Esti rutin

Bármilyen szakembert keresel fel gyermeked alvászavaraival szinte mindegyik elmondja, hogy esti rutint kell kialakítani. De mi a célja az esti rutinnak? Mire való? Hol ronthatod el és mire figyelj, amikor kialakítod?

 Esti rutinHabár néha nem úgy tűnik, a babának szüksége van rendszerességre. Nyilván időérzék híján ezt ő még nem képes kialakítani, de ahhoz, hogy megszokja a világot, hogy tanuljon, nagy szavakkal szólva: beilleszkedjen a társadalomba, szüksége van arra, hogy tudja, mi mi után jön, mit hogyan csinálunk, mi mi után következik a nap folyamán. Nem arról van itt szó, hogy rá kell erőltetni feleslegesen szabályokat és előírásokat, sokkal inkább arról, hogy meg kell neki mutatni, milyen szakaszokból áll a nap, mikor van reggel, délben, este és mikor mit csináluk. Ő ezalapján tájékozódik a mindennapokban.

Az esti rutin erről szól: megmutatjuk a babának, hogy itt az este és ilyenkor ezt és ezt szoktuk csinálni, valamint segítünk a kicsinek az ellazulásban, hogy könnyebben aludjon el.

Az esti rutint tehát úgy kell kialakítani, hogy a baba (kisgyerek) fokozatosan egyre megnyugtatóbb dolgokat csináljon, egyre bensőségesebb hangulat alakuljon ki, ellazuljon és ezáltal könnyebben elaludjon. Éppen ezért érdemes vacsorával kezdeni, hiszen evés után eleve elálmosodik az ember.
Ezt követheti egy kis közös csendes játék vagy beszélgetés életkortól függően (hogy ne teli gyomorral menjen a kádba, ez főként kisebbeknél fontos), majd pedig a fürdés.

Fürdés után átöltözés,
meseolvasás (kisebbeknek énekelgetés), és személyes apróságok, amiket minden gyerek szeret. Nálunk pl. ők kapcsolhatják le a lámpát és még a sötétben megdajkálom őket, beszélgetünk egy kicsit halkan. Utána puszi és alvás.

A baba alvásának, elaltatásának fontos rész
e az esti rutin, amiben a dolgokat a saját képetekre szabhatod, de fontos szem előtt tartanod, hogy ne húzódjon el túl sokáig, mert neked sem jó, ha minden este 2 órás program, mire a gyerekek ágyba kerülnek, és nekik is lehetőséget ad arra, hogy elálmosodás helyett megint felpörögjenek. Kb. 45-60 perc az az időtartam, ami a vacsorától a lefekvésig ideálisnak mondható, ez az az optimális időtartam, ami alatt el tud lazulni a baba, felveszi az éjszakai lassabb ritmust és mindannyiótok számára ideális.

Szólnom kell még a nappali rutinról is. A nappali elalvás előtt is érdemes rutint kialakítani, hogy a kicsi tudja, hogy most alvás következik, de ez ne legyen hosszabb 10 percnél. Egyszerű dolgokról van itt szó: bemegyünk a gyerekszobába, meseolvasás, dédelgetés, esetleg félig besötétíthetitek a szobát együtt, aztán puszi és alvás.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • Jude

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági!
    Ikerlányaim 8 hónaposak. Már az elején, kb 2 hónapos koruktól úgy alakultak az esték, hogy szopiztunk (kicsit belealudtak, de mostanában már nem) aztán fürdés, altatás (énekelgetés, egyiküknél ringatás, másik soha nem igényelte, viszont 3 hónapos kora óta ujjszopós azzal altatja magát). A problémám, hogy az altatás legtöbb esetben nem megy, ha még nem kapnak egy kis tápszert (30-100 ml teljesen változó mennyit). Nem az üveggel a szájukban alszanak el, de nélküle úgy látjuk nem megy. Szerinted ez normális? Hagyjuk, vagy próbáljunk kemények lenni és fürdés után már ne etessük őket? Próbáltam ezt a tápot fürdés előtt megitatni velük, de akkor nagy ellenállást fejtenek ki és nem megy.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      8 hónaposan még teljesen normális, ha lefekvés előtt igénylik a tápszert, ez a szokás általában 1 éves korig meg szokott maradni, aztán fokozatosan elmarad.

      • Jude

        2011. február 07. hétfő

        Kedves Ági!

        Nagyon köszönöm válaszod.
        Akkor maradunk ennél a rutinnál. 🙂

        üdv
        Judit

  • Zsuzsa

    2009. május 30. szombat

    Kedves Ági!

