Mikor fogja átaludni az éjszakát?

Az anyukákban meglehetősen sokoldalú kép él arról, mire képes a baba alvásilag az adott életkorokban. Néha 6-8 hetes babák anyukái aggódnak, mert 3 óránként ébred a baba és nem alussza át az éjszakát, néha pedig 2 évesek szülei írják, hogy egyszer még mindig felkel a gyerek éjjel, mikor fog már rendesen aludni. Ideje alaposabban rendbetennünk ezt a témát.

Az éjszaka átalvása alatt a legtöbben azt értik, hogy este 8-kor leteszem a gyereket és reggel 8-ig a hangját sem hallom. Ezzel csak az a gond, hogy az alvás ciklusokban működik: a babánál kezdetben 45 perces ciklusok vannak, tehát a kb. 20 perces felszínes elalvást követően 25 percet alszik mélyen a baba, majd 10 perces felszínes szakasz következik, majd kb. 35 perc mélyalvás és így tovább. Ráadásul az első hónapokban még a mélyalvás is felszínesebb, tehát ha valami külső vagy belső inger éri a babát, akkor felriad. Megébred az éhségre, a saját mozgására, a külső hangokra, zajokra, fényekre, fájdalomra stb. A hónapok múlásával egyre mélyebben alszik és egyre nyúlik az alvási ciklus is, amely másfél-2 éves kor között éri el a felnőttekre jellemző másfél órás hosszt.

Baba alvásról beszéltem az RTL KlubonHa valakit a mélyalvásból ébresztenek fel, az nagyon kellemetlen, magad is tapasztalhattad már, ha ébresztőórára kellett felébredned. Amikor a baba sírva ébred, gyakran az okozza, hogy nem a felszínes alvási időszakban, hanem a mélyalvás stádiumában ébred fel.

Mennyit kéne aludnia?

6-8 hetes korig bármi elképzelhető. Még csak most alkalmazkodik a világhoz, ezért változó mennyiséget aludhat és a legkülönfélébb időpontokban ébredhet fel. Gyakori, hogy hajnalban felkel és nem tud visszaaludni, ezt hasfájás okozza és hasfájás elleni szerekkel lehet rajta segíteni.

6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 órénként felkel enni, de néhány baba már 3 hós kora körül legalább 5-6 órát alszik egyhuzamban éjjel

1 éves korig általában 1 vagy 2 éjszakai evés megmarad

2 éves korig még általában 1x felkel a baba éjjel, általában inni, tejet csak akkor kér, ha arra szoktattuk, hogy éjjel mindig tejet/tápszert kap

3-6 éves kor között Az éjszakai ivás szokása megmaradhat, valamint a szobatisztaságra való szoktatás miatt előfordulhat, hogy éjjel fel kell kelni vele pisilni

Az éjszaka átalvása tehát nem azt jelenti, hogy a teljes éjszakát átalussza és soha többé nem kell hozzá éjjel felkelni, hiszen mi felnőttek sem alszunk át minden éjszakát tökéletesen egyformán…

És ha még így sem alszik a baba: nézd meg mit tanácsol a baba alvásszakértő Katt ide! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

109 Comments

Comment navigation

  • nikvik

    2010. szeptember 16. csütörtök

    Szia Ági

    A kislányom szeptember 21-én lesz 4 hónapos, vagy ha úgy vesszük akkor 3, mert egy hónappal a korábban született (47 cm és 2420 gr, a kórházból 2310-el jöttünk haza).
    Szeptember 14-én 61 cm és 5100 gr volt. Kizárólag tápszert eszik, abból is naponta olyan 650-720 ml-t.

    Este 20:30 – 21:00 a fürdés-evés-alvás szeánszunk időszaka. 9-kor általában már alszik. Nem kell altatni, a büfi után már a vállamon csukódnak a szemei, puszi, hátsimi és megy a saját szobájában a kiságyba és minden probléma nélkül alszik.
    Hajnalban általában 4-5 óra, inkább 5 óra körül ébred enni és utána még visszaalszik 7.30-8.00-ig. A koraszültöttekkel foglalkozó gyerekorvos azt mondta, hogy két evés között ne teljen el több mint 8 óra, mert utána, nagyon lecsökken a babák vérében a vércukorszint. Ez igaz??? Vagy hagyhatom őt nyugodtan akár tovább is aludni, egy párszor már előfordult, hogy 5.30-6.00 körül ébredt.
    Lehet, hogy ez nem alvástéma bocsi, de nem tudom hol kéne ezt kérdeznem.

    Viki

    Válasz: Nyugodtan hagyhatod már éjszaka aludni, most már elég nagy hozzá.

  • Georgiu Athéne

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!

    Az alábbi alvás-probléma megoldásában szeretném segítségedet kérni. Kisfiam 8,5 hónapos az éjszakákat 3 hónapos kora óta átaludta (úgy értem nem kelt fel egyáltalán).
    Kb. 2 hónapja teljesen megváltoztak az alvási szokásai, ami azt jelenti, hogy nappal nem nagyon aludt, éjjel meg állandóan felébred. A nappali alvás dolgot megoldottuk (egyedül alszik el, napi kétszer), az éjszakai viszont egyre durvább.
    Fürdetés után (8 körül) tápit kap, amin az esetek 99%-ban bealszik, lerakom a kiságyba és alszik tovább. Az éjjel folyamán 4-5-ször felkel, sokszor csak azért, mert a cumi kiesik a szájából. (néha azt hiszem igazi cumifüggő…)Felkelek-visszateszem-alvás. (mivel nagyon rossz alvó vagyok, sokszor ez is elég nehéz). Mostanában viszont hajnali 4-5 körül ébred, mintha unatkozna az ágyában és sír, vígasztalhatatlnaul. Felvesszük, simogatjuk, teát adunk neki, néha magunk közé vesszük (ez általában nem hozza meg a várt hatást) szenvedünk és egyszer csak visszaalszik. Ez kb 1 órába telik. Másnap ő is és én is fáradtak vagyunk… A fogacskája most jön, a bal alsó már félig kint van és persze rág és nyálzik, de valahogy nem hiszem, hogy ez lenne a gond.. Van valamilyen ötleted, hogy mit tudnánk tenni?
    Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm:
    Ati

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • dalex

    2010. augusztus 27. péntek

    Kedves Ági!
    Nekem az lenne az egyik problémám, hogy nem tudom eldönteni, hogy 11 hetes kislányunk azért kel-e fel hajnalban mert éhes?! Igazából nem egyértelműek számomra a jelek! Pár napja éjszaka hajfájás miatt korábban kel (eddig fél 5 körül kelt), ekkor átmegyünk hozzá, segítünk túllenni a szeleken majd vissza alszik, van mikor cumival, van mikor anélkül! Viszont mikor újra halljuk, hogy sír akkor nem úgy sír mintha éhes lenne, a szeme is csukva van és amikor cumit kap, akkor vissza alszik! Majd eljön a kajcsi ideje és akkor kiveszem a kiságyból és megszoptatom, de ekkor is csukva van a szeme és inkább csak úgy nyöszörögve sír. Ilyenkor hajnalban mindig sokat eszik! Ezután rögtön álomba merül, büfi közben! Pár napja fél 6kor kel (a szeme csukva van és nyöszörögve sír), ekkor megetetem majd 9 ig alszik tovább.
    Elképzelhető hogy kibírná ő reggelig is szopizás nélkül? Jó megoldás a cumi? Vagy még most próbáljunk valami más megoldást a visszaaltatásra?

    A másik dolog amiben a tanácsodat kérném a következő:
    A fentieket leszámítva eddig fél 8 körül kelt a kislányunk, utána mindig elvolt min. egy fél órát a kiságyban egyedül, majd jelezte, hogy éhes, ekkor megetettem! A napunk ezután úgy folytatódott hogy eleinte 2,5-3 óránként kért enni, majd egy ideje, csak 3 óránént eszik. Délelőtt alszik 2x fél órát, majd délután kb 1-1,5 órát, majd az utolsó délutáni kajcsi előtt is attól függően, hogy hogy eludt ezt megelőzően. Ez a napirend annyira beállt, hogy azt vettem észre, hogy nem sír kajcsi előtt mert én automatikusan adok neki enni. Jó ez így vagy várjam ki, amig enni kér?

    Az eddigi nyolc órai alvás már későnek bizonyul, mert fél 7-7tól már nagyon nyűgős, és csak sír, és dörzsöli a szemét, ezért elkezdtük hamarabb lefeketeni, viszont az utolsó délutáni és a fürdés utáni szopi között olyan rövid az idő (max 1,5 óra), hogy vagy azért nem eszik, mert nem éhes, vagy azért, mert nagyon fáradt! Elképzelhető hogy hosszabb ideig is kibírja már kajcsi nélkül és lassan áttér a napi ötszöri evére?
    A tejtermelést hogyan befolyásolja, ha kevesebbszer kap enni? Bár nagyjából a napi adag mindig azonos és fejni sem szoktam, mert nagyon jól beállt a „kereslet-kínálat”.

    Többször írtam már a blogodra és a tanácsaid mindig segítettek. Nagyon jó az oldal és rengeteg hasznos dolgot olvastam, amik segítik is a mindennapjainkat!

    Válaszodat előre köszönöm!
    üdv
    dalex

    Válasz: 11 hetesen még kizárt, hogy kibírja egész éjszaka szopizás nélkül. Teljesen normális, ha 3 óránként felkel enni, ráadásul már nyakatokon a 3 hónapos növekedési ugrás, amikor hirtelen több tejre van szüksége a babának, tehát emiatt is kelhet gyakrabban éjszakánként.

    Nem muszáj kivárni, amíg enni kér, vannak ugyanis olyan babák, akik nem kérnek soha, úgy tűnik ő is ilyen csendes típus. A 4 óránkénti evésre 3 hónapos kor után szoktak átállni, ez az alvási szokások változásával is jár, amikor 4 óránként eszik a baba, akkor már legalább 2,5-3 órát kibír két evés között és utána kb. 1 órát alszik. Ha az igényeit követve alakítod a szokásait, akkor mindig lesz elég tejed, ettől nem kell félni.

  • Kiss-Tóth Gabriella

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Szia Ágnes!

    15 hónapos kisfiam még mindig szopcsizik,este lefekvés előtt és éjjel is. Napközben ha itthon vagyunk előfordul, hogy jön és kéri a cicit, de ha elmegyünk otthonról eszébe sem jut. Azt szeretném kérdezni, hogy nem önző dolog-e tőlem, ha szeretném az éjszakai szopcsit és úgy általában a szopcsit háttérbe szorítani? Az édesapja eddig nem volt sokat velünk, mert hétfőn ment és pénteken jött, de most ez megváltozik és az ő segítségével szeretném az estéket megoldani. Esetleg ha ő menne be cumisüveggel (amiben víz van vagy anyatejpótló ital) és próbálná a fiunkat megetetni, ez megoldás lehet???? Vagy van valami ötleted hogyan kezdjünk neki?
    Köszönöm előre is a válaszod!

    Üdvözlettel Gabi

    Válasz: Miért lenne önző dolog. 1 éves koron túl akkor van szükség a szoptatásra, ha az mindkét félnek megfelel. Úgy nem érdemes szoptatni 1 éves kor után, hogy te rosszul érzed magad közben. Nyugodtan megoldhatjátok apai segítségével az éjszakai ébredéseket, az esti altatást, ez ráadásul egy nagyon jó megoldás, mert általában ettől csökken az éjszakai kelések száma is.

  • Gabi

    2010. augusztus 25. szerda

    szia Ági!

