Egészségügyi problémák a gyerekkori alvászavarok hátterében

Miért nem alszik jól a baba? És miért van az, hogy néha még a kisgyerekek vagy az óvodáskorú gyerekek sem alszanak jól? A háttérben nem csak a család alvási szokásai állhatnak, hanem egészségügyi okok is. Ezeket szedtem most össze.

Ha a baba vagy a kisgyerek nem alszik jól, azt sokan nevelési kérdésnek gondolják és próbálják rászoktatni őt az önálló elalvásra és a ritkább ébredésre. Ezeknek a szoktatós módszereknek a hátránya, hogy többségében nem a jó alvásra szoktatják rá a gyereket, hanem arra, hogy ha baja van, ne kérjen segítséget (ez pedig maradandó lelki sérüléshez vezet)

Mások keresik a fizikai vagy lelki okokat a háttérben (átrendezik a szobát, lecserélik a kiságyat stb.), ami néha valóban segít is, hiszen például a túl meleg takaró zavarhatja a babát az alvásban, a túl széles kiságyban pedig kevésbé érezheti magát biztonságban. Mások igyekeznek megtalálni a mindenki számára elfogadható és pihentető alvás módját (pl. együttalvás, babaöbölben alvás stb.).

Ha pedig az alvászavarok áthúzódnak a csecsemőkorról a kisgyerekkorra vagy még óvodás- és kisiskolás korban is tartanak, azt betudják a furcsa gyerekkori szokások közé. Pedig gyakran egészségügyi okok állnak a háttérben.

A csecsemők alvási mintázata eltér a felnőttekétől. Újszülöttkorban még nem válik egymástól el a mélyalvás, az ébrenlét és a felszínes alvás, ezért van az, hogy a baba képes akár nyitott szemmel is aludni vagy félig csukott szemmel szundikálni, miközben látjuk, hogy a szeme jár a szemhéja alatt. És ez okozza azt is, hogy sokszor éjszaka is álmában, csukott szemmel sírdogál vagy éppen félálomban kúszik, forgolódik, nyögdécsel a baba. Sokan azt hiszik, ilyenkor egyáltalán nem piheni ki magát, valójában azonban ő ilyen “mozgalmasan” alszik és így is kipihent.

Az első hónapokban megjelennek a rövidebb mélyalvási szakaszok az alvásában, emellett azonban még mindig sok a mozgalmas felszínesebb alvás. 3 hónapos korra éjszaka jellemzően már 45 perces mélyalvási szakaszok után következik 20 perc felszínesebb alvási szakasz és az éjszaka első felében már hosszabban alszik nyugodtabban (vagy legalábbis kevésbé zajosan) a baba, hajnalban pedig gyakrabban ébred fel teljesen.

Az alvás mintázata 2 éves korra válik hasonlóvá a felnőttekéhez, tehát eddigre lesznek nagyjából 3 órásak a mélyalvási ciklusok és ezt követi 15-20 perc felszínes alvási szakasz, amit újra 3 óra mélyalvási ciklus követ.

Az éhség miatt akár másfél-2 éves korig is felkelhet a baba, azonban ez többnyire 3-4 óránként, vagy mindig az éjszaka egy bizonyos pontjátn, azonos időpontokban történik és evés után azonnal vissza tud aludni a baba. Ha azonban összevissza kel, 3-4 óránál sokkal gyakrabban, evés után sem tud visszaaludni, akkor gyanakodhatunk rá, hogy valami más zavarja.

Milyen egészségügyi okok állhatnak az ébredések hátterében?

