kisfiam 1eves ès pàr napja èjszaka van hogy òrànkènt de van hogy fèl òrànkènt kell sìrva van hogy a gumit a szàjàba rakom ès elèg vissza alszik de van hogy iszik tàpszert van hogy csak 5kortyot de van h 100ml! A kèrdèsem az lenne hogy mi az oka ennek a sok kelèsnek? Vàlaszàt előre is köszönöm szèpen 😊

  • Urbán Gabriella

    2018. április 03. kedd

    Kedves Ágnes!

    Mindig érdeklődve olvasom az írásait. Segítségre lenne szükségem. Van egy 23 hónapos kisfiam, aki eddig sem volt könnyű eset, egy kis örökmozgó, mintha duracell lenne benne, nagyon akaratos, és sajnos a nagyszülők által el lett kényeztetve, mert az anyósom mindent ráhagy, mindent megenged neki(még az asztalon vagy a konyhaszekrényen is hagyja mászkálni), nálunk otthon viszont mindig meg tudtam oldani a hisztijeit, vagy sikerül más tevékenységre terelni a figyelmét. De 1 hete sajnos már nem hat rá semmi. Semmiből semmi el kezd sírni, de vigasztalhatatlanul, elbújik, lefekszik a földre, kanapéra és csak sír meg sír, nagyon nyűgös, ha vigasztalni próbálom még rosszabb lesz a helyzet. A keresztapja együtt lakik velünk, aki szinte olyan mint az apja, nagyon szeretik egymást, talán még az apját sem szereti annyira, mint a keresztapját. Ő az eggyetlen akinél még megnyugszik,de ha el kell mennie, akkor annyira „fájdalmasan” sír utána, hogy a szívem szakad meg. Baba kora óta nem volt vele probléma éjszaka, cumi hiányon kívül nem volt más gondja, mindig nyugodtan aludt éjszaka, még enni sem kelt fel, a délutáni alvással már megküzdünk néha, de ha elalszik akkor fel sem lehet őt ébreszteni. Viszont az utolsó héten már éjszaka is fel sír, mindig olyan fél 2- 2 után, de többször is. Sír felül, megfordul a kiságyban sír tovább, megint csak vigasztalhatatlanul, mitha fájna neki valami, aztán alszik tovább, majd megint sír, aztán alszik tovább. Esténként a nagy ágyban alszik el, majd átteszem a kiságyába,addig minden rendben van, majd utána következik a sírás időszak. Utolsó este arra gondoltam, hogy nem teszem át, hagyjom köztünk aludni, de ez sem jött be, ugyanúgy felsírt, többször is. A fogacskák közül már megvan a 16drb, a leghátsóbb fogakat még nem láttam jönni. Ezt a rossz hetet pedig egy hirtelen jött láz előzte meg, ami csak egy éjjelig tartott. Elvittük orvoshoz is, de nem talált semmi kiváltó okot a lázra. Lehet, hogy valami rejtett betegség, vagy a nagyörlő fogok bántják? Arra is gondoltam, hogy a keresztapja hiánya okozza, mert mostanság elhanyagolja őt, kevesebbet van itthon(ugyanis udvarolni kezdett,így állandóan csak a telefonon csüng, vagy nem alszik itthon) kevesebbet foglalkozik vele. Megpróbálok a kisfiamnak állandóságot nyújtani, de lehet, hogy én egyedül erre a sírós, nyűgös problémára kevés vagyok.

    • Urbán Gabriella

      2018. április 03. kedd

      A kisfiam még nem beszél, 4 szót használ: apa, anya, tütü (autó), nem. És éjszaka, mikor felsír, nincs nyitva a szeme.

    • Vida Ágnes

      2018. május 19. szombat

      Valószínűleg mindkét dolog egyszerre zavarja a kisfiadat. A szeretett keresztapával kapcsolatos változások miatt is lehet nyűgös, de emellett a nagyőrlő fogak áttörése is felébresztheti éjszaka. Ha azt látod, hogy napközben is piszkálja az ínyét, lefekvés előtt adj neki Nurofent, ez szokott segíteni, hogy ritkábbak legyenek az ébredések.

