“Elromlott az alvása”

Vannak olyan babák, akik maguktól kiválóan alszanak, aztán egyszercsak elkezdenek éjjel felkelni, rövidül a nappali alvásuk, nyűgösek lesznek, elkezdenek sírva ébredni, vagy álmukban sírni. Milyen okok lehetnek a háttérben?

“Elromlott az alvása”Ha a jóalvó baba egyszercsak elkezd nyugtalankodni, gyakrabban ébredni a megszokottnál az anyukák azonnal az okokat keresik. Lássuk mik lehetnek ezek:

  • Mozgásfejlődés, beszédfejlődés
  • Növekedési ugrás
  • Környezetváltozás, utazás
  • Fogzás
  • Betegség
  • Testvér születik
  • Szoptatás abbahagyása
  • Ovi, bölcsi kezdete
  • Családi feszültségek, megváltozott élethelyzetek
  • Megváltozott napirend

Nézzük meg őket részletesebben is!

Mozgásfejlődés, beszédfejlődés Új mozgásfejlődési szakaszok előtt illetve amíg az új mozgásformát teljesen el nem sajátította a baba, általában meg szokott jelenni a rosszabb alvás, ami utána egyik napról a másikra meg is szűnik, sőt általában még jobb lesz a helyzet, mint előtte volt, mert az új mozgásformától jobban kifárad a baba. Ez vonatkozik a kúszásra (5-7 hónapos kor között), mászásra (8-11 hónapos korban), járásra (11-14 hónapos kor között) és bizony még a beszédfejlődés is hasonló módon megviselheti a babát (az az időszak, amikor elkezd teljes szavakban, mondatokban beszélni). Az alvászavarok általában 3-4 hétig tartanak, utána alábbhagynak.

Növekedési ugrás 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban, valamint 1 évesen, de még ezt követően is lehetnek növekedési ugrások, amikor több ételre van szüksége a babának. Amíg csak szopizik, addig ilyenkor igényli, hogy éjjel is ehessen, de ezzel párhuzamosan nappal is többet eszik, tehát olyan nincs, hogy napközben ugyanannyit eszik a baba, de éjszaka csak azért kel fel, hogy ehessen.

Környezetváltozás, utazás idején gyakran elkezd nyűgösködni a baba és felborul a napirendje is. Ha kitartóak vagyunk és igyekszünk 1-2 nap alatt visszarendezni a kicsi napirendjét, akkor hazatérve visszaáll a rend.

Fogzás Az egyik legvitatottabb kérdés, hogy vajon a fogzás okoz-e alvászavarokat, azok meddig tartanak és kell-e kezelni a fogzás tüneteit. Igen, a fogzás sok babánál az alvászavarok kezdetét jelenti. Sajnos azonban amikor az első tünetek jelentkeznek, egyidejűleg más okok is életben vannak, ezért gyakori, hogy amikor már kijött a kicsi foga, más okok miatt az éjszakai ébredések tovább folytatódnak. A négy felső és a két alsó metszőfog kibújása után általában rendeződnek a panaszok.

Betegség idején, vagy ha bújkál valami a babában általában felébred a baba éjszaka. Pl. mert bedugult az orra és nem kap levegőt, vagy a saját köhögésére ébred fel. A problémák általában azzal kezdődnek, hogy sok anyuka ilyenkor engedékenyebb, a babát ilyenkor maga mellé fekteti, ezt a baba megszokja és a betegség múltán is igényli. Érdemesebb inkább arra az 1-2 napra kitartani és elviselni az éjszakázást, különben hosszú távú alvászavarokkal fizethetünk érte. Nagyjából 1-másfél éves kor után már megérti a gyerek, hogy az együttalvás csak egyszeri dolog, és nem lesz ezentúl mindig így, ezért olyankor már kevésbé okoz ez problémát. Ha este nem adsz neki köptetőt, hanem inkább köhögéscsillapítót kap, illetve ha orrdugulás esetén lefekvés előtt orrszívóval kitisztítod az orrát és a hátát bekened légzéskönnyítő balzsammal, akkor lekerülheted, hogy a megfázásos tünetek ébresszék fel.