1. Fogzás Az egyik leggyakrabban említett ok az ébredések hátterében. Néhány baba észre sem veszi, mások hetekig nyűgösek, zavarja őket, megváltozik a nappali viselkedésük is és számos egyéb kellemetlen tünettel is járhat (piros popsi, lágyabb széklet, hőemelkedés stb.) A lehetséges megoldásokról itt olvashatsz

2. Reflux A reflux néha gyorsan kiderül, mert a baba sokat bukik, nem gyarapszik, félrenyel, csuklik és láthatóan kellemetlenül érzi magát ezektől (ha a baba csak sokat bukik, csukik, mohó, de egyébkén jókedvű, jól gyarapszik, akkor nem kell refluxtól tartanunk). A refluxos baba sírós, lassan vagy egyáltalán nem gyarapodik, bukáskor nyűgös, rossz a lehellete. Ennél nehezebben észrevehető az ún csendes reflux, amikor a bukás csak a nyelőcsőig jut, fájdalmat okoz, de nem észrevehető a bukás révén (a rossz lehellet és a nyűgösség azonban itt is megjelenik). Jellemző az is, hogy a refluxos baba nem akar szopizni vagy feszeng, sír etetés közben.

Az alvásnál azt tapasztalhatjuk, hogy a baba evés után nem tud elaludni, nyűgös, bukik, felszínesen alszik és gyakran felriad, általában a bukásra ébred fel. Gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt, horkol alvás közben, köhécsel. Többnyire nehezen és nyűgösen alszik el. Jellemző, hogy amikor karban tartod, néha hátrafeszíti a fejét, mert ezzel csillapítja a maró fájdalmat a nyelőcsőben. Ha nem kezelik, akkor súlyos orrmelléküreg- és fülfertőzések vagy légúti betegségek (asztma, tüdőgyulladás, bronchitis) melegágya lehet a reflux.

Reflux gyanúja esetén mindenképpen forduljatok orvoshoz! A házi megoldások (pl. sűrítők és reflux párna) többnyire nem hoznak tartós megoldást.
Korábban bevett szokás volt a refluxos babáknál a refluxpárna alkalmazása, azonban mára kiderült, hogy gyakran súlyosbítja a tüneteket, a sűrítők (pl. Sinlac) alkalmazása ugyan csökkenti a bukást, de a gyomor lassabban ürül ki, ezért erősítheti a reflux egyéb tüneteit és a komplikációkat.

Az orvosi kezelés mellett az altatásban segít, ha hasonfekve altatod a babát és ha nyugtalan, kendőben hordozva segítesz neki ellazulni elalvás előtt.

3. Nem kap levegőt alvás közben

Ha a babád gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt alvás közben vagy ha a cicin vagy cumival való altatáskor folyton ki-kiköpi a cumit/cicit és így altatja magát, felmerül a gyanú, hogy megfelelően kap-e levegőt az orrán keresztül.

A szájon át történő légzés többféle problémát is okozhat:

 • nem jut elég oxigén a szervezetbe éjszaka, ezért a kicsi gyakran felébred,
 • deformálódik az állkapocs
 • természetellenes pózban van a nyelv

Ezek miatt a következő jeleket tapasztalhatod a gyermekeden:

 • horkol,
 • csikorgatja a fogát,
 • rossz a harapása, már kiskortól kezdve furán állnak a fogai vagy nehezen érthető a beszéde,
 • válogatós, rossz étvágyú,
 • nagyon korán kel és nem tud visszaaludni,
 • karikás a szeme, napközben is folyton fáradt, emiatt túlpörög, ingerlékeny, könnyen indulatba jön,
 • már szobatiszta, mégis néha bepisil nappal, elmúlt 7 éves és még mindig bepisil éjszaka.

Ami okozhatja a nyitott szájjal légzést éjszaka:

1) Száraz levegő A fűtési időszakban sok lakás levegője száraz, ilyenkor előfordul, hogy pusztán emiatt bedugul kicsi az orr, ez azonban “száraz” dugulás, tehát a kicsinek nincsenek náthás tünetei, nem folyik az orra, de mégis be van dugulva. Ilyenkor gyakran a lakás alapos átszellőztetése naponta többször és a szobában való párologtatás megoldja a dolgot (a legjobb hatást akkor éred el, ha erre a célra párologtatógépet használsz). Emellett érdemes minden nap sok időt tölteni a szabadban (ilyenkor általában látszik, hogy elkezd tisztulni a kicsi orra, mert a kinti levegőnek magasabb a páratartalma). Ha még nagyobb óvodás- vagy iskoláskorban is hajlamos erre a gyereked, sokat segíthet, ha jár úszni vagy ha néhány hetente elmentek gőzfürdőzni, de lehet inhalálni is (inkább a nagyobbaknak, akik már tudnak vigyázni, hogy ne égessék meg magukat).