    A kérdésem az altatásról szólna. Sokszor hallom, és olvasom, hogy a babát csak le kell tenni az ágyába és otthagyni , hogy elaludjon, néha kisebb megnyugtatással. Nálunk ilyen sosem volt. Pici baba korában a kisfiam igényelte hogy ringassuk, sírós volt, de ha elaltattuk azzal hálálta meg hogy szinte az egész éjszakát átaludta.
    Ez „ringatás” nálunk azt jelenti, hogy mikor látom, hogy elfárad, ölbe veszem és kb. 15 – 20 percig csendben sétálgatok vele, és ilyenkor csak a légzésemet figyeli, és szépen elalszik. Ez a módszer a mai napig beválik , de aggódom mi lesz később? Nem rontom el a babát ezzel?
    A napközbeni 1 alvás esetében ha elég fáradt, beteszem az ágyába, betakarom és vagy énekelek neki, vagy „hülyéskedek”, pantomimezek az ágya előtt, és erre alszik el.

    Vajon rosszul csinálom?

    Válasz: Nem csinálod rosszul. Mindig az a jó, ami mindenkinek jó. Ha neked és neki is megfelel ez a rendszer, akkor miért ne maradjon?

  • Géb

    2009. május 21. csütörtök

    Ági!
    Olvastam több helyen, hogy éjszaka nem kell pelust cserélni (hacsak nem kakis) és böfiztetni a „jobb” alvás eredményében? Ez most tényleg így van? Nappal pedig fontos, hogy mindig ugyanolyan sorrendben történjen a szopi, böfi, pelus…… Nálam nappal is előfrdul, hogy szopi megszakítása közben kell pelust cserélnem mert megjöttek kaki-makiék. Nappal ha hosszabb autóútra megy az ember, érdemes kaja időre felébreszteni a babát, hogy szopizhasson? Mi két napja kezdtük el a Gripp Watert használni mert úgy este 7 körül fájdogál a pocakja. Mindig szopizás közben jön elő, keservesen sírdogál a lábait hol felhúzza, hogy kifeszíti és az arckifejezésén is tapasztalható a szenvedés. Ezt a készítményt egészen három hónapos koráig lehet adni neki naponta? Nagyon bízom a szer sikerességében! Nálunk is van éjszakai nyöszörgés hajnal tájékán, de a mozdulataiban azt látom mintha biciklizne, nincs az esti sírás kivörösödött arccal, és vissza tud aludni. Tényleg és az ébredések nálunk hosszasan történnek többször kinyitja a szemét nyújtózás és nyöszörgéssel, majd sírás. Ez normális? Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Igen, éjjel nem kell pelusozni, hacsak nem kakis, mert még 1-2 hónapos korban ezután vissza tud aludni, addig 2-3 hónaposan lehet, hogy egy órát is fentmarad, mert a pelusozás felébreszti. A büfi sem kell éjjel, mert ilyenkor félálomban szopik a baba, ezért nem nyel annyi levegőt, mint nappal.
    Szopi közben gyakran van kaki kisebb babáknál, mert ilyenkor még az evés azonnal kiváltja az emésztést is, ezért ajánlom, hogy utána pelenkázzunk. Közben csak akkor, ha „baleset” van, pl. kifolyt a kaki. Azért kell a pelust a végére hagyni, mert ettől felébred a baba, ha bealudt volna szopi közben, ha nálatok ilyen gond nincs, akkor pelenkázhatsz akár közben is, ha jónak látod, de az anyatejes kaki nem csípi ki a fenekét, tehát semmi nem történik, ha 10 percet még szopizik és utána cseréled ki.
    Az nem gond, ha lassan ébred.

  • Grimbulum

    2009. április 04. szombat

    Szia Agi. Koszonom a valaszt, miota a furdes elott van a vacsi, sokkal turelmesebb az esti oltoztetesnel, van, hogy furdes utan mar nem is ker enni, vagy csak par kortyot 🙂

  • szkafi

    2009. április 02. csütörtök

    Szia Ági!

    Nálunk mostanában nem csak az evéssel de az alvással is gondok vannak ….kisfiam 7 hónapos születése óta talán ha 2x átaludta az éjszakát …ujabban viszont megint egyre többször felkel nyöszörög és van olyan ,hogy nem alszik el rögtön mert ilyenkor megszoptatom, hanem fenn van 1-1,5 órát ringatva elalszik de amint leteszem felébred és nézelődik ,hason alszik.Nem tudom mit csináljak vele miért nem hajlandó aludni ,lehet,hogy éhes ugyanis tejem az már nem olyan sok van.
    Az esti lefekvés is csak nagynehezen megy van olyan ,hogy szopi közben elalszik de nem mindig, olyankor csak ringatva hajlandó elaludni.Tudok még ilyen korban változtatni az elalváson vagy már késő?