Testvér születik Anya újabb terhessége, a kistestvér születése szinte minden gyereknél okoz alvásproblémákat, ezek azonban elmúlnak, ha nappal beszélünk a kicsivel a tesóról, az új helyzetről, és igyekszünk kitűntetett figyelmet szentelni a nagynak, hogy ne érezze magát hátrányban a kicsivel szemben.

Szoptatás abbahagyása Ha hirtelen hagyod abba a szoptatást, vagy ha leszoktatod, amikor ő még nem érett meg rá, az bizony komoly alvásproblémákat okozhat, különösen, ha eddig cicin aludt el. A cicit mindig helyettesíteni kell valamivel, ami segít majd a kicsinek az elalvásban, ha enélkül szoktatod önálló alvásra, várható, hogy ha valami megzavarja a kicsi álmát, akkor nem lesz eszközöd a megnyugtatásra.

Ovi, bölcsi kezdete A közösségbe kerülés időszakában nagyon gyakori a sírva ébredés, az éjszakai felriadás. Ezért (is) nagyon fontos, hogy szánjunk kellő időt a kicsi beszoktatására, foglalkozzunk vele délután-este a megszokottnál többet, ovi-bölcsi után szervezzünk extra programokat, egy közös fagyizást, játszóteret, beszélgessünk sokat, ezáltal a kicsi érzi majd, hogy külön figyelem irányul rá.

Családi feszültségek, megváltozott élethelyzetek Amikor anya újra dolgozni kezd, ha anyagi problémák miatt idegeskedtek az bizony átragad a gyerekre is. Talán nem látja, nem hallja a vitákat, nem tudja, hogy anya ideges, mert nem talál állást, de érzi, hogy valami megváltozott. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy a saját nyelvén, elmondjátok neki, mi a probléma, miről van szó, akkor is, ha a baba még kisebb. Talán a szavakat még nem érti meg, de a hangsúlyból érzi, hogy fontos dologról van szó.

Megváltozott napirend
Ha valami miatt borul a napirend, pl. mert óraátállítás volt, vagy korábban (később) akarjátok lefektetni a babát, esetleg ő maga ébredt máskor, mint szokott (pl, mert átáll a napi 3-ról a 2 óra alvásra), akkor is előfordulhat, hogy rövidül az alvás, vagy átmenetileg nyugtalanabbá válik. Aggodalomra nincs ok, ha átszervezed a napirendet, néhány nap után a kicsi is felveszi az új ritmust és újra visszaáll az alvókája.

9 Comments

  • Anita

    2011. május 07. szombat

    Kedves Ági!

    Úgy látom, elég „tipikus” problémát tapasztalok akkor én is mostanában. Kisfiam 9 hónapos, nagyon nyugis, jókedvű baba, végigaludta az éjszakát… eddig. Jó pár napja felsír éjszaka és mivel már fel tud állni, nem sok esély van a gyors visszaalvásra. Volt, hogy egyik éjszaka jól aludt, aztán következőn megint felsírt szinte óránként. Az olvasottak alapján úgy gondolom, akkor a kajaigénye nőtt meg újra. Jól gondolom?
    Először azt hittem, fáj valamilye, de miután evett hajnali 3kor, visszaaludt. Nem szeretném, hogy „visszafejlődjünk” az éjszakai alvás terén, hiszen nemrég már este 8tól reggel6-7 óráig aludt egy nyikkanás nélkül, most pedig visszaállunk a 2 hónapos kori ébredésre…
    Mit tanácsolsz? Inkább szopizzon éjjel újra egy darabig, vagy próbáljak napközben többet adni neki és nem visszaszoktatni az éjjeli evésre?

    Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

  • Mária

    2010. augusztus 25. szerda

    Szia Ági!