    Kisfiam nemsokára lesz 5 hónapos, 7 kiló. Korábban általában egyszer szopizott hajnal 4-5 körül és kb 9-ig aludt. Mostanában már korábban is kel, éjjel 1-2 körül és még többször az éjszaka/hajnal/reggel folyamán. Nem sír, szerintem nem éhes, úgyhogy most már csak reggeli ébredéskor szoptatom, csak forgolódik, mocorog, néha meg is fordul hátra, szerintem nem tud visszaaludni. Simogatni szoktam a hátát, az segít visszaaludni pár órára, de reggel felé már csak fél órákra. Szerinted kéne-e szoptatnom, ha nem sír, csak felébredezget? És mikor? Hajnal felé, vagy ha korábban fekel akkor is? (szerintem nem éhes, de ha megkínálom, akkor bármikor szopizna szerintem) Jó-e, ha simogatással altatom vissza, mi lehet a háttérben?

    köszönöm
    Gabi

    Válasz: A háttérben két dolog lehet:

    1) Mégiscsak éhes, de mivel eddig mélyen aludt, ezért nem sír érte. Ahogy a baba súlya nő, úgy a tápanyagigénye is, ezért előfordulhat, hogy éjjel korábban ébred meg.

    2) – és ez a valószínűbb: fogzik. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Revilo

    2010. augusztus 01. vasárnap

    Szia Ági!

    Már többször irtam neked,remélem ezuttal is a segitségemre leszel.Kisfiam 18 hónapos lesz,nagytestvére pedig 6 éves.A pici fiam alvása miatt fordulok hozzád,vagyis a nemalvása miatt:(
    Nemrég(16 hó.)indult el egyedül,azóta alszik kb 1x nappal,addig 2x aludt.Igy most reggel 7-8 fel kel,és 12-14:30 ig alszik általában.Estére már jól elfárad,7-kor fürdünk,aztán vacsi,fél8-8 kor megkapja a vacsi utáni tejet a c.üvegből,és megy aludni.Kiskora óta egyedül alszik el,nem kell ringatni,énekelni,ő tol el magától,kéretőzik az ágyba.Este is hamar elalszik,nincs cirkusz.Viszont éjjel többször felébred,és semmit nem fogad el,se vizet,se teát,csak a tejet,és kikell vennem,megetetni.Oké ez,gondoltam én,megetetem kb éjfél fele,és alszik reggelig,de nem.Van hogy 02-kor megint felkel és addig sir mig nem veszem ki és nem kap tejet.És 04-05 fele ismét.Igy alszik reggel 8-ig kb.Én meg hullafáradtan kelek minden reggel.Nagyfiammal egy szobában alszanak,és már ő is modnja hogy „anya csinálj az Öcsivel már vmit hogy aludjon éjjel”,de mit???
    Annyira megszokta hogy felveszem,és eszik,pedig nem sokat,vagyis sztem nem éhes de nyilván finomabb a tej mint a viz….rossz szokás lenne ez nála?Cumival a kispárnájával alszik el,meg egy kis macival.A cumi ha kiesik megkeresi,beteszi,addig nyöszörög de nem szoktam bemenni ezért.Már betakarni se merek bemenni mert ha felébred rá megkell etetnem.Másszóval ez egy ördögi kör is,mert reggel 8-kor is eszik tejet és reggeli már nem kell,max 1-2 falat,se tizórai,ebédre kellően megéhezik,de igy egész de. azon filozok mikor adjak neki enni.És persze nem éhes mert éjjel eszik vagy 2x.Sztem ez nem jó igy,se neki,sem nekünk.Éjjel aludnia kéne,és nappal normálisan ennie.Nincs igazam?Ugy gondoltam,egyszercsak nem fogom megetetni és ennyi.Bemegyek ha sir,ha nagyon sir,kiveszem,de nem etetem meg.Cumit ezzel egyidőben nem merem elvenni,de tervbe van az is.Nem tudom mit tegyek,de látom hogy ez rossz szokás nála,hisz nem beteg,nem jön a foga,és semmi baja amugy,csak ez az éjszakai őrjárat….kezd kimeriteni.
    Köszönöm válaszod.

    Válasz: Igen, ez rossz szokás nála, hogy éjjel kétóránként eszik, de nem ez a fő gond, hanem az, hogy felkel és hogy az miért lehet, mert nem a tej miatt kel fel, hanem valami más miatt. Például fél a sötétben, illetve a szeparációs szorongás miatt, ami ebben a korban elég gyakori. Az egyik megoldás erre, ha magad mellé fekteted, amikor megébred és úgy alszotok tovább, ez általában szokott segíteni. A másik, ha Apa megy be hozzá éjjel és csak vizet ad, ez is segít, mert ilyenkor gyakran csak azért sír a kicsi, hogy Anyát hívja, ha Apa megy, akkor inkább nem is kel fel többé.

  • nigelin

    2010. július 23. péntek

    Kedves Ági!

    A következő problémával küzdünk: Ákos fiam 5 hónapos múlt, a nappali alvásproblémákat a babastart anyagnak köszönhetően nagyon szépen leküzdöttük, nagyon kiszámítható napirendünk lett, ezért hálás köszönetem! Az éjszakát elég régóta átalussza, viszont rendre megébred (kezdetektől) van hogy 1-szer de van, hogy 4-szer is, nem is sír csak nyekereg, ilynkor a szájába adom a cumit és alszik tovább (nem jönnek még a fogai, illetve 6 hetes korától ezt csinálja) Egyébként nem nagy cumis, csak az alváshoz adjuk neki. A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám erről leszoktatni, hogy tényleg átaludja az éjszakát? Van-e erre lehetőség? Azt olvastam az tananyagban, hogy 6 hós koráig rögzülnek ezek a szokások. Egyébként 21h körül alszik el és mostanában már 6:30-kor kel, pár héttel ezelőttig elaludt 8-9-ig is ezért nem volt zavaró, ha egyszer fel is ébredt(ha többször akkor fárasztó volt így is) és át kellett menni hozzá cumit adni. Viszont így nem tudom kipihenni magam rendesen.
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: Nem a cumi miatt ébred fel a baba, hanem valami más miatt. Mi történik, ha ilyenkor megeteted? Gyakran ugyanis ebben a korban megint megéheznek a babák éjjel, mert ahogy nő a súlyuk, egyre több ételre van szükségük és nappal nem tudnak eleget magukhoz venni. Teljesen normális, ha 5 hónaposan még éjjel 3-4 óránként ébred enni a baba. Próbáld meg, hogy megszoptatod ilyenkor és valószínűleg nem kel fel megint.

  • ágoston orsolya

    2010. május 19. szerda

    Sziasztok!
    Az én kicsi fiam márciusban múlt 1 éves és még mindig nem alussza át az éjszakát!Nagyon sokszor fent van legtöbbször iszik,a doktornőnk a fogzásra fogja ezt de szerintem más is lehet a háttérben!Elég fárasztó így ellátni a napi dolgaimat hogy nem tudom magam kipihenni ő viszont nagyon eleven baba!
    Előre is köszi a segítséget.

    Válasz: Ennek 3 oka lehet:
    1. Járás tanulás: A járás tanulás körüli időszakban átmenetileg lehetnek alvászavarok, ezek elmúlnak, amikor a kicsi már stabilan tud önállóan járni.

    2.Fogzik Ilyenkor kezdenek bújni a hátsó fogak, ami komoly fájdalommal jár (nem úgy, mint a metszőfogaknál, itt valóban erős fájdalom lehet). Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    3. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok.

  • milananyu

    2010. április 18. vasárnap

    Edina, az én kisfiam ugyanilyen elvileg kevest alszik nappal…csak az enyém tegnap 3 hónapos volt…soha soha nem aludt nappal 3 , de még két órát se nagyon, újszülött korában se…számomra ez elég furi volt, mert nagyobbik egyben 3 órákat simán aludt…én is már bele törődtem ebbe, mert jókedvű jól fejlődő baba, dokiné is azt mondta ezt kell elfogadni, de örülök, h Ági is ezt írta neked(igaz Ti 5 hósak vagytok)
    Nekem 5 ször eszik nappal, másfél-két órát simán ébren van utána alszik kb fél órát..van amikor ez 20 van h 4perc, legtöbbször babakocsiban is csak ennyi.
    Viszont a lefektetés az újszülött korától ugyanúgy megy…negyed 8-fél 8 fürcsi, szopi, s 8 kor mindig alszik már…álometetünk fél 11felé, s így nekem olyan 3-4 felé kel hajnalban, innen meg 5-fél 6 felé, s ekkor már csak hintájában alszik vissza 8-9 ig.Én ezen változtatnék h ne hintában aludjon kora reggel, de én is annyira fáradt vagyok, örülök h legalább ilyenkor alzsik, mert nappal meg nincs pihi, mivel alig alszik.
    Kitartás az új rendhez bizti működni fog.:)

  • edina

    2010. április 17. szombat

    Szia Ági!

    Köszi a választ!
    Keddtől elkezdtem azt,h csak 5ször eszünk,így jobban tudom alakítani a napot,és nem alszik be este.Eszik 6 körül,9.30-10körül,13kor,16.30kor,fürdetés 19.30 és utolsó evés 20.00,alvás 20.30tól,úgy tűnik működni fog…vagyis az elmúlt 4 lassan 5 nap ezt mutatja.Az ebéd (13 után) szeretném altatni egy nagyobbat,de ez sajna nem mindig megy,3 nap sikerült 1,5-2órát aludnia,viszont tegnap meg ma újra csak 45perc volt,a duáni 16.30as evés után próbálom nem lerakni,úgy este könnyebben elalszik.Szerinted jó így?Éjjel felébred többször,de csak cumi kell neki,hason alszik és csak forgolódik,szerintem félálomban van,ezt vajon miért csinálja?szerintem nem éhes,mert nem sír csak nyöszörög…Köszi!Edina

    Válasz: Igen, ez így jó. Az normális, hogy nem mindig ugyanúgy alszik, néha többet, néha kevesebbet, aszerint, hogy mennyire fárad el, ez normális. Éjjel a kezdődő fogzás miatt lehet nyugtalanabb.

  • edina

    2010. április 13. kedd

    Szia Ági!

    A tanácsodra lenne szükségem.A kisfiam jövő héten lesz 5 hónapos,a napközbeni alvással vannak gondjaink.Általában úgy néz ki egy napunk,h felkel 6 körül szopizik,büfi,peluscsere és egyből visszateszem aludni,el is alszik kb.9ig,ez +- félóra,utána eszik(ilyenkor már tápszert is kap),kis játék és az etetéstől számított 1-1,5 óra múlva megint leteszem aludni,alszik fél-1 órát,utána játék aztán evés 12kor és a program ugyanaz kis játék,kis alvás,játék,15 körül szintén és este 18körül amikor eszik utána,lerakom 19körül és úgy elalszik,h úgy kel felébreszteni fürdeni 21 körül…fürdés,evés utána alszik hajnalig,általában 3-4 körül felébred(ki sem nyitja a szemét,halkan sírdogál, nyöszörög),általában csak a cumija esik ki,visszateszem neki és alszik tovább 5-6-7-ig, változó.Napközben ugye 3 óránként eszik,nem igazán bír ki többet,ill. az elalvást is próbáltam húzni,h nem fektetem le az egyik evés után,h hátha akkor a köv. után többet alszik,de teljesen nyügi és hisztis lesz,kell neki minden evés utána az a kis alvás,de ugye mivel napközben csak kicsiket alszik így az esti 17-18 órás evés után beájul:) és alszik addig amíg fel nem keltem,21-21.30ig szoktam max. hagyni,aztán fürdés,alvás,de ezt elég jól viseli nem sír,nem nyűgös,amikor felkeltem,élvezi a fürdést és evés után egyből el is alszik.Kiegyensúlyozott ,jókedvű baba,néha viszont duán van,h elég nyűgös,az egész napos kevés alvás miatt.Próbálom visszaaltatni napközben,amikor felébred fél óra után,de nem mindig megy,sőt mostanában egyre kevesebbszer.Szerinted hogyan próbáljak változtatni?Igazából ez az esti felkeltés zavar,ill. az,h napközben sokszor keveset alszik.
    Köszönöm előre is a választ!Edina

    Válasz: A nappali alvása tökéletes, ebben a korban 3×30-60 perc alvás szokott lenni, ez nála tökéletesen jól megvan. A gond csak az este körül van, mert most így nála az esti lefekvés 7-kor kezdődik és ugyan te felébreszted, de valójában ez nála már az éjszaka része. Próbáld meg, hogy este 7-kor nem fekteted le, hanem játszotok, fürdik és 8-fél9 felé fekteted le aludni, viszont akkor már egész éjszakára. Az éjszaka alvása tökéletes, ezen nem kell változtatni.