2) Orrmandula és mandula-problémák A túlságosan nagy orrmandula vagy mandula gyakran légúti betegségekkel járnak, ilyenkor gyakran ki is derül, hogy az alvászavarok hátterében is ezek állnak. Sok esetben azonban egészséges a gyerek, mégsem alszik jól és szájon át veszi a levegőt éjszaka – ilyenkor gyanakodhatunk rá, hogy esetleg túlságosan nagy az orrmandulája vagy a mandulája.

A nyitott szájjal légzés miatt túlságosan felületes lesz az alvás, nem alakulnak ki a hosszú mélyalvási szakaszok. Míg csecsemőkorban ez a különbség nem feltűnő, hiszen a babák amúgy is felszínesebben alszanak, addig 2-3 éves korra, amikor a kipihentséghez már szükséges lenne a hosszú mélyalvási szakaszok jelenléte, már jelentős különbségek mutatkozhatnak a gyermek viselkedésében. Azok a gyerekek, akik nem pihenik ki magukat, túlpörögnek és a túlfáradásból fakadóan számtalan viselkedési problémával küzdenek.

Fontos felhívni rá a figyelmet, hogy a túlságosan nagy orrmandula problémája lehet veleszületett és szerzett is. Ha a baba így születik, kezdetben nem tűnik fel a különbség más babákhoz képest az alvás tekintetében csak később kezdenek gyanakodni a szülők, amikor nem javul a kicsi alvása és gyakran azt hiszik, a gyermekük magától ilyen “nemalvós” típus, megbékélnek a gyakrabb ébredésekkel vagy éppen a következetesen mindig hajnalban kelő gyermekükkel.
És olyan is előfordulhat, hogy a kisgyereknél az orrmandula- vagy mandulaproblémák a kisgyerekkori fertőzések során alakulnak ki, nem egyszer orrpolip vagy kikezeletlen fülgyulladás is áll a háttérben. Ilyenkor gyakran csak a rossz alvást tapasztalja a szülő és azt, hogy az eddig jól viselkedő gyerekre hirtelen érkeznek a panaszok. Olyan is előfordul, hogy hiperaktivitásként diagnosztizálják a gyerek viselkedését, mivel nem tud megülni, nyugtalan, nincs türelme, nem tud koncentrálni – holott a viselkedése hátterében a túlfáradás áll.

Ha gyanakszol, hogy nálatok is erről van szó, érdemes orvoshoz fordulni és kivizsgáltatni a kicsit. A fül-, orr-, gégészet mellett valamelyik nagy klinikán található alvásambulanciát is érdemes lehet felkeresni, itt ki tudják mutatni, ha a kicsi alvási mintázata nem megfelelő és segítenek a megoldásban is.

Természetesen a rossz alvás hátterében állhatnak környezeti okok is, de okozhat rossz alvást a nem megfelelő napirendből fakadó túlfáradás és a túlságosan sok inger is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

