Csak hajjal, ujjfogással vagy fülpiszkálással alszik el a baba: Hogyan szoktassuk le róla?

Vannak olyan babák és totyogók, akik rászoknak, hogy édasanyjuk kisujját fogva, a haját vagy a fülét morzsolgatva esetleg a mellét simogatva, piszkálgatva alszanak el. Mi okozza ezt és hogyan lehet leszoktatni róla őket?

A babákat megnyugtatja a morzsolgató kézmozgás, egyféle önaltatás ez. Sok baba ezért morzsolgat szívesen rongyot, tetrapelust vagy nyálkendőt, esetleg egy plüssállatot. A morzsolgatás, gyömöszölés ritmikus tevékenység, ami segít az ellazulásban és az elalvásban.

Amíg kisebb a baba, gyakran könnyebben elalszik testközelben, anya haját, fülét, ujját fogva, piszkálva, amikor nagyobb, akkor viszont már nehezebben lazul el (ennek idegrendszeri okai vannak) tovább tart, amíg kikapcsol, ezért az altatás folyamata egyre hosszabb és fájdalmasabb lesz. Általában ilyenkor szokott felmerülni, hogy talán ideje lenne már elhagyni ezt a szokást és valahogy másként elaltatni a kicsit.

A mell simogatása, piszkálása többnyire a szoptatás abbahagyása után válik az altatás eszközévé. Ha a baba nem maga hagyja el a szopizást, ha erőltetik a leszokást vagy maga hagyja el ugyan, de nem tudja, enélkül hogyan kell elaludni, a kicsinek nincs más „kapaszkodója” elalváskor, nem tudja másként ellazítani magát és ilyenkor gyakran kerül sírós-hisztis állapotba. A mell simogatása, piszkálása ilyenkor megnyugtatja őt, ez az oka annak, hogy rászokik erre a szokásra. Sokszor ilyenkor az anya is nyitott arra, hogy ha nem is kapja meg a cicit a kicsi, nem szopizik már, legalább ezt a kis lehetőséget megkapja a simogatásra.

Tudni kell azonban, hogy totyogókorban nagyon fontosak a kisgyermeknek a szokások. Ezek adják a kapaszkodókat, a biztonsági pontokat az életben, ezért ha valamit megengedünk a totyogónak és rászokik, hogy úgy aludjon el, ahhoz makacsul ragaszkodni fog. Nem azért, mert rosszat akar vagy direkt akaratoskodik, hanem azért, mert számára biztonságérzetet adnak ezek a szokások. Éppen ezért a leszokás, a szokások megváltoztatása csak úgy jöhet létre, ha a kicsi biztonságérzetét megőrizzük, mellette maradunk, segítünk neki megnyugodni és a régi szokást valamilyen új, szintén biztonságérzetet nyújtó szokással helyettesítjük.

Hogyan szoktassuk le róla, hogy hajjal, füllel, ujjfogással stb. aludjon el?

(1) Az első lépés: Határozzuk el, hogy le fogjuk szoktatni és ne engedjünk az elhatározásból! Gyakori, hogy az anyuka elhatározza, hogy leszoktatja a kicsit, változtat a szokásokon, de aztán az első nagy sírásnál feladja és inkább visszaadja a haját/fülét/ujját. A kicsi ettől megijed, úgy érzi, elveszítheti az adott szokást, ezért még jobban ragaszkodik hozzá: gyakrabban kéri, nehezebben és hosszabban alszik el vele, folyton felriad, hogy ellenőrizze a biztonságot nyújtó „tárgy” (ami itt a haj, fül, mell vagy ujj) megvan-e még. A határozatlansággal tehát csak rontunk a helyzeten.

(2) A második lépés: Keressük meg, mit adunk oda helyette! Ahogy fent is említettem ezek a szokások biztonságérzetet adnak a kicsinek, ezért nem szabad csak úgy elvenni tőlük és a gyerekre bízni hogyan nyugtatja meg magát elalvás előtt a továbbiakban. Ebből csak hatalmas sírás lesz és talán idővel elalszik a kicsi, de a sírni hagyásnak, segítség nélkül komoly érzelmi következményei lehetnek.