  • Mónika

    2018. március 21. szerda

    Üdvözlöm kedves Ági! Van egy közel 2 éves kisfiam, aki újszülött kora óta egyedül aludt a kiságyban külön szobában. Minden éjjel egyszer kétszer felebred és tejet iszik, soha nem alussza végig az éjszakát. Tegnap előtt hajnali 4 körül felebredt óriási sírással ki akart mászni az ágyból látszott, hogy megijedt valamitől tej sem kellett semmi csak szorította a nyakam és mutatott az ablak felé. Arra gondoltunk hogy álmodott esetleg valamit. Nem is akart a szobában maradni be akart jönni hozzánk az agyunkba. Ott el is aludt ,aztán úgy hogy mindkettonk kezét fogta. Azt hittem el felejti de másik éjjel sem akart ott maradni. Éjszaka 2 kor evett és már csak a mi agyunkba volt hajlandó tovább aludni. Attól félek, hogy mostmár mindig így lesz. Nem szeretném hogy oda szokjon mert nagyon rosszul alszunk hárman egy ágyon. Mit tehetnék hogy ne féljen?

    • Vida Ágnes

      2018. március 25. vasárnap

      Nehéz megmondani, mitől ijedhetett meg, mert ebben a korban jelennek meg a kicsiknél az ún. irreális félelmek. Ennek az az oka, hogy beindul a fantáziájuk, mindenfélét elképzelnek, illetve kezdik észlelni az álmaikat is, de még nem tudják, hogy amit álmodtak, az nem valóság, ezért félnek. Természetes, ha ilyenkor veletek szeretne aludni, hiszen ti jelentitek neki a biztonságot. A kisgyerekkor természetes velejárója, hogy néha odabújik hozzátok a kicsi. Ha nem fértek el az ágyon, akkor tegyél le egy matracot a szobájába és ilyenkor ott aludjatok tovább együtt. Később kinövi majd ezt a korszakot, de a biztonságérzet, amit adtál neki, megmarad 🙂

    • Csilla Kàdàr

      2018. április 23. hétfő

      Üdvözlöm Àgnes! Nekem olyan kèrdèsem lenne hogy 1het mùlva lesz a kisfiam 1eves ès pàr napja èjszaka van hogy òrànkènt de van hogy fèl òrànkènt kell sìrva van hogy a gumit a szàjàba rakom ès elèg vissza alszik de van hogy iszik tàpszert van hogy csak 5kortyot de van h 100ml! A kèrdèsem az lenne hogy mi az oka ennek a sok kelèsnek? Vàlaszàt előre is köszönöm szèpen 😊

  • Vizi Judit

    2018. március 13. kedd

    Kedves Ágnes!