 • Zsuzsa

  Reply Reply 2019. november 20. szerda

  Kedves Ági!
  6 hónaposak az ikerfiaim, ők is nappal 30-40 percet alvó babák. Rájuk adtam napközben az átmeneti overált, beteszem őket a kiságyba és úgy alszanak órákat is. Attól tartok, hogy hozzászoknak, mivel estére nem adom rájuk és akkor nagyon szenvednek az elalvással. Az éjszakai alvásuk sem jó mostanában, az egyikük egész éjszaka hasra fordulgat, vissza hàtra még nem tud, hason nem alszik, ő bukós baba. A kisebbik hason alszik csak, ő most kezd négykézlábra állni, bejàrja az egész kiságyat éjszaka, keresztbe fordul de van hogy teljesen megfordul a kiságyban.
  Előfordulhat hogy megszokják az overált és csak abban lesznek képesek aludni vagy hagyhatom őket abban aludni? Fog változni a nappali alvásuk vagy el kell fogadnom hogy ők ilyen rossz alvók?
  Köszönöm válaszod!
  Zsuzsa

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. november 23. szombat

   Nyugodtan hagyhatod őket így aludni, ez biztonságérzetet ad nekik. Esetleg érdemes kipróbálni a babáknak való hálózsákot is, ebben ugyanúgy megvan az a biztonságérzet, amit az overall is nyújt, valamint azt éjszakára is tudjátok használni.

 • Vasné Bocskor Katalin

  Reply Reply 2019. november 02. szombat

  Kedves Ági!
  A babák alvásához szeretnék hozzászólni. Nekem 5 gyerekem van, már mind felnőttek és akkoriban még mások voltak a mértékadó elvek, tanácsok. Nem is erre szeretnék kitérni, mert ahogy a gyerekeim az unokáimmal csinálják, a mai kötődéses nevelés, igény szerinti szoptatás például nagyon sok előnnyel jár. Egyszer valaki azt mondta a férjemnek, hogy nagyon nehéz lehetett az 5 gyereket felnevelni, mármint a csecsemő korra gondolt. Mire ő csak annyit válaszolt, hogy igazság szerint ő észre sem vette.
  Nekem az volt a szerencsém, hogy nagyon jó és tapasztalt védőnőm volt, aki az elején megmondta nekem, hogy ne igyak kávét szoptatás alatt. És nagyon igaza volt. Sőt: teát, koffeint, hozzáadott C vitamint Pl. HohesC italokat, multivitaminokat nekem nem szabadott inni, bevenni. Miután ezt kitapasztaltam, semmi gondom többé nem volt a gyerekek alvásával. Illetve tudtam, ha betegek, vagy fáj a hasuk (büfiztetés), vagy nem tetszett nekik a környezetváltozás, vagy rendszertelen volt a napi program.
  Hiába elemezgetik sokan, hány százalék koffein megy át az anyatejbe, az pontosan azt a hatást éri el a babánál is, amiért az anyuka is issza vagy eszi. Belátom, nem könnyű a kávéról lemondani teljesen, de aludni kell többet a babával együtt és akkor nem hiányzik. Az anyatejbe szerintem minden átmegy, amit az anyuka eszik vagy iszik. Észrevenni, ha puffasztó kaját eszik az anyuka például.
  Én a mai napig felismerem egy baba sírásán, ha azért sír szegény, mert nem tud elaludni. Szerintem nagyon kínlódnak, mivel az alvás nagyon szükséges és mégis élénkítőszer jut be az anyatejjel.
  Bocsánat, hogy leírtam az Ön blogjába, csak nem értem, hogy ma miért nem “divat” ezt elmondani az anyukáknak. Bár láttam, hogy Ön is említette az egyik cikke végén, ezért ezt szeretném megerősíteni a saját tapasztalataimmal.
  Üdvözlettel.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. november 03. vasárnap

   Köszönöm, hogy leírtad, valóban hatással lehet a babára. Arról nem is szólva, hogy a már hozzátáplált babáknak és kisgyerekeknek sokan fekete teát (vagy filteres gyümölcsteát) adnak, amiben szintén ott a koffein, illetve a kakaóban is ott lehet, amit gyakran rutinból adnak a kicsiknek pl. vacsorához.