    Ismét hozzád fordulok kérdésemmel és köszönöm az eddigi válaszaid, amelyek nagyon hasznosak voltak számomra!
    Kisfiam 1 hete múlt 5 hónapos, nyugodt kiegyensúlyozott, jókedvű szépen fejlett nagy babóca, 8400g és 71 cm. Még mindig kizárólag csak anyatejet szopizik. Már egy hónapja a hátáról hasra fordult és rá egy hétre már visszagördült a hasáról a hátára és azóta minden nap folyamatosan gyakorolja is a megszerzett mozgásformát, elég aktív baba. A fenekét is nagyon emelgeti, úgyhogy szerintem nemsokára kúszni is fog.
    Születésétől kezdve egy elég nyugodtan alvó baba volt, az utóbbi időben este 9 körül szopizott utoljára lefekvés előtt és a következő etetés egyre jobban tolódott el hajnali 5 óráig. Kb. 3 hete viszont ismét többször felkel éjszaka, 2 óra és 5 óra körül és csak szopizás után alszik vissza. Próbáltam már cumit adni neki, vagy várni egy kicsit hátha visszaalszik, de van hogy a lábát elkezdi emelgetni, izeg-mozog és persze ha keresztbe fordul az ágyikójában akkor nem fér el rendesen, beakad a lába a rácsba és ilyenkor megigazítom őt, de valójában csak akkor alszik vissza ha megszoptatom. Szívesen megszoptatom többször is nekem ez nem okoz problémát, de a véleményed szeretném kérni, hogy nem válik e nála ez rossz szokássá, hogy ahelyett hogy elhagyná az éjszakai szopizást már nem az éhség miatt, hanem a megszokás miatt ébred fel? Szerinted hogyan kéne tennem?
    Arra is gondoltam, hogy mivel ilyen nagy baba lehet, hogy nem elegendő már neki az anyatej és el kellene kezdenem a hozzátáplálást? Szívem szerint én még kivárnám ezt a pár hetet, amíg be nem tölti a 6. hónapot. Mi a véleményed? Ez is okozhatja hogy többször felébred éjszaka?
    A fogacskái még nem bújtak ki, bár a keze mindig a szájában van és pár napja többször bekapja az alsó ajkát, de komolyabb nyálzást még nem tapasztalok nála.
    Lenne még egy rövid kérdésem, elég sűrűn dörzsölgeti a szemét és nem csak akkor amikor álmos, ez csak egy rossz szokás lehet, vagy valami más probléma?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdvözlettel: Marcsi

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni) A hozzátáplálást is el lehet kezdeni, ha ez nem segít, de az első hetekben még ne számíts nagy eredményekre, hiszen az alma nem igazán laktató, és nem szabad csak ezért erőltetni a főzelékeket, hogy jóllakjon a baba.

  • Nikoletta

    2008. június 10. kedd

    KEdves Ági!

    Én is alvás problémával fordulok hozzád. Az én gyerköcöm 2 hónapos korától végig aludta az éjszakát nagyon nyugodt baba volt semmire nem kelt fel egyáltalán ugyhogy azt mondhatom hogy nem kellett hozzá kelni egyáltalán. Viszont most vagy 3 hete nem alszik éjszaka felkel ül vagy áll a kiságyában és sír eleinte felvettem utánna visszaaludt de mostmár ott tartunk hogy van hogy egy óra hosszat is vele vagyok mert nem akar visszaaludni. Külön szobában alszik nem velünk. Viszont nappal nagyon mocorgó kislány meg nem áll egy percre sem egyfolytábn kúszik-mászik és már kapaszkodva áll is. Most lesz 9 hónapos a héten és már 7 foga van és a fogával sem szenvedtünk mert ugy bujtak ki ezek a fogacskák hogy észre sem vettük.
    Úgyhogy fogalmam sincs hogy most mitől nem alszik viszont nagyon sokat mocorog a kiságyában sokszor álhallom a szobánkba hogy neki ütközik a kiságynak és egyfolytában mocorog. Nem tudom hogy ez most már nála így marad vagy fog változni és fog még aludni rendesen? Mi a véleményed van ötleted mitől nem aludhat?

