Ha a baba éjszaka felkel és órákat ébren van: Mit lehet tenni?

Kisebb babáknál is előfordul, de az 1-2 éveseknél még gyakrabban, hogy éjjel felébrednek és órákat ébren vannak. Mi okozza ezt és hogyan lehet megoldani?

Az éjszaka kettéválasztásának is nevezik azt a jelenséget, amikor a baba felébred és több óra hosszan ébren van. Az oka az, hogy az alvási késztetés és a cirkadián ritmus elválik egymástól.

Mi az az alvási késztetés? A homeosztatikus alvási késztetés ösztönös folyamat, gyakorlatilag azt jelenti, hogy minél tovább vagyunk ébren, annál álmosabbak leszünk és a szervezetünk egyre inkább vágyik pihenni, azaz aludni.

Mi az a cirkadián ritmus? A szervezet cirkadián ritmusának (élettani napszaki ritmusának) nevezzük azokat a biológiai folyamatokat, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek.

Újszülöttkorban a cirkadián ritmus még nem alakult ki, ezért gyakori, hogy a nappal nyugodtan alvó baba éjjel összevissza ébred, éber, összecseréli a nappalt az éjszakával vagy hosszan ébren van az éjszaka egy részében. Itt írtam róla, mit lehet ilyenkor tenni

A nappal és éjszaka ritmusát nagyjából 6-8 hetes korra a legtöbb baba magától vagy kis segítséggel megtanulja, azonban vannak tényezők, amik újra összezavarhatják a kicsit:

  • a téli időszakban többet van sötét és sokan kevesebbet vagy rövidebb ideig vannak a szabad levegőn,
  • a modern lakások mesterséges fényei, a túl sok és túl erős világítás azt üzeni a szervezetnek, hogy nappal van, akkor is, ha már este van,
  • a túl rohanós napok, a laza napirend, a túl sok inger kibillenti a kisgyereket a megszokott ritmusából,
  • az alvási szokások variálása (felébresztik a délutáni alvásból, hogy este időben feküdjön le, visszaaltatják délután, hogy hosszabban aludjon, felkeltik reggel, túl korán vagy túl későn fektetik le – nem figyelembe véve, hogy ő magától mikor álmosodik el, mikor és mennyi pihenést igényelne)

A cirkadián ritmus mellett a kisgyerekek alvási késztetése is felborulhat, ha:

  • túl sok inger éri őket, ezért túlfáradnak,
  • túl későn fekszenek le, emiatt túlpörögve fekszenek le és ezt az idegrendszer még nem tudja kezelni,
  • túl korán fekszenek le, ezért még nem elég erős az alvási késztetés,

Fontos tudni, hogy az alvási késztetés az életkorral változik: minél idősebb lesz a gyermekünk annál inkább érzi, hogy fáradt és aludna. A cirkadián ritmus kialakításában viszont mi is közreműködhetünk azáltal, hogy figyeljük a gyermekünk jelzéseit és megfelelő stabil napirendet és alvási körülményeket alakítunk ki neki.

Mikor fordul elő gyakrabban a hosszú éjjeli ébrenlét?

2 olyan időszak van a baba életében, amikor minden igyekezeted és a korábbi jó alvási szokások ellenére is nagyobb eséllyel fordul elő a hosszú éjjeli ébrenlét:

1. Amikor valami újat tanul a baba

Ilyenkor még félálomban is gyakran „gyakorolja” az új mozgásformát vagy éppen feláll, beszélget, forgolódik, emiatt eleve később és nehezebben alszik el, amikor pedig félálomba kerül, gyorsan felébreszti magát. Ezek általában átmeneti időszakok (1-2 hét) és ha következetesen ragaszkodsz a korábbi alvási szokásaitokhoz, túlesik rajta és újra mélyebben és nyugodtabban alszik majd.

2. Amikor változnak a nappali alvási szokások

Az éjszakai „felébred és órákig ébren marad”-jelenség néha annak a jele, hogy a gyermeked készen áll elhagyni valamelyik nappali alvást, például 3 alvásról áttérne a kettőre, vagy a kettőről az egyre. Hogyan tudsz a nappali alvások elhagyásában segíteni neki? Erről itt olvashatsz

Mit lehet ilyenkor tenni?

1. Kezdj el alvásnaplót vezetni, amiben leírod, hogyan aludt nappal (mikor feküdt le, mennyit aludt, mikor ébredt) és hogyan éjszaka!

Ebből kiderül, mennyit is alszik valójában és esetleg észreveheted azt is, milyen összefüggések vannak a nappali alvása és az éjszakai ébrenléte között. Gyakori például, hogy ha egy totyogó nappal kevesebbet alszik vagy kimarad az alvás, akkor éjjel is éberebb, rosszabbul alszik. A kisebb babáknál pedig éppen fordítva szokott lenni: ha nappal sokkal hosszabbakat és gyakrabban aludt, akkor éjjel nem alszik olyan jól.

2. Figyelj a nappali altatásra! Ha már nehezen alszik el a megszokott időpontban, tiltakozik, rövidebben alszik, mint a megszokott, talán már elhagyna egy nappali alvást (pl. áttérne két alvásról az egyre)

3. Figyeld a baba alvásigényét! A babák alvásigénye egyéni, vannak kevesebbet és többet alvó babák, de az mindig árulkodó, mennyire nyűgös, fáradt egy baba. Mivel a babák alvási szakaszai rövidebbek, ők kipihenik magukat úgy is, ha sokszor piciket alszanak, az ő kipihentsége nem áll összefüggésben a tiéddel, hiszen egy felnőttnek hosszabb alvási szakaszokra van szüksége ahhoz, hogy kipihenten ébredjen. Attól, hogy anya fáradt a kevés alvástól, a baba még boldog és jól fejlődik ugyanannyi alvástól.