Mit lehet választani a mostani altatási mód helyett?

1. Ha van más olyan mód, ahogyan a kicsi el tud lazulni, akkor bevethejük azt (pl. ha este mesére szokott elaludni, csak délután morzsolgat, akkor mesélhetünk neki este is)

2. Ha csak anyával alszik el ilyen módon, akkor megpróbálhatjuk, hogy átmenetileg néhány napig apa altatja el.

3. Ha nincs más mód az altatásra, akkor valami mást kell odaadni neki, amit morzsolgathat (rongyi, puha gyűrhetős, nem túl keményre kitömött plüss, puhatestű hajasbaba).

(3) A harmadik lépés: Zárjuk el az adott testrészhez való hozzáférés lehetőségét! Ha a hajadat szokta piszkálni, akkor vegyél fel sapkát vagy köss rá kendőt, ha a füledet, vegyél fel sapkát, ami takarja a fület, ha a melledet, vegyél fel vastag anyagú garbót, ha az ujjadat, vegyél fel kesztyűt! Ez bután hangozhat, de magadat nem zárhatod el teljesen a gyerektől, ott kell mellette lenned, hogy megnyugtasd, elmondhatod neki, hogy itt vagy és nagyon szereted, CSAK azt a testrészedet, amit ő szeretne, nem kaphatja meg, mert neked az fáj.

(4) A negyedik lépés: Fogj bele! Ha úgy döntöttél, másként altatod, akkor mostantól következetesen csináld úgy. Az első 4-5 napban biztosan tiltakozni fog a kicsi és nehezebb lesz az altatás is. Ennek az az oka, hogy egyrészt fáradt és aludni szeretne, másrészt követeli vissza a régi szokást, nem érti, miért csinálod most másként. Nagyjából 4-5 nap után elkezdi majd megszokni az új altatási módot és kb. 2 hét után már teljesen beágyazódik az új szokás.

Ha úgy döntöttél, hogy valamilyen figurát vagy rongyit vezetsz be az altatásokhoz, elsőként kb. 1 héten át altasd a kicsit a szokásos módon, de legyen ott mellettetek a figura/rongyi is. Ennyi idő alatt megszokja a jelenlétét, ekkor kezdheted el, hogy amikor a hajadhoz, füledhez stb. nyúl, megfogod a kezét és átteszed a rongyira/plüssre, mondván, hogy „ezt piszkáld”. Kezdetben természetesen tiltakozni fog, de ha minden alkalommal így csinálod, kitartóan, hozzá fog szokni, hogy mostantól mást birizgáljon és ne a hajadat/füledet.

Ha tiltakozik, sír, minden esetben nyugtasd meg, legyél vele nagyon türelmes. Számodra ez csak egy rossz és kellemetlen szokás, számára viszont fontos kapaszkodó, amit csak fokozatosan tud elengedni. Ha kitartóan csinálod, nagyjából 2 hét alatt teljesen átszokik majd a rongyi/plüss piszkálására és sok esetben ezzel együtt arra is, hogy mostantól teljesen egyedül, segítség nélkül is elaludjon.

Mit tegyél, ha makacs a gyermeked, nem tudod meggyőzni őt és megváltoztatni a kellemetlen szokásait? Tudd meg itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