    Teljes elkeseredésében írok- biztos ezzel sokan vannak így… Van egy 2 es fél eves kislányom, aki eddig csudajó alvó volt. 4 honapos korától vegigaludta az ejszakakat, a délutáni alvasok is rendre jól működtek, ami 2-3 órás szunyalast jelentett egy nagyon vidam ebredessel. Sajnos lassan 2 hete küzdünk egy olyan problémával, hogy kislányom mint délután, mint pedig az ejszakai alvasabol ugy 1-masfel ora elteltevel sirva ebred fel. Délután van, hogy már fél ora- 40 perc után, kipirosodva, teljesen elkeseredve, van hogy izzadva, remegve kel, ugy, hogy „Anya, anyaaa!” Ilyenkor már sajnos minden igyekezetem ellenére, vissza se tudom altatni. Este is már szinte menetrendszerű. Ilyenkor kéri, hogy vegyem fel, mégsem talaja a helyét a kezembe, erősen szorít és sirdogal, majd pár perc utan vissza tudom tenni a kis „barátai” közé (nyuszi, maci stb) es hamar alszik is tovább reggelig. Se délután, se éjjel es reggel sem tudom belőle kihúzni, mi okozza az ébredést. Bő 2 hete volt egy olyan igazi hisztije, amit valószínű a fáradság valthatott ki, de az annyira elfajult, hogy legalabb 20 percig tartott. Már maskor is volt ilyen, de azért általában hamarabb megnyugodott. Ott voltam vele-mellette, s megvártam, hogy megnyugodjon, amit lehetett, úgy érzem, megtettem. Hiszti végén nagy bujas és béke, de láthatólag megviselte az eset. Tulajdonképpen rá pár napra kezdődött ez a sirva-felkelős- nem alvás. Lehet, hogy osszefuggesben vannak a dolgok?
    Tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy nagyon figyelek a napirendjere megszületése óta. Mindig időben, és ugyanakkor fektetjuk le aludni. Előtte már nem megy a tv, sőt, egész nap alig kapcsoljuk be, s ha mégis lecsücsül valami mese elé, az az életkorának megfelelő, tele pici allatokkal, stb. Nem éri őt stressz, ugy erzem, kiegyensúlyozott család vagyunk egy szupi Apukaval megáldva. Este es delutan elalvás előtt szintén meseolvasas van, általában olyat meselunk neki, amiről hallani szeretne, csiga-bigak es a többiek. 🙂 Napközben egyébként nagyon jó kedvű, vidám és élénk, semmi nyoma az ébredésnek vagy eppen a kevés alvásnak. Ennek ellenére mégis nagyon hiányzik az én vidáman, kipihenten ébredő kislányom, sajnálom őt nagyon.
    Van azonban még valami, amit eddig nem mondtam: jövő hónapban érkezik a Kistesó. Nagyon aranyosan, önzetlenül áll hozza a dologhoz, számomra szinte meglepő módon. Rendszeres a simogatás es a csaladba való beillesztes kislanyom rezserol 1-1 beszelgetes alkalmaval. Semmit nem eroltettunk, minden magától alakult ki. Lehet, ennek is van köze a dolgohoz?
    Igazából azt szeretném megtudni, hogyan segíthetnék Kislanyomon? Lehet, hogy ez az a bizonyos pavor? Homeopatias szerek közül a Sedatif pc-t már próbáltuk, sajnos nem valt be. Van valami más esetleg amit tudna ajánlani, ami megnyugtathatja Pannim?
    Varjak még egy picit vagy forduljak orvosi segítségert?

    Válaszát, segítséget előre is nagyon köszönöm!

    Üdvözlettel,
    Vizi Judit

    • Vida Ágnes

      2018. március 15. csütörtök

      Nekem úgy tűnik, ez valóban pavor, abból is látszik, hogy erről van szó, hogy ébredéskor nem emlékszik rá és nem fáradt. Meg lehet próbálni citromfűteát adni neki lefekvés előtt, ez esetleg segíthet.

      • Vizi Judit

        2018. március 16. péntek

        Köszönöm szépen! 🙂

  • Marozsánné Tóth Zsuzsa

    2018. február 21. szerda

    Kedves Hölgyem!

    Van 2 fiam, a nagyobb májusban lesz 4 éves, a kisebbik pedig 9 hónapos.
    A nagy fiam 2 hónapja dobta el a cumiját. Azóta vannak alvási problémái. Előtte meseolvasás után egyedül elaludt, majd kijárkált 1 percenként, hogy ő nem tud elaludni. Azt mondja fél egyedül elaludni a szobájában. Fél a szörnyektöl és a szellemektől. Voltam lélek gyógyásznál is a probléma kezelésére, de még rosszabb lett. Csak úgy tud elaludni ha fogom a kezét és éjszaka is ez megy, a végén ott alszik köztünk az ágyban vagy vele kell aludni a nappaliban. A jó alvó fiamnak pszichológiai gondjai vannak vagy valóban fél?
    Nem szeretnénk sokáig huzavonázni mert így senki sem tudja kipihenni magát.
    Várom a megkeresését hogy mi tévők legyünk.

    Köszönettel
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2018. február 23. péntek

      Ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek, ilyenkor az addig jól alvó gyerekek is szívesebben alszanak a szülőkkel. A cumi számára eddig anyapótlék volt, most, hogy nincs az igazi anyára van szüksége a félelmei oldására. Vagy megadod ezt neki (magadat) és együtt alszol vele, amíg ki nem növi ezt az időszakot, vagy valamilyen más átmeneti tárgyat vezettek be (alvósállatka stb.)