    Válasz: Igen, tudsz még változtatni. Ebben a korban már csak akkor alszik el gond nélkül este a baba, ha már valóban álmos, legalább 4 órát kell ébren lennie, hogy estére gond nélkül elaludjon.

    Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Grimbulum

    2009. március 21. szombat

    Szia Agi, 3 honapos kisfiam az utobbi idoben az esti furdetes utan keserves sirasba kezd amikor meg szeretnem szoptatni, latom, hogy ehes, megsem akar enni. Amikor megnyugszik es mellre tennem, ismet sirni kezd. Kb. 20 perc siras utan sikerul megszoptatnom. Gondoltam, nagyon kifarad a furdesben, ezert megprobaltuk furdes elott megszoptatni, varni fel-1 orat a furdesig, de akkor viszont nagyon bealszik, es elmarad a furdes. Kezdettol fogva az esti rutin igy nez ki: furdes-masszazs-szopi. Addig nincs is gond, amig nem kezdem oltoztetni. Kb. 1 hete csinalja ezt. Napkozben 4×1-1,5 orat alszik, az esti furdes ebredes utan van 7-8 korul. Min valtoztassak? Valaszod koszi elore is.

    Válasz: Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, így jóllakik és nem lesz éhes éjjel, a lefekvés előtti szopinak pedig kisebb lesz a szerepe. Valószínűleg mire a szopihoz értek már nagyon fáradt, ezért nyűgös. Szerintem szoptass fürdés előtt, de az utolsó felébredés és a fürdés között többször is megkínálhatod.

  • Bea

    2008. október 29. szerda

    Szia Ági! Köszönöm szépen a válaszodat. Megpróbálom akkor kicsit később lerakni nappal aludni, hátha sikerül így eltolni a napirendet. Egyébként azt vettem észre nála, hogy a korábbi 3 alvás alkalmával összesen nem aludt ennyit, mint most. Sokkal kiegyensúlyozottabb így, hogy kétszer alszik napközben kb. 2-2 órát, és szinte mindig vidáman ébred, gagyarászva. Hátránya – ahogy korábban írtam -, hogy nagyon korán „kell” ágyba rakni.

    Nem kaptam Tőled levelet. Az öruralom témájában írtál nekem? Arra nagyon vártam a választ.

  • Bea

    2008. október 27. hétfő

    Sziasztok! Szia Ági! Az én kislányom 4 és fél hónapos, korán fekvő. 🙂 Nyáron 6, fél 7 felé elvittük sétálni, 7-től már nagyon nyűgös volt, ekkor megfürdettük, utána megszoptattam és kb. fél 8-8 tájban általában a cicin el is aludt vagy cumit kapott. Azután egyre hamarabb sötétedett és ő egyre hamarabb kezdte az esti nyűgösködést, most általában fél 6-tól már nem lehet vele mit kezdeni, semmi sem jó, dörzsöli a szemét, fülét, nyűgös és már az esti kb. fél 7 körülre átrakott fürdést is alig tudjuk kihúzni vele. Nappal általában háromszor alszik, de egyre többször előfordul, hogy már csak két hosszabb alvást produkál, az utolsó alvásból így fél 4 felé ébred és gondolom, ezért is bírja nehezen fél 6-nál tovább. (Egyébként kipróbáltam, volt hogy leraktam aludni 6-kor vagy fél 7-kor és azon kívül, hogy hajnali 4-5-től nagyon sokat forgolódott, nem aludt már jól, ugyanúgy aludt, mintha később raktam volna le.) Éjjel kétszer ébreszt, szopizik és visszaalszik, kb. 6, fél 7 felé kel. (Amikor fél8-8 felé raktuk le aludni, csak egyszer ébresztett). Az esti rutin nálunk csak annyi, hogy először fürdés (amit élvezne ugyan, de mivel fáradt, túl sokáig nem bírja), utána sírásba torkolló öltöztetés (szintén a fáradság miatt gondolom) és utána szopi és alvás (könnyen elalszik) kb. fél 7-7 tájban. Ha az ő igényeit követnénk, talán már 6-kor kellene fürdetnünk és fél 7-kor ágyba dugni, de ezt korainak találjuk, ráadásul a férjem nem is ér haza addigra.
    Milyen ötleteitek vannak, hogy áthidaljuk ezt az esti mizériát? Jó lenne kitolni a lefekvés idejét legalább kb. 8 órára, de nyűgösködés nélkül. 🙂

    Válasz: A nappali alvásokat told el 20-30 perccel, ennyivel később fektesd le, és akkor később kel majd, este pedig tovább bírja.