26 Comments

  • Ibola

    Reply Reply 2020. augusztus 18. kedd

    Kedves Vida Ági!
    A kisbabank 8 hetes.
    Már megszuletestol kezdve az volt ra a jellemzo, hogy folyamatosan szopizott. Az elso par napban megallas sem volt, esetelg 10-20 perc, aztan amikor megjott a tejem, vartam, hogy majd lesznek ket oras szunetek, de ez a mai napig nem tortent meg.
    Mindig ugy eszik, mint egy ehes kiskutya. Raharap a cicire, utanakap, nagyokat huz rajta, elengedi, majd ujra visszaveszi a szajaba.Nagykat nyujtozkodik, torokhangokat ad ki, elvezi. Csak hogy ez megy a nap 16 orajaban szinte.. Gyorsan becsukja a szmeet cicim es szenderegve cicizik tovabb. Neha napkozben is hosszan. Nem lehet cici nelkul hagyni, illetve testi kontaktus nelkul. Nappal,ha felkelek mellole, par masodperc mulva mar nyoszog, szaglaszik, erz, hogy nem vagyok ott. Volt, hogy a haloingem, vagy a tejcis pelust otthagytam neki, de az is csak kis ideig segitett. Ejszaka a cicire teszi a fejet, addig furja magat oda. Ejszaka haromszor szokott szopizni almaban, azok utan nem is szoktam bufizetetni, mert az nem olyan moho.
    Viszont igy, allandoan egyutt vagyunk. Az elso hat hetben ez nem is gond, mert a kisbaba segit az anyukanak az agyban maradni, viszont utana mar kellene vmi valtozas. Fajt mindenem, nem tudtam jol aludni, feltem is hogy baj lesz, mert befurja magat mellem.
    Elkezdtunk kendozni. A ferjem kimegy vele egy orat reggel, addig en tusolok, fogat mosok, mosogatok. Aztan visszaernek es allandoan egyutt vagyunk. Keveset szoptattam ulve,inkabb fekve, viszont igy sokszor elofordult, hogy felkohogott almaban. Az itteni orvosok azt mondtak, h igy meg is fulladhat. Egy masik orvos ismerosom, patologus, azt mndta, h nem fulladhat meg az anyatejtol, ket gyerek anyja,meg sok gyereket boncolt,es nem az anyatejtol fulladtak meg..Eddig cumiellenes voltam, de ejszaka bevetettem,az elalvasnal a kisagyban. Tizkor van a furdetes. Elaludt cicizes utan mellettem, fekudtunk, hogy konnyebb legyen felelmelni. Betettem a kisagyba, persze ebredt, nem akart ottmaradni, a szajaba tettema cumit es simogattam. Par perc alatt elaludt. Utana ki is kopte a cumit. Szeretnem a cumit csak altatasnal hasznalni es remelem, hogy nem lesz baj belole. Tegnapelott nakpozben is a szajaba tettuk, de utana maskepp fogta a szajaba a mellbimbom, ugy, mintha a cumit fogna.Tegnap csak ejszakara adtuk oda az elalvashoz, es ma mar jol cicizett, sot a cumit vette ugy a szajaba, mint a mellebimbom, ami ne ment neki. Probaltuk napkozben i tegnap, de kikopi, aminek orulok. Mar negy ejszaka aludt kulon. Az elmult ket ejszaka nagyon sokat keltem fel miatta. Azt hitt cicizni akar,mert forgolodott,viszont lehet,h csak engem keresett.
    A napi rutinunk az olyan, hogy reggel ebredes utn cici, aztan egyikunk elviszi egy orara kendoben, majd utana szinte levaszthatatlna rolam/rolunk.Elaltatni vallon vagy az en mellkasomon tudom, de mindekozebn folyamtosan kell mozgasban lenni. Ha kendoben vagyok vele a laksban, akkor is mozgasban kell vele lenni, ha megallunk kicsit,akkor mar ebredezik. Pilates labdan rugozva is szoktuk altatni, de akarmikor probaljuk kisagyba tenni, felbebred utana par perc mulva. A ferjemen konnyebben elalszik,nem erzi a tej szagot.Nem akar egyedul alukalni a kisagyban. Kovetkezetese betesszuk,o kovetkezetesen ebred. Probaltam azt,amit Onnel olvastam ,hogy legyen egy altatos szopiztatas is. Ami utan nem kell bufiztetni. Ha ezutan is bekerul a kisagyba,akkor felevred. Habar o minden szopinal alszik,nem is tudom melyik az altatos. Tehat eddig csak ejszaka sikerult kisagyban aludnia, akkor is ha mar jo faradt, sokat cicizett es kap egy cumit. Ket ejszaka nem volt cumi. Ezeken az ejszakakon orankent ebredtem, mert forgolodott. Magam melle tettem es cicivel kinaltam,mai talan hiba volt Napkozben gyakran szopizik. Van egy kis hintaszem,abban max 15 percet van el egyedul a kis jatekaival amik lognak. De ennyi az osszes ido,meg egyedul van. Valaszat elore is koszonom!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2020. augusztus 23. vasárnap

