Csak hajjal, ujjfogással vagy fülpiszkálással alszik el a baba: Hogyan szoktassuk le róla?

Vannak olyan babák és totyogók, akik rászoknak, hogy édasanyjuk kisujját fogva, a haját vagy a fülét morzsolgatva esetleg a mellét simogatva, piszkálgatva alszanak el. Mi okozza ezt és hogyan lehet leszoktatni róla őket?

A babákat megnyugtatja a morzsolgató kézmozgás, egyféle önaltatás ez. Sok baba ezért morzsolgat szívesen rongyot, tetrapelust vagy nyálkendőt, esetleg egy plüssállatot. A morzsolgatás, gyömöszölés ritmikus tevékenység, ami segít az ellazulásban és az elalvásban.

Amíg kisebb a baba, gyakran könnyebben elalszik testközelben, anya haját, fülét, ujját fogva, piszkálva, amikor nagyobb, akkor viszont már nehezebben lazul el (ennek idegrendszeri okai vannak) tovább tart, amíg kikapcsol, ezért az altatás folyamata egyre hosszabb és fájdalmasabb lesz. Általában ilyenkor szokott felmerülni, hogy talán ideje lenne már elhagyni ezt a szokást és valahogy másként elaltatni a kicsit.

A mell simogatása, piszkálása többnyire a szoptatás abbahagyása után válik az altatás eszközévé. Ha a baba nem maga hagyja el a szopizást, ha erőltetik a leszokást vagy maga hagyja el ugyan, de nem tudja, enélkül hogyan kell elaludni, a kicsinek nincs más “kapaszkodója” elalváskor, nem tudja másként ellazítani magát és ilyenkor gyakran kerül sírós-hisztis állapotba. A mell simogatása, piszkálása ilyenkor megnyugtatja őt, ez az oka annak, hogy rászokik erre a szokásra. Sokszor ilyenkor az anya is nyitott arra, hogy ha nem is kapja meg a cicit a kicsi, nem szopizik már, legalább ezt a kis lehetőséget megkapja a simogatásra.

Tudni kell azonban, hogy totyogókorban nagyon fontosak a kisgyermeknek a szokások. Ezek adják a kapaszkodókat, a biztonsági pontokat az életben, ezért ha valamit megengedünk a totyogónak és rászokik, hogy úgy aludjon el, ahhoz makacsul ragaszkodni fog. Nem azért, mert rosszat akar vagy direkt akaratoskodik, hanem azért, mert számára biztonságérzetet adnak ezek a szokások. Éppen ezért a leszokás, a szokások megváltoztatása csak úgy jöhet létre, ha a kicsi biztonságérzetét megőrizzük, mellette maradunk, segítünk neki megnyugodni és a régi szokást valamilyen új, szintén biztonságérzetet nyújtó szokással helyettesítjük.

Hogyan szoktassuk le róla, hogy hajjal, füllel, ujjfogással stb. aludjon el?

(1) Az első lépés: Határozzuk el, hogy le fogjuk szoktatni és ne engedjünk az elhatározásból! Gyakori, hogy az anyuka elhatározza, hogy leszoktatja a kicsit, változtat a szokásokon, de aztán az első nagy sírásnál feladja és inkább visszaadja a haját/fülét/ujját. A kicsi ettől megijed, úgy érzi, elveszítheti az adott szokást, ezért még jobban ragaszkodik hozzá: gyakrabban kéri, nehezebben és hosszabban alszik el vele, folyton felriad, hogy ellenőrizze a biztonságot nyújtó “tárgy” (ami itt a haj, fül, mell vagy ujj) megvan-e még. A határozatlansággal tehát csak rontunk a helyzeten.

(2) A második lépés: Keressük meg, mit adunk oda helyette! Ahogy fent is említettem ezek a szokások biztonságérzetet adnak a kicsinek, ezért nem szabad csak úgy elvenni tőlük és a gyerekre bízni hogyan nyugtatja meg magát elalvás előtt a továbbiakban. Ebből csak hatalmas sírás lesz és talán idővel elalszik a kicsi, de a sírni hagyásnak, segítség nélkül komoly érzelmi következményei lehetnek.

Mit lehet választani a mostani altatási mód helyett?

1. Ha van más olyan mód, ahogyan a kicsi el tud lazulni, akkor bevethejük azt (pl. ha este mesére szokott elaludni, csak délután morzsolgat, akkor mesélhetünk neki este is)

2. Ha csak anyával alszik el ilyen módon, akkor megpróbálhatjuk, hogy átmenetileg néhány napig apa altatja el.

3. Ha nincs más mód az altatásra, akkor valami mást kell odaadni neki, amit morzsolgathat (rongyi, puha gyűrhetős, nem túl keményre kitömött plüss, puhatestű hajasbaba).

(3) A harmadik lépés: Zárjuk el az adott testrészhez való hozzáférés lehetőségét! Ha a hajadat szokta piszkálni, akkor vegyél fel sapkát vagy köss rá kendőt, ha a füledet, vegyél fel sapkát, ami takarja a fület, ha a melledet, vegyél fel vastag anyagú garbót, ha az ujjadat, vegyél fel kesztyűt! Ez bután hangozhat, de magadat nem zárhatod el teljesen a gyerektől, ott kell mellette lenned, hogy megnyugtasd, elmondhatod neki, hogy itt vagy és nagyon szereted, CSAK azt a testrészedet, amit ő szeretne, nem kaphatja meg, mert neked az fáj.