    (a múltkor kétszer is írtam neked, azt megkaptad?)

  • Anami

    2008. szeptember 22. hétfő

    Sziasztok!
    Nem tudom van e valaki aki hasonló problémával küzd?!
    Fanni lányom 4 hónapos, 3 hónapos koráig külön szobája volt, nem is volt gond, szépen átaludta az éjszakát este 9-tól reggel 6-ig. Aztán úgy alakult, hogy közös szobába kellett költöznünk, és már az első éjszaka felébredt 2 körül. Én megszoptattam, gondoltam biztos az új környezet megzavarta és ezzel megnyugszik. De már ott tartunk, hogy fél 1, 1 és 4-5 körül is felkel, és ha nem teszem cicire ordit. Nem éhes, mert alig pár kortyot iszik és alszik tovább (cumisüvegből nem iszik és a cumit sem szereti). Múlt éjjel gondoltam nem szoptatom meg 1-kor, megpróbálom megnyugtatni, de sajnos nem sikerült, sőt a férjem szerint direkt kinozom, mert majd „éhen hal” a gyerek.
    Remélem tudtok segiteni olyan megoldást találni ami a kicsinek is jó, és nekünk is. (Nem az éjszakai felkelés a gond, csak szerintem ez rossz szokássá alakult)
    Köszi

    Válasz: A problémád szinte tipikus (3 nap alatt vagy öt levelet kaptam ugyanezzel a problémával). Ebben a korban kezdődik a fogzás és egész egyszerűen „elromlanak” a babák. Nem arról van szó, hogy direkt felébred a baba, hogy szopizzon, hanem arról, hogy felébreszti a fogzás és nem tud maga visszaaludni, mert azt tanítottad meg neki, hogy amikor felkel, akkor mindig segítséget kap a visszaalváshoz. Két dolgot tehetsz:
    1. Adsz neki valamilyen fogzásra való homeopátiás szert és akkor kevesebbet (vagy egyáltalán nem) fog felkelni. Ezeknek a leírását a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatod.
    2. Megtanítod egyedül visszaaludni. Csak úgy fog megtanulni egyedül aludni (és nem felébredni éjjel), ha megtanítod egyedül, cici nélkül elaludni és visszaaludni. Este ne cicin altasd le, hanem vacsora utána fürdesd meg, kicsit dédelgesd (énekelhetsz neki stb. ahogy szeretitek) és már ellazult (de nem teljesen alvó) állapotban tedd le a kiságyba. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, és tedd megint vissza. Ezt játszátok addig, amíg el nem alszik (első alkalommal akár 1 órát is eltarthat, de legközelebb már jobb lesz). Ha éjjel felkel, adhatsz neki egy korty vizet (hátha szomjas), de utána ugyanez a teendő. Az első éjszaka még -készülj fel- nehéz lesz, de a következő éjszaka már sokkal jobb, ha ugyanígy csinálod.
    A másik megoldás, hogy 2-3 napig Apa fekteti le este és ő kel fel hozzá éjszaka. Első alkalommal talán ebből is sírás lesz, de már azonnal érződik a hatása, mert “apa miatt nem érdemes felkelni”:)

  • Jnora

    2008. szeptember 18. csütörtök

    Szia Ági!

    Nálunk úgy alakult, hogy kislányom, születése óta 6-kor fürcsizik és általában legkésöbb 3/4 7 kor már alszik is. Hála sz égnek, szépen végigalussza az éjszakát megszakítás nélkül – igaz 1/2 11kor megetetem és átpelusozom de Ő akkor is totál kómában van, általában 1/4 8 körül ébred 🙂 Most 4 hónapos.
    A problémám az, hogy szeretném az esti fürcsit és fekvést legalább 1 órával kitolni mert lassan itt az óra átállítás és nagyon nem szeretném már 1/2 6 kor lefektetni, mert így is elég komplikált ilyen korán befejezni a napot – viszont sajnos Ő annyira elfárad a fürcsi idejére, hogy szinte elájul a fáradtságtól. Hozzátartozik, hogy a nappali alvások katasztrófálisan rövidek, kb 15-20 percesek.
    Mit tegyek, hogy egy picit meghosszabbítsam a nappalainkat?