      Még csak 8 hetes, természetes, hogy testközelben érzi jól magát. Biztos van olyan baba, aki 6 hét után már nem igényli ezt ennyire, de ő másmilyen, ne siettesd. Tudom, nehéz, de ki fogja nőni, másrészt ha most megkapja tőled a közelséget, az teremti meg egész életére a biztonságérzetét a világban. Ami segíthet:
      – ha ébredés után szopizik (nem baj, ha utána szendereg), büfizik és utána nem teszed le a kiságyba, hanem ott van, ahol ti is, de nem testközelben folyton, hanem játszószőnyegen vagy utazóágyban/járókában, esetleg pihenőszékben/hordozóban,
      – ha unatkozik, játssz vele, de ne vedd fel azonnal,
      – ha álmosodik (ebben a korban ez kb. 1-1,5 órával az ébredés után van, ebbe beleértendő az etetéssel töltött idő is), akkor kezdd el altatni. A kiságyban sok baba nem érzi biztonságban magát, mert túl nagy a tér, babaszigettel vagy szopipárnával lehet szűkíteni, vagy a babát lazán bepólyálni, esetleg ha eddig hanyatt tetted le, hasra tenni (úgy mélyebben tud elaludni), ne járkálj vele elalvás előtt, ne altasd labdán, ezekhez gyorsan hozzászokik és utána nehéz elhagyni.
      – Alvás előtt lehet szopi, ha úgy gyorsabban alszik el, de ne fekve, hanem ülve szoptasd (etetéseknél is jobb így, mert ha fekve szopizik, jobban bealszik a baba) és amikor elaludt (kb. 20 perc után), akkor tedd le a kiságyba. Ha felébred, nem kell visszaaltatni. Ha úgy érzed, a cumi jobb megoldás, azt is adhatod altatós cici helyett, nappali altatásnál ennek az a trükkje, hogy ott kell tartani a szájánál az ujjaddal, amíg ki nem alakul a vákuum.
      Ettől kialakul előbb-utóbb egy ritmus, fogod látni, mikor éhes, mikor álmos, nem folynak össze az etetések és az altatások annyira.

  • Anita

    Reply Reply 2019. október 28. hétfő

    Kedves Ágnes!
    A kislányom 16 hónapos. 11 hónapos koráig szopizott este ám éjjel sokszor kelt(5-6alkalommal). 10 hónapos volt mikor a nappali szopikat magától elhagyta és maradt az éjjeli így a tej mennyisége is rohamosan lecsökkent annyira hogy az éjszakai szopizásnál már fájdogált a mellem. Védőnő tanácsára átszoktunk a tápszerre így a tejem teljesen el is ment. 2 hónapig a tápszerrel aludt el viszont ugyanúgy kelt éjjel. Visszaadtam a cumit és aludt tovább. Volt hogy nem volt elég a cumi akkor adtam vizet és utánna a cumival szépen vissza aludt. Majd elkezdtek jönni a fogak kettessével ami rettentően megviselte. Csak úgy nyugodott meg ha a mellkasomon feküdhetett és érezte a bőrömet. Egyszer csak felfedezte a cicimet és azóta úgy alszik csak el ha foghatja. Éjjel is csak így nyugszik meg.Tudni illik most 3 hétig egyfolytában betegek voltunk hol Ő hol én. Viszont pont ebből kifolyólag kimerültem. Apa próbálta altatni de a sikításos sírásig jutva azt mondtam én nem birom hallgatni. Próbáltam rongyi kendőt de mindent dob el még a cumit is. Kezdek tanácstalan lenni és ingerült az éjjeli 3-4-5x felkelések miatt. Sajnos mostanában arra is rászokott hogy morzsolgatja, bügyürgeti. Januárban szeretnénk ráállni a kistesó projektre emiatt szeretném leszoktatni erről a fajta megnyugvási módszeréről. Mit tehetnék helyette ? Sajnos a meseolvasás nem jött be. Kicsi kora óta kénytelen végig hallgatni egy igen rövidke mesét. Hiába nézegetnénk a képeket tépi ki a kezemből és rakja le. Próbáltam símogatni húzódik el hisztizik. Tulajdonképpen ha este is megvolt a bügyürgetés és elaludt át tudom rakni az ágyáb és alszik is bár 1-2 óra múlva ugyanúgy kel és kéri. Akkor kiveszem magunk mellé megint elalszik vele és újfent rakom vissza az ágyába. Mellettünk csak vergődik aztán mert nincs helye igazán forogni. Mit tehetnék ? Mivel könnyíthetném meg az éjszakáit hiszen ez neki sem jó és nekem sem. Köszönöm válaszát. Anita