      • Marozsánné Tóth Zsuzsa

        2018. február 23. péntek

        Kedves Ágnes!
        Köszönöm a válaszát! Sajnos nemfogad el semmit, sem állatkát, sem rongyit, anya pizsamája sem kell neki, azt kéri hogy legyek én ott vele. A múlt éjszaka is nagyon sokszor volt fent, sírva kel és a 3. ébredésnél ott altattam mellettem. Ezt kinövik a gyerekek? Meddig szokott ez a félelmi időszak tartani a gyerekeknél?
        Segítene neki ha a kisöccsével egy szobában aludna? Akkor vajon nem félne elaludni, vagy ez nem megoldás?
        2 napja megszemélyesítette a félelmét, azt mondta látta elalvás előtt a szellemet: fekete nadrágban, fekete cipőben és fekete kalapban volt elmondása szerint… Lehetséges hogy még tovább is nyitva van a fiamnak a „3. szeme” és valóban lát valamiket? Mi hiszünk a túlvilágban, de nem szeretném hogy ez a lelki világát tönkre tegye.
        Nagyon várom a válaszát!
        Köszönöm!

        • Vida Ágnes

          2018. február 24. szombat

          Ha ilyen sokszor kel, az nem lehet a rossz álom miatt. Valami más miatt ébred (talán fogzik vagy bújkál benne valamilyen betegség?) és ébredéskor félálomban bekapcsol a fantáziája, ezt meséli el neked. Általában pár hónapig tart ez a korszak ilyen erőteljesen. Meg lehet próbálni testvérrel egy szobában altatni, de mivel a testvére kisebb, ez nem biztos, hogy oldani fogja a félelmét. Viszont meg lehet próbálni játékosan kezelni a helyzetet: egy műanyag spricnit tölts meg vízzel, rajzolj rá egy szörnyikét és elalvás előtt alaposan fújjatok be mindent a szörnyűző sprayvel 🙂

  • Mohácsi Graciells

    2017. december 05. kedd

    Szia! Nekem van egy 2éves kislányom aki cicizik.Minden este felkel van h 10x is.Van higy sir h anya cici vagy csak sir olyankor szoktam neki egybol adni a cicit.Bolcsibbe jár 2honapja és azota olyan mintha jobban akarna maga mellé,eddig is anyás volt de most jobban ugy veszem észre.Ezt az éjszakázást amit már több mint 1honapja csinál már sok,egy éjszaka 10x felkelni???Valamit nemjol csinálok?Vagy a cicit kéne már el venni tôle ?,de nemtudom sajnálom sir es akk adom neki!Ebben szeretném a segitségét kérni!Előre is Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2018. január 03. szerda

      Semmiképpen ne vedd el most tőle a cicit, láthatóan megviseli a sok változás és ezért anyásabb. Talán a foga is jön, azért kel ilyen gyakran, de az is lehet, hogy be van dugulva az orra. Próbáld meg kifürkészni az okoka és azon segíts!

  • zsuzsi

    2017. december 03. vasárnap

    szia Ági! már egyszer segítettél nekem az osztozkodós dologban.. most olyan gondom van, hogy napok óta nem akar aludni ..de tényleg álmos de folyamat ki akar jönni…másfél éve ugyan az a progi minden nap… nincs sok tv, sok inger este csak mozart van meg könyv… mégis sztrájkol az elalvás ellen..fájdalma nincs..bár minden este mást ” kamuzik” 😀 ha kidől akkor viszont háborítatlanul alszik..úgy érzem elmondhatom hogy egy kiegyensúlyozott baba.. a lakásban sötét van mikor visszük a ” szobájába” hogy érezze, hogy már nincs kinn buli…semmi sem szól..mégis ” ki” ki ” még jönni akar bulizni..de fél 9 van mire végzünk a fürdéssel és mindennel nem akarom ,hogy fenn legyen tovább ..eddig 20:15kor álombaszenderült a hangomtól… most meg ” ördögűzés” kellene néha..tegnap elringattam laza 14kgjával… 19hós.. köszi