    Köszönettel:
    Nikoletta

    Válasz: Valószínűleg a mozgásfejlődés okozza a problémát. A kicsi álmában is sokat mozog, forgolódik, gyakorolja a napközben tanultakat és ettől nyugtalanabb az álma is. Többféle trükköt kipróbálhatsz, ami segíthet, de a gyerektől függ, hogy melyikre lesz inkább vevő. Vehetsz neki egy könnyű hálózsákot, amiben nem tud annyit mozogni (csak ez most a nagy meleg miatt nem túl praktikus), de az is lehet, hogy pont az ellenkezője segít, ha szélesebb ágyban (pl. járókában) alszik mostantól. Nálunk ez utóbbi volt a megoldás a kisebbik fiamnál, így kedvére forgolódhatott, körbe vékony szivacsból fejvédőt tettünk, hogy ne tudja beverni a fejét.
    Elvileg ez a korszak magától is elmúlik majd, a baj csak az, hogy közben gyakran megszokja a baba az éjszakai felkeléseket és azért fog felkelni.

  • Barbara

    2008. június 09. hétfő

    Köszönöm a válaszokat, minden jót!
    Barbara

  • Barbara

    2008. június 07. szombat

    Kedves Ági!
    Köszönöm szépen a válaszodat, valószínűleg folytatom a visszaltatósdit, csak még egy kérdést engedj meg: mitől lehet az, hogy ilyen hamar, másfél-két-két és fél óra alatt kifárad? Jelezhet ez valamilyen problémát? Vagy esetleg nem pihentető az alvása? Erre azért gondolok, mert ha mondjuk másfél órát alszik, ahogy ma is – délig, ebéd után kettőkor már nyafogósra fordul a kedve, szemdörzsölés, fúrja hozzám a fejét, stb., háromnegyed háromig húztam, akkor letettem, de akkora már tényleg fárdat volt nagyon. Köszönöm még egyszer!
    A bloghoz gratulálok, a babastartban is csomó hasznos dolgot olvastam, sok sikert a munkádhoz!
    Barbara

    Válasz: Egyéni dolog, hogy egy gyerkőc mikor fárad ki – valószínűleg ő azért ilyen hamar, mert sokat mozog, mint írtad. Az is lehet, hogy -mivel gyors a mozgásfejlődése- saját magát ébreszti fel a mocorgásával, azért nem tud olyan nyugodtan aludni. Ha végetér ez az intenzívebb fejlődési időszak, nyugodtabb lesz az alvása is.

  • Bea

    2008. június 07. szombat

    Kedves Ági!
    A kisfiam 4 hónapos és lassan egy hete nagy nyűgösséget éjszakai felriadásokat és étvágytalanságot kezdtem tapasztalni nála.Ehhez társult még a nyáladzás és a mindent megrágás.Már ahogy látom 3 foga is bújik kifelé.Mindhárom alul,az egyik a metszőfoga, a másik kettő pedig egész hátul törekszik.Nincs tapasztalatom ebben,de ahogy láttam már látszik a kis fehér tetejük a fogaknak és ha megtapintom az ujjammal,akkor érzem is őket.
    Már használom neki a Dentinox gélt,Viburcol homeopátiás végbélkúpot és már adtam neki Panadol Babay-t is.
    Kérdésem hogy hogyan lehet az,hogy ilyen korán kezdődik nála a fogzás?
    Valamint meddig tart az áttörés folyamata?Mennyire kell látnom a fogacskákat,hogy tudjam,hogy na most már áttörtek?
    És mit tehetek még,hogy enyhítsem a fájdalmát?
    Köszönettel:Bea