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. október 28. hétfő

      A problémát nem az okozza, ahogyan elalszik. Ha így gyorsan el tud aludni, nem kell rajta változtatni. Az ébredéshez viszont az elalvás módjának nincs semmi köze, valami más miatt ébred éjjel, az összebújás csak a visszaalváshoz kell. Az ébredések okát kéne megtalálni, ami nagyon sok minden lehet. Mivel már régóta tart ezért elsősorban egészségügyi okra gyanakszom. Ha 4-5 hónapos kora után kezdődött a gyakori ébredés, akkor lehet a fogzás az ok. Ha már korábban sem volt jó alvó, akkor azt okozhatja a lakás száraz levegője (nem kap jól levegőt a kicsi) vagy a megnagyobbodott orrmandula (sok babánál nagyobb, mint kellene). Mindkettőnek az a tünete, hogy álmában kiköpi a cumit a kicsi és gyakran nyitott szájjal veszi a levegőt. Ha ezt tapasztalod, az első esetben érdemes elkezdeni párologtatni a szobában (párologtató géppel), ha viszont nem száraz a levegő, akkor forduljatok fül-orr-gégészhez.

  • Szűcs Emília Brigitta.

    Reply Reply 2019. július 17. szerda

    Kedves Ági!
    A kislányom tavasszal volt 3 éves. Pici kora óta úgy alszik el hogy piszkálja a nyakamat. Ez engem nem zavar de mással nehezen alszik el mert más nyaka „nem jó „. Ősszel napközis lesz, és nem tudom hogy fog működni az elalvás az oviban. Van rá esély hogy alvóka segítségével az oviban elalszik nélkülem is vagy még a nyár folyamán szoktassam at itthon is?
    Esetleg elég az ha itthon ugyan úgy alszik csak bevonjuk az ősztől használandó alvókát is?
    Köszönöm a választ.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. július 19. péntek

      Az otthoni altatásnál legyen ott mindig az alvóka és akkor szépen megszokja majd, hogy ott van, ez a napköziben is segíteni fog az elalvásban. Otthon nem kell leszoktatni a veled elalvásról, ha ez egyébként működik.

      • Szűcs Emília Brigitta.

        Reply Reply 2019. július 21. vasárnap

        Köszönöm szépen a választ

  • Varga-Balogh Orsolya

    Reply Reply 2019. július 12. péntek

    Kedves Agi!
    Nekem olyan kerdesem lenne, hogy kislanyunk 7,5 honapos, mar honapok ota minden altatasnal olben alszik el. Mikor es hogyan lehet ill kellene atszoktatni arra (ha kell egyaltalan), hogy a sajat agyaban aludjon el? Mar 9 kg es lassan nehez lesz az olben elalvas utan betenni az agyaba…amugy altalban jol alszik, ejjel 8-9 ora maximum 1-2 kisebb ebredessel (cumival konnyen visszaalszik az agyaban).
    Koszonom!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. július 14. vasárnap