  • kata

    2010. február 11. csütörtök

    Kedves Ági és Anyukák!
    Mi most (17hónaposak vagyunk) kipróbáltunk egy illóolajat, a neve Mesélő Hold. Az első éjszakát már végigaludta a kisfiam, és azóta is minden éjjelt. Ez több 100%-osan tiszta gyógynövény egyvelege, párologtatni kell lefekvés előtt fél órával.
    Nem tudom Ági ismered-e vagy sem, én a RTL reggeli műsorában láttam és így próbáltam ki. Több reklámot nem merek írni, mert itt mindannyian Benned bízunk és neked hiszünk, csak gondoltam nekünk bejött, hátha másnak is segítene.
    Köszönöm hogy leírhattam.

    Válasz: Az egy barátnőm oldala, ahol ezt lehet kapni, úgyhogy nyugodtan reklámozhatod 🙂

  • Várkonyi Rita

    2010. február 11. csütörtök

    Kedves Ági,

    Azt mondta a gyerekorvosom, hogy ha már van a babának foga, akkor az egyáltalán nem jó ha éjjel fölkel enni mert hamar szuvasodni kezd majd a foga, ugye a gyomorban lévő emésztési folyamatoktól. Szerinte már fél évesen át kell tudnia aludnia az éjszakát. A fogszuvasodás mellett azt is megemlítette, hogy éjjel termelődik a legtöbb növekedési hormon, tehát minél tovább többet alszik, annál több ilyen hormon termelődik. A kérdésem az lenne, hogy ha már van a babámnak foga szerinted nem árt neki az éjszakai étkezés? Emellett a gyomra állandóan munkában van, nappal is és éjjel is, mi erről a véleményed? Hogy lehet hogy ennyire megoszlanak a vélemények erről egyik doki ezt mondja másik azt?
    Köszi szépen a választ

    Válasz: Ez, amit az orvos mond a 30 évvel ezelőtti álláspont. A fog nem az emésztéstől szuvasodik, az anyatejtől pedig nem szuvasodik (az erről szóló vizsgálatokat lásd itt). Fél évesen még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként szopizik a baba. A növekedési hormonnal hasonló a helyzet: a babák többsége 6-12 hónapos kor között nem alszik túl jól, de ez nem azt jelenti, hogy keveset alszanak, csak azt, hogy a felszínes alvási szakaszokban felébrednek, aminek az idegrendszer és az izmok fejlődése mellett a fogzás a másik oka. Ettől ezek a babák még ugyanolyan szépen fejlődnek, mint azok, akik átalusszák az éjszakát.

  • gabika

    2010. február 03. szerda

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni alvás ügyben. Kisfiam 8 hónapos, 6 hetes korától 3 hónapos koráig végigaludta az éjszakákat, bár mindig ölben tartva, járkálva altattuk , mert másképp nem aludt. 3 hónapos korától az éjszakáink hol jobbak, hol rosszabbak,általában az utóbbi:) Eltartott egy ideig, amíg rájöttünk, hogy a fogzás indult be (folyik a nyála, mindent a szájába dug).5 és fél hónapos volt, amikor kibújt 2 foga lent, azóta még kettő felül, és most a felső-középső kettővel kínlódunk már hetek óta ( az áttörés nagyon nehezen megy).
    Nappal jól alszik, általában 3-szor 1-1,5 órát, este is elalszik, azonban éjszaka többször ébred, és az utóbbi 1 hónapban nem akar visszaaludni, volt olyan este, amikor hajnali 2-től 4-ig nem aludt, az utóbbi időben ez a rendszeres. Ébred hajnali 1-2 között, nagyon nehezen visszaaltatjuk (járkálunk vele, mert különben ordít), majd amikor betesszük a kiságyba, azonnal felébred és sír. Újra kivesszük, ölben megint elalszik, de amikor visszatesszük az ágyába, ismét sírt. Az utóbbi időben kipróbáltuk, hogy ha ébredt éjszaka, magunk közé tettük és a hátát simogatva elaludt. De ez is csak kb 1 hétig hozott sikert, mert újabban már sem a kiságy, sem a nagyágy nem jött be. Ma reggelre 1/2 4-től negyed 6-ig sírt, sehogy nem tudtuk megnyugtatni. Egyszerűen nem tudom, hogy hogyan nyugtassam meg. Kipróbáltuk már, hogy hagytuk sírni, de nem vált be, mert a sírás hisztibe torkollott. Próbáltam az okokat keresni, hogy miért nem akar visszaaludni ( éhesnek nem éhes, kap inni, ha felébred (vizet), nem fázik, nincs melege, szóval tanácstalan vagyok. Nem az éjszakai ébredéssel van bajom, hiszen mi felnőttek is felébredünk, hanem a vissza nem alvással. Azzal sincs bajom, hogy ölben tartva kell elaltatnom (bár 9 kg, egyre nehezebb), de az, hogy éjszaka 2-3 óra hosszat nem alszik, az már kimerít.
    A fogzásra kipróbáltunk már 1-2 terméket (viburcol, dentinox), mosom a fogát rendszeresen, de nem használt egyik sem.
    Várom tanácsod, köszönöm!

    Válasz: Először próbáld meg, mi történik, ha mégiscsak kap enni éjjel, amikor megébred (nem minden alkalommal, de mondjuk amikor már legalább 4-5 óra eltelt az utolsó evés óta.

    Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Ági

    2010. január 30. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom most 7 hetes, a 6. hétig szépen beálltunk a 3 órás napirendre, jól szopott, az 5. héttől már előfordult, hogy 4- fél 5-ig is elaludt (10 körül szopott utoljára) éjszaka, ha korábban is ébredt, könnyen vissza tudtuk altatni.
    Most viszont minden megváltozott. Gyanítottam, hogy esetleg fejlődési ugrás miatt. Először újra felkelt fél2- fél3 körül, sírt, éhesnek tűnt, úgy hogy megetettem, egy teljes adagot be is vágott. Elkezdtem gyakrabban szoptatni napközben, de a helyzet először nem változott, gondolom még nem termelt a testem elég utánpótlást. Azóta egy hét eltelt, semmi nem változott. Az utolsó két éjszakán ráadásul nagyon aktív volt, amikor felébredt. Két órába is beletelt, mire vissza tudtuk altatni. Elgügyög, mosolyog ránk, rúgkapál. Napközben egy órát van fent, utána másfél órákat alszik. Tényleg fejlődési ugrás zajlik, vagy valami más áll a háttérben? Mi lehet az oka, hogy ennyire aktív éjszaka?

    Válaszodat előre is köszönöm
    Ági

    Válasz: Ennyi idős korban még lehetnek ilyen változások, amik ahogy jöttek úgy múlnak el maguktól. Ez talán annak a jele, hogy egyre jobbak az érzékszervei és jobban megzavarják már a zajok, a fények. Próbáld meg, hogy este kicsit később fekteted, mint eddig, mondjuk fél órával. Ezenkívül éjszaka ne kapcsoljatok lámpát, ne pelenkázd át, ne beszélj hozzá csak evés és alvás.

  • Revilo

    2010. január 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 11,5 hó-os,és még mindig nem alszik éjjel.Kicsit későn ,10 hó-osan bujtak ki a fogai,most 4 foga van.Folyamatosan fogzik,de kap rá homeopátiás szert Chamomillát,ill. Chinát.Már 2 napja adom,eddig nemsok változást vettem észre.Kenem az ínét is.Mozgásfejlődése nem változott jó ideje csak mászik.
    Nagyon anyás,senkivel nem marad el,kapott alvós macit,de ez sem segít.Éjjel már aludt kb 7 hó kora óta de ez nem tartott sokáig.Mióta elindultak a fogai,mintha kicserélték volna,nyügös,csapkod,nem eszik,nem iszik,és mivel nappal nem eszik rendesen,éjjel szeretné bepótolni,2x is megkell etessem.Eddig utána visszaaludt,de most keservesen sír ha lerakom,pedig nem változtattam semmin.Azt se mondhatom hogy nagyon éhes lenne,hisz 60gr tápszert eszik meg csak mindig,éjjel is,nappal is.Ez nagyon kevés,soha nem szerette a tápszert,7 hó-ig szopott,de a hozzátáplálást már megkezdtük 4 hó-osan.
    Szóval már mindent kiküszöböltem,mégis felkel.A nagyfiam nagyon jó alvó volt,már 2 hó kora óta alszik éjjel,nem vagyok ehhez hozzászokva.Mindent ugyanugy csinálok vele is,de mégsem hat nála.Megvan a napirend is,fogzást kezelem,mozgása nem lehet probléma,mit tehetek még???Már nemigen bírja a család sem ezt az éjszakai kálváriát,a nagyfiam külön szobát akar mert nem bír aludni az Öcsi miatt,ami nem igaz teljesen,mert éjjel jót durmol,reggel viszont felkelti hamarabb,és ez nem tetszik neki persze.Külön sajnos nem tudom már rakni őket,mert a mi szobánkban a tv miatt nem aludna el a kicsi.Várom válaszodat,előre is köszönöm.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Viki

    2010. január 18. hétfő

    Kedves Ági!
    Újra a tanácsodért fordulok Hozzád. Kislányom 5 hónapos és az éjszakai ébredésekkel vannak problémáink. (Még csak szopizunk, a tanácsodra nem siettük el a hozzátáplálást. 🙂
    Én úgy gondolom, h. el tud aludni egyedül, napközben ha látom h. álmos, felviszem a kiságyba és besötétítek, elkezdi szopni az ujját és szó nélkül elalszik az esetek 80%-ában. Este is könnyen elalszik, fürdés után még megszoptatom és úgy teszem az ágyba, szinte soha nincsen gond.
    Éjszaka ha felébred és elkezd sírni, megszoptatom (kb. 10 perc), visszarakom az ágyba és tovább alszik.
    Kb. 3 hónapos korában még nagyon „jól” aludt éjjel, általában 5-6 órát egyben és utána olyan 3 órát, tehát max 2x kellett kelni hozzá.
    Viszont kb. 4 hónapos kora óta mintha egyre rosszabb lenne a helyzet. Min. 3x kelni kell hozzá éjjel, ami egyre jobban megvisel. Amikor eltelik legalább 3 óra a két ébredés közt, akkor mindig azt konstatáltam, h. éhes. De mostanában már olyan is van, h.csak 1 v. 2 óra tellik el.
    A legnagyobb gond, h. nem tudom eldönteni, miért ébred fel. Mert ilyenkor mindig szopizik is, tehát olyan, mintha tényleg éhes lenne. Máskor viszont úgy érzem, mintha csak a szopizás érzése hiányozna neki. Próbáltam neki adni Viburcol kúpot esténként, h. ha a fogzás miatt ébred fel, de sajnos nem vettem észre különbséget. A nyáladzáson kívül más jele fogzásnak még nincsen.
    A legfontosabb kérdésem az lenne, h. egy ilyen korú babát el szabad kezdeni „leszoktatni” az éjszakai kelésekről, v. még nagyon pici és mindig elégítsem ki minden igényét? Konkrétan arra gondolok, h. ha 3 óránként ébred, szoptassam meg, mert ez teljesen normális, h. éhes. Vagy kezdjem el ilyenkor alkalmazni a felvesz-letesz módszert? Vagy csak akkor alkalmazzam, ha 3 óránál kevesebb telik el két ébredés közt?
    Köszönöm szépen a segítséget!

