Egészségügyi problémák a gyerekkori alvászavarok hátterében

Miért nem alszik jól a baba? És miért van az, hogy néha még a kisgyerekek vagy az óvodáskorú gyerekek sem alszanak jól? A háttérben nem csak a család alvási szokásai állhatnak, hanem egészségügyi okok is. Ezeket szedtem most össze.

Ha a baba vagy a kisgyerek nem alszik jól, azt sokan nevelési kérdésnek gondolják és próbálják rászoktatni őt az önálló elalvásra és a ritkább ébredésre. Ezeknek a szoktatós módszereknek a hátránya, hogy többségében nem a jó alvásra szoktatják rá a gyereket, hanem arra, hogy ha baja van, ne kérjen segítséget (ez pedig maradandó lelki sérüléshez vezet)

Mások keresik a fizikai vagy lelki okokat a háttérben (átrendezik a szobát, lecserélik a kiságyat stb.), ami néha valóban segít is, hiszen például a túl meleg takaró zavarhatja a babát az alvásban, a túl széles kiságyban pedig kevésbé érezheti magát biztonságban. Mások igyekeznek megtalálni a mindenki számára elfogadható és pihentető alvás módját (pl. együttalvás, babaöbölben alvás stb.).

Ha pedig az alvászavarok áthúzódnak a csecsemőkorról a kisgyerekkorra vagy még óvodás- és kisiskolás korban is tartanak, azt betudják a furcsa gyerekkori szokások közé. Pedig gyakran egészségügyi okok állnak a háttérben.

A csecsemők alvási mintázata eltér a felnőttekétől. Újszülöttkorban még nem válik egymástól el a mélyalvás, az ébrenlét és a felszínes alvás, ezért van az, hogy a baba képes akár nyitott szemmel is aludni vagy félig csukott szemmel szundikálni, miközben látjuk, hogy a szeme jár a szemhéja alatt. És ez okozza azt is, hogy sokszor éjszaka is álmában, csukott szemmel sírdogál vagy éppen félálomban kúszik, forgolódik, nyögdécsel a baba. Sokan azt hiszik, ilyenkor egyáltalán nem piheni ki magát, valójában azonban ő ilyen „mozgalmasan” alszik és így is kipihent.

Az első hónapokban megjelennek a rövidebb mélyalvási szakaszok az alvásában, emellett azonban még mindig sok a mozgalmas felszínesebb alvás. 3 hónapos korra éjszaka jellemzően már 45 perces mélyalvási szakaszok után következik 20 perc felszínesebb alvási szakasz és az éjszaka első felében már hosszabban alszik nyugodtabban (vagy legalábbis kevésbé zajosan) a baba, hajnalban pedig gyakrabban ébred fel teljesen.

Az alvás mintázata 2 éves korra válik hasonlóvá a felnőttekéhez, tehát eddigre lesznek nagyjából 3 órásak a mélyalvási ciklusok és ezt követi 15-20 perc felszínes alvási szakasz, amit újra 3 óra mélyalvási ciklus követ.

Az éhség miatt akár másfél-2 éves korig is felkelhet a baba, azonban ez többnyire 3-4 óránként, vagy mindig az éjszaka egy bizonyos pontjátn, azonos időpontokban történik és evés után azonnal vissza tud aludni a baba. Ha azonban összevissza kel, 3-4 óránál sokkal gyakrabban, evés után sem tud visszaaludni, akkor gyanakodhatunk rá, hogy valami más zavarja.

Milyen egészségügyi okok állhatnak az ébredések hátterében?

1. Fogzás Az egyik leggyakrabban említett ok az ébredések hátterében. Néhány baba észre sem veszi, mások hetekig nyűgösek, zavarja őket, megváltozik a nappali viselkedésük is és számos egyéb kellemetlen tünettel is járhat (piros popsi, lágyabb széklet, hőemelkedés stb.) A lehetséges megoldásokról itt olvashatsz

2. Reflux A reflux néha gyorsan kiderül, mert a baba sokat bukik, nem gyarapszik, félrenyel, csuklik és láthatóan kellemetlenül érzi magát ezektől (ha a baba csak sokat bukik, csukik, mohó, de egyébkén jókedvű, jól gyarapszik, akkor nem kell refluxtól tartanunk). A refluxos baba sírós, lassan vagy egyáltalán nem gyarapodik, bukáskor nyűgös, rossz a lehellete. Ennél nehezebben észrevehető az ún csendes reflux, amikor a bukás csak a nyelőcsőig jut, fájdalmat okoz, de nem észrevehető a bukás révén (a rossz lehellet és a nyűgösség azonban itt is megjelenik). Jellemző az is, hogy a refluxos baba nem akar szopizni vagy feszeng, sír etetés közben.

Az alvásnál azt tapasztalhatjuk, hogy a baba evés után nem tud elaludni, nyűgös, bukik, felszínesen alszik és gyakran felriad, általában a bukásra ébred fel. Gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt, horkol alvás közben, köhécsel. Többnyire nehezen és nyűgösen alszik el. Jellemző, hogy amikor karban tartod, néha hátrafeszíti a fejét, mert ezzel csillapítja a maró fájdalmat a nyelőcsőben. Ha nem kezelik, akkor súlyos orrmelléküreg- és fülfertőzések vagy légúti betegségek (asztma, tüdőgyulladás, bronchitis) melegágya lehet a reflux.