 • Daczo Anikó

  Reply Reply 2019. október 17. csütörtök

  Kedves Ági! Kislányom 27-én lesz 8 hónapos, 5 hónapos koráig jól aludt (éjjel 1x kelt enni) azóta nem alszik, éjjel van hogy fél óránként, van hogy óránként vagy két óránként ébred. Nem éhes mert próbáltam hogy megetettem ( nem is igazán evett) és úgyis ébredt. Van amikor iszik teát vagy vizet és cimival vissza alszik és van hogy felkell vennem. Még nincs foga. Próbáltam panadol baby-vél és calgel kenőccsel (egyik sem használt). Nappal is így alszik hogy 40-50 perc után ébred. Alszik délelőtt 10-11-ig és délután 2-3 fele 2 órát. Már nagyon kivagyok fáradva és nem tudom hogy mit tegyek. Köszönöm válaszát.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. november 02. szombat

   Valami biztosan zavarja, különben nem ébredne fel ilyen gyakran. Sajnos, ha későn jönnek ki az első fogak, akkor egyre nehezebb a fogzás, mert már keményebb az íny, ezért lehet az, hogy ő ilyen nyűgös folyamatosan, mert törnének át a fogak, feszítik belülről az ínyt, de nem tudnak. Erre a fogzáskönnyítő gél nem használ, az csak kb. 5 percig hatásos és csak akkor, amikor a fog már áttörte az ínyt vagy már látszik a fehér csík az ínyen, ahol át fog törni. A legtöbbet a tüneteinek megfelelő homeopátiás alkati szer megtalálása segítene, erről bővebb leírást itt találsz: http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf

 • Wilson Barbara

  Reply Reply 2019. szeptember 29. vasárnap

  Kedves Ági!

  Kisfiunk most 6 hónapos. 2 hónapos korától átaludta az éjszakát, este 10tõl reggel 7ig. Aztán elkezdett fogzani, 3 hónaposan kibújt 2, 4 hósan még 2,majd 5 hónapos korára már 8 foga vot. Most az õrlõfogakat gyűrjük. Eljutottunk oda, hogy éjjel 2kor,majd 5kor ébred, sokszor egy órás babusgatás után sem aludt vissza, amíg nem adtunk neki enni. Szerintem mostmár inkább azért kel, mert rászokott az éjjeli evésre. Nagyon kimerültünk férjemmel a napi 4-5 órás alvástól, ezért arra gondoltam, hogy megnövelném a napközbeni bevitelt, és éjjel csak vizet adok neki.
  Kérdésem, hogy ez jó ötlet-e vagy várjuk meg a fogzás végét?
  Sajnos közben költözünk is, jó ötlet-e akkor már összekötni a kettõt, “új hely, új szokások”, vagy ez túl sok stressz a babának?
  Köszönöm
  Wilson Barbara

 • Kitti

  Reply Reply 2019. szeptember 11. szerda

  Kedves Ági,

  Van egy 8 hetes Kislányom, csak szopizik,jól fejlődik, 2600 grammal hoztuk haza a kórházból,jelenleg 4800gramm, etetésenként 100-120 grammot eszik. Általában 3 óránként etetem, ha 3 órán belül kap cicit,akkor sokat bukik és szenvedünk a kakival. Az első kb 4 hétben éjszaka kétszer aludt 5-6 órát, és napközben is aludt, kb 3 hete viszont nagyon rosszul alszik. Éjszaka rendszerint 3 óránként kelünk, de nem érzem,hogy éhes lenne, egyik éjszaka 8 órát nem evett,de nem aludta végig azt a 8 órát. Napközben nagyon keveset alszik. Mivel a 2. Babucink,tartjuk az általad javasolt napirendet,eszik,böfizik,pelus csere,fent van,és amikor nyűgös lesz,akkor megyünk aludni. Már az altatás is borzalmas, se aztóba,se cicin, se babakocsiba,se pihenőszékbe,se ringatva nem tudom úgy elaltatni,hogy az első fél óra ne sírás legyen,de nemcsak sírdogál,iszonyat sír,ha sikerül is elaltatni(bár ez a ritka eset) felkel,hogy kakil(nem sír,csak megébred rá)képtelen vagyok utána visszaaltatni. Az elmúlt négy napban délelőtt aludt egy órát, és déltől este 7ig maximum még egyet,10perces részletekben, nagyon felszínesen alszik, és egész nap nagyon fáradt és rengeteget sír. Az esti altatás is 1,5-2 óra közben nagyon sir,pedig mindent ugyanúgy csinálunk mióta hazahoztuk. A hasa nem fáj,ügyesen sírás nélkül kakil(kb napi 10-12szer),ami még feltűnt,higy sokat csuklik és sokat bukik, van hogy két etetés között 5ször öltözünk mind a ketten, és tortyog az orra,főleg éjjel. Szeretném,ha lenne az alvását a valami megoldás. Hogy tudnék Neki segíteni,hogy sírás nélkül el tudjon aludni? Hogy aludhatna többet,mélyebben,hogy jókedvű és kipihent legyen, és ne sírjon egész nap? Azért is szeretnék valami megoldást,mert a Tesó 3 éves, és annyira keveset tudok foglalkozni Vele,mert a Picúr szinte egész nap fent van,sír, és kézben van.
  Köszönöm szépen a segítséged🙃