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    Addig ne alkalmazz felvesz-letesz módszert, amíg az okokat ki nem szűrted, mert ha fáj a foga vagy éhes, akkor hiába küzdesz az önálló alvásra szoktatással.

  • Piroska

    2010. január 12. kedd

    Sziasztok!
    Nekem egy 12 hetes kisfiam van. Elég éberen alszik nagyon nehezzel lehet elaltatni. van hogy este 1, 2 , 3 órán keresztül kell ringatni. Nappal nem alszik szinte egy órát sem. 2-3 óránként kell már adnom neki az ételt. Tápszerezem, alkalmanként átlag 170ml-t eszik. szopiztatni 1* tudom. minden éjjel kb éjfél felé tudom elaltatni.
    11 felé kapja meg az utolsó tápszert utánna 1 óra mulva egy kicsit ciciztetem és kicselezve a játtszócumival elalszik éberen és 1 -2 órával később sikerül úgy az ágyba raknom hogy nem riad fel utánna elalszik reggelig. Nappal amikor fennt van megetetem peluscsere minden megvan, lerakom az ágyba vagy bárhova egyből sir hogyan lehetne ezekről leszoktani a nappali sirásokról hogy ne kelljen mindig ringatnom? szinte semmit nem lehet melette teni.

    Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek, de ne mindig ölben.

    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • katalin

    2010. január 11. hétfő

    Kedves Agnes!Az én kislányom 7honapos lessz,de még mindég felkell étszaka,mostanába elég gyakran.Mi lehet az oka?

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Viki

    2009. december 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném kérni. Kislányom 1 hét múlva lesz 4 hónapos, születésétől kezdve szoptatom, szépen gyarapszik, most 5,7 kg körül van.
    Alapvetően jó alvó, napközben akár 4-5x is alszik, általában 45 perceket, néha 1-1,5 órát, szinte sosem kell altatni, a babastart alapján ha észreveszem h. álmosodik, felviszem a kiságyba, besötétítek, lerakom, szopja az ujját és magától elalszik, jókedvűen ébred. Külön szobában alszik születésétől kezdve és úgy látjuk nem okoz ez problémát.
    Kérdésem az éjszakai ébredésekkel kapcsolatos. Tudom, h. még nagyon kicsi, és nem fogja végigaludni az éjszakát, csak egyrészt férjemmel elég nehezen viseljük a folyamatos ébredéseket, másrészt szeretném kideríteni, h. nincsenek-e rossz szokásai. Általában 8-9 körül alszik el, előtte szopizik, de szerencsére nem kell altatni. Gyakorlatilag reggel 8-9-ig alszik is, viszont néhány hete egyre többször felébred és én nehezen tudom eldönteni, h. vajon azért mert éhes, v. egyszerűen egyedül érzi magát csak a szopizás érzése hiányzik neki. Általában megszoptatom, és van amikor úgy látom valóben éhes volt, de van amikor mintha nem is lenne az. Viszont amikor az előző szopi óta pl. csak 2 óra telt el, akkor tanácstalan vagyok, h. mit tegyünk vele, mert szinte kizártnak tartom, h. megint éhes lenne. Általában 3x ébred éjszakánként, néha többször, ez teljesen normális a korához képest?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ennyi idősen még nem érzi egyedül magát 🙂 Ha nagyjából 3 óránként ébred, az teljesen normális ebben a korban. Ha ennél gyakrabban, akkor más lehet a gond, ami ebben a korban nagyon valószínű, hogy lassan kezdődik nála a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Zsu

    2009. november 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Végre elhatároztam, hogy véget vetek a szopin való elalvásnak és a visszaaltatásnak, hátha kevesebbszer kelne fel éjszaka mint 8 alkalom a már 14 hónapos kisfiam. Az elaltatás este még sikerül is, bár annyira pörgös a fiatalember, hogy még mindig nehéz elkapni a legalkalmasabb időpontot a születése óta ugyanúgy zajló esti rutin ellenére. Az éjszaka viszont cici nélkül rettenetes, annyira ordít, hogy az eddig még soha nem hányt fiam öklendezik a sírástól. Nem is bírom sokáig, cicire teszem és 3-20 perc múlva vissza is alszik. Látva így a kisfiam nem értem miben különbözik a cici nélküli visszaaltás a hagyjuk kisírni magát módszertől? Vagy vmit rosszul csinálok? Énekelgetek egy monoton dalocskát és simizem hátát közben, visszafektetem ha felkel, de rettenetesen sír.
    A gyakori ébredésekre fogzásra kipróbáltuk már a chamomillát, de nem használt, vmint 2 alkati szert is, de mivel semmi különös jele nincs a fogzásnak abbahyagytam a kisérletezgetést, a környéken pedig nincs homeopata orvos. Kb 8 hós kora óta van így, akkor állt fel és akkor duzzadt meg ínye is ( 10,5 hósan jött ki első foga, előtte este folyt egy kicsit a nyála, de a többinél már nem).
    Jelenleg velünk alszik, mert nem bírom a gyakori felugrálásokat az ágyához, ami egyébként is a mi ágyunk mellett van.
    Van napi ritmusunk is, nem hinném hogy ennek hiánya miatt kelne fel sokszor. Sőt jobban alszik, ha elmegyünk itthonről, főleg az unokatestvéreihez, pedig ott mindig történik vmi felzaklató!
    Igazából nincs ötletem hogyan tudnám folyamatosabb alváshoz segíteni magunkat. A gyakori kelések miatt annyira fáradt vagyok, hogy elvesztem a türelmemet, pedig mindenhez volt eddig.
    A szopin alvást azért akarom megszüntetni, mert máshol nem alszik ez azon sem, hátha ez segítene, de ez egyébként nem teher. A kelések számát szeretném legsürgetőbben csökkenteni, de minimális ordítással. Tudnál erre megoldást?
    Köszönettel: Zsuzsanna

    Válasz: Az a különbség, hogy ha magára hagyod sírni, akkor magára hagytad és beletörődik, hogy ővele itt nem foglalkoznak. Ha ottvagy vele, akkor nem hagytad magára, és segíteni akarsz neki, csak nem úgy, ahogy ő gondolja, ezért sír. Sajnos minden gyerek más, van, amelyik jobban reklamál, ha nem tetszenek neki a dolgok, van, amelyik kevésbé kitartó ebben. Az a gond nála, hogy megszokta a cicin alvást, és ezt követeli, te meg nem adod meg neki. Ezt nehezíti, hogy melletted van, és még lát is, így aztán végképp nehéz lesz meggyőzni róla, hogy miért nem kaphat cicit.
    Két lehetőség van:
    1. Megtanítod te magától elaludni így, és elfogadod, hogy lesz 2-3 nehéz éjszakátok, sírással, amíg megtanulja, hogy cici nincs csak víz van és simi.
    2. Megkéred Apát, hogy 1-2 napig este ő fektesse le és éjjel ő keljen fel hozzá. Nem mondom, hogy egyszerű dolga lesz, de ne adja fel, mert csak az első nehéz, utána már elfogadja a kicsi, hogy „csak” Apa jön, ezért szinte azonnal jobban fog aludni. Általában 1-2 nap alatt megoldja a gondokat ez a módszer. Lehetőleg te addig aludj máshol, hogy ne legyen olyan nagy a „kísértés” 😉

  • monianyu

    2009. november 25. szerda

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a gyors választ ….kipróbálom a teát …amúgy valószinű a foga lesz ,mert állandóan rágja a kezét és mintha az inye is duzzadtabb lenne.

    Viszont a nappali alvásra visszatérve sajnos nem önállóan alszik el …amikor látom,hogy álmos dörzsöli a szemét akkor elaltatom de sajnos még mindig kicsit ringatni kell ….délelőtt álatlában sétálunk akkor a babakocsiban alszik a levegőn e du-án elég sokára fárad el ezért van az ,hogy van ,olyan amikor még 6 kor is alszik ilyenkor szoktam felkelteni …azt tanácsolod ilyenkor se keltsem fel vagy ,hogy tudnám mkicsit előrébb hozni az alvását?
    Hagyjam majd magától átáll az egyszeri alvásra?
    Válaszodat előre is köszönöm
    Móni

    Válasz: Ha az estét ez nagyon megzavarná, akkor persze 6-kor keltsd fel, de valószínűleg jobb lenne, ha a babakocsis alvást elhagynátok, olyankor is kiságyban aludna, mert ettől felborul a napirendje – magától nem így nem ennyit aludna, és ha ez a helyére kerülne, akkor a délutáni alvással se lenne gond.

  • monianyu

    2009. november 24. kedd

    Szia Ági !
    Ismét a tanácsodra lenne szükségem kisfiam 15 hónapos lesz és kb3-4 hete katasztrófálisak az éjszakáink 1,5 hónapja külön alszunk az első 2 hétben rendben volt minden max 1vagy 2x kelt vagy nyöszörgött bementem hozzá megitattam betakartam és aludt tovább de mostanában van ,hogy óránként felkel ,felül az ágyban nyöszörög sir felkéretzkedik és az elmúlt 2 napban hajnal 4-1/25 felé felébred és fenn van 6 ig 1/2 7 ig nem sir csak nyöszörög ,nézelődik látszik rajta,hogy nem találja a helyét forog az ágyban vagy felkéretzkedik a kezembe aztán vissza.Kezdek teljesen kimerülni mert nem igazán tudom mi lenne a megoldás volt olyan ,hogy ottmaradtam vele ott aludtam akkor viszonylag nyugodtabb volt az éjszaka de nem mindig.Nem tudom mitévő legyek lehetséges,hogy nem érett még meg a külön alvásra?
    Fogzás lehet vagy hasfájás ,mert sokszor felhuzta a lábát mondjuk akkor másik tápszert kapott most visszatértem a régi tápszerre talán jobb a helyzet de még mindig nagyon sokat fenn van.
    Szerinted a nappali alvása befolyásolhatja az éjszakai alvását?
    Ugyanis egyik nap 2x másik nap 1x alszik az a baj ha du-án alszik el az olyan 1/2 4 szokott lenni és ilyenkor van,hogy alszik 2 órát persze akkor este akár 10 ig is fenn van.Rosszul csinálok valamit ,keltsem fel vagy mit tanácsolsz?
    Válaszodat nagyon várom mert teljesen tanácstalan vagyok.
    Köszi Móni

    Válasz: Ennek két oka lehet:
    1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

    2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak „anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

    Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyúzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

    A nappali alvás befolyásolja az éjszakait, de nálatok nem ez a gond. Ez most egy átmeneti időszak az egy és a két alvás között, ha magától így igényli és önállóan alszik el, akkor semmi gond, maradhat így, nem szabad ébresztgetni vagy más módon beleavatkozni, ez csak jobban összezavarja.