  • Renáta

    2017. november 20. hétfő

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni.
    Kisfiam 11 hónapos.
    Hat 6 hónappal ezelőtt jött ki az első fogacskája azóta nem hajlandó egyedül elaludni a kiságyába és azóta nem is szopizik.Minden alvás előtt adomo hintában alszik el és kb. 20 perc után kiveszem és viszem a szobájába az ágyba. Azóta egy éjszakát nem aludt végéig van,hogy ötször is fel kel és nem alszik vissza egyedül.Mikor nem jön a fogacska akkor is.
    Éjjel van ,hogy kétszer is eszik tápszert.Én rontottam el valamit?
    Köszönöm előre a segítségedet
    Renáta

    • Vida Ágnes

      2017. november 21. kedd

      A fogak gyakorlatilag folyamatosan jönnek hónapokon át, tehát lehet olyan, hogy úgy néz ki, mintha nem jönne a foga, de azért mégiscsak feszít az ínye, ilyenkor gyakrabban kel fel. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz vagy piszkálja az ínyét, akkor biztosan ez zavarja. Fogzás elleni alkati szerekkel lehet segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz. Éjszaka ebben a korban még lehet 2x éhes, ez normális.

      • Renáta

        2017. november 21. kedd

        Köszönöm válaszodat.
        Még abban kérném a segítségedet, hogy tudnám leszoktatni arról,hogy ne a hintába aludjon el.Éjjelente 4-5 órànàl többet ez miatt nem tudok aludni.
        Köszönöm
        Renáta

  • Viki

    2017. november 07. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 20hónapos! Csecsemő korától rituálé szerűen minden este fürdés, öltözés, tápszer és be az ágyba anya, apa ki és baba alszik magától! Ez történt egészen 16honapig kb. aztán előfordult h ki kellett vegyem mert nem tudott elaludni magától egy-egy ilyen eset volt de teljesen elhanyagolható. Aztán napközben egyre nehezebben ment az alvás ezért raszoktunk a szobájában levő kanapéra, hogy együtt elalszunk címszóval majd be az ágyba! Ez szuperül működött is nagyon sokáig! Aztán egy lázas éjszaka után beraktam az ágyunkba akkor kb. 3napba tellett mire a saját ágyába sikerült visszaszokatnom de azt is úgy h a kanapén aludt el velem. Jött kb 2hét h egyáltalán nem volt hajlandó velem lefeküdni a kanapéra sem napközben sem este ezért nappal pl. babakocsiban aludt el majd beraktam az ágyba de éjszakára tápszer után ágyikó! Mára már lefekszik velem újra a kanapéra napközben ott alszik el velem es berakom, amivel nincs is gond, de már este is! Sajnos nem tudom berakni a kiságyába mint régen! Ahogy lenyelni az utolsó kortyot már rögtön mondja hogy oda, anya és fekszik is le! Ahogy bekerül a koságyába rögtön üvöltés ha még ébren van! Megvárom míg elalszik és beteszem de 3-5kozott ébred és kanapé anyaval viszont utána már nem igazán sikerül visszatennem mert felkel ra és kapálózik! Az éjszakát eddig mindig végig aludta pár eset kivételével..nagyon ritkán volt olyan h felkelt de egyszerűen visszaaludt vagy tapszertől vagy egy oda-vissza séta a szobába! Eddig ha már láttam h nagyon álmos is csak beraktam és aludt szépen de most ha már látja h közeledünk rögtön kétségbe esik! Többféle tanácsot kaptam illetve olvastam is!
    A kérdésem végülis az lenne, hogy kell-e erőltetnem újra a kiságyat? Van e valami mód arra, hogy újra elérjük, hogy eltudjon egyedül nyugodtan aludni a kiságyában? Hagyjam e sírni benne? Vagy inkább hagyjak neki napokat és „átmegy” rajta és meg se próbáljam berakni, hogy elfelejtse m, hogy ő oda nem akar menni? Amit biztosan tudok, hogy ez az út amin haladunk az nem jó mert mindennél fontosabb a kislányom de nem szeretném ha velem aludna, neki se nekem se és senkinek sem jó! Azt gondolom ha másfél éves koráig sikerült ezt tartani biztos van ra megoldás! Ebben kérnék én segítséget és tanácsot, melyik a leghelyesebb út ahhoz, hogy újra egyedül el tudjon aludni és a saját ágyában?! Előre is hálásan köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: V.Viki

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Semmiképpen ne hagyd sírni az ágyában! Ezzel csak fokozod a szorongását és még jobban fog sírni, kapaszkodni beléd. Mivel már 20 hónapos, lassan amúgy is itt lenne az ideje a kiságy lecserélésének, most már kaphat saját leesésgátlós gyerekágyat, altathatod azon. Itt könnyebben megy majd az altatás.