 • Kis V. Nóra

  Reply Reply 2019. augusztus 11. vasárnap

  Kedves Ági,

  Két éves a kisfiam, nagyon jó alvó volt eddig.
  Elég régóta atalussza az éjszakát. Természetesen a fogzas, környezeti változás minket sem kímélt, de alapvetően jó alvó. Nehány napja azonban minden éjjel felkel 1-2 óra között es képtelen vagyok vissza altatni. Onnantól kezdve fent vagyunk reggelig. Nem sir, nincs semmi észlelhető probléma, csak nem alszik vissza. Birizgálja a kezem, mondja a magáét közben és sokat ásít.
  Tudnál nekem valamit javasolni? Rettenetesen fáradt vagyok….
  Nagyon köszönöm elore is a válaszod!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. augusztus 27. kedd

   Valamilyen kiváltó oka mindenképpen kell, hogy legyen ennek a hirtelen változásnak. Történt valami változás az életében? Nyaralás? Költözés? Új ágy? Átrendezett szoba? Bölcsődekezdés? Betegség? Először volt pár órát a nagyinál? Kisebb baleset (elesett stb.)? Megijedt valamitől? Vagy esetleg benne történt változás? Pl. hirtelen elkezdett többet beszélni?
   Meg lehet próbálni este lefekvés előtt Rooibos teát adni 4-5 napon át folyamatosan, vagy ha ez nem hat, akkor ki lehet próbálni a Mesélő Hold nevű illóolaj-keveréket (a szobájában lehet párologtatni), jó hatással szokott lenni az alvászavarokra.

 • Zsuzsa89

  Reply Reply 2019. július 19. péntek

  Üdvözlöm

  Az én kislányom 16hónapos. 6hónapos kora óta kűzd éjszakai orrdugulással. Jeleztem a gyerekorvosnak de nem foglalkozott a dologgal. A fent leírtak között említik az állkapocs deformációt. Szerencsére nem áll fent ez a helyzet, még. A nap döntő többségében a lányom előre tolja az alsó állkapcsát. Ez egy idejüleg jelent meg a fogzással szintén 6 hónapos korában. Nagyon aggódom, hogy az amúgy szép és normális állkapocs szerkezete el fog torzulni attól, hogy egész nap előre tolja az állkapcsát.
  Az lenne a kérdésem, hogy az orrdugulás összefügghet azzal, hogy ezt csinálja az állkapcsával? És tényleg eldeformálódhat az állkapcsa attól, hogy folyton rosszul tartja?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. július 27. szombat

   Ettől nem deformálódhat el az állkapcsa. Sok baba csinálja ezt, mert így masszírozzák maguknak az ínyüket, a hátsó fogak áttörése után megszűnik ez a szokás.

Leave A Response

* Denotes Required Field