      Ha gyorsan elalszik így, akkor nem kell változtatni rajta. Minden baba igényel egy kis segítséget az elalvás előtti ellazuláshoz, ha ez max. 15-20 percet vesz igénybe, akkor nem gond. Ha ennél hosszabb, vagy fizikailag már nagyon kényelmetlen neked, akkor apránként tudsz változtatni rajta: először kezdd el a szokásos módon altatni, de ne várd meg, amíg mélyen elalszik, hanem amikor már ellazult, akkor tedd át a kiságyba. Ha felriad, sír, maradj mellette, simogasd, de ne vedd ki a kiságyból, várd meg, amíg bekuckózza magát és elalszik (első alkalommal ez hosszú idő lehet, de aztán minden alkalommal egyre jobb lesz). Ha ez már jól megy, akkor lehet egy kicsit rövidíteni az ölben tartott időt és hamarabb letenni, míg végül el nem juttok oda, hogy már csak egy kis babusgatás kell lefekvés előtt. Ez így kb. 2-3 hetet vesz igénybe, minél apróbb léptekkel haladtok, annál biztosabb lesz az eredmény.

  • Krisztina

    Reply Reply 2019. május 31. péntek

    Kedves Ági!

    Két kérdésem lenne.
    Az egyik ,hogy nekem a kislányom nagyon sokat piszkálhatja a saját fülét. Úgymond nyugtatásra szolgál nála mert mindig elalvashoz vagy amikor nagyon fáradt vagy csak nyügös akkor szokta csinálni. Le kellene vagy egyáltalán le lehet valahogy szoktatni erről?

    Második kérdésem:

    12hónapos kislányom születése óta cumival alszik. Egyre ritkábban de éjszaka amikor kiesik a cumi akkor sír amíg vissza nem rakjuk a cumit a szájába. Van valami jó tanács esetleg mikor és hogyan szoktassuk le az esti cumi használatáról?

    Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. június 01. szombat

      A cumizás és a fülpiszkálás is az önnyugtatás eszköze. Egyikről sem szabad leszoktatni, mert akkor csak még több bajotok lesz vele. Az ébredések nem azért vannak, mert kiesik a cumi. Valami más miatt ébred fel, a cumi csak ahhoz kell, hogy vissza tudjon aludni. Amivel segíthetsz neki, hogy amikor álmos és nyugtatja magát, akkor te segítesz neki megnyugodni, így csökken majd a fülpiszkálás.

  • Noémi

    Reply Reply 2019. május 28. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 éves. 4 hónapos kora óta imádja a babahintáját. Örök hála a kitalálónak mivel ahogy elindult a fogzás, csak ez segített. A mai napig imádja a hintát és este még mindig ebben tudom elaltatni pedig már alig fér el. Utána átviszem az ágyba de ha rossz éjszakája van visszakéretőzik.Hogyan álljunk át a hintáról?

    Válaszod várom és köszönöm!
    Noémi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. június 01. szombat

      Ez nehéz lesz, mert ebben a korban már nagyon megviselik a gyerekeket az ilyen alapvető szokásbeli változások. Segíthet, ha apránként próbálsz változtatni rajta. Pl. először csak éjjel nem teszed vissza, hanem mellette maradsz, megnyugtatod, elmondod neki, hogy a hinta is alszik már, mellette maradsz, amíg el nem alszik, de következetesen ragaszkodsz hozzá, hogy bármi történik, éjjel nincs hinta. Ha ez már sikerül és megszokta, akkor megpróbálhatjátok altatásnál is elhagyni. Bevezetheted pl. hogy az esti alvásnál mesét olvastok, hozzádbújhat és úgy aludhat el.

  • Gazsi Orsolya

    Reply Reply 2018. december 22. szombat

    Kedves Ági!
    A tanácsodat szeretném kérni. Másfél éves kisfiam csecsemő kora óta szépen elalszik egyedül, kvázi kellék nélkül. 1 hónapja indult el, azóta az esti ellazulashoz és elalváshoz az ujjamat fogja. Mivel 1 hónapja ez van, gondolom ez már szokás. Csak nálam van ez, mindenki másnál továbbra is cumi és alszik. Mit tehetek? Gondolkodom a leszoktatási procedúrán valami helyettesítővel… Köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2019. január 03. csütörtök

      Igen, leginkább azt teheted, hogy valamilyen kiegészítő segítségével leszoktatod. De erre csak akkor van szükség, ha így sokáig tart az altatás. Ha 5-10 perc alatt elalszik így és másnál nem kéri az ujját, akkor nem szükséges leszoktatni róla.