  • Bernadett

    2009. november 20. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 7 hónapos, akivel kb. 1,5 hónapja alvásproblémákkal küzdködünk. Korábban 2 hónapos korától átaludta az éjszakát (a 23 órás szopi után kb. reggel 7-ig), azonban minden megváltozott. Lehet, hogy valamit elrontottam?
    Másfél hónapja szinte minden éjjel felébred (rendszertelen időpontokban) és sír.Eleinte azt gondoltam, hogy biztosan éhes, mivel már közel jártunk a 6.hónaphoz, amikortól el kell kezdeni a hozzátáplálást.Elkezdtük+az éjszakai ébredéskor megszoptattam. Ezzel megváltozott a napirendünk is. Úgy tudtam, hogy a tízóraival kell elkezdeni a hozzátáplálást, de mivel eddig a következő időpontokban szopizott: kb. 7,11,15,19,23 +- fél óra ezt is megváltoztattam egy kicsit : ébredéskor (7-8 óra)szopi, majd utána 2 órával tízórai gyümölcs, utána alszik ,ebéd 12-13 utána újból alszik 14-15-től, ébredés után szopi 16-17 körül, majd 19-20 körül fürdés,szopi, általában 21 körül alvás, ha minden jól megy,23 óra szopi. Közben próbálok figyelni arra, hogy akkor tegyem le aludni, amikor már látom rajta az álmosság jeleit. 3 hétig semmi változást nem tapasztaltam, így ebédidőben is elkezdtem a szilárd ételek bevezetését, de utána még mindig felkínáltam neki a cicimet is, amiből mindig szopott 100-150g-ot. A szilárd ételekből egyébként nem eszik meg túl sokat (30-100g).Az éjszakai ébredések terén még mindig nincs változás. Próbáltam azt is, hogy csak fájdalomcsillapítót adok, hátha a fogzás miatt sír fel, de nem használt. (Most jön az 5.foga). Az éjszakai szopik teljes sötétben, hang nélkül történnek. Ha elég neki,általában le is fordul a cicimről, és aludna tovább mellettem, de ilyenkor beteszem a kiságyába. Ez ellen nem tiltakozik. Egy ideje azonban nagyon nehezen, sokszor csak szopi után alszik el. Pedig minden nap igyekszem ugyanúgy csinálni az altatási rituálét: közös függönybehúzás, amíg éneklek neki, meg ringatom, addig az ölemben tartom, majd ha ellazult, szinte a „végtelenbe néz” megpróbálom betenni a kiságyba. Mindig hasra, mert úgy szeret aludni. Az elmúlt napokban amint a kiságy matracához ért azonnal hangos sírásban tört ki, és sem simivel, sem nyugtató szavakkal nem lehetett megnyugtatni. Ha újra felveszem megnyugszik, azonban ha visszateszem a kiságyba még jobban sír, és egyre jobban belelovallja magát, ahelyett, hogy megnyugodna. Az elmúlt két este már a 23-as szopiig el sem aludt.
    Mit tehetnék, hogy orvosoljam a problémákat?
    Előre is köszönöm!
    Bernadett

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Noemi

    2009. október 11. vasárnap

    Kedves Ági

    Nem először iok neked, mivel a múltkor is segitett tanácsod, most is a véleményedre lenék kiváncsi. Kisfiam 10 hetes, 5.80 kg, és anyatejes, a napi és éjszakai programjáról kérdeznék, ami a következőképpen alakul:
    Reggel 7- 7,30 körül ébred, jókedvú, ilyenkor 1 -1,5 órát fent van, nagyokat játszunk, majd alszik kb 1 órát, ezután eszik és sajnos utána nem tudom óra pontossággal irni, mivel van hogy 1,5 óránként eszik, majd nézkelődik, alszik kb 40percet-1 órát, eszik, majd babakocsiban sétálunk, ott is nézkelődik, majd elalszik egy fél órára, eszik utána, majd délután pedig olyan 6 ora fele nyűgös lesz, bármit teszünk nem tetszik neki, van amikor zenét kapcsolok és úgy táncolunk, ezt szereti 🙂 majd este 8kor szoktunk füröszteni, ezt nagyon kedveli, utána meg egy kicsit ringatom agyába teszem és hason kb reggel 4 ig alszik, majd 6 kor ébred még egyet és kezdődik minen előlről.
    1. kérdésem az, hogy ez a napi ritmus mennyire jó igy, mivel elég gyakran eszik és keveseket alszik?
    2. kérdésem pedig, hogy egy héten kb kétszer olyan is történik, hogy este 7kor elalszik és 11.alszik, ekkor nem szoktunk für9szteni, mivel elég késő van, de az a baj hogy ilyenkor nehezen alszik vissza, és éjszaka is többször felébred, mit tehetek ilyenkor, ahoz hogy kialakuljon egy esti program is?

    Köszönöm válaszodat

    Válasz: A nappali programja: biztos, hogy 1,5 óra után éhes??? Nem lehet, hogy csak elálmosodik, de nem tud elaludni? Most azért alszik ilyen rövideket, mert elaltatod és ennek az a nagy veszélye, hogy ilyenkor a baba még nem biztos, hogy álmos, de te már elaltatod babakocsiban, mert szerinted már fáradt. Próbáld meg azt, hogy 1,5 óra ébrenlét után nem megeteted, hanem ha álmos, akkor lefekteted aludni. Félig sötétítsd be a szobáját, csavard be egy puha takaróba pólya-szerűen, ez megnyugtatja. Kicsit dédelgesd meg, amikor már nem olyan élénk, ellazult, akkor tedd le az ágyba, ha megriad, akkor simogasd a hátát, amíg el nem alszik, így megtanul egyedül elaludni.
    Az esti program egyértelműen a nappali gondoknak tudható be. Mivel nem egyértelmű számára a napirendje, ezért az az esti hetes elalvás a nappali alvást pótolja nála és utána szeretne ébrenlenni, te meg vissza akarod altatni, mivel éjszaka van, ezért ébred gyakrabban. Ezért fontos, hogy nappal beálljon egy napirend, ami nem arról szól, hogy minden ugyanakkor történik, hanem a dolgok sorrendje minden egyes nap megegyezik: alvás-evés-játék-alvás mindig ez a sorrend.

  • Bori

    2009. október 05. hétfő

    Kedves Ági!

    A lányom alvása állandóan változik, gondolom ez normális (3 hónapos). Most éppen abban vagyunk, hogy napközben 20 perceket alszik (még a babakocsiban is) 2 etetés között, majd délutánra beájul 4-5 körül. Ez nem igazán ideális, mert az esti alvását 7-8 körül kellene elkezdenie, hogy éjjel is végig tudjon aludni (1 ébredéssel szokta).

    Mit tegyek, hogy a nappali alvás helyreálljon? És ha mégis elalszik ilyen korán délután, ébresszem fel 7-8 körül, hogy fürödjön és egyen?

    Napközben sokszor az zavarja az elalvásban, hogy a karjai mozognak álmában (hason alszik), úgy tudom ez a majom-reflex és teljesen felébreszti még hason is. Háton úgy tudom még erősebb ez a mozgás. Ez normális? Mikorra növi ki ezt a zavaró mozgást?

    Köszönöm előre is a segítséged!

    Válasz: Próbáld meg azt, hogy evés után játszon és legyen ébren legalább 2-2,5 órát két alvás között, csak akkor altasd el, ha már nagyon álmos és már legalább 2 órát ébren volt, így hosszabban fog aludni. Legfeljebb 3x aludjon napközben, többször ne fektesd le. Ha unatkozik, váltogassátok a közös játékot és az 5-10 perces önálló játékot, vidd át másik szobába, tedd hordozóba, és vidd ki magaddal a konyhába, így gond nélkül le lehet kötni az ébrenléti időkre.

  • Melinda

    2009. szeptember 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 20 hónapos, az éjszakákat hosszú ideig átaludta. Most már a szemfogai is kijöttek, így már 14 fogunk van. Most viszon úgy gondolja, hogy éjszaka felkel. Este 9 fél 10 magasságában elalszik és éjjel 1-2 órakor felébred, átmegyek hozzá megpróbálom visszasimizni úgy 10 perc alatt sikerül is, én visszamegyek a helyemre majd egy óra múlva ismét felébred, ekkor már átviszem közénk az ágyba és így alszunk reggel fél nyolcig vagyis csak ő én már nem igazán bírom ezt a helyzetet és nem tudok igazán jól aludni. Delelés általában másfél kétóra szokott lenni (déltől). Még az ágyában nincs párnája, nem tudom ez e a baj, mert köztünk mindig párnán alszik. És ha felébred csak én vagyok jó neki, pedig egész nap szinte mindig velem van.Mindig nagyon jó evő volt, most egy kicsit romlot a helyzet, vacsizni mostanában nagyon nehéz rávenni, inkább csak tejet akar inni (bolti )
    köszi

    Válasz: Még 2 foga ki fog jönni hamarosan, nézd meg nem látod-e megduzzadva az ínyét, az étvágytalanságot is okozhatja ez, ha úgy látod, jöhet a foga, lefekvés előtt adj neki egy kiskanál Nurofent (max 4 napig adható egyhuzamban)

    Ha nem fogzik szerinted, akkor próbáljátok ki, hogy 1-2 napig este Apa fekteti és ő megy be hozzá éjjel (vagy csak az éjszakai bemenést vállalja). Az első alkalom nehezen szokott menni, de aztán rájön a kicsi, hogy felesleges felébredni, mert „csak” Apa jön és alszik tovább.

  • szilvia

    2009. szeptember 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Végigolvastam az összes bejegyzésedet a gyerek altatásával kapcsolatban és sok jó szemponttal gazdagodtam. Az én fiúcskám 2 hónapos és nagyon hasfájós. A válaszaid alapján vajon addig nem is érdemes alvási szokásait változtatnom, míg az éjjeli felriadások oka, azaz a hasfájás nem múlik el? Most általában szopizik elalvás előtt, és a karomban alszik el, miközben ringatom. Majd általában azért kel fel, mert fáj a hasa. Ezt onnan látom, hogy megfeszíti a kis testét, összehúzza a lábait, rugdos, hadonászik a kezével. A hasfájás úgy olvastam, 3 hónapos korában elmúlhat.
    Várom válaszodat.
    Köszönettel:
    Szilvia

    Válasz: A krónikus elhúzódó hasfájásra a Chamomilla CH30 a legjobb szer, naponta 3×2 golyócska.

  • Enikő

    2009. szeptember 20. vasárnap

    Kedves Ági!