    Válasz: Minden babánál más és más mikor kezdődik a fogzás,de általában öröklődnek ezek a dolgok, szóval lehet, hogy ha anyukádat és anyósodat megkérdezed, akkor valamelyikük azt fogja mondani, hogy korán fogzott a gyerkőc. Nekem mind a két fiamnak 4 hónaposan kezdődött és kerek 5 hósan bújt ki az első majd 2 hét múlva a 2. fogacska. Először mindig az alsó két metszőfog törik át. A hátsó örlőfogak és a szemfogak helye gyakran érzékeny és dagad, de csak 1 éves kor után szoktak áttörni (néha vannak kivételek, de ez ritka). Ha áttört a metszőfog, akkor látszik az éle, és meg tudod kocogtatni a tetejét. Az áttörés maga 4-5 nap szokott lenni, akkor kezdődik, amikor megjelenik egy fehér csík az ínyén (a metszőfogak esetén), de amíg odáig eljut a fog, hogy áttörjön, az 3-4 hét is lehet. Az örlőfogak lassabban törnek át és több fájdalmat okoznak, ilyenkor gyakran véres a kicsi ínye, beduzzad, sőt gyakran a nyaki nyirokcsomók is beduzzadnak.

  • Barbara

    2008. június 06. péntek

    Kedves Ági!
    9 hónapos kislányommal kapcsolatos” alvásproblémáról” szeretnék kérdezni. (Idézőjeles alvásprobléma, mert az, ahol most tartunk fényévekkel jobb, mint pici korában, akkor kb.semmmit nem aludt.)
    A helyzet az, hogy sosem volt jó alvó, nem tanítottam meg egyedül elaludni, kb. hat hónapos koráig cicin aludt reggel-este-éjjel, de ha esetleg letettem, tíz percnél tovább nem bírta. ( Kisebb korában ezt hasfájásnak tulajdonítottuk). Fél éves korától ( függetlenül attól, hogy ugyan úgy szopizik ma, is, este meg azzal alszik el) rászoktattam, hogy a kezemben, vagy az ágyban, cumi+ az én aktív közeműködésemmel aludjon el ( Dúdolás, simi, stb.), ezzel a ” módszerrel elértük, hogy legalább kétszer-háromszor fél órára le tudtam napközben tenni. Áttörés volt, gondolhatod…
    ( Ja, éjjel olyan közepes alvó, vannak szupi éjszakák, a rekord este HÉTTŐL reggel Hatig, amúgy az átlag: este 8 fél kilenctől reggel hét fél nyolcig két három ébredéssel, néha többel, a rekord a konkrétan félóránként).
    Na. Áttörés ide vagy oda ezekkel a félórákkal még halálos fáradt volt, és mivel este cicin alstzik el, mégis sokkal jobban, mint nappal, nem szoktattam le a cumiról, simogatásról, hanem azt találtam ki, hogy amikor eljön a kritikus fél óra, akkor benézek hozzá, és ha látom, hogy felébred valahogy megpróbálom viszaaltatni. Ez van, hogy ” kérátétellel ” sikerül, van, hogy be sem kell mennem, van, hogy ringatnom kell, van, hogy nem alszik vissza.
    Szóval a kérdéseim: Nem zavarom ezzel meg a bioritmusát?
    Nem lenne jobb, ha ráhagynám a félórákat?
    Nem baj, hogy emiatt elég ingatag a napirendünk?( Igyekszem, de ha egyszer fél órát, máskor akár másfelet alszik, akkor nehéz.)
    Érdekelne, Te mit tennél a helyemben.
    Ja, és reggel is az van, hogy mondjuk szopik olyan öt körül, visszaalszik fél hétig, de látom, hogy még hulla, vagy visszaaltatom, nmég cumival, ez nehezen szokott menni,vagy hagyom, hoygy felkeljen, de akkor meg egy fél óra háromnegyed óra múlva álmos, sír, nyűgos, szemét dörzsöli,haját húzza, stb. ilyenkor ha lefektetetm és alszik fél- egy órát, akkor utána mondjuk olyan 10 fél tizenegyig kihúzza, de akkor is már nyűgös, nagyon fáradt, pedig csak két és fél, három órát volt ébren. A délelőtti alvásból ébredés után sokszor még hamarabb elfárad,estére meg totál hulla, a fürdés ezért nem az az illatos- mókás fél óra, az öltöztetésnél meg már sír.
    Amúgy róla annyit, hogy tündér, mosolygós, barátságos, ha pihent , akkor tényleg olyan, hogy a panoptikumban kellene mutogatni:), gyors a mozgásfejlődése- hat és fél hónapos kora óta felhúzza magát állásba és mászik -tényleg, kúszni kb.két napig kúszott-, sokat gügyög, meg minden.De ez az alvási mizéria…
    Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, és e helyesírási- nyelvhelyességi hibákért is, nincs időm javítani ,előre is köszi a választ
    Üdv:
    Barbara