    Válasz: A kulcs valószínűleg a nappali alvásokban van. Ebben a korban háromszor 30-90 percet alszanak a babák átlagosan. 15-20 percet akkor alszanak, ha nem elég fáradtak, amikor lefektetik őket, vagy elaltatják őket, nem maguk alszanak el. Arra kell tehát törekedned, hogy nappal mindig nagyon fáradtan fektesd le (legalább 2-3 órát legyen ébren két nappali alvás között), így hosszabb ideig fog 1-1 alkalommal aludni és az esti lefekvés ideje is kitolódik.

  • Erika

    2008. szeptember 16. kedd

    Szia Agi koszonom a valaszt nem alergias a tejre, viszont nem akar nappal egyaltalan aludni .Eddig 2 szer aludt reggel 6 kor kel es 9 kor mar megint aludt es aludt 13 oratol 15 ig ,majd ezta mult heten megvaltoztatta ,hogy csak egyszer aludt nappal 13 -15 ig .Evel nincs is semmi baj mert olvastam amit irtal egy anyukanak ,hogy normalis 1 eves kor felett ha csak 1 szer alszik nappal de egy par napja nem akkar egyszer sem lefekudni barmit csinalok meselek enekelek neki teat kap meg sem akar aludni egyszeruen csak sir ,hogy hozzam ki a szobabol .Letezik ,hogy nem almos pedig dorgoli a pici szemet.MIT TEGYEK ?

  • Erika

    2008. szeptember 14. vasárnap

    Mi is ki alakitottunk egy esti rutint es el kel mondjam , hogy a kicsi Balazsnak (1eves es 2 honapos) ez eppen olyan fontos mint az egesz csaladnak ,hogy ez minden nap ugyan ugy tortenjen. Nalunk este fel8 kor Balazska vacsorazik azutan egy 10-15 perc mig a jatekok a helyokre kerulnek amit persze boldogan rak helyre, majd furdes es mig en torolgetem meg feloltoztetem addig o issza az esti tejcsit( ami elmaradhatatlan).Ez ido alatt apa es Anita (7 eves) agyat vetnek.Mire picur feloltozik a tejcsi is kifogy es johet a joejt puszi es az alvas ami egy par perc alatt bekovetkezik.Meg szeretnem azert kerdezni a velemenyed jo az ha ennyire ragaszkodik az esti tejcsihez mert ha nincs tejcsi nincs alvas, hozzateszem nem cumisuvegbol issza a tejet hanem poharbol.Azert kerdezem mert az itteni gyerekorvos azt mondta nem kellene adni neki anyi tejet.

    Válasz: Szerintem, ha szereti és nem allergiás rá, akkor nyugodtan igyon annyi tejet, amennyi jólesik neki.

  • Mano923

    2008. szeptember 09. kedd

    Nálunk is megvan az esti rutin,de azért van pár kérdésem!Kilenc hónaposak vagyunk!
    Mi fordítva alakítottuk ki: először játszunk, nyáron levegőzünk, aztán fürdünk,törölközünk,öltözünk és utána kapja meg a Picur a tápszert, ami ugye 1 éves korig ajánlott! Ha már szilárdat enne vacsorára, akkor természetes lenne, hogy előbb eszik, aztán fürdik, de most még fordítva alakult ki. Talán jobb lenne, ha én is fordítva csinálnám, előbb ennénk és utána a fürdés, vagy teljesen mindegy?Tulajdonképpen valamikor már nem is kell altatni csak be a cumi, de attól félek, ha már nem eszik cumisüvegből nehéz lesz átállnia, hogy ne azon lazuljon el!Ráadásul már a fürdés utáni dolgokat is nehezen viseli és olyan, mintha nem akarna beleszokni a dolgok rendjébe! Ha előbb enne lehetséges, hogy könnyebben viselné a törölközést, öltözést és főleg a pelenkázást? És jobban aludna, ha nem púpra lakva fektetném le?
    Eddig azt gondoltam, hogy jó a rutinunk, de most már bizonytalan vagyok!

    Válasz: Ha közvetlenül lefekvés előtt eszik, az nem baj. Csak akkor okoz gondot, ha éjszaka is csak tápszeren vagy teán tud visszaaludni, mert megszokta, hogy ez a visszaalvás eszköze, vagy ha még kisebb a baba és bukós vagy hasfájós, akkor nem jó, hogy teli pocakkal bújik ágyba, más ellenjavallat nincs. Ha nálatok ez bevált és nem okoz gondot, akkor nem kell változtatni rajta.

  • Lakótárs

    2008. szeptember 09. kedd

    Mélyen egyetértek. A szépen lecsengetett elalvás előtti szeánsz nem csak a babának tesz jót, hanem az egész családnak, és nem csak őt lazítja el, hanem a szüleit is.