    Gratulálok az oldalhoz, egyszerűen szuper! Sajnálom, hogy eddig nem tudtam róla, a barátnőm ajánlotta, hogy nézzek be ide, itt biztos választ kapok a kérdéseimre. Első bekukkantásra is már egy csomó okosat olvastam, de kiváncsi lennék, hogy az én esetemben mit tanácsolsz!
    Van egy 6 hónapos kisfiam, aki kel éjjelente. 1x biztos, de általában 2x, s ilyenkor csak a cicizés nyugtatja meg. Korábban azt gondoltam, hogy kel, mert éhes, hiszen szívta is a cicit rendesen ca. 10-15 percig is. Bár már akkor elgondolkoztam, hogy tényleg éhes lehet-e, mert mindig is egy jó húsban lévő baba volt, most is 8800 g körül van. Az utóbbi időben viszont már elég kevés a tejem, max. 2 percig érzem, hogy jön is belőle vmi, de neki ez is elég, mert ha cici után leteszem, alszik is tovább gond nélkül. Így már szinte biztosra veszem, hogy éhes nem lehet, csak megszokásról van szó. Gondoltam, ha „csak” megszokásról van szó, leszoktatom róla. Mikor felsírt éjjel, nem adtam cicit, kivettem, ölben megnyugtattam (nagy nehezen!), visszatettem. Ezt megcsináltam egymás után 4x-5x fél óra alatt, de egyre keservesebben sírt a végén. Akkor adtam vizet, gondolva, az úgy sem lesz neki jó, csak a cici kell a kötődés miatt, de elfogadta. Nem adtam sokat, és mikor elvettem tőle, talán még nagyobb ordítás. Akkor elkezdtem megint a megnyugtatás-letevést, de semmi. Akkor gondoltam, hagyom sírni, 20 percig bírtam, s végül adtam cicit. Utána persze egyből elaludt. Azóta nem is próbálkozok, ha felsír egyből cicit kap, s alszunk is tovább mindannyian. Lehet következetesebbnek/kitartóbbnak kéne lennem, de őszintén szólva ez a legkényelmesebb, csak félek, hogy most elrontom, s megszokásból még 2-3 évesen is kelni fog. Napközben egyébként elalszik magától ügyesen, nem kell neki hozzá cici. Mit gondolsz, le lehet, vagy egyáltalán le kell erről szoktatni? Mit fogok akkor adni, ha már nem lesz tejem? Vagy lehet, hogy mégiscsak éhes? Éjjel 2x cicizik keveset, reggel 9-10 körül tápszer (180-210 ml), 1-2 körül ebédre főzelék, 5-6 körül gyümölcs, fél 8 körül cici, fürdés, majd 9 körül tápszer (180-210 ml), alvás (az esti cicit és tápszert, van hogy megcserélem). Ez kevés lenne? Tanácstalan vagyok,kérlek, segíts!
    Előre is köszönöm!

    Válasz: Ez egy végzetes félreértés volt 🙂 1-1,5 éves korig a legtöbb baba 1 éjszakai étkezést megtart és ez így is van rendben. De még fél éves korban is normális, ha 3-4 óránként éhes éjjel és ez független attól, hogy hány kiló. Azért végez hamarabb, mert már hatékonyabban szív (mint minden baba az életkor előrehaladtával), ezért hamarabb végez.
    Szóval ne akard leszoktatni erről, mert ezt magától el fogja hagyni, ha már nem lesz éhes éjjel és mást is eszik.
    Ameddig a baba szopik, nem apad el a tej, akár 1 hét is kimaradhat a szoptatásból és még akkor is van tej, sőt még hónapok múltán is, kb fél-1 év mire teljesen elapad a tej, ha egyáltalán nem szoptatsz, tehát emiatt nem kell aggódnod.

    Gond akkor van, ha elkezd 1-2 óránként felkelni, akkor valószínűleg nem az a gond, hogy éhes, hanem pl. hogy fáj a foga, vagy a felszínes alvási szakban annyira mocorog, hogy felébreszti magát. Ilyenkor tényleg nem szopira van szüksége (bár ez is visszaaltatja), hanem arra, hogy a problémáját oldjuk meg, azt, ami felkeltette. Ha pedig ezt megtetted, és még mindig felébred, akkor beszélhetünk arról, hogy a baba hozzászokott az altatás módjához és nem tud másként visszaaludni csak a megszokott módon. Ilyenkor van szükség arra, hogy megtaníts neki egy másik altatási módot, olyat, ami számodra is elfogadható, illetve megtanítsd önállóan el- és visszaaludni.

  • MaTTi

    2009. szeptember 18. péntek

    UPDATE:

    Kedves Ágnes!

    Most már bizton állíthatom (lassan két hét után), hogy Ádámnak nem fáj semmije. Pontban hajnali 1:00-kor felébred és pontosan – szinte percre – 2 órán keresztül nyűglődik, aztán visszaalszik. Bármit csinálunk, a két órás időtartam lejárta előtt nem hajlandó visszaaludni. Próbáltuk „szép szóval”, próbáltuk hagyni, nem segít semmi….

    Mit lehet ilyenkor tenni?!!?

    Köszönöm:
    Mátyás

    Válasz: A pontban ébredés nem jelent semmit, csak azt, hogy szép szabályos alvási ciklusa van a gyereknek, mint mindenkinek és mindig ugyanabban a felszínes alvási szakaszban ébred meg. Az éjszakai ébrenlét összefügghet a napirenddel is, pl. ha nappal jól és sokat alszik a gyerek, akkor az éjszakai szünettel „ellensúlyozza” azt.
    De az is lehet, hogy egyszerűen csak egy olyan fejlődési fázisban van, amikor túlságosan felpörög, túl érdeklődő és ez tartja ébren éjszaka is.
    A megoldás két részből áll: egyrészt meg kell szüntetni azt a belső feszültséget, ami ezt okozza, másrészt, meg kell tanítani neki, hogy az éjszaka alvásra való.
    Az afrikai Rooibos tea segíthet ebben. EZ gyümölcstea, nem gyógytea, tehát nyugodtan adhatjátok, naponta legalább egy csészével, estefelé a lefekvés előtti időszakban, akár a vacsora mellé. Enyhe nyugtató hatása van.
    A másik, hogy éjjel amikor megébred, akkor hagyni kell. Egy korty víz, ha igényli evés, de aztán ki kell menni. Nem szabad lámpát kapcsolni, beszélgetni vele stb. határozottan ki kell menni a szobából és kész. Ha nagyon ki akar jönni, sír, akkor ki lehet venni 1-1 alkalommal, aztán hadd menjen (persze védett részen) a sötétben. Hamar rá fog jönni, hogy ilyenkor nincs semmi érdekes. Ez persze nem azonnali módszer, tehát türelem, jópár éjszakán (1-2 héten) át el kell játszani, hogy rájöjjön, mit kéne most tennie.

  • szkafi

    2009. szeptember 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsodat szeretném ismét kérni,kisfiam 1 éves és ringatva zenére alszik el napközben hogyan tudnám erről leszoktatni ,hogy kezdjek hozzá foggalmam sincs ha beteszem az ágyba felül,pörög ha kimegyek fájdalmasan sír amig ki nem veszem …eddig nem okozott gondot a ringatás de őszintém megmondom egyre nehezebb a kis feneke meg szeretném ha eltuda magától is aludni.Babakocsiban ha levegőn vagyunk minden gond nélkül elalszik napi 2x alszik még ez normális?
    Másik kérdésem az lenne szeretném külön szobába tenni vagyis én visszaköltözni a hálóba ami febt van a tetőtérbe a gyerekszoba meg lent ezt nem tudom ,hogy kezdjem egyszerüen költözzek ki tőle félek nehogy nagyon megijedjen ha nem talál ott éjszaka.
    Válaszodat előre is köszönöm

    Válasz: A kétszeri alvás normális, ha emellett éjszaka is eleget alszik és mindkét alkalommal gond nélkül elalszik magától. Bármilyen más módon is próbálod elaltatni, az első időszakban mindenképpen ellenállásra számíthatsz majd, hiszen nem ezt szokta meg. Készülj arra, hogy ha változtatsz, akkor kell 1-2 hét, mire megtanulj az új elalvási módot.
    2 lehetőséged van:
    1. megpróbálsz lassan változtatni, tehát egyelőre marad a ringatás, de megpróbálod egyre korábban letenni. Első nap 1 perccel korábban, mint eddig, aztán ha ez működik, akkor megint 1 perccel korábban (nem muszáj pont egy perccel, a lényeg, hogy egyre éberebben kerüljön az ágyba és legyen fokozatosság), míg végül már csak fel kell venni, megölelgetni és lefektetni.

    2. radikálisan változtatsz, tehát mostantól nincs ringatás, hanem ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

    Szerintem nyugodtan költözz át a saját szobádba, ezt nem kell cifrázni, ebben a korban még nem félnek a sötétben és ha te a szomszéd szobában vagy, akkor sem tudja még, hol vagy, tehát nem ijed meg attól, hogy „Anya az emeleten van én meg itt lent”

  • MaTTi

    2009. szeptember 14. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Megint csak a segítségedet szeretném kérni. Legutóbb kb. egy hónapja írtam neked a blogban. Ádám most 11,5 hónapos. A fogai jönnek, mozgásfejlődése nagyon beindult, mindezek ellenére azt hiszem nem ez az oka a nemalvásnak. Most ott tartunk, hogy éjfél, egy óra között nyöszörögve kel. Szemei csukva, nincs is teljesen magánál. Próbáljuk cirógatni (nem cumizik) dúdolni neki, de csak szenved, majd éktelen visításba kezd. Álmos…aludna, ez világosan látszik, de egyszerűen nem tud visszaaludni. Próbáltuk hagyni, had sírjon a kiságyban, de nem vált be. Akaratos kis ördög, ha kell 3 órán keresztül visít. Próbáltunk már ilyen módszert, meg olyat, de semmi…
    Ha kivesszük persze csönd van. Magához tér, felébred és kezdődik a buli. (azért hulla-fáradt, ez látszik rajta). Még kézben van, nem nyűglődik, de amit visszatesszük megint megy a cirkusz. Két két és fél óra után vissza tudjuk altatni.
    Kérdésem az lenne: MIért kel fel, ha álmos ( mindíg azponos időben)és miért nem alszik vissza úgy sem, ha próbálunk picit segíteni neki?! Nagyon nehezen viseljük az éjszaka közepén a kétórás szenvedést. Egyre nehezebben…….

    Mit lehet még tenni?!:(

    Köszönöm:
    MaTTi

  • Annamari

    2009. szeptember 12. szombat

    Kedves Ági!
    Nagyon szimpatikus, amit az éjszaka átalvásáról írsz, különösen azért, mert sok „szakirodalom” (?) tanácsolja a baba trenírozását az éjszaka átalvására. Én a „hagyjuk ordítani” típusúaktól vagyok ki teljesen, na meg a „tömjük meg éjszakára, ha kell ha nem”, típusúaktól is.
    Viszont a homeopátiához szerettem volna hozzászólni. A homeopátiás orvosom szerint 1 éves kor alatt 1 deci vízben kell feloldani egy golyót, tüneti kezelésként (pl. fogzáskor) max. napi hatszor lehet adni, 5 napig, aztán 3 nap szünet. Ez nem vonatkozik arra, az esetre, ha a baba alkati szerét adod.
    Üdv.

    Válasz: A mi homeopátiás orvosunk pedig 1 kiskanál vízben való feloldással javasolta. Ejj, minden orvos mást mond, már nem egyszer tapasztaltam …

  • Csilla

    2009. szeptember 07. hétfő

    Kedves Ági,

    azt elfelejtettem előző levelembe beleírni, hogy a fogzásra a Chamomillát próbáltuk, még a doktornéni javaslatára, de ő azt mondta, hogy 5 napig 3×1 golyó és 2 napig szüneteltessük… de nem sok sikere van. Biztosan kell szünet?
    Napközben 3-3,5 óránként szopizik.

    Köszönöm:
    Csilla

    Válasz: Nem, nem kell szünetet tartani. Homeopátiás szeretknél pont az a lényeg, hogy folyamatosan szedhető, mert ezek nem tüneti szerek, hanem áthangolják a szervezet működését. Nem biztos azonban, hogy a Chamomilla a ti szeretek, mert ezeket alkatilag kell kiválasztani. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz a fogzásra való homeopátiás alkati szerekről bővebb leírást.