    • Melinda

      Reply Reply 2019. május 16. csütörtök

      Kedves Ágnes!
      A kisfiam 15hónapos. 10hónapos koráig cumikázott, majd pár nap alatt elhagytuk. Aztán egy éves korában személyes okokból elhagytuk a szopit és cumika nélkül nem tudott elaludni. Nem tudom milyen hatása van a cuminak a gyerekre nézve, de nem dijazom túlzottan és szeretném, ha elhagynánk. Cumikával gond nélkül szépen elalszik mellettem feküdve, a cicit vagy az arcom símogatva, nappal is, este is. Anélkül ordit és feküdni sem akar. Más nyugtató módszere nincs, későn reagáltam és mostmár nem fogad el csicsimanót, semmit, bevágja a sarokba. Hogyan próbáljam leszoktatni? Vagy ön szerint nem okoz gondot? Attól tartok, hogy később még nehezebb lesz a leszokás. Köszönöm a válaszát és a segítő munkáját!

      • Vida Ágnes

        Reply Reply 2019. június 01. szombat

        Most még nem okoz gondot, később pedig könnyebb elhagyni, mert ebben a korban annyi változáson megy keresztül a kicsi, hogy jobban szüksége van egy módszerre, amivel meg tudja nyugtatni magát. Ha csak elalváshoz kéri, magától is elhagyja majd, amikor már el tud nélküle aludni (ez általában 3-4 éves korra szokott bekövetkezni)

  • Anita

    Reply Reply 2018. október 11. csütörtök

    Kedves Ági, én arról szeretném a véleményedet kérni, hogy a 3 hónapos kisfiam igaz gyűrögeti a textil pelust, de nekünk az alvás pózzal lenne a problémánk. Kezdetek óta hason alszik, máshogy nem is hajlandó, a babakocsiban is hasra kell fektetnem ha azt szeretném hogy elaludjon. Na most igy az utazás nagyon nehézkes, mert az autóban bekötve egyáltalán nem alszik, lassan,mivel nagy baba, majd a sportkocsira kell váltanunk, sajnos ott sem nagyon tudom hasra tenni, mégha a kocsi dönthető is… Érdemes lenne átszoktatni valahogy a hanyattfekvésre? Te mit tanácsolnál? Előre is szívből köszönöm a válaszod.

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. november 10. szombat

      Ezt gyakran csak az oldja meg, amikor már ébren van a baba kocsiban és felülhet, ki tud látni belőle.

  • Gubás Noémi

    Reply Reply 2018. szeptember 26. szerda

    Kedves Àgi!
    A segítségedet szeretném kérni.
    Kislányom 20,5 hónapos. Éjszaka 1-2szer (rosszabb napokon 3-4szer) ébred, ilyenkor vizet kér és rögtön visszaalszik. Az altatásnál is az a problémám, hogy túl sokszor kér inni, minimum egy óra hosszás az altatás (ebben benne van az ellazulás, mesélés félhomályban, aztán az ágyába megy – viszont ott még sokáig mesél, énekel, fel-alá sétál…illetve vizet kér). A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám leszoktatni az ivásról, ugyanis szerintem ez csak egy rossz szokás. Eleinte azt hittük, hogy a meleg miatt, de most már nincs meleg és ugyanúgy folytatódik. Nekem már fogytán a türelmem és ezt ő is érzi rajtam, ott kell ülnöm vele egy ora hosszan át, illetve éjszaka is kelek…
    Nem hiszem, hogy a vacsorával vagy a páratartalommal lenne baj…
    Nagyon köszönöm előre is!
    Gubás Noémi

    • Vida Ágnes

      Reply Reply 2018. szeptember 29. szombat

      Számára most a víz olyan, mint más gyereknek a cumi: ez nyugtatja meg és segít ellazulni, majd visszaaludni. Tehát nem lehet csak úgy elvenni tőle, valami másra van szüksége helyette, amivel meg tudja nyugtatni magát. Ez sok minden lehet. Cumi, alvósállatka, rongyi pl. De lehet az is, hogy megmarad a víz, de megbeszéled vele, hogy ha ébred, akkor itt a víz az ágy mellett, igyon és aludjon vissza. Néha segít az is, ha éjjel nem Anya, hanem Apa megy be hozzá és ő adja a vizet, valamint az altatásnál is ő van ott, mert tőle könnyebb elválni, mint tőled. Gyakran utána már el is maradnak az ébredések, mert „Anya úgyse jön csak Apa :)”

      • Kovács Kata

        Reply Reply 2019. szeptember 30. hétfő

        Kedves Ágnes!