  • Zita

    2017. november 06. hétfő

    Kedves Ági. 22 hónapos a kislányom. Már fél éve bölcsödés. Nem tudom miért de körülbelül 2 hete nagyon anyás. Ha egy percre is elmegyek sír, ordít. Ez történik a bölcsibe is mikor ott hagyom. Egy pár perc alatt megnyugszik. Viszont már több mint egy hete hajnalban megébred és akkor is „anya, anya ” van addig míg ott nem alszok vele. Mitől van ez? Valamit rosszul csinálok? Külön szobában, a saját kis ágyában alszik születése óta. Mi lenne jó, mit csináljak hogy éjszaka ne hisztizzen így, mert én úgy érzem ez az. Néha iszik egy picit, de éhesnek nem hiszem hogy éhes mert rendesen szokott vacsorázni. Várom válaszod. Köszönöm. Zita

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Semmit nem rontottál el, egyszerűen csak ebben a korban kezd el a kicsiknek beindulni a fantáziájuk, így már olyan dolgoktól is félhetnek, amiket ők „találnak ki”, illetve vannak irracionális félelmeik is (pl. félhetnek az árnyékoktól, sötéttől, lefolyótól stb.). Az álmoktól is félhet már (korábban nem tudatosulnak az álmok, 20-22 hónapos korban azonban már igen és megijedhet tőlük a kicsi. Természetes, hogy most a közelségedet keresi. Segíthet, ha minden este kinevezel egy plüssállatkát, aki őrzi az álmát és ott van vele, ő lehet pl. az „őrzőmaci”, elmesélheted, milyen erős, mennyi mindent tud (igazi szuperhős :)) és ő lesz az, aki éjjel vigyáz majd rá és reggel beszámol mindenről anyának. Ez a kis játék, ha minden este csináljátok, segít megnyugodni és elűzni a félelmeket.

  • Lakatos anna

    2017. november 04. szombat

    Sya a babám másfélhetes nyög és egybegörnyed fesziti magát azt akarom kérdezni adhatoke neki mecsek teát mert szerintem a kis pocia csinálja

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Ne adj neki Mecsek teát! Még nagyon picike és éretlen az emésztése, egyszerűen kellemetlen neki a feszülő poci és ezt érzékenyen éli meg. Szokott segíteni a pocakmasszázs (a köldökétől kb. 1 cm-re körkörösen az óramutató járásával megegyező irányban masszírozhatod), illetve ha hanyattfekteted, a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted a combjait (ez jó hatással van a belekre)

  • Mária

    2017. október 31. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretném megköszönni az eddigi segítségedet, sokat tanulok az írásaidból.
    Lányunk most hat hónapos, eddig végig aludta az éjszakát, mostanában az elmúlt héten kb. 3 óránként kel.
    A méhemben kilenc hónapig ugyanabban az irányban volt, fejjel a gátam felé. Amikor megszületett enyhe nyaki aszimmetriát fedeztünk fel nála. A gyerekorvosunk azt ajánlotta, hogy születésétől kezdve hason altassuk, hogy ezáltal még inkább forgassa jobbra, balra a fejét. Jelenleg Dévény tornára járok vele, hogy ezen segítsünk.
    Emiatt nem altattuk háton. Mostanában éjjel, ha fölkel azt tapasztaltam, hogy minden esetben a hátán fekve találtam, pedig hason raktam le.
    Mit tehetek azért, hogy újra végig aludja az éjszakát? Kezdjem el napközben a hátán is altatni, hogy éjjel ne ébredjen fel arra, hogy átfordult a hátára?
    Ha igen, hogyan?
    A másik kérdésem nem ehhez kapcsolódik, de érdeklődni szeretnék azzal kapcsolatban, hogy milyen illóolajat használhatok párologtatásra radiátoron,
    ami a lányomat se zavarja? Melyeket és milyen hígítással?
    Előre is köszönöm szépen a válaszod!