  • Csilla

    2009. szeptember 07. hétfő

    Kedves Ági,

    már régóta olvasok nagyon jó dolgokat a honlapodon, sok mindent aszerint próbáltam kialakítani babámnál (pld. megtanítottam egyedül elaludni).
    Eddig nem írtam, de most úgy érzem, itt az ideje nekem is tanácsot kérnem, mert a hozzászólásokat végigolvasva nem találtam választ kérdésemre.
    Csenge babám 7 hónapos. Fordulni már tud mindkét irányba, de mostanában csak hasról-hátra szokott. Kúszni nem tud még, bár körbe-körbe hason elmozdul…
    Néhány hetes korában az esti fektetés után kb. 5-6 órát tudott egyhuzamban aludni, de folyton attól féltem, hogy éhes, ezért felébresztettem szopizni (valószínűleg itt rontottam el). Ennek ellenére 4 hónapos korában az éjszakai lefektetés után az első ébredést elkezdte egyre hosszabbra és hosszabbra kitolni (minden éjszaka kb. 15 perccel aludt hosszabbat :)), mígnem eljutott a 7 óra 45 percig. Ezt megismételte kb. 3-szor, majd ismét rövidebbek lettek az altatás utáni első ébredési hosszok. 5 hónapos korában majd megint aludt egyben majdnem 8 órát 1x. Azóta többször ébred, most már lehet mondani, hogy egyszer 1-kor majd 4-5 között.
    Közben a nappali alvások száma 2-re redukálódott, alszik egyszer a reggeli ébredés után kb. 3 órával kb. 2,5 órát, majd délután ismét kb. 3-4 óra ébrenlét után ismét 1-2,5 órát.

    Kérdéseim:

    1.: hogyha már képes volt „átaludni az éjszakát”, az azt jelenti, hogy hogyha kibújt az első 6 foga és nincs más zavaró tényező, akkor ismét tud majd aludni egyben 8 órát?
    Szeretném, hogyha már átaludná az éjszakát (egy hajnali etetés nem zavarna, csak ne lenne kettő…). Ma éjjel kipróbáltam, hogy mi van, hogyha az első ébredésnél nem etetem meg, csak megnyugtatom (2-5 perc ringatás) és félálomban visszafektetem. Az eredmény 1 óra sírás úgy, hogy simogattam a pocakját és a kis buksiát de hiába. Végül adtam neki cicit és miután teljesen kiürítette mindkettőt (mindig mindkettőből eszik) kb. 1 perc alatt vissza is aludt… aztán 4-kor megint felébredt, simogattam és visszaaludt, majd 6-kor ébredt, cici után pedig nehezen, de visszaaludt (mostanában, hogyha virrad, már nehezen alszik vissza, nézelődik és beszélget). Szerintem éhes és azért nem alszik vissza csak cici után. Mi a véleményed? Hogyan lehetne mégis leredukálni egyre a két ébredést? Nem fog éhezni? Csak úgy változtatnék az ébredések számán, hogyha az neki semmiféle „rossz”szal nem járna.

    2.: a nappali alvások hossza nem megy az éjjeli alvás kárára? Ha igen, mit javasolsz, mit tegyek?

    3.: az éjszakai ébredéseknél mindig sírva ébred, nagy valószínűséggel pukigondok vannak, mert hanyattfekvésből oldalra fordul, felhúzza a lábát és úgy alszik el, közben pedig pukizgat (3 hónapos koráig nagyon hasfájós volt). Próbáltam már a Gripe Water-t, ideig-óráig segített. Most már egy ideje édeskömény teát adok neki, attól tud pukizni, de éjjel és reggel sírva ébred, majd miután felébredt, már nem sír, csak nyom… amíg sikerül neki :). A hozzátáplálást csak kis mértékben tesszük, naponta kb. 2-3 kiskanálnyi gyümölcsöt v. főtt burgonya”pürét” kap.
    Próbáljak esetleg mást adni neki a pukigondokra? Hogyha este burgonyapürét is adok neki (tegnap este így történt, mégis felébredt 1-kor), kisebb a valószínűsége a sok ébredésnek?

    Várom mielőbbi válaszod, köszönöm a segítséget:
    Csilla

    Válasz:

    1. Az, hogy régebben képes volt rá, nem jelent semmit, ez nem azért volt, mert idegrendszerileg képes rá, hanem azért, mert a felszínes alvási szakaszokban nem volt, ami felébressze, ezért ilyenkor visszaaludt. Most több zavaró tényező van, fogzás, mozgásfejlődés stb. ezért most felébred a felszínes alvási szakaszokban néhányszor.

    Semmiképpen ne akard most a 2 alvást megszűntetni, mert most azért kel, mert jön a foga, illetve ebben a korban az éhség miatt is kelhet még, egy éjjeli szopizás akár másfél éves korig is megmaradhat és ez teljesen normális. Mivel nála még az anyatej a fő táplálék, de már elmúlt fél éves, ezért többre van szüksége ahhoz, hogy jóllakjon.

    2. A nappali alvása tökéletes, pont az életkorának megfelelő, ezzel nem kell semmit csinálnod.

    3. Próbáld ki a kamillateát, az szokott segíteni.

  • endzsi

    2009. szeptember 07. hétfő

    Szia Ági!
    Luca babánk 7 és fél hónapos. 2 hónapos korától 6 hónapos koráig átaludta az éjszakát, majd elkezdett felébredni. Először egyszer, majd kétszer, végül már négyszer kelt fel. Este 7 órakor szopizik és el is alszik rendben. (Előtte 4 órát van fent.) De utána felébred kb. 10-kor, 12-kor, 3-kor és 5-kor is. Eleinte mindig megszoptattam, majd egyik-egyik felébredést cumival váltottuk ki. Napközben is cumival alszik el. Nem zavar engem a cumi, de csak a kiságyban kapja meg, elalváshoz, vagy visszaalváshoz. Sajnos muszáj volt ezt választanunk, mert lakóparkban lakunk, és a szomszédba beköltöztek, és a szomszéd kislány (20 hónapos) szobája Luca szobája mellett van. A falak papír vékonyak, minden áthallatszik. Egyik este kicsit hagytam sírni a Lucát, (kb. 2 percig) nem rohantam be hozzá egyből, és erre felkelt a szomszéd lány is . Hát nem volt felhőtlen az öröm odaát. 🙂
    Viszont két napja felébred és két órán keresztül fent van. Tegnap 11-tól 1-ig, ma pedig 4-től 6-ig. Felébred, kap cumit, kijövök a szobából, 10 perc múlva megint sír. Bemegyek kap megint cumit, 10 perc múlva, megint sír. Közbe néha néha dumál egy sort. És ez így megy… Tegnap kapott cicit, de utána még fent volt 1 órát, ma pedig arra aludt nagy nehezen vissza.
    Éhes nem lehet, már elég nagy. Megkezdtük már a hozzátáplálást. Minden rendben halad. Egy étkezést már kiváltottunk, a második folyamatban van. Mostanában kevesebbet eszik ( 200-220 helyett csak 120-150 g-ot), de jön a foga. Nagyon be van dagadva az ínye alul is és felül is. Még egy foga sincs kint, viszont egyszerre jön mind a négy. Kap rá homeos bogyót (alkati szert), és egy hete van borostyán lánca is.
    Egyedül fel tud már két hete ülni, kúszik, mászik a lakásban, most éppen fel akar állni, de nagyon, már a térdelésig el is jutott. Este hálózsákban alszik.
    Vajon mitől ébred fel ennyiszer, már hozzászokott hogy mindig berohanok hozzá? De miért nem alszik vissza? Azért kapjon még éjszaka cicit, vagy már nem kell? Éhes? Vagy ez már a szeparációs szorongás? De ha ott vagyok vele akkor se alszik vissza. Miért?
    Előre is köszönöm a választ.
    Endzsi

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • zsaki

    2009. szeptember 01. kedd

    Sziasztok!

    Mi ahogy megrendeltük Ági Alvás cd-jét, épp hogy csak beleolvastunk, de időnk nem volt alkalmazni, mert kisfiunk úgy gondolta (most 3 hónapos, és 2 hete vettük a cd-t), átalussza az éjszakát (kb 9-től reggel 5-6-ig alszik, evés nélkül). 🙂 Ági! Nagyon tudsz valamit, ha a cd-nek már ilyen hatása van! 🙂 Azért a vidéki levegő is besegített egy kicsit.

    Volt pár hét, pont ezelőtt, mikor az éjszakai evést követően a kismanó úgy gondolta, ő most 3-4 órákat fenn van, és magyaráz, mi meg jobbra-balra dőltünk a fáradságtól. Na, akkor jött a cd.

    Mindenkinek kitartás, még nem merek arra gondolni, mi lesz a fogzás idején, akkor biztos előkerül megint a cd.

    Ági! A honlaphoz nagyon szeretnék gratulálni, és a cd-khez is, szuper sok segítséget adsz! Egyedül a keresés funkciót hiányolom, de lehet, hogy nem vettem észre, itt a honlapon.

    Válasz: Örülök, hogy működik a távgyógyítás :))))) Reméljük, a polcon fog porosodni az a CD és többé nem is lesz rá szükség 😉

  • szilvia

    2009. augusztus 26. szerda

    Azt elfelejtettem irni,hogy napközben az alvással rendben van minden és hogy a kiságy a hállószobában van!

  • szilvia

    2009. augusztus 26. szerda

    Szia Ági!

    Láttam a riportot az alvási problémáról,mégis úgy döntöttem,hogy irok.Igaz,hogy
    valamennyire rendben van az éjjeli ébredés,de mégis furcsállom és soknak tartom.
    9és fél hónapos a kisfiam és lassan egy hete annak,hogy 6-7 alkalommal is fölébred éjszaka és van,hogy csak hosszas „vitázás” után alszik el ismét.Éjszakán ként egyszer szopik és van hogy még csak vizet sem kér.A pelusát is mindig leellenőrzöm,sőt van,hogy bilire is teszem(napközben már bilizünk 3 hónapja,de még van pelus is).Eddig is volt ilyen alkalom,de csak 1-2napig tartott és nem voltak ilyen sűrűk az ébredések,de átlagban nézve 1 ébredéstől több nem volt éjjelenként,amikor is szopott!
    Mit tanácsolsz?Vagy hadjam, és majd átmegy rajta?
    Előre is köszönöm a válaszodat!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • kata

    2009. augusztus 26. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam 11.5 hónapos. Tökéletes alvó volt, mindig átaludta az éjszakát. Kb. 1.5-2 hónapja felébred többször is. Az elalvás rendesen megy, de van hogy utána éjfél előtt akár 10 körül is felébred, de visszalehet egyből altatni. Utána meg hajnali 2 v 4 körül. Általában hamar visszatudjuk altatni, csak nekem ez új. Érdekes, hogy amikor mamánál van kinnt vidéken, akkor sosincs ilyen. Igaz, ott egész nap levegőn van. Kb 1 hete az esti tápot felváltottam szilárd vacsira, azt jól viselte. Szerinted mi lehet? Lehet hogy itt is száraz a levegő, de akkor eddig? Vagy szepszorongás? Kérlek magyarázd meg! Köszönöm

    Válasz: Több dolog lehet: fogzás (általában a felső 4 metsző nagy zűröket szokott okozni), szeparációs szorongás (erre utal az, hogy a mamánál nem csinálja, csak akkor ha te is ottvagy…). Próbáljátok meg, hogy este apa fekteti és ő megy be hozzá éjjel, ez 1-2 nap alatt megoldja a gondot.

  • Zsuffa Éva

    2009. augusztus 18. kedd

    Kedves Ági!