    Válasz: Szerintem hagyatkozz a megérzéseidre. Ha látod, hogy úgyis fáradt még, inkább altasd vissza, neki is jobb úgy, mintha fáradtan nyűgösködik. Ebben a korban átlagosan kétszer 1-1,5 órát szoktak aludni a kicsik (de van, amelyik kétszer fél órával is vígan kihúzza). Azért arra mindenképp ügyelj, hogy akkor fektesd, amikor már tényleg jól lefárasztotta magát, ilyenkor nagyobb segédlet nélkül is könnyebben elalszik.

  • Gáspárné Szakács Zsuzsanna

    2008. június 03. kedd

    Szia Ági!
    A 8. hónapban 5 foga jött egyszerre, azon túl vagyunk, 4 fog van fenn és 3 alul. A fogzási szünetben sem javult semmi, talán még nehezebb lett. Mot 3 új fogacska készülődik, az étkezéssel is kinlódunk, nagyon kevest eszik, kevesebbet is szopik, bár éjjel 1-2-szer eszik még.
    Köszönöm a tanácsodat.
    Zsuzsi

    Válasz:
    A kevés evés most a meleg miatt is lehet, nekem se nagyon eszik most a nagyobbik fiam, amióta meleg van. A lényeg, hogy sokat igyon.

  • Gáspárné Szakács Zsuzsanna

    2008. június 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon jónak tartom a honlapodat, a tanácsaid sokat segítenek, így legalább tudom, miért sír a 10 hónapos kislányom. De sajnos 1 dologra nem tudom a választ, ebben kérnék tőled segítséget.
    8 hónapos koráig este fürdés és szopi után letettem aludni, szó nélkül elaludt, éjjel csak 1-2-szer kelt fel. Az éjszakai felkeléssel nem is volt gondom, mert megszoptattam és raktam vissza a kiságyába.
    A gond a 8. hónap betöltése után kezdődött. Csak mllettem aludt el, de utána a kiságyában folytatta.
    Most, 10 hónaposan, este cicin elalszik, megvárom azt a kritikus 20 percet, amíg elalszik mélyen, sokszor még többet is, és amikor lerakom a kiságyába, azonnal felébred.
    Ha nem veszi észre, hogy lerakom, akkor is kb. fél óra múlva felsír, és csak az ölemben alszik el.
    Ez már ok nehézséget okoz, Apával nincs egy nyugodt, közös esténk, félek, hogy a kapcsolatunk rovására megy az, hogy Picikénk minden időnket elveszi, magánéletre nem jut időnk.
    Kislányunk velem alszik a gyerekszobában, lassan vissza szeretné menni a saját ágyamba.
    Segítségedet lőre is köszönöm.
    Zsuzsi

    Válasz: A fél óra múlva felsírás szinte mindig a fogzástól van (a felső 4 metsző kijött már neki?). Azért kel fel, mert valami megzavarja az álmát (a fájdalom, a szorongás miatti felkelés ilyenkor nem jellemző, annál fáradtabb este a baba). Nem duzzadt az ínye, nem nyálzik, nem rágja a kezét, játékait? A fogzásra használható alkati szerek leírását a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt olvashatod el. Egyelőre ne számítsatok túl sok nyugodt közös estére, sajnos mindig lesznek ilyen időszakok, de ez csak átmeneti, maximum néhány hét múlva véget ér még akkor is, ha nem teszel semmit. Kitartás ;o)