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      1 éves kor alatt semmilyen illóolajat nem szabad a baba közelében használni csak aromavizeket, 1 éves kor után már vannak olyan illóolajok, amiket lehet használni, erről az Illóolajok.hu-n találsz részletes leírást: http://www.illoolajok.hu/gyerekkori-problemak/szabalyok/aromaterapias-illoolaj-keverekek-a-babaapolasban.html

      Az ébredésnek nem a hátrafordulás az oka, a megfordulás csak következmény: amikor a baba felszínes alvási szakaszba kerül, valami miatt felriad és mivel ilyenkor éber lesz, átfordul. Ha 3 óránként kel, akkor ez nem rossz szokás vagy alvászavar, hanem valamilyen oka van. Ez ebben a korban leggyakrabban az szokott lenni, hogy egyszerűen éhes a baba. Ahogy a baba nő, a tápanyagigénye is megnő és a korábban kapott anyatej (vagy tápszer) ezt már nem fedezi, ilyenkor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást, de mivel ezek az ételek sem túl laktatóak még, az éjszakai éhség átmenetileg még megmarad. Néha szokott segíteni, ha este bővebben vacsorázik (ha anyatejes, gyakrabban szoptatod meg, ha tápszeres, akkor lehet adni estére tejpépet)

  • Heni

    2017. október 30. hétfő

    Kedves Ági,eddig is imádtam az írásaid,mindig találok benne segítséget.Viszont most tanácstalanok vagyunk.A lánykánk most lesz 2éves.Már ez a sokadik hét,hogy reggel felébred és sír,dobálja magát.Mondja reggel kako,tea.De egyik sem kell.Éjszaka jól alszik,végig alussza.Mikor betegis,mint éppen most.Egyszerűen nem tudjuk milehet a baj.Tanácstalanok vagyunk.Nem piheni ki magát és még álmos lenne?Az a gond,hogy nyűgös egésznap ezáltal.Mikor tehetjük kint vagyunk az udvaron.Velünk alszik az elsőperctől kezdve.A napi rutinban lehet baj?Nem igazán vagyunk eljáró típusok.7-8közt Reggeli,10órai,játék,álltalában 11-12között alszik el,ebéd ébredés után,aztán ki megyünk az udvarra,ha olyan az idő,ha nem bent foglaljuk le magunkat,uzsonna olyan négykörül,aztán este vacsora apával olyan 7-8 között,fürdés olyan 8-9között.Az elalvásnál még szopizik.Nem rég lett kész a lakásunk és az átalakítás után,nehezen találta a helyét.De nem volt gond az alvásnál.Lehet annyira megviselte a szétlét,hogy most jönne ki rajta?Kérlek segíts.Válaszod nagyon köszönöm!