    Segítséget kérnék tőled ismét. Kb. 7 hónapos volt a kislányom amikor a módszereddel elkezdtük az elalvást megtanulni, ami jól is ment addig amíg kislányom rászokott arra, hogy szopi közben aludjon el (amit már bánok hogy ráhagytam). Időközben 1 éves lett és kínkeserves az altatás nappal és este is, és éjszaka többször ébred (3-5x), amikor csak a cicin nyugszik meg, az ébredéseknek nem igazán tudom az okát, és van amikor szopizik, de sokszor csak cumizik.

    Reggel 7 körül kelünk, majd a délelőtti alvás 3-3,5 órával ébredés után kb. 1,5 óra, ezután ebéd, és kb 2-3 felé újabb alvás jön, ami általában 1 órás. Este igyekszünk 9 körül letenni aludni. Magától nem alszik el, minden alvás előtt ringatni kell, délelőtt nagyon gyorsan elalszik, délután sokkal nehezebb, este pedig változó, van hogy 1 órás a ringatás, a mese után. Éjjel amikor ébred, van hogy kevés ringatás után vissza tudom rakni az ágyába (az éjfél előtti ébredéseknél) de sokszor csak hosszas ringatás (apa ringatja), szopi és ringatás (ha én ringatom) nyugtatja meg, és ilyenkor is van, hogy elalszik, majd felébred a saját mocorgására.
    Az elmúlt pár napban volt hogy csak az segített, hogy a kiságyba beraktuk, és hagytuk egy keveset sírni, de ezt nem szeretnénk tovább csinálni, senkinek se jó.
    Elég mozgékony baba, már önnállóan jár, lépcsőzik, az altatásnál is az az egyik gond, hogy miközben majd összeesik a fáradtságtól még mindig menne, mászik ki a kezemből. Ha még nem alszik teljesen amikor letesszük, akkor rögtön felül, feláll a kiságyban, nem sokára kimászik már.
    A fogzás nem nagyon viselte meg, volt olyan fog, amit csak akkor vettünk észre amikor már kint volt, most 10 foga van, szinte mindent eszik már amit mi, de mellette még szopizik (nappal 3-4x), éjjel minimum 2x, lassan az elválasztódás felé tartunk.

    Nyaralni voltunk 1 hetet, de ott is igyekeztünk tartani a napirendet, ami elég jól sikerült is, de mióta haza jöttünk egyre rosszabb a helyzet.
    Ne haragudj, hogy ilyen sokat írtam, de tanácstalan vagyok, hogy mitől van ez.
    Kérlek adj nekünk tanácsot, mert már minden nap előre félek a nappali altatásoktól, és az éjszakától, és el se tudom képzelni mi lesz ha már nem szopizik majd.

    Köszönöm:
    Éva

    Válasz: A nappali altatás miatt ne félj, ha téged egyébként nem zavar a szopi, akkor majd le fog szokni róla, ahogyan fokozatosan elmegy a tej. Lassan valószínűleg áttér majd az egyszeri alvásra, ezért lehet, hogy egyre nehezebben alszik el délután. Próbáld meg délelőtt később lefektetni, lehet, hogy át is tér az egyszeri -hosszabb- alvásra.
    Éjjel felejtsd el a ringatást. Tedd le az ágyba és simogasd a hátát, amíg el nem alszik. A sírásnál gondolj arra, hogy ez tulajdonképpen hiszti, tiltakozik az újféle altatási szokások ellen, de ha megszokja őket (kb. 7-10 nap), utána ez teljesen elmúlik.
    Az is segíthet, ha pár napig este Apa fekteti és éjjel is ő megy be hozzá, ez 1-2 nap alatt meg szokta oldani a helyzetet, ha következetesen csináljátok (tehát te soha ne menj be hozzá ezidő alatt, csak Apa)

  • Kriszta

    2009. augusztus 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Legutóbb egy hónapja kértem tanácsot tőled. Kisfiam 10 hónapos és ahogy legutóbb „megbeszéltük” szépen elhagyta a de.-i alvást, és ebéd után alszik egyszer. A problémám az, hogy csak egy órát! Ami azt jelenti, hogy kb. 13-tól fent kellene lennie este 20-ig. De nem bírja, többet nem akar aludni, nem tudom visszaaltatni sem, már nem álmos. Viszont du. 17-18 óra körül nagyon! Le szoktam vinni sétálni, hogy aludjon egy fél órácskát, aztán irány a játszótér!!! De ez nem igazán jó így, mert szerintem több alvás kéne neki, legalább 2 óra. Mit tegyek?

    Válasz: Ez egy átmeneti helyzet, egyelőre maradhat így, aztán az utolsó alvást maga el fogja hagyni, a másikat pedig megnyújtani.

  • nikalomran

    2009. augusztus 09. vasárnap

    Kedves Ági!

    Sok hasznos információt találtam már eddig is a blogodban, ezért most Hozzád fordulnék egy kérdésben.
    Lányom 8,5 hónapos. 3 hónapos korától végigalussza az éjszakát, 7,5 hónapos koráig semmi baj nem volt az éjszakai alvásokkal. Ekkor jött ki az alsó két foga, egyszerre, így a problémát ennek tudtam be.
    Azóta minden este lefekvés után (kb. este 9-1/2 10) felsír 10-11 körül. Ha szerencsém van, akkor sikerül kézben visszaaltatnom. (Sajnos csak ez jött be, nappal is így alszik el, de hála Istennek 5 perc alatt elalszik) Ha nincs szerencsém, akkor továbbra is pillog, és átviszem magunk közé a franciaágyba. Ott gyorsan elalszik, aztán visszaviszem. Próbálok figyelni arra, hogy észrevegye, hogy a helyén van, és ha felébred, akkor ne legyen neki idegen. Sajnos van, hogy éjszakai is felsír, és akkor is ezt a metódust alkalmazom, de ha nagyon fáradt vagyok, akkor már nem viszem vissza, és köztünk alszik. Elég nyugtalanul alszik, van, hogy hasra fordul, és ez felébreszti.
    Újabban korábban kel, a 1/2 6 helyett már 1/2 5-5 körül szopizni, utána visszaalszik 1/2 9-ig.
    Már két éjszaka előfordult az is, hogy éjfél körül felsírt, és a szokások visszaaltattási próbák ellenére teljesen behergelte magát, köztünk sem tudott elaludni, csak mellen nyugodott meg, utána is még hüppögött,és nagyon nehezen aludt el köztünk (simogatva, énekelve).
    Próbáltam már éjszakai fénynél is altatni, de ezt sem változtatott a dolgokon.
    Egyébként negyon jól viselkedik, érdeklődő, kíváncsi, jókedélyű baba, a „szörnyű éjszaka” előtti nap például kifejezett jó napja volt, ezért nem is értettem az egészet.
    Nyolc kiló, igaz, hogy hat hónapos kora óta csak negyven dekát hízott, de a doktornő szerint ezzel nincs gond. Naponta ötször eszik, hajnalban szopik, déletőtt gyümölcspüré keksszel vagy rizzsel dúsítva (50-100 g), délben saját gyártású, jó dús főzelék (50-100 g.)+szopi, délután főzelék (50-100 g.)+ szopi, fürdés előtt tejpép (50-100 g.), fürdés után szopi. Tudom, hogy nem sok, amit eszik, de erőltetni nem akarom, és ennyi, amit szívesen elfogad. Nap közben sokszor, és az evések után mindig kínálom vízzel, a gyümölcslevet nem issza. Tejem még mindig sok van (talán este nem annyi), de simán bennehagyja a mellben napközben. Az evését azért írtam le, mert felmerült bennem, hogy ez is összefügghet az alvásával, bár kb. hat hónapos kora óta ennyiket eszik, és az alvási gondok csak 7,5 hósan jöttek elő. Nap közben kétszer fél órát alszik, de ezt is már hat hónapos kora óta csinálja (korábban sem aludt sokat nappal).
    Bocsánat, hogy ilyen bő lére eresztettem, de nagyon reménykedem, hogy tudsz tanácsot adni.

    Mi okozhatja a gondot, illetve mit tudok tenni, hogy jobban aludjon. Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Anett

    2009. augusztus 07. péntek

    Kedves Agi,

    A babastart tanfolyamot meglehetne rendelni elektronikus verzioban is kulfoldre(usa)??Mert azt lattam,hogy az Alomba ringato praktikakat lehet igy,de a babastartot nem tataltam ebben a formaban a rendelesnel!
    Koszonom!!

    Válasz: Rendeld meg a CD-t és szólj megrendelés az ügyfélszolgálaton, hogy letölthető verziót kérsz.

  • Vida Agi

    2009. augusztus 07. péntek

    Köszi 🙂 Ircsó, Feltettem a videót, ez a friss bejegyzés ma, meg tudod nézni.

  • Petra

    2009. augusztus 06. csütörtök

    Szia Ági,
    remélem, nem veszed tolakodásnak, ha megosztom a többiekkel is a linket, ahol látható a Bettibea által említett riport Veled. Te szerénységből úgysem tennéd 🙂
    http://www.rtlhirek.hu/video/65166
    Köszi mindent, amit értünk teszel!!!!

  • ircsó

    2009. augusztus 06. csütörtök

    Szia bettibea!

    Mi volt benne, mi volt a téma, sajnálom, hogy kihagytam, kiváncsi lettem volna Ágira.
    Van rá lehetőség itt a neten megnézni?

    Köszi.Ircsi

  • teachanki

    2009. augusztus 06. csütörtök

    Szia Ági!

    Én is csak gratulálni tudok a blogodhoz és a hírleveledhez! Valami csoda folytán minden bejegyzés és hírlevél akkor érkezik, amikor egy adott téma éppen foglalkoztat, és így máris megkapom a hasznosítható tanácsot.

    A babám hat és fél hónapos, általában kétszer kel fel éjjelente. Szopizik kb. 10-15 percig, és aztán mindketten alszunk tovább. Engem ez nem fáraszt, elégedett vagyok a helyzettel, hiszen hipp-hopp végzünk, nincs éjszakázás. Viszont fogadatlan prókátorok szerint rosszul teszem, és lassan el kéne kezdenem leszoktatni az éjszakai evésről, mert egyre okosabb, és később még nehezebb lesz. Eddig én úgy gondoltam, várakozó álláspontra helyezkedem, megvárom, míg az idegrendszere megérik arra, hogy átaludja az éjjelt, azaz nem ébred fel, és így nem kell szopival visszaltatnom. Viszont ahogy olvasom az írásod, az éjjeli ébredés akár 2-3 éves korig is eltarthat, addig pedig nem szeretném szoptatni a babám.
    Van olyan megoldás, amivel nem kell trenírozni a picurim, de nem is rontom el azzal, hogy én szoktatom rá az éjjeli szopi megtartásához?
    Köszönöm, ha válaszolsz!

    Válasz: Az a helyzet, hogy az idegrendszer 2 éves kor körül érik meg az alvásra, tehát ha vársz, akkor nagyjából addig kell várnod.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • bettibea

    2009. augusztus 05. szerda

    Szia Ági!

    Épp most láttalak az Rtl Klubon, a Fél kettő című műsorban. Pontosan erről a témáról volt szó. Nagyon szimpatikus vagy és az összes babás műsorban megállnád a helyed! Gratulálok!!!

  • jve

    2009. augusztus 05. szerda

    sziasztok! az én fiam 5 hónapos, és már 3 hónapos kora óta nem kell fel éjszaka – legalábbis enni. este 8tól kb reggel fél 7ig alszik. igazából az első hónapban kelt fel éjszaka 2-3 alkalommal, majd egyre kevesebbszer, végül azt az egy alkalmat is elhagyta. a fenti írást olvasva úgy gondolom, nagyon szerencsés vagyok 🙂

Comment navigation