        Kérem segítsen megoldani a problémánkat, már reljesen kétségbe vagyunk esve. Kislányunk 2 éves. 10 hónapos koráig szopizott, a cumit első perctől elutasította, az ujját kezdte szopni…azt mai napig csinálja. Ezzel ninvs is gond, én is iskolás koromig szoptam az ujjam…nem lett bajom tőle. A gond, hogy nem alakult ki nála a ragaszkodás egyik rongyi…pelus stb iránt, hanem mindig a haját tekergette…ez y éve viszomt már annyira, hogy elkezdte kitépni…mára már nagy luk tátong hol itt hol ott a fején. Akkor amikor nem látjuk mindig húzza továbbra is. Regnap levágtuk a haját, de ugyanúgy a pici ujjaival képes a 3 mm-st is tépni… Hallottam a trichotillomániáról, vajon ez is az lehet, vagy rossz beidegződés? Alapjában egy végtelen türelmes és nyugodt családunk van…nem hiszem hogy bármi stressz érné. Köszönöm a válaszát. Kata

        • Vida Ágnes

          Reply Reply 2019. október 01. kedd

          Ez egyszerű önnyugtatás, sok kisgyerek csinálja. Úgy lehet leszoktatni róla, hogy amikor tépkedi a haját, mindig odamentek, megfogjátok a kis kezét és rongyit adtok bele, dédelgetitek, de nem hagyjátok, hogy a haját tépje. Ha kitartóan csinálod, idővel rászokik a rongyira. Addig legyen mindig levágva a haja, mert úgy nehezebb tépkedni.

          • Kovács Kata

            Reply Reply 2019. október 06. vasárnap

            Kedves Ágnes! Köszönöm a gyors választ, így fogunk tenni, majd jelentkezem, hogy sikerült. Kata

            • Melinda

              Reply Reply 2019. november 13. szerda

              Kedves Ágnes!

              Kisfiam egy éves. Mindig is cicin aludt el, egy ágyban velünk. Már nem cicizik, viszont alváshoz igényli. Éjszaka 2x-3x vagy többször is felkel és cicivel alszik vissza. Számomra ez már megterhelő. Apával sosem aludt el, csak velem. Próbáltam plüsshöz szoktatni, mindig velünk van alvásidőben, de ha azt adom cici helyett eldobja, a fumisüveget eltolja és sír amíg nem kap cicit. Hogyan tudnám leszoktatni? Szeretném ha mostmár a saját ágyában aludna, de azt játék helyszínnek tekinti, pedig nem sűrűn volt berakva oda. Először gondolom a ciciről kellene leszojtatni ahhoz hogy utána a saját ágyával próbálkozzunk. Félek elkéstünk ezzel, nagyon akaratos már.
              Kérem segítsen!

              • Vida Ágnes

                Reply Reply 2019. november 23. szombat

                Első lépésként az ágyát kéne megszoknia. Altasd el nyugodtan szopival, de amikor elaludt tedd az ágyába és ha éjjel ébred, akkor is szopi után oda tedd vissza.
                Ha már megszokta (ehhez azért kell majd 2-3 hét), akkor lehet megpróbálni először az esti altatásnál elhagyni a szopit. Persze tiltakozni fog és sírni, mert már álmos és ezt szokta meg, de ha mellette vagy, nyugtatod, szeretgeted, akkor idővel elalszik majd nélküle is. Segíthet az is, ha este Apa altatja el pár napig, mert neki nincs tejszaga. Te addig bújj el és ne is kerülj elő bármi is történik, mert különben a kicsi mindig téged keres majd.

Leave A Response

* Denotes Required Field