  • Anita

    2017. október 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Nagyon örülök ennek az írásnak. A leírtakat ki fogom próbálni, de megerősítést, tanácsot kérek, hogy a mi esetünkben mi a célra vezető. Kislányom 15 hónapos múlt. 6 hetes kora óta kb. másfél hónappal ezelőttig átaludta az éjszakákat, soha sem kért enni, vagy inni. Egyedül a fogzáskor sírt fel, de akkor fogzási szerekkel (dentinox, homeos bogyók) és cumival megoldottuk. Másfél hónapja viszont minden éjjel felkel – hol éjfélkor, hol kettő óra körül, de van, hogy 3-4 óra között, és legtöbb esetben nem is tud visszaaludni 1-2 órán át. Ilyenkor először figyelek, hogy a sírás mi miatt lehet, ha keserves, akkor általában fog baj, de a fogzási szerek már nem igazán használnak, vagy éhes. Ez csak gyanú, de ha megkínálom (üvegből kapja az anyatejet), akkor megissza, sőt, valamikor hihetetlen 2,5-3 dl-s adagot is elpusztít. Ilyenkor van, hogy rövidesen visszaalszik, de sokszor előfordul, hogy még fetreng. Ha már nagyon nem látom az álmosság jelét, hagyom kicsit játszani, ilyenkor maximum egy óra alatt elfárad és elalszik. Nappal egyszer alszik ebéd után 3 órát. Egyébként aktív, jön-megy, felmászik ágyra, fotelre, kanapéra, kiszékére, pakol, játszik, „olvas”, nagyon sok szót mond, szinte minden nap van egy új. Változás talán csak annyi történt, hogy reggeli ébredés után már nem kap tejet, hanem egyből szilárdat, és a délelőtti tejet is elhagytuk. Így a nappali és esti alvás előtt kap, meg éjjel, amikor megébred. Önállóan kanalazik, van, hogy kézzel rásegít. Ha hagyja, akkor mi is besegítünk a kanalazásban. Sokszor az étkezés végén pancsol az étellel, kiborítja, ledobálja. Az elmúlt időben kibújt négy őrlője egyszerre, de már kb. két hete mindegyik áttört. 7-kor vacsizik, fél 8-8 között fürdés, és 9-kor már alszik. Mi lehet az, ami miatt ébred?
    Előre is köszönöm, ha tudsz tippet adni, hogy mivel próbálkozzak.
    Üdvözlettel: Anita

    • Vida Ágnes

      2017. november 07. kedd

      Mivel elhagytátaok nappal a tejet, talán valóban éhes éjjel. Mivel viszont ilyenkor teljesen felébred, nem tud visszaaludni (ebben a korban az ellazulás nagyon nehezen szokott menni). Segíthet, ha ilyenkor rögtön enni kap, nem kapcsolsz lámpát, nem beszélsz vele, csak a sötétben megeteted, megvárod míg visszaalszik rajta és utána teszed vissza aludni.

  • Mariann

    2017. október 21. szombat

    Üdvözlöm! Nagy szeretettel es odagigyelessel olvasom minden megjeleno irasat.
    Most tapasztalom a fiu es lany kozotti nagy különbségeket.20 évesen szuletett egy lanyom aki mostansag mar 23 eveben jar. Es ugy hozta az elet hogy született meg egy kisfiam tavaly majusban 42 evesen.akadalyokat konnyen vettük. Kiveve egyet ami a hiszti.fiamra ha rajon akkor nemigazan tudjuk kezelni.es csak 1 esetben.14 honaposan indult el.eleinte szépen setaltunk kezen fogva.de mostanaba katasztrofa.
    Lemegyunk boltba vagy jatszira.fogja a kezunket de o nem akar jonni es ellenkezo iranyba huz vsgy.leterdel elvagja magat az utcan hasrafelszik ha jonni kell fel.ugyanez akkor olbe vesszuk es hozzuk fel zeng az egesz.lépcsőház. csapkod utlegel.elegge megvisel mindenkit.
    Hogyan kezeljuk az akaratossagat??
    Köszönöm szepen válaszát

  • Orsi

    2017. október 20. péntek

    Szia Ági!
    Nagyon örülök ennek az irásnak!
    Nálunk az történt hogy pár hete minden éjjel átjön a nagyágyba aludni a lányom,ilyenkor ritkán de elöfordul hogy elkezd engem tapogatni.27 honapos.Gyanakszom hogy ez azért lehet mert augusztus ota,heti 1 max 2 alkalommal dolgozni járok.Ilyenkor a mama vagy apa vigyáz rá.2 éves szülinapja után tanult meg folyékonyan beszélni,és nagyon sok mindent tanult mostanában.
    Ugye nincs rá rossz hatással ez a pár ora különlét?Normális ez ilyenkor?Egyébként egy nagyo jokedvü kislány és akkor sem hisztis ha nem vagyok otthon.
    Nagyon köszönöm a választ!
    Orsi

    • Vida Ágnes

      2017. október 21. szombat

      Minden változás hatással van a kisgyerekre, ez természetes. Általában anyásabbak lesznek tőle és például ezt csinálják, mint a lányod, hogy éjjel átmennek a szülők ágyába, ezzel pótolják a külön töltött időt. El fog múlni nála ez az időszak, feldolgozza majd a változást, csak türelmesnek kell lenni vele.