Érdemes tehát megfigyelned, vajon ő mennyire kiegyensúlyozott, fáradtnak tűnik-e, nincs-e olyan, hogy túlfárad és emiatt nyűgös, kezelhetetlen. Ha igen, akkor több pihenésre van szüksége.

4. Ügyelj az alvás-ébrenlét egyensúlyára! Ahhoz, hogy létrejöjjön a megfelelő mértékű alvási késztetés, a kicsinek el kell fáradnia, de nem szabad túlfáradnia. A sok szabad levegőn és mozgással töltött idő kedvez az egészséges fáradtságnak és alvásnak, a zárt térben, mesterséges ingerek (tévé, kütyük, mesterséges fények stb.) között töltött idő csak elfárasztja a gyereket, de egyben túl is terheli az idegrendszert. Érdemes figyelembe venni a WHO ajánlását az életkor szerinti minimum mozgásra és képernyő előtt töltött időre vonatkozóan.

5. A mozgásfejlődés miatt ébred? Megfigyelhető, hogy sokkal több az éjjel ébren töltött idő akkor, amikor valami újat tanul a kicsi. Jellemzően a mászás, a felállás, a járás és a beszéd elkezdésének időszaka lehet ilyen nagy fejlődési ugrás, amikor a baba éjjel is az új tudományát gyakorolja. Ezekben az átmeneti időszakokban 2 dolgot tehetsz:

    (1) Nappal rengeteg időt és lehetőséget adsz neki arra, hogy gyakorolja az új képességeit! Lehetőség szerint keveset ültesd, hadd mozogjon szabadon, ha elmentek otthonról akkor is minél kevesebbet legyen ültetve és minél több lehetősége legyen használni az új képességeit (pl. a parkban sétálva kiveheted a babakocsiból és egy takaróra letéve mászhat, a játszótéren is ki lehet venni és állhat a pad mellett, gyakorolhatja a lépkedést, adj rá olyan ruhát, amit összekoszolhat)

    (2) Függetlenül attól, hogy átmenetileg nehezebbek az éjszakák, ne változtass az alvási/altatási szokásokon. A fejlődési szakaszokon gyorsan átesik a baba, de a kialakított új szokások hosszasan megmaradnak.

Csak figyelmet akar és ezért van fent éjszaka?

Gyakran hallom szülőktől, hogy „csak azért ébred fel éjjel, mert figyelmet akar” vagy „rossz szokásból kel fel”. Mindkettő tévedés. A baba nem kel fel, ha nincs semmi baja. A megnyugváshoz, újra elalváshoz biztonságérzetre van szüksége és ezt értelemszerűen a szüleiből nyeri, az ő segítségüket kéri hozzá, de ez nem rossz szokás, hanem a biztonságos kötődés jele.

Kisgyerekkorban (1,5-2 éves kor után), ha valami nagy változás van a kicsi életében, amit nem tud feldolgozni, előfordulhat, hogy ez éjjel is megzavarja az álmát. Például elkezdi a bölcsődét. Ilyenkor nappal kevesebbet van velünk és sokan azt hiszik, azért van ébren, mert éjjel „bepótolja” azt az időt velünk, ami nappal kimaradt. De valójában nem erről van szó.

Az ébrenlétek oka ilyenkor az, hogy az új helyzetben sok új dologra kell figyelnie (új szabályok, önállóan megoldandó feladatok, érzelmek, számára megterhelő helyzetek feldolgozása egyedül – mert Anya nincs vele a bölcsiben) és ezt még az első időszakban mind egyedül kell feldolgoznia. Ez stresszforrás számára és túl is terheli, emiatt nyugtalanabbul alszik, ha pedig felébred, akkor nehezen alszik vissza.

Hasonló ez ahhoz, amikor felnőttként egy számunkra megterhelő stresszes időszakot élünk át, ami miatt esténként nehezen alszunk el és ha éjjel felébredünk, akkor is rögtön ezen jár az agyunk, emiatt nem tudunk visszaaludni.

Ilyen új helyzetekben, mint pl. egy testvér születése, beszoktatás, költözés, szobatisztaság elsajátítása (ez is fárasztó és sok koncentrációt igénylő dolog a gyerek számára, amire nincs felkészülve), segíthetünk a gyermekünknek azzal, ha nappal segítünk neki feldolgozni az új élményeit, érzéseit.

Hogyan?

  • sok-sok mozgással a szabad levegőn, hogy kiugrálja, kiadja magából a feszültséget,
  • bábozással: játsszátok el az új helyzeteket, amikkel találkozik, játsszatok ovisat, kistestvéreset, próbálja ki magát több szerepben is (pl. legyen ő az óvónéni)
  • mesével: mesélj neki sok-sok történetet, amiben a számára nehezen feldolgozható új helyzet szerepel

Légy türelmes! Az alvási mintázat fejlődik az idegrendszeri fejlődéssel, de befolyásolható a környezet, a szokások megváltoztatásával is. A kapkodás, kísérletezés csak összezavarja a gyereket és állandósítja a problémát, a következetes változtatás viszont általában 7-10 nap alatt már látványos eredményeket hoz.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field