(4) A negyedik lépés: Fogj bele! Ha úgy döntöttél, másként altatod, akkor mostantól következetesen csináld úgy. Az első 4-5 napban biztosan tiltakozni fog a kicsi és nehezebb lesz az altatás is. Ennek az az oka, hogy egyrészt fáradt és aludni szeretne, másrészt követeli vissza a régi szokást, nem érti, miért csinálod most másként. Nagyjából 4-5 nap után elkezdi majd megszokni az új altatási módot és kb. 2 hét után már teljesen beágyazódik az új szokás.

Ha úgy döntöttél, hogy valamilyen figurát vagy rongyit vezetsz be az altatásokhoz, elsőként kb. 1 héten át altasd a kicsit a szokásos módon, de legyen ott mellettetek a figura/rongyi is. Ennyi idő alatt megszokja a jelenlétét, ekkor kezdheted el, hogy amikor a hajadhoz, füledhez stb. nyúl, megfogod a kezét és átteszed a rongyira/plüssre, mondván, hogy “ezt piszkáld”. Kezdetben természetesen tiltakozni fog, de ha minden alkalommal így csinálod, kitartóan, hozzá fog szokni, hogy mostantól mást birizgáljon és ne a hajadat/füledet.

Ha tiltakozik, sír, minden esetben nyugtasd meg, legyél vele nagyon türelmes. Számodra ez csak egy rossz és kellemetlen szokás, számára viszont fontos kapaszkodó, amit csak fokozatosan tud elengedni. Ha kitartóan csinálod, nagyjából 2 hét alatt teljesen átszokik majd a rongyi/plüss piszkálására és sok esetben ezzel együtt arra is, hogy mostantól teljesen egyedül, segítség nélkül is elaludjon.

Mit tegyél, ha makacs a gyermeked, nem tudod meggyőzni őt és megváltoztatni a kellemetlen szokásait? Tudd meg itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, kognitív tudományokból doktorált. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

 • Gazsi Orsolya

  Reply Reply 2018. december 22. szombat

  Kedves Ági!
  A tanácsodat szeretném kérni. Másfél éves kisfiam csecsemő kora óta szépen elalszik egyedül, kvázi kellék nélkül. 1 hónapja indult el, azóta az esti ellazulashoz és elalváshoz az ujjamat fogja. Mivel 1 hónapja ez van, gondolom ez már szokás. Csak nálam van ez, mindenki másnál továbbra is cumi és alszik. Mit tehetek? Gondolkodom a leszoktatási procedúrán valami helyettesítővel… Köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2019. január 03. csütörtök

   Igen, leginkább azt teheted, hogy valamilyen kiegészítő segítségével leszoktatod. De erre csak akkor van szükség, ha így sokáig tart az altatás. Ha 5-10 perc alatt elalszik így és másnál nem kéri az ujját, akkor nem szükséges leszoktatni róla.

 • Anita

  Reply Reply 2018. október 11. csütörtök

  Kedves Ági, én arról szeretném a véleményedet kérni, hogy a 3 hónapos kisfiam igaz gyűrögeti a textil pelust, de nekünk az alvás pózzal lenne a problémánk. Kezdetek óta hason alszik, máshogy nem is hajlandó, a babakocsiban is hasra kell fektetnem ha azt szeretném hogy elaludjon. Na most igy az utazás nagyon nehézkes, mert az autóban bekötve egyáltalán nem alszik, lassan,mivel nagy baba, majd a sportkocsira kell váltanunk, sajnos ott sem nagyon tudom hasra tenni, mégha a kocsi dönthető is… Érdemes lenne átszoktatni valahogy a hanyattfekvésre? Te mit tanácsolnál? Előre is szívből köszönöm a válaszod.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. november 10. szombat

   Ezt gyakran csak az oldja meg, amikor már ébren van a baba kocsiban és felülhet, ki tud látni belőle.

 • Gubás Noémi

  Reply Reply 2018. szeptember 26. szerda

  Kedves Àgi!
  A segítségedet szeretném kérni.
  Kislányom 20,5 hónapos. Éjszaka 1-2szer (rosszabb napokon 3-4szer) ébred, ilyenkor vizet kér és rögtön visszaalszik. Az altatásnál is az a problémám, hogy túl sokszor kér inni, minimum egy óra hosszás az altatás (ebben benne van az ellazulás, mesélés félhomályban, aztán az ágyába megy – viszont ott még sokáig mesél, énekel, fel-alá sétál…illetve vizet kér). A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám leszoktatni az ivásról, ugyanis szerintem ez csak egy rossz szokás. Eleinte azt hittük, hogy a meleg miatt, de most már nincs meleg és ugyanúgy folytatódik. Nekem már fogytán a türelmem és ezt ő is érzi rajtam, ott kell ülnöm vele egy ora hosszan át, illetve éjszaka is kelek…
  Nem hiszem, hogy a vacsorával vagy a páratartalommal lenne baj…
  Nagyon köszönöm előre is!
  Gubás Noémi

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2018. szeptember 29. szombat

   Számára most a víz olyan, mint más gyereknek a cumi: ez nyugtatja meg és segít ellazulni, majd visszaaludni. Tehát nem lehet csak úgy elvenni tőle, valami másra van szüksége helyette, amivel meg tudja nyugtatni magát. Ez sok minden lehet. Cumi, alvósállatka, rongyi pl. De lehet az is, hogy megmarad a víz, de megbeszéled vele, hogy ha ébred, akkor itt a víz az ágy mellett, igyon és aludjon vissza. Néha segít az is, ha éjjel nem Anya, hanem Apa megy be hozzá és ő adja a vizet, valamint az altatásnál is ő van ott, mert tőle könnyebb elválni, mint tőled. Gyakran utána már el is maradnak az ébredések, mert “Anya úgyse jön csak Apa :)”

Leave A Response

* Denotes Required Field