Reflux gyanúja esetén mindenképpen forduljatok orvoshoz! A házi megoldások (pl. sűrítők és reflux párna) többnyire nem hoznak tartós megoldást.
Korábban bevett szokás volt a refluxos babáknál a refluxpárna alkalmazása, azonban mára kiderült, hogy gyakran súlyosbítja a tüneteket, a sűrítők (pl. Sinlac) alkalmazása ugyan csökkenti a bukást, de a gyomor lassabban ürül ki, ezért erősítheti a reflux egyéb tüneteit és a komplikációkat.

Az orvosi kezelés mellett az altatásban segít, ha hasonfekve altatod a babát és ha nyugtalan, kendőben hordozva segítesz neki ellazulni elalvás előtt.

3. Nem kap levegőt alvás közben

Ha a babád gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt alvás közben vagy ha a cicin vagy cumival való altatáskor folyton ki-kiköpi a cumit/cicit és így altatja magát, felmerül a gyanú, hogy megfelelően kap-e levegőt az orrán keresztül.

A szájon át történő légzés többféle problémát is okozhat:

  • nem jut elég oxigén a szervezetbe éjszaka, ezért a kicsi gyakran felébred,
  • deformálódik az állkapocs
  • természetellenes pózban van a nyelv

Ezek miatt a következő jeleket tapasztalhatod a gyermekeden:

  • horkol,
  • csikorgatja a fogát,
  • rossz a harapása, már kiskortól kezdve furán állnak a fogai vagy nehezen érthető a beszéde,
  • válogatós, rossz étvágyú,
  • nagyon korán kel és nem tud visszaaludni,
  • karikás a szeme, napközben is folyton fáradt, emiatt túlpörög, ingerlékeny, könnyen indulatba jön,
  • már szobatiszta, mégis néha bepisil nappal, elmúlt 7 éves és még mindig bepisil éjszaka.

Ami okozhatja a nyitott szájjal légzést éjszaka:

1) Száraz levegő A fűtési időszakban sok lakás levegője száraz, ilyenkor előfordul, hogy pusztán emiatt bedugul kicsi az orr, ez azonban „száraz” dugulás, tehát a kicsinek nincsenek náthás tünetei, nem folyik az orra, de mégis be van dugulva. Ilyenkor gyakran a lakás alapos átszellőztetése naponta többször és a szobában való párologtatás megoldja a dolgot (a legjobb hatást akkor éred el, ha erre a célra párologtatógépet használsz). Emellett érdemes minden nap sok időt tölteni a szabadban (ilyenkor általában látszik, hogy elkezd tisztulni a kicsi orra, mert a kinti levegőnek magasabb a páratartalma). Ha még nagyobb óvodás- vagy iskoláskorban is hajlamos erre a gyereked, sokat segíthet, ha jár úszni vagy ha néhány hetente elmentek gőzfürdőzni, de lehet inhalálni is (inkább a nagyobbaknak, akik már tudnak vigyázni, hogy ne égessék meg magukat).

2) Orrmandula és mandula-problémák A túlságosan nagy orrmandula vagy mandula gyakran légúti betegségekkel járnak, ilyenkor gyakran ki is derül, hogy az alvászavarok hátterében is ezek állnak. Sok esetben azonban egészséges a gyerek, mégsem alszik jól és szájon át veszi a levegőt éjszaka – ilyenkor gyanakodhatunk rá, hogy esetleg túlságosan nagy az orrmandulája vagy a mandulája.

A nyitott szájjal légzés miatt túlságosan felületes lesz az alvás, nem alakulnak ki a hosszú mélyalvási szakaszok. Míg csecsemőkorban ez a különbség nem feltűnő, hiszen a babák amúgy is felszínesebben alszanak, addig 2-3 éves korra, amikor a kipihentséghez már szükséges lenne a hosszú mélyalvási szakaszok jelenléte, már jelentős különbségek mutatkozhatnak a gyermek viselkedésében. Azok a gyerekek, akik nem pihenik ki magukat, túlpörögnek és a túlfáradásból fakadóan számtalan viselkedési problémával küzdenek.

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a túlságosan nagy orrmandula problémája lehet veleszületett és szerzett is. Ha a baba így születik, kezdetben nem tűnik fel a különbség más babákhoz képest az alvás tekintetében csak később kezdenek gyanakodni a szülők, amikor nem javul a kicsi alvása és gyakran azt hiszik, a gyermekük magától ilyen „nemalvós” típus, megbékélnek a gyakrabb ébredésekkel vagy éppen a következetesen mindig hajnalban kelő gyermekükkel.
És olyan is előfordulhat, hogy a kisgyereknél az orrmandula- vagy mandulaproblémák a kisgyerekkori fertőzések során alakulnak ki, nem egyszer orrpolip vagy kikezeletlen fülgyulladás is áll a háttérben. Ilyenkor gyakran csak a rossz alvást tapasztalja a szülő és azt, hogy az eddig jól viselkedő gyerekre hirtelen érkeznek a panaszok. Olyan is előfordul, hogy hiperaktivitásként diagnosztizálják a gyerek viselkedését, mivel nem tud megülni, nyugtalan, nincs türelme, nem tud koncentrálni – holott a viselkedése hátterében a túlfáradás áll.

Ha gyanakszol, hogy nálatok is erről van szó, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a kicsit. A fül-, orr-, gégészet mellett valamelyik nagy klinikán található alvásambulanciát is érdemes lehet felkeresni, itt ki tudják mutatni, ha a kicsi alvási mintázata nem megfelelő és segítenek a megoldásban is.

Természetesen a rossz alvás hátterében állhatnak környezeti okok is, de okozhat rossz alvást a nem megfelelő napirendből fakadó túlfáradás és a túlságosan sok inger is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.